Te salut Alin, Iti prezint urmatoarea configuratie si consum la casuta noastra din Zalau, Salaj: Casa p+1, 150 mp utili Pereti caramida 29+20 cm polistiren Sub placa de la cota 0, 5cm extrudat, peste placa 7cm extrudat, apoi ipat Peste placa de la etaj 15cm polistiren(urmeaza inca un strat de inca 15 cm) Geamuri tripan montat la buza zidariei cu benzi int-ext Pentru incalzire folosim un pdc aer-apa de 6kw hyundai-monobloc instalat la liber, fara termostate, actuatoare, pompe, puffere. Pentru acm avem un boiler cu pdc hisense de 300l. Pdc folosim pe curba, in casa avand 23-24 grade. Consumul pentru incalzire pentru luna noiembrie: 333 kwh Decembrie 358 kwh Curios sa aflu consumul tau si pe decembrie. Un an binecuvantat cu pace si bucurii in fiecare zi!
@@demerzzel deci cireasa de pe tort e ventilatia. Nu ma asteptam sa fie atat de faina. Ai tot timpul aceasi calitate a aerului ca si cum ai avea geamul deschis.
Sunt unul dintre abonații tăi și urmăresc cu mare atenție postările tale și citesc toate comentariile. Apreciez foarte mult sinceritatea și bunul simț al tău. Aș dori să te întreb: dacă am pereții din BCA yutong de 30 cm și izolez cu polistiren de 20cm (fără recuperare de căldură), o să am probleme cu egrasia? Sau ar fi mai bine să izolez cu vată bazaltică? Dacă am camera tehnică pe zona nordică este bine? Mulțumesc anticipat.
@@danutmanea5531 daca bugetul nu este o problema va rec9mand sa izolati cu solutia celor de la ytong, placi minerale cu oermeabilitate mare la vapori. Personal mi s-au parut scumpe. :( Polistiremul cred ca este la jumate fata de vata si nu cred ca o sa aveti probleme, insa mai intrebati si la alte persoane din domeniu. Sunt sigir ca multa lume a izolat cu polistiren peste bca, inclusiv tati la sat, si n-ma vazut sa aiba probleme.
@danutmanea5531 am inteles. Eu o am pe est, si primavara cand bate soarele in ea si sunt 12 gr, sensorul citeste ca ar fi 22, si ii da comanda falsa, pe curba... Ea trage aer, si schimba ft mult volum de aer, personal as orefera pe nord decat alte orientari si sa bata soarele in ea...
Ar fi bine sa faci un calcul când va veni timpul si la mentenanță,adică alte costuri de întreținere ,spălare instalație,(ce înseamnă), minusuri (sunt cu siguranță),revizii,etc.
@@marc_42 daca faceti referire la incalzirea in pardoseala, ar fi fost aceleasi costuri indiferent de sursa de incalzire. Tot necesita spalare, indiferent cu ce incalzesti acea apa. Daca faceti referire la mentenanta pe an a pdc, da, sunt niste costuri, cum si la csntrala pe gaz se fac periodic.
160 mp utili, tot 24grade, 480 kwh consumati si 1815 kwh generati, deci la mine COP-ul e 3,79 dar diferența cred ca o face izolatia casei; eu am 15cm polistiren exterior, caramida porotherm 25 cm, izolatia sub sapa 5 cm polistiren extrudat, in pod peste placa de beton am 10 cm polistiren extrudat + 10 cm de vată, închisă cu osb, și geamuri tripane dar fara sistem de ventilație cu recuperare....foarte mare diferența, dar asta înseamnă să o cumperi gata făcută. Dpmdv merita ca boilerul sa fie separat cu pdc, luna trecuta am avut consum de 45 kWh, iar aerul rece mi-l baga in cămară.
@@adrianpatrut_TM plus ca, cand aerisesti, aerul rece trebuie reincalzit. Tin minte ca, cand am dat drumul al ventilatie, de la 24 de gr mi-a scazut temp in casa la 23.4, am mai marit temp.pe.tue cu 1 grad si a revenit la.24 de gr in casa, dar nu mai deachid geamurile... Poate poti pune ceva ventilatie descentealizata...macar in dormitorul matrimonial.
Samsung cu R290, pompa deserveşte o casă construită în 1990, de aproximativ 150 mp, doar parter, izolatie 10 cm exterior, 20 cm pod, geamuri normale termopan, calorifere supradimensionate Radox, consum mediu de 1 kw / oră, temperatura interioară 22 grade, curbă de căldură (temperatură tur 33-38 grade) plus termostat de cameră, COP între 3.6 şi 4.33, cost achiziţie 27310 Ron. Consum 1250 kw Noiembrie plus Decembrie, factură Noiembrie 645 Ron toată casa, hidroelectrica.
@@chrischris5212 dap! Daca vreti, nu faceti un video sa-l postam pe canal? Ideea e sa diti cat mai transparent, aa vada oamenii alternativa la i calzirea cu lemne...
Casuta de 75m2 (p+mansarda), fara izolatie exterioara exceptand vata bazaltica de 10cm in acoperisul mansardei, cazan cu gazeificare + panou solar pentru apa calda in extra sezon. Temperatura constanta 21-22 de grade (peste mi se pare prea cald iar la 21 deja stau in tricou). Cost lemn aprox 250 lei pe luna + 15-20 lei curentul in lunile cu foc.
@@alincioaba464 Eu m-am ocupat singur de ele. A durat cam o saptamana si jumate taiat spart si cladit, doar dupa mesele dupa munca. Preturile variaza de la zona la zona, dar nu e ieftin, acum cativa ani era 5-6 sute de lei per camioneta, adica putin sub 100 de lei metrul. Daca platiti toate astea lemnul iese destul de scump ca metoda de incalzire. Am facut un calcul si costul e cam acelasi cu incalzirea pe peleti, care e mai usor de automatizat, mai curata, mai eficienta si cu autonomie mult mai mare. Avantajul lemnului e ca fata de peleti e mult mai usor disponibil, in cel mai rau caz tai gardul si il bagi pe foc. La peleti esti legat de furnizori care pot creste pretul sau sa ramana fara materie prima.
Atâția KW, calcule peste calcule, mai bine te lipsești. De ce nu spui și cât ai investit pentru instalatie. Eu în Noiembrie am plătit 420 lei la gaz pentru încălzire și ACM. Zi-ne in cat timp, amortizeze tu aceasta investiție. Și încă o întrebare, Zi-ne și cât ai plătit curentul pe luna noiembrie?
@@alincioaba464, destul de mare. Te înțeleg, ca a fost practic cea mai buna alegere pentru tine, pentru încălzirea locuinței. Eu ma gândesc bine dacă merita investiția cu panouri solare. Curentul iarna plătesc în jur de 150 lei, și în august am plătit 250 lei pentru ca am un A.C. de 24.000 btu.
@zimbroianuadrian orice investitie merota fmdaca e fandita si facuta cu cap. Daca scad din 700 lei, 265 ron, energia oentru masina electrica rezulta curentul oe toata casa in jurul valorii de 435 ron, dar sa zicem 500 ron. Curenrul oe toata casa, plita, ventilatie, incalzirea casei, 3 laptopuri(lucram de acasa), 2 tv uri, acm, nu mi se oare mult deloc. Duoa ce pun si fv, factura respectiva o sa fie zero.
24grade, 177mp incalziti (mai am si demisol 46mp neincalziti dar se face transfer bun :) am cam 20grade un el), 12cm pe fatada, 20cm vata pod+3cm spuma si 15cm vata+3cm spuma pe partea mansardata, sub podea doar placa cu nuturi, caramida 30cm, geamuri pachet 44mm, fara benzi. Consum gaz incalzire+apa calda 1800kw, 556 lei
@@sergiumitrea6437 salut, as zice ca e minumul acceptat :). Daca e din grinzi de lemn planseul, ar merge 15-20cm intre grinzi si restul invers. Eu am cam pus la constructile noi 35-40cm :)
Îndrăznesc un calcul pentru un termisemineu pe pelet,randament 90%. Pe luna noiembrie ai avut un necesar de 1343 kw termici, la un randament de 90 % ar însemna că din pelet ar trebui sa avem un consum de 1493 kw. 1493 kw împărțim la 4,9 kw cât se spune ca ar cedat un kg de pelet de calitate înseamnă 305 kg pelet, împărțim la 15 kg sacul și rezulta un consum de 20,3 saci. 20.3 saci de pelet la un preț mediu de 18 lei ar însemna 366 de lei. Comparam cu prețul energiei electrice consumate și rămânem cu o diferență de 74 de lei. La aceasta suma ar trebui sa adăugăm și cel puțin 50kw electrici consumați de termosemineul pe pelet adică încă 45 de lei. În total ar fi o economie de 119 lei pe luna. E mult e puțin fiecare știe casa lui.
Am mai făcut un calcul pentru a compara pompa cu un termesemineu pe pelet. Dacă caldura prin pompa costa 247 iar cu pelet costa 366 asta înseamnă că încălzirea cu pelet ar fi cu 48% mai scumpa decât cu pompa de caldura.La.100 de lei platiti cu pompa ,plătim 148 pe pelet.
@@alincioaba464pe mine termosemineu montat la pardoseala acum cinci ani cred, m-a costat 8000 de lei , legarea la distribuitor cam 200 de euro și punere 8:56 a în funcțiune 100 de euro. Cu totul cam 2000 de euro montaj inclus.
Am mai făcut un calcul, dacă pompa pe caldura Daikin a costat 7300 montaj inclus, un termosemineu de 25 kw suficient cred eu pentru casa ta a costat acum cinci ani 2000 de euro cu montaj inclus, rezulta o diferență dr 5300 de euro adică 26500 de lei. Consideram ca preturile la energie electrica și pelet ar rămâne constatate, asta înseamnă că suma de 26500 s-ar amortiza ,după calculele mele, atunci când pompa va cheltui energie electrica de 55200 lei. E un calcul oarecum simplist pentru ca trebuie avut în vedere fiabilitatea, confortul, costul cu mentenanță.
7 วันที่ผ่านมา +4
Si eu sunt foarte multumit de pompa de caldura, tot in Timis. Pe noiembrie am avut COP de 6.6 (geotermal, cu foraj). O observatie: centralele pe gaz nu sunt 100% eficiente. Costul pe gaz ar fi fost ceva mai mare.
Cu prima ocazie o sa revin si eu cu costuri centrala pe gaz(nu am inca gaz in zona dar incep cu kit de 2 buteli la 80l) util 160 mp. investita in centrala plus buteli ma ajuns 7000 ron (4000 centrala de 26kw 3000 kit 3 buteli) pentru pompa pe caldura aveam nevoie de o investite undeva la de 10 ori mai mare intital.
@@irimiaconstruct de 10x mai mare nu, dar clar mai mare. Pai haideti sa documentam aici oe canal daca vreti, va las o adresa de mail, si-mi trimiteti filmarile si eu va postez filmarea( nu e nevoie sa va afisati fata daca nu doriti) si avem o comoaratie directa. Cu co ditia sa nu alteram consumurile si realitatea. Cioaba_alin@yahoo.com
@@alincioaba464 o sa va spun costurile totale la materiale cu facutra cu tot, fara manopera, si ce izolatie, tamplarie, chiar sunt curios sa vedem care este diferenta. referitor la 10x mai mare da, greseala am facut la 7000 euro(minim) oricum un 6 spre 7x este...
@@alincioaba464 la fel de curios sunt si eu, noi lucram in domeniu dar sincer cu buteli este prima, peleti,gaz metan,lemne, cunoastem bine spre foarte bine tot ce inseamna consum raportat la mp-izolatie-tamplarie-grade in casa. e lunga lista
e mai greu de estimat continutul de energie din lemn, depinde și de esență. Gemini spune ca stejarul ajunge până la 2200kwh, ceea ce ar face lemnul mai competitiv, fără a lua in calcul munca suplimentară
@@mihaimihai1096 niciodata, cred. 😅 Pdc a costat 7300e, centrala pe gaz cu tot cu teava am auzit ca ar costa cam la 2500-3500 euro, eu nu am gaz. Dar daca pe alri oameni i-ar costa mai mult(costa sa teagi teava de gaz in curte), sa stie la ce sa se astepte...
Prin anii 60 cativa cercetatori au construit o casa cu pereti de 1 m polistiren, nu mai tin minte rezultatele. Congelatorul frigiderului meu are 12 cm grosime iar temperatura exterioara 23 C.
@@alincioaba464 O casa pasiva, undeva prin Sicilia. Fara surse de caldura in afara de corpul uman.Casa bine izolata nu este neaparat cea mai eficienta energetic, doar daca intensitatea radiatiei solare este sub 200 W/m2. Am lucrat mai multi ani intr-un birou aprox. 14 m2 cu un perete exterior orientat spre sud, in Chiajna, 2 geamuri clare, tamplarie metalica cu punte termica. Intr-o zi insorita de iarna, afara max. 10 C, in interior 31 C. Specialistii spun ca puntea termica duce la pierderi de caldura dar nu spun de aportul de caldura, temperatura tamplariei metalice la interior 45-46 C. Pentru zilele reci cu cer noros foloseam o aeroterma 2 kW, instalatia de incalzire cu aer cald avea debitul de aer prea mare pentru mine. Vara era groaznic, cu aerul conditionat la maxim, 31-32 C si curent. Varianta optima este o izolatie variabila. De ex. fereastra deschisa=zero izolatie, fereastra inchisa=izolatie, fereastra inchisa+oblon izolator=izolatie foarte buna. Modelul meu este pentru toata anvelopa cladirii dar nu intereseaza pe nimeni. Acasa, la bloc, am pus o folie fotovoltaica 100 W pe perete si un geam ultraclar 3 mm peste ea. Folia incarca un acumulator iar un ventilator trimite caldura in incapere.
@mihaistroescu6563 si la casa mea problema principala nu este sa incalzesc casa, ci mai degraba racirea ei, pe la final.de sept eu inca foloseam clima sa racesc pt 10-15 min casa pe cand vecinii pornisera sobele si centralelel pe lemne... Orice electrocasnic emana energie termica, dusurile, nr de persoane. Vara folosesc racirea in pardoseala oestw noapte si clima pe dezumidificare ca sa pot mentin 23-24 de gr... dar nu vad asta ca o ob pt ca vara panourile fv pot produce mult mai usor. energie fata de iarna.
@@alincioaba464 Am si o cabana de lemn P+mansarda, 80 mp, vara racirea cu apa din fantana dupa amiaza pentru parter, iar noaptea la etaj cu fereastra deschisa. Apa calda se incalzeste in furtunul de udat gradina prin recirculare intr-un butoi de plastic, cand este soare, temperatura maxima 45-46 C. Iarna nu stam acolo. Podeaua nu este izolata iar in casa cu obloanele inchise temperatura scade la 20 C in zilele calduroase de vara pana cand ajungem acolo, dupa ce ajungem caldura emanata de noi, bucataria ridica mult temperatura. Panou fotovoltaic doar pentru iluminat, nu mi-am propus sa investesc foarte mult. Am un cazan pe gaz care imi asigura caldura iarna daca trecem pe acolo si apa calda cand nu este soare sau e prea rece.
Sincer ,povesti toți va încălziți cu 2 bani la comentarii în realitate este altceva, și eu am pdc cu care ma încălzesc dar ce vorbești tu sant basme teoretice, coboară cu picioarele pe pământ 8:288:28 pământ pământ pământ
@@marianilie7321 o sa-l prezint in filmuletele ce vor urma. O sa adaug si peleti si eventual incalzire si cu butelii pe gpl. O sa devina si mai interesant cand o sa-mi montez si fv cu acumulatori.
@ Eu stau f bine pe sistem fotovoltaic cu stocare si pe incalzire folosesc un gree aer conditionat de 24000 btu si ocazional centrala pe gaz. Inca mai calculez daca se merita sa iau pdc. gree consuma 3,4kw si produce 10 kw termici dar usuca aerul si face zgomot
@@mariusg4232 da, sigur: 703,22 lei. Dar cu remarca ca am si o masina electrica cu care am facut in luna noiembrie aprox 2300 km. Totul in casa este electric, plita, ventilatie, 3 lapropuri, lucram si de acasa, 2 tv-uri, etc. Acum rwalizez ca puteam pune factura in video... daca nu ma credeti, lasati un nr de tel si va dau poza cu factura.
Da, nu mi-am gasit cuvintele. 😆 Legat de celuloza, da. A fost mai ieftin, pt ca m-am ocupat personal sa o izolez si nu am fscut cu o firma. Am achizitionat direct de la producator cu 2.9 lei per kg tva inclus si mi-au intrat cam 18 kg pe mp la grosimea de 42-50 cm initial. Transportul undeva la 1500 ron si utilajul mi l-au dat cei de la fabrica. Insa daca su teti o persoana mai comoda, va recomand pe cineva care face sub pretul firmelor, foarte convenabil.
acele estimari pentru gaz nu sunt corecte pentru ca ei masoara in mc si apoi ii transforma in kwh dar functie de calitatea gazului acest raport poate fi mai mare sau mai mic deci estimarea ta nu ma ajuta personal dar iti pot spune estimativ ca la 180 m2 pe p+1 la gaz am consumat ~210 mc dar casa nu este eficienta energetic de loc din pacate.
E o medie ce am luat. Ca sa-si faca lumea o idee, am incercat sa tin cat mai corect calculul si sa nu l alterez in vreun fel. Daca aveti alte formule sunt deschis la reinterpretari.
Nu ma convinge cu nimic o pompa de caldura, este mai scumpa la achizitie si totul este conditionat (dooh) de cat de bine este izolata casa. Decat sa investesc in pompa de caldura mai bine imi iau centrala pe gaz normala si bag restul de bani in izolatie. Pompa are logica doar pentru zonele unde nu exista gaz dar si acolo sunt alternative. Nu sunt contra celor care isi permit un astfel de sistem, fiecare ne uitam la buzunarul propriu, dar daca bugetul este limitat mai bine bag in plus la izolatie si merg pe centrala clasica. In schimb ce am vazut ca se face prost in Romania este montajul corect al unui cazan in sistemul de incalzire in pardoseala, mai toate forumurile sau grupurile de pe net sunt pline de oameni care nu ii dau de cap, si asta pentru ca instalatorii din Romania au invatat meseria dupa ureche si nu au habar sa faca o instalatie cum trebuie.
Total de acord cu tine. Mai ales ca ai bagat-o pe aia care pe mine ma unge la inima, izolatia. 😍 Dar ce te faci acolo unde nu ai gaz? Eu nu am. Ce solutii aveam? Lemne eu nu arunc pe foc, sotia nici atat. Centrala electrica, uite cat era diferenta in plis doar pt o luna... Centrala pe peleti? Sunt la mana lor, energie electeica mai pot face... dar peleti? Sau ce te faci cand instalatia de gaz sa o tragi pana in casa si ce teava plus restul acaraturilor te duc la 4k de euro? Nu ai plati diferenta de 3k de euro pt o pdc? In apararea mea: nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Expun doar niste consumuri la o casa izolata bine.
@@alincioaba464 Am inteles ce arati si te felicit pentru asta. Nu am venit aici cu gandul sa dau de pamant cu ce ai doar pentru ca eu nu-mi permit sau nu ii vad rostul pentru cazul meu particular, ar fi penibil sa fac asta, desi daca ma uit la altii in comentarii. Inca un lucru trist la noi in tara este ca se impinge mult idea de constructie NZEB de catre normativ si cu toate astea daca cauti vata de 20cm ai sa ramai surprins ca inca este considerata ca un produs exotic.
@theohim9155 sincer si eu bugetasem initial vara de 20 cm. Cand am ajund la fatada, deja se terminasera banii de pe la alte scumpiri... :( Si eram setst tot pe vata. Cand am vazur diferenta de oret intre vata si polistiren am decis sa merg pe polistiren, gen 6500 euro pret final pe polostiren de 20 cm vs 11.k euro cu vata de 20 cm. Manopera mai scumpa la vata, adezivul, diblurile, si vata in sine. Si nu am vreun argument sa-ti dau, in afara de cel ignifug pt care sa zic ca meritau cei 4500 euro in plus in cazul meu. Cum zicea un prieten: Cea mai buna incalzire e izolatia, fie ea si polistirenul. 😅
@@VladPopa17 la cheie, in jur de 3500-4k euro, dar implicandu ma si eu in proiect. Cred ca daca ai plati pe cineva sa vina sa imolementeze si sa nu-ti bati capul, poti trece de 7k de euro.
Auch😅 merci mult, abia am finalizat o casa cu un constructor și nu sunt mulțumit mai de nimic, pompa abia intra în erori 😂 vroiam sa știu cam cat sa știu dacă mă bag, poate pe viitor după ce iau panouri solare, mulțumesc frumos pentru timpul acordat, un an nou fericit🎉
@VladPopa17 fa-le la rosu. In stadiul de furtune, trage-le cat esti cu casa in santier. Apoi nu-ti mai vine. Pot sa-ti zic ca merita maxim. 1 colac de 50 ml costa undeva intre 700-1000 lei.
@@alincioaba464 nu mai e în șantier, e finalizată dar așa îmi vine să o dărâm 😁, sparg pe viitor sau trag grinda și o rezolv eu cumva, mulțumesc frumos pentru sfat
@alincioaba464 promovați niste lucruri care nu sunt sustenabile.Faceti reclame sponsorizate.Tia spus producătorul daca ai fluctuații de tensiune nu îți merge.Ce randament are la -10 grade afara și la un Dt 45 .R 290 este un gaz care poate provoca explozie 😁
@Mathbreak ok, rezulta 0.266 ron per kwh. Cu pdc rezulta 0.2 ron per kwh. Momentam mai ieftin cu odc si depui zero efort. Dar cum era cand a fost 2.8 lei per kg pletul, prin 2022? 😅
@@Mathbreak nu fac nici o reclama, nu ma plateste nimeni pt asta, desi n-ar strica. :))) Vedeti ca am filmare si de la -10 gr cu consumul si cop-ul dar turul la.30-32 de gr, si nu 45. In pardoseala poti baga pana la 40.de gr pe.tur, daca bagi temp mai inalte o faci pe riscul tau, pocneste gresia, etc. Pe calorifere, da, merge insa trebuie o pompa de caldura oenteu temp inalte, a mea e pt pardoseala, temp.joase.
Prezinta-ne o factură electrică în ianuarie sau februarie. Nu ne aburii cu vorbele. Că de papagali suntem sătuli. Dacă ar fii cum spui, ar renunta toti la gaz si lemne. Tu ești caz fericit pt-ca ai o izolației cum scrie la carte, nu toti au aceste posibilitati. Prezentarea ta este condiționată de o izolatie deosebită altfel nici cu lemne nici cu gaz,nici cu pompă nu faci față. Toate trei formele de incalzire sunt bune dacă casa este bine izolată. În rest povesti cu pompa de căldură.
@@mirceasporea7881 sigur. Onsa va pun si facturile. Nu am nimic de castigat sa alterez realitate. Nu vand nimic, ce am promovat pe canalul meu este izolatia si eficienta energetica prin exemplul meu, si fiecare isi teagw concluzia daca nerita sau nu sa investesti in izolatie. Faci o casa ineficienta energetic si o mai platwsti inca odata in facturi in urnatorii 15-20 de ani? Dar e dosr oarerea mea. O sa incerc sa orezint si case izolate mai slab sa vedem consumurile si acolo. In urmatorul filmulet o sa i cerc sa oun si fsctura de energie elecrrica cu me tiunea ca am si o masina elecreica cu care oarcurg intre 2000 si 2500 de km pe luna.
Pai se vede usor si din calculele din clip ca nu ai nici un beneficiu real in a cumpara o pompa de caldura versus o centrala pe gaz. Atata timp cat ai racordare la gaze. Cu o diferenta de 100 lei pe luna de iarna, probabil nici o diferenta in restu lunilor...iti recuperezi banii dati pe pompa de caldura in vreo 30 - 40 de ani. Trebuie sa o schimbi pana sa apuci sa recuperezi investitia.
@mihaifogoros3498 de acord. Nu am sustinut niciodata, dati-va centralele pe gaz jos si puneti pdc. Eu sunt transparent si fac tot posibilul sa nu alterez datele, daca am greseli de calcul o sa incerc sa le corectez. Cred ca o sa se schimbe outin balanta sore electric cand tot mai multa lume o sa aiba si oanouri fv si gazul ss va scumpi fata de electric,.dar oana atunci, da, merge gazul.
@@mariusg4232 aveti mare dreptate, d8n ce-am citit acum exista metru cub si metru ster. Eu am facut o tocanita din ele. Multumesc de observatie, in urmatoarele videouri o sa corectez.
Bagi Panouri CocoVoltaice și ai rezolvat. Eventual mai poți lua contor din acela cu 2-3 tarife să ai electrocitate mai ieftină noaptea. Dacă puneai 30cm izolație la exterior și 25cm XPS sub pardoseală cred că aveai casă pasivă.
@@Buciasda33 in zona betonului am 30 cm de izolatie, la fatada, am un video unde am explicst cum am scos zidaria in fata betonului. La partea de placa pe parter mai am 15 cm sub placa de la cota zero, placa de beton 15 cm xps, si apoi incalzirea in pardoseala. 😁
Apai cand amortizezi costurile acelei pompe 8000 cu mobtaj probabil…nu mai zic izolayie de 20 si bca de 40…S-a ajuns la niste cheltui pt o casa ceva de speriat… 10% din romani is permit ce ai tu acolo..
@@teodorceapa3928 7300e pretul la cheie. Bca-ul de 40 a fost cu 1800 de euro mai scump daca as fi pus de 30 cm... Uni oameni isi cumpara mercedes alti logan. Pe cel cu mercedes nu l intreaba nimeni in cat timp il amortizeaza. Mai vine vb si de confort, nu doar de amortizare. Am facut o comparstie cu un prieten ce are aceasi suprafata la casa, tot pe parter, in aceasi zona, 20 km departsre. construita clasic caramida de 30 + pilistiren de 10, izolatia in pod, de 10 cm, nimic special. Netencuita, fara benzi de etansare. Fata de el eu am bagat 20.k de eueo in plus,.calculat grosier, nu la virgula fsra sa tin cont de pdc, el avea gaz eu nu. Insa terenul meu a fost mai ieftin cu 25.k de euro, parca, el fiind mai aproape de oras, fara asfalt si canalizare, eu mai departe cu asfalt si canalizare, dar fara gqz, suorafata la mine fiind dubla, in fine. El pe sezon a dat pe gaz cu 1200 euro in plus fata de mine DAR, la 22 de grade in casa. Eu cu 24.5 grade in casa. Concluzia o trageti dvs.
Salut, esti norocos ca ai prins contract cu 0.75 , eu am intrebat inclusiv la hidroelectrica si toti respecta plafonarea 0.68 pana 100kw, 0.80 pana 250 kw, si cine consuma peste 1.3 lei/kw
@@cristimaxmihai am primit si eu noul contract. Dar pt fiecare interval de consum ai tabel, ce e peste 300 kwh, o sa coste tot 0.77 ron per kwh, cel putin in contractul meu, pentru zona de vest...
@@cristimaxmihai vedem ce preturi vom plati din Aprilie, daca se mareste prerul la kwh pana la 1.5-2lei, deja o sa fie super rentabile panourile si bateriile, o sa ne forteze sa mergem spre uzolatii si energii verzi, altfel va trebui sa platim facturi mult mai mari...
@@alincioaba464Cu 1kg de lemn uscat de esenta tare se obtine 4kwh de caldura . 1m3 de lemn esenta tare = ca. 700kg ( fag , stejar etc ) . Mai departe cauta tu conversia intre m3 de lemn si m3 ster .
@@alincioaba464Pe gaz cum ai calculat costul la incalzire ? Fiindca 1024kwh termic x 0.31 lei/kwh = 317,44 lei , daca te incalzeai cu gaz ( fara apa calda , doar incalzire )
@luk5827 multumeac frumos. Pai cer preturi la mc ai nu mc ster, si pe lunile urmatoare folosesc mc. Ce eficienta are o centrala pe lemn? Cam cat ar fi pierderile? Aveti idee?
Deci intre gaz si pompa de caldura o diferenta de 120 lei un rahat😂😂 o centrala pe gaz costa 1000€ iar o pompa de caldura 7000€,consumul asta la scos la o temepratura exterioara mica,cu cat scade temeratura exterioara cu atat mai inutila si un consum mai mare de curent
@@Mihai.w pwntru casa mea, da, unde necesarul in caz ar fi de 100 mc sau cat a iesit... dar cate case consuma doar atat pe gaz? Casele colegilor mei care sunt izolate mai slab au consumat de 3x mai mult, aveasi suprafata, aceasi zona, tot parter. Deci s-ar tripla diferenta... Sa nu mai zic ca, pe ri i-au costat 3500 euro sa-si bage gaz, centrala si restul acareturilor, pe mine 7300e. Nu zic ca tre' sa ne montam toti pdc, dar daca ai si niste panouri fv, se micsoreaza diferenta.
Pai peletii trebuie cumparati, manipulati, depozitsti si apoi bagati in acel buncar. Apoi scos cenusa si curatat focarul... eu nu ma bag la asa ceva, dar o sa bag si peletii in urmatorul calcul.
@gabriel-neamtzu de acord ca izolatia e cea care face minuni. Insa costul per kwh oferit de un cop decent face sa ai cel mai mic oret per kwh cu pompa de caldura. Gaz nu am, peleti si lemn nu as fi implementat. Prefer sa fac altceva de acel timp in care trebuie sa pregatesc focuri, si ce mai e. Solutiile ar fi fost centrala electeica, butelii de gaz, sau pdc. Dar asta se aplica in cazul meu, nu toata lumea e comoda, si poate li se merita mai mult lemn sau peleti...
Le-am incercat pe toate în afară de gaz/gpl. Toate au avantaje și dezavantaje. Până acum, pot spune că pdc e cea mai confortabilă. Probabil că dacă aveam o pdc de firmă aveam și consum foarte mic. Ce nu îmi place la pdc-ul meu e turația ventilatoarelor pe ceață. Așa face și la voi? Turație mare pe ceață?
În primul rând, vă rog să nu mai jigniți! În al doilea rând, încercați să scrieți corect! În al treilea rând, este foarte bine că sunt oameni care încearcă o alternativă la lemn. Cu toții ne plângem că se taie cam mult în țara asta. Se taie pentru că este cerere foarte mare, mulți români încălzindu-se, încă, cu lemn, adică cu păduri! Eu mă bucur că există aceste pompe de căldură. Pe viitor se vor perfecționa, vor deveni mai eficiente energetic. Așa cum viitorul este al mașinilor electrice, probabil viitorul încălzirii este tot electric... O parte dintre noi nu se vor mai încălzi ca-n evul mediu!
fraiere? :)) adica omul isi consuma timp sa faca acest video si tu arunci cu vorbe? daca esti asa tare in gura fa video si arata, eu o sa revin cu un video la o centrala pe gaz (fara gaz in zona dar cu kit de butelie) dar sincer inca nu pot spune nimic. Educatie 0
@@mariusionescu2373 Se taie pentru ca a fost carat mult in afara... sa se faca sosele, infrastructura, sa aiba lumea bani de case facute corect si dupa aia vb de pompe de caldura... Stai sa vezi daca se da drumul la pret in 2025 cum or sa stea calculele pe curent electric. Unii au cacastoarea-n curte inca si noi vrem pompe de caldura pe scara larga. Nu ar tine nici reteaua electrica. Daca aveam o retea electrica klumea si vre-o 2-3 centrale nucleare mai veneam pe acasa... Oricum success in continuare. PS sa ne spui cand o sa crape ceva la pompa de caldura cat o sa te duca reparatie, plus intretinerea dar asta peste vre-o 6-7 ani... Sa traim pana atunci...
Costul ar fi fost cel de 1000 lei. In timp ajungi sa consumi ft mult, si csnd m-am interesat de cost, m ar fi dus spre 4k de euro + boiler pentru apa calda plus mai multe clime pentru racire... unde ajungeam? 😅 La pretul unei pdc si consum de 4x mai mare.
@@alincioaba464confunzi centrala electrica cu incalzirea electrica in pardoseala cu cablu.Daca o centrala electrica consuma 1000 lei pe luna ,incalzirea electrica in pardoseala cu cablu(nu covor electric) consuma mult mai putin.In Norvegia aceasta este ultima tehnologie .Pdc urile chiar si Daikin care este top sunt din ce in ce mai putin folosite.Stim ca pdc urile si incalzirea pe apa in pardoseala au costuri initiale mari dar si mentenanta plus ca ai nevoie de o camera pt pompa.
Cop în noiembrie e excelent. Poate și în decembrie. Nu și în ianuarie-februarie. Ne auzim cu date pe aceste luni, vă rog? În fine, sunt mare fan pompe de căldură dar încă nu e timpul lor. Nu ca soluție unică. Bune când nu există alternative. Mulțumesc. Succes!
Te salut Alin,
Iti prezint urmatoarea configuratie si consum la casuta noastra din Zalau, Salaj:
Casa p+1, 150 mp utili
Pereti caramida 29+20 cm polistiren
Sub placa de la cota 0, 5cm extrudat, peste placa 7cm extrudat, apoi ipat
Peste placa de la etaj 15cm polistiren(urmeaza inca un strat de inca 15 cm)
Geamuri tripan montat la buza zidariei cu benzi int-ext
Pentru incalzire folosim un pdc aer-apa de 6kw hyundai-monobloc instalat la liber, fara termostate, actuatoare, pompe, puffere. Pentru acm avem un boiler cu pdc hisense de 300l.
Pdc folosim pe curba, in casa avand 23-24 grade.
Consumul pentru incalzire pentru luna noiembrie: 333 kwh
Decembrie 358 kwh
Curios sa aflu consumul tau si pe decembrie.
Un an binecuvantat cu pace si bucurii in fiecare zi!
@@norbibeczi de vis. Ca la carte. Nu mi fsci un filmulet asemanator sa prezinti consumul? Sa ne injure lumea pe amandoi nu doar pe mine. :)))
@@norbibeczi zilele astea scot si pe decembrie.
Am facut un scurt video, cum sa ti-l trimit?
@@norbibeczi pe wetransfer sa nu pierdem calitatea.
Adresa mea de mail e cioaba_alin@yahoo.com
@@norbibeczil-am primit. Ai facut o treaba ft buna. Ma pun sa le pregatesc. Cop-ul era in jur de 6? Am vazut bine?
Informatii foarte utile !!! Mersi mult 😊👍🏼
@@MrBliviu607 ma bucur daca le gasiti utile.
Aprecieri pentru împărtășirea experienței tale tehnice cu sursa de încălzire și nu numai 😊👍
Succes 🤗
@@adriantirlea6320 multumesc.
f buna izolatia. nota 10. si pt aer curat, super.
@@demerzzel deci cireasa de pe tort e ventilatia. Nu ma asteptam sa fie atat de faina. Ai tot timpul aceasi calitate a aerului ca si cum ai avea geamul deschis.
Sunt unul dintre abonații tăi și urmăresc cu mare atenție postările tale și citesc toate comentariile. Apreciez foarte mult sinceritatea și bunul simț al tău. Aș dori să te întreb: dacă am pereții din BCA yutong de 30 cm și izolez cu polistiren de 20cm (fără recuperare de căldură), o să am probleme cu egrasia? Sau ar fi mai bine să izolez cu vată bazaltică? Dacă am camera tehnică pe zona nordică este bine? Mulțumesc anticipat.
@@danutmanea5531 daca bugetul nu este o problema va rec9mand sa izolati cu solutia celor de la ytong, placi minerale cu oermeabilitate mare la vapori. Personal mi s-au parut scumpe. :(
Polistiremul cred ca este la jumate fata de vata si nu cred ca o sa aveti probleme, insa mai intrebati si la alte persoane din domeniu.
Sunt sigir ca multa lume a izolat cu polistiren peste bca, inclusiv tati la sat, si n-ma vazut sa aiba probleme.
@@danutmanea5531 la ce va referiti daca este bine sa aveti cameta tehnica pe nord?
M-am referit la unitatea exterioară, pentru ca pe zona nordică este mai rece și majoritatea ploilor vine din zona nordică.
@danutmanea5531 am inteles. Eu o am pe est, si primavara cand bate soarele in ea si sunt 12 gr, sensorul citeste ca ar fi 22, si ii da comanda falsa, pe curba...
Ea trage aer, si schimba ft mult volum de aer, personal as orefera pe nord decat alte orientari si sa bata soarele in ea...
Super! Eu zic ca este foarte bine pentru 24 de grade in casa. Sunt curios si pentru lunile urmatoare.
Zilele astea postez si pt decembrie... e similar consumul.
Ar fi bine sa faci un calcul când va veni timpul si la mentenanță,adică alte costuri de întreținere ,spălare instalație,(ce înseamnă), minusuri (sunt cu siguranță),revizii,etc.
@@marc_42 daca faceti referire la incalzirea in pardoseala, ar fi fost aceleasi costuri indiferent de sursa de incalzire. Tot necesita spalare, indiferent cu ce incalzesti acea apa. Daca faceti referire la mentenanta pe an a pdc, da, sunt niste costuri, cum si la csntrala pe gaz se fac periodic.
160 mp utili, tot 24grade, 480 kwh consumati si 1815 kwh generati, deci la mine COP-ul e 3,79 dar diferența cred ca o face izolatia casei; eu am 15cm polistiren exterior, caramida porotherm 25 cm, izolatia sub sapa 5 cm polistiren extrudat, in pod peste placa de beton am 10 cm polistiren extrudat + 10 cm de vată, închisă cu osb, și geamuri tripane dar fara sistem de ventilație cu recuperare....foarte mare diferența, dar asta înseamnă să o cumperi gata făcută.
Dpmdv merita ca boilerul sa fie separat cu pdc, luna trecuta am avut consum de 45 kWh, iar aerul rece mi-l baga in cămară.
@@adrianpatrut_TM plus ca, cand aerisesti, aerul rece trebuie reincalzit.
Tin minte ca, cand am dat drumul al ventilatie, de la 24 de gr mi-a scazut temp in casa la 23.4, am mai marit temp.pe.tue cu 1 grad si a revenit la.24 de gr in casa, dar nu mai deachid geamurile...
Poate poti pune ceva ventilatie descentealizata...macar in dormitorul matrimonial.
Samsung cu R290, pompa deserveşte o casă construită în 1990, de aproximativ 150 mp, doar parter, izolatie 10 cm exterior, 20 cm pod, geamuri normale termopan, calorifere supradimensionate Radox, consum mediu de 1 kw / oră, temperatura interioară 22 grade, curbă de căldură (temperatură tur 33-38 grade) plus termostat de cameră, COP între 3.6 şi 4.33, cost achiziţie 27310 Ron. Consum 1250 kw Noiembrie plus Decembrie, factură Noiembrie 645 Ron toată casa, hidroelectrica.
@@chrischris5212 a meritat? Sunteti multumit?
@alincioaba464 Foarte mulţumit! Atât de pompă, cât şi de consum! Având în vedere că nu este o casă izolată după standardele actuale.
@@chrischris5212 dap! Daca vreti, nu faceti un video sa-l postam pe canal? Ideea e sa diti cat mai transparent, aa vada oamenii alternativa la i calzirea cu lemne...
Casuta de 75m2 (p+mansarda), fara izolatie exterioara exceptand vata bazaltica de 10cm in acoperisul mansardei, cazan cu gazeificare + panou solar pentru apa calda in extra sezon. Temperatura constanta 21-22 de grade (peste mi se pare prea cald iar la 21 deja stau in tricou). Cost lemn aprox 250 lei pe luna + 15-20 lei curentul in lunile cu foc.
@@sobolanul96 super. Cat olatiti pe 1 mc sau 1 mc ster de lemn?
@@alincioaba464 Aprox 230 lei. Am cumparat 14 metri insa nu voi consuma tot, posibil ca per 12 luni costul sa scada si mai mult.
@sobolanul96 pentru spart, si manipulat olatiti pe cineva? Daca da aveti idee cat ar costa?
@@alincioaba464 Eu m-am ocupat singur de ele. A durat cam o saptamana si jumate taiat spart si cladit, doar dupa mesele dupa munca. Preturile variaza de la zona la zona, dar nu e ieftin, acum cativa ani era 5-6 sute de lei per camioneta, adica putin sub 100 de lei metrul. Daca platiti toate astea lemnul iese destul de scump ca metoda de incalzire. Am facut un calcul si costul e cam acelasi cu incalzirea pe peleti, care e mai usor de automatizat, mai curata, mai eficienta si cu autonomie mult mai mare. Avantajul lemnului e ca fata de peleti e mult mai usor disponibil, in cel mai rau caz tai gardul si il bagi pe foc. La peleti esti legat de furnizori care pot creste pretul sau sa ramana fara materie prima.
@sobolanul96 dap. Ft corect expus!
Atâția KW, calcule peste calcule, mai bine te lipsești. De ce nu spui și cât ai investit pentru instalatie. Eu în Noiembrie am plătit 420 lei la gaz pentru încălzire și ACM. Zi-ne in cat timp, amortizeze tu aceasta investiție. Și încă o întrebare, Zi-ne și cât ai plătit curentul pe luna noiembrie?
@@zimbroianuadrian daca aveam gaz, bagam gaz. Pe noiembrie am platit 700 lei, dar am si o masina electrica cu care am facut 2300 km.
@@zimbroianuadrian cum vi se pare factura?
@@alincioaba464, destul de mare. Te înțeleg, ca a fost practic cea mai buna alegere pentru tine, pentru încălzirea locuinței. Eu ma gândesc bine dacă merita investiția cu panouri solare. Curentul iarna plătesc în jur de 150 lei, și în august am plătit 250 lei pentru ca am un A.C. de 24.000 btu.
@zimbroianuadrian orice investitie merota fmdaca e fandita si facuta cu cap.
Daca scad din 700 lei, 265 ron, energia oentru masina electrica rezulta curentul oe toata casa in jurul valorii de 435 ron, dar sa zicem 500 ron. Curenrul oe toata casa, plita, ventilatie, incalzirea casei, 3 laptopuri(lucram de acasa), 2 tv uri, acm, nu mi se oare mult deloc. Duoa ce pun si fv, factura respectiva o sa fie zero.
24grade, 177mp incalziti (mai am si demisol 46mp neincalziti dar se face transfer bun :) am cam 20grade un el), 12cm pe fatada, 20cm vata pod+3cm spuma si 15cm vata+3cm spuma pe partea mansardata, sub podea doar placa cu nuturi, caramida 30cm, geamuri pachet 44mm, fara benzi. Consum gaz incalzire+apa calda 1800kw, 556 lei
Foarte bun consumul!!! si 24 de grade.
@alincioaba464 eu sunt constant, de 14 ani de cand am casa, consum 2000mc gaz pe an
@@utzdeac stima si mult respect, dacă nu am mansarda și e pod doar pentru depozitare ar fi ok 25 cm de vata? Mulțumesc mult
@@sergiumitrea6437 salut, as zice ca e minumul acceptat :). Daca e din grinzi de lemn planseul, ar merge 15-20cm intre grinzi si restul invers. Eu am cam pus la constructile noi 35-40cm :)
T
La hidroelectrica prețul per kw este de 1,30 daca consumul este sub255 kW
Nu. La mine in contract si factura e de 0.77lei per kwh.
Îndrăznesc un calcul pentru un termisemineu pe pelet,randament 90%.
Pe luna noiembrie ai avut un necesar de 1343 kw termici, la un randament de 90 % ar însemna că din pelet ar trebui sa avem un consum de 1493 kw. 1493 kw împărțim la 4,9 kw cât se spune ca ar cedat un kg de pelet de calitate înseamnă 305 kg pelet, împărțim la 15 kg sacul și rezulta un consum de 20,3 saci. 20.3 saci de pelet la un preț mediu de 18 lei ar însemna 366 de lei. Comparam cu prețul energiei electrice consumate și rămânem cu o diferență de 74 de lei. La aceasta suma ar trebui sa adăugăm și cel puțin 50kw electrici consumați de termosemineul pe pelet adică încă 45 de lei. În total ar fi o economie de 119 lei pe luna. E mult e puțin fiecare știe casa lui.
Am mai făcut un calcul pentru a compara pompa cu un termesemineu pe pelet. Dacă caldura prin pompa costa 247 iar cu pelet costa 366 asta înseamnă că încălzirea cu pelet ar fi cu 48% mai scumpa decât cu pompa de caldura.La.100 de lei platiti cu pompa ,plătim 148 pe pelet.
Bun calculul. O sa-l bag la consumul pe decembrie.
Ft relevant.
La cat se ridica un sistem la cheie de incalzire pe pelet?
@@alincioaba464pe mine termosemineu montat la pardoseala acum cinci ani cred, m-a costat 8000 de lei , legarea la distribuitor cam 200 de euro și punere 8:56 a în funcțiune 100 de euro. Cu totul cam 2000 de euro montaj inclus.
Am mai făcut un calcul, dacă pompa pe caldura Daikin a costat 7300 montaj inclus, un termosemineu de 25 kw suficient cred eu pentru casa ta a costat acum cinci ani 2000 de euro cu montaj inclus, rezulta o diferență dr 5300 de euro adică 26500 de lei.
Consideram ca preturile la energie electrica și pelet ar rămâne constatate, asta înseamnă că suma de 26500 s-ar amortiza ,după calculele mele, atunci când pompa va cheltui energie electrica de 55200 lei.
E un calcul oarecum simplist pentru ca trebuie avut în vedere fiabilitatea, confortul, costul cu mentenanță.
Si eu sunt foarte multumit de pompa de caldura, tot in Timis. Pe noiembrie am avut COP de 6.6 (geotermal, cu foraj). O observatie: centralele pe gaz nu sunt 100% eficiente. Costul pe gaz ar fi fost ceva mai mare.
Asa este. Insa am vrut sa o oasttez cat mai simplu, sa nu-mi sara ft multa lume in cap.
Wow, cop ft bun. Si ce casa incalziti? Cat a consumat?
@@alincioaba464ai plati puțin dar ce faci după ce crește prețul la energie de 3 4 ori at
La cate grade ai setata sa iti intre rezistenta
@@ciupycipri5831 temperatura de echilibru am setat-o la -5.
Cu prima ocazie o sa revin si eu cu costuri centrala pe gaz(nu am inca gaz in zona dar incep cu kit de 2 buteli la 80l) util 160 mp. investita in centrala plus buteli ma ajuns 7000 ron (4000 centrala de 26kw 3000 kit 3 buteli) pentru pompa pe caldura aveam nevoie de o investite undeva la de 10 ori mai mare intital.
@@irimiaconstruct de 10x mai mare nu, dar clar mai mare. Pai haideti sa documentam aici oe canal daca vreti, va las o adresa de mail, si-mi trimiteti filmarile si eu va postez filmarea( nu e nevoie sa va afisati fata daca nu doriti) si avem o comoaratie directa. Cu co ditia sa nu alteram consumurile si realitatea. Cioaba_alin@yahoo.com
@@alincioaba464 o sa va spun costurile totale la materiale cu facutra cu tot, fara manopera, si ce izolatie, tamplarie, chiar sunt curios sa vedem care este diferenta. referitor la 10x mai mare da, greseala am facut la 7000 euro(minim) oricum un 6 spre 7x este...
@irimiaconstruct da, cosnumul ma intereseaza mai mult, chiar sunt curios ce consumuri o sa aveti.
@@alincioaba464 la fel de curios sunt si eu, noi lucram in domeniu dar sincer cu buteli este prima, peleti,gaz metan,lemne, cunoastem bine spre foarte bine tot ce inseamna consum raportat la mp-izolatie-tamplarie-grade in casa. e lunga lista
@@irimiaconstruct chiar va rog sa reveniti cu un consum. Cred ca mai multa lume ar fi curioasa.
e mai greu de estimat continutul de energie din lemn, depinde și de esență.
Gemini spune ca stejarul ajunge până la 2200kwh, ceea ce ar face lemnul mai competitiv, fără a lua in calcul munca suplimentară
@@victorcernatescu8886 da, asa e. Plus ca ai o exolozie de energie care se preteaza la casele slab sau deloc izolate.
@@victorcernatescu8886 insa din video nu reiese ca incalzirea pe lemn e mai scumpa... sper sa nu-mi sara lumea ft tare in cap
... 😅
foarte bun calculul!
in cat timp iti amorsezi diferenta investita in pompa de caldura? vs centrala pe gaz?
@@mihaimihai1096 niciodata, cred. 😅
Pdc a costat 7300e, centrala pe gaz cu tot cu teava am auzit ca ar costa cam la 2500-3500 euro, eu nu am gaz.
Dar daca pe alri oameni i-ar costa mai mult(costa sa teagi teava de gaz in curte), sa stie la ce sa se astepte...
Prin anii 60 cativa cercetatori au construit o casa cu pereti de 1 m polistiren, nu mai tin minte rezultatele. Congelatorul frigiderului meu are 12 cm grosime iar temperatura exterioara 23 C.
Interesanta remarca. O sa incerc sa gasesc studiul. Merita prezentat
@@alincioaba464 O casa pasiva, undeva prin Sicilia. Fara surse de caldura in afara de corpul uman.Casa bine izolata nu este neaparat cea mai eficienta energetic, doar daca intensitatea radiatiei solare este sub 200 W/m2. Am lucrat mai multi ani intr-un birou aprox. 14 m2 cu un perete exterior orientat spre sud, in Chiajna, 2 geamuri clare, tamplarie metalica cu punte termica. Intr-o zi insorita de iarna, afara max. 10 C, in interior 31 C. Specialistii spun ca puntea termica duce la pierderi de caldura dar nu spun de aportul de caldura, temperatura tamplariei metalice la interior 45-46 C.
Pentru zilele reci cu cer noros foloseam o aeroterma 2 kW, instalatia de incalzire cu aer cald avea debitul de aer prea mare pentru mine. Vara era groaznic, cu aerul conditionat la maxim, 31-32 C si curent. Varianta optima este o izolatie variabila.
De ex. fereastra deschisa=zero izolatie, fereastra inchisa=izolatie, fereastra inchisa+oblon izolator=izolatie foarte buna.
Modelul meu este pentru toata anvelopa cladirii dar nu intereseaza pe nimeni. Acasa, la bloc, am pus o folie fotovoltaica 100 W pe perete si un geam ultraclar 3 mm peste ea. Folia incarca un acumulator iar un ventilator trimite caldura in incapere.
@mihaistroescu6563 si la casa mea problema principala nu este sa incalzesc casa, ci mai degraba racirea ei, pe la final.de sept eu inca foloseam clima sa racesc pt 10-15 min casa pe cand vecinii pornisera sobele si centralelel pe lemne...
Orice electrocasnic emana energie termica, dusurile, nr de persoane.
Vara folosesc racirea in pardoseala oestw noapte si clima pe dezumidificare ca sa pot mentin 23-24 de gr... dar nu vad asta ca o ob pt ca vara panourile fv pot produce mult mai usor. energie fata de iarna.
@@alincioaba464 Am si o cabana de lemn P+mansarda, 80 mp, vara racirea cu apa din fantana dupa amiaza pentru parter, iar noaptea la etaj cu fereastra deschisa. Apa calda se incalzeste in furtunul de udat gradina prin recirculare intr-un butoi de plastic, cand este soare, temperatura maxima 45-46 C. Iarna nu stam acolo. Podeaua nu este izolata iar in casa cu obloanele inchise temperatura scade la 20 C in zilele calduroase de vara pana cand ajungem acolo, dupa ce ajungem caldura emanata de noi, bucataria ridica mult temperatura. Panou fotovoltaic doar pentru iluminat, nu mi-am propus sa investesc foarte mult. Am un cazan pe gaz care imi asigura caldura iarna daca trecem pe acolo si apa calda cand nu este soare sau e prea rece.
@mihaistroescu6563 fain!
Sincer ,povesti toți va încălziți cu 2 bani la comentarii în realitate este altceva, și eu am pdc cu care ma încălzesc dar ce vorbești tu sant basme teoretice, coboară cu picioarele pe pământ 8:28 8:28 pământ pământ pământ
@@teofilcocis9752 argumenteaza te rog. Poate te putem ajuta. Ce pdc ai, ce izolatie ai? Ce consum ai?
sunt curios de tabelul excel pe decembrie ian si feb
@@marianilie7321 o sa-l prezint in filmuletele ce vor urma. O sa adaug si peleti si eventual incalzire si cu butelii pe gpl.
O sa devina si mai interesant cand o sa-mi montez si fv cu acumulatori.
@ Eu stau f bine pe sistem fotovoltaic cu stocare si pe incalzire folosesc un gree aer conditionat de 24000 btu si ocazional centrala pe gaz. Inca mai calculez daca se merita sa iau pdc. gree consuma 3,4kw si produce 10 kw termici dar usuca aerul si face zgomot
@marianilie7321 ce putere aveti in panouri? Stocare? Cat ati produs pe decembrie? Decembrie stiu ca e ft slab...
@ 96 kw panouri cu 48 kwh stocare lifepo4. productia pe decembrie 2750 kwh.
@@alincioaba464 96 kw panouri cu 48 kwh lifepo4. 2751 kwh productie pe decembrie
Eu am platit 300 lei gazul, fara pompa de caldura si izolatie normala de 10cm. 22grade ambient ~150mp. Nu imi pare mare afacere cu pompa aia.
Daca aveti gaz, nu e. Intrebarea e, daca nu avem gaz, noi restul ce facem?
@@alincioaba464 in zilele urmatoare termin tot sistemul de incalzire cu centrala pe gaz dar cu buteli o sa revin cu video daca renteaza sau nu.
Poți sa ne zici sincer,sincer cat a fost factura de energie electrica in total pe noiembrie
Multumesc anticipat
@@mariusg4232 da, sigur: 703,22 lei. Dar cu remarca ca am si o masina electrica cu care am facut in luna noiembrie aprox 2300 km. Totul in casa este electric, plita, ventilatie, 3 lapropuri, lucram si de acasa, 2 tv-uri, etc. Acum rwalizez ca puteam pune factura in video... daca nu ma credeti, lasati un nr de tel si va dau poza cu factura.
Ăla nu este condens,este gheață cristale👍
Apropo de hartia/carton tocat din pod,a fost mai ieftina decat polistirenul?
Da, nu mi-am gasit cuvintele. 😆
Legat de celuloza, da. A fost mai ieftin, pt ca m-am ocupat personal sa o izolez si nu am fscut cu o firma.
Am achizitionat direct de la producator cu 2.9 lei per kg tva inclus si mi-au intrat cam 18 kg pe mp la grosimea de 42-50 cm initial. Transportul undeva la 1500 ron si utilajul mi l-au dat cei de la fabrica. Insa daca su teti o persoana mai comoda, va recomand pe cineva care face sub pretul firmelor, foarte convenabil.
acele estimari pentru gaz nu sunt corecte pentru ca ei masoara in mc si apoi ii transforma in kwh dar functie de calitatea gazului acest raport poate fi mai mare sau mai mic deci estimarea ta nu ma ajuta personal dar iti pot spune estimativ ca la 180 m2 pe p+1 la gaz am consumat ~210 mc dar casa nu este eficienta energetic de loc din pacate.
E o medie ce am luat. Ca sa-si faca lumea o idee, am incercat sa tin cat mai corect calculul si sa nu l alterez in vreun fel. Daca aveti alte formule sunt deschis la reinterpretari.
Nu ma convinge cu nimic o pompa de caldura, este mai scumpa la achizitie si totul este conditionat (dooh) de cat de bine este izolata casa.
Decat sa investesc in pompa de caldura mai bine imi iau centrala pe gaz normala si bag restul de bani in izolatie. Pompa are logica doar pentru zonele unde nu exista gaz dar si acolo sunt alternative.
Nu sunt contra celor care isi permit un astfel de sistem, fiecare ne uitam la buzunarul propriu, dar daca bugetul este limitat mai bine bag in plus la izolatie si merg pe centrala clasica.
In schimb ce am vazut ca se face prost in Romania este montajul corect al unui cazan in sistemul de incalzire in pardoseala, mai toate forumurile sau grupurile de pe net sunt pline de oameni care nu ii dau de cap, si asta pentru ca instalatorii din Romania au invatat meseria dupa ureche si nu au habar sa faca o instalatie cum trebuie.
Total de acord cu tine. Mai ales ca ai bagat-o pe aia care pe mine ma unge la inima, izolatia. 😍
Dar ce te faci acolo unde nu ai gaz? Eu nu am. Ce solutii aveam? Lemne eu nu arunc pe foc, sotia nici atat. Centrala electrica, uite cat era diferenta in plis doar pt o luna...
Centrala pe peleti? Sunt la mana lor, energie electeica mai pot face... dar peleti?
Sau ce te faci cand instalatia de gaz sa o tragi pana in casa si ce teava plus restul acaraturilor te duc la 4k de euro? Nu ai plati diferenta de 3k de euro pt o pdc?
In apararea mea: nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Expun doar niste consumuri la o casa izolata bine.
@@alincioaba464 Am inteles ce arati si te felicit pentru asta. Nu am venit aici cu gandul sa dau de pamant cu ce ai doar pentru ca eu nu-mi permit sau nu ii vad rostul pentru cazul meu particular, ar fi penibil sa fac asta, desi daca ma uit la altii in comentarii.
Inca un lucru trist la noi in tara este ca se impinge mult idea de constructie NZEB de catre normativ si cu toate astea daca cauti vata de 20cm ai sa ramai surprins ca inca este considerata ca un produs exotic.
@theohim9155 sincer si eu bugetasem initial vara de 20 cm. Cand am ajund la fatada, deja se terminasera banii de pe la alte scumpiri... :(
Si eram setst tot pe vata. Cand am vazur diferenta de oret intre vata si polistiren am decis sa merg pe polistiren, gen 6500 euro pret final pe polostiren de 20 cm vs 11.k euro cu vata de 20 cm. Manopera mai scumpa la vata, adezivul, diblurile, si vata in sine. Si nu am vreun argument sa-ti dau, in afara de cel ignifug pt care sa zic ca meritau cei 4500 euro in plus in cazul meu.
Cum zicea un prieten: Cea mai buna incalzire e izolatia, fie ea si polistirenul. 😅
Cat te-a ajuns ventilația?
@@VladPopa17 la cheie, in jur de 3500-4k euro, dar implicandu ma si eu in proiect. Cred ca daca ai plati pe cineva sa vina sa imolementeze si sa nu-ti bati capul, poti trece de 7k de euro.
Auch😅 merci mult, abia am finalizat o casa cu un constructor și nu sunt mulțumit mai de nimic, pompa abia intra în erori 😂 vroiam sa știu cam cat sa știu dacă mă bag, poate pe viitor după ce iau panouri solare, mulțumesc frumos pentru timpul acordat, un an nou fericit🎉
@VladPopa17 fa-le la rosu. In stadiul de furtune, trage-le cat esti cu casa in santier. Apoi nu-ti mai vine. Pot sa-ti zic ca merita maxim.
1 colac de 50 ml costa undeva intre 700-1000 lei.
@@alincioaba464 nu mai e în șantier, e finalizată dar așa îmi vine să o dărâm 😁, sparg pe viitor sau trag grinda și o rezolv eu cumva, mulțumesc frumos pentru sfat
@VladPopa17 cu mare drag.
R290 ce gaz este?
@@Mathbreak adica?
@alincioaba464 promovați niste lucruri care nu sunt sustenabile.Faceti reclame sponsorizate.Tia spus producătorul daca ai fluctuații de tensiune nu îți merge.Ce randament are la -10 grade afara și la un Dt 45 .R 290 este un gaz care poate provoca explozie 😁
Un kg peleti 1,2 lei =4,5 kw nu va mai duceți pe fenta .Nu ai panouri pompa nu este rentabilă .
@Mathbreak ok, rezulta 0.266 ron per kwh. Cu pdc rezulta 0.2 ron per kwh. Momentam mai ieftin cu odc si depui zero efort. Dar cum era cand a fost 2.8 lei per kg pletul, prin 2022? 😅
@@Mathbreak nu fac nici o reclama, nu ma plateste nimeni pt asta, desi n-ar strica. :)))
Vedeti ca am filmare si de la -10 gr cu consumul si cop-ul dar turul la.30-32 de gr, si nu 45. In pardoseala poti baga pana la 40.de gr pe.tur, daca bagi temp mai inalte o faci pe riscul tau, pocneste gresia, etc.
Pe calorifere, da, merge insa trebuie o pompa de caldura oenteu temp inalte, a mea e pt pardoseala, temp.joase.
Prezinta-ne o factură electrică în ianuarie sau februarie. Nu ne aburii cu vorbele. Că de papagali suntem sătuli. Dacă ar fii cum spui, ar renunta toti la gaz si lemne. Tu ești caz fericit pt-ca ai o izolației cum scrie la carte, nu toti au aceste posibilitati. Prezentarea ta este condiționată de o izolatie deosebită altfel nici cu lemne nici cu gaz,nici cu pompă nu faci față. Toate trei formele de incalzire sunt bune dacă casa este bine izolată.
În rest povesti cu pompa de căldură.
@@mirceasporea7881 sigur. Onsa va pun si facturile. Nu am nimic de castigat sa alterez realitate. Nu vand nimic, ce am promovat pe canalul meu este izolatia si eficienta energetica prin exemplul meu, si fiecare isi teagw concluzia daca nerita sau nu sa investesti in izolatie.
Faci o casa ineficienta energetic si o mai platwsti inca odata in facturi in urnatorii 15-20 de ani? Dar e dosr oarerea mea. O sa incerc sa orezint si case izolate mai slab sa vedem consumurile si acolo.
In urmatorul filmulet o sa i cerc sa oun si fsctura de energie elecrrica cu me tiunea ca am si o masina elecreica cu care oarcurg intre 2000 si 2500 de km pe luna.
Pai se vede usor si din calculele din clip ca nu ai nici un beneficiu real in a cumpara o pompa de caldura versus o centrala pe gaz. Atata timp cat ai racordare la gaze. Cu o diferenta de 100 lei pe luna de iarna, probabil nici o diferenta in restu lunilor...iti recuperezi banii dati pe pompa de caldura in vreo 30 - 40 de ani. Trebuie sa o schimbi pana sa apuci sa recuperezi investitia.
@mihaifogoros3498 de acord. Nu am sustinut niciodata, dati-va centralele pe gaz jos si puneti pdc. Eu sunt transparent si fac tot posibilul sa nu alterez datele, daca am greseli de calcul o sa incerc sa le corectez.
Cred ca o sa se schimbe outin balanta sore electric cand tot mai multa lume o sa aiba si oanouri fv si gazul ss va scumpi fata de electric,.dar oana atunci, da, merge gazul.
@@mihaifogoros3498daca ai pompa si panouri + stocare atunci costul e 0. Gaz nu poti produce, curent da
De fapt tu faci reclamă securiștilor de la hidro...
@@Mnezo666 in sfarsit m-a prins cineva. 😆
Mai are cineva pret mai jos ca ei, ca ma mut la ei.
Nu exista metru cub ster😂
Centrala pe lemne este o catastrofa,randamentul real este de maxxxxx 60%
@@mariusg4232 aveti mare dreptate, d8n ce-am citit acum exista metru cub si metru ster. Eu am facut o tocanita din ele. Multumesc de observatie, in urmatoarele videouri o sa corectez.
Bagi Panouri CocoVoltaice și ai rezolvat.
Eventual mai poți lua contor din acela cu 2-3 tarife să ai electrocitate mai ieftină noaptea.
Dacă puneai 30cm izolație la exterior și 25cm XPS sub pardoseală cred că aveai casă pasivă.
@@Buciasda33 in zona betonului am 30 cm de izolatie, la fatada, am un video unde am explicst cum am scos zidaria in fata betonului.
La partea de placa pe parter mai am 15 cm sub placa de la cota zero, placa de beton 15 cm xps, si apoi incalzirea in pardoseala. 😁
@@Buciasda33 am prins afm 2024, prin primavara-vara ma asteot sa am cocovoltaicele cu baterie pe casa. Sa vedem cat or sa mai fie facturile apoi.
Apai cand amortizezi costurile acelei pompe 8000 cu mobtaj probabil…nu mai zic izolayie de 20 si bca de 40…S-a ajuns la niste cheltui pt o casa ceva de speriat…
10% din romani is permit ce ai tu acolo..
@@teodorceapa3928 7300e pretul la cheie. Bca-ul de 40 a fost cu 1800 de euro mai scump daca as fi pus de 30 cm...
Uni oameni isi cumpara mercedes alti logan. Pe cel cu mercedes nu l intreaba nimeni in cat timp il amortizeaza. Mai vine vb si de confort, nu doar de amortizare. Am facut o comparstie cu un prieten ce are aceasi suprafata la casa, tot pe parter, in aceasi zona, 20 km departsre. construita clasic caramida de 30 + pilistiren de 10, izolatia in pod, de 10 cm, nimic special. Netencuita, fara benzi de etansare.
Fata de el eu am bagat 20.k de eueo in plus,.calculat grosier, nu la virgula fsra sa tin cont de pdc, el avea gaz eu nu. Insa terenul meu a fost mai ieftin cu 25.k de euro, parca, el fiind mai aproape de oras, fara asfalt si canalizare, eu mai departe cu asfalt si canalizare, dar fara gqz, suorafata la mine fiind dubla, in fine. El pe sezon a dat pe gaz cu 1200 euro in plus fata de mine DAR, la 22 de grade in casa. Eu cu 24.5 grade in casa.
Concluzia o trageti dvs.
Salut, esti norocos ca ai prins contract cu 0.75 , eu am intrebat inclusiv la hidroelectrica si toti respecta plafonarea 0.68 pana 100kw, 0.80 pana 250 kw, si cine consuma peste 1.3 lei/kw
@@cristimaxmihai am primit si eu noul contract. Dar pt fiecare interval de consum ai tabel, ce e peste 300 kwh, o sa coste tot 0.77 ron per kwh, cel putin in contractul meu, pentru zona de vest...
@@cristimaxmihai vedem ce preturi vom plati din Aprilie, daca se mareste prerul la kwh pana la 1.5-2lei, deja o sa fie super rentabile panourile si bateriile, o sa ne forteze sa mergem spre uzolatii si energii verzi, altfel va trebui sa platim facturi mult mai mari...
@@alincioaba464Cu 1kg de lemn uscat de esenta tare se obtine 4kwh de caldura . 1m3 de lemn esenta tare = ca. 700kg ( fag , stejar etc ) . Mai departe cauta tu conversia intre m3 de lemn si m3 ster .
@@alincioaba464Pe gaz cum ai calculat costul la incalzire ? Fiindca 1024kwh termic x 0.31 lei/kwh = 317,44 lei , daca te incalzeai cu gaz ( fara apa calda , doar incalzire )
@luk5827 multumeac frumos. Pai cer preturi la mc ai nu mc ster, si pe lunile urmatoare folosesc mc.
Ce eficienta are o centrala pe lemn? Cam cat ar fi pierderile? Aveti idee?
Cam mult peste 24 grade in casa
@@tomoiagavasile3461 o pot seta si la 22, dar nu am vreo putere de decizie aici. :))
@alincioaba464 😂 te inteleg perfect
@@tomoiagavasile3461 asta si multe altele. 😆
Numai promovați pompele de căldură Cat a fost temperatura medie în noiembrie .
La min 2.18 gasiti tempeturile pe luna noiembrie.
Nu promovez nimic. Am aratat cat a consumat pdc raportat la izolatia casei mele.
Deci intre gaz si pompa de caldura o diferenta de 120 lei un rahat😂😂 o centrala pe gaz costa 1000€ iar o pompa de caldura 7000€,consumul asta la scos la o temepratura exterioara mica,cu cat scade temeratura exterioara cu atat mai inutila si un consum mai mare de curent
@@Mihai.w pwntru casa mea, da, unde necesarul in caz ar fi de 100 mc sau cat a iesit... dar cate case consuma doar atat pe gaz? Casele colegilor mei care sunt izolate mai slab au consumat de 3x mai mult, aveasi suprafata, aceasi zona, tot parter. Deci s-ar tripla diferenta...
Sa nu mai zic ca, pe ri i-au costat 3500 euro sa-si bage gaz, centrala si restul acareturilor, pe mine 7300e. Nu zic ca tre' sa ne montam toti pdc, dar daca ai si niste panouri fv, se micsoreaza diferenta.
@@Mihai.w dar daca nu avem gaz, ce ne facem? Ce solutie avem?
@alincioaba464 vorbim de izolatia casei sau vorbm de pompe de caldura versus alea pe gaz
Da bro eu mi-am luat pdc monobloc 12kw la 1700€ 8500lei cu tot cu transport. 7000 pentru tine ofertă specială hai repede, repede
Spune de centrala pe peleti cu randament de 98 %
Pai peletii trebuie cumparati, manipulati, depozitsti si apoi bagati in acel buncar. Apoi scos cenusa si curatat focarul... eu nu ma bag la asa ceva, dar o sa bag si peletii in urmatorul calcul.
Nu mere! Curentu' i scump🧐 Făi sobe și lasă pompele 🥸😩
@@mariannicolae5400 si-n soba ce bag? Lemnu' e pazit in padure, sau sti tu vreun loc unde nu e pazit? :))
@@alincioaba464
Poate dacă făceai o sobă d'aia cu acumulare și registru aveai un consum sub pdc actual. La tine nu pdc-ul face minuni, ci izolația.
@gabriel-neamtzu de acord ca izolatia e cea care face minuni. Insa costul per kwh oferit de un cop decent face sa ai cel mai mic oret per kwh cu pompa de caldura. Gaz nu am, peleti si lemn nu as fi implementat. Prefer sa fac altceva de acel timp in care trebuie sa pregatesc focuri, si ce mai e. Solutiile ar fi fost centrala electeica, butelii de gaz, sau pdc. Dar asta se aplica in cazul meu, nu toata lumea e comoda, si poate li se merita mai mult lemn sau peleti...
Le-am incercat pe toate în afară de gaz/gpl. Toate au avantaje și dezavantaje. Până acum, pot spune că pdc e cea mai confortabilă. Probabil că dacă aveam o pdc de firmă aveam și consum foarte mic. Ce nu îmi place la pdc-ul meu e turația ventilatoarelor pe ceață. Așa face și la voi? Turație mare pe ceață?
@gabriel-neamtzu da. Pana isi face degivrare. Daca nu mai trece aer prin schimbator din cauza ca are gheata pe ea, face un pic de zgomot.
Ori e metru cub ori e metru ster.
@@borodiraul dap. Buna remarca. Am facut o tocanita. Iertati-mi "prostia".
Metru ster trebuia sa iasa. In filmuletul de dupa, am corectat.
Suna bine, dar e de necrezut.👎
@@nelutucs82 :(
De ce?
Ai luat in calcul izolatia ce am prezentat-o?
fraiere documenteaza te inainte de a deschide orice discutie.ce zici de metru cub ster de lemn?
Pai asta am facut, insa daca aveti alt comentariu pertinent, sunteti binevenit sa ne ajutati... am me tionat ca asta e ce am gasit eu despre lemn...
În primul rând, vă rog să nu mai jigniți! În al doilea rând, încercați să scrieți corect! În al treilea rând, este foarte bine că sunt oameni care încearcă o alternativă la lemn. Cu toții ne plângem că se taie cam mult în țara asta. Se taie pentru că este cerere foarte mare, mulți români încălzindu-se, încă, cu lemn, adică cu păduri! Eu mă bucur că există aceste pompe de căldură. Pe viitor se vor perfecționa, vor deveni mai eficiente energetic. Așa cum viitorul este al mașinilor electrice, probabil viitorul încălzirii este tot electric... O parte dintre noi nu se vor mai încălzi ca-n evul mediu!
@@mariusionescu2373 🤌🤌🤌👌
fraiere? :)) adica omul isi consuma timp sa faca acest video si tu arunci cu vorbe? daca esti asa tare in gura fa video si arata, eu o sa revin cu un video la o centrala pe gaz (fara gaz in zona dar cu kit de butelie) dar sincer inca nu pot spune nimic. Educatie 0
@@mariusionescu2373 Se taie pentru ca a fost carat mult in afara... sa se faca sosele, infrastructura, sa aiba lumea bani de case facute corect si dupa aia vb de pompe de caldura... Stai sa vezi daca se da drumul la pret in 2025 cum or sa stea calculele pe curent electric. Unii au cacastoarea-n curte inca si noi vrem pompe de caldura pe scara larga. Nu ar tine nici reteaua electrica. Daca aveam o retea electrica klumea si vre-o 2-3 centrale nucleare mai veneam pe acasa... Oricum success in continuare. PS sa ne spui cand o sa crape ceva la pompa de caldura cat o sa te duca reparatie, plus intretinerea dar asta peste vre-o 6-7 ani... Sa traim pana atunci...
Eram curios costul lunar la încălzire electrica în pardoseala dar cu cablu .Cred ca era cel mai ieftin.Mentenanta zero lei,garantie 50 de ani.
Costul ar fi fost cel de 1000 lei. In timp ajungi sa consumi ft mult, si csnd m-am interesat de cost, m ar fi dus spre 4k de euro + boiler pentru apa calda plus mai multe clime pentru racire... unde ajungeam? 😅
La pretul unei pdc si consum de 4x mai mare.
@@alincioaba464confunzi centrala electrica cu incalzirea electrica in pardoseala cu cablu.Daca o centrala electrica consuma 1000 lei pe luna ,incalzirea electrica in pardoseala cu cablu(nu covor electric) consuma mult mai putin.In Norvegia aceasta este ultima tehnologie .Pdc urile chiar si Daikin care este top sunt din ce in ce mai putin folosite.Stim ca pdc urile si incalzirea pe apa in pardoseala au costuri initiale mari dar si mentenanta plus ca ai nevoie de o camera pt pompa.
Cop în noiembrie e excelent. Poate și în decembrie. Nu și în ianuarie-februarie. Ne auzim cu date pe aceste luni, vă rog?
În fine, sunt mare fan pompe de căldură dar încă nu e timpul lor. Nu ca soluție unică. Bune când nu există alternative.
Mulțumesc.
Succes!
Un ianuarie cop 3.52, media pe 1 an, cop 3.9-4.
Cum e?
th-cam.com/video/eoz5oPOXu-U/w-d-xo.htmlsi=JHXwZlX3T5kquS7W