Cat a costat sistemul fotovoltaic instalat prin AFM Casa Verde , prezentare, etape si discutie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 พ.ค. 2024
  • Prezentare sistem instalat prin programul Casa Verde Fotovoltaice de la AFM. Cristi a fost amabil și ne-a prezentat cum a decurs instalarea sistemului, câteva sfaturi și date statistice. Nu o să comentăm foarte mult asupra costului, care, mie unul mi se pare mare.
    Pentru întrebări vă așteptăm în secțiunea de comentarii!
    Link canal Cristi: www.youtube.com/@sculesiunelt...
    Link mastic Bison: bit.ly/3k54Qzi
    Link filmuleț simulare producție: • Cat produc panourile f...
    Mai nou aduc si la Mathaus invertoare Huawei si panouri Longi și au prețuri bune. Oferta aici:
    bit.ly/3L3OVfJ
    Site-ul meu despre fotovoltaice: fotovoltaice.info/
    Pentru orice întrebări vă aștept cu comentarii sau pe grupul de Facebook Totul despre Fotovoltaice www. groups/totuldespre...
    Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
    00:00 - Start
    00:02 - Intro pe acoperis
    02:13 - Cat a durat si cum s-a procedat
    04:59 - Sfaturi de la Cristi
    08:52 - Masina electrica
    13:09 - Optimizare autoconsum
    14:53 - Prezentare sistem
    20:17 - Echipamente folosite
    24:22 - Discutie pe statistici
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 123

  • @cocsalb2807
    @cocsalb2807 ปีที่แล้ว +2

    Salutare! Cum functioneaza mai exact injectarea in retea? Mi se deconteaza doar energia activa? Inseamna ca o sa mai platesc per kw luat inapoi. As dori sa aflu cateva detalii deoarece intentionez sa-mi montez un sistem. Multumesc!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Salutare! Normele sunt interpretabile. Din ce am vazut eu pana acum se procedeaza așa: Ce injectezi in retea se poate compensa cu consumul, dar doar la pretul energiei active, deci vei plati taxe de transport, accize etc. De exemplu in prima luna injectezi 100 kwh si consumi 60 kwh. La cei 60 kwh consumati din retea se va scadea din pretul final pretul energiei active, si vei plati doar taxele (care oricum sunt mai mari decat pretul energiei la hidroelectrica de exemplu). La final de luna vei primi o factura de minus la pretul energiei active pentru ce nu s-a compensat (ce ai injectat in plus fata de consum, adica 40kwh). Aceea factura se va plati peste 2 ani. A doua luna sa zicem ca ai injectat mai putin, 50kwh si ai consumat 90kwh. Se va face compensare cu ce a fost excedent luna trecuta + ce ai injectat luna asta, 90kwh - 40kwh de luna trecuta-50 kwh de luna asta=0, deci a doua luna factura scadenat peste 2 ani va fi 0, si la ce ai consumat vei plati doar taxele. Si tot asa luna de luna. Factura de excedent din fiecare luna va fi scadenta la plata (catre tine) peste 2 ani. O sa revin cu un filmulet in care o sa discutam de contractul de prosumator si pe facturi undeva saptamana viitoare, caci colegul meu tocmai a primit contractul de prosumator. PS: Acest calcul este valabil daca nu ai baterii sa poti face autoconsum noaptea la ce produci ziua.

    • @aecrimnasirc
      @aecrimnasirc 11 หลายเดือนก่อน

      Salut.Contractulcasei este pe soacra mea,restul contractelor ,energie electrica ,apa ,digi etc sunt pe mine .Pot sa depun actele daca folosesc un act de spatiu pentru domiciliu dela Primarie pentru depunerea actelor,ce ziceti se poate? Multumesc.

  • @PMusic-pc7rf
    @PMusic-pc7rf ปีที่แล้ว +3

    Conținutul dumneavoastră este de mare ajutor. Respect pentru toată munca depusă! 👍

  • @andreialexa7596
    @andreialexa7596 6 หลายเดือนก่อน

    MULȚUMIM PENTRU EMISIUNE !

  • @cornelpaval6646
    @cornelpaval6646 ปีที่แล้ว

    Mulțumim frumos

  • @silviuflorescu6838
    @silviuflorescu6838 ปีที่แล้ว +2

    M-am abonat la Cristi datorita spiritului glumeț.
    Avem nevoie de oameni ca el ✌️🍻

    • @PublicM123
      @PublicM123 10 หลายเดือนก่อน

      După doua propoziții face glumele despre soție. Trebuia sa facă doua clipuri separate, părerea mea…

  • @evo980
    @evo980 2 หลายเดือนก่อน +1

    Salutare ! Cand facem urmatorul video la Cristi, ca fiind ''peste un an'' ca sa tragem niste concluzii in 2024 ? As fi tare curios sa vad rezultatul !!!!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  หลายเดือนก่อน

      O sa facem, dar problema e ca el inca nu a primit facturi de la Hidroelectrica, vesnica problema.

  • @user-ib1rb5mj5b
    @user-ib1rb5mj5b 11 หลายเดือนก่อน

    Cu ce firma ati montat panourile?

  • @crististan480
    @crististan480 ปีที่แล้ว +1

    Hei!Felicitari pt material!Si eu am un Spring si ma gandesc la panouri.Stau tot la casa si tot in Pitesti,pe Balotesti.Mi-ar place sa mai sch idei si in particular dar nu stiu cum...Nu am cunoscuti care sa aiba deja panouri .Anul asta se pare ca or sa sch procedura pt fotovoltaice si se pare ca se va asemana cu rabla de electrocasnice.Si da,si eu astept si rabla auto dar pt o termica.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Intra pe grupul Masini Electrice Pitesti facebook.com/groups/213460943481617/ . Ce nume ai pe facebook?

  • @valentincocosila1142
    @valentincocosila1142 ปีที่แล้ว +1

    Va felicit pentru prezentare! As vrea sa va întreb de ce nu a-ți cerut instalatorului sa va facă doua stringuri? E mai eficient invertorul pe un string? Ma găsesc în aceiași situație și instalatorul a zis ca va pune 14 panouri canadian solar de 405 W pe un singur string.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Colegul meu nu s-a implicat in configurare, nefiind de specialitate. A lasat aceasta decizie pe seama lor. Eu as fi pus 7 cu 7 pe cate un MPPT. Este mai eficient sa ai tensiune mai mare, dar depinde de la invertor la invertor. Toate de la Huawei au un grafic cu eficienta in functie de tensiune si curent. La modelul lui, eficienta maxima era undeva la 360 de volti. De asemenea, tensiunea mai mare are avantaj scaderea pierderilor pentru cabluri lungi. Pe de alta parte, daca ramane un MPPT liber, vei putea adauga mai tarziu panouri.

  • @emanuelamarian7132
    @emanuelamarian7132 ปีที่แล้ว

    Mulțumim pt material! E binevenit și bine făcut!
    Anul acesta trebuie sa ne înscriem cu actele necesare pt panouri în aplicația AFM-ULUI. Nu știu unde găsesc aceasta aplicație sau de unde sa o descarc. Ma puteți ajuta?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Te inscrii la o firma care instaleaza prin AFM pe o lista interna a lor. Ei vor depune dosarul. Nu te inscrii tu direct la AFM. Inca nu au iesit normele finale, vedem ce se mai schimba. Acum e musai sa ai buletinul pe adresa unde instalezi.

  • @sorinradulescu2820
    @sorinradulescu2820 ปีที่แล้ว

    Salut,
    La un mppt Epever 150V/40A (sistemul este pe 24v/1050W max din panouri ) pot pune două panouri în serie de 550 W fără să am probleme (le montez pe un camion apicol). Ați spus că se poate face oversizeing* .

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Trebuie in primul rand respectata tensiunea maxima VOCmax suportata de MPPT. Aia este o limita foarte stricta, daca o depasesti, ai ars MPPT. Mi se pare ca este 100v la acest MPPT. Nu stiu parametrii la ce panouri folosesti tu, de aia nu am cum sa iti raspund la intrebare. Revino cu modelul exact de controler si modelul exact de panouri. Citeste si pe fotovoltaice.info despre cum se calculeaza VOCmax, e si un calculator acolo.

  • @catalincarp400
    @catalincarp400 ปีที่แล้ว

    Buna seara, cati kWh are bateria de pe ranault si cu ce putere maxima poate el s-o incarce le o brasament monofazt? Ma gandesc ca o sa dureze cam mult daca o incarca doar din productia panourilor.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Salutare, are 60kwh. Calculul de preț l-am făcut oricum pentru încărcare seara, dar cât se poate va încărca și de la soare. Ea se încarcă cu maxim 7,2kw la monofazic și 22kw la trifazic. Dar și dacă o lasă cu încărcătorul casnic, cel cu mufa Schuko, prin care trage maxim 3,6kw, o cam încarcă peste noapte deoarece nu consuma toata bateria intr-o zi. Pentru naveta lui de 60-70 km merge o săptămâna lejer cu un plin. Practic in fiecare zi el va completa la încărcare. Kona mea, de exemplu, are 64kwh, și o incarc o data pe săptămână dacă nu fac drumuri lungi. Dacă as sta la casa as încarca 2-4 ore (7-14kwh) in fiecare zi cu încărcătorul lent casnic

  • @boby-bo777by
    @boby-bo777by 10 หลายเดือนก่อน

    Salut. La noi în Pitești sunt General Prest și FAST electric avizate, pentru care să optez . Mulțumesc.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  10 หลายเดือนก่อน

      Nu e musai să alegi un instalator cu sediul in Pitești, desi e bine că, fiind local, va putea interveni mai rapid. Eu zic să cereți oferte de la mai mulți, vedeți ce include sistemul. Am mai discutat pe tema asta în filmulețul ăsta:
      th-cam.com/video/aBA67AgtLCE/w-d-xo.html

  • @pancgame7609
    @pancgame7609 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Imi cer scuze pentru deranj, nu sunt cunoscator dar doresc sa imi instalez un sistem fotovoltaic. Urmaream clipul si la un moment dat ati mentionat :chiar daca avem panouri si suntem prosumatori tot vom avea pe factura la sfarsitul lunii o suma de platit? Traiam cu impresia ca avand aceste panouri, voi "scapa" de plata curentului.
    Este posibil sa nu fi inteles bine, puteti sa explicati mai detaliat acest lucru?
    Va multumesc pentru timpul acordat.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Da, am explicat pana sa primesc de la dumneavoastra intrebarea intr-un alt raspuns la o intrebare pusa de CocsAlb. O sa il fixez la inceputul sectiunii de comentarii. Acest calcul este valabil daca nu ai baterii sa poti face autoconsum noaptea la ce produci ziua.

  • @aecrimnasirc
    @aecrimnasirc 11 หลายเดือนก่อน

    Salut.Contractul casei este pe soacra mea care are alt domiciliu,restul,contractul la energie electrica ,este pe mine .Actul meu de identitate este identic cu locatia contractului pe casa.Pot sa depun actele daca folosesc un act de spatiu pentru domiciliul meu dela Primarie pentru depunerea actelor,ce ziceti se poate? Multumesc.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  11 หลายเดือนก่อน

      Nu, ca nu o sa apari in extrasul de carte funciara....

  • @stripmeaning
    @stripmeaning 3 หลายเดือนก่อน

    se poate vinde energie electrica in retea din baterie ??? sau doar este posibil de a stoca in baterii ...

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  3 หลายเดือนก่อน

      Se poate si vinde. Setezi invertorul sa injecteze din baterie.

  • @vasilemarcu842
    @vasilemarcu842 ปีที่แล้ว +2

    E voie sa injectezi in retea fara contract de prosumator?
    Intreb pentru ca si eu urmeaza sa imi instalez un sistem am deja contor inteligent care stie sa injecteze in retea si vreau sa stiu daca pot avea probleme daca injectez in retea inainte sa fie gata dosarul de prosumator.
    Multumesc de raspuns.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Când au venit sa pună contorul bidirectional mi-au zis verbal ca pot da drumul la injectie. Mai mult nu știu. Ideea e ca nu se va contoriza in factura pana nu ai contractul semnat și in vigoare.

    • @circuit.breaker222
      @circuit.breaker222 ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro Imposibil ca nu se va contoriza, practic contorul trebuie bidirectional ca sa isi dea seama cand vinzi si cand cumperi din retea. Daca injectezi in retea si nu il ai bidirectional contorul iti va calcula productia solara ca consum.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Am greșit exprimarea, in contor se înregistrează dar nu va apărea pe factura pana nu ai contractul semnat. Asta am vrut sa zic. Nu se va face compensare pentru ce ai injectat pana la semnarea contractului.

  • @STRICT879
    @STRICT879 ปีที่แล้ว

    Salut,
    Cum se numește firma cu care ați făcut contract?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Îmi pare rău, dar am stabilit ca nu o sa facem reclama. Sunt multe firme acum. Va recomand sa găsiți una locală.

    • @eneshreed
      @eneshreed ปีที่แล้ว

      Pare lucrare Genway eu am fost multumit.

  • @clkompi
    @clkompi ปีที่แล้ว

    Salut. Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti injecta in retea? Va veni cineva sa verifice instalatia fotovoltaica? Daca da cum ar trebui sa arate o instalatie care sa fie acceptata?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Ca sa injectezi trebuie depus un dosar al instalației (dosar prosumator) la distribuitor de către o firma autorizată ANRE. Practic firma isi asumă că sistemul este conform. Nu vine nimeni sa verifice, dar daca sunt probleme, firma respectiva va avea probleme. Nu cred ca exista vreo firma sa depuna dosarul de prosumator fara sa verifice sistemul. De principiu invertorul trebuei sa fie conform standardului EN50549-1, si toata instalația facuta conforma standardelor in vigoare.

  • @rusticperennialsgardenzone1065
    @rusticperennialsgardenzone1065 ปีที่แล้ว +1

    Cu o automatizare care sa consume doar din surplus vei ajunge în anumite perioade în situația în care consumatorul va porni/opri foarte des.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Poti sa ii faci un delay, de genul, daca scade pentru 5 minute, atunci opresti, ca sa nu il ciclezi des cand trece un nor. La o rezistenta electrica, nu ar fi o problema asta neaparat, dar daca ai masina la incarcat atunci poti evita. De asemena ii poti pune o marja, pornesti un cosnumator de 1kw daca depasesti 1,5. Sau chiar in jos, si iti asumi un consum din retea. Ideea e sa ajungi macar la un 50% autoconsum.

  • @mariusm8348
    @mariusm8348 ปีที่แล้ว +1

    Buna seara, ceva nu este in regula, invertorul huawei de 5kw permite maxim 7.5kw putere maxima instalata a panourilor.
    Asta înseamnă ca pe un string se pot instala maxim 3.75kw. Nu este in regula o putere asa mare pe un string.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Nu este o regula sa fie simetric. Trebuie sa te încadrezi in tensiunea maxima și in curentul maxim per MPPT care la acest model este 12,5 amperi. Panourile au 10,93 amperi. Aia e puterea maxima recomandata, dar in fisa tehnica scrie cu asterisc ca e maxim 10kw la stringuri lungi.

    • @mariusm8348
      @mariusm8348 ปีที่แล้ว

      Da, oarecum, insa riscul de defect este destul de ridicat. Nu se specifica nimic legat de simetrie insa la asterisc spune ca sunt valabili 10kwp doar in varianta in care se utilizează si optimizoare. La invertor trebuiesc respectate toate caracteristicile, nu pe alese, altfel erau toate invertoarele cu intrare de 10kw, totusi cred ca e o eroare de redactare și se refera doar la modelul de 6kw cu 9kwp.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      @@mariusm8348 Ai dreptate, ca sa fii sigur ca nu ai nici o problema, respecți ce zice producatorul. Dacă era sistemul meu, nu îl configuram așa. Însă te asigur ca dacă te încadrezi in tensiunea maxima per MPPT și in curentul maxim per MPPT (consideri ISC de la panou) invertorul nu va păți nimic. Huawei oficial recomanda o supradimensionare de 1,5 la puterea panourilor fata de puterea invertorului. Invertorul își ia cât poate. Se poate pune și mai mult cu respectarea celor 2 parametri enumerați.

  • @marcelasoisun1263
    @marcelasoisun1263 ปีที่แล้ว

    Dacă pun și baterii pt stocare mai pot deveni și prosumator?

  • @rauul1980
    @rauul1980 11 หลายเดือนก่อน

    Bună. Ce dimensiuni are un panou? Mulțumesc.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  11 หลายเดือนก่อน +1

      La el cam 1700x950.

  • @nicolaeadrianene9725
    @nicolaeadrianene9725 ปีที่แล้ว

    Zilele astea trebuie sa instalez si eu sistemul de 12 kw si as vrea sa știu ce trebuie sa fac pentru contractul de prosumator. Furnizorul meu este Hidroelectrica, ce trebuie să fac și cum obțin cât mai repede contractul?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Cum primesti ATR de la distribuitor îl trimiti pe mail la Hidroelectrica. S-au mai dat niște adrese de mail in comentarii mai jos.

    • @nicolaeadrianene9725
      @nicolaeadrianene9725 ปีที่แล้ว

      Multumesc,@@fullelectricro

  • @ionutgondos3011
    @ionutgondos3011 ปีที่แล้ว

    Invertorul se raceste pasiv. Nu trebuia montat la minim 30 de cm de la tavan ?

  • @rempha
    @rempha ปีที่แล้ว

    Cat este Meganul electric? O Tesla Model 3 este o masina mult mai mare cu toate dotariile incluse standard, autonomie mai mare si noile preturi cu rabla ajung la aprox 31000 euro.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Când a dat comanda de Megane, adică acum 1 an, Tesla era mult mai scumpă. Oricum a avut discount suplimentar la Megane. Pentru varianta cu pompa de caldura și încărcare 22kw AC a dat 29k. Acum merita Tesla la noile prețuri.

  • @adisornarcis480
    @adisornarcis480 ปีที่แล้ว

    Salut,În cât timp îmi dă afm răspuns după ce aplic????

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, ei analizează dosarele în mai multe sesiuni. Anunță pe site fiecare sesiune verificata, și dvs vă uitați pe lista aprobată daca este Nr dvs de dosar.

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว

      Poate dura mai multe luni. De exemplu în sesiunea din decembrie 2021 s.au depus dosarele, și până la sfârșitul anului 2022 au fost toate aprobate/analizate

  • @dumitrelepetre1671
    @dumitrelepetre1671 ปีที่แล้ว

    Eu am 3,2 kw și azi 21 am produs 13,51kw și total februarie până pe 21 am 177,78kw.
    Curios de ce produce 3kw pe zi.
    Locuiesc în Constanța și probabil asta e diferența e mai mult Soare.

    • @rusticperennialsgardenzone1065
      @rusticperennialsgardenzone1065 ปีที่แล้ว

      Din cauza înclinației panourlor

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Da, și cred ca unghiul. El le are aproape orizontal, doar 4 grade înclinație.

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว

      Salutare, 3kw era puterea instantanee din panouri. In anumite zile s.a atins și un total de producție de 17kWh.

  • @kikiryki
    @kikiryki ปีที่แล้ว +2

    Optimizare înseamnă, in opinia mea, ca sistemul să-ți acopere zilnic media permanentă orară de consum (ex 300Wh) si NU vârfurile, fără să instalezi drăcii in plus care să tragă din panouri la prânz) si să livrezi doar excedentul dacă acesta există (preferabil cat mai puțin, că nu merită)
    Majoritatea oamenilor cu panouri pe care ii cunosc au sisteme de 5Kw si medie momentana de consum de 300w si ii păcălesc ăia care vand sisteme ca trebuie sa le acopere panourile varfurile momentane de 3kwh cu sisteme de 5Kwh când afară e soare mai puțin, lucru desigur fals. Varfurile se acoperă din retea. In factura lunara nu vârfurile sunt problema ci consumul momentan care doar cu AC pornit urcă, sa zicem spre 1,5 Kwh si nici atunci (un inverter Daikin are 300w consum momentan pe racire moderată, care se adauga la alti 300w din casă).
    Deci mai lăsați-le drku de varfuri, oameni buni. Varfurile se acopera din retea nu din panouri. Dacă le puteți acoperi din panouri cu atat mai bine, dar cati bani dați pe panourile alea + masina electrica + AC + stat zilnic cu ochii in aplicație ca să puneti la spalat, etc?? Think about it.
    Cel mai bun sistem e cel care costă rezonabil si care livrează 500wh constant in reteaua casei, fara să-ți pese de varfuri și sa mai bagi chestii suplimentare in priză. Deci varfurile alea așa trebuie sa fie in afara clopotului toate iar clopotul cat mai turit peste media orară de consum, (constanta aia cu albastru) iar livrare in rețeaua publică cat mai putin posibil.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Sunt de acord cu tine doar parțial, și anume ca dimensionarea unui sistem ongrid nu se face ca sa acopere vârfurile, ci după ce analizezi o medie de consum. Eu, dacă as instala un sistem, as cere facturile pe ultimile 12 luni sa văd cam ce consum mediu are clientul. Dar aici vorbim de DIMENSIONARE, adică optimizarea lui din punct de vedere cost/beneficiu la momentul achiziției. In rest e alta discuție.
      In primul rând el nu și-a luat mașina electrică deoarece și-a pus fotovoltaice, ci invers. Chiar și calculul de cost a fost făcut cu premiza că încarcă noaptea. Și el mai vorbește de optimizarea autoconsumului. Dacă ai mașina parcata când bate soarele, de ce sa nu încarci din exces? Asta se poate automatiza ușor la un sistem ongrid. Oricum va trebui sa își ia o stație la un moment dat. Când va lua, va lua una care știe asta.
      El mai explica și ca iarna nu-i ca vara, sa zic așa. Poate ca nu s-a exprimat clar la minutul 8, dar asta e ideea. Nu te poți aștepta ca daca ai panouri de 5kw sa produci cu 5kw ca o linie dreapta, apare un clopot de producție, care iarna e mai mic si nu ajungi sa ai 5kw instantaneu nici la mijlocul zilei, in funcție de ce unghi ai. E vorba de așteptări nerealiste din cauza faptului ca nu este informat.
      Și hai sa îți dau un exemplu de optimizare autoconsum. Am un amic care sta in Anglia. Acolo multă lume are pompa de caldura legată la un puffer. La ei foarte multe sisteme au un diverter care simte daca exporți si pornește o rezistența din puffer astfel acumulezi caldura când ai soare, caldura de care poți beneficia seara. Iarăși, totul e automat, nu stai tu sa dai drumul. Mie mi se pare o optimizare buna, practic nu induc eu vârfuri de consum, cu URMEZ vârfurile de producție. Aia e optimizare autoconsum.
      De asemena poti incalzi casa pe zi dintr-un aer conditionat cu inverter gen Daikin, si noaptea sa lasi centrala sa porneasca conform termostatului.
      PS: Nu exista nici un sistem fotovoltaic care sa functioneze cum ai zis tu, sa produca 500wh constant. Lumea nu intelege asta, de aia am si aratat cum arata un clopot de consum, sa fie clar cum functioneaza un sistem fotovoltaic. Doar daca pui stocare in baterii atunci se poate face ce zici tu, adica sa nu injectezi majoritar.

    • @kikiryki
      @kikiryki ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro Da, e vorba de optimizare cost-beneficiu pentru ca mai toate casele de oameni obisnuiti, fara masini electrice, pompe de caldura, minat crypto si alte nebunii nu sar de 300Wh consum orar momentan la orele pranzului cu exceptia aerului conditionat care e alta poveste. Ideea este ca, daca faci abstractie de AFM un astfel de sistem te costa prea mult ca sa livrezi in retea la 0.25 lei / KWh (pret de hidroelectrica) si umpli si acoperisul de panouri cand de fapt tu trebuie sa acoperi intre 300-500 Wh pe zi iar astia ii acoperi cu un sistem mult mai mic, de 1.5Kw. Daca ai, nu stiu, 5 ore de soare pe zi pe panouri si scoti in alea 5 ore 500Wh ai injumatatit factura pentru ca frigiderul are cel mai mare si indelungat consum momentan intr-o casa. Deci, pe scurt, trebuie cautat cel mai mic si mai accesibil ca pret sistem pe care sa si-l poata permite un om obisnuit care sa-i tina 5 ore din zi 300-500Wh pentru frigider. Ca restul nu consuma toate adunate mai mult de 1.5Kwh pe zi iar asta inseamna 50 Kwh pe luna adica 35 lei cu toate taxele la pret final casnic Hidroelectrica, deci un sfert de punga de mancare de la LIDL sau Penny. Daca gasesti cel mai mic sistem care sa te scoata numai cu frigiderul dintr-o casa si care sa coste pana in 5000 lei, cred ca toata Romania care sta la casa isi poate monta asa ceva.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Ai perfecta dreptate. Am discutat un pic pe asta in alt video. Sunt anumite cazuri unde se justifica, mai ales la firme care își desfășoară activitatea ziua, când și au majoritatea consumului. Merita sa iti pui fotovoltaice?
      th-cam.com/video/SvtIj_JxsSE/w-d-xo.html
      Eu zic ca in următorii ani o sa scadă mult prețurile la baterii, cu un sistem de apr. 2kwp (4 panouri) și un invertor de 1,5kw combinat cu o baterie de 3-5 kWh poți tinde spre zero consum la un astfel de scenariu. In momentul când va fi maxim 1000 euro așa ceva, foarte multă lume își va pune. Pana una alta, eu recomand tuturor sa se înscrie la AFM si sa pună sistemul minim, cu cea mai mică contribuție personală.

    • @kikiryki
      @kikiryki ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro Naiba stie daca vor scadea preturile...? Pentru ca stii care e faza? Daca iti permiti baterii si ai baterii bune, nici nu trebuie sa umpli acoperisul cu panouri, te scoti si cu 1-2 panouri de mica putere. Cam asta ar fi ideea.

  • @dracula0822
    @dracula0822 ปีที่แล้ว

    Salut! Am inteles ca e din Pitesti, si eu sunt din Pitesti, se poate sa imi recomandati o firma? Vreau sa imi fac si eu dosarul si nu stiu ce firma sa aleg? am vazut ca tot imi apar anunturi sa te inregistrezi pe site`ul lor dar nu dau detalii gen ce fel de panouri, ce fel de invertor... de ex la E-ON nu dau multe informatii doar ca ofera 10 ani garantie la invertor si 15 la panouri si preturi in functie de sistemul ales. Dar ce fel de panou, de la ce firma este produs sau la fel si cu invertorul.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Sincer nu stiu pe cine sa recomand. In general eu as cauta o firma sa fie din zona, sa fie mai usor de intervenit daca sunt probleme.

  • @florindrumcea6289
    @florindrumcea6289 ปีที่แล้ว

    Mai puneți încă 14 panouri și pe celalt string . Chiar dacă se depășește cu mult puterea invertorului pe timpul verii ,invertorul își va luau purerea pe care o poate duce el cea de 5kw. Asa o sa aveți și pe timpul asta sau mai inorat o putere mai mare și constata . Tensiunea sa nu fie depășită

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Mai complicat cu modificarea unui sistem montat prin AFM.

  • @MariusVilceanu
    @MariusVilceanu ปีที่แล้ว +1

    Mare grija la tensiune, este prea mare la 520volti in sarcina

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Da, este cam mare. Așa au configurat dumnealor sistemul, nici nu am stat sa verific acest aspect. Deja aproape de 0 grade fără sarcina ar depăși 600v VOCmax, cât am văzut ca are invertorul asta tensiunea maxima.

    • @ioancovaciu6567
      @ioancovaciu6567 ปีที่แล้ว

      Și dacă bine am văzut, descărcătorul DC este de 1000V iar invertorul are max. VOC 600V

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Da, asta nu e neaparat greșit, tensiunile tranzitorii sunt oricum la valori foarte mari și descarcatorul declanșează aproape instant. In normativ singura cerința este ca tensiunea Ucpv a lui sa fie peste VOCmax.

  • @ComputingCode
    @ComputingCode ปีที่แล้ว +2

    Deci 20000 + 13000 total....De ce asa mult? Adica un panou de 540 este 1000RON si aici sunt 10 sa zicem. Un invertor Hybrid Growatt de 5kw e cca 4000RON. Firarae si alte rahaturi 10000 sa zicem. Avem 1000*10+4000+1000=15000.
    Sunt conestient ca sistemul domnului nu este acelasi cu ce descriu eu....dar diferenta e coloasala. Restul e montaj? Consider ca e enorm montajul. De montaj bagi baterie...poate 2.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Am specificat in descriere ca este un cost mare, nu am pornit o discuție pe acest subiect. Va dați seama ca firmele profita. Mulți justifica cu faptul ca banii se decontează mai târziu. Una peste alta ieși un pic mai ieftin decât o instalare cu o firma autorizată, din fonduri proprii.

    • @ComputingCode
      @ComputingCode ปีที่แล้ว +1

      @@fullelectricro ah Ok, nu am citit desrierea, daor am ascultat discutia...scuzati-ma

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      @@ComputingCode nu e problema, și eu sunt un pic revoltat de acest aspect, mai ales după scaderea TVA…

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว +1

      Salutare, costul este mare, dar așa a evoluat piata. Nu ai ce sa faci. Între instalatori nu sunt diferente semnificative în ceea ce privește prețul pe lucrare. Am preferat sa merg mai departe pt că aveam nevoie pentru mașina electrică. Spor și numai bine

  • @Geokaru
    @Geokaru 4 หลายเดือนก่อน

    Cablul ala de alimentare alb ce pleaca asa atarnat de tavan da dovada de profesionalism in executarea lucrarii

  • @dt648
    @dt648 ปีที่แล้ว

    Adica ai dat si 13000 pentru un sistem de 5 kw cu casa verde ?
    Daca mai puneai vreo 4 mii, il plateai cu totul fara casa verde....si cu ce panouri/invertor iti placea.
    Teapa nationala ! Ai platit peste 80% din costul instalatiei propriuzise !
    Iar pe timp de iarna nici sa nu te gandesti ca vei putea porni aparatele de aer conditionat cu 10 panouri aproape orizontale.....

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Desigur ca a fost scump, atât iau firmele care fac prin AFM, nu ai alternative, profita și ele cat se poate. Însă nu găsești cu 17.000 cât zici tu, sa iți pună sistem de 5kwp cu montaj si cu dosar de prosumator. Prețul minim pe piață e undeva la 1000euro/kwp, adică în jur de 24-25k lei. Dacă imi pui tu cu 17.000 de 5kwp cu dosar de prosumator cu tot, sunt clientul tău. Cand poti sa vii? O sa vedem la iarna, am si spus ca nu e inclinatia buna, dar cand bate soarele ai vazut graficele, poate sa porneasca fara probleme.

    • @dt648
      @dt648 ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro panourile sunt vreo 10000, invertorul 4000 si sistemul de prindere si montajul restul.
      Cred ca te pricepeai si tu sa strangi niste suruburi.....

  • @cassiusoctopus2017
    @cassiusoctopus2017 ปีที่แล้ว

    Intrebare: Dacă pe piața sunt panouri de 4-5-600w, de ce a-ti achiziționat panouri de 300w????

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Depinde ce invertor ai și dacă le instalezi la sol sau pe acoperis. De abia acum au început sa apara invertoare care sa suporte curent mare pe intrarea MPPT. De exemplu eu am un growatt spf5000es cu curent maxim de 22A. Panourile mari au curent mare si tensiunea mare. Nu ai cum sa le configurezi sa meargă optim cu ele. Nu le vei folosi la puterea lor maxima, ca de la tensiune nu poți înseriate prea multe, si din cauza curentului degeaba pui 2 șiruri in paralel, ca invertorul nu va trage maxim din ele. O alta problema este ca panourile de 400-600 w sunt doar mai mari ca dimensiuni, nu mai eficiente. Sunt mai greu de manipulat, ca sa aibă rezistența trebuie poate 3 puncte de prindere, si nu poți sa optimizezi bine cum le pui pe un acoperis mai mic sau mai complex. Dacă le pui la sol nu ai aceasta limitare. Eu unu recomand panouri de 1 m x 1.7m sau in jur de aceste dimensiuni.

    • @cassiusoctopus2017
      @cassiusoctopus2017 ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro Domnule, va mulțumesc pentru explicație, eu am făcut abstracție de capacitățile invertorul ui deoarece am înțeles din video ca va urma,, un pic de upgrade" la capacitatea de absorbție, adică panouri când erați dumneavoastră pe acoperiș. De aceea nuam luat în calcul capacitatea de Prelucrare(Invertor care într-un mod logic trebuia sa fie de cel puțin 2 ori SUPRADIMENSIONAT). Va rog sa nu uitați un Fapt real care va afecta absolut toți utilizatorii de Kituri, Sisteme fotovoltaice----DEGRADAREA PANOURILOR ===în timp (10-20) ani. Exemplu: ansamblu de panouri de 5kw prin scăderea eficientei celulelor, scade treptat la fiecare 5 an cu...... 5%sa zicem (depinde de calitate....material,lipituri fact fizici și mecanici care acționează asupra sa) deci în maxim 15-20 de ani eficienta ajunge la un 75-80%. Estimativ din cei 5kw.... Posibil sa nu mai ai 4 kw Reali. Deci o pierdere la un panou de 500 W degradare 20% înseamnă 400w Ramasi, la panou de 350 W degradare de 20%..... Nici nu vreau sa mai calculez cu ce ramai din el și sa nu uitam ca după 15-20% grad de degradare, randamentul scade MULT, MULT mai accelerat, Va mulțumesc.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว +1

      Eu chiar recomand supradimensionarea puterii instalate a panourilor cu minim 20% fata de puterea invertorului. Dar asta desigur în limitările de tensiune și curent. Dacă alegi panourile potrivite poți supradimensiona și în acele limite.

    • @cassiusoctopus2017
      @cassiusoctopus2017 ปีที่แล้ว

      @@fullelectricro Am urmărit câteva clipuri din suita postarilor dumneavoastră și cred ca sunteți persoana potrivita pe domeniul potrivit, va felicit și va urez succes în domeniu(postați în continuare, toți găsim câte ceva de învățat din ele) 👍

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      @@cassiusoctopus2017 Multumesc!

  • @DanielBilan
    @DanielBilan ปีที่แล้ว

    cand faci tu 300 km cu Spring? mai taiati din ele!

  • @mihaitachirila6879
    @mihaitachirila6879 ปีที่แล้ว

    Producția este mica din cauza unghiului de înclinare. Ar trebui să ai măcar 30 de grade, fără să fie umbrite . O sa vezi ce surpriză o să ai. E păcat de lucrare. Cine a montat trebuia sa vă zică acest detaliu. Pe timp de iarnă o să produci o medie de 20kw pe zi.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Așa e, am specificat in video ca și-a asumat acest lucru. Se va compensa un pic și cu vara, când o sa aibă producție mai mare.

    • @kikiryki
      @kikiryki ปีที่แล้ว

      Producția cu livrare in rețea nu e un scop in sine. Important e să acoperi cât mai mult din media zilnică de consum a casei și sa injectezi in rețea doar excedentul, că se plătește prost. Pe total nu se merita sa pui astfel de panouri daca le platesti integral doar tu (fără AFM), că le recuperezi in 25 de ani la 3kw pe zi producție medie.

    • @mihaitachirila6879
      @mihaitachirila6879 ปีที่แล้ว

      Nu vei recupera sau mai bine zis amortiza investiția niciodată, atâta timp cât nu vor face ceea ce ar trebui sa facă. Mai exact, dacă am pus panouri doar ca e la moda sau sa tina umbra pe casa, fără sa acopere mare parte din consum, sunt bani aruncați. La fel de bine puteau fi montate în beci. Bineînțeles ca dacă mă împiedicam de de ei prin casa, nu e o problema, deci nu pierd nimic. Nu asa se fac lucrurile.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      @Kiki Riki @mihaita chirilia producția medie nu este 3 kWh pe zi. Producția medie in România este minim 1,2 MWh/an pentru fiecare 1 kwp instalat. Pe Februarie el a pornit sitemul pe 8 Februarie și a injectat 289 kWh. O sa revenim cu un video după exact 1 an, cu facturi, calcule etc. Calculul unei eventuale amortizari se face și in funcție de profilul de consum. Acest calcul este specific pentru fiecare caz, nu exista un calcul universal. Asta nu înțelege lumea.

  • @Zimmsters
    @Zimmsters ปีที่แล้ว

    Va fi nasol de tot dacă când (sau dacă) va ninge iarna datorită faptului că sunt pe orizontală

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      E și ușor să urce sa le curețe pe de alta parte.

  • @tehnicianenergetic9794
    @tehnicianenergetic9794 ปีที่แล้ว

    DAR TREBUIE SA AM PROIECT PE CASA ? 👆👆👆💁💁💁🤔🤔🤔🤔

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, la ce proiect va referiți? Ideea este că orice imobil trebuie sa posede proiect + cadastru.

    • @tehnicianenergetic9794
      @tehnicianenergetic9794 ปีที่แล้ว

      @@sculesiunelteprofi4267 LA PROIECT LA CASA ,DEOARECE AM CASA ,DAR INCA NU SA FACUT PUZUL PENTRU A PUTEA FACE PROIECT LA CASA !!

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว +1

      Clar. Proiect + Cadastru. În actele necesare pt AFM se cere extras de carte funciară pt imobil.

    • @tehnicianenergetic9794
      @tehnicianenergetic9794 ปีที่แล้ว

      @@sculesiunelteprofi4267 MULȚUMESC

    • @kikiryki
      @kikiryki ปีที่แล้ว

      ​@@sculesiunelteprofi4267 La 80% din locuintele vechi (construite pe timpul lu Ceasca) nu e disponibil niciun proiect, poate doar un desen, un plan de situație. Nu mai vorbesc la țară

  • @MrTimRo
    @MrTimRo ปีที่แล้ว

    ce glume :)) cica 2021 pana in 2023 " totul a decurs foarte repede" saracu' roman, multumit cu putinul

    • @sculesiunelteprofi4267
      @sculesiunelteprofi4267 ปีที่แล้ว

      Salutare, sesiunea a fost în decembrie 2021 și montaj in februarie 2023. Stai calm, și dacă faci o programare la cardiolog găsești loc peste 1 an. Eu zic că a fost bine având în vedere că programul a tot fost amânat. Spor

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  ปีที่แล้ว

      Acum v-a merge mai repede teoretic.