Nämä on hyviä opetusvideoita joista olen saanut paljon apua, kun en kuitenkaan ole mikään tekniikan ihmelapsi, vaikka perusasiat jotenkuten tiedänkin. Linux Mint on kyllä mielestäni hyvä, sitä on tullut käytettyä nyt noin 10 vuotta, enkä kyllä keksi siitä mitään moitittavaa. On selkeä ja helppokäyttöinen, varsinkin jos on tottunut käyttämään Windowsia. Aluksi oli toisinaan jotain ongelmia päivitysten kans, mutta niitäkään ei ole uusimmissa versioissa enää ollut. Myös vanhempani ovat ottaneet Linux Mintun omakseen, ja luulen että se on paljon huolettomampi käyttöjärjestelmä myös iäkkäämmille kuin Windows, joka vaatii aika paljon enemmän huolenpitoa ja muistettavaa.
Käytän Linux-Mint käyttöjärjestelmää ja sillä pystyy tekemään kaiken mitä kotikoneelta odotetaan. Kaikilla monitoimilaitteilla ei ole tukea Linuxille ja siksi oheislaitteiden hankinta kannattaa tehdä huolella. Tiedostoformaattien kanssa pitää olla tarkkana kun lähettää liitetiedostoja, sillä moni Windows -käyttäjä ei osaa avata open-alkuisia tiedostoformaatteja. Ihmettelen suuresti miksi monet yritykset eivät osaa avata ilmaisohjelmilla tehtyjä tiedostoja. Minut-kone käynnistyy nopeasti ja itse voi päättää milloin tekee päivitykset, kun saa ilmoituksen mahdollisuudesta päivitykseen.
Mulla on XP, Windows 8.1, Windows 10, Linux Mint ja Chromebook. XP ei ole verkossa. 8.1 ja 10 on tiedostoja. Ostin kirppikseltä läppärin jossa oli Linux Mint ilman salasanaa. Ostin SSD:n johon asensin Linux Mintin. Läppärin pohjassa oli tuoteavain jonka Microsoft hyväksyi kun asensin kympin toiseen koneeseen laittamaani SSD levyyn. HDD jäi rinnalle joten pääsen sinne hakemaan tai katsomaan tiedostoja. Tietokoneet piti helpottaa elämää, taisi kuitenkin käydä niin että savottaa ja säätöä tuli lisää?
vuodesta 2006 lähtien pyörittäny Debian pohjaisia Linux jakeluita. Ubuntusta siirryin Minttiin, koska Canonical pakotti Ubuntuun oletus työpöydäksi Unityn. Saa myös Gnome, mut ei jaksa tapella oletuksia vastaan. Mint on nykyään todella hyvä myös oheislaitteiden tuen osalta. Printtereiden eli tulostin valmistajissa on todella suuret erot - Miten heiltä löytyy Linux tuki. Tällä hetkellä on Brother (musta-valko) laser tulostin käytössä (ikää jotain 10v.) ja ei ole ollut ajureiden tai muutoinkaan ongelmia. Käytän tulostinta RJ-45 kaapelin nokassa eli suomennettuna verkkotulostimena.
kiitos hyvästä videosta, tuo linuksiin siirtyminen kyllä kiinnostaisi kun tietokonetta en juuri käytä muuhun kuin laskujen maksamiseen, pasianssinpeluu ja yotubeen. minun kone ei tue windows 11 käyttöjärjestelmää.🤔 niin ja kanava meni nyt tilaukseen.😊👍
20 vuoteen en ole tarvinnut windows konetta alkuun käytin linux eri versioita ja niitä koneita on vieläkin.Nyt noin 5 vuotta sitten siirryin appleen ja tähän olen erittäin tyytyväinen kaikki toimii eikä päivityksillä yms rahasteta
Microsoft voi suositella ihan mitä lystää. Tietoturva on multimiljardiluokan bisnes ja se, että käyttöjärjestelmä muuttuisi päivitysten loppumisen vuoksi vaaralliseksi ei kyllä suoraan pidä paikkaansa. Oikeastaan päin vastoin, sillä päivitykset ovat enemmän särkeneet asioita kuin korjanneet mitään oikeita ongelmia. Käytän toisella koneella edelleen Windows seiskaa eikä sen kanssa ole ollut yhtään mitään tietoturvaan liittyviä haasteita. Toki huolehdinkin tietoturvasta itse aktiivisesti, toisin kuin muut tavalliset kaduntallaajat, jotka ei ymmärrä mitä tarkoittaa palomuuri, DNS tai NAT. Parhaimmat sankarit kuvittelee, että Windowsiin ei tarvitse edes erillistä virustentorjuntaohjelmaa. Itse en lähde tähän paniikin lietsontaan mukaan lainkaan. Käytän vanhoja Windowseja niin kauan kuin mitään ongemia ei tule. Ei tee lainkaan mieli päivittää uuteen käyttikseen joka on ominaisuuksiltaan paljon rajoittuneempi ja suunniteltu mobiililaitteiden, eikä tietokoneiden käyttämiseen. Jouduin viime kesänä töissä valitettavasti käyttämään Windows 11:sta varustettua läppäriä. Windows käynnisteli ja sammutteli itseään aivan randomilla lähes päivittäin, eikä kysymys ollut mistään päivityksistä, vaan se vaan kaatuili jatkuvasti. Sen lisäksi esim. tällekin koneelle on asennettu ja säädetty haluttuihin asetuksiin satoja ohjelmia ja pelejä sekä niiden tallennuksia. Kun vastaavat saisi tehtyä uudelle Windowsille kuntoon, olisi senkin elinkaari jo loppumassa. Vanhat Windowsit ovat paitsi vakaampia, myös käyttäjäystävällisempiä. Ainoat ongelmat seiskankin kanssa ovat syntyneet itse asiassa siitä kun ohjelmistokehittäjät ovat lopettaneet tuen sille. Asioita ei tarvitsisi jatkuvasti keksiä uudestaan ja aina olla päivittämässä johonkin seuraavaan kikkareeseen. Mutta niin se iso maailma ja raha haluaa sinun tekevän. Ei tietoturvan vuoksi, vaan rahan vuoksi. Mitä taas Linuxiin tulee, niin todella paljon tietokoneella pelejä pelaavana ei se ole itselle minkään tason vaihtoehto. Steamin foorumeilta löytyy kilometrikaupalla itkuvirsiä siitä miksei peleistä ole Linux porttausta. Jäisi 80% peleistä pelaamatta ilman Windowsia. Näin se vaan menee.
Mintillä on menty jo pitkään. Vanhat tulostimet, scannerit ym. laitteet toimivat hyvin, kun taas Windiws ei niitä suostu kympillä tukemaan. Harrastajat tekevät ajureita Linuxiin ja niitä voi yhteisön sivulta ottaa käyttöön.
Yksi videoaihe. Virtualbox virtualisointiohjelman käyttö! Sillä saa asennettua vanhoja käyttöjärjestelmiä virtuaalisesti nykyisen järjestelmän sisään ja näin voi käyttää vanhoja ohjelmia/pelejä jotka eivät toimi uusissa järjestelmissä. Tämä voi poistaa tarpeen hankkia näitä varten vanhoja tietokoneita.
Veit jalat suustani! On tässä top 10-listalla, koska tätä on moni kysynyt. Kätevä myös jos "hukkaa" vaikka vanhan koneen, niin voi ajaa sitä virtuaalikoneena uuden koneen sisällä
Raskaampaan tai muuten vain runsaampaan Pelaamiseen Virtuaalikone on aivan liian ontuva ratkaisu. Se syö koneen resursseja valtavasti, eikä pelien DLL tiedostot tai muutkaan asetukset aina toimi luotettavasti virtuaaliympäristössä. Lisäksi nopeatempoisessa pelaamisessa, jossa on kyse millisekunnin viiveistä, aiheuttaa virtuaalikone aivan liian suuret lagit pelaamiselle. Joitakin kevyitä pelejä tai ohjelmia sillä voi pyöritellä, mutta ei siitä aivan oikeasti enemmän pelaavalle kyllä ratkaisuksi ole.
Chrome OS Flex on oikeasti aivan surkea, joten käytännössä ainoat vaihtoehdot ovat linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät. Linux Mint on alottelijalle varmasti se paras vaihtoehto. Edistuneemmät käyttäjät voivat sitten käyttää esimerkiksi antiX tai PCLinuxOS käyttöjärjestelmiä tai vaikka jotain BSD-pohjaista Unix käyttöjärjestelmää.
Alunperin win 7 koneen (jonka olin päivittänyt jo win 10ksi) päivitin Kotimikro-lehden ohjeitten mukaan pari kolme vuotta sitten win 11ksi. Sitä ei pitänyt voida päivittää, vaan niin vain onnistui ja toimi hyvin sekä päivitykset onnistuivat ongelmitta. Vanhan koneen rajoitus ja tuomio lopulta oli huonosti pyörivät videot mm. You Tubissa, minkä vuoksi kotiin saapui uudempi ja tehokkaampi win 11 pc.
Lopetin joskus kymmenen vuotta sitten windows päivitysten vastaan ottamisen. Mitään ongelmia ei ole ollut, etenkään kun virustorjunta on muu kuin windowssin. Olen esimerkiksi yrittänyt päivittää konetta 11:sta, paukut riittää, mutta sitten alkaa ongelmat äänet häviävät ei saa takas! Monet ohjelmat ei pyöri ollenkaan tai siten kun niiden pitäisi pyöriä! Jatkan onnellisena 10 kanssa hamaan tulevaisuuteen asti, kunnes windows on saanut asiakkaiden tekemän "lopputarkastuksen" suoritettua raakileille ohjelmistoille ja käyttöliittymille!
Minulla on yksi kone jossa on Win11, hämättynä uskomaan että koneessa olisi "turvapiiri", joka on perusvaatimus asennukselle. Toistaiseksi toimii... Tavallinen käyttökoneeni on Linux Mint -käyttöjärjestelmällä, perusohjelmistot riittävät, skanneri, printteri ja jopa sähköisen henkilökortin lukija toimivat hyvin. Win11 -kone on käytössä varsin harvoin.
Jos hylkää nykyisen Win10 koneensa, niin tilalle entinen yritysmikro, ns käytetty läppäri. Mukaan voi ostaa telakkalaitteen, pikkurahalla. Ent. yrityskoneet kestävät luokkaa 10 vuotta ja niitä voi huoltaa, kun taas halpiskoneita (alle 400€) ei pysty kovinkaan korjaamaan.
No jos sen voi päivittää siihen W11 versioon eli yrityskoneenkin pitää sitten täyttää nuo kriteertit. Itsellä on AMD prosessori ja mikäli oikein olen ymmärtänyt se ei taida olla kovassa huudossa tässä päivitystilanteessa. Ajat sitten jo tuli tieto, että tämä kone ei täytä kriteerejä, vaikka onkin ihan tehokas, mutta oletan, että on väärän valmistajan prosessori.......
Minulla on pelikoneessani Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021,jota tuetaan vuoteen 2032 asti. Se on suunnattu yrityskäyttöön ja siitä on poistettu kaikki "turhat" windowsin mukana tulevat ohjelmat. Siinä on laajempi tuki vanhoille ohjelmille,jopa Windows 7 ohjelmat ja pelit toimivat,mutta eivät kaikki. Linux Mintistä debian versio,eli Linux Mint LMDE 6 on nopeampi ja vakaampi ja se on windowsin ohella päivittäisessä käytössäni.
Kiitos lisätiedosta 🙂 Mietin videota tehdessäni että pitäisikö tuo LTSC 2021 versio mainita, mutta ajattelin että "ei sitä kukaan kotona käytä" - ja olin näköjään väärässä🥲
Hyvä, jäädään odottamaan vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmä videoitasi. Olen täysin ummikko muista käyttiksistä. Kuulun siihen enemmistöön Win10 eikä Win11 kelpuuta tätä laptoppia Suoraa rahastustahan se vain on eikä se halusta olis kiinni vaan rahasta, kyllä niitä vaihtelis vaikka joka viikko jos voittaisi lotossa.. Olen hyvin huono vaihtamaan jo olemassa olevia toimivia järjestelmiä, yleensä uusien kanssa tulee heti ongelmia. Nyt Gmail pyysi vaihtamaan outlook, sen kanssa meni jo yksi päivä pilalle, alussa ei toiminut mikään eikä hyväksynyt mitään, suunnilleen "something went wrong" lätkiä tuli toisensa perään. Nyt toimii, mutta erittäin hidas kuin etana verrattuna vanhaan s-postiin...
@@DDramKingNiin, tiedä oliko pyyntö, ehdotus vai miksikä se luokitellaan. Lähes joka kerta s-postin avatessa kysyi vaihdetaanko outlookiin, tulihan sitä lukematon kerta painettua "hylkää" painiketta
@@pekkavalkonen1973 Ei Gmail kyllä moista koskaan ehdottele tai kysy. Se on mahdotonta koska Google ja Microsoft ovat kilpailijoita ja eivät todellakaan suosittele toistensa tuotteita. Eli tuon ilmoituksen tekee jokin muu taho kuin Google.
@@pekkavalkonen1973joo, toi kuulostaa oudolta, en ole törmännyt tällaiseen aikaisemmin, kyllä se Gmail saa siinä olla, ainakin näiden tietojen valossa, eikä missään ole edes lukenut, että joutuu vaihtamaan Gmailin outlookiin, hmmm mielenkiintoista🤫
Kyllä ja kiitos jo etukäteen! Jospa kerrankin olisi kunnon ohjevideo Linuxista. Minulla oli joku vuosi sitten onni löytää tuohon edelliseen koneeseen (Windows kasi) levykkeet erään Linux-harrastajayhdistyksen kautta ja sain kuin sainkin Mintin asennetuksi. Jostain syystä se kuitenkin alkoi takkuilla, joten siirryin toiseen saamaani Linuxiin eli Lubuntuun. Sekin on jo ajat sitten nähnyt parhaat päivänsä, mutta en ole uskaltanut ruveta sitä muuksi muuttamaan siinä pelossa, että päivitykset eivät enää onnistuisi. Ongelma tulee tämän kympin kanssa minullekin vuoden päästä eteen. Vahinko, sillä tämä käyttis on parhaiten toiminut kaikista Windowseista, mitä minulle eteen on tullut. Tosi iso ahneudenosoitus Microsoftilta tämä vaan on, koska mikäli olen oikein ymmärtänyt, kymppi on monen muunkin mielestä hyvä käyttis ollut. Onneksi tämä kone tulee jo muutenkin sen verran iäkkääksi, ettei kauheasti harmita, vaikka todennäköisesti kauppaan on marssittava. Pahoin pelkään, että koneet tulevat olemaan huippuhinnoissa..... Jonkun lehtijutun luin noista tulevista päivityshinnioista (siis jos haluaa ostaa lisäaikaa) ja ei halvaksi todellakaan tule lisäajan ostaminen. Oma koneeni on ihan OK edelleen, vaikka taitaa seitsemän vuotta tulla täyteen, mutta kukapa sitä tietää vuoden päästä missä senkin kanssa mennään.
Onhan noita käyttöjärjestelmiä pilvin pimein. Sen kun valitsee ilmaisten joukosta ja alkaa käyttää. Linux, BSD, Solaris ja niiden sadat jakeluversiot muutamia hyviä mainitakseni.😊
Ei se ole millään tavalla laitonta asentaa koneeseen Windows 11, jossa on lisensoitu Windows 10, vaikka asennuksen joutuisi tekemään "kiertoteitse". Ihmettelen miksi tämä vaihtoehto otetaan aina puheeksi vasta viimeisenä 🤔 Itse asensin Windows 11:n koneeseeni, jonka prosessorin malli ei ollut tuettujen listalla. Kaikilta muilta osin on. Nyt koneeseen on päivitetty 24h2 ja kaikki toimii erinomaisesti. Tämä olisi loogisempaa kokeilla ensin, niin koneen käyttöä voitaisiin jatkaa ilman isompia asennuksia tai käyttöjärjestelmän vaihtoja (kuten Windows -> Linux).
Epookkiblogissani on Windows 11 - pakkohankinta kirjoitus, jossa kerron omia kokemuksia tästä aiheesta. Asensin Linux Mintin, tavallaan oli helppoa, mutta meni pari päivää, törmäsin jokaiseen esteeseen =) Koska TH-cam hylkii linkkejä, niin en voi laittaa tähän suoraa linkkiä omiin kokemuksiini.
Yksi vaihtoehto vielä on asentaa Linux vanhan Windowsin rinnalle ja järjestää tallennustila, johon molemmat pääsevät käsiksi. Voi käyttää verkkoa Linuxilla ja vaikkapa poistaa verkkoyhteydet Windowsista kokonaan, jolloin sitäkin on turvallista käyttää jos siellä on joitakin tärkeitä ohjelmistoja, jotka ei vaadi verkkoa. Ei kätevintä, mutta toimii.
Linux Minttiä (Cinnamon) käytän nykyään vanhassa 2012 vuosimallin Mac Minissä josta Applen tuki loppui vuosia sitten, oli jo niin hidaskin Applen macOS:llä ettei sitä voinut käyttää enää. Ubuntu on vanhassa v. 2009 PC:ssä johon en viitsinyt enää windows kymppiä asentaa.
Microsoftin laitteisto rajoitukset windows 11 käyttöjärjestelmän asennukseen on erittäin mielivaltasia. Menee sitte ties kuinka monia tonneja toimivaa tietokone kalustoa poltettavaksi jonnekki niinkutsutun kolmannen maan kaatopaikoille ympäri maata. Mutta syynä ei olekkaan Micrsosft ja heidät päätökset niinku joku voisi luulla, ei, vaan itse ne luupäät jotka ne toimivat tietokoneensa heittävät pois ovat joita tulee syyttää. Microsft ei heitä kenenkään konetta kaatopaikalle, vaan sen omistaja. Älä heitä toimivaa konetta pois. Windowsia ei oo pakko käyttää.
@@DDramKing Tiiä sitte kuinka toimiva se on pitemmän päälle. Jos ei se laitteisto kuitenkaan oo virallisesti tuettua, niin sitä ei voi taata että microsofti ei vaan yhtäkkiä riko niitä asennuksia jokka on tehty tuettomille laitteistoille. Joku päivä päivitykset voi vaan lakata toimimasta. Ei se oo hyvä jos päivitykset sekoaa yhtäkkiä. Eikä varmaan jaksa järjissään oleva ihminen asentaa uusiksi käyttöjärjestelmää joka kerta ku tuloo uus päivitys, ja tehdä taas kaikki laitteistorajoitusten kierrot uusiksi myös. Jos ei se ohjelmisto tue laitteistoa niin se on aina riski käyttää. Enkä katso että se on suositeltavaa yleisölle. Parempi vaan heittää jo se windowsin riesa pois tieltä häirittemästä ku on parempiaki järjestelmiä olemassa. Pistää vaa joku GNU+Linux jakelu asennukseen niin hyvä tuloo.
kyllä ne softat pyörii edelleenkin siinä vanhassa wintoosassa uusia ei tarvi ostella, ja itelläkin tuo linux on ihan päivittäis käyttö koneena riittää kaikkeen netti ja video yms touhuihin täysin normi kuluttajalle, vanhassa wintoosassa käytän vain niitä ohjelmia joita linuxille ei vielä saa, CAD/CAM softat ja muita, kun en ikinä ole linuksiin saanut samsungin puhelinta mitenkään paritettua että sais kuvat pois puhelimesta välillä, ni wintoosa vielä toimii hyvin.
tallilla on win 95, xp koneita 3kpl ja win7 ja win10, näitä käytetään auojen moottoreiden säädöissä. vikakoodin lukijoilla on win10 koneet. dynoon ostin vuosi sitte uuden koneen win10
ei tarvi ostella uusia aina vaan kalliimpia koneita kun raspberry pi on halpa ja raspberry käyttis ihan riittävä normaali käyttäjälle päivittäin, säästää sähköäkin kun ei syö kuin hirmukone kokoajan sähköä ja pieni kantaa minne ikinä meneekin, itsellä päivittäis koneena raspberry pi4 eikä mitään ongelmia ollut muussa kuin puhelimen paritus ei onnistunut samsungin kanssa, en saa kuvia siirrettyä sille. no ilmankin pärjää, samoin canonin printteri ei tuo linuxia mitenkään mutta toimii tulostus, canonin omat ohjelmat puhditus tms säätö softat i toimi ollenkaan. ei haittaa kunhan saa tulostettua mitä tarvii. itellä matkapakettinakin raspberry pi UPS kortilla ja SSD levyllä ja power bank kiinni aina toimii joka hotellin TV saa HDMI kiinni ja käyttöön. pieni kevyt ja enerkia ystävällinen paketti.
Windows 11 asennus ns epäyhteensopivaan koneeseen onnistuu mutta ongelmana siinä on tulevat ominaisuuspäivitykset. Ne eivät asennu automaattisesti vaan vaatii rajoitusten kiertämisen yhä uudelleen (vaikka ne on jo asennuksessa ohitettu) . Microsoft tukee kutakin ominaisuuspäivitystä 24kk. Windows ei tästä tuen loppumisesta ilmoita millään tavalla.
Pakko se on ollut itsekin päivittää toi 11 jo vähän aikaa sitten. Rinnalla pyörii sitten Linuxin Mint, mutta vaikka noi Linuxit onkin kehittynyt, niin ei ne ihan aina niin toimi kuin toivoisi.
Juu niin on, mutta itsellä ainakin alkoi kummasti jossain kohtaa takkuilla ja koska en ole atk-nero ja kyllästyin etsimään ohjeita netistä, vaihdoin sen Lubuntuun, vaikka koneeni olisi kestänyt vaativammankin version. SIellä se nyt kuitenkin on vieläkin, näyttää videot ja toimii muutenkin. Ongelma vaan on se, että pitäsi uskaltaa tehdä niitä muutoksia, koska se ei esim. käytä koko muistikapasiteettia, mutku suurin osa ohjevideoista on täyttä potaskaa ylimielisiltä klopeilta, jotka elvistelevät taidoillaan, mutta eivät osaa/halua tosiasiassa neuvoa ketään. Onneksi opettajan mies on toista maata ja hänen videoistaan on yleensä todella iso hyöty ollut......
@@TAvis-fm5od Mint.issäni levytilan käyttö kasvaa kovasti, koska Mint ei poista aiempia versioita päivitysten yhteydessä. Ja Mint.issä pitää muistaa laittaa palomuuri päälle; oletusarvoisesti poissa päältä !
Sanoit, että Windows ohjelmat eivät toimi Linuxissa. Kyllä monet saa toimimaan Winen kautta, se vaatii tosin hieman osaamista, kun asentaa ne Wineen. Sitten on myös yksi vaihtoehto, jos kokee sen vanhan windowsin turvattomaksi: Puppy Linux, esim BookwormPup, jota voi käyttää tikulta tai muistikortilta ja sillä hoidella esim. pankkiasiat ja tikulta käyttö on nopeaa. Eli tyrkkää vaikka muistikortin koneeseen ja käynnistää siltä, hoitelee asiansa ja sammuttaa sitten tallentamatta mitään, ehkä pitää vielä muistikortin kirjoitussuojan päällä, niin ei varmasti tartu mitään pöpöjä siihen.
Microsoft on perinteisesti kyykyttänyt käyttäjiä, koska on siihen kykenevä ylivoimaisena 'markkinajohtajana'. Yhtiön tapa rahastaa erilaisin estoin tuli jo 80/90-lukujen vaihteessa selkeästi esille jatkuvien versiointien yhteydessä. Tuolloin toki valvonta ei ollut nykyisellä tasolla, joten erilaisin keinoin estoja ja rajoituksia oli helppoa väistellä. Meno ei siten ole miksikään muuttunut, vaan 'isoveli valvoo' kiristyvällä moodilla.
Se on just kuten kirjoitit. Tämä kymppi on toiminut loistavasti ja on sääli, ettei sillä voi jatkaa. Minun mielestäni tavan käyttäjällä ei olisi mitään syytä mihinkään uuteen versioon. Toki kasi oli sellainen susi, että oksat pois, että joskus on ollutkin aihetta muutokseen. Tällä kertaa rahastetaan selkeästi, eihän kympin jälkeen enää edes pitänyt tulla uutta. Toisin kävi. Saas nähdä, muuttuuko mikään tämän viimeisen vuoden aikana, veikkaan että protestointi on aika suurta, kun valtavalla joukolla käyttäjiä loppuu tämän käyttö. Ehkä seuraa joukkopako Linuxiin ja siinä voisi olla toivon kipinä meille kymppiin tyytyväisille ja Microsoftilla miettimisen ja harkitsemisen paikka.....
@@TAvis-fm5od Juuri näin...Windows 10:n piti olla viimeinen versio, mutta aina vaan uutta pukkaa... ja totta sekin että kympillä pärjäisi ihan hyvin. Lisäksi win11 kerää käyttäjästä tietoja paljon enemmän kuin win10 🤐
@@Opettajanmies Alkaa naurattaa tuo tietojen keruu. :D Mitähän uutta mahtavat kuvitella saavansa esim. meikäläisestä...... Luulisi, että näiden pitkien vuosien aikana jo olisivat saaneet selville, ettei mitääm kannattaisi enempää kerätä, sen verran tylsää dataa ainakin meikäläisen kohdalta löytyy.
Linuxia olen käyttänyt n. 15 v. eikä ole pahaa sanottavaa. Mint on ehkä kaikkein kevyin versio, mutta senkin ominaisuudet kyllä riittävät useimmille. Jos lataa Linuxin, ei ehkä kannata ladata sitä kaikkein uusinta versiota, antaa kehittäjien rakentaa se ensin varmasti kaikilta osin valmiiksi. Tahtoo Linux myös, ainakin nämä uusimmat tulla vain raskaimmiksi ajan myötä, vähän samalla tavalla kuin Windows käy aina vain...
Linuksin asennus videota odotellessa. Ubuntun onnistuin Vistan tilalle asentamaan vuosia sitten, mutta liekkö vanhuus vaivaa kun 7/10 tilalle ei onnistu.. 😢
Nuo ms rajoitteet on käytännössä vain asennuksen estäviä. Jos asennusvaiheessa nämä tarkistukset ohittaa windows ei enää jälkikäteen tee laitetta käyttökelvottomaksi.
Mistähän saisi toimivan dos-koneen? Minulla on paljon dos-pelejä, jotka eivät toimi emulaattoreilla. Ei ole Torissa eikä kirpputoreilla enää näkynyt dos-koneita.
@@harrinurmio2537 Mieleen tulee sellainen vaihtoehto, että tavalliseen Windows tai linuxkoneeseen asennetaan sovellus nimeltä VirtualBox (ilmainen), jonka avulla saadaan tehtyä ns virtuaalikone, jonne sitten asennetaan MS DOS. Suunnitelmissani on tehdä tästä oma video, mutta ei ihan lähiaikoina, lista on niin pitkä😂
@arijarmala2037 Ei ole älä jaa harhaajohtavaa tietoa! Linux ydin on ainoastaan englanninkielinen vaikka sen kehittäjä onkin Suomesta kotoisin. Linux ydintä käyttävät järjestelmät ovat taas monikielisiä ja niissä on yleensä Suomikin mukana. Mutta tässä oli kyse pelkästään Linuxsista joka on eriasia kuin sitä käyttävät järjestelmät!
En ymmärrä. Miksei kymppiä päivitetty windows 11? Se oli ilmaista. Nopeat elävät. Ja kun ostaa kerralla kunnon koneen, se toimii pitkään ja tulee halvemmaksi.
Kaikki windovsin ohjelmat on täysin paskaa käytän window 7 pro heti kun ostin koneen suljin kaikki päivitykset että ne ei voi huonontaa konetta uudessa 10 on tehty sama juttu kun päivityksen on sen vuoksi että ohjelma tehtään huononmaski että saataanhuijata uusi vielä huononpi systeemi Windous on täysi sika firma
Se on sitten varma että Linuxia eikä Applen tuotteita ei ole eikä tule omaan käyttöön...Ja olen päivittänyt kun työkseni sitä teen noin 50kpl Winkku 10 koneita Winkku 11:seen joissa ei ole tukea ollut ja ongelmia on tullut vain kahteen..Netistä löytyy yksi ohje jolla saa päivitettyä helposti eikä tarvi miettiä toimiiko vai ei myöskään päivityksien kanssa..Eikä tarvi kikkailla asian kanssa..
Iltalehti kertoo digiuutisissa että esim. Rufus sovellus antaisi asentaa 11 vanhaan win 10. Mikrobitissä myös asiaa Rufuksesta. Vaatii koneelta " isa-käskysarja-arkkitehtuuri". Tästä voisi tehdä videon.
Joo, olen tietoinen tästä ja olen katsonut pari englanninkielistä videotakin aiheesta. Onnistuu, mutta on vähän "säätöä". Esimerkiksi Rufus ei toimi jonkin tietyn Windows-päivityksen jälkeen, vaan pitää odottaa Rufuksesta uutta versiota jne. On siis epävarmaa tehdä yleispätevää ohjetta.
Muistini mukaan microsoft markkinoi että windows 10 on viimeinen ja ainut käyttöjärjestelmä jonka koskaan tulet tarvitsemaan, muistanko väärin ? Ilmeisesti heidän mukkaan. Eli olen jo lähtökohtaisesti disinformaation jakaja🤨
Minulla on ei tuetussa koneessa Windows 11 24H2 eli uusin versio ja hyvin pelittää päivitykset ja kaikki muukin, youtubessa on paljon tutoriaaleja joita seuraamalla homma onnistuu eikä vaadi mitään raketti insinööria kunhan perus englanti sujuu ja tietääkseni on myös Suomenkielisiä ohjeita.
Tulevat ominaisuuspäivitykset eivät sitten asennu automaattisesti koska Windows update luulee edelleen että kone on epäyhteensopiva. Eli vaatii rajoitusten kiertämisen uudelleen kun näitä päivittää.
Ei vaikuta. Mac OS on muutenkin paras. Olen ollut Applen laitteiden käyttäjä vuodesta 1986 eikä tulisi enää mieleenkään hankkia Windows -konetta. Jouduin kärsimään niistä 17 vuotta, kun työnantajani valitsi Windowsin käyttöjärjestelmäkseen. Jotkut harvat ohjelmat toimivat vain Windowsissa ja sitä varten minulla on vanha Mac, jonka voi käynnistää joko Mac OS tai Windows käyttöjärjestelmään. Viimeiseen Windows-koneeseeni asensin Linuxin Lubuntu -distron pari vuotta sitten. Se on miniläppäri, jota käytän videoprojektorin kanssa erilaisiin esityksiin. Uusimman Maccini hankin noin kuukausi sitten. Se korvasi edellisen 12 vuotta vanhan koneen, joka oli edelleen täysin toimiva ja tuettu. Sen käynnistyminen alkoi vain uusilla käyttöjärjestelmillä käydä turhan hitaaksi. Se on edelleen käytössä alkuperäisasennukseen palautettuna. Siinä toimivat kaikki vanhat ammattitason ohjelmat, joiden uusia lisenssejä en enää eläkeläisenä viitsi hankkia. Kone ei ole netissä, koska siinä eivät toimi uudet nettiselaimet. Näin ei ole vaaraa haittaohjelmista, joita Macille ei muutenkaan juuri ole. Muuten sillä voi tehdä kaiken tarpeellisen. Suosittelen kaikille Windows 11 päivityksen kanssa tuskaileville Macciin siirtymistä. Koneeseen voi asentaa lisäksi vaikka Windows 10:n, jos sitä jostain syystä vielä haluaa käyttää. Minulla on Mini Mac, joka maksaa halvimmillaan muutaman satasen. Kalliita eivät ole iMacitkään, joissa on mukana laadukas integroitu näyttö.
@@DDramKing näin juuri. Ehkä mun kommentti oli vähän liian ympäripyöreä tai jotain sellasta, mutta asia jota yritin ajaa takaa oli että nyt ku on mahdollisuus vaihtaa johonki muuhun niin ei siitä oo mitään hyötyä vaihtaa johonki huonoon ChromeOS:ään. Parempi pistää joku GNU+Linux jakelu asennukseen. Mutta Chrome OS nyt vaan sattuu olemaan erittäin surkea vaihtoehto koska se on niin raskaasti sidottu siihen Googlen Chrome nettiselaimeen jota en todellakaan suosittele käyttämään. Mitä lie Google tekeekin taitaa olla vaan enemmän huono ku microsofti vakoiluun nähden. Mutta jopa Windows kaikkine surkeuksineen on silti ainakin työpöytä käyttöjärjestelmä, eikä joki "ikkuna nettiin". Chrome OS hän suunniteltiin olemaan vaan laukaisualusta sille nettiselaimelle. Täyttä potaskaa ja humpuukia sellainen. On se parempi vaan pitää windows, ku käyttää Chrome OS:ää jos niistä kahdesta pitää valita. Chrome OS on tässä niinku kaikista huonoin vaihtoehto eikä sitä tulisi edes hakita mihinkä mennä. Eikä kukaan älyllinen olento harkitsisi sitä tosissaan. GNU+Linux on hyvä ja sitä sais käyttää.
Saattaa olla että sekoitan johonkin toiseen Tubettajaan, mutta olisitko sinä kerran puhunut millaisia tienestejä Tubettamisesta tienaa, puhuttiin "ihan " jostain muutamista euroista. Katoin pajamies hp liven , hän kertoi 4 vuodessa tienanneensa 180 000 euroa, en tiedä oliko pilkut kohdillaan 😆 vai olenko itse unta nähnyt.
Kyllä minä olen tehnyt useammankin videon omista tienesteistäni. Voit karkeasti arvioida tubettajan tulot jostakin videosta siten, että katsot montako tuhatta katselukertaa se on saanut ja lasket niin, että aina jokaisesta tuhannesta katselukerrasta tulee 3-5 euroa. Esim jos videolla on 10000 katselukertaa, niin silloin tulot ovat haarukassa 30-50 euroa. Tämä on yksinkertaistettu esimerkki, mutta tuossa hehtaarissa mennään. Katsoin että Pajamiehellä on yhteensä katselukertoja noin 31.5 miljoonaa, jolloin saadaan esim (31500000/1000) x 5 euroa = 157500 euroa, eli hän on tienannut videoistaan keskimääräistä paremmin, tuo 180000 saattaa hyvinkin pitää paikkansa
Microsoftin ai'emmat ja nykyiset toteutukset ja erityisesti teot ei ole poistanu tai vähentänyt sitä valtavaa antipatiaa yritystä kohtaan. Päinvastoin firmasta on tullut ajan saatossa röyhkeä ja rahanahne. Microsoft politiikka tuo meikäläiselle hyvää rautaa Linux käyttöön. Se on ainut positiivinen asia.
Linux mint on todellinen vaihtoehto . Ostin uuden koneen, viikonkuluttua vaihdoin linuxiin enkä ole katunut.Tosin oli jo kokemusta linuxsista toisella koneella vuosien ajan. Windows on käsittämättömän kamala sekamelska,päivityksineen ja sinisine ruutuineen.
Pahoittelut märinästä, mutta näemmä *buntu mainitaan yhä monessa paikassa. *buntu on vakoilu ja mainosroskaa. Käyttäkää ennemmin debiania, joka on sitä vanhempi, tai mint, joka on sitä uudempi. Itse käytän opensuse kde tumbleweed, joka on helppo ja luotettava, eikä vaadi erillistä distropäivitystä aika-ajoin.
Tarkoitatko että kva siirrettäisiin langattomasti puhelimesta tai tietokoneesta televisioon? Tähän suosittelen Google Chromecast-lisälaitetta, sillä pystyy siirtämään kuvan televisioon
No, windows 10 tilalle voi asentaa uudemman. Vaikka kone ilmoittaa, että ei voi asentaa, niin se on mainoskikka, että ostettaisiin uudempi kone. Kyllä sen windows 11 saa siihen.
Aivan turha panikoida. Itse käytin aikanaan XP:tä ainakin 5 vuotta yli tuen päättymisen. Ellen enemmänkin. Ei mitään ongelmia. Sama tapahtui Windows7:n kanssa. Sama tapahtuu myös kympin kanssa. Hanaa vaan.
@@DDramKing Ei toki voi. Mutta tietoturva ei voi myöskään tarkoittaa, ettet voi käyttää konetta mihinkään muuhun kuin johonkin netin selaamiseen. Kaikki ammattitason musiikintekosoftat, pelintekosoftat, tekniset piirto-ohjelmat, sekä 80% peleistä saat Linuxilla unohtaa saman tien. Jotkut nimittäin käyttää tietokonetta muuhunkin kuin ns. "peruskäyttöön".
tuki ja tuki, aika harva niitä tuki juttuja vuosien varrella on edes tarvinnut, ja kyllä se vanha win 7, 10 yms toimii edelleenkni ihan normaalisti omissa koti jutuissa ihan samaan tapaan kuni aina, ei tarvi olla päivittämässä yhtään mitään ja uusimassa koneita vielä kymmeniin vuosiin, rahan haaskuuta ostella aina se uusin johon tarvii keskeneräisenä kokoajan päivityksiä lisää ja lisää nini että on kovot täynnä ja hidas kuni etana kaikkine päivityksineen, parempi pitää se vanha luotettava nini kauan kuin voi. softat on kalliita ylihinnoiteltuja ei niitä joka vuosi ostella uusia.
Eikä ole mitään asiaa vaikka pankkijuttuja hoitamaan, ellei nuo jutut ole OK, koska jos ja kun voro pääsee tilillesi, sinä maksat! Pankit ei ota vastuuta mistään sellaisesta, mitä asiakas on mokannut itse.
@@DDramKing windows ja tietoturva, mikä vitsi, ei ole ikinä päivänä toiminut missään koneessa, windows on reikäjuustoa jopa alakoululaisille vaikka olis miten päivitetty. täysin turhake tietoturva wintoosassa, pelkkä vitsi. täysin eri softat jos wintoosa pitäs turvallisena pitää . ei auta mitkään wintoosan päivitykset siihen.
Joo, sen asian tiimoilta sais koko pitkälle talvelle tutoriaaleja. Suurin ongelma Linuxin käyttöön otossa on asenne. Jos asenne on lähtökohtaisesti "rakkautta Windowssiin", niin siinä ei maamme laulutkaan auta, että kaveri alkaa käyttää tai edes kokeilee esimerkiksi Linux Minttiä. Puhun omasta kokemuksesta kun värkkää ja rassaa porukoiden koneita - kun taas jälleen kerran winukka heitti volttia. 🙄
Mitä väliä tässä vaiheessa. Katellaan sitten vuoden päästä. Nämä linuxpellet ovat asia erikseen. Käyttöjärjestelmää vaihtaa ihminen joka ei tee koneella varsinaisesti muuta kuin kötöstelee sen koneen kanssa. Sen sijaan jos käyttää konetta johonkin vaikkapa musiikkiharrastukseen tai autocadiin, käyttöjärjestelmää ei noin vaihdeta mihinkään Linuxiin. Suurin osa kunnollisista musiikkiohjelmista ei toimi Linuxista tai jos toimii, ärsyttävä nypläys koko ajan kuten linuxissa yleensäkin. Turhan kalliiksi tulisi joka tapauksessa käyttöjärjestelmän vaihto, kun lisenssit pitäisi ostaa uudestaan. Tavallista käyttäjää ei kiinnosta koneen kötöstely että jokin ohjelma toimisi. Ei kiinnosta semmoinen. Kone on esim. harrastusta varten, ja sitä käytetään vain ja ainoastaan siihen. Itse kone ja sen sielunelämä ei kiinnosta pätkääkään. Suurin osa ihmisistä haluaa koneen toimivan juuri noin. Kone käyntiin ja itse asiaan minkä takia kone on ostettu. Takapuolta tuolissaan levittävät ja kokista ja energiajuomaa ryystävät nörtit ovat eri asia. Heille ei koneessa tarvitse olla yhtäkään ohjelmaa. Pelkkä kone riittää. Silloin on sama vaikka vaihtaa käyttöjärjestelmää kerran tunnissa. Ja niinhän ne tekevätkin.
Nämä on hyviä opetusvideoita joista olen saanut paljon apua, kun en kuitenkaan ole mikään tekniikan ihmelapsi, vaikka perusasiat jotenkuten tiedänkin.
Linux Mint on kyllä mielestäni hyvä, sitä on tullut käytettyä nyt noin 10 vuotta, enkä kyllä keksi siitä mitään moitittavaa.
On selkeä ja helppokäyttöinen, varsinkin jos on tottunut käyttämään Windowsia.
Aluksi oli toisinaan jotain ongelmia päivitysten kans, mutta niitäkään ei ole uusimmissa versioissa enää ollut.
Myös vanhempani ovat ottaneet Linux Mintun omakseen, ja luulen että se on paljon huolettomampi käyttöjärjestelmä myös iäkkäämmille kuin Windows, joka vaatii aika paljon enemmän huolenpitoa ja muistettavaa.
Käytän Linux-Mint käyttöjärjestelmää ja sillä pystyy tekemään kaiken mitä kotikoneelta odotetaan. Kaikilla monitoimilaitteilla ei ole tukea Linuxille ja siksi oheislaitteiden hankinta kannattaa tehdä huolella. Tiedostoformaattien kanssa pitää olla tarkkana kun lähettää liitetiedostoja, sillä moni Windows -käyttäjä ei osaa avata open-alkuisia tiedostoformaatteja. Ihmettelen suuresti miksi monet yritykset eivät osaa avata ilmaisohjelmilla tehtyjä tiedostoja. Minut-kone käynnistyy nopeasti ja itse voi päättää milloin tekee päivitykset, kun saa ilmoituksen mahdollisuudesta päivitykseen.
Kiitos hyvistä lisätiedoista!
Mua kiinnostaIsi chrome, mutta hirvittää laittaa kaikki Googlelle. Toinen asia on silloin se, aukeaako kaikki vanhat tallenteet.
En suosittele Cromea
Mulla on XP, Windows 8.1, Windows 10, Linux Mint ja Chromebook. XP ei ole verkossa. 8.1 ja 10 on tiedostoja. Ostin kirppikseltä läppärin jossa oli Linux Mint ilman salasanaa. Ostin SSD:n johon asensin Linux Mintin. Läppärin pohjassa oli tuoteavain jonka Microsoft hyväksyi kun asensin kympin toiseen koneeseen laittamaani SSD levyyn. HDD jäi rinnalle joten pääsen sinne hakemaan tai katsomaan tiedostoja. Tietokoneet piti helpottaa elämää, taisi kuitenkin käydä niin että savottaa ja säätöä tuli lisää?
vuodesta 2006 lähtien pyörittäny Debian pohjaisia Linux jakeluita.
Ubuntusta siirryin Minttiin, koska Canonical pakotti Ubuntuun oletus työpöydäksi Unityn. Saa myös Gnome, mut ei jaksa tapella oletuksia vastaan.
Mint on nykyään todella hyvä myös oheislaitteiden tuen osalta. Printtereiden eli tulostin valmistajissa on todella suuret erot - Miten heiltä löytyy Linux tuki. Tällä hetkellä on Brother (musta-valko) laser tulostin käytössä (ikää jotain 10v.) ja ei ole ollut ajureiden tai muutoinkaan ongelmia. Käytän tulostinta RJ-45 kaapelin nokassa eli suomennettuna verkkotulostimena.
kiitos hyvästä videosta, tuo linuksiin siirtyminen kyllä kiinnostaisi kun tietokonetta en juuri käytä muuhun kuin laskujen maksamiseen, pasianssinpeluu ja yotubeen. minun kone ei tue windows 11 käyttöjärjestelmää.🤔
niin ja kanava meni nyt tilaukseen.😊👍
Juuri tuollaiseen käyttään linux sopii erinomaisesti - ja kiitos kanavani tilaamisesta, linux-video on kyllä tulossa
20 vuoteen en ole tarvinnut windows konetta alkuun käytin linux eri versioita ja niitä koneita on vieläkin.Nyt noin 5 vuotta sitten siirryin appleen ja tähän olen erittäin tyytyväinen kaikki toimii eikä päivityksillä yms rahasteta
Microsoft voi suositella ihan mitä lystää. Tietoturva on multimiljardiluokan bisnes ja se, että käyttöjärjestelmä muuttuisi päivitysten loppumisen vuoksi vaaralliseksi ei kyllä suoraan pidä paikkaansa. Oikeastaan päin vastoin, sillä päivitykset ovat enemmän särkeneet asioita kuin korjanneet mitään oikeita ongelmia. Käytän toisella koneella edelleen Windows seiskaa eikä sen kanssa ole ollut yhtään mitään tietoturvaan liittyviä haasteita. Toki huolehdinkin tietoturvasta itse aktiivisesti, toisin kuin muut tavalliset kaduntallaajat, jotka ei ymmärrä mitä tarkoittaa palomuuri, DNS tai NAT. Parhaimmat sankarit kuvittelee, että Windowsiin ei tarvitse edes erillistä virustentorjuntaohjelmaa.
Itse en lähde tähän paniikin lietsontaan mukaan lainkaan. Käytän vanhoja Windowseja niin kauan kuin mitään ongemia ei tule. Ei tee lainkaan mieli päivittää uuteen käyttikseen joka on ominaisuuksiltaan paljon rajoittuneempi ja suunniteltu mobiililaitteiden, eikä tietokoneiden käyttämiseen. Jouduin viime kesänä töissä valitettavasti käyttämään Windows 11:sta varustettua läppäriä. Windows käynnisteli ja sammutteli itseään aivan randomilla lähes päivittäin, eikä kysymys ollut mistään päivityksistä, vaan se vaan kaatuili jatkuvasti. Sen lisäksi esim. tällekin koneelle on asennettu ja säädetty haluttuihin asetuksiin satoja ohjelmia ja pelejä sekä niiden tallennuksia. Kun vastaavat saisi tehtyä uudelle Windowsille kuntoon, olisi senkin elinkaari jo loppumassa. Vanhat Windowsit ovat paitsi vakaampia, myös käyttäjäystävällisempiä. Ainoat ongelmat seiskankin kanssa ovat syntyneet itse asiassa siitä kun ohjelmistokehittäjät ovat lopettaneet tuen sille. Asioita ei tarvitsisi jatkuvasti keksiä uudestaan ja aina olla päivittämässä johonkin seuraavaan kikkareeseen. Mutta niin se iso maailma ja raha haluaa sinun tekevän. Ei tietoturvan vuoksi, vaan rahan vuoksi.
Mitä taas Linuxiin tulee, niin todella paljon tietokoneella pelejä pelaavana ei se ole itselle minkään tason vaihtoehto. Steamin foorumeilta löytyy kilometrikaupalla itkuvirsiä siitä miksei peleistä ole Linux porttausta. Jäisi 80% peleistä pelaamatta ilman Windowsia. Näin se vaan menee.
Mintillä on menty jo pitkään. Vanhat tulostimet, scannerit ym. laitteet toimivat hyvin, kun taas Windiws ei niitä suostu kympillä tukemaan. Harrastajat tekevät ajureita Linuxiin ja niitä voi yhteisön sivulta ottaa käyttöön.
Tämä on hyvä tieto täytyy kokeilla.
Kiitos 👍🤗 Linusta olen ajatellut, se tuttu järjestöajoilta eikä ole hankala kun tutustuu. Mielenkiinnolla odotan mainitsemiasi videoita😊
Yksi videoaihe. Virtualbox virtualisointiohjelman käyttö! Sillä saa asennettua vanhoja käyttöjärjestelmiä virtuaalisesti nykyisen järjestelmän sisään ja näin voi käyttää vanhoja ohjelmia/pelejä jotka eivät toimi uusissa järjestelmissä. Tämä voi poistaa tarpeen hankkia näitä varten vanhoja tietokoneita.
Veit jalat suustani! On tässä top 10-listalla, koska tätä on moni kysynyt. Kätevä myös jos "hukkaa" vaikka vanhan koneen, niin voi ajaa sitä virtuaalikoneena uuden koneen sisällä
Raskaampaan tai muuten vain runsaampaan Pelaamiseen Virtuaalikone on aivan liian ontuva ratkaisu. Se syö koneen resursseja valtavasti, eikä pelien DLL tiedostot tai muutkaan asetukset aina toimi luotettavasti virtuaaliympäristössä. Lisäksi nopeatempoisessa pelaamisessa, jossa on kyse millisekunnin viiveistä, aiheuttaa virtuaalikone aivan liian suuret lagit pelaamiselle. Joitakin kevyitä pelejä tai ohjelmia sillä voi pyöritellä, mutta ei siitä aivan oikeasti enemmän pelaavalle kyllä ratkaisuksi ole.
Chrome OS Flex on oikeasti aivan surkea, joten käytännössä ainoat vaihtoehdot ovat linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät. Linux Mint on alottelijalle varmasti se paras vaihtoehto. Edistuneemmät käyttäjät voivat sitten käyttää esimerkiksi antiX tai PCLinuxOS käyttöjärjestelmiä tai vaikka jotain BSD-pohjaista Unix käyttöjärjestelmää.
kiitokset taas kerran, jään odottaa seuravii videoit ja justiin sitä linuksia kanssa 🤩
Toivossa on hyvä elää😀
Alunperin win 7 koneen (jonka olin päivittänyt jo win 10ksi) päivitin Kotimikro-lehden ohjeitten mukaan pari kolme vuotta sitten win 11ksi. Sitä ei pitänyt voida päivittää, vaan niin vain onnistui ja toimi hyvin sekä päivitykset onnistuivat ongelmitta. Vanhan koneen rajoitus ja tuomio lopulta oli huonosti pyörivät videot mm. You Tubissa, minkä vuoksi kotiin saapui uudempi ja tehokkaampi win 11 pc.
Lopetin joskus kymmenen vuotta sitten windows päivitysten vastaan ottamisen. Mitään ongelmia ei ole ollut, etenkään kun virustorjunta on muu kuin windowssin. Olen esimerkiksi yrittänyt päivittää konetta 11:sta, paukut riittää, mutta sitten alkaa ongelmat äänet häviävät ei saa takas! Monet ohjelmat ei pyöri ollenkaan tai siten kun niiden pitäisi pyöriä! Jatkan onnellisena 10 kanssa hamaan tulevaisuuteen asti, kunnes windows on saanut asiakkaiden tekemän "lopputarkastuksen" suoritettua raakileille ohjelmistoille ja käyttöliittymille!
Minulla on yksi kone jossa on Win11, hämättynä uskomaan että koneessa olisi "turvapiiri", joka on perusvaatimus asennukselle. Toistaiseksi toimii... Tavallinen käyttökoneeni on Linux Mint -käyttöjärjestelmällä, perusohjelmistot riittävät, skanneri, printteri ja jopa sähköisen henkilökortin lukija toimivat hyvin. Win11 -kone on käytössä varsin harvoin.
Hyvä juttu että jopa tuo kortinlukija toimii
Linux Ubuntu tulee meikän koneeseen mitä mieltä olet?
Suurella todennäköisyydellä hyvä juttu!
Jos hylkää nykyisen Win10 koneensa, niin tilalle entinen yritysmikro, ns käytetty läppäri. Mukaan voi ostaa telakkalaitteen, pikkurahalla. Ent. yrityskoneet kestävät luokkaa 10 vuotta ja niitä voi huoltaa, kun taas halpiskoneita (alle 400€) ei pysty kovinkaan korjaamaan.
Mitä se auttaa, jos siinä yrityskoneessakin on Windows10?
@@hannuriekki8850 entiset yrityskoneet myydään Win11pro sisällä hyvissä kaupoissa, sellaisissa jotka myyvät esim. 30000 konetta vuodessa.
@@hannuriekki8850entisissä yrityskoneissa on toimitettaessa Windows11pro
@@hannuriekki8850tilalle vaikka Linux Mint.
No jos sen voi päivittää siihen W11 versioon eli yrityskoneenkin pitää sitten täyttää nuo kriteertit. Itsellä on AMD prosessori ja mikäli oikein olen ymmärtänyt se ei taida olla kovassa huudossa tässä päivitystilanteessa. Ajat sitten jo tuli tieto, että tämä kone ei täytä kriteerejä, vaikka onkin ihan tehokas, mutta oletan, että on väärän valmistajan prosessori.......
Minulla on pelikoneessani Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021,jota tuetaan vuoteen 2032 asti.
Se on suunnattu yrityskäyttöön ja siitä on poistettu kaikki "turhat" windowsin mukana tulevat ohjelmat.
Siinä on laajempi tuki vanhoille ohjelmille,jopa Windows 7 ohjelmat ja pelit toimivat,mutta eivät kaikki.
Linux Mintistä debian versio,eli Linux Mint LMDE 6 on nopeampi ja vakaampi ja se on windowsin ohella päivittäisessä käytössäni.
Kiitos lisätiedosta 🙂 Mietin videota tehdessäni että pitäisikö tuo LTSC 2021 versio mainita, mutta ajattelin että "ei sitä kukaan kotona käytä" - ja olin näköjään väärässä🥲
Hyvä, jäädään odottamaan vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmä videoitasi. Olen täysin ummikko muista käyttiksistä. Kuulun siihen enemmistöön Win10 eikä Win11 kelpuuta tätä laptoppia Suoraa rahastustahan se vain on eikä se halusta olis kiinni vaan rahasta, kyllä niitä vaihtelis vaikka joka viikko jos voittaisi lotossa.. Olen hyvin huono vaihtamaan jo olemassa olevia toimivia järjestelmiä, yleensä uusien kanssa tulee heti ongelmia. Nyt Gmail pyysi vaihtamaan outlook, sen kanssa meni jo yksi päivä pilalle, alussa ei toiminut mikään eikä hyväksynyt mitään, suunnilleen "something went wrong" lätkiä tuli toisensa perään. Nyt toimii, mutta erittäin hidas kuin etana verrattuna vanhaan s-postiin...
Ei Gmail moista pyydä. Jotain muuta on tuossa tapahtunut.
@@DDramKingNiin, tiedä oliko pyyntö, ehdotus vai miksikä se luokitellaan. Lähes joka kerta s-postin avatessa kysyi vaihdetaanko outlookiin, tulihan sitä lukematon kerta painettua "hylkää" painiketta
@@pekkavalkonen1973 Ei Gmail kyllä moista koskaan ehdottele tai kysy. Se on mahdotonta koska Google ja Microsoft ovat kilpailijoita ja eivät todellakaan suosittele toistensa tuotteita. Eli tuon ilmoituksen tekee jokin muu taho kuin Google.
@@pekkavalkonen1973joo, toi kuulostaa oudolta, en ole törmännyt tällaiseen aikaisemmin, kyllä se Gmail saa siinä olla, ainakin näiden tietojen valossa, eikä missään ole edes lukenut, että joutuu vaihtamaan Gmailin outlookiin, hmmm mielenkiintoista🤫
Joo, olen samaa mieltä kuin @DDramKing, että ei se kyllä Gmailia pyydä vaihtamaan outlookiin... en ole kuullut tuollaisesta.
Kyllä ja kiitos jo etukäteen! Jospa kerrankin olisi kunnon ohjevideo Linuxista. Minulla oli joku vuosi sitten onni löytää tuohon edelliseen koneeseen (Windows kasi) levykkeet erään Linux-harrastajayhdistyksen kautta ja sain kuin sainkin Mintin asennetuksi. Jostain syystä se kuitenkin alkoi takkuilla, joten siirryin toiseen saamaani Linuxiin eli Lubuntuun. Sekin on jo ajat sitten nähnyt parhaat päivänsä, mutta en ole uskaltanut ruveta sitä muuksi muuttamaan siinä pelossa, että päivitykset eivät enää onnistuisi. Ongelma tulee tämän kympin kanssa minullekin vuoden päästä eteen. Vahinko, sillä tämä käyttis on parhaiten toiminut kaikista Windowseista, mitä minulle eteen on tullut. Tosi iso ahneudenosoitus Microsoftilta tämä vaan on, koska mikäli olen oikein ymmärtänyt, kymppi on monen muunkin mielestä hyvä käyttis ollut. Onneksi tämä kone tulee jo muutenkin sen verran iäkkääksi, ettei kauheasti harmita, vaikka todennäköisesti kauppaan on marssittava. Pahoin pelkään, että koneet tulevat olemaan huippuhinnoissa..... Jonkun lehtijutun luin noista tulevista päivityshinnioista (siis jos haluaa ostaa lisäaikaa) ja ei halvaksi todellakaan tule lisäajan ostaminen. Oma koneeni on ihan OK edelleen, vaikka taitaa seitsemän vuotta tulla täyteen, mutta kukapa sitä tietää vuoden päästä missä senkin kanssa mennään.
Toisaalta minusta hyvä sääntö on, että ei kannata korjata toimivaa😀 Katsotaan millaisia videoita saan aikaan!
Onhan noita käyttöjärjestelmiä pilvin pimein. Sen kun valitsee ilmaisten joukosta ja alkaa käyttää. Linux, BSD, Solaris ja niiden sadat jakeluversiot muutamia hyviä mainitakseni.😊
Näköjään mun on aika siirtyä lähiaikoina Windows 11-käyttöjärjestelmään jolloin samalla menee kone vaihtoon
Ei se ole millään tavalla laitonta asentaa koneeseen Windows 11, jossa on lisensoitu Windows 10, vaikka asennuksen joutuisi tekemään "kiertoteitse".
Ihmettelen miksi tämä vaihtoehto otetaan aina puheeksi vasta viimeisenä 🤔 Itse asensin Windows 11:n koneeseeni, jonka prosessorin malli ei ollut tuettujen listalla. Kaikilta muilta osin on. Nyt koneeseen on päivitetty 24h2 ja kaikki toimii erinomaisesti.
Tämä olisi loogisempaa kokeilla ensin, niin koneen käyttöä voitaisiin jatkaa ilman isompia asennuksia tai käyttöjärjestelmän vaihtoja (kuten Windows -> Linux).
Windows 11 toimii jopa kohtuu hyvin vaikkei sitä aktivoi ja laillisesti 😂
Epookkiblogissani on Windows 11 - pakkohankinta kirjoitus, jossa kerron omia kokemuksia tästä aiheesta. Asensin Linux Mintin, tavallaan oli helppoa, mutta meni pari päivää, törmäsin jokaiseen esteeseen =)
Koska TH-cam hylkii linkkejä, niin en voi laittaa tähän suoraa linkkiä omiin kokemuksiini.
Yksi vaihtoehto vielä on asentaa Linux vanhan Windowsin rinnalle ja järjestää tallennustila, johon molemmat pääsevät käsiksi. Voi käyttää verkkoa Linuxilla ja vaikkapa poistaa verkkoyhteydet Windowsista kokonaan, jolloin sitäkin on turvallista käyttää jos siellä on joitakin tärkeitä ohjelmistoja, jotka ei vaadi verkkoa.
Ei kätevintä, mutta toimii.
Minulla on joku 7 tai 8 ja firevox selain
Linux Minttiä (Cinnamon) käytän nykyään vanhassa 2012 vuosimallin Mac Minissä josta Applen tuki loppui vuosia sitten, oli jo niin hidaskin Applen macOS:llä ettei sitä voinut käyttää enää. Ubuntu on vanhassa v. 2009 PC:ssä johon en viitsinyt enää windows kymppiä asentaa.
🐾🐾🐻🇫🇮 Moi. 👍👍👍.....
Microsoftin laitteisto rajoitukset windows 11 käyttöjärjestelmän asennukseen on erittäin mielivaltasia. Menee sitte ties kuinka monia tonneja toimivaa tietokone kalustoa poltettavaksi jonnekki niinkutsutun kolmannen maan kaatopaikoille ympäri maata. Mutta syynä ei olekkaan Micrsosft ja heidät päätökset niinku joku voisi luulla, ei, vaan itse ne luupäät jotka ne toimivat tietokoneensa heittävät pois ovat joita tulee syyttää. Microsft ei heitä kenenkään konetta kaatopaikalle, vaan sen omistaja. Älä heitä toimivaa konetta pois. Windowsia ei oo pakko käyttää.
Ja kun ne rajoitukset voi kiertää helposti
@@DDramKing Tiiä sitte kuinka toimiva se on pitemmän päälle. Jos ei se laitteisto kuitenkaan oo virallisesti tuettua, niin sitä ei voi taata että microsofti ei vaan yhtäkkiä riko niitä asennuksia jokka on tehty tuettomille laitteistoille. Joku päivä päivitykset voi vaan lakata toimimasta. Ei se oo hyvä jos päivitykset sekoaa yhtäkkiä. Eikä varmaan jaksa järjissään oleva ihminen asentaa uusiksi käyttöjärjestelmää joka kerta ku tuloo uus päivitys, ja tehdä taas kaikki laitteistorajoitusten kierrot uusiksi myös.
Jos ei se ohjelmisto tue laitteistoa niin se on aina riski käyttää. Enkä katso että se on suositeltavaa yleisölle. Parempi vaan heittää jo se windowsin riesa pois tieltä häirittemästä ku on parempiaki järjestelmiä olemassa. Pistää vaa joku GNU+Linux jakelu asennukseen niin hyvä tuloo.
kyllä ne softat pyörii edelleenkin siinä vanhassa wintoosassa uusia ei tarvi ostella, ja itelläkin tuo linux on ihan päivittäis käyttö koneena riittää kaikkeen netti ja video yms touhuihin täysin normi kuluttajalle, vanhassa wintoosassa käytän vain niitä ohjelmia joita linuxille ei vielä saa, CAD/CAM softat ja muita, kun en ikinä ole linuksiin saanut samsungin puhelinta mitenkään paritettua että sais kuvat pois puhelimesta välillä, ni wintoosa vielä toimii hyvin.
tallilla on win 95, xp koneita 3kpl ja win7 ja win10, näitä käytetään auojen moottoreiden säädöissä. vikakoodin lukijoilla on win10 koneet. dynoon ostin vuosi sitte uuden koneen win10
Käveli vastaan Windows Xp 2024 ei varmaan Suomessa ole myynnissä mutta onko kokemuksia / näkemyksiä kenelle tällainen versio olisi tulossa käyttöön?
Sitä ei ainakaan tällä hetkellä pysty lataamaan mistään, on Microsoftin kokeellinen projekti
ei tarvi ostella uusia aina vaan kalliimpia koneita kun raspberry pi on halpa ja raspberry käyttis ihan riittävä normaali käyttäjälle päivittäin, säästää sähköäkin kun ei syö kuin hirmukone kokoajan sähköä ja pieni kantaa minne ikinä meneekin, itsellä päivittäis koneena raspberry pi4 eikä mitään ongelmia ollut muussa kuin puhelimen paritus ei onnistunut samsungin kanssa, en saa kuvia siirrettyä sille. no ilmankin pärjää, samoin canonin printteri ei tuo linuxia mitenkään mutta toimii tulostus, canonin omat ohjelmat puhditus tms säätö softat i toimi ollenkaan. ei haittaa kunhan saa tulostettua mitä tarvii. itellä matkapakettinakin raspberry pi UPS kortilla ja SSD levyllä ja power bank kiinni aina toimii joka hotellin TV saa HDMI kiinni ja käyttöön. pieni kevyt ja enerkia ystävällinen paketti.
Joo nuo raspberryt on kyllä näppäriä!
Mikä on Rasberry?
Windows 11 asennus ns epäyhteensopivaan koneeseen onnistuu mutta ongelmana siinä on tulevat ominaisuuspäivitykset. Ne eivät asennu automaattisesti vaan vaatii rajoitusten kiertämisen yhä uudelleen (vaikka ne on jo asennuksessa ohitettu) . Microsoft tukee kutakin ominaisuuspäivitystä 24kk. Windows ei tästä tuen loppumisesta ilmoita millään tavalla.
Pakko se on ollut itsekin päivittää toi 11 jo vähän aikaa sitten. Rinnalla pyörii sitten Linuxin Mint, mutta vaikka noi Linuxit onkin kehittynyt, niin ei ne ihan aina niin toimi kuin toivoisi.
Mint linux on todella lähellä Windows käyttöliittymää. Eroa ei huomaa vartin kuluttua kovinkaan monessa kohdassa.
Juu niin on, mutta itsellä ainakin alkoi kummasti jossain kohtaa takkuilla ja koska en ole atk-nero ja kyllästyin etsimään ohjeita netistä, vaihdoin sen Lubuntuun, vaikka koneeni olisi kestänyt vaativammankin version. SIellä se nyt kuitenkin on vieläkin, näyttää videot ja toimii muutenkin. Ongelma vaan on se, että pitäsi uskaltaa tehdä niitä muutoksia, koska se ei esim. käytä koko muistikapasiteettia, mutku suurin osa ohjevideoista on täyttä potaskaa ylimielisiltä klopeilta, jotka elvistelevät taidoillaan, mutta eivät osaa/halua tosiasiassa neuvoa ketään. Onneksi opettajan mies on toista maata ja hänen videoistaan on yleensä todella iso hyöty ollut......
@@TAvis-fm5od Mint.issäni levytilan käyttö kasvaa kovasti, koska Mint ei poista aiempia versioita päivitysten yhteydessä. Ja Mint.issä pitää muistaa laittaa palomuuri päälle; oletusarvoisesti poissa päältä !
Sanoit, että Windows ohjelmat eivät toimi Linuxissa. Kyllä monet saa toimimaan Winen kautta, se vaatii tosin hieman osaamista, kun asentaa ne Wineen. Sitten on myös yksi vaihtoehto, jos kokee sen vanhan windowsin turvattomaksi: Puppy Linux, esim BookwormPup, jota voi käyttää tikulta tai muistikortilta ja sillä hoidella esim. pankkiasiat ja tikulta käyttö on nopeaa.
Eli tyrkkää vaikka muistikortin koneeseen ja käynnistää siltä, hoitelee asiansa ja sammuttaa sitten tallentamatta mitään, ehkä pitää vielä muistikortin kirjoitussuojan päällä, niin ei varmasti tartu mitään pöpöjä siihen.
Bottles on hyvä ohjelma, joka tarjoaa graafisen käyttöliittymän Wineä varten.
Joo, Wine on tuttu, olen sitä käyttänyt! Otan tämän kommentin huomioon linux-videota tehdessäni
Microsoft on perinteisesti kyykyttänyt käyttäjiä, koska on siihen kykenevä ylivoimaisena 'markkinajohtajana'. Yhtiön tapa rahastaa erilaisin estoin tuli jo 80/90-lukujen vaihteessa selkeästi esille jatkuvien versiointien yhteydessä. Tuolloin toki valvonta ei ollut nykyisellä tasolla, joten erilaisin keinoin estoja ja rajoituksia oli helppoa väistellä. Meno ei siten ole miksikään muuttunut, vaan 'isoveli valvoo' kiristyvällä moodilla.
Se on just kuten kirjoitit. Tämä kymppi on toiminut loistavasti ja on sääli, ettei sillä voi jatkaa. Minun mielestäni tavan käyttäjällä ei olisi mitään syytä mihinkään uuteen versioon. Toki kasi oli sellainen susi, että oksat pois, että joskus on ollutkin aihetta muutokseen. Tällä kertaa rahastetaan selkeästi, eihän kympin jälkeen enää edes pitänyt tulla uutta. Toisin kävi. Saas nähdä, muuttuuko mikään tämän viimeisen vuoden aikana, veikkaan että protestointi on aika suurta, kun valtavalla joukolla käyttäjiä loppuu tämän käyttö. Ehkä seuraa joukkopako Linuxiin ja siinä voisi olla toivon kipinä meille kymppiin tyytyväisille ja Microsoftilla miettimisen ja harkitsemisen paikka.....
@@TAvis-fm5od Vaimon koneessa Windows 11 ja itsellä IOS - joten ongelma ei meillä ajankohtainen.
@@TAvis-fm5od Juuri näin...Windows 10:n piti olla viimeinen versio, mutta aina vaan uutta pukkaa... ja totta sekin että kympillä pärjäisi ihan hyvin. Lisäksi win11 kerää käyttäjästä tietoja paljon enemmän kuin win10 🤐
@@Opettajanmies Alkaa naurattaa tuo tietojen keruu. :D Mitähän uutta mahtavat kuvitella saavansa esim. meikäläisestä...... Luulisi, että näiden pitkien vuosien aikana jo olisivat saaneet selville, ettei mitääm kannattaisi enempää kerätä, sen verran tylsää dataa ainakin meikäläisen kohdalta löytyy.
Linuxia olen käyttänyt n. 15 v. eikä ole pahaa sanottavaa. Mint on ehkä kaikkein kevyin versio, mutta senkin ominaisuudet kyllä riittävät useimmille. Jos lataa Linuxin, ei ehkä kannata ladata sitä kaikkein uusinta versiota, antaa kehittäjien rakentaa se ensin varmasti kaikilta osin valmiiksi. Tahtoo Linux myös, ainakin nämä uusimmat tulla vain raskaimmiksi ajan myötä, vähän samalla tavalla kuin Windows käy aina vain...
Näin juuri!
Linuksin asennus videota odotellessa. Ubuntun onnistuin Vistan tilalle asentamaan vuosia sitten, mutta liekkö vanhuus vaivaa kun 7/10 tilalle ei onnistu.. 😢
Nuo ms rajoitteet on käytännössä vain asennuksen estäviä. Jos asennusvaiheessa nämä tarkistukset ohittaa windows ei enää jälkikäteen tee laitetta käyttökelvottomaksi.
@@novoiperkele kyllä muuten tekee sillä ominaisuuspäivitykset eivät asennu ellei tee uudelleen rajoitusten poistoa.
Hyvä video
Tuli mieleen DOS 😅
Oi niitä aikoja!
Mistähän saisi toimivan dos-koneen? Minulla on paljon dos-pelejä, jotka eivät toimi emulaattoreilla. Ei ole Torissa eikä kirpputoreilla enää näkynyt dos-koneita.
@@harrinurmio2537 En kyllä osaa sanoa. Mä yritän tehdä buuttavaa DOS usb tikkua parhaillaan
@@harrinurmio2537 Mieleen tulee sellainen vaihtoehto, että tavalliseen Windows tai linuxkoneeseen asennetaan sovellus nimeltä VirtualBox (ilmainen), jonka avulla saadaan tehtyä ns virtuaalikone, jonne sitten asennetaan MS DOS. Suunnitelmissani on tehdä tästä oma video, mutta ei ihan lähiaikoina, lista on niin pitkä😂
Saako linuksia suomenkielisenä ?
Kyllä saa. Esim. Linux Mint on suomennettu. Käytettävä kieli valitaan asennusvaiheessa.
Ei saa.
@@DDramKing Älä levitä väärää tietoa. Linux on käännetty suomeksi ja kaikki versiot saa suomenkielisinä.
@arijarmala2037 Ei ole älä jaa harhaajohtavaa tietoa! Linux ydin on ainoastaan englanninkielinen vaikka sen kehittäjä onkin Suomesta kotoisin. Linux ydintä käyttävät järjestelmät ovat taas monikielisiä ja niissä on yleensä Suomikin mukana. Mutta tässä oli kyse pelkästään Linuxsista joka on eriasia kuin sitä käyttävät järjestelmät!
En ymmärrä. Miksei kymppiä päivitetty windows 11? Se oli ilmaista.
Nopeat elävät. Ja kun ostaa kerralla kunnon koneen, se toimii pitkään ja tulee halvemmaksi.
Automaattipäivitys ei toimi kaikkiin koneisiin, vaatii vähän temppuilua
Kun Windows 11 vaatii TPM 2.0 piirin
Kaikki windovsin ohjelmat on täysin paskaa käytän window 7 pro heti kun ostin koneen suljin kaikki päivitykset että ne ei voi huonontaa konetta uudessa 10 on tehty sama juttu kun päivityksen on sen vuoksi että ohjelma tehtään huononmaski että saataanhuijata uusi vielä huononpi systeemi Windous on täysi sika firma
Hyvä Kiitos
Ole hyvä!
Se on sitten varma että Linuxia eikä Applen tuotteita ei ole eikä tule omaan käyttöön...Ja olen päivittänyt kun työkseni sitä teen noin 50kpl Winkku 10 koneita Winkku 11:seen joissa ei ole tukea ollut ja ongelmia on tullut vain kahteen..Netistä löytyy yksi ohje jolla saa päivitettyä helposti eikä tarvi miettiä toimiiko vai ei myöskään päivityksien kanssa..Eikä tarvi kikkailla asian kanssa..
Jääkö päivitetyt WIN11 koneet Ver. 22H2 tasolle ? Jos jää, niin silloinhan päivitykset loppuu.
@@hannutuomela6823 No ei jää kaikki päivitykset on mennyt ihan normaalisti...
Iltalehti kertoo digiuutisissa että esim. Rufus sovellus antaisi asentaa 11 vanhaan win 10. Mikrobitissä myös asiaa Rufuksesta. Vaatii koneelta " isa-käskysarja-arkkitehtuuri". Tästä voisi tehdä videon.
Joo, olen tietoinen tästä ja olen katsonut pari englanninkielistä videotakin aiheesta. Onnistuu, mutta on vähän "säätöä". Esimerkiksi Rufus ei toimi jonkin tietyn Windows-päivityksen jälkeen, vaan pitää odottaa Rufuksesta uutta versiota jne. On siis epävarmaa tehdä yleispätevää ohjetta.
lukee että 23h2 windows 11 on valmiina asennukseen ,tarviiko muuta kuin hyväksyä ja asentaa ??? onko mitään mihin se voi kompastua ? 🥸
Koskaan ei voi olla ihan varma, mutta hyvin todennäköisesti asennus menee normaalisti
Muistini mukaan microsoft markkinoi että windows 10 on viimeinen ja ainut käyttöjärjestelmä jonka koskaan tulet tarvitsemaan, muistanko väärin ? Ilmeisesti heidän mukkaan. Eli olen jo lähtökohtaisesti disinformaation jakaja🤨
Windows 10 Enterprise LTSC 2021 tuki jatkuu vielä
Minulla on ei tuetussa koneessa Windows 11 24H2 eli uusin versio ja hyvin pelittää päivitykset ja kaikki muukin, youtubessa on paljon tutoriaaleja joita seuraamalla homma onnistuu
eikä vaadi mitään raketti insinööria kunhan perus englanti sujuu ja tietääkseni on myös Suomenkielisiä ohjeita.
arvaapa vain tuleeko tuohon muutos ja microsoftilla kun huomaavat ne koneet joita ei tueta joissa on windows11 niin lukitsevat sen jossain vaiheessa.
@@zimbacattius1171 tai muutavat mieltänsä kuten kävi win 10 kanssa !
Tulevat ominaisuuspäivitykset eivät sitten asennu automaattisesti koska Windows update luulee edelleen että kone on epäyhteensopiva. Eli vaatii rajoitusten kiertämisen uudelleen kun näitä päivittää.
@@DDramKing eikä tule sekään enään toimimaan koska prossulta luultavasti puuttuu tietty komentosarja.
Miten on jos on Mac tietokone? Vaikuttaako Windows-jutut siihen?
Jos on Mac-tietokone, tämä juttu ei vaikuta siihen lainkaan.
Ei vaikuta. Mac OS on muutenkin paras. Olen ollut Applen laitteiden käyttäjä vuodesta 1986 eikä tulisi enää mieleenkään hankkia Windows -konetta. Jouduin kärsimään niistä 17 vuotta, kun työnantajani valitsi Windowsin käyttöjärjestelmäkseen. Jotkut harvat ohjelmat toimivat vain Windowsissa ja sitä varten minulla on vanha Mac, jonka voi käynnistää joko Mac OS tai Windows käyttöjärjestelmään. Viimeiseen Windows-koneeseeni asensin Linuxin Lubuntu -distron pari vuotta sitten. Se on miniläppäri, jota käytän videoprojektorin kanssa erilaisiin esityksiin. Uusimman Maccini hankin noin kuukausi sitten. Se korvasi edellisen 12 vuotta vanhan koneen, joka oli edelleen täysin toimiva ja tuettu. Sen käynnistyminen alkoi vain uusilla käyttöjärjestelmillä käydä turhan hitaaksi. Se on edelleen käytössä alkuperäisasennukseen palautettuna. Siinä toimivat kaikki vanhat ammattitason ohjelmat, joiden uusia lisenssejä en enää eläkeläisenä viitsi hankkia. Kone ei ole netissä, koska siinä eivät toimi uudet nettiselaimet. Näin ei ole vaaraa haittaohjelmista, joita Macille ei muutenkaan juuri ole. Muuten sillä voi tehdä kaiken tarpeellisen. Suosittelen kaikille Windows 11 päivityksen kanssa tuskaileville Macciin siirtymistä. Koneeseen voi asentaa lisäksi vaikka Windows 10:n, jos sitä jostain syystä vielä haluaa käyttää. Minulla on Mini Mac, joka maksaa halvimmillaan muutaman satasen. Kalliita eivät ole iMacitkään, joissa on mukana laadukas integroitu näyttö.
Mac on tosi rajoitettu ja ylikalliita kuten muutkin Applen tuotteet.
Ei muuta kuin uusi kone vain ja taas pelittää... 🙂
Älkää missään nimessä asentako jotaki vakoiluohjelmisto Chrome OS käyttöjärjestelmää.
Noh ei ne Microsoftin ja Applen järjestelmät sen parempia ole vakoilun suhteen. Ainoastaan Linux jakelut on.
@@DDramKing näin juuri. Ehkä mun kommentti oli vähän liian ympäripyöreä tai jotain sellasta, mutta asia jota yritin ajaa takaa oli että nyt ku on mahdollisuus vaihtaa johonki muuhun niin ei siitä oo mitään hyötyä vaihtaa johonki huonoon ChromeOS:ään. Parempi pistää joku GNU+Linux jakelu asennukseen. Mutta Chrome OS nyt vaan sattuu olemaan erittäin surkea vaihtoehto koska se on niin raskaasti sidottu siihen Googlen Chrome nettiselaimeen jota en todellakaan suosittele käyttämään. Mitä lie Google tekeekin taitaa olla vaan enemmän huono ku microsofti vakoiluun nähden.
Mutta jopa Windows kaikkine surkeuksineen on silti ainakin työpöytä käyttöjärjestelmä, eikä joki "ikkuna nettiin". Chrome OS hän suunniteltiin olemaan vaan laukaisualusta sille nettiselaimelle. Täyttä potaskaa ja humpuukia sellainen. On se parempi vaan pitää windows, ku käyttää Chrome OS:ää jos niistä kahdesta pitää valita.
Chrome OS on tässä niinku kaikista huonoin vaihtoehto eikä sitä tulisi edes hakita mihinkä mennä. Eikä kukaan älyllinen olento harkitsisi sitä tosissaan. GNU+Linux on hyvä ja sitä sais käyttää.
Outlook tunkee mun läppäriin Windows 10 onko se T U R V A L L I N E N
Ongelma on se, että on toimiva Adobe-ohjelmisto joka ei toimi Win 11:ssa.
Saattaa olla että sekoitan johonkin toiseen Tubettajaan, mutta olisitko sinä kerran puhunut millaisia tienestejä Tubettamisesta tienaa, puhuttiin "ihan " jostain muutamista euroista. Katoin pajamies hp liven , hän kertoi 4 vuodessa tienanneensa 180 000 euroa, en tiedä oliko pilkut kohdillaan 😆 vai olenko itse unta nähnyt.
Kyllä minä olen tehnyt useammankin videon omista tienesteistäni. Voit karkeasti arvioida tubettajan tulot jostakin videosta siten, että katsot montako tuhatta katselukertaa se on saanut ja lasket niin, että aina jokaisesta tuhannesta katselukerrasta tulee 3-5 euroa. Esim jos videolla on 10000 katselukertaa, niin silloin tulot ovat haarukassa 30-50 euroa. Tämä on yksinkertaistettu esimerkki, mutta tuossa hehtaarissa mennään. Katsoin että Pajamiehellä on yhteensä katselukertoja noin 31.5 miljoonaa, jolloin saadaan esim (31500000/1000) x 5 euroa = 157500 euroa, eli hän on tienannut videoistaan keskimääräistä paremmin, tuo 180000 saattaa hyvinkin pitää paikkansa
😮 ohoh. Ei se sitten ollut Savolaista tarinaa, Rebelwerks on sitten tuostakin puolet enemmin tienannu.
Terve.Osaatko sanoa Brave käyttöjärjestelmän hyviä ja huonoja puolia
Ite laitan Linux fedoran tai jokin arc linux
Microsoftin ai'emmat ja nykyiset toteutukset ja erityisesti teot ei ole poistanu tai vähentänyt sitä valtavaa antipatiaa yritystä kohtaan. Päinvastoin firmasta on tullut ajan saatossa röyhkeä ja rahanahne.
Microsoft politiikka tuo meikäläiselle hyvää rautaa Linux käyttöön. Se on ainut positiivinen asia.
Linux mint on todellinen vaihtoehto . Ostin uuden koneen, viikonkuluttua vaihdoin linuxiin enkä ole katunut.Tosin oli jo kokemusta linuxsista toisella koneella vuosien ajan. Windows on käsittämättömän kamala sekamelska,päivityksineen ja sinisine ruutuineen.
just päivitin omaan vanhaan 10 koneeseen 11 pienen mutkan kautta
ja mulla on vanha läppäri jossa on linux.. toimii todella hyvin pelkässä nettikäytössä
milloin teet 4 k videoita
Pahoittelut märinästä, mutta näemmä *buntu mainitaan yhä monessa paikassa. *buntu on vakoilu ja mainosroskaa. Käyttäkää ennemmin debiania, joka on sitä vanhempi, tai mint, joka on sitä uudempi. Itse käytän opensuse kde tumbleweed, joka on helppo ja luotettava, eikä vaadi erillistä distropäivitystä aika-ajoin.
Höpö höpö.
Jos tykkä Unity työpöydästä niin ok. itse en tykkää ja siksi käytän Minttua.
@@RunninRoskis Mihin tahansa Linuxin distroon voi asentaa minkä tahansa työpöydän. Helppoa!
Saako veikkaus tv näkymään langattomasti
Tarkoitatko että kva siirrettäisiin langattomasti puhelimesta tai tietokoneesta televisioon? Tähän suosittelen Google Chromecast-lisälaitetta, sillä pystyy siirtämään kuvan televisioon
No, windows 10 tilalle voi asentaa uudemman. Vaikka kone ilmoittaa, että ei voi asentaa, niin se on mainoskikka, että ostettaisiin uudempi kone. Kyllä sen windows 11 saa siihen.
Täytyy muistaa että Microsoft tekee bisnestä.
Aivan turha panikoida. Itse käytin aikanaan XP:tä ainakin 5 vuotta yli tuen päättymisen. Ellen enemmänkin. Ei mitään ongelmia. Sama tapahtui Windows7:n kanssa. Sama tapahtuu myös kympin kanssa. Hanaa vaan.
Tietoturvaa ei voi koskaan ottaa "hälläväliä" asenteella.
@@DDramKing Ei toki voi. Mutta tietoturva ei voi myöskään tarkoittaa, ettet voi käyttää konetta mihinkään muuhun kuin johonkin netin selaamiseen. Kaikki ammattitason musiikintekosoftat, pelintekosoftat, tekniset piirto-ohjelmat, sekä 80% peleistä saat Linuxilla unohtaa saman tien. Jotkut nimittäin käyttää tietokonetta muuhunkin kuin ns. "peruskäyttöön".
@@anttiautio996 Tottakai mutta nettikäyttöön ei vanhentunut järjestelmä sovellu.
chrome os flex tilalle
tuki ja tuki, aika harva niitä tuki juttuja vuosien varrella on edes tarvinnut, ja kyllä se vanha win 7, 10 yms toimii edelleenkni ihan normaalisti omissa koti jutuissa ihan samaan tapaan kuni aina, ei tarvi olla päivittämässä yhtään mitään ja uusimassa koneita vielä kymmeniin vuosiin, rahan haaskuuta ostella aina se uusin johon tarvii keskeneräisenä kokoajan päivityksiä lisää ja lisää nini että on kovot täynnä ja hidas kuni etana kaikkine päivityksineen, parempi pitää se vanha luotettava nini kauan kuin voi. softat on kalliita ylihinnoiteltuja ei niitä joka vuosi ostella uusia.
@@mattivirta Tietoturva kärsii erittäin paljon jos käyttää päivittämätöntä järjestelmää netissä..
Eikä ole mitään asiaa vaikka pankkijuttuja hoitamaan, ellei nuo jutut ole OK, koska jos ja kun voro pääsee tilillesi, sinä maksat! Pankit ei ota vastuuta mistään sellaisesta, mitä asiakas on mokannut itse.
@@DDramKing windows ja tietoturva, mikä vitsi, ei ole ikinä päivänä toiminut missään koneessa, windows on reikäjuustoa jopa alakoululaisille vaikka olis miten päivitetty. täysin turhake tietoturva wintoosassa, pelkkä vitsi. täysin eri softat jos wintoosa pitäs turvallisena pitää . ei auta mitkään wintoosan päivitykset siihen.
Toi on kyllä äärimmäisen epäeettistä Microsoftilta. Kaikki valmistetut asiat tulis käyttää loppuun asti, jotta oltais kestävällä pohjalla.
Onhan näin myös Applen laitteissa. Ei Apple niitäkään tue loputtomiin vaan jossainvaiheessa laittaa stopin uusille päivityksille.
Linux olisikin hyvä aihe seuraavalle videolle!
Tulee, mutta ei vielä ihan seuraavaksi!
Joo, sen asian tiimoilta sais koko pitkälle talvelle tutoriaaleja.
Suurin ongelma Linuxin käyttöön otossa on asenne. Jos asenne on lähtökohtaisesti "rakkautta Windowssiin", niin siinä ei maamme laulutkaan auta, että kaveri alkaa käyttää tai edes kokeilee esimerkiksi Linux Minttiä.
Puhun omasta kokemuksesta kun värkkää ja rassaa porukoiden koneita - kun taas jälleen kerran winukka heitti volttia. 🙄
Minä käytän vieläkin windows 7
Mitä väliä tässä vaiheessa. Katellaan sitten vuoden päästä. Nämä linuxpellet ovat asia erikseen. Käyttöjärjestelmää vaihtaa ihminen joka ei tee koneella varsinaisesti muuta kuin kötöstelee sen koneen kanssa. Sen sijaan jos käyttää konetta johonkin vaikkapa musiikkiharrastukseen tai autocadiin, käyttöjärjestelmää ei noin vaihdeta mihinkään Linuxiin. Suurin osa kunnollisista musiikkiohjelmista ei toimi Linuxista tai jos toimii, ärsyttävä nypläys koko ajan kuten linuxissa yleensäkin. Turhan kalliiksi tulisi joka tapauksessa käyttöjärjestelmän vaihto, kun lisenssit pitäisi ostaa uudestaan. Tavallista käyttäjää ei kiinnosta koneen kötöstely että jokin ohjelma toimisi. Ei kiinnosta semmoinen. Kone on esim. harrastusta varten, ja sitä käytetään vain ja ainoastaan siihen. Itse kone ja sen sielunelämä ei kiinnosta pätkääkään. Suurin osa ihmisistä haluaa koneen toimivan juuri noin. Kone käyntiin ja itse asiaan minkä takia kone on ostettu. Takapuolta tuolissaan levittävät ja kokista ja energiajuomaa ryystävät nörtit ovat eri asia. Heille ei koneessa tarvitse olla yhtäkään ohjelmaa. Pelkkä kone riittää. Silloin on sama vaikka vaihtaa käyttöjärjestelmää kerran tunnissa. Ja niinhän ne tekevätkin.
Kyl vanha win 10 koneen voi päivittää 11.....katso You-tube miten !!!!!
Olen tietoinen esim Rufuksen käyttämisestä koneen päivittämisessä.
Linux on yksi vaihto ehto kyllä.
Hyvä vaihtoehto😃
Outlook tunkee mun läppäriin Windows 10 onko se T U R V A L L I N E N