Salut, da și tu câteva informații, mp casa, consum iarna, mulțumit nemulțumit, merita sau nu?...ca iarna vad a trecut.Tot la Chofu ma gândeam și eu. Thx în advance
@@barolo22 Te salut. 220mp-prima iarna m-a prins cu casa NEIZOLATA. incalzire in toata casa + apa calda pentru 7 persoane, (eu, sotia si copiii) pompa a consumat din Septembrie pana in MARTIE, 6 luni, 4200kw. cine zice ca e mult, nu are decat sa zica. am scapat de munca cu lemne, si mizerie. Am scapat de socul termic, dimineata 18 grade, seara 25... cu PDC am 22 grade NON-STOP. IZOLATA FIIND ACUM, iarna viitoare nu ma astept sa consum mai mult de 3200kw pe cele 6 luni. am si 14kw de panouri care momentan produc undeva la 70kw/zi. Cu siguranta, o sa fiu cu plata spre HIDROELECTRICA zero. Chiar daca as plati cei 4000kw, asta inseamna 3360lei, pe cand cu banii astia cu lemne, nu incalzeam atata. de gaz nici nu se pune problema. gazu e scump. Te salut.
Are dreptate ca gresia da mai mult randament la pardoseala. Spun pe baza experienței mele ca am acasă dar lucrez în domeniu, pun gresie de 26 de ani în Italia și făcând și studii în acest domeniu. Va garantez Dar sa fie gresia adaptă pentru asa ceva, dar sa fiți atenți sa folosiți și aldeziv adapt, de altfel la prima încălzire vi se desprinde gresia
Salut, poti muta senzorul, aceasi problema am avut-o si eu, iti trebuie un cablu de 2x1 sau 2x1.5 .... si il poti muta pe nord. Poti cumpara alt senzor e vreo cativa lei si sa il mufezi si il pui direct in placa de baza, este in carte locatia daca nu te mai complici faci ca mine... tai senzorul vechi ....il inadesti frumos (cositorit de preferinta), eu mi-am pus niste mufe, si aia e acum functioneaza corect.
Salutare, bun video cu date exacte de consum și comparație cu gaz. Eu zic că dacă reduci temperatura la interior 21/22 cât e normal o să scadă enorm consumul. Ai putea scrie exact ce model de PDC folosești, este monofazată split? Și eu vreau să pun o pompă dar în Bucovina, aici e un pic mai frig dar vreau să las și centrala pe lemne în caz de urgență. Are rezistență centrala în caz de temperaturi foarte negative sau cât consumă în acest caz? Așteptăm și mai multe informații.
@@MarianCostita Un link exact la model? Dacă temperatura este să zicem -15 cât consumă pompa? Eu m-am uitat la un Samsung monofazat de 12 kW și consumă mai mult de 6 kW la temperaturi foarte mici, iar branșamentul meu e de doar 5.7 kW deci mi-ar sări siguranțele...
@@MarianCostita multumesc. ma puteti ajuta sa inteleg unde anume, va rog? si eu folosesc aceeasi aplicatie, am pompa Hyundai 8KW, dar nu gasesc informatia despre eficienta termica
In aplicatie pe telefon tableta, la history selectati o perioada anume de la Pana la care va intereseaza. Si o sa vedeti acolo, cat Kw Energie consumati pe 24h versus cat Kw termici sau produs
M-ar interesa contactul firmei de instalații care v-a făcut lucrarea . Un inginer de acolo….un instalator. Am o casa pe litoral și intenționez sa îmi pun pompa care sa facă și cald și rece. ( alfa troust nu exista in constanta)
Foarte util video-ul realizat si plin de numere folositoare. Cateva curiozitati am, insa. 1. Casa are 200mp utili sau construiti? 2. Ai acordat o atentie sporita la termoizolatie si etansarea casei? Tamplarie montat in precadre cu benzi de etansare, eliminat punti termice cu eventuale balcoane, terase, etc?
Salut! Mulțumesc pentru apreciere. 1. 200 mp utili din care 30 mp are garajul cu încălzire prin calorifere. 2. Nu am construit casa. Am cumpărat-o gata făcută. Nu cred ca cine a construit-o a acordat atenție la detalii. Asta am de gând sa fac eu...
Salutare. Ziceai la un moment dat ca nu face fata pentru a incalzi si apa calda menajera. Ai rezolvat? Am observat si eu, ca pompa are tendinta sa stea pe caldura, chiar daca este cerinta de apa calda si ACM este cu prioritate. Legat de curba climatica, sunt 8 profile, de la 1 la 8, si a 9-a e customizabila. Curbele climatice sunt defazate prin faptul ca iti dau temperaturi mai mari sau mai mici, in functie de temperatura exterioara. Cu alte cuvinte, daca stii ca sunt cu 2 grade mai mult decat in realitate, poti sa folosesti o curba inferioara (de ex, curba nr 1 in loc de nr 3). Faptul ca e la Sud, e bine, ca daca e cald, atunci are de unde sa extraga caldura ca sa o pompeze in casa.
Salut Andrei. Încă nu am rezolvat de tot... Cred ca, după ultimele informații primite de la mai mulți oameni, cea mai buna variantă e sa am un boiler dedicat, cu serpentina mărită. Boilerul meu actual e cu 2 serpentine mărite, una pt solar și una pt pompă... dar cred ca suprafata serpentine e prea mica pt a permite schimbul eficient. Însă pt a instala un nou boiler tb sa fac niște mici modificări.
@@MarianCostita A, dumneavoastra folositi si panouri solare pentru apa calda, si aceleas folossc una din serpentine. Pai in cazul asta, asa ar trebui, ori sa folositi ambele serpentine doar pentru PDC, ori sa puneti alt boiler cu serpentina mai mare.
Salut imi poti spune te rog dac pompa de caldura este monofazic a ta..si dac da cat spor ai la monofazic...vrea si eu sa cumpar dar nu stiu daca am spor la monofazat destul..multumesc
Extrapoland datele tale de consum de caldura, rezulta un consum de 13500 KWh pe an si asta a fost un an calduros. Daca locuinta ta are 200 mp, atunci consumul casei tale este 67,5 KWh pe mp pe an. Considerand ca o casa pasiva are un consum de 15 KWh pe mp pe an, atunci nu stai chiar asa de rau. Pe noul standard NZEB ar fi trebuit sa ai un consum de 49 KWh/mp/an numai pentru incalzire. Datele tale sunt interesante, dar pentru viitor este greu de tras o concluzie, pentru ca atat pretul gazului cat si al curentului este subventionat. Desi n-a fost cazul tau, producerea de apa calda menajera ar complica mai mult lucrurile, pentru ca o singura pompa de caldura ar trebui sa comute de pe producerea de ACM pe producerea de caldura si consumul ar fi mai mare. Concluzia pe care o trag eu este ca intr-o luna ianuarie mai friguroasa COP se va duce sub 2, asa ca voi considera achizitionarea unei pompe sol-apa, unde COP este constant 4,5. Nu ma gandesc la foraj, ci la excavat si pus in gradina la adancime de 2,5-3m.
Mulțumesc pentru calcule! :) Da, în zilele/nopțile în care temperatura a scăzut sub 0 grade dar până la maxim -7, -8, COP-ul a fost între 2,19-2,33. Cu siguranță o pdc apă-apă sau sol-apă are un COP mai bun decât aer-apă. Cum am spus, următoarea mea investiție va fi în izolație de minim 20 și, eventual, la ferestre.
@@MarianCostita Daca tot vrei sa izolezi, poate ca ar fi o idee buna sa chemi pe cineva cu o camera cu termoviziune, ca sa vezi si puntile termice. Acum cat mai este frig, ca daca se incalzeste nu mai poti sa mai vezi mare lucru. Multa bafta!
Dl Marian cu respect pentru tot ceea ce ati realizat... dar tin sa va aduc la cunoștință faptul ca , la ora actuala izoland din nou casa cu 10/15cm de polistiren /vată... nu veti avea o diferență sesizabila la comsum... mai degraba sa cautati etanseitatea cadei sa fie cat mai perfecta in special la acoperis unde 75% din locuite au probleme... si apoi partea de tâmplărie iar mai apoi izolatie exterioară... punand alti 10 cm peste vezi avea intradevar 20cm grosime dar va fi si un spatiu intre stratul 1 si doi ceea ce face ca eficienta sa scada semnificativ datorita puntilor termice ce cu siguranță le vrti intalni la prima izolatie realizată.
@@MarianCostita si ca in orice meserie 50% e materialul 50% e calitatea lucrării (vorbind de eficiență) " degeaba cautam sa folosim materialele cele mai bune daca avem de aface cu meseriasi nepregătiți "
M-am grabit, trebuia sa vad filmuletul pana la capat :) "O observatie si un sfat, vad ca nu ai trecut la Hidroelectrica unde kw nu trece de 0.8 indiferent de consum." Pretul e de 0.68 pe kw pt cei pana in 100 kw consum, restul intre 0.72 si 0.8 in functie de zona
la 1000 kwh cu legea noua de 1,30 lei/kWh, te cam rupe. mai ales fara panouri fotovoltaice. mai este eficienta pompa la conditiile de azi, daca depasesti cu mult 300 kwh si ajungi la 1000? mie calculele imi dau ca tot pe gaz iesi mai ieftin
@@MarianCostitaam vazut. Ziceam "te cam rupe" in general, nu pe cazul tau. Si faceam doar o comparatie cu tabelul tau (cel fara pompa) pentru o persoana, sa ziceam, ca mine. Care nu are fotovoltaice si nici casa pasiva. bafta!
Salut! Am sa fac un update în luna martie... că am adus câteva îmbunătățiri pe partea de etanșeitate + am trecut pe curbă climatică și am tot testat-o.
@@MarianCostita scuza-ma cu atâtea întrebări dar nu ne-am inteles . “ ideea este ca instalatorul meu mi-a sugerat sa nu mai montez termostatul lui de la pompa ca este cu fir , și sa cumpăr un alt termostat wi-fi cu care sa îl pun in camera care doresc “ Iar o alta întrebare dacă îmi permiți “ din ce m-am documentat , termostatul vine legat la unitatea interna sau la pompa de circulație a apei ? Pt ca mie mi-a zis instalatorul ca vine legat la pompa de apa și ma pus pe gânduri “ Ideea ii ca ori n-am nimerit instalatorul ok ori n-am eu habar din ce m-am documentat ! Scuza-ma cu întrebările dar nu am găsit video dedicat acestor pompe de caldura ce avem .. mulțumesc
@@marius1988 din pacate nu cunosc raspunsul pentru tine...nu sunt specialist deci nu știu sa-ti raspund exact... știu că pompa poate funcționa cu multe scenarii... la mine au adaptat la situația pe care o aveam eu... cu termostate în fiecare cameră. Cred ca se poate adapta și situației tale. Tableta pompei e pe unitatea interioară și e legata cu fir... dacă vrei să o folosești în cameră trebuie cumva sa-i duci fir acolo... sau sa-ti iei un alt termostat wireless.
cumpara baterii, costa 120 de dolari pe kw aduse din china. Renunta la dublare polistiren, si schimbat parchet. Renunta la a da curentul in retea, si stocheazal ziua si il folosesti noaptea la incalzire.
Salut, Marian! Consumul prezentat in video este cu tot cu apa calda menajera, sau pentru apa calda menajera folosești alt sistem de încălzire ? Mulțumesc
Salut Alex! Consumul e doar pentru încălzire. Pentru ACM am folosit centrala veche cu butelii de propan ( îmi mai rămăsese de anul trecut) Sistemul e făcut în așa fel încât sa am un backup... adică să pot folosi pentru încălzire, în caz de nevoie, și centrala cu butelii de propan. Asta până vine gazul.
Strâng și eu bani poate la anul să pun panouri, pompă de căldură și încălzire în pardoseală la o casă de aprox. 300m2 spațiu util. Mă gândeam la un sistem fotovoltaic de 15kw, sunt în județul Brașov unde probabil și producția e mai mică și consumul e mai mare pentru că e ceva mai frig și video-uri ca ale tale mă ajută să îmi fac o idee :)
Pe calorifer cat poți duce temperatura pe pompă?... o poți duce in 50 de grade ? Randamentul scade in acest caz? Cu cat cresti temperatura in instalație, scade randamentul? Mulțumesc
Nu știu să-ți spun despre calorifere... eu am încălzire în pardoseală și merg cu temperatura pe tur între 40-45 grade, în funcție de luna de iarnă. Referitor la randament... cred că mai scade atunci când e temperatura mai mare dar nu atât de tare încât să fie de speriat.
Pai vezi ce calorifere ai dupa care intri pe site-ul producatorului si cauti temperaturile pe tur(temperaturi cat mai joase ca sa ai PDC eficient )si retur raportate la cate grade vrei in casa ,astfel vei vedea ce calorifere iti trebuie
Consumul este cu atat mai mare cu cat temperatura pe tur este mai mare. Eu folosesc o pompa de caldura de 6 kW la o casa de 135 mp destul de bine izolata, instalatie calorifere otel cu 30 pana la 36°C maxim pe tur. 30°C folosesc toamna/primavara iar 36°C folosesc la -9°C pentru 24-25°C temperatura in casa. Conteaza izolatia (deci necesarul casei) si marimea caloriferelor. Ale mele sunt dimensionate la latimea ferestrelor (care nu sunt foarte mari) deci nu sunt extraordinar de mari, le-am montat pentru centrala gaz cand am cumparat casa in 2019. Consumul pentru incalzire iarna 2022-2023 a fost de 2.500 kWh (doar incalzire, apa calda menajera a ramas in sarcina centralei pe gaz). In precedentele trei sezoane casa a consumat 12.000 kWh inclusiv ACM, deci cam 10.000 kWh doar incalzirea.
@@razvanlexDeci pompa dvstra de căldură nu are un agent termic de 70grade? Ci standard de 40-50? Întreb fiindca informațiile dvstra de mai sus îmi dau speranță ca dacă instalez o PDC în casa (unde nu am gaz tras și doar centrala veche pe curent) aș putea să încălzesc la o temperatură constantă casa chiar cu o PDC cu agent termic “standard”? Inteleg ca poate trebuie sa schimb caloriferele sa ma asigur ca sunt ca ale dvstra, dar măcar nu ar trebui să iau o PDC mai scumpă pt agentul termic sa dea randament in calorifere. (Plus ca ce ma mai surprinde este ca încălziți așa bine cu o PDC de 6kw, eu neavând cum să depășesc mp pe care îi aveți, mi s-a spus ca e nevoi de o pompa de 10-12kw - într-adevăr, mai este de investit în insolație și acum urmează să schimbăm geamurile cu tripan). Sper ca are sens ce am incercat sa explic..
Deloc, depinde de izolatie si de marimea isntalatiei IPAT sau calorifere. Eu folosesc la instalatie calorifere maxim 36°C pe tur la -9°C afara pentru 24-25°C la interior. Consum doar incalzire sezonul 2022-2023 a fost 2.500 kWh. Am contract cu Hidroelectrica deci pretul este acelasi indiferent de consum. Pentru comparatie centrala pe gaz consuma cam 10.000 kWh pe sezon doar incalzire. Casa 135 mp. Pompa de caldura cu tot cu montaj m-a costat 13.000 lei in aprilie 2022, este un Gree Versati de 6 kW.
@@MrBalcanu In general buna. Cam o treime din pereti sunt izolati cu 10 cm polistiren. Restul de doua treimi 10 cm polistiren, caramida Porotherm 25 cm, vata 10 cm si rigips. Fundatia nu este izolata, soclul 8 cm grafitat. Podeaua podului (necirculabil) 10 cm vata si 40 cm celuloza. In aceasta perioada am avut -10°C exterior, folosesc 35 sau 36°C pe tur, in casa 24,5°C, consum zilnic 30-33 kWh cu pompa de caldura Gree Versati III de 6 kW. In octombrie 2023 consum 84 kWh, noiembrie 345 kWh, decembrie 584 kWh iar in ianuarie 2024 (pana astazi 14) consum de 323 kWh.
@@gabiemil5682 de ce 10000€? de ce nu 1000 sau 20000? Fiecare locatie are specificul ei, suma asta din burta n-are sens - sunt situatii in care merita apa-apa, sol-apa sau aer apa, dar aer-apa nu e solutia universal valabila. Cred ca s-au prajit destui avand asteptari nerealiste de la aer-apa.
Posibil insa confortul este mult mai prost si nu poti incalzi fiecare camera in parte decat daca ai tubulatura in toata casa, in genul caselor din U.S..
@@tituschirila In Romania in general aer-apa este singura varianta necesara. Am montat doua PDC cu 13.000 lei bucata, achizitie, piese montaj. Doar incalzire, fara productie ACM. Vor fi locuri in care probabil o PDC sol-apa ar fi mai potrivita, prin munti sau zone foarte reci. Nu uita ca toate PDC au optional si rezistente de back-up, daca nu ai alta sursa de incalzire. Depinde cat de lung este si cat de rece sezonul de iarna.
Baba sufera la frumusete.😅 cata investitie si cate sisteme complicate ca sa te incalzesti si sa te speli. Asa este cand faci usor banii multi, ii arunci cu usurintă pt ca nu le cunosti valoarea.
daca nu te duce capul sa intelegi ce zice omul treci la insulte,atata poti,nu poti sa vezi ca pe termen lung poate fi ceva benefic care sa te ajute sa economisesti bani.
@@rusraul 😅 da? Luminează- ma Einstein, cum este benefic pe termen lung ceva în care investești 10k euro la început, și posibil și după când se strica probabil la un preț mult mai mare? Sau la tine în cap crezi ca astea sunt indestructibile? Cum economisești bani cu ceva foarte costisitor de întreținut când se strica? Unii dintre voi aveți capul ala doar sa nu vă ploua în gat.
Fereasca sfantul sa ai 24 de grade in casa - o sa muriti mai repede pe termen lung de boli. Suna a gluma dar am calatorit foarte mult in Norvegia, am si prieteni acolo si tind sa le dau dreptate prin faptul ca NU fac o diferenta extrema intre temp din casa si cea de afara.
@@razvanlex pt ca e diferenta de temperatura prea mare intre ce e afara si ce e in casa. E stiinta de ex seara - corpul vrea sa se raceasca pt a adormi si de ex clar ca in dormitor vrei defapt cat mai racoare. Pot continua :) si nu vreau sa sune a rautate.
@@andreid.9105 Ok, dupa aceasta logica, la temperaturile din orasul Yakutsk, avand aproximativ 300.000 locuitori si temperaturi in aceasta perioada intre -46 si -34°C cam ce temperatura ar trebui sa fie in casa? Sa luam si extrema cealalta, la temperaturi de 40-50°C afara, cam ce temperatura ar trebui sa fie in casa? Da, seara fac mai rece in dormitor cu ajutorul a doua capete termostatate programabile, undeva la 22-23°C. Ne invelim tot cu pilota de primavara si dorm tot in maneca scurta si pantalon scurt. Pentru stilul meu de viata actual nu prea conteaza temperatura de afara, nu stau afara. Poate cand eram la liceu sau in studentie si asteptam cu ora autobuzul sa fi avut importanta, acum masina e preincalzita, din ea cobor si ma deplasez in cladiri incalzite, nu petrec mult timp afara decat daca e necesar iar iernile sunt tot mai blande. Continua, te rog, demonstreaza-mi cum stii tu cum imi este mie mai bine. 🙂 Oamenii sunt diferiti, din fericire.
Foarte tare prezentarea, m-a ajutat f mult sa inteleg eficienta pompei de caldura.
Mulțumim pentru clip. Foarte multe informații și calcule. Mult succes
Mulțumesc !
super prezentare.
bravo!
am instalat si eu pompa CHOFU, de 16kw, trifazica! ....astept iarna! :))
Spor!
Salut, da și tu câteva informații, mp casa, consum iarna, mulțumit nemulțumit, merita sau nu?...ca iarna vad a trecut.Tot la Chofu ma gândeam și eu. Thx în advance
@@barolo22 Te salut.
220mp-prima iarna m-a prins cu casa NEIZOLATA.
incalzire in toata casa + apa calda pentru 7 persoane, (eu, sotia si copiii)
pompa a consumat din Septembrie pana in MARTIE, 6 luni, 4200kw.
cine zice ca e mult, nu are decat sa zica.
am scapat de munca cu lemne, si mizerie. Am scapat de socul termic, dimineata 18 grade, seara 25... cu PDC am 22 grade NON-STOP.
IZOLATA FIIND ACUM, iarna viitoare nu ma astept sa consum mai mult de 3200kw pe cele 6 luni.
am si 14kw de panouri care momentan produc undeva la 70kw/zi. Cu siguranta, o sa fiu cu plata spre HIDROELECTRICA zero.
Chiar daca as plati cei 4000kw, asta inseamna 3360lei, pe cand cu banii astia cu lemne, nu incalzeam atata. de gaz nici nu se pune problema. gazu e scump.
Te salut.
@@barolo22 . Depinde si cine iti instaleaza pompa. poate sa fie acelasi produs dar instalatia NOK, sa nu dea randament. deci, ATENTIE!
unitatea externa amplasata pe latura sudica e un avantaj, macar temperatura de schimb e mai mare cu cateva grade in timpul zilei iarna.
Are dreptate ca gresia da mai mult randament la pardoseala. Spun pe baza experienței mele ca am acasă dar lucrez în domeniu, pun gresie de 26 de ani în Italia și făcând și studii în acest domeniu. Va garantez Dar sa fie gresia adaptă pentru asa ceva, dar sa fiți atenți sa folosiți și aldeziv adapt, de altfel la prima încălzire vi se desprinde gresia
Salut, poti muta senzorul, aceasi problema am avut-o si eu, iti trebuie un cablu de 2x1 sau 2x1.5 .... si il poti muta pe nord. Poti cumpara alt senzor e vreo cativa lei si sa il mufezi si il pui direct in placa de baza, este in carte locatia daca nu te mai complici faci ca mine... tai senzorul vechi ....il inadesti frumos (cositorit de preferinta), eu mi-am pus niste mufe, si aia e acum functioneaza corect.
Super idee! Mulțumesc
Salutare, bun video cu date exacte de consum și comparație cu gaz.
Eu zic că dacă reduci temperatura la interior 21/22 cât e normal o să scadă enorm consumul.
Ai putea scrie exact ce model de PDC folosești, este monofazată split?
Și eu vreau să pun o pompă dar în Bucovina, aici e un pic mai frig dar vreau să las și centrala pe lemne în caz de urgență.
Are rezistență centrala în caz de temperaturi foarte negative sau cât consumă în acest caz?
Așteptăm și mai multe informații.
Salut. Am Hyundai de 12kw monofazat, split. Are rezistența de 3 kw.
@@MarianCostita Un link exact la model? Dacă temperatura este să zicem -15 cât consumă pompa? Eu m-am uitat la un Samsung monofazat de 12 kW și consumă mai mult de 6 kW la temperaturi foarte mici, iar branșamentul meu e de doar 5.7 kW deci mi-ar sări siguranțele...
@@bbogdanmircea scuze pentru intarziere. Uite de aici am luat:www.blackseasuppliers.ro/pompe-de-caldura-aer-apa-r32-split-monofazat/?produs=24538
@@MarianCostita Mulțumesc, am luat și eu tot Hyundai Split modelul de 10 kW, sper să fie okay.
bine v-am gasit! unde in meniu la pompa hyundai puteti vedea cati kwh termici (de caldura) s-au produs? nu gasesc nicaieri in meniu
Nu știu dacă vei găsi informația asta în meniu. Eu am găsit-o în aplicația Smart Home, la care e pompa conectată.
@@MarianCostita multumesc. ma puteti ajuta sa inteleg unde anume, va rog? si eu folosesc aceeasi aplicatie, am pompa Hyundai 8KW, dar nu gasesc informatia despre eficienta termica
Buna, ati rezolvat problema?@@vadpas87
@@micualex9799 nu:( imi puteti spune unde anume vad aceasta informatie? Mulțumesc
In aplicatie pe telefon tableta, la history selectati o perioada anume de la Pana la care va intereseaza. Si o sa vedeti acolo, cat Kw Energie consumati pe 24h versus cat Kw termici sau produs
M-ar interesa contactul firmei de instalații care v-a făcut lucrarea . Un inginer de acolo….un instalator. Am o casa pe litoral și intenționez sa îmi pun pompa care sa facă și cald și rece. ( alfa troust nu exista in constanta)
Va rog sa îmi scrieți pe Facebook și va dau acolo nr. inginerului. Ma găsiți cu același nume.
O PDC sol-apă dacă aveți teren,nu e nevoie de foraje adânci.
Foarte util video-ul realizat si plin de numere folositoare. Cateva curiozitati am, insa.
1. Casa are 200mp utili sau construiti?
2. Ai acordat o atentie sporita la termoizolatie si etansarea casei? Tamplarie montat in precadre cu benzi de etansare, eliminat punti termice cu eventuale balcoane, terase, etc?
Salut! Mulțumesc pentru apreciere.
1. 200 mp utili din care 30 mp are garajul cu încălzire prin calorifere.
2. Nu am construit casa. Am cumpărat-o gata făcută. Nu cred ca cine a construit-o a acordat atenție la detalii.
Asta am de gând sa fac eu...
Și la 37 de grade pe tur ai căldură??Mira-m-aș!
@@constantinstanciu3633
Asa zic si eu cam .cam
Salutare.
Ziceai la un moment dat ca nu face fata pentru a incalzi si apa calda menajera. Ai rezolvat?
Am observat si eu, ca pompa are tendinta sa stea pe caldura, chiar daca este cerinta de apa calda si ACM este cu prioritate.
Legat de curba climatica, sunt 8 profile, de la 1 la 8, si a 9-a e customizabila. Curbele climatice sunt defazate prin faptul ca iti dau temperaturi mai mari sau mai mici, in functie de temperatura exterioara. Cu alte cuvinte, daca stii ca sunt cu 2 grade mai mult decat in realitate, poti sa folosesti o curba inferioara (de ex, curba nr 1 in loc de nr 3).
Faptul ca e la Sud, e bine, ca daca e cald, atunci are de unde sa extraga caldura ca sa o pompeze in casa.
Salut Andrei.
Încă nu am rezolvat de tot...
Cred ca, după ultimele informații primite de la mai mulți oameni, cea mai buna variantă e sa am un boiler dedicat, cu serpentina mărită.
Boilerul meu actual e cu 2 serpentine mărite, una pt solar și una pt pompă... dar cred ca suprafata serpentine e prea mica pt a permite schimbul eficient.
Însă pt a instala un nou boiler tb sa fac niște mici modificări.
@@MarianCostita A, dumneavoastra folositi si panouri solare pentru apa calda, si aceleas folossc una din serpentine.
Pai in cazul asta, asa ar trebui, ori sa folositi ambele serpentine doar pentru PDC, ori sa puneti alt boiler cu serpentina mai mare.
@@agrumei Nu are sens să le folosească pe amândouă pe PDC temperatura apei pentru încălzirea prin pardoseală e suficient să fie de 55 C.
Salut!
Nu e cam mare pompa de 12 kw pentru o casa de 200?
Puterea panourilor fotovoltaice nu e prea mica pentru o casa de 200?
Multumesc!
Salut imi poti spune te rog dac pompa de caldura este monofazic a ta..si dac da cat spor ai la monofazic...vrea si eu sa cumpar dar nu stiu daca am spor la monofazat destul..multumesc
Extrapoland datele tale de consum de caldura, rezulta un consum de 13500 KWh pe an si asta a fost un an calduros. Daca locuinta ta are 200 mp, atunci consumul casei tale este 67,5 KWh pe mp pe an. Considerand ca o casa pasiva are un consum de 15 KWh pe mp pe an, atunci nu stai chiar asa de rau. Pe noul standard NZEB ar fi trebuit sa ai un consum de 49 KWh/mp/an numai pentru incalzire.
Datele tale sunt interesante, dar pentru viitor este greu de tras o concluzie, pentru ca atat pretul gazului cat si al curentului este subventionat. Desi n-a fost cazul tau, producerea de apa calda menajera ar complica mai mult lucrurile, pentru ca o singura pompa de caldura ar trebui sa comute de pe producerea de ACM pe producerea de caldura si consumul ar fi mai mare.
Concluzia pe care o trag eu este ca intr-o luna ianuarie mai friguroasa COP se va duce sub 2, asa ca voi considera achizitionarea unei pompe sol-apa, unde COP este constant 4,5. Nu ma gandesc la foraj, ci la excavat si pus in gradina la adancime de 2,5-3m.
Mulțumesc pentru calcule! :)
Da, în zilele/nopțile în care temperatura a scăzut sub 0 grade dar până la maxim -7, -8, COP-ul a fost între 2,19-2,33.
Cu siguranță o pdc apă-apă sau sol-apă are un COP mai bun decât aer-apă.
Cum am spus, următoarea mea investiție va fi în izolație de minim 20 și, eventual, la ferestre.
@@MarianCostita Daca tot vrei sa izolezi, poate ca ar fi o idee buna sa chemi pe cineva cu o camera cu termoviziune, ca sa vezi si puntile termice. Acum cat mai este frig, ca daca se incalzeste nu mai poti sa mai vezi mare lucru. Multa bafta!
Dl Marian cu respect pentru tot ceea ce ati realizat... dar tin sa va aduc la cunoștință faptul ca , la ora actuala izoland din nou casa cu 10/15cm de polistiren /vată... nu veti avea o diferență sesizabila la comsum... mai degraba sa cautati etanseitatea cadei sa fie cat mai perfecta in special la acoperis unde 75% din locuite au probleme... si apoi partea de tâmplărie iar mai apoi izolatie exterioară... punand alti 10 cm peste vezi avea intradevar 20cm grosime dar va fi si un spatiu intre stratul 1 si doi ceea ce face ca eficienta sa scada semnificativ datorita puntilor termice ce cu siguranță le vrti intalni la prima izolatie realizată.
@@bens7209 mulțumesc pentru sfaturi... eu așa am de gând... sa dau jos izolația actuala și sa refac totul de la zero. Inclusiv la tâmplărie.
@@MarianCostita si ca in orice meserie 50% e materialul 50% e calitatea lucrării (vorbind de eficiență) " degeaba cautam sa folosim materialele cele mai bune daca avem de aface cu meseriasi nepregătiți "
M-am grabit, trebuia sa vad filmuletul pana la capat :) "O observatie si un sfat, vad ca nu ai trecut la Hidroelectrica unde kw nu trece de 0.8 indiferent de consum." Pretul e de 0.68 pe kw pt cei pana in 100 kw consum, restul intre 0.72 si 0.8 in functie de zona
la 1000 kwh cu legea noua de 1,30 lei/kWh, te cam rupe. mai ales fara panouri fotovoltaice. mai este eficienta pompa la conditiile de azi, daca depasesti cu mult 300 kwh si ajungi la 1000? mie calculele imi dau ca tot pe gaz iesi mai ieftin
Salut!
Poate nu ai urmărit tot video. Am panouri fotovoltaice și sunt și la hidroelectrica
@@MarianCostitaam vazut. Ziceam "te cam rupe" in general, nu pe cazul tau. Si faceam doar o comparatie cu tabelul tau (cel fara pompa) pentru o persoana, sa ziceam, ca mine. Care nu are fotovoltaice si nici casa pasiva. bafta!
Salut! Cum a fost acest sezon cu pompa?
Salut!
Am sa fac un update în luna martie... că am adus câteva îmbunătățiri pe partea de etanșeitate + am trecut pe curbă climatică și am tot testat-o.
@@MarianCostita mi-am luat si eu de 16 kw. Urmează instalarea.
Daca adaugati inca 10cm polistiren,sa dati jos plasa si adezivul de pe.primul.spor
Da... așa fac... asta dacă nu dau jos și fac tot sistemul de la zero :)
@@MarianCostita daca e pus pe mamaligi ,mai bine dat jos tot...cine stie ce meseriasi au fost :)
Ce dimensiuni are camera tehnica ? Multumesc anticipat.
Salut! E destul de mare având în vedere ca e în garaj, care are cca 30mp.
Salut , ai cumpărat alt termostat de ambient sau îl folosești pe cel de la el ? Ms
Salut! Folosesc termostatele existente în camere.
@@MarianCostita salut , deci nu folosesti tableta ei de la pompa ? Ms
@@marius1988 aproape deloc având în vedere că am instalat și aplicație pe telefon și de acolo comand apa calda și perioadele de vacanță...
@@MarianCostita scuza-ma cu atâtea întrebări dar nu ne-am inteles . “ ideea este ca instalatorul meu mi-a sugerat sa nu mai montez termostatul lui de la pompa ca este cu fir , și sa cumpăr un alt termostat wi-fi cu care sa îl pun in camera care doresc “
Iar o alta întrebare dacă îmi permiți “ din ce m-am documentat , termostatul vine legat la unitatea interna sau la pompa de circulație a apei ? Pt ca mie mi-a zis instalatorul ca vine legat la pompa de apa și ma pus pe gânduri “
Ideea ii ca ori n-am nimerit instalatorul ok ori n-am eu habar din ce m-am documentat !
Scuza-ma cu întrebările dar nu am găsit video dedicat acestor pompe de caldura ce avem .. mulțumesc
@@marius1988 din pacate nu cunosc raspunsul pentru tine...nu sunt specialist deci nu știu sa-ti raspund exact... știu că pompa poate funcționa cu multe scenarii... la mine au adaptat la situația pe care o aveam eu... cu termostate în fiecare cameră.
Cred ca se poate adapta și situației tale.
Tableta pompei e pe unitatea interioară și e legata cu fir... dacă vrei să o folosești în cameră trebuie cumva sa-i duci fir acolo... sau sa-ti iei un alt termostat wireless.
cumpara baterii, costa 120 de dolari pe kw aduse din china. Renunta la dublare polistiren, si schimbat parchet. Renunta la a da curentul in retea, si stocheazal ziua si il folosesti noaptea la incalzire.
Salut, Marian!
Consumul prezentat in video este cu tot cu apa calda menajera, sau pentru apa calda menajera folosești alt sistem de încălzire ?
Mulțumesc
Salut Alex!
Consumul e doar pentru încălzire.
Pentru ACM am folosit centrala veche cu butelii de propan ( îmi mai rămăsese de anul trecut)
Sistemul e făcut în așa fel încât sa am un backup... adică să pot folosi pentru încălzire, în caz de nevoie, și centrala cu butelii de propan. Asta până vine gazul.
Strâng și eu bani poate la anul să pun panouri, pompă de căldură și încălzire în pardoseală la o casă de aprox. 300m2 spațiu util. Mă gândeam la un sistem fotovoltaic de 15kw, sunt în județul Brașov unde probabil și producția e mai mică și consumul e mai mare pentru că e ceva mai frig și video-uri ca ale tale mă ajută să îmi fac o idee :)
Super! Mă bucur că te pot ajuta cu informații.
Bravo! Se bucura vanzatorii!
Pe calorifer cat poți duce temperatura pe pompă?... o poți duce in 50 de grade ? Randamentul scade in acest caz? Cu cat cresti temperatura in instalație, scade randamentul?
Mulțumesc
Nu știu să-ți spun despre calorifere... eu am încălzire în pardoseală și merg cu temperatura pe tur între 40-45 grade, în funcție de luna de iarnă.
Referitor la randament... cred că mai scade atunci când e temperatura mai mare dar nu atât de tare încât să fie de speriat.
Pai vezi ce calorifere ai dupa care intri pe site-ul producatorului si cauti temperaturile pe tur(temperaturi cat mai joase ca sa ai PDC eficient )si retur raportate la cate grade vrei in casa ,astfel vei vedea ce calorifere iti trebuie
Consumul este cu atat mai mare cu cat temperatura pe tur este mai mare. Eu folosesc o pompa de caldura de 6 kW la o casa de 135 mp destul de bine izolata, instalatie calorifere otel cu 30 pana la 36°C maxim pe tur. 30°C folosesc toamna/primavara iar 36°C folosesc la -9°C pentru 24-25°C temperatura in casa. Conteaza izolatia (deci necesarul casei) si marimea caloriferelor. Ale mele sunt dimensionate la latimea ferestrelor (care nu sunt foarte mari) deci nu sunt extraordinar de mari, le-am montat pentru centrala gaz cand am cumparat casa in 2019. Consumul pentru incalzire iarna 2022-2023 a fost de 2.500 kWh (doar incalzire, apa calda menajera a ramas in sarcina centralei pe gaz). In precedentele trei sezoane casa a consumat 12.000 kWh inclusiv ACM, deci cam 10.000 kWh doar incalzirea.
@@razvanlexDeci pompa dvstra de căldură nu are un agent termic de 70grade? Ci standard de 40-50?
Întreb fiindca informațiile dvstra de mai sus îmi dau speranță ca dacă instalez o PDC în casa (unde nu am gaz tras și doar centrala veche pe curent) aș putea să încălzesc la o temperatură constantă casa chiar cu o PDC cu agent termic “standard”?
Inteleg ca poate trebuie sa schimb caloriferele sa ma asigur ca sunt ca ale dvstra, dar măcar nu ar trebui să iau o PDC mai scumpă pt agentul termic sa dea randament in calorifere. (Plus ca ce ma mai surprinde este ca încălziți așa bine cu o PDC de 6kw, eu neavând cum să depășesc mp pe care îi aveți, mi s-a spus ca e nevoi de o pompa de 10-12kw - într-adevăr, mai este de investit în insolație și acum urmează să schimbăm geamurile cu tripan).
Sper ca are sens ce am incercat sa explic..
Sau poate ce am omis este ca as vrea sa meargă și încălzirea apei pe PDC. Bănuiesc ca acolo va fi nevoie de o PDC mai puternică de 6kw.
Cat de greu este sa utilizați controlerul
Centrala respectiva pe gaz nu are un randament sezonier mai mare de 89%. In plus mai consuma si curent.
Este cam Fasss. mar fi interests consumul si costul pe luna ianuarie- februarie cand temperatura e minus
Dacă mai cautai un pic găseai și video cu luna februarie inclusiv : th-cam.com/video/TFizgkuzn1M/w-d-xo.htmlsi=ntZ1kA-tJgPf-8Oy
Nu mă prea coafează pompa de căldură.in cazul in care eu plătesc 380-400 lei luna gaz la 110m2 .încălzire în pardoseală și apă menajera
Salut!Cu ce firma ai instalat pompa de caldura
Salut! Cu o firmă din Constanța. Parcă Alfa Troust se numește.
salut! aveti incalzire prin pardoseala?
Salut! Da. Încălzirea e prin pardoseală.
Tehnic pe hartie este bine .
Insa in realitate este un balaur la consum de curent pai la +6 afara stai sa vezi la minus cum sare contorul 😅
Deloc, depinde de izolatie si de marimea isntalatiei IPAT sau calorifere. Eu folosesc la instalatie calorifere maxim 36°C pe tur la -9°C afara pentru 24-25°C la interior. Consum doar incalzire sezonul 2022-2023 a fost 2.500 kWh. Am contract cu Hidroelectrica deci pretul este acelasi indiferent de consum. Pentru comparatie centrala pe gaz consuma cam 10.000 kWh pe sezon doar incalzire. Casa 135 mp. Pompa de caldura cu tot cu montaj m-a costat 13.000 lei in aprilie 2022, este un Gree Versati de 6 kW.
@@razvanlexce izolație aveți la casa? Pereți, tavan, grosime, etc... Ms!
@@MrBalcanu In general buna. Cam o treime din pereti sunt izolati cu 10 cm polistiren. Restul de doua treimi 10 cm polistiren, caramida Porotherm 25 cm, vata 10 cm si rigips. Fundatia nu este izolata, soclul 8 cm grafitat. Podeaua podului (necirculabil) 10 cm vata si 40 cm celuloza.
In aceasta perioada am avut -10°C exterior, folosesc 35 sau 36°C pe tur, in casa 24,5°C, consum zilnic 30-33 kWh cu pompa de caldura Gree Versati III de 6 kW. In octombrie 2023 consum 84 kWh, noiembrie 345 kWh, decembrie 584 kWh iar in ianuarie 2024 (pana astazi 14) consum de 323 kWh.
M-ai făcut sa alerg 10km pt a 3-a oara consecutiv
Trimite-mi nr de la firma care-ți făcut lucrarea
Pompa de caldura Aer/Aer este ce-a mai eficienta
Comparat cu ce? Iarna la minus grade cele cu randamente bune sunt cele care scot caldura din pamant, intr-un fel sau altul.
si ce faci dai 10000 de euroi sa faci puturi? @@tituschirila
@@gabiemil5682 de ce 10000€? de ce nu 1000 sau 20000? Fiecare locatie are specificul ei, suma asta din burta n-are sens - sunt situatii in care merita apa-apa, sol-apa sau aer apa, dar aer-apa nu e solutia universal valabila. Cred ca s-au prajit destui avand asteptari nerealiste de la aer-apa.
Posibil insa confortul este mult mai prost si nu poti incalzi fiecare camera in parte decat daca ai tubulatura in toata casa, in genul caselor din U.S..
@@tituschirila In Romania in general aer-apa este singura varianta necesara. Am montat doua PDC cu 13.000 lei bucata, achizitie, piese montaj. Doar incalzire, fara productie ACM. Vor fi locuri in care probabil o PDC sol-apa ar fi mai potrivita, prin munti sau zone foarte reci.
Nu uita ca toate PDC au optional si rezistente de back-up, daca nu ai alta sursa de incalzire. Depinde cat de lung este si cat de rece sezonul de iarna.
Baba sufera la frumusete.😅 cata investitie si cate sisteme complicate ca sa te incalzesti si sa te speli. Asa este cand faci usor banii multi, ii arunci cu usurintă pt ca nu le cunosti valoarea.
daca nu te duce capul sa intelegi ce zice omul treci la insulte,atata poti,nu poti sa vezi ca pe termen lung poate fi ceva benefic care sa te ajute sa economisesti bani.
@@rusraul 😅 da? Luminează- ma Einstein, cum este benefic pe termen lung ceva în care investești 10k euro la început, și posibil și după când se strica probabil la un preț mult mai mare? Sau la tine în cap crezi ca astea sunt indestructibile? Cum economisești bani cu ceva foarte costisitor de întreținut când se strica? Unii dintre voi aveți capul ala doar sa nu vă ploua în gat.
Amortizezi costurile....in multi ani. Complexitate de dragul trendului, plus o casa mult peste necesarul unei familii.
Nr telefon firma care s-a făcut lucrarea
Fereasca sfantul sa ai 24 de grade in casa - o sa muriti mai repede pe termen lung de boli.
Suna a gluma dar am calatorit foarte mult in Norvegia, am si prieteni acolo si tind sa le dau dreptate prin faptul ca NU fac o diferenta extrema intre temp din casa si cea de afara.
😂😂
Auleo fac și norvegienii ”joc de gleznă”
Eu tin 24-25 in casa si mi-e bine. Daca tin vara atat, de ce nu as tine si iarna?
@@razvanlex pt ca e diferenta de temperatura prea mare intre ce e afara si ce e in casa. E stiinta de ex seara - corpul vrea sa se raceasca pt a adormi si de ex clar ca in dormitor vrei defapt cat mai racoare.
Pot continua :) si nu vreau sa sune a rautate.
@@andreid.9105 Ok, dupa aceasta logica, la temperaturile din orasul Yakutsk, avand aproximativ 300.000 locuitori si temperaturi in aceasta perioada intre -46 si -34°C cam ce temperatura ar trebui sa fie in casa?
Sa luam si extrema cealalta, la temperaturi de 40-50°C afara, cam ce temperatura ar trebui sa fie in casa?
Da, seara fac mai rece in dormitor cu ajutorul a doua capete termostatate programabile, undeva la 22-23°C. Ne invelim tot cu pilota de primavara si dorm tot in maneca scurta si pantalon scurt.
Pentru stilul meu de viata actual nu prea conteaza temperatura de afara, nu stau afara. Poate cand eram la liceu sau in studentie si asteptam cu ora autobuzul sa fi avut importanta, acum masina e preincalzita, din ea cobor si ma deplasez in cladiri incalzite, nu petrec mult timp afara decat daca e necesar iar iernile sunt tot mai blande.
Continua, te rog, demonstreaza-mi cum stii tu cum imi este mie mai bine. 🙂
Oamenii sunt diferiti, din fericire.
170 de milioane intr o iarna la gaz ? O fi adevarat sau vorbesti doar sa promovezi produsul tau
Vrajeala, iti dai seama