Heer omstreeks 1947 - Beelden van de voormalige gemeente Heer bij Maastricht

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
  • «Heer omstreeks 1947». Een film met beelden van de voormalige gemeente Heer bij Maastricht, gemaakt door de toenmalige kapelaan van Heer, M.M.H. Haesen. Wat er in de film is te zien, kunt u lezen in mijn reacties. (Zie de «comment section».)

ความคิดเห็น • 4

  • @raoulwijnands
    @raoulwijnands  4 ปีที่แล้ว

    BESCHRIJVING VAN DE FILM - 1
    In deze reactie vindt u deel 1 van de beschrijving van deze film. De andere delen vindt u in andere reacties van mij in deze «comment section». Helaas kon ik die reacties niet vastzetten.
    BRONNEN
    Verreweg de meeste informatie in deze beschrijving is afkomstig van Marcel Prikken, die is geboren en opgegroeid in Heer. Ik, Raoul Wijnands, heb van zijn informatie deze beschrijving gemaakt. Zelf ben ik ook opgegroeid in Heer (en Scharn), hoewel veel later dan Marcel.
    FOUTEN OF AANVULLINGEN
    Heeft u fouten in de beschrijving van deze film ontdekt? Of heeft u aanvullende informatie? Stuur dan een mailtje naar raoul.wijnands@outlook.com. Uw verbeteringen en aanvullingen worden zeer op prijs gesteld!
    NAMEN VAN PERSONEN
    De meeste namen van personen zijn uit deze beschrijving weggelaten, om de privacy van deze personen en hun eventuele nabestaanden te beschermen. Wilt u de naam van een persoon weten? Stuur dan een mailtje naar raoul.wijnands@outlook.com. Vermeld in uw mailtje ook waarom u de naam wilt weten en wat uw relatie tot de persoon is (als dat kan). De complete beschrijving van deze film, inclusief alle namen van personen, zal overigens worden aangeboden aan het Limburgs Museum.
    0:13 - OPNAME 1
    Buurtschap «’t Pannehuiske». Dit buurtschap lag (en ligt nog steeds?) aan de kruising van de Keerderstraat en de Oude Molenweg, dichtbij de Akersteenweg.
    0:18 - OPNAME 2
    Waarschijnlijk wederom «’t Pannehuiske».
    0:24 - OPNAME 3
    In de Oude Steegstraat. De Steegstraat liep vroeger tot aan de toegangsweg naar Voogdij Sint-Joseph (vanaf 1948: Huize Sint-Joseph) op de flank van de Keerderberg.
    0:45 - OPNAME 4
    In de Veldstraat. We kijken naar het Westen, dus in de richting van de Kruisstraat. De vrouw die op straat loopt, is de moeder van mandenvlechter [naam opvraagbaar].
    0:59 - OPNAME 5
    Nog steeds in de Veldstraat. We kijken nog steeds naar het Westen. Links is een deel van klooster Opveld te zien. De filmer staat ongeveer op de plek waar tegenwoordig de Veldstraat en de Burgemeester Kessensingel bij elkaar komen.
    1:14 - OPNAME 6
    Klooster Opveld in de Veldstraat.
    1:29 - OPNAME 7
    Een zuster gaat klooster Opveld binnen.
    1:35 - OPNAME 8
    De filmer staat in de Veldstraat en kijkt naar de Kruisstraat. Links de Molenweg (tegenwoordig: Rijksweg) en rechts de Dorpstraat. Het huis rechts is het eerste huis in de Veldstraat. In het huis links, aan de Molenweg, was vroeger (misschien ook toen deze opname werd gemaakt) café Ringhs gevestigd. // De man die op straat loopt, is [naam opvraagbaar]. Hij was een broer van slager [naam opvraagbaar].
    1:55 - OPNAME 9
    Hoeve De Croon bij Huis Eyll. Het is niet bekend wie de persoon in beeld is.
    2:14 - OPNAME 10
    Idem.
    2:23 - OPNAME 11
    Idem. De man in beeld is [naam opvraagbaar].
    2:30 - OPNAME 12
    Dichtbij Hoeve De Croon. De auto rijdt op de Molenweg (tegenwoordig: Rijksweg), richting Gronsveld. In de achtergrond de kruising van de Molenweg, Kruisstraat, Dorpstraat en Veldstraat, en het begin van de Dorpstraat zelf.
    2:46 - OPNAME 13
    Het begin van de Dorpstraat. Links is nog het begin van de Kruisstraat te zien en rechts het begin van de Veldstraat. Het huis uiterst rechts is het eerste huis in de Veldstraat.
    2:57 - OPNAME 14
    Nog steeds het begin van de Dorpstraat.
    3:20 - OPNAME 15
    In de Dorpstraat. In het meest linkse pand, op de hoek van de Dorpstraat en de Kerkhofweg, was café De Ridder gevestigd. Het pand was ook de thuisbasis van harmonie Heer Vooruit. Rechts van dit pand liggen het huis van de familie [naam opvraagbaar] en het witte huis van de familie [naam opvraagbaar]. Dat laatste werd in de jaren 1950 afgebroken. // De vrouw vooraan is vermoedelijk mevrouw [naam opvraagbaar]. Als dit inderdaad mevrouw [naam opvraagbaar] is, is het kind zeer waarschijnlijk haar dochtertje [naam opvraagbaar].
    3:32 - OPNAME 16
    De straat op de voorgrond is de Kerkhofweg, die op de achtergrond uitkomt op de Dorpstraat. Het grote gebouw rechts is het patronaat. // De man die op straat loopt, is [naam opvraagbaar]. Hij was intern bij de zusters van klooster Opveld. Hij werkte op hun boerderij en verzorgde ook Fanny, de ezel van de boerderij. Hij was beste maatjes met Joannes Hubertus Michiel Rompelberg (* Heer, 08-06-1900), die zowel «Geel» als «Giel» werd genoemd. De laatste werkte ook voor de zusters.
    3:48 - OPNAME 17
    De Dorpstraat, ongeveer ter hoogte van de kerk.
    4:11 - OPNAME 18
    De Sint Annaschool in de Oude Kerkstraat.
    4:20 - OPNAME 19
    De Dorpstraat ter hoogte van de Steegstraat.
    4:35 - OPNAME 20
    De straat genaamd «Onder de Kerk».
    4:52 - OPNAME 21
    [Naam opvraagbaar] en [naam opvraagbaar], bij hun huis in de straat «Onder de Kerk». Hun achternaam is niet bekend. Ze waren broer en zus. De vrouw hoedde tegen betaling koeien voor de boeren.
    4:57 - OPNAME 22
    [Naam opvraagbaar] en [naam opvraagbaar] in gesprek met kapelaan M.H.H. Haesen (links). Kapelaan Haesen is degene die deze film heeft gemaakt (maar voor deze opname blijkbaar niet zelf de camera hanteerde).
    5:05 - OPNAME 23
    De Nieuwstraat (tegenwoordig: Mathijs Heugenstraat). Op de achtergrond de Demertstraat.
    5:20 - OPNAME 24
    Nieuwstraat (Mathijs Heugenstraat), nummer 1 (het eerste huis aan de linkerkant als men naar de Demertstraat loopt). Hier woonde de familie [naam opvraagbaar]. De mensen die bij het huis staan, behoren misschien tot die familie.
    5:24 - OPNAME 25
    De filmer staat op dezelfde plek als tijdens de vorige opnames. Hij staat in de straat «Onder de Kerk» en heeft de Akersteenweg in zijn rug. (Dit stuk van Onder de Kerk, dus het stuk tussen de Akersteenweg en de kruising met de Nieuwstraat, heette vóór de annexatie van Heer door Maastricht de Henric van Veldekestraat.) Hij kijkt richting het zuiden. De straat die rechts in beeld begint, is de Nieuwstraat (Mathijs Heugenstraat). Links is nog net het begin van de bocht van Onder de Kerk naar de Dorpstraat zichtbaar. Recht vooruit is het vervolg van Onder de Kerk te zien.
    5:37 - OPNAME 26
    In de Nieuwstraat (Mathijs Heugenstraat), aan de linkerkant als men naar de Demertstraat loopt, ongeveer 15 meter verder dan het hoekhuis in opname 24. Hier woonde het gezin [naam opvraagbaar]. De man vóór het huis is [naam opvraagbaar]. De jongen links van hem is zijn zoon. De vrouw in de raamopening is zijn vrouw.
    5:42 - OPNAME 27
    De ingang van De Nijverheid aan de Nieuwstraat (Mathijs Heugenstraat), bij de (huidige) kruising met de Uiverstraat, dus dichtbij het vroegere café De Uiver.
    5:53 - OPNAME 28
    Op het terrein van De Nijverheid.
    5:57 - OPNAME 29
    Op het terrein van De Nijverheid. (Het terrein van) De Nijverheid werd door sommigen ook wel «de buizen» genoemd.
    6:25 - OPNAME 30
    Op het terrein van De Nijverheid. We zien de achterkant van de huizen aan de Akersteenweg tussen Demertstraat en Uiverstraat.
    6:49 - OPNAME 31
    In de Kruisstraat. De filmer kijkt in de richting van de Dorpstraat. In het eerste huis links woonde de familie [naam opvraagbaar]; het witte gebouw ernaast was hun schuur. In het huis rechts van die schuur woonde de familie [naam opvraagbaar]; later woonde daar de familie [naam opvraagbaar]. In het huis rechts van het voornoemde woonden [naam opvraagbaar]. Het witte pand rechts daarvan, dat naar voren uitsteekt, was de schuur van hun boerderij. In het witte huis in de achtergrond woonde de familie [naam opvraagbaar]; het lag naast de boerderij van [naam opvraagbaar]. // Links onderaan is het gezicht van [naam opvraagbaar] te zien. Zij woonde op Kruisstraat 43, achter de heg aan de rechterkant. Wie de vrouw in het midden, met de geruite jurk, is, is niet bekend.
    7:05 - OPNAME 32
    De doorgang van de Kruisstraat naar de straat «Op de Was». Deze doorgang werd «de gats» of «’t getske» («de steeg» of «het steegje») genoemd. Hij bevond zich vóór het huis van de familie [naam opvraagbaar], dus vóór het eerste huis links in de vorige opname. Hij is later afgesloten. De filmer kijkt in de richting van Op de Was.
    7:09 - OPNAME 33
    In de Kruisstraat. De filmer kijkt naar het westen, naar de plek waar de Kruisstraat en de Barakkenstraat (de huidige Haspengouw) bij elkaar komen. Het huis bij de tweede paal van links, aan de linkerkant van de straat, met de donkere voorgevel, is Kruisstraat 41. Hier woonde het echtpaar Hubertina Janssen (* Heer, 16-09-1896) en Joseph Hubertus Rompelberg (* Heer, 21-01-1898). In het witte huis rechts daarvan, Kruisstraat 43, woonde [naam opvraagbaar].
    7:25 - OPNAME 34
    Een huis in de Kruisstraat. De vrouw op de voorgrond is [naam opvraagbaar]. De vrouw in de deuropening is haar schoondochter; haar naam is niet bekend.
    7:37 - OPNAME 35.1
    In de Kruisstraat. Het huis waarvan links nog een stukje is te zien, is het huis uit de vorige opname. De vrouw rechts is [naam opvraagbaar]. Links van haar staan haar dochters [naam opvraagbaar] (de meest linkse) en [naam opvraagbaar].
    7:43 - OPNAME 35.2
    Een paar seconden later is een vrouw te zien die rechts van [naam opvraagbaar] (de hierboven genoemde vrouw) staat. Het is niet bekend wie dit is.
    7:57 - OPNAME 36
    Het wegkruis op de hoek van de Veldstraat en de Molenweg (de huidige Rijksweg). Het huis dat in deze opname is te zien, ligt aan de Molenweg.

  • @TilaBeckers
    @TilaBeckers 11 หลายเดือนก่อน

    Wat geweldig daanke😂

  • @raoulwijnands
    @raoulwijnands  3 ปีที่แล้ว

    BESCHRIJVING VAN DE FILM - 3
    15:34 - OPNAME 72
    De Dampstraat. Paard en wagen, links in beeld, horen waarschijnlijk bij [naam opvraagbaar]. Hij was broodbezorger bij Jacobs in Gronsveld. Jacobs had veel klanten in Heer. Genoemde broodbezorger woonde op de Klinkenberg. De twee vrouwen rechts komen in de volgende opname beter in beeld.
    15:43 - OPNAME 73.1
    Nog steeds in de Dampstraat. De vrouw links is waarschijnlijk mevrouw [naam opvraagbaar]; de vrouw rechts waarschijnlijk [naam opvraagbaar].
    15:54 - OPNAME 73.2
    Een paar seconden later verschijnen deze jongens in beeld. De linkerjongen is [naam opvraagbaar], zoon van de rechtervrouw uit opname 73.1. De rechterjongen is [naam opvraagbaar].
    16:00 - OPNAME 74
    De Concordiastraat.
    16:22 - OPNAME 75
    Nog steeds in de Concordiastraat. Het meisje rechts is [naam opvraagbaar]. Wie de twee vrouwen zijn, is niet bekend.
    16:30 - OPNAME 76
    Nog steeds in de Concordiastraat. Het derde kind van links, met de lichte krullen, is weer [naam opvraagbaar], het meisje uit de vorige opname. Wie de andere kinderen zijn, is niet bekend.
    16:37 - OPNAME 77
    Op de drempel dezelfde kinderen als in de vorige opname. Achter de kinderen op de drempel zit nóg een meisje, met een strik in het haar. Het is niet bekend wie dit is.
    16:57 - OPNAME 78
    Het Raadhuisplein.
    17:07 - OPNAME 79
    Op het Raadhuisplein. De filmer staat met zijn rug naar de Schoolstraat (de huidige Burgemeester Cortenstraat). Het huis links is het eerste huis aan de linkerkant van het Raadhuisplein als men van de Schoolstraat komt. In de achtergrond is de hoek Raadhuisstraat-Concordiastraat te zien. Wie de mensen in beeld zijn, is niet bekend.
    17:14 - OPNAME 80
    In de Oude Kerkstraat. De filmer staat met zijn rug naar de Hovenstraat. In de achtergrond is de Sint Annaschool en een deel van het schip van de kerk te zien. Het is niet bekend wie de mensen in beeld zijn.
    17:16 - OPNAME 81
    In de Oude Kerkstraat, maar dan iets hogerop dan in de vorige opname, dus iets dichter bij de kerk. De man rechts is kapelaan Haesen. Wie de twee andere mannen zijn, is niet bekend.
    17:24 - OPNAME 82
    Nog steeds in de Oude Kerkstraat. In het huis links, achter de hoge paal, woonde de familie [naam opvraagbaar]. In het (eveneens donkere) huis daarachter, achter het paard met het voertuig, woonden de broers [namen opvraagbaar], die een kolenhandel hadden. Achter hun huis ligt nog een wit huis. (Dat witte huis ligt, van het standpunt van de filmer gezien, aan de linkerkant van de Oude Kerkstraat, hoewel het in deze opname kan lijken alsof het aan de rechterkant ligt.) Het huis van de broers met de kolenhandel, en het witte huis daarachter, zijn in opname 89 van de andere kant (de noordkant) te zien. // Wie de vrouw met kind is, is niet bekend. // Paard en voertuig komen in opname 84 beter in beeld.
    17:40 - OPNAME 83
    Opnieuw in de Oude Kerkstraat. In de deuropening staan de heer [naam opvraagbaar], zijn vrouw [naam opvraagbaar] en hun kinderen [namen opvraagbaar].
    17:45 - OPNAME 84.1
    Nog steeds in de Oude Kerkstraat. De vrouw is [naam opvraagbaar], die in de Hovenstraat woonde.
    17:53 - OPNAME 84.2
    Een paar seconden later verschijnen paard en voertuig van de zuivelhandel van [naam opvraagbaar] uit de Barakkenstraat (de huidige Haspengouw) in beeld.
    18:00 - OPNAME 84.3
    Achter paard en voertuig van de zuivelhandel duikt een vrouw op. Het is niet bekend wie ze is.
    18:09 - OPNAME 85
    Nog steeds in de Oude Kerkstraat. De vrouw in beeld is [naam opvraagbaar], de zus van bovengenoemde zuivelhandelaar, die met het bedienen van de klanten helpt. Ze was getrouwd met [naam opvraagbaar]. Hij had een bedrijf dat zich met landbouwmachines bezighield, gelegen in de Burghtstraat.
    18:32 - OPNAME 86
    Nog steeds in de Oude Kerkstraat. De vrouw links is [naam opvraagbaar], die ook al in opname 84.1 was te zien. De man rechts, die de melkbus vult, is bovengenoemde zuivelhandelaar. Wie de man in het midden is, is niet bekend.
    18:40 - OPNAME 87
    Nog steeds de Oude Kerkstraat.
    19:02 - OPNAME 88
    De Sint Annaschool in de Oude Kerkstraat.
    19:11 - OPNAME 89
    Nog steeds de Oude Kerkstraat. De fotograaf kijkt naar het zuiden, richting de Hovenstraat. Het eerste witte huis aan de rechterkant is het cafeetje van Jacobs bij ‘de schoolberg’. (‘De schoolberg’ is de informele benaming van de helling die ongeveer begint waar de Bronweg en de Sint Josephstraat bij elkaar komen en ongeveer eindigt bij de Sint Annaschool.) Haaks daarop, met de korte gevel langs de straat, ligt nog een wit huis. Daarachter ligt het (donkere) huis van de broers [namen opvraagbaar] (de eigenaars van de kolenhandel), dat ook al in opname 82 was te zien. // Vóór het café van Jacobs, rechts in beeld, begint de Sint Josephstraat.
    19:16 - OPNAME 90
    Op de speelplaats van de Sint Annaschool in de Oude Kerkstraat. Het is niet bekend waarom de meisjes dansen: vanwege een speciale gelegenheid, omdat de filmer ze dat had gevraagd of gewoon omdat ze dat wel vaker tijdens het speelkwartier deden? Het is ook niet bekend of de dans een speciale naam had.
    19:37 - OPNAME 91
    Close-ups van de meisjes uit de vorige opname. Helaas is van geen enkel meisje bekend hoe het heette.

  • @raoulwijnands
    @raoulwijnands  4 ปีที่แล้ว

    BESCHRIJVING VAN DE FILM - 2
    8:00 - OPNAME 37
    De man die in deze opname is te zien, met naast zich een hond, is Michael Joseph Hubert Janssen (* Heer, 16-08-1858). Hij zit op het heuveltje bij het winkeltje van Weijermans op de hoek Veldstraat-Molenweg. (De Molenweg is de huidige Rijksweg.) De Molenweg is achter hem te zien; het is de brede, lichtgekleurde baan die over het hele midden van het beeld loopt. Aan de overkant van de Molenweg, aan de rechterkant, is een klein stukje van het café van Math Ringhs te zien, dat op de hoek Molenweg-Kruisstraat lag. Er staat een fiets tegen. // Aan de overkant van de Veldstraat, op de hoek met de Dorpstraat, tegenover de plek waar Michael Janssen zit, lag het huis van zijn dochter [naam opvraagbaar] Janssen en haar echtgenoot [naam opvraagbaar]. Michael Janssen heeft daar op latere leeftijd bij zijn dochter ingewoond (misschien ook ten tijde van deze opname). Het huis is waarschijnlijk zelfs eerst van hém geweest. Het huis is in deze opname overigens niet te zien.
    8:19 - OPNAME 38.1
    In de Veldstraat. De filmer kijkt naar het westen, dus in de richting van de Dorpstraat. De kleuterschool van klooster Opveld is zojuist uitgegaan; vandaar de vele kinderen in de straat. Aan het hoofd van de groep kinderen lijkt een zuster te lopen.
    8:26 - OPNAME 38.2
    Een paar seconden later verschijnt er een man op een fiets in beeld. Dit is [naam opvraagbaar]. Hij is waarschijnlijk op weg naar zijn land.
    8:39 - OPNAME 39
    In de Veldstraat. Het weggetje liep van de Veldstraat naar de Kerkhofweg. De personen op de foto zijn mevrouw [naam opvraagbaar] en haar jongste zoon [naam opvraagbaar].
    8:55 - OPNAME 40
    Ten oosten van Heer, aan het eind van de Veldstraat, richting de Patersberg. De man op het voertuig is misschien [naam opvraagbaar].
    9:12 - OPNAME 41.1
    In de Barakkenstraat (de huidige Haspengouw), ter hoogte van nummer 36, 38 en 40. De man in beeld is [naam opvraagbaar].
    9:21 - OPNAME 41.2
    Een paar seconden later verschijnt zijn vrouw [naam opvraagbaar] in beeld. Met de kar vervoerden ze door henzelf gekweekte groente, die ze verkochten. // Het paar woonde in het huis dat later werd bewoond door sloper [naam opvraagbaar]. Het huis lag boven op een heuvel. Als ze terug van de markt kwamen, spanden ze het paard onder aan de heuvel uit en duwden ze de lege kar naar boven. Het huis is inmiddels gesloopt.
    9:34 - OPNAME 42
    Barakkenstraat (de huidige Haspengouw) 39. Hier woonde de familie [naam opvraagbaar]. In en voor de deuropening zitten drie kinderen. Het jongetje links is [naam opvraagbaar], die aan de overkant woonde, op nummer 34. De middelste jongen is [naam opvraagbaar]. Wie het meisje is, is niet bekend.
    9:51 - OPNAME 43
    In de Barakkenstraat. De man in beeld is [naam opvraagbaar]. Hij had een boerenbedrijf aan de Demertstraat. Hij staat aan het raam bij [naam opvraagbaar].
    10:01 - OPNAME 44
    Uiterst rechts weer [naam opvraagbaar]. Voor het linkerraam: kapelaan Haesen, de maker van deze film. Voor het rechterraam: [naam opvraagbaar] met zijn kleinzoon [naam opvraagbaar].
    10:08 - OPNAME 45
    In de Barakkenstraat. Op de achtergrond de driesprong aan het eind van de Kruisstraat. De mensen die in beeld komen, worden hieronder genoemd, in de beschrijving van opname 46.
    10:18 - OPNAME 46.1
    Vóór hetzelfde huis als het huis uiterst rechts in de vorige opname. Hier woonde [naam opvraagbaar]. Het blonde meisje uiterst links is [naam opvraagbaar], die op nummer 14 (van de Barakkenstraat) woonde. Het blonde jongetje uiterst rechts is [naam opvraagbaar], een/het broertje van het zojuist genoemde meisje. De twee kinderen in het midden zijn [namen opvraagbaar], die op nummer 12 woonden.
    10:21 - OPNAME 46.2
    Even later verschijnt [naam opvraagbaar] in beeld, met dochter [naam opvraagbaar] op de arm.
    10:24 - OPNAME 46.3
    De vrouw met de bezem die even later in beeld verschijnt, behoorde tot de familie [naam opvraagbaar]. Zij woonde op nummer 15 (van de Barakkenstraat). De witte gevel rechts is een deel van dat huis, dat later is afgebroken. Het meisje dat rechts van de vrouw met de bezem staat, is mogelijk [naam opvraagbaar]. Zij woonde op nummer 11. De muur op de achtergrond is de muur van «de vaart», waar de families [namen opvraagbaar] woonden.
    10:28 - OPNAME 46.4
    Enkele seconden later. De vrouw links is [naam opvraagbaar]. De man in het midden, bij de muur, is mogelijk [naam opvraagbaar]. Het tweede huis links is het geboortehuis van Marcel Prikken, van wie bijna alle informatie over deze film afkomstig is.
    10:32 - OPNAME 47
    [Naam opvraagbaar] in de deuropening (of voor de deur) van Barakkenstraat 14.
    10:36 - OPNAME 48
    Het begin van de Barakkenstraat, waar die op de Kruisstraat uitkomt. De vrouw is [naam opvraagbaar]. Het jongetje in het wagentje is [naam opvraagbaar]. In het witte huis op de achtergrond woonden [namen opvraagbaar]. In het huis links daarvan woonden [namen opvraagbaar].
    10:50 - OPNAME 49
    De Burght.
    11:03 - OPNAME 50.1
    Een huis aan het eind van de Burghtstraat, voorbij de huidige Suringarschool. Het huis staat er nog steeds. De vrouw in beeld is mevrouw [naam opvraagbaar].
    11:09 - OPNAME 50.2
    Een paar seconden later loopt uit hetzelfde huis [naam opvraagbaar] naar buiten. Ze was getrouwd met [naam opvraagbaar], zoon van de hierboven genoemde mevrouw [naam opvraagbaar].
    11:16 - OPNAME 51
    In de tuin van het huis in de Burghtstraat van de vorige opname. De zittende vrouw rechts is weer mevrouw [naam opvraagbaar]. De vrouw links van haar, met (vermoedelijk) een krant, is [naam opvraagbaar]. Het jongetje links achter haar is vermoedelijk haar zoontje [naam opvraagbaar]. De man links is [naam opvraagbaar]. Hij was krantenbezorger en woonde op de hoek van de Demertstraat en de Nieuwstraat (de huidige Mathijs Heugenstraat).
    11:27 - OPNAME 52
    Wederom de Burght.
    11:37 - OPNAME 53
    De gracht rondom de Burght.
    11:46 - OPNAME 54
    Opnieuw de Burght. De rechterman is kapelaan Haesen. Wie de linkerman is, is niet bekend.
    11:50 - OPNAME 55
    De brug over de gracht rondom de Burght. Wie de vrouw en de jongen zijn, is niet bekend.
    11:58 - OPNAME 56
    Wederom de Burght.
    12:12 - OPNAME 57
    Nogmaals de brug over de gracht rondom de Burght.
    12:21 - OPNAME 58
    Nogmaals de gracht rondom de Burght.
    12:42 - OPNAME 59
    Nogmaals de Burght.
    12:55 - OPNAME 60
    De straat «Op de Was».
    13:02 - OPNAME 61
    Nog steeds Op de Was. Achter de begroeiing begint rechts de Hovenstraat. De man met de kruiwagen is [naam opvraagbaar], die in het huis met de poort woonde.
    13:14 - OPNAME 62
    In de Dorpstraat, bij het vroegere café Voncken. Hier is tegenwoordig (anno 2021) de ingang naar winkelcentrum De Leim. De filmer kijkt in de richting van het kruispunt Dorpstraat-Akersteenweg-Schoolstraat. (De Schoolstraat is de huidige Burgemeester Cortenstraat.) // De vrouw met het kind op de arm is mevrouw [naam opvraagbaar]. Het kind is haar dochter. De vrouw en haar gezin woonden op de Klinkenberg.
    13:23 - OPNAME 63
    Op dezelfde plek als de vorige opname. Het meisje met het witte schort is [naam opvraagbaar], een kleindochter van [naam opvraagbaar], eigenaar van café Voncken. Het meisje en haar gezin woonden in de Veldstraat.
    13:32 - OPNAME 64
    De Akersteenweg. De filmer kijkt in de richting van Maastricht en heeft het kruispunt Akersteenweg-Dorpstraat-Schoolstraat in zijn rug. Wie de mensen zijn die in beeld zijn/komen, is niet bekend.
    13:49 - OPNAME 65.1
    Het kruispunt Dorpstraat-Akersteenweg-Schoolstraat. De straat die links begint, is de Dorpstraat. De straat op de voorgrond is de Akersteenweg, die aan de overkant van het kruispunt doorloopt. Rechts (niet in beeld) begint de Schoolstraat (de huidige Burgemeester Cortenstraat). // De man met de kar met het paardje is [naam opvraagbaar]. Hij had een groentewinkeltje in de Dorpstraat. Het is niet bekend wie de anderen zijn die in beeld zijn/verschijnen.
    13:58 - OPNAME 65.2
    Nog steeds opname 65. De straat die naar de horizon loopt, is de Akersteenweg. De straat die rechts begint, is de Schoolstraat (de huidige Burgemeester Cortenstraat). Het is niet bekend wie er in beeld zijn/komen.
    14:03 - OPNAME 66
    Hetzelfde kruispunt als in de vorige opname. Op de voorgrond de Akersteenweg, die aan de overkant van het kruispunt doorloopt. Links begint de Dorpstraat; rechts de Schoolstraat.
    14:25 - OPNAME 67
    De Klinkenberg, tussen de voormalige bioscoop «Hebios» (aan de noordkant van de Akersteenweg) en de hoek Akersteenweg-Schoolstraat (aan het kruispunt Akersteenweg-Dorpstraat-Schoolstraat). De huisjes in beeld zijn afgebroken; hier ligt nu (anno 2021) de parkeerplaats van supermarkt Albert Heijn.
    14:42 - OPNAME 68
    Een deel van de westkant van de Schoolstraat (de huidige Burgemeester Cortenstraat). Een paar meter naar links bevindt zich het kruispunt Schoolstraat-Akersteenweg-Dorpstraat. Rechts is de zijgevel van de zaal van de Koninklijke Harmonie te zien. // De vrouw met de hondskar is [naam opvraagbaar], die in de (inmiddels afgebroken) witte boerderij in de Dorpstraat vlakbij het patronaat woonde.
    14:57 - OPNAME 69
    In de Dorpstraat, in of bij het huis van [naam opvraagbaar] (de man in beeld), die aanmaakhout voor de kachel aan het maken is. Het huis, dat inmiddels is afgebroken, lag op de plek waar nu (anno 2021) Dorpstraat 70 ligt.
    15:10 - OPNAME 70
    In de Schoolstraat (de huidige Burgemeester Cortenstraat), tussen Dampstraat en Raadhuisplein. De man in beeld is [naam opvraagbaar]. Hij was groenteboer; zijn winkel was gevestigd op nummer 90 van de Dorpstraat. Wie de vrouw is, is onbekend.
    15:18 - OPNAME 71
    In de Schoolstraat. De man op de fiets in het zwart is vermoedelijk kapelaan Haesen. Het is niet bekend wie de anderen zijn die in deze opname beeld komen.