Isteria SH: masinile OBOSITE de pe drumurile selenare ale Romaniei! (RANT)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 1.2K

  • @Raziel01
    @Raziel01 3 ปีที่แล้ว +529

    Stiu ca "channel-ul" este axat mai mult pe partea tehnologica, dar ador de mor clipurile despre subiectele din viata de zi cu zi, unul dintre canalele mele preferate de pe youtube.

    • @andreimax21
      @andreimax21 3 ปีที่แล้ว +10

      Nici eu nu puteam s-o zic mai bine de atât. Mulțumesc.

    • @silvionne
      @silvionne 3 ปีที่แล้ว +3

      Bine zis, mi-ai luat vorbele din gura (pardon scrisul de pe tastatura)!

    • @sebastianbrezowski3493
      @sebastianbrezowski3493 3 ปีที่แล้ว +1

      Bine punctat.

    • @andreimax21
      @andreimax21 3 ปีที่แล้ว

      @@silvionne se poate scrie cu diacritice de pe tastatură. O setezi pe romanian-Programmers și te obișnuiești cu timpul. :)

    • @stefangalan2186
      @stefangalan2186 3 ปีที่แล้ว +1

      Eu doar pt astea ma uit

  • @rcsibiu
    @rcsibiu 3 ปีที่แล้ว +542

    Salut Dan. Uite eu sunt unul din soferii aia care si-au cumparat o masina veche si "dizal" de nevoie, de "sarakie". Si nu a fost un moft. Mergeam bine mersi cu autobuzul sau pe jos. Mai bine dadeam bani pe bicicleta, nu pe scoala de soferi, "cazan diesel", asigurare, impozite etc (un total de vreo 7000 lei!!!).
    Insa cu sotia cu handicap si cu copil mic in casa e cam dificil transportul (in general, insa MAI ALES iarna). Si de aceea am fost nevoit sa fac acest pas (de a deveni poluator al planetei).
    Asa ca am luat un Astra G 2.0 DTI diesel din 2001 cu Euro 3. Omul mi-a dat-o la 3500 lei (restul pana la 7000 a fost scoala de soferi 1400, asigurarea RCA 1000 si alte maruntisuri). Masina merge bine, a fost intretinuta si singurele defecte sunt estetice (ceva rugina pe la aripi, scaunele putin rupte etc). Masina nu scoate gram de fum nici in ture mari si acum, ca e in grija mea, voi continua sa o intretin cum pot mai bine. I-am schimbat cauciucurile cu unele Nokian DOT 2021 atat de vara cat si de iarna (1800 lei doua seturi de 4), distributia si franele (toate cu piese aftermarket de calitate, nu am ales cele mai ieftine din motive de siguranta).
    Doresc sa circul cu aceasta masina in siguranta si sa am mare grija de ea pentru ca asa si ea o sa aiba grija de mine. Schimbul de ulei a fost cam 500 lei. Am mai dat si pe filtre vreo 300. Am luat trusa medicala profesionala la 250 lei si stingator mare de 6kg la 120 lei, fara ca eu sa fiu doctor sau pompier. Pur si simplu vreau sa stiu ca le am acolo cand va fi nevoie de ele (preferabil niciodata).
    SI cu un salar de 2000 lei e dificil sa fac aceste lucruri, sa am grija de masina, de familie, sa platesc si rata la Prima Casa 1100 lei si altele. Dar le fac pentru siguranta familiei mele, nu pentru ca vreau sa trec ITP-ul cu spaga sau sa-mi fie frica de Garcea ca ma trage pe dreapta. Mereu am preferat calea legala si calea curata. Si stiu din familie ca o masina neintretinuta devine o groapa de bani si pana la urma ajunge la fier vechi cu ZERO profit. Nu vreau sa patesc acelasi lucru ca tata care s-a chinuit cu un Moskvitch si o Dacie 1310 peste 20 ani pompand bani inutil in ele.
    M-am uitat cu atentie la tot clipul si ai mare dreptate la final: ne cam doare in cot de planeta asta si e dificil sa faci ceva pentru a schimba cursul spre distrugere. Totul pleaca de la educatie, de la cum iti educi copilul (bineinteles, si cum ai fost TU ca adult educat) inca de la cea mai frageda varsta. Am si eu un copil mic de 3 ani care deja stie sa faca diferenta intre ambalajul de la prajitura si coaja de banana si le arunca corespunzator. Aceste mici detalii impacteaza adultul care va deveni acel copil si acel adult va stii sa gestioneze corespunzator mucul de tigara, sa aiba grija de masina lui si multe altele.
    Sper ca toti cei care vad acest clip sa invete sa fie mai responsabili. Mi-ar fi placut si mie sa imi cumpar o masina cu benzina sau de ce nu, chiar hybrid si nu ceva diesel cu 550.000 km la bord, insa bugetul a fost foarte limitat. Nu iti da nimeni masina de dupa 2015 cu o mie de euro si fara probleme! Asa ca totusi, macar acest Astra G se muleaza pe bugetul meu si imi permit sa cumpar piese de schimb. Daca as fi avut ceva mai nou mi-ar fi fost dificil spre imposibil sa o intretin.

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว +149

      Inteleg perfect situatia. Ai un like pe comentariu si de la mine.

    • @Morsificator
      @Morsificator 3 ปีที่แล้ว +35

      Să fiți voi sănătoși! Nu despre situații din astea ne plângem, ci despre cel care merge cu ea la cumătru...
      PS: Dacă vreodată trebuie să o schimbi, uită-te la vreo opțiune cu GPL. La momentul ăsta, cel puțin, încă e sub diesel ca și cost al combustibilului. Iar revizia GPL e 80-120 lei /an...

    • @alexandrupara4574
      @alexandrupara4574 3 ปีที่แล้ว +22

      Stai sa înțeleg. Cu un salariu de 2000 lei, lunar, plătești toate costurile din casă (facturi, utilități, întreținere etc) plus prima casă de 1100,l lei?. Fără supărare, dar nu prea cred.

    • @ticubogdan4236
      @ticubogdan4236 3 ปีที่แล้ว +20

      @@alexandrupara4574 crede-ma ca 2 persoane care GATESC pe bune nu consuma mai mult de 600-700 lei/luna PE MANCARE(din experienta zic)

    • @Andriushel
      @Andriushel 3 ปีที่แล้ว +15

      Cu 3500 lei dacă cauți cumperi un Logan 2006-2007 și la care piesele costă mai ieftin și se găsesc pe toate drumurile. Mai mult, la o Dacia poți pune piese originale de fabrică în service autorizat, nu piese aftermarket montate pe trotuar, cu care sigur e plin Opel-ul tău de 20 de ani vechime și care sunt departe de fiabilitatea celor originale care se montează în service-urile autorizate. Niciodată o Dacia (mai ales prima generație de Logan) nu va fi mai scumpă de întreținut ca o mașină germană care a costat dublu. Degeaba ai Opel daca e plin de piese aftermarket sau de la dezmembrări.

  • @andreimocanu1439
    @andreimocanu1439 3 ปีที่แล้ว +64

    Legenda spune ca dupa acest clip Dan si-a pierdut niste prieteni cu masini vechi inclusiv cel cu Touareg:)))

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว +37

      Oh da! Si inca cum!

    • @shunemar
      @shunemar 3 ปีที่แล้ว +4

      declater....cuvantul preferat al neveste-mii

    • @liviucornel2006
      @liviucornel2006 3 ปีที่แล้ว +2

      Pai respectivii nu erau prieteni cred. Deci a pierdut niste cunostinte.

    • @vic8695
      @vic8695 3 ปีที่แล้ว +1

      @@DanCadar pe buna dreptate. Nu e treaba ta cum isi cheltuie omul banii. Daca vrea sa se stearga la cur cu hartiile de 100RON, literalmente, treaba lui.

    • @Michael-zl8vz
      @Michael-zl8vz 3 ปีที่แล้ว +8

      @@vic8695 Nimic mai greșit !
      E într-adevăr dreptul lui să se șteargă la cur cu banii, dar nu și să arunce banii astfel folosiți, în ograda mea. După ce se șterge la cur cu ei, să și-i bage în buzunar !
      Aici e buba, cocalarul care nu-și permite să-și întrețină cazanul , ne afumă nouă plămânii, ori asta nu-i ok. Dar ca să nu zică lumea că suntem noi răi, îi permitem cu drag să-și bage mași... pardon, troaca în garaj, să închidă ușile și să inspire cu nesaț și nețărmurită mândrie ce iese din eșapamentul troacei.

  • @stefanrotaru9062
    @stefanrotaru9062 3 ปีที่แล้ว +122

    Salut Dan,
    Am observat o abordare diferită legata de service-urile mai mici.
    Imi amintesc clar povestea din clipul legat de garanții cu experienta ta de la Constanta cu Alfa.
    Din cate imi amintesc un "baiat de la un service de cartier" a reusit... ce nu a reusit reprezentanta.
    Sunt multi mecanici buni si in afara reprezentanțelor auto. in ultimi ani cei din reprezentantele auto mi se par mai mult inlocuitori de angrenaje noi, nu mecanici ce sa fie capabili sa schimbe o piesa stricata dintr-un angrenaj mai mare.

    • @DGDanyel
      @DGDanyel 3 ปีที่แล้ว +28

      perfect punctat ! l-am tras si eu un pic de urechi ! noi urmaritorii mai vechi avem grija sa stam cu batu' pe Dan " sa nu-l pierdem "

    • @tanasoiumihaialin658
      @tanasoiumihaialin658 3 ปีที่แล้ว +11

      acelasi lucru l am observat si eu, ca se contrazice putin...
      "Baietii" din cartier sunt cu 10 clase peste grandomanii din service uri

    • @liviucornel2006
      @liviucornel2006 3 ปีที่แล้ว +15

      Daca imi aduc bine aminte , la inceput a ales calea service autorizat . Acolo a inteles ca lantul slabicinilor il sufoca , si a ales sa caute si in cartier. Dar poate fac eu confuzie. Iar faptul ca sunt mecanici mai buni in afara servisurilor autorizate , este din cauza salarilor de mizerie de la multe dintre ele, si politica firmelor auto producatoare ce merg pe ideea de a schimba totul si de a nu repara nimic .

    • @tanasoiumihaialin658
      @tanasoiumihaialin658 3 ปีที่แล้ว +12

      @@liviucornel2006 da, asa a fost intamplarea. Ideea de baza este ca intradevar, exista un cerc vicios si sunt multe cauze. Dar tocmai asta e motivul pentru care cel putin in momentul de fatza, n as promova ideea ca e ok sa ti duci masina in "service uri autorizate". Alea sunt doar niste masinarii de tocat bani, luat la misto, nesimtire si nepasare. Cei mai multi angajati de acolo fiind doar 'montatori-demontatori", nu mecanici/ ingineri in adevaratul sens.

    • @yonutz333
      @yonutz333 3 ปีที่แล้ว

      Din pacate ai dreptate. Spre surpinderea mea, recent am dat peste un mecanic foarte bun la reprezentanta Honda. Din pacate sunt o raritate si cei care chiar vor sa-si faca meseria cum trebuie si sa nu fie doar "schimbatori de piese" prefera sa mearga in alte service-uri, si sincer, ii inteleg.

  • @ovidiu666
    @ovidiu666 3 ปีที่แล้ว +50

    Sunt de parere ca daca macar itp-urile s-ar face cum trebuie s-ar injumatatii nr de masini pe soselele patriei

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 3 ปีที่แล้ว

      Și reviziile tehnice anuale

    • @fotovoltaicelabloc
      @fotovoltaicelabloc 3 ปีที่แล้ว +1

      Daca este cuvantul cel mai romanesc !

    • @BogdanTabarcea
      @BogdanTabarcea 3 ปีที่แล้ว

      Ecosistemul șpăgii e în echilibru perfect la noi cînd te duci cu un hîrb la itp: băiatul cu hîrbul dă, băieții cu itp-ul primesc. Așa că nu are cum să fie făcut cum trebuie.

  • @Valyoyoable
    @Valyoyoable 3 ปีที่แล้ว +145

    Sincer sa fiu, imi plac mai mult video-urile de tip "RANT", sau cele in care povestesti diferite vacante sau intamplari.
    Imi place cum povestesti acele intamplari incat iti pune imaginatia in miscare si este foarte usor sa-ti imaginezi intamplarile. Sa nu mai vorbim de glumele din aceste video-uri care unele din ele sunt foarte bine infiltrate.

  • @Ciprian_Bivol
    @Ciprian_Bivol 3 ปีที่แล้ว +53

    Nu trebuie interzisa masina veche, in oras sau in afara. Trebuie doar facut ITP-ul fara spaga si s-a rezolvat problema.

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว +4

      Yep!

    • @sikysmv
      @sikysmv 2 ปีที่แล้ว +2

      Nici asta nu este suficient și să îți zic și de ce, testele de fum la motorină sunt doar in cantitate nu și conținut cum este la benzină, daca s-ar face așa absolut toate motoarele pe diesel mai vechi de 10 ani ar pica.

    • @ctr289
      @ctr289 ปีที่แล้ว

      Sunt dieseluri noi care scot fum oribil, spre deosebire de masina mea pe banzina, euro 4, veche de aproape 15 ani. Una e sa iti scoti filtrele sau sa nu ai ITP pe bune sau sa ai un diesel defect, pur si simplu, si alta e masina veche.

    • @40Heinrich
      @40Heinrich 11 หลายเดือนก่อน

      Sigur, nu o interzici, o ridici cu totul, o duci la casat, iar apropitarul plateste pt distractie si poluarea produsa pana atunci! Toate alea care au Itp-uri masluite luate la puricat si duse la Remat direct!😅

  • @brrr40
    @brrr40 3 ปีที่แล้ว +223

    "Tuareg V6 tdi e calea, adevărul și viața" 😂😂

    • @cirese22
      @cirese22 3 ปีที่แล้ว +2

      Clar cu fratii mai mici 1.9 / 2.0 diesel .

    • @Gaby-jr7gm
      @Gaby-jr7gm 3 ปีที่แล้ว +1

      Touareg v10 tdi is the Bosss

    • @lucacojo
      @lucacojo 3 ปีที่แล้ว +2

      V6 ca v6 da r5 2.5 distribuție pe roti dințate o adevărată minune inginereasca.

    • @florinpandele5205
      @florinpandele5205 3 ปีที่แล้ว +1

      Amin.

    • @florinpandele5205
      @florinpandele5205 3 ปีที่แล้ว +1

      Scuzați-mă am vrut să zic "Audi":)

  • @ANTIANONIMI
    @ANTIANONIMI 3 ปีที่แล้ว +65

    "Nu e cu*va in tot satul, cum e la romanii pasatul"

    • @thenutz-ro
      @thenutz-ro 3 ปีที่แล้ว +5

      Am râs cu muci

    • @Amigow0w
      @Amigow0w 3 ปีที่แล้ว +3

      passatul*

  • @teodorgavris7078
    @teodorgavris7078 3 ปีที่แล้ว +40

    Domnule Cadar, 7:45, mai stii cand "un baiat" ti-a facut Alfa cu care aproape ai ramas in drum cand mergeai la mare? "La un baiat" de multe ori se face servisul mai bine ca la un servis mare (acel baiat daca nu face treaba buna, maine "se inchide" ca de, nu mai vine nimeni la el. La reprezentanta se face nu se face treaba buna, ei raman pe piata (garantii, revizii, etc.)

    • @MrRORVI
      @MrRORVI 3 ปีที่แล้ว +4

      Daca ajungi sa te enervezi si sa-ti dai seama ca se profita de tine, ca si client (Mi s-a facut estimare de 900 de lei pentru montarea a 2 faruri pe Honda Civic mk8. 1000 de lei estimare pentru montare folie pe faruri. Si am coleg la serviciu care si-a luat Renault-ul din service plin de vaselina si praf la interior, si cu lucrarea facuta prost. Altul care s-a dus cu un Hyundai sa schimbe elemente de la sistemul de franare, si cand a ajuns acasa a constatat ca iesea fum din discuri...asa de bine era facut 'reglajul'...ironic, a 3-a vizita de-abia a fost cu noroc si a plecat acasa ok cu masina.) , la un moment dat ajungi sa faci singur lucrari de intretinere...cel putin cele la care nu ai nevoie de elevator sau alte scule 'exotice' si super scumpe.
      Nu zic, am si povesti de la un coleg cu Kia, care merge la 'baiat', si sunt preturi ok, lucrarile facute ca la carte, si e super multumit, si doar acolo se duce cu masina!

    • @Astristul
      @Astristul 3 ปีที่แล้ว +2

      Depinde de băiat. Unii au deja o plajă bună de clienţi şi dacă nu le place de moaca ta, pot să te ia de fraier, că-şi permit luxul ăsta.

  • @MrRORVI
    @MrRORVI 3 ปีที่แล้ว +21

    Super videoclipul!
    Proaspat proprietar de Civic din 2007. Subscriu la aceasta idee. Am cumparat masina cu 4 400 de euro acum 7 luni, si am mai cheltuit in jur de 1 500 pe piese si reparatii.
    M-am lovit de aceeasi problema despre care spui cu service-urile de slaba calitate. Am avut de inlocuit suportii de la motor, si am citit in manual ca trebuie stransi la o anumita specificatie, deci cu cheia dinamometrica. Intreb daca se face asa, si raspunsul vine scurt: 'A nuuu! Nu aveti nevoie de asa ceva. Daca strangem bine cu pistolul, e in regula!'.
    Consider ca ITP-ul care se poate trece 'cu 100-200 de lei, si scapi' (recomandarea unui amic), este o mare problema la noi.
    Apoi mai este lipsa de optiuni in ceea ce priveste mobilitatea. De cele mai multe ori transportul public nu este cea mai buna optiune, sau nu este o optiune deloc. De aici si numarul mare de masini cred.
    Daca e sa vorbim si de masinile neintretinute (aka harburi, tigai, pocnitori etc), nu de putine ori mi s-a intamplat sa apara un nor mare de fum intre mine si masina din fata mea, si imediat sa-mi miroasa in masina ca si cum conduceam o afumatoare. Ar trebui facute mai des verificari in trafic, iar cei prinsi cu ITP luat 'de-a moaca' sa plece de la control cu platforma, iar inspectorul care a luat spaga la ITP sanctionat dur.
    Ca mentiune, ITP-ul la a mea a fost trecut cu brio, din prima (fara spaga).
    Imi place la nebunie masina!

    • @yonutz333
      @yonutz333 3 ปีที่แล้ว +1

      De acord, din pacate la noi legile si sanctiunile se cam aplica dupa ureche, doar pe alocuri.

    • @Bogdangati4
      @Bogdangati4 3 ปีที่แล้ว +1

      Si a mea este o masina veche, intretinuta corespunzator cu o cheltuiala ce o depaseste pe a ta ( dar nu vreau sa subliniez treaba asta ) , in mod normal este o masina catalogata ca fiind de cocalar , numita tigaie, cazan, samd. Masina a costat cam tot pe acolo ca pret de achizitie si din fericire am ales benzina nu dieselul. E adevarat ... consumul e mare , intretinerea a fost si ea la randul ei scumpa pentru ca vechimea isi spune cuvantul la majoritatea garniturilor si furtunurilor, dar atata timp cat masina corespunde din punct de vedere tehnic si estetic, ITP-ul este trecut fara spaga, eu chiar nu vad unde este problema cu masinile vechi daca acestea sunt intretinute corespunzator si satisfac nevoia omului.
      Eu mi-as dori sa fie scoase din circulatie cele care au carpeli, rugina neremediata, noxe neconforme,pierderi de antigel si ulei ( care pot provoca accidente, sunt si motociclist iar petele lasate pe asfalt din cauza pierderilor mentionate anterior pot cauza derapaje nedorite si automat se poate cauza un accident ) .
      Tot pentru masini vechi inca se pot cumpara catalizatoare noi si originale, asta inseamna ca nu ar fi o problema sa circule pe drumuri... in fine, cred ca am amestecat prea multe idei si nu ai reusit sa intelegi mare lucru :( . Sper totusi sa vezi acest comentariu si eventual sa raspunzi :D.
      O zi / seara buna sa ai !

  • @misterc3835
    @misterc3835 3 ปีที่แล้ว +32

    Într-o lume îndreptată spre perfecțiune, ai mare dreptate. In lumea noastră am un dubiu asupra pregătirii și specializării mecanicilor din majoritatea service-urilor comparativ cu cei de la colțul blocului.
    Ar mai fi de luat in considerare și promovarea consumerismului exagerat, care te face sa atunci obiectele chiar daca ele mai pot fi folosite. Care e calea cea dreaptă?

  • @mihaimorarutone4504
    @mihaimorarutone4504 3 ปีที่แล้ว +44

    Mofturile sunt pentru cei din lumea civilizată unde 300 euro este o rata acceptabilă la noi 300 euro e un salar iar transportul in comun inexistent. Nu ne permitem mașini noi sau sa din occidentali atât cât suntem în lumea a treia cel puțin 75% din populație. In Romania sunt 2 lumi paralele iar cei de pe net din păcate că tine nu sunt conștienți cu viața de zi cu zi in tara asta unde incercam să trăim. De trezit ne vom trezi când ne vom permite 680 lei rata la un Logan prin rabla cea mai ieftina alternativa. Chear sunt satul parcul auto se va inoi odată cu timpul când vor fi mașini electrice second ieftine vom avea și noi dar nu putem ține piept cu Occidentul nu suntem egali și nu vom fi niciodată iar ceea ce ne permitem e second la haine mașini electrodomestice și ceva chinezării în rest gura mica majoritatea stăm că niște câini și acceptam înjosirea de la voi cei din lumea modernă și politicieni care încerca să strângă de gât pătura de musloc rămasă cu un venit de 2000 lei pe persoană cu tot cu bonuri și ăștia suntem multiiiii inculți prosti tembeli nepăsători cum vreti sa ne faceți și analfabeți mulțumită sistemului de învățământ

    • @ioanvictor2840
      @ioanvictor2840 3 ปีที่แล้ว +1

      prea bine zici!

    • @vasileciobanu4313
      @vasileciobanu4313 3 ปีที่แล้ว +13

      Din pacate de data aceasta nu pot fi de acord cu Domnul Cadar. Dumnealui si alții care critica dur deținătorii de masini mai vechi, din pacate trăiesc într-o bulă, în care cumpăratul unei mașini noi din la 6-7 ani este ceva normal, ei nefiind la curent cu realitatea din teren. Pentru a-mi susține opinia vin cu un exemplu real. Eu provin din unul din cele mai sărace județe ale României, satul meu se afla la 40 km de cel mai apropiat oraș, la care pentru a ajunge ai următoarele variante: mașina personală sau sa mergi 8 km pe jos sau sa dai 30 lei unuia pentru a ajunge la gara de unde iei trenul, cu care faci o ora pana la destinație. Deci pentru un cetățean cu sotie si 3 copii acasa sau si mai rau 1, 2 sau chiar toți 3 copiii sa învețe in oraș pentru ca nu pot face naveta, "troaca" aia este salvarea lui, pentru a putea ajunge la serviciu si să-și încaseze salariul de maxim 2500 si ceva decont de combustibil, si in situația aceasta nu este doar localitatea me. S-a încercat introducerea unui traseu de autobuz dar nu a fost nicio firma interesata din pricina numarului mic de posibili călători. Naveta cu trenul iar nu este o alternativa fiabila din pricina nesincronizarii orarului trenurilor cu programul de lucru. Deci trageti dumneavoastră concluziile.

    • @stefanflorinbambarac9966
      @stefanflorinbambarac9966 3 ปีที่แล้ว

      te=ai intrebat vreodata de ce transportul in comun e inexistent? oare nu sunt toate cazaturile de masini din trafic, care impiedica transportul in comun sa isi faca treaba? nu? mai uita`te o data ...

    • @vasileciobanu4313
      @vasileciobanu4313 3 ปีที่แล้ว +3

      Stefan Florin Bambarac din pacate nu ai înțeles ce am explicat eu, numărul mic de călători pentru transportul în comun nu este datorat numărului mare de mașini, ci de faptul că populația e scăzută și nu ar fi profitabil acel traseu.

    • @Morsificator
      @Morsificator 3 ปีที่แล้ว +4

      @@stefanflorinbambarac9966
      Hai că te ajut și eu cu un argument. Media de călătorii în București este de 2 milioane pe zi. Media de bilete validate este de 215.000. Suntem prea săraci să dăm 2 lei pe un bilet?
      Mai dă-o-n mă-sa de viață!
      Ba mai mult, când vine controlul ne și luam de ei...
      PS: Ca să stabilim situația, am o mașină de 12 ani, cumpărată de noua cu credit (10.000 EUR, un Hyundai i30) pe care o îngrijim cât putem de bine, și căreia i-am pus GPL pt cost mai redus la drum. Însă când văd un cazan de țuică pe roți care merge pe cărbuni, jur, dacă ar exista un nr unde să trimit o sesizare, as trimite poză instant, să îl cheme la un ITP gratuit, dar făcut direct în service-ul RAR. Prietene, ai mașină cât de veche vrei tu, da' să respecte standardul de la momentul producției.

  • @ursulicca
    @ursulicca 3 ปีที่แล้ว +14

    525 d după 2004 este euro 4 nu scoate fum, dacă ai văzut fum, înseamnă că respectiva maina nu mai are filtru de particule, la tăiat, scos, sudat înapoi, și itp cu un "prieten"
    Este proplema sistemica nu una punctuala la x sau y

    • @JeanBartt
      @JeanBartt 3 ปีที่แล้ว

      injectoarele in primul rînd.

  • @cristideaconu6240
    @cristideaconu6240 3 ปีที่แล้ว +21

    Pai dacă avem un 1,58 milioane de angajați cu salariul minim pe economie și o buna parte din această categorie este singurul venit, ce mașina poate achiziționa?
    Problema cea mai mare care rezultă din acest videoclip este lipsa de mobilitate în special urbană.
    Statul în 30 de ani nu a dezvoltat nimic, mai mult nu a conservat nici măcar infrastructura existența în 1989.

  • @alinscarlat1489
    @alinscarlat1489 3 ปีที่แล้ว +63

    Da, unii se comporta ca si cum viata lor nu ar putea exista fara masina sii au uitat cum e sa mergi pe jos. Cu toate acestea cred insa ca masa masinilor de pe strazile din Romania vine dintr-o nevoie de mobilitate si normalitate care nu poate fi satisfacuta altfel. Cu alte cuvinte, nu ai cu ce naiba sa ajungi din A in B. Am facut iarna o excursie cu trenul intre Cluj si Sinaia, vorba aia 2 puncte consacrate ale Romaniei. Varzaa, mi-am rugat moarte cu trenul... a durat o vesnicie. Si peste toate cele, e scump nene. Daca mai pleci la drum cu inca o persoana, nici nu are sens sa iei altceva decat masina - ajungi mai ieftin si aproape de doua ori mai rapid

    • @gabriels9943
      @gabriels9943 3 ปีที่แล้ว +2

      Salut Alin, îți înțeleg si apreciez comentariul. As avea de adăugat doua puncte însă:
      1) sunt foarte multe servicii alternative pentru a închiria un autovehicul;
      2) deoarece acel drum nu este parcurs zi de zi (exemplu: Sinaia-Cluj sau alte rute asemenea), punctul 1) devine cu atât mai favorabil si justificat.
      Concluzie: de ce sa ai mașina dacă te poți bucura de zboruri ieftine, servicii gen uber, bolt si câte si mai câte la un preț cu adevărat mai avantajos decât o mașina (cu taxele ei, cu combustibilul din ce in ce mai scump etc.). Nu se justifica cumpărarea unei mașini pentru o excursie ocazională.
      Soluție: eGuvernarea poate aduce soluții mult mai eficiente de transport, dacă trecem cu piciorul drept peste pragul digitalizării, spre era modernă.

    • @duracell_99
      @duracell_99 3 ปีที่แล้ว +13

      @@gabriels9943 preturi bune la uber ? cred ca ai uitat de dinamic :) avion de la Sinaia la Cluj ? Cam greu. Se justifica cumpararea unei masini pt ca nu o sa o folosesti doar la drumuri lungi, te mai descurci cu ea si in oras, stai frumos la AC in masina in loc sa stai in sauna de RATB sau cum se numeste in fiecare oras transportul in comun

    • @Morsificator
      @Morsificator 3 ปีที่แล้ว +10

      @@gabriels9943
      Salut! Uite, eu stau în Brașov. Transportul în comun e foarte ok, și se dezvoltă, și îl folosesc mult în oraș, pt mers la și de la muncă.
      Dar dacă trebuie să ajung în 5 locuri într-o zi, din care să iau 5 chestii, nu merge să mă trambalez cu bus-ul. Mai mult, dacă iau taxi, Uber, etc, nu mă așteaptă șoferul în parcare la Hornbach și Carrf, că să duc totul acasă "dintr-una". Deci cum fac?
      Și adaug aici TIMPUL. Într-una din zile am fost la Poștă, la un mall să returnez ceva, apoi la doua firme, apoi acasa. Doar cu bus-ul. Ceea ce ar fi durat 1 oră , să spunem, hai doua, a fost aproape 4 ore - de la 10 la 13.30. Timpul meu, pentru mine, face banii dați pe mașină. Măcar pentru confort.

    • @V.D.22
      @V.D.22 3 ปีที่แล้ว +5

      @@gabriels9943 cu avionul cred ca poluezi mult mai mult decat cu masina.

    • @ThatGoat
      @ThatGoat 3 ปีที่แล้ว

      Alea-s detalii care nu te mai încurcă de la un anumit nivel în sus.

  • @cosmincm8209
    @cosmincm8209 3 ปีที่แล้ว +14

    Eu imi intretin masina din 2002 ,si sincer fac naveta la tara 40 de km,nu imi imaginez cu ce mi as face treaba mai bine.

    • @thesunoversea
      @thesunoversea 3 ปีที่แล้ว +5

      @@REPDETECT241 Pe mine ma amuza cum incearca lumea sa se justifice sau sa se scuze in fata unui lachete care pana recent se lauda cu un cazan de 2.4 diesel resoftat pt extra fum si putere, dar care acum a dat de niste banuti, ca unchiu' Chang plateste bine, si are el niste pareri despre tendintele pulimii in materie de mobilitate.

    • @Dranzell
      @Dranzell 3 ปีที่แล้ว +1

      @@REPDETECT241 o sa ți se strice tigaia de 10 ori pana mi se strica mie Honda nouă

  • @84aleXP
    @84aleXP 3 ปีที่แล้ว +10

    Nu sunt de acord cu tine în privința poluări că trebuie să fac e sacrificii să îmi iau mașină mai noua când alți poluează într-o zi cât poluează toate mașinile într-un an. Să remedieze ei poluarea eu cu mașina să fiu ultimul lucru care polueze atunci să mise atrage atenția până atunci s-o lase mai moale cu mașinile poluează

    • @John-qt3pu
      @John-qt3pu 3 ปีที่แล้ว

      Invata sa scrii prietene apoi poti vorbi de poluare si masini

  • @labadeurs5889
    @labadeurs5889 3 ปีที่แล้ว +6

    Domnule Dan , faceti cel mai frumos circ!💖💖

  • @TheCityBoy_
    @TheCityBoy_ 10 หลายเดือนก่อน

    100% adevărat .Bravo mister Dan

  • @mozoc1
    @mozoc1 3 ปีที่แล้ว +29

    Vrei sa mergi la are cu trenul? Trebuie cu o luna inainte sa iti faci rezervare ca le este lene sa mai adauge un vagon la locomotiva.
    Vrei sa ajungi intrun anumit loc sau regiune? Veni ce optiuni ai.
    Stiu persoane care au vrut sa mearga la mare si nu au gasit loc la cuseta (erau cu copii mici). Asa ca au ramas acasa.
    Mama mea a facut scoala de soferi la varsta de 65 de ani pentru ca avea legaturi intre 2 orase la circa 100 km foarte proaste si pretul biletului este egal cu cel al combustibilului consumat de o masina personala.

  • @liviuantonovici5843
    @liviuantonovici5843 3 ปีที่แล้ว

    Ce am mai ras, nu esti normal omule😂😂😂😂, bravo, imi plac ideile tale.

  • @stoicasilviu1988
    @stoicasilviu1988 3 ปีที่แล้ว +9

    Si culmea e ca acest video e facut de un nene cu 2.4 diesel din 2007 cu soft facut , dar probabil alfa nu se pune

    • @adragusin
      @adragusin 3 ปีที่แล้ว

      "a avut"

    • @calutulcabrat3940
      @calutulcabrat3940 3 ปีที่แล้ว

      S-a " lepădat " !!! Acum este lupul moralist !

  • @valentingheorghe1693
    @valentingheorghe1693 3 ปีที่แล้ว +4

    Nimeni nu are dreptul de a dicta pe venitul și viața altuia.
    Vrei mașină, din plăcere sau necesitate? Foarte bine. Cumperi ceea ce dorești sau ceea ce îți permiți și din momentul acela îți incumbă responsabilitatea întreținerii autovehiculul astfel încât acesta să funcționeze în parametri specificați de producător în cartea tehnică, punct.
    Poți înlocui piese și subansamble auto atât cu repere de fabrică, cât și cu repere aftermarket, atâta vreme cât acestea au certificare RAR.
    Nu uitați faptul că, producătorii de autoturisme nu își fabrică singuri piesele și subansamblele ci le comandă tot la producătorii specializați din industria auto.
    Faptul că am posibilitatea să pun pe mașină piese originale sau aftermarket este binevenit, cu condiția să trec această opțiune prin filtrul calității și siguranței.
    Efectuarea unei inspecții tehnice periodice conform procedurii este de ajuns pentru a depista probleme de natură a fi remediate sau care sa atragă scoaterea mașinii din circulație.
    Efectuarea de controale inopinate și periodice în trafic, de către echipe comune ale poliției rutiere și RAR, au potențial mare de eliminare din trafic a autoturismelor care nu sunt apte de circulație pe drumurile publice.
    Indiferent de norma Euro a sistemului de propulsie sau de vârsta caroseriei, este responsabilitatea proprietarului de a se ocupa de întreținere mașinii. Dacă nu îți permiti, ține-o pe dreapta până o vei pune la punct, știind că dacă ești depistat în trafic poți rămâne fără talon sau dacă te prezinți cu ea la ITP există șanse mari să nu îl treci.
    În privința vechimii, statul, în situația actuală, nu are nici dreptul și nici competența să se pronunțe atâta vreme cât la momentul ieșirii de pe linia de fabricație producătorul vehiculului nu specifică nicăieri în cartea tehnică că produsul său are termen de expirare. Toate cărțile tehnice cuptin plan de service programat, funcție de numărul de kilometri sau de uzura morală, iar atâta vreme cât la îndeplinirea termenului respectiv se prevede înlocuirea piesei sau subansamblului, acel vehicul este apt din punct de vedere tehnic atâta vreme cât funcționează în parametri specificați.
    Despre utilizarea motoarelor diesel, pot spune că înțeleg atracția acestora în rândul utilizatorilor, datorită eficienței lor pe distanțe mari, însă întreținerea unui motor diesel presupune atenție, voință și conștiință din partea proprietarului.
    Pe de altă parte, este greu și chiar exagerat să îi spui unui om că el nu are dreptul să utilizeze un motor diesel, știindu-i avantajele, atâta vreme cât flotele de mărfuri sunt formate majoritar din camioane și nave cu propulsie diesel.
    Înțeleg pericolul pe care îl prezintă emisiile diesel în atmosferă și cred că limitarea accesului motoarelor diesel în zone urbane și aglomerate este benefică.
    Problema emisiilor diesel se discută de mai bine 20 de ani și, tocmai de aceea, am ales ca toate autoturismele pe care le utilizez să fie propulsate de motoare pe benzină, asumându-mi costurile de carburant și cu tot respectul pentru performanța motoarelor diesel.
    Cât despre "Dieselgate", din punct de vedere al românului de rând și al necesităților sale, așa-zisul scandal prezintă importanță doar din punct de vedere politic. Pe omul de rând, prins între necesități și posibilități, nu îl interesează aproape deloc dacă Volkswagen sau alt producător auto trișează sau nu la emisiile de noxe, atâta vreme cât principiul de funcționare al motorului Diesel este neschimbat, oferind eficientă și performanță omului care alege să îl utilizeze.
    Despre calitatea asamblării, fiabilitatea pe termen lung și indicele de reparabilitate al mașinilor de generație nouă, prefer să nu intru în discuții deocamdată, întrucât tendința producătorilor este de a transforma autoturismele în simple gadgeturi și bunuri de larg consum, cu o durată de explorare de până la 5 ani, aruncând toate responsabilitățile în cârca naivului cumpărător.
    Când spuneți că românul are nu știu ce meteahnă de a-și repara mașina pe la vreun cunoscut, asta este o realitate a zilelor noastre, datorata incompetenței, lăcomiei și nepăsării care domnește în foarte multe din service-urile din România. Cele mai multe dintre ele, din punctul meu de vedere nu pot fi numite service-uri, ci doar ateliere de schimbat piese, care se limitează doar la a efectua lucrări cu timp de execuție scurt și care generează mulți clienți. Incercati să solicitați unui "service" efectuarea unor lucrări de mentenanță periodică sau reparație capitală a unui motor și veți primi refuzuri motivate ori de faptul că nu au mecanici specializați în reparația de motoare ori de faptul că, din punctul lor de vedere, nu este rentabil să se "înhame" la reparația unui motor, datorită faptului că necesită migală și timp. In aceste condiții, mulți oameni nu au încotro și trebuie să apeleze la cunoscuți, care încă mai știu mecanică și încă mai sunt prin țară, ori să învețe să efectueze singuri operațiunile de întreținere și reparație mecanică necesare (de exemplu: verificarea jocurilor la culbutori și înlocuirea simeringurilor de supape).
    În privința posibilelor măsuri de reglementare care pot fi adoptate de statul român, trebuie să spun că acestea trebuie să țină cont de drepturile omului și, mai ales, de nivelul de dezvoltare și nivelul de trai efectiv din Romania, oricât de multe presiuni ar face Uniunea Europeană, în cadrul căreia multe țări au un alt nivel de trai și își permit implementarea unor măsuri mai drastice, poate, cu acordul populației.
    Reducerea poluării și a efectelor sale asupra mediului înconjurător nu poate fi făcută decât prin adoptarea și punerea în executare la nivel global a unor măsuri și practici care să fie diferențiate în funcție de modul în care pot fi implementate, unele pe termen scurt și mediu, altele pe termen lung.
    Dacă Europa implementează și impune aceste măsuri asupra populației sale, în timp ce continentul american și Asia vor continua să se dezvolte bine merci prin utilizarea combustibililor fosili și a celor pe bază de petrol, atunci noi, europenii nu suntem altceva decât niște aroganți care vrem să arătăm că suportăm aceste măsuri indiferent de costurile personale.

    • @theodorvalentinghita1779
      @theodorvalentinghita1779 3 ปีที่แล้ว

      Ai împăcat și capra si varza cu acest comentariu. Argumentele sunt bine punctate

  • @stefandutu6901
    @stefandutu6901 3 ปีที่แล้ว +19

    Salutare! Conduc mai multe mașini.. una dintre ele este un rav 4 din 2003. Benzina 2.0 cu GPL... poluează cât 20 de euro 6 moderne ( sursa ... vehicle 99), sau poate nu chiar asa... dar nu e asta subiectul... în cartea din torpedou am găsit o fraza interesanta .. " durata de viata a mașinii este de 8 ani". Sa facem un calcul..
    Sa spunem ca ar fi costat de noua cam 24000 eur ... asta înseamnă că ducând-o la fier după 8 ani.. ar trebui sa o amortizez cam 3000 eur pe an... adică undeva la 250 eur pe luna ... plus măcar 50 eur lunar alte cheltuieli (rca, vigneta, impozit,itp). Dacă mai vrei și casco... hai sa mai punem o medie de 50 eur pe luna.. ar fi cam 350 eur lunar doar sa o am în fata blocului... fără sa o mișc... e clar ca nu e pentru toată lumea... dar se pune întrebarea..... cumpăr ce îmi trebuie sau cumpăr ce mi se da sa cumpăr? Și da .. răspunsul e doar unul... cumpărăm ce ni se da sa cumpărăm.... și cât mai mult... căci pe asta se bazează globalizarea... și ma gândesc ca în auto totul a pornit de la ce a spus Ford... " trebuie sa fac o mașină pe care sa și-o permită și muncitorul din fabrica mea"... și a făcut modelul Ford T... și de aici ma gândesc.. .. un muncitor de la Craiova poate de 350 eur plus benzina per luna pentru a merge cu mașina pe care o produce ?.... revenind ... lumea a cumpărat ce au spus alții sa cumpere.... adică diesel... acum e de porc cu diesel... vrem benzina.... o sa fie de porc și cu asta.... o sa vrem electrice ( o alta ipocrizie)... și apoi? Nu cumva e un bulgare de rahat din ce în ce mai MOALE? O lupta între companii în a convinge cât mai mulți oameni care nu își permit sa cumpere respectivele mașini?

    • @mirceaulmeanu674
      @mirceaulmeanu674 3 ปีที่แล้ว +2

      Ai dreptate, deținerea unei mașini e extra costisitoare. Și ai dreptate, companiile auto sunt foarte agresive nu numai în marketing și publicitate dar sigur și în practici la limita legalității. De aceea în state civilizate există alternative de transport public mai mult decât decent care chiar funcționează.

  • @Opreaaopr
    @Opreaaopr 3 ปีที่แล้ว

    Tare mare dreptate ai,nu știu câți vor înțelege .

  • @gabi8o
    @gabi8o 3 ปีที่แล้ว +26

    Asa salariu minim, asa masini pe strazi. E extrem de simplu. Nu mai "visatz" Euro 7 si electrice. Si atat timp cat masinile vechi nu vor fi interzise la vanzare, atat timp vor fi cumparate.

    • @AndreiDascaluWahp
      @AndreiDascaluWahp 3 ปีที่แล้ว +1

      La asa salariu minim e mai rentabil sa circuli cu autobuzul. Si e si mai ecologic

    • @BunikuXXL
      @BunikuXXL 3 ปีที่แล้ว +4

      Vise, domnule. Daca stai la sat, nu ai alte optiuni. Nu exista transport public ca in marile orase. Majoritatea rablelor din statistica prezenta in video sunt in mediul rural.

    • @AndreiDascaluWahp
      @AndreiDascaluWahp 3 ปีที่แล้ว +1

      @@BunikuXXL am stat la sat pana la 23 de ani si am si facut naveta 8 ani pentru liceu si facultate. Solutia e reprezentata de transportul in comun si de civilizatie. Si cand zic civilizație ma refer la faptul ca oamenii sunt necivilizati si strica. Daca as fi patron de firma de transporturi normal ca nu le-as pune la dispozitie lux ci ceva normal si functional, pentru ca stiu ca intr-un an sau doi in romania autobuzul ala va arata ca dupa 6 in occident.

    • @MirceaBv
      @MirceaBv 2 ปีที่แล้ว

      Pai cu salariul minim de Romania tu mai ai pretentii la masina? Cum astia pe dincolo se duc la munca cu bicicleta sau autobuzul si sunt avocati sau lucreaza in corporatii pe salarii de mii de euro lunar?

  • @mirceaneagoe8586
    @mirceaneagoe8586 3 ปีที่แล้ว +2

    In prima secunda Like si Share, sa se distreze si altii, desi pe alocuri sunt si informatii despre o realitate trista. Respect.

  • @piu576
    @piu576 3 ปีที่แล้ว +8

    Din ce imi aduc aminte masinile aveau un aport de 2% parca la emisii, aviatia vreo 2 si partea trista cladirile 40% constructie + consum de energie. Nu ca sunt de acord cu masina sh insa avem o problema mult mai mare la capitolul cladiri si nimeni nu face nimic, NZEB-ul este un inceput insa reprezinta o picatura intr-un ocean. Toate cele bune.

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 3 ปีที่แล้ว

      Multi vad,putini pricep !

    • @cristianrusu2529
      @cristianrusu2529 ปีที่แล้ว

      Emisii de CO2, nu? Cred ca Dan zicea de noxe si particule fine. S-a vazut clar in pandemie cand am stat inchisi ca parca nu era acelasi smog, deci hai sa nu zicem ca masinile au un aport neglijabil.

  • @gamdino
    @gamdino 3 ปีที่แล้ว

    Bravo, esți singurul de pe youtubul în Limba română, care zice adevărul crunt și rece al societății bipezilor hămesiți de consum... BRAVO, și ține sus munca bună, bravo.

  • @beni22sof
    @beni22sof 3 ปีที่แล้ว +53

    In general imi place continutul de aici, dar nu pot zice ca sunt de acord cu video-ul acesta. E o expunere buna a faptului ca parcul auto din Romania e bine imbatranit, dar nu toti cadem in categoriile enuntate aici, si nu orice proprietar de masina cu mai mult de 15 ani vechime e un inconstient cu o soba in portbagaj. Enumar mai jos cateva idei:
    1. Exemplul cu Opelul vechi ce a depasit coloana merge si in celalalt sens. De cate ori nu am vazut bolizi noi si puternici depasind orice misca, fara nici un pic de respect pentru cei ce vin din sensul opus (pot sa iasa de pe drum cei de pe sensul opus daca vor, ca berbecul se duce, ca are 200 de cai).
    2. Mitul cu intretinerea "de calitate" la reprezentanta l-ai demolat chiar tu in video-ul cu Alfa ce s-a stricat in drum spre mare. Tipii de la reprezentanta vroiau sa schimbe tot, si tipul de la un service mic de cartier a stiut ca trebuie schimbata o piesa minora... Cunoscatorii stiu ca piesele aftermarket, platite la pret rezonabil, sunt de aceeasi calitate ca si piesele originale. Si un mecanic bun nu traieste la reprezentanta, ca e platit mai bine daca-si deschide garajul sau.
    3. Tu (si multi altii de altfel) ti-ai permis sa cumperi masina noua si sa o intretii. Nu fa greseala sa te uiti in jos la cei ce isi iau o masina second si o intretin, pentru ca pur si simplu nu pot mai mult. Nu e vorba de saracie, ci de gestionarea eficienta a venitului. Unii aleg sa nu bage asa de multi bani intr-o masina ce se devalorizeaza. O masina isi poate pierde si 50% din valoare in cativa ani. Asta e mult, mai ales daca 50% reprezinta spre 10000 de euro. Si garantia are un pret: intretinerea la reprezentanta, la preturi mari.
    4. Nu toate "cazanele" trec ITP-ul cu spaga. Chiar sunt robuste masinile vechi si bune. Personal, am luat o masina second la 160000km cu 3000 de euro (eram mai sarac atunci), am condus-o 8 ani, facand alti 160000km, am inteles cum functioneaza si i-am reglat problemele. Acum merge mai bine ca si cand am cumparat-o. Am si un Nissan din 99 (ieftin, cost intretinere spre zero) ce a trecut controlul tehnic (in Franta, nu in Romania... nu exista spaga aici) la prima strigare. Daca o fi sa iau o masina mai noua, va fi doar ca sa fiu mai relaxat cu reparatiile si sa aiba mai multe dotari (mai mult sau mai putin esentiale).
    Progresul tehnologic e necesar. Masinile mai noi sunt, fara indoiala, superioare celor vechi. Totusi, orice masina care merge, nu lasa fum in spate si care isi ia controlul tehnic fara spaga (sunt mai multe decat ai crede), e mai buna (chiar si ecologic vorbind) decat o masina noua.
    Mi-e greu sa cred ca un bolid nou de 150 de cai polueaza mai putin decat un cazan de 15 ani bine intretinut. Cand vezi cate unul accelerand prin oras sigur lasa in spate tot asa de multe noxe: nu le vezi, dar acolo sunt. Asa ca pana la urma tot "talpa usoara" una dintre cele mai eficiente masuri ecologice (sa nu mai vorbim de mersul pe jos, cu bicicleta sau in transport in comun...).

    • @_Leo_-
      @_Leo_- 3 ปีที่แล้ว +3

      The truth has been spoken. Pin this comment up!!

    • @dorstefan
      @dorstefan 3 ปีที่แล้ว +3

      Ai desfiintat foarte bine retorica din clip.

    • @Bogdangati4
      @Bogdangati4 3 ปีที่แล้ว +4

      Si eu am masina cu vechime de 19 ani in Romania care trece ITP-ul fara spaga, e adevarat ca necesita mentenanta continua dar atata timp cat iese la noxe pentru norma euro 4 pe care o indeplineste de ce as arunca aceasta masina la groapa de gunoi daca ea functioneaza in parametrii dati de fabricant ?

    • @cocakodak2007
      @cocakodak2007 3 ปีที่แล้ว +1

      O să adaug un exemplu nu cum ai descris tu aici dar ... Am un verișor , omul are un Leon 2015 1.6 diesel achizitionat în 2017, era ferm convins că următoarea mașină v-a fi electrica . În 2020 s-a dat cu un șeptar 3.0 diesel cvadri-turbo din 2020 și ghici ce ... A zis el: gata frate mai stau cu seatul 1-2 ani și îmi cumpăr cvadri-turbo . Și când îi ziceam eu ( după ce a cumpărat seatul ) , de ce nu ți-ai luat E class 2.2 sau 3.0 sau altceva 3.0 ? Zicea el : nu mi se pare ok , prea mare motor , poluare , taxe , etc ... Și omul își permite multe lucruri, nu e cules din stradă. Acum mă întreb 🤔🤔 de ce din omul convins cu electrica a mers fix in partea cealaltă la cvadri-turbo ??

    • @gabidijma5655
      @gabidijma5655 3 ปีที่แล้ว +2

      Bine spus,dan e doar putin mai temperamental, tînăr si a cam pierdut contactul cu realitatea..da na așa e cînd stai doar pe laptop si crezi ca realitatea e asa cum vrei tu...de aia ma lupt si eu cu fi'miu sa mai lase dracu net-ul si sa iasa afara în "smog ,sărăcie,bmw-uri, 3lectrice ,cocalari,domni și jnapani"si sa vada cum e viata ..

  • @crixios9734
    @crixios9734 3 ปีที่แล้ว +1

    Genial videoul,felicitării ❤️

  • @cocosnake755
    @cocosnake755 3 ปีที่แล้ว +27

    La o masina nu conteaza neaparat anul de fabricatie, ma indoiesc ca 1.6 benzina aspirat al meu din 2002 polueaza mai mult ca motoarele diesel de la vag cu 10 ani vechime

    • @V.D.22
      @V.D.22 3 ปีที่แล้ว +4

      masinile vechi put indifrent de tipul de combustibil. Simt pe propria piele, de fiecare data trebuie sa apas butonul de recirculare cand ma apropiu de o masina mai veche de 10 ani.

    • @alexale5488
      @alexale5488 3 ปีที่แล้ว +9

      @@V.D.22 exagerezi rau

    • @MrBau007
      @MrBau007 3 ปีที่แล้ว

      Te îndoiești dar te înșeli 😅 e vorba și de tehnologiile puse,nu doar de mentenanța mașinii în sine

    • @MrBau007
      @MrBau007 3 ปีที่แล้ว

      @@cocosnake755 păi aia nu mai e mașină,e un junghi pe 4 roți 🤨

    • @grabthecat
      @grabthecat 3 ปีที่แล้ว

      @@cocosnake755 Evident ca poluezi mai mult, consumi mai mult carburant decat alea diesel

  • @trainspottingtech23
    @trainspottingtech23 3 ปีที่แล้ว +2

    Mulțumesc pentru videoclip și subiect. Același lucru se întâmplă sau se întâmpla până nu demult și la autobuze. Salutări din Tg. Mureș.

  • @mihaimarian7034
    @mihaimarian7034 3 ปีที่แล้ว +4

    Oricum,baftă în ceea ce faci, urmăresc întotdeauna cu plăcere canalul tău,e un amestec de tehnologie și umor.
    La cât mai mulți abonați!

  • @virgiljulean2799
    @virgiljulean2799 3 ปีที่แล้ว +6

    Oricum, vechiturile se vor autoelimina în scurt timp. Problema este la cele noi, care sunt dotate excesiv (multe fără rost), de foarte scurtă folosință (extrem de stricăcioase) și de ce nu, foarte scumpe.

  • @kerekes-gabor-tibor
    @kerekes-gabor-tibor 3 ปีที่แล้ว +13

    Filmul "The Platform" l-am vizionat de trei ori.
    Foarte tare filmul.

    • @DozaCuDeToate
      @DozaCuDeToate 3 ปีที่แล้ว

      Si eu l-am vazut, si mi-a placut

  • @giafit4093
    @giafit4093 3 ปีที่แล้ว +2

    Bun, foarte bun subiect. Eu, ca un viitor posesor de permis de conducere, aleg viaranta unei masini sh din mai multe considerente. Unu: salariul meu minim nu imi permite sa achizitionez o masina noua. Doi: pentru mine este o necesitate, nu un moft. Nu ma intereseaza sigla, ma intereseaza costul de intretinere, sa imi permit din salariul meu sa ii fac orice revizie.3. In momentul in care ai achizitionat o masina noua, aceasta se depreciaza ca si pret. Nu merita aruncati bani pe care nu ii detin. 4. Am pierdut nenumarate ore utilizand transportul in comun care adesea imi provoca intarzieri la serviciu, atat dimineata, cat si seara, ore in care puteam sa fac cu totul altceva si ma saturasem sa car cate 3-4 sacose de cumparaturi dupa mine pe jos de la transportul in comun si pana acasa, pt ca avand acest imens salariu minim pe economie trebuie sa avem grija de fiecare leut cheltuit, si astfel bati 3-4 supermaket-uri pentru a gasi produse la preturi cat mai acceptabile la anumite alimente sau diverse produse, toate acestea fiind efectiv time consuming. 5. In momentul in care a revenit si sotul meu in tara, mi-am dat seama ca nu poate sa ma duca peste tot pe unde am eu treburi pentru ca venea si el obosit de la serviciu si adesea adormea pe canapea, anuland orice drum pe care il aveam de facut sau apeland din nou tot la mijloace de transport in comun.6. Suntem constienti de "posibilitatile" pe care ni le ofera programul rabla. Preferam sa ne descurcam singuri. Ideal ar fi sa avem salarii ca si in strainatate si. Eh, realitatea pentru unii este cu totul alta.
    Cat despre "baeti de orasi", care isi achizitioneaza cate un "azpirator de gagici" mega poluant, care nu au nici un pic de integritate si baga motorina de 50 de lei, sa "vază pisi" ce motor are "sefu' la bani", n-am ce sa comentez. Comportamentul lor spune tot. Copiaza tot ce e mai prost din Occident, macar sunt "jmecherii".

  • @dragosfrangu
    @dragosfrangu 3 ปีที่แล้ว +74

    Consider ca gresesti. Masina in Romania, ca si in multe alte tari este o necesitate, nu un moft.
    Hai sa nu incercam sa privim ca bogatii la saraci, gen: "La banii tai tu iti permiti sa ai demnitate?!"
    Probabil dupa cum ar gandi multi, unii am merita sa mergem si desculti.
    Intr-adevar, nici eu nu sunt de acord sa ai masina pe baza de fudulii, dar sa ne gandim asa: tabla e tabla, casa e casa. Nu merita sa tii o masina de 15k euro de 2-3 ani vechime intr-un oras ca Bucuresti, unde tamponarile, stersaturile, zgarieturile, chiar si cu cheile de la apartament sunt la ordinea zilei.. deci nu. Nu merita.
    Masina e o cheltuiala, indiferent, ca e noua si in garantie sau ca e veche.
    Cand e noua, platesti depreciere, si cand e veche platesti intretinere.
    Da, sunt de acord sa fie controalele mai aspre. Personal am avut masina mai veche de 15 ani si de 3 ori la rand a luat ITP-ul fara spaga si fara emotii (anual).

    • @sergiurusu6675
      @sergiurusu6675 3 ปีที่แล้ว +14

      Sunt la preturi decente, cateva mii de euro masini bune, dar toti vor numai masini premium pe care nu-si permit sa le intretina. Mai sunt si exceptii dar regula e facuta deja

    • @stefancsg
      @stefancsg 3 ปีที่แล้ว +14

      E necesitate cand iti iei o masina in bugetul tau, care sa te duca si sa te aduca de unde ai nevoie.. nu atunci cand tu ai bani de Logan dar iti iei Tuareg de 15 ani

    • @alesancoeduard8947
      @alesancoeduard8947 3 ปีที่แล้ว +14

      Masina nu e o necesitate atata timp cat ai alternative

    • @adrian1622
      @adrian1622 3 ปีที่แล้ว +11

      Ai auzit vreodata de tren si transport in comun? Masina nu este absolut deloc o necesitate.

    • @dragosfrangu
      @dragosfrangu 3 ปีที่แล้ว +8

      @@adrian1622 Ok, bine, nu o fi o necesitate (multi posesori de autoturisme te-ar contrazice), dar macar, poate sa ramana o optiune?
      Uite, poate eu consider ca nu este economic sa cumpar logan nou cu rabla, pentru ca ar insemna sa dau 7000 euro si sa n-am aer conditionat, de exemplu.
      Poate la 3000 euro imi iau ceva marca japoneza (una din cele 2 marci japoneze foarte bine vandute), pana in 100.000km de 7-8 ani vechime si as garanta ca "ingroapa" 3 loganuri noi, fiind intretinuta si cu schimburile la timp.
      Iar cu 4000 euro, as gasi eu ceva sa investesc, macar sa nu-si piarda banii valoarea.

  • @Ryffful
    @Ryffful 3 ปีที่แล้ว +1

    In urma cu 2 zile mi-am vândut mașina ( un golf 6 din 2012, diesel) îmi părea rău de ea, dar după ce am văzut acest material, ma simt mândru și sunt sigur ca următoarea o sa fie o hibrida.

    • @CiprianHT
      @CiprianHT 3 ปีที่แล้ว +1

      Nu vreau să te influențez, dar decât “hibridă” mai bine combustie, doar combustie.
      În accepțiunea mea 98,7% dintre hibride sunt cu ambele propulsii amputate grav, ca fiecare să îi facă loc celeilalte. Dacă e plug-in, încărcarea e atât de lentă (limitată din fabrică, n-ai ce să-i faci) că poate fi folosită doar la o priză proprie, altfel, dacă încerci la stațiile publice, îți vei găsi carnea în frigider de fiecare dată când ajungi acasă. Asta dacă ai tu nervi să încarci 3-4 ore pt 50 de km pe curent. Iar pt restul de 1.3% dintre hibrizii care chiar merită, noi românii nu avem bani, și sunt puțini chiar și din țările vestice care și le permit.

    • @Ryffful
      @Ryffful 3 ปีที่แล้ว

      @@CiprianHT Da, ai mare dreptate, oricum următoarea o sa fie cu siguranță altceva decât diesel

  • @leonardleonard890
    @leonardleonard890 3 ปีที่แล้ว +8

    Si in completarea primului comentariu, legat de mercedes ul vito si de faptul ca sunt mai bune cele vechi decat cele noi, chiar sunt.
    Inca odata, intretinute corect!
    Motoarele noi de Mercedes, de pe dube cel putin, sunt "consumabile".

  • @crysty20111
    @crysty20111 3 ปีที่แล้ว

    excelent Dan , excelent de la punct ochit si la zi cu realitatea de pe soselele noastre. succes si la mai multe astfel de clipuri !

  • @bardancezarb
    @bardancezarb 3 ปีที่แล้ว +10

    Uiti sau omiti ca in Romania NU AI CU CE sa mergi din A in B, daca nu ai masina. Iar majoritatea oamenilor nu fac parte din aia 1% cu salar de peste 3000€. Sigur ca sunt si berbeci, dar majoritatea isi cumpara masini ieftine si cu cost mic de intretinere pentru ca atat isi permit. Cu alte cuvinte, ai cam dat cu hate in tătă lumea care nu castiga cat castigati voi. Te rugam sa ne ierti si poate sa mai scoti nasul din bula celor cu venituri decente. Ca majoritatea castiga minimul pe economie, insa tot au nevoie de o masina cu care sa-si taraie zilele dintr-un loc in altul.

    • @CosminDuru
      @CosminDuru 3 ปีที่แล้ว

      Biciclete

    • @bardancezarb
      @bardancezarb 3 ปีที่แล้ว +4

      @@CosminDuru am ras

    • @AutoRamiVlogMusic
      @AutoRamiVlogMusic 3 ปีที่แล้ว

      @@CosminDuru Am Bmw 320d e90 din 2006,ce bicicleta cumetre?? Ai 14 ani??

    • @DanPulea666
      @DanPulea666 3 ปีที่แล้ว

      @@CosminDuru ce deștept ești tu 😂 puți de destept

    • @ravzir
      @ravzir 3 ปีที่แล้ว

      @@CosminDuru No, du-te tu cu bicicleta din suburbie pana in oras, la Carrefour sau ce stiu eu ce magazine, sa faci cumparaturile saptamanale pentru familie, sa vedem, cum te descurci; si pe ploaie, si pe vant, si pe ger si viscol...

  • @colectionaruldesuflete8617
    @colectionaruldesuflete8617 3 ปีที่แล้ว

    Felicitari pentru material!

  • @andreitapoi1525
    @andreitapoi1525 3 ปีที่แล้ว +4

    Trebuie sa vedeti si alte aspecte. Va dau un exemplu, Arctic frigidere are cam 3000 angajati din jurul Gaestiului cam 30-60 km ca raza. Oamenii traiesc in zone care par uitate de lume si masina e o necesitate ca sa ajunga oriunde, alte mijloace nu sunt, ce pot sa faca ei din 1500/2000 lei pe luna?

    • @albu98
      @albu98 3 ปีที่แล้ว

      O naveta de 60 de km / zi inseamna cam 1500 de km / luna. La o masina cu un consum de 6 / 100, inseamna vreo 90 de litri doar pentru asta. Deci 100 si ceva de euro/luna. Problema nu e costul mic al unei masini SH, ci costul urias al combustibilului.

    • @andreitapoi1525
      @andreitapoi1525 3 ปีที่แล้ว

      @@albu98 asta e doar o alta fata a problemei, Dan ii expune pe mitocanii soselelor dar acestia sunt un doar o mica parte din clasa de masini vechi la care face el referire. Incerc sa spun ca generalizarea e gresita pe tema asta. Uite o paradigma pentru combustibil, eu am un polo 1.4 tdi din 2006, consum ~4%, si un prieten cu logan nou, norme euro6, motor de 1L pe benzina, dar consuma ~8%. Cine polueaza mai mult?

    • @albu98
      @albu98 3 ปีที่แล้ว

      @@andreitapoi1525 , eu zic ca si unul si altul polueaza. Unul mai putin, celalalt cu nesimtire, pentru ca asta fac motoarele pe combustibil. Daca nu ma insel, la 1.4 tdi nou norma de poluare era de 100 grame de dioxid/km. Deci 1 kg de dioxid la 10 km. Deci 100 de kg la 1000 de km si o tona la 10.000 de km. Iar asta atunci cand masina e noua si fara a lua in calcul scandalul Dieselgate al celor de la VW. Probabil ca problema de poluare s-ar rezolva la RAR, daca tot avem obligatia sa facem ITP-ul anual la masinile mai vechi.
      Paradoxal, solutia pentru poluare, costuri si naveta la distante scurte ar putea fi masinile electrice. Cand vezi ca economisesti 1000 de lei / luna doar din combustibil si ca rata unei astfel de masini este cam tot atat, parca iti cam face cu ochiul, chiar si Dacia Spring.

  • @geocracan2718
    @geocracan2718 3 ปีที่แล้ว

    Acest vlog , muzica pentru urechile mele , multumesc pentru creionarea situatiei . Bravo !

  • @OvidiuHretcanu
    @OvidiuHretcanu 3 ปีที่แล้ว +3

    multe ar fi de spus, dar ma limitez la doua:
    1. cand v-ati schimbat masina, ce ati facut cu aia veche? ati dat-o la casat, sau ati vandut-o la unul din nefericitii de care radeti acum? ...ca pana la urma cum scoatem masinile din curcuit?!
    2. legat de poluare/varsta parcului auto (nu zic ca nu e asa, dar): exista date la RAR din care se pot scoate statistici legate de impactul masinilor vechi. Fiecare masina care trece pe la ITP, lasa anul fabricatiei si kilometrajul acolo. Putem deci afla, daca s-ar vrea, cam cati km fac intr-un an masinile care au de 3 ani vechime, cat fac alea de 5 ani, cat cele de 10ani. Defalcat pe tip de carburant, producator, model. Impartit si in fuctie de proprietari - interesant sa vedem cat de des isi schimba oamenii masinile, nu? Eu unul as fi foarte curios ce ar zice o statistica de asta. S-ar putea sa avem niste surprize, si in mod sigur am putea trage niste concluzii mult mai educate asupra subiectului poluarii cauzate de vechimea masinilor. Dupa asta putem arunca ligheanul pe scari, si sa dam si drumul la pian dupa el ;)

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว +1

      Da, urmeaza. Vorbim si despre asta.

  • @stefandsc1028
    @stefandsc1028 3 ปีที่แล้ว +2

    salut! Locuiesc pe la nemți și uite sunt si eu posesorul unei mașini vechi de 11 ani deja. la exterior este un Kombi de familie plictisitor care intră perfect în categoria mașinilor despre care se vorbește în acest clip. însă am un model deosebit cu o motorizare deosebită, un "sleeper", un lup în blană de oaie și mă îngrijesc obsesiv de ea. repar orice defect la ea fie la reprezentanță fie la un service auto Bosch Car service cu reputație bună specializat pe VAG, schimbul de ulei la fiecare 10.000km. Am dat pe întreținere deja o sumă aberantă pt. orice om normal. dar mai important de atât este faptul că mi-am asumat aceste costuri și mi le și permit. Merge bine și nu accept nici un defect. Apropo, costurile cu manopera sunt aberante pe la nemți, indiferent de cât de ieftină sau scumpă e mașina. De asemenea, service-urile auto în general nu acceptă piesele de schimb aduse de clienți! Incă sunt multe care rar acceptă să vină clientul și cu uleiul propriu. Cine vrea să își monteze propriile piese luate cine-știe-de-unde este trimis la plimbare să se descurce singur. Orice service auto oferă garanție la piese și la manopera lucrării, ori service-ul respectiv nu-și poate asuma răspunderea pt. piesa adusă de client, fie ea nouă OEM, aftermarket sau originală de la mica publicitate (din dezmembrări). Un alt lucru important de menționat apropos de dezmembrări este faptul că și aici în DE service-urile auto pot apela la furnizorii lor de astfel de piese pt. mașini pt. care pur și simplu nu se mai găsesc componente. Dar service-ul tot va oferi garanție, își asumă contractual răspunderea pt. piesa instalată în mașina clientului.
    In încheiere vreau să mai spun următoarele: cea mai ieftin de întreținut mașină (nouă sau rulată, ieftină sau scumpă) este cea cu garanție de mașini rulate. Mașinile SH cu garanție vor fi de asemenea ceva mai scumpe la achiziție și sunt de obicei cele vândute de reprezentanțe. Trăgând linie, ieși mai ieftin cu o astfel de mașină decât cu un model cumpărat mai ieftin dar la care trebuie să repari în permanență tot felul de lucruri.
    In ceea ce mă privește, și eu am deținul un mic Mercedes "de fițe", dar cu o garanție oficială a producătorului. In cei 4 ani cât am beneficiat de garanție și am deținut mașina am apelat o singură dată la ea pt. singura reparație de care am avut nevoie, și anume radiatorul de la climă spart de vreo pietricică de pe drum. Garanția a acoperit cca. 1000€ cât a costat lucrarea (piese+manoperă), eu plătind doar vreo 50€ pt. freon (consumabil). Ieftină la întreținere?? Daaaa, doar nu o repar pe buzunarul meu! Duuuh!!!

  • @davidandrei
    @davidandrei 3 ปีที่แล้ว +24

    0:47 era fum de putere nu de poluare🤣🤣

    • @rellaxshala4189
      @rellaxshala4189 3 ปีที่แล้ว +1

      @Gabriel Trofin =))) Cand aud vorba aia, nu mai pot de ras

  • @iGamify
    @iGamify 3 ปีที่แล้ว +2

    Un clip exceptional! Hai sa imi spun si eu oful:
    Detin 2 BMW-uri (meltean, ce sa fac), un seria 5 (F10) din 2014, 520D Euro 6 cu 200.000km si un X1 (E84), 2014, 2.0D, 90.000km, Euro 5. Ambele servisate in reprezentanta pe niste sume destul de mari pentru Romania.
    Cateva exemple sunt:
    -Schimb ulei 2100 de lei / masina / an sau 10.000 km
    -Schimb lichid de frana - 500 lei / masina / 2 ani
    -Curatat galerie admisie - 500 lei / masina / an sau 10.000 km
    Am avut si cateva probleme cu ele:
    -Schimb galerie admisie seria 5 - 6300 lei
    -Schimb distributie X1 - 11.000 lei
    -Schimb radiator clima seria 5 - 3500 lei
    Problema este ca toti, repet, TOTI apropiatii mei imi spun ca arunc banii pe fereastra cand aud sumele ce le las acolo... Ca cunosc ei domne un baiat ce face doar BMW-uri la el in curte si taxeaza doar 700 de lei pe un schimb de ulei. De ce ma duc in reprezentanta la "jepcarii" aia de acolo, ca nu fac nimic altceva decat sa platesc firma.
    Baaa, nu! Ma duc acolo pentru ca ei folosesc piese originale iar mecanicii sunt trimisi anual in germania la BMW pentru instruire. Masinile mele arata si functioneaza exact ca atunci cand au iesit pe poarta fabricii.
    Si atunci intreb si eu: Cine e meltean? Eu ca am BMW sau cel cu **insert auto brand here** care o cumpara SH intr-o stare relativ buna iar in 2 ani ajunge precum portile Troia dupa ce au fost lovite de cal? Eu ca am BMW sau cel ce isi cumpara masina diesel SH si primul lucru pe care il face este sa-i scoata DPF?
    Sa va mai povestesc de cate brake check-uri imi iau doar pentru ca am BMW in conditiile in care eu chiar merg regulamentar, nu fac slalom printre masini si semnalizez de fiecare data? Sau de cate ori nu sunt lasat sa ma incadrez corect pentru ca cel de pe banda respectiva accelereaza special sa nu ma lase? Sau de cate priviri ciudate imi iau atunci cand nu depasesc limita de viteza?
    Romania.... nu ne mai facem bine!

    • @dariusm1990
      @dariusm1990 3 ปีที่แล้ว

      Radem si glumim, dar te arde rau service ul ala

    • @iGamify
      @iGamify 3 ปีที่แล้ว

      @@dariusm1990 N-as prea zice... Mai cunosc cazuri si la alte reprezentante
      -Opel: 1 bujie incandescenta pentru Insignia = 450 lei
      -Opel: 1 pompa combustibil = 9000 lei
      -VW: 1 injector = 4500 lei
      Reprezentantele sunt scumpe dar fac treaba buna.
      Iar la reprezentanta BMW la care merg eu, manopera nu este chiar asa scumpa. Spre exemplu, pentru a schimba distributia la X1, se da motorul jos, aceasta fiind in spate. Manopera a fost 1400 de lei... Ceea ce nu este chiar asa scump avand in vedere complexitatea lucrarii. Alt exemplu, 1 filtru de polen costa 650 de lei iar seria 5 are 2, d-aia revizia costa 2100 de lei.
      Concluzia: Bagi piese originale iar masina ramane chiar asa, originala toata viata ei. Bagi piese aftermarket sau SH si apoi te plangi ca nu mai fac astia masini cum trebuie, fiabile.

  • @jordakiass
    @jordakiass 3 ปีที่แล้ว +13

    De când il aștept, mulțumim 👍👍👍👍👍

  • @kicsiistvan01
    @kicsiistvan01 3 ปีที่แล้ว +2

    Hai sa analizam niste statistici:
    Salariul mediu net pe Romania e undeva la 3500 RON. Conform geniilor din educatia financiara, masina care ti-o permiti cu adevarat (atat la intretinere, cat si la achizitie) este 6x salariul tau net, adica 21.000 lei, 4200 EUR. Daca treci cu mult peste acest pret, ori vei plati prea multe rate, ori iti sacrifici economiile greu puse deoparte. De autovehicule noi nu putem vorbi la aceste salarii (in medie).
    Din pacate a detine un autovehicul nu este un drept, este de prea multe ori o necesitate, pt. a putea face naveta, pt. a te putea deplasa - mersul trenurilor, si liniile sunt cu mult depasite, lasate in urma, transportul in comun neadaptat nevoilor anumitor localitati.
    A cumpara o masina noua, din aceste salarii, este un lux pe care foarte putini il permit. Mai intervine un alt lucru: daca iti iei masina noua, iti consumi economiile, iar cazurile in care o masina noua valoreaza la fel ca si una sh. sunt extrem de rare, cel mai des, in primii 3-5 ani scade valoarea cel mai drastic, urmand scaderi de valoare tot mai mici ale masinilor intre 5-10 ani. Reprezentantele din Romania din pacate te fura pe fata. De ce aceleasi piese, si manopera costa dublu la ei fata de un alt service autorizat? De ce diagnosticul de multe ori este eronat incat sa schimbi cat mai multe piese?
    In raportul diesel vs benzina, voi expune strict problema mea: Cautam o masina cel putin euro 5, cu cel putin 130 cai putere - preferabil benzina pana in 6000 eur. In afara de motorul lesinat VW 1.4 TSI, in acest buget nu am gasit absolut nimic. In schimb am gasit diesel destule, cu DPF activ, si am cumparat unul din aceastea - nu e VW.
    Alta chestie interesanta: Tuareg, X5, Cayenne, Seria 5, A6, A8, etc. sunt masini produse in general pt. oameni cu venituri peste medie (venituri de Vest. nu romanesti), oameni care isi permit sa schimbe masina la 5 ani, nefiind dornici sa le intretina dupa acest timp, si oricum vor sa ia noua generatie. In schimb cei care cumpara aceste masini cum este si prietenul tau cu acel Tuareg, probabil are venituri romanesti peste medie, dar insuficiente pt. a intretine acea masina corect. Astfel la dpf infundat, se va elimina, la EGR blocat, se va elimina, urmand sa lase un nor de fum dupa fiecare acceleratie. La fel si cu BMW, probabil DPF off, EGR off, clapete off, soft stage 1 etc. (pe principiul unde nu e fum nu e putere).

    • @identdis4576
      @identdis4576 3 ปีที่แล้ว +1

      Ori nu conduci si te axezi pe transportul in comun si ai o epifanie ca de fapt masina nu este de nasu tau si te apuci de activism pentru deblocarea orasului pentru ce iti poti permite.
      Adica bicicleta si transport in comun.

    • @kicsiistvan01
      @kicsiistvan01 3 ปีที่แล้ว +1

      @@identdis4576 si daca stai in periferie, ex primele sate, fara posibilitatea de transport in comun? Sunt multe cazuri. Majoritatea românilor nu își permit nici măcar o mașină sh decentă, de nouă nici nu vine vorba, si majoritatea nu le cumpără pt. Că sunt un moft, ci din necesitate. Pt 12-14000 eur, la un salariu de 3000 lei, lucrezi 2 ani, si trebuie sa ajungi la acel loc de muncă... . Din ce cumperi mâncare?

    • @kicsiistvan01
      @kicsiistvan01 3 ปีที่แล้ว +1

      @@identdis4576 in reprezentanța Dacia de ex, pt un logan nou doar o revizie anuala duce undeva la 800 lei. Eu la "nemțoaică" in service autorizat cu piese oem am dat 650, cu manoperă.

    • @identdis4576
      @identdis4576 3 ปีที่แล้ว

      @@kicsiistvan01 Inveti ca PERFIERIA TA SA NU MAI FIE PERIFERIE intelegi?
      Sau uite o idee nebuna faci pe dracu in 4 ca sa ai transport in comun.
      Nu ai nevoie de o masina coaie.

    • @kicsiistvan01
      @kicsiistvan01 3 ปีที่แล้ว

      @@identdis4576 da, ia invata 13 milioane de romani care traiesc in periferie chestia asta. In Romania poti sa faci dracu in 8 tot nu ajungi nicaieri, nu e vorba de mine, e vorba de mine, eu stau in oras, am si bicicleta, si masina, si transport in comun, le folosesc in functie de necesitati. Dar cunosc multi care cer autobuz de 3-4 ani, si nu au primit nimic. Sau au primit un amarat de autobuz dimineata, cand ei lucreaza in 2 sau 3 schimburi. Sau trebuie sa cari scule sau echipamente sa iti faci treaba (instalatori, electricieni, etc.). Sau esti total paralel cu lumea reala?

  • @BogdanBanilievici
    @BogdanBanilievici 3 ปีที่แล้ว +10

    Uitându-mă la acest video minunat, a 2a oara mi s-a activat OCD-ul văzând tricoul cu imprimeul care nu este centrat 😂.
    E adevărat ce spui in video, dar e și puțin "incorect" să compari Romania cu Luxemburg, Germania, etc. Situația financiară ale acelor oameni este mult peste veniturile românilor. Comparam mere cu pere.

    • @lupeaciprian4078
      @lupeaciprian4078 2 ปีที่แล้ว

      Ba este de comparat. Noi nu vrem sa muncim ca aia. In Germania este o mare AUTODISCIPLINA a oamenilor fata de munca ..si altele.

  • @Mega_D_
    @Mega_D_ 2 ปีที่แล้ว

    Esti tare Dane ...te rog sa continui

  • @iuliansima5668
    @iuliansima5668 3 ปีที่แล้ว +11

    Domnul Cadar ați făcut studiu pe populație :))) Adevăr graiti :) tot respectul sunteți pe departe printre cei mai citiți și culți creatori de conținut din păcate :)) ma bucur ca am onoarea sa Vizionez continut de calitate făcut ca la carte !! Hai cu algoritmul :)) !!!

  • @mynameispro20
    @mynameispro20 3 ปีที่แล้ว +1

    De cand am descoperit canalul tau, desi ma pasioneaza si pe mine tehnologia, ma uit cel mai mult la clipurile tale in care vorbesti de vacante, spete si tot felul de lucruri utile , respect pentru ceea ce faci si la cat mai multe astfel de clipuri!!! :D

  • @maroncavano2587
    @maroncavano2587 3 ปีที่แล้ว +4

    ce te miri? astra g ala, sunt 1000 sau 4000 numa in judetu alba ,asta era in 2020

  • @chisdaniel8108
    @chisdaniel8108 3 ปีที่แล้ว +2

    esti genial Dane!merci pentru asta!

  • @davidteres9463
    @davidteres9463 3 ปีที่แล้ว +10

    Am mai zis de atatea ori,ca daca ai primi 1 euro de fiecare data cand vezi un golf sau un passat pe strada,ai ajunge milionar intr-un singur an.

  • @danmiron1760
    @danmiron1760 3 ปีที่แล้ว

    Salut Dane ai dreptate 100%! Felicitari!

  • @P.A.T.
    @P.A.T. 3 ปีที่แล้ว +11

    Am pus pauza la 2:21! Dane! Stai asa:)) broasca mea Volkswagen are 17 ani dar sunt ferm convins ca polueaza mai putin decat multe cazane din ani mai apropiati ca de exemplu 2010. De ce sunt sigur?
    1. E super intretinuta la capitolul mecanica
    2. Nu e pasare ca porcu si nici masina ca metroul:))
    Revin la finalul clipului daca am ceva de zis.

    • @dragoss16
      @dragoss16 3 ปีที่แล้ว +2

      putea sa fie si noua cu 0km, tehnologia e veche, dar da, e posibil sa polueze mai putin decat multe masini din 2010 cu dpf off si alte "boli"

    • @cr4yv3n
      @cr4yv3n 3 ปีที่แล้ว

      Lasa bai ca am vazut cum e cu euro standardele la care trisau aia in draci.

  • @twoammoments724
    @twoammoments724 3 ปีที่แล้ว +2

    Prima data cand las un comentariu la un clip de-al tau. Nu vreau sa te ajut cu algoritmul, desi imi face placere sa ascult chestiile pe care la dezbati si o sa o fac si pe viitor. Dar, acum nu prea pot sa fiu de acord cu tine. Ai deschis cutia pandorei cu subiectul asta intr-o tara ca Romania. Sa nu uitam care ii venitul lunar al unui roman de rand. Sa nu uitam ca cei cativa romani care o duc (putin) mai bine nu ar trebui sa priveasca de sus pe restul prostimii. Sa nu uitam ca nu avem alternative viabile de a ne deplasa din a in b (sa nu aud de trenuri sau transport in comun). Sa nu uitam ca nu avem infrastructura in mare parte a tarii pentru a putea pastra masinile "noi" mai multa vreme. Sa nu uitam ca si cei cu masini noi merg tot prin aceeasi mizerie ca cei cu masini vechi. Alta este problema in tara asta nu faptul ca romanul ii sarac si nu are bani de o masina mai noua. Ca exista si specia care isi cumpara V6 doar ca se simte mai presus...iti spun eu, tot o boala a saraciei ii si asta, daca ai chef sa privesti problema si din alt unghi. Gata. Sper sa nu mai trezesti in mine niciodata farama aia care vrea sa contreze spusele tale pentru ca algoritmul tau functioneaza la fel de bine si fara mine. O zi buna sa ai (ca mersul "rotund" al unui 1.9 tdi:)))

  • @univers2103
    @univers2103 3 ปีที่แล้ว +5

    Videoclip interesant ca de obicei cel mai probabil:))

  • @danielenache54
    @danielenache54 ปีที่แล้ว

    Mare dreptate ai. Bravo

  • @manudotnet
    @manudotnet 3 ปีที่แล้ว +17

    Sunt multe aspecte: mașina diesel sh e foarte ieftină și abundentă. Producatorii auto tolerează posibilitatea tehnică de a da km înapoi, pt a fi atractive la export in Europa de est.
    ITP-ul de la noi ne confirma doar că suntem sat fără câini. Ca și în trafic, ca în toate. Avem legi, reguli dar le respectă cine vrea. Autoritățile nu există. Incompetență și nepăsare. Free for all.

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 3 ปีที่แล้ว +1

      Legea din Romania are si unele laturi tampite. Legea din Romania nu permite unui politist sa-ti ridice talonul fara un agent rar nici daca nu poate vedea nimic in spatele tau. Corect ar fi ca la anumite limite sa poata sa-ti ia talonul fara agent rar.

    • @faraspam9241
      @faraspam9241 3 ปีที่แล้ว +1

      Ai idee cat primeste un Autohaus daca da tabla la export? ...neamtu se tine scai de tine daca aude ca o scoti afara....in unele caue pana in 500 e ,,,

  • @eugenstefanescu1740
    @eugenstefanescu1740 3 ปีที่แล้ว

    SUPER MATERIAL PREZENTAT....!!! Te felicit, Dan...!!! 👀👀👀✔✔✔👍👍👍

  • @duracell_99
    @duracell_99 3 ปีที่แล้ว +12

    bai da ! a avea o masina este un drept si da, este o nevoie foarte apasatoare in romania care are un sistem de transport in comun la pamant. sunt sigur ca daca trenul ar fi fost ok pana ia si iar acolo ai fi avut un transport in comun ok, nu ai mai fi luat masina pana la iasington...

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว

      Pai sigur ca am privit toti cu mainile in cur cum a fost devalizat si devastat cfr, fiecare descurcandu-se cum poate pe cont propriu. In schimb ne agitam pentru toate cacaturile si protestam impotriva vaccinului.

    • @duracell_99
      @duracell_99 3 ปีที่แล้ว

      @@DanCadar pai aia care protesteaza impotriva vaccinului sunt tot aia care au vorba aia cu "iti miroase mana a bara". Iar aia care au vorba asta sunt mult mai multi, de aia nu se protesteaza, nu sunt in stare sa vada mai mult de ziua de maine.

  • @miricaeugen8513
    @miricaeugen8513 2 ปีที่แล้ว +1

    Si daca marile puteri ale lumii nu s ar lacomi la bogatie atat de mult planeta asta ar putea deveni green in mai putin de 10 ani.

  • @florinlazar3190
    @florinlazar3190 3 ปีที่แล้ว +7

    Vezi tu lucrurile nu sunt niciodata asa simple, eu stiu localitati in care nu mai exista transport in comun (acesta diparand o data cu industria din zona), de CFR ce sa mai zic, daca nu ei TBC de pe scaune... sigur mori de batranete pana ajungi la destinatie, acum omul ce sa fac cu ce sa se duca la munca, sa isi duca copilul la scoala..., si cu ce sa cumpere o masina noua cand el castiga minimul pe economie, recunosc ca tara este plina de baieti care isi iau un tranci sa se dea pana la cumnatu :) sau cu bmw-uri mai batrane ca ei si cu motoare de +3L (binenteles inmatriculate in Bulgaria) ca sa te impinga de la spate pe autostrada (oricum astia cu BMW-urile merg pe alt cod rutier , nu ca noi pleava). Discutia benzina vs diesel este lunga si nu chiar cum se prezinta pe la TV..... clar diesel polueaza mai mult per litru dar consumul total este cu 30% mai mic fata de benzina si clar dizel nu are ce cauta in oras dar cati dintre noi isi permit doua masini (una pt oras si alta pt drumuri lungi). Masinie noi clar polueaza mai putin (doar sunt noi), dar vezi si ca sa produci o masina nou poluezi si atunci nu mai bine utilizezi masina si dupa 4 ani...

  • @emilgabrielstancu3347
    @emilgabrielstancu3347 3 ปีที่แล้ว +1

    Eu sunt unul din acei putini care a dat rablele diesel la fiare vechi si a cumparat masini noi pe benzina si sunt foarte madru de alegerea facuta,nu mai suport mirosul de motorina.Urmaresc partea de hibride si electrice la sfarsitul garantiei acestor masini.

  • @DesignfacestudioRo
    @DesignfacestudioRo 3 ปีที่แล้ว +16

    Desi ai dreptate , vreau sa iti multumesc ca faci parte din elitele care isi permit si vor schimbarea si pe aia ca noi 1300 lei pe luna sa ne trimiteti la servici si cumparaturi cu autobuzul si trotineta , eu nu am bani sa imi iau Tuareg la 20 000 Euro sa trimit copii la scola si sa platesc si facturile , am un amarat de Passat care incerc sa il repar cu piese noi la service .

    • @cr4yv3n
      @cr4yv3n 3 ปีที่แล้ว +3

      Ba, nu iti pasa de planeta! Esti poluator!
      Ce conteaza ca mori de foame si fara masina nici naveta nu poti face. Baietasul asta e hipster de Cluj.

    • @Bismarck666
      @Bismarck666 3 ปีที่แล้ว

      Dacă ai 1300 de lei pe lună și copil, mașina e ultima ta problemă.

    • @cr4yv3n
      @cr4yv3n 3 ปีที่แล้ว

      @@Bismarck666 daca ai sotie si 1300 pe luna si fara masina nu ajungi la job, sa vezi ce devine subit problema ta.

  • @MalaTheMan
    @MalaTheMan 3 ปีที่แล้ว +1

    Eu am luat o Mazda 3 din Austria an 2009, am căutat special benzină și motor nu mai mare de 1.6 simplu.
    Motive au fost numeroase: începător (nu voiam să-mi pese prea tare dacă o bag prin toate hârtoapele de pe banda 1), fiabilitate având un motor simplu, benzină pentru că-mi pasă și de restu și nu prea înghit fumu dens și negru *wink* , mai silențioasă, nu foarte puternică.
    De la dealer, am băgat 1000 lei după pentru a schimba două piese și am ales varianta cea mai scumpă din service, pentru siguranța mea.
    E SH și planul e să o țin 3-4 ani, până mă învăț și iese din discuție ITP / RAR la baieti, vreau să știu ce are și să o repar, cuz' viața e frumoasă și nu vreau să fiu carne de conservă.

    • @MalaTheMan
      @MalaTheMan 3 ปีที่แล้ว

      De menționat* în port bagaj am trotineta electrică (să nu o mai urc la 3) pe care o folosesc pe distanțe relativ scurte 1-2km, să nu mai iau mașina. Deci pot spune că-i și hibrid

    • @sdfefde
      @sdfefde 2 ปีที่แล้ว

      @@MalaTheMan numa sa nu o lasi vara ca explodeaza

  • @stelic9515
    @stelic9515 3 ปีที่แล้ว +3

    Nu conteaza ce masina avem, putem polua 80% mai putin daca pe distante scurte adica in oras mergem cu bicicleta sau chiar cu o bicicleta electrica.
    Cazul meu golf 1.9 tdi + bicicleta.
    90% din timp foloseac bicicleta.
    Este ieftin, eficient, si poluare mult mai putina. Sa scapam de dezastru trebuie sa devenim mai modesti, sa consumam mai putin

    • @nicuchitineac1950
      @nicuchitineac1950 3 ปีที่แล้ว

      Foarte bine punctat! Masina personala trebuie sa fie ultima alternativa atunci cand vrem sa ne deplasam undeva.

  • @_Leo_-
    @_Leo_- 3 ปีที่แล้ว +1

    Later edit: s-au limpezit multe după ultimul clip postat dar tot o sa las comentariul aici pentru că mi-l asum.
    Deși sunt fanul tău și am fost de acord cu tine in 99% din cazuri, acum îmi permit să nu fiu pe aceeași unda cu tine in unele cazuri. Ce am simțit eu in videoclipul asta e că practic ne-ai certat că avem mașini mai vechi de 10 ani. Nu vorbesc de cei care au furnale in loc de țevi de eșapament și dau blană mașinii de zboară tabla de pe ea. Vorbesc despre cei bine intenționați printre care mă aflu și eu.
    Da, mă incadrez in clasa aia de jos, cu un salariu de apr. 400€ și da, am o mașină de 2000€. După spusele tale, ar fi trebuit să spun "eu nu îmi iau mașină pentru că este euro 4 și voi polua aerul cu motorul meu 1.6 16V benzină. Lasă că cei cu motoare 4.6 biturbo și alte nebunii nu poluează deloc când îi dau talpă 240km/h. Mai aștept vreo 15 ani și iau ceva care oricum va fi vechi. Schimb 2 autobuze și fac 1ora până la serviciu"?
    Poate sigur am înțeles eu greșit dar și eu as vrea o mașină mai fiabilă, mai nouă, dar atât se poate. Și noi trăim pe pământul ăsta și avem nevoie sa ne deplasăm la serviciu (nu mai zic vacanțe la bugetul ăsta) pe ploaie sau pe zăpadă. Nu toate mașinile vechi sunt și proaste.
    Ai spus foarte bine de cei cu cazane care conduc agresiv și lasă dâră de fum kilometrică dar există și oameni cu mașini mai noi care trec pe lângă tine cu 700km pe oră și îți dau flash-uri sa degajezi autostrada, in șanț daca se poate, ca să poată decola ei. Aici eu cred că e vorba de conducător și nu de mașină.
    Iar cu piesele originale....mhh....e cuțit cu două tăișuri. Eu am un Renault Laguna II din 2001 pe benzină (știu, apărută undeva la finele cretacicului) și pornirea ei se face din buton iar cheie nu are, ci cartelă. S-au bușit butoanele de lock/unlock și eh...una nouă de la reprezentanța Renault mă costa fix 1000lei. Întrebarea mea este: de ce să dau puțin peste jumătate din salariul meu pe o cartela din reprezentanță când pot lua una aftermarket de o calitate mult mai bună a butoanelor și chiar cu mai multe comenzi programabile decât cea simpla și scumpă? Probabil as fi dat, dar nu prea tine buzunarul. Acum probabil spui sa nu îmi cumpăr mașină dacă buzunarul e subțire. Greșit! Există viață și dacă repari mașina cu piese aftermarket la service-uri mici sau băieți care se pricep. De ce? Pai aia nu îți spun ca pentru schimbarea unui bec, de exemplu, trebuie sa demonteze bara, radiatorul, bordul și bancheta din spate. Exemplul cu cartela este unul patetic dar am vrut sa arat că putem întreține și noi, cei mai puțin avuți, mașini mai bătrâne.
    Am văzut BMW-uri din 2010+ care gazează de 5 ori mai mult decât renaultul meu care face 20 de ani pe 17 septembrie :)
    Decât să am mașină din 2018 și să o forjez ca un meltean trist, mai bine sa am una din 2001 pe care sa o întrețin atât cât mă duce buzunarul și care sa nu prindă 250 la oră. Eu o numesc gestionare eco a venitului.
    Ar fi bine sa faci un video in care să răspunzi comentariilor de aici. Nu, nu comentariului meu care probabil pentru mulți este lipsit de scop, ci celor care într-adevăr au avut experiențe notabile cu mașini vechi și chiar au fost mai câștigați decât dacă ar fi deținut o mașină mai nouă. "Pace vouă"

  • @johnidoctor9826
    @johnidoctor9826 3 ปีที่แล้ว +6

    Când vom avea salarii de minim 1500-2000 euro pe luna, atunci vom scăpa de rable
    Dar cum avem salarii de 1500-2000 ron, asta vom conduce

    • @bcrerste
      @bcrerste 3 ปีที่แล้ว +2

      Atat timp cat politicienii sunt lasi, da. Dreptul de a conduce nu e un drept, e un provilegiu. Ar trebui pus impozit 10000 eur pe rable. Si atunci cei cu 2000 lei vor merge PEE JOS.

  • @laurentiuradu8749
    @laurentiuradu8749 2 ปีที่แล้ว

    Bravo, avem mulți ipocriți și snobi în tara. La munca am o grămadă.

  • @deepdig8502
    @deepdig8502 3 ปีที่แล้ว +6

    In sfarsit , era nevoie de acest video ca de aer (curat), multumesc pentru elocinta , precizie si interes !

  • @csterea
    @csterea 5 หลายเดือนก่อน

    Da, bine punctat, 100% de acord. Asta e unul dintre motivele pentru care m-am carat din Romania: persoane multe, oameni putini, inconstienti, si persistenti agresiv in prostia lor. Plus autoritatile inexistente, care-si umfla penele si "aplica legea" doar cand trebuie sa-si realizeze "norma". Aer poluat, soferi dusi cu capul, drumuri proaste, nepasare totala. M-am carat si bine am facut, ca am ramas sanatos si intreg, inclusiv cu capu'. Am masina relativ noua pe care o intretin si e in parametrii oficiali. Cand nu o sa-mi mai permit, merg cu transportul in comun, care functioneaza foarte bine. Sau cu bicicleta. Pe aici nu se considera ca esti "sarac" daca mergi cu bicicleta, ci esti considerat biciclist. Acelasi biciclist poate sa apara intr-un Ferrari, nici o problema.

  • @duracell_99
    @duracell_99 3 ปีที่แล้ว +3

    tin sa te contrazic. ca fost posesor de masina noua si posesor de mai multe masini sh. daca iti iei masina noua acum cu 20k euro, nu o sa ai toate dotarile si finisajele si calitatea unuia top dar din 2015. prefer calitatea in detrimentul lucrului nou dar mai putin calitativ. cand am luat masina noua, leasing pe 5 ani, dupa 5 ani am zis ca nu o sa mai cumpar niciodata masina noua. de ce ? pai simplu, cati bani am dat la rata aia timp de 5 ani, nu as fi bagat niciodata intr-o masina sh in perioada in care ar fi stat la mine. deci de ce sa imi iau masina noua inferioara calitativ si superioara doar la capitolul costuri ? acum am o masina din 2010 de 5-6k euro desi imi permit o masina de 30k euro fara probleme la achizitie si nici la intretinere. de ce sa dau jumatate de garsoniera pe o masina ? nu vreau, isi face treaba si masina asta chiar foarte bine. unde mai pui ca i-am schimbat si dpf-ul acum o luna si nu, nu am luat unu din dezmembrari ci nou nout.

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว

      Exista si masini noi la 12-13k euro. Nu vad niciun motiv pt care ai da 20k pe una de 6 ani care peste inca 6 va depasi deceniul. In afara de nevoia de fitza.

    • @duracell_99
      @duracell_99 3 ปีที่แล้ว

      @@DanCadar da, dar masina aia de 12-13k are o calitate mai slaba la executie, plastice mai multe, atentie mai putina la detalii si mai putine optionale fata de masina mea de 5k euro. Sa nu mai spun de toate cele de mai sus la un sh de 20k euro vechi de 5 ani. Clar nu se compara cu una de 20k euro noua din reprezentanta.

    • @calutulcabrat3940
      @calutulcabrat3940 3 ปีที่แล้ว

      @@DanCadar
      Sunt oameni cărora chiar le plac mașinile . Vor să-și plimbe și sufletul !
      Sincer , nu te recunosc ... Eu am un 3.0 TDI BITURBO Euro 6 plus , cu AdBlue din 2016.

  • @valyvaly1910
    @valyvaly1910 2 ปีที่แล้ว

    Salut ! Deși te admiram pe ascuns, nu eram abonatul tău (nu că ar conta prea mult ) dar, cu acest discurs m-ai convins chiar dacă nu sunt in totalitate de acord cu tine. Felicitări pt ceea ce faci și mai ales pt ceea ce ești !

  • @mihaicozma8564
    @mihaicozma8564 3 ปีที่แล้ว +4

    Solutia cea mai simpla si la indemana e ITP-ul pe bune:
    • amenzi uriase pt inspectorii ITP care iau spaga;
    • plus vreo 3-5 ani la racoare;
    • concomitent inchiderea instant a afacerii respective, cu interdictia de a mai avea vreodata statie ITP.
    Instant, peste 30% din masinile care sunt in trafic acum ar disparea.
    Vechimea masinii e un criteriu subiectiv, pus in fata doar ca sa mai umflam buzunarele producatorilor. Daca vehiculul respectiv e in stare perfecta de functionare, sa circule linistit fara niciun fel de restrictie, sau taxa discriminatorie.
    Repet, trebuie sa primeze starea masinii, si asta se poate obtine doar cu un RAR si ITP pe bune.

  • @BogdanArd85
    @BogdanArd85 3 ปีที่แล้ว +1

    In 2018 mi-am propus sa cumpar....masina. Am stabilit bugetul orientativ si au uramat cautarile, atat de modele SH cat si noi. Sunt mare amator de break-uri, prin urmare cautarea SH nu a fost tocmai usoara, dorindu-mi un model macar EURO 4 pe la 5000 de euro. Cautat, vazut, unele le-am placut si totusi aveam o jena...costurile de intretinere. Asadar am trecut la modelele noi...in jur de 10000 euro, obligatoriu break, benzina si credit.
    Da, prefer sa am un credit auto decat sa bag bani intr-o masina veche. Parintii mei au Octavia II si ca sa o mentina cum trebuie fac regulat investitii in ea si ii felicit pentru asta.
    Acum in loc de Skoda Octavia Break 1.6 benzina din 2010 cu vreo 200000 de km, conduc un Renault Clio Estate 0.9 benzina, ajuns in tara la inceputul lui 2019 cu 3 km la bord, cu garantie si "fara griji" pe perioada creditului.

  • @m.b9888
    @m.b9888 3 ปีที่แล้ว +11

    Să știi că în Italia e foarte similar, mulți fac ITP-ul la "o cunoștință", mulți "repară" mașinile cu improvizații și mulți conduc rable obosite vechi de 20 de ani...

  • @Fugitive292
    @Fugitive292 3 ปีที่แล้ว +1

    Se potrivește perfect cu melodia Fara Zahar - Diesel

  • @alexgeorgescu4474
    @alexgeorgescu4474 3 ปีที่แล้ว +10

    25 minute de stand up comedy 😂

    • @paulstanciu4009
      @paulstanciu4009 3 ปีที่แล้ว +2

      Din pacate e pura realitate a tarii in care traim...

  • @costelgidea1306
    @costelgidea1306 3 ปีที่แล้ว +1

    Cel mai bun video din ultimul timp 100% real!!!!

  • @bogdan8613
    @bogdan8613 3 ปีที่แล้ว +13

    Dar despre cei care au o masina veche dar in stare buna (euro 3, benzina) si nu fac multi km/an?
    Eu am o masina din 2005 euro 3 si nu fac mai multi de 5000 km in 2 ani, masina este pusa la punct din toate punctele de vedere nu scoate gram de fum si esapamentul este curat ca lacrima.
    Eu de ce ma rog sa fiu obligat sa cheltuiesc mii de euro ca sa mi schimb masina ca asa vor unii? Sa le interzica la aia care au facut dpf off si toate improvizatiile. Sa se faca ITP-ul serios ca in Belgia de exemplu asa o sa scapam de rable, daca o masina este veche nu inseamna ca este si proasta.
    Daca vor taxa neaparat sa bage o taxa pe nr. de kilometri parcursi, eu daca fac 5000 km in 2 ani cu al meu euro 3 poluez mult mai putin fata de unu cu euro 5/6 care face 60000 km in 2 ani.

    • @cezarici
      @cezarici 3 ปีที่แล้ว

      masina veche=poluare pe masura. si asta cu km e o tactica basita care va duce la si mai multe manarii cu km. tot ce e mai mic sau egal cu euro 4 macar ar trebui interzis, n-ai bani de mai nou, nu-ti iei, dreptul meu de a respira aer curat e mai important decat al tau sa-ti iei ce vrei. Te invit sa stai cu fata in toba de esapament de la euro 3 cateva minute cat eu tin motorul in 3500-4000 de ture, sa vedem ce parere ai. mi-e scarba

  • @SUNNYmc100
    @SUNNYmc100 3 ปีที่แล้ว

    Urmaresc cu cel mai mare drag Zona IT iar Dan, best story teller! Insa am o curiozitate. De ce este asa soft video-ul? Ma refer nu este sharp obiectivul sau sunt probleme de focus? Just curiosity.

  • @kextmac62
    @kextmac62 3 ปีที่แล้ว +8

    Atunci când ai umblat cu "Alfa" de ai behăit pe la service şi pâna la urmă tot un "băiat" a reuşit să o repare. Când erai în concediu, parcă spuneai în clip. Totuşi, episodul de astăzi suna promoveare a suprataxarii maşinilor mai vechi aşa cum intenţionează guvernul. Maşinile cu probleme tehnice trebuie reparate sau aruncate iar celelalte lasate în pace. Media de vârstă a parcului auto în USA este de 12 ani. În ceea ce priveşte schimbarea climatică cred că alta este cauza principală însă chiar şi aşa, dacă nu se iau masuri la nivel mondial putem rade total parcul auto din Europa fără vreun efect vizibil asupra climei. Multă lume de pe la noi suprvieţuieşte de pe urma unei rable de maşini, în special în mediul rural în rest sunt total deacord cu tine mai ales în ceea ce priveşte "maneaua" cu Tuareg, Porsche şi X5. Mult respect.

  • @sorinfilip9103
    @sorinfilip9103 3 ปีที่แล้ว +1

    Super tare și foarte adevărat. Chiar azi am văzut unu cu ceva Merțan se plimba cu 80 la oră pe banda de autobuz. (Cluj)

  • @Duster2019
    @Duster2019 3 ปีที่แล้ว +6

    O solutie la peoblema masinilor vechi si foarte vechi ar fi sa treaca ITP ul pe bune .Dar....cum spunea un inspector RAR,aproape toate masinile SH mai vechi de 5 ani ,nu mai trec ITP ul dupa doar doi ani de la inmatricularea in Romania.

  • @VasileBerbescu
    @VasileBerbescu 3 ปีที่แล้ว +1

    nici nu se putea mai bine , felicitări 🥂

  • @Alecisb
    @Alecisb 3 ปีที่แล้ว +13

    Bagica la diesel unde ii mai pui pe toti astia cu "DPF off", "teava goala" ca asa se face la "stage2" boss, de cand stai in spatele lor la semafor simti cum ti se usuca plamanii, iar daca le zici ceva iti vin cu o replica simpla de "n ai boss recirculare la aer?"
    Sa vezi ce s-ar elibera strazile la noi daca ITP-ul s-ar da pe bune.

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว +3

      Amin!

    • @honda_maniac
      @honda_maniac 3 ปีที่แล้ว

      am coșmaruri cu dpf-ul. era plin și îmi dădea că e turbina cu probleme. aștept să îl curețe băieții

    • @tanasoiumihaialin658
      @tanasoiumihaialin658 3 ปีที่แล้ว +2

      @@honda_maniac s ar putea chiar sa ai probleme cu turbina, depinde cat de incarcat era dpf ul si cat timp ai stat asa cu el...

  • @andrewb1570
    @andrewb1570 3 ปีที่แล้ว +1

    Lol. Good vibe😆. Succes pe mai departe👍👍

  • @costidumi8716
    @costidumi8716 3 ปีที่แล้ว +3

    Salut !!! Sunt total de acord cu tine “dar”(stii tu mai bine cum este cu acel “dar” 😂) , pe langa saracie si grandomanie trebuie sa vedem si partea buna a utilizari acestor “rable” pe termen lung 😉 ( si aici ma refer la clipul despre masinile electrice unde vorbeai de “reciclare” care nu se prea face si toate deseurile sunt trimise prin tari bananiere), macar aceste “rable” sunt folosite si NU contribuie la inmultirea muntilor de deseuri 😉, (cateva milioane la fiecare 5-7 ani cand se termina ratele sau garantia ) !!! Cat despre Diesel sau Benzina din datele tehnice ale masinilor raportate de producator rezulta ca din arderea Benzinei rezulta mai mult CO2 !!!

    • @alexl9
      @alexl9 3 ปีที่แล้ว +1

      Așa este, CO2-ul eliberat de un vehicul este direct proporțional cu consumul. De-asta producătorii încearcă să reducă consumul, pentru a reduce și emisiile de CO2. Este normal ca un vehicul diesel să producă mai puțin CO2 decât unul pe benzină fix datorită consumului redus. Însă, trebuie ținut minte că CO2-ul nu pute, este un gaz inodor. Însă, noxele, funinginea sau microparticulele put, și știm care categorie de vehicule produce o cantitate mai mare

    • @costidumi8716
      @costidumi8716 3 ปีที่แล้ว

      Singura problema este ca doar CO2 -ul conteaza si se masoara , restul NU … deci ???

    • @alexl9
      @alexl9 3 ปีที่แล้ว +1

      @@costidumi8716 cum sa nu conteze sau nu se măsoară? Când vezi știri la televizor despre o zi cu poluare mare in București, se măsoară cantitatea de pm2.5 și pm10. Microparticule de funingine care rezultă în urma arderii sau mașinilor poluante. La nivel planetar se măsoară CO2-ul pentru că el nu dispare, rămâne în atmosferă și produce efectul de sera care cauzează încălzirea globală. Microparticulele după un anumit timp coboară pe sol, sub forma unui praf. Ele afectează populația pe termen scurt și cu efect imediat. Încălzirea globală și poluarea din orașe au cauze și efecte total diferite

    • @costidumi8716
      @costidumi8716 3 ปีที่แล้ว

      Pai ele pot fi masurate de “GRETA T.” dar asta nu inseamna ca masinile cu emisii foarte mari si nocive nu pot circula , eu ma refer la faptul ca nu sunt masurate corespunzator la ITP iar producatorul o face in alte conditii de utilizare ( noi am scos in teste consum de 5% 😉) …!!!

  • @RapRockManiac
    @RapRockManiac 3 ปีที่แล้ว +1

    Ce zici tu, e complet adevărat. Nu sunt in schimb de-acord cu partea aceea cu dreptul. Avem dreptul la mobilitate. Statul român nu ne ofera mobilitate. Nu avem o rețea feroviară eficienta, iar preturile companiilor de transport persoane, sunt destul de piperate. Deci da, avem dreptul la un autovehicul. Ne oferim singuri mobilitatea pe care nu ne-o oferă taxele si impozitele noastre. Si faza cu poluarea e o vrăjeală. Degeaba imi iau hibride sau electrice, cât timp Maersk baga in navele de transport maritim, petrol nerafinat. Sunt deținător de autovehicule atât vechi, cât si noi. Si voi deține autovehicule vechi pe vecie. Problema este lipsa legislației in ceea ce privește modificările de soft și calitatea slabă a sistemului de inspecții periodice. Daca se rezolva aspectele menționate anterior, s-ar putea sa devii mai tolerant. Numai bine!

  • @rezoom69
    @rezoom69 3 ปีที่แล้ว +3

    Da, am avut vw 1.9tdi si am fost multumit timp de 3 ani. Acum am un nissan elgrand import din japonia. 3.5 benzina V6😂😂😂. Da, e din 2007 cu doar 65k kilometri si arată ca nouă, are viață in ea cât să îmbătrânim împreună 😂😂😂😂

  • @bogdancristeian949
    @bogdancristeian949 3 ปีที่แล้ว +2

    Salut. Super clip. M-am saturat de rable și mi-am luat Logan pe gaz, aștept să îmi vină la sfârșitul lunii. Mașina curentă e un Ford focus 2005 MK2 diesel.

  • @Modelist-ro
    @Modelist-ro 3 ปีที่แล้ว +7

    De data asta ai dat-o de gard. Marea majoritate a oamenilor care dau 1-2000 de euro pe o masina , nu-si permit nici una mai buna si nici să le repare in reprezentante si au nevoie de masina mai mult decat sa mearga până la următoarea poartă. Au nevoie de o masina exact cum ai si tu, sau mai mult decât tine. Dar asta nu-i face infractori. Cu un drum i-ai cam jignit pe toti, care-s multi și amărâți (dar nu infractori), pe baza unor cazuri izolate. Din modul prostesc in care ai pus tu problema cu acel Astra 1 reies două lucruri - toti cei care iau o masina veche si ieftina sunt niste infractori pericol public, ăia care fac ce facea ăla cu Astra 1 dar o fac cu Porsche-uri sau masini noi - nu-i problemă ”că cu alea poti sa te bagi”.
    Toti sunt niste căcati care vor neaparat sa se plimbe cu rable pe motorina in loc să-si ia masini electrice noi si sa iubească planeta. Nu-i asa? Tu te-auzi?

    • @DanCadar
      @DanCadar  3 ปีที่แล้ว

      Nu am spus nicaieri si nici macar o singura data ceea ce spui tu aici. Vorbeam despre o categorie anume. Stiu destui dintre cei care merg cu masina de la o poarta la alta sau de la o terasa la alta sau la paine. Astia exista. Indiferent cu ce masina fac asta. Iar asta nu este o nevoie, este pur si simplu prostie.

  • @mihaigsm2003
    @mihaigsm2003 3 ปีที่แล้ว +1

    Daneee, ai mare dreptate in ceea ce spui, dar nu e chiar asa, pana mai acum ceva timp si tu aveai o masina veche, si acum 2 ani nu gandeai asa, dar poate pozitia ta, statutul tau si posibilitatile tale te fac sa gandesti astfel. In romania sunt oameni care au o masina veche de 10 ani la care poate au platit rate de le-a iesit pe nas, si in mod cert nu isi permit sa cumpere o alta masina noua. Nu spun ca nu sunt si oameni care au posibilitati si prefera "lux vechi" dar nu suntem toti asa.