În acest video vorbim despre cum se face compensarea cantitativă, un proces destul de complicat și nu tocmai avantajos pentru prosumator. Articol de pe fotovoltaice.info unde o sa găsiți și facturile prezentate și explicații în plus: fotovoltaice.info/cat-castigi-ca-prosumator-in-2024/ În articol am adăugat mai multe detalii decât în video, și am pus și facturile de la CEZ din decembrie 2023, unde se exemplifică exact toate cazurile! Ghidul prosumatorului: bit.ly/3wEjaEy Cum se face transferul la alt instalator: fotovoltaice.info/casa-verde-fotovoltaice-cum-te-poti-transfera-la-alt-instalator/
Mulțumesc pentru explicații! Așa înțelesesem si eu însă am avut mulți conlocutori care ma contraziceau pentru ca multi se gandesc efectiv doar la compensarea in bani deși pe orice prosumator ar trebui să se intereseze de cea cantitativă. Oamenii de rând și-au pus panouri ca să nu mai plătească facturi la curent electric, nu să castige bani din asta.
mie mi se pare o mare țeapă a legiuitorului (care oricum a creat în ultimii ani o legislație stufoasă și ambiguă și probabil nu înțelege mai nimic) deoarece tu esti tarifat la prețul producătorului + taxele aferente, însă tu injectezi la prețul producătorului, iar un cumpărător va plăti și toate taxele, numai ca, în situația mea, pot furniza energie doar in cartier (că așa poate/vrea distribuitorul - când se produce mult în zona se deconectează invertoarele deoarece nu se transporta energia din cartier) la vecini, la doi pași de mine și ei plătesc toate taxele că și cum ar veni energia de la Cernavodă. 🤑 Așa că cineva încasează niste taxe nemeritate, inclusiv statul prin TVA la taxe.
salutare! În facturile de la CEZ ce preț are energia activa? În ce-a de-a doua factură (aceea cu cantitățile injectate am văzut aproximativ 0.45lei/kwh). Este aceeași preț al energiei electrice ca în prima factură? Cu alte cuvinte, Cez vinde și cumpără energia activă de la mătușa ta cu același preț?
Dosarul meu a fost declarat eligibil chiar în ziua în care s a publicat lista dosarelor aprobate 04.03.2024, când va fi publicată următoarea listă cu dosarele aprobate? Mulțumesc!
Eu am înțeles așa: dacă tu produci energie apoi o folosești din rețea vei plăti doar taxele aferente nr de kw pe care ii folosești. Dacă ești pe plus cu producția îți vei primi banii doar pt prețul kw (fără taxe) doar după 2 ani. Dacă consumi mai mult decât produci vei plăti doar taxele pt ce ai produs iar pt ce consumi în plus plătești full(și taxe și prețul energiei). Cu alte cuvinte pt a fi eficient e indicat să consumi din ce produci instant (fără să injectezi în rețea) pt ca altfel scade eficienta sistemului fotovoltaic. Dacă tu injectezi și apoi consumi, ca sa îți amortizezi investiția la un sistem de 5k euro trebuie sa produci aproximativ 100.000kw. Asta insemana ca de 5k euro iti montezi un sistem de 5kw (aproximativ) care produce pe an intre 4500-6000kw. Practic iti amortizezi investita in 20 ani (daca doar injectezi și apoi consumi)
@@fullelectricro Nu chiar. Din cate vad depinde si la ce furnizor de electricitate esti. Sunt prosumator de 1 si 6 luni, 6kw instalati on grid si pompa de caldura 8Kw la o casa de 120 mp . Furnizorul meu este EON. Pretul platit de EON per kwh produs este de 0,80 lei/kwh. Conform ordonatei de guvern la un consum de pana la 250 Kw sunt taxat cu 0,85 lei/kwh. Acest lucru s-a intamplat in cazul meu din Martie pana la inceputul lui Noiembrie cand productia a fost mai mare decat consumul si am injectat in retea surplusul. In acest caz pe factura a venit diferenta de 0,05 lei/kwh + taxe ( pe ce am consumat din retea) + abonament (25 lei). Cea mai mare factura la curent in aceste luni a fost de 35 de lei in conditiile in care consumul meu total a fost pe timpul verii cam de 350 kwh/luna . Am reusit sa injectez in retea un surplus de 3 MW ce ce se traduce in lei cam 2400 lei . Situatia se schimbat insa Iarna. Din Noiembrie pana acum in Martie productia este foarte mica si consumul este preponderent din retea mai ales lunile Decembrie si Ianuarie cand productia e aproape de 0. Tot atunci este si cel mai mare consum, insa cu aceasta iarna blanda cu doar 2 saptamani cu temperaturi sub -10 grade pompa a facut fata inpecabil si am reusit sa ajung la un consum mediu de doar 500 kw/h din retea. In acest caz conform ordonantei de guvern pentru un consum mai mare de 250 kw/luna pretul este de maxim 1,3 lei/kwh. Pretul se calculeaza astfel 500 kw ( consumati din retea) x 1,3 lei - 500 kw ( livrati in retea in lunile productive) x 0,80 lei + taxe transport + 25 lei ( abonament). Cel mai mult am platit in luna Decembrie 300 de lei. Dupa cum mi-am dat seama cel mai simplu calcul pe lunile de iarna sa inmultesc consumul cu diferenta dintre pretul per kw consumat si pretul kw produs si livrat in retea. Adica in cazul meu 0,5 kw/h la care mai adaug abonamentul si taxele de transport. Insa taxele de transport sunt foarte mici comparativ cu energia activa. Ca si concluzie vad ca sunt avantajat prin faptul ca pretul este mai mare per energia livrata in retea respectiv 0.80 fata de 0,25 in cazul prezentat de voi. Asta face ca valoarea facturilor de prosumator sa fie mai mare. Iar iarna pretul de 0,5 lei / kw mi se pare foarte bun la orice fel de consum. In cazul prezentat de voi e cam la fel cu diferenta ca valoarea facturilor de prosumator e de 3 ori mai mare in cazul meu si daca eu nu consum acel curent voi incasa o valoare mai mare la data scadenta. Acest lucru il vad posibil deoarece am consumat pana acum doar 1,5 Mw din cei 3Mw produsi anul trecut in conditiile in care deja am inceput sa produc deja destul de bine de la jumatatea lui februarie.
Da, la final de video , daca nu ma înșel, am specificat ca depinde la ce furnizor esti. Și dacă ai producție mai mare decât consumul în general, ești avantajat la un furnizor car e mai scump, implicit da mai mult per kwh injectat. Daca ai consum mai mare decât producția, ești avantajat la un furnizor ieftin, gen Hidroelectrica.
Salut. Am o problema. Contorul de la retea inregistreaza acelasi consum ca inainte de a instala panourile. Aplicatia imi arata de exemplu: necesar 520, din productie 500, din retea 20. Dar contorul de la retea ini arata ca am consumat 520 din retea. Outputul de la invertor e legat in tabloul general al casei in acelasi diferential trifazic in care intra si cablurile de la retea. De ce nu utilizez productia proprie? Sau de ce contorul de retea inregistreaza consumul? Este setata limita 0 de export, iar aplicatia arata ca nu export nimic
Salut! Stie cineva, se poate instala backup box pe huawey fara acumulatori in programul casa verde 2023? Firma aleasa de mine mi-a spus ca nu se poate decat daca ai si acumulatori. Eu auzisem pe undeva contrariul.
Nu stiu sigur. Intreaba pe Marius Mars de pe grupul Huawei, ca el are foarte mare experienta cu tot ce tine de Huawei. facebook.com/groups/invertoarehuawei?locale=ro_RO
interesante informatiile. nu le stiam. dar, in principiu, la o casa cu panouri solare, consumul e cam asa - 100kw, ziua, de la tine din panouri, 100 kw ii injectezi in retea, si consum noaptea 100 kw. oricum esti pe plus, chiar daca nu primesti decit .25 lei pe kw, pentru ca nu ai platit 1 leu pentru cei produsi de panourile solare. zic bine? din 200 kw consumati, 100 sunt din retea la 1 leu, 100 sunt din panouri la 0 lei sa zicem, si 100 ii bagam in retea si primim 0.25 lei (cind om primi). asadar, in loc sa platim 200 lei pentru curent, platim doar 75 lei. cam asa vad eu. corect?
Depinde ce pret ati agreat cu furnizorul de electricitate sa va plateasca pe kw/h injectat in retea. Nu toti furnizorii platesc 0,25 lei/kw. Acest caz este valabil doar ce se prezinta in cazul furnizorului prezentat de la baietii de la FE.
Salutare tuturor. Vreau să vă cer o opinie în legătură cu situația mea, dacă se poate. Acum aproximativ două luni mi-am instalat din fonduri proprii un sistem de panouri fotovoltaice de 6KW monofazat, montat în spatele casei (nu pe casă). Eram la CEZ dar din motive pe care nu le-am înțeles, m-am trezit că am fost transferat la o altă companie, Premier Energy, așa că m-am hotărăt să schimb furnizorul. Am ales NOVA, doar pentru că am văzut niște reclame pe la TV. Casa unde se află panourile este 100% electric (centrală termică electrică de 9KW, aparat de gătit electric, boiler, etc.) pentru că nu există gaze sau apă în zona respectivă și nu am vrut să-mi instalez centrală pe lemne din comoditate și pentru a evita mizeria și fumul aferente unui astfel de sistem de încălzire. Centrala consumă iarna undeva la 2000KW lunar, dacă aș locui acolo, dar pentru că vin în țară doar vara, nu pornește decât dacă temperatura ambientală scade sub 5 grade în casă. Întrebarea mea este de ce NOVA mi-a oferit pentru producție doar 106 lei/MWh (adică aproximativ 10 bani per KWh)? Mi se pare exagerat de puțin. Încă nu am semnat contractul, astăzi mi l-au trimis pe email și am 10 zile să-l semnez și să-l trimit înapoi. Opinii?
Dacă ai consum mare, recomand Hidroelectrica. Ei îți dau pe producție tot cât și cer, 0,255. Atenție, ma refer doar la prețul energiei electrice, fără taxe de transport.
@@fullelectricrosalut. mai aveti vreun update despre cei de la Aurora Power? am si eu aprobarea in AFM de la ei, dar de cind s-a reluat programul nu m-a contactat nimeni, nu mai au nici site=ul activ... multumesc frumos.
@@i93mccla fel și la mine. Le am scris pe wapp și mesajul lor a fost asa:"Salut, Încă nu am apucat sa contactam toți clienții. Lucram activ la asta și vom reveni cât mai curând posibil". Asta se întâmplă acum 3 sapt.. De atunci nimic
Salutare baieti! Sunt prosumator la Hidroelectrica de la 1 iulie 2023 si nu am primit nici o factura pana in prezent. Am icercat sa sun de multe ori dar ma trec in asteptare si nu mai pot vorbi cu ei! Ce pot sa fac in acest caz? Multumesc!
Aștepți, ca și mine și mulți alții, să-ți vină facturile, degeaba vorbeșt în call center, n-o să afli nimic. Am primit luna asta abia factura pe decembrie 2022-31.03. 2024. Aștept să intru în perioada de la care am început să injectez, 14.04 2023, să văd cum compensează ei.
Salut, postați video cum se poate rezolva cu tensiunea mare peste 253v cei de la eon nu fac nimic, am încă un prosumator lângă mine și el nu are probleme, a modificat invertorul la 260v, și la mine montat prin casa verde sistem trifazic instalatorul nu vrea sa modifice la 260v invertorul, postați soluții pentru invertor și videoclipuri mai des!
LA Huawei recomand pe Marius Mars (Valceanu) de pe grupul de facebook huawei: facebook.com/groups/invertoarehuawei?locale=ro_RO El stie sa faca setari la curba P-U sa te ajute cu injectia.
Mecanismul descris este cel practicat de furnizorii de energie. Corect trebuie facturata doar diferenta dintre energia consumata 180 și cea livrata 280. Atunci se adaugă taxele la prețul energiei active contractat sau reglementat doar pentru acea diferenta. Dacaĺivrezi mai mult decât consumi diferenta se va factura doar la prețul energiei active fără taxe sume ce se reporteaza dar le vei primi sau valoarea va fi compensata ulterior.
Voi vorbiți de prosumator sant prosumator de 4luni toate bune pana acum doua săptămâni când electrica a văzut ca energie se injectează și a marit tensiunea la transformator la 250,v 256v și de atunci invertorul intraa an avarie și de 10 13 ori pe zi de la 45kw pe zi la 19 20 pe zi
Daca consumi din retea pana in 250 kW/luna da. Daca consumi de ex total 700 dar 250 din retea si 500 din panouri veti plati tot 0,8 kw. Daca depasiti 250 kw/h veti plati pretul agreat cu furnizorul dumneavoastra dar nu mai mult de 1,3 lei/kwh pe tot cea ce ati consumat.
Eu am sa fac următor lucru ii donez lui vecinu din ce produc ziua si imi mentin sistemul pe 24volti si imi incarc bateriile din retea ca noaptea dupa 9 seara numai merg decit frigiderele
Eu nu am inteles nimic. Zilele aceste am discutat cu cativa furnizori sa instalez un sistem de 35 kW care ar trebui sa produca cam 40 MWh/an, aproximativ cat consum si eu. Voi spuneti ca eu nu consum nimic din energia produsa ziua de mine, ca, consum din retea si ca primesc 0,25 lei kWh de la furnizor pentru fiecare kw produs. Adica dau 20.000 euro pe sistem si primesc 10.000 lei/an? Ori sunt eu greu de cap ori voi le-ati facut varza...
@@fullelectricro nu am auzit de asta pina acum. poate mai reusiti sa mai faceti cite un video scurt asa, de 5 minute, in care sa mai explicati cite ceva.
@@i93mcc Practic primesti 70% de pret din opcom (minus costuri de retea) si platesti 110% de pret din opcom (plus costudri de retea. Merita daca ai baterii mari, ca sa nu folosesti retea prea mult.
Dar vor asta ... Instalind un al 2 lea contuar care contorizează autoconsumul...altfel nu devii prosumator. Acum nu se taxează autoconsumul dar UE a zis că se poate ...
Am panouri de 12 ani si sunt prosumator de 6 anị. In 2019 amortizarea la lifepo4 era pe 11ani, in 2020 era pe 7 ani, in 2021 era pe 5 ani, in 2022 era pe 3 ani, in 2023 era pe 2 ani, in 2024 a ajuns pe 1 an si 2 luni. Trezirea ! prosumator se mai merita doar daca ai sistem cu muullttt Supradimensionat... in rest la sisteme mici nu mai are rost sa te faci prosumator. Au ajuns sa aiba 8000 de cicluri deci dupa 22 ani au 80% din capacitate si sunt safe / nu iau foc. E un an istoric/revolutionar , asa cum ii “place” lui Putin
@@Romanskii prosumator insemna sa trimiti 3,6-3,9 kwh ziua in retea ca sa ai 1kwh noaptea gratuit. trimiti 1 kwh lifepo4 si noaptea ai 0,96 kwh gratuit
Salut, nu știu cum e la voi dar la mine de ex am băgat în rețea 515kwh, am luat din rețea 109, și mi-au rămas 406kwh pe care miau dat 312 lei, deci nu înțeleg cum va da vouă 25 de lei de ex pe 100kwh
Daca erai atent am spus ca am considerat un anumit tarif, similar cu ce e la hidroelectrica. Poti vedea facturile de la cez si cu explicatii in blog: fotovoltaice.info/cat-castigi-ca-prosumator-in-2024/.
Cred ca era mai ok daca iti scadea din factura lunara toata energia activa injectata . Adica pe exemplu vostru de 0.25 energia activa + 0.75 taxe . La 50 kwh consumati si 200 kwh injectati erai cu factura la 0 lei... Sau daca erau doar 150 injectati se scadea 3/4 don factura....
Contor suplimentar obligatoriu pentru iesire invertor? De ce. Sa te taxeze pe viitor. E tzeapa cu PROSUMATORI. Nu FACETI nici un contract. Direct hidroelectrica si daca ai ceva bani , fa ceva offgrid
15 kWh baterie si niciodata prosumator. Desfaci cablu de la distributiE si esti off-grid. In cel mai rau caz, ti doar pe contract la hidroelectrica si consumi din retea doar la urgenta. NU VA INROLATI SA FITI PROSUMATORI. NU VA FACETI FRATE CU GUVERNUL..
sa devi prosumator, e greu tare. Dupa ce ai devenit, e si mai greu! :( sunt prosumator. am consum mare. undeva la 10mw/an ...daca consumi direct din panouri, E PERFECT, restu, bagi degeaba in retea!
În acest video vorbim despre cum se face compensarea cantitativă, un proces destul de complicat și nu tocmai avantajos pentru prosumator.
Articol de pe fotovoltaice.info unde o sa găsiți și facturile prezentate și explicații în plus:
fotovoltaice.info/cat-castigi-ca-prosumator-in-2024/
În articol am adăugat mai multe detalii decât în video, și am pus și facturile de la CEZ din decembrie 2023, unde se exemplifică exact toate cazurile!
Ghidul prosumatorului: bit.ly/3wEjaEy
Cum se face transferul la alt instalator: fotovoltaice.info/casa-verde-fotovoltaice-cum-te-poti-transfera-la-alt-instalator/
Mulțumesc pentru explicații! Așa înțelesesem si eu însă am avut mulți conlocutori care ma contraziceau pentru ca multi se gandesc efectiv doar la compensarea in bani deși pe orice prosumator ar trebui să se intereseze de cea cantitativă. Oamenii de rând și-au pus panouri ca să nu mai plătească facturi la curent electric, nu să castige bani din asta.
mie mi se pare o mare țeapă a legiuitorului (care oricum a creat în ultimii ani o legislație stufoasă și ambiguă și probabil nu înțelege mai nimic) deoarece tu esti tarifat la prețul producătorului + taxele aferente, însă tu injectezi la prețul producătorului, iar un cumpărător va plăti și toate taxele, numai ca, în situația mea, pot furniza energie doar in cartier (că așa poate/vrea distribuitorul - când se produce mult în zona se deconectează invertoarele deoarece nu se transporta energia din cartier) la vecini, la doi pași de mine și ei plătesc toate taxele că și cum ar veni energia de la Cernavodă. 🤑
Așa că cineva încasează niste taxe nemeritate, inclusiv statul prin TVA la taxe.
Merci baieti, super folositoare video-urile voastre!
salutare!
În facturile de la CEZ ce preț are energia activa?
În ce-a de-a doua factură (aceea cu cantitățile injectate am văzut aproximativ 0.45lei/kwh). Este aceeași preț al energiei electrice ca în prima factură?
Cu alte cuvinte, Cez vinde și cumpără energia activă de la mătușa ta cu același preț?
Dosarul meu a fost declarat eligibil chiar în ziua în care s a publicat lista dosarelor aprobate 04.03.2024, când va fi publicată următoarea listă cu dosarele aprobate?
Mulțumesc!
Eu am înțeles așa: dacă tu produci energie apoi o folosești din rețea vei plăti doar taxele aferente nr de kw pe care ii folosești. Dacă ești pe plus cu producția îți vei primi banii doar pt prețul kw (fără taxe) doar după 2 ani. Dacă consumi mai mult decât produci vei plăti doar taxele pt ce ai produs iar pt ce consumi în plus plătești full(și taxe și prețul energiei).
Cu alte cuvinte pt a fi eficient e indicat să consumi din ce produci instant (fără să injectezi în rețea) pt ca altfel scade eficienta sistemului fotovoltaic. Dacă tu injectezi și apoi consumi, ca sa îți amortizezi investiția la un sistem de 5k euro trebuie sa produci aproximativ 100.000kw. Asta insemana ca de 5k euro iti montezi un sistem de 5kw (aproximativ) care produce pe an intre 4500-6000kw. Practic iti amortizezi investita in 20 ani (daca doar injectezi și apoi consumi)
Da. Cam asta e esenta. Te ajuta mult sa ai stocare, chiar daca e mai mica, ca poti mult mai usor sa consumi din soare.
@@fullelectricro Nu chiar. Din cate vad depinde si la ce furnizor de electricitate esti. Sunt prosumator de 1 si 6 luni, 6kw instalati on grid si pompa de caldura 8Kw la o casa de 120 mp . Furnizorul meu este EON. Pretul platit de EON per kwh produs este de 0,80 lei/kwh. Conform ordonatei de guvern la un consum de pana la 250 Kw sunt taxat cu 0,85 lei/kwh. Acest lucru s-a intamplat in cazul meu din Martie pana la inceputul lui Noiembrie cand productia a fost mai mare decat consumul si am injectat in retea surplusul. In acest caz pe factura a venit diferenta de 0,05 lei/kwh + taxe ( pe ce am consumat din retea) + abonament (25 lei). Cea mai mare factura la curent in aceste luni a fost de 35 de lei in conditiile in care consumul meu total a fost pe timpul verii cam de 350 kwh/luna . Am reusit sa injectez in retea un surplus de 3 MW ce ce se traduce in lei cam 2400 lei . Situatia se schimbat insa Iarna. Din Noiembrie pana acum in Martie productia este foarte mica si consumul este preponderent din retea mai ales lunile Decembrie si Ianuarie cand productia e aproape de 0. Tot atunci este si cel mai mare consum, insa cu aceasta iarna blanda cu doar 2 saptamani cu temperaturi sub -10 grade pompa a facut fata inpecabil si am reusit sa ajung la un consum mediu de doar 500 kw/h din retea. In acest caz conform ordonantei de guvern pentru un consum mai mare de 250 kw/luna pretul este de maxim 1,3 lei/kwh. Pretul se calculeaza astfel 500 kw ( consumati din retea) x 1,3 lei - 500 kw ( livrati in retea in lunile productive) x 0,80 lei + taxe transport + 25 lei ( abonament). Cel mai mult am platit in luna Decembrie 300 de lei. Dupa cum mi-am dat seama cel mai simplu calcul pe lunile de iarna sa inmultesc consumul cu diferenta dintre pretul per kw consumat si pretul kw produs si livrat in retea. Adica in cazul meu 0,5 kw/h la care mai adaug abonamentul si taxele de transport. Insa taxele de transport sunt foarte mici comparativ cu energia activa. Ca si concluzie vad ca sunt avantajat prin faptul ca pretul este mai mare per energia livrata in retea respectiv 0.80 fata de 0,25 in cazul prezentat de voi. Asta face ca valoarea facturilor de prosumator sa fie mai mare. Iar iarna pretul de 0,5 lei / kw mi se pare foarte bun la orice fel de consum.
In cazul prezentat de voi e cam la fel cu diferenta ca valoarea facturilor de prosumator e de 3 ori mai mare in cazul meu si daca eu nu consum acel curent voi incasa o valoare mai mare la data scadenta. Acest lucru il vad posibil deoarece am consumat pana acum doar 1,5 Mw din cei 3Mw produsi anul trecut in conditiile in care deja am inceput sa produc deja destul de bine de la jumatatea lui februarie.
Da, la final de video , daca nu ma înșel, am specificat ca depinde la ce furnizor esti. Și dacă ai producție mai mare decât consumul în general, ești avantajat la un furnizor car e mai scump, implicit da mai mult per kwh injectat. Daca ai consum mai mare decât producția, ești avantajat la un furnizor ieftin, gen Hidroelectrica.
Socotelile scrise ”VARZA” 300 KW, nu 300LEI (prima socoteala) de acolo in colo la ce te mai poti astepta???
Salut. Am o problema. Contorul de la retea inregistreaza acelasi consum ca inainte de a instala panourile.
Aplicatia imi arata de exemplu: necesar 520, din productie 500, din retea 20. Dar contorul de la retea ini arata ca am consumat 520 din retea.
Outputul de la invertor e legat in tabloul general al casei in acelasi diferential trifazic in care intra si cablurile de la retea.
De ce nu utilizez productia proprie? Sau de ce contorul de retea inregistreaza consumul? Este setata limita 0 de export, iar aplicatia arata ca nu export nimic
Salut! Stie cineva, se poate instala backup box pe huawey fara acumulatori in programul casa verde 2023? Firma aleasa de mine mi-a spus ca nu se poate decat daca ai si acumulatori. Eu auzisem pe undeva contrariul.
Nu stiu sigur. Intreaba pe Marius Mars de pe grupul Huawei, ca el are foarte mare experienta cu tot ce tine de Huawei. facebook.com/groups/invertoarehuawei?locale=ro_RO
interesante informatiile. nu le stiam. dar, in principiu, la o casa cu panouri solare, consumul e cam asa - 100kw, ziua, de la tine din panouri, 100 kw ii injectezi in retea, si consum noaptea 100 kw. oricum esti pe plus, chiar daca nu primesti decit .25 lei pe kw, pentru ca nu ai platit 1 leu pentru cei produsi de panourile solare. zic bine?
din 200 kw consumati, 100 sunt din retea la 1 leu, 100 sunt din panouri la 0 lei sa zicem, si 100 ii bagam in retea si primim 0.25 lei (cind om primi). asadar, in loc sa platim 200 lei pentru curent, platim doar 75 lei. cam asa vad eu. corect?
Da, nu am luat asta in considerare, dar ai dreptate
Depinde ce pret ati agreat cu furnizorul de electricitate sa va plateasca pe kw/h injectat in retea. Nu toti furnizorii platesc 0,25 lei/kw. Acest caz este valabil doar ce se prezinta in cazul furnizorului prezentat de la baietii de la FE.
Salut. Daca dosarul a fost declarat neeligibil ce putem face ?
Salutare tuturor.
Vreau să vă cer o opinie în legătură cu situația mea, dacă se poate.
Acum aproximativ două luni mi-am instalat din fonduri proprii un sistem de panouri fotovoltaice de 6KW monofazat, montat în spatele casei (nu pe casă). Eram la CEZ dar din motive pe care nu le-am înțeles, m-am trezit că am fost transferat la o altă companie, Premier Energy, așa că m-am hotărăt să schimb furnizorul. Am ales NOVA, doar pentru că am văzut niște reclame pe la TV. Casa unde se află panourile este 100% electric (centrală termică electrică de 9KW, aparat de gătit electric, boiler, etc.) pentru că nu există gaze sau apă în zona respectivă și nu am vrut să-mi instalez centrală pe lemne din comoditate și pentru a evita mizeria și fumul aferente unui astfel de sistem de încălzire. Centrala consumă iarna undeva la 2000KW lunar, dacă aș locui acolo, dar pentru că vin în țară doar vara, nu pornește decât dacă temperatura ambientală scade sub 5 grade în casă.
Întrebarea mea este de ce NOVA mi-a oferit pentru producție doar 106 lei/MWh (adică aproximativ 10 bani per KWh)? Mi se pare exagerat de puțin.
Încă nu am semnat contractul, astăzi mi l-au trimis pe email și am 10 zile să-l semnez și să-l trimit înapoi.
Opinii?
Dacă ai consum mare, recomand Hidroelectrica. Ei îți dau pe producție tot cât și cer, 0,255. Atenție, ma refer doar la prețul energiei electrice, fără taxe de transport.
Cand vin cei de la Aurora Power sa va instaleze panourile?
Saptamana viitoare aflam mai exact, acum isi fac programul.
@@fullelectricrosalut. mai aveti vreun update despre cei de la Aurora Power? am si eu aprobarea in AFM de la ei, dar de cind s-a reluat programul nu m-a contactat nimeni, nu mai au nici site=ul activ... multumesc frumos.
@@i93mccla fel și la mine. Le am scris pe wapp și mesajul lor a fost asa:"Salut,
Încă nu am apucat sa contactam toți clienții. Lucram activ la asta și vom reveni cât mai curând posibil". Asta se întâmplă acum 3 sapt.. De atunci nimic
Salutare baieti! Sunt prosumator la Hidroelectrica de la 1 iulie 2023 si nu am primit nici o factura pana in prezent. Am icercat sa sun de multe ori dar ma trec in asteptare si nu mai pot vorbi cu ei! Ce pot sa fac in acest caz? Multumesc!
Aștepți, ca și mine și mulți alții, să-ți vină facturile, degeaba vorbeșt în call center, n-o să afli nimic. Am primit luna asta abia factura pe decembrie 2022-31.03. 2024. Aștept să intru în perioada de la care am început să injectez, 14.04 2023, să văd cum compensează ei.
Buna
Timp de 2 ani creditam statul si distribuitorii si primesti compensarea financiara in alti 2 ani esalonat cum ati produs
Salut, postați video cum se poate rezolva cu tensiunea mare peste 253v cei de la eon nu fac nimic, am încă un prosumator lângă mine și el nu are probleme, a modificat invertorul la 260v, și la mine montat prin casa verde sistem trifazic instalatorul nu vrea sa modifice la 260v invertorul, postați soluții pentru invertor și videoclipuri mai des!
LA Huawei recomand pe Marius Mars (Valceanu) de pe grupul de facebook huawei: facebook.com/groups/invertoarehuawei?locale=ro_RO El stie sa faca setari la curba P-U sa te ajute cu injectia.
Mecanismul descris este cel practicat de furnizorii de energie. Corect trebuie facturata doar diferenta dintre energia consumata 180 și cea livrata 280. Atunci se adaugă taxele la prețul energiei active contractat sau reglementat doar pentru acea diferenta. Dacaĺivrezi mai mult decât consumi diferenta se va factura doar la prețul energiei active fără taxe sume ce se reporteaza dar le vei primi sau valoarea va fi compensata ulterior.
Voi vorbiți de prosumator sant prosumator de 4luni toate bune pana acum doua săptămâni când electrica a văzut ca energie se injectează și a marit tensiunea la transformator la 250,v 256v și de atunci invertorul intraa an avarie și de 10 13 ori pe zi de la 45kw pe zi la 19 20 pe zi
Sau si-au mai instalat si altii sisteme pe aceeasi linie, si reteaua este subdimensionata si veche.
@@fullelectricrode ce nu se poate transporta și invers energie?
am primit contractul de la instaltor llam semnat mi sa dat 2ani garantie la panouri este bine intreb
Cum vi se pare panourile Mysolar - Tehnologie Shingled, randament garantat spun ei 92% după 25 ani si 90.75% după 30 ani.. 🤔
Suna bine, dar nu am auzit pana acum de ele.
Dacă sunt prosumator și consum până în 250 kW/lună mai am prețul plafonat la 0,8 Ron/kw ?
Mulțumesc!
Daca consumi din retea pana in 250 kW/luna da. Daca consumi de ex total 700 dar 250 din retea si 500 din panouri veti plati tot 0,8 kw. Daca depasiti 250 kw/h veti plati pretul agreat cu furnizorul dumneavoastra dar nu mai mult de 1,3 lei/kwh pe tot cea ce ati consumat.
Eu am sa fac următor lucru ii donez lui vecinu din ce produc ziua si imi mentin sistemul pe 24volti si imi incarc bateriile din retea ca noaptea dupa 9 seara numai merg decit frigiderele
Cum ii donezi? 😮
Salutare. Aveți ceva informații noi de la cei de la Aurora? Personal nu m au contactat... Dosar publicat..
Chiar azi m-au contactat. Peste vreo 3 saptamani o sa ajunge in zona mea cu instalarile.
@@fullelectricroaștept și eu un apel de la ei..
Eu nu am inteles nimic. Zilele aceste am discutat cu cativa furnizori sa instalez un sistem de 35 kW care ar trebui sa produca cam 40 MWh/an, aproximativ cat consum si eu. Voi spuneti ca eu nu consum nimic din energia produsa ziua de mine, ca, consum din retea si ca primesc 0,25 lei kWh de la furnizor pentru fiecare kw produs. Adica dau 20.000 euro pe sistem si primesc 10.000 lei/an? Ori sunt eu greu de cap ori voi le-ati facut varza...
Exista si net billing cu compensare financiara lunara , daca alegeti Cooperativa de Energie.
Am auzit de ei. Mă bate gândul pentru la mine la țară unde o sa devin prosumator acum.
@@fullelectricro nu am auzit de asta pina acum. poate mai reusiti sa mai faceti cite un video scurt asa, de 5 minute, in care sa mai explicati cite ceva.
La Hidroelectrica ai primit facturi .Eu nu am primit de un an și 3 luni.
Nici colegul nu a primit de 1 an... el fiind prosumator. Eu doar consumator, am primit, cu intarziere initiala de 6-7 luni.
@@i93mcc Practic primesti 70% de pret din opcom (minus costuri de retea) si platesti 110% de pret din opcom (plus costudri de retea. Merita daca ai baterii mari, ca sa nu folosesti retea prea mult.
Buna !
Taxele se platesc si pentru kilowatii consumati din panouri ?
Nu. Am uitat sa specific acest lucru. Ce consumi instant din productie nu se contorizeaza.
Ok. Mulțumesc !
Dar vor asta ... Instalind un al 2 lea contuar care contorizează autoconsumul...altfel nu devii prosumator.
Acum nu se taxează autoconsumul dar UE a zis că se poate ...
@@fullelectricronu inca. Curand vor fi taxati cumva.
Am panouri de 12 ani si sunt prosumator de 6 anị. In 2019 amortizarea la lifepo4 era pe 11ani, in 2020 era pe 7 ani, in 2021 era pe 5 ani, in 2022 era pe 3 ani, in 2023 era pe 2 ani, in 2024 a ajuns pe 1 an si 2 luni. Trezirea ! prosumator se mai merita doar daca ai sistem cu muullttt Supradimensionat... in rest la sisteme mici nu mai are rost sa te faci prosumator. Au ajuns sa aiba 8000 de cicluri deci dupa 22 ani au 80% din capacitate si sunt safe / nu iau foc. E un an istoric/revolutionar , asa cum ii “place” lui Putin
Poti detalia putin de ce nu merita sa fii prosumator?
De exemplu daca productia panourilor o consumi direct, este mai convenabil?
@@Romanskii prosumator insemna sa trimiti 3,6-3,9 kwh ziua in retea ca sa ai 1kwh noaptea gratuit. trimiti 1 kwh lifepo4 si noaptea ai 0,96 kwh gratuit
Plătești taxe și pentru kilowații consumați din panouri?
@@ioanpavelolar6098 taxa pe soare / autoconsum nu a aparut inca. eu m am inscris in asociatia prosumatorilor sa imi apare dreptul… atat cat pot ei
@@ioanpavelolar6098 taxa pe soare / autoconsum nu a fost bagata inca
Salut, nu știu cum e la voi dar la mine de ex am băgat în rețea 515kwh, am luat din rețea 109, și mi-au rămas 406kwh pe care miau dat 312 lei, deci nu înțeleg cum va da vouă 25 de lei de ex pe 100kwh
Daca erai atent am spus ca am considerat un anumit tarif, similar cu ce e la hidroelectrica. Poti vedea facturile de la cez si cu explicatii in blog: fotovoltaice.info/cat-castigi-ca-prosumator-in-2024/.
La ce furnizor esti
Enel
salut, un video bun ar fi cu cererile de compensare si contractul de prosumator ,, cum se completeaza,, acolo o sa ai vizualizari. succes
Cred ca era mai ok daca iti scadea din factura lunara toata energia activa injectata . Adica pe exemplu vostru de 0.25 energia activa + 0.75 taxe . La 50 kwh consumati si 200 kwh injectati erai cu factura la 0 lei... Sau daca erau doar 150 injectati se scadea 3/4 don factura....
Mai bine panouri,baterie și la nevoie din rețea.Decat să te încurci cu vânzări prin injecție.Nu știm ce taxe apar mâine și în viitor.
Contor suplimentar obligatoriu pentru iesire invertor? De ce. Sa te taxeze pe viitor.
E tzeapa cu PROSUMATORI. Nu FACETI nici un contract. Direct hidroelectrica si daca ai ceva bani , fa ceva offgrid
Salutare , prin casa verde persoane fizice :5kw panouri Longi , invertor hibrid Deye 6kw + 4000ron , ce părere aveti despre aceasta oferta?
Echipamente slabe , cninezari
15 kWh baterie si niciodata prosumator. Desfaci cablu de la distributiE si esti off-grid. In cel mai rau caz, ti doar pe contract la hidroelectrica si consumi din retea doar la urgenta. NU VA INROLATI SA FITI PROSUMATORI. NU VA FACETI FRATE CU GUVERNUL..
sa devi prosumator, e greu tare. Dupa ce ai devenit, e si mai greu! :(
sunt prosumator.
am consum mare. undeva la 10mw/an
...daca consumi direct din panouri, E PERFECT, restu, bagi degeaba in retea!