Mitä tarkoittaa sähkösopimuksen kulutusvaikutus ja voiko sen avulla säästää?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • Sähkömarkkinoille on viime aikoina tullut uusia sopimustyyppejä, esimerkiksi ns. kulutusvaikutteinen sähkösopimus.
    Kerron tällä videolla, mitä kulutusvaikutus tarkoittaa, miten se lasketaan ja miten se vaikuttaa lopulliseen sähkölaskuun.
    Kulutusvaikutussopimus on sekoitus kiinteähintaista ja pörssisähkösopimusta. Siinä on kiinteä kuukausimaksu, kiinteä perushinta sekä kuukausittain vaihtuva hintaosa, jonka nimi on kustannusvaikutus. Kustannusvaikutuksen suuruus sähkön hintaan on tyypillisesti 0-2 senttiä/kWh.
    Lisäksi vertailen kiinteähintaista, kulutusvaikutteista ja pörssisähkösopimusta käyttäen omaa sähkönkulutustani pohjatietona. Mikä on halvin, mikä on kallein?
    Voit kirjoitella kommenttisi ja lisäkysymyksesi videon kommenttikenttään!

ความคิดเห็น • 52

  • @arihanninen7833
    @arihanninen7833 10 หลายเดือนก่อน +8

    Hyvin asia selvisi. Vaikea uskoa, että tuota olisi voinut kukaan paremmin esittää.

    • @koskela77
      @koskela77 10 หลายเดือนก่อน

      Opettajat osaavat hyvin selittää. 🤗

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      Niin, vaikka ainoastaan vaimoni on opettaja, minä en😅 @@koskela77

  • @karikoivisto5061
    @karikoivisto5061 9 หลายเดือนก่อน +1

    Erittäin hyvin tuotu tarvittavat asiat esille! Hienoa työtä! Kiitokset!

  • @leenaheinonen3816
    @leenaheinonen3816 9 หลายเดือนก่อน +1

    Tosi selkeä esitys. Sain sähköyhtiöltä tarjouksen juurikin kulutusvaikutuksellisesta ja määräaikaisesta sopimuksesta. Mietin, että sähköyhtiön tarjouksen taustalla on yksinkertaisesti tarve varmistua tuotoista eikä juurikaan tarjota edullista sähköä kuin näennäisesti. Kun soitin ko. yhtiön asiakaspalveluun, niin eipä myyjäkään oikein tuotettaan tuntenut ja jätin sopimuksen tekemättä.
    Kiitos videosta, sen perusteella voin olla kanssasi samaa mieltä siitä, että kerrostalossa ja pienessä asunnossa asujalle ei ole juurikaan merkitystä muulla kuin perusmaksulla jos ei sähkön kulutusta halua seurata. Ei ne naapurit tykkää, jos pesukone laulaa yöllä ja yrittää kulutukseen vaikuttaa.
    Oli tosi hyvä tieto, että kulutusvaikutussopimuksissa lasketaan ja käytetään edellisen kuukauden pörssisähkön keskiarvoa.

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  9 หลายเดือนก่อน +2

      Mukava että videostani oli apua. Nykyään noita erilaisia sopimuksia on todella paljon erilaisia. Mutta tosiaan jos sähköllä ei tarvitse lämmittää, niin silloin kulutusvaikutussopimuksella saa joko vain vähän säästöä tai paljon stressiä😀

  • @petrilehtinen3519
    @petrilehtinen3519 10 หลายเดือนก่อน +7

    Hyvin tuli asiat selviksi, paljon olit nähnyt vaivaa kun olit tehnyt graafit aiheesta, kiitos!

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน

      Ole hyvä vaan! Totta on että käppyrät ei synny itsekseen, mutta onneksi niitä on hauska tehdä

  • @urhokallio5676
    @urhokallio5676 10 หลายเดือนก่อน +1

    Tämäkin video oli hyvä ja helppotajuisesti esitetty.

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      Kiitos Urho ☺

  • @Kosahdus
    @Kosahdus 10 หลายเดือนก่อน +4

    Tää oli hyvä video aiheeseen

  • @reissumies013
    @reissumies013 10 หลายเดือนก่อน +1

    Tämä on hyvä ja tärkeä video.

  • @CU65LATER
    @CU65LATER 10 หลายเดือนก่อน +1

    Erittäin hyvin selvis.👍😃

  • @jamppa777
    @jamppa777 10 หลายเดือนก่อน +3

    On hyvä video.

  • @marko-tapioautio413
    @marko-tapioautio413 10 หลายเดือนก่อน

    Hyvä video =)
    Tämä kulutusvaikutus on ilmeisesti painotettu aritmeettinen keskiarvo. Sähkölaskua pienentävän painotuksen saa aikaan käyttämällä sähköä kun se on alle oman sopimusperushinnan - esim. laittamalla sähkökiukaan päälle kun sähkönhinta on pudonnut alle oman sopimusperushinnan.
    Tämä sähkönmyyntimalli toimii sitä paremmin mitä enemmän on käyttäjiä eli olisi tasapuolinen kun sähkönhintaa heiluttelee eri syyt.
    Pahin riski lienee se, että jos sähkönmyyntihinta jää talvella esim. 3kk ajaksi korkeaksi jostain "vakavasta" häiriöstä niin silloin sähkönhinta on aina yli oman perushinnan sen 3kk aikana ja joutuu maksamaan suoraan pörssihintaa...(?)
    Kodin sähköistystä kannattaa "ehkä" alkaa muuttamaan älykkääksi ja siihen alkaa löytymään jo palveluja, esim. lämmitystä ohjataan päälle kun pörssisähkö on halpaa niin kodin tekoäly hoitaa kulutusvaikutuksen osaltaan.
    Yksi järkevä juttu voisi olla että lataa akkuja halvalla sähköllä ja kuluttaa niistä energiaa kalliin aikaan... eli toimii tämä systeemi talvellakin ilman aurinkopaneeleja. En tiedä miten sähköyhtiö suhtautuisi jos hommaisi oman akkuvoimalan ja lataa sitä verkosta ilmaiseksi kun on halpaa sähköä ja käyttää itse tai myy takaisin kun on kallista??? =) =)

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      Kyllä, olet ymmärtänyt asian oikein. Olen itse hieman tutkinut sekä kotiautomaatiota että akkuja. Ainakin akut unohdan tällä hetkellä, koska pienehkö akku maksaa jo useita tuhansia euroja😂

  • @markkumaatta1118
    @markkumaatta1118 8 หลายเดือนก่อน +1

    Periaatteessa, teoriassa ja käytännössäkin mahdollisesti ehkä tällaisella sopimuksella voi tehdä rahaa jos pörssisähkön keskihinta on tarpeeksi korkea. Sit vaan halvimpina aikoina alkaa tuhlaa sähkö niin paljon kuin kerkeää.

  • @Nancy91Cindy
    @Nancy91Cindy 3 หลายเดือนก่อน +1

    Hyvin selitetty. Minäkin ymmärsin.😁

  • @jukkaliiri149
    @jukkaliiri149 10 หลายเดือนก่อน +2

    Hyvin oli selitetty.

  • @teijomononen4194
    @teijomononen4194 19 วันที่ผ่านมา +1

    Voisitko tehdä videon hintakiinnitysten vaikutuksesta?
    Esim Lumme-Energia ja PKS tarjoavat kulutusvaikutuksellisia hintakiinnityksiä.
    Olisi mielenkiintoista tietää voiko niillä oikeasti säästää, miten ja missä tilanteissa?

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  19 วันที่ผ่านมา +1

      Laitan listalle, aihehan on nyt ajankohtainen kun syksy taas saapuu. Itselläni ei ole ollut tuollaista sopimusta mutta olen niihin vähän perehtynyt. En kylläkään osaa suoraan sanoa, miten niillä "tienaa" vai tienaako mitenkään

  • @RistoHuhtamaa
    @RistoHuhtamaa 8 หลายเดือนก่อน

    Hei! hyvää tietoa kanssa kärsijöille. Katselin juuri pörssisähkön hintoja Fortumin ja Vattenfallin sivuilta. Hinnoissa oli huomattavia eroja samoilla tunneilla. Yritin kysellä chatiilla, mutta ei roboteilta vastausta saa. Onko sinulla tietoa tästä. Vai oonko käsittänyt jotain väärin.

  • @seppoturpeinen7977
    @seppoturpeinen7977 10 หลายเดือนก่อน +1

    Hyvä video tuli asia selväksi

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน

      Kiitos palautteesta!

  • @JukkaTiitto
    @JukkaTiitto 10 หลายเดือนก่อน +2

    👍

  • @JukkaTiitto
    @JukkaTiitto 10 หลายเดือนก่อน +1

    On hyvä huomata, että kulutusvaikutus voi olla suurempi/pienempi kuin sopimuksessa sanotaan sen keskimäärin olevan.

  • @pavenext5372
    @pavenext5372 10 หลายเดือนก่อน

    Tein kanssa kulutusvaikutteisen sähkösopimuksen. Lämmittää voi myös yöllä enemmän sähköllä. niin riittää sitten aamuksi lämpöä pitempään, jos laskee lämpötilaa. Myös viikonloput on halvempia kuin arkipäivän sähkö.

  • @hopohopojalleen1232
    @hopohopojalleen1232 10 หลายเดือนก่อน

    Tälläkin viikolla pörssisähkö ollut aika kallista (tuullut vähän).Aika vaikea sitä on sähkön kulutusta on siirtää ”halvoille” tunneille jos ei ole jonkilaista varastointi systeemiä kuten akusto tai varaavalämmitys.toki jos pörssisähkö maksaa 1€/kw niin sitten kannattaa sammuttaa valot😂

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน

      On tosiaan ollut hyvin tyyntä, pörssisähkön keskihinta reilut 7 senttiä/KWh eli hyvin sama kuin nyt tarjolla olevien määräaikaisten sopimusten

  • @samisuomalainen9870
    @samisuomalainen9870 หลายเดือนก่อน +1

    How to Solve Double Summations (Steps).
    Tuolla videolla on 2 minuutin pikakurssi summasta. Mennään suoraan 2-ulotteiseen taulukkoon, jossa on kaksi indeksiä, i ja j. Ensin j juoksee arvot 2 ja 3 ja 4. Kun sitten i juoksee arvot yhdestä kolmeen, saadaan 3x3=9 kpl termiä.
    Kirjain Σ on kreikkalaisten aakkosten iso sigma-kirjain ja sitä käytetään lyhentämään summamerkintöjä. Kaavassasi on kolme tämän kokoista taulukkoa: 31 x 24 = 744 mikä määrä termejä olisi aika kurja kirjoittaa. N voi saada arvot 28-31. Taulukkolaskennassa esim. =SUM(A1:X31) funktio laskee kerralla kahden sisäkkäisen sigman lausekkeen.

  • @karikarinen2346
    @karikarinen2346 8 หลายเดือนก่อน

    Välittäjät ovat parempia ennustamaan tulevaisuutta sähkön hinnassa, joten pörssisähkö omalla ajoituksella, joka on mahdollista toteuttaa.

  • @jarmosalonen2068
    @jarmosalonen2068 หลายเดือนก่อน

    Tuo määräaikainen kulutusvaikutus sopimus ei oikein istu kerrostaloasujalle, jolla koko vuoden lähinnä pakastin ja jääkaappi, toki myös ruuanlaitto, ovat suurimmat kuluttajat. Siis se on lähinnä jonkinlainen takuu, jossa ilman lämmitystä todennäköisesti häviää verrattuna pörssisähköön. Voi toki myös voittaa jos sähkön hinta kallistuu.

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  หลายเดือนก่อน

      Totta, kulutus on myös pienempää joten mitenkään ei pysty suuria "voittoja" tekemään

  • @pekkavalkonen1973
    @pekkavalkonen1973 10 หลายเดือนก่อน +2

    Hiukkasen tuntuu että nämä ns. sopimukset on tehty enemmän ihmisten höynäyttämistä varten, ainakin ikäihmisille, tuskin alkavat näitä työkseen räknäämään saati ymmärtävät näitä, sääliksi käy jälleen...

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      En ota kantaa siihen, onko näillä tarkoitus huijata ketään, mutta jos haluaa itse laskea mitä sähkö maksaa, niin aika vaikeaksi menee. Ja esim tällä kulutusvaikutteisella etukäteen mahdotonta. Toki markkinoilta löytyy vielä "kierompia" sopimuksia, jotka minusta muistuttavat ventin pelaamista...otatko vielä yhden kortin vaiko et? Tällä tarkoitan ns. hinnan kiinnitysmahdollisuutta, jossa joko kiinnittää kuukaudeksi hinnan etukäteen tai lähtee pelaamaan "pörssisähkölottoa"😆

    • @pekkavalkonen1973
      @pekkavalkonen1973 10 หลายเดือนก่อน

      @@Opettajanmies Niin onhan tuo aikamoista nuoralla taiteilua eikä kristallipallokaan kerro mitään. Vaikea luottaa kenenkään sanomisiin. Tämä asia on eri, mutta sopimus mikä sopimus joka tuli mieleen jonka tein muinoin DNA nettiä varten, myyjä kehui sen aikaista hinnoittelua 9,90€/kk ettei se tule muuttumaan, nykyään se on 43,80€, mielestäni se on "hieman" muuttunut vaikkakin tietokoneen netti ja puhelin ovat yhdistetty samaan laskuun..

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      No on kyllä "pikkuisen" muuttunut hinta...🤣@@pekkavalkonen1973

  • @LauriMäkipaja
    @LauriMäkipaja 8 หลายเดือนก่อน

    Loistava esitys .

  • @effexon
    @effexon 10 หลายเดือนก่อน +1

    Siis kulutusvaikutus verrataan sähkön pörssihinnan päivähintaan? Olin ymmärtänyt että se 8senttiä vaikka verrataan aina kulloisenkin tuntien pörssihintaan jolloin keskihinta ei merkitse.

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      Ei verrata päivähintaan, vaan tunti kerrallaan ja kuukauden lopussa katsotaan sitten oletko plussalla vai miinuksella, eli kulutusvaikutuksen lopputulos on yksi luku/kk, mutta siihen vaikuttaa jokainen kuukauden tunti

    • @effexon
      @effexon 10 หลายเดือนก่อน +1

      @@Opettajanmiesharmillista että nuo sähköyhtiön appit eivät näytä tuota toteutumaa. Kulutuksen kyllä edellisiltä päiviltä mutta ei hintavaikutusta.

  • @koskela77
    @koskela77 10 หลายเดือนก่อน +1

    Mittarit ovat etäluettavia

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน

      Niin nykyään ovat🙂

  • @lucas-christian
    @lucas-christian 10 หลายเดือนก่อน

    Erittäin hyvin selitetty kyllä Itselläni on sähkösopimus jossa on tämä kulutusvaikutus ja mielestäni tullut paljon edullisempia laskuja, mitä oli aikaisemmin, tosin asunkin kerrostalossa jossa kulutus muutenkin tosiaan on suhteellisen pientä

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  10 หลายเดือนก่อน +1

      Jos osaa halpohja tunteja hyödyntää eikä pörssisähkö mene ihan nollaan, niin noin se toimii🙂

  • @J.A.11
    @J.A.11 8 หลายเดือนก่อน

    Hyvä video, hyvin selitit asian.