pentru un canal de tehnologie, genul acesta de videoclipuri/informatii pentru toti oamenii adunati aici ma duce la gandul ca tu chiar vrei sa schimbi ceva in tara asta, bravo, avem nevoie sa fim atenti si la legile pe care alesi neamului le fauresc,multi oameni(mai ales tinerii) nici nu vor sa auda de politica,chiar daca de acolo porneste tot,un mare LIKE
Nu. Nu vrea SA schimbe ceva. Ar vrea SA SE schimbe ceva. E o diferenta mare. Aceiasi ca la fiecare. Toti vor SA SE schimbe lucrurile, dar nimeni nu face ceva SA SCHIMBE EL/EA situatia in mod direct. Ai vazut cumva iesind oameni in strada, sa dea foc parlamentului si ca la greci ? Nu. Noi ne plangem unii la altii si acceptam violul asta fiscal legal.
Se impune o precizare, la nivel european exista o prevedere vizavi de sumele de luat in seama din pct.de vedere fiscal, care se cifreaza la 10000 de euro anual (5 sute mii lei) pentru valori mai mici se considera neproductiva verificarea deoarece s-ar putea sa cheltui mai mult decat ai de luat...Sa nu fi scump la tarate si ieftin la malai... Dar la noi se voia candva si impozitarea tips-ului, ca sant atat de cretini incat nu realizau ca declaratia fiscala tiparita valoreaza mai mult ca suma incasata! In orice caz te felicit ca esti primul care remarca necesitatea a ceea ce eu numesc "revolutia da sau nu". Poate poti sa promovezi asa ceva...Prevederea legala ca functionarul public sa fie obligat sa raspunda afirmativ sau negativ la orice solicitare... Ma rog, poate te inspira!
Cea mai remarcabila experienta cu ANAF a fost cand am achizitionat un autoturism din spatiul comunitar european, "pă" persoana fizica. Le-am facut o vizita pentru obtinerea adeverintei ca nu trebuie sa achit tva, "pă" persoana fizica, fiind o tranzactie intre 2 persoane fizice, una neamt si alta roman (adica eu). M-am pus la coada la ghiseu, mi-am asteptat randul si la intrebarea "puteti sa ma ajutati cu ..." am primit sec raspunsul: "nu, la ghiseul alaturat!". M-am asezat acolo, gemuletul inchis si dupa 3 minute de asteptare am ramas socat sa se aseze in fata mea aceeasi persoana de la ghiseul alaturat spunandu-mi, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic: "buna ziua! cu ce va pot ajuta?"
Pai folosesti fierastraul mecanic pentru taiat si masina de gaurit pentru gauri. Nu poti sa le faci pe amandoua de la aceasi masina. Si esti tot tu care lucreaza pe amandoua masinile nu altcineva. E logic. Asa si persoana de la ghiseu...
Ma înfurie maxim faptul ca statul dorește sa ciupească din absolut orice. Si eu sunt de acord sa ii ciupească pe bișnițari. Dar nu pe average joe. Anul asta am vândut un apartament moștenit de la părinții mei, care au decedat, pentru a ma muta în alt oraș, pentru acest lucru a trebuit sa plătesc impozit de 1%, si asta pentru ca aveam moștenirea făcută de mai bine de 3 ani, altfel plăteam 3%. De ce nene? Sunt un average joe, ce a vândut un singur apartament în viata lui, primit moștenire, nu fac bisnita cu imobiliare, chiar mi se pare dezgustător. Si apropo de anaf, pana sa vand apartamentul, l-am avut un an în chirie, si mi-am declarat veniturile, insa am facut greșeala și recunosc, de a nu le plati la data scadenta. Ce credeți ca a făcut anaf? La o luna de la data scadenta mi-au trimis înștiințare pe mail cu privire la instaurarea unei popriri, moment în care prin intermediul platformei anaf, am fost îndrumat catre ghișeul.ro pentru a face plata, am întrat, am plătit repede. Ce credeți ca s-a întâmplat? Poprirea s-a instaurat pe toate conturile bancare pentru suma respectiva, inclusiv la muncă, celor de la anaf le-a luat aproape doua luni de zile ca să identifice banii plătiți de mine, si asta după zeci de telefoane la anaf constanta, anaf bucuresti, trezoreria constanta, ghiseul.ro, toti ma trimiteau de la unul la altul și aruncau vina dintr-o parte în alta. Bonus. Cei de la anaf constanta m-au și certat ca ii sun și ca ii deranjez și ca din cauza mea, ei nu pot sa muncească. M-au mai mustrat și cu privire la faptul ca trebuia sa vin fizic sa plătesc, desi eu nu mai stateam în constanta, iar singura modalitate de plata online era ghiseul.ro. mi-au transmis ca nu trebuia sa plătesc pe ghișeul.ro, ca acolo merge greu, și ca nu se vad banii. Din nou, repet, vina mea ca nu am plătit la timp, dar oare cum au trimis înștiințarea cu instaurarea popririi, nu puteau sa trimita și o înștiințare cu privire la efectuarea plății?
Nu numai dar... in ultima varianta de Cod Fiscal (varianta Ciolacu), daca nu esti salariat si vinzi bunuri de prin casa, cu ramburs, declarand legal "alte venituri" vine statul si te pune sa platesti, pe langa impozit pe venit, CASS la 6 salarii minime brute, chiar daca tu incasezi 3 lei pe ce vinzi.
Sunt 2 vesti: 1. Ai prezentat o analiza excelenta 2. Nu te asculta ANAF si nu vor folosi informații pentru a îmbunătăți procedurile, regulile, legile Cat despre păduri tăiate, nu e nimic de verificat. La fel despre lucrările autorităților la suprapreț și inutilitatea cheltuielilor.
Deci cat imi place de omul asta, canalul asta este teoretic dedicat IT-ului si electronicelor si omul meu vorbeste despre un subiect micro-economic la nivel de tara timp de 44 de minute 😃😃😃😃😃 respect maxim.
Mereu cand dau refresh pe youtube sper sa dau de un videoclip de genul de la voi. Esti foarte tare si te apreciez ca mai luminezi si mintile oamenilor care te urmaresc in ceea ce priveste situatia politico-economica de la noi din tara pe langa video-urile despre tehnologie. Sper sa continui cu acest gen de content pentru ca mi separe foarte bun si eu personal il vad ca pe un side gig care-ti da mai multa personalitate si incredere pe langa treaba cu IT-ul. Mult succes in continuare!
salutare Dane, am si eu o poveste la care am ras la momentul respectiv. Primesc, acum cativa ani, o notificare de la ANAF cum ca au sa-mi dea niste bani inapoi in urma calcularii impozitelor platite, taxe, ma-sa pe gheata, etc. dar nu scria suma, ci doar ca am de recuperat si sa merg la sediul pt mai multe detalii. Zic: pff, esti nebun, ANAF sa-mi dea bani? Esti cu capu' omule. Zis si facut, am purces catre ANAF. Ajung acolo, fericit nevoie mare, ma prezint, explic pt ce am venit si a inceput nebunia birocratica: semneaza aici, listeaza aia, du-te la ghiseul ala, vino inapoi, fa copie xerox, fa copie la copie, etc. dar tot nu stiam suma. Dupa, si nu exagerez, aproximativ 2 ore de "hatza-fatza" prin sediu, primesc raspunsul: 3 lei si 25 de bani!!!!! Bah nebuniilor!!!!!! Ati cheltuit minim 50 de lei pe toate foile listate, printate, semnate si toate cele pt suma asta?! Le spun: bah, voi sunteti normali? Ce fac eu cu 3 lei si 25 de bani? Pt asta mi-am pierdut 2 ore din viata? Mi-am luat o guma Turbo (da, chiar am gasit guma Turbo) si m-am dus acasa, crezand ca inca visez ce s-a intamplat. That's my story.
ai fost un om fericit, a povestit unu pe reddit si a pus o poza tare - a primit o hartie de genul sa se prezinte la anaf cu sediu, nr de ghiseu, orar, etc si s-a dus omul in mijlocul zilei - a pierdut timp in trafic, etc si a stat la coada, 2 ore mai tarziu ajunge la ghiseu si prezinta hartia si ii arata tipa de la ghiseu ca inaintea frazei "trebuie sa va prezentati la ... " era o casuta care nu era bifata deci nu trebuia sa se prezinte ca asa e formularul. disperase omul pt. timpul pierdut
La ANAF sunt multi varza. De 3 ori și am primit abureli cu recalculari in urma cu exact 5 ani cât e prescrierea și dacă nu păstrăm chitanțele aveam de plata inclusiv penalități 😅 așa am scăpat ușor cu cate un telefon
ATENȚIE!!! Nu mai completați declarații fiscale la anaf. Fie ca sunt bani din străinătate, fie ca sunt moșteniți, fie ca sunt din vânzări,etc., lăsați instituțiile sa dovedească vinovăția, cu riscul amenzii. E stric o stoarcere de bani de la omul de rand. Toți banii împrumutați de la FMI, trebuiesc plătiți. De cine credeți ca vor fi plătiți, si cum? Omul de rand, cel cinstit, onest, etc. Hotul politician nu este afectat, ci noi, cei simpli și fara putere. Deja ma simt curva statului Roman....
Si ce te faci dacă te trezești cu oprire pe conturi, pentru că "așea vrea mușchii lu' anaf"? Așa cum ne-am obișnuit, mai toate instituțiile statului român mai întâi te împușcă, apoi te întreabă ce căutai. Chiar de ai dreptate si le dovedești că au greșit, tot procesul ăsta dureaza prea mult pentru sănătatea noastră colectivă șubrezită. Eu consider că doar prin haiducie îi punem pe jnapani cu botul pe labe și în slujba cetăneanului.
@@mariusremus9401 da, mai nou fac poprire si pe Revolut, pentru ca Revolut a devenit institutie bancara. Nu stiu celelalte sisteme de genul Revolut cum functioneaza...
37:33 "Putem si cu factură, dar pretul nu mai e ăsta, e altul" Exact asta e problema. În loc sa se reducă taxele, să crească controalele și să se pedepsească inclusiv cu pușcăria, ei cresc taxele si dau cu biciul pe toata lumea, inclusiv pe ăia cinstiți. In loc să îi convertești pe ăia care fac evaziune, îi împingi pe ăia cinstiți la evaziune sub presiunea măririi taxelor. Conducatori de 2 bani...
"îi împingi pe ăia cinstiți la evaziune" ... tu n-ai inteles. Limita de 1000 euro la tranzactii cash e doar un pas intermediar ca sa se obisnuiasca lumea. Ei vor sa elimine tranzactiile cash total. Si atunci sa il vad pe ala cinstitu cum face evaziune ... schimburi in natura?
Dane, te agiti degeaba caci speta e mult mai simpla (si ai spus-o si tu printre picaturi): muristii astia s-au mobilizat in a strange bani la buget si au trimis la ghici niste scrisori vagi, poate-poate se sperie astia mai slabi de suflet si alearga cu banii in mana sa li-i bage in cont. Daca o fac, bogdaproste, daca nu o fac, well, probabil mai trimit un rand de scrisori (gen a doua primita de amicul tau). Sunt ca aia cu cutremurul, vine cutremurul, vine cutremurul si o data chiar vine, misiune indeplinita. Multa mue la domni anafi.
Prin Aprilie am primit și eu ceva de la Anaf, dar cum a venit în cutia poștală, pe care eu nu o verific am văzut scrisoarea recomandata prin Aprilie, am fost la Poștă alta instituție care funcționează perfect. Am aflat ca scrisoarea s-a întors înapoi la Anaf și ca ar trebui sa mă duc eu la ei sa vad despre ce este vorba. De atunci ma tot grăbesc sa merg la Anaf
Draga Zona, FELICITARI pentru subiect, esti cel mai tare canal "tech". Poate incepe cineva din fruntea statului sa se uite la tine si sa bage la cap, dar nu prea cred...
Foarte frumos articolul, Bravo Dane, si eu sunt tata de gemene , ale mele au 4 ani doar, in Belgia poti sa vinzi articole de pana la 4000 de euro fara sa depui declaratie fiscala, dar legea este foarte clara fata de Romania
ANAF, aceasta grupare de inutilități puse de partid să activeze într-un domeniu pe care oricum nu-l înțeleg. Adică vezi oameni angajați la stat cu mașini de zeci de mii de euro, dar noi urmărim 3 găinari pe olx sau mai rău, oamenii care-și vând lucrurile din debara. Astea sunt riscurile când te doare-n p**@ de vot, de comunitate și de viața ei. Am ajuns aici cu noi prezenți. Mulțumim Dane pentru un alt episod excelent.
ANAF în goana după cașcaval pune popriri pe conturi, fără somație. Am fost pus într-o situație de genul, luna trecută. Printr-o magie neagră 17 somații (cum mi-a transmis unul din angajați, la un sediu ANAF, pe o fițuică din 2018 până în prezent) nu au ajuns la adresa mea timp de 5 ani. Foarte mare bătaia de joc. Felicitări pentru episod
Sunt în exact aceeași situație, în 2017 am cumpărat apartament complet mobilat și utilat cu lucruri noi apoi am început să schimb unele lucruri cu altele de ultima generație gen am vrut Led cu ieșire Optica (ala 'mostenit' nu ave optic) am vrut expresor Philips 4200 etc și am vândut din casa pentru a adăuga bani și a reînnoi apartamentul! Bun, cum dovedesc eu la ANAF ca fostul proprietar a bătut deja impozit pentru lucrurile cumpărate iar eu la rândul meu am plătit pentru cele noi? Noaptea mintii! Iar legat de băiatul cu placi video, bai omul cumpăra produse defecte pentru care fostul proprietar a achitat tva iar el după munca și investiție trebuie sa mai plătească odată! Poți să-l obligi sa își deschidă pfa pentru reparații, atât dar sa plătim tva peste tva unde ajungem? Ajungem în situația în care produsul cumpărat de tine de fapt nu e al tău ci al statului și nu se merita sa mai cumperi ci doar sa închiriezi 😅
Legat de baiatul cu placi video, ce face el genereaza profit, deci se aplica impozit pe profit. Nu inseamna ca daca e munca ta la mijloc nu platesti nimic. La fel platesc si eu impozite pe salariu. Cand iti vinzi lucrurile din casa, nu generezi profit, din contra, dar Anaf n-are chef sa iti dovedeasca asta pentru ca au o sansa sa iti ia 10% pe ce ai vandut.
@@cristianangelescu8364 Da si nu, profit se genereaza la orice vanzare, logic si corect ar fi sa platim impozit pentru toate activitatile de "vanzare". Poate vrei sa ma intrebi de ce. 😅 1. Pentru un lucru nou achizitionat cu factura se platesc taxe (la fel pentru comerciant sau consumator) 2. Cand il vand imi recuperez banii, dar doar comerciantul plateste taxe (inclusiv donatii) Conceptul de comerciant este slab definit, de aici si problema: comerciant este cel declarat sau daca altii te considera (evaziv) Din ce spune Dan si toate pro/contra baiatului cu placile video, eu inteleg asa: 1. pot sa cumpar mobila (doar atat) de unde vreau, o desigilez, o tin cateva luni, apoi o vand pe motiv ca nu-mi mai place culoarea (wtf!?) 2. nu pot sa cumpar un produs stricat, sa-l repar, apoi sa-l vand cu pret de nou plus o reducere Asa nu merge, cu mica intelegere si buna purtare am ajuns aici! Toata lumea plateste si gata, doneaza sau faci schimb daca nu vrei sa platesti impozit. Evident o astfel de regula rupe multe concepte, de aceea taxele se invart in gol, TVA este deductibil, impozitul la fel. Pentru orice vanzare trebuie calculat un "adaos valoare" pentru a putea calcula taxele. Concluzie. Baiatul care repara placile video trebuie sa declare profitul, adica factura de achizitie (si garantat nu are) minus factura vanzare (si garantat nu emite) -- plus garantie 1-2 ani conform legii. Daca il fortezi sa faca asta va renunta complet, adica minus valoare țară. Poate totusi sa declare volunar o suma, modica sau consistenta, la care sa plateasca 10% ... dar ANAF este fortata legat sa lase asta la latitudinea lui. (Art. 62, litera M din codul fiscal)
Te iubesc! Ești sigurul om din media (de orice tip) care face diferențiere între bugetari și categoriile bugetare. Sunt bugetar și efectiv mă simt ca ultimul om când sunt înjurat la grămadă cu alți bugetari și sunt considerat lepra societății. Mă gândesc serios să renunț, deși fac bine ceea ce fac, în mod profesionist, onest, cinstit și urăsc corupția. Din cauza acestor atitudini, inclusiv ale oamenilor de rând, societatea (nu statul, ci societatea) pierde oameni buni, capabili și profesioniști, care își fac treaba, dar s-au saturat să fie bătaie de joc și să fie blamați tot timpul.
Foarte bun clipul. Ma numar printre cei ce au primit prima tura de scrisori. Inca nu am facut nimic, urmeaza sa ma duc la un avocat specializat. Am fost la ANAF, mi s-a spus ca ei nu au acces la sume si conturile mele, decat doar in cazul unui control, daca eu nu declar, sub un mandat, curierul va trebui sa dea toate tranzactiile mele, inclusiv cu destinatar si nr de tel. Am vorbit cu mai multi prieteni in domeniu si ziceau ca s-ar putea, desi...de unde sa aiba atatia oameni? Sa sune destinatarul si sa intrebe ce am vandut. Ala poate mai tine minte, poate nu. Iar daca am luat o chestie de pe alibaba si nu mi-a placut, chiar daca nefolosita, nu mai e comert. Si chiar am luat chestii, spre exemplu o masa de la Ikea, pe care am vandut-o sigilata mai departe, la acelasi pret. Dar cine mai are bonul, evident. Iar daca eu am luat o masa de cafea de 50 lei si alte 3 lucruri + transport, daca am vandut masa la 50 lei, am facut sau nu profit? Pentru ca daca omul isi comanda masa era 50+ curier. Vreau doar sa subliniez cat de aberante sunt toate astea. Aaaah, mi-au zis de la ANAF ca hartiile se trimit celor ce depasesc anumite sume ca incasari, sume mari, au zis. Si chiar stiu persoana ce a vandut haine uzate de el si 2-3 chestii, poate de 1000E pe an si i-a venit hartie.
Felicitari pentru ce faci! O mica sugestie as avea. Ar fi fost bine sa faci si un fel de interviuri (cu cineva de la ANAF in cazul asta) in care sa-i pui intrebarile astea, ca sa vedem si noi ce raspunsuri au la tot ce ai foarte bine punctat aici (sau cat de mult rumegus mananca raspunzand). Astea ar putea fi aici sau pe alt canal asociat tie. Spun asta pt ca e pacat de argumentarile la care ai muncit sa ramana asa ca un ecou in gol.
Daca vinzi un produs folosit cu un pret mai mic pe care l ai cumparat in trecut , in nici un fel nu poate fi considerat acesta un venit. Cand ai cumparat produsul, statul a primit TVA ul, iar firma, probabil, a platit si impozit pe profit. Orice vanzare de obiecte folosite este o recuperare a banilor personali, nu un act comercial cu profit.
Salutare, foarte bine punctat ceea ce este spus in video. Eu cred ca se poate si in Romania face ceva bun, doar ca, ca de obicei, politicienii romani nu doresc... prin asta isi acopera propriile urme... iar cum face ANAF-ul, la fel face si echivalentul lui austriac (ala din tara aia care nu ne vrea in Schengen)... fiind antreprenor in Austria, primesc si eu instiintari cam in aceeasi forma de continut (dar nu printate, ci in format digital (iar ma leg de ultimcul clip cu imprimantele Brother)). Este destul de grav ceea ce face ANAF-ul... dar cum am spus mai sus... asa se face peste tot. Cei slabi de inger, ii apuca emotiile si pica in plasa si platesc, cei cu capul pe umeri, se apuca de facut documentare sa vada daca este asa cum scrie in instiintari, cei cu tupeu (si nu sunt putini) ignora total si ii doare la "bascheti" si isi vad de "business-urile" lor... Cat despre modul in care "conducatorii' conduc, putin le pasa... iar daca e vreunul mai harnic... este domolit instant de ceilalti. Despre coruptie, nimic nou... spagi si licitatii aranjate (exact asta este motivul pentru care am plecat din Romania. Nu ca pe aici nu se practica, dar macar mai cu perdea) indiferent ce s-ar intampla, este impamantenit in spiritul romanului... Si da, intr-un fel, e vina celor de jos ca cei de sus iau spaga, fura, etc... pentru ca si cel de jos la fel face. Eram in 2016 cu baiatul meu in spital in Bucuresti, iar un parinte isi facea griji ca nu a a dat spaga la portar... si de ce sa nu fim sinceri, sunt destui care isi rezolva problemele cu o mica "atentie" (spaga) la medic, la institutiile statului, etc... ca merge si asa. Iar vina celor de sus (conducatori) este ca sistemul legislativ este foarte stufos, si atunci cand sistemul este stufos, apare birocratia, iar birocratia, duce la aparitia coruptiei. Daca legile ar fi simple, cu norme clare de aplicare, fara portite de scapare, exceptii, etc., atunci birocratia ar disparea, iar coruptia s-ar diminua... Dar este o parere. Nu. dati cu pietre. Cat despre o schimbare? Da, este posibila. Incepand de jos, de la individ. Pentru ca daca poporul isi schimba mentalitatea si nu se lasa dus de nas cu promisiuni si "pomeni electorale", s-ar schimba si felul de a face politica in Romania. P.S. Un numar de telefon al dumneavoastra? Multumesc.
Problema, Daniel, este ca mentalitatea colectiva a romanului nu se va schimba, din pacate. Aici vorbim la nivel general. Automat cand ajungi intr-o firma mai "strong", sa spunem, incepi sa realizezi ca nu mai auzi prea des sau spre deloc (ori cu perdea, desi e un caz diferit), nici trash talking legat de colegi/sefi, nici oboseala unui loc normal de munca (unde acela e normalul), unde majoritatea colegilor vorbesc despre job in pauza lor. Crede-ma, e o diferenta imensa, sesizabila, alt randament ai atunci cand ajungi intr-un mediu macar decent. Iar mentalitatea tipic romaneasca nu e vreun efect al comunismului, pur si simplu imi dau seama ca oamenii erau la fel de prosti si inainte, doar ca azi, prin educatie si mai precara, sunt si mai prosti. Stii ce s-a intamplat dupa comunism, atunci cand s-au distrus izvoare, sonde, sisteme de irigatii, si pana la urma tot romanul le-a distrus, prin natura lui "de ce sa aiba toata lumea?". N-am vazut atata ura fata de propriul conational in nici o alta tara. Ar fi o minune sa stiu ca la alegeri lucrurile se vor schimba, dar nu e cazul, din pacate. Vorbind de oameni care voteaza ori pentru acele beneficii (alimente), ori oameni care voteaza din obligatie (aici intra rromii in ecuatie, pentru a-si pastra "ajutoarele" sociale), ori tineri care vin in sectia de votare la 18 anisori si intreaba "eu cu cine votez?". Also, mi se pare trist cum eu, ca si cetatean roman sunt discriminat in tara mea, insa ma opresc aici si nu cred ca trebuie sa iti ofer argumente, s-ar putea sa stii la ce ma refer. Legat de spagi si medici, acolo ai sau nu ai noroc. Ai sau nu ai norocul sa prinzi medici si asistenti cu integritate, sau nu.
Felicitari pentru calitatile comentariului Dane ! In sfarsit ne indreptam spre " westul visat " adicalea Deutschland 😊 , unde sportul national este evitarea ( cat se poate ) a platilor catre Finanzamt ( anaf. ul lor ) ! Aparitia unor " sfatuitori in ale finantelor meandre ) este inerenta !
Păi explică și mie. Am cumpărat un TV din magazin cu banii mei impozitati o dată când îmi dă salariul, după în magazin alte impozite, și peste 1 an vreau să-l vând pe olx.. Iar îmi iei impozit pe lucrul meu? Hahahahahahahahahaha😂😂😂😂
Da, e doar o taxa in plus cu scuza ca ii prinde pe cei care fac frauda cu toate ca cei care fac frauda sunt cei din guvern si bugetarii de la diferite institutii gen ANAF.
Oameni buni, tatal meu a primit poprire pe conturi la 3 ani dupa deces, motivul fiind c-a facut profit prin schimbarea de euro in lei, dar asta nu este tot, s-au gandit si s-o streseze pe mama mea pentru asta. Eu zic ca astia care au fost promovati ca manageri la ANAF pe criterii politice ar trebui batuti in piata publica.
Stiu pe cineva caruia i-a decedat tatăl si s-a dus sa aplice pentru indemnizatie de înmormântare. Doamna de la ghiseu i-a cerut certificatul de deces original si copie bineînțeles apoi a zis ca are nevoie si de semntura decedatului ca sa se asigure ca fiul lui nu face frauda
băi, deși Zona a ieșit cu totu' din IT cu clipul ăsta, a fost o placere să-l vizionez. Totuși, nu pricep de unde pușca mea ai 17 dislikes ?(la momentul când bat cu crenvurștii în tastatură) Ce ar putea să fie de displăcut? Foarte mișto tematica dar mai ales expunerea. Mai vreau clipuri d-astea.
Daca vor sa faca bani sa mai dea afara din bugetari, sa mai inchida din posturi, oricum sunt prea multi si sunt degeaba. Am o fosta colega care s-a dus sa munceasca la stat, vorba vine sa munceasca, ca mai trece pe la birou si povestește cat de bine e sa stea degeaba si sa incaseze.
Olx au contract cu fan curier pentru livrarile cu ramburs .... fan curier raporteaza saptamanal catre anaf tot ce inseamna ramburs prin olx .... daca ai rambursuri anuale peste 6 salarii medii atunci se aprinde un beculet la anaf .... instiintarile de la anaf au inceput acum 2 luni
Poate vrei sa spui 6 salarii minime. Eu am primit hartia desi in anul cu cele mai multe vanzari din intervalul 2017-2021 valoarea lor a depasi cu foarte putin 4 salarii medii.
Cu ANAF-ul e treabă simplă. Să vezi cum stă treaba cu vama. Acolo dureri de cap și aberații. Concret: i-am comandat lui fi-miu și nevesti-mii 2 hanorace și câte un tricou, deci 6 obiecte care depășesc suma de 150Euro. În total sunt 261GBP. Coletul este venit din UK și surpriză: trebuie să plătesc taxe vamale+ TVA în valoare de ... 31% din valoarea coletului 🤯🤯🤯 adică vreo 400 și ceva în condițiile în care obiectele vestimentare sunt produse în UK și ghici, și vânzătorul plătește TVA, dar în UK. Șmecheria este că dacă vorbeam cu vânzătorul să îmi trimită 2 colete cu valoare sub 150 euro fiecare nu mai plăteam nimic. Să îți sară basca din cap, nu alta.
@@kikiryki aaaaa, nu! Nu cumpăr frecvent din afară. Nu fac bișniță cu produse luate după AliExpress, Wish sau Temu. Și eu am cumpărat din UK, nu din Anglia. Apropo: singura dată când am cumpărat ceva după Amazon care costa mult mai mult decât 150 Euro, mi-a venit coletul cu Poșta Română și nu am plătit nimic dar se pare că DHL-ul are 3 c🐑
@@tlNCG WoW! Cât de deștept ești. Ai înțeles comentariul meu sau doar ai citit și a trecut pe lângă tine? Ca idee, azi de dimineață mi-a venit un alt colet tot de la accesași firmă din UK, dar de data asta cu Poșta Română și nu am plătit TVA. Am plătit doar pentru procesarea coletului. Nu am nici o problemă să plătesc taxe vamale dar vezi tu, chiar dacă UK nu mai e în UE încă se află în EEA (sper că știi ce e asta) și TVA-ul se plătește acolo nu în România. Așa că înainte să te dai deștept încearcă să afli toate aspectele problemei.
A - Anomalii N - Naționale A - Ambigue F - Fratelo' Prea bun acest clip, abia aștept continuarea, ar fi bine să nu fie, dar ironia face că țara asta ne surprinde în permanență cu câte o nouă, veche dar neștiută reglementare, pompoasă arătoasă și cel mai important ambiguă, o vai Românie te halesc. Cred că noi muritorii de rând asistăm la o auto-mutilare, în care statul e un fel de spectator ca pe Counter Strike, genial ce să mai. Hai cu algoritmul Dane, ești impecabil, ca de obice și ''transparent'' cum ar zice băieții, cei care, cei care...
Ma număr printre cei 8k de oameni care au primit Înștiințare de la ANAF. Pt nush ce declarație din 2017 pe vremea când aveam pfa.. in contextul in care mi am Închis firma având toate declarațiile la zi. Alții fura miliarde și tot de la …oamenii de rând caută sa acopere bugetele.
Vand chestii pe OLX. Din 2017 am vandut niste chiloti folositi de bunica-mea cand traia, niste pixuri fara pasta si niste placi video vechi, vre-o doua-trei calculatoare de cand eram mic si oua fierte de acum 10 ani care suna a gol. MI-am vandut televizorul din casa pentru ca nu aveam bani de bautura si nu vad pentru ce as plati la ANAF ceva. Activitate comerciala inseamna cu totul altceva si un avocat va poate sfatui mult mai bine decat va poate "informa" orice scrisoare de la ANAF. O vizita la un avocat decent nu costa mult.
Ca si exemplu la "tu trebuie sa demonstrezi ca nu e asa cum te acuz eu ( statul)", am fost o data oprit in trafic pentru ca nu aveam centura si am trecut pe galben. Afara era ploaie si nu se putea vedea daca am sau nu centura iar la faza cu galbenu am spus ca nu am simtit ca pot oprii in conditii de siguranta, ca na, ei erau fix in spate. Ei au spus ca pot sa contest etc. Merg la un prieten avocat si ii povestesc treaba. Prima intrebare a fost: EL- Cu cine ai fost in masina ??? Eu - Singur, ce conteaza... EL - Cu cine ai fost in masina ???!!! Atunci am inteles despre ce este vorba. Pe scurt, intr-o situatie de genu, tu trebuie sa demonstrezi ca de ce esti acuzat nu e adevarat si nu invers, pentru ca se considera ca organul statului are integritate totala si acuzele lui sunt adevarate din start, de altfel ce spun ei sunt probe in instanta. Adica daca eu faceam contestatie eu faceau apel de 3 ori si nu aveam cum sa castig pentru ca nu aveam martor, plus de asta doar timbrul de judecata era aproape la fel de scump ca si amenda. Ca si concluzie, intr-o tzara corupta, justitia e doar o alta forma prin care cei de sus ii controleaza pe cei de jos si ii mai si jumuleste cand poate.
@@razvanlex pai asa, si? in lege scrie ca trebuie sa opresti, daca poti, in conditii de siguranta. nici eu nu m-as fi infipt in frana, pe ploaie, mai ales cu masina de politie in spate, cine naiba mai are chef sa stea si prin service. e galben da-l in ma-sa. cand esti in miscare la intrarea in intersectie, si se face galben, cel mai bun lucru pe care il poti face, in majoritatea cazurilor, e sa accelerezi, nu sa ramai ca boul sa te claxoneze juma de intersectie. daca viteza de trafic e
@@razvanlex nu despre asta e vorba, daca aveam sau nu sau daca ei or avut dreptate sau nu. Strict la cine ce trebuie sa demonstreze ma refeream. In cazu de fatza ei puteau sa ma acuze de orice ca eu fiind singur si ei 2 nu aveam cum sa demonstrez ca nu e asa. Nu conteaza adevaru, conteaza ce poti sa demonstrezi, pentru ca acuza organelor e direct proba in instanta si tu trebuie sa demonstrezi ca nu e cum spun ei, nu ei trebuie sa demonstreze ca dc te acuza e si adevarat.
@@Hornu2008 Da, asa functioneaza legea. Credeai ca in instanta se face dreptate? Nu, se aplica legea pe baza dovezilor. In cazul procesului verbal de contraventie se prezuma cele inscrise in el, nu e ca in penal, prezumtia de nevinovatie. Anumite contraventii nu pot fi constatate decat "la ochi", nu poti avea totul pe camera. Da, pot aparea si abuzuri, am patiti si eu, uneori le rezolvi in instanta alteori nu te mai complici. Daca vorbim in principiu. Insa in cazul de fata aparent ai gresit deci era justificat. Prea multi soferi profita de lege, de "in conditii de siguranta" si altele asemenea cand de fapt abuzeaza si nu-si asuma consecintele. D-asta avem traficul din prezent.
Amicul tau nu ar trebui sa plateasca un leu, nici de frica, nici de altceva, iar daca ANAF-ul actioneaza, sa-i dea in judecata la foc automat, chiar si pe partea de procedura si altele. Nu ar trebui nici in ruptul capului sa accepte orice "nu se poate, nu are rost, oricum n-ai ce face" si alte asemenea care sunt menite sa descurajeze. Cata vreme ANAF nu e in stare sa dovedeasca nimic, fapta nu s-a intamplat. Pt ca daca se merge pe prezumptia de vinovatie, atunci am ajuns un stat fascist. Si da, indiferent ca pierzi procesul sau esti tarat prin tribunale zeci de ani, e de datoria ta de cetatean sa-ti aperi drepturile, by any means neccessary. Altfel, daca renunti la ele asa de usor, poti sa-ti faci bagajele si sa te muti in Rusia, China, Coreea de Nord sau altele, acolo unde nu mai ai aceasta problema, a drepturilor.
Orice om drept, cu principii si curat, la un moment dat va face "sacrificii" ori "va inchide ochii". Si crede-ma, nici tu nu esti o exceptie. Ai dreptate, e fascism. Insa nu toti au bani pentru cheltuieli de judecata (ori ani de zile de cheltuieli de judecata), si nu toata lumea are nervii sa faca asta. Chiar daca prietenul lui e complet nevinovat, el va alege sa plateasca falsa vinovatie, doar ca sa doarma la noapte linistit si sa stie ca a scapat de tot rahatul ala. E o realitate. Una buna? Nu, sigur nu, dar fiecare om are linistea lui, in felul lui. La fel si tu, daca copilul tau ar fi intr-o situatie foarte neplacuta (si aici ne referim la un copil educat bine, nu cazul de la 2 Mai), stii ca e complet nevinovat, ai plati ca sa-i dovedesti acea nevinovatie, daca ar fi cazul. Ar fi corect? Nu. Dar asta e, totul depinde de cum alegi sa dormi la noapte. E o remarca cretina ce spun eu, dar toti facem sacrificii si toti suntem corupti, sa nu-mi bagi gogosile ca nu e asa. Da, poti sa fii un om integru, dar in unele situatii vei lua si alte decizii. A, si sa-ti mai spun cateva lucruri. De multe ori, sansele sa castigi contra statului sunt aproape zero. Iar daca castigi, esti terminat psihic dupa toate procesele. Deci unde dam si unde crapa.
@@dimitriasimov2140 mi-e clar ca suntem claditi dintr-un material diferit. Poate experienta de viata sau pur si simplu diferenta de generatie isi spun cuvantul. Nu contest faptul ca unii sau altii nu sunt incoruptibili, sau ca nimeni nu face sacrificii, desigur, cu totii o facem in felul sau si va trebui sa raspundem pentru asta. Dar in speta de fata, cu siguranta nu platesc falsa vinovatie, asa cum spui tu, pentru ca asta ma va face automat vinovat. Si in acest caz la anu voi plati iar, ca daca anu trecut a mers, de ce nu ar merge si la anu? Si brusc, chestia capata un iz de camata. Si unde e atunci linistea? Si daca se intampla un abuz din partea unei institutii a statului iar tu inchizi ochii, devii automat partas, iar apoi ne intrebam cum am ajuns aici si de ce nu ne mai facem bine.
caută în legislația fiscală înainte de a vorbi! Tu ai obligația de a dovedi o anumită stare de fapt fiscală, ANAF nu are această obligație, el doar constată și gata, ești bun de plată!
Am primit si eu o mizerie de aia dar culmea ca eu nu am vandut nimic olx, nici macar nu am cont pe situri de astea. La mine 100% de la banca au luat datele pentru ca am avut 3-4 rambursuri dar niciunul trimis de mine, cade si treaba ca au luat datele de la firmele de curierat.
Nu mai bine se apuca ANAF de recuperat zecile de milioane de euro de la Negoiță? Sunt datorii certe, recunoscute, însă intangibile, pentru care nu trebuie să depună nici un efort de a investiga, calcula sau scrie notificări.
Boss, de ce să te complici pentru niște piese de mobilier, biciclete sau un pielefon cu sume ramburs în cont? Te întâlnești cu omu, îți dă parnosu cash și ai scăpat de brațul lung al legii care te caută la sulă. Mi se pare cea mai bună și sănătoasă soluție
Eu am o metoda simpla de a scutura sistemul bugetar: 1) Da prime de 50% din salariu pentru 50% cei mai performanti angajati. Cel mai probabil se vor da pe baza de pile la toti politrucii. 2) baga-i in somaj tehnic cu 100% salariu pe cei care au primit pentru 3 luni. 3) Masoara rezultatele in lipsa lor. 4) Da-i afara.
Nu mă deranjează să fac evaziune fiscală de atâția ani :)) nu vad nimic rău în asta bazat pe moralitate nu lege, banii pe care îi fac (neplătind taxe) tot aici în țară îi folosesc pe trai și orice device.
Am plecat în afara prin 2011 împreună cu soția cu plan sa rămânem ieșiți vreo 5 ani maxim timp în care sa ne adunam de un apartament ca să nu îl facem în rate pe 30 de ani. Apartamentul l-am făcut cam în 5 ani dar intre timp au venit și copii și am rămas în continuare încă un an, sa treacă cu bine sarcina aici în străinătate, încă un an doi sa crească puțin bebele, încă un an ca a mai venit un bebe și tot asa. Acum suntem aici în afara de 12 ani iar primul copil tocmai a început școala. Acum stau ca na, educația în România lasă de dorit asa ca mai stam câțiva ani, vreo 20, sa își facă copii educația aici... Ce vreau sa zic este ca dacă pleci din România undeva oriunde și îți este puțin mai bine, mereu găsești motive pt care sa mai stai 1 an, 2, 10 și tot asa. Ba sistemul de sănătate de acasă nu te face sa te întorci, ba educația, ba munca care funcționează doar pe pile, relatii, umilire și incompetență, ba statul incompetent cu sistemul lui corupt și ineficient făcut parca sa te rupă pe genunchi cu orice ocazie, ba asigurările proaste și lipsa empatiei, lipsa răspunderii, lipsa bunului simt, ba și ba și ba. Deci mereu vor fi motive suficiente pt a rămâne plecat iar motivele astea toate sunt date direct proporțional de ineficienta și proasta gestiune a statului roman. Pur și simplu ramai unde ești, uiți de România și uiți ca esti roman. Nu mai vezi viitor acasă și dacă îl vezi va fi mai dezamăgitor decât statul străin în care te aflii. Păcat de familia rămasă de acasă, păcat de romani de toți care suporta umilirea și bătaia de joc a statului roman în singura viata pe care o avem pe acest pământ.
Eu vin pe canal in special pt clipuri de acest gen. la celalate nu ma uit mereu. Dar hai sa iti zic ceva de Evaziunea fiscala din UK. Si aici se face la greu si la fel se lucreaza doar cu cash. Nu o sa insir zeci de exemple. ma rezum la unul. Proprietarii de case, Al me in cazul de fata. Are pe numele lui 20 de case. Fiul inca 10 si fiica 5. El se ocupa de toate si deruleaza afacerile ca self employed. Plata e doar cash, cu un contract care e apa de ploaie, Si fiindca e chas, el declar ce sume vrea muschiul lui. La o casa pe care incaseaza , sa zicem, 150 lire/saptamana el declara 50. Si din cand in cand spune ca a fost nelocuita toata luna.
Foarte corectă abordare! Dar ar mai fi de vorbit si despre smecherasii, cum e si un amic de al meu, care n-are o zi de angajare dar are dita-mai viluța construită. N-ar trebui ANAF sa se intrebe de unde bănet pt materiale de construcție? Plus de asta băiețașu vinde si cumpără de toate, in general "cu predate personală". El lucreaza in construcții la negru-negru si traieste bine. Plus de asta mai și râde în palme, de fraierii ca noi, care mai fac câte o facultate, se angajează, lucrează si platesc toate birurile la timp.
In 2017 s-a pornit un intreb proces impotriva mea, de catre primarie si ceva instotutie de taxe pt motivul ne platii a unei sume restante, totale de 2800 RON. Cu poprire si tot procedeul. Cand am ajuns la taxe si impozite, mi se desfasoara 3 amenzi de circulatie, 2 de STB si inca cateva maruntisuri. Din toate acele amenzi, una singura era neachitata. O amenda stb in valoare de 200 ron. Amenda catre trebuia anulata in urma castigarii unui proces contra STB. Dar celelalte erau amenzi achitate atat la CEC cat si direct la politist. 2 din ele fiind amenzi in urma carora s a retinut permisul si talonul. Amenzi care trebuie achitate pt a se recupera zisul act retinut. Ambele acte fiind in momentul respectiv la purtator. In urma unei anchete, s a dovedit ca dobitocul angajat al intitutie de stat, pe profil taxe si impozite, a bifat platile doar in sistemul local, nu si la sistemul central unde se trimit rapoartele. Si uite asa, saptamani de conturi blocate, nervi si drumuri.
Poate imi explica si mie cineva de ce trebuie platit impozitul de mai multe ori pentru fiecare lucru vandut? Ca e masina, apartament sau mileu, s-a platit o data tva-ul cand a fost luat de nou din magazin, de ce mai trebuie impozitat a "n" oara cand este vandut?
Datele de la ANAF sunt incasarile din extrasul de cont si din raportarile obligatorii ale curierilor. Pe baza acestor incasari se emit adresele de conformare. Au fost situatii in care persoane fizice au vandut timp de 5 ani 100 de masini (nu recunosc ca este activitate continua), au cumparat si vandut aparate foto de valori mari, altii acvarii . Una este sa vinzi 3-5 acvarii in 5 ani si alta 100! Daca vinzi bunurile personale, si nu bunuri cumparate azi si vandute maine, nu cred ca este o problema. Faci declaratia, treci la venituri sumele incasate (pe care le are si ANAF) si la cheltuieli aceleasi sume, venit net 0, impozit 0.
După implementarea C.B.D.C. toate acestea vor dispărea. Totul, până-n cel mai mic detaliu va fi controlat de către "sistem" direct de la pupitru, unde se va centraliza 100%, tot ceea ce înseamnă afaceri, servicii, etc. Atunci oamenii vor intra în totalitate proprietatea "sistemului", sistem ce nu va putea fi combătut în niciun fel, deoarece nimeni nu știe unde se află, din cine se compune, etc. Libertatea va dispărea în totalitate. (Libertatea este un drept dobândit de către om prin naștere, prin faptul că ființează, nicidecum nu i-l dă cineva, cu atât mai puțin statul! Statului îi revine OBLIGAȚIA de a veghea la respectarea drepturilor și libertăților dobândite, repet: PRIN NAȘTERE, nicidecum să i le restrângă până la sclavie sau chiar moarte)
Drepturile nu exista, nu raportat la conceptul de drept. Dreptul este inalienabil... sau ar trebui sa fie. Insa, atat timp, cat statue ti'l poate anula, el nu este un drept, ci un privilegiu, chiar unul temporar. Apropos, dreptul ti'l acordat statul pentru ca esti cetatean al statului respectiv. Nu il ai de la doamne'doamne ca ala e basm, deci nu din aer la nastere. Statul acorda drepturi si libertati. Ele nu sunt ceva obligatoriu. Intreaba'i asta pe toti apatrizii care au ramas fara tara si fara drepturi, pt ca statul si'a retras protectia.
Eu am o curiozitate... In calitate de platitor de taxe, cu cat imi creste mie datoria in stat-ul unde incompetentele fiscale ale acestuia sunt platite de contribuabilul de rand ?
Woww, sunt șocată. Cât de mizerabil poate să fie acest (încă) stat român cu noi? Majoritatea muncim pe minimul pe economie si au zis că n-o să ne ia la întrebări dacă vindem bicicleta copilului pe olx. Ba, uite că ne ia. Noroc cu dv, știm ce trebuie să facem. Abonată doar pt acest video, multumim
Mă bucur că a apărut acest material întrucât el explică indirect ce se va intanpla cand vom fi înrolați cu toții in cloud-ul digital, vom fi luați la bani mărunți de ANAF pentru cele mai mărunte lucruri. E bine să fim conștienți de lucrurile astea. Din punctul meu de vedere, veniturile astea întâmplătoare "generatoare de ramburs", peste o anumită sumă, ar trebui declarate la "alte venituri" si cu asta, basta. Sfatul meu - daca aveti vanzari intamplatoare (nu comerciale) ocoliti cat mai mult rambursul si vindeti personal pe cash ce puteti, nu completati niciun fel de declaratie pentru nimic si nu raspundeti la provocarile ANAF prin scrosorele. Daca au vreo baza sa trimita ei decizie de impunere pe ce au de trimis si abia atunci puteti incepe demersuri. Daca puteti, goliti conturile sa nu aiba pe ce pune popriri.
NAD-urile au fost foarte bune, Dan. Nici boxele Unitra cu difuzoare cu calota metalica, in anii '80 eu le-am avut pe cele de 90W, n-au fost rele, doar ca sunau putin "rece". O, tempora. Si da, OLX e un soi de flea market. Ca sint unii care vind acolo ca activitate principala e ok. Dar asta e problema Anaf? Asta cind nu sint in stare sa colecteze cea mai usor de colectat taxa, TVA-ul?
Aia nu vor sa o colecteze. Ca nici nu pot altfel cand e obligatoriu. La noi, ca in toata uniunea, TVA'ul e inclus in pret. Si cand depui incasarile la banca, pui si TVA'ul separat, ca nu poti altfel. Formularea stas. Deci TVA'ul nu e ca nu poate fi colectat. Trebuie doar sa'l ia. El e depus de fiecare comerciant in contul statului. In formular scrii cat, cdin ce tip de activitate si cat e TVA'ul pt activitatea aia si obligatoriu il declari si versi in contul statului, DE FIECARE DATA cand iti depui incasarile, adica zilnic.
Acelasi comportament l-am intalnit in strainatate, doar ati auzit de IRS, unde poti primi astfel de înștiințari inclusiv retroactiv. Trebuie sa bagi tot in clasoare pentru a justifica orice ban netaxat astfel incat sa ai un istoric de cativa ani "just in case"
04:55 - Nu doar îți sună ție dar este scris negru pe alb în lege: ART. 73 Sarcina probei în dovedirea situației de fapt fiscale (1) Contribuabilul/Plătitorul are sarcina de a dovedi actele și faptele care au stat la baza declarațiilor sale și a oricăror cereri adresate organului fiscal. (2) Organul fiscal are sarcina de a motiva actele administrative fiscale emise pe bază de probe sau constatări proprii. Adică, tu plătitor, ești obligat să dovedești că ai dreptate, dar el, ANAF, poate doar să spună că nu, că vorba aia, așa a constat!
Salut Dane! Ma bucur ca ai abordat si astfel de subiect si ma bucur ca sunt alaturi de zona indiferent ca e vorba de achipa si de vizionatori! Sincer tot daca de data asta, cum ai zis si tu, si citez, "de data asta fara agoritm", sincer la indrumarea ta sa ne spunem parerea in comentarii, sincer doresc sa imi expun si eu parerea mea tot daca este una generala si in acest comentariu una lunga la o problema specifica asupra domeniului financiar, sau cel putin o problema legata de stat si autoritatea ANAF. Oricum disclaimer: nu am studii medii sau avansate despre economie ci doar cunostintele ce se preda in licee cu prodil economic si facultatile de stiinte economice. YOU CAN CHANGE MY MIND! Sincer mi se pare ca dupa cum probabil avem o idee generala legata de stat, una cred ca comuna, cel putin din stirile sau publicatiile media de pe tot internetul romanesc (si adevarate, oarecum), sincer stim cu toti ca statul ca orice alt stat, momentan nu cred ca nici o tara nu are o autoritate si putere si gestiune perfecta, are propriile sale intentii de a indeplinii anumite task-uri si aici vreau sa ma limitez doar la problematica cotidiana "de parnos" - adica banul. Avand in vedere faptul ca ANAF si implicit statul doreste sa analizeze veniturile cetatenilor mi se pare ceva normal , ca din propriile mele cunostinte stiu ca acest sistem se practica si in statele nordice pentru a stopa coruptia sau evaziunea, prin o forma sau alta, indiferent ca vorbim din venituri salariale sau ca unul "Gigel" doreste ca sa vanda "bicicleta copilului/vecinului" pe OLX. Si mie mi se pare din punctul meu de vedere o tampenie ca Statul sa analizeze toti cetatenii conformi regulilor lor pe o perioada indepartata, aici vorbesc de perioada 2017-2021, de orice forma de venit indiferent de perioada de timp din acel interval, tot daca imi sta gandul ca voia sa impoziteze defapt perioada de pandemie unde statul a oferit voluntar din punctu meu de vedere subventii pentru ca economia sa meaga inainte si acum vrea banu la loc sau sa obtina bani pentru perioada de glorie a olx-ului, perioada pandemica. Sincer pentru mine citatul tau legat ca Statul/Anaf a mentionat ca un cetatean corect cu coloana vertebrala poate oferii documente pentru tot ce i se cere sa dovedeasca ca totul este legal si ca nu e bisnita la colt de bloc mi se pare o abureala ! Din cunostintele mele si probabil este legat si de alineatul din lege mentionat de tine mie ca sa o luam "babeste" sincer daca eu dau 100 de lei din salariu pe un bun si eu il vand apoi cu 100 de lei sau mai putin, eu sunt de parere ca nu trebuie taxat nimic, adica nu s-a realizat profit "pa persoana fizica" ci doar este o recuperare a veniturilor practic recuperarea banilor cheltuiti pe acel lucru din salariul personal si sincer daca statul doreste impozitarea acelei sume de 100 de lei practic imi impoziteaza de doua ori salariul ceea ce nu se poate ca asta se numeste dubla impozitare ceea ce din cunostintele mele nu se poate ca practic daca am continua ca sa impozitam toate lucrurile materiale luate din salariile noastre practic din salriul mediu de 1700 de lei ajungem sa avem banii nostrii proprii aproape 0 deoarece eu cred ca la foecare gaura se cere bani cetatenilor pentru gestionarea banilor in domeniul public pe salarii si sporuri care din cate stiu in parlament nu se vorbeste de salriul minim pe care lucram eu cu pe salarii de 10 ori mai mari sau chiar mai mult... In cazul in care eu la cazul mentionat mai sus vreau sa vand obiectul cu 100 de lei mai mult pe persoana fizica since rmi se pare ok sa declar asta si sa platesc impozit pe profitul obtinut dar dupa cum stim cu toti daca ANAF din intentia ta la scrisoarea lor declari veniturile si informatiile de provenienta a bunurilor sau banilor in urma vanzarii in perioada aberanta prezentata de ei si aproape prescrisa, este nejustificata sau neclara ei te taxeaza pe toata suma indiferent de cat de mare sau mica , pe langa fatul cand arati documentele si poate esti scutit de ceva acolo la suma dar e o suma aberanta sa zic la 1000 de lei sa ti dea sume de 5 lei si 10 bani sau in opinia mea ca in cazul sumelor justificate sa nu impoziteze nimic ca practic in scrisoarea lor te pune sa le declari ceea ce firesc duce si la impozitarea automata pe suma declarata tot daca e doar asa "Informativ". Sincer ma gandeam sa scriu si ceva de sectorul firmelor, adica cel privat, dar cred ca nu mai e loc si de acest subiect ca deoarece stim cu toti cei ce au firme si colaboreaza cu alte firme sau perosoane si sun din afara domeniilor precum IT-ul sa fie ttul digital si sa fie una gen horeca sau comert unde fiecare trage pentru el, spre exemplu cym sunt la magazinele alimentare de bloc din ce mi s a zic ca vine omul cu marfa marca banu, vine cheluieli marunte cu functionarea marca banu, contibilii zic ca sa marci banu si la fel si statul si in cercul asta al oricarei firme ti se pune o piedica din care iti dai cu botul de asfalt si nu poti tine ritmul cu tot si toate si una sau alta te poate baga in groapa pana peste cap ca si in cazul in care esti denumit evazionist sau interlop daca tu stii ca esti corect si nu mai poti tine pasul cu platile catre stat sau colaboratori pe langa ca te cauta si pana in buzunare sa iti ia tot sa poata sa obtina "parnos".... Sincer stiu ca e lung si putin trist mesajul meu dar sincer simteam nevoia sa impartasesc cu voi ideile mele si tot daca Dan nu a vrut algoritm la acest video va zic eu ca ma puteti contesta oricand in comentarii ca si raspuns la al meu si nu ma pot abtine sa zic si eu "HAI CU ALGORITMUL" si "BAFTA VOUA"!
Daca ai folosit rambursul pentru a vinde in alta localitate, e foarte posibil sa te afli in vreo raportare la ANAF. Eu am renuntat sa mai vand lucruri marunte, nu merita deranjul
Mai bine de atât nici ca se putea explica, simplu, eficient și ușor de înțeles pentru oricine, așa ar trebui să fie informat cetățeanul unui stat care are oricum prea multe pretenții în schimbul la ce i se asigură.
mda, dar pe OLX vand atat cei care vor sa scape de un anumir produs , cat si COMERCIANTI care vand >tricouri, adidasi, electronice ( telefoene, ceasuri,etc ), etc...etc ... nu stiu daca se pot confunda cele 2 categorii, insa pentru anaf e , se pare, totuna !!!
eu nu stiu cum x vinde lu y orice si z (adica statul ) ii revine o parte din ce produc x si y. Explica asta logic fara sa rezulte ca esti un socialist sa vad daca poti.
Misto e ca banii datorati de ANAF cetatenilor se prescriu... invers se pare ca nu e la fel. Si uite asa mai pleaca o gramada de romani prin alte tari. Multumim partidului si dragilor conducatori!
Asta mai este țara noastră? Toată lumea de la stat vrea să ne înșele, iar noi ce suntem nevoiți să facem ca să supraviețuim? Aproape orice și de toate!
Da, funcționarii sunt în război cu restul populației, fac cursuri de perfecționare pe bani publici la mare în hotelurile lui Copos, cum sa nu crească deficitul???
Da la Tohan mergeam pe sub cadru si era foarte grea . nu toti aveau bani de Pegas cu saua acea lunga ....ce vremuri cat am visat la acel pegas si am ajuns la 44 de ani si nu am avut 😥
Nici eu nu am avut Pegas-ul vechi cu șaua lungă și am 52 și nu am nici acum. Dar am avut 2 mașini la un moment dat. Acum una și e pe benzină. Dieselul s-au dat.
Din fericire generația noastră chiar a fost o generație de sacrificiu....și da știu acest aspect pentru ca față de acum noi am învățat un lucru important ......am învățat sa pierdem și asta nea făcut puternici . Vremurile bune nasc oameni slabi , vremurile grele nasc oameni puternici 😊
in schimb cand ceri o hartie online de la ANAF (s-a intamplat cu vreun an sau 2 inainte de pandemie) tre sa astepti 2-3 luni ( nu mai stiu exact) si sa faci 2 drumuri la anaf... (nu exagerez deloc, chiar asta am patit :D)
Cam așa e și codul vamal la nivel UE , de ex poți să aduci telefoane din afara UE și la vama rămâne la latinenta vameșului să considere dacă sunt sau nu pentru comerț , nu e stipulat nici unde câte ai voie să imporți sau în maxim ce valoare fără să plătești taxe, dacă aduci o mașină întreagă e una , dar o persoană fizică poate să vină cu 10 sau 5 și să declare ca sunt pentru uz propriu
exact acelasi raspuns am primit si eu, la 7 minute dupa ce am trimis raspuns la adresa de email mentionata.. in fine mi se pare o tampenie, da am vandut pe olx mai multe obiecte, toate au fost PERSONALE, si toate au fost vandute la PRET muuuuuuuuuuuult sub pretul achizitiei. E trist, e foame de bani mare.
42:10 Si pe aceeasi bani sau chiar mai multi, daca e post din ala "cadou" folosit de politic pentru platile datoriilor fata de unii sau altii pentru loialitate sau oarece "servicii" prestate.
De exemplu... mandatul domnului Oprescu (nu suntem toți hoți în țara asta domle) ,mandatul Firea.... mă minunez că Nicușor a reușit să își ducă reforma în primăria capitalei... vedeți rapoartele și minusurile moștenite. e o minune că încă mai e primar al capitalei. Cât despre ANAF... puie monta.
Esti minunat. Si tu, ca toti "ailanti". Ponta ala, a fost cel mai bun prim ministru pe care l'a avut tara asta de la pseudorevolutie incoace. Si singurul care si'a dat demisia din respect pt oameni, desi nu era nevoit, ca nenorocirea de la Colectiv nu era vina lui. Da' mna, e de la PSD, e corrupt si mafiot, sau communist. Ca nu mai inteleg. E capitalist corrupt sau socialist bolsevic? In caz ca nu'ti e clar, sunt notiuni contradictorii. A nu se intelege ca apar vreun partid. Toti sunt manjiti si gresiti, intr'un fel sau altul. Da' asta apropos de "puie monta", care expresie mie imi face scarba. Singurul om din scursura asta de politic care chiar merita apelativul "om" e cel mai infierat, iar toti cocalarii varuiti proaspata ca "oameni model" sunt aplaudati ca jegul ala de Basescu (mi'e jena ce javre "exporta Constanta mea).
Stau și mă gândesc că și cei de la ANAF au vindut cate ceva pe OLX sau alt site de genul asta. Să vedeți cum se vor soma între ei ba chiar unii dintre funcționarii de la ANAF își vor soma propria persoana sa plătească birul pe izmenele și telefonul vechi de care a vrut să scape. Ba chiar sunt sigur că funcționarul X îl va snopi în bătaie pe colegul Y care la pus sa plătească bir pe vechituri. Va spun eu ca riscam să avem cea mai buna lege și să intram in istorie cu cea mai buna lege fiscală cand cei de la ANAF își vor da seama că nu se pot impozita nici pe ei conform prezentei legi.
prescrierea nu este pentru oamenii de rand, este pentru politic, beizadele si oamenii sistemului sa inteleg, nu??? Anaf este o institutia a statului sau ce??? ca la o gramada de palate cu locatari cu ajutor social , nu face nimic. poate ar trebui desfiintata....
O alta chestie, doua treimi din veniturile noastre se duc la stat, ce face statul frate cu banii noștri? De ce fiecare comerciant trebuie sa plătească ceva la fiecare tranzacție, noi de ce mai plătim tva? Sunt convins ca am o gândire simplista, si ca nu înțeleg multe, și nici nu vreau sa înțeleg. Ce știu este ca la stat se duc absurd de multi bani, si nu se face nimic pentru omul de rand. Dacă s-ar privatiza toate presupusele beneficii pe care ni le oferă statul și am plati la privat în loc de stat, am avea ori plati mai mici, ori servicii mai bune sau both. De ce la privat se poate și la stat nu răspunde nimeni?
Daca eu am vandut niste aparate vechi din casa, vechi de 30-40 de ani (pt care nu mai exista chitante/facturi), de ce ar trebui sa platesc ceva catre ANAF? Ca nu ar trebui sa se incadreze la comert. Exista un prag, o suma maxima, sau trimite asemenea scrisori la oricine? Prin tara am mai auzit ca altii au primit plicuri de la ANAF...
Un lucru foarte important, care nu e mentionat in video si de unde porneste intreaga drama: ANAF are puterea legala de a reclasifica veniturile. Ce inseamna asta? Exact ce se discuta in video: ANAF iti spune ca veniturile tale sunt de fapt altceva decat sunt. E by design, asa e legea. Cand iti reclasifica ANAF veniturile si eventual iti da si o decizie de impunere, calculeaza penalizari sau blocheaza conturile, singura solutie care iti ramane e sa deschizi un proces in justitie in speranta ca un judecator iti va face dreptate. Nu spun ca e bine cum procedeaza ANAF si ii urasc cu pasiune, dar asa e legea si repet: ANAF-ul are puterea legala de a reclasifica veniturile. Ei fac din alb negru, din caine pisica, samd. Tu vinzi mobila veche din casa si ei spun ca de fapt tu ai intreprins activitati de crestere a animalelor. Doar in fata judecatoului, daca se ajunge acolo, e ANAF obligat sa dovedeasca ce reclasifica.
O alta chestie importanta si poate prea putin inteleasa: mult din ce face ANAF la anti-frauda / inspectie fiscala e secret de serviciu, adica functionarii aia care verifica si iau decizii "behind the scenes" nu pot da lamuriri, chiar daca ar vrea ei sa o faca si sunt de buna credinta. Acei functionari nici nu pot fi contactati direct din motive evidente. Ei doar se "auto-sesizeaza" si atunci cand e cazul contribuabilul e contactat prin mijloacele formale pre-stabilitte. Deci, revin, ANAF ca institutie nu vor da detalii niciodata despre ce si cum se face, decat daca le cere un judecator sa adauge la dosarul de judecata. E o secreto-manie foarte mare, la fel ca in toate celelalte institutii "de forta" ale statului. Ia incercati sa cereti informatii dintr-un dosar de la procuratura in care sunteti implicat, indiferent de calitatea dvs :) Vi se va spune ca veti fi citat daca e cazul. Tot de aici rezulta si cea mai mare sperietoare pentru ANAF din partea unui contribuabil: ii ameninti ca ii dai in judecata - nu doar institutia ANAF ci si pe inspectori / functionari direct, personal, iar judecatorul le va scoate la iveala toate greselile, lipsa de logica, incalcari de proceduri si legi samd. In fata unui judecator interesat sa sape sa afle adevarul ANAF nu se mai poate ascunde. Din pacate ce se cere in video-ul acesta - explicatii sau transparenta de la ANAF - doar un judecator poate obtine.
Îți scriu din Italia. Aici dacă cumperi o locuință personală și apoi o revinzi după mai puțin de 5 ani e considerată afacere și ești pus să plătești TVA întreg din urmă, față de cum a fost redus pentru prima casă. Ești scutit de asta dacă în mai puțin de 1 an îți cumperi altă locuință. Acum pot fi câteva metode care să îi ajute pe cei de la ANAF să nu streseze inutil contribuabilul român. Dacă în fiecare an unul își schimbă telefonul ori mașina la 5 ani ori mai știu eu ce altceva, sigur acesta o face în pierdere pentru el și câștig pentru stat. Vinde cu mai puțin decât la cumpărat dar pentru fiecare produs nou se plătesc taxele aferente. Poate ar fi bine să folosească modelul (probabil) 'comunist' numit "consignație". Ai un produs (mai) vechi/uzat dar încă bun? Îl vinzi prin comerț cu TVA ori un adaos comercial impozitabil. Dar aceste taxe să fie destul de decente ca să nu încurajeze evaziunea. Și cred că niște taxe de bun simț undeva de 0,5-5% însoțite de penalizări de 10/20/50 de ori mai mari decât eludarea lor ar fi mult mai realiste. Și aș mai avea o cerință: VREAU SĂ VĂD CĂ DIN TAXELE SI IMPOZITELE PLĂTITE DE MINE APARATUL BUGETAR VA FI MAI SUPLU ȘI EFICIENT, NU SE VOR SCURGE BANII ÎN NU ȘTIU CE AFACERI PĂGUBOASE PENTRU STATUL CARE TREBUIE SĂ MĂ REPREZINTE, ÎNVĂȚĂMÂNTUL, SISTEMUL SANITAR PUBLIC ETC ÎȘI VOR PRIMI PARTEA CORECT (6% PENTRU EDUCAȚIE) ... P.S. treziți-mă din vise ... într-o altă țară!
Stai calm, nici Italia nu'i mai breaza. Strigatul ala devenit organizatie anti-sistem si mai tarziu organizatie criminala, "Ma fia!" iti spune ceva? Daca esti curios, iti spun si povestea, ca tot esti acolo, la mama ei. Ar fi jenant sa n'o stii, iar daca o stii te'ai prins de dublul sens: "la mama ei".
Pai daca eu mi-am vandut laptopul, ar trebui sa declar banii pe care i-am luat pe el? Pai nu am platit TVA cand l-am cumparat? Ce altceva ar trebui sa mai platesc. Banii castigati nu ii aveam inainte de vanzare dar sub forma unui bun? Cum adica sa platesc ceva statului pentru banii mei?
@@dumifashion1 bine zis trebuie dar ce faci cu localitatile unde nu exista canalizare si o platesti in plus apa de ploaie la cosumu de apa publica de la coloana de apa a comunei
pentru un canal de tehnologie, genul acesta de videoclipuri/informatii pentru toti oamenii adunati aici ma duce la gandul ca tu chiar vrei sa schimbi ceva in tara asta, bravo, avem nevoie sa fim atenti si la legile pe care alesi neamului le fauresc,multi oameni(mai ales tinerii) nici nu vor sa auda de politica,chiar daca de acolo porneste tot,un mare LIKE
Nu. Nu vrea SA schimbe ceva. Ar vrea SA SE schimbe ceva. E o diferenta mare. Aceiasi ca la fiecare. Toti vor SA SE schimbe lucrurile, dar nimeni nu face ceva SA SCHIMBE EL/EA situatia in mod direct.
Ai vazut cumva iesind oameni in strada, sa dea foc parlamentului si ca la greci ? Nu. Noi ne plangem unii la altii si acceptam violul asta fiscal legal.
Nu legile sunt problema, ci aplicarea (sau mai degraba NEaplicarea) lor...
Legi sint destule. Oricum el nu se fac usor. Ideea este ca nu prea se aplica.
Categoric!
Se impune o precizare, la nivel european exista o prevedere vizavi de sumele de luat in seama din pct.de vedere fiscal, care se cifreaza la 10000 de euro anual (5 sute mii lei) pentru valori mai mici se considera neproductiva verificarea deoarece s-ar putea sa cheltui mai mult decat ai de luat...Sa nu fi scump la tarate si ieftin la malai... Dar la noi se voia candva si impozitarea tips-ului, ca sant atat de cretini incat nu realizau ca declaratia fiscala tiparita valoreaza mai mult ca suma incasata! In orice caz te felicit ca esti primul care remarca necesitatea a ceea ce eu numesc "revolutia da sau nu". Poate poti sa promovezi asa ceva...Prevederea legala ca functionarul public sa fie obligat sa raspunda afirmativ sau negativ la orice solicitare... Ma rog, poate te inspira!
Cea mai remarcabila experienta cu ANAF a fost cand am achizitionat un autoturism din spatiul comunitar european, "pă" persoana fizica. Le-am facut o vizita pentru obtinerea adeverintei ca nu trebuie sa achit tva, "pă" persoana fizica, fiind o tranzactie intre 2 persoane fizice, una neamt si alta roman (adica eu). M-am pus la coada la ghiseu, mi-am asteptat randul si la intrebarea "puteti sa ma ajutati cu ..." am primit sec raspunsul: "nu, la ghiseul alaturat!". M-am asezat acolo, gemuletul inchis si dupa 3 minute de asteptare am ramas socat sa se aseze in fata mea aceeasi persoana de la ghiseul alaturat spunandu-mi, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic: "buna ziua! cu ce va pot ajuta?"
Pai folosesti fierastraul mecanic pentru taiat si masina de gaurit pentru gauri. Nu poti sa le faci pe amandoua de la aceasi masina. Si esti tot tu care lucreaza pe amandoua masinile nu altcineva.
E logic. Asa si persoana de la ghiseu...
Avea personalitate multipla! 😂😂😂
cum draq să nu bagi mâna pe geam și să o tragi afară și să o servești cu 2 palme 🙄🙄😤😤😤
mor 🤣🤣🤣
asta il bate putin pe Caragiale, cred ca i-a scapat speța 😂
HAHAHAHAHAAHAHAH cred ca o luam la palme
Ma înfurie maxim faptul ca statul dorește sa ciupească din absolut orice.
Si eu sunt de acord sa ii ciupească pe bișnițari. Dar nu pe average joe.
Anul asta am vândut un apartament moștenit de la părinții mei, care au decedat, pentru a ma muta în alt oraș, pentru acest lucru a trebuit sa plătesc impozit de 1%, si asta pentru ca aveam moștenirea făcută de mai bine de 3 ani, altfel plăteam 3%. De ce nene? Sunt un average joe, ce a vândut un singur apartament în viata lui, primit moștenire, nu fac bisnita cu imobiliare, chiar mi se pare dezgustător.
Si apropo de anaf, pana sa vand apartamentul, l-am avut un an în chirie, si mi-am declarat veniturile, insa am facut greșeala și recunosc, de a nu le plati la data scadenta. Ce credeți ca a făcut anaf? La o luna de la data scadenta mi-au trimis înștiințare pe mail cu privire la instaurarea unei popriri, moment în care prin intermediul platformei anaf, am fost îndrumat catre ghișeul.ro pentru a face plata, am întrat, am plătit repede. Ce credeți ca s-a întâmplat? Poprirea s-a instaurat pe toate conturile bancare pentru suma respectiva, inclusiv la muncă, celor de la anaf le-a luat aproape doua luni de zile ca să identifice banii plătiți de mine, si asta după zeci de telefoane la anaf constanta, anaf bucuresti, trezoreria constanta, ghiseul.ro, toti ma trimiteau de la unul la altul și aruncau vina dintr-o parte în alta. Bonus. Cei de la anaf constanta m-au și certat ca ii sun și ca ii deranjez și ca din cauza mea, ei nu pot sa muncească. M-au mai mustrat și cu privire la faptul ca trebuia sa vin fizic sa plătesc, desi eu nu mai stateam în constanta, iar singura modalitate de plata online era ghiseul.ro. mi-au transmis ca nu trebuia sa plătesc pe ghișeul.ro, ca acolo merge greu, și ca nu se vad banii.
Din nou, repet, vina mea ca nu am plătit la timp, dar oare cum au trimis înștiințarea cu instaurarea popririi, nu puteau sa trimita și o înștiințare cu privire la efectuarea plății?
Nu numai dar... in ultima varianta de Cod Fiscal (varianta Ciolacu), daca nu esti salariat si vinzi bunuri de prin casa, cu ramburs, declarand legal "alte venituri" vine statul si te pune sa platesti, pe langa impozit pe venit, CASS la 6 salarii minime brute, chiar daca tu incasezi 3 lei pe ce vinzi.
Slava securiştilor ce conduc țara! Sunteți minunați!
Nu numai ca vor sa ciupeasca orice, au ajuns sa manance de pe jos, cum se zice.
viata de kkt in tara de kkt
@@kikirykinu ești impozitat dacă vinzi de prin casă. Maxim primești somații ca omul din clip
Sunt 2 vesti:
1. Ai prezentat o analiza excelenta
2. Nu te asculta ANAF si nu vor folosi informații pentru a îmbunătăți procedurile, regulile, legile
Cat despre păduri tăiate, nu e nimic de verificat.
La fel despre lucrările autorităților la suprapreț și inutilitatea cheltuielilor.
Deci cat imi place de omul asta, canalul asta este teoretic dedicat IT-ului si electronicelor si omul meu vorbeste despre un subiect micro-economic la nivel de tara timp de 44 de minute 😃😃😃😃😃 respect maxim.
Mereu cand dau refresh pe youtube sper sa dau de un videoclip de genul de la voi. Esti foarte tare si te apreciez ca mai luminezi si mintile oamenilor care te urmaresc in ceea ce priveste situatia politico-economica de la noi din tara pe langa video-urile despre tehnologie. Sper sa continui cu acest gen de content pentru ca mi separe foarte bun si eu personal il vad ca pe un side gig care-ti da mai multa personalitate si incredere pe langa treaba cu IT-ul. Mult succes in continuare!
salutare Dane, am si eu o poveste la care am ras la momentul respectiv. Primesc, acum cativa ani, o notificare de la ANAF cum ca au sa-mi dea niste bani inapoi in urma calcularii impozitelor platite, taxe, ma-sa pe gheata, etc. dar nu scria suma, ci doar ca am de recuperat si sa merg la sediul pt mai multe detalii. Zic: pff, esti nebun, ANAF sa-mi dea bani? Esti cu capu' omule. Zis si facut, am purces catre ANAF. Ajung acolo, fericit nevoie mare, ma prezint, explic pt ce am venit si a inceput nebunia birocratica: semneaza aici, listeaza aia, du-te la ghiseul ala, vino inapoi, fa copie xerox, fa copie la copie, etc. dar tot nu stiam suma. Dupa, si nu exagerez, aproximativ 2 ore de "hatza-fatza" prin sediu, primesc raspunsul: 3 lei si 25 de bani!!!!!
Bah nebuniilor!!!!!! Ati cheltuit minim 50 de lei pe toate foile listate, printate, semnate si toate cele pt suma asta?! Le spun: bah, voi sunteti normali? Ce fac eu cu 3 lei si 25 de bani? Pt asta mi-am pierdut 2 ore din viata?
Mi-am luat o guma Turbo (da, chiar am gasit guma Turbo) si m-am dus acasa, crezand ca inca visez ce s-a intamplat.
That's my story.
ai fost un om fericit, a povestit unu pe reddit si a pus o poza tare - a primit o hartie de genul sa se prezinte la anaf cu sediu, nr de ghiseu, orar, etc si s-a dus omul in mijlocul zilei - a pierdut timp in trafic, etc si a stat la coada, 2 ore mai tarziu ajunge la ghiseu si prezinta hartia si ii arata tipa de la ghiseu ca inaintea frazei "trebuie sa va prezentati la ... " era o casuta care nu era bifata deci nu trebuia sa se prezinte ca asa e formularul. disperase omul pt. timpul pierdut
Altii pentru 3 lei au fost executati silit.
😂😂😂😂 BRAVO esti TARE cu ASEMENEA NOROC ( ai platit IMPOZIT pe castig).
Interlopii au primit notificare de la anaf? Cum justifica casele si masinile de lux? E valabil si pentru politicieni
Doar sclavii primesc notificari.
Pai nu, ca incep cu noi, astia care le platesc salariile si ne cunosc mai bine
daca n ai vazut pe nimeni in strada inseamna ca suntem de acord sa platim orice
Un canal de Tech cu half Stand-UP si alte informatii utile 😃. Bravo Dan, ai un canal super bun. Chiar ma bucur cand iese un nou video de la voi 👍
La ANAF sunt multi varza. De 3 ori și am primit abureli cu recalculari in urma cu exact 5 ani cât e prescrierea și dacă nu păstrăm chitanțele aveam de plata inclusiv penalități 😅 așa am scăpat ușor cu cate un telefon
ATENȚIE!!! Nu mai completați declarații fiscale la anaf. Fie ca sunt bani din străinătate, fie ca sunt moșteniți, fie ca sunt din vânzări,etc., lăsați instituțiile sa dovedească vinovăția, cu riscul amenzii. E stric o stoarcere de bani de la omul de rand. Toți banii împrumutați de la FMI, trebuiesc plătiți. De cine credeți ca vor fi plătiți, si cum? Omul de rand, cel cinstit, onest, etc. Hotul politician nu este afectat, ci noi, cei simpli și fara putere. Deja ma simt curva statului Roman....
Si ce te faci dacă te trezești cu oprire pe conturi, pentru că "așea vrea mușchii lu' anaf"? Așa cum ne-am obișnuit, mai toate instituțiile statului român mai întâi te împușcă, apoi te întreabă ce căutai.
Chiar de ai dreptate si le dovedești că au greșit, tot procesul ăsta dureaza prea mult pentru sănătatea noastră colectivă șubrezită.
Eu consider că doar prin haiducie îi punem pe jnapani cu botul pe labe și în slujba cetăneanului.
@@lupixusce zici de niste cash la ciorap sa nu ai surprize neplăcute
@@gabidijma5655 Pe Revolut au cum sa iti faca poprire? De curiozitate intreb.
@@mariusremus9401 da, mai nou fac poprire si pe Revolut, pentru ca Revolut a devenit institutie bancara. Nu stiu celelalte sisteme de genul Revolut cum functioneaza...
@@mariusremus9401 Revolut e ca orice banca. ANAF iti poate bloca banii.
37:33
"Putem si cu factură, dar pretul nu mai e ăsta, e altul"
Exact asta e problema.
În loc sa se reducă taxele, să crească controalele și să se pedepsească inclusiv cu pușcăria, ei cresc taxele si dau cu biciul pe toata lumea, inclusiv pe ăia cinstiți. In loc să îi convertești pe ăia care fac evaziune, îi împingi pe ăia cinstiți la evaziune sub presiunea măririi taxelor.
Conducatori de 2 bani...
"îi împingi pe ăia cinstiți la evaziune" ... tu n-ai inteles. Limita de 1000 euro la tranzactii cash e doar un pas intermediar ca sa se obisnuiasca lumea. Ei vor sa elimine tranzactiile cash total. Si atunci sa il vad pe ala cinstitu cum face evaziune ... schimburi in natura?
Dane, te agiti degeaba caci speta e mult mai simpla (si ai spus-o si tu printre picaturi): muristii astia s-au mobilizat in a strange bani la buget si au trimis la ghici niste scrisori vagi, poate-poate se sperie astia mai slabi de suflet si alearga cu banii in mana sa li-i bage in cont. Daca o fac, bogdaproste, daca nu o fac, well, probabil mai trimit un rand de scrisori (gen a doua primita de amicul tau).
Sunt ca aia cu cutremurul, vine cutremurul, vine cutremurul si o data chiar vine, misiune indeplinita.
Multa mue la domni anafi.
Prin Aprilie am primit și eu ceva de la Anaf, dar cum a venit în cutia poștală, pe care eu nu o verific am văzut scrisoarea recomandata prin Aprilie, am fost la Poștă alta instituție care funcționează perfect. Am aflat ca scrisoarea s-a întors înapoi la Anaf și ca ar trebui sa mă duc eu la ei sa vad despre ce este vorba. De atunci ma tot grăbesc sa merg la Anaf
Draga Zona, FELICITARI pentru subiect, esti cel mai tare canal "tech". Poate incepe cineva din fruntea statului sa se uite la tine si sa bage la cap, dar nu prea cred...
Foarte frumos articolul, Bravo Dane, si eu sunt tata de gemene , ale mele au 4 ani doar, in Belgia poti sa vinzi articole de pana la 4000 de euro fara sa depui declaratie fiscala, dar legea este foarte clara fata de Romania
ANAF, aceasta grupare de inutilități puse de partid să activeze într-un domeniu pe care oricum nu-l înțeleg. Adică vezi oameni angajați la stat cu mașini de zeci de mii de euro, dar noi urmărim 3 găinari pe olx sau mai rău, oamenii care-și vând lucrurile din debara. Astea sunt riscurile când te doare-n p**@ de vot, de comunitate și de viața ei. Am ajuns aici cu noi prezenți. Mulțumim Dane pentru un alt episod excelent.
ANAF în goana după cașcaval pune popriri pe conturi, fără somație. Am fost pus într-o situație de genul, luna trecută. Printr-o magie neagră 17 somații (cum mi-a transmis unul din angajați, la un sediu ANAF, pe o fițuică din 2018 până în prezent) nu au ajuns la adresa mea timp de 5 ani. Foarte mare bătaia de joc. Felicitări pentru episod
Superbă emisiune, felicitări,poate ușor ,ușor se va schimba modul în care această țară trăiește !
Aceasta tara trage sa moara...
Sunt în exact aceeași situație, în 2017 am cumpărat apartament complet mobilat și utilat cu lucruri noi apoi am început să schimb unele lucruri cu altele de ultima generație gen am vrut Led cu ieșire Optica (ala 'mostenit' nu ave optic) am vrut expresor Philips 4200 etc și am vândut din casa pentru a adăuga bani și a reînnoi apartamentul! Bun, cum dovedesc eu la ANAF ca fostul proprietar a bătut deja impozit pentru lucrurile cumpărate iar eu la rândul meu am plătit pentru cele noi? Noaptea mintii!
Iar legat de băiatul cu placi video, bai omul cumpăra produse defecte pentru care fostul proprietar a achitat tva iar el după munca și investiție trebuie sa mai plătească odată! Poți să-l obligi sa își deschidă pfa pentru reparații, atât dar sa plătim tva peste tva unde ajungem? Ajungem în situația în care produsul cumpărat de tine de fapt nu e al tău ci al statului și nu se merita sa mai cumperi ci doar sa închiriezi 😅
Legat de baiatul cu placi video, ce face el genereaza profit, deci se aplica impozit pe profit.
Nu inseamna ca daca e munca ta la mijloc nu platesti nimic. La fel platesc si eu impozite pe salariu.
Cand iti vinzi lucrurile din casa, nu generezi profit, din contra, dar Anaf n-are chef sa iti dovedeasca asta pentru ca au o sansa sa iti ia 10% pe ce ai vandut.
@@cristianangelescu8364 Da si nu, profit se genereaza la orice vanzare, logic si corect ar fi sa platim impozit pentru toate activitatile de "vanzare".
Poate vrei sa ma intrebi de ce. 😅
1. Pentru un lucru nou achizitionat cu factura se platesc taxe (la fel pentru comerciant sau consumator)
2. Cand il vand imi recuperez banii, dar doar comerciantul plateste taxe (inclusiv donatii)
Conceptul de comerciant este slab definit, de aici si problema: comerciant este cel declarat sau daca altii te considera (evaziv)
Din ce spune Dan si toate pro/contra baiatului cu placile video, eu inteleg asa:
1. pot sa cumpar mobila (doar atat) de unde vreau, o desigilez, o tin cateva luni, apoi o vand pe motiv ca nu-mi mai place culoarea (wtf!?)
2. nu pot sa cumpar un produs stricat, sa-l repar, apoi sa-l vand cu pret de nou plus o reducere
Asa nu merge, cu mica intelegere si buna purtare am ajuns aici!
Toata lumea plateste si gata, doneaza sau faci schimb daca nu vrei sa platesti impozit.
Evident o astfel de regula rupe multe concepte, de aceea taxele se invart in gol, TVA este deductibil, impozitul la fel. Pentru orice vanzare trebuie calculat un "adaos valoare" pentru a putea calcula taxele.
Concluzie. Baiatul care repara placile video trebuie sa declare profitul, adica factura de achizitie (si garantat nu are) minus factura vanzare (si garantat nu emite) -- plus garantie 1-2 ani conform legii. Daca il fortezi sa faca asta va renunta complet, adica minus valoare țară. Poate totusi sa declare volunar o suma, modica sau consistenta, la care sa plateasca 10% ... dar ANAF este fortata legat sa lase asta la latitudinea lui. (Art. 62, litera M din codul fiscal)
Te iubesc! Ești sigurul om din media (de orice tip) care face diferențiere între bugetari și categoriile bugetare. Sunt bugetar și efectiv mă simt ca ultimul om când sunt înjurat la grămadă cu alți bugetari și sunt considerat lepra societății. Mă gândesc serios să renunț, deși fac bine ceea ce fac, în mod profesionist, onest, cinstit și urăsc corupția. Din cauza acestor atitudini, inclusiv ale oamenilor de rând, societatea (nu statul, ci societatea) pierde oameni buni, capabili și profesioniști, care își fac treaba, dar s-au saturat să fie bătaie de joc și să fie blamați tot timpul.
Tot de astia mici se iau!!! Astia mari au imunitate!!! Stima si respect!!! Seara buna.
Foarte bun clipul. Ma numar printre cei ce au primit prima tura de scrisori. Inca nu am facut nimic, urmeaza sa ma duc la un avocat specializat. Am fost la ANAF, mi s-a spus ca ei nu au acces la sume si conturile mele, decat doar in cazul unui control, daca eu nu declar, sub un mandat, curierul va trebui sa dea toate tranzactiile mele, inclusiv cu destinatar si nr de tel. Am vorbit cu mai multi prieteni in domeniu si ziceau ca s-ar putea, desi...de unde sa aiba atatia oameni? Sa sune destinatarul si sa intrebe ce am vandut. Ala poate mai tine minte, poate nu. Iar daca am luat o chestie de pe alibaba si nu mi-a placut, chiar daca nefolosita, nu mai e comert. Si chiar am luat chestii, spre exemplu o masa de la Ikea, pe care am vandut-o sigilata mai departe, la acelasi pret. Dar cine mai are bonul, evident. Iar daca eu am luat o masa de cafea de 50 lei si alte 3 lucruri + transport, daca am vandut masa la 50 lei, am facut sau nu profit? Pentru ca daca omul isi comanda masa era 50+ curier. Vreau doar sa subliniez cat de aberante sunt toate astea. Aaaah, mi-au zis de la ANAF ca hartiile se trimit celor ce depasesc anumite sume ca incasari, sume mari, au zis. Si chiar stiu persoana ce a vandut haine uzate de el si 2-3 chestii, poate de 1000E pe an si i-a venit hartie.
Felicitari pentru ce faci! O mica sugestie as avea. Ar fi fost bine sa faci si un fel de interviuri (cu cineva de la ANAF in cazul asta) in care sa-i pui intrebarile astea, ca sa vedem si noi ce raspunsuri au la tot ce ai foarte bine punctat aici (sau cat de mult rumegus mananca raspunzand).
Astea ar putea fi aici sau pe alt canal asociat tie.
Spun asta pt ca e pacat de argumentarile la care ai muncit sa ramana asa ca un ecou in gol.
Excelentă idee!
Asta este si in intentia mea! Chiar am de gand sa incerc sa invit intr-un podcast pe cineva de la anaf!
Daca vinzi un produs folosit cu un pret mai mic pe care l ai cumparat in trecut , in nici un fel nu poate fi considerat acesta un venit. Cand ai cumparat produsul, statul a primit TVA ul, iar firma, probabil, a platit si impozit pe profit. Orice vanzare de obiecte folosite este o recuperare a banilor personali, nu un act comercial cu profit.
Normal, dar daca astia sunt fomisti, fac tot posibilul sa te lasa in chiloti pe strada dupa ce au frecat ei toti banii de la bugetul tarii.
Clipurile de genul ăsta merită să apară în trending
Salutare, foarte bine punctat ceea ce este spus in video. Eu cred ca se poate si in Romania face ceva bun, doar ca, ca de obicei, politicienii romani nu doresc... prin asta isi acopera propriile urme... iar cum face ANAF-ul, la fel face si echivalentul lui austriac (ala din tara aia care nu ne vrea in Schengen)... fiind antreprenor in Austria, primesc si eu instiintari cam in aceeasi forma de continut (dar nu printate, ci in format digital (iar ma leg de ultimcul clip cu imprimantele Brother)). Este destul de grav ceea ce face ANAF-ul... dar cum am spus mai sus... asa se face peste tot. Cei slabi de inger, ii apuca emotiile si pica in plasa si platesc, cei cu capul pe umeri, se apuca de facut documentare sa vada daca este asa cum scrie in instiintari, cei cu tupeu (si nu sunt putini) ignora total si ii doare la "bascheti" si isi vad de "business-urile" lor... Cat despre modul in care "conducatorii' conduc, putin le pasa... iar daca e vreunul mai harnic... este domolit instant de ceilalti.
Despre coruptie, nimic nou... spagi si licitatii aranjate (exact asta este motivul pentru care am plecat din Romania. Nu ca pe aici nu se practica, dar macar mai cu perdea) indiferent ce s-ar intampla, este impamantenit in spiritul romanului... Si da, intr-un fel, e vina celor de jos ca cei de sus iau spaga, fura, etc... pentru ca si cel de jos la fel face. Eram in 2016 cu baiatul meu in spital in Bucuresti, iar un parinte isi facea griji ca nu a a dat spaga la portar... si de ce sa nu fim sinceri, sunt destui care isi rezolva problemele cu o mica "atentie" (spaga) la medic, la institutiile statului, etc... ca merge si asa. Iar vina celor de sus (conducatori) este ca sistemul legislativ este foarte stufos, si atunci cand sistemul este stufos, apare birocratia, iar birocratia, duce la aparitia coruptiei. Daca legile ar fi simple, cu norme clare de aplicare, fara portite de scapare, exceptii, etc., atunci birocratia ar disparea, iar coruptia s-ar diminua... Dar este o parere. Nu. dati cu pietre.
Cat despre o schimbare? Da, este posibila. Incepand de jos, de la individ. Pentru ca daca poporul isi schimba mentalitatea si nu se lasa dus de nas cu promisiuni si "pomeni electorale", s-ar schimba si felul de a face politica in Romania.
P.S. Un numar de telefon al dumneavoastra? Multumesc.
Problema, Daniel, este ca mentalitatea colectiva a romanului nu se va schimba, din pacate. Aici vorbim la nivel general. Automat cand ajungi intr-o firma mai "strong", sa spunem, incepi sa realizezi ca nu mai auzi prea des sau spre deloc (ori cu perdea, desi e un caz diferit), nici trash talking legat de colegi/sefi, nici oboseala unui loc normal de munca (unde acela e normalul), unde majoritatea colegilor vorbesc despre job in pauza lor. Crede-ma, e o diferenta imensa, sesizabila, alt randament ai atunci cand ajungi intr-un mediu macar decent. Iar mentalitatea tipic romaneasca nu e vreun efect al comunismului, pur si simplu imi dau seama ca oamenii erau la fel de prosti si inainte, doar ca azi, prin educatie si mai precara, sunt si mai prosti. Stii ce s-a intamplat dupa comunism, atunci cand s-au distrus izvoare, sonde, sisteme de irigatii, si pana la urma tot romanul le-a distrus, prin natura lui "de ce sa aiba toata lumea?". N-am vazut atata ura fata de propriul conational in nici o alta tara. Ar fi o minune sa stiu ca la alegeri lucrurile se vor schimba, dar nu e cazul, din pacate. Vorbind de oameni care voteaza ori pentru acele beneficii (alimente), ori oameni care voteaza din obligatie (aici intra rromii in ecuatie, pentru a-si pastra "ajutoarele" sociale), ori tineri care vin in sectia de votare la 18 anisori si intreaba "eu cu cine votez?". Also, mi se pare trist cum eu, ca si cetatean roman sunt discriminat in tara mea, insa ma opresc aici si nu cred ca trebuie sa iti ofer argumente, s-ar putea sa stii la ce ma refer. Legat de spagi si medici, acolo ai sau nu ai noroc. Ai sau nu ai norocul sa prinzi medici si asistenti cu integritate, sau nu.
Felicitari pentru calitatile comentariului Dane !
In sfarsit ne indreptam spre " westul visat " adicalea Deutschland 😊 , unde sportul national este evitarea ( cat se poate ) a platilor catre Finanzamt ( anaf. ul lor ) ! Aparitia unor " sfatuitori in ale finantelor meandre ) este inerenta !
Păi explică și mie. Am cumpărat un TV din magazin cu banii mei impozitati o dată când îmi dă salariul, după în magazin alte impozite, și peste 1 an vreau să-l vând pe olx.. Iar îmi iei impozit pe lucrul meu? Hahahahahahahahahaha😂😂😂😂
Da, e doar o taxa in plus cu scuza ca ii prinde pe cei care fac frauda cu toate ca cei care fac frauda sunt cei din guvern si bugetarii de la diferite institutii gen ANAF.
Oameni buni, tatal meu a primit poprire pe conturi la 3 ani dupa deces, motivul fiind c-a facut profit prin schimbarea de euro in lei, dar asta nu este tot, s-au gandit si s-o streseze pe mama mea pentru asta. Eu zic ca astia care au fost promovati ca manageri la ANAF pe criterii politice ar trebui batuti in piata publica.
In sfarsit si un mesaj din evul mediu 😀
Stiu pe cineva caruia i-a decedat tatăl si s-a dus sa aplice pentru indemnizatie de înmormântare. Doamna de la ghiseu i-a cerut certificatul de deces original si copie bineînțeles apoi a zis ca are nevoie si de semntura decedatului ca sa se asigure ca fiul lui nu face frauda
Pai e normal, profitul tatalui = profitul mamei. Bun comun in timpul casatoriei.
@@anarusu5458😂 asa ceva numai la noi!!
Foarte bune explicațiile! Excelent puse în context. Felicitări! Mulțumim pentru acestea!
băi, deși Zona a ieșit cu totu' din IT cu clipul ăsta, a fost o placere să-l vizionez. Totuși, nu pricep de unde pușca mea ai 17 dislikes ?(la momentul când bat cu crenvurștii în tastatură)
Ce ar putea să fie de displăcut? Foarte mișto tematica dar mai ales expunerea. Mai vreau clipuri d-astea.
Dislike Trebuie sa fie de la niste angajați de la ANAF 😅
Inca 10 ca voi si schimbam Parlamentul.
Bravo baieti!!!
Este foarte bine că abordezi și genul asta de subiecte pe lângă cele tech😊❤
Daca vor sa faca bani sa mai dea afara din bugetari, sa mai inchida din posturi, oricum sunt prea multi si sunt degeaba. Am o fosta colega care s-a dus sa munceasca la stat, vorba vine sa munceasca, ca mai trece pe la birou si povestește cat de bine e sa stea degeaba si sa incaseze.
Olx au contract cu fan curier pentru livrarile cu ramburs .... fan curier raporteaza saptamanal catre anaf tot ce inseamna ramburs prin olx .... daca ai rambursuri anuale peste 6 salarii medii atunci se aprinde un beculet la anaf .... instiintarile de la anaf au inceput acum 2 luni
Poate vrei sa spui 6 salarii minime. Eu am primit hartia desi in anul cu cele mai multe vanzari din intervalul 2017-2021 valoarea lor a depasi cu foarte putin 4 salarii medii.
Cu ANAF-ul e treabă simplă. Să vezi cum stă treaba cu vama. Acolo dureri de cap și aberații. Concret: i-am comandat lui fi-miu și nevesti-mii 2 hanorace și câte un tricou, deci 6 obiecte care depășesc suma de 150Euro. În total sunt 261GBP. Coletul este venit din UK și surpriză: trebuie să plătesc taxe vamale+ TVA în valoare de ... 31% din valoarea coletului 🤯🤯🤯 adică vreo 400 și ceva în condițiile în care obiectele vestimentare sunt produse în UK și ghici, și vânzătorul plătește TVA, dar în UK. Șmecheria este că dacă vorbeam cu vânzătorul să îmi trimită 2 colete cu valoare sub 150 euro fiecare nu mai plăteam nimic. Să îți sară basca din cap, nu alta.
Tu nu ai luat niciodata din China... nu stiai de povestile astea... cu lucruri cat mai marunte, individual in colete diferite?
@@kikiryki aaaaa, nu! Nu cumpăr frecvent din afară. Nu fac bișniță cu produse luate după AliExpress, Wish sau Temu. Și eu am cumpărat din UK, nu din Anglia. Apropo: singura dată când am cumpărat ceva după Amazon care costa mult mai mult decât 150 Euro, mi-a venit coletul cu Poșta Română și nu am plătit nimic dar se pare că DHL-ul are 3 c🐑
@@tlNCG E inceptator in comenzi pe net. Altfel ar fi stiut povestea cu 150 de euro din afara UE.
@@tlNCG WoW! Cât de deștept ești. Ai înțeles comentariul meu sau doar ai citit și a trecut pe lângă tine? Ca idee, azi de dimineață mi-a venit un alt colet tot de la accesași firmă din UK, dar de data asta cu Poșta Română și nu am plătit TVA. Am plătit doar pentru procesarea coletului. Nu am nici o problemă să plătesc taxe vamale dar vezi tu, chiar dacă UK nu mai e în UE încă se află în EEA (sper că știi ce e asta) și TVA-ul se plătește acolo nu în România. Așa că înainte să te dai deștept încearcă să afli toate aspectele problemei.
A - Anomalii
N - Naționale
A - Ambigue
F - Fratelo'
Prea bun acest clip, abia aștept continuarea, ar fi bine să nu fie, dar ironia face că țara asta ne surprinde în permanență cu câte o nouă, veche dar neștiută reglementare, pompoasă arătoasă și cel mai important ambiguă, o vai Românie te halesc. Cred că noi muritorii de rând asistăm la o auto-mutilare, în care statul e un fel de spectator ca pe Counter Strike, genial ce să mai. Hai cu algoritmul Dane, ești impecabil, ca de obice și ''transparent'' cum ar zice băieții, cei care, cei care...
🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂
Ma număr printre cei 8k de oameni care au primit Înștiințare de la ANAF. Pt nush ce declarație din 2017 pe vremea când aveam pfa.. in contextul in care mi am
Închis firma având toate declarațiile la zi. Alții fura miliarde și tot de la …oamenii de rând caută sa acopere bugetele.
Vand chestii pe OLX. Din 2017 am vandut niste chiloti folositi de bunica-mea cand traia, niste pixuri fara pasta si niste placi video vechi, vre-o doua-trei calculatoare de cand eram mic si oua fierte de acum 10 ani care suna a gol. MI-am vandut televizorul din casa pentru ca nu aveam bani de bautura si nu vad pentru ce as plati la ANAF ceva. Activitate comerciala inseamna cu totul altceva si un avocat va poate sfatui mult mai bine decat va poate "informa" orice scrisoare de la ANAF. O vizita la un avocat decent nu costa mult.
Ca si exemplu la "tu trebuie sa demonstrezi ca nu e asa cum te acuz eu ( statul)", am fost o data oprit in trafic pentru ca nu aveam centura si am trecut pe galben. Afara era ploaie si nu se putea vedea daca am sau nu centura iar la faza cu galbenu am spus ca nu am simtit ca pot oprii in conditii de siguranta, ca na, ei erau fix in spate. Ei au spus ca pot sa contest etc. Merg la un prieten avocat si ii povestesc treaba. Prima intrebare a fost:
EL- Cu cine ai fost in masina ???
Eu - Singur, ce conteaza...
EL - Cu cine ai fost in masina ???!!!
Atunci am inteles despre ce este vorba. Pe scurt, intr-o situatie de genu, tu trebuie sa demonstrezi ca de ce esti acuzat nu e adevarat si nu invers, pentru ca se considera ca organul statului are integritate totala si acuzele lui sunt adevarate din start, de altfel ce spun ei sunt probe in instanta. Adica daca eu faceam contestatie eu faceau apel de 3 ori si nu aveam cum sa castig pentru ca nu aveam martor, plus de asta doar timbrul de judecata era aproape la fel de scump ca si amenda.
Ca si concluzie, intr-o tzara corupta, justitia e doar o alta forma prin care cei de sus ii controleaza pe cei de jos si ii mai si jumuleste cand poate.
Ce am retinut insa este ca nu aveai centura si ai trecut pe galben. Restul e smecherie?! De fapt aici e problema...
@@razvanlex pai asa, si? in lege scrie ca trebuie sa opresti, daca poti, in conditii de siguranta. nici eu nu m-as fi infipt in frana, pe ploaie, mai ales cu masina de politie in spate, cine naiba mai are chef sa stea si prin service. e galben da-l in ma-sa.
cand esti in miscare la intrarea in intersectie, si se face galben, cel mai bun lucru pe care il poti face, in majoritatea cazurilor, e sa accelerezi, nu sa ramai ca boul sa te claxoneze juma de intersectie. daca viteza de trafic e
Daca n-ai inteles ce-am spus, nu-i bai.
@@razvanlex nu despre asta e vorba, daca aveam sau nu sau daca ei or avut dreptate sau nu. Strict la cine ce trebuie sa demonstreze ma refeream. In cazu de fatza ei puteau sa ma acuze de orice ca eu fiind singur si ei 2 nu aveam cum sa demonstrez ca nu e asa. Nu conteaza adevaru, conteaza ce poti sa demonstrezi, pentru ca acuza organelor e direct proba in instanta si tu trebuie sa demonstrezi ca nu e cum spun ei, nu ei trebuie sa demonstreze ca dc te acuza e si adevarat.
@@Hornu2008 Da, asa functioneaza legea. Credeai ca in instanta se face dreptate? Nu, se aplica legea pe baza dovezilor. In cazul procesului verbal de contraventie se prezuma cele inscrise in el, nu e ca in penal, prezumtia de nevinovatie. Anumite contraventii nu pot fi constatate decat "la ochi", nu poti avea totul pe camera. Da, pot aparea si abuzuri, am patiti si eu, uneori le rezolvi in instanta alteori nu te mai complici. Daca vorbim in principiu.
Insa in cazul de fata aparent ai gresit deci era justificat. Prea multi soferi profita de lege, de "in conditii de siguranta" si altele asemenea cand de fapt abuzeaza si nu-si asuma consecintele. D-asta avem traficul din prezent.
Amicul tau nu ar trebui sa plateasca un leu, nici de frica, nici de altceva, iar daca ANAF-ul actioneaza, sa-i dea in judecata la foc automat, chiar si pe partea de procedura si altele. Nu ar trebui nici in ruptul capului sa accepte orice "nu se poate, nu are rost, oricum n-ai ce face" si alte asemenea care sunt menite sa descurajeze. Cata vreme ANAF nu e in stare sa dovedeasca nimic, fapta nu s-a intamplat. Pt ca daca se merge pe prezumptia de vinovatie, atunci am ajuns un stat fascist. Si da, indiferent ca pierzi procesul sau esti tarat prin tribunale zeci de ani, e de datoria ta de cetatean sa-ti aperi drepturile, by any means neccessary. Altfel, daca renunti la ele asa de usor, poti sa-ti faci bagajele si sa te muti in Rusia, China, Coreea de Nord sau altele, acolo unde nu mai ai aceasta problema, a drepturilor.
Subscriu ! Nu trebuie declansat niciun fel de demers cu ANAF-ul, nici macar raspuns la scrisori !
Mizerabilii de acolo mizează exact pe faptul că românii nu au nici timp, nici bani pentru mizeria asta
Orice om drept, cu principii si curat, la un moment dat va face "sacrificii" ori "va inchide ochii". Si crede-ma, nici tu nu esti o exceptie. Ai dreptate, e fascism. Insa nu toti au bani pentru cheltuieli de judecata (ori ani de zile de cheltuieli de judecata), si nu toata lumea are nervii sa faca asta. Chiar daca prietenul lui e complet nevinovat, el va alege sa plateasca falsa vinovatie, doar ca sa doarma la noapte linistit si sa stie ca a scapat de tot rahatul ala. E o realitate. Una buna? Nu, sigur nu, dar fiecare om are linistea lui, in felul lui. La fel si tu, daca copilul tau ar fi intr-o situatie foarte neplacuta (si aici ne referim la un copil educat bine, nu cazul de la 2 Mai), stii ca e complet nevinovat, ai plati ca sa-i dovedesti acea nevinovatie, daca ar fi cazul. Ar fi corect? Nu. Dar asta e, totul depinde de cum alegi sa dormi la noapte. E o remarca cretina ce spun eu, dar toti facem sacrificii si toti suntem corupti, sa nu-mi bagi gogosile ca nu e asa. Da, poti sa fii un om integru, dar in unele situatii vei lua si alte decizii. A, si sa-ti mai spun cateva lucruri. De multe ori, sansele sa castigi contra statului sunt aproape zero. Iar daca castigi, esti terminat psihic dupa toate procesele. Deci unde dam si unde crapa.
@@dimitriasimov2140 mi-e clar ca suntem claditi dintr-un material diferit. Poate experienta de viata sau pur si simplu diferenta de generatie isi spun cuvantul. Nu contest faptul ca unii sau altii nu sunt incoruptibili, sau ca nimeni nu face sacrificii, desigur, cu totii o facem in felul sau si va trebui sa raspundem pentru asta. Dar in speta de fata, cu siguranta nu platesc falsa vinovatie, asa cum spui tu, pentru ca asta ma va face automat vinovat. Si in acest caz la anu voi plati iar, ca daca anu trecut a mers, de ce nu ar merge si la anu? Si brusc, chestia capata un iz de camata. Si unde e atunci linistea? Si daca se intampla un abuz din partea unei institutii a statului iar tu inchizi ochii, devii automat partas, iar apoi ne intrebam cum am ajuns aici si de ce nu ne mai facem bine.
caută în legislația fiscală înainte de a vorbi! Tu ai obligația de a dovedi o anumită stare de fapt fiscală, ANAF nu are această obligație, el doar constată și gata, ești bun de plată!
Foarte pertinent domnule! gata am hotarat Zona IT presedinte!!!
Am primit si eu o mizerie de aia dar culmea ca eu nu am vandut nimic olx, nici macar nu am cont pe situri de astea. La mine 100% de la banca au luat datele pentru ca am avut 3-4 rambursuri dar niciunul trimis de mine, cade si treaba ca au luat datele de la firmele de curierat.
Nu mai bine se apuca ANAF de recuperat zecile de milioane de euro de la Negoiță? Sunt datorii certe, recunoscute, însă intangibile, pentru care nu trebuie să depună nici un efort de a investiga, calcula sau scrie notificări.
Super tari clipurile de genul acesta ❤ ma uit la canal pentru clipuri de tehnologie da mai mult pentru astfel de videouri
Bravo. Super bun clip, la cat mai multe!
Bravoo esti foarte bun! se vede ca speta este detaliata!
Boss, de ce să te complici pentru niște piese de mobilier, biciclete sau un pielefon cu sume ramburs în cont? Te întâlnești cu omu, îți dă parnosu cash și ai scăpat de brațul lung al legii care te caută la sulă. Mi se pare cea mai bună și sănătoasă soluție
Pentru ca nu toti gasesc clienti in orasul lor.
Corect! Iei mobila in spate si va intalniti la jumatatea drumului. 😀🙃
Eu am o metoda simpla de a scutura sistemul bugetar: 1) Da prime de 50% din salariu pentru 50% cei mai performanti angajati. Cel mai probabil se vor da pe baza de pile la toti politrucii. 2) baga-i in somaj tehnic cu 100% salariu pe cei care au primit pentru 3 luni. 3) Masoara rezultatele in lipsa lor. 4) Da-i afara.
Exact aceeași problema este implementata in Spania incepand de anul acesta. Sa vezi dans la anu.
Nu mă deranjează să fac evaziune fiscală de atâția ani :)) nu vad nimic rău în asta bazat pe moralitate nu lege, banii pe care îi fac (neplătind taxe) tot aici în țară îi folosesc pe trai și orice device.
Am plecat în afara prin 2011 împreună cu soția cu plan sa rămânem ieșiți vreo 5 ani maxim timp în care sa ne adunam de un apartament ca să nu îl facem în rate pe 30 de ani. Apartamentul l-am făcut cam în 5 ani dar intre timp au venit și copii și am rămas în continuare încă un an, sa treacă cu bine sarcina aici în străinătate, încă un an doi sa crească puțin bebele, încă un an ca a mai venit un bebe și tot asa. Acum suntem aici în afara de 12 ani iar primul copil tocmai a început școala. Acum stau ca na, educația în România lasă de dorit asa ca mai stam câțiva ani, vreo 20, sa își facă copii educația aici...
Ce vreau sa zic este ca dacă pleci din România undeva oriunde și îți este puțin mai bine, mereu găsești motive pt care sa mai stai 1 an, 2, 10 și tot asa. Ba sistemul de sănătate de acasă nu te face sa te întorci, ba educația, ba munca care funcționează doar pe pile, relatii, umilire și incompetență, ba statul incompetent cu sistemul lui corupt și ineficient făcut parca sa te rupă pe genunchi cu orice ocazie, ba asigurările proaste și lipsa empatiei, lipsa răspunderii, lipsa bunului simt, ba și ba și ba. Deci mereu vor fi motive suficiente pt a rămâne plecat iar motivele astea toate sunt date direct proporțional de ineficienta și proasta gestiune a statului roman. Pur și simplu ramai unde ești, uiți de România și uiți ca esti roman. Nu mai vezi viitor acasă și dacă îl vezi va fi mai dezamăgitor decât statul străin în care te aflii.
Păcat de familia rămasă de acasă, păcat de romani de toți care suporta umilirea și bătaia de joc a statului roman în singura viata pe care o avem pe acest pământ.
Dehh, sistem centralizat succes 😆🤣
Dane eu sunt venit din schimbul trei dar clipul tau a fost asa interesant incat m-am uitat la tot ... Multumesc de clip si informatie.
Il ador pe omul asta! Mi se pare cel mai bun! :)
Eu vin pe canal in special pt clipuri de acest gen. la celalate nu ma uit mereu.
Dar hai sa iti zic ceva de Evaziunea fiscala din UK. Si aici se face la greu si la fel se lucreaza doar cu cash.
Nu o sa insir zeci de exemple. ma rezum la unul.
Proprietarii de case, Al me in cazul de fata. Are pe numele lui 20 de case. Fiul inca 10 si fiica 5.
El se ocupa de toate si deruleaza afacerile ca self employed.
Plata e doar cash, cu un contract care e apa de ploaie,
Si fiindca e chas, el declar ce sume vrea muschiul lui.
La o casa pe care incaseaza , sa zicem, 150 lire/saptamana el declara 50. Si din cand in cand spune ca a fost nelocuita toata luna.
eu cred ca : ei vor inca o revolutie exact ca si in 1907, sa mergem peste ei s-o simta bine .😂
Foarte corectă abordare! Dar ar mai fi de vorbit si despre smecherasii, cum e si un amic de al meu, care n-are o zi de angajare dar are dita-mai viluța construită. N-ar trebui ANAF sa se intrebe de unde bănet pt materiale de construcție? Plus de asta băiețașu vinde si cumpără de toate, in general "cu predate personală". El lucreaza in construcții la negru-negru si traieste bine. Plus de asta mai și râde în palme, de fraierii ca noi, care mai fac câte o facultate, se angajează, lucrează si platesc toate birurile la timp.
Mulțumesc pentru conținut de calitate!
In 2017 s-a pornit un intreb proces impotriva mea, de catre primarie si ceva instotutie de taxe pt motivul ne platii a unei sume restante, totale de 2800 RON. Cu poprire si tot procedeul. Cand am ajuns la taxe si impozite, mi se desfasoara 3 amenzi de circulatie, 2 de STB si inca cateva maruntisuri. Din toate acele amenzi, una singura era neachitata. O amenda stb in valoare de 200 ron. Amenda catre trebuia anulata in urma castigarii unui proces contra STB. Dar celelalte erau amenzi achitate atat la CEC cat si direct la politist. 2 din ele fiind amenzi in urma carora s a retinut permisul si talonul. Amenzi care trebuie achitate pt a se recupera zisul act retinut. Ambele acte fiind in momentul respectiv la purtator. In urma unei anchete, s a dovedit ca dobitocul angajat al intitutie de stat, pe profil taxe si impozite, a bifat platile doar in sistemul local, nu si la sistemul central unde se trimit rapoartele. Si uite asa, saptamani de conturi blocate, nervi si drumuri.
Poate imi explica si mie cineva de ce trebuie platit impozitul de mai multe ori pentru fiecare lucru vandut? Ca e masina, apartament sau mileu, s-a platit o data tva-ul cand a fost luat de nou din magazin, de ce mai trebuie impozitat a "n" oara cand este vandut?
Datele de la ANAF sunt incasarile din extrasul de cont si din raportarile obligatorii ale curierilor. Pe baza acestor incasari se emit adresele de conformare. Au fost situatii in care persoane fizice au vandut timp de 5 ani 100 de masini (nu recunosc ca este activitate continua), au cumparat si vandut aparate foto de valori mari, altii acvarii . Una este sa vinzi 3-5 acvarii in 5 ani si alta 100! Daca vinzi bunurile personale, si nu bunuri cumparate azi si vandute maine, nu cred ca este o problema. Faci declaratia, treci la venituri sumele incasate (pe care le are si ANAF) si la cheltuieli aceleasi sume, venit net 0, impozit 0.
Ești tooooop,fix asta mă doare pe mine,ești top ❤
Bun contentul asta. Multumesc! 🙏
După implementarea C.B.D.C. toate acestea vor dispărea. Totul, până-n cel mai mic detaliu va fi controlat de către "sistem" direct de la pupitru, unde se va centraliza 100%, tot ceea ce înseamnă afaceri, servicii, etc.
Atunci oamenii vor intra în totalitate proprietatea "sistemului", sistem ce nu va putea fi combătut în niciun fel, deoarece nimeni nu știe unde se află, din cine se compune, etc.
Libertatea va dispărea în totalitate.
(Libertatea este un drept dobândit de către om prin naștere, prin faptul că ființează, nicidecum nu i-l dă cineva, cu atât mai puțin statul! Statului îi revine OBLIGAȚIA de a veghea la respectarea drepturilor și libertăților dobândite, repet: PRIN NAȘTERE, nicidecum să i le restrângă până la sclavie sau chiar moarte)
Drepturile nu exista, nu raportat la conceptul de drept. Dreptul este inalienabil... sau ar trebui sa fie.
Insa, atat timp, cat statue ti'l poate anula, el nu este un drept, ci un privilegiu, chiar unul temporar.
Apropos, dreptul ti'l acordat statul pentru ca esti cetatean al statului respectiv. Nu il ai de la doamne'doamne ca ala e basm, deci nu din aer la nastere. Statul acorda drepturi si libertati. Ele nu sunt ceva obligatoriu. Intreaba'i asta pe toti apatrizii care au ramas fara tara si fara drepturi, pt ca statul si'a retras protectia.
...ceea ce nu se va intampla niciodata. E doar un episod de Black Mirror.
Cat timp vor exista oamenii, vor exista metode de pacalit sisteme. The end.
@@mihaialexandru314 Așadar, ne vom dezvolta noi abilități de refugiu, de camuflaj și de eschivă :)
Eu am o curiozitate... In calitate de platitor de taxe, cu cat imi creste mie datoria in stat-ul unde incompetentele fiscale ale acestuia sunt platite de contribuabilul de rand ?
Woww, sunt șocată. Cât de mizerabil poate să fie acest (încă) stat român cu noi? Majoritatea muncim pe minimul pe economie si au zis că n-o să ne ia la întrebări dacă vindem bicicleta copilului pe olx. Ba, uite că ne ia. Noroc cu dv, știm ce trebuie să facem. Abonată doar pt acest video, multumim
Mă bucur că a apărut acest material întrucât el explică indirect ce se va intanpla cand vom fi înrolați cu toții in cloud-ul digital, vom fi luați la bani mărunți de ANAF pentru cele mai mărunte lucruri.
E bine să fim conștienți de lucrurile astea.
Din punctul meu de vedere, veniturile astea întâmplătoare "generatoare de ramburs", peste o anumită sumă, ar trebui declarate la "alte venituri" si cu asta, basta.
Sfatul meu - daca aveti vanzari intamplatoare (nu comerciale) ocoliti cat mai mult rambursul si vindeti personal pe cash ce puteti, nu completati niciun fel de declaratie pentru nimic si nu raspundeti la provocarile ANAF prin scrosorele. Daca au vreo baza sa trimita ei decizie de impunere pe ce au de trimis si abia atunci puteti incepe demersuri.
Daca puteti, goliti conturile sa nu aiba pe ce pune popriri.
thanks, loved it
am avut probleme sa sting datoriile cu sumele platite in avans
NAD-urile au fost foarte bune, Dan. Nici boxele Unitra cu difuzoare cu calota metalica, in anii '80 eu le-am avut pe cele de 90W, n-au fost rele, doar ca sunau putin "rece". O, tempora.
Si da, OLX e un soi de flea market. Ca sint unii care vind acolo ca activitate principala e ok. Dar asta e problema Anaf? Asta cind nu sint in stare sa colecteze cea mai usor de colectat taxa, TVA-ul?
Aia nu vor sa o colecteze. Ca nici nu pot altfel cand e obligatoriu. La noi, ca in toata uniunea, TVA'ul e inclus in pret. Si cand depui incasarile la banca, pui si TVA'ul separat, ca nu poti altfel. Formularea stas. Deci TVA'ul nu e ca nu poate fi colectat. Trebuie doar sa'l ia. El e depus de fiecare comerciant in contul statului. In formular scrii cat, cdin ce tip de activitate si cat e TVA'ul pt activitatea aia si obligatoriu il declari si versi in contul statului, DE FIECARE DATA cand iti depui incasarile, adica zilnic.
Salutare ! Cand ai timp , adresezi te rog si topicul schimbarilor fiscale ce urmeasa sa fie aplicate ? Multumesc
Acelasi comportament l-am intalnit in strainatate, doar ati auzit de IRS, unde poti primi astfel de înștiințari inclusiv retroactiv. Trebuie sa bagi tot in clasoare pentru a justifica orice ban netaxat astfel incat sa ai un istoric de cativa ani "just in case"
era o vorba: "Toate cele-n buze" . Foarte frumos tricoul
04:55 - Nu doar îți sună ție dar este scris negru pe alb în lege:
ART. 73 Sarcina probei în dovedirea situației de fapt fiscale
(1) Contribuabilul/Plătitorul are sarcina de a dovedi actele și faptele care au stat la baza declarațiilor sale și a oricăror cereri adresate organului fiscal.
(2) Organul fiscal are sarcina de a motiva actele administrative fiscale emise pe bază de probe sau constatări proprii.
Adică, tu plătitor, ești obligat să dovedești că ai dreptate, dar el, ANAF, poate doar să spună că nu, că vorba aia, așa a constat!
Salut Dane! Ma bucur ca ai abordat si astfel de subiect si ma bucur ca sunt alaturi de zona indiferent ca e vorba de achipa si de vizionatori! Sincer tot daca de data asta, cum ai zis si tu, si citez, "de data asta fara agoritm", sincer la indrumarea ta sa ne spunem parerea in comentarii, sincer doresc sa imi expun si eu parerea mea tot daca este una generala si in acest comentariu una lunga la o problema specifica asupra domeniului financiar, sau cel putin o problema legata de stat si autoritatea ANAF. Oricum disclaimer: nu am studii medii sau avansate despre economie ci doar cunostintele ce se preda in licee cu prodil economic si facultatile de stiinte economice. YOU CAN CHANGE MY MIND!
Sincer mi se pare ca dupa cum probabil avem o idee generala legata de stat, una cred ca comuna, cel putin din stirile sau publicatiile media de pe tot internetul romanesc (si adevarate, oarecum), sincer stim cu toti ca statul ca orice alt stat, momentan nu cred ca nici o tara nu are o autoritate si putere si gestiune perfecta, are propriile sale intentii de a indeplinii anumite task-uri si aici vreau sa ma limitez doar la problematica cotidiana "de parnos" - adica banul.
Avand in vedere faptul ca ANAF si implicit statul doreste sa analizeze veniturile cetatenilor mi se pare ceva normal , ca din propriile mele cunostinte stiu ca acest sistem se practica si in statele nordice pentru a stopa coruptia sau evaziunea, prin o forma sau alta, indiferent ca vorbim din venituri salariale sau ca unul "Gigel" doreste ca sa vanda "bicicleta copilului/vecinului" pe OLX. Si mie mi se pare din punctul meu de vedere o tampenie ca Statul sa analizeze toti cetatenii conformi regulilor lor pe o perioada indepartata, aici vorbesc de perioada 2017-2021, de orice forma de venit indiferent de perioada de timp din acel interval, tot daca imi sta gandul ca voia sa impoziteze defapt perioada de pandemie unde statul a oferit voluntar din punctu meu de vedere subventii pentru ca economia sa meaga inainte si acum vrea banu la loc sau sa obtina bani pentru perioada de glorie a olx-ului, perioada pandemica.
Sincer pentru mine citatul tau legat ca Statul/Anaf a mentionat ca un cetatean corect cu coloana vertebrala poate oferii documente pentru tot ce i se cere sa dovedeasca ca totul este legal si ca nu e bisnita la colt de bloc mi se pare o abureala !
Din cunostintele mele si probabil este legat si de alineatul din lege mentionat de tine mie ca sa o luam "babeste" sincer daca eu dau 100 de lei din salariu pe un bun si eu il vand apoi cu 100 de lei sau mai putin, eu sunt de parere ca nu trebuie taxat nimic, adica nu s-a realizat profit "pa persoana fizica" ci doar este o recuperare a veniturilor practic recuperarea banilor cheltuiti pe acel lucru din salariul personal si sincer daca statul doreste impozitarea acelei sume de 100 de lei practic imi impoziteaza de doua ori salariul ceea ce nu se poate ca asta se numeste dubla impozitare ceea ce din cunostintele mele nu se poate ca practic daca am continua ca sa impozitam toate lucrurile materiale luate din salariile noastre practic din salriul mediu de 1700 de lei ajungem sa avem banii nostrii proprii aproape 0 deoarece eu cred ca la foecare gaura se cere bani cetatenilor pentru gestionarea banilor in domeniul public pe salarii si sporuri care din cate stiu in parlament nu se vorbeste de salriul minim pe care lucram eu cu pe salarii de 10 ori mai mari sau chiar mai mult...
In cazul in care eu la cazul mentionat mai sus vreau sa vand obiectul cu 100 de lei mai mult pe persoana fizica since rmi se pare ok sa declar asta si sa platesc impozit pe profitul obtinut dar dupa cum stim cu toti daca ANAF din intentia ta la scrisoarea lor declari veniturile si informatiile de provenienta a bunurilor sau banilor in urma vanzarii in perioada aberanta prezentata de ei si aproape prescrisa, este nejustificata sau neclara ei te taxeaza pe toata suma indiferent de cat de mare sau mica , pe langa fatul cand arati documentele si poate esti scutit de ceva acolo la suma dar e o suma aberanta sa zic la 1000 de lei sa ti dea sume de 5 lei si 10 bani sau in opinia mea ca in cazul sumelor justificate sa nu impoziteze nimic ca practic in scrisoarea lor te pune sa le declari ceea ce firesc duce si la impozitarea automata pe suma declarata tot daca e doar asa "Informativ".
Sincer ma gandeam sa scriu si ceva de sectorul firmelor, adica cel privat, dar cred ca nu mai e loc si de acest subiect ca deoarece stim cu toti cei ce au firme si colaboreaza cu alte firme sau perosoane si sun din afara domeniilor precum IT-ul sa fie ttul digital si sa fie una gen horeca sau comert unde fiecare trage pentru el, spre exemplu cym sunt la magazinele alimentare de bloc din ce mi s a zic ca vine omul cu marfa marca banu, vine cheluieli marunte cu functionarea marca banu, contibilii zic ca sa marci banu si la fel si statul si in cercul asta al oricarei firme ti se pune o piedica din care iti dai cu botul de asfalt si nu poti tine ritmul cu tot si toate si una sau alta te poate baga in groapa pana peste cap ca si in cazul in care esti denumit evazionist sau interlop daca tu stii ca esti corect si nu mai poti tine pasul cu platile catre stat sau colaboratori pe langa ca te cauta si pana in buzunare sa iti ia tot sa poata sa obtina "parnos"....
Sincer stiu ca e lung si putin trist mesajul meu dar sincer simteam nevoia sa impartasesc cu voi ideile mele si tot daca Dan nu a vrut algoritm la acest video va zic eu ca ma puteti contesta oricand in comentarii ca si raspuns la al meu si nu ma pot abtine sa zic si eu "HAI CU ALGORITMUL" si "BAFTA VOUA"!
Si daca eu am cumparat o placa video acum 5 ani de pe OLX si-am vandut-o recent pe 2 lei, o-i fi in baza lor de date cu datorii la stat!?😄😄
Daca ai folosit rambursul pentru a vinde in alta localitate, e foarte posibil sa te afli in vreo raportare la ANAF. Eu am renuntat sa mai vand lucruri marunte, nu merita deranjul
Mai bine de atât nici ca se putea explica, simplu, eficient și ușor de înțeles pentru oricine, așa ar trebui să fie informat cetățeanul unui stat care are oricum prea multe pretenții în schimbul la ce i se asigură.
Super tare videoclip !
Mult succes în continuare !
mda, dar pe OLX vand atat cei care vor sa scape de un anumir produs , cat si COMERCIANTI care vand >tricouri, adidasi, electronice ( telefoene, ceasuri,etc ), etc...etc ... nu stiu daca se pot confunda cele 2 categorii, insa pentru anaf e , se pare, totuna !!!
eu nu stiu cum x vinde lu y orice si z (adica statul ) ii revine o parte din ce produc x si y. Explica asta logic fara sa rezulte ca esti un socialist sa vad daca poti.
Misto e ca banii datorati de ANAF cetatenilor se prescriu... invers se pare ca nu e la fel. Si uite asa mai pleaca o gramada de romani prin alte tari. Multumim partidului si dragilor conducatori!
Se prescriu si datoriile, intr-o fereastra de 5 ani.
@@eugencoca3241 doar ale lor se prescriu. ale noastre se transforma in conturi blocate.
Colosala ...prezentare..BRAVO...RESPECT...!!!
apropo pe emag vind chinezii direct cum sunt taxati?
Asta mai este țara noastră? Toată lumea de la stat vrea să ne înșele, iar noi ce suntem nevoiți să facem ca să supraviețuim? Aproape orice și de toate!
nu a fost niciodata
Da, funcționarii sunt în război cu restul populației, fac cursuri de perfecționare pe bani publici la mare în hotelurile lui Copos, cum sa nu crească deficitul???
Da la Tohan mergeam pe sub cadru si era foarte grea . nu toti aveau bani de Pegas cu saua acea lunga ....ce vremuri cat am visat la acel pegas si am ajuns la 44 de ani si nu am avut 😥
Nici eu nu am avut Pegas-ul vechi cu șaua lungă și am 52 și nu am nici acum. Dar am avut 2 mașini la un moment dat. Acum una și e pe benzină. Dieselul s-au dat.
Din fericire generația noastră chiar a fost o generație de sacrificiu....și da știu acest aspect pentru ca față de acum noi am învățat un lucru important ......am învățat sa pierdem și asta nea făcut puternici .
Vremurile bune nasc oameni slabi , vremurile grele nasc oameni puternici 😊
in schimb cand ceri o hartie online de la ANAF (s-a intamplat cu vreun an sau 2 inainte de pandemie) tre sa astepti 2-3 luni ( nu mai stiu exact) si sa faci 2 drumuri la anaf... (nu exagerez deloc, chiar asta am patit :D)
Cam așa e și codul vamal la nivel UE , de ex poți să aduci telefoane din afara UE și la vama rămâne la latinenta vameșului să considere dacă sunt sau nu pentru comerț , nu e stipulat nici unde câte ai voie să imporți sau în maxim ce valoare fără să plătești taxe, dacă aduci o mașină întreagă e una , dar o persoană fizică poate să vină cu 10 sau 5 și să declare ca sunt pentru uz propriu
exact acelasi raspuns am primit si eu, la 7 minute dupa ce am trimis raspuns la adresa de email mentionata.. in fine mi se pare o tampenie, da am vandut pe olx mai multe obiecte, toate au fost PERSONALE, si toate au fost vandute la PRET muuuuuuuuuuuult sub pretul achizitiei. E trist, e foame de bani mare.
42:10 Si pe aceeasi bani sau chiar mai multi, daca e post din ala "cadou" folosit de politic pentru platile datoriilor fata de unii sau altii pentru loialitate sau oarece "servicii" prestate.
Servicii prestate in genunchi, sub birou...
De exemplu... mandatul domnului Oprescu (nu suntem toți hoți în țara asta domle) ,mandatul Firea.... mă minunez că Nicușor a reușit să își ducă reforma în primăria capitalei... vedeți rapoartele și minusurile moștenite. e o minune că încă mai e primar al capitalei. Cât despre ANAF... puie monta.
Esti minunat. Si tu, ca toti "ailanti". Ponta ala, a fost cel mai bun prim ministru pe care l'a avut tara asta de la pseudorevolutie incoace. Si singurul care si'a dat demisia din respect pt oameni, desi nu era nevoit, ca nenorocirea de la Colectiv nu era vina lui. Da' mna, e de la PSD, e corrupt si mafiot, sau communist. Ca nu mai inteleg. E capitalist corrupt sau socialist bolsevic? In caz ca nu'ti e clar, sunt notiuni contradictorii.
A nu se intelege ca apar vreun partid. Toti sunt manjiti si gresiti, intr'un fel sau altul.
Da' asta apropos de "puie monta", care expresie mie imi face scarba. Singurul om din scursura asta de politic care chiar merita apelativul "om" e cel mai infierat, iar toti cocalarii varuiti proaspata ca "oameni model" sunt aplaudati ca jegul ala de Basescu (mi'e jena ce javre "exporta Constanta mea).
Stau și mă gândesc că și cei de la ANAF au vindut cate ceva pe OLX sau alt site de genul asta. Să vedeți cum se vor soma între ei ba chiar unii dintre funcționarii de la ANAF își vor soma propria persoana sa plătească birul pe izmenele și telefonul vechi de care a vrut să scape. Ba chiar sunt sigur că funcționarul X îl va snopi în bătaie pe colegul Y care la pus sa plătească bir pe vechituri. Va spun eu ca riscam să avem cea mai buna lege și să intram in istorie cu cea mai buna lege fiscală cand cei de la ANAF își vor da seama că nu se pot impozita nici pe ei conform prezentei legi.
prescrierea nu este pentru oamenii de rand, este pentru politic, beizadele si oamenii sistemului sa inteleg, nu??? Anaf este o institutia a statului sau ce??? ca la o gramada de palate cu locatari cu ajutor social , nu face nimic. poate ar trebui desfiintata....
O alta chestie, doua treimi din veniturile noastre se duc la stat, ce face statul frate cu banii noștri? De ce fiecare comerciant trebuie sa plătească ceva la fiecare tranzacție, noi de ce mai plătim tva? Sunt convins ca am o gândire simplista, si ca nu înțeleg multe, și nici nu vreau sa înțeleg.
Ce știu este ca la stat se duc absurd de multi bani, si nu se face nimic pentru omul de rand.
Dacă s-ar privatiza toate presupusele beneficii pe care ni le oferă statul și am plati la privat în loc de stat, am avea ori plati mai mici, ori servicii mai bune sau both.
De ce la privat se poate și la stat nu răspunde nimeni?
Salarii de lux, sporuri fără număr, pensii speciale, pensionare la 40 de ani și alte privilegii ale bugetarilor
Ceva despre jocurile de noroc ca tot e pe val ar fi foarte interesant
Daca eu am vandut niste aparate vechi din casa, vechi de 30-40 de ani (pt care nu mai exista chitante/facturi), de ce ar trebui sa platesc ceva catre ANAF? Ca nu ar trebui sa se incadreze la comert. Exista un prag, o suma maxima, sau trimite asemenea scrisori la oricine?
Prin tara am mai auzit ca altii au primit plicuri de la ANAF...
Un lucru foarte important, care nu e mentionat in video si de unde porneste intreaga drama: ANAF are puterea legala de a reclasifica veniturile.
Ce inseamna asta? Exact ce se discuta in video: ANAF iti spune ca veniturile tale sunt de fapt altceva decat sunt. E by design, asa e legea. Cand iti reclasifica ANAF veniturile si eventual iti da si o decizie de impunere, calculeaza penalizari sau blocheaza conturile, singura solutie care iti ramane e sa deschizi un proces in justitie in speranta ca un judecator iti va face dreptate.
Nu spun ca e bine cum procedeaza ANAF si ii urasc cu pasiune, dar asa e legea si repet: ANAF-ul are puterea legala de a reclasifica veniturile. Ei fac din alb negru, din caine pisica, samd. Tu vinzi mobila veche din casa si ei spun ca de fapt tu ai intreprins activitati de crestere a animalelor.
Doar in fata judecatoului, daca se ajunge acolo, e ANAF obligat sa dovedeasca ce reclasifica.
O alta chestie importanta si poate prea putin inteleasa: mult din ce face ANAF la anti-frauda / inspectie fiscala e secret de serviciu, adica functionarii aia care verifica si iau decizii "behind the scenes" nu pot da lamuriri, chiar daca ar vrea ei sa o faca si sunt de buna credinta. Acei functionari nici nu pot fi contactati direct din motive evidente. Ei doar se "auto-sesizeaza" si atunci cand e cazul contribuabilul e contactat prin mijloacele formale pre-stabilitte.
Deci, revin, ANAF ca institutie nu vor da detalii niciodata despre ce si cum se face, decat daca le cere un judecator sa adauge la dosarul de judecata. E o secreto-manie foarte mare, la fel ca in toate celelalte institutii "de forta" ale statului. Ia incercati sa cereti informatii dintr-un dosar de la procuratura in care sunteti implicat, indiferent de calitatea dvs :) Vi se va spune ca veti fi citat daca e cazul.
Tot de aici rezulta si cea mai mare sperietoare pentru ANAF din partea unui contribuabil: ii ameninti ca ii dai in judecata - nu doar institutia ANAF ci si pe inspectori / functionari direct, personal, iar judecatorul le va scoate la iveala toate greselile, lipsa de logica, incalcari de proceduri si legi samd.
In fata unui judecator interesat sa sape sa afle adevarul ANAF nu se mai poate ascunde. Din pacate ce se cere in video-ul acesta - explicatii sau transparenta de la ANAF - doar un judecator poate obtine.
Îți scriu din Italia. Aici dacă cumperi o locuință personală și apoi o revinzi după mai puțin de 5 ani e considerată afacere și ești pus să plătești TVA întreg din urmă, față de cum a fost redus pentru prima casă. Ești scutit de asta dacă în mai puțin de 1 an îți cumperi altă locuință.
Acum pot fi câteva metode care să îi ajute pe cei de la ANAF să nu streseze inutil contribuabilul român. Dacă în fiecare an unul își schimbă telefonul ori mașina la 5 ani ori mai știu eu ce altceva, sigur acesta o face în pierdere pentru el și câștig pentru stat. Vinde cu mai puțin decât la cumpărat dar pentru fiecare produs nou se plătesc taxele aferente. Poate ar fi bine să folosească modelul (probabil) 'comunist' numit "consignație". Ai un produs (mai) vechi/uzat dar încă bun? Îl vinzi prin comerț cu TVA ori un adaos comercial impozitabil. Dar aceste taxe să fie destul de decente ca să nu încurajeze evaziunea. Și cred că niște taxe de bun simț undeva de 0,5-5% însoțite de penalizări de 10/20/50 de ori mai mari decât eludarea lor ar fi mult mai realiste. Și aș mai avea o cerință:
VREAU SĂ VĂD CĂ DIN TAXELE SI IMPOZITELE PLĂTITE DE MINE APARATUL BUGETAR VA FI MAI SUPLU ȘI EFICIENT, NU SE VOR SCURGE BANII ÎN NU ȘTIU CE AFACERI PĂGUBOASE PENTRU STATUL CARE TREBUIE SĂ MĂ REPREZINTE, ÎNVĂȚĂMÂNTUL, SISTEMUL SANITAR PUBLIC ETC ÎȘI VOR PRIMI PARTEA CORECT (6% PENTRU EDUCAȚIE) ...
P.S. treziți-mă din vise ... într-o altă țară!
Stai calm, nici Italia nu'i mai breaza.
Strigatul ala devenit organizatie anti-sistem si mai tarziu organizatie criminala, "Ma fia!" iti spune ceva?
Daca esti curios, iti spun si povestea, ca tot esti acolo, la mama ei. Ar fi jenant sa n'o stii, iar daca o stii te'ai prins de dublul sens: "la mama ei".
Coruptia e la alt nivel in alte tari si nu afecteaza direct cetateanul de rand. Dar, dream on, baby... dream on!
Pai daca eu mi-am vandut laptopul, ar trebui sa declar banii pe care i-am luat pe el? Pai nu am platit TVA cand l-am cumparat? Ce altceva ar trebui sa mai platesc. Banii castigati nu ii aveam inainte de vanzare dar sub forma unui bun? Cum adica sa platesc ceva statului pentru banii mei?
Si doi ...gândiți-vă ca plătiți taxa pe apa de ploaie ...va mai mira ceva ?
Apa de ploaie se plătește de când i lumea la oraș. Și mi se pare corect. Canalizarea trebuie întreținută de niște oameni...
si ce ti se pare anormal? Platesti pentru canalele alea in care se scurge apa, ai prefera sa te inunde?
@@vaxian837mda,doar că în majoritatea cazurilor sunt canale doar cu numele 😂😂
Locuiesc în Danemarca și plătesc și apa de ploaie... Întreținerea canalelor
@@dumifashion1 bine zis trebuie dar ce faci cu localitatile unde nu exista canalizare si o platesti in plus apa de ploaie la cosumu de apa publica de la coloana de apa a comunei