Otomobilleri Kim Tamir Edecek? Türkiye'nin İşçilik Sorunu

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 276

  • @mericdurna8003
    @mericdurna8003 หลายเดือนก่อน +92

    Makine mühendisliği okurken Vosvos almıştım. Şimdi de Vosvos tamir atölyem var, 7 yıldır tek iş olarak bu işi yapıyorum. İnsanların sevdiği işi yapması lazım. Çok güzel bir program olmuş. Elinize sağlık.

    • @erdem764
      @erdem764 หลายเดือนก่อน +1

      Yeriniz nerede ve firma adı nedir?

    • @BarsSedefoglu
      @BarsSedefoglu หลายเดือนก่อน

      Bravo

    • @ahmetemir3932
      @ahmetemir3932 หลายเดือนก่อน

      abi ben makine düşünüyorum nasıldır biraz bahsedebilirmisin?

    • @anlcakr5964
      @anlcakr5964 หลายเดือนก่อน

      Seyrantepe de bizim aşağıdaki vosvosçu sen misin

    • @alihanyanmaz9656
      @alihanyanmaz9656 หลายเดือนก่อน

      ​@@ahmetemir3932 okuması zor bir bölüm. Çabuk pes ediyorsan hiç düşünme sürünürsün.

  • @NailCvs52
    @NailCvs52 หลายเดือนก่อน +73

    İlk defa bir yayınınızı hüzünlenerek izledim. Ben de meslek lisesi (2014) mezunuyum. Hevesle o okula gitmiştim, iğrenerek kaçtım.
    Yaşadığım zorbalıklar,kavgalar, öğretmenlerin itici oluşu vs. bir sürü olay. Meslek öğrenmeyi geçtim, ölmemeye çalışıyordum.
    Benim düşüncem liseler zorunlu eğitim içinde olmasın,herkes eğitilemez.
    Bı de şunu fark ettim çoğu meslek aileden soydan gelir.

    • @tunahantekes3638
      @tunahantekes3638 หลายเดือนก่อน +7

      Ne zorbalık yapmışlardı banada sonra ağlarlar işçi bulamıyoruz diye

    • @NailCvs52
      @NailCvs52 หลายเดือนก่อน +7

      @@tunahantekes3638 Onların verdiği zararı düşman askeri veremez. Şimdi haberler de görüyoruz 20 suç dosyası 50 suç dosyası falan o kişiler işte. Ayrıca öğretmenler de bunlardan bıktığı için kurunun yanında yaş da yakıyorlar. O günler aklıma geldikçe halen sinirleniyorum 🚬

    • @Monotonİnsan
      @Monotonİnsan หลายเดือนก่อน

      @@NailCvs52 20-30 suç dosyası olan ""Rahat ve Zevkli para kazanma yöntemi"" Hap/yuşturucu/EsrarlıSigara vs vs Yakalansa bile *Ben içiyom* dediği için Salınıyor Bu adam niye Tamirci olsun Boş beleş Takılıp millete satış yapıp paralar kazanıyor Mafyacılık oynuyor 15-20 yaşında Piçlerrr
      Eskiden bunlar Tamirci yanına verilirdi "uyuşturucuYoktu (Villa Yalı çocukları Ünlüler UyuşturucuKullanır kafası vardı Gecekondu mahallelerine inemezdi ÇALIŞMAZSAK AÇ KALACAZ kokuruyla ""İŞE SARILIRDI GENÇLER""") *Günümüz ustaları oldular YENİ NESİL GELMİYOR 40-50 yaşındaki ustalar Ölünce TAMİRCİLİK BİTECEK (5-10 yıl Kullan Hurdaya at Tamir edemez kimse AVRUPA gibi 10 yıllık araçlar Resmi Hurda 1000Euro ver Bin git Vergisi 1000 Sigortası 2.000Euro Orayı karıştırma)*

  • @ilyas9088
    @ilyas9088 หลายเดือนก่อน +24

    Değerli otomobil ve Türkiye sevdalısı Turgut ve Halit beyler ; hem 35 yıldır lise öğretmenliği yapan birisi olarak hem de toprak Halit beyin yaşdaşı olarak videoda söylediklerinizin tümüne katılıyorum , bu kadar ciddi , iliklerimize kadar işlemiş büyük bir sorunlar zincirinin tespiti ve çözümü bu kadar kısa ve anlaşılır anlatılabilirdi , iyi ki varsınız...

  • @marangoz38
    @marangoz38 หลายเดือนก่อน +7

    hocam gençlerin hedefleri var ama o hedefe gidecek azimleri yok. 24 yaşımda marangoz atölyemi açtım, kendi işyerimde köle gibi çalıştım 10 yıl boyunca haftanın 7 günü günde 16 saat civarı çalıştım. sonraki 10 yılda haftada 5 gün günde 9 saat çalıştım. 20 yılım konut krediler ve kooparatif ödemeleriyle geçti. şuan aylık pasif gelirim 360.000tl. kardeşlerim dahil beni çalışma tarzım nedeniyle eleştiren hayatı kaçırmakla suçlayanlar şuan hayat pahalılığından dertlenirken ben avrupaya vize alamamaktan dertleniyorum. evet hayatımın 10 yılını mahvettim ama son bir yılda 8 ülke gezdim 45 yaşımdayım Rabbim sağlık verdikçe ölene kadarda gezip hayatın tadını çıkartacağım. tek zoruma giden zanaatımı kimseye öğretemedim, yerime usta yetiştiremedim. yeğenlerim dahi zımparanın tozunu gören kaçtı. Gençler babadan kalan servetiniz malınız mülkünüz yoksa yani fakir çocuğuysanız ilerde rahat bir hayat istiyorsanız gençliğinizde bir meslek sahibi olup kendi işinizde köle gibi çalışmaktan ve kazandığınız parayı doğru kullanmaktan başka çareniz ne yazık ki yok.

  • @yasarcanNnn
    @yasarcanNnn หลายเดือนก่อน +18

    Ben İsov Endüstri Meslek Lisesi mezunuyum, 2 sene daha üzerine İklimlendirme Soğutma okudum. Abiler otellerde, avmlerde teknik servis görevlisi olarak çalıştım. Eksiden teknikerim demeye çekinirdim şimdi gürül gürül söylüyorum, tamir edemediğim hiç bir şey yok. Su, elektrik, mekanik, boya, marangozluk, inşaat hepsinden anlarım kendi çapımda iyi ki meslek lisesi okumuşum. Şimdiler de para sayma makinesi servisinde çalışıyorum :)

  • @TuncayMuncay
    @TuncayMuncay หลายเดือนก่อน +5

    Hic kimse ağlamasın alttan meslek öğrenenler çıkmıyor diye. 2 yıl önce oğlum liseyi bitirdiğinde mesleğe verelelim dedik. Kendi arabamı götürdüğüm ustalara gittim. Biri Haramidere sanayide,biri Beykent sanayi, diğeri de ikitelli de Esenler sanayii, diğeri de Avcılar Fatih sanayii sitesi. Hic biri almadı. Neymiş yaşı büyükmüş, benim çocuk çok efendiymiş buralarda bozulurmuş, biri çırak yetiyormuş o yüzden gerek yokmuş. Yav arkadaş para istemiyoruz. Yemeğini suyunu verin, işi öğretin sadece dedi almadılar. Eskiden bende meslekler bitiyor diyordum fakat piyasadaki bu yarım yamalak esnaflar kendini yetistirenemiş ki başkasını yetiştirsin. Sonra kara değiştirdik üniversitesyi oku bari oglum dedik. Belki polis, asker olursun dedik.

  • @melihfarukkurt3811
    @melihfarukkurt3811 หลายเดือนก่อน +14

    Tek kelimesinde bile hata olmayan bir video. Ne dediyseniz haklısınız abilerim. Anadolu lisesi mezunu bir gencim. Lise tercihi yaparkende ve lisede okurkende memur olmak çevremce istendi, dayatıldı. Ben ise istemediğimi, usta olmak istediğimi ailemle paylaştım. Üniversite sınavına girdim ve önlisans programı olan "Otomotiv Teknolojisi" bölümünü kazandım. Bu bölümde 2 senelik eğitimin ve stajın sonunda tekniker olarak çalışma yetkisine sahip olucağım. Kendimi geliştirerekte ileride iyi bir usta olmayı hedefliyorum.

  • @Mesut_DURMUS
    @Mesut_DURMUS หลายเดือนก่อน +33

    Siz de gayet iyi biliyorsunuzdur ki; maalesef işverenlerin çoğu 3 kuruşa 5 köfte istiyor. Evet iş beğenmeyen şımarıklar da vardır fakat bu ortamda onlar azınlıkta!..
    Bu işin 2 ana büyük sebebi var:
    1. Mesleki eğitimin sıfır olması
    2. Hemen her yerde 3 kuruşa 5 köfte isteyen işverenlerin olması!

    • @tunahantekes3638
      @tunahantekes3638 หลายเดือนก่อน +3

      Para değil asıl sebep zorbalık 5 dakika dinlenmeyi çok görmek

    • @seeerrrrgenn36
      @seeerrrrgenn36 หลายเดือนก่อน

      Aynen kardeşim

  • @Mehmet-TR
    @Mehmet-TR หลายเดือนก่อน +12

    İlkokuldan sonra merkezi bir sınav yapılıp okuyacaklar ve okumayacaklar-okumak istemeyenler ayrılmalı, ikinci gruptakiler çıraklık okulu (orta okul), kalfalık okulu (lise), ustalık okulu (üniversite) adı altında, müfredatı yüzde 90'ı pratikten oluşan, okulu sanayi merkezlerinde olan sistemlerde eğitilmeli.
    Ara eleman sıkıntısından ziyade bu zorla okutturulan öğrenciler ileride işsiz kalınca hem kendine hem topluma büyük sıkıntı yaratıyor, daha da fazlasını yaratacak.

  • @erkankaya5036
    @erkankaya5036 15 วันที่ผ่านมา

    Yıllardır bende çevremde ve arkadaşlarıma bunu anlatmaya çalıştım. Siz bunu milyonlara duyurduğunuz için teşekkür ederim abi. Gerçekten konuşulması ve büyük önlemler alınması gereken bir konuyu muhteşem şekilde dile getirdiniz. Dilinize tecrübelerinize sağlık.

  • @ciftekzantrik
    @ciftekzantrik หลายเดือนก่อน +8

    meslek lisesinde elektrik okumus bir arkadasim var. cocuk tam bir elektrik-elektronik manyagi. baskalarinin proje odevlerini bile zevkine yapmis birisi kendisi. her zaman parasi oldu ,isyeri sahipleri hep onu buldular, is aramadi bile. sut fabrikalarina makina kurdu, firinlara makina kurulumu yapti. yurtdisina makina kurulmasi icin gonderildiginde her masrafi sirketten ayrica gunluk de 150dolar ekstra aliyorum diyordu. ilgisi olan biraz kafasi calisan biri bu mesleklerle yurur gider.

  • @pakosalter
    @pakosalter หลายเดือนก่อน +5

    Ögrenci iken savunma sanayi, beyaz eşya ve otomotiv sektöründe zorunlu stajlarını tamamlamış, bununla yetinmeyerek yazları inşaatlarda duvar kırmış kablo dösemiş bir mühendis olarak bir üniversitenin elektrik bölümünde tekniker yetiştiriyoruz. Meslek liseleri, firmalar ve diğer paydaşlar ile bağlantılarımız var. Egitim sistemimizde, meslek algısında, stajlarda vs düzeltmemiz gereken o kadar çok sey var ki anlatamam. El birligi ile bu sorunları düzeltmek icin çabalıyoruz. Birgün başarılı oluruz insallah. Katkılarınız ve yayınlarınız için teşekkürler.

  • @fatihyldrm7786
    @fatihyldrm7786 หลายเดือนก่อน +1

    Sizleri zevkle izliyorum, gençliğime dönüyorum

  • @kadirdogrul2304
    @kadirdogrul2304 หลายเดือนก่อน +26

    Kuzenim 18 yaşında liseyi bitirdi kaportacıda çalışmak istediğini söyledi.
    İstanbul gibi bir yerde zar zor iş bulup kaporta servisinde çırak olarak işe başladı haftalık 2 bin TL ücret alıyor tamam geleceği parlak olabilir ama en az asgari ücretle başlaması gerekiyordu.
    Gençlerimiz, kaportacı olsun, mekanikçi olsun , elektikçisi olsun, boyacısı olsun başlangıç ücreti çok düşük olduğu içinde bu işlere başlamak istemiyor
    Ustalara sesleniyorum çırak yok diye söylenmeyin günde 12 saat getir götürünüzü yapan iş öğrenmeye çalışan gençlerimize asgari ücret altını vermeyin...

    • @ahmetonal9482
      @ahmetonal9482 หลายเดือนก่อน +7

      @@Rptrgunyahu kardeşim insanca yaşamadan işi nasıl öğrenecek?? İstanbul gibi bir yerde nasıl git gel yapacak, evine nasıl ekmek götürecek bir telefon faturası olmuş 1000 lira, günde 4 defa toplu taşımaya binse 100 lira el insaf

    • @marangoz38
      @marangoz38 หลายเดือนก่อน +2

      artı değer kavramını hiç duydunuz mu? çırağın işyerine katkısı max. günde 1 saattir yani usta 10 saat çalışacağına 9 saat çalışır. 10 saat çalışma ile günde 5000 net gelir elde ettiğini varsayalım saati 500 liraya gelir. haftada 6 gün çalışsa çırağın kazandıracağı 3000 tl 1.000 yemek 2000 haftalık zaten 3.000 yapıyor. bir insana iş öğrensin diye işveren neden üste para versin. bu ticaretin mantığına aykırı. parçamı lazım arıyorsun getiriyorlar, yemek mi o da geliyor çayı kahveyi yapan makine var bardaklar kağıt yemekler paket bulaşık yok yani eskisi gibi çırağa ihtiyaç yok. çırak çalıştırmayı da kolay sanmayın. biyerini sakatlayacak korkusundan gözünüz sürekli çırağın üzerinde. zar zor iş buldu diyorsunuzya hani işte nedeni bunlar. geleceği parlak olsun diye insana karşılıksız yatırım yapana aile denir usta denmez. 20 yıllık işverenlik dönemimde çok çok hatırlı tadıklarımın çocuklarını çırak olarak aldım emin olun çırağın yokluğu varlığından hayırlı.

    • @kazmyldz5016
      @kazmyldz5016 หลายเดือนก่อน

      ​@@marangoz38sizin anlattığınız işin olumsuz tarafı bir de olayın olumlu tarafından bakarsak siz çırak için söylediğiniz yatırımı yaparsanız yani iyi davranırsansız ve işi iyi öğretirseniz o çırak 1 sene sonra yaptığınız yatırımın (harcadığınız paranın) fazlasını kazandırır. Biz de aileler hiçbir şey yapmayı beceremeyen ve okuyamayan çocuklarını çıraklığa veriyor, ustalar çırak beğenmiyor, iş öğretmek istemiyor, kötü davranıyor yani yatırım yapmak istemiyor.

    • @kadirdogrul2304
      @kadirdogrul2304 หลายเดือนก่อน

      @@marangoz38 Fark ettiyseniz 18 yaşında diyorum kanunen asgari ücret ve sigorta zorunlu ustam.

    • @bernardtodd9532
      @bernardtodd9532 หลายเดือนก่อน

      ​@@marangoz38Usta bakis acisi ilgincmis

  • @anamuzmuru
    @anamuzmuru หลายเดือนก่อน +15

    Şu programın süresini 5 saat filan yapın üstatlar. Bitmesini istemedim hiç.

  • @nsamiyen
    @nsamiyen หลายเดือนก่อน +6

    4:26 çok doğru Turgut Bey'in dediği evet komiklik yapıyorsun ama insanların yaşadığı semt, iş, okul vs. durumları ile dalga gecemezsin çünkü O durum insanların gerçeği ve çoğu da dalga geçilecek bir konu değil

  • @umut467
    @umut467 หลายเดือนก่อน +5

    Türkçe dersi derken programın başlığında hata olmuş "işcilik" değil "işçilik" olmalı sanki. Program yine muhteşemdi. İzlemeye ve takibe devam:-)😂

  • @CastleMahmud
    @CastleMahmud หลายเดือนก่อน +11

    Yani ustalar kusura bakmasınlar ama insan gibi davranmaya kendilerini geliştirmeye başlamadıkları sürece çırak bulamayacaklar tabiki de. Çünkü eskide kaldı artık eti senin kemiği benim mantığı. Artık insan muamelesi görmek istiyor herkes.

  • @beerkayman8729
    @beerkayman8729 หลายเดือนก่อน +1

    Lisede Endüstriyel Otomasyon(Mekatronik) okuyup, matematik konusunda eksikliğim olduğu için üniversitede mühendislik bölümü kazanamadım. Çocukluğumdan beri ingilizceye hayranlığım vardı. Bir sene daha hazırlanıp İngiliz dili ve edebiyatı kazandım. Okudum bitirdim şimdi kendi ofisimde yeminli tercümanlık yapıyorum. Videoda bahsi geçen konulardan muzdarip biri olarak, içimde halen o meslek liseden mezun olan teknisyen çocuk var. Nerede elektrik mekanik iş görsem atıyorum. Kendi arabamı ve eş dost arkadaşların arabalarını da tamir edebiliyorum. Evimde çıkan herhangi bir sorun için daha usta çağırmadım. Meslek lisesi okumuş olmaktan gurur duyuyorum.

  • @utkukayikci
    @utkukayikci หลายเดือนก่อน +4

    Bir Anadolu lisesinde öğretmenim. Öğrencilerime hep bunu teşvik ediyorum. Elbette zaman kaybı oluyor ama gidin çalışın diyorum boş zamanlarınızda.

  • @buraktozantas8362
    @buraktozantas8362 หลายเดือนก่อน +22

    Bir meslek lisesinde meslek dersi öğretmeniyim. Meslek lisesi öğrencilerine üniversite sınavlarında kültür dersi ağırlıklı değil, meslek dersi ağırlıklı sorular sorulmalı diyorum 15 yıldır. Bunu aktardığım yetkililer bile bana uzaylı gibi bakıp kim bu diye küçümseyerek bakıyorlar

    • @majingilane2411
      @majingilane2411 หลายเดือนก่อน

      üniversitede hangi bölüme gidecekler?

    • @buraktozantas8362
      @buraktozantas8362 หลายเดือนก่อน

      @@majingilane2411 Meslek lisesinde hangi bölümün mesleğini okuduysa üniversitede okuduğu bölümün fakültesine gitmeli, kültür böyümlerine de düz lisede kültür ağırlıklı dersler okuyan öğrenciler gitmeli

    • @majingilane2411
      @majingilane2411 หลายเดือนก่อน

      @@buraktozantas8362 bence sanayide işe başlasınlar

    • @ahmeterdogan9995
      @ahmeterdogan9995 หลายเดือนก่อน +1

      Slm, Buraktozantaş sana uzaylı gibi bakanların nereye ait olduklarını kadar yapısı olarak yazarımda autoclup youtube den engel olur diye yazmıyorum Hakan gardaşıma Halit gardaşıma ve aralarında olmayan Hakan Girginere de gönül dolusu sevgiler, sağlıklı ve sihhatli hayırlı ömür, işlerinde bahtları da açık olsun, Allah'a emanet olun, saygılar

  • @turkishhandmaderugs
    @turkishhandmaderugs หลายเดือนก่อน +3

    Aracımı bakım için bir ustaya götürdüm. Yanında çalışan kalfalar çıraklar yetkili serviste çalıştırdık biz dedi. Sordum beden buraya geldiniz oradaki haklarınız daha iyi değil miydi diye? Orda daha az kazanıyorduk. Buradaki aletler yetkili serviste bile yok dediler. Gerçekten çok ilginç

  • @ademkeles4024
    @ademkeles4024 หลายเดือนก่อน +1

    Cok şanslıyız bee sizin gibi 2 güzel abimiz olduğu için 🎉👑🎖️🙏

  • @hasanturkyasar764
    @hasanturkyasar764 หลายเดือนก่อน +2

    Harika program deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.

  • @karacelebig
    @karacelebig หลายเดือนก่อน +1

    Çok yaşayın üstadlar, ülke için önemli değersiniz 🎉

  • @has.durmaz
    @has.durmaz หลายเดือนก่อน

    Bravo. Bir meslek liseli olarak size katılıyorum. Çok güzel bir programdı.

  • @eldarhalisoglu3355
    @eldarhalisoglu3355 หลายเดือนก่อน +4

    Zamanında yapmak istediğim işti araba tamiri. Annem karşı çıktı. Keşke dinlemeseydim

  • @hasanyapc4558
    @hasanyapc4558 หลายเดือนก่อน +11

    Hocalarım ben Anadolu'da bir elektrik elekronikçiyim. Sonradan oldum. Üniversite bitti. Baktım fabrikada mı çalışmak yoksa kendi işini mi yürütmek arasında kaldım. 2-3 yıl para biriktirdim. İşyerimi açtım ve sonradan DDTSB'ler TSB'ler derken işi çözülememiş araçları almaya başladım. Bazısı 2 hafta bazısı 2 gün sürdü. Teknik diyagramlar tesisat şemaları derken yazıcıyla kanka oldum ama yaptım da. İsim bulunduğum il içinde büyüdü ama sıkıntılarıyla beraber geldi. Usta aman değerlisin, sen gidersen naparız. Tamam senin oğlan var, elektronik mezunu. Benimle aynı bölümden mezun, gönder onu. Yok onun sanayide işi ne. Usta benim torun var yanına vereyim öğret. İngilizce var mı? Yok. Şema okuma. Yok. E öğret işte. Zaten 7 gün 12 saate dönmüşüm adam bana ampulü patlak ona geliyor. Kıç kadar dükkan 2 araç, biri dışarıda, 4 tezgah birde ben varım. Sonra g*tü kalktı oluyor. Elektrik işi yapıyorum diyorum. Usta direksiyon tam sol yapınca tıkırtı var diyor. Ona da bi bah ele diyor. Hocalar geliyor usta sen de bi çırak al diyor. Türkçe'si iyi olan ve voltmetreyi iyi kullanan var mı? YOK. Artık aman aracın çalışmasın banane noktasına geldim. Girişte 10 sayfa büyükçe yasak kağıtları astım. Gireni de almıyorum. Aracını şu tarihte bırak iletişim numarası bırak derdini şu kağıda detaylıca yaz git. Yine aynı işi yapıyorum, dükkanım dolu. Arkama gelecek adam yok koskaca ilçede. Zaman en önemli kaynak.

  • @OzanKantarci
    @OzanKantarci หลายเดือนก่อน

    Derin muhabbet, ağzınıza sağlık önemli başlıklara değiniyorsunuz :)

  • @omergozalc5010
    @omergozalc5010 หลายเดือนก่อน +3

    Ben müşteri olarak gidiyorum sanayiye, ustanın bilmediğini ustaya öğretiyorum ki işi düzgün yapsın, Türkiye'nin herhalde en iş bilmeyip, öğrenmeye ve işi yapmaya da hevesi olmayıp dükkan açan kitlesidir oto tamircileri.

  • @adnantarsushizsabitleme.cruise
    @adnantarsushizsabitleme.cruise หลายเดือนก่อน

    Ülkemiz için gelecek için çok güzel bir konu işlemişsiniz. Teşekkür ederim.

  • @levchoblackeye1659
    @levchoblackeye1659 หลายเดือนก่อน

    Çok çok iyi yayınlar programlar yapıyor sunuz. Tebrikler. Seviliyorsunuz.

  • @seeerrrrgenn36
    @seeerrrrgenn36 หลายเดือนก่อน

    Şu an genç olup hemen mesleğe atlamak isterdim. Gerçekten yanlış yönlendirme sonucu memur olduk hem gelir düşük hem uzamıyorsun. Öyle ritminde devam. Tamirci olsaydım ve hakkını verseydim gerçekten köşe olmuştuk şimdiye.

  • @yusufevren6300
    @yusufevren6300 หลายเดือนก่อน

    Babamdan Allah razı olsun sanat sahibi yaptı beni. Lise 1 terkim , okuduğum lisenin mevzunu olmuş bugünün mühendislerinden daha fazla kazanıyorum

  • @muammertuncr
    @muammertuncr หลายเดือนก่อน

    Merhabalar,
    Oncelikle boyle bir video cekildigi ve konu edildigi için teşekkür ederim size. Turgut bey beni tanir, kendisine daha once danismistim bu isle alakali. Ben Kanada’da yasayan bir gocmenim. Ilk 4 sene geldigimde yapmak istedigim isi maddi sebepler ve buradaki gocmenlik prosedurleri yuzunden yapma firsatim olmadi, suan bir markanin servisinde baslangic seviyesi ( cirak ) teknik eleman olarak calisiyorum, 30 yasindayim, bazen yaptigim ise gec mi kaldim diye dusunuyorum ama dogru bir karar aldigima eminim, Turgut beyinde dediğin gibi servisteki elemanlara gerekli deger satistakiler gibi verilmiyor maalesef ayni sey burada da var, benimde hedefim kismetse usta olduktan sonra, mesleki yeterlilige sahip olduktan sonra kendi dukkanimi acmak, ama benden yasca ufak olanlara tavsiyem, asla ego yapmayin ve bir yerde girip usta olmak icin en bastan baslayip isi en iyi sekilde ogrenmeye caba gosterin derim. Kendi tecrubemi yazmak istedim, umarım birilerine tesvik edici olur 😊

  • @muhammedemircecan9366
    @muhammedemircecan9366 หลายเดือนก่อน +3

    Satıcıya şu kadar arabayı satamazsan beş kuruş alamazsın diyorlar ama tamirciye şu kadar tamir edemezsen maaş alamazsın demiyorlar. Kesinlikle sistemde sorun var.

  • @kaanorhan7929
    @kaanorhan7929 หลายเดือนก่อน

    Değerli konuşmacıların söylediklerini dikkatle dinledim. Sektör için doğru tespitler yapmışlar ancak ülke olarak genel problemimiz eğitimci olmayan herkesin eğitimle ilgili görüş beyan etmesi durumu yine bu videoda yaşanmış. Bu görüşlere dayanarak yeniden bir eğitim sistemi dizayn edilmez umarım diye içten temennilerimi iletiyorum

  • @furkanerdemli3619
    @furkanerdemli3619 หลายเดือนก่อน +1

    Ağzınıza dilinize sağlık günümüzün en büyük sorunları eğitim sistemimiz
    Videoyu çok kesmissiniz orijinal haliyle çok daha iyiydi biliyorum süreyi kısaltmak için yapıyorsunuz ama uzun olsun video biz böyle seviyoruz sizi
    Çok teşekkürler

  • @batuhanarslan7758
    @batuhanarslan7758 หลายเดือนก่อน +4

    22 yıl boyunca çalıştığım işyeri zam konusunda çok pasif davrandı üst kademelere haber gönderdik iyileştirin bu şekilde olmaz diye, maaş bu işine gelen çalışır dediler biz de aynı hafta içinde iki mekanikçi iki elektrikçi iş bıraktık sonradan hepimize haber saldılar ama hiç birimizde gitmedik fabrikada şuan tek vasıflı kişi mak enerji şefi kaldı diğer personellerin hepsi saatli bomba gibi çünkü sıfır bilgi. İşverendeki işçi mi yok şımarıklığı olduğu sürece bir halt olmaz. İşin daha tehlikeli tarafı kendi insanımızı tatmin etmek yerine mültecilerle bu işi götürme gayretine giriyorlar bu durum ülke için tam bir yıkım olacak haberleri yok

  • @sucuenes1
    @sucuenes1 หลายเดือนก่อน

    Severek izledim, İstanbul'da marangozluk yapıyorum. Düğünüme iki ay kala istifa ettim, sıfır parayla dükkan açtım, herşey yolunda çok şükür, 😊

  • @huseyindemircan5178
    @huseyindemircan5178 หลายเดือนก่อน

    Kaldı 8 bu ülkeye 8 tane daha sizin gibi insan lazım

  • @mustafaoptcan2428
    @mustafaoptcan2428 หลายเดือนก่อน +5

    hayat şartları iyi olsa bende isterim sanayide çalışmayı ama çok uzun çalışma saatleri, mola yok,tatil yok, sigorta uzun bir süre yok avrupa da temizlikçi veya sanayi tarzı iş yapsan bile hakların var izin günün var çalışma saatin var.asgari ücretle bırakın tatili hafta sonu gezmesini akraba ziyaretini vs... kira fatura ödemekle bitiyor.günde 10-12 saat çalış maaş a gelince iş yok bir hafta sonra vericez..asgari ücret..

  • @selmanvardarclar5585
    @selmanvardarclar5585 หลายเดือนก่อน

    Çok önemli bir konuyu isliyorsunuz çok teşekkür ederim 🤗👍👏👏🙋

  • @iboSS08
    @iboSS08 หลายเดือนก่อน +2

    Ben lise sona giden bir fen lisesi öğrencisiyim. Meslek lisesine geçip ahlaklı, işini iyi yapan bir motor ustası olma hayalim vardı, ama meslek liselerinde okuyan öğrencilerin genel olarak serseri ve tehlikeli olması, öğrenciye değer verilmemesi, çıraklık yapacağımız işyerinde göreceğimiz mobbing ve para yatırmamaları, geleceğimizi öngörememiz ve en önemlileri yakınlarımız ve toplum tarafından rencide edicek derecede eleştiriler ve maaş konusu vb. sorunlardan kaynaklı geçmeye çekindim. Bugün tekrar bir bakayım dedim. Memleketimde, sanayi sitesinde kücük bir oto dükkanı 2.5 milyon tl !!!
    Maalesef, bir genç olarak önüm çok kapalı. Ülkemizdeki eğitim sistemi ve ekonomik durumları biliyorsunuz...biz gençler yalnızız, ülke gündemimizde her zaman iğrenç ve iç karartıcı haberler, milyonlarca mülteci, adaletsizlik ve yolsuzluklar, cinayetler taciz ve tecavüzler! ve sosyal çürümenin sonuçları.. bu sorunlardan eğitime, ve gençlere yer ayırmak zor tabii.Maalesef gençlere iyi bir tükiye bırakamadınız...

    • @sevozgur6620
      @sevozgur6620 หลายเดือนก่อน

      Abartma istersen. Fen lisesi isen gidersin mühendis olursun. Yerini açarsın başında durursun.

  • @gokhankaraca5458
    @gokhankaraca5458 หลายเดือนก่อน

    Ağzınızdan bal damlıyor . Çok doğru süylüyorsunuz .👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  • @emre7386
    @emre7386 หลายเดือนก่อน +2

    Meslek lisesinde Motorlu araçlar okudum. Hocalarımız sağ olsun fosil olduğu için bizim kadar bilgileri bile yoktu. Akıllı tahtayı açıp 89 model Taunus marka araçtan anlatıyordu. Sene 2014. Ne öğrendiysem 1 aylık stajımdan öğrendim. Sağ olsun stajyer miyiz yoksa ayakçı mıyız belli değildi. Ama mesleği sevdirdiler o ayrı. Mesleğe okul yüzünden tekrar soğudum. Şimdi yaş büyüdü oldu 25, kafa yapımız değişti sadece keşkeler kaldı. İş başvurusu yapıyorum cevaplar bellli. Tecrüben yok. Eee zaten yok. Yettkili servis ve adı olan özeller neyse . Sanayiye gidiyoruz yoğğğkk olmaz diye bir cevap.

  • @ismaildilaveroglu61967
    @ismaildilaveroglu61967 หลายเดือนก่อน

    Teşekkürler halit abinin dediğine katılıyorum eski lise eğitimi şimdiki üniversite eğitiminden daha kaliteli idi

  • @mesutulu585
    @mesutulu585 หลายเดือนก่อน

    Ağzınıza, emeğinize sağlık 👍

  • @Cakır-w3o
    @Cakır-w3o หลายเดือนก่อน +2

    Mesleği olan adamın sırtı yere gelmez. Dikkat edilmesi gereken bir nokta var sanayiye verilen çocuklar bizim zamanımızdaki gibi değil artık ben kasabın bizim ustalarımız bizim canımıza okudu. Hangi sektörde olursa olsun ister motor mekanik ustası ister marangoz ister kaportacı yada kasap, çırak olarak gelen o gençlere biraz daha kibar yaklaşın, daha sakin davranın diğer türlü o işe küsüyorlar özgüvenleri yitip.gidiyor

  • @dtechnic1469
    @dtechnic1469 หลายเดือนก่อน

    Konular mukemmel. Sisli motor meslek t-tep 2005 mezunuyum antalya akdeniz otomotiv mezunuyum. Mezun oldugum donemde toyota cazip gelmedi hic ariza yoktu araclarda. Havacilik piyasasina girdim ucak teknisyenligi yapiyorum su an 15 yildir memnunum dünyanın her yerini dolaştım mesleğimi seviyorum gayet güzel fakat gönlümün bir kenarında otomotiv yatiyor, havacılık piyasasındaki edindiğim tecrübelerimi otomotiv piyasasında da icra etmek istiyorum fakat bir türlü havaciligi bırakamıyorum arada kalıyorum:) saygılar konuları çok güzel teşekkürler

  • @turanuzunoglu1699
    @turanuzunoglu1699 หลายเดือนก่อน +1

    2015 yılında otomotiv bölümünden mezun oldum ben mezun olduğum dönemde çok çok büyük bir markada staj yapmıştım.Türkiye'nin en çok satan markasıdır kendisi o dönemde iş yerindeki kadrolu çalışanlar fazla mesai ücretlerini alamıyorlardı asgari ücret alıyorlardı o dönemde mezun bütün arkadaşlarım şuan sendikalı fabrikalarda işçilik yapıyorlar,ücretler daha makul olduğu için bende dahil bu durumun en büyük sorumlusu işverenlerdir.

  • @okanevypn2232
    @okanevypn2232 หลายเดือนก่อน +2

    18 yaşındaki kardeşime 2 aydır istanbul avrupa yakasında oto tamircilerde iş bakıyorum bir tane doğru dürüst yer bulamadık

  • @talipinal8807
    @talipinal8807 หลายเดือนก่อน +2

    Yetkili bayiler para vermiyor. Hatta bir şehirdeki bayiler bir araya gelip her bir pozisyon için ücret seviyesini belirleyip uygular. Nedeni de çalışanın maaş pazarlığı yapmaması için ücretleri eşit tutmak suretiyle bir şirketten diğerine transferi önlemek.

  • @aaaa-cr1qw
    @aaaa-cr1qw หลายเดือนก่อน

    1.4 manuel easy gsr'li fiat egea şu an piyasadaki en ucuz ve güvenlik açısından dolu araçlardan biri. Bu araç için özel bir video çok güzel olur. Avantajları dezavantajları hatta mümkünse incelemesi 😊

  • @hrnbngl9856
    @hrnbngl9856 หลายเดือนก่อน

    Mukemmel bir program olmus , agziniza saglik

  • @zikkiminkarekoku
    @zikkiminkarekoku 27 วันที่ผ่านมา

    1996 Elektronik bölümü mezunuyum. Sayısalcı olarak üni sınavına giren bizler kimya biyoloji matematikden yoksun bir şekilde okul bitirip okul birincisinin bile coğrafya öğretmenliğini anca kazandığı bir dönemden geçtik. Kendi bölümümüz ile ilgili branşların yanından bile geçemezdik aldığımız eğitimle.

  • @talatatay1379
    @talatatay1379 หลายเดือนก่อน

    Mesleki eğitimle ilgili görüş ve tespitleriniz için teşekkür ederim.
    Dünya'da lise öğrencilerinin tamamını üniversiteye hazırlayan bizim ülkemizden başka devlet yok.
    Olması gereken;
    Yüzde 70 mesleki eğitim,
    Yüzde 30 lise (en fazla)
    Meslek lisesine giden öğrencinin atölyede test çözmemesi lazım.
    Üniversite okuyacak düzeyde akademik zekaya sahipse liseye gidecek; değilse meslek lisesine gidip sadece mesleğini öğrenmeye odaklanacak.

  • @tevfiksalim5263
    @tevfiksalim5263 หลายเดือนก่อน +4

    KADINLAR MASA BAŞI YÜKSEK MAAŞLI ERKEK İSTİYOR KİMSE SANAYİLER DE ÇALIŞMAK İSTEMEZ TÜRKİYEDE KAST SİSTEMİ VAR MALESEF

  • @omurbeymeister
    @omurbeymeister หลายเดือนก่อน +1

    zorunlu eğitim 12 yıl olunca 18 yaşında liseden mezun olanlar üniversiteye gidiyorlar normal olarak...Anne babalar da çocuğum Doktor Mühendis olsun diye yüksek okulu tercih edince Meslek okulları unutuldu ...Dolayısı ile ara eleman, Teknik eleman sorunumuz oldu...Sözün kısası eğitim sistemimiz tekrar gözden geçirilmeli...

  • @mtsalur
    @mtsalur หลายเดือนก่อน

    Bir meslek lisesi mezunu olarak çok doğru tesbitler dinledim. gençlere ve ailelerine bu durumu iyi değerlendirmelerini tavsiye ederim. nitelikli liseler dışındaki tüm anadolu liselerinin de meslek lisesi haline çevirilmelidir.

  • @sedatalizevit51
    @sedatalizevit51 หลายเดือนก่อน +1

    Siz video çekin de, ne çektiğinizin önemi yok ❤

  • @ilhanschen
    @ilhanschen หลายเดือนก่อน +2

    Mesleklere göre ücretler dağılımı veya dengesinde uçurumlar olmasa, daha adil bir eğitim sistemi olsa, ilkokul çağından itibaren rehberlik sağlansa, gözlem ve bilimsel yönden bu bilinçlendirmeyi ortaya koyabilme yetisine sahip eğitmenler (rehberler) istihdam edilse okullarda, uzun vadede büyük bir ölçüde çözüm sağlar diye düşünüyorum. Aynı zamanda işçiliğin fiyatı da daha yukarılarda olacak, Avrupa'da olduğu gibi. İşte bu noktada da bir paradox ortaya çıkıyor, o da ayrı bir sorun. Mekanik teknikerlik, kuaförlük, aşçılık gibi birçok farklı mesleki alanda eğitim veren lise düzeyinde okullar Avrupa'da da var.

  • @Hamitft
    @Hamitft หลายเดือนก่อน

    Makine mühendisiyim. Ktüden mezunum. Gündüzleri pederle mobilya, akşamları ustamla motor, geceleri de can yoldaşım bilgisayarımla doğalgaz tesisatı projeleri çiziyorum. Bunları kendi istek ve ihtiyaçlarım doğrultusunda seçtim. Keyif aldığım işler. Ancak dediğiniz gibi bu noktaları kimse tetikletmedi, şanslıydım tetikleme gücü bende vardı... Ama yeteneği olupta memuriyet kovalayan zihniyeti empoze ettiler gençlere, şimdi herkes mutsuz. Hayat sanayideydi, tarladaydı, dışarıdaydı ama herkes binaların yüzeyinde kompozit panel olarak kaldı maalesef. Çırak şart. Stajyer şart. Bunlara hayatı anlatacak eğitimli bireyler şart oğlu şart.

  • @kanann10
    @kanann10 หลายเดือนก่อน

    Üniversitede iki yıllık otomotiv teknikerliği okuyorum. Staj dönemim boyunca sayısız sanayi sitesinde dükkan, onlarca usta ile konuştum para istemiyorum sadece bana meslek öğreten ve yardımcı olacak bir usta aradım ama hepsi beni geri çevirdi... elemana ihtiyacı olmadıklarını birilerini yetiştirmek istemediklerini söylediler suç birazda Z kuşağında değilde ustalaramızda bizzat gezdim gördüm yaşadım. Sonuç olarak türkiyenin en büyük otomotiv distribütörlerinden birinin sahip olduğu çok köklü ve prestijli bir markada staj hayatıma başladım umarım iyi biri şekilde meslek öğrenerek bölümümden mezun olurum ,gelecek nesil usta adaylarına bana yapılan saygısızlıkla haksızlığı asla yapmayacağım.

  • @mehmetasa4760
    @mehmetasa4760 หลายเดือนก่อน

    Bazı arızaları artık kendimiz tamir ediyoruz

  • @mehmetfatihberber3399
    @mehmetfatihberber3399 หลายเดือนก่อน +1

    87 doğumluyum, 8 yıllık eğitimin ilk 6. Sınıflarında oldum. İmam hatiplerin önünü kesmek için meslek liselerini de katlettiler. Üniversite sınavında Puanım kırılır diye kimsenin tercih etmediği meslek liselerine Zorunlu eğitim dayatmasıyla a yı b yi öğrenememiş adamları bu okullara tıktılar. O saatten sonra meslek öğrenmeden 20-25 yaşına gelmiş nesiller yetişti.

  • @aliyildirim8362
    @aliyildirim8362 หลายเดือนก่อน

    Sözde hiç bir mesleği küçümsemiyoruz, sözde. Ama içten içe herkes meslekleri kategorize etti isteyerek veya istemeyerek… son dönemde izlenen dizilere, filmlere bakınız…13 yıldır Hırdavat sektöründeyim sanayinin kalbinde, piyasanın içerisinde. Tecrübeli sayılırım artık, endüstri meslek lisesi mezunuyum alakasız bir bölüm mobilya dekorasyon bölümü ve mesleği yapmayacağım için yüksek okulu bıraktım. Çalıştığım işyerimde şu an bölge sorumlusuyum ve ortalama maaşlarla iş hayatımı sürdürüyorum bekar olduğum içinde aldığım maaş ve prim gayet yeterli, işimi de değiştirmeyi düşünmedim. Fakat gönlümde hep bir otomotiv sektörü vardır yıllardır. Otomobiller benim için yalnız bir hobi olarak kaldı. 15 sene önce şimdiki aklım olsa bir şekilde girerdim otomotiv işine, çünkü çok büyük eksiklikler var. Parası falan değil, meslek ve kaliteli hizmet eksikliği var. Yapmış olsam yine söylüyorum teknik olarak yetiştirmezdim kendimi sadece yönetim olarak yetiştirir, kaliteli hizmeti ilerletirdim. İnsanlar saygı ve hizmet istiyor. Sanayide usta yetişsede, ahlaksızlık üst düzeyde. Arabamı emanet edecek otoyıkama bile bulamıyorum, sanayinin içinde gezerken insanların arabasıyla, iyi olanları tenzi ediyorum, ustalar, çırakların otomobilleri yıpratışını görüyorum ve nefret ediyorum bu işleyişten… Müşteriye öncelikle kaliteyi sunmak ve güveni hissettirmek lazım. Tabi olağan fiyatlarla ve usta kalitesiyle işinin arkasında durup bilgi verebilen usta kalitesiyle. Sonumuz gerçekten pek hayıra gitmiyor gibi geliyor bana…

  • @metinkement2337
    @metinkement2337 หลายเดือนก่อน +1

    Teşekkürler üstat lar

  • @Ar_men_1984
    @Ar_men_1984 หลายเดือนก่อน +2

    Şimdiki aklım olsa motor veya şanzuman tamircisi olurdum.adamlar hakimden doktordan fazla kazanıyor

  • @hakandavsan1517
    @hakandavsan1517 หลายเดือนก่อน

    Çalıştığım yerde makine kurulumu vardı. Kurulumu yapan Alman bir teknisyendi. Alışılagelmiş şekilde hangi okulun mühendislik bölümünden mezun olduğunu sordum. Bana hayatımın dersini verdi, bu makineyi çizen kişi mühendistir, ben teknisyenim bu makineyi bir araya getirmek benim görevim demişti.

  • @Hilmi_Selim
    @Hilmi_Selim หลายเดือนก่อน +1

    Halit bey Türkçe hocalarına ders verecek seviyede bir üstat.
    Ama başka Halit maalesef yok.

  • @KudretBC
    @KudretBC หลายเดือนก่อน

    10:56 'Muhasebeye git'. Tam olarak aynı şeyi düşünmüştüm ben de 🙂

  • @tavansun
    @tavansun หลายเดือนก่อน +1

    zanaatkarın degerini bilen başka tebrikler

  • @MrNaylat
    @MrNaylat หลายเดือนก่อน

    Jilet gibi ince bir bitiş olmuş ❤

  • @eyupsalbur983
    @eyupsalbur983 หลายเดือนก่อน

    Abi PSA grubunun 1.2T yağlı triger motoru hakkında bir sohbet yapın. Bilgilendirin bizi.

  • @ramazanhirlakoglu776
    @ramazanhirlakoglu776 หลายเดือนก่อน

    Konudan çok bağımsız birşey söylemek istiyorum dk 9:03'te ki gibi neden ara ara zoom in zoom out yapılıyor konuya dikkat çekmek içinse bende tam tersi oluyor 😅😅

  • @AtillaYalcin
    @AtillaYalcin หลายเดือนก่อน

    Selamlar KGM SsangYong Torres için test ve tanıtım videosu yapmayı düşünüyor musunuz

  • @cihanozcan408
    @cihanozcan408 หลายเดือนก่อน +1

    😂😂😂😂😂😂😂😂❤❤❤❤❤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻evet sanayiden gelen biri olarak haklısınız bırak makine mühendis okulundan olup civatanin ne olduğunu bilen yok ya 😂😂😂😂

  • @Rptrgun
    @Rptrgun หลายเดือนก่อน +2

    Çözüm basit..türk teknik müdür yerine Alman,bulgaristan,rus,amerikan,ingiliz gibi yabancı teknik müdür alınmalı ve adamlara hiç karışılmamalı sonraki yıllarda herşey çok güzel oturur.Türk kafasıyla bu işler olmaz.Servisde olması gereken ekipmandan tut,maaşlara ra kadar.diger türlü daha kötüye gidecek herşey..köy şark kurnazlıgı bir yere kadar götürür.

    • @publicname
      @publicname หลายเดือนก่อน

      Gayet mantıklı bir öneri. Cumhuriyetin ilk yıllarında da benzer bir uygulama yapılmış ve hızlı kalkınma sağlanmıştı.

  • @ahmetaksakal9556
    @ahmetaksakal9556 หลายเดือนก่อน +3

    Simdiki ustalarda genclerden farkli degil abi
    Herkes motor sanziman revize edeyim yuklu para alayim derdinde benim aracta benzin ve lpg calisma problemim var yaptiramiyorum tamir takımını aldim yarin kendim uğraşacağım

  • @ahmetemreptrak7375
    @ahmetemreptrak7375 หลายเดือนก่อน

    ecotech motorun neden 100 derece lerde çalıştığı bu yüzden bir çok opelin contasının yanması konusunu işleyebilirmisiniz?

  • @mehmetvural8095
    @mehmetvural8095 หลายเดือนก่อน

    iyi günler. lifepo4 elektrikli araba bataryası çalışma sıcaklık aralıgı kaç derecedir.? teşekkürler.

  • @durmuskandemir33
    @durmuskandemir33 หลายเดือนก่อน

    Çok mükemmel bölüm

  • @848484ennis
    @848484ennis หลายเดือนก่อน

    En son karaman diye bir şehirde tutuklanmıştım. Ertesi gün beni savcılığa götüren polislerden birinin türkçesi dikkatimi çekti. Sordum sen ne okudun diye otomotiv mühendisliği demişti. İş yokmuş sektörde.

  • @efe268d
    @efe268d หลายเดือนก่อน +1

    halit abi okuyor musun bilmiyorum ama ben de senin oğlunla aynı dönemdeyim hatta anlatırken sanki beni anlatıyormuşsun gibi hissettim :))) aynı şekilde sanayide çalıştım yazın bir şeyler öğrenmek için ve aynı şekilde otomotiv mühendisliği istiyorum. bizim jenerasyonda maalesef bizim gibi gençlerden kalmadı. hepsi oturduğu yerden para kazanmak isteyen tipler. sanayide çalıştığım sürede benim yaşımda çalışan pek görmedim, çoğunluk kafelerde barlarda takılıyor. muhtemelen on yıla kalmaz sanayilerde usta kalmaz. usta şu anda da yok gerçi, olanlar da baştan savma iş yapıyorlar hele eski arabalara dokunmaya tenezzül bile etmiyorlar. ben babamın araba sürmeyi öğrenmem için aldığı renault 9 broadway sayesinde öğrendim bu yaşımda sanayinin nasıl bir yer olduğunu. ustaların sayesinde arabaya merakım arttı kendim söküp takarak öğrendim çoğu şeyi, artık bir şey olduğunda kendim tamir ediyorum hatta motoru bile indirdim geçen ay :))) belki ileride bir gün eski renault modellerine özel servis açarım kim bilir :) her türlü teknik dökümanlarını topluyorum elime geçtikçe. gençlere teşvik verilmesi gerekiyor bu konuda.

  • @Behporsuk
    @Behporsuk หลายเดือนก่อน +1

    Lisede elektronik bölümü okudum istemeye istemeye, neyi neden yaptığımı bilmeden sadece rastgele bir şeyler yapmışım onu fark ediyorum ama bu benim suçum değil, örneğin motor bölümünde okumayı sırf oradaki öğrenciler ve oradaki öğretmenleri sevmediğim için istemiyordum. Sınıfa girdiğinde öğrencisini döven hiç bir şey anlatmayıp veya anlatamayıp bir şeyler bekleyen yaşlı bunamış kendini çok üst düzey görüp öğrenciyi aşağılayan kişiler gibileri olduktan sonra hiç kimse böyle bir şey istemez. Okula gitmek artık ezbere olmuş herkes gitme zorunluluğu olmamasına rağmen gidiyor, artık insanlar düşünmüyor sadece ondan bundan görüp bir şeyler yapıyorlar, asıl önemli olan işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak.

  • @alikocoglu1859
    @alikocoglu1859 หลายเดือนก่อน

    Ortaokul idareciyim ve öğrencilerle aram çok iyidir. Net bir şekilde meslek ortaokulları olmalı. 2 yıl kreş, 1 yıl Anasınıf, 5 yıl ilkokul zorunlu olmalı.
    Sonrasında 2 yıl ortaokul (hangi liseye gideceğinin belirlendiği seviye tespit okulu). Sonrasında 3 yıl lise. Liseler meslek lisesi, spor lisesi, sanat lisesi, fen bilimleri lisesi, sosyoloji lisesi gibi branş üzeri liseler olmalı.
    Öğrenciler liseyi okumaya zorlanmamalı ancak ehliyet almak, ev araba sahibi olmak için, oy kullanmak için en az lise mezunu olmayı şart koşmalısın. Böylece okumak zaten zorunlu olmuş olur.

  • @berkkarakaya6503
    @berkkarakaya6503 หลายเดือนก่อน

    Bence kesinlikle mühendislik okuyacak öğrenciye meslek ile alakalı sorularda sorulmalı mühendislikte hesaplama kadar yetenek ve merakta önemli .

  • @hantst9005
    @hantst9005 หลายเดือนก่อน +2

    1 hafta önce maslakta aracımı tamir ettirdim sürtmeden dolayı boya vs yaptırdım. 40-50 yıllık ustalar, 10-15 senedir doğru dürüst çırak yok diyorlar. artık tamamen servislere veya kurumsal şirketlere kalıcak gibi onlar da mültecilere öğretip çalıştırıcak herhalde.

  • @yusufaytac5263
    @yusufaytac5263 หลายเดือนก่อน

    Abilerim çok haklısınız ; yetenekleri doğrultusunda yönlendirme ailede başlıyor. Çocuk henüz 3-4 yaşlarındayken çeşitli spor, sanatlarla uğraşmalı , eğer bir tarafa baskınlığı var ise o yönde gereken hassasiyetin ebeveynler başta olmak üzere eğitmenler, ustalar, antrenörler tarafından verilmesi gerektiği kanaatindeyim. Gel gör ki sperm üretebilen bir erkek ve ve sağlıklı yumurtalığa sahip bir dişi evlendiği takdirde toplum olarak çocuk yapmaları konusunda ısrarcıyız. Doğru çocuk iyi yönlendirilmeli ancak daha da önemlisi herkes çocuk sahibi olmamalı...

  • @muratsilay
    @muratsilay หลายเดือนก่อน

    🧿🌺Özletmeyin bu kadar lütfen daha çook uzun muhabbet edin 🚗🚗gönülden bizimle berabersiniz 🧿

  • @bozkurthafriyat
    @bozkurthafriyat หลายเดือนก่อน

    Ben Anadolu ticaret meslek lisesine gittim . Muhasebe & finans bölümene gittim liseyi okurken 4 yıl mali müşavir yanında çalıştım. Lise bitti ustam 2.5 katı asgari ücret teklif etti . Üniversite bölümü olarak sağlık okudum atandım , ama hala babamın kardeşimin eşimin şirketlerinin muhasebe işlerini kendim yapıyorum. Bu konuda çok yardımım dokunuyor. İyiki ticaret meslek okumuşum. Finans konusunda temelim olduğu için borsa yatırım konusunda neredeyse ortalama üzeri bilgim var . Herkese bilgi veriyorum

  • @makinist67
    @makinist67 หลายเดือนก่อน +1

    Bir meslek lisesi Motor bölümü öğrencisi olarak bir şey söylemek istiyorum. Önce meslek lisesi öğrenim müfredatı yenilenmeli peki neden? 1994 yılında meslek lisesine başladığımda 1973 yılında hazırlanmış ve o yıllarda Halit abim bilir Fiat tempra , Renault 21 sonrasında Renault 19 europa ve Fiat marea lar gelmişti biz derste 1969 model ford motoru yada 1975 Renault 12 motoru ile eğitim yapıyorduk ben meraklı olduğum için Tofaş Fabrika ya mektup yazmıştım ( e mail felan yoktu o yıllarda ) tempra da kullanılan digiplex 2 tam elektronik ateşleme sistemi için döküman istemiştim yolladılar sağolsunlar ama okulda biz ateşleme sistemleri dersinde platinli ateşlemeyi işliyorduk yani 1970 ler deki müfredat bir hocamız soruları verir cevapları da yazar ertesi gün imtihan yapardı yani onlarda bu okulda okurken aynı müfredat işlenirmiş yahu yenilik neden yapılmaz o yüzden çoğu arkadaşımız bu işi yapmadı Meslek liseli olmak değerlidir, evet okulda çok kavga olur çok farklı bir ortam vardır ama kendini geliştirebilen altın bileziği takar yoluna bakar. Biraz uzun oldu abilerim bu güzel konu için + like benden gelsin seviliyorsunuz.

  • @erdemulku794
    @erdemulku794 หลายเดือนก่อน

    Makine mühendisliğini ingilizce okudum ve işe başladığımda ilk sorduğum soru "redüktör ne demek" oldu. Neyse ki birisi gearbox dedi de anladım.

  • @yalcnicoz7070
    @yalcnicoz7070 หลายเดือนก่อน

    Elektrikli araçlarda menzil bilgisi neye göre veriliyor: şehir içi mi, şehir dışı mı, ortalama mı, ideal kullanımda en yüksek menzil mi?
    Şehir içi kullanımda zaten menzil sorunumuz yok. Araç sürekli park halinde ve şarj ne kadar sürerse sürsün vakit kaybetmemize gerek olmuyor. Menzil uzun yol için anlamlı. Uzun yolda geri kazanım özelliği de fazla işimize yaramıyor.
    Bir de araç tanıtımlarında şarj süresini kısa göstermek için %20-%80 söyleniyor. Yani var olan menzilin ya %60'ını kullanabileceksiniz ya da en az 1 saat şarj süresini beklemek zorunda kalacaksınız demektir.
    520 km menzilli bir arabanın normal kullanımda ancak 400 km menzili olacağını düşünüyorum. Tanıtımlardaki kısa şarj süresinden yararlanabilmek için bu menzilin de %60'ını kullanırsak her 240 km'de bir şarja girmemiz gerekir ki bu da gerçek menzil 240 km demektir.
    Bu konuda da bir video yaparsanız sevinirim.

  • @HakanECavus
    @HakanECavus หลายเดือนก่อน

    4 sene önce çalıştığım firmada hem makine mühendisi hem de cnc operatörü ilanı açıldı, cnc operatörüne mühendisin 4 katı maaş teklif edildi adam beğenmedi ücreti çok daha fazlasına çalışırım diyip gitti. Mühendis ilanına da 150 başvuru vardı en az maaş isteyen işe alındı 😂
    Bir de ikinci anımı anlatayım. Birlikte büyüdüğümüz yan komşumun oğlu motor bölümünü bitirdi meslek lisesinde borusanda çalışıyor, ben bilgisayar mühendisi oldum benden çok kazanıyor şu anda

  • @recepozer3791
    @recepozer3791 หลายเดือนก่อน +1

    Abi valla ben moturcu ustası olmak çok isterdim ama türkiyede bi yere çırak girsen köpek gibi davranıyolar boyle giderse ne çırak kalır ne usta varsa işi hakkıyla öğretip insan gibi davranan bi yer varsa gitmek isterim

  • @Furkan-ht3id
    @Furkan-ht3id หลายเดือนก่อน

    Eğitim konusunda bu yorumu yaptığımda daha ortaokuldaydım. Şuan işim var ve iyiye doğru hiçbir şey gitmedi her şey kötüye gitti. Artık bu kadar hatanın ancak bir planın parçası olabileceğini düşünüyorum. Çünkü hiçbir şey yapmasalar her şey daha iyiydi...

  • @Emrestill
    @Emrestill หลายเดือนก่อน +3

    Sırf bu yüzden elimde 2 arabam var eskiciyiz seviyoruzda eskiciliği bir tane 97 Katalonya impreza bir tane z3 var kısmet olursa bulursam temiz bir tane S-type 3.0 gözü kararttım .. vel hasıl İstanbul Mecidiyeköy de oturuyorum Maslak sanayi 10 dakka mesafemde gitmiyorum tekniker ikitellide kaportacı dilovasında motor ustası başka yerde ... Usta gerçekten yok olanda namı adı şanı olan ustalarda çok çok pahalı...
    Samimi söylüyorlarum namı adı şanı olan iyi ustalar bir yılda bir holding CEO nun kazandığından fazla kazanıyordur bana göre..

  • @redthewhite
    @redthewhite หลายเดือนก่อน

    Kalifiye eleman yetişmeme sebebi yağa pasa kire bulaşmak değil. Beyaz yakanın koltuğundan kalkıp iki gezinip oturması, bilgisayar üzerinden çalışırken, mavi yakanın her işi yapmaya çalışması arasındaki uçurumlar sebebi yüzünden oluyor. Mavi yakaya 3 vardiya cumartesi pazar bile çalıştırmaya uğraşan işverenler, beyaz yakaya cumartesi pazarı tatil yapması sebebiyle tercih edilmiyor eskisi gibi.