Yüksek hızlarda klima açılır, klima kompresörü sürekli devreye girer çıkar, basınç sensörleri sistemi her an koruma altında tutar. Eğer kasnak içi rulman-kavrama veya V kayışında eskime varsa yüksek veya düşük devirler farketmeksizin arızadan kaçınılamaz. Kış aylarında sadece bakım olsun diye klimanın ara sıra çalıştırılmasına gerek yok. Eğer bir arıza veya kaçak varsa, Yaz Kış farketmeksizin ortaya çıkacaktır. Klima ve kendi sağlığınız için sizin yapabileceğiniz şeyler şunlardır; 1- Yaz aylarında aracınızı park etmeden 1dk önce klimanızı kapatıp, dışardan hava alma konumuna getirip, fanı yüksek devirle çalıştırıp klima iç ünitesinin nemini kurutmak. Böylece klima iç ünitesinde bakteri oluşumu nedeniyle kötü kokular engellenmiş olur. Yaşadığınız bölgeye göre polen filtresini her 5.000 veya 10.000km'de bir değiştirin. 2- Motorun en önündeki radyatör klima radyatörüdür, her Yaz ve Kış başlarında sinek, taş ve otlardan arındırıp, radyatörü genel temizlik sıvısı ve basınçlı su ile yıkayın.
Harika bilgiler. 1 nolu bilgi hep uyguladığım bişey herkese de anlatıyorum. Buna ek olarak çalıştırmayla alakalı da şu eklenenilir. Klimayı çalıştırınca camlar açık 40 50 saniye beklemek de salgılanan gazla alakalı sağlıklı tavır olarak görülüyor
@@TekinBozbey klima 22 derece ayarlı iken yakıt tüketimi ile klima 18 dereceye ayarlı iken yakıt tüketimi arasında fark varmıdır.. mantıken 22 dereceye ayarlı iken 18 dereceye göre kompresör daha az devreye gireceğini düşünerek 22 derecede daha az yakıt tüketimine sebebiyet vereceğini düşünebilir miyiz
@@mdenzbarbaros7071 Doğru tam olarak öyle gerçekleşir. Önceki Beyaz renkli otomobilimin Koyu renk cam tavanını dıştan beyaz film kaplayarak kabin içinin güneş kaynaklı ısınmasını minimuma düşürdüm. Önceden tavan perdesi kapalı durumda, AC 21.C'de bile ayaklarımız buz keserken kafa ve omuz hizalarımız yanardı. Film kapladıktan sonra 24.C'de serinleme gerçekleşti ve ayak-baş ısı dağılımı eşitlendi, yolculuklarımızın kalitesi arttı. Aynı zamanda 0.3L/100km yakıt tasarrufu sağlamaya başladım. Şimdiki aracımı cam tavansız beyaz renk olarak seçtim, 24.C ile serin ve ekonomik yolculuk yapıyoruz.
🟢Hocam, Klima Açmanın En Doğru Zamanı Yavaş Hareket Ederken Vitesi Boşa Aldığımızda Açılması Daha Doğru Olacaktır Ve Camların Ilk 1 Dakika Açık Kalması Çok Önemlidir,Yetkili Uzm Görüşüdür.👌🗽
Ağzınıza sağlık. Yorumda bilgi katkısı yapan arkadaşlara da teşekkürler. Çok güzel bir içerik ve harika yorumlar var. Çok eğitici hem video hem yorumlar
Klimada guvenlik amacli şu olay var hiz ile bir alakasi yok komprosorde sorun olursa kafa kirar kayis kopmasin diye o yuzden her hizda acilabilir sorun olmaz fakat devreye girmez ise gaz eksik veya yoktur gaz bastirdiginiz zaman sogutma dusuk olursa oda filtrenin tikali oldigu veya fanin calismadigi yada basinc miusurunun komprosor ve fani devreye alamadigi anlamina gelir bunada bakmak lazim
Yüksek devirde klima tek bir şartla açılmaz o da kış modundan çıkıp yazın ilk klima çalışacağı zaman, çünkü kış boyunca yağı süzülen kompresör ilk çalışmada yağlama yapana kadar düşük devirde çalışması gerekiyor, ondan sonraki süreçte sıkıntı yok. İlk çalışma yüksek devirde olunca ani yük ile gaz basmaya çalışan kompresör ve yağsız çalışma ile köpresör pistonlarına zarar veriyor.
@@erolcabuk6709 Kışın bir tek kompresörü yağlamak için ayda bir çalıştırıyorum o da 3-5 dk fakat ısınma ile bir etkisi yok, kompresör sadece soğutur ısıtma işini soğutma suyu yapıyor, çabuk neden ısınıyor çünkü kompresör motora direnç gösteriyor ve motor zorlandığı için normalinden bir tık daha erken ısınmış oluyor fakat bu durum soğuk motor için hiç iyi değil, zaten ısınmaya çalışan motora ekstra yük binmiş oluyor maalesef. Evet birde dediğiniz gibi yağmurlu havalarda buğu çözmek çok kolay oluyor klima sayesinde.
Kışın camdaki buğuyu hızlı çözmek için arada çalıştırıyoruz. Hem yağlama yapıyor hemde hızlı buğu çözüyor. Ama yukarda dendiği gibi ısınmamış motordansa hareret ibresi biraz hareketlendiren sonra yapmak daha sağlıklı diye düşünüyorum bende
Şehir dışı uzun yolculuklarda klimayı bozdum. Rampa da çekiş gücü artsın diye, bir kapadım. Bir açtım ac düğmesine basıp. Neticede şimdi video izlemeye.. ustam faydalı bilgiler teşekkürler. 1 musibet bin nasihat ten iyidir.
Klima ile şöyle bir durumda var. Klima çok yaktırır. Doğrudur. Ama Tam olarak değil. Klimayı açınca sadece klima kompresörü motora yük bindirmekle kalmaz. Son kademe açılan fanda Şarj dinamosundan yüksek miktarda elektrik çekmeye başlar. Kompresör ile birleşince yakıt tüketiminin artmasına yol açar. Kendiniz fanın kademelerini ayarlayarak bunu gözlemleyebilirsiniz. İsterseniz farları açın isterseniz iç aydınlatmayı. Klimayı kapatıp sadece fanın hızını değiştirin.
Hatta ve hatta bazı araçlarda özellikle tek fanlı olanlarda klima çekişten düşürür ama fan da dur kalkta devreye girerse motor gaz yemez veya çok yavaş gaz yer motor stop etmek ister gazı köklesende araba yürümez işte bunun sebebi devreye giren fanın şarj dinamosu üzerinden motora yük bindirmesidir.
@@serhadcoban8699 ne şaçma bir yorum kardeşim bu v6 dizel bu toplumda %1 bile yoktur 100km 10 -15 litre yaktıktan sonra bir anlamı yok zaten tasarrufun
Ozaman şöyle düşünelim Aracın motorunu çalışır çalışmaz dip gaz yapalım nekadar sağlıklı olur? çünkü aynı şekilde ondada piston var yağlanması gerekiyor.
@@ozcanturgut1617 Vidyoyu tekrar tekrar izlerseniz anlarsınız anlatılmak istenen şeyi. Tabi tek seferde anlayamayanlar çıkıyor normaldir herkesin anlama yetisi bir değil
Ama şimdi yeni araçlarda araba çalıştırıldığında klima açık oluyor.bunun bir sebebi olmalı. Ayrıca araç klimacılarının çoğu huzlı giderken klimanın açılmasını uygun görmüyorlar.
klima uzun süredir açik değilken kompresör yağli olmadigi icin, klimayi ilk çaliştirmada yüksek devirde açmaniz, kompresör pistonlarinin yağsiz yüksek devirde çalişmasiyla motor zarar görebilir. klima açık olup kompresör motoru yağlanmişsa sorun olmaz.
En ideali klimayı sürekli açık tutmak hiç kapatmamak, duruma göre zaman zaman çalıştırıp, genelde tamamen kapalı tutma halinde arıza ve/veya olumsuz performans gibi sorunlar daha olası. Yakıt sarfiyatina etkisi önemsenmeyecek kadar düşüktür, tabii bu özellikle güçlü motor ve sıcaklık ayarının dijital olarak hep 21-22° de tutulması durumunda daha net anlaşılır oluyor. Yine de şahsen klimayı kapalı tutup ara ara çalıştırmayı doğru bulmuyorum kendi tecrübelerime dayanarak.
Rahat olun, sizin için yapılmış, bol bol kullanın. Az yakalım diye devirsiz kullanırsınız gider 10binlerce lirayı egr ye verirsiniz. Klima açmazsınız, klimanoz bozulur. Kullanın bu ekipmanlar zaten araç ömrü boyunca dayanır. En fazla kasnağı rulmanı değişir. Usta güzel anlatmış, mabadımızdan kural çıkarmayalım.
Usta cok guzel anlattiniz tamame size katiliyorum benim fikrim kisinda klimanin calismasi gerek cuku otomatige alinca her aracta yok tabiki klima ayni zamanda nemini aniden alir buhulanmayi onler kisin daha cok faydasi var bazilari cimrilik yapip akilarinca yakit tasarufu saglarmis aracin istikaki neyse onu mutlaka yakar diger taraftam olusacak arzalarin masrafi hic akillarina gelmez.sizlere kolay gelsin umarim herkes faydalanir.
Bravo. Bunu ortaya atan aklı evvele sormak lazım klima kompresörü zaten kendi kendine devreye girip çıkıyor. Araba soğudu mu kapanır. Isı sensörlerinden gelen bilgiye göre tekrar devreye girer. Bunu yaparken A/C tuşundan bağımsız hareket eder. Hadi bu bilgileri geçtik otomobil üreticileri deli mi böyle bir konuyu atlasın. Kimi 2 sene kimi 5 yıl garanti veriyor. Özetle sıkıntı yok dilediğiniz gibi açın kapatın.
Sevgili kardeşim motor yüksek devirdeyken klimayı açmak doğru değil. Çünkü; Araç yüksek devirde olduğuna göre, motor kaputunun iç sıcaklığı yüksek sıcaklıktadır. Bu durumda klima çalışmadığı için, klima sisteminde bulunan soğutucu akışkan gazı tesisatın içerisinde eşit ve aşırı motor haznesi sıcaklığından dolayı yüksek basınçtadır. Siz motor yüksek devirde dönerken bir anda klima kompresörünü devreye sokarsanız. 1. Klima kompresörü yüksek devir dönmeden dolayı aşırı emiş ve basma yapmak zorunda kalır. 2. Klima kompresöründeki mekanik parçaların yağlanmasına fırsat verilmemiş olur. 3. Klima kompresörünün yüksek devirde devreye girdiği ilk bir kaç dakika, kompresörün emme ve basma hattı aşırı yüksek basınca mağruz kalır, ki klima kompresörlerin mekanik arızalanmasına sebeplerin başında bu mevzu gelir. İşin doğrusu nedir? Diye soracak olursanız. Motor deviri 2000 ve daha düşük devirde iken. 1. Araç içi fanı en düşük kademede olmalı. 2. Klima açılmalı ve bir kaç dakika araç sürati açısından gerek varsa motor devri yükseltilmeli. 3.içerideki klima üflemesi hissedilir soğukluğa geldiğinde üfleme fanı 3-5 dakika arayla yükseltilmeli. 4. Varış noktasına 5-6 km kala klima kapatılmalı, klima kapatıldıktan 3-5 dakika sonra araç camları bir parça açılmalı ve soğuk olan araç içinin yavaş yavaş dış sıcaklık ile eşitlenmesi sağlanmalı.bu işlem sürücü ve yolcuların, soğuk ortamdan bir anda sıcak ortama çıkmasının sebep olacağı, kalp, nabız atışı, tansiyon vs gibi hususlar için önem taşımaktadır. Buraya kadar okuyanlara sabırları için teşekkür eder sağlıklı günler dilerim..
Teşekkürler usta.Siz ustasınız.Anlattığınız fikirden ziyade Tecrube ile ve ispat edilen bir teknolojidir.O yüzden şahsen fikir olarak değil de uygulanabilir bir yöntem olarak algılıyorum Allah,Ağzına yüreğine sağlık versin😊
O kadar çok kirli bilgi var ki, paylaşımlarınız bu sebeple oldukça önemli. İçerikler kaliteli. Birçok yerde bişey olmaz deniyor, elbette araç 0-3 yaş aralığındaysa bişey olmaz, olsa da zaten araç yeni olduğundan hemen bozulmayabilir. Ama araç 3 yaşından büyükse neden yüksek hızda veya devirde klimayı açıp yük bindirelim aracımıza, değil mi? Ustamıza tamamen katılıyorum, ani yüklenme zaten ömrü azalmış rulman, kayış, kompresöre zarar verir; yolda bile bırakabilir. Ustam paylaşımlara devam ediniz, selamlar
Selamlar, alternatör yada şarj dinamosu maksimum 1 kw civarında elektrik üretebilir. İhtiyaç olmadığında pek güç çekmez ama ihtiyaç olunca 1-2 bg güç çeker. Eski araçların kliması motordan % 01 değil 0.10 %10 güç çekebilir. Tabiki klima ve şarj motor gücünü tüketir yani yakıt tüketimini artırır. Yeni araçlarda klima otomatik devreye girip çıkabilir bu durumda zaten kendisi girip çıkmaya uygun olduğu için sakıncası yok. Yani yüksek devirde de açabilirsiniz. Eski araçlarda 2000dev/dak dan hızlı giderken açmak klimayı zorlar. Boşa alarak motor devri düşürülüp açılabilir. Birde yokuş başında klimayı kapatıp yokuş bitince açmak motoru rahatlatır. Bu kısa sürede arabanın içi ısınmasın diye klima fanı üflettirilir. Motor çok güçlü ise bunlara gerek yok tabiki.
Auto modu bulunan klimalarda iç ısıya göre klima devreden çıkıp girebilir veya üfleme şiddetini min getiriyordur her araçta farklı olduğunu düşünüyorum
Herkes fanın son seviyede açılması ile ilgili yorum yapmış. Yahu derdiniz ne dışarısı 50 derecemi.? Türkiye'nin neresinde olursan ol, Kliman sağlıklı çalışıyorsa 1 ile 3. Kademeler idealdir hatta uzun yolda 3. Kademe fazla gelir 2 ye alırsın. Motor devrinide 4 bin değil 3 binlerde tutarsan, ne fazla yakarsın ne motoru zorlarsın hiçbişey olmaz.
Klima borularına ısı yalıtımı ile kapladım artık 1. kademe üşütüyor kendisi 1 dk açılıp 5dk kapalı kalıyor , çok daha soğuk havayı içeri rahat iletebiliyor 2008 Corolla 1,6 benzinli sizde yapın bence. Cihazdan soğuk materyal istiyorsun o bunu size ısınmış borulardan iletiyor bu çok sürdürülebilir bir işlem değil borular ve motor ısındıkça klima başarımı düşüyor bari araç gitsin diye kapatan oluyor kademe 1 çok sıcakta 2 açıyorum . 3 ve 4 öldü artık açamıyorum o kademeleri zature olmaya niyetim yok.
@@yalnzkurt1417 yanmaz boru kaplaması egzoz borularına çok yakınsa klima boruların izocam misali bişey al derim. Onu nasıl kaplamalisin eldiven vs kullan yanmaz bantlar var onunlada işi sabitle ben bantinda üzerine çok sikmamak kaydıyla cırt kullandım ufak tefet kenar köşe varsın kalsın düşünki 2mt aliminyum boru ısıya maruz kalıyordu artık 5cm mi kalıyor nolcak ki. En uç kauçuk bölüm var ya onuda kapladım bence sonuç harika şuan İstanbul'da bu mamülleri 300_400 TL ye alabilirsin getirisi ve konforu bunun çok üzerinde olucak.
@@sezaibag912 egzoz borularına çok yakınsa klima boruların izocam misali bişey al derim. Eldiven kullan yanmaz bantlar var onunlada işi sabitle ben bantinda üzerine bir de çok sikmamak kaydıyla cırt kullandım. Kenar köşe varsın kalsın düşünki 2mt aliminyum boru ısıya maruz kalıyordu artık 5cm mi kalıyor nolcak ki. En uçlarına radyatörü ve klima kompresörune doğru olan bölüme ise bildiğin petek borusuna kullanılan boru yalitimi kullanabilirsin en uçtaki kauçuk bölümu bile kapladım. 4 araca yaptık ise yaramayani olmadı dua edeni var rolantide 2 koşarken araç 1 kullanıyorlar . 3 ve 4 yok onlardada . Yapın hayrını görün yakıttan ve ilim klimadan kurtulun soğuk olsun herdaim araç içi.
VAG olunca yaşanacak durum. BMW n52 motorda 200 hızla giderken de klima açıp kapatıyorum. Yani ilk kez karşıma çıkıyor bu konu. Klima benim ne zaman ne hızda istersem açaıp kapatırım. Bmw olduğu için sorun yaşamadım. 🤘🏻
Kardeşim, kısa süreli de olsa ağır vasıta şoförlüğü (8 yıl) yaptım. Bir çok şoför debriyaja basıp klimayı açmalısın derlerdi. Ben de; aynen senin dediğini söylerdim. Bunu yapanlar neden kitapçıklara böyle bir not yazmıyorlar? Bunu yapan adamlar bu kadar beceriksiz mi? vs. Hatta yüksek devirlerde veya yüksek hızlarda debriyaja basıp klimayı açayım derken Trigere ani yük biniyor. Bu ise klimadan daha çok zarar verecektir araca.Teşekkürler bilgin için.
Dostum hadi diyelim klimayı açarken debriyaja basarak açtın ama klima kompresörü çalışırken aralarda açılıp kapanıyor hal böyle iken klima açıkken her kompresör açılıp kapandığında debriyaja basmanız imkansız çünkü ne zaman kapanıp devreye gireceğini bilemeyiz ve her devreye girdiğinde araba yüksek devirde ise eyvah ki ne eyvah😂
Klimayı bazen motor freni olarak kullanıyorum. Rampa çıkarken araca rahatlatmak için devre dışı, inerken de devreye alıp çok dik inişlerde de motor freni olarak kullanıyorum. Bu yakıttan maksimum tasarruf sağlar.
Dijital klimalar kabin ici sıcaklığa gore acilir kapanir bu dogru. Ama eski tip analog klimalarda bu olmuyor. Kendi kendine açılıp kapanmaz. Ne ayarlarsaniz sabit o kalir. Ama her durumda iki kompresör de ayni. Yani bence cok yüksek devirlerde de klima acmanin bir zarari olmaz. Ben yine de çok yuksek devirlerde klimayi açmama taraftariyim arkadaşlar. Ne olursa olsun mekanik olarak kayışa bir anda cok ciddi bir yük binip kasnagı çevirmeye calisir. Kompresör icin sorun olmasa bile kasnak kayışı icin aşındırıcı bir etkisi olur. 2000-2500 devirleri gecmeden klima açılmalı diye düşünüyorum.
@@vedatakkus2701 okuduğunu anlamamışsın ustam. Bir zararinin olacağını sanmıyorum ama yine de ben açmam diyorum. Pompa kasnağı bozulmasa bile kayış zarar görebilir.
bu araç klimalarında kompresor tarzı neden klasik anlamış değilim. inverter sistem niye kullanılmıyor. aynı yeni model ev klimalarındaki gibi. direk kayıştan bunun güç alması çok saçma ara bir devir sistemi olması lazım değilmi. bilerek bu tarz bozulmaya açık bir sistem konmuş sanki.
Bilerek yapılıyor ama bozulması için değil. 1. Sebep arabanın imalat maliyeti artmaması için. 2. Sebep ekstra elektronik ekipmanlar takıp araba gibi toz yağmur çamur, titreşim ani darbelere karşı bu hassas ekipmanların sürekli arıza çıkarmasının önüne geçmek. 3. Sebep bu inverter sistemi elektriği alternatörden ve aküden çekecek o halde mevcut alternatör yetmeyecek daha büyük bir alternatör ve daha büyük bir akü gerekecek tüm bunlar arabanın toplam ağırlığını ve yakıt miktarını arttıracak. 4 sebep artan elektronik ekipmanlar aracın mevcut elektronik ekipmanlarından daha fazla direnç yaratacağı için daha fazla yakıt yakmasına neden olacak. Daha bir sürü sebebi var ama yazmaktan yoruldum. Kısacası inverter yaparsak daha sağlam daha sağlıklı veya daha verimli olmaz.
Yeni sistem klimalar artık farklı çalışıyor, devreye girip çıkmıyor piston strokunu ayarlayarak gaz basıncı ayarı ile oynuyor ve soğutma şiddeti düşüyor veya yükseliyor yani bir nevi inverter klima gibi.
Bence klimaların ayrı bir CVT'si (sürekli değişken vites) olmalı. Yani klima 3000 devir istiyorsa ve araç 5000 devirdeyse otomatik olarak 3000 devirde çalışmalı. Devreye gir çık pek mantıklı değil. Klimaya küçük bir CVT mantıklı gibi duruyor. Videoyu izleyince düşündüm benim fikrimdir 😊
Aslında evet varsa da zor sistem. Hem oraya ayrı bir şanzıman gibi bir şey olacak, hem o şanzımanın da sıkıntısı çıkabilir. Neresinden baksan sıkıntı var.
Usta , klimayi kışında ara sira acmak gerektigi soyleniyor , sebebide uzun sure çalışmadığı icin gaz ozelligini yitiriyormus falan. Bu dogrumu , dogru ise kışın en soguk kademede klima myı acmamiz mi gerekiyor?
Hızın klimayla yada motorla bir ilgisi yoktur yani önemli olan devir saati sonuçta gaza bastığımızda arabanın hızlanmasını sağlayan şanzıman benim gözlemlediğim bir olay var sıcak havalarda düşük devirde klima güzel soğutmuyor devirli kullandıkça daha güzel soğutuyor başka biri hiç rastladımı bilmem
Benim o video yaptığım yorumun yüzde yüz doğru olduğunu kanıtı niteliğinde Tamirci ve klimacı olarak sana katılıyorum bu konudaki bütün sorular cevaplamış oldun Teşekürler .
Aman yapmayın. Durun vitezi boşa atın klimayı açın kompresörün çalışma sesini duyun kompresör yağlansın sonra bas gaza. Yoksam klima kompresörü yatak sarar ömründen gider. Rolantide boş vitezde çalıştır yağlansın. He zaten sonra kendini kapatır açar sorun olmaz yağlandıktan sonrana. Zaten yaz kış her hafta mutlaka 5dk klimayı çalıştır derler işte tam bu yüzdene yani yağlansız kurumasın yatak sarmasın
Araç giderken klima acikken kompresör ara ara devreye girip çıktığı için yüksek devirde bile giderken defalarca kompresör açılıp kapancaktir bu yuzden sen istesen de istemesende kompresörun yüksek devirde giderken devreye girmesini engelleyemezsin bu yüzden ben direkt devre bakmazsizin klimayı açarım sadece durmaya yakin klimayi kapatır fanin icerdeki nemi kurutmasina dikkat ederim bozulur sada Tamirci ye gideeim şimdiye kadar da hiç bozulmadi..bu arada kaliteli polen filtresi kullanirim Filtron bütçeye uygun kalitelidir tabi ki Mann Mahle Heingst gibi kaliteli markalar takılırsa daha güzel olur
Videodaki malumatlar için teşekkürler.ben v6 e350 cdi ile uzun yol giderken 4bin ve üzeri devirlerde çok defa motora fazla yük binmemesi için bir iki dakikalığına çok kez kez klimayı kapatıyorum ardından tekrar açıyorum şükür SIFIR sorun yaşadım
2018 den beri Renault grand scenic 3 aracımla İstanbul İğdır arası hiç uyumadan sadece toplamda 2 saat mola vererek araç kullanıyorum. Ortalama hızım 120 km. Soğuk havada ve sıcak havada genelde klima en düşük ayarda. Ortalama 90 litre mazot yakıyorum. Aracımı da 2014 den beri kullanıyorum. Araçtan çok memnunum. Kullandığınız aracın huyunu suyunu öğrenince agresif kullanmadığınız sürece araç, siz öldükten sonrada yaşar. Yeter ki her sene bakımını da aksatmayın.
Emeğiniz için çok teşekkür ederim. Ancak video istenileni tam anlatmıyor gibi. Şöyle ki; "yüksek devirlerde klimanın ilk çalıştırılması sorun çıkarıyor" diye söylenmekte. Videoda ise önce klima çalıştırılıp sonra yüksek devire geçiliyor. Keşke önce yüksek devire alınıp ondan sonra klimanın açıldığı anı görebilseydik bizim için daha aydınlatıcı olurdu. Teşekkür ederim.
Peki benim arabam yüksek devirlerde klima pompasını neden açmıyor. Rolantide pompa açılıyor ve yolculuk esnasında hiç kapat aç yapmıyor. Arabam focus 1
Yorumlar çok güzel, her arkadaş bilgilendirici eklemeler yapmış, hepsine teşekkürler, şöyle bir örnek vermek istiyorum, son sürat koşan bir koşucunun sırtına yüklü bir sırt çantasını fırlatsak, koşucu hiç sendelemeden çantayı arkasına alıp koşmaya nasıl devam edemezse hızla giden bir araçta klima açmak zarar vermez diyemeyiz, illaki bir hasar verecektir, şayet mühendisler onu hesaplamaz olur mu tabi ki de hesaplıyor, mühendisin işi üretmek insanoğlunun işi de eskitmek, o zaman drift de drag da yapmasın kimse, böyle bir mantık yürütemeyiz, bizler eskiteceğiz ki firmalar yeni ürünleri bizlere satabilsinler, Saygılarımla
peki klima soğutucu radyatörünün ısı artması ile birlikte motorun hararetinin artmasına yol açmaz mı? ( Yüksek devirde dik yokuşlar tırmanırken araç önden yeterince hava akışı almadığında yüksek devirlerde ısınmaya başlıyor. önden gelen hava klima soğutucu radyatörünün ısısı motor hararetini etkiler mi? )
Yok klima hiç hararet sorunu yapmaz sadece aracı az biraz daha devirli kullanmak gerekir. Hararet yapıyorsa sıkıntı klimadan değildir. Ama sen 400 gr gaz yerine 600 gr helekine bir kilo gaz bastıysan araç baya zorlanır. Gazı az basarsan da klimadan randıman alaman. Mesela pejö 308 modeli 2009 için fabrika demişkine 425 gr gaz kapasitesi var. Ama 800 gr gaz bastırmış eski sahibi. Makineylen gazı boşaltıp 425 gr gaz basıncana araç rahatladı sıkıntısı neyim kalmadı yani düşün kardeşim gazın miktarının önemini
@@FerilouDDJr. peki aracı devirli kullanmak herekiyorsa devir harareti yükseltmez mi? Aracım Jeep Grandcherokee 2700 motor 5 silindir. Geçen gün başkonuşa tırmanırken hararet 100e ulaştı sağa çekip soğuması için radyatöre dışardan su attım. Hemen indir hararet. Klimayı kapatarak seyrettim. Ben kendim makine mühendisiyim. Klima çalışma sistemlerini termodinamik derslerde gördüm. Benim araçtaki sistemde herarette etkisi oluyor diye düşünüyorum.
@@turksahailesi Devir harareti yükseltmez çünkü termostat radyatör fanını açtırır serinlettiriverir. Dizellerde italian tuneup denilen en fazla 3.vitez ve 3bin civarı devir yarım saat kullanıp zorlarız ki dizel partikül filtresi rejenere olsun karbon cleyın yapsın kendine araç ama bu işlemlerde bile hiç hararet yükselmez bilene. Sizdeki sorun klimayı açıncana radyatör fanının çalışması gerekir seslidir duyabilirsiniz acaba açmıyor mu fanı termostat mı bozuk. Fan çalışıp radyatör ve klima radyatörünü soğutması gerekir. Termostatın fanın fan müşürünün kalorifer rezistansının ve ayrıcana sigortaların da tek tek kontrol edilmesi gerekir. Gaz kaç gram basmak gerek fabrika çıkışı kaç gramdır öğrenmek gerek. Soğutma sistemi antifiriz 3yıllık ömrünü tamamlamış hatta paslammış da olabilir boşaltıp yenilemek her hülakarda iyi gelir. Normal su koymayın da doğru olanı marketten beyaz kapaklı olan saf sulardan alıp koymak gerek yoksam paslanır sistem. Normal su hiç değmemiş olması gerek tesisata hep saf su kullanılır. Sistemdeki su paslıysana soğutma sistemini ve termostatı test ve temizletmek de gerekir. Yani bir ustanın biraz vakit ayırıp araçla ilgilenmesi nokta atışı tesbitler yapıp sorunu çözmesi gerek
merhaba, klima kompresörünün yağı varmış içinde o kontrol edilmeli mi? 400-600gr yağ kapasitesi varmış kompresörün. (gazla birlikte basılan 15 20gr yağ değil) direkt dönen kompresörün içinde kendi haznesinde !
Ustam aracı lifte kaldırıp 140 km hız ile motora yük bindirip bu testi yapmanız gerekmez mi? Hatta liftte bile lastiklerde sürtünme oluşmuyor. Motora aynı yük binmiyor. Bence testiniz gerçek koşullarla birebir aynı olmamış. Selamlar.
Kış ayında hava sıcaklığının çok düştüğü doğu illerinde dış sıcaklık sensöründen dolayı klima devreye girmeyecektir. Acaba benim klimam mı bozuldu demeyin aklınızda bulunsun. Araç satarken ekspertiz sırasında klimam devreye girmedi, alıcı arkadaş normal olarak biraz işgillendi. O yüzden bu durumu yaşamamak adına söylemiş olayım.
Kış ayinda eğer dışarının Soğuklugu klimadan istediğimiz soğukluktan düşükse evet klima devreye girmiyor onun yerine dışardaki soğuk havayı içeri veriyor zannedersem zaten istediğin soğukluk dışardaki havada var boşu boşuna klima açılmasıni önlemek için tasarlanmış bir mekanizma.. bu Yaz ayindada oluyor mesala aksam dış hava sıcaklığı 17 derece ve klimayi 22 dereceye ayarlıyor sak klima yine devreye girmeyip dışardaki 17 dereceli havayı içeri alıyor
Nasıl hava sıcaklığınn düştüğü yerlerde klima devreye girmiyecektir 🤔2012 Şubat ayında Sırbıstanda -10.5 derecede klimam sıcak modunda açıktı yol boyu hemde Sırbistan’ın soğu gibi bi bi soğuk yok😊o aylarda Yozgat’da gece -20yi gördüm aynı soğuk değil
Şefim ilgi ile seyrettim benim arabada uzun yolda giderken 45dk sonra klima düşüyor ve çok az hava veriyor bunu tamir edebilirseniz adresini verin İstanbul’da iseniz gelip yaptırmak isterim
Benim 1.2 atmosferik motor aracım var.uzun yolda çok yüksek devirlerde kullandım. Yeni bir araç.Acaba yüksek devirde sürmek motora kısa zamanda zarar verir mi motor açılsın diye yaptık ama yok öyle birşey
Ustam saygılar.bende şöyle bir durum var.Klima açınca uzun süre soğutuyor yola çıkınca açıyorum örnek 100km sonra veya bir saat gibi bir süre sonra soğutma duruyor, klimayı kapatıp bir süre sonra tekrar açınca yine gayet güzel soğutuyor Sorun ne olabilir.Araç Chevrolet Aveo sedan 1.4 100hp lpg li.2011 model.
O dediğiniz Honda civic 2005 icin geçerli değil 110 la giderken klimayı açtım senmisin açan bütün klima sistemi dağıldı tamircide demesin mi 40 km den yüksek hizlarda klimayı açmiycaksin dedi yoksa yine dağıtır dedi ee ne anladım ben bu işten simdi biz açacaz mı açmıycaz mı yoksa bu ariza hondaya mı özel diger markalarda da boyle bir sorun var mı
O klima kompresörünün ömrü dolmuş, dağılması da o ana denk gelmiştir. 10 yıl Honda yetkili servisinde çalışmış biri olarak söylüyorum, tamirci laf olsun diye sallamış.
Dijital klimalı fd6 Civic var (15 yıldır her şekilde kullanıldığını düşünüyorum. Maşallah tık yok.) Mantığı aynı veya farklı diyen olabilir not düşeyim, dijitallerde sürekli devreye gir çık olayı var bilenbilir.
Kesinlikle yapılması gerekende bu . kompresörün ömrünün uzun olması için .kışın klimayı açmayıp sadece yazın açarsak belli bir zaman sonra klima kompresörünün ruhuna fatiha diyoruz
200 ile giderken klima devreye girecek diye vitesi boşa alıyorum aracı durdurup devreye girince tam gaz basıyorum 😅 tekrar devreye gireceği zaman tekrar duruyor devreye girince tekrar topuk 😅😅😅😅😅 100 km yolda 2313 defa durup yürüyorum.... Kesinlikle tavsiye değildir 😅😅 YTD (yatırım tavsiyesi değildir) 😅😅😅😅😅
Valla 2011 Toyota 1.4 d4 var bende yüksek hızla giderken klima açtık bi duman atmaya başladı hemen kapattık sonra sonra birkez daha denedim yine aynısını yaptı sonra park ettik klimayı açtım sorun yok düşük hızda durduğumda açıyorum sonra devam ediyorum sorun olmuyor
Merhaba ustam, linea amortisör üst takozu aldım bu yeni versiyon olan kapaklı siyah renk olanlardan, önceki beyaz olan amortisör üst takozları içi açılıp yağlanıyormuş ama bu yeni tek parça olanların içi açılıp yağlanmıyormuş, ne derece doğru, eğer açılıyorsa ben de kendi arabama aldığımı yağlayacaktım
Açmayın güxel kardeşim yüksek devirdeykrn klimanızı açmayın bakımlı veya bakımdız gazdan ayağınızı çekmek zor değil boş verin öyle birşey olmaz olayını
Arac uzun yola çıkmadan klima bir kere açılıp kapatilmişsa yüksek devirde tekrar ayılabilirim ilk defa acilacaksa yüksek devirde aç mayın pistonlu olduğu için yaglayamaz
fikrimizi madem sordun. 40 yila yakin tecrube ile soyleyeyim. bu arabaya gore degisir mercedes E serisi araba ise 240 ile giderken ac 10 sene bir sey olmaz ama 1.3 motorlu arabada egea tofas cin kore arabalarda hic kullanmasanda 2 sene sonra ariza verebilir 2 yasinda ilk defa acarsin ne gaz vardir ne komprosor. araba modeli ve motor gucu cok onemli.
Hocam sen ilk once klima nasil acilir kapanir onu ogren .klima 4 devreye ayarlanip klima acilmaz once klima acilir sonra azar azar son devreye verilir düşurulurkende tamamen kapatilmaz azar azar dusurulerek kapatilir
Merhaba bişey danışıcam.benim golf 3 1.6 otomatik aracım var.sadece klimayı soğuk açınca hareret göstergesi 100-110 a çıkıyor .klimayı kullanmazsam sorun yok hep ibre 90 da.su eksiltmede yok .radyatör yeni değişti .termostat ,fan normal dediler .işin içinden çıkamadık .neden olabilir ne yapmam lazım tecrübenizden faydalanmak isterim .teşekkürler
ustam ben klimayı yaptırdım şuan aktif çalışıyor ama size birşey sormak istiyorum megane 3 aracım var 2009 model klimayı çalıştırdığım zaman fan sesi çok fazla geliyor kapatınca normal oluyor yaptırdığım yer bana acil durum fanı devreye giriyor gibi bişey söyledi normalde böyle olmaması gerekiyormuş bir yere gösterdim bir sorun yok dedi klimayı yaptırdığım yerde 1. fan müşürü arızalı gibi buna benzer birşey söyledi bu durum nedir ne değildir acaba çünkü klimayı kapattığım zaman 2. fan kapanıyor 1. çalışıyor adamın demesine göre 1. fan arızalı kafam karıştı valla teşekkür ederim şimdiden.
@muratipek2282 Sayın ustam anlatayım siz karar verin 5 kilometrelik bir yolda bile motor devriniz kaç olursa olsun klima düğmesine bir defa basıp açsanız bile sizin haberiniz bile olmadan klima kompresörünüz onlarca kez motor devri gözetmeksizin devreye girip çıkıyor. Birde klima kompresörünün kasnak kavrama sistemi aynı aracınızın debriyaj kavraması gibi görev görerek birden sisteme yük binmemesi için dizayn edildiği için anı yük binmesini absorbe etmektedir. Tabi bunun gibi birçok açıklama yapabilirim size. Amacım iddialaşmak değil fikrimi beyan etmek. Biz kimseye yüksek devirde klima açın demiyoruz. Tabi sistemdeki bakımsızlık ve parça yorgunluğundan dolayı yüksek devirde klima açmak önerilmez. Sistemin tam işleyişini bilseydin böyle söylemezdin. Bir klimacı olarak biraz araştır istersen. Emin ol bir tamirci kadar teknik bilgiye sahip değildir. Söküp takmak yenilemek çok bilmek olmuyor malesef.
@@arslanlarotomotiv insanlara bu bilgiyi bu şekilde vermek hiç doğru değildir klima motoru sonuçta yağ ile çalışan bir motor klima çalışmaz iken 4bin devirde klima yi devreye sokmak ayri yagi emmiş ve yağını dağıtmış bir kompresörün 4 bin devirde termostat yapması farklı
Bu konu da herkesin şahsi fikri var yorumları okuduysanız.Biz bilgi veriyoruz demedik fikirlerimizi söyledik. Tavsiye niteliğinde olmadığınıda söyledik. Emin olun sizinle aynı fikirde olmayan meslektaşlarınızda vardır.
Hayırlı günler abi selamünaleyküm kolay gelsin sana bir sorum olacaktı abim eğer uygunsa senin için de ben de 2019 model Audi A7 var bu araç gider haldeyken akünün sarı ışık lambası yanıyor STAR stop arızası diyor devre dışı bırakıldı diyor friend servo arızası diyor arka rüzgârlı arızası diyor sorunun kaynağı tam olarak ne olabilir abicim teşekkür ederim
Yüksek hızlarda klima açılır, klima kompresörü sürekli devreye girer çıkar, basınç sensörleri sistemi her an koruma altında tutar. Eğer kasnak içi rulman-kavrama veya V kayışında eskime varsa yüksek veya düşük devirler farketmeksizin arızadan kaçınılamaz. Kış aylarında sadece bakım olsun diye klimanın ara sıra çalıştırılmasına gerek yok. Eğer bir arıza veya kaçak varsa, Yaz Kış farketmeksizin ortaya çıkacaktır.
Klima ve kendi sağlığınız için sizin yapabileceğiniz şeyler şunlardır;
1- Yaz aylarında aracınızı park etmeden 1dk önce klimanızı kapatıp, dışardan hava alma konumuna getirip, fanı yüksek devirle çalıştırıp klima iç ünitesinin nemini kurutmak. Böylece klima iç ünitesinde bakteri oluşumu nedeniyle kötü kokular engellenmiş olur. Yaşadığınız bölgeye göre polen filtresini her 5.000 veya 10.000km'de bir değiştirin.
2- Motorun en önündeki radyatör klima radyatörüdür, her Yaz ve Kış başlarında sinek, taş ve otlardan arındırıp, radyatörü genel temizlik sıvısı ve basınçlı su ile yıkayın.
Gayet güzel bilgiler teşekkürler
Harika bilgiler. 1 nolu bilgi hep uyguladığım bişey herkese de anlatıyorum. Buna ek olarak çalıştırmayla alakalı da şu eklenenilir. Klimayı çalıştırınca camlar açık 40 50 saniye beklemek de salgılanan gazla alakalı sağlıklı tavır olarak görülüyor
Katkılarınız için teşekkür ederiz
@@TekinBozbey klima 22 derece ayarlı iken yakıt tüketimi ile klima 18 dereceye ayarlı iken yakıt tüketimi arasında fark varmıdır.. mantıken 22 dereceye ayarlı iken 18 dereceye göre kompresör daha az devreye gireceğini düşünerek 22 derecede daha az yakıt tüketimine sebebiyet vereceğini düşünebilir miyiz
@@mdenzbarbaros7071 Doğru tam olarak öyle gerçekleşir. Önceki Beyaz renkli otomobilimin Koyu renk cam tavanını dıştan beyaz film kaplayarak kabin içinin güneş kaynaklı ısınmasını minimuma düşürdüm. Önceden tavan perdesi kapalı durumda, AC 21.C'de bile ayaklarımız buz keserken kafa ve omuz hizalarımız yanardı. Film kapladıktan sonra 24.C'de serinleme gerçekleşti ve ayak-baş ısı dağılımı eşitlendi, yolculuklarımızın kalitesi arttı. Aynı zamanda 0.3L/100km yakıt tasarrufu sağlamaya başladım. Şimdiki aracımı cam tavansız beyaz renk olarak seçtim, 24.C ile serin ve ekonomik yolculuk yapıyoruz.
Benim bu tür videolarda en çok beğendiğim yönü , anlatan bilgi veriyor ama , yorumculardanda güzel bilgiler alınması.
Aynen ben de yorumları okumayı o nedenle severim, boş yorumlar olabildiği gibi harika bilgiler de paylaşılıyor genel olarak
🟢Hocam, Klima Açmanın En Doğru Zamanı Yavaş Hareket Ederken Vitesi Boşa Aldığımızda Açılması Daha Doğru Olacaktır Ve Camların Ilk 1 Dakika Açık Kalması Çok Önemlidir,Yetkili Uzm Görüşüdür.👌🗽
Ağzınıza sağlık. Yorumda bilgi katkısı yapan arkadaşlara da teşekkürler. Çok güzel bir içerik ve harika yorumlar var. Çok eğitici hem video hem yorumlar
Bizde teşekkür ederiz.fikir ve tespitlerini belirten arkadaşlardan
Klimada guvenlik amacli şu olay var hiz ile bir alakasi yok komprosorde sorun olursa kafa kirar kayis kopmasin diye o yuzden her hizda acilabilir sorun olmaz fakat devreye girmez ise gaz eksik veya yoktur gaz bastirdiginiz zaman sogutma dusuk olursa oda filtrenin tikali oldigu veya fanin calismadigi yada basinc miusurunun komprosor ve fani devreye alamadigi anlamina gelir bunada bakmak lazim
Yüksek devirde klima tek bir şartla açılmaz o da kış modundan çıkıp yazın ilk klima çalışacağı zaman, çünkü kış boyunca yağı süzülen kompresör ilk çalışmada yağlama yapana kadar düşük devirde çalışması gerekiyor, ondan sonraki süreçte sıkıntı yok. İlk çalışma yüksek devirde olunca ani yük ile gaz basmaya çalışan kompresör ve yağsız çalışma ile köpresör pistonlarına zarar veriyor.
@@hanjin4 Güzel tespit teşekkürler
Kışın,da çalıştırabilirsin ,ısıtıyor hemde camların buharlanmasını önlüyor,aynı evdeki Klima gibi.
@@erolcabuk6709 Kışın bir tek kompresörü yağlamak için ayda bir çalıştırıyorum o da 3-5 dk fakat ısınma ile bir etkisi yok, kompresör sadece soğutur ısıtma işini soğutma suyu yapıyor, çabuk neden ısınıyor çünkü kompresör motora direnç gösteriyor ve motor zorlandığı için normalinden bir tık daha erken ısınmış oluyor fakat bu durum soğuk motor için hiç iyi değil, zaten ısınmaya çalışan motora ekstra yük binmiş oluyor maalesef.
Evet birde dediğiniz gibi yağmurlu havalarda buğu çözmek çok kolay oluyor klima sayesinde.
Kışın camdaki buğuyu hızlı çözmek için arada çalıştırıyoruz. Hem yağlama yapıyor hemde hızlı buğu çözüyor. Ama yukarda dendiği gibi ısınmamış motordansa hareret ibresi biraz hareketlendiren sonra yapmak daha sağlıklı diye düşünüyorum bende
Şehir dışı uzun yolculuklarda klimayı bozdum. Rampa da çekiş gücü artsın diye, bir kapadım. Bir açtım ac düğmesine basıp. Neticede şimdi video izlemeye.. ustam faydalı bilgiler teşekkürler. 1 musibet bin nasihat ten iyidir.
Klima ile şöyle bir durumda var. Klima çok yaktırır. Doğrudur. Ama Tam olarak değil. Klimayı açınca sadece klima kompresörü motora yük bindirmekle kalmaz. Son kademe açılan fanda Şarj dinamosundan yüksek miktarda elektrik çekmeye başlar. Kompresör ile birleşince yakıt tüketiminin artmasına yol açar. Kendiniz fanın kademelerini ayarlayarak bunu gözlemleyebilirsiniz. İsterseniz farları açın isterseniz iç aydınlatmayı. Klimayı kapatıp sadece fanın hızını değiştirin.
Güzel tespit. Teşekkürler
Hatta ve hatta bazı araçlarda özellikle tek fanlı olanlarda klima çekişten düşürür ama fan da dur kalkta devreye girerse motor gaz yemez veya çok yavaş gaz yer motor stop etmek ister gazı köklesende araba yürümez işte bunun sebebi devreye giren fanın şarj dinamosu üzerinden motora yük bindirmesidir.
@@serhadcoban8699 ne şaçma bir yorum kardeşim bu v6 dizel bu toplumda %1 bile yoktur 100km 10 -15 litre yaktıktan sonra bir anlamı yok zaten tasarrufun
Evet doğru elektrik ile çalışan her donanım özellikle de far ve cam rezistansı yakıtı artırır
@@yusufmercan3494elektrik aksamının yakıt üzerine etkisi yüzde 1 bile sınırlı onemsenmiyvek kadar az yani
👍👏😃 böylelikle bir efsanenin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız.O kadar güzel tarif ettiniz ki,soracak soru kalmadı 🧿👍
@@huseyintatar5882 teşekkürler
Ozaman şöyle düşünelim Aracın motorunu çalışır çalışmaz dip gaz yapalım nekadar sağlıklı olur? çünkü aynı şekilde ondada piston var yağlanması gerekiyor.
@@ozcanturgut1617 Vidyoyu tekrar tekrar izlerseniz anlarsınız anlatılmak istenen şeyi. Tabi tek seferde anlayamayanlar çıkıyor normaldir herkesin anlama yetisi bir değil
@@huseyintatar5882 sen diyorsunki ben tamirciyim ben oto klimaciyim, herkes bildiği gibi kullansın
Ama şimdi yeni araçlarda araba çalıştırıldığında klima açık oluyor.bunun bir sebebi olmalı.
Ayrıca araç klimacılarının çoğu huzlı giderken klimanın açılmasını uygun görmüyorlar.
klima uzun süredir açik değilken kompresör yağli olmadigi icin, klimayi ilk çaliştirmada yüksek devirde açmaniz, kompresör pistonlarinin yağsiz yüksek devirde çalişmasiyla motor zarar görebilir. klima açık olup kompresör motoru yağlanmişsa sorun olmaz.
En ideali klimayı sürekli açık tutmak hiç kapatmamak, duruma göre zaman zaman çalıştırıp, genelde tamamen kapalı tutma halinde arıza ve/veya olumsuz performans gibi sorunlar daha olası. Yakıt sarfiyatina etkisi önemsenmeyecek kadar düşüktür, tabii bu özellikle güçlü motor ve sıcaklık ayarının dijital olarak hep 21-22° de tutulması durumunda daha net anlaşılır oluyor. Yine de şahsen klimayı kapalı tutup ara ara çalıştırmayı doğru bulmuyorum kendi tecrübelerime dayanarak.
Rahat olun, sizin için yapılmış, bol bol kullanın. Az yakalım diye devirsiz kullanırsınız gider 10binlerce lirayı egr ye verirsiniz. Klima açmazsınız, klimanoz bozulur. Kullanın bu ekipmanlar zaten araç ömrü boyunca dayanır. En fazla kasnağı rulmanı değişir. Usta güzel anlatmış, mabadımızdan kural çıkarmayalım.
Usta cok guzel anlattiniz tamame size katiliyorum benim fikrim kisinda klimanin calismasi gerek cuku otomatige alinca her aracta yok tabiki klima ayni zamanda nemini aniden alir buhulanmayi onler kisin daha cok faydasi var bazilari cimrilik yapip akilarinca yakit tasarufu saglarmis aracin istikaki neyse onu mutlaka yakar diger taraftam olusacak arzalarin masrafi hic akillarina gelmez.sizlere kolay gelsin umarim herkes faydalanir.
Bravo. Bunu ortaya atan aklı evvele sormak lazım klima kompresörü zaten kendi kendine devreye girip çıkıyor. Araba soğudu mu kapanır. Isı sensörlerinden gelen bilgiye göre tekrar devreye girer. Bunu yaparken A/C tuşundan bağımsız hareket eder. Hadi bu bilgileri geçtik otomobil üreticileri deli mi böyle bir konuyu atlasın. Kimi 2 sene kimi 5 yıl garanti veriyor. Özetle sıkıntı yok dilediğiniz gibi açın kapatın.
Sevgili kardeşim motor yüksek devirdeyken klimayı açmak doğru değil.
Çünkü;
Araç yüksek devirde olduğuna göre, motor kaputunun iç sıcaklığı yüksek sıcaklıktadır.
Bu durumda klima çalışmadığı için, klima sisteminde bulunan soğutucu akışkan gazı tesisatın içerisinde eşit ve aşırı motor haznesi sıcaklığından dolayı yüksek basınçtadır.
Siz motor yüksek devirde dönerken bir anda klima kompresörünü devreye sokarsanız.
1. Klima kompresörü yüksek devir dönmeden dolayı aşırı emiş ve basma yapmak zorunda kalır.
2. Klima kompresöründeki mekanik parçaların yağlanmasına fırsat verilmemiş olur.
3. Klima kompresörünün yüksek devirde devreye girdiği ilk bir kaç dakika, kompresörün emme ve basma hattı aşırı yüksek basınca mağruz kalır, ki klima kompresörlerin mekanik arızalanmasına sebeplerin başında bu mevzu gelir.
İşin doğrusu nedir? Diye soracak olursanız.
Motor deviri 2000 ve daha düşük devirde iken.
1. Araç içi fanı en düşük kademede olmalı.
2. Klima açılmalı ve bir kaç dakika araç sürati açısından gerek varsa motor devri yükseltilmeli.
3.içerideki klima üflemesi hissedilir soğukluğa geldiğinde üfleme fanı 3-5 dakika arayla yükseltilmeli.
4. Varış noktasına 5-6 km kala klima kapatılmalı, klima kapatıldıktan 3-5 dakika sonra araç camları bir parça açılmalı ve soğuk olan araç içinin yavaş yavaş dış sıcaklık ile eşitlenmesi sağlanmalı.bu işlem sürücü ve yolcuların, soğuk ortamdan bir anda sıcak ortama çıkmasının sebep olacağı, kalp, nabız atışı, tansiyon vs gibi hususlar için önem taşımaktadır.
Buraya kadar okuyanlara sabırları için teşekkür eder sağlıklı günler dilerim..
@@kofanakofana9324 Katkılarınız için teşekkür ederiz.
Usta klima açınca rampada uzun yolda harelet full maximum oluyor klima kapatınca haralet normale iniyor neden olabilir araç crurier 1..6
Teşekkürler usta.Siz ustasınız.Anlattığınız fikirden ziyade Tecrube ile ve ispat edilen bir teknolojidir.O yüzden şahsen fikir olarak değil de uygulanabilir bir yöntem olarak algılıyorum Allah,Ağzına yüreğine sağlık versin😊
O kadar çok kirli bilgi var ki, paylaşımlarınız bu sebeple oldukça önemli. İçerikler kaliteli. Birçok yerde bişey olmaz deniyor, elbette araç 0-3 yaş aralığındaysa bişey olmaz, olsa da zaten araç yeni olduğundan hemen bozulmayabilir. Ama araç 3 yaşından büyükse neden yüksek hızda veya devirde klimayı açıp yük bindirelim aracımıza, değil mi? Ustamıza tamamen katılıyorum, ani yüklenme zaten ömrü azalmış rulman, kayış, kompresöre zarar verir; yolda bile bırakabilir. Ustam paylaşımlara devam ediniz, selamlar
Selamlar, alternatör yada şarj dinamosu maksimum 1 kw civarında elektrik üretebilir. İhtiyaç olmadığında pek güç çekmez ama ihtiyaç olunca 1-2 bg güç çeker.
Eski araçların kliması motordan % 01 değil 0.10 %10 güç çekebilir. Tabiki klima ve şarj motor gücünü tüketir yani yakıt tüketimini artırır.
Yeni araçlarda klima otomatik devreye girip çıkabilir bu durumda zaten kendisi girip çıkmaya uygun olduğu için sakıncası yok. Yani yüksek devirde de açabilirsiniz.
Eski araçlarda 2000dev/dak dan hızlı giderken açmak klimayı zorlar. Boşa alarak motor devri düşürülüp açılabilir.
Birde yokuş başında klimayı kapatıp yokuş bitince açmak motoru rahatlatır.
Bu kısa sürede arabanın içi ısınmasın diye klima fanı üflettirilir.
Motor çok güçlü ise bunlara gerek yok tabiki.
Auto modu bulunan klimalarda iç ısıya göre klima devreden çıkıp girebilir veya üfleme şiddetini min getiriyordur her araçta farklı olduğunu düşünüyorum
Klima ayarladığınız sıcaklığa ulaşınca devreden çıkar sıcaklık yükselince devreye girer bunun için devir vites vs ayarına gerek yok.
Herkes fanın son seviyede açılması ile ilgili yorum yapmış. Yahu derdiniz ne dışarısı 50 derecemi.? Türkiye'nin neresinde olursan ol, Kliman sağlıklı çalışıyorsa 1 ile 3. Kademeler idealdir hatta uzun yolda 3. Kademe fazla gelir 2 ye alırsın. Motor devrinide 4 bin değil 3 binlerde tutarsan, ne fazla yakarsın ne motoru zorlarsın hiçbişey olmaz.
Evet 55 derece Antalya’da 😂 arabanın içi zaman zaman 60 olduğu oluyor
@@ahmetaliuysal9321 Bak Antalya'yı hesaba katmamıştım pardon 😂😂
@@mehmetozcannuray3192 5 6 7 kademe olsa yetmiyor 😂
Urfa 70 derece sen ne diyosun
dogru bi yorum..!
Klima borularına ısı yalıtımı ile kapladım artık 1. kademe üşütüyor kendisi 1 dk açılıp 5dk kapalı kalıyor , çok daha soğuk havayı içeri rahat iletebiliyor 2008 Corolla 1,6 benzinli sizde yapın bence.
Cihazdan soğuk materyal istiyorsun o bunu size ısınmış borulardan iletiyor bu çok sürdürülebilir bir işlem değil borular ve motor ısındıkça klima başarımı düşüyor bari araç gitsin diye kapatan oluyor kademe 1 çok sıcakta 2 açıyorum .
3 ve 4 öldü artık açamıyorum o kademeleri zature olmaya niyetim yok.
@@mrtdmrhn22 👍✅
Çok mantıklı kardeşim. Hemen bende deniyeceğim. Teşekkürler
Yalıtım malzemesi ne aldın nasıl birsey
@@yalnzkurt1417 yanmaz boru kaplaması egzoz borularına çok yakınsa klima boruların izocam misali bişey al derim. Onu nasıl kaplamalisin eldiven vs kullan yanmaz bantlar var onunlada işi sabitle ben bantinda üzerine çok sikmamak kaydıyla cırt kullandım ufak tefet kenar köşe varsın kalsın düşünki 2mt aliminyum boru ısıya maruz kalıyordu artık 5cm mi kalıyor nolcak ki.
En uç kauçuk bölüm var ya onuda kapladım bence sonuç harika şuan İstanbul'da bu mamülleri 300_400 TL ye alabilirsin getirisi ve konforu bunun çok üzerinde olucak.
@@sezaibag912 egzoz borularına çok yakınsa klima boruların izocam misali bişey al derim. Eldiven kullan yanmaz bantlar var onunlada işi sabitle ben bantinda üzerine bir de çok sikmamak kaydıyla cırt kullandım.
Kenar köşe varsın kalsın düşünki 2mt aliminyum boru ısıya maruz kalıyordu artık 5cm mi kalıyor nolcak ki.
En uçlarına radyatörü ve klima kompresörune doğru olan bölüme ise bildiğin petek borusuna kullanılan boru yalitimi kullanabilirsin en uçtaki kauçuk bölümu bile kapladım. 4 araca yaptık ise yaramayani olmadı dua edeni var rolantide 2 koşarken araç 1 kullanıyorlar . 3 ve 4 yok onlardada .
Yapın hayrını görün yakıttan ve ilim klimadan kurtulun soğuk olsun herdaim araç içi.
Evet Ustam Doğru
Yüksek hızlarda klimayı açıp kapatmak tehlikeli
🇹🇷🌺🌻🤲🏼
VAG olunca yaşanacak durum. BMW n52 motorda 200 hızla giderken de klima açıp kapatıyorum. Yani ilk kez karşıma çıkıyor bu konu. Klima benim ne zaman ne hızda istersem açaıp kapatırım. Bmw olduğu için sorun yaşamadım. 🤘🏻
Kardeşim, kısa süreli de olsa ağır vasıta şoförlüğü (8 yıl) yaptım. Bir çok şoför debriyaja basıp klimayı açmalısın derlerdi. Ben de; aynen senin dediğini söylerdim. Bunu yapanlar neden kitapçıklara böyle bir not yazmıyorlar? Bunu yapan adamlar bu kadar beceriksiz mi? vs. Hatta yüksek devirlerde veya yüksek hızlarda debriyaja basıp klimayı açayım derken Trigere ani yük biniyor. Bu ise klimadan daha çok zarar verecektir araca.Teşekkürler bilgin için.
Dostum hadi diyelim klimayı açarken debriyaja basarak açtın ama klima kompresörü çalışırken aralarda açılıp kapanıyor hal böyle iken klima açıkken her kompresör açılıp kapandığında debriyaja basmanız imkansız çünkü ne zaman kapanıp devreye gireceğini bilemeyiz ve her devreye girdiğinde araba yüksek devirde ise eyvah ki ne eyvah😂
Ben de yüksek hızla giderken vitesi boşa alıp gazı bırakiyorum role te de kilamayi açıyorum vitese atıp gaza basıp devam ediyorum
Benim arabada debriyaj yok onu ne yapacaz
Mantıklı olan çok yüksek devirlerde klima kullanmamak...
Klimayı bazen motor freni olarak kullanıyorum. Rampa çıkarken araca rahatlatmak için devre dışı, inerken de devreye alıp çok dik inişlerde de motor freni olarak kullanıyorum. Bu yakıttan maksimum tasarruf sağlar.
Onu ben yıllardır yapıyorum da çok bı faydası yok inislerde
Dijital klimalar kabin ici sıcaklığa gore acilir kapanir bu dogru. Ama eski tip analog klimalarda bu olmuyor. Kendi kendine açılıp kapanmaz. Ne ayarlarsaniz sabit o kalir. Ama her durumda iki kompresör de ayni. Yani bence cok yüksek devirlerde de klima acmanin bir zarari olmaz. Ben yine de çok yuksek devirlerde klimayi açmama taraftariyim arkadaşlar. Ne olursa olsun mekanik olarak kayışa bir anda cok ciddi bir yük binip kasnagı çevirmeye calisir. Kompresör icin sorun olmasa bile kasnak kayışı icin aşındırıcı bir etkisi olur. 2000-2500 devirleri gecmeden klima açılmalı diye düşünüyorum.
Manüel klimalar da aç kapa yapıyor..
Yüksek devirde klimayı aç zaten elektrik çi klimacının paraya ihtiyacı var,seninde harcamaya
@@vedatakkus2701 okuduğunu anlamamışsın ustam. Bir zararinin olacağını sanmıyorum ama yine de ben açmam diyorum. Pompa kasnağı bozulmasa bile kayış zarar görebilir.
Denedim. Uzun yolda 60 litre depoyla (benzin ışığı yanınca aldım 2 depoyu da. 50 litre aldı her defasında) klimasız 900, klima açık 800 km yaptım.
bu araç klimalarında kompresor tarzı neden klasik anlamış değilim.
inverter sistem niye kullanılmıyor. aynı yeni model ev klimalarındaki gibi.
direk kayıştan bunun güç alması çok saçma ara bir devir sistemi olması lazım değilmi.
bilerek bu tarz bozulmaya açık bir sistem konmuş sanki.
Bilerek yapılıyor ama bozulması için değil.
1. Sebep arabanın imalat maliyeti artmaması için.
2. Sebep ekstra elektronik ekipmanlar takıp araba gibi toz yağmur çamur, titreşim ani darbelere karşı bu hassas ekipmanların sürekli arıza çıkarmasının önüne geçmek.
3. Sebep bu inverter sistemi elektriği alternatörden ve aküden çekecek o halde mevcut alternatör yetmeyecek daha büyük bir alternatör ve daha büyük bir akü gerekecek tüm bunlar arabanın toplam ağırlığını ve yakıt miktarını arttıracak.
4 sebep artan elektronik ekipmanlar aracın mevcut elektronik ekipmanlarından daha fazla direnç yaratacağı için daha fazla yakıt yakmasına neden olacak.
Daha bir sürü sebebi var ama yazmaktan yoruldum. Kısacası inverter yaparsak daha sağlam daha sağlıklı veya daha verimli olmaz.
inverterin ne olduğunu biliyormusunuz?
Yeni sistem klimalar artık farklı çalışıyor, devreye girip çıkmıyor piston strokunu ayarlayarak gaz basıncı ayarı ile oynuyor ve soğutma şiddeti düşüyor veya yükseliyor yani bir nevi inverter klima gibi.
Yeni corollada tamamen elektrikli klima, motora yük binmiyor
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bence klimaların ayrı bir CVT'si (sürekli değişken vites) olmalı. Yani klima 3000 devir istiyorsa ve araç 5000 devirdeyse otomatik olarak 3000 devirde çalışmalı. Devreye gir çık pek mantıklı değil. Klimaya küçük bir CVT mantıklı gibi duruyor. Videoyu izleyince düşündüm benim fikrimdir 😊
O tarz çalışan çalışan değişken deplasmanlı kompresörler de var ama daha pahalı bir sistem bildiğim kadarıyla.
Aslında evet varsa da zor sistem. Hem oraya ayrı bir şanzıman gibi bir şey olacak, hem o şanzımanın da sıkıntısı çıkabilir. Neresinden baksan sıkıntı var.
Usta , klimayi kışında ara sira acmak gerektigi soyleniyor , sebebide uzun sure çalışmadığı icin gaz ozelligini yitiriyormus falan. Bu dogrumu , dogru ise kışın en soguk kademede klima myı acmamiz mi gerekiyor?
Hızın klimayla yada motorla bir ilgisi yoktur yani önemli olan devir saati sonuçta gaza bastığımızda arabanın hızlanmasını sağlayan şanzıman benim gözlemlediğim bir olay var sıcak havalarda düşük devirde klima güzel soğutmuyor devirli kullandıkça daha güzel soğutuyor başka biri hiç rastladımı bilmem
Benim o video yaptığım yorumun yüzde yüz doğru olduğunu kanıtı niteliğinde Tamirci ve klimacı olarak sana katılıyorum bu konudaki bütün sorular cevaplamış oldun Teşekürler .
@@mustafakancagi6561 teşekkür ederiz
Gaza basınca otomatik kapanıyor klima, sonra tekrar açılıyor. Klimanın devirle bozulma ihtimali yok. Kompresörün balatası eskiyince bağlanmaz sadece
Bunu kimseye anlatamıyoruz usta güzel anlatmış doğrusu bu teşekkürler ustam düşüncen doğru
Teşekkürler.
Ben yakıt tüketimine bakıyorum. Şehirler arası yollarda 90-120 km hızlarda, 18 derece ayarda ve 3 hızda hiç masraf çıkarmıyor.
12 ay hic kapanmadan calisiyor simdiye kadar bir sorun yasamadim tabiki bakimlarini yapmak kaydi ile
Aman yapmayın. Durun vitezi boşa atın klimayı açın kompresörün çalışma sesini duyun kompresör yağlansın sonra bas gaza. Yoksam klima kompresörü yatak sarar ömründen gider. Rolantide boş vitezde çalıştır yağlansın. He zaten sonra kendini kapatır açar sorun olmaz yağlandıktan sonrana. Zaten yaz kış her hafta mutlaka 5dk klimayı çalıştır derler işte tam bu yüzdene yani yağlansız kurumasın yatak sarmasın
Ramazan ustama teşekkürler…
Tesekürler kardes
Araç giderken klima acikken kompresör ara ara devreye girip çıktığı için yüksek devirde bile giderken defalarca kompresör açılıp kapancaktir bu yuzden sen istesen de istemesende kompresörun yüksek devirde giderken devreye girmesini engelleyemezsin bu yüzden ben direkt devre bakmazsizin klimayı açarım sadece durmaya yakin klimayi kapatır fanin icerdeki nemi kurutmasina dikkat ederim bozulur sada Tamirci ye gideeim şimdiye kadar da hiç bozulmadi..bu arada kaliteli polen filtresi kullanirim Filtron bütçeye uygun kalitelidir tabi ki Mann Mahle Heingst gibi kaliteli markalar takılırsa daha güzel olur
@@mdenzbarbaros7071 Tam isabetli bir tespitte bulundunuz teşekkürler
@@arslanlarotomotiv bir usta olarak yorumumun sizin tarafınızdan mantıklı kabul edilmesi onaylanması tabiki güzel bir şey.. teşekkürler ustam
Kompresör yağlanan bi şey midir ustası olan, cevap yazarsanız
Videodaki malumatlar için teşekkürler.ben v6 e350 cdi ile uzun yol giderken 4bin ve üzeri devirlerde çok defa motora fazla yük binmemesi için bir iki dakikalığına çok kez kez klimayı kapatıyorum ardından tekrar açıyorum şükür SIFIR sorun yaşadım
Şakamısın, V6 motor da 4 bin üzeri demek son gaz demek, yani 260
2018 den beri Renault grand scenic 3 aracımla İstanbul İğdır arası hiç uyumadan sadece toplamda 2 saat mola vererek araç kullanıyorum. Ortalama hızım 120 km. Soğuk havada ve sıcak havada genelde klima en düşük ayarda. Ortalama 90 litre mazot yakıyorum. Aracımı da 2014 den beri kullanıyorum. Araçtan çok memnunum.
Kullandığınız aracın huyunu suyunu öğrenince agresif kullanmadığınız sürece araç, siz öldükten sonrada yaşar. Yeter ki her sene bakımını da aksatmayın.
Klimayı aracı hareket etmeden önce çalıştırın.
Emeğiniz için çok teşekkür ederim. Ancak video istenileni tam anlatmıyor gibi. Şöyle ki; "yüksek devirlerde klimanın ilk çalıştırılması sorun çıkarıyor" diye söylenmekte. Videoda ise önce klima çalıştırılıp sonra yüksek devire geçiliyor. Keşke önce yüksek devire alınıp ondan sonra klimanın açıldığı anı görebilseydik bizim için daha aydınlatıcı olurdu. Teşekkür ederim.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz. th-cam.com/users/shortss_TEoQrayW4?si=Fc_UDytt1QxDisu0
Elinize sağlık
Peki benim arabam yüksek devirlerde klima pompasını neden açmıyor. Rolantide pompa açılıyor ve yolculuk esnasında hiç kapat aç yapmıyor. Arabam focus 1
Yorumlar çok güzel, her arkadaş bilgilendirici eklemeler yapmış, hepsine teşekkürler, şöyle bir örnek vermek istiyorum, son sürat koşan bir koşucunun sırtına yüklü bir sırt çantasını fırlatsak, koşucu hiç sendelemeden çantayı arkasına alıp koşmaya nasıl devam edemezse hızla giden bir araçta klima açmak zarar vermez diyemeyiz, illaki bir hasar verecektir, şayet mühendisler onu hesaplamaz olur mu tabi ki de hesaplıyor, mühendisin işi üretmek insanoğlunun işi de eskitmek, o zaman drift de drag da yapmasın kimse, böyle bir mantık yürütemeyiz, bizler eskiteceğiz ki firmalar yeni ürünleri bizlere satabilsinler, Saygılarımla
Sağolun, varolun.
peki klima soğutucu radyatörünün ısı artması ile birlikte motorun hararetinin artmasına yol açmaz mı? ( Yüksek devirde dik yokuşlar tırmanırken araç önden yeterince hava akışı almadığında yüksek devirlerde ısınmaya başlıyor. önden gelen hava klima soğutucu radyatörünün ısısı motor hararetini etkiler mi? )
Yok klima hiç hararet sorunu yapmaz sadece aracı az biraz daha devirli kullanmak gerekir. Hararet yapıyorsa sıkıntı klimadan değildir. Ama sen 400 gr gaz yerine 600 gr helekine bir kilo gaz bastıysan araç baya zorlanır. Gazı az basarsan da klimadan randıman alaman. Mesela pejö 308 modeli 2009 için fabrika demişkine 425 gr gaz kapasitesi var. Ama 800 gr gaz bastırmış eski sahibi. Makineylen gazı boşaltıp 425 gr gaz basıncana araç rahatladı sıkıntısı neyim kalmadı yani düşün kardeşim gazın miktarının önemini
@@FerilouDDJr. peki aracı devirli kullanmak herekiyorsa devir harareti yükseltmez mi? Aracım Jeep Grandcherokee 2700 motor 5 silindir. Geçen gün başkonuşa tırmanırken hararet 100e ulaştı sağa çekip soğuması için radyatöre dışardan su attım. Hemen indir hararet. Klimayı kapatarak seyrettim. Ben kendim makine mühendisiyim. Klima çalışma sistemlerini termodinamik derslerde gördüm. Benim araçtaki sistemde herarette etkisi oluyor diye düşünüyorum.
@@turksahailesi Devir harareti yükseltmez çünkü termostat radyatör fanını açtırır serinlettiriverir. Dizellerde italian tuneup denilen en fazla 3.vitez ve 3bin civarı devir yarım saat kullanıp zorlarız ki dizel partikül filtresi rejenere olsun karbon cleyın yapsın kendine araç ama bu işlemlerde bile hiç hararet yükselmez bilene. Sizdeki sorun klimayı açıncana radyatör fanının çalışması gerekir seslidir duyabilirsiniz acaba açmıyor mu fanı termostat mı bozuk. Fan çalışıp radyatör ve klima radyatörünü soğutması gerekir. Termostatın fanın fan müşürünün kalorifer rezistansının ve ayrıcana sigortaların da tek tek kontrol edilmesi gerekir. Gaz kaç gram basmak gerek fabrika çıkışı kaç gramdır öğrenmek gerek. Soğutma sistemi antifiriz 3yıllık ömrünü tamamlamış hatta paslammış da olabilir boşaltıp yenilemek her hülakarda iyi gelir. Normal su koymayın da doğru olanı marketten beyaz kapaklı olan saf sulardan alıp koymak gerek yoksam paslanır sistem. Normal su hiç değmemiş olması gerek tesisata hep saf su kullanılır. Sistemdeki su paslıysana soğutma sistemini ve termostatı test ve temizletmek de gerekir. Yani bir ustanın biraz vakit ayırıp araçla ilgilenmesi nokta atışı tesbitler yapıp sorunu çözmesi gerek
merhaba, klima kompresörünün yağı varmış içinde o kontrol edilmeli mi? 400-600gr yağ kapasitesi varmış kompresörün. (gazla birlikte basılan 15 20gr yağ değil) direkt dönen kompresörün içinde kendi haznesinde !
Klima zaten devreye kendi girip cikiyor siz diyorsunuz...O zaman yuksek devirdede açılır
Selamün aleyküm ustam elinize emeğinize yüreğinize sağlık değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz iyiki varsınız Allah'a emanet olun 🤷👏
Aleykümselam çok teşekkür ederiz
Ustam aracı lifte kaldırıp 140 km hız ile motora yük bindirip bu testi yapmanız gerekmez mi? Hatta liftte bile lastiklerde sürtünme oluşmuyor. Motora aynı yük binmiyor. Bence testiniz gerçek koşullarla birebir aynı olmamış. Selamlar.
@@erdemylmaz9939 Mantıklı, aleykümselam
140 160 acıyorum hiç bir şey olmadı.
Kış ayında hava sıcaklığının çok düştüğü doğu illerinde dış sıcaklık sensöründen dolayı klima devreye girmeyecektir. Acaba benim klimam mı bozuldu demeyin aklınızda bulunsun. Araç satarken ekspertiz sırasında klimam devreye girmedi, alıcı arkadaş normal olarak biraz işgillendi. O yüzden bu durumu yaşamamak adına söylemiş olayım.
@@yasinmursal88 güzel tespit teşekkürler
Giriyor ,ben hergün sabah eksi derecelerde sabah beşte klima açık işe gittim hem ısıtıyor hem cam,ın buzunu alıyor.
@@erolcabuk6709 klima ısıtma için değildir, soğutmak içindir
Kış ayinda eğer dışarının Soğuklugu klimadan istediğimiz soğukluktan düşükse evet klima devreye girmiyor onun yerine dışardaki soğuk havayı içeri veriyor zannedersem zaten istediğin soğukluk dışardaki havada var boşu boşuna klima açılmasıni önlemek için tasarlanmış bir mekanizma.. bu Yaz ayindada oluyor mesala aksam dış hava sıcaklığı 17 derece ve klimayi 22 dereceye ayarlıyor sak klima yine devreye girmeyip dışardaki 17 dereceli havayı içeri alıyor
Nasıl hava sıcaklığınn düştüğü yerlerde klima devreye girmiyecektir 🤔2012 Şubat ayında Sırbıstanda -10.5 derecede klimam sıcak modunda açıktı yol boyu hemde Sırbistan’ın soğu gibi bi bi soğuk yok😊o aylarda Yozgat’da gece -20yi gördüm aynı soğuk değil
Şefim ilgi ile seyrettim benim arabada uzun yolda giderken 45dk sonra klima düşüyor ve çok az hava veriyor bunu tamir edebilirseniz adresini verin İstanbul’da iseniz gelip yaptırmak isterim
Benim 1.2 atmosferik motor aracım var.uzun yolda çok yüksek devirlerde kullandım. Yeni bir araç.Acaba yüksek devirde sürmek motora kısa zamanda zarar verir mi motor açılsın diye yaptık ama yok öyle birşey
uygulamalı gösterdiğin için çok sağ ol. yanlış bilgilendirilmişim kendi kendime gülüyorum😊😊😊😊
Klima her devirde açılıp kapatılabilir, devir sonuna gelince kendini kapatır.
Vay be yüksel baba kimin tamircisi be helal olsun
@@celalsahin417 Çok teşekkür ederiz sağolun
Ustam saygılar.bende şöyle bir durum var.Klima açınca uzun süre soğutuyor yola çıkınca açıyorum örnek 100km sonra veya bir saat gibi bir süre sonra soğutma duruyor, klimayı kapatıp bir süre sonra tekrar açınca yine gayet güzel soğutuyor Sorun ne olabilir.Araç Chevrolet Aveo sedan 1.4 100hp lpg li.2011 model.
O dediğiniz Honda civic 2005 icin geçerli değil 110 la giderken klimayı açtım senmisin açan bütün klima sistemi dağıldı tamircide demesin mi 40 km den yüksek hizlarda klimayı açmiycaksin dedi yoksa yine dağıtır dedi ee ne anladım ben bu işten simdi biz açacaz mı açmıycaz mı yoksa bu ariza hondaya mı özel diger markalarda da boyle bir sorun var mı
@@osmanbilir8394 Tamircinin 40 km den sonra klima açma demesi çok enteresan geldi. İlk defa duydum.
O klima kompresörünün ömrü dolmuş, dağılması da o ana denk gelmiştir. 10 yıl Honda yetkili servisinde çalışmış biri olarak söylüyorum, tamirci laf olsun diye sallamış.
Acmayi kapamayi vites bosta iken yapin
Evet ama 3 gün önce krank kasnağı parçalandı parçalar da triger kayışına kaçtı sibop eğdim 😢
Elektirikli araçlarda böyle bir durum yok
Klima köpresörü ekstra elektirik motoru ile çalışır ve araçta çekiş gücünde kayıp olmaz
Dijital klimalı fd6 Civic var (15 yıldır her şekilde kullanıldığını düşünüyorum. Maşallah tık yok.)
Mantığı aynı veya farklı diyen olabilir not düşeyim, dijitallerde sürekli devreye gir çık olayı var bilenbilir.
sağ ol ustacım. ben de 100 hız ile bile gitsem boşa alıp rolanti devrine düşünce klimayı açıyodum belki faydası vardır yoktur bilemem
Yaz kış klima hep açık hiç kapatmıyorum depoda 2 litre fazla benzin yakıyor Toyota rav 4❤
Kesinlikle yapılması gerekende bu . kompresörün ömrünün uzun olması için .kışın klimayı açmayıp sadece yazın açarsak belli bir zaman sonra klima kompresörünün ruhuna fatiha diyoruz
ustam yüksek devirde kullanırken örnek 140-150-160 gibi klimayı açmak istersek ayagımızı gazdan çekmelimiyiz veya boşa atmalımıyız
Anlatımına göre bu araba alınmaz, başın klima derdinden kurtulmaz.Klima ekovatı yani kompresörü elektrik motorlu olan her zaman iyidir.
200 ile giderken klima devreye girecek diye vitesi boşa alıyorum aracı durdurup devreye girince tam gaz basıyorum 😅
tekrar devreye gireceği zaman tekrar duruyor devreye girince tekrar topuk 😅😅😅😅😅
100 km yolda 2313 defa durup yürüyorum....
Kesinlikle tavsiye değildir 😅😅
YTD
(yatırım tavsiyesi değildir)
😅😅😅😅😅
@@mehmedordu1579 😂😂😂😂
Valla 2011 Toyota 1.4 d4 var bende yüksek hızla giderken klima açtık bi duman atmaya başladı hemen kapattık sonra sonra birkez daha denedim yine aynısını yaptı sonra park ettik klimayı açtım sorun yok düşük hızda durduğumda açıyorum sonra devam ediyorum sorun olmuyor
çok teşekkür ederim ustam bilgilendik
Merhaba ustam, linea amortisör üst takozu aldım bu yeni versiyon olan kapaklı siyah renk olanlardan, önceki beyaz olan amortisör üst takozları içi açılıp yağlanıyormuş ama bu yeni tek parça olanların içi açılıp yağlanmıyormuş, ne derece doğru, eğer açılıyorsa ben de kendi arabama aldığımı yağlayacaktım
Merhaba,biz açıp yağlıyoruz. Tabi rulmanları dagitmamak şartıyla. Yinede siz bilirsiniz
@@arslanlarotomotivteşekkür ederim cevabınız üzere açtım rulmanları yağladım, hayırlı işler kolay gelsin
Açmayın güxel kardeşim yüksek devirdeykrn klimanızı açmayın bakımlı veya bakımdız gazdan ayağınızı çekmek zor değil boş verin öyle birşey olmaz olayını
mükemmel bir tespit bilmiyorduk çoğu kişide bilemez teşekkürler değeli ustam
@@nasuhagac4034 Bizde teşekkür ederiz
Hocam kış aylarında klimayı arada bir çalıstrdığımızda ac ye bastıktan sonra klima devreye gircek peki soğuk mu sıcak mi çalıstıracağız o önemlimi
Soğuk moduna almalısınız
Merhaba, size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası verebilir misiniz?
Ustam sizlerle nasıl iletişime geçebiliriz ? Arslanlar oto yazınca birden fazla yer çıkıyor ?
Aracınızdaki problem nedir
@@arslanlarotomotiv iletişim numarası alabilir miyim ? Dacia sandero araç. Müsaitseniz bir şey sormak istiyorum
Arac uzun yola çıkmadan klima bir kere açılıp kapatilmişsa yüksek devirde tekrar ayılabilirim ilk defa acilacaksa yüksek devirde aç mayın pistonlu olduğu için yaglayamaz
İzmirde biner binmez açmak zorundayız sorun yok
Teşekkürler hayırlı işler.Wv araçlarda olan aktif karbon filtresi ne işe yarıyor?Bu konuyla ilgili video yaparmisiniz?
Aktif karbon filtre klimadaki kokuları engelliyor
Teşekkürler. Bu konuda vidyo çekeriz.
Aktif karbon filtresi benzin deposunda biriken buharı filtreden geçirerek yanma odasına gönderir.
@@frankfrank3727 fikrin yoksa zikrin olmasın milleti Burada yanlış yönlendirme aktif karbon filtrenin ne olduğunu daha bilmiyorsun
Klima ile ilgili değil ricam.Depoda biriken yakıt buharı ile ilgili teşekkürler hayırlı işler
teşekkürler....
fikrimizi madem sordun. 40 yila yakin tecrube ile soyleyeyim. bu arabaya gore degisir mercedes E serisi araba ise 240 ile giderken ac 10 sene bir sey olmaz ama 1.3 motorlu arabada egea tofas cin kore arabalarda hic kullanmasanda 2 sene sonra ariza verebilir 2 yasinda ilk defa acarsin ne gaz vardir ne komprosor. araba modeli ve motor gucu cok onemli.
@@cuneytemiroglu1369 Haklısınız çok doğru bir tespit
😄 Egea için katılmıyorum. Gerisini bilmem çünkü ben de egea var.
TEŞEKKÜRLER
Bende 760li var 2009 spor modda full klima açık taki 6 bin devirde vites geçişi yapıyorum birde vitesi f1 vitesten kendim değiştiriyorum
Paylaşalım için teşekkürler
@@mehmetsafacelik5681teşekkürler
Hocam sen ilk once klima nasil acilir kapanir onu ogren .klima 4 devreye ayarlanip klima acilmaz once klima acilir sonra azar azar son devreye verilir düşurulurkende tamamen kapatilmaz azar azar dusurulerek kapatilir
Hocanın dediğini yap ama yaptığını yapma😂. Biz fikirlerimizi söyledik,tavsiyede bulunmadık.Siz kendi doğrularınız doğrultusunda kullanın
yeriniz nerede
Merhaba bişey danışıcam.benim golf 3 1.6 otomatik aracım var.sadece klimayı soğuk açınca hareret göstergesi 100-110 a çıkıyor .klimayı kullanmazsam sorun yok hep ibre 90 da.su eksiltmede yok .radyatör yeni değişti .termostat ,fan normal dediler .işin içinden çıkamadık .neden olabilir ne yapmam lazım tecrübenizden faydalanmak isterim .teşekkürler
@@namkkemal3956 Oto elektrikçiye durumu izah edin. Kablo tesisatında oluşan bir aksaklıktan dolayı gösterge hatalı gösteriyor olabilir
@@arslanlarotomotiv teşekkürler
160 la klimayı açtı usta, 2 hafta sonra dağıldı .
ustam ben klimayı yaptırdım şuan aktif çalışıyor ama size birşey sormak istiyorum megane 3 aracım var 2009 model klimayı çalıştırdığım zaman fan sesi çok fazla geliyor kapatınca normal oluyor yaptırdığım yer bana acil durum fanı devreye giriyor gibi bişey söyledi normalde böyle olmaması gerekiyormuş bir yere gösterdim bir sorun yok dedi klimayı yaptırdığım yerde 1. fan müşürü arızalı gibi buna benzer birşey söyledi bu durum nedir ne değildir acaba çünkü klimayı kapattığım zaman 2. fan kapanıyor 1. çalışıyor adamın demesine göre 1. fan arızalı kafam karıştı valla teşekkür ederim şimdiden.
ALLAH RAZI OLSUN USTAM BEN BIR KLIMACI OLARAK SENIN GIBI BILMEYEN USTALAR SAYESINDE KLİMACILAR BOŞ KALMIYOR 😂
@muratipek2282 Sayın ustam anlatayım siz karar verin 5 kilometrelik bir yolda bile motor devriniz kaç olursa olsun klima düğmesine bir defa basıp açsanız bile sizin haberiniz bile olmadan klima kompresörünüz onlarca kez motor devri gözetmeksizin devreye girip çıkıyor. Birde klima kompresörünün kasnak kavrama sistemi aynı aracınızın debriyaj kavraması gibi görev görerek birden sisteme yük binmemesi için dizayn edildiği için anı yük binmesini absorbe etmektedir. Tabi bunun gibi birçok açıklama yapabilirim size. Amacım iddialaşmak değil fikrimi beyan etmek. Biz kimseye yüksek devirde klima açın demiyoruz. Tabi sistemdeki bakımsızlık ve parça yorgunluğundan dolayı yüksek devirde klima açmak önerilmez. Sistemin tam işleyişini bilseydin böyle söylemezdin. Bir klimacı olarak biraz araştır istersen. Emin ol bir tamirci kadar teknik bilgiye sahip değildir. Söküp takmak yenilemek çok bilmek olmuyor malesef.
@@arslanlarotomotiv insanlara bu bilgiyi bu şekilde vermek hiç doğru değildir klima motoru sonuçta yağ ile çalışan bir motor klima çalışmaz iken 4bin devirde klima yi devreye sokmak ayri yagi emmiş ve yağını dağıtmış bir kompresörün 4 bin devirde termostat yapması farklı
Bu konu da herkesin şahsi fikri var yorumları okuduysanız.Biz bilgi veriyoruz demedik fikirlerimizi söyledik. Tavsiye niteliğinde olmadığınıda söyledik. Emin olun sizinle aynı fikirde olmayan meslektaşlarınızda vardır.
Hayırlı günler abi selamünaleyküm kolay gelsin sana bir sorum olacaktı abim eğer uygunsa senin için de ben de 2019 model Audi A7 var bu araç gider haldeyken akünün sarı ışık lambası yanıyor STAR stop arızası diyor devre dışı bırakıldı diyor friend servo arızası diyor arka rüzgârlı arızası diyor sorunun kaynağı tam olarak ne olabilir abicim teşekkür ederim
@@alitoprak4019 hayırlı günler aleykümselam aracın bilgisara bağlanması gerekir çıkan hata kodlarına bakmak gerekir.
Kafanızı böyle şeylere yormayın. Mühendisler her türlü senaryoyu düşünmüşler. Yeni araçlarda şarj dinamosu da akü dolunca klima gibi devreden çıkıyor.