Hocam her yerde şöyle şöyle böyle yap diye anlatıyolar İngilizce kaynaklarda bile belirli açıklamalar çok eksik, sayenizde kimyaya bir ilgi duydum tekrar 😄
Ümit hocam merhaba, bildiğiniz gibi dışarıda hazır olarak üretilmiş etil alkoller var, fabrikasyon üretimler yani. Daha öncelerde evde içki yapımı için daha uygunmuş ancak son dönemde çok fazla kişinin evde içki yapması nedeniyle içerisine kokusunu değişecek maddeler eklenmiş, yakın bir arkadaşım şişe halinde etil alkolü alıyor ve 1 litre etil alkole 1.5 litre su ekleyerek votka yapıyor (evde votka yapımı adı altında sürüyle böyle video mevcut görmüşsündür), başka bir arkadaşımın babası da yine aynı şekilde aldığı (şişelenmiş şekilde) etil alkolü öncelikle kaynatıp kullanılması ilk bahsettiğim işlemin kesinlikle uygulanmaması taraftarı. Kaynatmadan kullanılınca içinde su ile seyreltilmiş olsa dahi içki için kullanılmaması gerektiği söylüyor. Dışarıdan alınmış bir spesifik bir etili incelemeden kesin bir yorum yapamazsınız bunu anlayabilirim ama kimyager olduğunuz için size sormak istediğim şey şu ki belirli markaların sattığı ve kaçak olmadığına emin olduğunuz bir markanın etilini aldığınız zaman illaki destilasyon tarzı bir işlem veya kaynatmak gibi bir işlem yapmak gerekli midir, içinde bahsettiğimiz o maddeler içki yapılacaksa illaki ve illaki elenmeli midir, bu kesinlikle zorunlu mudur ve son olarak 1 litre etil alkolle 1.5 litre suyu karıştırarak (başka malzeme yok) vodka yapmış olur muyuz? Edit:Kendime cevap vermiş gibi bir ek yazı daha var onu da okumanızı rica ediyorum.
Arkadaşımın yaptığı 1 litre etil alkole 1.5 litre su karıştırılmış olarak yaptığı tarifi çok kez tükettim ve bu tarifi veren çok fazla video var. O videoları yapanlar kimyager değil genelde kulaktan kulağa gelmiş tarifler biliyorum ama şahsi olarak hiç sağlık sıkıntısı yaşamadım. Arkadaşım 3 yıldır neredeyse her gün bu tarife çeşitli meyve sularıyla kokteyl gibi şeyler yapıp içiyor onda da henüz bir sağlık problemi yaşamadı. Ama babası evde rakı, viski falan yapan arkadaşım ki hepsinin gerekli kimyevi cihazını temin etti öyle yapıyor, bunun saçmalık olduğunu illaki bir işlemden geçmesi gerektiğini, bahsettiğim tarifteki alkol oranını bilmediğimiz için kör olabileceğimizi söylüyor. İnternette bir sürü kaynaktan araştırma yaptım ama sağlıklı bir bilgi bulamadım. Sürekli bu konuyu tartışıp duruyoruz. Sizce bilindik bir markanın etil alkolünü aldığımız zaman illaki ve illaki destilasyon tarzı bir işlem yapmanız şart mı? Kesinlikle zorunlu mu? Sizin açıklamanız bizim için sonucu belirleyecek kaynak olacaktır. Ve size naçizane tavsiyem bu konu hakkında da video yapmanız çünkü gerçekten güvenilir bir kaynak yok. En azından açıklamayı yapanın kimyager olduğuna dair bir ibare yok. Şimdiden teşekkürler.
@@berkayozo Merhaba, değindiğiniz konu çok önemli ve benm de çevreme anlatmaya çalıştığım bir konu. Ben kesinlikle ister güveniir osun ister olmasın piyasadan alkol alıp içki yapılmasına karşıyım. bunun gerekçelerini sizinde işaret ettiğiniz gibi en kısa zamanda bir video ile anlatacağım. çok teşekkür ederim.
Kısaca; - etil alkol ve metil alkolü hehangi bir yöntem ile evde ayrıştıramazsınız. - hazır etil alkol almayın, içeriğini bilmiyorsunuz. Satışı yasak ve güvenilir değil. - test kitleri %100 işe yaramaz. Güvenilir değildir. - tüketmek için sadece bitkisel kökenli alkolü kullanabilirsiniz. - etil alkolün üretildiği kaynak önemlidir. (Şeker pancarı vb) - hazır aldığınız ürün etil alkol dahi olsa içeriğindeki kimyasalları bilemezsiniz.
Hocam videoyu baştan sona kadar izledim güzel ve detaylı anlatım olmuş teşekkürler. Benim anlamadığım musluk suyu mu kullandınız veya bu işlemde musluk suyu kullanılabilir mi? Cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
Hocam anlatım ve uygulamanız süper öğretici.Teşekkür ediyorum. Acaba tuz olarak hangi tuzu ve ne oranda kullandınız? Tuz yerine başka maddeler kullanamaz mıydınız?.
Merhaba, çok teşekkür ederim. Tuz olarak kaya tuzu kullandım. Belli bir miktarı yok. Çözünmeyen kadar yani doygun olana kadar koydum. Başka nem çekiciler de kullanılabilir. Çalışıyorum. Yakında bir video daha yapacağım.
@@chemistumit İmkanınız var diye söylüyorum. Tahminime göre saflaştırmada Magnezyum klorür veya CaO kaya tuzundan daha iyi sonuç verir diye düşünüyorum.
@@mustafaozgen3137 haklısınız, nem çekiciler den kastım bunlar ve kalsiyum klorür de var ama bunlar genelde %96 şık etanolden mutlak etanol elde etmek için kullanılıyorlar. Bizim ikinci damıtmada alkol su miktarı oldukça yüksek. Bu durumda tuza göre çok pahalı kalabilirler. Bu yüzden bir demek lazım.
@@chemistumit Evet. Teşekkür ediyorum. Bildiklerinizi ve tecrübelerinizi olduğu gibi ve anlaşılır şekilde doğal olarak aktarıyorsunuz. İnşallah bu yolda başarılarınız artarak devam eder ve sırtınız yere gelmez.
merhaba, turbo maya daha hızlı çalıştığı için ve normal mayaya göre daha yüksek alkol konsantrasyonlarında çalışmaya devam ettiği için hız ve verimlilik konusunda daha etkili, denedim. turboyu tercih ederim.
Merhaba etil alkol içinde tuz çözünürlüğü suya göre çok çok azdır. Bu nedenle suda daha çok çözünür ve suyun yoğunluğu ile kn sını çok arttırır. Bu nedenle saf ya da safa yakın alkol elde etmek çok daha kolay olur. Tuz ilave etmeden destilasyon yapıldığında hem destilat daha yüksek sıcaklıklarda geliyor hem de sıcaklık aralığı çok geniş olduğu için su sürükleniyor. Aslında suyun sürükleniyor olması sıcaklık aralığının geniş olmasına neden oluyor.
Bu ekmek mayası, bu yoğunluktaki şekerin tammını alkole çevriebiliyormu? Çünkü ben bu tarifi 20 litrelik fermantere göre yaptım fermantasyon durdu lakin halin şekerliydi maişe..
merhaba, denemelerimden tespit ettiğim sınır değer. fazlası ağır maya kokusuna neden olabiliyor. bir miktar arttırılması alkol miktarını arttırabilir. fermantasyon verimi maya miktarı yanında mayşe yoğunluğu, sıcaklıkla da çok ilgilidir.
Hocam değerli bilgilendirme için önce çok teşekkür eder ve iyi bayramlar dilerim izninizle bir sorum olacak aynı oranlara sadık kalarak yapılan damıtma da baştan ve sondan kaç ml tahminen çöp yapmak gerekir
Merhaba, rica ederim, başlangıçta 78 dereceye kadar gelen ne varsa atın, sonrasında 20 ml kadar atın. Sonrasında da ilk distilasyonda 98 derecede kesin. İkinci distilasyonda yine 78 e kadar gelen olursa atın. Tedbir olarak 10 ml ayırın, sonrasında da 90 derecede kesin ve son 30 ml kadar atın. Bunları tavsiye edebilirim.
1- distile işleminde spiral şekilde bakır boru kullananlar var bakır maddesi saglıklımıdır? 2- bakır yerine plastik hortum olurmu? 3. sogutma işlemini ayrı bir bidonda içine bu kalıpları koyarak yapılabilirmi? teşekkürler
merhaba, bakır boru ısı transferi konusunda çok başarıdır ve kullanılabilir. plasti hortumla da denedim oluyor ama tavsiye etmem. alkol plastik yapısında çözünmelere neden oluyor. spiral bakır boru buslu su dolu ayrı bir kaba konumlandırılıp soğutucu olarak kullanılabilir.
Sayın hocam distilasyon sırasında baş, göbek ve kuyruk adı altında ilk gelen distilat ve son gelen distilatın bir kısmını metil alkol ve benzeri zararlı kimyasallar içermesi sebebi ile atıyorlar bu bilimsel olarak doğru bir yaklaşımmıdır.
Merhaba, bu hali ile kokmaz. İkinci distilasyondan sonra veya fraksiyonlu distilasyondan sonra etil alkolün kendine has kokusunu alırsınız. R.kı ve kokusu için anason ilave edip bekletip distile etmeniz gerekir.
@@mustafadegirmenci9004 meyvelerin genellikle kabuklarında mayalanmaya neden olan mikrrortganizmalar bulunur. fermantasyon olayını bu mikroorganizmalar gerçekleştirir. meyve içindeki şekerde maya olmaz.
hocam bide tuz ekleyip 21.20 etil alkolün saflaştırmasını kolaylaştırmak istiyorum demişsiniz. Tuz eklenince saflık bozulmaz mı. En son ölçümde 90 olarak ölçtünüz 100 e yaklaşması mı saflık oluyor yoksa?
merhaba, tuz ilavesi suyun kaynama noktasını arttırır, uçuculuğunu azaltır, alkolden ayrılmasını kolaylaştırır. Evet % 100 en saf alkoldür ve mutlak alkol olarak adlandırılır. % 100 e ne kadar yakınsanız o kadar saflaştırmışsınız demektir. tuz ilavesi konusunda bir video hazırlıyorum. linkini buraya bırakırım.
Merhaba, sadece evde değil bğtğn fermantasyon süreçlerinde eser miktarda da olsa metanol, aseton, aldehitler, ağır alkoller vb gibi yan ürünler oluşabilir.
Merhaba, sirke oluşum sürecinde şaraplaşma birinci adım, sirkeleşme 2. Adımdır. 1. Adım olmadan 2. Adım olmaz. Kısaca böyle. Sirke sohbeti diye bir videom vardı kanalımda.
sirke yapmak için maya kullanmayın. örnek olarak üzümü ela alalım. Üzümü sıkın , posası ile birlikte ışık alan bir yere bırakın. maya falan koymayın. içine az bir miktar tuz atın. ağzını tülbentle örtün hava alsın ama sinek yapmasın. ne kadar çok beklerse o kadar iyi sirke olur. bir iki ay geçince tadın. sirke olmuşsa posayı ayırın ve yine hava alacak şekilde ağzını tülbentleyin. uzun bir süre daha bekletin. Üstünde bir pelte oluşacaktır. Pelteden ayrıştırdıktan sonra normal şişeleyebilirsiniz. şarapta işin kimyası ise, fermente olan yüksek orandaki şeker ve posa (fermente bitince) posalardan ayrıştırılıp kapalı bir kaba haps edilir. Burda kabın içinde mevcut mayalanmış organizmalar şekeri yerken (diyelim) CO2 ortaya çıkarırlar, işte bu karbondioksiti dışarı atarken karışıma oksijenin girmesini engellemek lazım. bu işlemi yukarıda gösterildiği gibi bir hortum ve su dolu pet şişe vasıtasıyla yapabilirsiniz. Co2 bitince ,kabın altına çöken posa ve cözeltileri almadan (yani bir şekilde bulanık ürün almadan ) başka temiz bir kaba alın. Aynı işlemi , uzun bir süre bekleterek tekrar yapın. Berrak bir ürün elde edersiniz. sonra şişeleyin. Yaşlandırın. Afiyet olsun.
Merhabalar, her maddenin ihmal edilebilecek derecede olsa da çözünme özelliği vardır. Su için de böyledir. Ancak çok şiddetli çözünme olmaz. Haklısınız, su da dahil olmak üzere gıda maddeleri plastik ambalajlar içinde olmamalıdır. Bu sistemde cam veya krom kap kullanılması çok daha iyi olacaktır. İlginiz için çok teşekkür ederim.
@@chemistumit Hocam bir de bakır imbikler konusunda ne düşünüyorsunuz ? Çok bilmediğim için soruyorum, zaten kalaylanmış mı oluyorlar yoksa kalaylanmamış mı ? Eğer kalaylanmadıysa damıtma işi için bir sakıncası var mıdır ? Ayrıca düşük maliyetli basit bir damıtma sistemini kendi imkanlarımla nasıl kurabilirim.
abi selamun aleykum. şimdi alkol ve su karışımına tuz ekliyorsun ya sonuçta hem su hem alkolde iyi bir çözücü. su alkole göre daha iyi bir çözücü olduğu için molekül arası çekim kuvveti alkole göre daha fazla artıyor ve bu yüzden alkol avantaj mı kazanıyor ? doğru mu anladım.
Gönül rahatlığı ile içki vs yapımında kullanıldığını anlatabilirsiniz. evde 350 litreye kadar alkol üretmek serbest sadece satışı yasak. dezenfekte fln geç bu ayakları hocam :D madem dezenfekte için kullanacaksın neden ilk gelen kısımı ve son gelen kısımı ayırıyorsun :D
Hocam ben Etili hazır alıp anasonla kaynatıp rakı yapmayı düşünüyorum.cihazim var .anasonla kaynarken bazı zararlı maddelerden kurtulmam mumkunmu.tesekkurler
Merhabalar, bu teknikle ne kadar uğraşsanız da az da olsa maya kokusu olabiliyor. Parfüm için uygun olmaz. Ancak fraksiyonlu distilasyon yapılırsa, bakır dolgulu kolon da kullanılırsa ve filtrelenirse kullanılabilir diye düşünüyorum . %96 lık.
Ümit abim bu yaptığınız 2. Damıtmada kaç ml alkol miktarı elde edilmiş oldu. Birde bu yöntemle ürettiğimiz alkol ile mazot üretimi yapabilirmiyiz. İçinde metil ve etil karışık olması bir şey fark ettirirmi?
Merhaba, bu yöntemle elde edilen alkol mutlak değildir. Su içerdiği için biyodizel oluşum süreci çok sıkıntılı olacaktır. Aynı zamanda çok pahalıya gelir. Bence biyodizel üretiminde metil alkol fiyat ve üretim hızı konularında daha avantajlıdır.
İlgin için çok teşekkür ederim abim. Son videonada bir kaç gün sonra denk geldim alkol üretimi ile alakalı. Henüz yeniyim bu kimya konularında araştırmaya ve öğrenmeye devam :) Evet çok yüksek rakamlar çıkıyor. Ve evet alkoldeki su seviyesi kafama çok takılıyordu. Dönüş için çok teşekkür ederim. :) @@chemistumit
Merhaba, bu tür işler yapmak için en azından termometre, alkolimetre, dansimetre ve terazi edinmek lazım. Bir su bardağı şekerin kaç gram geldiğini şu anda ezbere bilmediğim için birşey diyemeyeceğim. 8 litre suya 1 er kg lık 2, 5 paket yeterli olur diye düşünüyorum.
Kolay gelsin 5 lit. İlk damıtımda normalde nekar etil gelir ve geri kalan dökülüyormuyuz .Yaklaşık 7 lt. Damıtım yapıyorum 1lt. Etil alıyorum gerikalan tencereden 6 lit. Döküyorum bu işlem doğrumu
Merhaba, biyokimyasal alkol sentezinde besiyeri (mayşe), mikrroganşzma( maya ) ve ortam koşulları çok önemlidir. Her zaman aynı verimi alamayabilirsiniz. Kazanda kalanı ben de sizin gibi yapıyorum. Mayşenin içeriğinde ne kadar şeker kullanıyorsunuz, ona bağlı olarak alkol miktarı konusunda birşey söylenebilir.
Merhaba, marka ismi yazmam doğru olmaz. Paket üstünde Saccharomyces Cerevisiae yazar. Zaten hamur mayalarının çoğu budur. Kullandığım da bu cins mayadır.
Merhaba, önce kaynattık ancak kaynak yapan muhterem düzgün kaynatmadığı için sızıntı oldu. Bu nedenle ısıya dayanıklı silikonla sıvadım. Birleştirmeyi asıl kaynatarak yaptık. Silikon sızdırmazlık sağlamak için kullanıldı.
Merhaba, gaz çıkışı durduysa olay bitmiştir. Beklemenin çok faydası olmaz. Mayşenin içeriğini bilmek lazım. Maya ve ortam koşulları da çok önemli. Gene de % 8 ila 13 arasıdır muhtemelen. Ama kesin birşey diyemem.
2 ปีที่แล้ว +2
Hocam paylaşımınız için teşekkürler bir soru sormak istiyorum. Eklediğiniz tuz, etil alkol su çözeltisinde sadece suyla mı karışıyor? Etil alkol tuzla çözelti oluşturmuyor mu ? Cevabınıza göre bir sorum daha var.
hocam bitkilerden tentür yapmak için piyasadan alamıyoruz. satmıyorlar. ocak yakıtı olarak satılan etanolleri kullanabilir miyiz. yoksa kendim yapacağım çarem yok
Merhaba, eczanelerde olması lazım tıbbi kullanımlar için. Ocak yakıtı olanlar için birşey diyemeyeceğim. Tıbbi kullanım için bulunamıyorsa kendi üretiminiz daha garanti yol diye düşünüyorum.
Hocam bisey soracam anlatırken dediniz etil alkol 78 derecede kaynar şimdi ben etil alkol aldım seyretmeden yaptım 60 65 arası kaynadı seyrltip yaptım 80 82 arası kaynadı bide bu sıcaklıkta kaç derecede kaynaması lazım yazın kaç dercede kışın kaç dercede
@@selimemrefrat737 merhaba, arkadaşım, o işte bir yanlışlık var. 60-65 arası kaynamaz. kaynıyorsa gerçekten yani termometrede hata olmadığına emindeniz derhal kurtulun o maddeden, metil alkoldür o. sakın kullanmayın. su ilave,sşi ila k n. yükselmesi normaldir.
Ben de bu marka mayayı kullanıyorum ama dr oetker veya bildiğimiz şarap mayası kullananlar daha iyi sonuçlar elde etmiş. Hava kilidi yerine deldiğim balonu kullanıyorum. Damıtma olaraksa soğuk damıtma yapıyorum çünkü düzenek kurmak yerine dondurup erimeye bırakmak daha kolay. metanolden kurtulamıyorum ama zaten ürettiğim üründe metanol miktarı zehirleyecek kadar olmuyor o yüzden problem değil.
Merhaba, dedikleriniz çok doğru. Maya kalitesi alkol miktarı üzerinde çok etkili. Ben de sizi dinleyerek son kurduğum mayşeye Dr. Oetker attım bakalım. Soğuk damıtma ve sıcak damıtmayı kombo yapacağım. İyi fikir verdiniz. Teşekkür ederim.
Merhaba Ümit bey, 15 gün önce şekerden maişe hazırladım ( 6 kilo şeker 50 gr. pakmaya ile 23 lt. ve Hidrometre başlangıç ölçümü 1100 sıcaklık 28 derece idi). Dört gün önce ölçtüm 1050'ye düşmüştü. Sıcaklığını 25 dereceye düşürdüm ve bugün tekrar ölçtüm halen 1050. 1000'lere düşmüyor. Şimdi ne yapayım? Beklemeli miyim yoksa damıtıma geçeyim mi?
Merhaba, ölçümde değişiklik yoksa ki bu durumda karbondioksit çıkışı da durmuştur. Yani fermentasyon bitmiştir. Yani ortamda besin bile olsa canlı maya kalmadığı için yapılacak birşey yok. Destilasyon aşamasına geçin. Bir sonraki mayşe hazırlığında şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz.
@@SonerYurtman hesapladiğımda sizin mayşede alkol oranı % 6,5 civarı. Fermantasyon erken bitmiş, sıkıntı mayada turbo maya veya şarap mayaların dan kullanmamak lazım. Alkol miktarı biraz düşük olur ama nihayetinde etil alkol kalitesinde bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.
Selamın aleyküm ustam bu fermantasyon işlemi bittikten sonra yanıcılık özelliği varmı bi daki videoda yakmayı denersen beni çok mutlu edersin ve desilasyon işlemi yapmadan alkol ocaklarında kullanabilirmiyiz cevabını bekliyorum. ☺😊
Merhaba alkol oranı fermantasyon sonrası en fazla %13 olacağı için bu malzemeyi yakamazsınız. en az %45 olmalı. dolayısıyla ispirto ocaklarında kullanamazsınız.
Merhaba, bu tarımsal kaynaklı etanoldür, ancak bu haliyle kullanılamaz. En az %96 saflığa çıklılmalıdır ki %4 su içerir. Bunun için de fraksiyonlu distilasyon yapılmalı, belki de tekrar edilmelidir. Buradan çıktığı şekilde kullanılamaz.
Merhaba Ümit Hocam, Videolarının içerikleri Bilime Yöre yapıldığı ve deneme yanılma yöntemine göre yapılmadığı için çok kıymetli olduğunu belirtmeliyim. Sizden bir istirhamım olacak. Etil Alkol Anasonlama ve Gliserin uygulama ile ilgili bir video veya bilgi paylaşabilir misiniz?
Merhaba, fermentasyon sürecinde çok az da olsa metil alkol gibi yan ürünler çıkar, bunun yanısıra yüksek moleküllü alkoller, aldehit gibi maddeler de yan ürün olarak çıkarlar. Yani çok çok az miktarda olsa da çıkarlar. O yüzden destilasyon esnasında baştan gelenle sonda gelenler ayrılmalıdır.
Selamlar. Kuyruk, baş ve göbekten bahsetmemişsiniz. Sizin için tehlikeli olmayabilir ama başta gelen metenol bazı kişiler için ölümcül olabilir. Distile ederken mutlaka ilk gelen metil alkol hesabı yapılarak ayrılmalı. Saygılar.
Merhaba, asıl amaç alkol oluşumunu göstermekti. Daha saf ayrım için fraksiyonlu distilasyon kullanıyorum. Dediğiniz doğru, eğer içilecekse başta gelen kısmı ayırmak lazım. Teşekkür ederim.
Hocam merhabalar.İlk öncelikle bu tür bilgilendirici paylaşımlar için teşekkür ederim.İlk sorum burda bir litre etil alkol aldın diyelim metil alkol de oluyor mu içinde? Oluyorsa ne kadar oluyor aşağı yukarı.Hazir satılan etil alkoller hakkında da da soru sormak istiyorum. Etanol alkolün içinde yüzde 10 metanol alkol var diyelim.Bunu içtik bilmeden ne olur? Bir sorum da test kitleri hakkında olacak.Bazı test kitleri şeffaf içinde bazı siyah birşeyler var saf etanolu dök içine renk değişimiyorsa etildir diyenler var.Ne kadar doğru sizce?Hadi diyelim içinde yüzde 10 metanol var o zaman da renk değiştirecek mi? Yakma testi hakkında ne düşünüyorsunuz?Mavi sarı yanıyorsa Etanol yeşil yanıyorsa metanol . Diyelim alkolün yüzde 10 metanol bı seferde yeşil yanar mı?Biraz uzun oldu kusura bakmayın lütfen.Cevaplayacağınızı ümit ediyorum 😊😊
merhaba, ilginiz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. metil alkolün vücut ağırlığına göre ne kadarının zaralı olacağını hekimler daha iyibilir. birşey demem doğru olmaz. test kitlerine pek güvenmiyorum. Alev ile test saf maddeler için geçerlidir. Etil alkol içinde metil alkol olup olmadığı hele de % miktarını tespit etmek ev ortamında yapılabilecek bir faaliyet değildir. Lab. ve uygun cihazlar gerektirir. BU nedenle Hazır alkolü kullanmayı tavsiye etmiyorum.
merhabalar video için teşekkürler anlatım gayet olumlu ve anlamlı güzel olmuş ben genelde üzüm ve şekerden maişe kuruyorum sonra ikikez damıtıyorum sizin anlatmanıza göre soğuk damıtımı deynıyeceyım ve birde üzüm ve şekerden kurdumuz maişe damıtımda kaya tuzu kullanmamızda bir sakınca varmı örnek ilk soguk damıtım yaptım ikinci damıtımda kaya tuzu kullanmak istiyorum bir sorun olurmu ben elde etdigin etil alkolu rakı yapıyorum teşekkürler
merhaba, değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. kaya tuzu teknik olarak damıtmada bir sorun çıkarmaz. kullanım amacı suyun daha geç buharlaşmasını sağlamaktır. etil alkolün içecek olarak kullanılması ile ilgili tavsiye veremiyorum maalesef.
@@chemistumit merhaba verdiniz bilgi için teşekkürler bunun yanı sıra etil alkol olarak yaptımız damıtımı neden içmek için kullanımımızı tavsiye etmiyorsunuz bilmek isterim piyasa da alkolü içicekler de aynı sekilde yapılmıyormu damıtım esaslı alkollü icecekler yıllardır yapılıyor sakıncası nedir bilmek isterim sizin için mahsuru yoksa teşekkürler
Hocam bu damıtma işleminde özel bir damıtma aleti kullanıyosunuz bu aleti yapılabilirmi ben evde amatörce etil alkol yapmak istiyorum sadece damıtma aletim yok
Merhaba, bir bakır boru bulup, spiral şeklinde kıvırıp kova içine yerleştirerek soğutucu yapabilirsiniz. Kazan olarak da en uygunu eski bir düdüklü tencere olabilir.
@@chemistumit bende kimya öğrencisiyim hocam son sınıf küçük çaplı bir üretim yapmak istiyorum ona istinaden sordum internetten baktım etil alkol fiyatı yok doğru düzgün o yüzden size sormak istedim. Ayrıca çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız.
@@bedirhan6583 şeker içeren herşey, misal kuru meyve, reçel, pekmez, üzüm, incir, aslında melas bile olur ama şartlanması lazım, uygun koşullara getirilince patates, mısır. Benim kanalda kuru meyve var mesela görmüşsünüzdür belki
hocam merhaba nane yağı üretmek için damıtma düzeneği kurdum ispirtolu ocak ile ısıtmayı planlıyordum fakat 55 derecede sabit kaldı 100 dereceye çıkıp kaynamıyor bir türlü ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz? balon jojeyi elektrikli ocağa koyarak ısıtsam bir sorun olur mu
Usta çok güzel anlatmışsın öncesinde şekeri kaynatmak gerekmez mi? Ph değerini ayarlamak lazım değil mi? Bu karışımla yaklaşık %kac etil alkol alıyoruz? 8 litre için 20 Gr hazır maya yeterli oluyor mu?
Merhaba, çok teşekkür ederim. pH ayarlamak için limon sıkılabilir, hafif asidik alana kaydırmak lazım. % 9-11 arasında etil alkol elde edilebiliyor, 8 lt için 20 gram kuru maya yeterli oluyor.
Merhaba, kütlece %20 şeker çözeltisi oranına göre doğru. Maya denedim ama çok da farketmedi. Şarap mayası denemek lazım galiba. Bir de fermantayon sıcaklığı çok önemli. çok hassas davranmak lazım ama evdeki imkanlarla çok mümkün olmuyor
Sıcaklığı sabit tutmak için ortam şartlandırması lazım ama eve pek mümkün olmaz. Bu uüzden ev içinde kendiniz güneş ışığı almayan mümkünse ardiye gibi karanlık bir ortamda bekletin
@@chemistumit Planım şu önce depolayacağım ortamın gündüz ve gece sıcaklığını not alacağım stropiyer köpüklerden bir kutu yapayım ısı sensörü ve fan ile ısı yükselince kutu içindeki havayı belli bir derecede tutarım
ปีที่แล้ว
Selamlar, yıllar önce bu şekilde alkol üretmiş ve tüketmiştim. Hazır alkoller var şimdi piyasada. Bı şekilde kendimizin ürettiği alkolü tüketmenin hazır alkol almaktan bir farkı ekstra bir zararı var mı acaba?
Merhaba, piyasada satılanların kaynağını net olarak bilemeyeceğimiz için bu yolla yapılanın daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Keşke vergi yükü bu kadar ağır olmasa da hiç uğraşmadan ve risk altına girmesek...
ปีที่แล้ว +1
@@chemistumit yanıt için teşekkürler. Anladığımı teyit için soruyorum. Piyasadaki alkolün kendi zararından ekstra bir zararı yok değil mi?
@ rica ederim, olmayacağını düşünüyorum. Kullanılan malzeme temizse, fermantasyon şartları uygunsa, şeker ya da hammadde uygun kalitedeyse bir de distilasyon sırasında baş taraf ayrılırsa ekstra bir zararının olmayacağını düşünüyorum. Biraz maya kokusu ve tadı olabilir, su miktarı fazla olabilir, başka da bir olumsuzluk beklenmez.
Biyokimyasal reaksiyon zinciri aşamasında ve dahi etil alkolün de metabolik reaksiyonları sonucu olabilir mi? Süreç karmaşıktır, MeOH yanında bazı esterler ve aldehitler de serbest kalabilir. Bir gözlem aktarayım. İlk distilasyon aşamasında 78 derecen önce de bazı malzemeler gelebiliyor. Bu yüzden eğer gıda olarak kullanılacaksa ( alkol sağlığa zararlıdır) baş rarafın mutlaka atılması gerekiyor.
Üsfat teşekkürlerimi sunarım kimyager diye size derim
Yulunuz açık olsun
Başarılar dilerim
Merhaba, ilginiz, değerlendirmeniz ve temenniniz için çok teşekkür ederim.
Önceden etil alkolden viski yapardık şimdi etil akolüde kendimiz üretiyoruz %100 yerli
Üretim iyidir.
@@chemistumit?
@@sehaoz576 ?
Viski biraz uzun süreçli
@@chemistumit bir şey danışacağım. Size nasıl ulaşabilirim? Bilgiler için teşekkür ederim 🙏🏻
Fermanrasyon işleminde borunun giriş kısmında minik bir hava deliği var yarın müdahele edebilirim evden uzağım bişe olurmu bir günden
Merhaba, çok çok büyük sıkıntı olmaz kısa sürede diye düşünüyorum.v ancak en kısa sürede müdahale edin.
güzel bi iş olmuş ama madem dezenfektan yapcaksınız niye bun kadar zahmete girdiniz emeğinize sağlık...
İlginiz için teşekkür ederim.
Hocam her yerde şöyle şöyle böyle yap diye anlatıyolar İngilizce kaynaklarda bile belirli açıklamalar çok eksik, sayenizde kimyaya bir ilgi duydum tekrar 😄
Merhaba, çok sevindim. Teşekkürler.
Ümit hocam merhaba, bildiğiniz gibi dışarıda hazır olarak üretilmiş etil alkoller var, fabrikasyon üretimler yani. Daha öncelerde evde içki yapımı için daha uygunmuş ancak son dönemde çok fazla kişinin evde içki yapması nedeniyle içerisine kokusunu değişecek maddeler eklenmiş, yakın bir arkadaşım şişe halinde etil alkolü alıyor ve 1 litre etil alkole 1.5 litre su ekleyerek votka yapıyor (evde votka yapımı adı altında sürüyle böyle video mevcut görmüşsündür), başka bir arkadaşımın babası da yine aynı şekilde aldığı (şişelenmiş şekilde) etil alkolü öncelikle kaynatıp kullanılması ilk bahsettiğim işlemin kesinlikle uygulanmaması taraftarı. Kaynatmadan kullanılınca içinde su ile seyreltilmiş olsa dahi içki için kullanılmaması gerektiği söylüyor. Dışarıdan alınmış bir spesifik bir etili incelemeden kesin bir yorum yapamazsınız bunu anlayabilirim ama kimyager olduğunuz için size sormak istediğim şey şu ki belirli markaların sattığı ve kaçak olmadığına emin olduğunuz bir markanın etilini aldığınız zaman illaki destilasyon tarzı bir işlem veya kaynatmak gibi bir işlem yapmak gerekli midir, içinde bahsettiğimiz o maddeler içki yapılacaksa illaki ve illaki elenmeli midir, bu kesinlikle zorunlu mudur ve son olarak 1 litre etil alkolle 1.5 litre suyu karıştırarak (başka malzeme yok) vodka yapmış olur muyuz?
Edit:Kendime cevap vermiş gibi bir ek yazı daha var onu da okumanızı rica ediyorum.
Arkadaşımın yaptığı 1 litre etil alkole 1.5 litre su karıştırılmış olarak yaptığı tarifi çok kez tükettim ve bu tarifi veren çok fazla video var. O videoları yapanlar kimyager değil genelde kulaktan kulağa gelmiş tarifler biliyorum ama şahsi olarak hiç sağlık sıkıntısı yaşamadım. Arkadaşım 3 yıldır neredeyse her gün bu tarife çeşitli meyve sularıyla kokteyl gibi şeyler yapıp içiyor onda da henüz bir sağlık problemi yaşamadı. Ama babası evde rakı, viski falan yapan arkadaşım ki hepsinin gerekli kimyevi cihazını temin etti öyle yapıyor, bunun saçmalık olduğunu illaki bir işlemden geçmesi gerektiğini, bahsettiğim tarifteki alkol oranını bilmediğimiz için kör olabileceğimizi söylüyor. İnternette bir sürü kaynaktan araştırma yaptım ama sağlıklı bir bilgi bulamadım. Sürekli bu konuyu tartışıp duruyoruz. Sizce bilindik bir markanın etil alkolünü aldığımız zaman illaki ve illaki destilasyon tarzı bir işlem yapmanız şart mı? Kesinlikle zorunlu mu? Sizin açıklamanız bizim için sonucu belirleyecek kaynak olacaktır. Ve size naçizane tavsiyem bu konu hakkında da video yapmanız çünkü gerçekten güvenilir bir kaynak yok. En azından açıklamayı yapanın kimyager olduğuna dair bir ibare yok. Şimdiden teşekkürler.
@@berkayozo Merhaba, değindiğiniz konu çok önemli ve benm de çevreme anlatmaya çalıştığım bir konu. Ben kesinlikle ister güveniir osun ister olmasın piyasadan alkol alıp içki yapılmasına karşıyım. bunun gerekçelerini sizinde işaret ettiğiniz gibi en kısa zamanda bir video ile anlatacağım. çok teşekkür ederim.
th-cam.com/video/KCvittARWUY/w-d-xo.html
Kısaca;
- etil alkol ve metil alkolü hehangi bir yöntem ile evde ayrıştıramazsınız.
- hazır etil alkol almayın, içeriğini bilmiyorsunuz. Satışı yasak ve güvenilir değil.
- test kitleri %100 işe yaramaz. Güvenilir değildir.
- tüketmek için sadece bitkisel kökenli alkolü kullanabilirsiniz.
- etil alkolün üretildiği kaynak önemlidir. (Şeker pancarı vb)
- hazır aldığınız ürün etil alkol dahi olsa içeriğindeki kimyasalları bilemezsiniz.
Hocam videoyu baştan sona kadar izledim güzel ve detaylı anlatım olmuş teşekkürler. Benim anlamadığım musluk suyu mu kullandınız veya bu işlemde musluk suyu kullanılabilir mi? Cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba, musluk suyu kullandım. Ama sertlikleri ve klor oranları değişiklik gösterdiği için içme suyu daha garantili olur.
@@chemistumit tşkler
merhabalar tuz eklemeniz kaynama noktasını arttırmadı mı normalde 78 civarı demiştiniz 87ye çıkıyormuş
tuz suda alkole nazaran daha çok çözünür. bu nedenle suyun kn üzerinde daha çok etkilidir. ve suyun k n sını yükseltir.
Ümitbey bilgileriniz için teşekkür ederim 10 litre alkole ne kadar tuz katılır ikinci sorum tuz tohum anasona sorun yaratırmı
Merhaba, on litre için yarım kg yeter diye düşünüyorum. Anason tohumu tuz etkileşimi olur mu bilemiyorum, hiç denemedim.
Afiyet sağlıklı olsun başkan
Teşekkürler.
Umit bey birinci damıtımda da tuz ilavesi yapıyormuyuz iyi günler😅
merhaba, su miktarı % 80 üzerine olduğu için gerek yok.
Teşekkur ederim bende ikinci vr üçüncü damıtımda tuz ilavesi yapıyorum😊
Hocam anlatım ve uygulamanız süper öğretici.Teşekkür ediyorum. Acaba tuz olarak hangi tuzu ve ne oranda kullandınız? Tuz yerine başka maddeler kullanamaz mıydınız?.
Merhaba, çok teşekkür ederim. Tuz olarak kaya tuzu kullandım. Belli bir miktarı yok. Çözünmeyen kadar yani doygun olana kadar koydum. Başka nem çekiciler de kullanılabilir. Çalışıyorum. Yakında bir video daha yapacağım.
@@chemistumit İmkanınız var diye söylüyorum. Tahminime göre saflaştırmada Magnezyum klorür veya CaO kaya tuzundan daha iyi sonuç verir diye düşünüyorum.
@@mustafaozgen3137 haklısınız, nem çekiciler den kastım bunlar ve kalsiyum klorür de var ama bunlar genelde %96 şık etanolden mutlak etanol elde etmek için kullanılıyorlar. Bizim ikinci damıtmada alkol su miktarı oldukça yüksek. Bu durumda tuza göre çok pahalı kalabilirler. Bu yüzden bir demek lazım.
@@chemistumit Evet. Teşekkür ediyorum. Bildiklerinizi ve tecrübelerinizi olduğu gibi ve anlaşılır şekilde doğal olarak aktarıyorsunuz. İnşallah bu yolda başarılarınız artarak devam eder ve sırtınız yere gelmez.
@@mustafaozgen3137 değerlendirmeleriniz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Emeğine sağlık hocam. 8 lt su 2 kilo şeker karışımından ne kadar lt alkol alabiliyoruz.
Merhaba, çok teşekkür ederim.1 kg şeker ile en az miktarda alınabilecek alkol çalışması yapıyorum. Çok yakında yayında olcak.
Etil alkol eldesinde, metil alkol ayırma işlemi yapılırken, bira yapımında neden metil alkol işlemi yapılmıyor mühendis bey
Merhaba, cevap verilmiş ama tamamen yanlış. Konu teknik bir konu ve şartlar var. Video yapacağım.
💯 hocam tesekkur ederim cok guzel bir anlatim olmus emeginize saglik
Hocam sanırım diğer videonuzda turbo maya dan bahsettiniz deneme imkanınız oldumu hangi maya tavsiye edersiniz
merhaba, turbo maya daha hızlı çalıştığı için ve normal mayaya göre daha yüksek alkol konsantrasyonlarında çalışmaya devam ettiği için hız ve verimlilik konusunda daha etkili, denedim. turboyu tercih ederim.
hocam merhaba. etil alkolde de tuz çözünmez mi onunda kaynama noktasını arttırıyorsunuz gibi bence hiç koymadan yapsanız da olur.
Merhaba etil alkol içinde tuz çözünürlüğü suya göre çok çok azdır. Bu nedenle suda daha çok çözünür ve suyun yoğunluğu ile kn sını çok arttırır. Bu nedenle saf ya da safa yakın alkol elde etmek çok daha kolay olur. Tuz ilave etmeden destilasyon yapıldığında hem destilat daha yüksek sıcaklıklarda geliyor hem de sıcaklık aralığı çok geniş olduğu için su sürükleniyor. Aslında suyun sürükleniyor olması sıcaklık aralığının geniş olmasına neden oluyor.
Bu ekmek mayası, bu yoğunluktaki şekerin tammını alkole çevriebiliyormu? Çünkü ben bu tarifi 20 litrelik fermantere göre yaptım fermantasyon durdu lakin halin şekerliydi maişe..
merhaba, denemelerimden tespit ettiğim sınır değer. fazlası ağır maya kokusuna neden olabiliyor. bir miktar arttırılması alkol miktarını arttırabilir. fermantasyon verimi maya miktarı yanında mayşe yoğunluğu, sıcaklıkla da çok ilgilidir.
19 litre su 2 Gr limon tuzu 3 kg seker 100 Gr pakmaya ile 30 santigrat derecede 3 günde fermantasyon bitti 4 litre 100 de 55 oranında alkol aldim
Hocam değerli bilgilendirme için önce çok teşekkür eder ve iyi bayramlar dilerim izninizle bir sorum olacak aynı oranlara sadık kalarak yapılan damıtma da baştan ve sondan kaç ml tahminen çöp yapmak gerekir
Merhaba, rica ederim, başlangıçta 78 dereceye kadar gelen ne varsa atın, sonrasında 20 ml kadar atın. Sonrasında da ilk distilasyonda 98 derecede kesin. İkinci distilasyonda yine 78 e kadar gelen olursa atın. Tedbir olarak 10 ml ayırın, sonrasında da 90 derecede kesin ve son 30 ml kadar atın. Bunları tavsiye edebilirim.
@@chemistumit çok teşekkür ederim hocam cevap için
@@XX-tr4mn rica ederim.
1- distile işleminde spiral şekilde bakır boru kullananlar var bakır maddesi saglıklımıdır? 2- bakır yerine plastik hortum olurmu? 3. sogutma işlemini ayrı bir bidonda içine bu kalıpları koyarak yapılabilirmi? teşekkürler
merhaba,
bakır boru ısı transferi konusunda çok başarıdır ve kullanılabilir. plasti hortumla da denedim oluyor ama tavsiye etmem. alkol plastik yapısında çözünmelere neden oluyor. spiral bakır boru buslu su dolu ayrı bir kaba konumlandırılıp soğutucu olarak kullanılabilir.
Sayın hocam distilasyon sırasında baş, göbek ve kuyruk adı altında ilk gelen distilat ve son gelen distilatın bir kısmını metil alkol ve benzeri zararlı kimyasallar içermesi sebebi ile atıyorlar bu bilimsel olarak doğru bir yaklaşımmıdır.
Merhaba, basit distilasyon için, bu uygulama doğrudur.
Eline sağlık kokusu rakı kokusu mu oluyor? Bunun
Merhaba, bu hali ile kokmaz. İkinci distilasyondan sonra veya fraksiyonlu distilasyondan sonra etil alkolün kendine has kokusunu alırsınız. R.kı ve kokusu için anason ilave edip bekletip distile etmeniz gerekir.
Ben bu yöntemi akvaryuma bitki büyütmek ićin karbondioksit yapıp döküyordum alkol yapıldığını yeni öğrandim
Milli servet, yazık etmeyin,😀
Merhaba, paylaşımlarınız için teşekkürler. Şekeri invert etmemenizin özel bir nedeni var mı?
Merhaba, tamamen tembellik diyebiliriz. İnvert etmek hızlandıracaktır.
Merhaba hocam maya katmadan alkol fermantasyonu işlemi yapılabilir mi
Merhaba, meyvelerden yapılabilir ama şekerden çıkarsanız maya kullanmanız gerekir.
@@chemistumitteşekkür ederim buradaki fark nedir
@@mustafadegirmenci9004 burada direkt şeker kullandım.
@@chemistumitteşekkür ederim hocam yani meyve şekerinde maya mı oluyor ondan dolayı sordum 😊
@@mustafadegirmenci9004 meyvelerin genellikle kabuklarında mayalanmaya neden olan mikrrortganizmalar bulunur. fermantasyon olayını bu mikroorganizmalar gerçekleştirir. meyve içindeki şekerde maya olmaz.
adblue üretiminin evde nasıl yapılabileceğini de gösterebilir misiniz?
Adblue, ürenin saf su içinde çözülmesi ile elde edilen çözeltidir. Değineceğim. Takipte kalın
hocam bide tuz ekleyip 21.20 etil alkolün saflaştırmasını kolaylaştırmak istiyorum demişsiniz. Tuz eklenince saflık bozulmaz mı. En son ölçümde 90 olarak ölçtünüz 100 e yaklaşması mı saflık oluyor yoksa?
merhaba, tuz ilavesi suyun kaynama noktasını arttırır, uçuculuğunu azaltır, alkolden ayrılmasını kolaylaştırır. Evet % 100 en saf alkoldür ve mutlak alkol olarak adlandırılır. % 100 e ne kadar yakınsanız o kadar saflaştırmışsınız demektir. tuz ilavesi konusunda bir video hazırlıyorum. linkini buraya bırakırım.
Yüzde 60 oranındayken 1.5 litreydi, yüzde 90 olduğunda 500 ml. Kayıp çok büyük.
Evet.
Merhaba ümit bey,Damitilan alkolün renginin buz mavisi olmasının sebebi nedir
Merhaba, bilemedim ki, ben hiç renk görmedim. Hep berrak ve renksiz oluyor.
bu elde ettiğiniz alkolle ne yapılabilir içilmesinde bi sakınca var mıdır likor falan yapılır mı acaba
Merhaba, tavsiye etmemekle birlikte olabileceğini düşünüyorum.
Merhaba Hocam
Hazırlanan meyse destile edimeden cider yapimi için kullanilabilirmi? Temizlik maddesi disinda alkol olarak tuketimi olurmu
Yoğun maya kokusu ve tadı olur. Çok hoş birşey olmaz yani.
Selamlar. Üstat videonun tamamını izleyemedim ama sormak istiyorum evde üretilen alkolde metanolde oluşuyormuş. Bunun için bir işlem yapılıyor mu?
Merhaba, sadece evde değil bğtğn fermantasyon süreçlerinde eser miktarda da olsa metanol, aseton, aldehitler, ağır alkoller vb gibi yan ürünler oluşabilir.
@@chemistumit teşekkürler.
Rica ederim.
Merhaba eline saglik hocam Çakmakla yakınca yanarmı bu etil alkol ?
Merhaba, yanmaz, ancak biraz ısıtılınca yüzeyde hafif alevler görünebilir. Tabi ki mayşeden bahsediyoruz, alkol miktarı Max %13 tür
Hocam selam
Distilasyonlarda tuz koyuyorsun bu alkolün tadına geçiyormu.yani içsek tuz tadı gelirmi
Aleyküm selam, tuz destilasyon aşamasında kazanda kalır, suyun da uçmasını zorlaştırır. Alkol ile hareket etmesi mümkün değildir. Sıkıntı olmaz
20 litreye ne kadar tuz koymalıyız
Suyun saflik derecesinin bir önemi var mi teşekkür ederim
Merhaba, en az içme suyu kalitesinde olmalıdır.
Sirke ve şarap arasındaki farkı anlatirmisini evde sirke kurarken saraplaşmaması için ne yapmaliyiz
Merhaba, sirke oluşum sürecinde şaraplaşma birinci adım, sirkeleşme 2. Adımdır. 1. Adım olmadan 2. Adım olmaz. Kısaca böyle. Sirke sohbeti diye bir videom vardı kanalımda.
sirke yapmak için maya kullanmayın. örnek olarak üzümü ela alalım. Üzümü sıkın , posası ile birlikte ışık alan bir yere bırakın. maya falan koymayın. içine az bir miktar tuz atın. ağzını tülbentle örtün hava alsın ama sinek yapmasın. ne kadar çok beklerse o kadar iyi sirke olur. bir iki ay geçince tadın. sirke olmuşsa posayı ayırın ve yine hava alacak şekilde ağzını tülbentleyin. uzun bir süre daha bekletin. Üstünde bir pelte oluşacaktır. Pelteden ayrıştırdıktan sonra normal şişeleyebilirsiniz. şarapta işin kimyası ise, fermente olan yüksek orandaki şeker ve posa (fermente bitince) posalardan ayrıştırılıp kapalı bir kaba haps edilir. Burda kabın içinde mevcut mayalanmış organizmalar şekeri yerken (diyelim) CO2 ortaya çıkarırlar, işte bu karbondioksiti dışarı atarken karışıma oksijenin girmesini engellemek lazım. bu işlemi yukarıda gösterildiği gibi bir hortum ve su dolu pet şişe vasıtasıyla yapabilirsiniz. Co2 bitince ,kabın altına çöken posa ve cözeltileri almadan (yani bir şekilde bulanık ürün almadan ) başka temiz bir kaba alın. Aynı işlemi , uzun bir süre bekleterek tekrar yapın. Berrak bir ürün elde edersiniz. sonra şişeleyin. Yaşlandırın. Afiyet olsun.
Hocam alkol plastik şişeyi yavaş yavaş çözmez mi ? Sağlık açısından herhangi bir sorun olur mu ?
Merhabalar, her maddenin ihmal edilebilecek derecede olsa da çözünme özelliği vardır. Su için de böyledir. Ancak çok şiddetli çözünme olmaz. Haklısınız, su da dahil olmak üzere gıda maddeleri plastik ambalajlar içinde olmamalıdır. Bu sistemde cam veya krom kap kullanılması çok daha iyi olacaktır. İlginiz için çok teşekkür ederim.
@@chemistumit Hocam bir de bakır imbikler konusunda ne düşünüyorsunuz ? Çok bilmediğim için soruyorum, zaten kalaylanmış mı oluyorlar yoksa kalaylanmamış mı ? Eğer kalaylanmadıysa damıtma işi için bir sakıncası var mıdır ? Ayrıca düşük maliyetli basit bir damıtma sistemini kendi imkanlarımla nasıl kurabilirim.
abi selamun aleykum. şimdi alkol ve su karışımına tuz ekliyorsun ya sonuçta hem su hem alkolde iyi bir çözücü. su alkole göre daha iyi bir çözücü olduğu için molekül arası çekim kuvveti alkole göre daha fazla artıyor ve bu yüzden alkol avantaj mı kazanıyor ? doğru mu anladım.
Gönül rahatlığı ile içki vs yapımında kullanıldığını anlatabilirsiniz. evde 350 litreye kadar alkol üretmek serbest sadece satışı yasak. dezenfekte fln geç bu ayakları hocam :D
madem dezenfekte için kullanacaksın neden ilk gelen kısımı ve son gelen kısımı ayırıyorsun :D
😉
@@chemistumit haha 😂 ellerine sağlık video mükemmel
@@omeralan9943 teşekkür ederim.
FERMENTE içecek üretmek yasal. Damıtılmış içki üretimi bireysel kullanım için de olsa yasaktır. çaktırmayın ama yinede
@@plagasus hocam biz dezenfektan yapıyoz. Siz de çaktırmayın 🙂🙂
❤ Var olun, dəyərli işdir.
Destilasyon değil de distilasyon desek ? (yoğunlaştırma)
Olabilir
Hocam ben Etili hazır alıp anasonla kaynatıp rakı yapmayı düşünüyorum.cihazim var .anasonla kaynarken bazı zararlı maddelerden kurtulmam mumkunmu.tesekkurler
Merhaba. Mümkün değildir.
Kaynama sonrası kalan sividan ne olabilir bu kalan sividan sirke olurmu bende bir miktar var😮❤
Merhaba, kaynama sonrası sıvıda işe yarar birşey bulunmaz maalesef.
Merhaba , bu hazirlayacagimiz etil alkol ile parfüm yapilirmi kaç faizli olmasi gerek parfüm yapmak için?
Merhabalar, bu teknikle ne kadar uğraşsanız da az da olsa maya kokusu olabiliyor. Parfüm için uygun olmaz. Ancak fraksiyonlu distilasyon yapılırsa, bakır dolgulu kolon da kullanılırsa ve filtrelenirse kullanılabilir diye düşünüyorum . %96 lık.
Ümit abim bu yaptığınız 2. Damıtmada kaç ml alkol miktarı elde edilmiş oldu. Birde bu yöntemle ürettiğimiz alkol ile mazot üretimi yapabilirmiyiz. İçinde metil ve etil karışık olması bir şey fark ettirirmi?
Merhaba, bu yöntemle elde edilen alkol mutlak değildir. Su içerdiği için biyodizel oluşum süreci çok sıkıntılı olacaktır. Aynı zamanda çok pahalıya gelir. Bence biyodizel üretiminde metil alkol fiyat ve üretim hızı konularında daha avantajlıdır.
İlgin için çok teşekkür ederim abim. Son videonada bir kaç gün sonra denk geldim alkol üretimi ile alakalı. Henüz yeniyim bu kimya konularında araştırmaya ve öğrenmeye devam :) Evet çok yüksek rakamlar çıkıyor. Ve evet alkoldeki su seviyesi kafama çok takılıyordu. Dönüş için çok teşekkür ederim. :) @@chemistumit
Abi herkeste hassas terazi yok. Bize bardak hesabi olarak Bilgi verir misin 8 litreye kac su bardağı seker giriyor
Merhaba, bu tür işler yapmak için en azından termometre, alkolimetre, dansimetre ve terazi edinmek lazım. Bir su bardağı şekerin kaç gram geldiğini şu anda ezbere bilmediğim için birşey diyemeyeceğim. 8 litre suya 1 er kg lık 2, 5 paket yeterli olur diye düşünüyorum.
Kolay gelsin 5 lit. İlk damıtımda normalde nekar etil gelir ve geri kalan dökülüyormuyuz .Yaklaşık 7 lt. Damıtım yapıyorum 1lt. Etil alıyorum gerikalan tencereden 6 lit. Döküyorum bu işlem doğrumu
Merhaba, biyokimyasal alkol sentezinde besiyeri (mayşe), mikrroganşzma( maya ) ve ortam koşulları çok önemlidir. Her zaman aynı verimi alamayabilirsiniz. Kazanda kalanı ben de sizin gibi yapıyorum. Mayşenin içeriğinde ne kadar şeker kullanıyorsunuz, ona bağlı olarak alkol miktarı konusunda birşey söylenebilir.
Hocam lutfen cavab yazin maya icin hansi marka kullandiniz ismini yazarsaz seviniris
Merhaba, marka ismi yazmam doğru olmaz. Paket üstünde Saccharomyces Cerevisiae yazar. Zaten hamur mayalarının çoğu budur. Kullandığım da bu cins mayadır.
Maya fazla değil mi 5 litreye 1 çay kaşığı atıyorum
Merhaba, ben biraz sabırsız davranıyorım galiba.
Şeker yoğunluğunu %20 den fazla yapsak ne gibi sonuçları olur
Merhaba, bu konu daha çok mayanın çalışması ile ilgili. Kullanılan mayanın çalışabileceği Max. Konsantrasyon göz önüne alınmalı.
İnstant hamur mayası kullanıyorum
tencereleri birleştirmek için kullanılan macun nedir?
Merhaba, önce kaynattık ancak kaynak yapan muhterem düzgün kaynatmadığı için sızıntı oldu. Bu nedenle ısıya dayanıklı silikonla sıvadım. Birleştirmeyi asıl kaynatarak yaptık. Silikon sızdırmazlık sağlamak için kullanıldı.
Teşekkur ederim incelemelerinizi bekleriz iyi günler
Merhaba, rica ederim, ilginiz için çok teşekkür ederim.
hocam bu tür alkol üretip propolis çözdürmede kullanmak doğru olur mu? zehirlenmeye neden olabilir mi
Merhaba, sorumluluk kabul etmemekle birlikte doğru koşullarda yapıldığında problem olmayacağını düşünüyorum. Ama maya tadı ve kokusu kalabilir.
Bu işlem de herhangi bir şekilde metil alkol gelme olasılığı var mı acaba
Eser miktarda da olsa oluşma ihtimali var, bu yüzden ilk damıtmada, başlangıçta gelen distilatı ayırıp atmak gerekir.
Abi mayse 10 gundur fermantasyonda alkol orani kac olmustur.fermantasyon ne kadar cok beklese alkol orani okadar yuksekmi olur
Merhaba, gaz çıkışı durduysa olay bitmiştir. Beklemenin çok faydası olmaz. Mayşenin içeriğini bilmek lazım. Maya ve ortam koşulları da çok önemli. Gene de % 8 ila 13 arasıdır muhtemelen. Ama kesin birşey diyemem.
Hocam paylaşımınız için teşekkürler bir soru sormak istiyorum. Eklediğiniz tuz, etil alkol su çözeltisinde sadece suyla mı karışıyor? Etil alkol tuzla çözelti oluşturmuyor mu ? Cevabınıza göre bir sorum daha var.
merhaba, tuz su içinde çözündüğü kadar iyi olmasa da etil alkol içinde de çözünür. eklenen tuzun büyük bir miktarı suda çözünür
@@chemistumit Raki tuzlu mu olur yani?
@@alfredoidalgo9748 alkol destile edildiğinde tuz kazanda su ile birlikte kalır, alkol bünyesine geçemez. bu yüzden tuzlu olmaz.
Merhabalar hocam kusura bakmayın soruyorum ama siz kimyagermisiniz acaba
Merhaba, evet kimyagerim.
Hocam methonol nasıl üretiriz bununla ilgilide bir video cekseniz çok iyi olur
merhaba, bir araştırayım.
@@chemistumit Allah razı olsun hocam çok yardımcı olursunuz
@@chemistumit hocam metil alkol nasıl üretilir bilgi verirseniz mutlu olurum
hocam bitkilerden tentür yapmak için piyasadan alamıyoruz. satmıyorlar. ocak yakıtı olarak satılan etanolleri kullanabilir miyiz. yoksa kendim yapacağım çarem yok
Merhaba, eczanelerde olması lazım tıbbi kullanımlar için. Ocak yakıtı olanlar için birşey diyemeyeceğim. Tıbbi kullanım için bulunamıyorsa kendi üretiminiz daha garanti yol diye düşünüyorum.
@@chemistumit vermiyorlar hocam. mecbur üreteceğim
Kurmuş olduğum alkol alkolmetre ile ölçtüğümde 80 derece bu olgunlaşmış anlamına gelir mi
Merhaba, mayşe ise eğer doğrudan alkolimetre ile ölçüm yapılmaz.
Sağolun hocam, emeğiniz için teşekkür ediyorum.
Rica ederim, ilginiz için ben teşekkür ederim.
Hocam bisey soracam anlatırken dediniz etil alkol 78 derecede kaynar şimdi ben etil alkol aldım seyretmeden yaptım 60 65 arası kaynadı seyrltip yaptım 80 82 arası kaynadı bide bu sıcaklıkta kaç derecede kaynaması lazım yazın kaç dercede kışın kaç dercede
@@selimemrefrat737 merhaba, arkadaşım, o işte bir yanlışlık var. 60-65 arası kaynamaz. kaynıyorsa gerçekten yani termometrede hata olmadığına emindeniz derhal kurtulun o maddeden, metil alkoldür o. sakın kullanmayın. su ilave,sşi ila k n. yükselmesi normaldir.
Ben de bu marka mayayı kullanıyorum ama dr oetker veya bildiğimiz şarap mayası kullananlar daha iyi sonuçlar elde etmiş. Hava kilidi yerine deldiğim balonu kullanıyorum.
Damıtma olaraksa soğuk damıtma yapıyorum çünkü düzenek kurmak yerine dondurup erimeye bırakmak daha kolay. metanolden kurtulamıyorum ama zaten ürettiğim üründe metanol miktarı zehirleyecek kadar olmuyor o yüzden problem değil.
Merhaba, dedikleriniz çok doğru. Maya kalitesi alkol miktarı üzerinde çok etkili. Ben de sizi dinleyerek son kurduğum mayşeye Dr. Oetker attım bakalım. Soğuk damıtma ve sıcak damıtmayı kombo yapacağım. İyi fikir verdiniz. Teşekkür ederim.
Dondup nasıl alkol olusuyor
Merhaba Ümit bey, 15 gün önce şekerden maişe hazırladım ( 6 kilo şeker 50 gr. pakmaya ile 23 lt. ve Hidrometre başlangıç ölçümü 1100 sıcaklık 28 derece idi). Dört gün önce ölçtüm 1050'ye düşmüştü. Sıcaklığını 25 dereceye düşürdüm ve bugün tekrar ölçtüm halen 1050. 1000'lere düşmüyor. Şimdi ne yapayım? Beklemeli miyim yoksa damıtıma geçeyim mi?
Merhaba, ölçümde değişiklik yoksa ki bu durumda karbondioksit çıkışı da durmuştur. Yani fermentasyon bitmiştir. Yani ortamda besin bile olsa canlı maya kalmadığı için yapılacak birşey yok. Destilasyon aşamasına geçin. Bir sonraki mayşe hazırlığında şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz.
@@chemistumit Teşekkürler üstadım, peki distilasyon normal olarak gerçekleşir mi? Yani, etil alkol oranında veya kalitesinde bir sorun yaşanabilir mi?
@@SonerYurtman hesapladiğımda sizin mayşede alkol oranı % 6,5 civarı. Fermantasyon erken bitmiş, sıkıntı mayada turbo maya veya şarap mayaların dan kullanmamak lazım. Alkol miktarı biraz düşük olur ama nihayetinde etil alkol kalitesinde bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.
@@chemistumit İlginize çok teşekkür ederim. (Bu arada pakmaya kullandım ümit Bey.)
@@SonerYurtman rica ederim. Elimin altında olduğu için ben de onu kullanıyorum ama bu işler için daha özellikli maya kullanmak lazım. Kolay gelsin.
Selamın aleyküm ustam bu fermantasyon işlemi bittikten sonra yanıcılık özelliği varmı bi daki videoda yakmayı denersen beni çok mutlu edersin ve desilasyon işlemi yapmadan alkol ocaklarında kullanabilirmiyiz cevabını bekliyorum. ☺😊
Merhaba alkol oranı fermantasyon sonrası en fazla %13 olacağı için bu malzemeyi yakamazsınız. en az %45 olmalı. dolayısıyla ispirto ocaklarında kullanamazsınız.
üzümden yapıyorum. burdan böylee damıtıyorumm. ihtiyacım kadar yapıyorum.
Ufak bir yanlışınız var. Buradaki şekerden yapılma. İlgilenirseniz üzüm videom da var.
Hocam merhaba, böyle elde edilen Ethanolu arabada yakıt gibi kullana bilirmiyiz ?
Merhaba, bu tarımsal kaynaklı etanoldür, ancak bu haliyle kullanılamaz. En az %96 saflığa çıklılmalıdır ki %4 su içerir. Bunun için de fraksiyonlu distilasyon yapılmalı, belki de tekrar edilmelidir. Buradan çıktığı şekilde kullanılamaz.
@@chemistumit təşəkkürl ediyorum
Merhaba Ümit Hocam, Videolarının içerikleri Bilime Yöre yapıldığı ve deneme yanılma yöntemine göre yapılmadığı için çok kıymetli olduğunu belirtmeliyim. Sizden bir istirhamım olacak. Etil Alkol Anasonlama ve Gliserin uygulama ile ilgili bir video veya bilgi paylaşabilir misiniz?
Merhaba, lginiz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz konularda ileride paylaşım yapabilirim.
Ümit bey Çok Teşekkür Ederim
@@mehmetkose4590 rica ederim.
Ümit hocam şeker ve mayanın yanında maya besini olarak üzüm pekmezi ilavesinin bir faydası var mı selamlar
Merhaba, çok bir faydasını görmedim.
@@chemistumit2:26
yav kardeşim bu damıtmada metil olurmu toz şeker maişesinden metil çıkarmı.
Merhaba, fermentasyon sürecinde çok az da olsa metil alkol gibi yan ürünler çıkar, bunun yanısıra yüksek moleküllü alkoller, aldehit gibi maddeler de yan ürün olarak çıkarlar. Yani çok çok az miktarda olsa da çıkarlar. O yüzden destilasyon esnasında baştan gelenle sonda gelenler ayrılmalıdır.
@@chemistumit yai bu kurallara uyarsak temiz etil alkol alırmıyız.
@@onurleylekoglu382 çıkar
Selamlar. Kuyruk, baş ve göbekten bahsetmemişsiniz. Sizin için tehlikeli olmayabilir ama başta gelen metenol bazı kişiler için ölümcül olabilir. Distile ederken mutlaka ilk gelen metil alkol hesabı yapılarak ayrılmalı. Saygılar.
Merhaba, asıl amaç alkol oluşumunu göstermekti. Daha saf ayrım için fraksiyonlu distilasyon kullanıyorum. Dediğiniz doğru, eğer içilecekse başta gelen kısmı ayırmak lazım. Teşekkür ederim.
Hocam merhabalar.İlk öncelikle bu tür bilgilendirici paylaşımlar için teşekkür ederim.İlk sorum burda bir litre etil alkol aldın diyelim metil alkol de oluyor mu içinde? Oluyorsa ne kadar oluyor aşağı yukarı.Hazir satılan etil alkoller hakkında da da soru sormak istiyorum. Etanol alkolün içinde yüzde 10 metanol alkol var diyelim.Bunu içtik bilmeden ne olur? Bir sorum da test kitleri hakkında olacak.Bazı test kitleri şeffaf içinde bazı siyah birşeyler var saf etanolu dök içine renk değişimiyorsa etildir diyenler var.Ne kadar doğru sizce?Hadi diyelim içinde yüzde 10 metanol var o zaman da renk değiştirecek mi? Yakma testi hakkında ne düşünüyorsunuz?Mavi sarı yanıyorsa Etanol yeşil yanıyorsa metanol . Diyelim alkolün yüzde 10 metanol bı seferde yeşil yanar mı?Biraz uzun oldu kusura bakmayın lütfen.Cevaplayacağınızı ümit ediyorum 😊😊
merhaba, ilginiz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. metil alkolün vücut ağırlığına göre ne kadarının zaralı olacağını hekimler daha iyibilir. birşey demem doğru olmaz. test kitlerine pek güvenmiyorum. Alev ile test saf maddeler için geçerlidir. Etil alkol içinde metil alkol olup olmadığı hele de % miktarını tespit etmek ev ortamında yapılabilecek bir faaliyet değildir. Lab. ve uygun cihazlar gerektirir. BU nedenle Hazır alkolü kullanmayı tavsiye etmiyorum.
merhabalar video için teşekkürler anlatım gayet olumlu ve anlamlı güzel olmuş ben genelde üzüm ve şekerden maişe kuruyorum sonra ikikez damıtıyorum sizin anlatmanıza göre soğuk damıtımı deynıyeceyım ve birde üzüm ve şekerden kurdumuz maişe damıtımda kaya tuzu kullanmamızda bir sakınca varmı örnek ilk soguk damıtım yaptım ikinci damıtımda kaya tuzu kullanmak istiyorum bir sorun olurmu ben elde etdigin etil alkolu rakı yapıyorum teşekkürler
merhaba, değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. kaya tuzu teknik olarak damıtmada bir sorun çıkarmaz. kullanım amacı suyun daha geç buharlaşmasını sağlamaktır. etil alkolün içecek olarak kullanılması ile ilgili tavsiye veremiyorum maalesef.
@@chemistumit merhaba verdiniz bilgi için teşekkürler bunun yanı sıra etil alkol olarak yaptımız damıtımı neden içmek için kullanımımızı tavsiye etmiyorsunuz bilmek isterim piyasa da alkolü içicekler de aynı sekilde yapılmıyormu damıtım esaslı alkollü icecekler yıllardır yapılıyor sakıncası nedir bilmek isterim sizin için mahsuru yoksa teşekkürler
Hocam bu damıtma işleminde özel bir damıtma aleti kullanıyosunuz bu aleti yapılabilirmi ben evde amatörce etil alkol yapmak istiyorum sadece damıtma aletim yok
Merhaba, bir bakır boru bulup, spiral şeklinde kıvırıp kova içine yerleştirerek soğutucu yapabilirsiniz. Kazan olarak da en uygunu eski bir düdüklü tencere olabilir.
@@chemistumit hocam bir ısıtma bir soğutma işlemi ile alkol dajıtılabilir diğimi
@@Bedilla01 hayır, buharlaştırıp, buharı yoğunlaştırmak gerekir.
@@chemistumit saolun hocam
@@Bedilla01 rica ederim.
Dizel için metil üretmek mümkün mü? Ayrıca dizel de metil veya etilde oran ne kadar olmalı?
Merhaba dizel araçlara etil veya metil alkol olmaz.
Uretilen etil alkolle bio yakıt icin kullanılabilirmi
Olur, distile etmek ve suyu uzaklaştırmak kaydıyla.
Hocam bu şekilde üretilen etil alkol içilebilir etil alkol mu
Tat olarak bi şeye benzemez. Distile etmek lazım gelir.
Organik kimyada alkolleri calisiyodum kendimi burda buldum😅
Teori bi yere kadar. Biraz da pratik lazım değil mi ama?
@@chemistumit hocam ayt kimya ne işime yarayacak diyordum çok işe yarıyormuş
tuz bilgisi işe yarar gibi nasip olursa denerim
Merhaba, işe yarıyor.
Emeğinize sağlık çok güzel olmuş
Hocam şuan 1 litre etik alkol çıktı galiba masrafı kendisini karşılıyor mu yaptığımız da
Hammaddeyi ne kadar ucuza bulduğunauza bağlı, sadece şeker olarak düşünmeyin.
@@chemistumit bende kimya öğrencisiyim hocam son sınıf küçük çaplı bir üretim yapmak istiyorum ona istinaden sordum internetten baktım etil alkol fiyatı yok doğru düzgün o yüzden size sormak istedim. Ayrıca çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız.
@@chemistumit başka birşey kullanabilirmiyiz hammadde olarak hocam. Ya da şekerin kalitesi önemli mim
@@bedirhan6583 şeker içeren herşey, misal kuru meyve, reçel, pekmez, üzüm, incir, aslında melas bile olur ama şartlanması lazım, uygun koşullara getirilince patates, mısır. Benim kanalda kuru meyve var mesela görmüşsünüzdür belki
@@chemistumit çok teşekkür ederim hocam. Araştıracağım
hocam merhaba nane yağı üretmek için damıtma düzeneği kurdum ispirtolu ocak ile ısıtmayı planlıyordum fakat 55 derecede sabit kaldı 100 dereceye çıkıp kaynamıyor bir türlü ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz? balon jojeyi elektrikli ocağa koyarak ısıtsam bir sorun olur mu
Balon Joje karıştırma amaçlı değil mi? Borcam bir erlanmayer daha iyi işini görür bence.
@@GK_bilgosk yanlışlıkla balon joje yazmışım cam balon olacaktı
Usta çok güzel anlatmışsın öncesinde şekeri kaynatmak gerekmez mi? Ph değerini ayarlamak lazım değil mi? Bu karışımla yaklaşık %kac etil alkol alıyoruz? 8 litre için 20 Gr hazır maya yeterli oluyor mu?
Merhaba, çok teşekkür ederim.
pH ayarlamak için limon sıkılabilir, hafif asidik alana kaydırmak lazım.
% 9-11 arasında etil alkol elde edilebiliyor,
8 lt için 20 gram kuru maya yeterli oluyor.
Harika bir sunum tşk
Rica ederim, ilginiz için ben teşekkür ederim.
Mayşeyi distile etmeden önce de tuz ekleyebilir miyiz?
Merhaba, su miktarı çok aşırı olduğu için gerek yok.
Hocam kuru üzüm ve anason kokusunu azaltmak için çekim yaparken süt karsak kokusunu giderirmi
Merhaba, bahsettiğiniz konu ile ilgili bilgim ve fikrim yok. Kusura bakmayın.
Hocam 8 litre su 2 kilo şeker anladım doğrumu birde maya olarak aktif maya deneyrcektiniz fark ettimi kaç gram kullandınız aktif mauayı
Merhaba, kütlece %20 şeker çözeltisi oranına göre doğru. Maya denedim ama çok da farketmedi. Şarap mayası denemek lazım galiba. Bir de fermantayon sıcaklığı çok önemli. çok hassas davranmak lazım ama evdeki imkanlarla çok mümkün olmuyor
Kral dezenfektan için kullanmıycan mı sen bunu tortuyu niye ayırıyorsun ki 😂
Daha etkili olsun diye.
@@chemistumit anladım 😂
@@erhanaksoy4099 👍
8 lt su 2 kg şeker tamam kaç gram veya paket maya kullanılacak
Sıcaklığı nasıl sabit tutabiliriz
Merhaba, 11 gram yani bir küçük paket yeterli olur.
Sıcaklığı sabit tutmak için ortam şartlandırması lazım ama eve pek mümkün olmaz. Bu uüzden ev içinde kendiniz güneş ışığı almayan mümkünse ardiye gibi karanlık bir ortamda bekletin
@@chemistumit gece ve gündüz ısı farkı oluyor bakalım bi çözüm bulurum
@@vets.elektronik paylşırsanız sevinirim.
@@chemistumit
Planım şu
önce depolayacağım ortamın gündüz ve gece sıcaklığını not alacağım stropiyer köpüklerden bir kutu yapayım ısı sensörü ve fan ile ısı yükselince kutu içindeki havayı belli bir derecede tutarım
Selamlar, yıllar önce bu şekilde alkol üretmiş ve tüketmiştim. Hazır alkoller var şimdi piyasada. Bı şekilde kendimizin ürettiği alkolü tüketmenin hazır alkol almaktan bir farkı ekstra bir zararı var mı acaba?
Merhaba, piyasada satılanların kaynağını net olarak bilemeyeceğimiz için bu yolla yapılanın daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Keşke vergi yükü bu kadar ağır olmasa da hiç uğraşmadan ve risk altına girmesek...
@@chemistumit yanıt için teşekkürler. Anladığımı teyit için soruyorum. Piyasadaki alkolün kendi zararından ekstra bir zararı yok değil mi?
Piyasadaki alkolün içinde ne olduğunu bilemeyeceğimiz için güvenli değil bence.
@@chemistumit özür dilerim bizim yaptığımız alkolün kendi alkol zararı dışında bir zararı yok değil mi diye soracaktım kusura bakmayın
@ rica ederim, olmayacağını düşünüyorum. Kullanılan malzeme temizse, fermantasyon şartları uygunsa, şeker ya da hammadde uygun kalitedeyse bir de distilasyon sırasında baş taraf ayrılırsa ekstra bir zararının olmayacağını düşünüyorum. Biraz maya kokusu ve tadı olabilir, su miktarı fazla olabilir, başka da bir olumsuzluk beklenmez.
Hocam merhaba ürettiğimiz alkolün içki yapımında kullanılan alkolden farkı yok gibi duruyor içilmesi halinde vücuda tahribatı olur mu
biz dezenfektan yapıyoruz 😂🤫
Merhaba, tavsiye edemiyorum ama ...
Hocam glukozdan uretebilirmiyix
Merhaba, evet, üretilebilir.
Hocam peki nasil yapmakıyım yardımcı olabilirmisinix
@@barsgalipkoc2337 merhaba, aynı yöntemi kullanabilirsiniz.
Denedim olmadı glikoz azmı geldi acaba anlayamadımki,
Alkol yapımında kullansak sıkıntı olurmu
Burada alkol yapımı var. Ama içecek yapımını kastetmişsiniz galiba, tavsiyede bulunamam.
Şekerden kurulu maişenin mayalanması esnasında metil alkol oluşmaz.
Biyokimyasal reaksiyon zinciri aşamasında ve dahi etil alkolün de metabolik reaksiyonları sonucu olabilir mi? Süreç karmaşıktır, MeOH yanında bazı esterler ve aldehitler de serbest kalabilir. Bir gözlem aktarayım. İlk distilasyon aşamasında 78 derecen önce de bazı malzemeler gelebiliyor. Bu yüzden eğer gıda olarak kullanılacaksa ( alkol sağlığa zararlıdır) baş rarafın mutlaka atılması gerekiyor.
Mayayı aşırı fazla koyduğunuz için taşma oluyordur, 1 paket maya 60 litreye bile yeterli...
Merhaba, yine de ne olur ne olmaz üst tarafta her ihtimale karşı boşluk bırakmak lazım.
Tebrikler
Teşekkür ederim
zaten metil alkol ile etil alkol birbirine girdiği için başka bir kullanımı tehlikeli olur
👍
Hocam nerden nasıl temin edebilirim
Merhaba, neyi temin etmek istediğinizi anlayamadım.
emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Teşekkürler bey
Rica ederim.
distilasyon. destilasyon diye kelime yok.
en iyisi damıtma diyelim herkes rahat etsin.
S.a İzmir'de olan varmı 1 lt ye ihtiyacım var bulamıyorum