Capcanele comuniste din mentalitatea noastra de români

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 383

  • @carmenstan594
    @carmenstan594 4 ปีที่แล้ว +295

    Asta o trimit alor mei, sa vadă ca nu sunt singura nebună care gândește așa :))

    • @ionut8007
      @ionut8007 4 ปีที่แล้ว +45

      Și după o sa îți ia telefonul ca să nu te mai uiți la prostii pe internet 😂😂😂

    • @akelalex7583
      @akelalex7583 4 ปีที่แล้ว +1

      @@ionut8007 😂😂😂😂😂

    • @FBI-xx9ms
      @FBI-xx9ms 4 ปีที่แล้ว +1

      @@ionut8007 :(

    • @robertmoka8091
      @robertmoka8091 4 ปีที่แล้ว +1

      acelasi gand mi-a trecut si mie prin cap

    • @flogrig9858
      @flogrig9858 4 ปีที่แล้ว +6

      You fail to understand something about life. Democratia, Comunistum.. toate sunt acelasi lucru, doar invelite in alta culoare. In democratie ai libertate .. dar ai blocaje prin legii care fie nu sunt facute fie sunt facute sa ajute o anumita parte din societate.. in Comunism ai blocaje direct. In Democratie exista oameni bogati .. si oameni saraci .. in Comunims exista doar oameni saraci si... guvernul (bogat). In Democratie daca ai bani (f multi bani) poti sa cumperi pe oricine si orice... in Comunism ai un plafon de bani care te ajuta sa nu mori de foame dar nici mai mult de atat nu iti da. Totodata in Democratie ca sa faci bani trebuie uneori sa treci si peste cadavre (nu neaparat fizic cat mai mult metaforic) asta daca vrei sa ajungi sa fii bogat sau "cu putere" ... In Comunism ai o singura sansa sa fii "puternic si bogat" .. sa fii la conducere. Asa ca nici una din ele nu iti ofera libertatea pe care crezi ci doar o iluzie. In schimb pot sa iti dau o parere si care incerc sa o expun cat mai mult in viata de zi cu zi ... fii intelegatoare cu omul de langa tine si trece cu vederea cine este la putere sau in cel fel de regim politic traiesti....Ignorance is bliss, sometimes.

  • @gloriamaria6339
    @gloriamaria6339 4 ปีที่แล้ว +103

    Diplomele nu garantează inteligenta nimănui. Facem parte din generația care trăiește, "arde" , prea repede și sigur nu vom ajunge vârsta bunicilor sau a părinților noștri. Dorința de material încearcă sa umple golurile sufletești și noi avem multe goluri.

  • @acc426
    @acc426 4 ปีที่แล้ว +30

    Nu am făcut o facultate , as fi vrut dar nu am putut din motive personale si financiare, a trebuit sa ma angajez de la 18 ani , iar acum, +20 de ani mai târziu am același job și sunt plătită la fel ca cei care au terminat dreptul, finantele, limbi străine, comunicație .... !

  • @brrn98
    @brrn98 4 ปีที่แล้ว +12

    Frate daca ii spui cuiva ca faci 5-10K pe luna dintr-un hustle sau o mica afacere esti automat categorizat ca hot, criminal, insa daca tu le raspunzi lor ca isi dau 10 ore pe zi toata viata lor pe 500 de euro zic “ee lasaa mai bine faci un ban corect, munca cinstita”. Edit: spun din ce cunosc eu si replicile pe care mi le-am auzit personal

  • @noo2le868
    @noo2le868 4 ปีที่แล้ว +55

    Nici nu a inceput bine videoclipul si-am apasat butonul de like, stiu deja ca urmeaza un continut de calitate!!

    • @alex34521
      @alex34521 4 ปีที่แล้ว +1

      du-te ma :))

    • @mariusmarius9533
      @mariusmarius9533 4 ปีที่แล้ว

      Asa fac și eu Romeo. 😉. Pentru mine, Cristi este un tip pe care îl ascult cu mare placere și cu urechile pâlnie, chiar dacă este mult mai tânăr decât mine ca și vârstă.

  • @iancuvlad7368
    @iancuvlad7368 4 ปีที่แล้ว +15

    Facultatea isi indeplineste misiunea, noi nu-i intelegem rostul.
    La facultate nu inveti (si nici nu ar trebui) abilitati vremelnice a caror utilitate dispare (sau se schimba) dupa un interval scurt de timp, ci fundamentele teoretice, 'imaginea de ansamblu' a acelui domeniu de activitate.
    Problema este ca cei mai multi studenti merg la facultate sperand sa gaseasca o scoala profesionala acolo.

    • @will-wowdk1930
      @will-wowdk1930 4 ปีที่แล้ว +1

      @@cristian.dascalu eu is de parere ca e mai bine ca majoritatea sa se duca la facultate, macar ai diploma aia si iti "deschide" portile, orice ar fi, mai bine cu diploma de facultate decat nimic

  • @liviu-stefannitu7885
    @liviu-stefannitu7885 4 ปีที่แล้ว +28

    De invatat invatam pana cand terminam treaba pe acest pamant. Cu cat inveti mai mult cu atat descoperi cat de putin stii.

    • @adrianakatalina2702
      @adrianakatalina2702 4 ปีที่แล้ว +1

      Doamne ce adevar spui !! 💗👍

    • @darkyimanc4736
      @darkyimanc4736 4 ปีที่แล้ว

      Usor Socrate

    • @andreicroitoru3874
      @andreicroitoru3874 4 ปีที่แล้ว

      @@darkyimanc4736 păi Socrate a zis asta .. ca el nu stie nimic ,si învață mereu etc.m

  • @claudiu2162
    @claudiu2162 4 ปีที่แล้ว +59

    Salut! Am 27 de ani, nu am trait in perioada comunista deci. Vreau sa completez la capcana facultatii, presiunea comunista a parintilor de a controla viitorul copiilor. Multi dintre parinti isi obliga copiii sa mearga la o anumita facultate, cu un anumit profil doar pt ca asa vor ei, nu tin cont de ce vrea si copilul de cele mai multe ori. Din aceasta cauza multi abandoneaza si nu mai vor sa auda de facultate vreodata.
    Nu pot insa sa fiu de acord cu creditul. Avand sotie si copil am cantarit foarte atent avantajele si dezavantajele credit vs chirie si am hotarat sa fac un credit. De ce? Pai sa vedem... platesc rata la casa mai putin decat as fi platit chirie, rata incluzand o asigurare de viata care in cazul in care maine da o masina peste mine, creditul se achita integral si nu.mi las familia pe drumuri. Iar faza cu plecatul, poti sa pleci oricand vrei si sa.ti dai apartamentul in chirie, nu te poate tine un credit in loc. Practic apartamentul isi va plati singur rata. Si alta chestie legat de asta, cu chiriile ce se intampla acum pe timp de situatie de urgenta? Banca mi.a oferit suspendarea ratelor, tinand cont ca si activitatea mea la locul de munca s.a suspendat. Chiriasul ce ar fi facut ma intreb...

    • @claudiu2162
      @claudiu2162 4 ปีที่แล้ว +4

      @@cristian.dascalu multumesc! bafta in continuare, te urmaresc cu placere!

    • @claudiu2162
      @claudiu2162 4 ปีที่แล้ว +2

      @@rb2964 nu iti inteleg reactia, este felul meu de a privi lucrurile. Nu compara mere cu pere, am vorbit de 2 subiecte diferite. Opinia mea este aceeasi indiferent de hate-ul pe care il atrag.

    • @tricster4u
      @tricster4u 4 ปีที่แล้ว +4

      @@claudiu2162 Tocmai ce s-a devoalat ca ordonanta de urgenta presupune ca vei plati dobanda la dobanda ptr. acel credit. Cu alte cuvinte, cate luni amani plata ratei, atatea luni platesti dobanda degeaba iar principalul si dobanzile initiale se reiau dupa situatia de urgenta, win win ptr. guvern si banca deci, "ghinion" cum zice presedintele celor care l-au votat. Se pare ca nu ati inteles ideea lui Cristi, nu e bine sa te indatorezi pe 30 de ani deoarece nu stii ce vremuri vin, pentru cine stie putina economie stie ce vremuri vor veni, criza grava, concedieri pe lant, banii tai de azi poate nu vor mai ajunge sa platesti rata care e calculata in euro cum s-a intamplat cu creditele in franci elvetieni. Crezi ca ai fost mai destept decat banca? Ti-a mers o perioada cat a fost avant economic dar economia e in cicluri, in criza ai bani pusi deoparte? O sa vezi singur cata dreptate are Cristi cu datoriile pe termen lung...

    • @claudiu2162
      @claudiu2162 4 ปีที่แล้ว +4

      @@tricster4u nu va inteleg de ce va bagati in seama jur. Am stiut prea bine ce fac, avand studii economice absolvite (ca tot mi.ai vorbit despre economie), cand am facut creditul l.am facut in RON nu in Euro, pentru ca ce crezi...suntem platiti in RON. Alta chestie, asigurarea de viata imi asigura de asemenea 3 luni de plata a ratelor in cazul in care imi pierd locul de munca, doar cine nu vrea nu isi gaseste de munca in 3 luni. Si ca sa ma intorc la economie, sa mai inveti si tu cate ceva despre ea, acele dobanzi despre care spui se esaloneaza pe perioada creditului stabilita de ei (minim 5 ani), nu te pune nimeni sa platesti din urma tot odata, asa cum doresti tu hatere.

    • @tricster4u
      @tricster4u 4 ปีที่แล้ว

      @@claudiu2162 Se esaloneaza pe 5 ani dar platesti mai mult in final pentru ca banca nu pierde niciodata si iti calculeaza dobanda si pe perioada de neplata a ratei iar in final platesti mai mult iar guvernul nu protejeaza cetatenii pentru ca e liberal si tine cu banca, ghinion! Eu nu-s hater decat pe prostie, eu spre deosebire de tine nu am rate si credite si nu imi voi face vreodata, se poate si fara credit. O sa platesti ratele de dai pe dinafara cand va fi hiperinflatie pentru ca asta vei avea curand intr-o tara care nu produce nimic si arunca sute de mii de angajati in somaj.Esti probabil prea mic ca sa stii ce s-a intamplat pe vremea CDR-ului, o sa traiesti pe propria piele, asta e..

  • @AurelianIrimia
    @AurelianIrimia 4 ปีที่แล้ว +69

    Total de acord cu tot ce și spus. Lumea se schimba din ce in ce mai repede, nimic nu mai este sigur, nimic nu durează pentru totdeauna. 1. Facultatea: multi oameni de succes, care sunt milionari, nici nu au terminat școala. 2. Mașina: nici eu nu as achiziționa o mașina dacă as sta într-un oraș mare. Iar pentru vacante as închiria o mașina. 3. Credite: nu sunt de acord sa ma leg la cap. Nu am carduri de credit, nu am credite de nervoi personale sau alte rate. Întotdeauna m-am limitat la ce am avut in portofel. 4. Job-ul fix era bun acum, pentru ca îți dădea un venit sigur lunar. Dar in situația de fata, cu acest virus, nici un post nu mai este sigur. Nu mai este sigur locul de munca și nici măcar pensia nu mai esre sigura. Cel mai bine este sa nu depinzi de un singur job, sa nu depinzi de un singur loc, sa nu depinzi de bănci...in general sa nu depinzi de nimeni. Cu cât ești mai autosuficient cu atât ești mai liber și vei fi mai fericit.

    • @greculaina
      @greculaina 4 ปีที่แล้ว +1

      @@amygo4u zi smecheraa duude

    • @xenon9531
      @xenon9531 4 ปีที่แล้ว

      @@amygo4u De fapt e chiar contrariul, autosuficienta necesita mai multa munca decat dependenta de cineva.

    • @lucianstan2642
      @lucianstan2642 4 ปีที่แล้ว

      @@amygo4u :))))

    • @AurelianIrimia
      @AurelianIrimia 4 ปีที่แล้ว

      Xenon Depinde de fiecare, de cum se organizează, de ce munca prestează, adică dacă este eficient sau nu...pe unde am lucrat am cunoscut multe persoane care in 8 ore de munca făceau ce mulți alții ar fi făcut in 2-3 ore. Înțeleg sa faci asta la patron, vorba aia, timpul trece leafa merge, dar aceeași filozofie nu se aplica și atunci când muncești pentru tine.

  • @marianalexe99
    @marianalexe99 4 ปีที่แล้ว +12

    Este cu siguranta cel mai bun video facut de tine in 2020.Ai transmis un mesaj foarte puternic si sper sa ajunga cat mai departe. partea cu creditul,sunt partial deacord cu tine cu toate ca si eu doresc sa fiu cat mai flexibil,sa plec in lume si sa imi indeplinesc visul fara sa fiu legat de credit si de casa pe care am cumparato :
    spre exemplu...fac un credit la banca, cumpar casa,si decid sa plec cativa ani de zile.In perioada in care sunt plecat ,decid sa o pun in chirie,sau daca am posibilitatea sa revin acasa odata la cateva luni. Fiind si eu programator si deja castig destul pentru a imi permite acest lucru' fara sa am griji ,eu zic ca este un lucru positiv,din punctul meu de vedere. Presiunea sociala este cel mai sensibil argument din acest continut si pun pariu ca majoritatea cade in ea.Chiar si eu am patito :) .
    Mult respect Cristian si spor la share'uri !

  • @mihneamarchidan4937
    @mihneamarchidan4937 4 ปีที่แล้ว +9

    Prietene, îmi place cum gândeşti.Dar tot la capcane mai intră şi BAC-ul, mai ales prin ideea că e ''examenul maturității''

  • @DePesteHotare
    @DePesteHotare 4 ปีที่แล้ว +8

    Ai uitat sa mentionezi "Ce-o sa zica lumea" pe mine zicala asta ma omoara. Mercii pentru video:X

  • @elenajataru7295
    @elenajataru7295 4 ปีที่แล้ว +6

    Toată lumea îți spune ce să faci ce e mai bine pentru tine. Ei nu vor să-ți găsești tu singur răspunsurile. Ei vor să le crezi pe ale lor. Trebuie să încetăm să mai adunăm informații din exterior și să începem să le adunăm din interiorul nostru. Oamenii se tem de ceea ce e în interiorul lor. Pe când acela este singurul loc în care o să găsești vreodată ceea ce-ți trebuie. 💙 {"Calea luptătorului pașnic"}

  • @AlexGuitar1595
    @AlexGuitar1595 4 ปีที่แล้ว +17

    Însoară-te, fă copii și mai înregistrează o dată clipul. Sunt curios dacă va suna la fel.

    • @andreiiuliantoma6303
      @andreiiuliantoma6303 4 ปีที่แล้ว

      Cine te pune să faci asta?

    • @radusirbu4214
      @radusirbu4214 3 ปีที่แล้ว

      Fix asta vroiam sa scriu eu. Clipul lui are sens doar daca traiesti pentru tine. Daca ai responsabilitatea altora nu mai poti gandi asa.

  • @cazanmarian9721
    @cazanmarian9721 4 ปีที่แล้ว +4

    Spiritul de turma în societatea noastră "e la putere". Trist și păcat pentru timpul pierdut la majoritatea oamenilor care cred ca fericirea, bunastarea, evoluția se obțin făcând ca ceilalți.Rezonez 100% cu ce ai spus Cristi. Numai bine!

  • @timeatoth4722
    @timeatoth4722 4 ปีที่แล้ว +8

    when you sit your mom in front of this and MAKE her watch :) mersi pentru un content care merita AIRTIME :) hello from a biohackerina

  • @Raul-oc9dk
    @Raul-oc9dk 4 ปีที่แล้ว +2

    Ideea de a sta veșnic în chirie are un dezavantaj mare pe termen lung și anume banii. Pentru un apartament (de exemplu) trebuie să plătești până acoperi suma pe care ai împrumutat-o +dobândă, iar o chirie trebuie să o plătești toată viața, iar pe termen lung plătești mult mai mult stând în chirie decât cumpărându-ți o locuință. Dar se poate trăi foarte bine și stând mereu în chirie, depinde foarte mult de fiecare persoană în parte și cât de importanți sunt banii pentru ea. Pe lângă asta, un apartament cumpărat poate fi oricând dat în chirie, iar astfel de pe urma lui pot ieși și destul de mulți bani.
    În ceea ce privește mașina personală sunt de aceeași părere cu tine. Într-un oraș mare, pe lângă că mașina e inutilă, trebuie să scoți și în mod regulat bani din buzunar ca să o întreți și astfel în loc să te ajute, în anumite cazuri o mașină te poate mai mult încurca.

    • @iuliam5766
      @iuliam5766 3 ปีที่แล้ว

      Corect - veșnic nu ar fi o idee bună, dar nici să te grăbești să cumperi o casă înainte să vrei să „prinzi rădăcini” undeva, în ideea că reduci costurile. Dacă nu vrei să stai într-un loc decât 5-6 ani (de ex. te mulțumești să stai la garsonieră în studenție și 2-3 ani după), nu are sens să te legi la rate pe 30 de ani la momentul respectiv. Odată ce apar soț/soție și copii... povestea este alta, acolo este ceva asumat și pe termen lung.

  • @cosmin4321
    @cosmin4321 4 ปีที่แล้ว +6

    ce nebun esti: "Cristi a luat-o pe ulei" @7:58, dar serios, atat de multi sunt blocati in "ce zice lumea", fuck lumea, no guts=no glory

  • @Novac_Alexandru
    @Novac_Alexandru 4 ปีที่แล้ว +6

    Am vazut Comunism. Am dat click ;))))) like cine a facut la fel. Big like frate sunt de acord cu afirmatiile tale frate. Asta-i românica astai viata. Nu chiar libertate este mai mult scris pe hartie. Multe tari au fost comuniste. Dar tot avem mostenirea anumite cladiri etc. Timpuri controversate. Parintii mei au trait mult timp in acea perioada. Parere buna ce sa spun! Chiar ca cel mai jmecher vlog. Si eu gândesc asa frate! Ai o mentalitate buna! O sa le arat si alor mei! Au trecut multe timpuri.

  • @Paduman1
    @Paduman1 4 ปีที่แล้ว +2

    Romanii trebuie sa fie proprietari pana la pensie ca in tara noastra cu pensie nu-ti permiti sa stai in chirie.

    • @fluxuleducatiei
      @fluxuleducatiei 4 ปีที่แล้ว

      In vest nu iti permiti sa cumperi proprietati, cu salariu mediu timp de 30 de ani.

    • @robertnicolae1882
      @robertnicolae1882 4 ปีที่แล้ว

      fLuxul Banilor Ro Si tocmai de aia batranii ajuns sa traiasca in azile aproape imediat cum ies la pensie. Multumim Cristi, multumim ca ne incurajezi sa stam sclavi in chirie, sa nu ne luam masina si sa nu mergem la facultate, sa ramanem la fel de incuiati la minte ca si tine

  • @eurusholmes5126
    @eurusholmes5126 4 ปีที่แล้ว +9

    Nu știu dacă cineva o mai fi făcut asta, dar ii foarte fain și educativ videoul , respect

  • @raz5240
    @raz5240 4 ปีที่แล้ว +2

    Nu facultatea e capcana, conceptul ca toti oamenii trebuie sa faca facultate este. Facultatea ar trebui sa fie pentru o oarecare elita intelectuala. Oameni care aspira pentru un nou nivel de educatie, care vor sa-si duca cunostiintele mai departe. Dar deh, inginer suna mult mai bine decat vopsitor, deci se baga oricine. Iar pe facultate n-o deranjeaza zecile de milioane investite de fiecare in ea, deci de ce sa nu accepte cat mai multi...

  • @ionk3588
    @ionk3588 4 ปีที่แล้ว +6

    Cel mai bine e ca exista oameni ca tine care scot la evidenta chestile astea si asta m-a influentat pe mine personal si dupa niste ganduri am ajuns la concluzia ca freelancingul suna super bine, pentru mine cel putin.

  • @hunt1484
    @hunt1484 4 ปีที่แล้ว +4

    Vreau sa-ti zic ca sunt doar un elev de clasa a-9a care vrea sa-ti ureze succes cu acest canal si cu ce subiecte dezbati, pare si este destul de interesant cum pui probleme cap la cap si cum abordezi fiecare subiect. Ar fi bine ca multi dintre noi sa inchida televizorul ( aici mă refer la majoritatea batrănilor,inclusiv adultilor) Si mie mi se pare cel mai prostesc lucru sa te prefaci că esti fericit, sfatul meu pentru cine citeste acest comentariu si nu e intr-o stare chiar foarte bune de spirit sau e chiar in depresie. Vă sugerez să acceptați faptul ca sunteti in depresie,sa acceptati ca e o perioada a vietii si să puneți pe cât posibil aceentul pe voi. P.S: Te urmaresc de la 10k, keep up the good work bro. Multumesc ca ti-ai oferit timpul sa citesti acest comentariu,indiferent cine il citeşte.

    • @mariusmarius9533
      @mariusmarius9533 4 ปีที่แล้ว +2

      Felicitări pentru comentariu pustiule. Îmi place cum gândești și tine-o tot așa. Caută să te înconjori de oameni mai inteligenți decât tine și vei ajunge acolo unde ți-ai propus. Mințile inteligente întoarce lumea la 180 grade și o face mult mai bună. Mult succes! 😉

  • @mihaelaionescu7611
    @mihaelaionescu7611 4 ปีที่แล้ว +22

    Felicitări pentru contentul de calitate, jos pălăria.
    Deși mă uitam la un documentar despre jihad, legea sahria, am pus pe pauză să te urmăresc pe tine.

  • @alexandram5052
    @alexandram5052 4 ปีที่แล้ว +3

    Da,majoritatea ne uram jobul de la 9-6, uram sa fim obligati sa stam pe un scaun de dimineata pana seara inchisi intr-un birou si sa realizezi ca o singura viata ai si pe aia ti-o vinzi pentru supravietuire...din pacate avem de ales intre libertate si bani iar pe ambele nu putini reusesc sa le aiba pt ca nu toti pot fi freelanceri..e trist

  • @ddd9803
    @ddd9803 4 ปีที่แล้ว +20

    Fantastic pusa problema! Esti un tip deosebit de inteligent si analitic!

  • @madaraszernorobert3163
    @madaraszernorobert3163 4 ปีที่แล้ว +2

    scoala nu te invata nimic .. la interviu niciodata nu m-a intrebat angajatorul ce stiu din romanul X , ci m-a intrerbat daca stiu sau nu sa programez robotul respectiv.. Vei fi angajat pt ceea ce stii .. nu ceea ce ai terminat

    • @lorep7412
      @lorep7412 4 ปีที่แล้ว

      S-a dovedit ca cei care citesc au o imaginatie si un vocabular mai bogate. Lucrez ca si consultant IT si desi cam 80% din timp programez, mi-am dat seama ca partea de comunicare si cum exprimi o idee e aproape la fel de important ca si implementarea ei. Mai tarziu in cariera va fi si mai important, pentru ca de obicei timpul de scris cod scade cu varsta.

  • @victorvulpe1699
    @victorvulpe1699 4 ปีที่แล้ว +6

    de acord 100% , doar ca legat de masina (necesitatea sa ai ) nu este chiar asa de greu de suportat , adica daca iti permiti o masina sh sa o ai acolo cateodata daca vrei la ora 11 sa iesi afara te bucuri ca e liber si ajungi unde vrei . Stau in bucuresti si sunt cazui cand am luat toata ziua masina in loc de transport in comun si am castigat mult timp (2-3 ore)

  • @andreioprisan7687
    @andreioprisan7687 4 ปีที่แล้ว +3

    Siguranta pensiei :)))). Cei care au sub 40 de ani nu mai prind pilonul 1 de pensii. Cea mai mare schema Ponzi ever

  • @maxmorton1943
    @maxmorton1943 4 ปีที่แล้ว +6

    Salut, sunt din Moldova, urmasresc de ceva timp canalul tau, as putea spune cu certitudine ca si la noi exista aceleasi capcane. Sa fiu sincer imi pare rau ca majoritatea oamenilor traiesc viata in necunostinta, atunci cand in jur sunt atatea posibilitati. Insa schimbarile trebuie sa le incepem de la noi, cate un pic....

    • @andrei-teodorene9729
      @andrei-teodorene9729 4 ปีที่แล้ว

      Acolo mașinăria de propagandă rusă a lăsat niste urme adânci, ca de șenilată supradimensionată, în mentalitatea colectivă. In România se intampla aceste lucruri din nepăsare, prostie, invidie (da, capitalismul nu poate fii inteles de cei invidiosi si leneși, e de neconceput pentru ei ca poti muri de foame daca nu muncești si ca nu ar trebui să ai atatea beneficii sociale asigurate de stat). La voi asta este politica nationala, dictată de KGB-ul care are agenți e influenta infiltrați în absolut toate structurile de decizie. Aici se mai poate schimba ceva, acolo nu. Noi, românii, avem nevoie de oameni ca voi, în fond, suntem frați și surori. Moldova își poate castiga dreptul la libertate doar printr-o lupta din exterior, din România, lupta din interior e sortita eșecului, sunt atatia factori care acaparează orice încercare de eliberare de sub jugul comunist al acestui popor încât e imposibil să te lupți cu ei.

  • @ifrimgaby312
    @ifrimgaby312 4 ปีที่แล้ว +3

    Referitor la jobul de la 9-5, cred ca ceea ce vrei tu sa exprimi poate fi cel mai bine explicat prin următorul citat "dacă nu lucrezi la visul tău, de ce.mi spui ca e viața ta".
    Cartea se numește "curs de vânzări" de la zig ziglar

  • @trainspotting_and_tech2023
    @trainspotting_and_tech2023 4 ปีที่แล้ว +25

    Mai bun este TRANSPORTUL PUBLIC, chiar și pentru drum lung (De multe ori!). Este de cele mai multe ori mai eficient și economic. În așa ceva ar trebui investiți banii.

    • @rocitelon2600
      @rocitelon2600 4 ปีที่แล้ว

      de ce ?

    • @Daniela-pr7rz
      @Daniela-pr7rz 4 ปีที่แล้ว

      @@rocitelon2600 ca sa fii sigur ca nu scapi de coronavirus.

  • @darie99
    @darie99 4 ปีที่แล้ว +1

    Nu există gratis. Când ai ceva gratis, făcut de mâna omului, altcineva a plătit pentru ce ai tu. Mașina îți oferă independență și libertate de mișcare, deci nu poate fi o „capcană comunistă”. Fericirea? Fericirea și lumea aceasta nu pot sta împreună decât prin absența conștiinței. Toate trei la aceeași masă nu vor sta! Exceptând cazul când o forță supranaturală va schimba în așa măsură lumea încât conștiința se va putea recunoaște în acea lume. Deocamdată, divorțul dintre lume și conștiința omului împiedică fericirea. Cocluzia? În această lume numai idioții sunt fericiți. Șansa noastră este că toți suntem din când în când idioți. Într-o lume defectă supraviețuiești printr-un defect.
    „ -- Se poate trăi fără compromisuri?”
    „ -- Nu fără toate!” (Petru Creția).

  • @bogdan5748
    @bogdan5748 4 ปีที่แล้ว +1

    Cristi, ai dreptate dacă privești dintr-un anumit unghi. Dar nu toți vor putea fi freelanceri sau antreprenori. Iar noi ca stat suntem departe, foarte departe de țările dezvoltate. Când statul ăsta, la nivel politic și administrativ, va ieși din metehnele trecutului, oamenii se vor adapta la principii despre care tu vorbești. Până atunci, în afară de primele 2 capcane enumerate, celelalte trebuie să se îmbine cu ADN-ul nostru pentru a supraviețui. Pentru că despre asta e vorba la noi, din păcate, despre supraviețuire.

  • @mariamunteanu519
    @mariamunteanu519 4 ปีที่แล้ว +4

    finalul cu presiunea socială și normalitatea... pe bune că suntem înconjurați de oameni triști:(cărora li se mai și pare ciudat că alții sunt fericiți:)

  • @andreww406
    @andreww406 4 ปีที่แล้ว +2

    diferenta dintre noi si generatia parintilor nostri, este ca ei erau sub nivelul lor de gandire, ei ce stiau/auzeau/'erau invatati' aia faceau, nu se intrebau niciodata nimic. In schimb noi ne uitam de sus la lucrurile pe care le stim deja, si de aici apar intrebarile : 'imi place?' ,'e bine?' ,'e ce trebuie? ' ,' are sens?'

  • @stefanspinu1637
    @stefanspinu1637 4 ปีที่แล้ว +2

    III - parțial de acord, deoarece depinde ce cumperi cu creditul si cati bani iti produce acel credit (ex: investiție intr-o afacere sau o proprietate pe care s-o inchiriezi).

  • @gheorghemihalceanu993
    @gheorghemihalceanu993 4 ปีที่แล้ว +1

    Stimate Cristi,nu te supara dar ai o idee total gresita despre generatia care a trait ,fara voia lor ,in epoca comunista.Nicunul dintre tinerii de azi( cu putine exceptii) nu ar fi luat nici macar Bacul in epoca aceea !Despre limba romana vobita corect ce sa mai vorbesc...e suficient sa urmaresti oricare progaram TV Exaamenele de admitere in liceu sau facultate erau de o dificultate incomparabile cu cele din actualitate,cand oricare cu ceva bani sau relatii poate sa isi ia o diploma(sau sa o cumpere).Nu in ultimul rand trebuie sa punem in balanta mijloacele tehnice inexistente atunci (internet,tel.mobile etc)cu cele din ziua de azi.....si cu toate acestea lumea deatunci citea foarte mult creind o baza culturala solida fata de ziua de azi cand voi tinerii nu mai cititi nimic....si asta se vede clar in modul de exprimare.Sunt multe exemple pozitive printre tinerii de azi dar sunteti putini,din pacate.Sper ca in anii urmatori principala investitie sa se faca in EDUCATIE In EDUCATIE si in EDUCATIE

  • @adelinasgondea
    @adelinasgondea 4 ปีที่แล้ว +2

    Hey! Jobul de la 9 la 5 e in alte tari. La noi dureaza mai mult ziua de lucru, de obicei e de la 9 la 6 sau de la 8 la 5 noi suntem plecati de acasa cel putin 9 ore, asta daca nu calculezi si timpul dedicat transportului. Pauza de masa de la job e din timpul personal :/

  • @genzvirus5862
    @genzvirus5862 4 ปีที่แล้ว +1

    In opinia mea facultatea este o oportunitate de a te dezvolta pe plan personal si profesional (nu trebuie neaparat sa te angajezi, poti sa lucrez la un proiect al tau, ceva ce vrei sa faci), oferindu-ti o "bariera" impotriva presiunii sociale. Mai ales cand vine vorba de parinti, facultatea le ofera lor o siguranta ca tu esti pe drumul bun.

  • @mirelaudrea8633
    @mirelaudrea8633 4 ปีที่แล้ว +3

    Un subiect interesant, bine punctat si comentat, am prins 10 ani de comunism si bineinteles ca vedeam lucrurile frumoase, insa mai tarziu am citit istoria adevarata, despre comunism si eram liceeana cand urmeam memorialul durerii, care m-a trezit la realitate ! E sigur, comunismul a facut foarte mult rau, decat bine!

  • @geogeo2979
    @geogeo2979 4 ปีที่แล้ว +1

    Cristi, nu face asa ceva!!! Daca nu sti ce este comunismul, nu comenta!! Daca toti vorbesti de democratie, te rog sa definesti democratia (mai ales cea din Romania). Mesajul pe care il transmiti, intorci elevii/studentii impotriva profesorilor!! Toate domeniile sunt valabile in lume, nu trebuie sa se rezume doar la domeniul IT!! Orice facultate are rolul ei, numai ca studentii trebuie sa le gaseasca utile in viata si sa le puna in valoare!!! Ceea ce ai spus despre facutate, a fost o modalitate de a-ti exprima fustrarile pe care le-ai avut in viata studentiei. Pot sa-ti spun ca in timpul facultatii am urat o materie, dar m-a salvat mai tarziu. Orice materie din facultate are rolul ei, tu trebuie sa fii destept sa le pui in valoare. Te rog sa nu mai faci filme care instriga studentii/elevii impotriva profesorilor!! Te rog sa dai exemple despre persoanele care au ascultat de profesori si au realizat foarte multe in domeniu respectiv. Cei care trateaza facultatea cu superficialitate, dupa ce termina isi exprima fustrarile ca nu au reusit ca altii!!! Pari un baiat destept si fa videoclipurile cu cap, nu fara cap!!!

  • @cosmingurau
    @cosmingurau 4 ปีที่แล้ว +3

    Cu totul de acord, imi place mult cum gandesti, pacat ca nu poate omul sa dea de tine... ti-am scris de mai multe ori.

  • @yLast
    @yLast 4 ปีที่แล้ว +2

    Uite, eu asa consider:
    1.Facultatea ar trebui facuta din proprie initiativa si terminata pe merit.
    2.Pentru unii autovehiculul este o unealta si un statut de care s-ar putea lipsi, iar pentru altii este o pasiune. Fiecare decide in ce vrea sa investeasca timp si bani.
    3.Creditul pe termen scurt este benefic atata timp cat banii imprumutati sunt investiti (ex: Dezvoltare personala).

  • @Ali-ub7pg
    @Ali-ub7pg 4 ปีที่แล้ว +4

    Sunt proprietar și nu am credit, de la 29 de ani, a fi proprietar este o siguranță, ex situația actuala nu am job nu am credit nu am bătăi de cap😆

  • @butucalbert9604
    @butucalbert9604 4 ปีที่แล้ว +4

    Cred ca aceasta gandire nu tine numai de comunism tine defapt de evolutia omeniri

  • @TheMirceaI
    @TheMirceaI 4 ปีที่แล้ว +3

    De fapt, dupa 89' s-a aflat post-comunismul.

  • @claudiuandrei1854
    @claudiuandrei1854 4 ปีที่แล้ว +12

    Mi se pare super faina asocierea culorilor de la Libertate.init() si Spiritul Conteaza :))) nu stiu daca a fost facut intentionat acel logo but still, super tare !!! Multumesc pentru calitatea si valoarea contentului pe care il creezi pe aceasta platforma. Faptul ca ridici standardele continutului de pe youtube-ul romanesc reprezinta o evolutie considerabila pentru entertainmentul acestei platforme. Abia astept o noua cantare la Cluj (dupa aceasta nebunie, ofc) Tine treaba buna sus!!!

  • @morfeoo18
    @morfeoo18 4 ปีที่แล้ว +1

    Sincer nu le vad capcane ale comunismului,in afara de aceea ca romanul are dezvoltat mult mai tare simtul propietatii,in rest acelasi ciclu:Facultate,Masina,Job(9-5),Casa, se respecta in toate tarile dezvoltate si nu as zice ca doar in Romania se respecta acest ciclu.

  • @trainspotting_and_tech2023
    @trainspotting_and_tech2023 4 ปีที่แล้ว +5

    Dacă te duci pe programe, studiul nu se termină în facultate, deoarece (poate) vor apărea și alte limbaje noi de programare! 🤔 Poate ceva chiar mai bun decât cele existente! 🤔

    • @Omnis.satanica.potestas_omnis
      @Omnis.satanica.potestas_omnis 4 ปีที่แล้ว +2

      Studiul nu se termina niciodata cand vine vorba de domeniul IT. Mereu apar chestii noi si mereu ai ceva de aprofundat. Acum depinde fiecare cat de adanc vrea sa se scufunde.

  • @rawphoto6849
    @rawphoto6849 4 ปีที่แล้ว +3

    Te urmaresc de ceva vreme si apreciez ce faci si ce misiune ti-ai ales, dar stau si cugetez deseori, de ce nu te-ai apucat mai devreme de treaba, inainte sa cad in capcanele descrise de tine :)) Acum la 36 de ani, nu cred ca am ratat, una :) Tine-o tot asa, Cristi!

  • @MrHappyTv
    @MrHappyTv 4 ปีที่แล้ว +2

    ce pacat ca in Republica Moldova daca nu faci facultate, te iau la armata :(

    • @miloimadalinamihaela
      @miloimadalinamihaela 4 ปีที่แล้ว

      Nu e un lucru chiar atât de rău să faci armata! Eu mi-am dorit să pot să aplic pentru armată și nu am putut. E adevărat că armata e o altă lume, dar are și ea beneficiile ei.

    • @MrHappyTv
      @MrHappyTv 4 ปีที่แล้ว +1

      @@miloimadalinamihaela nu e rau atita timp cit inveti sa faci ceva, insa in RM cureti cartofi timp de un an. Ce te poate invata asta?

  • @Anton.Cdr9
    @Anton.Cdr9 4 ปีที่แล้ว +1

    Doamne câtă dreptate poți să ai!!

  • @miloimadalinamihaela
    @miloimadalinamihaela 4 ปีที่แล้ว +10

    E un mare paradox aici și nu pricep complet cum de s-a format.
    Comunismul, în sine, a fost cel care a încercat să educe oamenii să evite aceste 5 capcane (și nu numai, ele sunt mai multe).
    Ok, am trăit suficient în Rusia (de unde au plecat concepţiile comuniste, până la urmă) să îmi pot da seama că și acolo se încearcă să se evite aceste 5 capcane (de exemplu, mi se pare că în Rusia oamenii sunt îndrumaţi către locul unde potențialul lor poate fi valorificat la maxim).
    Și, cumva, deși bunicii și părinţii noștri au fost crescuţi în aceste ideologii, well... ei zic altele. Deși ei aveau examene grele care decideau dacă vor trece la etapa de educație superioară sau nu (adică se decidea unde vor lucra, ei oricum aveau locul de muncă asigurat), ei sunt cei care
    te forţează să urmezi o facultate, fie că ești capabil sau nu . Sau deși ei erau cei care au fost învăţaţi că trebuie să muncești și să faci banii tăi, să locuiești pe cont propriu, găsim foarte mulţi părinti care își ţin pruncii de 30 ani acasă, fără serviciu, îi consideră prea tineri să muncească etc.
    Nu îmi dau seama cum s-au deformat toate concepţiile în timp, ce i-a determinat pe oameni să ajungă la aceste concluzii. Pare că oamenii au negat tot ce ţine de comunism, inclusiv lucrurile bune. Iar negarea asta are atât de multe forme! Cred că ar ieși o frumusețe de teză de doctorat care să analizeze formele în care concepțiile comuniste s-au deformat și perpetuat în timp.

    • @alextanasoiu
      @alextanasoiu 4 ปีที่แล้ว +2

      Nu toți părinții au mentalitatea asta dar efectul de care zici, exista și în majoritatea cazurilor vine dintr-o dorința de a proteja copiii 'sa nu treacă prin ce au trecut ei' și ideea 'lasă că știu eu mai bine, ca sunt mai bătrână, mai trecută prin viață' . Dacă nu exista internetul, asta poate era în continuare valabil, însă totul este accelerat iar schimbările de mentalitate colectiva, ce inițial durau câteva generații, acum durează mult mai puțin.

  • @AndreiChrisso
    @AndreiChrisso 4 ปีที่แล้ว +1

    hai mă Cristi, lasă predicile şi hai să trecem la concretităţi =)))))

  • @eusebiupascariu232
    @eusebiupascariu232 4 ปีที่แล้ว +2

    Interesant. Am avut impresia că urmăresc un sociolog, nu un informatician.😆 Bravo! Mi-a plăcut!

  • @CristiVladZ
    @CristiVladZ 4 ปีที่แล้ว

    Să ai un șef fără chef și o muncă stabilă, să stai în garsonieră, nu în vilă, să ai o atitudine umilă...de la Parazitu' citire.

  • @gregoryfiodorov2733
    @gregoryfiodorov2733 4 ปีที่แล้ว +4

    e okey sa fii "anormal", pt ca ca tine sunt multi si ei se leaga unii de altii ca si "normalii"

  • @viorelmicu7498
    @viorelmicu7498 4 ปีที่แล้ว +1

    Hey, cred ca proprietatea locuinței este un lucru forte bun , este un ascet daca este utilizata ca atare , usa nu este ce mai bun exemplu de urmat , singapore are o rată a proprietății locuințelor de 90 %

    • @fluxuleducatiei
      @fluxuleducatiei 4 ปีที่แล้ว

      Suntem peste ;)

    • @robertnicolae1882
      @robertnicolae1882 4 ปีที่แล้ว

      Viorel Micu Si Romania are 96% daca nu gresesc. Si e normal, nimeni cu vrea sa stea in chirie, cu morcovul in cur ca nu-i vor ajunge banii pe luna viitoare

  • @Proiectediversediy
    @Proiectediversediy 4 ปีที่แล้ว

    Share ,Like,Subscriebe. Direct
    Mai e ceva?Este dar nu il ai pe JOIN si rau faci.

  • @audiolightsevents
    @audiolightsevents 4 ปีที่แล้ว +1

    Esti genial...bravo omule

  • @therobulus
    @therobulus 4 ปีที่แล้ว +2

    Apreciez faptul ca te deschizi din ce in ce mai mult cu fiecare video, imi imaginez că voiai sa spui lucrurile astea de ceva timp, esti de apreciat Cristi, esti dovada că toți suntem stapâni pe viata noastră şi nu trebuie sa ne limităm la nicio scuză, avem şi noi un John Fish de România ,mersi pentru inspiratie!

  • @Proiectediversediy
    @Proiectediversediy 4 ปีที่แล้ว

    Mare dreptate ai.Nu mai exista meseriasi.Asta tot eu la mine pe canal si ce sa vezi ma injura Dorel de toate cele:)

  • @anunu4651
    @anunu4651 4 ปีที่แล้ว +1

    De LA 9 LA 5?
    EU muncesc de LA 5 LA 15:00🤣
    Si se pare ca s prins in toate capcanele. 😢😅

  • @liviustefanbanica5976
    @liviustefanbanica5976 4 ปีที่แล้ว +2

    In sfârșit!!! Nici nu m-am uitat la videoclip dar în sfârșit cineva atrage atenția celor cu gândirea închisă de comunist. Bravooo

  • @nosens1000
    @nosens1000 4 ปีที่แล้ว +2

    Finally mi-am auzit o parte din ganduri exteriorizate! Rationalizez mult cu ce ai spus aici.

  • @cuoreazzuro
    @cuoreazzuro 4 ปีที่แล้ว +1

    Draga vere (asa ca de la oltean la oltean), marturisesc ca atunci cand am citit titlul acestui clip ma asteptam sa gasesc altceva in continut. Capcanele pe care tu le-ai mentionat sunt, in opinia mea desigur, sunt specifice societatii capitaliste. Si iti voi argumenta pe rand la fiecare in parte. 1)Facultatea: nu are un rol atotputernic in societate. Rolul facultatii in ziua de azi este de a livra personal competent pietei muncii, iar aceasta piata este controlata de privat pentru ca in societatea noastra, la fel ca in celelalte societati al caror model il urmam, privatul creaza cele mai multe locuri de munca. Iar cele mai multe locuri de munca se regasesc in firmele de IT, banking si tot felul de prestari de servicii de genul, medicina si farmacie (clinicile private si farmaciile au aparut ca ciupercile dupa ploaie). Riscul acestei abordari (adica sa fie sprijinite facultatile care au cea mai mare relevanta pe piata muncii este de a lasa alte domenii care momentan nu sunt la mare cautare neacoperite de profesionisti. (Un exemplu: am auzit la tv zilele astea ca Bucurestiul are doar 6 epidemologi, iar judetul Gorj unul singur.) Vezi, chiar si in interiorul unei facultati la mare cautare exista o specialitate nepopulara, dar la aparitia unei crize, devine super relevanta. Asta surprinde dinamismul societatii cum bine ai mentionat si tu. Concluzia la capitolul Facultatea este ca daca te specializezi in ce te pasioneaza, nu ai garantia ca iti vei gasi repede un job. Piata muncii dicteaza. Si daca e vorba de piata, este ceva specific capitalismului, democratiei liberare cum vrei sa ii spui. 2) Masina individuala: Nu trebuie sa faci research amanuntit sa iti dai seama ca nr masinilor in regimul comunist era mult mai mic in comparatie cu cel de acum. In Romania masina face parte din visul american romanizat. 3) Creditul: sau datoria, ca asta e pana la urma, este unul din fundamentele oricarei societati capitaliste. Cat de posibil era pe vremea regimului comunist sa faci credit la o banca? In ziua de azi, cu cat faci mai multe credite, cu atat bancile fac mai mult profit, pana ajungi in momentul de genul 2008 atunci cand...well stim cu totii ce s-a intamplat. Datoria iti reda iluzia de a fi proprietar pentru ca atunci cand intri in incapacitate de plata nu mai esti proprietar deloc. Ai mentionat si tu dorinta acerba de a fi proprietar acum, dar nu este o capcana a comunismului, ci este mai mult un fetis al capitalismului care a atins cote maxime la noi. Pt ca again, proprietatea individuala este un alt pilar al societatii capitaliste. 4)Jobul de la 9 la 5: Orele de munca tind sa cred ca sunt dictate de patron. Adepti ai stangii in sensul larg al cuvantului: anarhisti, anarho-sindicalisti, socialisti, (nu social democrati - pt mine social-democratia este de dreapta, mai bine zis partea stanga a dreptei daca are sens ce spun), comunisti si nu in ultimul rand feministi/te au luptat prin tot felul de proteste si manifestari, uneori violente si cu multe decese pentru a se ajunge la ziua de munca de 8 ore si un minim de protectie sociala. Aceasta lupta au dat-o in societati capitaliste. Ideea de siguranta a jobului, sau mai bine zis dorinta de a nu pierde jobul este foarte populara in ziua de azi. Ma intorc iar la criza din 2008 in care se faceau contracte determinate, chiar si pe durata unei singure zi. Asta s-a intamplat in Occident (societate capitalista) pentru ca patronul in cautarea profitului concedia in baza cifrelor, nu in baza faptului ca de jobul pe care il ofera depind vieti. 5) Presiunea sociala: cred ca o doamna care are cum rubrica la Starea Natiei a spus ca romanul se percepe ca "un milionar aflat la ananghie". Marea majoritate a oamenilor (cei care nu sunt brilianti, asa ca tine, zic asta fara sa te iau la misto, dar faptul ca ai fost ofertat de companii puternice spune ceva despre tine) termina studiile, intra pe piata muncii, obtin un job platit moderat. Asta e adevarul. Si se poate observa din statistici. In acelasi timp sunt bombardati cu tot felul de reclame care indeamna la consum si creaza nevoi, de multe ori nenecesare. Neavand capacitatea de consum atat de mare, intervine frustrarea si in loc sa fie mandri ca incep sa faca pasi spre independizare, devin tristi ca nu sunt milionari si probabil nu vor fi niciodata - si sunt doar niste milionari aflati la ananghie. Probabil ca ai vazut in social media tot feluri de relatari sub diferite forme ale capacitatii de consum (poze cu ce mananci, poze din vacanta, poze cu masina, check-in-uri la restaurante fitoase). S-a inoculat ideea ca puterea de consum te defineste ca persoana. Si asta tot datorita capitalismului. Nu vreau sa iau apararea comunismului, dar in opinia mea, ai selectat bubele capitalismului si le-ai atribuit comunismului. Daca imi permiti sa scot in evidenta o capcana in care pica mereu romanii in plin capitalism: Problemele societatii de azi si de maine vor fi mereu atribuite sistemului anterior, nedorind sa recunoasca adevarata fata a sistemului capitalist. Probabil ca peste inca vreo 30 de ani, in Romania tot comunismul va fi de vina. Am incercat sa nu ma lungesc dar am dat gres lamentabil.

    • @tricster4u
      @tricster4u 4 ปีที่แล้ว

      Exceptional, magistre. Nu cred ca puteam sa formulez atat de bine evidenta celor spuse de tine cu atata maiestrie.! Ceea ce ai mentionat, necesita un grad puternic de analiza si introspectie asupra societatii in care am trait-traim, nu toti au aceasta capacitate. Tot ar fi bine, daca analizand logic comentariul tau, cititorii ar intelege cat adevar ai putut grai,care sunt nevoile noastre reale, care sunt capcanele capitaliste si cum le putem evita. Stima si respect!

  • @davidave9873
    @davidave9873 4 ปีที่แล้ว +2

    Ai mei ma cearta pentru ca gandesc asa ;)

  • @Ryuxcx
    @Ryuxcx 4 ปีที่แล้ว +1

    Mi-am notat un paragraf din acest video. Multumesc. Ai dreptate !

  • @bonscott8832
    @bonscott8832 4 ปีที่แล้ว +1

    7.8k views in 5 ore la un video de calitate bine muncit si tot ce vrei.
    50k views in 5 ore la niste cocalari care zic cu cine s ar "smashui" si cu cine nu.
    Pacat.

  • @mr.sobolan283
    @mr.sobolan283 4 ปีที่แล้ว +1

    Salut. Sunt clasa a 8a si vreau sa merg pe mate info ca liceu. Ce ar tebui sa invat ca sa ajung sa ajung sa lucrez in domeniul it

  • @paulciobanu5467
    @paulciobanu5467 4 ปีที่แล้ว +1

    Ca ne place, ca nu, multe joburi o sa dispara, inlocuite de softuri si de device-uri sau chiar Inteligenta Artificiala.
    Se cauta din ce in ce mai mult skilluri (Skills pays bills) , conceptul de smart work , si nu de hard work.

  • @ogxcrezu5207
    @ogxcrezu5207 4 ปีที่แล้ว +1

    Poti sa mi răspunzi pe insta ?

  • @Acndrei
    @Acndrei 4 ปีที่แล้ว +1

    Bine spus din pacate multa lume nu isi da seama sau nici nu gandesc toate cele mentionate si merg precum calul.

  • @ogxcrezu5207
    @ogxcrezu5207 4 ปีที่แล้ว +1

    Ce Laptop ai ?

  • @catalin484
    @catalin484 4 ปีที่แล้ว +1

    Omule te iubesc, ești foarte deștept ai un procent mic de hate pentru ca știi cum sa vorbești te respect și ține-o tot asa

  • @robertmcdev5806
    @robertmcdev5806 4 ปีที่แล้ว +2

    Mentalitatea de romani : Primesti un comentariu care nu e pe placul tau, ii dau block la user :)

    • @trainspotting_and_tech2023
      @trainspotting_and_tech2023 4 ปีที่แล้ว

      @@cristian.dascalu Jacques Fresco - "Oamenii au opinii despre toate."...
      Asta nu este tocmai ok!...

    • @robertmcdev5806
      @robertmcdev5806 4 ปีที่แล้ว +1

      @@cristian.dascalu daca era vorba despre un comentariu de hate / mai rau, nici nu avea rost sa incep discutia. Si acel om nici macar nu si-a exprimat opinia, ti-a pus o intrebare despre programul tau de mentorat, dar cum esti la fel de destept ca si Petru(ca mda, aveti si acelas site pentru mentorat, zici ca sunteti frati) i-ai dat block decat sa-i raspunsi ca na... durea adevarul.

  • @GeoXT
    @GeoXT 4 ปีที่แล้ว +1

    Ba.. ce bine le zice Cristi. A exprimat in cuvinte ceea ce multi, de aici, simtim.

  • @thegame5804
    @thegame5804 4 ปีที่แล้ว +1

    Foarte interesant video-ul. Şi sunt genul care dau skip la multe video-uri. Ține-o tot aşa!

  • @szorpy
    @szorpy 4 ปีที่แล้ว +2

    Video excelent!! Asta vreau sa explic si eu la parintii mei care sunt in depresie din cauza ca nu am inca sotie si am 31 de ani. Insa credit am la banca dar numai pe 3 ani :))

    • @florintari3395
      @florintari3395 4 ปีที่แล้ว +1

      Exact ca mine 😅😅😅 nici căsătorit și credit pe 3ani

  • @MunteanRares
    @MunteanRares 4 ปีที่แล้ว +1

    Sunt intrutotul de acord cu tine, mai ales la ideea unui credit. De fiecare dată când mă gândesc la posibilitatea încheierii unui credit( in viitorul îndepărtat) mă simt super limitat și plasat cu forța pe un drum pe care nu vreau sa îl urmăresc. Din start îți vinzi libertatea și flexibilitatea pentru un lucru ce îți oferă (indiferent de creditul accesat) o falsă plăcere și un fals sentiment de siguranța pe care ni-l inducem că mai apoi sa realizam că nu avem nevoie de toate lucrurile astea că sa fim fericiți. Despre facultate, întotdeauna am văzut o că pe o oportunitate de networking unde să găsești o persoana pe același frecventa cu tine pentru a îți duce la final planurile.
    Din păcate o mulțime de părinți din generația noastră au aceasta mentalitate învechită ce poate fi toxica pentru un copil ce vedea lumea Intr un mod diferit.

  • @ogxcrezu5207
    @ogxcrezu5207 4 ปีที่แล้ว +1

    Cum e jobul de la 9-5 ?
    Ce este ?

  • @alexandru3044
    @alexandru3044 4 ปีที่แล้ว

    Bună Tuturor ,
    Părerea mea , noi generația nouă ( 2000 ) trebuie luate măsuri la Guvern !!! De nu facem Curățenie GENERALĂ , nu se va schimba nimik în România !!! Totul pleacă de sus !!! Și avem un Lider care deține 47 de Dosare Penale !!!
    Fraților toți Guvernanții din 90 până azi trebuie Cercetați la Sânge !!! Departimentul Anti -Mafia la Cotroceni ! Deci Dacă Noi nu ne UNIM !!! Neamul Românesc NU VA MAI EXISTA !!!
    Dacă nu Scăpăm de Corupție, Abuz și Nepăsare , NU VA FI NICI O SCHIMBARE !!!

  • @mateiandrei9206
    @mateiandrei9206 4 ปีที่แล้ว

    cuprins capcane (daca te grabesti): 1->facultatea 1:53, 2->masina 4:34, 3->credit 5:54, 4-> job 9-5 7:57, 5-> presiunea sociala 11:51.

  • @dinamyc525
    @dinamyc525 4 ปีที่แล้ว +2

    Spiritul contează 👍

  • @dariusdura6917
    @dariusdura6917 4 ปีที่แล้ว

    Nu cred că nu există în gândirea fiecăruia dorința de a avea un timp flexibil, să aleagă ei când și în funcție de starea pe care o are să meargă la muncă. Pornind de aici, (în situația ipotetică) dacă fiecare persoană ar lucra după timpul lui, în societate ar mai exista certitudine? siguranța că ai merge (spre exemplu banal)să îți cumperi cafeaua de dimineață, știind că la ora 08:00 mereu e cineva care te servește la pub-ul unde vrei bineînțeles să-ți bei cafeaua, stând liniștit la masă, cu "smartul" în cealaltă mână dând scroll și bucurându-te că tu nu lucrezi ca domnișoara care te-a servit (de la 08-16:00:))))....). Eu zic că o ordine socială trebuie să fie impusă....însă nici să ajungi în situația de a fi doar "O mașină pe baterii". O ordine socială acceptată tot de noi, fiindcă avem nevoie de sisteme de referință, deși tot nouă ne-ar plăcea să facem totul de capul nostru. (Ce paradox:))...)
    În fine, ar fi un fir foarte amplu de dezbătut. Sper doar în a fi înțeles ideea:)

  • @alextb8692
    @alextb8692 4 ปีที่แล้ว +1

    Ba, Ai drepatate.. Dar majoritatea lucrurilor pe care le ai ziz se intampla si in vest Europa

  • @tyberiu2011
    @tyberiu2011 4 ปีที่แล้ว

    Ascultand ceea ce ai spus, aș fi curios sa știu ce vârsta ai!? În primul rând nu știu ce treaba au toate cele enumerate de tine cu perioada comunista sau , mai bine spus, de unde ideea referitoare la capcanele comuniste! Sa le luam pe rând! Referitor la facultate, aici exista 3 actori: institutia de învățământ, profesorii, studentul! Facultatea nu a fost inventată de comuniști, oamenii nu își doresc sa studieze(sau considera importanța facultatea) pentru ca sistemul comunist le-a „băgat în cap” asta! În facultate nu acumulezi doar cunoștințe teoretice sau practice(foarte importante și ele), ci e și o șansa de desteptate a constiintei, de a-ți găsi un model și un tel! Sigur, oriune e nevoie de meseriasi! Dar te-ai duce sa fii operat de tamplar?! Sau ai prefera un medic cu o înaltă specializare(si muuuuulta scoala)? Stand-up comedy e OK(in mare parte). Dar vezi tu vreun comediant de ocazie să se ridice la nivelul unui Radu Beligan , Dem Radulescu, Mircea Albulescu, etc, în rol de profesor universitar!? Cum deja am menționat, universitatile nu au fost inventate de comuniști, și nu sunt capcane lasate în urma de sistemul comunist! De ex. Universitatea Heidelberg(Germania) exista din 1386. Sunt sigur ca pe atunci nu exista Partidul Comunist! Sorbona(Franta) a fost fondată în 1257! Oxford, universitatea, a fost fondată undeva prin sec. XI.
    Crezi ca studenții de la Oxford au fost contaminati de gândirea comunista, ca au căzut în „capcana comunista”? Referitor la mașina, de acord, nu cred în faptul ca e ceva absolut necesar, în orice situație! De acord, în cazul mașinii, nu exista o regula absolută, fiecare caz e diferit. Dar nu văd ce treaba are mașina cu capcana comunista? În primul rând, înainte de 1989, numărul mașinilor inmatriculate era mult, chiar foarte mult, mai mic în comparație cu cel de astăzi! Faptul ca astăzi sunt atât de multe mașini, tine de o mentalitate dezvoltata după 1989, în care mașina s-a transformat , pierzand tot mai mult din caracterul de utilitate, devenind un instrument de epatare și de demonstrare a unui statut social(in familie, în societate, în cadrul firmei, companiei, etc)! Referitor la dorința romanului de a fi proprietar, am o nedumerire! În țările din vestul Europei, în USA, nu exista proprietari? Aaa, ca nu sunt atât de mulți ca și în Romania! Ok, dar de ce consideram ca gândirea vestica(chirias) e mai buna decât cea pe care o au majoritatea romanilor(proprietar)? Tu vezi propriatea(casa, apartamentul) ca pe un cost! Costul creditului făcut pentru a achiziționa spațiul respectiv! Dar exact aceeași proprietate poate fi văzută și ca o investitie! Pot locui în acel apartament, îl pot inchiria, îl pot vinde! În cazul unui chirias e posibil, ca la expirarea termenului de inchiriere, contractul sa nu mai fie prelungit! Sau chiria să fie majorata! Poate chiria îți ofera mai multă liberate, dar proprietatea îți ofera un plus de confort(liniste interioara), predictibilitate. Pana la o vârsta, poți experimenta, îți poți asuma riscuri! Dar , la un moment dat, când îți intemeiezi o familie, mai ai aceeași libertate în a risca??? Nu știu de ce predictibilitatea, confortul (mental) considera unii ca ar fi o capcana! Una comunista chiar! Referitor la capcana cu jobul de la 9 la 5, cred ca e doar așa de umplutura! De ce? În primul rând, nu știu sa existe vreo tara(din Europa sau chiar USA) în care toți sa fie freelanceri! Iar dacă nu ești freelancer sau mic antreprenor, atunci ești angajat! În câte companii hotaraste angajatul programul de lucru? Apoi, referitor la faptul ca după o perioada nu mai ai ce învața, cred ca n-ai înțeles! În orice, chiar și activitatea desfasurata, în jobul pe care îl ai exista o dinamica a invatarii, a acumulari dar și a schimbariii! Dar ea nu e la fel în orice sfera de activitate! Poți compara domeniul artistic cu , sa zicem, activitea unui contabil? De câte ori poți inventa roata? „Cea mai mare parte a oamanilor care merg la jobul de la 9 la 5 , nu sunt fericiți acolo!” În primul rând, de unde știi tu , câți sunt fericiți și câți nu! În al doilea rând, ce treaba are fericirea cu jobul! Să faci ce-ți place , nu e obligatoriu același lucru cu a fi fericit! În Italia medici sau asistente s-au sinucis, vazand situația celor care suferă! Când au ales sa devină medici, au făcut-o pentru ca își doreau sa ajute oamenii, fiindcă asta simteau ca ii face fericiți! Doar ca , ce sa vezi, viața nu e mereu roz, nu întotdeauna (chiar și când faci ce-ți place) totul merge bine, ai motive de fericire! Asta e gândire de copil sub 10 ani! „Dacă banii n-ar mai fi o constrangere, de mâine nu s-ar mai duce la munca”. Serios!?! Dar tu, ai accepta sa lucrezi gratis? Dacă n-ai avea nicio sursa de venit, ai munci fără sa fii plătit?? Iar afirmatia ca jobul sigur, vechimea în munca, pensia, nevoia de siguranța sa înțeleg ca e greșită? Ok, am înțeles, siguranța nu e buna , un job sigur nu e bun, iar pensia nu e ceva de dorit!!? Toate vin din comunism! Cred ca ai o problemă cu raportarea la perioada ante 1989! Dar din curiozitate, un polițist din USA e interesat de planul lui de pensie? În țările din vestul Europei oamenii investesc în planuri de pensii? Sa înțeleg ca și ei sunt atinsi de mentalitatea comunista?? Cât despre presiunea sociala, am o întrebare? Ce înseamnă pentru tine sa fii fericit? Banuiesc ca înseamnă, A, B, C, D! Acum te întreb , de ce crezi ca toate lumea trebuie să fie de acord cu optiunile tale!? Ca sa fii tu fericit?? Atât de mult ai vorbit despre fericire, încât cred ca ai o problemă în a o înțelege și obtine! Știu, știu, o să îmi spui ca deja ești (aproape) fericit! Problema cu fericirea este ca nu e nici permanenta, nici perfecta(totala)! Eu zic sa încerci tu să-ți trăiești viața așa cum îți place și sa ii lași pe ceilalți sa o facă așa cum cred ei de cuviinta! Iar sa vorbești despre capcanele comunismului, a mentalitatii comuniste, tu , care nu știu dacă ai trăit în acea perioada, mi se pare puțin exagerat! E ca și cum cineva, care n-a lucrat niciodată la Google, s-ar apuca sa facă o lista cu avantajele și dezavantajele unui job la Google! E ca și cum cineva care a muncit doar într-o fabrica în Romania comunista, și s-a pensionat înainte de 1989, sa vorbească despre capcanele capitalismului! Diferența este ca tu nu ai văzut comunismul, îl cunoști doar din povești, cel care a muncit în fabrica și s-a pensionat înainte de 1989, a trăit și comunism și în (așa zisa) perioda capitalista(din Romania)!

  • @stefantanase597
    @stefantanase597 4 ปีที่แล้ว

    In privința jobului de la 9-17, 6-15, 2-3 schimburi etc. Consider că nu toata lumea are capabilitatea mentală sau posibilitatea financiară să-și găsească un drum personal sau o cale prin care sa reușească să se întrețină, și preferă comod sa se angajeze la un oarecare job. Și aici intră și cei cu facultăți care aleg să o facă degeaba numai e gura lumii, si în final se trezesc cu diploma în mâna derutați încotro s-o ia. Și cel mai usor clar e sa depun un CV și ma angajez la supermarket, fast-food sau chiar mai rau.

  • @bogdansofiea7563
    @bogdansofiea7563 4 ปีที่แล้ว

    E foarte bine ce promovezi prin videoul asta cât și print celelalte videoclipuri de-ale tale și ce mesaj vrei sa transmiți, însă nici în extrema în care toți ar fi freelanceri și manageri de marketing și programatori, pana la urma multe lucruri din societate nu ar funcționa fără acei oameni care lucrează de la 9 la 5. Din ce am văzut s a pierdut interesul pentru profesii care inca nu au fost automatizate complet (instalator, bucătar, strungar și alte meserii.). Ce vreau sa spun e ca situația sociala de acum e ceva de genul : "dacă ajungi la profesională ești un prost care nu a fost în stare sa învețe etc. s a demonizat excesiv sa fii tânăr și sa vrei o profesie".
    Eu am 19 ani și înclin spre domeniul IT și ma gândesc sa urmez și facultatea cu gândul de a învață dar și puțin sceptic legat de cât de utile îmi vor fi informațiile de acolo. Acum părinții spun copiilor (exista și excepții) : du te pe IT ca se câștigă bani mulți acolo. Eu unul am norocul sa îmi placa sa gândesc și sa rezolv probleme pe partea de IT însă nu știu pe ce nișă ma voi duce în viitor. Însă nu pot sa nu ma uit la faptul ca încep ușor sa dispară meserii de care societatea are nevoie.
    In final cred ca ar trebui găsită o cale de mijloc, pentru ca exista foarte mult potențial și în meserii și în acele 9-5.

  • @grosuandrei8191
    @grosuandrei8191 4 ปีที่แล้ว

    Văd că preiei modelul youtuberilor străini (din vest). Am văzut destul de multe videoclipuri pe tema proprietății și banilor dar până la urmă fiecare are dreptul să aleagă. Dacă te simți mizerabil in condițiile actuale schimba puțin câte putin. Știu, ușor de zis, greu de făcut și totuși ne limiteaza mult comoditate. Totuși nu putem fi toți elite, asta e adevărul. Cine e menit sa fie elita va fi.

  • @mariusmarius9533
    @mariusmarius9533 4 ปีที่แล้ว

    Te salut Cristi; te urmăresc de atâta timp. Nu este clip video pe care sa nu îl urmăresc. Ți s-ar fi potrivit mai bine profesia de consilier în psihologia umană. Prin mesajele pe care le expui aici, transmiți în primul rând experiența de viață a unei persoane mature, care a trecut prin toate provocările vieții de zi cu zi. Ți se potrivește mult mai bine acest skill, de consilier psihologic pentru generațiile de tineri care au nevoie de cineva tânăr ca ei, dar cu experiența de viață a unui matur. Eu te felicit pentru ceea ce faci: vlogging cât și business-ul tău "libertateinIT". Mult succes în continuare și la cât mai mulți abonați care sa se inspire din experiența ta de viață!

  • @TheMihnutzu
    @TheMihnutzu 4 ปีที่แล้ว

    Salut Cristi! Te urmăresc cam de un an și apreciez mult video urile tale și conținutul de calitate pe care îl promovezi. As dori sa împărtășesc și câteva din ideile mele pe baza clipului acesta. Cu creditul, mașina și presiunea sociala sunt de acord cu tine, deși cum ai spus și tu în unele situații, poate reprezenta alegerea potrivita. Totuși cu necesitatea unei facultăți și un program de lucru la job, mi se pare ca abordezi strict din perspectiva unui IT ist. Într-adevăr, poate în domeniul ăsta ce ți se spune la facultate e în mare parte degeaba și poți sa dobândești skill uri din niște cursuri online și da, poți sa lucrezi de acasă, poți sa îți faci un program asa cum îți dorești și te felicit pentru disciplina de care dai dovada lucrând de acasă. Dar mai sunt și alte meserii spre exemplu cei din domeniul dreptului ( procurori, judecători, avocați) sau cei din domeniul medicinei, fie ca sunt medici generaliști, stomatologi sau medici veterinari, arhitectura sau profesori, adică sunt meserii unde nu ai cum fără o facultate și sunt de acord cu tine, e nevoie si de instalatori, croitori, tâmplari, chelneri etc, domenii unde într-adevăr un liceu cu profil tehnologic sunt suficiente și chiar indicate. Și acum legat de aceștia din urmă, sunt nevoiți sa aibă un program de la 9-17 sa zicem, pt ca vrei sa mergi la magazin sa îți cumperi ceva în intervalul ăsta sau vrei sa mergi sa mănânci undeva sau sa bei o cafea sau sa te tunzi sau sa rezolvi o problema la o bancă sau Doamne ferește ai o urgență medicala. Oamenii își desfășoară activitatea în timpul zilei, nu ai cum sa muncești doar când îți dorești pentru ca ar lua o razna societatea. Și sunt joburi unde pur și simplu nu ai ce sa mai înveți ( gen chelner sau vânzător la magazin), asta înseamnă că n ar trebui sa existe job urile astea? Da, la un program pe laptop poți sa lucrezi când vrei tu, doar sa îl termini pana la data limită, dar în rest nu funcționează asa, părerea mea. Și nu e prea ușor nici sa îți schimbi domeniul de activitate, la 30 de ani sa zicem dacă asta presupune sa îți părăsești locul de muncă. Poate ai o familie de hrănit, o chirie de plătit și pur și simplu nu ai cum sa renunti la ce faci pentru a învața sa faci altceva. Câteva din gândurile mele. Spor în continuare în tot ce faci!

  • @MarianPreda95
    @MarianPreda95 4 ปีที่แล้ว

    Ma.. faza cu creditul pentru casa, daca gândești logic, tu cat platesti chiria pentru 5 ani, daca mai pui putin la rata lunară după 5 ani va fi casa ta, asa la chirie după 5 ani te poate da afara, stai cu stresul in chirie ca nu poti investi in nimic, gen sa iti zugrăvești, sa schimbi mobilierul, stai cu grija ca nu vei ramane acolo pentru mult timp și investește degeaba, sau nu faci investiția și ai o camera ca in anii 90' Eu prefer sa plătesc 10 ani pentru locuinta mea, după 10 ani daca ma mut si incep de la capăt cu alta rata pentru alta locuinta in alt oras, prima locuinta deja achitată o pot da in chirie și să facă bani pe următorii 30-40 ani cat voi trai și asa am asigurat un venit la bătrânețe...

  • @GoldmundAR
    @GoldmundAR 4 ปีที่แล้ว

    1 - facultatea, da este o obsesie a parintilor si atata timp cat nu suntem si parinti, ni se pare doar o "obsesie a parintilor"
    2 - masina personala, da, cu totii trecem printr-o revolutie industriala, postindustriala ca apoi sa ajungem din urma o societate a serviciilor(totusi, cineva trebuie sa produca in continuare, nu noi, ca de, ne-am dezvoltat, dar hartie igienica trebuie sa produca cineva...Asa si cu masina personala, nu am avut-o, sau am avut-o cu mari sacrificii, acum o putem avea mai usor si ce marca vrem - nu lua(teoretic) de la altii, ce tu nu ai simtit niciodata nevoia....
    3 - creditele, da e bine sa avem putine, sau deloc credite, depinde unde suntem, ce vrem sa facem mai departe, daca avem o familie, etc. . Aici specifici "noi, cei intre 20 si 30 de ani", da, pentru voi e simplu, daca nu aveti familie...Diferenta este de...fericire: cuplurile unite sunt mult mai fericite decat omul singur....(Raphael Bonelli explica aici superb: th-cam.com/video/S2Fa2_B6K_g/w-d-xo.html
    4 - "job-ul de la 9-17", da, eu il am de peste 33 ani de la 8-16.30(1/2h masa de pranz!) Un job nu este altceva decat, cum spun germanii, einen Dienst, un serviciu pentru cineva, nu e pentru cariera, pentru vreo "implinire", ci este un serviciu pentru societate, altfel nu are nici un sens!(in sensul ca altfel nu ar aduce fericirea, implinirea ca om ( e filozofic aproape, asa ca ma opresc, citire din Viktor Frankl)
    5 - daca omul sta sub presiunea sociala, care de altfel se manifesta si in Occident, ca si in Romania, este daunator personalitatii de Om..
    Ce nu inteleg de unde deduci tu ca aceste 5 "mentalitati" ar veni din comunism? Toate sunt prezente si in democratie(cu automobilul e clar. sau? tot occidentalul s-a zbatut dupa 1945 sa posede un automobil, apoi, construindu-si departe de oras casuta( orasul aglomerat, poluat si f. scump!) i-a trebuit din nou masina sa....Ce trebuie sa diferentiem este ca mentalitatea unui popor(sa dai bani la doctor, sa mituiesti practic diriginta cu multe cadouri, etc.)isi au obarsia in comunism, comunismul criminal, in dictatura proletara, dar diferenta e uriasa cu timpul de azi: putem vorbi liber, necenzurat, putem alege liber partidul pe care-l vrem. Ce puteai spune este cum e posibil ca dupa 30 de ani de incertitudini sociale, multi mai aleg partide provenite din PCR(raul absolut, acum psd/alde/proRomania), dupa ce majoritate doreste o societate libera, democratica, prospera...
    Gaseste te rog cinci diferente intre Romania comunista si cea de azi si vezi ce te deranjeaza azi si intr-adevar ar veni din trecut(mentalitati - atentie te rog, majoritatea mentalitatilor vin din negura istorica a tarii noastre, nu din dictatura comunista)!

  • @LaurentiuSzabo
    @LaurentiuSzabo 4 ปีที่แล้ว

    Cristi,
    1. Care e diferenta intre a plati o chirie de 1500 de ron sau o rata de 1500 ron? Adica spui ca ai avea mai multi bani sa calatoresti, etc. Dar totusi, undeva trebuie sa platesti sa stai (asta daca nu ai vreo 5-6 apartamente proprii in diverse colturi ale lumii). Nu suntem in SUA sa avem distante atat de mari, unde nu putem profita de anumite oportunitati in cazul in care apar, si ramanem blocati. Romania o faci intr-o zi dintr-un colt in altul. Luand situatia de fata (COVID19), daca nu ai bani de chirie zbori din casa, iar daca nu ai bani de rata, mai ai 9 luni sa vezi ce faci. Observi nuanta?
    2. Ai permis de conducere? Oricat ai zice ca ai mai mult timp fara masina, te contrazic si iti spun ca vei castiga mai mult timp daca ai mobilitate consistenta (adica masina). M-am nascut in Bucuresti si traiesc aici si da, sustin lucrurile astea stiind ce se intampla in orasul asta.
    O rata la banca, este ca orice alt produs pe care l-ai achizitiona, din orice alta industrie, care face ca un sistem economic sa functioneze. Din rata aceea sunt platite la randul lor alte servicii (atat bancare cat si nonbancare). Majoritatea chiriilor se dau la negru, bani neimpozabili care nu participa si nu invart nicio roata din mersul economiei. Totul este un ecosistem gandit sa lucreze atat pentru a fi profitabil cat si sa ajute omul de rand, poate chiar si in situatii de criza precum acestea. Parerea mea e ca bancile nu ar trebui desconsiderate. Cei nemultumiti in general sunt cei care achizitioneaza in necunostinta de cauza, lucru care se poate intampla cu orice alt produs din lumea asta. Spre exemplu, degeaba iti iei un Macbook Pro daca doar te uiti la filme pe el.

  • @vasilicaziegler7748
    @vasilicaziegler7748 4 ปีที่แล้ว +1

    Esti chiar super curajos!Bravo!Imi place cum gindesti!Nu renunta...mergi inainte!!!👍👏😎

  • @bogdan.p
    @bogdan.p 4 ปีที่แล้ว

    Tind sa te contrazic putin Cristi, legat de credit. Spui ca nu vrei sa cedezi mental faptul ca nu poti face banii aia pe cont propriu. Pai la cat costa sa zicem un apartament mobilat, undeva la 80k euro, sa fie ceva frumos, cam in cat timp ai face banii aia? Sa zicem ca faci 2k euro pe luna, din care trebuie sa si traiesti, platesti cheltuieli, pui deoparte 1k, asta inseamna 12k pe an. Asta inseamna ca ti-ar trebui undeva la 6 ani sa-i strangi. Eu personal as prefera sa traiesc aia 6 ani in luxul pe care mi-l doresc, acum cand mi-l doresc, nu peste 6 ani. Poate peste 6 ani nici nu o sa-mi mai pese, sau o sa intervina alte prioritati. Eu de exemplu imi doresc sa am man cave-ul meu, si nu, nu vreau sa mi-l fac la 30 de ani cand o sa am alte griji pe cap, familie, copii, etc, vreau acum ca sa ma pot bucura de ele :D si atunci ce solutie am? fac un credit nu? Ai tu o alta solutie? ca pana la urma vorbim aici de oameni care castiga un venit mediu, nici minimul dar nici sume astronomice. Si aici am dat un exemplu de credit mic, tu te refereai la un credit pe 30 de ani, asta inseamna ca vorbesti de 200k euro sau poate mai mult, deci o sa iti ia si mai mult timp sa-i strangi.
    In rest, sunt de acord cu tot ce ai zis!

  • @deaaandreea9164
    @deaaandreea9164 4 ปีที่แล้ว

    6 luni de zile am avut un job de la 9dimineata la 18 in contract. uneori plecam si la 5dimineatsa in delegatii... Si lucram inca vreo 3 ore dupa ce veneam de la birou. Sau plecam la 9 seara din birou, plus ore in weekend. Nu pot sa iti spun cat de mult mi.am dorit un job de 9-17 😂. Momentan il caut, mi.a placut jobul meu maxim cel de 12 ore pe zi. Dar nu mai puteam sa fac fata 🥺 nu mai aveam timp pentru mine.