Mind ful? Waarom we zo gestresst zijn | Filosoof Stine Jensen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
  • Het thema houdt velen bezig: zo’n vierhonderd mensen kwamen naar de Radboud Universiteit voor een avond over yoga, mindfulness en spiritualiteit. Filosoof, schrijver en tv-maker Stine Jensen gaf een lezing en ging daarna in gesprek met Hiske van Ravesteijn, psychiater en mindfulnesstrainer aan het Radboudumc. Elianne Keulemans, hoofd van het kersverse Radboud Reflects, was de gespreksleider. Volgens beide gesprekspartners helpen yoga en mindfulness om minder ‘kil’ en veroordelend of, positief geformuleerd, met meer compassie te denken. Met ons fantastische vermogen tot denken zijn we kritisch over vrijwel alles en willen we zo mogelijk alle problemen oplossen: dat werkt alleen niet met gevoelens, aldus Van Ravesteijn. Als het aan Jensen ligt, krijgen we een staatssecretaris voor filosofie, yoga en mindfulness.
    Mind ful? Waarom we zo gestresst zijn | Lezing en Gesprek met Filosoof, schrijver en tv-maker Stine Jensen en Hiske van Ravesteijn, psychiater en mindfulnesstrainer aan het Radboudumc.
    Woensdag, 9 september 2016 | Radboud Universiteit
    Lees het verslag: www.ru.nl/radbo...
    Of beluister de podcast: / mind-ful-waarom-we-zo-...
    Geen video meer missen? Abonneer je op dit kanaal.
    Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. www.ru.nl/radboudreflects
    Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief: www.ru.nl/radb...

ความคิดเห็น • 7

  • @margreets.7505
    @margreets.7505 4 ปีที่แล้ว

    Fijn om jou weer t horen 💞🙏🏻

  • @joehoe222
    @joehoe222 2 ปีที่แล้ว +3

    Sorry hoor, maar wat een geklets. Wat is yoga of mindfulness meer of minder dan het samen doen van een hobby of overtuiging? Zie hier het antwoord: het elkaar opzoeken, samen naar iets toewerken om jezelf beter te voelen en te doen. In die zin zit de oplossing dus niet in de vage termen, de leer of de energiebanen, maar in het veranderen van je gedachtepatronen en invulling te geven aan dat wat jezelf nodig hebt. Op mijn werk kan ik ook wel eens een half uur mediteren (geloof me, ik heb het gedaan) en binnen 10 minuten nadat ik weer bezig ben met mijn werk, ben ik weer net zo gestresst als voor de sessie. Het is een 'quick fix' voor een samenleving die wezenlijk niet verandert. Ik zal niet zeggen dat de beschreven methodes niet werken, dat is aan eenieder zelf, maar er zit een component aan die we al hadden. Het enige dat we doen is de groep opzoeken en iets gaan doen. Wat is dat anders dan de kerk van 2000 jaar, behalve de uitingsvorm? Wat is het anders dan een spellenclub, een viering van kerstmis met de familie, behalve de familiecomponent? Het is het samen ervaren en er gelukkiger uitkomen. In dat opzicht is het echt niets anders. Alleen dan met spierspanningen en al dan niet die energiebanen. Mijn advies: zoek een leuke hobby. Kan dit zijn, kan ook iets anders zijn, doet er niet toe. Als het maar bij je past. Zoek het niet in die sprookjeskant, ik kwam er bedrogen uit. Zoek het in jezelf, samen met anderen.

  • @malouvdmolen
    @malouvdmolen 4 ปีที่แล้ว

    Is het een idee om de slides te integreren in de video?

    • @RadboudReflectsLectures
      @RadboudReflectsLectures  4 ปีที่แล้ว +1

      Tegenwoordig wordt dat gedaan. In 2016 nog niet helaas. Bedankt voor het meedenken.

  • @janklaas6885
    @janklaas6885 3 ปีที่แล้ว

    🇺🇳1:02:19

  • @gamechannel8149
    @gamechannel8149 2 ปีที่แล้ว

    Nou ik ben niet gestresst hoor