Onderwijsdocu ‘Onder druk(t) 1: Het probleem’ - Hoelang is het onderwijssysteem nog houdbaar?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 117

  • @freeyourmind8305
    @freeyourmind8305 ปีที่แล้ว +38

    Zo herkenbaar. 6 jaar op de havo gezet en geen diploma omdat het gros me niet interesseerde. Geeft een flinke deuk in je zelfvertrouwen dat me nog heel lang heeft achtervolgd. Uiteindelijk alles goed gekomen omdat ik hetgeen ben gaan doen wat me wel lag.

    • @python8704
      @python8704 10 หลายเดือนก่อน

      En dus had je na havo 3 naar mbo moeten gaan. Niet klagen over het onderwijs, maar zelfreflectie toepassen.

    • @skillgames1385
      @skillgames1385 7 หลายเดือนก่อน

      @@python8704 schaapje

  • @proankers1704
    @proankers1704 ปีที่แล้ว +43

    Volgens mij is de houdbaarheid van het onderwijssysteem al overtreden.
    Tijd voor een wijs systeem. Met respect.

    • @lexhupe
      @lexhupe ปีที่แล้ว +3

      Helemaal eens. Houdbaarheidsdatum overschreden.

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero ปีที่แล้ว +3

      Ik was 15 jaar terug al van mening dat het onderwijssysteem ouderwets was en vervangen moest worden. Maar goed, zolang de overheid onderwijs als secundair beschouwd gaat er niks ten goede veranderen. Het aantal leraren blijft afnemen en de kwaliteit van leraren blijft afnemen. Ook de hoeveelheid onzin die er in het hoofd van kinderen wordt gestampt moet worden is gigantisch toegenomen. Onderwijs moet efficienter, korter en interessanter. Doel moet worden dat mensen gemiddeld op hun 20ste al klaar zijn om fulltime te werken, niet tot 25-30 nog in de schoolbanken zitten met gigantische studieschulden.

  • @eholtman687
    @eholtman687 ปีที่แล้ว +22

    Herkenbaar en zie het systeem ook terug in werk en maatschappij. Waarvoor het ooit is opgezet is eye-opener. Wereld moet echt om !

  • @jandejong1230
    @jandejong1230 11 หลายเดือนก่อน +4

    Mooie documentaire en zeer herkenbaar. Ik ben al 40 jaar met veel plezier werkzaam in het (mbo)onderwijs en heb al heel wat leerlingen 'voorbij zien komen', maar nog nooit twee eendere.... Toch hebben wij in NL voor elke kind hetzelfde onderwijssysteem ......Sterker nog het systeem is leidend(dwingend) en elk kind moet daar (lijdend) aan voldoen.

    • @djurt02
      @djurt02 7 หลายเดือนก่อน

      Erg negatief hoor.

    • @susannesnijder
      @susannesnijder 6 หลายเดือนก่อน

      Juiste constatering . Deze ervaringsdeskundige kan het weten na 40 jaar. Denk daar maar eens goed over na

  • @eennieuwewereld8381
    @eennieuwewereld8381 ปีที่แล้ว +15

    Mooi in elkaar gezet. Heel leerzaam deze docu zou op school moeten worden getoond

  • @Jannette-mw7fg
    @Jannette-mw7fg ปีที่แล้ว +14

    Dank! Twee van mijn 3 kinderen {de jongens} zijn kapot gemaakt door het onderwijs systeem. De jongste had toen hij 6 was al door dat hij liever dood wilde dan nog het hele schoolsysteem door moeten. Gelukkig kon hij naar de Leonardo school, dat gaf enigszins verlichting. Daarna middelbare en toen lock-downs. Sindsdien zit hij thuis en gamed. De oudste redde het {met veel geworstel en depressie} en ging in Delft studeren, maar werd steeds depressiever, tot we echt keer op keer als hij niet belde bang waren dat hij er een eind aan had gemaakt. Hij is weer thuis gekomen en ontwijkt de samenleving. Zit al 5 jaar thuis. Mijn dochter ging makkelijker heeft een studie aan de UVA gehaald maar doet daar ook niets mee, kon het leven hier ook niet aan maar woont nu veel gelukkiger in Spanje.

    • @janinekroon7043
      @janinekroon7043 11 หลายเดือนก่อน

      Zo herkenbaar. Heb 2 dochters die op de middelbare school uit het systeem zijn gevallen. Ze worstelen nu al jaren om hun weg terug te vinden en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Zoveel afwijzing ervaren, geen zelfvertrouwen en allerlei angsten. Hartverscheurend om dit als ouder te moeten aanzien en geen sleutel te hebben die hun verder helpt in hun worstelingen. Mijn jongste zoon redt het tot nu toe, is meer relaxed, maar zeker niet gelukkig op school. Wens je zonen meer zelfvertrouwen en dat er iets op hun pad komt dat verandering gaat brengen. En voor jou een knuffel omdat je elke dag weer doorgaat

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 11 หลายเดือนก่อน

      @@janinekroon7043 Heel hartelijk dank! Dat is heelvriendelijk van U! Ik wens U ook veel sterkte en wijsheid, het is een hele zoek tocht!

    • @geraldleuven169
      @geraldleuven169 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@janinekroon7043 Mag ik ook een knuffel ?

  • @yvonnehofma7661
    @yvonnehofma7661 ปีที่แล้ว +10

    Helemaal mee eens! Alles moet compleet anders! Hier een jongetje van 11 jaar, thuiszitter met een school trauma... Dit moet toch niet kunnen...

    • @evelienhoogendoorn8192
      @evelienhoogendoorn8192 ปีที่แล้ว +7

      Hier een lotgenoot.. ik heb zes kinders. Ze zijn Hoogbegaafd, Autistisch en Hoogsensitief. Eigenlijk zijn ze normaal, gevoelig en uitermate creatief. Mijn dochter van 13 in de derde klas is regelmatig depresief en veel thuis. De anderen boteren op de lagere school met extra uitdaging en ik zeg geef ze maar extra creativiteit ipv al die plus-boeken. We passen niet in het systeem en krijgen pas iets voor elkaar met stickers/etiketten. Regelmatig dreiging met de schoolplicht. Gewoon jezelf blijven is onze focus

    • @yvonnehofma7661
      @yvonnehofma7661 ปีที่แล้ว

      @@evelienhoogendoorn8192 Ja het is echt schrijnend.... Mijn zoontje is uitzonderlijk creatief hoogbegaafd (ook hoogsensitief) en er is dyslexie geconstateerd, waarbij ik dus mijn twijfels heb omdat hij ook een beelddenker is en doordat hij UHB is zeer snel denkt en dus waarschijnlijk ook leest. Het schoolsysteem is niet voor deze kinderen geschikt. De creatief begaafden passen niet in het systeem. Zij leren en denken op een totaal andere manier. Daar moet echt veel meer aandacht voor komen. Wij zijn al tijden op zoek naar passend onderwijs. Als het goed is nu iets gevonden wat passend is maar dan kom je weer uit op particulier onderwijs..... Het is niet mals wat je allemaal op je bord krijgt als ouders maar ook deze kinderen zelf. Te weinig expertise op dit gebied, alles zelf moeten uitzoeken en betalen. Ik vind dat het zo niet langer kan! Er moet nu iets gebeuren! Dikke knuffel jullie kant op 💜

  • @Dinkydau00
    @Dinkydau00 7 หลายเดือนก่อน

    Bedankt voor de aandacht hiervoor. Ik ben de afgelopen jaren zelf langzaam erachter gekomen dat ik heel veel last heb gehad van school, en ben gaan beseffen van wacht eens... waarom hebben we dit ABSURDE syteem? Waarom worden alle kinderen in Nederland de eerste 18 jaar van hun leven, des noods met politiemacht, GEDWONGEN om naar school te gaan? Om daar inderdaad stil te moeten zitten en te luisteren en vooral niet eigen initiatief te tonen.
    Met mij ging dat helemaal verkeerd want ik kon daar gewoon niet tegen. Ik had altijd ruzie met leraren op de lagere school. Op de middelbare werd me duidelijk dat ik toch echt moest stoppen met lastig doen, want ik was niet langer "ondeugend". Ik was nu zo oud dat het zowaar moreel verwerpelijk werd als ik niet netjes meedeed. Toch kon ik het niet, dus werd ik heel goed in net doen alsof ik het huiswerk had gemaakt. Alles om maar de dag door te komen zonder ruzie te krijgen met leraren...
    Kijk, op iedereen heeft school een ander effect. Op Fleur uit deze video had het het effect dat ze juist zichzelf helemaal kapot werkte. Hoe dan ook is school zoals het nu is heel onnatuurlijk. Hoe het in de middeleeuwen ging lijkt me veel beter. Wil je iets leren, dan ga je in de leer bij iemand die het al kan. Je kunt bijna alles wel leren door het te doen. In het begin moet je simpele taken doen, bijv. het zware vervelende werk wat de ervaren smit of bakker geen zin in heeft. Je kunt een beetje meekijken, en voorzichtig mee proberen te doen, en dan leer je het. Als de wereld zo zou werken zou dat mij in ieder geval veel meer motiveren. Er zijn allerlei werkplaatsen waar mensen van alles doen. Ik zou gaan nadenken: waar wil ik graag terechtkomen?
    School daarentegen is saai, geestdodend, niemand heeft er zin in, en dat merk je ook. Iedere leraar kan dat bevestigen. Het interesseert de meeste leerlingen geen zak. We hebben helemaal gebouwen gebouwd en betalen leraren van belastinggeld zodat leerlingen met tegenzin ongeïnteresseerd in de les kunnen zitten. Waar zijn we in godsnaam mee bezig...
    Maar ik snap wel een beetje waar het vandaan komt. Volgens mij is het grotendeels incompetentie (wat raakt aan waar Ralf en Thierry van fvd altijd over discussiëren: is het kwaadaardig of domheid?) Specifiek verwijs ik naar 32:41 . Je hebt altijd van die lijstjes van punten inderdaad, waar iets aan moet voldoen, maar da's ook gewoon omdat ze iets moeten verzinnen om het "eerlijk" te beoordelen. Anders krijg je vragen van "waarom heeft hij een 7 en ik een 6?". Met gestandaardiseerde lijstjes kan een leraar zich altijd daarop beroepen, en kunnen inspecteurs ook weer leraren controleren enz. En dat is volgens mij een algemener probleem, dat mensen in Nederland (elders ook?) de neiging hebben om alles in regels vast te leggen, terwijl bijna altijd iedere poging daartoe eigenlijk standaard mislukt, waardoor je zonder de regels beter af bent dan met. Ik hoop dat we ons dat ook eens gaan realiseren, scheelt een heleboel bureaucratie!!

  • @betuluray4351
    @betuluray4351 ปีที่แล้ว +8

    Dit is zo herkenbaar voor mijn. School was ook een hel voor mij. Ik weet hoe Fleur zig voelt. ❤❤❤ Fleur je bent niet alleen.

  • @proankers1704
    @proankers1704 ปีที่แล้ว +13

    En wij betalen allemaal mee (belasting) om dit systeem in stand te houden?
    Scholen binnen het systeem krijgen hiervoor ongeveer €6600,00 per kind per jaar primair onderwijs.
    Zelfs vrije scholen en montessorischolen accepteren dit, omdat het anders onbetaalbaar is voor ouders.
    Maar hierdoor bepaalt WVS ook voor een deel bepaalde voorwaarden. Waar zij vanuit hun visie nooit mee zouden instemmen. En dan zegt men; wie betaalt, bepaald.
    Maar wij, de belastingbetaler betalen toch?
    Waarom mogen wij niet bepalen?
    Ik wil ook €6600,00 per jaar om anders wijs, eigen wijs of boven wijs te kopen voor mijn kinderen of kleinkinderen.

  • @allards
    @allards ปีที่แล้ว +7

    Hoewel mijn middelbare schoolperiode inmiddels bijna 40 jaar achter me ligt, kijk hier nog steeds met een wrang gevoel op terug. Eigenlijk heb in deze periode geen noemenswaardige ontwikkeling doorgemaakt en vooral baat gehad bij de (lagere school) periode ervoor en het echte leven erna. Uiteindelijk trok ik de saaie leegheid van het contextloze middelbare schoolleven niet meer en ben er mee gestopt. Gelukkig kun je in Nederland zonder middelbare en hogere school opleiding, maar op basis van vaardigheden gelukkig (bijna) overal aan de slag. Er staat niets over opleidingen in mijn cv en er wordt zelden naar gevraagd en het bedrijf dat dit wel doet, diskwalificeert zichzelf en daar wil is dus niet eens voor werken.

  • @Mystery-Moon
    @Mystery-Moon ปีที่แล้ว +8

    Ze leren kinderen wat ze moeten denken en niet hoe ze moeten denken.

  • @petrarietveld-glashorster276
    @petrarietveld-glashorster276 ปีที่แล้ว +4

    Heel herkenbaar. Nu nog een oplossing voor deze kinderen!!! Liefst morgen .....

    • @jilskehupkes7729
      @jilskehupkes7729 11 หลายเดือนก่อน +1

      Tot de regels veranderen, kunnen kinderen met steun van hun ouders misschien scholen kiezen met enigszins begripvolle docenten, maar vooral verstandig spijbelen als sport verheffen, en weinig waarde hechten aan cijfers en niveaus. Ik denk dat als je goed kan lezen, dan kan je beter zelf de boeken lezen met de interessante kennis dan dit op school proberen op te doen.

    • @petrarietveld-glashorster276
      @petrarietveld-glashorster276 11 หลายเดือนก่อน

      @@jilskehupkes7729 , ja nou die sport beoefenen we al drie jaar hoor. Dit jaar geen fijne docenten. Hoop volgend jaar wel , want ons dochtertje wil deze school afmaken. En dan vervolg onderwijs??? We hopen dat er een agora school komt in Breda. Dat zou een oplossing zijn . We gaan kijken wat het anders kan of hoe we de regels kunnen buigen . Maar tja helaas veel "ziek" thuis nu. Door niet lieve juf . En punten en niveau interesseert ons helemaal niets. Nee , zou willen dat ze gelukkig is op school dat is veel belangrijker.

  • @broeklien3817
    @broeklien3817 ปีที่แล้ว +6

    Ieder kind wordt gemeten aan 1 lat. En ik was ook niet goed genoeg. Zenuwachtig was ik, dat mijn leven dus erg moeilijk ging worden. En zo blij dat we emigreerden. Een nieuw begin. Dit land waardeert ervaring en handigheid en uitgesprokenheid. Nederland waardeert dat niet. Mijn ouders hadden geen vertrouwen in mijn ideeën. Vreemden in een vreemd land zeiden: toe maar, geef het alles wat je hebt, wij helpen waar het kan.... en ik kon het..... ik kan het nog niet geloven, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk...het is gewoon heel leuk en interessant.
    Ik wou dat ik dat had geweten, toen.
    Schoon was een erg lange droevige tijd.

    • @m.r.m.5193
      @m.r.m.5193 ปีที่แล้ว +1

      waar woon je nu dan?

    • @geraldleuven169
      @geraldleuven169 6 หลายเดือนก่อน

      Waar woon je nu ?

  • @m.debruyne3496
    @m.debruyne3496 ปีที่แล้ว +13

    Onderwijs te veel onzin, huiswerk druk en ze worden gedrild om lang stil te zitten.

  • @LindaBosscher
    @LindaBosscher 11 หลายเดือนก่อน +2

    Mijn schoolloopbaan was niet bepaald relaxd. Ik deed het nooit goed want ik liep buiten de lijntjes... Ik heb nog steeds af en toe 'nachtmerries' van mijn HBO opleiding. Ik droom dan elke keer specifiek dat ik een bepaald 'ding' niet af heb en daar enorm stress bij ervaar... Op al mijn opleidingen werd mij altijd gezegd dat ik beter kon stoppen, dit was niks voor mij, ik had heel vaak reflectiegesprekken (negatief). Duizenden euro's betalen voor een opleiding waar je vervolgens afgezeken wordt.

  • @saskiavandalen6725
    @saskiavandalen6725 8 หลายเดือนก่อน

    👐🏼 ik heb nog niet de hele documentaire gezien , maar een gedachte die nu naar boven komt is ; ook de pabo ed ‘moet’ behoorlijk op ‘ z’n kop’ …..
    ongeveer het hele onderwijsgedachtegoed …
    Onze prachtige zoon ; bij hem is autisme geconstateerd; hij is heel creatief , nieuwsgierig , leerbaar ! Hij heeft veel begeleiding, aanmoediging nodig ! ~ Op de school die voldoende begeleiding biedt is voor hem een te laag leerniveau en de school waarbinnen het leerniveau meer passend is daar is de begeleidingsintensiteit niet toereikend ….. ik bedoel het niet rot of veroordelend , maar vind het wel verdrietig en frustrerend ; vooral voor hemzelf 💛 hij wil zo graag leren . ik wil hem iig graag aanmoedigen zelf ‘dingen’ te onderzoeken ! Hij heeft zo z’n interessegebieden ! 😃🎁
    👐🏼 Sterkte allemaal

    • @saskiavandalen6725
      @saskiavandalen6725 8 หลายเดือนก่อน

      Soms komt de gedachte van ‘thuisonderwijs ‘ geven in me op , maar ik denk dat ik dat ( nu) niet aankan en is praktisch ook ( nu) niet mogelijk, gezien ‘ de situatie ‘ , maar ‘k wil niet opgeven ; er moet een weg zijn 🕊️
      Zijn er meer mensen die wel eens denken aan thuisonderwijs of iets dergelijks ?

  • @MariaNI-yf1bz
    @MariaNI-yf1bz ปีที่แล้ว +3

    Geweldige documentaire. Ik hoop dat dit niet een 'eenmaligs' iets blijft. Er moet echt echt iets veranderen want heel kinderen, en hun ouders, lijden hieronder/ vallen uit.

  • @MarvinMarfdeWeert
    @MarvinMarfdeWeert ปีที่แล้ว +3

    Eindelijk! Ik roep dit all zo lang!!

  • @nilsblacksmith2147
    @nilsblacksmith2147 ปีที่แล้ว +14

    Hele beste documentaire. Voor mij is het niet nieuw maar het geeft weer hoop op verandering.
    Dus op wie gaan we stemmen volgende week? De enige partij die zijn eigen school heeft opgericht.

    • @ToxicChocolate88
      @ToxicChocolate88 ปีที่แล้ว +4

      Ja en voor vrijheid van onderwijs is. (Altijd fijn wat je ook voor een school wil) dus 22e FvD 💪💪

    • @carbonconnection
      @carbonconnection ปีที่แล้ว

      FvD is voorstander van de manier van lesgeven waarbij de docent vertelt en de leerling luistert. De libertaire partij lijkt me een betere keuze.

    • @jilskehupkes7729
      @jilskehupkes7729 11 หลายเดือนก่อน

      Alleen stemmen op een politieke partij heeft geen zin. Misschien wel als ouders met scholen/docenten praten en je kinderen leren verstandig te spijbelen?

  • @robertvanslooten9475
    @robertvanslooten9475 ปีที่แล้ว +6

    Ik ben de gedachte dat ik dom was kwijt geraakt toen ik op eigen initiatief ging leren wat ik leuk vond.

  • @Ddennis441
    @Ddennis441 11 หลายเดือนก่อน

    Interessante documentaire en volledig gelijk. Voor mij is de school al een hele tijd geleden, maar ik zie nu ook bij mijn kinderen dat er niet echt individuele aandacht word gegeven. Voor de school gaat het om de leerstof wat ze dat jaar erdoor moeten krijgen af te ratelen en kindjes wat ergens meer moeite mee hebben of iets langer nodig hebben blijven achterlaten en word beschouwd als dat ze het niet aankunnen terwijl het enige dat ze nodig hebben is wat meer tijd en uitleg maar doordat er alleen naar meerdere word gekeken lopen de anderen achter en geraken gedemotiveerd

  • @ramonvandekooi5475
    @ramonvandekooi5475 ปีที่แล้ว +3

    Zeker zeer herkenbaar,dit moet anders!😮

  • @eudorian111
    @eudorian111 ปีที่แล้ว +5

    VWO herinner ik me nog een soort: 4 jaar lang Duits, 4 jaar lang Frans. Elke week honkbal voor een of andere rede. Aardrijkskunde en geschiedenis. Kunst en cultuur. Maar geen muziek les. Geen programmeren, en geen elektronica. De drie dingen die me nu dagelijks bezig houden. En heb ik me eigenlijk pas sinds mijn 18e echt op kunnen werpen.
    Ik kan geen woord Duits of Frans nu. De enige sport die ik nu doe is nooit aan bod gekomen. Het is een zeer raar systeem als je er op terug kijkt.

    • @rika6767
      @rika6767 10 หลายเดือนก่อน

      Goed geschreven. Het lijkt inderdaad alsof wij bezigheidstherapie op VWO gekregen hebben om ons te vertragen tot de werkelijke ontwikkeling na ons 18e. Ik zal ook nooit vergeten hoe ontiegelijk onvoorbereid ik mij juist heb gevoeld nadat ik mijn diploma had gehaald. Onvoorbereid voor het werkelijke leven. Onvoorbereid voor het omgaan met de grillen van de maatschappij. Alleen maar voorbereid om goed testen te kunnen maken. Geen creativiteit inderdaad, of zeer summier.

  • @rowdyleon318
    @rowdyleon318 4 หลายเดือนก่อน

    Tien minuten gekeken en toen was de hele boodschap wel duidelijk. Redelijk eentonig verteld. Het onderwijssysteem moet zeker op bepaalde punten verbeterd worden zodat individuele leerbehoeften beter behandeld worden. Er is geen “one size fits all.” De huidige manier van lesgeven probeert dit echter wel te bewerkstelligen. Tegelijkertijd biedt deze onderwijsvorm ook voordelen en is er afhankelijk van de onderwijsinstelling ook ruimte voor creativiteit. Studenten gaan hier niet altijd goed mee om, omdat ze niet precies verteld wordt binnen welke kaders ze moeten bewegen. Als we het onderwijssysteem willen veranderen, dan moet dit overal gelijktijdig worden doorgevoerd, maar voordat dit gedaan wordt, moet eerst in kaart worden gebracht hoe we studenten voor kunnen bereiden op een toekomst die inherent onzeker en aan hevige verandering onderhevig is. Hier lijkt niemand momenteel een antwoord op te hebben.

  • @Sen-uv2ru
    @Sen-uv2ru ปีที่แล้ว +5

    Hoe makkelijk is om het volk onwetend te houden met dank aan ....

  • @leudal29
    @leudal29 ปีที่แล้ว +4

    Dit systeem is Adsolut niet wat we nodig hebben in de toekomst Gr Rob :)

  • @AndredeWit-cu8nb
    @AndredeWit-cu8nb ปีที่แล้ว +10

    Na 1 minuut staan de tranen in mij ogen! Laat ons wijs worden in plats van Dommerwijs. Nooit meer op stoeltjes zitten en luisteren naar een senior. Gewoon altijd NU onderWIJS.

  • @Apebek
    @Apebek ปีที่แล้ว +8

    School is bedoeld om mensen te indoctrineren en te leren om niet kritisch na te denken.

  • @Tollieworst
    @Tollieworst ปีที่แล้ว +2

    heel interessant ! toevallig was ik laatst naar ''alternative'' scholen aan het zoeken voor mn ( hopelijk ) toekomstige kinderen. deze docu is echt leerzaam en laat maar weer zien hoe belangrijk ontwikkeling is voor een kind.

  • @Kristjan1968
    @Kristjan1968 ปีที่แล้ว +3

    Goeie docu. Mijn dochter zit op de Pabo en staat totaal niet achter het huidige systeem. Ze denkt eraan te gaan stoppen. Hopelijk ziet ze deze docu en realiseert ze dat er meer mensen vraagtekens bij hebben.

  • @lexhupe
    @lexhupe ปีที่แล้ว +6

    Nog 2 tips: "Wounded by School" door Kirsten Olsen, en "De Mythe van het Gemiddelde" van Todd Rose.

  • @tinosimons4231
    @tinosimons4231 ปีที่แล้ว +4

    ONDERwijs of BOVENwijs. U kiest❤.

  • @ariecanarie0774
    @ariecanarie0774 ปีที่แล้ว +6

    Sorry maar in beginsel was het nederlands onderwijs prima ook in vergelijking met andere landen. niet alleen qua resultaten maar zeker ook qua welbevinden. Helaas is het de laatste 20 jaar behoorlijk kapot gemaakt met bezuinigingen, schaalvergroting en onzinnige vernieuwingen.

  • @dolfjanson9165
    @dolfjanson9165 ปีที่แล้ว +2

    In het traditionele onderwijssysteem gaat het al op de basisschool niet om het belang van elke leerling, Het systeem dat is ontstaan lijkt belangrijker: ieder met hetzelfde boek op hetzelfde moment hetzelfde 'leren', wat afgelezen wordt aan de ingevulde antwoordjes, die al vooraf vaststonden en dus geen persoonlijke antwoorden mogen zijn. Wie nog niet aan die inhoud toe was op basis van de voorkennis en/of ontwikkeling 'loopt achter' en wordt negatief beoordeeld. Zelf nadenken over mogelijkheden en met een medeleerlingen overleggen over verbanden en patronen, worden niet op prijs gesteld, want leerlingen moeten luisteren naar de klassikale instructie en dat nadoen, ongeacht hun voorkennis en/of hun interesses. Geen wonder dat leerlingen daarna in het vo vaak niet gemotiveerd zijn. Al was het maar doordat hun vo-keuze wordt bepaald door toetsscores in een klassikaal systeem en niet door de mogelijkheden en interesses van elke leerling zelf.

  • @m.c.bakker391
    @m.c.bakker391 ปีที่แล้ว +4

    In de afgelopen jaren vaker dit soort analyses gezien en gehoord (bv Ken Robinson), maar beslissers blijven oostindisch doof voor de problemen, het lijkt erop dat het systeem geen vertegenwoordiger heeft, dus voelt niemand zich aangesproken

    • @jilskehupkes7729
      @jilskehupkes7729 11 หลายเดือนก่อน

      Je kan nu als ouder waarschijnlijk alleen in gesprek gaan met scholen/docenten en je kinderen verstandig leren spijbelen. Ik denk dat met welk cijfer je welk diploma haalt steeds minder relevant wordt.

  • @a.m.crooze7041
    @a.m.crooze7041 ปีที่แล้ว +2

    Onderwijs is ONDER👇WEZEN. Wat betekend dat je niet wijzer mag worden, dom blijven.

  • @Solar_flame_event
    @Solar_flame_event ปีที่แล้ว +2

    Wat een goede documentaire!

  • @jannno5466
    @jannno5466 ปีที่แล้ว +9

    Goede uitzending! Weg met de competitie maatschappij waar de enen helft de andere helft moet aansturen en controleren in bullshit jobs.

  • @kalesander7286
    @kalesander7286 11 หลายเดือนก่อน +1

    Don’t just teach your children to read, teach your children to question what they read! Teach them to question everything.
    George Carlin

  • @hepesteper
    @hepesteper ปีที่แล้ว +4

    Great documentary! 👏 Sad and inspirational at the same time. It would be amazing with English subtitles. My Australian teacher colleagues need to see this. Their eyes and minds need to be opened.

    • @beyondeducationchannel
      @beyondeducationchannel ปีที่แล้ว +4

      We are working on an international English version. Coming up soon!

  • @rinskekegel401
    @rinskekegel401 8 หลายเดือนก่อน

    Herkenbaar, helaas.

  • @anabeimers8044
    @anabeimers8044 ปีที่แล้ว +1

    💯 procent eens ❤ DANKU

  • @ToxicChocolate88
    @ToxicChocolate88 ปีที่แล้ว +8

    Lieve ouders steek dus tijd in het uitzoeken van een school. P.s. zag iemand rond de 18e minuut ook die mooie wef 2030 doelen achter in t lokaal hangen 🤮?

  • @wytzefranzen2328
    @wytzefranzen2328 ปีที่แล้ว +2

    Veelzeggend dat Ton van haperen later in de docu niet meer terugkomt. Deze docu geeft goed aan welke kant we niet op moeten. Onderwijs hoeft niet persé leuk te zijn. Waren de kinderen in de klas van Theo Thijssen echt zo ongelukkig?

  • @bastiaanstapelberg9018
    @bastiaanstapelberg9018 ปีที่แล้ว +2

    Onderwijssysteem en universiteiten is altijd al een rasechte klassenstrijd.

  • @robertvanslooten9475
    @robertvanslooten9475 ปีที่แล้ว +3

    Onderwijs? Ze willen jou er onder hebben, ze maken jou alleen maar wat wijs.

  • @kazinski1961
    @kazinski1961 ปีที่แล้ว +1

    Scherpe aanklacht tegen klassikaal frontaal onderwijs in deel 1 die dwingt tot kritische reflectie op wie je kunt en wil zijn als docent in het voortgezet onderwijs. Ik mis alleen Biesta voor de duiding van de doeldomeinen van het onderwijs: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. Het reguliere slaat teveel door naar kwalificatie maar zorgen alternatieve richtingen wel voor de juiste balans?

  • @dutchyatchateau
    @dutchyatchateau 11 หลายเดือนก่อน

    Kan me hier goed in vinden. Wist als kind al vrij jong wat ik wilde "worden": een top verkoper. Ging naar de M.E.A.O. Maar kreeg wiskundelessen, geschiedenis (dat laatste vond ik wel leuk) en aardrijkskunde, handenarbeid (vond het vreselijk kleien en schilderen) Kreeg maar 2 maal per week 1 uur economie. Dan denk ik waarom?? Wiskunde was een pure straf, had er niks mee en heb ik amper nodig gehad in mijn latere leven, net als de handarbeidlessen en geschiedenis. Kan me ook niet herinneren dat ik administratieve vaardigheden leerde, de typelessen werden buitenschools gehouden (en moesten ouders extra betalen) Terwijl ik juist voor die vakken voor de school gekozen heb. Eigenlijk waren die 4 jaar compleet weggegooide tijd, en gemiste kansen van het onderwijssysteem.

  • @martineproost505
    @martineproost505 ปีที่แล้ว +2

    Vanaf 2,5 jaar tot pensioen wordt je gedwongen te presteren, te werken.

  • @ingridschaafsma582
    @ingridschaafsma582 11 หลายเดือนก่อน

    Het valt op dat er veel in Finland en Zweden en Duitsland gefilmd wordt. Ik had graag meer van Nederland gezien: de grote scholen en laat dan ook vakinhoudelijk zien wat ze allemaal moeten leren. Een vraag aan de psychologe of burnout ook bij VMBO leerlingen voorkomt.
    Geschiedenis van het onderwijs, de Mammoetwet van 1968, het verdwijnen van de kleuterschool en de basisvorming in de jaren '90 en het passend onderwijs zijn van grote invloed geweest op het niveau van het onderwijs en veroorzaakte een nadruk op het presteren. Genoeg docenten die niet meer mee willen in dit onderwijssysteem en afhaken. Respect voor meisje dat vastliep in VWO 6. Hoe gaat het nu met haar?

    • @barbaradelugt5051
      @barbaradelugt5051 8 หลายเดือนก่อน +1

      Mijn kinderen liepen vast in de brugklas en begin jaar twee van het mbo. Ik ken nog veel met verhalen. Die burnout is niet exclusief voor het VWO.

  • @a.m.crooze7041
    @a.m.crooze7041 ปีที่แล้ว +1

    Het is nog nooit anders geweest, geschiedenis lessen klopten niet, domme lessen, veel lessen trouwens, dat was in mijn tijd ook al zo. Je leert weinig.

    • @Mitchell-yr9lp
      @Mitchell-yr9lp 11 หลายเดือนก่อน +2

      Op de middelbare school was geschiedenis een nachtmerrie voor me. Ik stond er onwijs slecht voor en de lessen waren te saai voor woorden. Ik ging vol zenuwen een les in omdat ik bang was vragen te krijgen die ik niet wist. Anno nu vind ik geschiedenis een van de meest interessante onderwerpen en heb ik mezelf volledig zelfstandig bijgeschoold. Kijk heel naar terug op die periode.

  • @miriambenghanem6815
    @miriambenghanem6815 11 หลายเดือนก่อน

    Ieder kind, ouder en leraar zou dit moeten zien om bewustzijn te creëren en veranderingen teweeg te brengen.🙏

  • @defjodor1
    @defjodor1 ปีที่แล้ว +3

    Nog los van alle leugens die je op school worden wijsgemaakt.

  • @LinksFascisme
    @LinksFascisme ปีที่แล้ว +5

    Het is ook links wat verwachten mensen dan hoogwaardige scholing? Begin eens met de Renaissancescholen te openen.

  • @paulien8697
    @paulien8697 ปีที่แล้ว

    Interessant maar jammer dat de conversaties zo in stukjes zijn geknipt.

  • @nellyloonen1488
    @nellyloonen1488 ปีที่แล้ว

    waar kan ik deel 2 vinden ?

  • @martyvisser551
    @martyvisser551 5 หลายเดือนก่อน

    Met de promotie pop-ups voel ik hetzelfde als waar deze docu over gaat, het is zo boeiend dat ze me storen en de inhoud van deel 1 is zo sterk dat ik intrinsiek verlang naar deel 2, niet door storende promotie maar vanuit noodzaak. De inhoud doet verlangen, sterk gemaakt, doe niet als het onderwijs.........

  • @rinskekegel401
    @rinskekegel401 8 หลายเดือนก่อน

    Heel leuk zo'n sudbury school maar dat kunnen alleen rijke ouders betalen.

  • @geertpeels1124
    @geertpeels1124 ปีที่แล้ว +3

    A nother brick in the wall.whe don't need no force control,he teacher leave those kids alone! Pink Floyd

  • @leudal29
    @leudal29 ปีที่แล้ว +1

    39:49 De samenleving? Wat is dat

  • @pietsnotty8283
    @pietsnotty8283 6 หลายเดือนก่อน

    Montessori onderwijs, de school en plek waarbij kinderen leren door te doen.

  • @fritsduisters8836
    @fritsduisters8836 ปีที่แล้ว +2

    Wijs onder de gordel.

  • @octaviano1296
    @octaviano1296 ปีที่แล้ว

    36ste minuut: stokslagen in 1973?

  • @roy-aishaworldoftanksconso9754
    @roy-aishaworldoftanksconso9754 ปีที่แล้ว

    🙏🧠✍️🤳

  • @callista4472
    @callista4472 ปีที่แล้ว +1

    5 jaar gedaan om drie jaar mavo te halen. Toen naar opleiding ambachtelijk meubelmaken en ineens zag ik waar je alle vakken (wiskunde, scheikunde enzovoort) voor kon gebruiken. Niet iedereen is gemaakt voor alleen theorie. . .