Te rog respectuos poti sa imi spui si mie un lucru??Am un bmw seria 1 2008 disel motor 2000 disel ..la prima pornire scoate gaze si merge intrerupt vreo 30 de secunde multumesc frumos
Un profesor de-al meu imi spunea ca, in general, intr-o meserie sunt cam 80% sarlatani, habar nu au ce fac. Cam 15% sunt meseriasi care stiu sa-si faca treaba, dar nu pot sa explice ce au facut. Foarte putini sunt Maestri care fac si stiu sa si explice altora ce au facut! Bravo Maestre pentru postare! Multumim!
E zic adevarul " TOTI MESERIAS E BETIV SI MINCINOS" meserias adevarat ! Eu nu ma pricep la motoare benzina numai cei de 2t si WANKEL si pe DIESEL .Din acel cauza ma uit la filme astea ofera putin informatii care e de folos, bine face educativ.
Salut! Mi-a dat mari bătăi de cap valva asta pe Astra h 1,6 xer! Manca ulei, am segmentat motorul, a schimbat valva pcv, 800 lei. Supapa pcv îmi trăgea uleiul in admisie, am rezolvat cu un stut băgat până în clapeta de accelerație și un filtru de 20 lei, practic am anulat-o, o fi bine, o fi rau?
Bravo, ai un talent pedagogic greu de egalat. Știi sa impletesti tehnica cu prezentarea la superlativ. Mulțumesc pentru informațiile corecte, obiective și pentru felul tău de a te prezenta.
Felicitări!Pe înțelesul tuturor celor care vor să cunoască și să invețe practic. Și mai mult de atât felicitări pentru explicațiile comportamentului real al mașinii pentru confuziile cu senzorii aferenți care nu sunt defecți dar măsoară valori eronate. BRAVO!!! .
Omule bun. Ma sunat mama, iubita, prietenii....pana nu am terminat vizionarea nici nu am respirat.Super! Am mai invatat ceva.👍👍👍👍 Te voi urmari in continuare!
eu cred ca sunt cel mai capcaun ascultator dar am inteles fiecare cuvintel din rolul supapei PCV si intrebuintarea ei.mersi de sfaturi.se vede pe tine modestia cu care iti practici meseria si faptul ca nu ai arfe de mecanic.bravo.daca ai fi din cluj doar pe mana ta as lasa masina personala.
La un Seat 1.9 SDI classic,la un lupo 1.2TDI am anulat acest furtun,implicit am pus un dop pe intrarea admisiei,iar furtunul care iese din capacul chiulasei,l am dus sub masina.Marele avantaj e ca admisia va fii curata tot timpul.Cu acest filtru aveam admisia murdara de ulei.Motoarele sunt ok si merg cu aer mai curat.Singuru dezacantaj e ca polue mai mult.Sincer filtrele PCB din 98-2006 ale VW sunt o gluma proasta pernitand vaporilor de ulei sa intre in admisie.La alte masini o fi altfel.Frumos clipul
Multumim, ai fost pe intelesul tuturor. Eu personal as dori ca tu sa continui in masura timpului tau disponibil cu aceste video-uri explicative luand la rand mai multe subasmble, senzori, clapete, pompe vacum etc. Ar ajuta foarte mult. Bafta in continuare👍
JOS pălăria! Vă urmăresc de ceva timp si vă apreciez munca , fără comentarii, dar de data asta nu m-am mai putut abține. Mii de mulțumiri pentru tot efortul pe care îl depuneți!
Foarte frumos și bine explicat! Eu am avut problema asta cu valva PCV la un Opel insignia 1.6 turbo benzina, a trebuit schimbat tot capacul de la curbutori pentru ca valva era în capac și a rămas blocata pe deschis, mai exact era tăiată într-o parte membrana, a trebuit sa caut singur ce e problema și sa îmi schimb piesa, eu sunt în Germania și mașina avea garanție, dar meseriașii de acolo nu au știut ce are, ei sau apucat și au schimbat modulul de aprindere și bujiile și furtun ele de la vaccum. Felicitări încă o data și chear te rog sa mai faci videoclipuri de genul!
Multe mașini au ele diagnoza, la opel astra H de exemplu are un sistem in ecranul de kilometri, apesi frana și accelerație și pui contact și îți apar erorile acolo, sub forma ECN000000, și cauti codurile pe net. Am rezolvat așa erori de forma termostat, bobina inducție, sonda lambda. Opel Astra g are același sistem și afiseaza codurile sub forma unor aprinderi succesive ale ledului de la imobilizator
La toate mașinile de poate face scurt cu o agrafa in mufa obd, și punând contact se poate observa de cate ori clipește simbolul checkengine pentru a se afla codurile. Insa trebuie verificat exact ca sa nu faci vreo boacănă. La honda este pinul 4 cu pinul 9, eu am folosit schema asta ca sa resetez o eroare de esp+abs honda-tech.com/forums/honda-civic-2001-2005-78/get-engine-code-without-scanner-2900091/
Chiar asta cautam. Am montat un astfel de decarter pe un VW 1,9 SDI si de atunci mi-a crescut dublu consumul de ulei prin ardere, asa ca am incercat sa-mi explic de ce s-a intamplat asta, dar nu prea am reusit, desi , pe undeva ma gandeam daca nu cumva afecteaza decarterul consumul de ulei prin ardere. acum ca am gasit postarea ta, te-am ascultat si mi-ai confirmat tu lucrul acesta. Sper sa nu-mi fi afectat prea tare motorul. Am circulat cu el, cam 20.000 km. Multumesc pentru sfat. Esti priceput ca si pedagog. Ai si un vocabular tehnic adecvat. Te felicit. Succes in continuare. Inainte de a monta decarterul, aveam un consum de ulei prin ardere intre 100 si 150 ml la 1000km parcursi, iar cu decarterul montat, consumul de ulei prin ardere, a crescut la 200, 300 ml la 1000 km parcursi. Sper sa nu fie afectat motorul. Bine ca te-am gasit sa-mi lamuresc problema. Multumesc mult, iti doresc multa sanatate si succes in actiunile tale.
Salut, vreau să-ți mulțumesc pt clip. Asa am hotarat sa verific si eu valva pcv si bineinteles era spartă. Mercedes e200 kompressor. 2 zile de muncă. Acum merge motorul ceas. Super clip.
Salut! Dacia 1100 si 1300 aveau sistem de recirculare a gazelor. Din capacul culbutorilor, prin intermediul unui furtun,gazele erau introduse in carburator. Romanasii,atunci cand cantitatea de gaze era pre mare datorita uzurii segmrntilor, scoteau gzele afara prelungin furtunul care mergea spre carburator, deoarece se infundau jiglerele din carburator.
Vlad am reușit sa rezolv problema cu valva, eu am un a6 c5, motor v6 2.4 benzina an 2000, la aceste motoare valva pana în 2002 au pus o valva pcv subdimensionata, după 2002 au pus o valva mai mare care se strica mult mai greu, eu acum am montat valva după 2002 și funcționează mult mai bine. Acum merg și eu în liniște în mașină, după cum ști am avut problema cu un zgomot pe decelerare ca un rulment terminat din cauza valvei.
Bravo omule! Respect maxim ptr tine. Nu stiu daca esti mecanic sau nu dar ai un dar fantastic de a te face inteles pentru toata lumea si se vede ca stii foarte bine despre ce vorbesti. Bravo!👏
Salut. Chiar azi mi-am curatat valva PVC la un golf 4. E proiectata total diferit fata de cum am vazut ca sunt cele implementate pe masinile noi. Cel mai important rol, din punctul meu de vedere, este ca aduce ulei, sub forma de vapori, in camera de ardere, astfel, acesta etansaza foarte bine segmentii de cilindru, reduce uzura segmentilor si creste compresia.
N.are legătură,ungerea si etansarea segmenților se face prin canalele de ungere si prin conpresia din camera de ardere. Recircularea de vapori de ulei umple galeriile de mizerie
Am un Toledo 2 1.6 16V cod AUS cu 274.000 km cu urmatoarea problema: in viteza (mai ales 1-3), masina smuceste de 2-3 ori cand calc sau eliberez pedala de acceleratie. La accelerare, oricat de usor as apasa pe pedala se simte. La decelerare se simte mai ales daca iau piciorul brus de pe pedala. Nu te arunca din scaun, dar este deranjant. Piese noi schimbate in ultimul an: pompa de benzina, lambda 1, senzor MAP, bobina, bujii, suport motor dreapta, suport cutie de viteze, tacheti, culbutori, distributie, fulie ax came, discuri+placute fata-spate, etrieri spate. Cutia de viteze a fost schimbata prin 2018 cu una din dezmembrari. Am curatat recent si clapeta de accelerarie(+ adaptat cu VCDS), EGR si teava de la EGR sperand sa se rezolve.
Foarte clara explicatia. Un tutorial bun. Am o intrebare legata de admisie: am un sunet neregulat si aleatoriu asemanator cu zgomotul de toba (sunet gros si infundat) care se aude foarte clar cand desfac tubulatura dintre filtru de aer si turbina. N am nimic altceva suspect la masina. Ai idee ce poate fi acest zgomot?
Mulțumesc Vlad si mulțumesc echipei pentru aceste videoclipuri educative. Pe lângă faptul ca găsesc multe informații interesante ma si ajuta foarte mult sa imi creez un limbaj mai tehnic in limba romana ceea ce ma ajută mult la facultate. Respect!
Scoala mea clasele 1 12 a fost un liceu de spaniola si cibernetica la ase, dar mi.a placut mie tot timpul mecanica in general,fie ca inseamna motoare, sau balamaua cu excentric de la ușile de tramvai :))
Bine v-am gasit !Si la Citroen C3 2006 are supapa PCV?Eu cred ca da.Am văzut si la mine furtunurile alea( cand am schimbat bujiile) am sa verific maine.Acum 2 ani am avut probleme cu bujiile, ( doar una cred ca s-a dus) asta vara am făcut eu treaba asta: am schimbat bujia 2. Un an a mers NGK.Acum am văzut și cum se măsoară cu ohmetru.De un an am pus masina pe GPL si cand o turez in mers apare checkengine( noroc ca am obd si il sterg) am deprins usor cum sta treaba si citind pe internet.Acum am o alta problema: cand accelerez in sarcina oscileaza acul la turometru( ma gândeam in seara asta ce bine ar fi daca valva ar fi stricată și nu ambreiajul-cum cred cel mai sigur din ce am citit, sau curge ulei pe el am inteles de la semeringul de la palier, am dreptate? Mentionez ca acu 2 ani nici scutul de la motor nu ma gândeam ca o sa-l dau jos.acum am schimbat: termostat, radiator, placute frana, curea accesorii, ulei, filtru ulei...etc.oricum nu este mare lucru, sper sa mai invat si mai multe...la partea mecanica...acolo e buba.( motor, cutie viteze.etc:) salutari si m-am abonat.
Foarte bine explicat avand in vedere ca deja cunosteam oarecum subiectul, dar pt cineva care nu a auzit niciodata de acest subiect cred ca poate fi cam greu de digerat. Ca o recomandare v as sugera sa folositi poze in timpul explicatiilor
Excelent, mai bine de atât nu se putea explica! Felicitări! O intrebare as avea și eu și anume: dețin un 2.0 fsi automat cu care circul undeva la 90% in oras și in general drumuri scurte și undeva la 8-10 mii km/an și in general când este umezeala mare afara, iarna in special am probleme la pornire, este greoaie, învârte mai mult și câteodată pleacă in 3 mai ales dacă merg scurt intr-o zi și pe urma o pornesc dupa mai mult de 12 ore de stat. Pe diagnoza după asta o sa am missfire ca și eroare și bujiile sunt ude. Precizez ca mașina o dețin de noua și a fost întreținută exemplar, are 170 mii km și este singura problema la care nu-i dau de cap. Posibil sa se înfunde motorul pentru ca este frig, umezeala și circul putin pe distante scurte sau valva este stricata? Multumesc.
Da, probabil de la drumurile scurte se face condens in baie si admisia e plina de depuneri, senzorul MAF e incarcat si la pornire nu citește aerul bine. Uneori pornirile mai sunt dificile daca sunt diversi senzori de pozitie defecti
Oil catch can se folosea, nu stiu daca se mai foloseste la f1, pentru extra putere. Aduni uleiul din gazele de carter si ii dai drumul in admisie prin apasarea unui buton. Folosirea sistemului era limitata, aveau niste reguli. Bafta mai departe domn' profesor 👍
Aveam ulei la diferite componente ale motorului, credeam ca e obosit motorul datorita numarului de KM. Scotea putin fum la pornire. Mecanicii nu mi-au schimbat niciodata supapa asta. Am schimbat-o in 5 minute iar masin efectiv s-a transformat. Multumesc!
La 2.0 TDI PD am CCV care face exact opusul PCV, practic reguleaza presiunea CC printr-o diafragma tinuta de un arc, scazand-o in raport cu crestere boost. Apreciez ca ai denumit-o BCV, foarte exact considerand functia ei, de a respira, inainte si inapoi gaze ( prefer breather decat boosted). Interesant ca nu sunt listate ca piese de schimb la mentenanta, as banui de ce.
diafragma aceea are rol de macaz si in plus exista niste separatoare care trimit gazele la intrarea în turbo când este motorul in sarcina, ca acolo e vacuum, iar cand e la mers normal trimite în galerie ca acolo e vacuum in sarcina partiala
Foarte frumos explici ! Ca si “critica” daca imi permiti ai putea sa mai adaugi niste schite/desene, ai un clip filmat in casa asa, te urmaresc cu interes si cu drag, e un fel de poveste de seara, care imi da de gandit si ma si sperie cu cat aflu mai multe! Felicitari ! Tine-o tot asa !
Da e simplu, teoretic in mers e suficient un furtun gol, dar in sarcina mica si la relanti, adica la mersul de oras, incepe sa fie necesara supapa asta. Protejează si in caz de gaze care se aprind si ar exploda in admisie
felicitari pentru clip, este profi si singurul care l-am gasit pe youtube despre pcv sa si inteleg care este rolul ei, am avut o problema cu tubulatura care iese din pcv la focus 1, erau strangulate tuburile(problema comuna) ....acum am o alta dilema cum verific electrovalva de purjare de la canistra cu carbon si nici rolul ei nu il stiu ?!?...
Canistra aia nu lasa vaporii de benzina din rezervor sa se duca in atmosfera, ii reintoarce in admisie ca sa fie arși oe fluxul normal. Plus ca daca ar ventila in atmosfera s.ar evapora benzina din rezervor. Practic acel sistem evap trage aer din atmosfera cand scade presiunea mult in sistem, și reîntoarce vaporii in admisie dupa ce in prealabil ii stochează in canistra aia cu carbon activ. Nu stiu daca poti testa usor cum merge ca e capsulat sistemul. Din cate știu iti da cod de checkengine cand nu mai merge cum trebuie
Da, dar nu era din fabrica, era facut artizanal ptr masinile care pierdeau gaze in baie, ventilarea se facea prin aspiratie in teul carburatorului si se amesteca cu aerul aspirat din filtru de aer.
Mulțumesc, toarce ca vede zona rosie la fiecare plimbare dupa ce se incalzeste uleiul :)) Chiar e un motor silentios si avand arbori de echilibrare nu vibreaza.
@@vladdutz20 si eu sunt fun honda ,am avut honda prelude din 1994 , motor de 2.2 vtec cu roti directionale si pe spate .am si cartea técnica,eu reparam la ea tot ce se strica dar nu am avut niciodata probleme majore si tot asa vedea ruptorul mereu si zona rosie
2:30 o prima mentiune, la Dacia 1300 aspiratia gazelor din carter se efectua prin intermediul unor conducte si a unor duze calibrate fiind aduse desupra si sub clapeta de acceleratie, in functie de regimul de mers al motorului. Solutia se foloseste si la motoare relativ moderne, exemplu z12xe ce echipeaza unele modele de la Opel, realizand acest lucru chiar fara sa aiba nevoie de supapa PCV. Faptul ca dvs. ati vazut (probabil in copilarie) acel furtun atarnand din scutul motor ce raspandea valatuci de abur, nu reprezinta vreo piesa a sistemului de aspiratie gaze carter, ci incercarea unui om, probabil nevoias, sa intinda ceva din timpul de functionare al motorului pana cand reusea sa segmenteze motorul. Exact: furtunul nu era pus de Dacia Pitesti ci de individ ! Nu acelasi lucru pot sa spun despre propietarii de cazane din zilele noastre achizitionate cu toti banii lor din casa, fac dpf-off (ca nu-si permit unul nou) si raspandesc cancer pe sosea. Aburul ala de la dacia cu furtun e ozon de munte pe langa zyklonB-ul de la diesel cu dpf off saaauuu fara dpf din fabrica.
1.Daca PCV ramane pe deschis iar joja și bușonul închid etanș,nu se declanșează Check Engine pentru că nu pătrunde aer nemăsurat in sistem.In schimb pe PCV închis se creează presiune,care iese pe unde poate,astfel scoțând afara din aerul măsurat de MAF.Automat se declanșează Check Engine cu STFT și LTFT >10. 2.Tulumba de frana își trage vacuumul din plenum,nu din blocul motor. 3.Pe lângă sistemele de control a emisiilor:PCV,EGR--exista și EVAP. EVAP este un sistem ,care aduce vaporii volatili din rezervor in plenum. 4.Ultimul test în care ai scos afară furtunul din plenul nu simulează PCV rămas pe deschis,ci furtun fisurat cu aer fals din atmosfera. În 99,(9) din cazuri problema PCV e reprezentată de către un furtun fisurat. 5.In afara de Mann+Hummel Provent®,toate celelalte Catchcanuri sunt frecție la picior de lemn. 6.Multe automobile cu date de fabricație recentă au PCV sub forma unui solenoid controlat electronic.Este montat in partea superioara a blocului,pe un canal destul de mare care să facă egalizarea de presiune/vacuum intre bloc și zona axelor cu came. 7.Simptomele unui separator sau PCV nefuncțional este consumul de ulei și detonatiile. 8.Unele masini au rezervor de vacuum,altele pompe de vacuum (benzinare).Motivul este cantitatea de vacuum necesara pentru sistemul de frânare,PCV și Evap. 9.Chestia care nu lasă presiunea in bloc se numește " Supapa unisens". 10.Toti cei care fac "Tiuning" ventilează atmosferic,printr-un catch-can blocul motor,totul pe sistem MAF on.Singura cale de ventilare atmosferica este pe MAFLESS. 11.De obicei,sludge-ul este un simptom al uleiului neschimbat la timp.Un sludge deschis la culoare indica un ulei sintetic ars iar unul negru cu resturi carbonizate indica un ulei cel mult Semi-sintetic care a fost ars. 12.Diagnosticarea unui PCV stricat se face cu o pompa de vacuum cu manometru iar furtunele cu o mașină de fum,recomand Autool SDT-202.
Bune comentarii, desi daca valva e blocata pe deschis si scoti furtunul cu tot cu valva se tureaza, daca valva e buna si inchide la vacum puternic nu se intampla nimic, motorul nu se tureaza Honda Accord cu K24A3 nu are MAF de exemplu, merge pe MAP + IAT sensor, dar K24A4 care are 160 de cai e cu MAF montat in airbox. Are canistra evap la iesirea din rezervor, si conducta vine undeva in dreapta motorului, sunt 2 conducte metalice pe acolo. Catch can si mie mi se par majoritatea prost facute si am vazut pe forumuri situatii in care posesorii le demontau pentru ca le cauzau probleme. Asa cum zici si tu, un test complet pentru cele 3 stari ale supapei se măsoară cu manometru cel mai bine. Deci concluzia e sa se verifice valva, si furtunurile sa nu fie gatuite sau fisurate
@@vladdutz20 Ai dreptatea,nu se tureaza daca scoți furtunul ,cu valva inchisa din bloc ,daca o lași conectata la plenum,dar...este un Dar mare...o sa ai STFT și LTFT mari (pe Closed Loop) pentru că pe acolo va intra aer atmosferic.Gandeste-te că în vacuum/ frana de motor ,motorul se transforma într-unul cu aer comprimat,fiind angrenat de greutatea caroseriei.In acel moment,aerul atmosferic intra prin orificiul din bloc,și este absorbit de piston in camera de ardere.Daca MAF-ul măsoară, la o deschidere a clapetei de 14% cu o turație de 2500 în frana de motor și un vacuum intern de 0.9 bar,2.8grame de aer,atunci cantitatea de aer intrată prin orificiul blocului în camera de ardere va fi măsurată de către Sonda Lambda.Dupa cum se știe,în frana de motor,amestecul merge in Open Loop iar singura metoda de formare a amestecului este prin LTFT și harti prestabilite IAT-MAF-MAP-EGT.In Open Loop ,sonda lambda nu mai este folosita pentru amestec,ca si in Closed Loop. Tema:Scoate afară furtunul cu PCV din bloc dar lasa-l conectat in plenum.Conecteaza la mufa OBD un scanner Elm 327 si programul pentru PC Scanmaster-ELM.Deshide 6 windowuri in Scanmaster cu caracteristică de CHART.Condu 150 km în oraș,cu frana de motor și pune poza la sfârșit cu LTFT.Eu spun că sare de 10,consumul creste cu 2 litri!!!
Eu am pus la motorul meu de pe Lada 111 2006 cu motorul de 1.6l 16 valve, un catch can adus din America, luat de pe Amazon. Am remarcat deja o imbunatatire a arderii, si un ralanti mai fara vibratii...
La bmw e un sistem interesant numit ccv (cyclone crankcase ventilation) pt ca functioneaza ca un catch can (pt cei care stiu) si astfel daca s-ar condensa vaporii in ulei , acesta se intoarce inapoi in baia de ulei si intra doar vaporii in admisie
Da e interesant, am citit acum in fuga despre el, practic e un separator de ulei ca la turbo, si are si supapa in carcasa aceea. Cert e ca toate motoarele au nevoie de ventilarea acestor gaze
@@vladdutz20 De curând am schimbat și eu garniturile la separator dar am un furtun cam de 1 cm diametru maxim care duce la filtrul de aer și nu știu rolul lui pentru ca nu am nici loc să mă uit de unde vine și îmi tot iese de la loc că e copt, precizez că e vorba de un 316i /2003.
Și Audi are, defapt intră vaporii din admisie învârtindu-se și arderea este mai completă, este o tehnologie apărută în 2000 (ccv). Un fel de clapete în interiorul admisiei.
Frumos explicat insa o singura corectie am pentru tine. La motoarele aspirate vidul necesar functionarii servofranei si a altor elemente pneumatice se ia din galeria de admisie, dupa clapeta sau dupa carburator in functie de motor si nu din capacul supapelor cum ai spus.
Sincer vreau o demostratie practica de cum ar putea sparge garnitura de chiuloasa, presiunea din jurul culbutorilor inclusiv baia de ulei din cauza unui gaz captiv acolo!!! cand garnitura de chiuloasa asigura etansarea intre cilindri si capacul de chiuloasa cu supapele. parerea mea e ca ai gresit garnitura.
Foarte frumos explicat, felicitari! Salut, am si eu un golf 5 1,9 tdi si in acceleratie mai tare imi da aer fals pentru 2/3 sec este ca o intrerupere.. Te rog frumos din suflet poate ma ajuti si pe mine cu un raspuns multumesc frumos!
Pai alea sunt simple, oricat de etans ar tine segmentii, tot scapa gaze din combustie sub piston in carter si trebuie ventilate si scoasă presiunea de acolo, altfel pocnesc garnituri si se contamineaza uleiul
Iesti om mare frate,,,,Am o problemă la un Audi A6 c6..136cv.cănd reduc în 2 si dupaceaia accelerez coastă să accelereze și îmi scoate fum negru,Nu mai știu ce sai fac,am curățat Egr,clapeta de accelerație,am schimbat Debimetru,am curățat galeria,,nimic face la fell,,Mare nevoie as avea de un răspuns,, Merci mult🖐🖐🖐🖐
11:42 - offf dacă supapa mea ar costa și 80 de lei, nu 20, aș schimba-o imediat. S-a dus valva și mânca ulei Polo-ul meu 1.2 (BME) ca un copil obez. La 280 de lei pentru o porcărie de valvă PCV am anulat-o temporar (ventilată în atmosferă) până gândesc un sistem care să înlocuiască valva cu pricina. Deci dacă aveți Polo 9N/9N3 și credeți că mănâncă ulei din cauza segmenților sau altceva, verificați porcăria de valvă PCV. E în partea din stânga a capacului la chiulasă. Desfaceți capacul la ulei cu motorul la relanti. Dacă există un vacuum puternic, motorul o ia razna plus când puneți capacul înapoi repede motorul aproape moare sau chiar moare atunci porcăria de valvă e de vină, nu motorul. Poate ajută pe cineva. Cheers!
Teoretic merge orice supapa doar ca din păcate fiecare motor are parametri lui si implicit supapa are diametru și tarii diferite la arcul din interior. E adevarat ca unele supape sunt puse pe bloc motor, altele pe chiulasa, si pot avea diametru si forme diferite. Da, e unul din sistemele masinii care e trecut cu vederea si merita verificat, merge bine testul zis de tine cu capacul de la ulei, mai merge sa strangi furtunul de la supapa cu un patent sa asculti daca face un click metalic. In cazul tau daca facea vid, ramasese blocată pe deschis si vacumul din admisie tragea toate gazele din carter si vaporii de ulei. E nasol ca face rau si cand ramane pe deachis, dar si pe inchis
@@vladdutz20 M-am gandit si la optiunea asta: o alta supapa de la alt model/marca dar sunt aproape sigur ca voi arunca banii de pomana. Valva mea are tot un arc, dar impreuna cu o membrana din cauciuc (ca un ceas de butelie). Ultima idee pe care o voi incerca e sa sigilez inapoi capacul valvei pentru ca i-am facut gauri de aerisire dupa ce am scos arcul si membrana faramata, sa schimb furtunul stock care e din plastic (ca un copex) si s-a crapat in mai multe locuri, cu un furtun din cauciuc si un robinet PVC pe traseu. Asa pot face un reglaj fin ca la relanti sa traga ceva gaze, dar nu ulei, iar voi face un compromis la turatii mari si vacuum scazut sa traga mult mai putine gaze, desi motorul produce mai multe. Presupun ca ma voi baza pe momentele in care voi avea vacuum sa compenseze pentru reprizele de WOT (wide open throttle). Masina merge bine si cu ea anulata dar sunt 3 lucruri care ma ingrijoreaza: 1 ca gasesc joja ridicata din tub, deci e presiune pozitiva in carter, ceea ce nu poate fi bine; 2 uleiul se contamineaza mai repede si 3 ca imi intra gaze de ulei in habitaclu prin HVAC (presupun ca merge sa pun un furtun lung pana jos ca la Dacie si sa scap de miros dar 1 si 2 raman probleme reale).
@@catalin-viorelbriceag1097 da, joja ridicata indica presiune, si îți strică garniturile in timp, nu mai bine iei supapa oem si refaci circuitul original?
@@vladdutz20 Cand ma gandesc la pretul odios nu imi mai surade ideea din pacate. Daca metoda asta nu da roade atunci o sa iau o valva OEM. N-am de ales...
Da, trebuie scufundata intr-un lichid care sa curete depunerile, dar uneori e problema cu arcul supapei, care se caleaza, si valva ramane permanent deschisa. Are influenta asupra consumului de carburant PCV valva
Bună ziua. Aș vrea o recomandare din partea D-tră, în ceea ce privește clasa de vâscozitate aleasă pentru un motor VW POLO 1 ,9sdi (motor "ASY") din 2002, mașină cumpărată second acum 8 ani. Consumul de ulei prin ardere, e cam 250 ml la 1000 km efectivi parcurși. Vechiul proprietar, a utilizat ulei 10W-40, ulei pe care-l utilizez și eu în continuare. Am văzut pe internet, că asemenea motoare utilizează și 5W-40, însă nu știu dacă la rulajul pe care-l are mașina, acesta este și corespunzător din punct de vedere al clasei de vâscozitate. Vreau să știu ce îmi recomandați și D-tră. Știu că marca VW admite un consum maxim de ulei de motor, de până la 1 litru la 1000 km parcurși în anumite condiții de exploatare. Menționez că mașinuța asta a mea, o întrețin bine și o exploatez rațional (corespunzător) zic eu, fără turații prea mici în așa fel încât să nu se facă arderea corespunzător și nici prea mari, în medie, între 2500, 2700 rot/min. să zicem, cu excepția când mai fac depășiri cu 3000, maxim 3200 rot./min, după care revin la 2500 rot./min. să zicem, minim 2200rot/min, cuplu la care consumul e minim și arderea în cilindrii corespunzătoare și ca și emisii poluante minime și ca și depuneri minime de carbon. Consider că e un regim termic și mecanic corespunzător pentru un astfel de motor. Vreau să-mi spuneți dacă e normal consumul acesta la aprox. 500.000÷600.000 km parcurși cât estimez că ar avea automobilul și dacă ar trebui să trec la 5W-40, sau să rămân la 10W-40. Nu știu exact cam câți km s-au efectuat cu această mașină, înainte de a fi eu proprietar, eu am circulat cu ea până acum, 150.000 km, având un consum de ulei prin ardere de aprox. 250 ml la 1000 km. Valva PCV am schimbat-o, dar o mică cantitate de ulei se pierde și din cauza ei, orice valvă aș monta, pt. că după două, trei zile în care nu scapă aproape nicio picătură, începe să scape foarte puțin ulei și pe acolo, însă am montat un oil catch can, care își face datoria, și nu mai ajunge ulei pe supapele de admisie. Mulțumesc frumos.
Portofele personalizate, cusute de mana cu doua ace. MALVA LEATHER facebook.com/malvaleather
Te rog respectuos poti sa imi spui si mie un lucru??Am un bmw seria 1 2008 disel motor 2000 disel ..la prima pornire scoate gaze si merge intrerupt vreo 30 de secunde multumesc frumos
Urate sunt portofele astea...Explicație foarte bună..
Dati-le ma dreacu de portofele sunt uraye ca dreacu!
Un profesor de-al meu imi spunea ca, in general, intr-o meserie sunt cam 80% sarlatani, habar nu au ce fac. Cam 15% sunt meseriasi care stiu sa-si faca treaba, dar nu pot sa explice ce au facut. Foarte putini sunt Maestri care fac si stiu sa si explice altora ce au facut! Bravo Maestre pentru postare! Multumim!
E zic adevarul " TOTI MESERIAS E BETIV SI MINCINOS" meserias adevarat ! Eu nu ma pricep la motoare benzina numai cei de 2t si WANKEL si pe DIESEL .Din acel cauza ma uit la filme astea ofera putin informatii care e de folos, bine face educativ.
La skoda octavia 1.6 mpi benzină unde este supapa aceasta
Cel mai folositor video despre sistemul pcv ,foarte bine explicat 👍
Un exemplu când știi, înțelegi, dar și poți explica pe înțelesul tuturor...Excelent!
Nu le știu pe toate, știu esenta si ma documentez suplimentar, si îmi place secțiunea de comentarii ca mai aflu lucruri noi de la oameni
Salut! Mi-a dat mari bătăi de cap valva asta pe Astra h 1,6 xer! Manca ulei, am segmentat motorul, a schimbat valva pcv, 800 lei. Supapa pcv îmi trăgea uleiul in admisie, am rezolvat cu un stut băgat până în clapeta de accelerație și un filtru de 20 lei, practic am anulat-o, o fi bine, o fi rau?
@@cosminmihalache2281 : o fi bine o fi rău !? și eu eram curios....! Dar se pare ca țin secret !😏🙄
Teoria ca teoria, practica ne omoară!
@@vladdutz20 salut , la mine daca scot furtune pcv din admisie motorul da sa moara , ce îmi poți spune ?
Bravo! Multumim pt impartasirea cunostintelor. Explicatii clare, complete si pe intelesul tuturor! Tine-o tot asa!
Explicat pe înțelesul tuturor...foarte faină postare ...la cât mai multe postări de genul ăsta...multumesc și să fii sănătos.
cu drag😁
Bravo, ai un talent pedagogic greu de egalat. Știi sa impletesti tehnica cu prezentarea la superlativ.
Mulțumesc pentru informațiile corecte, obiective și pentru felul tău de a te prezenta.
Felicitări!Pe înțelesul tuturor celor care vor să cunoască și să invețe practic.
Și mai mult de atât felicitări pentru explicațiile comportamentului real al mașinii pentru confuziile cu senzorii aferenți care nu sunt defecți dar măsoară valori eronate.
BRAVO!!!
.
Omule bun. Ma sunat mama, iubita, prietenii....pana nu am terminat vizionarea nici nu am respirat.Super! Am mai invatat ceva.👍👍👍👍
Te voi urmari in continuare!
eu cred ca sunt cel mai capcaun ascultator dar am inteles fiecare cuvintel din rolul supapei PCV si intrebuintarea ei.mersi de sfaturi.se vede pe tine modestia cu care iti practici meseria si faptul ca nu ai arfe de mecanic.bravo.daca ai fi din cluj doar pe mana ta as lasa masina personala.
La un Seat 1.9 SDI classic,la un lupo 1.2TDI am anulat acest furtun,implicit am pus un dop pe intrarea admisiei,iar furtunul care iese din capacul chiulasei,l am dus sub masina.Marele avantaj e ca admisia va fii curata tot timpul.Cu acest filtru aveam admisia murdara de ulei.Motoarele sunt ok si merg cu aer mai curat.Singuru dezacantaj e ca polue mai mult.Sincer filtrele PCB din 98-2006 ale VW sunt o gluma proasta pernitand vaporilor de ulei sa intre in admisie.La alte masini o fi altfel.Frumos clipul
sincere felicitari ,....ai reale calitati de lucrator la catedra !
Multumim, ai fost pe intelesul tuturor. Eu personal as dori ca tu sa continui in masura timpului tau disponibil cu aceste video-uri explicative luand la rand mai multe subasmble, senzori, clapete, pompe vacum etc. Ar ajuta foarte mult. Bafta in continuare👍
Mulțumesc, mai fac :)
Bravo un baiat pregatit si bun la suflet!
Scurt,clar,cuprinzător.Bravo!!!
Salutare… super tare ai explicat cu detalii amanunte… multumesc frumos!!!
Brava mai voinicule, excelent explicat si prezentat, tineo tot asa!
JOS pălăria! Vă urmăresc de ceva timp si vă apreciez munca , fără comentarii, dar de data asta nu m-am mai putut abține. Mii de mulțumiri pentru tot efortul pe care îl depuneți!
Multumim :)
Foarte interesante aceste videouri , cu exemplu filmat pe motor . Sperăm să vedem tot mai multe de genul asta
Multumesc pentru inca o lectie de mecanica frumos explicata!
Super tare.Frumos explicat pe înțelesul tuturor.
Foarte bine explicat, Vlad. Știam despre ea, dar am completat informațiile cu ceea ce ai spus tu.
Mult mai pregătit decat colegii tai.. ..Bravo!
Foarte frumos și bine explicat! Eu am avut problema asta cu valva PCV la un Opel insignia 1.6 turbo benzina, a trebuit schimbat tot capacul de la curbutori pentru ca valva era în capac și a rămas blocata pe deschis, mai exact era tăiată într-o parte membrana, a trebuit sa caut singur ce e problema și sa îmi schimb piesa, eu sunt în Germania și mașina avea garanție, dar meseriașii de acolo nu au știut ce are, ei sau apucat și au schimbat modulul de aprindere și bujiile și furtun ele de la vaccum. Felicitări încă o data și chear te rog sa mai faci videoclipuri de genul!
felicitari , asteptam un clip despre dispozitivele de citire erori obd si interpretarea lor
Da daaa
Multe mașini au ele diagnoza, la opel astra H de exemplu are un sistem in ecranul de kilometri, apesi frana și accelerație și pui contact și îți apar erorile acolo, sub forma ECN000000, și cauti codurile pe net.
Am rezolvat așa erori de forma termostat, bobina inducție, sonda lambda.
Opel Astra g are același sistem și afiseaza codurile sub forma unor aprinderi succesive ale ledului de la imobilizator
La toate mașinile de poate face scurt cu o agrafa in mufa obd, și punând contact se poate observa de cate ori clipește simbolul checkengine pentru a se afla codurile.
Insa trebuie verificat exact ca sa nu faci vreo boacănă.
La honda este pinul 4 cu pinul 9, eu am folosit schema asta ca sa resetez o eroare de esp+abs
honda-tech.com/forums/honda-civic-2001-2005-78/get-engine-code-without-scanner-2900091/
@@vladdutz20 genial, stiam ceva dar vag , itzi trebuie ceva indemanare si curaj sa faci asa ceva ,merci frumos pentru raspuns
Chiar asta cautam. Am montat un astfel de decarter pe un VW 1,9 SDI si de atunci mi-a crescut dublu consumul de ulei prin ardere, asa ca am incercat sa-mi explic de ce s-a intamplat asta, dar nu prea am reusit, desi , pe undeva ma gandeam daca nu cumva afecteaza decarterul consumul de ulei prin ardere. acum ca am gasit postarea ta, te-am ascultat si mi-ai confirmat tu lucrul acesta. Sper sa nu-mi fi afectat prea tare motorul. Am circulat cu el, cam 20.000 km. Multumesc pentru sfat. Esti priceput ca si pedagog. Ai si un vocabular tehnic adecvat. Te felicit. Succes in continuare. Inainte de a monta decarterul, aveam un consum de ulei prin ardere intre 100 si 150 ml la 1000km parcursi, iar cu decarterul montat, consumul de ulei prin ardere, a crescut la 200, 300 ml la 1000 km parcursi. Sper sa nu fie afectat motorul. Bine ca te-am gasit sa-mi lamuresc problema. Multumesc mult, iti doresc multa sanatate si succes in actiunile tale.
Salut, vreau să-ți mulțumesc pt clip. Asa am hotarat sa verific si eu valva pcv si bineinteles era spartă. Mercedes e200 kompressor. 2 zile de muncă. Acum merge motorul ceas. Super clip.
Ma bucur ca sunt utile filmele, cred ca dupa filmul asta multi au coborât la mașini:))
Cea mai buna descriere a sistemului. Multumim pt tot efortul.
Salut! Dacia 1100 si 1300 aveau sistem de recirculare a gazelor. Din capacul culbutorilor, prin intermediul unui furtun,gazele erau introduse in carburator. Romanasii,atunci cand cantitatea de gaze era pre mare datorita uzurii segmrntilor, scoteau gzele afara prelungin furtunul care mergea spre carburator, deoarece se infundau jiglerele din carburator.
Domnul fie cu tine Vlade!
Excelent. Foarte bine documentat si foarte clar. Multumim.
Multumesc,foarte bine explicat,va voi asculta cu drag si altadata
Vlad am reușit sa rezolv problema cu valva, eu am un a6 c5, motor v6 2.4 benzina an 2000, la aceste motoare valva pana în 2002 au pus o valva pcv subdimensionata, după 2002 au pus o valva mai mare care se strica mult mai greu, eu acum am montat valva după 2002 și funcționează mult mai bine. Acum merg și eu în liniște în mașină, după cum ști am avut problema cu un zgomot pe decelerare ca un rulment terminat din cauza valvei.
Mulțumesc Vlad! Ai explicat și detaliat foarte clar.
Bravo omule! Respect maxim ptr tine. Nu stiu daca esti mecanic sau nu dar ai un dar fantastic de a te face inteles pentru toata lumea si se vede ca stii foarte bine despre ce vorbesti. Bravo!👏
Sunt economist cu 11 ani de practica , dar pasionat de masini
Pe înțelesul tuturor, bravo chiar nu trebuie omisă această valvă pcv.
Multumim ptr munca depusă. Ar trebui să aveti cel puțin 1 milion de subscriberi.
Cel puțin!
Legenda spune că la 999 999 de abonați primăria Craiova o să închidă acest canal !
Bravo, felicitari ! Multa lume te asculta cu placere si interes.
Salut.
Chiar azi mi-am curatat valva PVC la un golf 4. E proiectata total diferit fata de cum am vazut ca sunt cele implementate pe masinile noi. Cel mai important rol, din punctul meu de vedere, este ca aduce ulei, sub forma de vapori, in camera de ardere, astfel, acesta etansaza foarte bine segmentii de cilindru, reduce uzura segmentilor si creste compresia.
N.are legătură,ungerea si etansarea segmenților se face prin canalele de ungere si prin conpresia din camera de ardere.
Recircularea de vapori de ulei umple galeriile de mizerie
Vlad, bine pregătit, bine prezentat.
Am un Toledo 2 1.6 16V cod AUS cu 274.000 km cu urmatoarea problema: in viteza (mai ales 1-3), masina smuceste de 2-3 ori cand calc sau eliberez pedala de acceleratie. La accelerare, oricat de usor as apasa pe pedala se simte. La decelerare se simte mai ales daca iau piciorul brus de pe pedala. Nu te arunca din scaun, dar este deranjant.
Piese noi schimbate in ultimul an: pompa de benzina, lambda 1, senzor MAP, bobina, bujii, suport motor dreapta, suport cutie de viteze, tacheti, culbutori, distributie, fulie ax came, discuri+placute fata-spate, etrieri spate.
Cutia de viteze a fost schimbata prin 2018 cu una din dezmembrari.
Am curatat recent si clapeta de accelerarie(+ adaptat cu VCDS), EGR si teava de la EGR sperand sa se rezolve.
Foarte clara explicatia. Un tutorial bun. Am o intrebare legata de admisie: am un sunet neregulat si aleatoriu asemanator cu zgomotul de toba (sunet gros si infundat) care se aude foarte clar cand desfac tubulatura dintre filtru de aer si turbina. N am nimic altceva suspect la masina. Ai idee ce poate fi acest zgomot?
Mulțumesc Vlad si mulțumesc echipei pentru aceste videoclipuri educative. Pe lângă faptul ca găsesc multe informații interesante ma si ajuta foarte mult sa imi creez un limbaj mai tehnic in limba romana ceea ce ma ajută mult la facultate. Respect!
Multumim.
Si eu unele chestii parca le spun mai bine in engleza,ca tot ce citesc tehnic e in engleza
Interesant, multă teorie foarte bine informat despre mecanica si procesul de functionare a motorului!
Foarte bine explicat ! Asta inseamna sa ai o scoala pe bune !
Multumesc ! La mai multe !
Scoala mea clasele 1 12 a fost un liceu de spaniola si cibernetica la ase, dar mi.a placut mie tot timpul mecanica in general,fie ca inseamna motoare, sau balamaua cu excentric de la ușile de tramvai :))
tuviste suerte amigo
Si, creo que tuvi buena suerte en mi vida, y me gusta hacer videos con vosotros :))
Bine v-am gasit !Si la Citroen C3 2006 are supapa PCV?Eu cred ca da.Am văzut si la mine furtunurile alea( cand am schimbat bujiile) am sa verific maine.Acum 2 ani am avut probleme cu bujiile, ( doar una cred ca s-a dus) asta vara am făcut eu treaba asta: am schimbat bujia 2. Un an a mers NGK.Acum am văzut și cum se măsoară cu ohmetru.De un an am pus masina pe GPL si cand o turez in mers apare checkengine( noroc ca am obd si il sterg) am deprins usor cum sta treaba si citind pe internet.Acum am o alta problema: cand accelerez in sarcina oscileaza acul la turometru( ma gândeam in seara asta ce bine ar fi daca valva ar fi stricată și nu ambreiajul-cum cred cel mai sigur din ce am citit, sau curge ulei pe el am inteles de la semeringul de la palier, am dreptate? Mentionez ca acu 2 ani nici scutul de la motor nu ma gândeam ca o sa-l dau jos.acum am schimbat: termostat, radiator, placute frana, curea accesorii, ulei, filtru ulei...etc.oricum nu este mare lucru, sper sa mai invat si mai multe...la partea mecanica...acolo e buba.( motor, cutie viteze.etc:) salutari si m-am abonat.
Chiar nu stiam de supapa asta .ma duc acum la motor sa verific.Multumim.frumos.
Foarte bine explicat avand in vedere ca deja cunosteam oarecum subiectul, dar pt cineva care nu a auzit niciodata de acest subiect cred ca poate fi cam greu de digerat. Ca o recomandare v as sugera sa folositi poze in timpul explicatiilor
Am folosit la alte filmari,dar da, e o idee buna :)
Excelent, mai bine de atât nu se putea explica! Felicitări! O intrebare as avea și eu și anume: dețin un 2.0 fsi automat cu care circul undeva la 90% in oras și in general drumuri scurte și undeva la 8-10 mii km/an și in general când este umezeala mare afara, iarna in special am probleme la pornire, este greoaie, învârte mai mult și câteodată pleacă in 3 mai ales dacă merg scurt intr-o zi și pe urma o pornesc dupa mai mult de 12 ore de stat. Pe diagnoza după asta o sa am missfire ca și eroare și bujiile sunt ude. Precizez ca mașina o dețin de noua și a fost întreținută exemplar, are 170 mii km și este singura problema la care nu-i dau de cap. Posibil sa se înfunde motorul pentru ca este frig, umezeala și circul putin pe distante scurte sau valva este stricata? Multumesc.
Da, probabil de la drumurile scurte se face condens in baie si admisia e plina de depuneri, senzorul MAF e incarcat si la pornire nu citește aerul bine.
Uneori pornirile mai sunt dificile daca sunt diversi senzori de pozitie defecti
Oil catch can se folosea, nu stiu daca se mai foloseste la f1, pentru extra putere. Aduni uleiul din gazele de carter si ii dai drumul in admisie prin apasarea unui buton. Folosirea sistemului era limitata, aveau niste reguli. Bafta mai departe domn' profesor 👍
scotty kilmer dupa o luna in vaslui
Felicitări! Mulțumesc pentru videoclip
Aveam ulei la diferite componente ale motorului, credeam ca e obosit motorul datorita numarului de KM. Scotea putin fum la pornire. Mecanicii nu mi-au schimbat niciodata supapa asta. Am schimbat-o in 5 minute iar masin efectiv s-a transformat. Multumesc!
cu drag😁
La 2.0 TDI PD am CCV care face exact opusul PCV, practic reguleaza presiunea CC printr-o diafragma tinuta de un arc, scazand-o in raport cu crestere boost. Apreciez ca ai denumit-o BCV, foarte exact considerand functia ei, de a respira, inainte si inapoi gaze ( prefer breather decat boosted). Interesant ca nu sunt listate ca piese de schimb la mentenanta, as banui de ce.
diafragma aceea are rol de macaz si in plus exista niste separatoare care trimit gazele la intrarea în turbo când este motorul in sarcina, ca acolo e vacuum, iar cand e la mers normal trimite în galerie ca acolo e vacuum in sarcina partiala
Foarte frumos explici !
Ca si “critica” daca imi permiti ai putea sa mai adaugi niste schite/desene, ai un clip filmat in casa asa, te urmaresc cu interes si cu drag, e un fel de poveste de seara, care imi da de gandit si ma si sperie cu cat aflu mai multe!
Felicitari !
Tine-o tot asa !
Foarte frumos explicat 👍
Mulțumim de informații!Foarte important deși relativ simplu circuitul.
Da e simplu, teoretic in mers e suficient un furtun gol, dar in sarcina mica si la relanti, adica la mersul de oras, incepe sa fie necesara supapa asta.
Protejează si in caz de gaze care se aprind si ar exploda in admisie
@@vladdutz20 Ești un pedagog nativ ,tot sa te ascult !Bravo Vlad sunteți cei mai buni !
Felicitari pt explicatiile exacte!
Totusi, cand scoti furtunul de la admisie si se opreste motorul in loc sa se accelereze, ce inseamna?
Frumoasa prezentare. Multumesc. Am aflat ceva nou
Bravo, felicitări spor și tot așa!
felicitari pentru clip, este profi si singurul care l-am gasit pe youtube despre pcv sa si inteleg care este rolul ei, am avut o problema cu tubulatura care iese din pcv la focus 1, erau strangulate tuburile(problema comuna) ....acum am o alta dilema cum verific electrovalva de purjare de la canistra cu carbon si nici rolul ei nu il stiu ?!?...
Canistra aia nu lasa vaporii de benzina din rezervor sa se duca in atmosfera, ii reintoarce in admisie ca sa fie arși oe fluxul normal.
Plus ca daca ar ventila in atmosfera s.ar evapora benzina din rezervor.
Practic acel sistem evap trage aer din atmosfera cand scade presiunea mult in sistem, și reîntoarce vaporii in admisie dupa ce in prealabil ii stochează in canistra aia cu carbon activ.
Nu stiu daca poti testa usor cum merge ca e capsulat sistemul.
Din cate știu iti da cod de checkengine cand nu mai merge cum trebuie
Da, dar nu era din fabrica, era facut artizanal ptr masinile care pierdeau gaze in baie, ventilarea se facea prin aspiratie in teul carburatorului si se amesteca cu aerul aspirat din filtru de aer.
Imi aduc aminte de taxiurile din Bucuresti inainte de 1990. Majoritatea aveau un furtun sub motor😀
Da, pe vremuri asa aveau Daciile, alte vremuri
Ne-a plăcut foarte mult , mulțumesc 😁🧐😄😄🤨
Super informativ clipul!Merg acum la Honda mea sa verific!😀
Da, du-te fuguța, scoate motorul și vezi de ce mai funcționează!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Cătă prostie mai băieți!
Felicitări pentru subiectul ales și nu numai !!! Mă abonez !
Foarte bine explicat! Mulțumim!
foarte bine explicat ,si apropos ,toarce f frumos motorul ala
Mulțumesc, toarce ca vede zona rosie la fiecare plimbare dupa ce se incalzeste uleiul :))
Chiar e un motor silentios si avand arbori de echilibrare nu vibreaza.
@@vladdutz20 si eu sunt fun honda ,am avut honda prelude din 1994 , motor de 2.2 vtec cu roti directionale si pe spate .am si cartea técnica,eu reparam la ea tot ce se strica dar nu am avut niciodata probleme majore si tot asa vedea ruptorul mereu si zona rosie
2:30 o prima mentiune, la Dacia 1300 aspiratia gazelor din carter se efectua prin intermediul
unor conducte si a unor duze calibrate fiind aduse desupra si sub clapeta de acceleratie, in
functie de regimul de mers al motorului.
Solutia se foloseste si la motoare relativ moderne, exemplu z12xe ce echipeaza unele modele de la Opel,
realizand acest lucru chiar fara sa aiba nevoie de supapa PCV.
Faptul ca dvs. ati vazut (probabil in copilarie) acel furtun atarnand din scutul motor ce raspandea valatuci
de abur, nu reprezinta vreo piesa a sistemului de aspiratie gaze carter, ci incercarea unui om, probabil nevoias,
sa intinda ceva din timpul de functionare al motorului pana cand reusea sa segmenteze motorul.
Exact: furtunul nu era pus de Dacia Pitesti ci de individ !
Nu acelasi lucru pot sa spun despre propietarii de cazane din zilele noastre achizitionate cu toti banii lor din casa, fac dpf-off (ca nu-si permit unul nou) si raspandesc cancer pe sosea.
Aburul ala de la dacia cu furtun e ozon de munte pe langa zyklonB-ul de la diesel cu dpf off saaauuu fara dpf din fabrica.
Super bun tutorialul. Multumim. Am mai invatat ceva nou :)
1.Daca PCV ramane pe deschis iar joja și bușonul închid etanș,nu se declanșează Check Engine pentru că nu pătrunde aer nemăsurat in sistem.In schimb pe PCV închis se creează presiune,care iese pe unde poate,astfel scoțând afara din aerul măsurat de MAF.Automat se declanșează Check Engine cu STFT și LTFT >10.
2.Tulumba de frana își trage vacuumul din plenum,nu din blocul motor.
3.Pe lângă sistemele de control a emisiilor:PCV,EGR--exista și EVAP.
EVAP este un sistem ,care aduce vaporii volatili din rezervor in plenum.
4.Ultimul test în care ai scos afară furtunul din plenul nu simulează PCV rămas pe deschis,ci furtun fisurat cu aer fals din atmosfera.
În 99,(9) din cazuri problema PCV e reprezentată de către un furtun fisurat.
5.In afara de Mann+Hummel Provent®,toate celelalte Catchcanuri sunt frecție la picior de lemn.
6.Multe automobile cu date de fabricație recentă au PCV sub forma unui solenoid controlat electronic.Este montat in partea superioara a blocului,pe un canal destul de mare care să facă egalizarea de presiune/vacuum intre bloc și zona axelor cu came.
7.Simptomele unui separator sau PCV nefuncțional este consumul de ulei și detonatiile.
8.Unele masini au rezervor de vacuum,altele pompe de vacuum (benzinare).Motivul este cantitatea de vacuum necesara pentru sistemul de frânare,PCV și Evap.
9.Chestia care nu lasă presiunea in bloc se numește " Supapa unisens".
10.Toti cei care fac "Tiuning" ventilează atmosferic,printr-un catch-can blocul motor,totul pe sistem MAF on.Singura cale de ventilare atmosferica este pe MAFLESS.
11.De obicei,sludge-ul este un simptom al uleiului neschimbat la timp.Un sludge deschis la culoare indica un ulei sintetic ars iar unul negru cu resturi carbonizate indica un ulei cel mult Semi-sintetic care a fost ars.
12.Diagnosticarea unui PCV stricat se face cu o pompa de vacuum cu manometru iar furtunele cu o mașină de fum,recomand Autool SDT-202.
Bune comentarii, desi daca valva e blocata pe deschis si scoti furtunul cu tot cu valva se tureaza, daca valva e buna si inchide la vacum puternic nu se intampla nimic, motorul nu se tureaza
Honda Accord cu K24A3 nu are MAF de exemplu, merge pe MAP + IAT sensor, dar K24A4 care are 160 de cai e cu MAF montat in airbox.
Are canistra evap la iesirea din rezervor, si conducta vine undeva in dreapta motorului, sunt 2 conducte metalice pe acolo.
Catch can si mie mi se par majoritatea prost facute si am vazut pe forumuri situatii in care posesorii le demontau pentru ca le cauzau probleme.
Asa cum zici si tu, un test complet pentru cele 3 stari ale supapei se măsoară cu manometru cel mai bine.
Deci concluzia e sa se verifice valva, si furtunurile sa nu fie gatuite sau fisurate
@@vladdutz20 Ai dreptatea,nu se tureaza daca scoți furtunul ,cu valva inchisa din bloc ,daca o lași conectata la plenum,dar...este un Dar mare...o sa ai STFT și LTFT mari (pe Closed Loop) pentru că pe acolo va intra aer atmosferic.Gandeste-te că în vacuum/ frana de motor ,motorul se transforma într-unul cu aer comprimat,fiind angrenat de greutatea caroseriei.In acel moment,aerul atmosferic intra prin orificiul din bloc,și este absorbit de piston in camera de ardere.Daca MAF-ul măsoară, la o deschidere a clapetei de 14% cu o turație de 2500 în frana de motor și un vacuum intern de 0.9 bar,2.8grame de aer,atunci cantitatea de aer intrată prin orificiul blocului în camera de ardere va fi măsurată de către Sonda Lambda.Dupa cum se știe,în frana de motor,amestecul merge in Open Loop iar singura metoda de formare a amestecului este prin LTFT și harti prestabilite IAT-MAF-MAP-EGT.In Open Loop ,sonda lambda nu mai este folosita pentru amestec,ca si in Closed Loop.
Tema:Scoate afară furtunul cu PCV din bloc dar lasa-l conectat in plenum.Conecteaza la mufa OBD un scanner Elm 327 si programul pentru PC Scanmaster-ELM.Deshide 6 windowuri in Scanmaster cu caracteristică de CHART.Condu 150 km în oraș,cu frana de motor și pune poza la sfârșit cu LTFT.Eu spun că sare de 10,consumul creste cu 2 litri!!!
Daca ai GDI, catch can-ul e salvarea, altfel supapele de admisie se încarcă si nu mai etanșează cum trebuie.
Eu am pus la motorul meu de pe Lada 111 2006 cu motorul de 1.6l 16 valve, un catch can adus din America, luat de pe Amazon. Am remarcat deja o imbunatatire a arderii, si un ralanti mai fara vibratii...
La bmw e un sistem interesant numit ccv (cyclone crankcase ventilation) pt ca functioneaza ca un catch can (pt cei care stiu) si astfel daca s-ar condensa vaporii in ulei , acesta se intoarce inapoi in baia de ulei si intra doar vaporii in admisie
Da e interesant, am citit acum in fuga despre el, practic e un separator de ulei ca la turbo, si are si supapa in carcasa aceea.
Cert e ca toate motoarele au nevoie de ventilarea acestor gaze
@@vladdutz20
De curând am schimbat și eu garniturile la separator dar am un furtun cam de 1 cm diametru maxim care duce la filtrul de aer și nu știu rolul lui pentru ca nu am nici loc să mă uit de unde vine și îmi tot iese de la loc că e copt, precizez că e vorba de un 316i /2003.
@@clauscorpionify acel furtun scoate gazele arse din Carter și le reintoarce in admisie ca sa fie trecute prin evacuare in catalizator
Și Audi are, defapt intră vaporii din admisie învârtindu-se și arderea este mai completă, este o tehnologie apărută în 2000 (ccv). Un fel de clapete în interiorul admisiei.
Super! Să arunc si eu un ochi la Accord :))
Chiar, la R20 cred ca e prin spate pe undeva ,ca are admisia in spate
@@vladdutz20 da, exact, este in stanga cum te uiti la masina din fata, langa actuatorul de la vtec :))
Foarte bine explicat bro!!
Foarte interesant , bravo si respect
Frumos explicat insa o singura corectie am pentru tine. La motoarele aspirate vidul necesar functionarii servofranei si a altor elemente pneumatice se ia din galeria de admisie, dupa clapeta sau dupa carburator in functie de motor si nu din capacul supapelor cum ai spus.
La cate goluri am eu in functionarea motoarelor ca de fiecare dată tu mi-ai mai umplut unul 😄👌
Vlad, mereu cel tare content
Extraordinar video, mulțumesc mult!
Sincer vreau o demostratie practica de cum ar putea sparge garnitura de chiuloasa, presiunea din jurul culbutorilor inclusiv baia de ulei din cauza unui gaz captiv acolo!!! cand garnitura de chiuloasa asigura etansarea intre cilindri si capacul de chiuloasa cu supapele. parerea mea e ca ai gresit garnitura.
Da, era vorba de garnitura capacului de supape, insa daca presiunea creste mult pot fi afectate si alte garnituri
Foarte frumos explicat, felicitari!
Salut, am si eu un golf 5 1,9 tdi si in acceleratie mai tare imi da aer fals pentru 2/3 sec este ca o intrerupere..
Te rog frumos din suflet poate ma ajuti si pe mine cu un raspuns multumesc frumos!
A fost util. Felicitari si multumim!
excelent explicat
Bine documentat .felicitari .poate ai timp sa expici si cum e cu gazele de cartet
Pai alea sunt simple, oricat de etans ar tine segmentii, tot scapa gaze din combustie sub piston in carter si trebuie ventilate si scoasă presiunea de acolo, altfel pocnesc garnituri si se contamineaza uleiul
Da eu chiar va multumesc pt explicații
Ai și un tutorial pentru vasul de expansiune? Care sunt motivele de crapă etc.
Foarte bine explicat, multumesc
Multumesc frumos pt acest tutorial!
Frumos!
Un video despre cum să întreții un diesel? Mulțumesc!
Informații prețioase!
Respect!!! The Best
Impecabil explicat!
Iesti om mare frate,,,,Am o problemă la un Audi A6 c6..136cv.cănd reduc în 2 si dupaceaia accelerez coastă să accelereze și îmi scoate fum negru,Nu mai știu ce sai fac,am curățat Egr,clapeta de accelerație,am schimbat Debimetru,am curățat galeria,,nimic face la fell,,Mare nevoie as avea de un răspuns,, Merci mult🖐🖐🖐🖐
Are exces de motorina, verifica injectoarele
Dacia 1300 avea sistem de ventilare al cartierului.
Avea un furtun din capacul chiulase care întra în capacul de plastic de deasupra carburatorul.
Foarte bun video ! Felicitari
Super bine explicat, fain 👍
11:42 - offf dacă supapa mea ar costa și 80 de lei, nu 20, aș schimba-o imediat. S-a dus valva și mânca ulei Polo-ul meu 1.2 (BME) ca un copil obez. La 280 de lei pentru o porcărie de valvă PCV am anulat-o temporar (ventilată în atmosferă) până gândesc un sistem care să înlocuiască valva cu pricina.
Deci dacă aveți Polo 9N/9N3 și credeți că mănâncă ulei din cauza segmenților sau altceva, verificați porcăria de valvă PCV. E în partea din stânga a capacului la chiulasă. Desfaceți capacul la ulei cu motorul la relanti. Dacă există un vacuum puternic, motorul o ia razna plus când puneți capacul înapoi repede motorul aproape moare sau chiar moare atunci porcăria de valvă e de vină, nu motorul.
Poate ajută pe cineva. Cheers!
Teoretic merge orice supapa doar ca din păcate fiecare motor are parametri lui si implicit supapa are diametru și tarii diferite la arcul din interior.
E adevarat ca unele supape sunt puse pe bloc motor, altele pe chiulasa, si pot avea diametru si forme diferite.
Da, e unul din sistemele masinii care e trecut cu vederea si merita verificat, merge bine testul zis de tine cu capacul de la ulei, mai merge sa strangi furtunul de la supapa cu un patent sa asculti daca face un click metalic.
In cazul tau daca facea vid, ramasese blocată pe deschis si vacumul din admisie tragea toate gazele din carter si vaporii de ulei.
E nasol ca face rau si cand ramane pe deachis, dar si pe inchis
@@vladdutz20 M-am gandit si la optiunea asta: o alta supapa de la alt model/marca dar sunt aproape sigur ca voi arunca banii de pomana.
Valva mea are tot un arc, dar impreuna cu o membrana din cauciuc (ca un ceas de butelie).
Ultima idee pe care o voi incerca e sa sigilez inapoi capacul valvei pentru ca i-am facut gauri de aerisire dupa ce am scos arcul si membrana faramata, sa schimb furtunul stock care e din plastic (ca un copex) si s-a crapat in mai multe locuri, cu un furtun din cauciuc si un robinet PVC pe traseu. Asa pot face un reglaj fin ca la relanti sa traga ceva gaze, dar nu ulei, iar voi face un compromis la turatii mari si vacuum scazut sa traga mult mai putine gaze, desi motorul produce mai multe. Presupun ca ma voi baza pe momentele in care voi avea vacuum sa compenseze pentru reprizele de WOT (wide open throttle).
Masina merge bine si cu ea anulata dar sunt 3 lucruri care ma ingrijoreaza: 1 ca gasesc joja ridicata din tub, deci e presiune pozitiva in carter, ceea ce nu poate fi bine; 2 uleiul se contamineaza mai repede si 3 ca imi intra gaze de ulei in habitaclu prin HVAC (presupun ca merge sa pun un furtun lung pana jos ca la Dacie si sa scap de miros dar 1 si 2 raman probleme reale).
@@catalin-viorelbriceag1097 da, joja ridicata indica presiune, si îți strică garniturile in timp, nu mai bine iei supapa oem si refaci circuitul original?
@@vladdutz20 Cand ma gandesc la pretul odios nu imi mai surade ideea din pacate. Daca metoda asta nu da roade atunci o sa iau o valva OEM. N-am de ales...
@@catalin-viorelbriceag1097 pai gândește-te că dacă mergi fara ea e posibil sa provoci daune mai scumpe de 280 lei
Foarte Detaliat ! Mai merge curățată când se murdărește
Da, trebuie scufundata intr-un lichid care sa curete depunerile, dar uneori e problema cu arcul supapei, care se caleaza, si valva ramane permanent deschisa. Are influenta asupra consumului de carburant PCV valva
Bună ziua. Aș vrea o recomandare din partea D-tră, în ceea ce privește clasa de vâscozitate aleasă pentru un motor VW POLO 1 ,9sdi (motor "ASY") din 2002, mașină cumpărată second acum 8 ani. Consumul de ulei prin ardere, e cam 250 ml la 1000 km efectivi parcurși. Vechiul proprietar, a utilizat ulei 10W-40, ulei pe care-l utilizez și eu în continuare. Am văzut pe internet, că asemenea motoare utilizează și 5W-40, însă nu știu dacă la rulajul pe care-l are mașina, acesta este și corespunzător din punct de vedere al clasei de vâscozitate. Vreau să știu ce îmi recomandați și D-tră. Știu că marca VW admite un consum maxim de ulei de motor, de până la 1 litru la 1000 km parcurși în anumite condiții de exploatare. Menționez că mașinuța asta a mea, o întrețin bine și o exploatez rațional (corespunzător) zic eu, fără turații prea mici în așa fel încât să nu se facă arderea corespunzător și nici prea mari, în medie, între 2500, 2700 rot/min. să zicem, cu excepția când mai fac depășiri cu 3000, maxim 3200 rot./min, după care revin la 2500 rot./min. să zicem, minim 2200rot/min, cuplu la care consumul e minim și arderea în cilindrii corespunzătoare și ca și emisii poluante minime și ca și depuneri minime de carbon. Consider că e un regim termic și mecanic corespunzător pentru un astfel de motor. Vreau să-mi spuneți dacă e normal consumul acesta la aprox. 500.000÷600.000 km parcurși cât estimez că ar avea automobilul și dacă ar trebui să trec la 5W-40, sau să rămân la 10W-40. Nu știu exact cam câți km s-au efectuat cu această mașină, înainte de a fi eu proprietar, eu am circulat cu ea până acum, 150.000 km, având un consum de ulei prin ardere de aprox. 250 ml la 1000 km. Valva PCV am schimbat-o, dar o mică cantitate de ulei se pierde și din cauza ei, orice valvă aș monta, pt. că după două, trei zile în care nu scapă aproape nicio picătură, începe să scape foarte puțin ulei și pe acolo, însă am montat un oil catch can, care își face datoria, și nu mai ajunge ulei pe supapele de admisie. Mulțumesc frumos.