ETİL ALKOL DAMITMA ve TUZ KULLANMAMIN NEDENİ.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 134

  • @Drbarisseren
    @Drbarisseren 8 หลายเดือนก่อน +3

    muhteşem bir video olmuş, nerdeyse yapılabilecek her şeyi sonuçlarıyla nedenleriyle anlatmışsınız ağzınıza sağlık.

    • @chemistumit
      @chemistumit  8 หลายเดือนก่อน +2

      Merhaba, ilginiz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim.

  • @kemalsuner
    @kemalsuner หลายเดือนก่อน +1

    Emeklerinize sağlık hocam.
    Gerçekten çok güzel anlatmışsınız.
    Sizi dinlemeden önce alkole tuz ilave et deselerdi alay ediyorlar sanırdım.
    Tüm videolarınızda verdiğiniz bilgiler çok çok değerli.
    Başarılarınızın devamını diler, saygı ve selamlarımı sunarım.

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน

      Merhaba, ilginiz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim.

  • @alisahin9466
    @alisahin9466 8 หลายเดือนก่อน +2

    Selâmlar verdiğiniz bu bilgiler altin değerinde Uzman bir görüşe her daim saygı gösterilmesi gerekiyor bence. Hocam iziniz olursa fikir danışmak isterim. Hazir etil alkolün acılığını gerçekten karbon filtrelerle giderilebilinirmi fikrinizi akmak istedim tekrar paylaşım ve emekleriniz için Müteşekkirim cok
    sağolun.

    • @chemistumit
      @chemistumit  8 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, acılık alkolün kaynağından yani üretildiği kaynaktan gelen uçuculardan kaynaklanıyorsa filtreleme işe yarayabilir fakaf benzalkonyum klorür gibi sonradan acılaştırıcı ilave edildiyse filtre pek işe yaramaz. sıralı distilasyon yapmak lazım ama çok uzun sürer o iş ve çok hassas çalışmak lazım garantisi yoktur. ilginiz için çok teşekkür ederim.

  • @salmanarslan2711
    @salmanarslan2711 8 หลายเดือนก่อน +2

    değerli üstat,luflax kolonla birdefada yüzde 90 derecelik alkol alıyorum,alkol bu hali ile kullanılır mı.Sizi kutluyorum,harika bilgiler veriyorsunuz.

    • @chemistumit
      @chemistumit  8 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, tavsiye verememem, size birşey diyemem ama ben kullandım, benim tecrübemdir, tavsiyem değildir.

  • @cddolunay
    @cddolunay ปีที่แล้ว +1

    Tuzu POT stil ile denedim, düşündüğüm gibi oldu, süre 10-15 dakika kadar kısaldı, ayrım çalışma tarzı değişti!!!. Bunu siz anlamlandırırsınız. 8,5 L. için 150 gr size rağmen:), elimde sadece salamura tuzu olduğu için onu kullandım. Dediğiniz gibi oldu tamamı erimedi 100 gr kadarı eriyebildi. Bende eriyen miktarını kullandım. Daha önceleri etilin gelişi neredeyse belli bir standartta gelir 97 derece sıcaklıkta gelişi biterdi. Etil de 88-91 olurdu. Kuyruk derecesi de 38-40 da biterdi. Tuz ile yaptığımda (1 den 10 a kadar 10 adet 250 ml. şişeler ile sıcaklık, alkol dereceleri ve koku kontrolü ile tek tek ölçülerek) bazı sıcaklık derecelerinde ayrım bariz bir şekilde duraklayıp daha sonra eskiye göre daha hacimli gelip gelip durdu (birbirine yakın aynı alkollerin daha fazla bir araya gelip daha bol geldiğini düşünüyorum). Hatta geliş durmayınca merak edip tepe noktasını 97 den 98,5 a çıkardığım halde bile devam etti, ben durdurdum. 38-40 da biten kuyruk, 20 dereceye indi. Devam etsem sıfıra kadar gidecekti sanki. Durum bu sizce olanlar düşündüğüm gibi mi, teşekkürler.

    • @yusufdemir8104
      @yusufdemir8104 ปีที่แล้ว +1

      evet tuz ekleyince kuyruğa geçiş bende de çok daha keskın oldu o yuzden gobeğe bir miktar kuyruk karıştı malesef. Fakat kontrollü gidildiği zaman faydalı bir çalışma olacağını düşünüyorum. Tuz sayesinde damıtımı 93 derece buhar sıcaklığında sonlandırdım daha oncelerı 97 dereceleri buluuyordu hem zaman hem enerji tasarrufu sağlıyor

  • @motoner37
    @motoner37 หลายเดือนก่อน +2

    Ümit Bey merhaba. Ben yıllardır şöyle yapıyordum 15-16 lt kuru üzüm maişesini kaynatırken 68-78 derece arasını atıyorum. 78 dereceden itibaren 200 ml de bir ölçüm yaparak büyük cam damacanaya aktarıyorum. 95-96 derece sıcaklığa geldiğinde, alkol derecesi de 45 dereceye düşmüş oluyor. İlk 200 ml aldığımda alkol 70-75 derecelerden başlıyor. Her 200 ml de önce 2 derece kadar düşüyor ama sonraları biraz daha fazla miktarda düşüyor ve ben 45-40 derecedeyken bitiriyorum. Toplam ml 2200 civarında oluyor. İkinci damıtımda da benzer şeklinde ilerliyorum. Toplam miktarı bir gün bekletiyorum ki sıcaklığı oda sıcaklığına düşsün ölçümüm gerçekçi olsun. Ertesi gün ölçtüğümde alkolümün derecesi genelde 65-68 derece oluyor. Sizin dediğiniz gibi yaptım ikinci damıtmada tuz ilave ettim. 2,5 litre kadar da su koydum karıştırdım. Damıttım ve ertesi gün ölçtüğümde yine 65 derece alkol elde ettim. Daha yüksek derecede alkolü nasıl damıtabilirim sizin yönteminizde neyi yanlış yaptım acaba? Yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden ilginize emeğinize teşekkür ederim.

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, yönteminiz ve ilk sonuçlarınız normal ama ikincilerde derece düşük kaımış. Soğutma syunu daha soğuk tutarak distilasyon hızınızı yavaşlatmanızı önerebilirim. distilasyonda akış hızlandıkça ısı etkisi ile ister istemez su da sürükleniz. bu nedenle derecede düşüş olabilir. İlave su miktarını da azaltabilirsiniz. Fraksiyonlu distilasyo yapmadan önce ikinci distilasyonda su ilave etmiyordum.

    • @motoner37
      @motoner37 หลายเดือนก่อน

      @@chemistumit İkinci distilasyonda su ilave etmeyeceğim bir sonrakinde. Tekrar çok teşekkür ediyorum Ümit Bey.

  • @mehmetkose4590
    @mehmetkose4590 ปีที่แล้ว +3

    Gerçekten Ellerine ve Emeğine sağlık çok üç videonu izledim tamamen bilgi dolu sizi tebrik ediyorum. Yalnız bir iki konuda bize bilgi verirseniz çok memnun olurum.
    1. Distilasyondan sonra elde edilen Etil Alkolde Maya kokusu oluyor bunu filitrelemeyi de sizin bilgilerinizle anlatabilirmisiniz
    sizinle iletişime nasıl geçebiliriz.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, teşekkür ederim. 1. Distilasyonda sonra gelen maya kokusunu almak çok zordur. Aktif karbon la filtreleseniz bile kokunalırsınız. Bu nedenle distilasyon işlemini tekrarlamak gerekir. Hem koku azalır hem de alınan etil alkol daha da saflaşır.

    • @mehmetkose4590
      @mehmetkose4590 ปีที่แล้ว +2

      @@chemistumit Vermiş olduğunuz cevap için çok teşekkür ederim. Birde malzeme bulmakta zorlanıyoruz. Örneğin sizin kullanmış olduğunuz huni çok hoşuma gitti nerede bulabilirim. Aktif karbon filtreleme ile ilgili bir video çekerseniz çok güzel olur.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@mehmetkose4590 rica ederim, oradaki huniyi ben yaptım. th-cam.com/video/ao41JcpZ2tQ/w-d-xo.html

  • @huseyinkaracam175
    @huseyinkaracam175 ปีที่แล้ว +1

    Hocam verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, rica ederim.

  • @mehmetyesilyurt4007
    @mehmetyesilyurt4007 6 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam ben alkollü kendim yapıyorum 4 kez karbon filtre yapıyorum ama rakımda saf alkol kokusu gibi bir koku oluyor sizin deniz şekilde tuzlu yaptım ondan dolayı olabilir mi cevap verirseniz sevinirim hayırlı akşamlar

  • @bulentermis1179
    @bulentermis1179 ปีที่แล้ว +2

    Hocam bu bilgi zehir gibi yapti beni.O zaman soru 1 maisemisin fermantasyonu tam bitmeden Damitmaya gecersek ne olur.Hocam sekerli raki oluyor.😅 İcimi harikaydi.
    Zamlar yuzumden kimyager olduk.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, fermantasyon tamamlanmadan alkol veriöi düşük olur. Distilasyonda şeker distilata geçmez.

  • @muratsabancl
    @muratsabancl ปีที่แล้ว +1

    Verimli bir bilgi olmuş. Emeğinize sağlık. İlk damıtmada mişeye veya anasonlu ikinci damıtmaya tuz eklemek de uygun mudur?

  • @SerdarSinan-p9y
    @SerdarSinan-p9y 3 หลายเดือนก่อน +3

    Üstadım merhabalar. Ben İMBİK kullanarak piyasadaki hazır satılan etil alkol ve anason tohumu ile rakı yapıyorum fakat elde etiğim rakı çok tatlı oluyor bu şekeri azaltmanın bir yolu varmıdır.

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, anason tohumunu farklı bir yerden almanız dışında önerebileceğim bir husus yok maalesef.

  • @muhammetkiziltas1311
    @muhammetkiziltas1311 ปีที่แล้ว +2

    Hocam alkolün özel bir durumu var diye biliyorum distilasyon işlemlerinde alkol %95 üstünde saflık dercesine ulaşamıyor diye biliyorum.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, azeotropik çözelti oluşturduğu için su ile, normal olarak Max %96 olabiliyor. Kimyasal kurutucular ile veya azeotropik distilasyonla mutlak alkol seviyesine çıkarılabilir.%99,99.

  • @hasanerez5164
    @hasanerez5164 ปีที่แล้ว +3

    "Distilasyonda tuz ilavesi " ile sizi tanıdım. Diğer videolarınızada baktım. Çok güzel bilgiler paylaştığınız için çok teşekkürler. Bir sorum olacak, izlediğim başka videolarda bulamadım. 2. veya 3. distilasyonda alkol derecesi ne olmalıdır? Yani 50 ,60 derece alkolü damıtıma alabilir miyiz?

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, normal fermentasyon bitiminde ürün en fazla %13 alkol içerir. İlk damıtmada %50-60 arası, İkinci damıtmada % 70-85 arası, üçüncü damıtmada % 90 üzeri alkol elde edilebiliyor. 60 derece alkol damıtılabilir.

    • @hasanerez5164
      @hasanerez5164 ปีที่แล้ว +2

      Teşekkürler Ümit bey

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@hasanerez5164 Rica ederim.

    • @yusufbayndr165
      @yusufbayndr165 ปีที่แล้ว +1

      ​@@chemistumitiyi akşamlar hocam sizi tebrik ediyorum yorumlarınız süper .sizi zevkle takip ediyor ve takip ediyorum. Hocam sizden ricam net olarak ikinci damitmda ne kadar litreye tuz komam lazım tşk

  • @ahmetpasa1571
    @ahmetpasa1571 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam merhaba,
    saf etil alkol elde etmek için CaO ekleyerek geri soğutucu altında kaynatmak ne kadar işe yarar?

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน +1

      @@ahmetpasa1571 merhaba, çok işe yarar.

  • @metinkilinc3023
    @metinkilinc3023 ปีที่แล้ว +2

    Evvala böyle bir bilgi paylaştığınız için teşekkür ederim...sizin diyer damıtma videolarınıda izledim çikan alkolü temizlikte kullanacağınızı söylemiştiniz peki bu tuzlu damıtımın etil alkolü içilmezmi yani tuz alkole hiçmi geçmez evde kendim damıttığım anosonlu rakı damıtsam olurmu teşekkürler iyi akşamlar

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, teşekkür ederim. Tuz ilavesi damıtmada suyun kaynama noktasını yükselterek daha saf alkol elde etmemizi sağlar. Alkole kesinlikle geçmez. Alkol sağlığa zararlı olduğu için içilmesini tavsiye etmiyoruz.

    • @altnhalka5864
      @altnhalka5864 ปีที่แล้ว +1

      Hocam vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim bir sorum olacaktı..15 litrelik damacanada hazırladığım şeker ve pekmez karışımlı mayse ye bir keresinde yanlışlıkla bir kase kadar tuz karışmıştı ve bunu iki kerede distilasyon ile bertaraf edemedim.
      Tat olayında resmen o ağırlaşmış tuz tadını alıyordum. Şimdi tuz ile sizin vermiş olduğunuz bilgilerden yanlış anlamayın şüphelerim var...
      Çıkan nihayi ürünü seyreltip tekrar bir sonra ki maise ile distilasyon yaptığımda, ( alkolü kaybı yaşamamak için) kabul edilebilir seviyelere getirebilmistim... (aktif karbon dan geçirme ve süzme işlemleri yapılmıştı)

  • @mb19979
    @mb19979 ปีที่แล้ว +2

    Selam .Öncelikle paylasiminiz icin tesekkur ederim.Sormak istedigim 3.damitmada damitma islemi kac derrcede bitirilir.(2.damitma ile ayni degeelerde mi?)Tesekkur ederim

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +2

      Merhabalar, 78 de başlar. alkol oranı çok daha sık kontrol edilmesidir. 83 derecede bitirilebilir.

  • @erhangüney1999
    @erhangüney1999 ปีที่แล้ว +2

    Slm hocam ben damitim yapıyorum ama çok acı oluyor takıda 45 vol viskide 40 vol ayarlıyorum ama bir koku ve acılık oluyor bunu gidermek için ne yapabilirim

    • @chemistumit
      @chemistumit  11 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, her defasında tuzlu su ilave ederek birkaç defa daha distilasyonu tekrar edip, ürünü aktif karbon filtreden geçirebilirsiniz.

  • @Leibniz64
    @Leibniz64 ปีที่แล้ว +3

    Hocam bu brendi yapımlarında şaraba göbek kuyruk ayrımı yapıyorlar, biz normalde o şarabı içiyoruz içindeki diğer alkollerin sağlığımıza zararı olur mu?

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +2

      Damıtma sırasında bu ayrım yapılıyor. Bitkisel alkol üretiminde metanol ve diğer ara ürünlerin oluşma olasığı çok düşüktür, oluşanların da miktarı çok az olduğu için konsantrasyon da çok düşük olduğu için şarapta sıkıntı olmaz. Ama distilasyonda alkol saflaştığı için ve konsantrasyonları artığı için tadı kokuyu bozabilir. Bu nedenle ve oluşabilecek sağlık risklerini ortam kaldırmak için ayrım yapılıyor.

  • @musfird
    @musfird ปีที่แล้ว +1

    Hocam son aşamada nem çekici olarak CaO kullanılabilir. sönmemiş kireç. Bu sayede %100 elde edilebilir

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +3

      merhaba, evet kullanılabilir, kendisi kimyasal nem çekicler listesinde yer almaktadır. ama inert değildir. dikkat etmek lazım

  • @kadirsoysal9361
    @kadirsoysal9361 22 วันที่ผ่านมา

    Ne kadar tuz koymaliyim birde armut rakisi yapmak istiyorum yardimci olursaniz memun olurum saygılar

  • @aliustaibrahimoglu492
    @aliustaibrahimoglu492 หลายเดือนก่อน +2

    1. distile aşamasında tuz koyamaz mıyız

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, yaklaşık %85 oranında su olduğu için pek faydası olmaz.

  • @naziftekyigit7244
    @naziftekyigit7244 หลายเดือนก่อน +2

    Sn.Ümit bey
    Tuz oranını tuz/litre şeklinde bir örnek verirmisiniz?. Ben kendi yaptığım damıtma kazanımın borusuna cam boncuklar ve çelik bulaşık yumağı koyarak yüzde 93 lük alkol aldım.

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, göz kararı yaptım. Alabildiği den fazlasını koydum ama tuz su çözünürlük tablosuna bakılabilir. Anladığım kadarı ile dolgulu kolonla fraksiyonlu distilasyon yapmışsınız. Tepe sıcaklığı 82 dereceyi aşmadan alınan distilat sisin donuca yakındır. Bu yöntemde tuza gerek yoktur.

    • @naziftekyigit7244
      @naziftekyigit7244 หลายเดือนก่อน +1

      @@chemistumit Yanıtınız için teşekkür ederim. Size soruyu sorduktan sonra yaptığım araştırmada 20 santigrad sıcaklıkta 1 litre su 357 gr tuzu çözer yazıyordu.Bu bilgi ilgilenenlere faydalı olur sanıyorum. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...

  • @HuseyinAckgoz-yk6ip
    @HuseyinAckgoz-yk6ip 4 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam tuz katma oranı ne kadar olmalı.Teşekķürler.

    • @chemistumit
      @chemistumit  4 หลายเดือนก่อน +1

      Tuzu çözünmeyene kadar ilave etmek daha etkili oluyor. Amaç doygun tuzlu su elde etmek.

  • @muratkarakan7397
    @muratkarakan7397 ปีที่แล้ว +2

    Umit hocam potasyumda payet ifadesi nedir acaba sivi sabun icin uygunmudur alsam urun uzerinde Potasyum Hidroksit 1 kg - Payet potas kostik koh yaziyor

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Payet kelimesi şekil ifade eder. Kimi boncuk şeklinde olup, kimi de yassı tanecikler şeklinde olabilir. İsme ve saflığına dikkat edin. Şekil önemli değil.

    • @muratkarakan7397
      @muratkarakan7397 ปีที่แล้ว +1

      Tesekkur edeirm hocam saolun anladm iyi calismalar

  •  ปีที่แล้ว +2

    Rakı yapmak için elde ettiğimiz yüksek alkolü zaten üzerine su ekleyerek %45 e seyreltmemiz gerekiyor. Daha sonra bu rakıyı da sofrada tekrardan %22.5 oranına seyreltmemiz gerekiyor. Rakıyı üretirken beyazlamasına takılmadan, bütün üzümün ve anasonun aromasını alarak, imbikten gelen aromalı saf su ile %22.5 oranına gelene kadar damıtsak daha iyi olmaz mı? Hem üzümün anasonun bütün aromasını almış oluruz, hem de saf ve aromalı yumuşak suyla %22.5 lik rakımız, masada olduğu gibi karışmış beyazlamış halde hazır olur. Ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.

    • @t.c.nevzatozdogru7929
      @t.c.nevzatozdogru7929 9 หลายเดือนก่อน +2

      Saf su gelmez, bulanık olur. Bırak 22 dereceyi 70 derecelerde bile suma/mayşe kokusu olur.

    • @chemistumit
      @chemistumit  9 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, haklısınız.

    • @OzyegenTwo
      @OzyegenTwo 20 วันที่ผ่านมา

      iki dubleden sonra sabaha hayatındaki en kötü akşamdan kalmayı garantiledin. alkole bu şekilde veda bile edebilirsin. tadı ve aseton kokusunu saymıyorum.

  • @uguraktas2405
    @uguraktas2405 ปีที่แล้ว +2

    Hocam bilgi için teşekkürler. 1 lt yüzde 30a seyreltilmiş karışıma kaç yemek kaşığı ya da gram tuz koymak gerekir acaba? Saygılar

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, tuz çözünmeyena kadar ilave edilir. Amaç doygun tuz çözltisi elde etmek. Bir ölçüye bağlı kalmaya gerek yoktur.

  • @cemcakmak1966
    @cemcakmak1966 ปีที่แล้ว +1

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Kalsiyum klorür dehitrat tuzunun daha saf etil alkol elde etmede normal tuza nazaran çok daha başarılı olduğunu kanıtlayan akademik çalışmalar var. Deneme yapmanız mümkün müdür

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, denemeye gerek yok, doğru, kalsiyum klorür daha nem çekici olduğu için sodyum klorüre göre iyi çalışır.

  • @sudealtntop6122
    @sudealtntop6122 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba hocam 2. distilatasyon işlemine girmeden önce distilatin soğuması mı lazım? oda sıcaklığında mı bekletiyoruz yaklaşık kaç derece olmalı

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, elde etiğniz distilat soğuk olur zaten en azından kaynama noktasının altında olur. İkinci distilasyon için bekletmeye gerek yok.

  • @hayrullahkurtur2131
    @hayrullahkurtur2131 หลายเดือนก่อน

    Mayşe yi hazırladıktan sonra ortam sıcaklığı kaç derece olmalı,kaç dereceye düstugunde fermantasyon durur hocam

    • @chemistumit
      @chemistumit  หลายเดือนก่อน

      Merhaba, mayaların yaşaması ve verimli çalışması için 28 32 derece arası öneriliyor biraz altı ve üstü verim biraz düşer, daha yüksek sıcaklıklarda ölebilirler. Kısaca böyle diyebiliriz.

  • @UgurcanSarikabak
    @UgurcanSarikabak 2 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam izopropil alkolu etil alkolli nasıl bir testle anlarız..
    Metil ve etil test kiti izopropil alkölü gösterirmi.. Teşekkür ederim

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 หลายเดือนก่อน +1

      merhaba, laboratuvar ortamında lucas testi veya jones testi olarak adlandırılan deneylerle ayrım yapılabilir.

    • @OzyegenTwo
      @OzyegenTwo 20 วันที่ผ่านมา

      kokudan net bir şekilde anlaşılıyor , koku yok ise %99 izopropil alkol parmaklarımda deri arlarında kar gibi beyaz yapmıştı, %92 etilde bu durum oluşmamıştı.

  • @muratkarakan7397
    @muratkarakan7397 ปีที่แล้ว +2

    Hocam arap sabunu ile ilgili bisey sormak istiyorum potasyum hidroksit saflik orani %99 demis buna gore bundan yarm kilo yada 1 kilo . yaga nekadr ilave etmeliyim tesekkurler

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว

      Merhaba, 1 kg zeytinyağı veya 1 kg ayçiçek yağına %99 lük KOH ten en fazla 195 g kullanılır. Süperfat uygulaması yapacaksanız bu miktarı %5 e kadar azaltabilirsiniz. Fazla azaltmayın.

    • @muratkarakan7397
      @muratkarakan7397 ปีที่แล้ว

      @@chemistumit tesekkur ederim hesaplar biraz kafami karistirdida😁 denemkte istedim peki hocam saflik 90 sa 1 kiloya kac giram koymaliyim

  • @sedatyasar138
    @sedatyasar138 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba hocam bende damıtma ve imbik robotu var hazır etil alkolü içinde damıtsam kötü koku acı tat gibi şeyleri giderir mi tesekkurler

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, onlar da distilasyon ürünü olduğu için pek faydası olmaz diye düşünüyorum. Aslında elinizde o ekipman varken fermantasyon yapsanız?

    • @sedatyasar138
      @sedatyasar138 ปีที่แล้ว +1

      @@chemistumit merhaba tekrardan ben kendim yapmaya başladım fakat benim aldığım distile cihazının termostatı sürekli dönmüyor belirtilen sıcaklığa ulaşınca duruyor bir kaç derece düşünce çalışıyor. Yani 2 litre yi 10 saatte damıtıyor belki de geçiyor bu termostatın sürekli dönmemesinin kaynaklı olabilir mi ? Birde hazne 4 lt olduğu için damıtma işlemim 4-5 gün sürebilir damacanın içinde ki suma bozulurmu ağzı kapalı olarak muhafaza ediyorum 95 derecede kaynatıyorum bi de dereceyi artırsam bi sorun olur mu ilk damıtmada ki zaten normalınden çok üstğnde damıtıyorum ama 80 e aldığımda hiç damlama yapmıyor yardımcı olursanız sevinirim

    • @t.c.nevzatozdogru7929
      @t.c.nevzatozdogru7929 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@sedatyasar138 Termostatı at gitsin, direkt bağla! Isıyı çok yüksek tutma yeter. Palavra değil, bana teşekkür edeceksin.

  • @hamzakagan1863
    @hamzakagan1863 ปีที่แล้ว +2

    Tuz ekleme islemini ilk distilasyonda neden yapmiyoruz

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Olabilir ancak bu yöntemde her halükarda ikinci distilasyon gerekeceği için gerek duymuyorum.

  • @yusufdemir8104
    @yusufdemir8104 ปีที่แล้ว +2

    Hocam tuz eklediğiniz zaman kuyruk ayrımını nasıl yapıyorsunuz.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +2

      Ben şöyle bir yol izlemeyi uygun görüyorum, tabi ki sizler için bağlayıcılığı yoktur. Topladığım alkolün yüzdesi 80 olduğunda ayrım yapıyorum. Fraksiyonlu distilasyon uygularken de 82 derecede bitiriyorum. Orada da %95 i tutturuyorum.

    • @yusufdemir8104
      @yusufdemir8104 ปีที่แล้ว +1

      @@chemistumit hocam sumanın alkol oranının söylediğiniz durumda bir etkisi olmuyor mu?

  • @kayinco
    @kayinco 4 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam ben aktif karbon ile etilimi damıttım ama damıtılan etil sıcaktı. Yani ısınmış. bu normal mi ??

    • @chemistumit
      @chemistumit  4 หลายเดือนก่อน +2

      merhaba, aktif karbonla süzdünüz mü, aktif karbonu distilasyon kazanı içine mi atarak distilasyon yaptınız tam anlayamadım.
      dislilasyonda soğutucudan hissedilir derecede sıcak distilat gelebilir. soğutucudaki su akışı ile alakalıdır. uçtan buhar gelmedikçe normaldir.

    • @tolgabubur4827
      @tolgabubur4827 4 หลายเดือนก่อน +1

      @@chemistumit imrik isine kismetse yaz sonu girecegim. Benim etil malum :)). Daha once brita ile suzerdim, 3,4 kere vs ama bir sey olmazdi. Sonra karbon filtre ile suzeyim dedim ama suzulen etil isinmisti. Yani malum sekilde alinan :)) etili, karbon filtreden suzdum ve cikan etil sicak ve isinmisti. Yani tepkimeye girmis herhalde. Sizce neden olabilir. Normal mi bu. Kafama cok takildi zira. (Malum etil konusunda haklisiniz. Siz demeden diyeyim. Almamak lazim ama su an boyle icap ediyor maalesef)

  • @vadinehir6578
    @vadinehir6578 ปีที่แล้ว +2

    1. destilasyonda neden tuz kullanılmıyor? teşekkürler

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +2

      Su miktarı çok aşırı olduğu için pek bir faydası olmaz. Tuz sarfiyatı olur sadece, rica ederim.

  • @vadinehir6578
    @vadinehir6578 ปีที่แล้ว +2

    etil alkol ve metil alkol ayrımı için tuzlu çözelti hazırlyaıp kaynatmak mumkun olabilir mi?

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Maalesef olmaz. Hem tuz her ikisinde çok az çözünür, hem de kaynama noktaları arasında 14 derece gibi çok düşük fark var.

  • @cddolunay
    @cddolunay ปีที่แล้ว +1

    Güzel bilgileriniz için çok teşekkürler. Bir sorum olacak. Tuzun miktarı için "Damıtılacak sıvı içerisinde tuz erimeyinceye kadar" diye belirtmişsiniz. 8 litre bir sıvının tuz kullanılmadan damıtılması 2 saat sürerse. Bu sıvının içine tuza doyuncaya kadar değil de 1 kg. kaya veya salamura tuzunu koysak bu süre 1,5 saate düşebilir mantığı doğru mudur.

    • @quickotricko5627
      @quickotricko5627 ปีที่แล้ว +1

      Kaya tuzu olmaz suda çözülmesi lazım.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +5

      Merhaba, kaya tuzu zor çözünür
      Sofra tuzu kullanın. Doygun olması yeterli. Fazlasının etkisi olmaz. Tuz konulduğunda suyun uçuculuğu düştüğü içindistilattaki alkol yoğunluğu artıyor. Süre de biraz kısalıyor doğrudur.

    • @cddolunay
      @cddolunay ปีที่แล้ว +2

      @@chemistumit çok teşekkürler, çok merak ediyorum yakın zamanda deneyeceğim. Sonucu bildiririm.

  • @mursa46
    @mursa46 ปีที่แล้ว +2

    Neden daha yüksek alkol distilasyonuna gerek duyuyoruz. Örneğin Viski ortalama %45 alkol derecesine sahiptir ve elde ettiğimiz %90 lık etil alkolü yeniden % 45 e düşürüyoruz. Bu durumda tek distilasyon yapıp alkol %45 de bırakmak daha mantıklı değil mi? Daha sonra da isteyen gerekli aroma vericilerle istediğini elde ederler. Yanlış mı düşünüyorum?

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, maya kokusundan arındırılmış ve ilk distilasyon aşamasında gelebilecek zararlı maddeleri bertaraf etmek için gerekli. İlk distilatın kokusu uygun olmayacaktır. Ne kadar tekrar edilirse o kadar saf ve kullanıma uygun hale gelir.

    • @mursa46
      @mursa46 ปีที่แล้ว +2

      @@chemistumit ; hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Peki kokuyu 1. distile sonrası aktif karbon filtresinden geçirmek teknik anlamda yeterli değil midir acaba? Zaten birinci distilasyonda zararlı maddelerin büyük çoğunluğu zaten azaltılmış olacaktır. Diğer tarafatan elma ve diğer meyva sularıyla ve hatta üzüm şarabıyla bile mayalama yapıldığında bahsettiğiniz tüm zararlı maddeler de kalmaktadır. Ayrıca yanlış bilmiyorsam şarap üretiminde distilasyon da yapılmıyor. Yani bana distilasyon çok da mantıklı değilmiş gibi geliyor. Açıkçası burada ilginç bir ikilem var. Madem bu kadar zararlı neden klasik şarap üretiminde distilasyon uygulanmıyor merak ediyorum

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@mursa46 rica ederim, maalesef ilk basamakta aktif karbon yeterli olmuyor.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@mursa46 şarap üretiminde genelde mayasız fermantasyon uygulanır, fabrikasyon işlemlerde şaraba uygun mayalar kullanılır. Evde şekerden yaptıklarımızda fiyattan dolayı hamur mayası kullandığımız için koku büyük sıkıntı olabiliyor. Özellikle fazla kullanıldığı hallerde. Şaraptaki alkol miktarı en fazla 14 olduğu için konsntasyon distile ürünlere göre oldukça düşük miktarda kalıyor.

    • @mursa46
      @mursa46 ปีที่แล้ว +1

      @@chemistumit Ben zaten elma şarabı yapmak için Lalvin Ec 1118 Şarap mayası kullanıyorum ve son derecede güzel neticeler elde ettim. Dediğiniz gibi ekmek mayasından hem güzel olmuyor hem de alkol düzeyi düşük kalıyor. Etil alkolü esasen Viski denemeleri yapmak için üretmek istiyorum. Hatta öncelikle soğuk damıtma deneyeceğim. Zaten sormaktaki sebebim de buydu. Yani şarap üretmek için kullandığım yöntemi sadece etil alkol üretmek için kullanıp doğrudan soğuk distile etmenin ne mahsuru olabilir ki? Neticede şarabı da doğrudan fermantasyon sonunda içiyoruz ve soğuk damıtma ile elde ettiğimiz nispeten yüksek alkolü de aynı şekilde içeceğiz.

  • @hayrullahkurtur2131
    @hayrullahkurtur2131 2 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam 2. ve 3.damitima baslamadan alkol seviyesini ,%30,%40 seviyesine dusurmemiz gerektigi bilgisi dogrumudur

    • @chemistumit
      @chemistumit  2 หลายเดือนก่อน +1

      Bilemiyorum, bence gerek yok. Fraksiyonlu distilasyon yaptığım için genellikle sıralı yapmıyorum ama yaparken seyrelmiyorum. Nedenini o bilgiyi verenlerden öğrenmeniz durumunda burada da paylaşabilir misiniz? Ben de öğrenmek isterim.

    • @hayrullahkurtur2131
      @hayrullahkurtur2131 หลายเดือนก่อน

      Alkol yanar diyorlar

    • @hayrullahkurtur2131
      @hayrullahkurtur2131 หลายเดือนก่อน

      Birde tuz karışımıyla damittigimda tuz tadı geliyor,yanliş bilgi olmasin

    • @OzyegenTwo
      @OzyegenTwo 20 วันที่ผ่านมา

      @hayrullahkurtur2131
      nedeni akşamdan kalma ve içimi etkileyen, Metanol , Ester yağlar ve asitler (Essential Oils) (izoamil,N-Prapanol,izobutanol, etil asetat v.b 20 tane yağ ) , aldığınız alkol %90 'da olsa bile hala metanol ve diğer yağları ürünün içinde kalır (koku gelir ve bu kokuyu ve tadı yok etmek için karbon filitre kullanırsınız), örnek %30'la ikinci damıtmaya girerseniz, 1 birim etil alkol alirken metilden normalden 0.5 kat daha az alırsınız , ester yağlardan ise 1.2 kat daha fazla alırsınız. %30'dan metil'i ayırmaya çalışırken metilden çok uçucu yağları ve ethanol ayırıyorsunuz. %80'den damıtmaya girerseniz 1 birim ethanol karşılğında normalden 1.5 kat fazla metanol, ve 0.3 kat daha az ester yağ alırsınız, buradan ayrım yaparsanız metanol ve etil ayırrsınız. ester yağlar bu ayrım %40-50'de bir birine çok yaklaştığı için ayrım sırasında gerçek maksimum bu aralıkta ilk ayrımı yaparsanı 1 birim etil alırken normal oranlarda metil ve ester yağları alırsınız.
      detaylı bilgiye rusça (studopedia.ru/3_91196_printsipialnie-shemi-i-osnovnie-tipi-bragorektifikatsionnih-ustanovok.html)

  • @sedatyasar138
    @sedatyasar138 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba hocam kendi ürettiğimiz saf suyu etil alkolle karıştırsak daha iyi olur mu yoksa farketmez mi

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, tercihim saf sudan yana olurdu.

  • @ahmetsenaner6402
    @ahmetsenaner6402 14 วันที่ผ่านมา +1

    2.damıtım yeter mi yoksa 3. damıtım yapalım mı

    • @chemistumit
      @chemistumit  14 วันที่ผ่านมา

      Yeterli ama maya kokusu baskın ve elde edilen distilatta alkol oranı %80 den azsa 3. Gerekir.

  • @tanerhalacoglu6605
    @tanerhalacoglu6605 ปีที่แล้ว +2

    Ümit hocam bu önemli bilgi için çok teşekkür ederim. 1. damıtım sonucu elde edilen ürünün 2. damıtıma başlarken alkolün derecesinin %40 düşürülmesi gerektiğini söyleyenler var bu gereklimidir ve kullanacağımız tuzun iyotlu olması sorun yaratır mı? Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum, kimyacı olarak sizin söyleyecekleriniz daha önemli.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, Birinci damıtım sonunda elde edilen ürün % 40-50 liktir zaten. Bence gerek yok, en azından ben su ilave etmiyorum.

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Tuzun iyotlu olması sorun oluşturmaz diye düşünüyorum.

    • @tanerhalacoglu6605
      @tanerhalacoglu6605 ปีที่แล้ว +2

      @@chemistumit çok teşekkür ederim

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@tanerhalacoglu6605 rica ederim.

    • @yusufbayndr165
      @yusufbayndr165 ปีที่แล้ว +1

      Selam litre başina nekadar tuz eklemeliyiz

  • @ibrahimkazak9885
    @ibrahimkazak9885 ปีที่แล้ว +2

    kolay gelsin neden maya kullanmamız zorunlu gibi duruyor ben hiç maya kullanmadan bu işi kuru üzüm ile çözebiliyorum

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, şeker kullanırken bir mecburiyet var ama meyvelerden çıkılacaksa gerekmez.

    • @ibrahimkazak9885
      @ibrahimkazak9885 ปีที่แล้ว +2

      @@chemistumit bende şeker kullanıyorum hocam hem kuru üzüm hem şeker 1100 u yakalamak için

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +1

      @@ibrahimkazak9885 kuru üzüm kısmı işi kurtarıyor, maya ilavesi fermentasyon süresini kısaltabilir ama koku olayı dezavantajı tabiki. Sonuç olarak fayda zarar analizine göre seçim yapmak lazım.

    • @ibrahimkazak9885
      @ibrahimkazak9885 ปีที่แล้ว +1

      @@chemistumit hocam telefonda nasıl konuşuruz bir projem var kısaca anlatmak istiyorum size

    • @olcaytelli6098
      @olcaytelli6098 ปีที่แล้ว +1

      @@chemistumit irtibat numaranız varımdır

  • @erkanketen6776
    @erkanketen6776 ปีที่แล้ว +2

    Hocam normal maya ile arkadaş mayşede etil alkol oranını yüzde 24 yakalamış doğrumudur

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +2

      Merhaba, arkadaşınızı tebrik ederim. Mayşe içeriği ve maya bilgisi paylaşabilir mi?

    • @erkanketen6776
      @erkanketen6776 ปีที่แล้ว +1

      Hocam 10 litre suya pakmayanın tozundan koymuş 5 kg şeker koymuş

    • @erkanketen6776
      @erkanketen6776 ปีที่แล้ว +2

      Hocam turbo maya ile yüzde 20 yakalanmıyoken o nasıl. 24 ü yakalamış

    • @chemistumit
      @chemistumit  ปีที่แล้ว +5

      @@erkanketen6776 o yüzden tebrik ettim ya zaten 😉😄

    • @erolborek8656
      @erolborek8656 ปีที่แล้ว +3

      Asdasdasddas... Allah bilir maişeye alkolmetre sallayıp da okumuştur bu üfürükten değeri.

  • @vahdetseyhan5776
    @vahdetseyhan5776 4 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam merhaba tuzu bu yöntem dışı başka nasıl cozeltebiliriz .bu yöntemi halâ kullaniyormusunuz.sicaklik ayarı düzgün kullanılır ise tuza gerek varmı?

    • @chemistumit
      @chemistumit  3 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, suyun uçuculuğunu biraz daha azaltmak için kullanıyorum. Eğer fraksiyonlu distilasyon işlemi yapılacaksa çok damgerek olmayabilir.

  • @OzyegenTwo
    @OzyegenTwo 20 วันที่ผ่านมา

    %99 alkol için sönmemiş kireç de kullanılabilir.

    • @chemistumit
      @chemistumit  15 วันที่ผ่านมา

      Merhaba, kireç gibi kimyasal kurutucular veya azeotropik distilasyon işlemi mutlak alkol elde etmek için %96 saflıktaki alkole uygulanır.