Mistä näkee sähkön futuurihinnat mistä voi yrittää päätellä milloin kannattaa ottaa kiinteähintainen sopimus? Yhtiöthän myyvät sähköä jo pitkälle tulevaisuuteen...
Pojilla meni yksiköt aika pahasti ristiin 😂. Aika turha puhuo maksimi tehosta kuin pitäisi ottaa käyttöaste myös huomioon. fi.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6_Suomessa
Hei voitteko jossain jaksossa vähän avata sähkömarkkinan toimintaa? Futuurit, spot-hinnanmuodostus, mihin sähköä myydään (pohjoismaat, Saksa jne.) ja tämmöiset. Markkinoiden toiminnasta ei ota selvää niiden kaavioiden pohjalta mitenkään.
@@NordnetSuomien ole vielä katsonut mutta toivottavasti ei mene komedian puolelle kuten tämä esitys. Siis pakko kysyä että ihan tosissaanko olitte tämän jakson tehnyt?
Voimalaitos tuottaa paremmin kun pitää osan laitoksista kiinni ja hinnat nousevat pilviin. Uskon että katkosista tulee ihan vakio juttu jolla pystytään vaikuttamaan pörssi sähkön hintaan ..
Tuo sähköauton käyttäminen virtavarastona on ihan kakkapuhetta. Se on helpolla aika kannattamatonta. Akku kuluu ja oikeasti kukaan ei halua tolkuttomasti ylimääräisiä lataussyklejä sille järkyttävän kalliille auton akullensa.
Ja olisi kiva, jos tasapuolisuuden nimissä sähköyhtiöt maksaisivat sen siirtomaksunsa ostaessaan takaisin verkkoon laitettu sähköä, hehän siinä niitä asiakkaita ovat. 🙃
Kiinteän sopparin hinta ei välttämättä täysin vastaa sähköyhtiön ennustetta pörssisähkösopparin keskihinnasta lisättynä riskimarginaalilla. Käsittääkseni sähköyhtiöiden business ei ainakaan yksinomaan perustu myyntihinnan ja pörssihinnan erotukseen, vaan yhtiöt lähtökohtaisesti ostavat myymänsä sähkön etukäteen ja varmaan sitten täydentävät sitä pörssihintaan, mikäli menekki yllättää. Eli nyt kiinteän 8-10 sentin hintaan vuoden tai parin ajaksi asiakkaalle myytävä sähkö ostetaan etukäteen, ellei yhtiö sitten oleta sähkön olevan kulutusaikana halvempaa. Sähköyhtiö ei siis välttämättä ainakaan täysimääräisesti ota takkiinsa, jos kiinteän hinnan asiakkaana lypsän sähköverkkoa piikkituntien aikaan yhtäaikaa kaikilla laitteilla. Futuurit ovat nyt verrattain halpoja, mikä heijastuu suoraan kiinteiden soppareiden hintaan. Sähköyhtiöt, joilla ei ole omaa tuotantoa, ovat olleet vaikeuksissa, jos ovat arvioineet sähkön hintakehityksen väärin, eli ovat myyneet kiinteään hintaan sähköä, jota ovat joutuneet samaan aikaan ostamaan kalliimmalla. Tähän nähden on myös ymmärrettävää, miksi sähköyhtiöt eivät lämpene hinnanalennuksille näissä paniikkisoppareissa, joissa kalleimpana aikana sähköä on sovittu myytäväksi jopa yli 30snt/kWh-hintaan, sillä myös yhtiö on todennäköisesti tuolloin ostanut sitä sähköä tulevaa myyntiä varten ryöstöhintaan. Itse otin juuri vuoden kiinteän sopparin, mutta en väitä, että se välttämättä on paras vaihtoehto. Jokainen punnitkoon itse ratkaisunsa. Taloutemme kulutus painottuu talvikuukausiin, jolloin oma aurinkosähkötuotanto on vähäistä tai olematonta, joten eipähän ole odotettavissa suurempia yllätyksiä sähkölaskuun. Keväällä, kesällä ja syksylläkin varmaan suurin osa omasta tuotannosta menee myyntiin pörssihintaan ilman marginaalia, mutta se on sen verran vaikeasti ennustettavissa, että en lähtisi sitä budjetoimaan.
Ydinvoimalla pelkän lämmön teko on pähkähullua. Sähkö on energian ylempi muoto, jota voidaan käyttää liiketoiminnan tekemiseen. Tähän hyvä esimerkki on vaikkapa konesalit ja eritoten vaikka Bitcoin-louhinta. Se on 100% vientiä ja siitä syntyy sama määärä energiaa lämpönä, joka voidaan käyttää sitten hyödyksi.
Siinä on se ...Mutta kun muuttuja... Yhtiöt saaneet pään auki poskettomiin hintoihin. Niin talvella taas mennään tappiin ja pikkusen yli siitäkin,koska ne voi😮
Mitä pienempi kulutus sitä korkeammat siirtokulut! Näin on ainakin minulla. Kesämökillä kulutus on muutama sata kilowattia vuodessa, mutta siirtohinnat ovat lähes yhtäläiset varsinaisen asunnon siirtohintojen kanssa.
Martinille tiedoksi, että Kaapeli Saksaan aurinkovoiman vuoksi ei ole missään mielessä järkevä. Keski-Euroopassa päivätuntien hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet voimakkaasti pakkaselle juuri säätymättömän aurinkovoiman vuoksi. Pahimmillaan hinnat ovat olleet jopa useita satoja euroja per MWh negatiiivisia johtuen siitä, että aurinkovoimakapasiteettia on mm. Saksassa ja Alankomaissa yli oman tarpeen, eikä vienti ulos riitä tasapainottamaan tilannetta. Jos Suomesta rakennettaisiin esitetyn lainen kaapeli Saksaan, niin meistä ei suinkaan tulisi sähkön viejää, vaan halvan aurinkosähkön ostaja. Suomalaisen aurinkosähkön kannattavuus romahtaisi samalla totaalisesti. Voi myös miettiä, onko sadan miljoonan aurinkopuisto kannattavampaa rakentaa Suomeen, jossa aurinko ei juurikaan paista puolet vuodesta, vai Saksaan tai Etelä-Eurooppaan, jossa tuotanto on vuositasolla korkeampaa. Tässä tuntuu talousasioiden "ammattilaisilta" aika herkästi unohtuvan realiteetit ja pääomakustannukset, vaikka nollakorkojen pitäisi olla jo menneisyyttä.
Olisi typerää asentaa joka taloyhtiön pihalle kaikille sähköauton teholaturi. Yksi tehokas jota taloyhtiö vuokraa kaikille ohi meneville ja asukkaille pistokkeet 10a tai vaikka 6a sulakkeilla autolataustolppiin. Harva ajaa niin paljon vuorokaudessa ettei ehdi sitä kotona olo aikana lataamaan pienellä virralla. 6a 10a 16a sulake +sininen karavaani pistorasia on näihin paras. Omakotitaloon voi laittaa punaisen kolmivaiheisen 16a rasian ni saa tarvittaessa nopeemmin ladattua. Itse olen vuoden s teslalla pärjännyt hyvin 1vaiheisella 10a latauksella ja reissussa Teslan superchargereilla. Jos kotiin saapuu tyhjällä akulla ja seuraavana päivänä pitäisi paljon ajella joutuu jossain laturilla käymään. Itsellä on kerran tai kaksi ollut tälle tarvetta. 10a pistokkeella menee yli vuorokausi tyhjästä täyteen, kotoa pääsee kylläkin lähtemään vaikkei akku olekaan täynnä ja pikalaturilla se täyttyy 30-40minuutissa.
Tähän vielä lisäyksenä että osat eli vikavirtasuoja, johdonsuoja automaatti, karavaani pistoke ja johtimia/mmj pätkä sekä pari ruuvia maksaa alle 100e ja näin saa autolämmitystolppaan lisättyä 1-2h kahveineen asennusajalla lataukseen täydellisesti soveltuvan pistokkeen. Auton akkukaan ei tykkää seistä ilman kulutusta tai latausta. Siksi lataus virtaa pystyy jopa tästä hidastamaan Teslan sovelluksella. Akun elinikä kasvaa huomattavasti jos enimmäkseen ladataan pienellä virralla ja koskaan ei seiso niin sanotusti täynnä kauaa. Teslan oma suositus kuten monen kännykkävalmistajankin on ettei koskaan ladattaisi yli 90%varauksen. Kännykkä maksaa sen verran vähän ettei sitä moni huomioi mutta auton akku on sen vertaa arvokas että kannattaa huomioida.
Kannattaa kattoa böö miehen tube video missä haastattelee kempowerin rantaruottalaista. Sillä on kotona toimiva systeemi, kaikkien pörssisähköasiakkaiden pitäis ottaa mallia.
Miikka ja Martin, ottakee seuraavissa jaksoissa "iso kuva", nyt oli Miikan kotitalon näkökulma.... eli miten Suomi vs Saksa tai Espanja kun kuluttajat, pien/keskisuuret firmat maksavat noita soppareita ja mitä tuolla muualla samaan aikaan tehdään ja kaapelia on jo meressä lähettää halpaa tuulisähköä Saksaan ja Puolaan.
Selänteelle tonni siirtohintaa kuukaudessa. Voiko siirto mitenkään olla yli 7c/kwh? Kulutus siis 15 000 kwh mikä on noin ehkä sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus vuodessa. Ehkä siellä oli joku nurkkasauna ja pari jacuzzia jääny päälle.
Harmi että saksa sulki oliko 5ydinvoimalaa, ei paljoa yksi uusi Suomessa auta. Aurinkosähkö kuten tuulikin nykymarkkinajärjestelmällä nostaa talven sähkön hintaa, koska silloin ei paljoa tuotantoa ole ainakaan jatkuvasti.
Missä hintakatto, tariffit, tuet, sähköyhtiöiden voittojen maksimointi kuluttajan kustannuksella, kuluttajat tukee verorahoilla ja maksaa lystin, sähköyhtiöt kerää ennätysvoitot perushyödykkeellä. Eikö perushyödyke kuten sähkö ja sen hinta kuitenkin tulisi olla järkevä ja edullinen, teollisuus menee nurin ja yritykset, sekä monet kotitaloudet..Mutta joo eipä tämä taida kovin poliittinen podi ollakaan tämän jakson perusteella ainakaan.
Jos Suomesta meinataan tehdä edullisen vihreän sähkön maa, jonne investoinnit tulevat tämän houkuttelevuuden perässä, meidän pitää ottaa mallia Norjasta miten he aikoinaan tekivät öljynporauksen kanssa, kun ulkomaiset jätit tulivat porailemaan öljyä. Sen johdosta siellä on nyt kansan omistama rahasto, jonka arvo taisi olla joku aika sitten 2000 Mrd.
Vähän ihmetyttää miten näinkin matalassa kulutustilanteessa saadaan leivottua kriisintynkää yht’aikaisilla huolloilla ja häiriöillä. Itsellä oli sähkön hybridisopimuksessa +2snt/kwh kulutusvaikutus ja kas kummaa se laski yli 4 sentillä pörssisähköön vaihdettaessa. Tämän ei pitäisi olla teoriassa mahdollista, koska hybridisopimus pohjautui kulutukseen suhteessa pörssisähkön hintoihin…
Suomalaiseen omistukseen, jos taas ulkomaisessa omistuksessa niin kunnolla siitä rojaltit Suomeen vähän kuten Norja ton öljynporauksen kanssa aikoinaan.
Energian varastointi ei todennäköisesti tule ilman tukirumbaa tule kauhean nopeasti. Tähän olisi auttanut se että epäsäännöllisesti tuottavalle sähköntuotannolle asetettaisiin varavoimavelvoite. Yhtiöt kyllä osaisivat päättää mikä on kustannustehokkain tapa säilöä ylituotantoa😉
Tässähän se ongelma juuri piileekin kun hallitus ulkoisti infran rakentamisen suoraan alimmalle tasolle ja pyyhki kädet. Se että useat isot taloyhtiöt rakentavat kattavan s.autoverkon on näillä resursseilla mahdotonta. Pahimmassa tapauksessa edes muuntamoiden uusiminen ei riitä.
@@jorejahtis8833mutta onnistuivat aikoinaan estämään sen ettei loviisan ylijäämälämpöä hyödynnetty pk seudun kaukolämpöön mistä tuossakin jutussa hehkutettiin.
Kuukausimaksuista jos keskustellaan niin hyvä olisi juurikin katsoa noiden siirtoyhtiöiden perusmaksuja. Härskeintä on Carunalla, kun 63A liittymä Caruna Espoolla on kausisiirto 13,55€/kk alv24, kun se Carunalla aivan vieressä on 166,45€/kk alv24. Eihän tässä ryöstössä ole mitään järkeä!!!
Sujuvasti puhuitte sekasin kilowateista ja kilowattitunneista. Kilowatti on tehon yksikkö, kilowattitunti puolestaan mittaa määrää. Nämä ovat eri asioita. Joten kerratkaapa yläasteen fysiikka. Ei voi sanoa että "käytit yhden kilowatin". Se ei kerro yhtään mitään.
Parilla kymmenellä eurolla saa releen, joka osaa hakea sähkön hinnan kerran tunnissa ja ohjaa sen perusteella lämmitystä. Vaatii vähän näppäriä käsiä ja tietokoneen käyttöä. Automatiikka hoitaa homman. Ei sitä käsin jaksa tehdä.
Siirryin juuri pörssisähkölle tässä kuussa. Ennen omasin kiinteän sähkön (opiskelija). Seuraan sähkön hintaa ja se on aika mielenkiintoista. Tykkään saunoa ja pistän monesti saunaa päälle tällä hetkellä 23-00. Ei mulla oikeesti pakko olis niin tehdä, mutta mun mielestä aika hauskaa.
Ehkä hieman harhaanjohtavasti esitetty nämä "hybridi"-sopimukset. Normaali kulutusvaikutuksellinen sopimus ei eroa pörssistä muuten, kuin kiinnityksen vs. pörssin kuukausittaisen keskihinnan erotus.
Ongelma on, että eurooppalainen järjestelmä jälkeen kerran kohtelee eri valtioita epätasa-arvoisesti. Suomikansa yllätys yllätys maksajan roolissa. Yritykset vain ottavat voitot mutta eivät ota osaa kustannuksiin.
Car battery storage won't work. Let's say the life time of a battery pack is 1500 cycles and replacement price 20 000 €. One charge-discharge cycle costs 13 €. Let' say it is a 100 kWh battery. There are charging and discharging losses, let's say 90% efficiency. You need to have at least 14 cents/kWh price to earn the battery degradation value (13€/90kWh). Minus transfer etc.etc. Would you borrow your car to random people and find out one day that you need to take it to the dealer for a week because you earned just pennies?
Transfer fees should belong to the energy companies' responsibilities, as they're the clients in that scenario. Madness to make one side pay both directions.
Perhana, tästähän se idea lähti. Oon miettinyt uima-allasta mökille ja millä sen sais lämmitettyä talvella 🤔 Metsät on jo kohta hakattu sileäksi polttopuita varten, mutta täytyy lähteä etsimään uraania omaan ydinvoimalaan. Martin sen ässän veti hihasta kun tätä pohdittiin poikien kanssa 😄🍺
Tässä videossa on jo ekan vartin aikana niin helekutin monta väärää yksinkertaistusta ja populistista heittoa Euroopan energiamarkkinoista että alkaa lopullisesti toivo loppua hiukkaakaan alaa seuraavalta
Siirron perusmaksu tulee vähintään tuplaantumaan seuraavan 10v aikana. Tai jopa enemmän. Verkon hoitoon ja uusiutuvan aiheuttamaan kasvattamiseen tarvitaan tietty summa. Mitä enemmän säästetään sähkön määrästä sitä korkeampi perusmaksu. Ei sähkössä säästäminen ole siis suoraa säästöä. Vaikkei kulutusta olisi.
Samaa tehdään perusmaksuilla ja jopa kunnat ovat avoimesti paljastaneet, ettei säästäminen enää auta veden kuluttamisessa ,kun perusmaksu nousee.Kuitenkaan kuluttaja virastokaan ei enää herää tuohon ,kuten ennen.Markkina talous ja EU taisi tehdä virastosta kädettömän toimijan
@@jorejahtis8833 eihän tuolle mitään voikaan tehdä. Kyllä me sähköverkko tarvitaan. Tarkoitin vain sitä että siinä on käytännössä kiinteä hinta, tosin sen alueen ja liittymäsi tarvitseman maksimikapasiteetin mukaan, eli tämän hetken hinnoittelu tasaa kuluja, se lienee tarkoituskin. Se taas että Pohjanmaalle, keski-suomen ja pohjoispohjanmaalle rakennetaan tuulivoimaloita vaikka siellä ei sähköä tarvita ja sen jälkeen rakennetaan 10tai parin miljardin pitkät siirtoverkot helsinkiin on taas idiotismia. Tuulivoima tulisi mitoittaa joka kuntaan alueen tarvitseman vuoden pienimmän tai kymmeneksi pienimmän vuorokausi kulutuksen mukaan, jolloin sitä tulisi sellaiset määrät että useissa kunnissa se saataisiin varastoitua johonkin pieneen tekojärveen tms. Sama auringossa. Ydinvoimaa tulisi taas näiden lisäksi olla vuoden suurikulutuksisimman pimeän ja tuulettoman vuorokauden tarpeisiin aina tarjolla. Autoilun sähköistyminen lisää tarvetta entisestään kovaa tahtia.
Lisäydinvoimaa tulisi siis rakentaa tasaisella tahdilla eikä tämänhetkisellä suhmuroinnilla. 2 voimalaa joiden kilpailutukseen tai säädöksiin ei Pekka Haavisto&CO liity mitenkään pitäisi alkaa rakentaa välittömästi. Ja ihan normaaleita toimiviksi todettuja monta kymmentä jo rakennettua jotta ne valmistuvat muutamassa vuodessa.
Taisi nimenomaan ollut koordinoitu huoltotoimenpiteet.. 😏 Miten muuten saatais sähkön hinta pomppaan ja pelokkaat pörssisähköttäjät kiinni kalliisiin kiinteisiin sopimuksiin.
Kaukolämmön siirtohäviö on nähtävissä sulina noroina ja läntteinä talvipakkasilla, eli ei se ihan Oikotie onneen ole. Ydinvoima on paras vaihtoehto kuitenkin, tuotetaan sitten sähköä ja lämpöä tai vaan lämpöä.
@@janne8473 ei mutta aikalailla sähkön eduksi menee. Vantaa on esimerkkinä huono koska tiheään asuttu. Maakunnissa todennäköisesti kaukolämmön prosentti jopa tätä reippaasti huonompi. "Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n sähköverkon häviöt ovat vuosien ajan olleet alle kolme prosenttia, kun häviöprosentti on Suomessa keskimäärin 3,4 %. Kaukolämpöverkon häviöt vuonna 2015 olivat 10,6 % (9,7)"
Ruotsissa ja Venäjällä on jo kokeiltu tota ydinkaukolämpöä. Seuraukset oli karmeita. Nyt sit Suomeen samaa! On muuten ydinlakirikos myös. Yllättävän hyvä jakso silti vaikka ydinas...voima teollisuuden leima on molemmilla jannuilla otsassa.
Yksi Venäjän ja öljy-yhtiöiden aivopesemä kommentoija ainakin havaittu.😉 Katoppa pandoras promise dokumentti kertoo tosta ydinvoiman vastaisesta lobbaamisesta jne mitä venäjä, sekä muut öljyntuottajamaat ja öljy-yhtiöt on jo pian 100vuotta harjoittanut.
Sähkön vienti eurooppaan ei ole kansantalouden kannalta mikään bisnes, sähkönmyyjä siinä tietysti saa rahansa mutta siitä saatava verotulo tuskin on suuri. Suomen kannalta on tärkeämpää, että teollisuudelle on saatavilla edullista sähköä. Teollisuus on se kandantalouden rahasampo, jota itsekin olette aiemmissa jaksoissa toitottaneet. Vetytalous saattaa olla suuri riski Suomen teollisuudelle, vedyn tuotanto kuluttaa todella paljon sähköä, joka nostaa sähkön hintaa ja voi viedä teollisuudelta toimintaedellytykset.
Noinhan sitä voi kuvitella. Keskisuurella sekä etenkin suurteollisuudella on ns omaa tuotantoa joten niillä on ollut vakaa hinta koko ajan koska hankkivat sähkönsä mankala periaatteella. Metsäteollisuus on yliomavarainen enegian suhteen. Pienteollisuus sekä kuluttajat on se kellä jää luu käteen. Toi vetytehtailu tulee tekemään mielenkiintoisia kuvioita sähkönhintaan.
Esim Hyundai Ioniq 5 ja 6 malleissa noin 3,6kW ulostulo normaalille töpselille ja ton kovempia en oo nähny missään autossa valmiina. Sillä ei talon sähköjärjestelmää pyöritä ilman lisäosia ja kytkentöjä joten jotain ton Teslan VPP järjestelmän kaltaista viritystä tarvitaan.
Hyvä jakso!Paljon asiaa tiiviissä paketissa.👍
Halleluja, kiitos herran!
Mistä näkee sähkön futuurihinnat mistä voi yrittää päätellä milloin kannattaa ottaa kiinteähintainen sopimus?
Yhtiöthän myyvät sähköä jo pitkälle tulevaisuuteen...
Opetelkaa megawatin ja megawattitunnin ero ennen sähköstä puhumista
Pojilla meni yksiköt aika pahasti ristiin 😂. Aika turha puhuo maksimi tehosta kuin pitäisi ottaa käyttöaste myös huomioon.
fi.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6_Suomessa
72 000MWh on sama kuin pari päivää, että Olkiluoto 3 on päällä
17:57 Kilowattitunti on tuhat wattituntia.
Joo nää menee aika useilta sekaisin. Teho kertaa aika on energia eli kwh on energia ja kw on teho.
Hei voitteko jossain jaksossa vähän avata sähkömarkkinan toimintaa? Futuurit, spot-hinnanmuodostus, mihin sähköä myydään (pohjoismaat, Saksa jne.) ja tämmöiset. Markkinoiden toiminnasta ei ota selvää niiden kaavioiden pohjalta mitenkään.
Itseasiassa Heikki Keskiväli kävi Traders' Clubissa puhumassa muun muassa tuosta: th-cam.com/video/UCq7h3ULz5c/w-d-xo.html
/Tuomas
@@NordnetSuomi Kiitos infosta.
@@NordnetSuomien ole vielä katsonut mutta toivottavasti ei mene komedian puolelle kuten tämä esitys.
Siis pakko kysyä että ihan tosissaanko olitte tämän jakson tehnyt?
Voimalaitos tuottaa paremmin kun pitää osan laitoksista kiinni ja hinnat nousevat pilviin.
Uskon että katkosista tulee ihan vakio juttu jolla pystytään vaikuttamaan pörssi sähkön hintaan ..
Ratkaisut ja tekniikka on jo olemassa, ketään ei vaan kiinnosta.
Tuo sähköauton käyttäminen virtavarastona on ihan kakkapuhetta. Se on helpolla aika kannattamatonta. Akku kuluu ja oikeasti kukaan ei halua tolkuttomasti ylimääräisiä lataussyklejä sille järkyttävän kalliille auton akullensa.
Olisi hienoa tietää mitä se oikeasti maksaa laittaa sähköä takaisin verkkoon. Minä vaan lataan ja ajan;)
Ja olisi kiva, jos tasapuolisuuden nimissä sähköyhtiöt maksaisivat sen siirtomaksunsa ostaessaan takaisin verkkoon laitettu sähköä, hehän siinä niitä asiakkaita ovat. 🙃
Kiinteän sopparin hinta ei välttämättä täysin vastaa sähköyhtiön ennustetta pörssisähkösopparin keskihinnasta lisättynä riskimarginaalilla. Käsittääkseni sähköyhtiöiden business ei ainakaan yksinomaan perustu myyntihinnan ja pörssihinnan erotukseen, vaan yhtiöt lähtökohtaisesti ostavat myymänsä sähkön etukäteen ja varmaan sitten täydentävät sitä pörssihintaan, mikäli menekki yllättää. Eli nyt kiinteän 8-10 sentin hintaan vuoden tai parin ajaksi asiakkaalle myytävä sähkö ostetaan etukäteen, ellei yhtiö sitten oleta sähkön olevan kulutusaikana halvempaa. Sähköyhtiö ei siis välttämättä ainakaan täysimääräisesti ota takkiinsa, jos kiinteän hinnan asiakkaana lypsän sähköverkkoa piikkituntien aikaan yhtäaikaa kaikilla laitteilla.
Futuurit ovat nyt verrattain halpoja, mikä heijastuu suoraan kiinteiden soppareiden hintaan. Sähköyhtiöt, joilla ei ole omaa tuotantoa, ovat olleet vaikeuksissa, jos ovat arvioineet sähkön hintakehityksen väärin, eli ovat myyneet kiinteään hintaan sähköä, jota ovat joutuneet samaan aikaan ostamaan kalliimmalla. Tähän nähden on myös ymmärrettävää, miksi sähköyhtiöt eivät lämpene hinnanalennuksille näissä paniikkisoppareissa, joissa kalleimpana aikana sähköä on sovittu myytäväksi jopa yli 30snt/kWh-hintaan, sillä myös yhtiö on todennäköisesti tuolloin ostanut sitä sähköä tulevaa myyntiä varten ryöstöhintaan.
Itse otin juuri vuoden kiinteän sopparin, mutta en väitä, että se välttämättä on paras vaihtoehto. Jokainen punnitkoon itse ratkaisunsa. Taloutemme kulutus painottuu talvikuukausiin, jolloin oma aurinkosähkötuotanto on vähäistä tai olematonta, joten eipähän ole odotettavissa suurempia yllätyksiä sähkölaskuun. Keväällä, kesällä ja syksylläkin varmaan suurin osa omasta tuotannosta menee myyntiin pörssihintaan ilman marginaalia, mutta se on sen verran vaikeasti ennustettavissa, että en lähtisi sitä budjetoimaan.
Ydinvoimalla pelkän lämmön teko on pähkähullua. Sähkö on energian ylempi muoto, jota voidaan käyttää liiketoiminnan tekemiseen. Tähän hyvä esimerkki on vaikkapa konesalit ja eritoten vaikka Bitcoin-louhinta. Se on 100% vientiä ja siitä syntyy sama määärä energiaa lämpönä, joka voidaan käyttää sitten hyödyksi.
Siinä on se ...Mutta kun muuttuja... Yhtiöt saaneet pään auki poskettomiin hintoihin. Niin talvella taas mennään tappiin ja pikkusen yli siitäkin,koska ne voi😮
Mitä pienempi kulutus sitä korkeammat siirtokulut! Näin on ainakin minulla. Kesämökillä kulutus on muutama sata kilowattia vuodessa, mutta siirtohinnat ovat lähes yhtäläiset varsinaisen asunnon siirtohintojen kanssa.
Martinille tiedoksi, että Kaapeli Saksaan aurinkovoiman vuoksi ei ole missään mielessä järkevä. Keski-Euroopassa päivätuntien hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet voimakkaasti pakkaselle juuri säätymättömän aurinkovoiman vuoksi. Pahimmillaan hinnat ovat olleet jopa useita satoja euroja per MWh negatiiivisia johtuen siitä, että aurinkovoimakapasiteettia on mm. Saksassa ja Alankomaissa yli oman tarpeen, eikä vienti ulos riitä tasapainottamaan tilannetta. Jos Suomesta rakennettaisiin esitetyn lainen kaapeli Saksaan, niin meistä ei suinkaan tulisi sähkön viejää, vaan halvan aurinkosähkön ostaja. Suomalaisen aurinkosähkön kannattavuus romahtaisi samalla totaalisesti.
Voi myös miettiä, onko sadan miljoonan aurinkopuisto kannattavampaa rakentaa Suomeen, jossa aurinko ei juurikaan paista puolet vuodesta, vai Saksaan tai Etelä-Eurooppaan, jossa tuotanto on vuositasolla korkeampaa. Tässä tuntuu talousasioiden "ammattilaisilta" aika herkästi unohtuvan realiteetit ja pääomakustannukset, vaikka nollakorkojen pitäisi olla jo menneisyyttä.
Olisi typerää asentaa joka taloyhtiön pihalle kaikille sähköauton teholaturi. Yksi tehokas jota taloyhtiö vuokraa kaikille ohi meneville ja asukkaille pistokkeet 10a tai vaikka 6a sulakkeilla autolataustolppiin. Harva ajaa niin paljon vuorokaudessa ettei ehdi sitä kotona olo aikana lataamaan pienellä virralla. 6a 10a 16a sulake +sininen karavaani pistorasia on näihin paras. Omakotitaloon voi laittaa punaisen kolmivaiheisen 16a rasian ni saa tarvittaessa nopeemmin ladattua.
Itse olen vuoden s teslalla pärjännyt hyvin 1vaiheisella 10a latauksella ja reissussa Teslan superchargereilla.
Jos kotiin saapuu tyhjällä akulla ja seuraavana päivänä pitäisi paljon ajella joutuu jossain laturilla käymään. Itsellä on kerran tai kaksi ollut tälle tarvetta. 10a pistokkeella menee yli vuorokausi tyhjästä täyteen, kotoa pääsee kylläkin lähtemään vaikkei akku olekaan täynnä ja pikalaturilla se täyttyy 30-40minuutissa.
Tähän vielä lisäyksenä että osat eli vikavirtasuoja, johdonsuoja automaatti, karavaani pistoke ja johtimia/mmj pätkä sekä pari ruuvia maksaa alle 100e ja näin saa autolämmitystolppaan lisättyä 1-2h kahveineen asennusajalla lataukseen täydellisesti soveltuvan pistokkeen.
Auton akkukaan ei tykkää seistä ilman kulutusta tai latausta. Siksi lataus virtaa pystyy jopa tästä hidastamaan Teslan sovelluksella. Akun elinikä kasvaa huomattavasti jos enimmäkseen ladataan pienellä virralla ja koskaan ei seiso niin sanotusti täynnä kauaa. Teslan oma suositus kuten monen kännykkävalmistajankin on ettei koskaan ladattaisi yli 90%varauksen. Kännykkä maksaa sen verran vähän ettei sitä moni huomioi mutta auton akku on sen vertaa arvokas että kannattaa huomioida.
Kannattaa kattoa böö miehen tube video missä haastattelee kempowerin rantaruottalaista. Sillä on kotona toimiva systeemi, kaikkien pörssisähköasiakkaiden pitäis ottaa mallia.
Miikka ja Martin, ottakee seuraavissa jaksoissa "iso kuva", nyt oli Miikan kotitalon näkökulma.... eli miten Suomi vs Saksa tai Espanja kun kuluttajat, pien/keskisuuret firmat maksavat noita soppareita ja mitä tuolla muualla samaan aikaan tehdään ja kaapelia on jo meressä lähettää halpaa tuulisähköä Saksaan ja Puolaan.
Selänteelle tonni siirtohintaa kuukaudessa. Voiko siirto mitenkään olla yli 7c/kwh? Kulutus siis 15 000 kwh mikä on noin ehkä sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus vuodessa.
Ehkä siellä oli joku nurkkasauna ja pari jacuzzia jääny päälle.
Rahapodi tiesi myös kertoa että nyt on aika sitoutua pitkään sähkösopimukseen kun sähkö oli äärettömän kallista.
Harmi että saksa sulki oliko 5ydinvoimalaa, ei paljoa yksi uusi Suomessa auta. Aurinkosähkö kuten tuulikin nykymarkkinajärjestelmällä nostaa talven sähkön hintaa, koska silloin ei paljoa tuotantoa ole ainakaan jatkuvasti.
Missä hintakatto, tariffit, tuet, sähköyhtiöiden voittojen maksimointi kuluttajan kustannuksella, kuluttajat tukee verorahoilla ja maksaa lystin, sähköyhtiöt kerää ennätysvoitot perushyödykkeellä. Eikö perushyödyke kuten sähkö ja sen hinta kuitenkin tulisi olla järkevä ja edullinen, teollisuus menee nurin ja yritykset, sekä monet kotitaloudet..Mutta joo eipä tämä taida kovin poliittinen podi ollakaan tämän jakson perusteella ainakaan.
Mites onnistuisko teiltä myös aha'podi?
Kiitos hassun hauskasta jaksosta, oli pakko nauraa ääneen monessa kohtaa. Miika pärjäisi vaikka stand up -koomikkona.😂
Jos Suomesta meinataan tehdä edullisen vihreän sähkön maa, jonne investoinnit tulevat tämän houkuttelevuuden perässä, meidän pitää ottaa mallia Norjasta miten he aikoinaan tekivät öljynporauksen kanssa, kun ulkomaiset jätit tulivat porailemaan öljyä. Sen johdosta siellä on nyt kansan omistama rahasto, jonka arvo taisi olla joku aika sitten 2000 Mrd.
Vähän ihmetyttää miten näinkin matalassa kulutustilanteessa saadaan leivottua kriisintynkää yht’aikaisilla huolloilla ja häiriöillä.
Itsellä oli sähkön hybridisopimuksessa +2snt/kwh kulutusvaikutus ja kas kummaa se laski yli 4 sentillä pörssisähköön vaihdettaessa. Tämän ei pitäisi olla teoriassa mahdollista, koska hybridisopimus pohjautui kulutukseen suhteessa pörssisähkön hintoihin…
Kaasuvarastot voi olla täynnä, mutta jos ne vastaa n.30% vuosittaisesta kaasun kulutuksesta/tarpeesta ni lisää tarvitaan
Kaikkein tuottavinta olisi rakentaa energiaintensiivistä teollisuutta (ml. konesalit) Suomeen ja myydä mieluummin sen tuotteita kuin pelkkää energiaa.
Suomalaiseen omistukseen, jos taas ulkomaisessa omistuksessa niin kunnolla siitä rojaltit Suomeen vähän kuten Norja ton öljynporauksen kanssa aikoinaan.
Energian varastointi ei todennäköisesti tule ilman tukirumbaa tule kauhean nopeasti. Tähän olisi auttanut se että epäsäännöllisesti tuottavalle sähköntuotannolle asetettaisiin varavoimavelvoite. Yhtiöt kyllä osaisivat päättää mikä on kustannustehokkain tapa säilöä ylituotantoa😉
Paljonko tuulivoimaenergiaa ajetaan vuodessa alas?
Tässähän se ongelma juuri piileekin kun hallitus ulkoisti infran rakentamisen suoraan alimmalle tasolle ja pyyhki kädet. Se että useat isot taloyhtiöt rakentavat kattavan s.autoverkon on näillä resursseilla mahdotonta. Pahimmassa tapauksessa edes muuntamoiden uusiminen ei riitä.
Onneksi vihreät ei voineet estää tuota olkiluotoa ,vaikka erollaan uhkailivat.Kuten saksassa
@@jorejahtis8833mutta onnistuivat aikoinaan estämään sen ettei loviisan ylijäämälämpöä hyödynnetty pk seudun kaukolämpöön mistä tuossakin jutussa hehkutettiin.
Kuukausimaksuista jos keskustellaan niin hyvä olisi juurikin katsoa noiden siirtoyhtiöiden perusmaksuja. Härskeintä on Carunalla, kun 63A liittymä Caruna Espoolla on kausisiirto 13,55€/kk alv24, kun se Carunalla aivan vieressä on 166,45€/kk alv24. Eihän tässä ryöstössä ole mitään järkeä!!!
"En vanhaan" sauna laitettiin päälle silloin kuin haluttiin. Onko kehitys mennyt eteenpäin?
muuten mielekiintoinen keskustelu .mutta älkää sotkeko englanninkielen väännöksiä liikaa kauniiseen Suomenkieleen.
Hyvä pointti , mutta näyttää olevan muotia meillä. Tosimiehet ei seuraa muotia.
Fingrid sovellus on kyllä todella syvältä. Itse suosittelisin vaikka ”Sähköseuranta” sovellusta tai lukuisia muita palveluita
Nuo sähköauton V2G latausvehkeet maksaa ihan jäätävästi. Mitään hyötyä Suomessa ei saa, Briteissä on jo toiminnassa oleva järjestelmä tähän.
Sujuvasti puhuitte sekasin kilowateista ja kilowattitunneista. Kilowatti on tehon yksikkö, kilowattitunti puolestaan mittaa määrää. Nämä ovat eri asioita. Joten kerratkaapa yläasteen fysiikka. Ei voi sanoa että "käytit yhden kilowatin". Se ei kerro yhtään mitään.
Parilla kymmenellä eurolla saa releen, joka osaa hakea sähkön hinnan kerran tunnissa ja ohjaa sen perusteella lämmitystä. Vaatii vähän näppäriä käsiä ja tietokoneen käyttöä. Automatiikka hoitaa homman. Ei sitä käsin jaksa tehdä.
Minkäs sopparin Miikka itse valitsee? 😎
Siirryin juuri pörssisähkölle tässä kuussa. Ennen omasin kiinteän sähkön (opiskelija). Seuraan sähkön hintaa ja se on aika mielenkiintoista. Tykkään saunoa ja pistän monesti saunaa päälle tällä hetkellä 23-00. Ei mulla oikeesti pakko olis niin tehdä, mutta mun mielestä aika hauskaa.
Jaan huolen T.Selänteen sähkökuluista.
Ehkä hieman harhaanjohtavasti esitetty nämä "hybridi"-sopimukset. Normaali kulutusvaikutuksellinen sopimus ei eroa pörssistä muuten, kuin kiinnityksen vs. pörssin kuukausittaisen keskihinnan erotus.
Erittäin hyvää setti vähän tyhmäkin tallaajaa tajuaa.missä mennään!
Ongelma on, että eurooppalainen järjestelmä jälkeen kerran kohtelee eri valtioita epätasa-arvoisesti. Suomikansa yllätys yllätys maksajan roolissa. Yritykset vain ottavat voitot mutta eivät ota osaa kustannuksiin.
Car battery storage won't work. Let's say the life time of a battery pack is 1500 cycles and replacement price 20 000 €. One charge-discharge cycle costs 13 €. Let' say it is a 100 kWh battery. There are charging and discharging losses, let's say 90% efficiency. You need to have at least 14 cents/kWh price to earn the battery degradation value (13€/90kWh). Minus transfer etc.etc. Would you borrow your car to random people and find out one day that you need to take it to the dealer for a week because you earned just pennies?
that's what I said
Transfer fees should belong to the energy companies' responsibilities, as they're the clients in that scenario. Madness to make one side pay both directions.
Perhana, tästähän se idea lähti. Oon miettinyt uima-allasta mökille ja millä sen sais lämmitettyä talvella 🤔
Metsät on jo kohta hakattu sileäksi polttopuita varten, mutta täytyy lähteä etsimään uraania omaan ydinvoimalaan.
Martin sen ässän veti hihasta kun tätä pohdittiin poikien kanssa 😄🍺
Tuuli, aurinko, vesi paikan päällä tuotettuna. Toinen vaihtoehto on energian tuottaminen ja varastointi jossain muualla ja kuljettaa sen paikan päälle
Tässä videossa on jo ekan vartin aikana niin helekutin monta väärää yksinkertaistusta ja populistista heittoa Euroopan energiamarkkinoista että alkaa lopullisesti toivo loppua hiukkaakaan alaa seuraavalta
Siirron perusmaksu tulee vähintään tuplaantumaan seuraavan 10v aikana. Tai jopa enemmän. Verkon hoitoon ja uusiutuvan aiheuttamaan kasvattamiseen tarvitaan tietty summa. Mitä enemmän säästetään sähkön määrästä sitä korkeampi perusmaksu. Ei sähkössä säästäminen ole siis suoraa säästöä. Vaikkei kulutusta olisi.
Samaa tehdään perusmaksuilla ja jopa kunnat ovat avoimesti paljastaneet, ettei säästäminen enää auta veden kuluttamisessa ,kun perusmaksu nousee.Kuitenkaan kuluttaja virastokaan ei enää herää tuohon ,kuten ennen.Markkina talous ja EU taisi tehdä virastosta kädettömän toimijan
@@jorejahtis8833 eihän tuolle mitään voikaan tehdä. Kyllä me sähköverkko tarvitaan. Tarkoitin vain sitä että siinä on käytännössä kiinteä hinta, tosin sen alueen ja liittymäsi tarvitseman maksimikapasiteetin mukaan, eli tämän hetken hinnoittelu tasaa kuluja, se lienee tarkoituskin. Se taas että Pohjanmaalle, keski-suomen ja pohjoispohjanmaalle rakennetaan tuulivoimaloita vaikka siellä ei sähköä tarvita ja sen jälkeen rakennetaan 10tai parin miljardin pitkät siirtoverkot helsinkiin on taas idiotismia. Tuulivoima tulisi mitoittaa joka kuntaan alueen tarvitseman vuoden pienimmän tai kymmeneksi pienimmän vuorokausi kulutuksen mukaan, jolloin sitä tulisi sellaiset määrät että useissa kunnissa se saataisiin varastoitua johonkin pieneen tekojärveen tms. Sama auringossa. Ydinvoimaa tulisi taas näiden lisäksi olla vuoden suurikulutuksisimman pimeän ja tuulettoman vuorokauden tarpeisiin aina tarjolla. Autoilun sähköistyminen lisää tarvetta entisestään kovaa tahtia.
Lisäydinvoimaa tulisi siis rakentaa tasaisella tahdilla eikä tämänhetkisellä suhmuroinnilla. 2 voimalaa joiden kilpailutukseen tai säädöksiin ei Pekka Haavisto&CO liity mitenkään pitäisi alkaa rakentaa välittömästi. Ja ihan normaaleita toimiviksi todettuja monta kymmentä jo rakennettua jotta ne valmistuvat muutamassa vuodessa.
Kiinteästä sähkösopimuksesta pääsee eroon kun pariskunnasta toinen ottaa uuden liittymän tai ystäväsi ottaa liittymän sinulle.
Uunin teho on luokkaa 2-3kw eli 4heppaa, kiukaan 6-12kw eli 10-15heppaa😉
4:27 Kömmänä on oikea termi 😅
nyt Martin veti stand uppia...kivaa oli...tiktepoks🤣 kerrankin tunnen itseeni viisaaksi...börssillä mennään tämääkin talvi
Turvesuo kyllä vesakoituu ihan hetkessä.
Taisi nimenomaan ollut koordinoitu huoltotoimenpiteet.. 😏 Miten muuten saatais sähkön hinta pomppaan ja pelokkaat pörssisähköttäjät kiinni kalliisiin kiinteisiin sopimuksiin.
Pandoras promise dokumentti kannattaa katsoa niin aukeaa vähän tää ydinvoiman vastainen kuvio missä edunsaajat ovat muita kuin kansalaiset.
Viikkoon ei ole juurikaan tuullut. Että se siitä "ILOSTA".
Miks mä en oo nähny tiktokkia jossa joku ydinvoimalan työntekijä on tauolla vähän pulikoimassa 😂
Kaukolämmön siirtohäviö on nähtävissä sulina noroina ja läntteinä talvipakkasilla, eli ei se ihan Oikotie onneen ole. Ydinvoima on paras vaihtoehto kuitenkin, tuotetaan sitten sähköä ja lämpöä tai vaan lämpöä.
Ei se sähkökäön häviöittä kulje, sitä vaan ei ole niin helppo fyysisesti havainnoida
@@janne8473 ei mutta aikalailla sähkön eduksi menee. Vantaa on esimerkkinä huono koska tiheään asuttu. Maakunnissa todennäköisesti kaukolämmön prosentti jopa tätä reippaasti huonompi.
"Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n sähköverkon häviöt ovat vuosien ajan olleet alle kolme prosenttia, kun häviöprosentti on Suomessa keskimäärin 3,4 %.
Kaukolämpöverkon häviöt vuonna 2015 olivat 10,6 % (9,7)"
Ruotsissa ja Venäjällä on jo kokeiltu tota ydinkaukolämpöä. Seuraukset oli karmeita. Nyt sit Suomeen samaa! On muuten ydinlakirikos myös. Yllättävän hyvä jakso silti vaikka ydinas...voima teollisuuden leima on molemmilla jannuilla otsassa.
Täydellinen kommetti
millaisia seurauksia ruotsissa? menee linnuille,harakoille ja kaloille tuo jäähdytyslämpö normaalisti ydinvoimalasta.
Yksi Venäjän ja öljy-yhtiöiden aivopesemä kommentoija ainakin havaittu.😉
Katoppa pandoras promise dokumentti kertoo tosta ydinvoiman vastaisesta lobbaamisesta jne mitä venäjä, sekä muut öljyntuottajamaat ja öljy-yhtiöt on jo pian 100vuotta harjoittanut.
Sähkön vienti eurooppaan ei ole kansantalouden kannalta mikään bisnes, sähkönmyyjä siinä tietysti saa rahansa mutta siitä saatava verotulo tuskin on suuri. Suomen kannalta on tärkeämpää, että teollisuudelle on saatavilla edullista sähköä. Teollisuus on se kandantalouden rahasampo, jota itsekin olette aiemmissa jaksoissa toitottaneet.
Vetytalous saattaa olla suuri riski Suomen teollisuudelle, vedyn tuotanto kuluttaa todella paljon sähköä, joka nostaa sähkön hintaa ja voi viedä teollisuudelta toimintaedellytykset.
Noinhan sitä voi kuvitella. Keskisuurella sekä etenkin suurteollisuudella on ns omaa tuotantoa joten niillä on ollut vakaa hinta koko ajan koska hankkivat sähkönsä mankala periaatteella. Metsäteollisuus on yliomavarainen enegian suhteen.
Pienteollisuus sekä kuluttajat on se kellä jää luu käteen.
Toi vetytehtailu tulee tekemään mielenkiintoisia kuvioita sähkönhintaan.
Yks sana: Tesla & Virtual Power Plant #tsla #brrrrrrr ❤🎉
Esim Hyundai Ioniq 5 ja 6 malleissa noin 3,6kW ulostulo normaalille töpselille ja ton kovempia en oo nähny missään autossa valmiina. Sillä ei talon sähköjärjestelmää pyöritä ilman lisäosia ja kytkentöjä joten jotain ton Teslan VPP järjestelmän kaltaista viritystä tarvitaan.
Ford lightningista saa kait enemmän mutta vaatii ulkoisen invertterin