Pompe de Căldură: RENTEAZĂ? În cât timp îți scoți banii?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2024
  • ❓Ghicitoare: Ce consumă foarte mult curent, e foarte scumpă, nu încălzește suficient și îngheață iarna?
    ❌Mulți ar zice: pompa de căldură!
    😉Dar nu e chiar așa, treburile astea au devenit mituri.
    Dincolo de liberalizarea tehnologiei, inclusiv în construcții, pompa de căldură este unul din instrumentele cu care poți face tranziția casei tale spre nZEB.
    Merită să îți instalezi una? În cât timp amortizezi investiția? Îți arăt totul frumos, inginerește, cu calculele în față 🙂.
    Iar pentru cei care își doresc o soluție la cheie, cu posibilitate de achiziție în rate, au varianta EON Green Life, soluție pentru eficiență energetică cu pompă de căldură NIBE sau Vaillant și servicii tehnice incluse. Toate detaliile sunt în acest link - bit.ly/48LxwRo - pe site-ul E.ON, care a susținut acest material video.
    #EON #ActionForClimate #pompedecaldura #eficientaenergetica
    _________________________
    Află mai multe despre cum poți gestiona singur șantierul casei tale eficientă energetic, durabilă și mai ales accesibilă prin Programul de Asistență în construcția casei din cadrul Academiei Șoflete: programasistenta.academiasofl...
    Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
    / @mariussoflete
    Link spre Sfaturile lui Șoflete: / sfatulluiȘoflete
    Nu uita sa ne urmărești și pe:
    Facebook: / marius-soflete
    Instagram: / marius.soflete
    Site: soflete.ro/
    Material realizat de Marius Soflete, Darius Bogdan, Vlad Florea, Eduard Negrea și Irina Solomon.

ความคิดเห็น • 339

  • @MariusSoflete
    @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +11

    Salutare! Vă las aici un comentariu care răspunde la întrebarea frecvent întâlnită în comentariile voastre, legată de creșterea prețului la energia electrică.
    Înainte de a vă răspunde, să facem împreună un exercițiu de imaginație. Gândiți-vă pentru 10 secunde cum ar arăta lumea în jurul vostru dacă de mâine nu ați mai avea acces la gaz metan sau dacă prețul acestuia ar crește exorbitant, așa cum s-a întâmplat recent după pandemie. Gazul metan este o resursă finită și este controlat politic la nivel de prețuri. Am trăit personal o astfel de experiență în anii 2000, când în orașul meu natal centralele de cartier au falimentat. Apartamentele nu erau racordate la gaz natural și timp de 3 ani oamenii și-au încălzit casele arzând mobilier.
    Revenind, în acest studiu făcut de mine, ați văzut clar că încălzirea directă cu energie electrică nu este rentabilă, nici măcar la diferențele de prețuri actuale. Sigur, energia electrică va avea și ea un cost. Dar, dacă utilizăm panouri fotovoltaice, putem combina aceste panouri cu o pompă de căldură performantă într-o casă eficient energetic. Astfel, energia din panourile fotovoltaice va alimenta pompa de căldură.
    Există mai multe cazuri concrete în România cu case funcționale, care sunt case pasive plus sau premium, deci au și panouri fotovoltaice. Cu 3-4 ore de funcționare a panourilor fotovoltaice pe zi, chiar și într-o zi de iarnă, energia generată de acestea a fost suficientă pentru a alimenta pompa de căldură. Aceasta, cuplată cu un puffer de stocare, generează energie termică pentru aproape 2 zile de utilizare. Vorbesc aici din experiență și măsurători făcute pe aceste case, despre care voi veni curând cu documentații detaliate.

    • @alexandrutudorache4626
      @alexandrutudorache4626 3 หลายเดือนก่อน

      toate bune ....de obicei ,La ȚARĂ ,intreruperea curentului este foarte fregvent ,=e u prost obicei ....și se intâmpă ,destul de des ,să rămâi fără curent și o zi ,două ,sau chiar 3 .....
      Nu sa luat in calcul putera de cumpărare a omului de rând ,care supraviețuiește de pe o zi pe alta și sunt muuulți ,chiar foarte mulți .
      Povestea e valabilă DOAR pt NOUA clasă socială a foștilor boieri -burghezi instaurată acum.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      Gazul metan care are formula CH4 , nu se foloseste doar ca si combustinil fosil , ci si ca si element chimic in enorm de multe domenii industriale , si unu din ele ii : ingrasamantul chimic . Azomures . Sau enorm de multe alte produse care deriva din CH4 .

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      Se promoveaza in media , ca pretul la energia electrica , dupa ce se elimina plafonarea , va fi de 7 lei / kwh . Oricum si diferenta de la pretul plafonat la pretul real , tot populatia o plateste prin inflatie , fiindca inflatia = impozit ascuns .

    • @Cris736457
      @Cris736457 2 หลายเดือนก่อน

      @@luk5827 vezi la Buhnici, are un video bun, speculeaza in jurul la 3 lei KW, medie Europeana

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@alexandrutudorache4626 la țară lumea se mai încălzește și cu lemn, lucru pe care nu prea îl poți face la o casă în centrul unui oraș, sau la bloc, unde iar vine o întrebare pe care și eu mi-o pun - văzând curțile oamenilor cu stive întregi de lemne: o structură din lemn pentru o casă are nevoie de 40m3 de lemn. O casă de 150m2 neeficientă energetic arde cam 10-15 steri de lemn pe iarnă...

  • @gabrielmaricuta7663
    @gabrielmaricuta7663 2 หลายเดือนก่อน

    Mulțumim pt sugestii! Succes

  • @marius1988
    @marius1988 3 หลายเดือนก่อน +14

    Când schimbi prețul la gaz trebuie schimbat și prețul la curent ! Pt ca momental și acolo este plafonat ..eu la 140 mp casa și pompă 10 kw consum 4000 kw /an ( am și 9 kw panouri ) acm + încălzire ..( calorifere k33 ) și tot este rentabil pe curent , construcție 2013

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      Ce marcă de PdC ai și cum de consuma doar 4000 kWh pe an?
      Dacă are 10 kW termici înseamnă că are o putere instalată electrică de 3-4 kW .
      4000/4= 1000 ore/24 ore= 40 de zile adică a funcționat doar o luna și zece zile pe an? Ești sigur că știi despre ce ai scris sau nu?

    • @marius1988
      @marius1988 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@predacorneliu aproape 1000 h are total timp de funcționare , echivalentul la 3487 kw consumați din 02.08.2023 până în prezent . Pompă Hyundai încălzire + acm .

    • @sandale
      @sandale 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@marius1988 4000KW*1.3lei/kw=5200lei. Pe gaz cat ai fi dat?
      Lasand panourile fotovoltaice deoparte ca alea sunt separat.

    • @marius1988
      @marius1988 2 หลายเดือนก่อน

      @@sandale gaz nu am în zonă , aveam înainte peleți .. ajungeam în jur de 4 tone pe iarna .. echivalentul la 2000 Ron / tona . ( 8000 Ron ) .. ținand cont ca peleți se găseau greu anul trecut , ca prețul a crescut de la 16 Ron la 27 Ron pe sac .. plus fumul și praful , mentenanța , etc .. eu zic ca este ok

  • @nZebco
    @nZebco 3 หลายเดือนก่อน +1

    Asta ma astept de la un Inginer sa posteze nu chestii de marketing ascuns. Momentan o pompa de caldura+un termosistem eficient+suprafete vitrate eficiente energetic = foarte multi bani pentru un om de rand, una fara cealalta nu functioneaza corect. Sa nu mentionez un sistem PV eficient. Un video excelent!

  • @mariusduna9758
    @mariusduna9758 3 หลายเดือนก่อน +10

    Pornesti de la scenarii nereale
    Nu platesti gaz 1666 lei pe luna daca e izolata mai slab cu atat mai putin de 850 daca e aproape nzeb
    Ia o situatie reala a unor case existente si a valoarea facturilor ca sa fi concret

    • @ofensatul
      @ofensatul 3 หลายเดือนก่อน +1

      nu dar platesti 1200 ron pe luna linistit cu o casa super bine izolata + curentul care este inca o factura , mai fa niste calcule daca ai cunostinte pe gaz.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +3

      am 3 case pasive certificate pe care, cu ajutorul beneficiarilor, le monitorizez și am informațiile de consum din ultimii 2 ani. Aștept informațiile și de pe această iarnă și pregătesc un video cu comparație între calculele energetice pe care le-am făcut pe case în momentul simulării și cu facturile reale plătite.
      Pentru a face un studiu real, așa cum ceri tu, am nevoie să știu - în amănunt cum a fost construită casa, să știu cât din gaz a fost folosit ca încălzire și cât pentru apă caldă, la ce temperaturi s-a stat pe interior, ce temperaturi au fost la exterior, pe cel puțin 3 ani, ideal 5 ani. Informații încă aproape imposibil de găsit

  • @bogdannoroc2822
    @bogdannoroc2822 9 วันที่ผ่านมา

    Salut! Foarte detaliate calculele care arata o curba a costurilor in diferitele scenarii dar consider ca perioada de utilizare de 30 de ani este cam prea mare. Pe multe site-uri este specificata durata de viata de peste 20 - 30 de ani (E-on spune peste 25 de ani) dar in realitate durata de viata este de 15 ani si cu putin noroc se poate ajunge la 20 de ani, deci calculele ar trebui facute cu perioada de utilizare de 15 ani. De asemea trebuie luate in calcul cheltuielile de mentenata care la pompa de calcura macar la 5 ani trebuie inlocuit agentul frigorific (freon + ulei) pentru a pasta o eficienta de functionare ridicata si dupa 10 ani de luat in calcul un buget de 30% din costul pompei pentur reparatii/inlocuire ( compresor, condensator, vaporizator, etc.). Similar pentru centrala termica (arzator, pompa, ventilator, etc.). Dar cum pentru aceeasi casa pompa de caldura este de cel putin 7 ori mai scumpa decat centrala, la o analiza de amortizare a investiei pe o perioada de 15 ani unde sunt incluse si cheltuieli de intertinere cred ca vom vedea ca nu se amortizeaza investitia pe durata mai mica de 10 ani.

  • @danielsirb4355
    @danielsirb4355 3 หลายเดือนก่อน +6

    Ai uitat sa mentionezi ca la pompa de caldura este indicat sa ai incalzire in paroseala.
    Asta aduce costuri suplimentare dar si confort.
    De ce sunt mai eficiente pompele de caldura decat cele pe gaz?
    Doua diferente care conteaza:
    - pompele de caldura au eficienta mai mare (acel COP si SCOP care este supraunitar)
    - temperatura necesara la incalzirea in pardoseala este de maxim 30 de grade. Pe cand la incalzirea pe gaz si calorifere este de la 60 de grade in sus.
    Locuiesc intr-o casa cu inclazire in pardoseala iar sursa de caldura este o pompa de caldura.
    Anul trecut mi-am pus si panouri fotovoltaice.
    Am luat-o cam pe invers dar rezultatul final conteaza 😁

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Nu este obligatoriu sa ai incalzire in pardoseala ci doar sa fie decent izolata casa si caloriferele corect dimensionate. Eu folosesc calorifere si la -14°C folosesc 36°C pe tur.

  • @gigi19lic
    @gigi19lic 3 หลายเดือนก่อน +4

    Am rugamintea, in masura posibilitatilor, daca se poate realiza un calcul video al costurilor si rentabilitatii in functie de consumul actual de gaz.
    Consider ca e util pentru toti cei intersati de tranzitia la pompa de caldura.
    Putini stiu ce eficienta energetica are casa si stilul lor de viata, dar toti stiu consumul de gaz, in mc sau kw ca e trecut pe factura.
    Am mai gasit exemple dar imi place foarte mult documentarea si stilul dumneavoastra de prezentare.
    Multumesc anticipat!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +2

      Mulțumesc de input, și în acest material video am pus tot prețurile actuale la energie (ianuarie 2024) în valoare plafonată de guvern. Dar voi mai face în live-ul aniversar de 5 ani, din 24 februarie, încă o serie de analize suplimentare, așa că vă aștept sâmbătă seara cu întrebări!

  • @ulmului
    @ulmului 2 หลายเดือนก่อน +2

    Eu la o casa de 100 mp utili, cu o pompa de caldura Daikin Altherma R Hibrida, am pe un an de zile o economie de cca.2300 comparativ cu vechea centrala non-condens, unde aveam o medie de 1850 m3 anuala(incalzire+apa calda+aragaz). Acum am un consum de 2300 kw electrici(contoar separat pe pompa) si 550 m3 gaz. Preturile le-am socotit la 0.31 lei/kw la gaz si 0.89 lei/lw la energie electrica(Hidroelectrica). Casa din 2007 cred ca s-ar incadra la sub mediu ca izolati si incalzirea pe calorifere(tip 33 la parter si tip 22 la mansarda). Acum pe partea de investitii asa este, pompa de caldura este scumpa, dar cred ca este eronata afirmatia ca pompa de caldura nu se preteaza decat la case nZEB. Iar din martie voi avea montat un sistem fotovoltaic de 8 kw invertor cu 9 kwp panouri si atunci cred ca voi fisi mai multumit. Investitia in panouri este undeva la 8500 lei. Asadar cred ca ceea ce s-a prezentat in acest clip este corect cu preturile celor de la EON, dar ar trebui facut un calcul si cu pretul celor de la Hidroelectrica la kw si a celor de la TAW la panouri.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +11

    Este disponibil acest .xls undeva să facem și o comparație lemne versus pompă de căldură?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      Zilele următoare voi ține un live pe youtube și voi face și analiza pe lemne. E un excel complicat, rezultatele pot fi foarte ușor greșite și nerelevante dacă nu sunt introduse corect datele

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      Nu există termen de comparație între cele două sisteme de încălzire, o PdC este mult mai eficientă și mai confortabil de exploatat.
      Urmează să compari căruța cu autoturismul?

  • @eugen-m
    @eugen-m 3 หลายเดือนก่อน +3

    Un material apreciat ❤❤❤.
    Din ce am constatat eu pompa de csldura se foloseste la case in timp ce in Romanaia se construieste in draci apartamente , oare exista solutii si pentru asa ceva ? Poate ceva gen pompe cu panouri termodinamice ? Eu mi am propus anul acesta pentru casa de la țară un proiect hazlui , un generator termoelectric de minim 300W cu module peltier pentru soba si sistemul de incalzire de acolo. 😊

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +5

      Acum sunt în discuții cu un producător de pompe de căldură industriale fix pentru clădiri mari și urmează să documentăm soluțiile

    • @VictorFilimon
      @VictorFilimon 3 หลายเดือนก่อน +1

      Din ce știu la blocurile noi este obligatoriu centrala pe bloc și s-a interzis centrala individuală. Cu asta s-ar face o economie sesizabila.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +2

      @@VictorFilimon exact, pentru că pentru blocurile noi (autorizate după 1 ianuarie 2023) cu centrale murale de apartament, pe gaz, nu se mai pot atinge exigențele nZEB și întradevăr - o centrală comună, dar bine pusă la punct cu repartitoare și contoare, este mult mai performantă ca și consum de energie și implicit costurile pot fi mai mici. Rămâne însă problema de cum se înțeleg oamenii între ei într-o asociație de locatari...

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete Nu se înțeleg, ce te faci?

  • @konan1
    @konan1 หลายเดือนก่อน +2

    Pompele de caldura sunt rentabile pt cei care le vand, pt cei care le cumpara singurul mod in care sunt rentabile este sa renunte la ele. Restul sunt povesti spuse de cei care nu vor sa accepte ca au gresit cand le-au cumparat. Cel mai bun raport confort pret de utilizare il au centralele pe gaz, punct. Ca sa nu mai spunem pretul de achizite care este ridicol de mare la pompele de caldura. Oamenii vorbesc de amortizare a pretului de achizitie al sistemului dar uita un lucru: orice sistem il platesi de cel putin doua ori: odata cand il cumperi, si a doua cand se strica piesele dupa garantie , piese pe care le iei la un pret superior. Asa ca nu exista amortizare a investitiei decat la sume foarte mici, exclus pompe de caldura si panouri fotovoltaice. Asa ca si daca le iei prima oara gratis, le platesti cand se schimba. Amortizarea pe care o asteapta cei care le cumpara se intampla doar la ei in cap, in realitate nu exista. Cel mai eficient si rentabil sistem este întotdeauna cel mai simplu, cu mai puține elemente în el care l-ar face vulnerabil în fata defecțiunilor. Deși oamenii cred ca un sistem plin de piese este mai eficient și sigur nu este asa. Orice piesa în plus în sistem este un punct slab in care sistemul se poate defecta. Cu cât este mai complicat cu atât este mai predispus la defecțiuni.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  หลายเดือนก่อน

      1. Trebuie să iei în calcul că prețul gazului nu va rămâne plafonat și poate crește în funcție de tensiunile politice care se întâmplă iar la o pompă de căldură, prin montarea panourilor fotovoltaice poți deveni independent energetic.
      2. Pentru a avea o construcție nZEB care este obligatoriu la nivel de legislație, trebuie să reduci emisiile de CO2 iar o centrală pe gaz te scoate foarte repede din acel grafic.
      3. Odată ce ai o casă eficientă energetică, cea mai mică centrală pe gaz este prea mare pentru nivelul de încălzire de care ai nevoie.
      Pompele de căldură au fost un produs foarte scump la început dar acum ajung să fie din ce în ce mai accesibile. Hai să ne uităm la telefoane și cum prețul lor de achiziție a scăzut comparativ cu acum 10 ani. Pe măsură ce se dezvoltă competiția și crește piața, prețurile vor scădea. Hai să nu mai fim atât de reticenți cu tehnologia, că aceeași situație a fost cu fiecare dezvoltare puternică de tech.

    • @konan1
      @konan1 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSoflete 1. Pompele de caldura se adresează doar unui segment mic de consumatori, și anume celor foarte bogați pt care orice forma de consum al banilor este irelevanta, și atunci nu se mai pune problema ca pompele de caldura sunt cea mai eficienta soluție de încălzire pt populație, pt ca populația nu este foarte bogata. Apoi și prețul energiei electrice nu va rămâne plafonat, iar ca să optezi pt panouri iar este o investiție pe care și-o permit un segment redus al populației deci nu este o soluție eficienta de încălzire. Cand spui despre ceva ca este o soluție eficienta de încălzire trebuie sa înțelegi ca acea soluție este eficienta doar dacă prețul de achiziție și utilizare este foarte accesibil, nu doar sa te raportezi la tehnologia din el. 2. O acasă eficienta termic, cu o buna izolație, este aceea pe care o poți încălzi cu cea mai mica investiție, cu cel mai simplu sistem de încălzire, iar ca să spui că o casa care ii pui panouri și pompe de caldura ca să o poți încălzi iarna este eficienta termic înseamnă că trebuie sa te apuci de altceva. 3. Dacă tu crezi ca un element de încălzire bazat pe curent este superior unui element bazat pe flacăra pt a încălzi un agent termic, din nou e cazul sa te reorientezi. Aici nu se pune problema ca sunt reticent cu tehnologia, după cum îmi vezi poza de profil, ci faptul ca pompele de caldura sunt niște elemente ambalate frumos ineficiente din punct de vedere financiar pt utilizator. Chiar as putea spune niște lupi în blana de oaie. Timpul va demonstra ca aceste pompe sunt din categoria repartitoarelor de caldura, prezentate la fel, și acum lumea nu știe cum sa mai scape de ele. Singurul motiv pt care pompele de caldura sunt prezentate ca viitorul omenirii și ca , cele pe gaz sunt proaste, dăunătoare și ca vor fi interzise este ca cele din urma sunt cele mai eficiente pt utilizator și astfel statul pierde consumatori la sistemele centralizate deci bani la bugetul de stat. Astea cu poluarea sunt niște fente ieftine pt naivi, îl doare la basca pe stat ca se îmbolnăvesc oamenii, ei vor doar sa ii oblige pe oameni sa se intoarcă la sistemul centralizat controlat de el. Și cum face asta: eliminând cel mai eficient sistem pt consumatori și oferindu-i o alternativa la sistemul centralizat pe care nu și-o poate permite.

  • @DumitruSavoaia
    @DumitruSavoaia 24 วันที่ผ่านมา

    Da, informare, analiză și adaptare!

  • @tibiavram
    @tibiavram 3 หลายเดือนก่อน +10

    Domnul Soflete va mulțumesc că ați demonstrat că gazul e in orice situație mai rentabil decât pompa de căldură

    • @berarcristian6904
      @berarcristian6904 3 หลายเดือนก่อน +3

      Prețul gazului depinde de politica externa a României care este membra UE și NATO implicate(indirect) în conflictul Rusia-Ucraina.C:Putin și armata rusă pot schimba prețul gazului,dar RĂSĂRITUL SOARELUI este ETERN.

    • @tibiavram
      @tibiavram 3 หลายเดือนก่อน +2

      @@berarcristian6904 Răsăritul soarelui este etern, dar bănuiesc că ați auzit de Taxa pe Soare pe care ANRE are libertatea legala sa o introducă când are chef, și probabil că se va întâmpla de la anul.

    • @raduandreinegrila215
      @raduandreinegrila215 2 หลายเดือนก่อน +2

      Decat pompele de căldură scumpe Vaillant sau Nibe promovate probabil pe bani de către acest canal. Cea mai ieftina pompa de căldură (aer-aer) e un aer condiționat folosit pentru încălzire sau o pompă de căldură de piscina (aer-apa, dar consumul ei va fi oprim pentru încălzire in pardoseală). Ele au un cost similar unei centrale pe gaz si cu mențiunea ca probabil nu renteaza sa fie folosite cand e sub 0 C afara, dar incalzesc mai ieftin decat gazul cand afara nu e ger.
      PS: Dacă există debit suficient fara foraje de adâncime si pompa submersibila exista si pompe de căldură apa-apa care cred ca ar putea renta economic pe termen lung (de exemplu Termocasa , produse la Oradea, dar trebuie văzut de la caz la caz)

  • @zosterinski
    @zosterinski 3 หลายเดือนก่อน +10

    Si pretul la electricitate de ce presupunem ca ramane la fel si nu creste si el, mai ales daca va creste cererea?

    • @berarcristian6904
      @berarcristian6904 3 หลายเดือนก่อน +2

      The Sun sends the Earth 174,000 terawatts of free energy - every day.
      It makes sense to use this gift of nature to heat and cool our homes.

    • @florinorasanu137
      @florinorasanu137 3 หลายเดือนก่อน +1

      Da ,cineva va pune taxă și pe soate

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      Așa este, și prețul energiei electrice poate și sigur va crește, dar - așa cum am spus și în video, cel puțin energie electrică ne putem produce fiecare dintre noi în gospodăriile proprii, pe când gaz metan.... nici măcar pălincă nu se mai produce ca pe vremuri :). Și atunci - putem face întradevăr eficientă și rentabilă energia produsă de noi prin PV-uri scăzând mult necesarul de energie al casei (termoizolare, ferestre bune, etanșeitate, sistem de ventilare) și apoi folosind pompe de căldură, care consumă 1kwh electric dar produc 3kwh termici. Cam ăștia sunt pașii accesibili azi, și ca tehnologie și costuri, și despre asta e vorba în mare și în acest video

    • @-First-Last
      @-First-Last หลายเดือนก่อน

      Daca Romanu inca alege corupti in politica se vor mai inchide HIDROcentrale.
      Diana Sosoaca va tot spune dar Romanu "nu are, dar nici nu-i trebuie" cum spunea cineva pe vremea comunistilor.

  • @luk5827
    @luk5827 3 หลายเดือนก่อน +22

    Sibiu , cu un Gt = 78kKh/an nu este o zona friguroasa . Un Gt > 90 kKh/an e o zona friguroasa . Daca creste pretul la gaz , va creste pretul si la energia electrica ( proportional ) . Inflatia oferita de guvern nu-i corecta , fiindca guvernul poate sa calculeze ce inflatie doreste . Inflatia reala ii cea pe care o simtim cu totii la produsele si serviciile de zi cu zi .

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      Conform metodologiei de calcul de casă pasivă, Gt> 75 kKh/an e clasificată ca zonă rece. Conform metodologiei naționale de calcul Sibiu este zona III cu temperatura de calcul de -18 grade, deci zonă rece atât pentru România, cât și pentru mare parte a Europei. Da - așa este, am psus și în video - prețul la energie electrică poate crește și el, dar cel puțin energie electrică proprie își poate produce fiecare gospodărie. Gaz metan, chiar și din biomasă, mai puțin probabil...

    • @duracell_87
      @duracell_87 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete dar metodologia de calcul nu tine cont de noile schimbari climatice. cand a fost ultima data updatata ? Mai ziceai de energie electrica, dar dupa cum ai zis si in video, iar nu produce energie electrica deci cred ca mai mult de 90% e trasa din retea. realist cred ca pretul pe kw trebuie ridicat la 2.5 lei/ kw poate chiar 3 lei / kw daca pretul la gaz o sa fie de 1 leu/kw

    • @mariusg4232
      @mariusg4232 2 หลายเดือนก่อน

      ​@@duracell_87,mulți dobitoci ,3lei/kw?
      Industria intră in faliment la 3lei

  • @robertdiblaru7159
    @robertdiblaru7159 2 หลายเดือนก่อน

    Salut. Ce parere ai despre pompa de căldură de la vision by midea de 8k.

    • @utzdeac
      @utzdeac 2 หลายเดือนก่อน

      Multe branduri sunt facute defapt de Midea

  • @Radu-11-11
    @Radu-11-11 3 หลายเดือนก่อน +4

    Buna ziua , folosind date incorecte rezulta solutii incorecte. Se poate porni de la cod abonat facturi eon gaz pe ultimii minim 3 ani versus 3 ani cu pompa caldura simplu. La orice creste prețul... nh sunt date aplicabile transparent usor de inteles exemplu cost pompa 5000 euro eronat cat costa montaj restul echipamente...mulțumesc

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      am făcut un video de curând în care am prezentat o pompă de căldură de 5000 euro disponibilă în România = informație verificată de mine și validată. Găsești videoul dacă cauți pe canal. Pompele - ca și mașinile, telefoanele, încep de la 5000 de euro. Cu cât casa are necesar mai mic de energie, cu atât o pompă de căldură e mai mică, deci mai ieftină. Pompa de care am vorbit în video - am pus mâna și am desfăcut-o personal, în alt video. Prețul la gaz = l-am luat de pe site-ul E.ON cu valorile maximale, plafonate de OUG 27/2022, deci iarăși informații corecte în piață. Da - corect, variațiile în timp la prețul la energie sunt cel mai ușor de calculat într-un mod ''dinamic'' de calcul economic ținând cont de inflație.

    • @Radu-11-11
      @Radu-11-11 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete bună ziua , poate nu am formulat corect eu cred ca pentru un calcul corect trebuie sa introducem date scriptice din facturi cu costuri pe timp de iarna din octombrie pana în aprilie sa urmărim consum lunar gaz comparând 3 ani consum fără implementat soluții case pasive versus soluții case pasive pe următorii 3 ani punând în calcul costuri trecere la pompa de caldura supraizolatii termice.
      Mulțumesc pentru atenția acordata, dar eu caut și eficienta financiara a investițiilor. Exemplu: montare ferestre pe precadre 10000 euro ? Versus cost ferestre 10000 euro cu oferta din partea montator este unul.

  • @razvanb774
    @razvanb774 2 หลายเดือนก่อน +1

    Salut! Te rog sa fii mai realist legat de pretul unei PDC si ventilatie, eu am montat Nibe S2125 + VVM320 cu 16k eur si ventilatie Sabiana cu 7k eur.

  • @abcdefvxyz4324
    @abcdefvxyz4324 3 หลายเดือนก่อน +1

    un alt avantaj al pompelor de caldura despre care nu a zis nimeni pe-aici e ca poti sa faci racire vara. Sunt multe zone in Romania unde mai mult trebuie sa racesti decat sa incalzesti (sud, est). Dar asta daca ai facut instalatia de la bun inceput sa-ti functioneze si pe incalzire si pe racire (ex: instalatie prin pardoseala).
    De partea cealalta, daca deja ai aparate de aer conditionat si nu e foarte frig afara, poti sa te incalzesti cu ele si sa nu mai fie nevoie sa pornesti centrala. La temperaturi de peste 0 grade au randament foarte bun si ajung sa bata centrala la eficienta bani/kwh caldura. N-am cifre, dar tin minte ca le-am calculat o data.

    • @utzdeac
      @utzdeac 3 หลายเดือนก่อน

      Nu as cr3de ca poti sa iesi mai oeftin cu aer conditionat sa te incalzesti, aerul consuma 1:1 curent, si curentul e mai scump ca si gazul

    • @abcdefvxyz4324
      @abcdefvxyz4324 3 หลายเดือนก่อน

      @@utzdeac un aparat de aer conditionat este o pompa de caldura si furnizeaza mai multa caldura decat energie electrica consumata; coeficientul care determina acest raport se numeste COP. Daca temperatura exterioara e pozitiva, COP este peste 3; adica pentru un kwh de curent electri consumat obtin 3 kwh de caldura.
      Considerand preturile plafonate, 0,68/kwh electric si, respectiv, 0,31/kwh caldura gaz, putem face niste calcule si comparatii.
      Pentru 3 kwh de caldura avem costuri:
      - electric: necesar / COP * pret = 3 / 3 * 0.68 = 0.68 lei
      - gaz: necesar * pret = 3 * 0.31 = 0.93 lei.
      Rezulta ca pe gaz e cu 36% mai scump sa te incalzesti fata de aer conditionat.
      Mai mult, putem observa ca ne trebuie un COP de aproape 2.5 pentru ca consumul sa fie acelasi cu aerul ca si cu centrala. Un astfel de COP se obtine pana aproape de -8, -10 grade celsius (depinde exact de model). Deci, chiar si cu ceva frig, cu aerul conditionat te poti incalzi economic.

  • @kezelleventecsaba3663
    @kezelleventecsaba3663 5 วันที่ผ่านมา

    Avem o altă posibilitate de încălzire cu cazane pe inducție! Este mult mai rentabil, nu are pierderi de căldură nejustificat.

  • @mariusg4232
    @mariusg4232 3 หลายเดือนก่อน +3

    Cand faci comparația GN vs Electric iei in calcul valori reale la GN?
    Sunt "pierderi" de 15% la transformarea m3 in kw,in defavoarea clientului final
    Randamentul REAL in cazul centralelor pe GN este de 85%..........50%
    Toți așazișii specialiști iau de bună aia cu randament centrală GN 98%,să fim serioși

  • @amc6940
    @amc6940 หลายเดือนก่อน +2

    Le montez in Italia si pana acum nu a zis un client ca economisește....kit fotovoltaic de 9kw si tot pe gaz completeaza...vb la instalatie hibrida....pompa de caldura e o cacareala

  • @Tonitoideirenovari
    @Tonitoideirenovari 3 หลายเดือนก่อน +6

    Foarte bune informațiile, ajuta la înțelegerea unui tot unitar. Dar in calcul cred ca trebuia sa ți cont si de prețul total al unui sistem.Pompa de căldură nu este 5000€, este 15.000€ Vorbim de sistemul complet, nu doar de aparatul in sine... Ar fi super un scenariu cu pardoseala electrica, Pv si Pc aer/aer pentru suplimentare in cele 2 luni foarte friguroase si puțin soare... Sistem pv hibrid, bineînțeles. Multa sănătate întregii echipe!

    • @DumitruUrsu
      @DumitruUrsu 3 หลายเดือนก่อน +2

      păi restul sistemului de incălzire nu-i exact la fel, indiferent de sursa de incalzire?

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน +1

      Nu stiu de unde iei aceste preturi, se poate monta pompa de caldura si cu productie apa calda menajera cu 3-4.000€. Eu mi-am instalat cu 2.700€ fara productie ACM.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      ai cam chiulit în ultima perioadă @tonito! vezi că am mai vb și de o pompă de căldură foarte accesibilă. Iar încălzire în pardoseală, că ești pe gaz, pe lemne, pe peleți sau pe pompă, cam toată lumea vrea deja :). Pardoseala electrică e păcătoasă și nu merge combinată la cartelă cu cea pe agent termic / apă

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@DumitruUrsu exact

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Bravo! Deci se poate :)

  • @sfflled243
    @sfflled243 3 หลายเดือนก่อน +5

    Bun material, bună comparație dar ar trebuie sa evidențiem faptul că și prețul energiei electrice va crește.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      da, așa este, și costul energiei electrice poate să / și va crește, dar în schimb energia electrică ne e mult mai în control să o putem produce și noi în gospodăriile noastre și să o putem fructifica direct la încălzire

    • @duracell_87
      @duracell_87 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSoflete daca ai soare, chair si tu ai spus in video ca iarna nu ai soare si nu poti sa te bazezi pe panouri

  • @iuliusX21
    @iuliusX21 2 หลายเดือนก่อน +1

    Salutare! Te urmaresc de mult timp... acum cred ca faci contra reclama pompelor de caldura.... eu am pompă de caldură (montata second..în regie proprie) și care merge exceptional! Am un consum 7500kw pe an( 1sept-1 iunie, zona Timis) deci cam 5000 de lei pret hidroelectrica. Casa veche, neizolata (fac eforturi în acest sens), camere de 3 m înălțime, încalizirea partial pe calorifere, partial pardoseală. Cand mă încalzeam pe teracote... cheltuiam lejer peste 8000 lei la o temperatură inferioră cu efort zilnic și confort scazut. Ah... am uitat sa spun pentru ca am montat în regie proprie pompa este mult supradimensionata 14kw la 100 m2! Cred ca este cel mai rău scenaiu și functioneaza in avantaj pentru mine. Incurajez pe toata lumea sa pună pompă de caldură și evident să izoleze corespunzător casa.

    • @mishuvv
      @mishuvv 2 หลายเดือนก่อน

      Am o curiozitate: in cat timp se va recupera investitia facuta de tine? Multumesc!
      P.S. Incvurajarea ta omite faptul ca ai montat pompa in regie proprie(lucrezi in domeniu?!) iar izolarea corespunxatoare este ...relativa. O buna izolare inseamna costuri pe masura plus diminuarea siprafetei utile!!

  • @eucueu
    @eucueu 3 หลายเดือนก่อน

    si la gaz, dar mai ales la pompa de caldura, consumul e foarte sensibil la temperatura apei care trebuie sa o incalzeasca.
    pentru a fi 'satisfacut' de pompa de caldura, este nevoie sa o tii la temperaturi mici - pana la 33 grade (eu o tin 31-32 grade pe majoritatea sezonului), la 40 grade dispare sensul economic (cosumul e foarte mare
    pentru a fi in stare sa incalzesti casa cu asa temperaturi este nevoie:
    1. termoizolare (10 cm pentru pod e prea putin)
    2. calorifere mari (instalate la perete interior) podea calda (cu cel putin 8cm izolant sub tevi).
    eu incalzesc 180 mp la temp 22-23 grade cu:
    1.cazan gaz cu condens 25 kw - 900 m cubi gaz pe sezon sau;
    2. pompa aer apa 6kw - 2000 kwh + 900 kg lemne (fara lemne ar adauga posibil 400kwh) pe sezon.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Daca nu exista retea de gaz in zona, face sens o PDC si bate orice alta alta sursa de incalzire. Bine, daca nu e lemnul furat, evident.

  • @icebitza
    @icebitza 3 หลายเดือนก่อน +2

    Bună ziua. Unde pot găsi sau de unde pot cumpăra acest Excel?

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      De pe site-ul " passiv punct de " ( site-ul Casa Pasiva Darmstadt )

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      PHPP - Passive House Planing Package - este programl de calcul făcut de către Institutul de Case Pasive, iar licența se găsește www.asociatiacasapasiva.ro/phpp/. Un astfel de fișier completat eu îl fac disponibil în cadrul Programului de Asistență în Construcția Casei Tale, de aici - www.academiasoflete.ro

  • @raduflorin3948
    @raduflorin3948 3 หลายเดือนก่อน +2

    Buna .cu ce este mai rentabil sa ne încălzim între Pompa de căldură aer-apa sau aparate de aer condiționat ..ambele având același tip de agent frigorific R32 ambele moțate în același casa. Pompa de căldură cu încălzire prin pardosea iar aerul condiționat montat in fiecare încăpere.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน +2

      Nu este o comparatie corecta, confortul nu va fi acelasi, casa nu va incalzita la fel. Nu poti instala A/C in fiecare incapere. Adica si in bai, holuri samd. Curentul de aer si sunetul produs vor fi deranjante pentru majoritatea.

    • @raduflorin3948
      @raduflorin3948 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex eu eram curios strict de costuri nu de confort .că există și clime care nici nu simți aerul cum bate ..sau mai sunt clime care se înglobează in sistemul de ventilație...eu mă refeream strict la costuri .

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@raduflorin3948 Pai confort mai mic = cost mai mic. Daca nu incalzesti la fel in toate camerele, vei avea un consum mai mic, pare logic, nu?
      Nu poti inclazi cu adevarat cu o clima la care nu "simti aerul cum bate". Poate doar cand necesarul casei este mic, toamna devreme/primavara tarziu.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      aerul e slab purtător de căldură, adică ai nevoie de o cantitate foarte mare de aer vehiculat / mișcat, pentru a încălzi cu aparatul de aer condiționat, pentru că suntem și limitați la o temperatură de maxim 52 de grade pe aer, pentru a nu usca extrem de tare aerul și nici pentru a arde praful și a da senzația de aer afumat. Urmează în curând un video pe tema asta, dar - cu aerul condționat se poate încălzi o casă foarte foarte eficientă energetic, cum e o casă pasivă. La o casă cu eficiență energetică scăzută, nu va face față. Pompa de căldură aer - apă prepară în schimb apă caldă stocată într-un puffer, ce poate fi produsă și ziua - când pompa poate fi mai eficientă (de exemplu expunerea unității exterioare spre o fațadă însorită poate în anumit caz să contribuie la un COP mai bun, sau pur și simplu pentru că ziua este mai cald decât noaptea, chiar și iarna). Adică ai un ''buffer'' de timp între când produci energia și când consumi

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex da, și ata, în completarea răspunsului meu

  • @adrianilies9761
    @adrianilies9761 3 หลายเดือนก่อน +4

    Mereu am apreciat munca ta și e de mare ajutor pentru a te informa , dar acest video e mai mult publicitate.....

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +1

      În afara prețul la energie electrică luat de pe de la E.ON și menționarea faptului că există acest pachet de achiziționare în rate a pompelor de căldură, ce altceva ți se pare ție că este publicitate din cele 27 de minute de informații și calcule pe care le-am prezentat ca studiu real și aplicat pe un proiect real și executat?

    • @adrianilies9761
      @adrianilies9761 3 หลายเดือนก่อน +1

      Nu vreau să purtăm aici o discuție contradictorie, nu e despre asta!!!! E o părere strict personala despre acest video!!! Încă o data apreciez foarte mult munca depusa și informațiile ce le putem lua din acest canal.

  • @eszeneyicristi7187
    @eszeneyicristi7187 3 หลายเดือนก่อน +3

    Diferenta dintre o casă pasivă și una contruita înainte de anii 2000 este undeva de 1200E/m2

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      da, dar azi dacă vrei să construiești corect, și nZEB cum cere legea, nu scapi sub 1200 euro /m2, indiferent de sistemul constructiv ales. In anii 2000 o franzelă era 50 de bani, azi o pâine bunicică e de la 10 ron în sus, adică 10.000 lei din anii 2000....

  • @babuscaandrei8062
    @babuscaandrei8062 3 หลายเดือนก่อน +2

    Salutare! poti te rog sa mi spui ce crezi despre casele din containere maritime ce caracteristici si ce sisteme de izolatie poti folosi sa o aduci aproape de casa pasiva... am incercat in Ubakus dar mi am prins urechile 😅. multumesc!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      personal - îi bătaie mare de cap cu ele, pentru că sunt mici, limitate ca spațiu, trebuie să tai destul de mult din ele, ai belelele cu punțile termice, oricum trebuie să termoizolezi roată toată casa, să ii pui ferestre, finisaje, etc... deci nu ajung să fie de fapt cu mult mai ieftine. Poți spune doar că te-ai scos cu structura, care înseamnă cam 20-25% din prețul unei case, în rest, ești tot acolo cu cheltuieli

    • @babuscaandrei8062
      @babuscaandrei8062 2 หลายเดือนก่อน

      @MariusSoflete Multumesc mult pentru raspuns! planul meu este sa folosesc 3 de 40FT aranjate in U iar de acolo sa inchei totul cu timber frames inclusiv o mansarda acum nu stiu sigur daca aceste containere sunt sufficient de puternice sa preaia toate incarcaturile avand in vedere ca trebuie sa tai din peretii interni si externi de acceia am nevoie de un inginer structurist sa mi dea ceva sfaturi sau sa ma ajute cu aceste calcule. Lucrez in domeniu in Anglia si urmarindu-te am inteles o gramada de chestii si am rezolvat multe probleme in joburile mele lucrez ca Site manager dar nu am absolvit facultatea de constructie am ajuns la nivelul asta
      " by trade " acum sunt in curs sa termin Construction management... dar tot nu invatam prea multe despre calculul structurilor!
      Oricum multumesc inca o data pentru raspuns!

  • @bogdanb1106
    @bogdanb1106 3 หลายเดือนก่อน

    Apreciez materialul dvs. Dar nu inteleg o chestiune : UE a stabilit de curand ca instalatiile pe freon (aere conditionate, frigidere , pompe de caldura vor fi interzise in perioada 2030-2050. Freonul r410 se doreste sa fie scos in uz, Care este viitorul pompelor de caldura in acest context? Se va pune accent pe cele cu R32 sau R290? Daca doresc sa cumpar o pompa de caldura peste 1 an 2 ce m-ati sfatui sa fac? Spre ce sa ma indrept ? Am fost tentat de F2050 , sunt fan NIBE , dar este o decizie buna in cotextul acesta?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      Eu încă nu am văzut această directivă UE de a interzice instalațiile pe freon, DAR cert este că se dorește reducerea cantității de freon utilizat în echipamente, pentru că întradevăr acesta are un GWP mult mai mare decât C02. Pe de altă parte sunt deja disponibile pe piață și pompe de căldură cu propan sau alte gaze.
      Nu înseamnă că pompele puse în piață azi, în 2030 vor fi scoase, cum și mașinile fabricate în anii 2000 încă mai sunt pe străzi.
      Eu personal îți recomand să mergi pe NIBE, sunt vârf de gamă și mai ales prin cei de la Trust Expert ai și suport tehnic foarte bun

    • @bogdanb1106
      @bogdanb1106 2 หลายเดือนก่อน

      Mulțumesc!

    • @user-gf6oz4hh6y
      @user-gf6oz4hh6y 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSofleteR290 folosește marca suedeză Ostopus de mult timp

    • @user-gf6oz4hh6y
      @user-gf6oz4hh6y 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete 50% difluormetan R-32 și 50% pentafluoretan R-125. Freonul R410 este format din aceste două gaze. Dacă te uiți la diagrama freonului R32 și R410, atunci R32 este cu 4-6% mai eficient. Doar că R32 nu este atât de dăunător pentru mediu.

  • @freshmilkoriginal
    @freshmilkoriginal 2 หลายเดือนก่อน

    O întrebare care ma roade de mult
    Dacă o pompă de căldură este ineficientă sub 0°C, ca sa ridicăm eficiența, poate fi montată într-un beci ventilat dar semi încălzit? Astfel transferul termic se face propriul zis din căldura generată propriu de pompă

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      Renunță, te roade degeaba!

    • @user-ry7yg2hk7i
      @user-ry7yg2hk7i 2 หลายเดือนก่อน +1

      Poti sa faci sistem hibrid cu doua surse de unde captezi caldura: aer si pamant. Acestea sunt cele mai eficiente. Ce zici tu e similar dar slabe sanse sa ai suficienta energie din beci.

  • @berarcristian6904
    @berarcristian6904 3 หลายเดือนก่อน

    Care-i avantajul obținerii Certificatului NZEB ?

    • @deshte
      @deshte 2 หลายเดือนก่อน +1

      Avantajul este că o să cheltui mai mulți bani să faci o casă nzeb la care te obligă ue și subsidiar România .

  • @liviuradu1790
    @liviuradu1790 3 หลายเดือนก่อน

    Ai facut referire la o pompa de caldura AER-APA.
    Trebuia sa discuti si despre o pompa de caldura APA-APA.
    Cred ca iese altceva.
    Care sunt previziunile pentru pretul energiei electrice?

    • @DumitruUrsu
      @DumitruUrsu 3 หลายเดือนก่อน +1

      are rost o pompă de căldură apă-apă pentru o casă de 220mp?

    • @liviuradu1790
      @liviuradu1790 3 หลายเดือนก่อน +1

      Intrebare de genul: cat costa o masina?
      Am PC apa-apa de 14 ani.
      E de vorbit o gramada, nu-i locul aici.
      Viitorul pare ca asta-i.
      Citeste si asculta-l pe Soflete ca bine le zice.
      E un secret mare: casa foarte bine facuta face factura mica, raportata la suprafata.
      Sunt din zona Brasov, daca ajuta.
      Nordicii au PC pentru cartiere, daca-ti zice ceva, de multi ani
      Spor la informare!

    • @DumitruUrsu
      @DumitruUrsu 3 หลายเดือนก่อน +3

      @@liviuradu1790 ce pompă, și ce suprafața încălzești? In general cele apa-apa sunt duble ca preț. Cat te-a costat pompa? Cat te-au costat forajele? Cat plătești pe an pentru încălzire? Banii aia nu mai bine erau investiți în izolare și etanșeizare? S-ar putea ca băgat în tabelul lui Soflete sa ieși cu vreo -10.000€ comparativ cu gazul, dar dă ceva detalii daca tot ești mândru și mulțumit de alegere.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@liviuradu1790 Așa să fie! și... cât ziceai că e kilu de mașină? :)). Mulțumesc de poezie, e miștoux!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      @@DumitruUrsu hai sâmbătă seara, pe 24.02, în live-ul de pe youtube, că scot excellul la îndemână și mai băgăm niște fise de simulări

  • @vcernobai
    @vcernobai 2 หลายเดือนก่อน +1

    Mai este un scenariu nediscutat: cu cât mai mulți trec la soluții care presupun consum de energie electrică (centrale elecrice, PCD), cu atât mai puțini consumatori de gaze rămân și implicit și presiunea pe prețul gazului e mai mică. Cel mai probabil prețul la gaz și curentul electric oricum vor evolua în tandem.

  • @istvan.design
    @istvan.design 3 หลายเดือนก่อน

    Exista o solutie cu putin spatiu necesar pentru un apartament de 2 camere izolat (bloc reabilitat termic ~ 45mp) ? Ma gandeam sa pun unitatea interioara pe balcon semi-deschis. (inchis iarna, dar care se poate deschide vara) E necesar ca pompa sa si raceasca fiindca e vorba de etajul 4/4.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      din ce văd acum mult la conferințe și târguri (cum este conferința de case pasive) se încurajează dezvoltarea pompelor de căldură aer apă pentru apartamente, fix ca soluție de retrophit, adică de intervenție pe clădiri vechi. Deci în curând se va deschide piața și cu un astfel de produs. Dacă pui o pompă de căldură în balcon, atunci acesta va trebui să fie deschis iarna! pentru ca schimbul de energie să fie făcut cu aerul de afară!

    • @istvan.design
      @istvan.design 2 หลายเดือนก่อน

      ​@@MariusSoflete Eu ma refeream la unitatea interioara/acumulare/ACM pe balcon, pompa posibil se poate pune si pe acoperisul balconului sau langa balcon eventual cu o usa pentru mentenanta.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@istvan.design așa da

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      Înseamnă că trebuie să schimbi și caloriferele!

    • @istvan.design
      @istvan.design 2 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu as pune incalzire in pardoseala si dacă as combina incalzirea cu racirea ar fi mai ieftin

  • @IonelHerteg
    @IonelHerteg 3 หลายเดือนก่อน +1

    Buna prezentarea, dar eu cred ca ar trebui adaugati si alti factori gen( lipsa gaz, curent). Adica ce este rentabil unora nu este rentabil celorlalti. Concluzia este:
    sa analizam fiecare in parte, ceea ce ni se potriveste mai bine, tinand cont de cele prezentate in video.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      de acord, dar atunci îmi iese o mică lucrare de doctorat :). Asta e întrebarea grea - ce și cui i se potrivește ce mai bine? Sunt multe variabile, am mers cumva pe o idee generală, dar desigur, am calculat mai multe scenarii. O parte din ele le-am detaliat mai în amănunt în Programul de Asistență

  • @AuroraMihai
    @AuroraMihai 3 หลายเดือนก่อน +1

    cum sa fie mituri ca ingheata cand o patesc atatia, chiar si cu pompe de top??

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Stii cum e, prosti sunt peste tot. Incredibil dar tot mai raman soferi in "pana prostului" sau alimenteaza tipul gresit de carburant...

  • @mariusduna9758
    @mariusduna9758 3 หลายเดือนก่อน +3

    Daca casa din 2005 are incalzire cu calorifere calcukate la 70 grade agent termic ?
    Ce randament are pomoa de caldura ?
    Daca ai gaz , stai pe gaz si izoleaza bine casa
    Daca construiestu o casa noua e altceva , mai ales daca nu ai gaz .

  • @luciflash
    @luciflash 2 หลายเดือนก่อน

    Presupun ca s-a plecat de la ideea ca energia electrica costa 1.3 lei/kwh fiindca asta e pretul la e-on; dar costul real este 0.8 lei/kwh, la Hidroelectrica, de vreo 2 ani.
    Astfel incat costurile energiei electrice din tabel sunt cu 40% mai mari decat ar trebui.

  • @renmedia
    @renmedia หลายเดือนก่อน

    Deci pompe de căldură încă nu. Mulțumim!

  • @sebastianbadea5021
    @sebastianbadea5021 3 หลายเดือนก่อน +2

    Salut, bun material dar, nu se aplica pe casele romnesti.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +4

      Dimpotriva. Calculul a fost facut si pe case slab termoizolate, care reprezinta poate 90% din casele existente din România, asa cum am mentionat la inceput.

    • @sebastianbadea5021
      @sebastianbadea5021 3 หลายเดือนก่อน

      Mulțumesc dar exact asta am spus.

  • @ovid1990
    @ovid1990 3 หลายเดือนก่อน +1

    Concluzia este ca pompa de caldura este eficientă DOAR daca ai casa mega bine izolata, ferestre decente tripan montate corespunzător cu benzi de etansare, si bineinteles in combinatie cu full incalzire in pardoseală si ventilație cu recuperare de caldura. Nu te încadrezi in aceste criterii, nu face tranzitia pentru ca o sa rabzi frig pe bani multi

    • @prapalogea
      @prapalogea 3 หลายเดือนก่อน +3

      Salut! La o casa facuta asa bine cum ai descris tu, banuiesc ca vei consuma oricum putin gaz sau lemn pentru a o mentine in parametrii necesari.
      E insa o problema despre care nu vad sa se vorbeasca, "impactul pompelor de caldura asupra mediului".
      Am fost acum 15 ani la o prezentare a unor sisteme de pompe de caldura de la Rehau si s-a pus intrebarea referitoare la dezavantaje/impact.
      Raapunsul a fost ca va fii un impact local asupra temperaturii solului, apei acolo unde se face transferul. Iarna se va raci mai puternic, iar vara se va incalzi mai puternic. Se vorbea atunci ca cel mai probabil plantele, mai ales copacii vor avea de suferit. Cat de mult? Om vedea, dar nu prea e nimic pe gratis pe planeta😀

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      exact, dar nu chiar așa, tranziția o poți face DACĂ chiar e tranziție (nu cum a stat România 30 de ani) și în viitorul apropiat vei lua și măsuri de creșterea eficienței energetice a casei

    • @cristian_pop
      @cristian_pop 2 หลายเดือนก่อน +1

      Esti constient ca pe principiul enuntat mai sus, si gazul sau lemnele pe foc sunt extrem de eficiente dpdv costuri? Adica la ce imi mai trebuie pompa de caldura daca pentru a o face eficienta dpdv financiar trebuie sa imi etanseizez casa ca pe un tanc rezistent la radiatii? Cu izolatia potrivita, solutiile clasice de incalzire sunt teribil de eficiente dpdv costuri.

  • @florinvadan7876
    @florinvadan7876 3 หลายเดือนก่อน +1

    Când faci sondaje de opinie dă bine pentru cel care le comandă...
    Ideea e să votam un USR european care să mărească preturile la gaz până să devină rentabile pompele de căldură - după modelul mașinilor electrice !!
    Iar cel care are gaze la poartă - investește în neștire în case smart și izolate de se încălzesc de la beșini și doarme la 17°C că așa spune Greta - Deci dacă personajul respectiv nu își pune și gaz ca sursă alternativă - ARE PROBLEME LA TURELĂ - economice-mentale.
    Mulțumim de comparații !

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      e și hAUR o variantă, să ne bucurăm de libertatea de a alege fiecare din noi, pe fiecare plan din viață. TaTaPutin a închis conducta de gaz anu trecut și s-a lăsat cu panică mare pă Germania, om vedea ce-om face și când s-o închide la noi...

  • @mateieduard8831
    @mateieduard8831 3 หลายเดือนก่อน +3

    Durata de viață a unei PDC este de aprox 15 ani , ani in care nu ai garanția că nu se strica nimic. O revizie anuală este aprox 800 Ron dar se poate face și la 2 ani. (sa zic comparabil cu gazul unde ai revizie la CT și verificare ) .in 30 de ani schimb minim 2 PDC .

    • @berarcristian6904
      @berarcristian6904 3 หลายเดือนก่อน +1

      Durata de viata a unei PDC este de 25 ani.

    • @mateieduard8831
      @mateieduard8831 3 หลายเดือนก่อน

      @@berarcristian6904 îmi arătați și mie un document la o PDC Aer apa unde scrie asta? Eu am întrebat la NIBE și alte mărci mari și au spus până la 15 ani

    • @georgedanielstan4132
      @georgedanielstan4132 3 หลายเดือนก่อน +3

      Durata de viata ne place sa credem ca este de 25 de ani, dar garantia producatorului este 3-5 ani😂. Sa fim realisti in 25 de ani se strica si daca o tinem ambalajul original

    • @mateieduard8831
      @mateieduard8831 3 หลายเดือนก่อน

      @@berarcristian6904 am pompa de căldură, și m-am interesat înainte. Din afirmațiile vânzătorilor la apa -apa,sol-apa, zic că "până la 20-25 ani"(pome și foraje extrem de scumpe) la aer-apa zic că până la 15 ani dar nimeni nu a reușit să-mi prezinte un document în care sa scrie asta. Garanție este de 2-5 ani. Primești garanție mai mare la o mașină în zilele noastre.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@berarcristian6904 exact

  • @ovidiumarin2341
    @ovidiumarin2341 3 หลายเดือนก่อน +1

    e prima iarna de o trec cu PDC. (...)
    in cat timp imi scot banii? NU MA INTERESEAZA.
    si sa-ti zic de ce!
    1. am 22 de grade in cei 220mp non-stop
    2. am apa calda mereu, deci LUX
    3. am scapat de munca depusa cu lemnu, fa focu, curata centrala, crapa lemne, frig dimineata, pfff mizerie peste tot.
    4. gaz.. e scump. nici nu e termen de comparatie PDC cu GAz.
    5. am kit panouri 14kw. am produs 6mw, am consumat 4mw ... deci chiar nu cred ca voi plati ceva :))
    zi frumoasa

    • @Razvanmc-jl2qh
      @Razvanmc-jl2qh 3 หลายเดือนก่อน

      Felicitari,
      In schimb nu ai precizat cu ce cost a venit toata instalatia descrisa.
      Multa sanatate!

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      4. e gresit. Gaz nu e asa scump. La preturile actuale PDC trebuie sa aiba un SCOP de peste 3 ca sa fie la acelasi pret cu gaz. (0,28 kWh gaz fata de 0,9 lei kWh electric).

    • @ovidiumarin2341
      @ovidiumarin2341 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@razvanlex gresit total. nu se evidentiaza doar in pret, ci si in ce energei termica scoate.
      spre ex:
      PDC are un cop de 1:3 (desi am am la temperaturi de peste 4 grade si 1:4)
      centrala pe gaz arde un kw de gaz pt 0.8kw termici. adica COP 1:08 ... NU SE MAI PRETEAZA. Nu merge pe ce zic altii, nu merge pe ce zic eu. cAND AI DRUM LA iNTORSURA bUZAULUI, SUNA-MA, SCRIE-MI! iti dovedesc prin rezultate/afisari.
      Numai bine!

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@ovidiumarin2341 E p-acolo, trebuie un SCOP de 3 sau peste, in functie de pretul energiei. De ce nu au aparut PDC pana acum 3-4 ani? Pentru ca 0,14 lei gaz fata de 0,7 lei electric, e simplu.
      COP nu e relevant, SCOP e singurul care conteaza, la el te raportezi la finalul sezonului.
      Multe centrale pe gaz noi au randament declarat de peste 90%, dar zic sa nu ne pierdem in detalii.

    • @ovidiumarin2341
      @ovidiumarin2341 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex nu este termen de comparatie. O sa ai si tu intr-un final. Pentru ca PDC, este lux unic.

  • @alltrack_r
    @alltrack_r 3 หลายเดือนก่อน +2

    Am si o (mica..) intrebare: dar de ce consideri ca pretul gazului va creste (sunt de acord de altfel), dar cel al energiei electrice nu ? :)) . Mai ramanea chiar sa zici ca acesta (pretul energiei electrice) chiar o sa scada - se vezi ce bine dadea in graficele alea..uauuu! :))

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +2

      Sigur va crește prețul gazului pentru că este o resursă limitată și cu interes politic. Nu am spus că prețul curentul electric nu va crește dar dacă ești atent în video am spus, și am făcut și o configurație de pompă de căldură + panouri fotovoltaice, caz în care o bună parte din energia electrică chiar și pe timp de iarnă ți-o poți lua din panourile fotovoltaice.

    • @alltrack_r
      @alltrack_r 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSoflete :)) Sa nu manipulam narativa: ai acolo in tabel o gramada de variante, ceea ce e foarte bine. Doar in cazul catorva dintre ele intra in calcul componenta de panouri fotovoltaice. NU la toate. Deci sa sa fim mai catolici decat Papa, pretul crescut (din viitor) al energiei electrice, va impacte aproape toate acele variante (mai putin pe cele cu incalzire doar pe gaz). Deci cand modifici pretul la gaz, dar NU si la curent, se cheama ca manipulezi calculele.
      Mai are rost sa mentionam si o chestiune de bun simt (mentionata si de tine) ca iarna (cand doh!, ai cea mai mare nevoie de caldura..), cu panourile electrice faci..fix pix, mai ales daca ai o iarna "normala", ca o iarna... (este adevarat, din ce in ce mai putin in zilele noastre) adica ai destule zile in care nu produci mai/nimic ? Nu cred ca mai are sens, asta stii si tu oricum ;)
      Calculele sunt foarte bune si trebuiesc luate ca atare pe termen scurt. Pe termen mediu/lung, preturile la energie/gaz nu pot fi prezise.

    • @cristian_pop
      @cristian_pop 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSofletede ce trebuie sa fac 15.000 de scheme si de tumbe ca sa ajung la aceeasi eficienta de cost cu centralele pe gaz, folosind o pompa de caldura? Nu mai bine pun direct gaz si aia e?

  • @gheorgheconstantin2470
    @gheorgheconstantin2470 3 หลายเดือนก่อน

    Doar pretul gazului creste (cu 200%)? Pretul curentului ramane la fel, nu?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +4

      Și prețul curentului crește dar așa cum spuneam și în video, dacă îți montez panouri fotovoltaice, tu poți direcționa energia electrică din panou fotovoltaic direct în pompa de căldură. Așa scapi și de problemele de diferență de costuri intre curentul tras din rețea și curentul dat în rețea ca prosumator

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      ​@@MariusSofleteIarna nu produci nici 20% cu sistemul fotovoltaic, deci nu miza pe aceasta energie, apoi o investiție în sistemul fotovoltaic este foarte mare, deci înseamnă alte costuri, energia electrică produsă are costuri nu este gratis.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu am case construite în românia, în standard de casă pasivă plus / premium, care își produc o foarte mare parte din energie chiar și iarna! sunt în curs de monitorizare și pregătesc și conținut video pe tema asta!

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete Aștept cu interes să văd cum își produce energia electrică proprie iarna. Eu am un sistem fotovoltaic propriu și nu poți produce energia electrică necesară pentru iarnă, producția este între 10-20% față de vară, această cantitate de energie electrică fiind insuficienta unui consum pentru PdC, dar aștept cu interes profesional filmul tău.

  • @AuroraMihai
    @AuroraMihai 3 หลายเดือนก่อน

    daca creste pretul la gaz la curent nu va creste?...de unde atata curent electric....daca se zic ca asta este viitorul? Masini electrice, pompe etc?? Daca vorbim de infrastructura iar ne vine rau....

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน

    De ce spui că pompa de căldură are nevoie de puffer, sau te referi la soluția hibridă?

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      Cam toate schemele prevăd puffer, asta ca să ai o cantitate de energie stocată și să nu meargă pompa non stop.

    • @bbogdanmircea
      @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@predacorneliu Tocmai că e complet greșit, pompa este făcută să meargă non stop și să moduleze foarte puțin, există useri la care pompa modulează sub 1 kW.
      Eu am puffer și merge on off pompa și nu e deloc eficientă

  • @georgedanielstan4132
    @georgedanielstan4132 3 หลายเดือนก่อน

    Garantia la pompele Nibe este de 2 ani cum poti face calculul pentru amortizarea investitiei pe 30 de ani?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน

      Si la o masina ai garantie 5 ani dar asta nu inseamna ca dupa al 5lea an se strica toata.
      Cu o mentenanta buna, asa cum este si la o masina, va trece testul timpului.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      Dar da - calculul se poate actualiza pe orice ipoteză, voi face in liveu-ul din 24 o serie de calcule

  •  3 หลายเดือนก่อน

    Mai bine vorba cântecului: să vină încălzirea globală!
    Ne luăm diesel și am rezolvat problemele. Consum redus, economie la bani, iarna devine vară iar economie la bani, totul este rezolvat.
    Aaa, am uitat, trăim și mai puțin, deci fără pensie, iar economie.... pentru guvern. 😀
    Dar ideea de ansamblu este corectă, la o casă standard nu se merită pompă de căldură. Eventual ceva mixt, cum s-a menționat.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      ne mâncă încălzirea globală pita.... dar merem la schi în dubai pe dune :)

  • @florinkozma5721
    @florinkozma5721 หลายเดือนก่อน

    Reclamă la eon? 17.000€ pe o pompă de căldură? Toate ofertele lor sunt o țeapă majoră și plătești dublu sau chiar peste. O înlocuiești înainte să amortizezi investiția.

  • @Cris736457
    @Cris736457 2 หลายเดือนก่อน

    Salut, sunt prosumator (de 2 ani) cu 16 panouri, 6.5KW putere instalata(din banii mei), centrala electrica de 9 KW cu calorifere, (mi am izolat casa, plafon ), tot ce am investit, a constat in centrala electrica (3000 lei)+ calorifere + manopera =7000lei total
    iar instalatia fotovoltaica, 6500E, deja am amortizat 35% din valoare investitiei in fotovoltaice(2 ani), care stim ca au un randament de aprox 20 ani...
    Intrebarea este: cum sa dai 15.000 Euro pe o pompa de caldura??? are garantie 30 ani????
    Eu la panouri am 25 ani(am si asigurare, grindina) iar la invertor 8 ani...

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน +1

      Pai cine te pune sa dai 15.000 EUR pe o PDC cand poti monta una incepand cu 4.000 EUR sau chiar mai putin?

    • @cristian_pop
      @cristian_pop 2 หลายเดือนก่อน

      Pui intrebarile corecte persoanei gresite. El este aici sa iti vanda pompe de caldura, asta e tot ceea ce trebuie sa intelegi.
      Un tip care vrea sa iti vanda o centrala pe gaz, face un clip de 30 de secunde si te lamureste cu privire la costuri.
      Cineva care vrea sa iti vanda o pompa de caldura, isi bate gura o ora si iti explica 15.000 de scheme ca sa ii iasa la calcul ceva ce egaleaza eficienta de cost a centralei pe gaz.
      Iti dai seama ca trebuie sa ai multa gargara, tupeu si nervi de otel, ca sa convingi pe cineva ca solutia ta aia proasta e mai buna decat singura solutie buna (centrala pe gaz) care exista momentan.
      Pentru cei care vor sa fie cobai, n’au decat sa isi cumpere pompa de caldura.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@cristian_pop In realitate insa, in mod surprinzator, nu toata lumea are acces la gaz.
      Chiar si in comparatie directa insa, eficienta de cost a unei pompe de caldura corect dimensionata pentru necesarul unei case decent izolate este mai buna decat a unei centrale pe gaz. Calculul e destul de simplu, chiar si in zona mea unde costul unui kWh electric este acum 0,9 lei iar unul de gaz este 0,3 lei. 0.9/0,3=3, deci un SCOP mai bun de 3 aduce un cost de exploatare mai mic cu pompa de caldura fata de centrala gaz.
      Insa daca luam in calcul costul de achizitie al unei pompe de caldura pentru o casa care deja are centrala gaz se schimba treaba.
      Daca luam in calcul montarea unei surse de caldura la o casa noua, devine mai complicat, depinde de costul instalarii unui bransament de gaz.
      Daca luam in calcul si un sistem fotovoltaic, balanta inclina iar spre pompa de caldura.
      Sunt situatii si stuatii, fiecare trebuie sa-si faca propriile calcule, ceea ce nu este usor pentru toata lumea, si din pacate nici nu sunt multi specialisti care sa fie de ajutor.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Nu 15.000€, insa poti sa dai 15.000 de lei pe o pompa de caldura.

  • @movilaruandrei6111
    @movilaruandrei6111 3 หลายเดือนก่อน

    Salut
    Pompele de caldura sunt niste instalatii eficiente, mai eficiente in comparatie cu centralele pe gaz din punct de vedere consum de energie. Mai au avantajul ca pot consuma curent produs la tine acasa din panouri, gaz nu prea poti sa produci.
    Cel mai mare dezavantaj ar fi pretul f mare, pret care nu stiu exact de unde vine. Poate din cauza ca producatorii le prezinta ca niste dispozitive cu o tehnologie de ultima generatie. Adevarul este ca pompele de caldura sunt o inventie f veche iar aproape toate aparatele de aer conditionat din ultimi 7 ani au si functia de pompa de caldura. Acum ca si comparatie un aparat de aer conditionat cu aceasi putere este semnificstiv mai ieftin fata de o pompa de caldura. Componentele sistemelor sunt aproape identice diferenta ar fi ca in loc de unitatea interna ai un schimbator de caldura in placi si in loc de ventilator ai o pompa de recirculare.
    Poate gresesc dar sincer nu prea.gasesc justificare la diferenta de pret atat de mare. Da este un produs relativ nou dar foloseste o tehnologie veche, nu este nici o inovatie noua, are componente care se produc de zici de ani in masa. Pompa de caldura mi se pare exact ca plita vitroceramica care este o plita electrica (resou) cu o sticla frumoasa si o denumire interesanta care costa semnificativ mai mult in comparatie cu o plita electrica clasica.
    Cat despre protagonistul clipului,
    Va multumesc petru toate clipurile facute, sunt intradevar educative si pot schimba gandirea oamenilori care considera ca " lasa ma ca merge si asa " .
    Succes in continuare.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Pretul lor nu este atat de mare pe cat crezi, se pot instala cu 3-4.000€.

    • @movilaruandrei6111
      @movilaruandrei6111 3 หลายเดือนก่อน

      Nu stiu daca nu sunt chiar asa de scumpe. Scump sau ieftin este o exprimare relativa. Ce este scump pentru mine pentru alta persoana este ieftin si invers.
      Eu ma refer la faptul ca un aer conditionat de aceasi putere costa 1000 -1500 de euro iar o pompa de caldura este minim 3000 de euro. Au aceleași componente și folosesc aceasi tehnologie. Pentru mine nu este justificata diferenta de pret. Singura diferenta este modul prin care se face schimbul de caldura. La AC se face cu un schimbator tip radiator iar la.pompa de caldura se face cu un schimbator de caldura cu placi. Prețul celor doua componente este similar deci tot nu găsesc justificare pe tru diferita de pret.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@movilaruandrei6111 "Scump sau ieftin" inseamna comparativ cu alte produse echivalente de pe piata.
      Inteleg ce spui comparand A/C cu PDC dar mai intra niste componente la PDC, un schimbator de caldura freon/apa, o pompa de circulatie, vana trei cai, vas de expansiune, supapa suprapresiune, display controller, senzori, izolatii, fire incalzitoare samd. Placile de baza sunt mult mai complexe.

    • @movilaruandrei6111
      @movilaruandrei6111 3 หลายเดือนก่อน

      Mi se pare destul de echivalenta comparația. Practic sunt dou sisteme identice cu nume diferit. Nici măcar numele nu este asa diferit dar la AC se pune accent pe răcire și la PDC se pune accent pe incalzire. Dar și AC ul este o pompa de caldura cum si PDC este un AC. Si acum dacă comparam componentele diferite ar fi schimbătorul de caldura refrigerant/apa la PDC componenta care la AC este schimbator de caldura refrigerat/aer. Probabil ca preturile acesto doua componente sunt f apropiate dar sa presupunem ca cel în placi refrigerant/apa este ceva mai scump. Mai este o pompa de circulație care ar fi echivalentul ventilatorului din unitatea interna la AC preturi f asemănătoare. Si AC ul are senzori la unitatea interna. Valvula trei cai, dacă va referiți la cea de refrigerant AC ul o are. Placa de baza controlează aceleași componente deci complexitatea ei nu este mai mare și chiar dacă ar fi diferenta nu ar fi f mare iar componentele electronice nu sunt scumpe. Vasul de expansiune și alte componente pe partea de apa nu prea le primești dacă cumperi doar pompa de caldura fără auxiliare. Dacă cumperi pompa cu tot cu tancului de apa prețul nu prea mai e 3000Euro. Eu am făcut niște comparații doar pe sistemul frigorific.
      Am lucrat o perioada destul de lunga cu sisteme frigorifice, nu rezidențiale dar practic sunt identice doar mărimea difera. Înțeleg cum funcționează un sistem frigorific și de aceea nu găsesc justificare pentru prețul cel putin dublu al unei pompe de caldura.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@movilaruandrei6111 Cred ca ti se pare. Ti-as arata pozele unei PDC monobloc ca sa vezi componentele si diferenta. Nu ma pricep la preturile componentelor dar "la ochi" arata mai complx o PDC. Ia in calcul si faptul ca o PDC de 6 kW cum am eu este echivalentul a 20.800 BTU iar una de 8 kW echivalentul a 27.300 BTU.
      Un Daikin Ururu Sarara de 18.000 BTU este 13.000 lei de exemplu. Un Perfera e vreo 11.000 lei. LG, Panasonic tot pe acolo ajung.
      Si nu, o pompa de caldura nu este "aer conditionat" pentru ca partea din casa este "apa" nu aer. Putem numi eventual "apa conditionata" o pompa de caldura. 😀
      Iar cu un A/C nu poti produce apa calda menajera.

  • @elenaguiu7307
    @elenaguiu7307 3 หลายเดือนก่อน +1

    De ce comentați parametrii pompelor scumpe și nu și a celor mai ieftine? Ex. pompe aer apa Gree?

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน +1

      Pentru ca au cam acelasi randament. E ca la centralele pe gaz, producatorii au ajuns cam la aceleasi cifre cu diferente minore. Eu folosesc o PDC Gree Versati III din 2022, acum trec a doua iarna.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +4

    Ai uitat să spui că și prețul curentului e plafonat, dacă sare și ăla la 3 RON / kWh se schimbă iarăși calculele.

    • @optymusoki1423
      @optymusoki1423 3 หลายเดือนก่อน +5

      Nu a uitat ! e platit de eon să facă reclame la pompele de căldură în rate !

    • @dragosdo1
      @dragosdo1 3 หลายเดือนก่อน +2

      la Hidroelectrica un KWh e sub 0.8 si nu are nicio plafonare, nu e nevoie

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@optymusoki1423 Atunci cand creste pretul la gaz , creste si pretul la energia electrica . Cresterea ii proportionala , ca urmare raportul pretului intre gaz si energie electrica nu se schimba .

    • @bbogdanmircea
      @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน

      @@dragosdo1 La Hidroelectrica dacă bagi în rețea primești foarte puțin, într-adevăr dacă doar consumi este cea mai bună alternativă.

    • @dragosdo1
      @dragosdo1 3 หลายเดือนก่อน

      @@bbogdanmircea inca nu am pv. Nu stiam. Este diferit fata de alti furnizori? Care e diferența?

  • @katze10boli
    @katze10boli 3 หลายเดือนก่อน

    Dar daca cei 15 mii euro ii investim in panouri solare si o mica eoliana oare nu producem suficent curent pentru a ne incalzi pur electric iar factura sa fie 0 pentru urmatori 20 ani

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      Asta dacă știi că noaptea o sa bată vântul, altfel noaptea dormi cu pufoaica pe tine.

    • @katze10boli
      @katze10boli 3 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu Noaptea și iarna iei curent din sistemul național pe care vara l-ai injectat

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Eoliana iese din discutie. E un mit pentru uz casnic.

  • @sqadadrian7473
    @sqadadrian7473 3 หลายเดือนก่อน +1

    Ceedeam ca doar eu nu sunt de acord cu informațiile din videoclip dar vad ca si cei ce au comentat sunt de aceeasi parere iar ca sa imi sustin parerea voi enumera careva obiecții si anume daca va creste pretul gazului va creste si al energiei electrice, sistemul de pompa de caldura trece de 15.000 euro lejer inclusiv manoperele sunt mai mari, ineficienta pompa de caldura pt 99% din locuințe deoarece acestea nu respecta criterrile de eficienta termică plus criteriile utilizatorilor de temperatura de confort. Pompele de caldura sunt precum panourile fotovoltaice, maintrebuie câțiva ani buni pt a fi eficiente ambele

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Nu inteleg de unde luati preturile astea pentru pompele de caldura? Sunt multi producatori pe piata cu pompe de caldura la preturi de 3-4.000€. Eu mi-am instalat cu 2.700€ in 2022.

    • @ufcbox7390
      @ufcbox7390 3 หลายเดือนก่อน

      Vericule ,când o să ai o pompă de caldură montată să vi să ne dai sfaturi ,crede-mă eu am una și pot să îmi dau cu părerea ,pentru mine este Excelența confortului ,vb aiurea numa să aveți subiecte de discutat,da na când vulpea nu ajunge la struguri zice că sunt acri.

  • @marianilie7321
    @marianilie7321 3 หลายเดือนก่อน

    pompa de caldura fara lifepo4 nu este rentabila intrucat metrul cub de gaz a scazut de la 3,6 lei mc la 2,8 lei. Fara lifepot4 e mai rentabil sa arzi gazul noaptea.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +1

    Ce SCOP ai considerat la pompa de căldură?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน

      Am mers pe un COP pe mediu de 3 Iar pompa de căldură analizată are un SCOP declarat de 5

  • @branzap
    @branzap 3 หลายเดือนก่อน +2

    Pune in balanta si creșterea prețului curentului electric

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +2

      Tocmai de aceea am facut referire la faptul ca odata ce ai panouri fotovoltaice, este mai rentabil ca acel curent sa mearga intr-o pompa de caldura decat sa fie pus inapoi in retea. Totodata, tot mai multi oameni isi instaleaza panouri fotovoltaice iar nZEB cere ca 30% din energie sa fie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, deci implicit o sa creasca si mai mult procentul de case cu PV. Astfel, nu mai depinzi atat de mult de cresterea pretului la energie pentru ca poti deveni pe cat se poate independent energetic.

    • @florinpetre4470
      @florinpetre4470 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSofleteeste mai rentabil sa mearga curentul produs intr-o pompa de caldura vara, când poate ai nevoie de răcire, nu de încălzire. Cum și tu ai spus, iarna, eficienta panourilor este scăzută, nu are un impact serios comparativ cu consumul unei pompe de caldura, tot din rețea vei luat electricitate la un preț mult mai mare decât prețul pe care îl primesti când bagi in rețea. In plus, guvernul va limita energia data in rețea in sezonul cu cea mai mare eficienta energetică, deci o recuperare a consumului ar fi si mai complicata.
      Un material bun, dar incomplet, nu oferă un calcul corect între gaz si electricitate, pe cei 30 de ani.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSoflete Dupa ce vor avea destul de multi panouri fotovoltaice , atunci vor introduce " taxa pe soare " , adica vor impozita persoanele care au PV .

    • @ovid1990
      @ovid1990 3 หลายเดือนก่อน

      In anii 90 masinile consumau 10-15 L/% combustibil dar si pretul combustibilului era la un nivel scazut. ACUM, s-a eficientizat mult consumul la 3-4-5 L/% dar ce au facut? Au ajustat prețul combustibilului in asa fel încât sa nu ti se renteze. Real, noi nu o sa facem economie reala long-term. Acum aparent sunt rentabile masinile electrice sau pompele de caldura ca sa se încurajeze tranzitia iar dupa ce oamenii au adoptat in masa noile tehnologii o sa explodeze prețurile la curent de in final nu am facut nici o afacere reala

    • @prapalogea
      @prapalogea 3 หลายเดือนก่อน

      ​@@ovid1990 Asta e o mare teorie a conspiratiei. Ne va merge din ce in ce mai bine. Vom fi din ce in ce mai liberi si independenti. Statul va fi din ce in ce mai bun cu noi. Nu va stresati!

  • @florinpetre4470
    @florinpetre4470 3 หลายเดือนก่อน +4

    Salut. Bun materialul dar si prețul la electricitate e plafonat, un calcul cu un preț ridicat ar fi fost mai corect, nu doar la gaz ridicam si la electricitate rămâne la fel.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      Si pretul la energie electrica creste . Dar Marius zice ca creste pretul doar la gaz , ceea ce nu-i corect .

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Nu si la Hidroelectrica, la ei pretul nu este plafonat indiferent de consum. Tot 0,7-0,9 lei/Kwh in functie de distribuitor.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Corect . Doar ca daca va creste pretul la gaz , va creste pretul si la Hidroelectrica , asa neplafonat . Plafonarea e o smecherie . Diferenta de la plafonat la pretul real o plateste statul . Si statului cine ii da banii ? Tot noi .

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@luk5827 Dar curent pot sa-mi produc singur, gaz nu (ma rog, pot dar nu e util ).🙂 Ce conteaze este raportul dintre gaz si electric, cat timp este 3-4 si atingi un astfel de SCOP costul este cam echivalent, daca nu ai PV.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Poti produce , dar nu poti stoca eficient .

  • @bogdanrpd5889
    @bogdanrpd5889 หลายเดือนก่อน

    Salut .
    Nu mai este o soluție în ultimii 30 de ani de zici că trăiești 400.. in fine nu am nimic împotriva dar sumele pe care tu le expui sunt traduse in rate .. ok o pompă + panouri + casă anvelopanta .. = 200% investiție .. deci la dracu cum o dai tot nasol .. mai bine faci dracu o casa mică , utilă și asta e ,dacă deții sumele de +200% in prezent ar fi ok sa nu faci un pas către viitor , altfel mai pui o haină 😂

  • @utzdeac
    @utzdeac 3 หลายเดือนก่อน +3

    E greu sa te bazezi pe stat :), oricand poate veni sa iti taie beneficile la PV, pretul dat pe energie sa il faca cum vor ei... si atunci comparatia cea mai sigura e sa faci intre gaz si curent. Pana la urma a alege intre gaz sau Pdc este de preferinta, la unii nu conteaza costul ci voi ei sa fie independenti, mai verzi..., la altii pt ca nu au gaz sau coata mult sa aduca gazul, e o varianta ok Pdc dar clar trebuie si o izolatie buna.

    • @Tonitoideirenovari
      @Tonitoideirenovari 3 หลายเดือนก่อน

      Fără izolație nu merita sa gândești la nimic in afara de lemne, cărbune, gaz...

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน +1

      STATuIaNuDă :)). Păi și nu e mai simplu să îți faci o căsuță așa mai micuță, pe la un 120m2, să o izolezi bine bine de tot, să pui ferestre foarte bune, să nu lași găuri prin ea, să ai un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, și să îți fie de ajuns ''dăcât'' 10 panouri fotovoltaice care îți pot produce suficientă energie pentru o pompă de căldură cu un COP mai mare de 3, și atunci ești autonom și independent energetic și te doare undeva de cine ce prețuri mai reglează prin lume?
      :)

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      @@Tonitoideirenovari eu de când cu dejtu, m-am lecuit și de lemne :))

  • @DumitruUrsu
    @DumitruUrsu 3 หลายเดือนก่อน +3

    Din informațiile ce le-am putut eu găsi, o pompă de căldură are o durată de viață de cam 15 ani, deci....ajungi să cumperi o a treia pompă de căldură în intervalul de 30 de ani, pe când o centrală pe gaz - probabil abia a doua, dar posibil si a treia si acolo.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Nu cred ca vei avea centrala gaz care sa reziste 10 ani fara interventii majore.

    • @DumitruUrsu
      @DumitruUrsu 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex eh, aici e și un pic de loterie. Cum, unde e montată, cum e alimentată, duritatea apei, etc. Cumnatul de exemplu a schimbat-o doar după 4 ani, că era subdimensionată. Am auzit cazuri horror cu pompe de căldură, care veșnic pierde freon - dar e posibil și să funcționeze ireproșabil 30 de ani. Daikin dă 7 ani garanție pentru pompă, de ex. Unii producători de centrale pe gaz oferă doar 2 ani.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@DumitruUrsu Evident sunt cazuri si cazuri ca la orice produs. Sunt multe aspecte care trebuie luate in considerare, dar sunt informatii pe internet mai ales canale straine cum este HeatGeek.
      Eu am ales monobloc ca sa nu risc probleme cu freon, mai ales in casa.
      Pompa de caldura subdimensionata, nu stiu ce sa zic, probabil nu o folosea corect. SI daca ar fi putin subdimensionata nu e o problema, intra rezistentele de backup, la un randament mai slab. Dar ma indoiesc ca ar intra prea des la ce ierni avem in ultimii ani.
      Probabil folosea pompa de caldura cu vas tampon (buffer) cu grup de pompare si amestec, termostate, nu-i asa? Sau o folosea pe perioade scurte, nu continuu.

    • @DumitruUrsu
      @DumitruUrsu 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex când ziceam de centrala subdimensionată, mă refeream la centrala cu gaz. Probabil din cauza depunerilor, dar după aproximativ 3 ani nu mai putea face duș iarna, nu reușea centrala sa încălzească și radiatoarele și apă menajeră. A chemat 2 sau 3 meșteri care nu au putut face nimic centralei.
      Dar că tot veni vorba, e o plângere foarte frecventă faptul că pompele de căldură sunt subdimensionate - producătorii tind sa exagereze numărul de kw, iar vremea de afara pare că niciodată nu "bate" cu măsurătorile făcute în laborator. Poate că acuma e mai puțin relevant, cam toate pompele au invertor și îți poți lua una semnificativ mai mare, ca apoi să funcționeze într-un palier de putere mai mic. Cam asta e planul meu, de fapt.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@DumitruUrsu Sa le luam pe rand. Centrala pe gaz nu face si apa calda menajera si apa calda in calorifere in acelasi timp. Are o vana cu trei cai care comuta intre ACM si calorifere, nici macar nu opreste flacara cand face asta. Deci atunci cand este cerere de ACM comuta pe vana pe circuitul care circula apa intre schimbatorul primar si schimbatorul de caldura in placi si astfel se obtine ACM instant (valabil oentru centralele moderne si fara boiler). Cand inceteaza cererea de ACM comuta inapoi pe circuitul de incalzire, apa din acest circuit inchis trece prin schimbatorul primar si se incalzeste.
      Deci alta e problema acolo si din pacate n-ai gasit un instalator priceput.
      Plangerea "frecventa" depsre pompele de caldura subdimensionate vine de obicei din cauza instalarii deficitare si/sau a utilizarii necorespunzatoare. Din pacate la scoala ori n-am fost atenti ori n-am inteles sau nu au fost logic explicate niste principii ale fizicii.
      O casa de 100-150 mp mediu izolata are un necesar de caldura de 3-8 kW. In niciun caz un necesar de 24-35 kW cat are o centrala gaz. Puterea tat de mare a unei centrale gaz este necesara doar pentru productia de apa calda menajera instant. Una de 24 kW produce cam 12 litri pe minut iar una de 35 kW cam cu 5 litri in plus.
      O PDC de 6-10 kW ar trebui sa fie suficienta in majoritatea caselor din Romania insa la instalare se monteaza si 1-2 rezistente de 1,5 sau 3 kW pentru back-up. Asta inseamna ca la temperaturi la care PDC face fata cu greu pe comprsor sau nu mai face fata, activeaza automat (din soft) una sau ambele rezistente si iata cum brusc o pompa de caldura de 6 kW care nu mai produce la temperaturi extreme decat 4 kW pe compresor, poate produce 7 kW cu ajutorul rezistentelor. Da, avand un randament mai mic, dar cate zile pe an sunt temperaturi negative pe tot parcursul zilei in Romania?
      Planul tau nu este bun, din pacate. Desi pompele de caldura au compresor de tip inverter, intampina o problema. La temperaturi negative o PDC produce mai putin, puterea ei scade cand e mai mare nevoie, din pacate. SI tot din pacate cand sunt temperaturiupozitive, puterea ei creste. Ca exemplu, asta inseamnca ca pompa mea de 6 kW care are un consum maxim de vreo 2 kW (vazut doar la teste) are un consum minim de 450W, mai jos nu poate cobori. Dar la 15°C afara va avea un scop de 5-6 sau poate mai mult, ceea ce inseamna 450W x 5 COP=2.250W. Ceea ce este prea mult pentru necesarul casei intr-o zi cu 15°C afara iar asta duce la opriri si reporniri ale compresorului mai dese si teoretic scurtand viata compresorului. Acum imagineaza-ti o PDC de 12 kW, adica dubla, ea va intra in acest regim de cicluri on/off la temperaturi si mai joase de 15°C si pe o perioada mai mare a anului, ducnad la o durata de viata mia mica si la un randament mai slab, pentru ca la fiecare pornire dureaza un timp pana intra compresorul in randamentul maxim.

  • @sanasilviu5408
    @sanasilviu5408 3 หลายเดือนก่อน +7

    Dar te tine o pompa de caldura 30 de ani? in 10-15 ani nu se mai gasesc piese de schimb sau daca se gasesc sunt la preturi exagerate.....

    • @tibiavram
      @tibiavram 3 หลายเดือนก่อน +1

      Practic sunt omise costurile cu mentenanță

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@tibiavram Care mentenanta? Ce mentenanta faci unui frigider sau unui A/C? Evident conteaza instalarea, apa din instalatie, ideal ar fi un dedurizator.

    • @tibiavram
      @tibiavram 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex la un frigider poti face urmatoarea mentenanta: inlocuire freon (care in timp mai scapa si isi mai pierde capacitatea de tranport a calduri), inlocuire garnituri (care in timp se "usuca" si se crapa), reparatie/inlocuire compresor, inlocuire termostat, etc. Sunt tot felul de lucruri care se pot intampla in 30 de ani. Daca pompele de caldura ar fi atat de fiabile atunci ai putea primi garantie de 25 de ani, dar eu mai mult de 5 ani garantie la pompa ca ansamblu si 10 ani la compresor nu am vazut. Practic si in cea mai buna situatie, cand ai casa super-izolata si cum zice Soflete ai putea sa iti amortizezi pompa in 10 ani (dar in acest caz nu iti mai amortizezi restul componentelor casei) tot e posibil sa fie nevoie sa mai bagi niste bani in ea si sa ajungi ca de fapt sa nu ti-o mai amortizezi vreodata. Constat ca ideea de a avea pompe de caldura, promovate agresiv de oameni ca Soflete, Buhnici si altii, a devenit un hype, la fel ca si ideea de casa pasiva/casa inteligenta. Oricum ideea initiala cu casa pasiva era sa nu consume energie si sa nu fie nevoie de interventia umana pentru ca aceasta sa-si indeplineasca functia, acum s-a ajuns la ideea de a produce energie cat sa compenseze consumul de energie si de a avea un sistem computerizat care sa aiba grija sa isi indeplineasca functia. Denumirea corecta ar trebui sa fie "casa activa cu impact zero", sau ceva de genul.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@tibiavram Fiecare trebuie sa-si faca propriile calcule. Eu am gaz si am instalat si PDC pentru ca pretul a fost bun. Un calcul la preturile actuale imi arata ca recuperez investitia in 10 ani. Cam mult, cam la limita as zice. Insa acum am si sistem fotovoltaic montat prin AFM. Recuperarea a devenit mult mai rapida. Ar mai fi un avantaj, back-up in cazul in care cedeaza una din sursele de caldura.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      @@tibiavram N-am avut niciun frigider modern la care sa fac astfel de interventii. La centrala gaz sigur vor fi interventii si exista si costuri fixe, revizia centralei la doi ani si a instalatiei de gaz asemenea. Deci cam 4-500 lei la fiecare doi ani?

  • @amc6940
    @amc6940 หลายเดือนก่อน

    Nu recuperezi nimic 😂😂😂😂 din contra evmai scump plus daca nu ai o instalație fotovoltanica solida...nu ai nici o sansa sa recuperezi nici un ban

  • @raducristiandumitrescu1806
    @raducristiandumitrescu1806 3 หลายเดือนก่อน

    E at it de costisitor ca izolezi sau pompa sau gaze sau lemne etc....e de bogați tehnologia.Problema este ca statul nu vrea sa investească masiv în energie electrica ieftină ca sa o consumam de la gătit la caldura.Preturile le plătim noi pentru lipsa totala de dezvoltare a infrastructurii de energie a Tarii, ca merge și așa.De aici în colo ne plângem ca e nasol în România scump etc..pai dacă nu ne implicam pentru viitor deloc ca cetățeni ce sa iasă ?!

    • @deshte
      @deshte 2 หลายเดือนก่อน

      Energia electrică este ieftină doar ca ajunge la noi scumpă

  • @duracell_87
    @duracell_87 2 หลายเดือนก่อน

    daca creste pretul la gaz. Romania are gaze multe, se incep exploatarile, nu o sa se scumpeasca gazul. iar ce vorbiti voi de case nZEB... nu au romanii bani de asa ceva... mai trebuie schimbat si pretul la curent... sunt atat de multe masini electrice... si or sa fie din ce in ce mai multe, trebuiesc schimbate transformatoare, trebuiesc investitii in transportul curentului... ehe.. numai belele or sa aduca masinile alea electrice. creste mult si pretul la curentul electric

  • @prodecor9
    @prodecor9 3 หลายเดือนก่อน +2

    Sunt rentabile dar nu la noi. Românii preferă să stea la + 24 grade, nu să tremure la 19.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน +2

      Eu folosesc pompa de caldura la 135 mp, calorifere, pe tur 30-36°C, 24-25°C in casa intregul sezon, iarna trecuta consum total 2.500 kWh. Iarna asta pana in 12 feb consum total 1.945 kWh. Casa decent izolata dar departe de pasiva.

    • @HyuLilium
      @HyuLilium 3 หลายเดือนก่อน

      Daca mențin 19 e perfect, eu atât am și în apartament

    • @ofensatul
      @ofensatul 3 หลายเดือนก่อน +2

      @@HyuLilium 19 grade inseamna sa stai in frig cu hainele pe tine , tu nu stii despre ce vorbesti.

    • @HyuLilium
      @HyuLilium 3 หลายเดือนก่อน

      @@ofensatul mi se pare amuzant că nu îți vine să crezi.

    • @ofensatul
      @ofensatul 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@HyuLilium ba da cred dar e tragic sa traiesti cu impresia ca asta este temperatura de trai , i-ai bagat si pe parintii tai in varsta sa stea la copca sa vezi cat de bine se simt si ei ?

  • @mrpopescuuu
    @mrpopescuuu 3 หลายเดือนก่อน +1

    O pompa de caldura nu va rezista 30 de ani. Despre acest aspect nu s-a discutat. Evident, nici o centrala pe gaz nu cred ca va rezista, insa o noua investitie va fi de cel putin 5 ori mai mica

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Sanse pentru PDC sa reziste 30 de ani sunt mai mari decat pentru centrala gaz. Iar diferenta este de cam 3 ori, 5.000 lei o centrala decenta, 15.000 lei o PDC decenta.

    • @mrpopescuuu
      @mrpopescuuu 2 หลายเดือนก่อน

      ⁠@@razvanlex eu zic sa te documentezi mai bine despre componentele care pot ceda la o pompa de caldura. Iar o pompa de caldura la 15.000 ron nu este calitativa, este doar decenta. O pompa calitativa (Nibe, Daikin, etc.) este peste 30.000 lei. Compresorul unitatii exterioare nu va rezista 30 de ani, poate numai daca este Swing

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@mrpopescuuu Multumesc pentru sfatul pe care insa observ ca tu nu-l urmezi. 🙂
      De ce avem noi romanii in general impresia ca ceva trebuie sa coste mult ca sa fie "calitativ"? 3.000€ iti pare putin pentru o PDC, avand in vedere costul unui aer conditionat? Poti lua A/C la 1.500 lei sau la 8.000 lei, tot rece fac ambele, unul are ceva functii in plus dar care nu afecteaza calitatea racirii.
      Am montat la vechiul apartament un A/C Hyundai in 2001, functioneaza si in prezent, o singura data a fost completat freon-ul.
      Potui lua Logan sau Mercedes, tot din punctul A in B te deplasezi cu ambele, corect? Functia de baza este atinsa de ambele autoturisme.
      Folosesc doua PDC montate cu 13.000 lei fiecare, Gree Versati de 6 kW. E abia a doua iarna deci ramane de vazut cat sunt de fiabile, dar pana in prezent functioneaza fara probleme, am uitat ca exista, isi fac treaba.
      Personal nu ma intereseaza sa functioneze 30 de ani ci doar 10-15 ani e suficient.
      Stii cum e, la orice produs pot ceda multe componente, asta nu inseamna insa ca se si intampla. Mai conteaza si instalarea, folosirea si intretinerea, calitatea curentului in zona samd.

  • @ufcbox7390
    @ufcbox7390 3 หลายเดือนก่อน +2

    😂😂Baaa baiatule te ia capu nu alta,aicea cei care comenteză 95 %nu au pompe de căldură da ei își dau cu părerea domnule ,bă băieți una este să ai și să ști cu ce se mănâncă treaba asta ,și alta este când ai vrea una și nu îți permiți dar de invidie sau alte considerente îți dai cu părerea ,eu pot să aduc argumente pro 1.000 pentru ca am dar na....

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Io am doua, da' na...

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +3

    Bună comparația cu mașinile electrice, vor fi adoptate pompele de căldură ca și mașinile electrice 😂

  • @simastr8
    @simastr8 3 หลายเดือนก่อน

    Nu e sigur si fiabil nimic! Poate creste pretul gazului cum ziceau ca nu creste francul elvețian 😅

  • @marucalin
    @marucalin 3 หลายเดือนก่อน +1

    de ce nu ai facut exemplul si cu o pompa de caldura apa-apa?vad ca in ultimii ani nimeni nu mai pune baza pe pompele de caldura apa-apa!ai idee de ce?

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      Costurile sunt mari!

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Ia vezi cat te costa forajul si o sa ai raspunsul.

  • @raduku4all
    @raduku4all 3 หลายเดือนก่อน

    Deci nu se merita. In cea mai rea luna, Decembrie, Ianuarie in Brasov, temperaturi scazute, 24C - 25C in casa, pt ca a fost bolnav bebe de 2 luni, am datpe o o luna jumatate 350E. Apai sa izolez casa ma costa 10-15k E, pompa 15k E, panouri 5kE. Nu scot bani in 20 ani, si nici nu stiu daca stau 20 ani in aceeasi casa, deci momentan nu se merita.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +1

      Și raportat la prețul gazelor imediat după pandemie fără plafonare?

    • @raduku4all
      @raduku4all 3 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete Pai si curentul a fost foarte scump si se va mai scumpi.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Stii ca bebe nu are nevoie de temperatura mare in camera, dimpotriva. Ei nu-si pot regla temeperatura corpului cum o fac adultii. O pompa de caldura se poate instala cu 3-4.000€, nu doar cu 15.000€. Casa oricum trebuie izolata, iondiferent de sursa de caldura. Incepe cu ce este mai important, acoperisul probabil. Pune 30-40 cm celuloza la pod si se vor schimba lucrurile.

    • @raduku4all
      @raduku4all 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex stiu dar doarme dezvelit. In fine. Da o sa incep cu podul, acolo cred ca se pierde foarte mult pt ca sunt doar 10 cm de vata, apoi probabil sa adaug peste actuala izolatie daca e posibil 10cm, daca nu trebuie dat jos tot. Cred ca o sa fac investitii incet cu incet, cu cele care produc cea mai mare imbunatatire.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@raduku4all Chiar daca doarme dezvelit, nu-i trebuie 23-24°C in camera. Intreaba medicul, cauta informatii pe net.
      Celuloza se poate pune intre capriori. Daca ai deja acolo, eventual poti pune pe podea.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +1

    Nu înțeleg de ce ai pus 30 de ani la amortizare, schimbi cel puțin 3 pompe de căldură în perioada asta ... mai ales cele care se vând în România.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน +2

      Sa stii ca in tara gasesti pompe de caldura foarte calitative si durabile. Trebuie doar sa fii atent la specificatii, brand, vechime in piata samd atunci cand cumperi una.
      Este ca la masini: exista branduri fiabile si altele mai putin. Trebuie doar sa cauti si sa fii informat atunci cand vrei sa iei o decizie. Vorbeste cu producatorul, cauta recenzii si vorbeste cu cei care au una similar montata.

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@MariusSoflete Ca sa cumperi o alta centrala pe gaz te costa 1000 ( o mie ) de euro , in timp ce PDC aer-apa costa 5000 - 8000 euro .

    • @HyuLilium
      @HyuLilium 3 หลายเดือนก่อน

      Interesant. Dar nu putem importa din Norvegia dacă sunt mai bune, că exemplu?

    • @luk5827
      @luk5827 3 หลายเดือนก่อน

      @@HyuLilium Poti importa PDC Nibe din Suedia

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน

      @luk5827 sau prin Trust Expert. Avem recenzii facute pe pompele de caldura de la Nibe

  • @haloiusilviu4050
    @haloiusilviu4050 3 หลายเดือนก่อน +1

    Bună ziua,va aud pe toți izolare pierderi de caldura nu face fata pompa nu face fata x y z,nu va aud pe unul ce înseamnă pierdere de caldura, caldura se măsoară în grade eu la o casa de 130 m pătrați am o pierdere de 1 grad la 15 ore cu o temperatura exterioara de -4 grade,apoi trebuie sa ridic temperatura cu un grad pentru alte 15 ore. Aici este problema de gradul ala,cât timp și cu ce. Ia sa aud meseriași nu decât dinastia cu reclame. M am saturat de reclame dinastea pentru care au băgat lemne în soba toată viata.

  • @bogdanrpd5889
    @bogdanrpd5889 หลายเดือนก่อน

    Știi chiar te urmăresc ,îmi plac îndrumările ,dar tu vorbești pentru oameni care au o medie de venit de peste 10.000 Ron ,la prima căutare dai de niște rate care nu includ mai nimic ,1350 o pompă care nu asigură nimic + o nouă instalație in pardoseală ,nu deții camera tehnica ... , cât mai ține gazul chiar nu ai ce pierde! Mai consumă și sărăcia unde dracu ajungi ...nu sunt împotriva dar nu văd că este momentul pentru aceasta investiție .

  • @haloiusilviu4050
    @haloiusilviu4050 3 หลายเดือนก่อน

    Comentariul e, ce înseamna pierdere de caldura, in grade și timp conform sistemelor descrise de tine. Spuneți o casa izolata termic, conform normelor voastre la toți postați astea unde trebuie sa se încadreze,la ce pierderi,și pe urma vede omul sa facă o comparației nu doar reclame!!!!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  3 หลายเดือนก่อน

      Nu am inteles exact intrebarea ta, poti sa fi mai specific?

    • @haloiusilviu4050
      @haloiusilviu4050 3 หลายเดือนก่อน

      @@MariusSoflete câte grade pierde o casă bine izolata si în cât timp asta as vrea să aud de la experți?? De case pasive și bine izolatae încălzite cu tot felul de surse toată lumea vorbește . Matematica e pe cifre!

  • @emirates9847
    @emirates9847 2 หลายเดือนก่อน

    Tu studiez prea mult .Teoria cu practica ta nu se potrivește întodeauna.Tu vorbești din calculele tale fără să găsești soluții practice și ieftine .Tu vorbești de izolația casei schimbări care trebuiesc făcute la o casă . Ai analizat situația cum s-a încălzit până acuma . Deci a funcționat .Ma refer la gaz .Caldura pe calorifere era de 60-70 grade .. Pompa de caldura este rentabila la temperaturi joase in casa nu afara . Deci măresc suprafața caloriferelor și crește volumul de apa . Daci pot merge cu temperatura joasă sau mai mică . Folosesc pompa de căldură numa pentru încălzire în casă . Apă caldă o produc cu o pompă de căldură numa pentru apă caldă cu posibilitatea să funcționeze vara cu încălzire de la soare . Deci revin nu-i nevoie să mai investești în partea solară pentru apă caldă am dat un exemplu .Pompa asta o poți monta în casă sau în pivniță sau într-o cămară unde ai alimente .Pompa trage aerul din încăpere deci ai avantajul că-ți uscă încăperea și nu mai ai umezeală dacă ai .Vara poți răci încăperea .sau partea unde montezi pompă . Poți să faci evacuarea și aspirația să tragă aerul de afară .Acuma atenție .Pompa asta îți consumă cam 500 wați pe oră .Dar merge toată ziua .Nu.Deci faci economie enorm . Revin la pompa de caldura . Tu faci calculele cu pompa montata afara . Poți monta pompa la fel jos la subsol unde ai pivniță sau un spațiu în interior . Automat temperatura nu se compară cu ceea de afară deci consumul este mult mult mai mic .Plus ai temperatura constantă în încăpere . Dar la fel poți face aspirația evacuarea din afara . Și ai să vezi cum calculele tale se schimbă .Cine nu vrea să cumpere pompa de căldură se poate încălzi cu clima aparate care sunt tot pompe de căldură dar sint aer- aer.
    Eu lucrez pe așa un sistem și funcționează . Facem și calcule . O pompa pt apa costa 2000€ in sus .Depinde de marca și ce adaptări pui pe ea .Ma refer cu încălzire de la soare vara pentru apă sau nu .
    O pompa simpla monobloc costa 5-6 mii€.Care poți să faci și apă caldă dar îți trebuie un puffer. Mai pui niște panouri care astăzi costa de la 70€ bucata depinde câte cumperi poți cumpăra 36 bucăți la paleta care sint bifaciale deci prinde pe amândouă părțile și ai 15 KWP . Costul lor se ridică la 3000€ .sigur ai nevoie de cabluri ramele pe care se pun panourile .invertorul costă 1300€. Și dacă cauți bine mai ai nevoie de niște bateri care costă iara vreo 7000€ care le poți face sa meargă și dacă se ia curentul deci ca și insulă cum se numește ..Dar le faci pe rând și nu ai bătaie de cap . Studiază puțin și poate îmi dai dreptate .O zi bună vă doresc .

  • @cristiantcaciuc2456
    @cristiantcaciuc2456 3 หลายเดือนก่อน

    am citit aproape toate comentariile și toți fac trimitere spre costuri, dar de confort nu se pomenește. Până la urmă, confortul este cel căutat: spargi sau nu lemne, cari sau nu lemne (+depozitare), revizii peste revizii (ba la țevi, ba la centrală), cu gazul în casă e un risc (mai mare decât o rețea electrică realizată corespunzător), costul energiei electrice nu suferă același creșteri, fiind o necesitate mai mare și cu un impact asupra populației mai grav (ce guvern își permite să se joace cu curentul populației), la o adică poți opta pentru fotovoltaice (injectezi vara, tragi iarna), avariile la energie electrică sunt tratate cu maximă prioritate, la gaz mai lejer, curentul e la kwh/gazul e la gigacalorie (nu se plătește pe metru cub, iar iarna gazul, cică e mai slab caloric). Ce dorești, cost sau confort? Părerea mea, dacă o casă e izolată bine și corect (măcar 12-14 cm izolație, corect așezată, etanșare bună), locatarii au un stil de viață echilibrat și conștient (dacă vrei căldură ambientală cu +2, 3 grade acum, apă caldă instant și pentru tot clanul, pompa de căldură nu e pentru așa ceva), o soluție care încălzește iarna și temperează/răcește vara atunci mergi pe pompă de căldură, dacă NU...gaz, lemn etc...

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน +1

      Tot ce spui aici este greșit, preturile la energia electrică și la gaze sunt liberalizate dar le ai relativ mici pentru că guvernul suportă o parte din costuri, bineînțeles că tot din banii tăi, dar indirect. Te astept cu același comentariu după anul 2026, când nu o să mai fie subvențiile la prețuri din industria energetica, iar prețurile o să fie triple față de ce ai acum .

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      Peste 3 ani să vezi ce o să se joace guvernul cu tine și cu noi, vorbim atunci.

    • @cristiantcaciuc2456
      @cristiantcaciuc2456 3 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu nu prea le gândești. Analizează ponderea energiei după sursa de producție și vei observa că majoritatea energiei se produce la un cost redus (hidro, nucleară, solară și eoliană). zona unde fluctuează mult e cărbune (datorită certificatelor verzi) și gaz/petrol datorită prețului la materia primă. Componenta care influențează decisiv prețul e jocul de pe bursă și tranzacțiile pe energie, adică piața liberă. De backup, poți merge pe panouri cu baterii și injecție în rețea cu recuperare la nevoie. Marius face referire, în principal, la reducerea nevoii de energie pentru încălzire, efectul fiind facturi mici și poți asigura căldura din orice (casa fiind foarte bine izolată, necesarul de căldură e mult mai mic comparativ cu casele neizolate corespunzător). Lasă teoriile conspiraționiste mai deoparte și mergi pe cifre concrete și situații reale (ce mișcări sociale ar naște o explozie a prețurilor la energie, amintește-ți 2022), cine ar risca asta? soluții offgrid pe energie sunt, nevoia direcționează

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Nu stiu daca e riscul mai mare la gaz, totusi ISCIR este obligatoriu la doi ani, revizia instalatiei de gaz asemenea, este obligatorie montarea senzorului de gaz conectat la electrovalva cu inchidere automata. La circuitul electric nu te verifica nimeni, din pacate. Si nici nu are miros decat cand e prea tarziu.

    • @cristiantcaciuc2456
      @cristiantcaciuc2456 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex da, revizia, senzorul și electrovalva sunt obligatorii, dar sunt foarte multe cazuri cu senzor scos din priză, revizia expirată de ani de zile. La energie electrică riscul e redus prin dimensionarea corectă a instalației, echipamente adecvate, siguranțe și protecții. Intr-adevăr, nu sunt controale pe instalația electrică, ține de fiecare din noi să se execute conform proiect de specialitate și să nu ignori mirosul de încins (mai ales când pe o priză bagi echipamente mari consumatoare, cazuri foarte izolate). Prefer electricitatea în defavoarea gazului, nu îmi e comod să am gaz în casă, iar în cazul construcțiilor in beton, nu are ce să ia foc de la scurt circuit.

  • @Alex-fe5kx
    @Alex-fe5kx 2 หลายเดือนก่อน

    Crezi că ține 30 de ani pompa de căldură? Zici că o amortizezi pe 30 de ani...

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน +1

    Din păcate pompa de căldură nu e pentru majoritatea românilor care stau la țară din multiple cauze:
    -casele sunt insuficient izolate
    -bransament monofazat
    -folosirea căldurii doar seara, nu în mod permanent
    Astea sunt concluziile mele după ce am pus o pompă de căldură la o casă care era încălzită pe lemne și credeam că e mediu-bine izolată.
    Din păcate nu face față pompa nici măcar la 0 grade ...

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน

      Nu cred ca o folosesti corect. Am instalat pompa de caldura la o casa la tara slab izolata si face fata la 0°C fara probleme. Cand se face mai frig poate cere ajutorul centralei electrice. Sper ca nu folosesti termostat de ambient cu pompa de caldura, ea trebuie sa mearga permanent si constant, nu trebuie folosita ca un cazan pe lemne. Puterea ei poate fi prea mica pentru a recupera caldura pierduta cand face pauze.
      Daca incalzesti doar seara NU are cum sa faca fata. NU o poti folosi ca pe orice alta sursa de caldura, cred ca e si logic. Puterea ei este probabil mai putin de jumatate fata de cazanul pe lemne, posibil chiar o treime sau un sfert. Cat aveai cazanul, 30, 50 kW?

    • @bbogdanmircea
      @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Mulțumesc pentru răspuns.
      Ai intuit bine cumva, pompa nu este instalată și folosită corect, ea merge cumva hibrid împreună cu centrala pe lemne încălzește un puffer de doar 250 litri din care trage casa pe baza TA.
      Pompa are 12 kW centrala 30 kW dar chiar și așa nu face față și consumă enorm dacă las doar pompa.
      Nu prea știu ce să fac, vreau să pun pompa doar pe direct legată la casă și centrala pe lemne cu puffer și TA și să văd dacă merge mai bine, dacă nu renunț, după cum spuneam dacă nu încălzești non stop e cam degeaba pompa de căldură.
      Asta nu spune nimeni că PDC trebuie să meargă non stop.

    • @razvanlex
      @razvanlex 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@bbogdanmircea Fiecare sursa de caldura se foloseste diferit, in functie de putere si modul de functionare. In general o casa locuita trebuie incalzita permanent si constant, indiferent daca vrei confort sau nu si indiferent de sursa de caldura.

    • @sorinsorin5952
      @sorinsorin5952 3 หลายเดือนก่อน

      ​​@@bbogdanmircea
      Eu am pdc aer-apa, 6kW, printre cele mai ieftine de pe piata. Nu merge non stop, ci doar cate 3-4 ore o data sau de 2 ori in 24 ore, in functie de cat este de frig afara. La -16°C a mers cam 6 ore (nu are rezistenta electrica). 23 °C in casa cu termostat de ambient. Casa f bine izolata, incalzire in pardoseală

    • @bbogdanmircea
      @bbogdanmircea 3 หลายเดือนก่อน

      @@sorinsorin5952 Dă te rog mai multe detalii ce suprafață și ce izolație ai?

  • @berarcristian6904
    @berarcristian6904 3 หลายเดือนก่อน

    "The Sun sends the Earth 174,000 terawatts of free energy - every day.
    It makes sense to use- this gift of nature to heat and cool our homes." Thermia Heat Pumps.

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      The problem is at night!

  • @predacorneliu
    @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน +1

    Atenție: dupa 2026 plafonarea prețului la energie electrică se elimină, deci preturile per kWh o sa crească si de 5 ori.
    Probabil că toți care își montează acum o pompă de căldură o să renunțe la ele după 2026, datorită prețului energiei electrice.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      De ce doar de 5 ori si nu de 50 de ori? Daca tot arunci asa cu cifre fara nicio baza?!
      Cand montezi si panouri solare, nu te prea mai afecteaza pretul energiei electrice.

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Tu vorbești serios? Omule, vorba lu' nenea Iancu : ești pr.st!

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Nea Ciolacu, panourile solare nu produc energie electrică, mai studiază apoi revin-o!

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@razvanlex Stai pe poziție și o să vezi, de 5 ori o să crească, că așa vreau eu și așa o să fie.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu Las-o mai usor cu bautura...

  • @cristian_pop
    @cristian_pop 2 หลายเดือนก่อน

    Atata ca pretul energiei electrice este legat de pretul gazului deci vorbesti in dodii, scuze.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      Am inteles. Si tu zici ca ne putem produce gaz in gospodariile noastre nu? La butoi asa, ca țuica 😉, mai simplu decât energia electricǎ din fotovoltaice

  •  3 หลายเดือนก่อน

    Calculul facut nu prea este corect. Prea multe aproximari legate de preturile energiei electrice, pretul gazului si inflatie. Indiferent de situatie casa izolata, neizolata, pasiva sau nu consumul de energie pentru incalzire este acelasi indiferent de tipul surse. Prea multa reclama E-on.

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

      Cum sa fie același consum dacă ai o casă pasivă sau neizolată? Ai idee despre ce vorbim sau comentezi in necunoștință de cauză?

    •  3 หลายเดือนก่อน

      Din pacate nu ai inteles ce am spus. @@predacorneliu

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 หลายเดือนก่อน

      Bun, ajută-mă atunci cu următoarele răspunsuri:
      - prețul la energie - gaz și curent, că e de la E.ON sau nu, este prețul luat în calcul, conform OUG 27/2022?
      - mai exact, despre ce aproximări vorbim?
      - am avut variații mari la inflație în ultimii 5 ani?
      - atunci ce e diferit între o casă neizolată, izolată sau pasivă dacă nu necesarul - și implicit de aici, și consumul de energie, în funcție de sursă și randament?
      Omu cât trăiește învață și nu cred că le știu eu pe toate, dar case pasive certificate, instrumentate și măsurate am făcut câteva

  • @predacorneliu
    @predacorneliu 3 หลายเดือนก่อน

    Pompa de căldură in 30 de ani? Pe bune, atât ține o pompă de căldură?

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      Poate mai mult, depinde.

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Care dintre componentele unei PdC tine 30 de ani? Aoleo, tu ești ăla cu panouri solare care produc energie electrică?😂😂😂

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 หลายเดือนก่อน

      @@predacorneliu Carcasa de tabla in mod cert. N-am sustinut niciodata ca tin componentele 30 de ani, nu vad relevanta. Pentru mine 10-15 ani e suficient, la cat m-au costat.
      O mare parte din oameni numesc "panouri solare" atat pe cele care produc incalzesc apa cat si pe cele fotovoltaice. In general cand cineva spune panouri solare presupun ca se refera la cele fotovoltaice, pentru ca in opinia mea, celalat tip nu-si prea mai are rostul din cauza costului, utilizarii limitate in clima noastra si mentenantei.

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 หลายเดือนก่อน

      @@razvanlex Nu știu ce pregătire ai dar ești total pe dinafară și te mai contrazici și singur, ai menționat că ține o PdC mai mult de 30 de ani iar acum îmi spui că nu, când afirmi ceva ai un studiu la bază sau o documentație tehnică sau pur și simplu arunci o prostie?
      Nu știu cine se referă la panourile solare ca fiind fotovoltaice dar nici măcar fi-miu de clasa a V a nu o face, știe copilul că cele solare produc apă caldă și cele fotovoltaice produc energie electrică. Aici se discută tehnic nu este vorba despre fotbal, să îți dai tu cu părerea aiurea.