How Hydrogen Powered Cars Are Working?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ต.ค. 2024
  • Ne Nedir?’in bu bölümünde hidrojen ile çalışan araçlar nasıl çalışır? Yakıt hücresi (fuel cell) teknolojisi nedir? Elektrikli otomobillerle farkları nelerdir ve bu araçların hidrojen tasarruf cihazından farkı nedir sizler için açıkladık.
    ABONE OL ▶ goo.gl/NSYLUP
    NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/Yf9Xfg
    HIZLI OTOMOBİLLER ▶ goo.gl/6M4LUB
    TURBO ▶ goo.gl/T9PJqR
    MODİFİYE ▶ goo.gl/DoSNXh
    OTOMOBİL BAKIMI ▶ goo.gl/NizCH6
    MOTOR NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/DjM6yJ
    Doğacan Kara ve Tuğberk Keçecioğlu olarak Anlatan Adamlar kanalımızda otomobil bilgi videoları hazırlıyoruz. Araçların sistemleri nedir, nasıl çalışır detaylarıyla sizlere aktarıyoruz.
    Videoyu izledikten sonra beğenmeyi paylaşmayı ve kanala abone olmayı unutmayın. Sizlerin destekleri ile her geçen gün daha da büyüyeceğiz!
    SOSYAL MEDYA HESAPLARI
    Instagram: / anlatanadamlar
    Kişisel Instagram: / dcnkr
    Kişisel Instagram: / tugberkkececioglu
    Kişisel Facebook: / dogacan.kara.9
    Kişisel Facebook: / tugberk.kececioglu

ความคิดเห็น • 446

  • @Tur4n
    @Tur4n 4 ปีที่แล้ว +174

    Çok daşşaklı adamlarsınız he varolun abilerim!

  • @mhmtpstk3583
    @mhmtpstk3583 4 ปีที่แล้ว +83

    Ne nedir bağımsız süspansiyon çalışma sistemi

    • @aci_gercekler
      @aci_gercekler 3 ปีที่แล้ว

      Bu konuyla süspansiyon sisteminin alakası ne?

    • @meteturhan3505
      @meteturhan3505 3 ปีที่แล้ว

      @Dwayne Jorge buna kanacağımızı düşünüyolar ya bi de

  • @mkilicktu
    @mkilicktu 4 ปีที่แล้ว +28

    Maalesef gördüğüm en zayıf @AnlatanAdamlar videosuydu. Konu başlığını görüncü 10 seneden daha uzun süredir üniversitelerde yarışları yapılan bu teknolojinin + ve - lerini detaylı bir şekilde dinleme fırsatı bulucağımı sanmıştım ama içerik çok sığ kaldı :(
    Hidrojenin depolanma sorunları, doğada saf hidrojen bulunmaması, borhidrür, kaza durumları, toyotanın bu sistem ile kaç beygir güç elde ettiği, sistemin verimi gibi bilgilerin hiç bir bilgi yoktu.
    Umarım ilerleyen videolarda @Anlatan Adamlar eski kalitelerine kavuşur

    • @cuneytcck
      @cuneytcck 4 ปีที่แล้ว

      Aynen katılıyorum.Iyi hazırlanılmamış...

    • @mustafagokmen8757
      @mustafagokmen8757 4 ปีที่แล้ว

      Videoyu sen çekseydin keşke. Daha çok bilgi verdin gerçekten. 👏

    • @kaangapso8292
      @kaangapso8292 4 ปีที่แล้ว +1

      Ne yazıkki bize üniversitelerde yürümeden uçmayı öğrettiler gerçeklerle karşılaşınca fantazin yıkıldı merak etme senin o söylediklerin öyle abartıldığı gibi değil markalar reklam ve fonlanmak için sallıyor bizde gerçek fizik ve kimyayı fantaziyle karıştırıyoruz sizin söylediğiniz olmasını istediğiniz şey fantazi
      Tabi orada burada gereksiz yarışmalar düzenlenmesi çok saçma zaten öyle bir teknoloji var ve bu olan şeyi birilerinin tekrar etmesi hiçbir işe yaramaz
      Ne yazık ki bugün üniversitelerde gerçek bilimi öğretmiyoruz fizik ve kimyanın da bir sınırı var

  • @emreaydin5464
    @emreaydin5464 4 ปีที่แล้ว +1

    Lafı susleme coğaltma cabası yok uzatma yok kısa oz sade net , agır seckın bır tavır vıdeolarınızı çok begenıyorum kanalınızı basarılarınızın devamını temennı edıyorum kolay gelsın ...👍🙂

  • @yigitmerttekkeli1613
    @yigitmerttekkeli1613 4 ปีที่แล้ว +75

    Peki sizce hidrojen ne kadar güvenli? Otoparklara lpgli araçlar almıyorlar. Eğer yanlış bilmiyorsam sıkıştırılmış hidrojen çok daha tehlikeli. Mesela kazalarda araçlar patlar mı?

    • @abdulkadirbaslams8039
      @abdulkadirbaslams8039 4 ปีที่แล้ว +5

      Benim de aklıma direkt o geldi.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 4 ปีที่แล้ว +19

      Patlamasa da alev alacağı kesin. Hidrojen dolu tankları ile uçan Alman Hindenburg zeplini alev alev yanmıştı.

    • @popcornalp
      @popcornalp 4 ปีที่แล้ว +6

      Bakımları eksik yapıldığında her hangi bir olumsuz kuşulda patlama ihtimali oldukça yüksek.

    • @sonerozen5392
      @sonerozen5392 4 ปีที่แล้ว +10

      Hidrojen parlama yapar ama alev alması yüksek ısılarda oluyor

    • @sonerozen5392
      @sonerozen5392 4 ปีที่แล้ว +4

      Fazla solunmasıda insanı boguyor öyle bi kötü yanı var tankta sızma durumu olursa

  • @muhammetreis4104
    @muhammetreis4104 4 ปีที่แล้ว +4

    Tugberk reizin anlatımlarını daha çok seviyorum nedense 😊 doğancan abide fena değil ha 😆

  • @denizkilic862
    @denizkilic862 4 ปีที่แล้ว

    Togg icin cok sevinmistim..halada seviniyorum..ama sevinirken bu piller kafama takılmıştı geridonusumu yok nasil imha edilecek diye dusunurken hidrojen yakit sistemini ogrendim.ve togg un insallah hidrojene donustururler dedim..ve gordumki siz degerli insanlar daha detayli arastirip bilgilerinizi aktardiniz emeginize saglik kralsiniz..severek takip ediyorum

  • @fatihceylan5684
    @fatihceylan5684 2 ปีที่แล้ว +1

    Güzel açıklama yaptın emeğine saygılar

  • @orkunyucel3095
    @orkunyucel3095 2 ปีที่แล้ว +1

    Bor ve Hidrojen konusu içiçedir. Yeşil Hidrojen ülkemizin kurtuluş reçetesi olabilir. Yenilenebilir Enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin elektrolizle Hidrojen elde etmek için kullanılması prensibine göre çalışan bu yöntem gerçekten de bir çok sorunu çözebilir.
    Öncelikle Hidrojen'i enerji sektöründe kullanmanın önündeki en büyük problem üretimi için gereken enerjinin Hidrojenin yanması ile su oluşumu sonucu çıkan enerjiden daha fazla olmasıdır. Yani Hidrojeni elde etmek toplamda ciddi enerji kaybı yaratıyor. Ancak hidrojen her an kullanıma hazır güvenli enerji olduğu için yani "enerji güvenliği" sağladığı için bu enerji kaybı göz ardı edilebilir. Ek olarak yenilenebilir enerjinin ihtiyaç fazlası üretilen ve kullanılamayan elektriği depolamış olur(gündüz enerji tüketimi azken güneş panelinin elektrik üretmesi gibi). Ülkemiz yenilenebilir enerjiler yönünden çok zengin bir durumdadır ve bu potansiyeli kullanmamızı sağlayabilir. Bu aynı zamanda yenilenebilir enerjinin önündeki en büyük problem olan dengesiz ve dalgalı enerji üretimini(rüzgarın esmrmesi, dalganın durması, gece güneşin olmaması gibi) daha stabil ve güvenilir hale getirilmesi ve dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılabilmesi anlamına gelir
    Hidrojen kullanımındaki ikinci en büyük problem depolamadaki güvenlik endişeleridir. Çünkü Hidrojen oldukça yanıcı ve patlayıcı bir maddedir. Füze-Roket yakıtında kullanılır desem yeterli sanırım. Hidrojen serbest halde kimyasal olarak çok aktif olduğu için patlar. Bunun güvenli depolanması için Hidrojen'in güvenli bir element ya da bileşiğe tutunması gerekir. Bunun için en uygun aday da BOR elementidir. BorHidrür bileşiği halinde Hidrojen güvenli bir şekilde depolanır ve kolayca kullanılır. Bor da Dünta'da en çok ülkemizde bulunuyor.
    Ülkemizdeki Yenilebebilir Enerji ihalelerinde elde efilen enerjinin tamamı veya belli bir kısmı(atıyorum %75 gibi) kapasitesinde "Yeşil Hidrojen Çevrim Santrali kurulması(Doğalgaz çevrim santrali gibi)" veya devlet tarafından "Yeşil Hidrojen alım garantisi" verilmesi gibi yöntemlerle bu iş yürütülebilir

  • @optifit3535
    @optifit3535 4 ปีที่แล้ว +1

    Hyundai den hic bahsetmemişsiniz? En az toyota kadar Hyundai de hidrojen teknolojisine para yatırmıştır. Şuan Audi hidrojen teknolojisi transferi konusunda Hyundai ile anlaşma ihtimali var. 2011 Hyundai ix35 fuel cell modeli bile var.

  • @serkanselcuk1430
    @serkanselcuk1430 4 ปีที่แล้ว +1

    Bu teknolojinin en verimli şekilde kullanılabileceği yer sanırım kıtalararası deniz taşımacılığı olur diye düşünüyorum. Dünyadaki en büyük 15 geminin sebep olduğu emisyon miktarının dünyadaki bütün araçların emisyon miktarından daha fazla olduğu düşünüldüğünde çevrenin korunmasına daha çok yardımcı olacak gibi duruyor.

    • @ahk2198
      @ahk2198 2 ปีที่แล้ว

      vay be muhtesem bilgi bir senedeki orandan mı bahsediyoruz en büyük 15 gemi eşittir bütün arabaların yaydığı emisyon mu ?

    • @serkanselcuk1430
      @serkanselcuk1430 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ahk2198 Toplam gaz miktarı değil. Egzoz gazinda bulunan bir madde açısından daha fazla. Araçların tabi olduğu kısıtlamalar nedeniyle dizel yakıt nispeten "temizlenmiş" bir yakıt ve söz konusu madde miktarı "kabul edilebilir" oranda az oluyor. Gemiler ise yakıt konusunda yakın kıyı şeritleri haricinde herhangi bir kısıtlamaya tabi değiller. Açık denizlerde petrol çamuru da denilen bir nevi çöpe gidecek ağır işlenmemiş ham madde yakıyorlar. Bu nedenle egzoz gazındaki söz konusu madde çok çok fazla oluyor.

  • @hasandede4773
    @hasandede4773 4 ปีที่แล้ว +2

    Harika bir anlatım ve kalite akan bilgiler...👏👏👏

  • @MayavelunaTV
    @MayavelunaTV 4 ปีที่แล้ว +8

    Öncelikle elinize emeğinize sağlık. Ancak konu biraz kısa kesilmiş gibi, avantajları anlatılmış ama dezavantajları konusu olursa süper olur. Şimdiden teşekkürler 🙏

  • @MRP_
    @MRP_ ปีที่แล้ว +1

    Hidrojen üretip yüklemesini biz yapabilirsek güzel ama bagımlı olmak mantıksız

  • @hierapolice20
    @hierapolice20 4 ปีที่แล้ว +1

    TUĞBERK BEY HİDROJEN ÇOK TEHLİKELİ Bİ YAKIT,BENCE DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜ PİL TEKNOLOJİSİNE YATIRIM YAPIP HIZLI ŞARJ OLUP UZUN ÖMÜR VAAD EDEN PİLLER ÜZERİNE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR...Kİ BAŞLADI DA BENCE..!

  • @ahmetsinancelik
    @ahmetsinancelik 4 ปีที่แล้ว +1

    BENİM SORUM ŞU;
    ARAÇLARDA ÇOK FAZLA DOKUNMATIK KULLANILMAYA BAŞLANMASI DİKKAT DAĞITMIYOR MU?
    (BUNUNLA İLGİLİ VIDEO ÇEKEBİLİR MİSİNİZ?)

  • @yigitcan2135
    @yigitcan2135 4 ปีที่แล้ว +6

    Ne nedir infiniti Lexus acura gibi markaların amaçları ve kalite seviyeleri. Japon merakklisiyim 3 yıldır da araştırıyorum otomobilleri 16 yaşındayım bu arada böyle bı video yaparsanız çok güzel olur.

    • @MicroSupra
      @MicroSupra 4 ปีที่แล้ว

      ben de on yedi yaşındayım bir yıldır araştırıyorum ve soruyorum üç yılda anlamadın mı?

  • @FatihYILDIZZ
    @FatihYILDIZZ 2 ปีที่แล้ว

    gerçekten bu çok mantıklıymış, elektrikli araçların geleceği bence budur! toyota mirai çok isabetli olmuş.

  • @premium2554
    @premium2554 4 ปีที่แล้ว +17

    Değinilmesi gereken ama bahsi geçmeyenler:
    Bu araçların riski? Örneğin LPG li araçlarla kapalı mekanlara girilmiyor. Aynı şekilde bu araçlar da bir risk teşgil ediyor mu?
    Kaza durumunda 10.000psi basınçlık tüpler zarar görürse araç içindeki insanları ne gibi bir durum bekliyor?
    Hidrojen (H2) yakıtının üretimi nasıl işliyor? Elektrik üretiminden daha mı karlı?
    Hidrojeni direkt olarak reaksiyonla enerjiye çevirdiği için anladığım kadarıyla herhangi bir depolama söz konusu değil ki elektrikli araçlarda en büyük verimsizliğin sebebi depolanmadır. Bu sistemin verimlilik düzeyi nedir? Elektrikli bir araca göre hidrojen teknolojisi ne durumda.

    • @fff-nt7xy
      @fff-nt7xy 4 ปีที่แล้ว +1

      lpgli arabalara patlıyor diyen salaklar vardı bir ara lpgnin boşaltma sistemi var onu geçtim çoğu yeni arabalarda dahil benzin sistemi çok basit parçalanıp yere damlıyor ve en ufak kivilximda yanıyor en azından lpg de demir tank ve koruma demirleri vs var.

    • @emir4707
      @emir4707 4 ปีที่แล้ว

      @@fff-nt7xy Kouma demiri değilde acil durum basınç ventili vardır lpg lerde ama benzine göre daha tehlikelidir lpg kaliteli marka kullanmak gerekir
      Kubilay Berkant ŞİMŞEK
      Hidrojeni direk sudan elde ediyorlar yani arabana su koyuyorsun

    • @grayfox35
      @grayfox35 3 ปีที่แล้ว

      -Daha yüksek risk teşkil etmekte.
      -Tüp zarar görürse araç içindekileri ani bir ölüm bekliyor. Yüksek yanıcılığı olan bir gaz.
      -Bir şey depolanacaksa oda hidrojen gazı. Hidrojen olduğu sürece gidersiniz. Burada hidrojenin depolanmasının zorluğu ve satışıyla ilgili konularında geçmesi gerekiyor.
      -Verimlilik açısından gazla çalışan ve enerji üreten bir pile olduğu için verimliliği yüksek. Elektrikli motor hareketi ileten kısım olduğu için onun verimliliğini sorgulamak markaya düşer.
      -Elektrikli bir araca göre hidrojen teknolojisi geri kalmış durumda. Hala daha dünyada pil teknolojisine yatırım yapmak daha az riskli olduğundan hidroejnli yakıt hücresi sistemi malesef geri kaldı.

    • @Alphadeltaechomike
      @Alphadeltaechomike 2 ปีที่แล้ว

      Eğer yüksek miktarda elektrik ve su kullanır isen elektroliz ile sudan hidrojen yapabilirsin ve doğaya çok zarar vermiş de olmazsın :)

    • @heisenberg4377
      @heisenberg4377 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Alphadeltaechomike Elektrik ile hidrojen üretip sonra o hidrojeni elektriğe tekrar çevirerek tonlarca enerji kaybetmek ne kadar da mantıklı bir fikir!

  • @serhatercan719
    @serhatercan719 4 ปีที่แล้ว +13

    cng lng sistemlerinede deginirmisiniz?

  • @afhaktantr
    @afhaktantr 4 ปีที่แล้ว +1

    Sanki sadece Toyota nın işi gibi, Honda ve Hyundai nerede. Honda 2008 de den beri kiralama usulüyle zaten veriyor aracı Amerika da, Hyundai de uzun süredir işin içinde. Biraz ayrımcılık hissediyorum burada, ayrıca katalog verisi okuma gibi olmuş biraz, ne maaliyet detayı ne hidrojenin litre fiyatı, neye mâl olduğuna dair bişey yok. Dezavantajına dair bişey yok, bu işlerde emek harcayan firmalara ve çalışmalarına dair bişey yok. Toyota vermiş de video yu yayınlanmış gibi duruyor.

  • @skanyldm2643
    @skanyldm2643 4 ปีที่แล้ว +1

    Hidrojen maglesef şu an için hazır değil üretmek için kullanılan enerjinin sadece 4/1 i geriye kalıyor aracı hareket ettirmek için .
    1 kilogram Hidrojen ile (9.50 €) gidilecek mesafe 100 km.
    BMW Hydrogen 7 modelindeki teste göre yarı dolu depoda hiç kullanılmadığı zaman 9 gün sonra hidrojen uçuyor burada etkili olan faktör tabiki 700 bar olan depolama basıncı.

  • @esadakdemir6204
    @esadakdemir6204 2 ปีที่แล้ว +1

    Arabaya koyacak hidrojeni nasıl elde edicez

  • @kursatpehlivan
    @kursatpehlivan 4 ปีที่แล้ว +8

    Elektrikli araçlar ile ilgili daha çeşitli videolar yapabilirsiniz

  • @FELIX-us3lu
    @FELIX-us3lu 2 ปีที่แล้ว +1

    INGILIZLERIN YAPAY YAKIT PROJESI GELSIN ÇÜNKÜ O DAHA IYI HIDROJEN FAKAT YAKIT GIBI SIVI OLARAK YANI TASINABILIR YOLDA KALSAN KULLANABILIRSIN VE OTOMOBILLERIN DEPOSUNDA HIC BIR DEGISIKLIK YAPILMASINA GEREK YOK ÇOK IYI PROJE

  • @burakkaraaslan4560
    @burakkaraaslan4560 4 ปีที่แล้ว +6

    Gerekli adamlar emeğinize sağlık 👌👍

  • @TeknoVlog
    @TeknoVlog 4 ปีที่แล้ว +6

    Tamda merak ettiğim bir konuydu eline emeğine sağlık üstad TeknoVlog takipte

  • @ardauzman8204
    @ardauzman8204 4 ปีที่แล้ว +24

    benim hoşuma gitti bu sistem pille depolamaktan daha mantıklı bence ağırlığıda daha azdır

    • @ruzoliylmaz1910
      @ruzoliylmaz1910 ปีที่แล้ว

      Benzin istasyonları bu hidrojeni yakıp elektrik olarak vermesi daha mantıklıdır bence araç biraz daha hafif olur hemde yakılan yakıttan elde edilen su asfalta veya başka bir yere dokulecegine suyu araç yıkamada veyahut kanallar aracıyla sulama yapılması sence daha makul olmaz mıydı

  • @yilmaz9393
    @yilmaz9393 4 ปีที่แล้ว +2

    Bundan yaklaşık 10 yıl önce bu hidrojeni yakıt olarak kullanan otomobiller benim aklıma gelmişti o zaman lise 2'de falandım. Elektroliz yöntemini öğrendikten sonra o fikir aklıma gelmişti hatta zamanında proje ile okula gelen alman ve ispanyol öğretmenlere bunu çizerek anlatmıştım güzel düşünce demişlerdi. Şimdi ise hidrojenle çalışan otomobiller üretilmeye çalışılıyor anasını satıyım ya.

  •  4 ปีที่แล้ว +14

    Hidrojenli araçlar ve akülü araçlar arasında artı eksi farklar araç pil bakım maliyet farkları gibi konuları işleyen bir video yapabilir misiniz. Ikisi arasında maliyet farkları da olursa güzel olur 👍

    • @tunahanguney7572
      @tunahanguney7572 ปีที่แล้ว +2

      Hidrojenli aracın avantajları
      •Benzin - Dizel gibi kısa sürede ikmal
      •Elektrik motorları sayesinde içten yanmalı araçlara göre 3 kat verim
      •Bataryalara göre hafifler
      •Bataryalar gibi mevsim şartlarından etkilenmiyor
      •Bataryalar gibi yüksek hızda etkilenmiyor
      Hidrojenli araçların Dezavantajı
      •En uçucu ve aynı zamanda yanıcı olduğu için yangın riski var

    • @MehmetYalçınAkgün
      @MehmetYalçınAkgün 25 วันที่ผ่านมา

      Dinlediğim bilgiler yetersiz.. yakıt hücresi dediğimiz tüm sistemler ağırlık olarak arada ne kadar fark var.

    • @MehmetYalçınAkgün
      @MehmetYalçınAkgün 25 วันที่ผ่านมา

      Elektrikli otoya kıyasla demek istedim

    • @MehmetYalçınAkgün
      @MehmetYalçınAkgün 25 วันที่ผ่านมา

      Tüm sistem elektrikli otoya kıyasla ağırlık olarak artı veya eksi ne kadar farklı

  • @akif6778
    @akif6778 4 ปีที่แล้ว +6

    YTÜ AESK HYDRA,2019 Tübitak hidromobil 1.si

    • @akif6778
      @akif6778 4 ปีที่แล้ว +1

      instagram.com/p/B4kD9NTgI4U/?

  • @keremyilmazer6073
    @keremyilmazer6073 4 ปีที่แล้ว +1

    Hidrojenle calisan icten patlamali motorlarda var. Onuda anlatirmisiniz

  • @kursatpehlivan
    @kursatpehlivan 4 ปีที่แล้ว +11

    5 dk sürede depoyu fulleyip 500 km yol yapabiliyorsan bu açıdan hidrojenli araçlar elektrikli araçlardan daha avantajlı olmuyor mu ? Hangisi tercih edilir elektrikli mi hidrojenli mi

    • @elmasx
      @elmasx 4 ปีที่แล้ว

      Doğru söylüyorsun Kürşat

    • @GokhanAksu89
      @GokhanAksu89 4 ปีที่แล้ว +3

      Artı olarak çevreye zararı çok çok daha az. Elektrikli araçlar doğrudan olmasa da dolaylı yoldan çevreye zarar veriyor.

    • @davutselimcakmak973
      @davutselimcakmak973 4 ปีที่แล้ว +1

      @@GokhanAksu89 ne gibi mesela

    • @TheBagarali
      @TheBagarali 4 ปีที่แล้ว +2

      Hidrojen dogrudan bir yakit degil, enerji depolama yontemi. Malesef hidrojen ile enerji depolama yontemi halazirda lion pillere oran ile daha verimsiz. Bunun ile beraber uzun yol kat etmesi gereken agir vasitalrda daha uygun bir sistem olabilir. Turkiye sartlarinda tabiki en buyuk sorunlardan biri araclarin sarj sorunu. Bunu sorunu, daha park sorununu cozememis dahi hukumetimiz bakalim nasil cozecek.

    • @fff-nt7xy
      @fff-nt7xy 4 ปีที่แล้ว

      @@TheBagarali hükümet çoğu şeyi çözüyor sen istanbul gibi kıyamet bir metropolde yaşıyorsan oda senin sorunun.

  • @orkun_thehairspecialist
    @orkun_thehairspecialist ปีที่แล้ว +1

    Soyle seyleri okulda ogretmezler

  • @denizhan1923
    @denizhan1923 4 ปีที่แล้ว +1

    Vtec VS Ti-vct karşılaştırması yapar mısınız? Hicbir yerde bulamadık ne farkları var acaba?

  • @Tarlkz
    @Tarlkz 4 ปีที่แล้ว +4

    İşte anlatan adamların özü budur uzun zamandır beklediğim video tarzı 👍

  • @ladyundecided7766
    @ladyundecided7766 2 ปีที่แล้ว +1

    Keşke suyla çalışan araç olsa

  • @oturanboga12
    @oturanboga12 ปีที่แล้ว

    Eksik bir video olmuş, en önemli bilgiler yok
    1. Hidrojenli arac fiyati ne?
    2. 500 km dolumun maliyeti ne?

  • @selmanincesu6787
    @selmanincesu6787 4 ปีที่แล้ว +3

    yaklaşık birkaç ay önce böyle bir video yapmanızı rica etmiştim başlığı görünce çok sevindim. Ayrıca bu yakıt pilleri sanıldığından daha fazla çeşitleri var araçlarda kullanılan şimdilik PEMFC yani Proton Exchange Membrane fuel cell. 60-70 Celcius da çalıştığı için şimdilik bunlar kullanılmaktadır ama dediğiniz gibi yatırımlar yapıldığı sürece büyük ilerleme kaydedilecektir. TEŞEKKÜRLER.

  • @hojanyyazow
    @hojanyyazow 3 ปีที่แล้ว

    -240 C derece olmasın o sonnuçta arabalarda kullanılan propan normal atmosferde gaz halde ve kaynama noktasıda -42C

  • @nuribedir6941
    @nuribedir6941 4 ปีที่แล้ว

    Güzel videolar bilgilendiriyon bide konuşurken kameraya bak abim

  • @yasinhikmetkarabulut8221
    @yasinhikmetkarabulut8221 4 ปีที่แล้ว +9

    Tüm türkiyenin aklındaki soru o suyu icebiliyormuyuz 😂

    • @profezor2
      @profezor2 4 ปีที่แล้ว +3

      Saf su, içina az mineral kat ve iç

    • @fatihoca3893
      @fatihoca3893 3 ปีที่แล้ว

      @AMBULANS 112 klimanın suyunu içtin mi? Ağa o su odadaki nemin yoğunlaştırılmış hâli... Ve verilen nefeslerin tabiki

    • @fatihoca3893
      @fatihoca3893 3 ปีที่แล้ว

      @AMBULANS 112 :o

    • @the.centilmen
      @the.centilmen 3 ปีที่แล้ว

      @AMBULANS 112 ikisinin tadını nasıl biliyorsun

    • @aylinsan2728
      @aylinsan2728 3 ปีที่แล้ว

      Damak zevkin kabul ederse içebilirsin

  • @mototurco
    @mototurco 4 ปีที่แล้ว

    Keşke fiyat bilgisi de olsaydı. Yani örneğin amerikada benzinin litresi 1.5 dolar mazot 1.3 dolar hangi aracı kullanıyorsanız ona göre bir depoyla ne kadar gideceğinizi ve kaç dolara dolduğunu hesaplayabilirsiniz ancak toyotanın hidrojenli aracının hidrojen deposunu tam toldurmak istediğinizde sizden 25 dolar alıyorlar ve şu kadar mesafe gidebiliyorsunuz... Tarzında bir açıklama süper olurdu bu sayede her ne kadar kur farkı vergi farkı olsa da ülkemize gelirse sistemin maddi açıdan ne kadar kârlı olup olmayacağını tahmini olarak hesaplayabilirdik :) Not: Mantıklı ancak pahalı ve (bakım, ömür, parça v.b.) elektrikli araçlara kıyasla çok daha maliyetli ve de tehlikeli bir sistemmiş gibi geldi. En azından bende bıraktığı intiba bu şekilde.

    • @mototurco
      @mototurco 4 ปีที่แล้ว

      Maliyetli derken son kullanıcıyı kastediyorum üreticiyi değil!

  • @elmasx
    @elmasx 4 ปีที่แล้ว +3

    Saf hidrojenden bahsediliyor. Benzin tankerine kurşun sıksan birşey olmaz ama hidrojen tankı direk patlar :) gta ya döner

    • @metekorkmaz2129
      @metekorkmaz2129 4 ปีที่แล้ว +2

      Adamlar onu düşünmüştür adamlar onun riskini biliyordur ona göre önlem almıştır

  • @abdilmelihdemirbas218
    @abdilmelihdemirbas218 4 ปีที่แล้ว +1

    Petrol savaşlarını bitirip şu savaşları yani sizin tabirinizle hidrojen savaşları baslatabilirsiniz

  • @mokanbugdayci
    @mokanbugdayci 4 ปีที่แล้ว +3

    Merhaba. Videolarınız gerçekten güzel ve gayet doyurucu. Emeklerinize sağlık. Benim sizden naçizane bir ricam olacak. Hidrojeni, doğrudan yakıt olarak kullanan içten yanmalı motorlar ile ilgili bir video çekebilir misiniz? Avantajları, dezavantajları yada bazı üreticilerin prototip geliştirmesine rağmen günümüzde neden hala yaygınlaşmadı, verimliliği ve klasik benzin ile çalışan motorlar hidrojenle çalışabilir hale getirilebilir gibi bilgileri içeren. İyi çalışmalar dilerim.

  • @soner-guler
    @soner-guler 4 ปีที่แล้ว +3

    Bir nevi suyla çalışan araba projesi gibi olmuş, umarım yakında yollarda görebiliriz ve umarım yaygınlaşır böylesine çevreci bir tasarım.

    • @TheSeralp
      @TheSeralp 2 ปีที่แล้ว +1

      suyla çalıştığını söylemiyor. H2 ile çalışıyor egzostan su atıyor.

  • @gorkembektas3436
    @gorkembektas3436 4 ปีที่แล้ว +9

    Daha çok mühendislik ağırlıklı video istiyoruz!:)

  • @relaxjonesmusicchannel7124
    @relaxjonesmusicchannel7124 3 ปีที่แล้ว

    Bu yapılıyorsa hidrojeni satın almak yerine su deposu ve aküyle otomobile yüksek miktarda hidrojen üreten bir sistem geliştirilip kendi elektiriğini kendi üreten bir elektrikli otomobil rahatlıkla yapılabilir

  • @nebulatv6673
    @nebulatv6673 4 ปีที่แล้ว

    Duke veya opoc engine anlatın

  • @hasangul3317
    @hasangul3317 4 ปีที่แล้ว +1

    Bunlardan bahsedeceğim girişini eskisi gibi istiyoruz reis bak böyle olmuyor geçiştirir gibi..

  • @yigitmert4232
    @yigitmert4232 4 ปีที่แล้ว

    BenZİN GAZI OLAYI NEDİR BİRÇOK O VAR BİR ANLATAN ADAMLAR araştırsada video gelse...

  • @tuncerbora
    @tuncerbora 4 ปีที่แล้ว +1

    Patlarsa hidrojen bombasi etkisi hisseder miyiz? Yoksa anında buhar mı oluruz :))

  • @mustafaozyurt2967
    @mustafaozyurt2967 4 ปีที่แล้ว

    Hidrojenle çalışan otomobiller yaygınlaşırsa Türkiye uçar

  • @davalabay
    @davalabay 4 ปีที่แล้ว +1

    Hidrojen deposu kaç liraya doluyor

  • @muhammetreis4104
    @muhammetreis4104 4 ปีที่แล้ว +2

    Nükleer enerjili araba olurmu acaba merak ettim şimdi ha 🤔 🤷

    • @jomolocco1
      @jomolocco1 4 ปีที่แล้ว

      @Muhammet reis Cadillac firmasının toryum çekirdekle çalışan bir prototipi var bildiğim kadarıyla

    • @enisumutbirinci6891
      @enisumutbirinci6891 4 ปีที่แล้ว

      Asıl sorun sistemi soğutma olur

    • @muhammetreis4104
      @muhammetreis4104 4 ปีที่แล้ว

      @@enisumutbirinci6891 aynen

  • @scom5310
    @scom5310 2 ปีที่แล้ว

    Pejo citroen 1.2 vti motorları çok performanslı kullandım. Ama 100 bini devirince boru gibi yağ yakıyor. Sizce neden

  • @tarikcetnkaya1468
    @tarikcetnkaya1468 3 ปีที่แล้ว

    Videoda hidrojenin fiyatıyla ilgili bilgi verilmemiş. Benzine göre ne kadar fiyat avantajı sağlıyor.

  • @E_One.
    @E_One. 4 ปีที่แล้ว +1

    Toyotayı kutluyorum fakat bizde elektirikli ve hyibridler daha çok yeni teklonojiler. bence hidrojen teklonojisi için bi 20 sene bekleriz.

    • @davutselimcakmak973
      @davutselimcakmak973 4 ปีที่แล้ว

      Elektrikli motordan sonra pek tutucağını sanmam çünkü hidrojen daha tehlikeli bir yakıt

  • @dimitriwinston4888
    @dimitriwinston4888 4 ปีที่แล้ว +1

    Aslında çıkan suyuda elektrolizden geçirerek tekrar hidrojen elde edebilirsin

  • @zazayk9907
    @zazayk9907 ปีที่แล้ว

    Peki suyu elektroliz edip, çıkan hıdrojeni depolayıp bunu da aldıgımuız hıdrojen araca aktarsak da mı olmuyor ?? Yani Zeki Müren bizi göremeyecek mi ?

  • @Rossfansee
    @Rossfansee 4 ปีที่แล้ว +2

    yine aydınlatıcı çok güzel bir video. Ellerinize sağlık. Yeni videoları sabırla bekliyorum :)

  • @nezircaglar2381
    @nezircaglar2381 4 ปีที่แล้ว

    almanyada hidrojenin kg fiyatı 9.5 euro. 5 kg hidrojen 400 km yol yaptırıyor.. yani km de 80 kuruş civarı şuanki euro kurunda..
    türkiyede hidrojen daha da pahalı olacaktır..
    bu rakamlar düşümeden türkiye de tutulması zor..

  • @Mulayim_Sert_
    @Mulayim_Sert_ ปีที่แล้ว

    Hidrojen araçlarda sıvı olarak depolanabiliyor. Bu kısım yanlış olmuş.

  • @mustafaenesfincan2594
    @mustafaenesfincan2594 4 ปีที่แล้ว

    Bataryali arabalarla hidrojenle calisan arabalar arasindaki verimlilik farki nedir? Bu arabalardaki üretim tutari farki nedir? Güvenlik acisindan hangisi daha mantiklidir? Hidrojen depolamak patlama riski olusturur mu?

  • @anka2556
    @anka2556 ปีที่แล้ว

    Hidrojenin çok ince bi sıvı olduğu depodan sızdığı belirtiliyor.

  • @thescshuy
    @thescshuy 3 ปีที่แล้ว

    Düşünsenize bor madeni ile çalışan motor yapıyorlar ve tamamen çevreci Türkiyedede bolbol bor madeni var Türkiye zengin olurdu dolar 2TL falan olurdu var bir hayalimiz

  • @renankeskin7748
    @renankeskin7748 2 ปีที่แล้ว

    BU videoda anlatılan hidrojenin pil gibi kullanılması teknolojisi ile ilgili ülkemizde çalışma yapılıyor mu

  • @berketolga
    @berketolga 9 หลายเดือนก่อน

    Reis böyle egzozundan alev atan, motoru gor gor bağıran yeni nesil bir teknoloji yok mu ya? Üzülüyor insan. O gücü hissetmek istiyor.

  • @kaan7010
    @kaan7010 4 ปีที่แล้ว

    yakıt pili teknolojisi ve borofen hakkında bir video çeker misiniz? tşk

  • @authenticcriminal
    @authenticcriminal 4 ปีที่แล้ว

    Acaba hidrojenin ötv'si ne olacak... Neyse bi gelsin de...

  • @yakupokandurmus3408
    @yakupokandurmus3408 4 ปีที่แล้ว

    Şu sorumu yanıtlar mısınız lütfen? Hidrojen çok tehlikeli bi gaz değil mi, kaza anında ciddi patlamalara yol açarmı? bundan hic bahsedilmiyor. zaten bu eski bir teknoloji şimdiye kadar kullanılmadıysa bi sebebi vardır diye düşünüyorum.

  • @TheSeralp
    @TheSeralp 2 ปีที่แล้ว +1

    Hidrojenli yakıt hücresi (HYH) ve Lityum batarya (LB) ile çalışan iki elektrikli otomobil arasındaki diğer bir önemli fark da şudur.HYH nin ömrü çok çok uzun olmasına karşılık, LB nın ömrü şimdilik 10 yıl deniliyor. Bu da kazancımızın önemli bir kısmını kaybetmemize sebep olur.

  • @refikoguzcevrek6395
    @refikoguzcevrek6395 11 หลายเดือนก่อน

    hidrojenin sudan ayrılmasının maliyeti nedir. birde Hidrojenin sıvı halde olabilmesi için _ 185 derecede muhafaza edilmelidir.

  • @Emrestill
    @Emrestill 4 ปีที่แล้ว

    Bunu ilk 15 yıl önce ilk honda yaptı hatta honda hem elektrikli fuel cell olanını hemde direk suyla çalışanını yaptı bir tanesini o california eyaleti belediyesine hediye etti hatta..
    Kısaca suyla çalışan araç yapmak mümkün honda nın açıklaması çok pahalı olduğu için seri üretime geçmiyorlarmış...
    İlerde tıpkı lpg kiti gibi içden yanmalı benzin ve dizel araçlar için kitler üreticekler.. Gene bp den shell den benzin dizel alır gibi hho yakıtı alıcaksınız.. Merak etmeyin depoda öyle lpg gibi gaz olmıycak.. İki farklı kit üstünde çalışıyor ya sıvı hidrojen yada cell ama normal cell değil..

  • @ahmet-604
    @ahmet-604 4 ปีที่แล้ว

    iyide hiçbirşey yok bu video çok kısıtlı hiçbirşey tam anlamıyla belli değil bu yaptığınız videoyu toyotanın sitesine girsem oradada mevcut siz ince işe gelin olaya bakın.. kötü yanları 5lt depoyu doldurduğunda millet ne ödeyecek bunları belirtin yoksa tırt olmuş video...

  • @cavid009
    @cavid009 ปีที่แล้ว

    Aslında çıkan suyu elektrolize edip yeniden hidrojen alabiliriz🤯

  • @CUMALI_ORDUGAHI
    @CUMALI_ORDUGAHI 3 ปีที่แล้ว

    Abi girişte bkışın kameranın üstüne doğru olmuş bence buna dikkat et (sadece tavsiyedir)

  • @aokuruoglu
    @aokuruoglu 2 ปีที่แล้ว

    Hocam yakıt var elbette sıkıştırılarak depolanmış hidrojen havadaki oksijen ile özel bir teknikle birleştirilirken elektrik üretiliyor.Suya elektrik verdiğinizde nasıl suyu oksijen ve hidrojene ayrıştırıyorsak.Bu teknikte tersi uygulanıyor. Yakıt hücresi üretim maliyetleri düşürülebilirse zamanla bugünki elektrikli araçların yerine geçeceğine ben de inanıyorum

  • @hojanyyazow
    @hojanyyazow 3 ปีที่แล้ว

    benim anlamadığım tek şey hidrojenin neden yakıtlar arasında en tehlikelisi olduğunu söylemedi futbol sahası kadar büyük Hindenburg 36 saniyede yanıyor eğer içine önceden oksijen girmiş olsa patlardı.

  • @XoX_XoX_XoX
    @XoX_XoX_XoX 4 ปีที่แล้ว

    Jetgillerin kullandığı yakıt sisteminide incelermisiniz...😀

  • @kaanerenbasar7996
    @kaanerenbasar7996 4 ปีที่แล้ว +2

    Tuğberk Hocam teşekkür ederiz video için Bir sorum olacak Yakıtlar ve Yanma alanında çalışmayı düşünüyorum ileri de sizin videolarınız takip ediyorum severek Hidrojen yakıtlı pil Teknolojilerinin gelişmesinde Depolama sorunun çözümü için akademik çalışmalar daha ülkemizde yeni fakat yurt dışında çok fazla var Bor esaslı depolama ile ilgili çalışmak nasıl olur çünkü bildiğiniz gibi Bor elementinin Hidrojen taşıyıcı olması büyük bir artı olarak nasıl ilerleyebilirim yardımcı olur musunuz teşekkürler 🙂

    • @emreersan8435
      @emreersan8435 2 ปีที่แล้ว

      Çalışmanız ne aşamada şuan paylaşabileceğin iz veri var mı bir miktar ? Hidrojeni sudan elde etmek uzun vadede elde etmek mümkün değil . Hidrojeni nasıl kolay yoldan elde etmeyi planlıyorlar bilgi verebilir misiniz ?

  • @KoraaniSuomi
    @KoraaniSuomi 4 ปีที่แล้ว

    Devel sixtewn 5000 hplik araba uretecegine iddaa ediyor hatta internette videolari var siz ne dusunuyorsunuz bunun hakkinda video yaparmisiniz?

  • @kaansk261
    @kaansk261 4 ปีที่แล้ว +1

    Yakıt hücresi deyin ce aklıma terminatör filmi geldi sonsuz enerji o da öyle çalışıyordu

  • @barbaroshayrettinpasa8595
    @barbaroshayrettinpasa8595 4 ปีที่แล้ว

    Sonuçta hidrojenide sudan ayırırken elektirik harcanıyor aynı hesap

  • @Arhans609
    @Arhans609 3 ปีที่แล้ว

    çok güzel bir teknoloji ama düşünsene bir patlasa o tank ve çıkan kıvılcım hidrojeni yaksa okadar güçlü bür patlama olur ki değil o araç o site patlardı Allah korusun hiçbir yakıt türü masum gibi durmuyor

  • @baygizz
    @baygizz 3 ปีที่แล้ว

    Bu teknoloji bildiğin devrim olmuş neden kullanılmıyor? İçten yanmalı arabalar şunun yanında ilk çağdan kalma gibi duruyor. Çevreye bu kadar zararsız bir araç neden yaygınlaşmadı hala?

  • @emirkaanapar7844
    @emirkaanapar7844 4 ปีที่แล้ว

    Video benim gibi kimyaya ilgisi olmayan birini biraz sıkar nitelikte olmuş. Mesela hidrojenin atomlarına ayrılıp elektronların boşa çıkması benim aklımda canlanmadı, ilgimi çekmedi. Sakın beni yanlış anlamayın bilgilerinize hayranım. Bilgili ve bildiklerinizi güzel bir diksiyonla anlatıyorsunuz. Kanalın adı gayet yerinde 🙂 yalnızca bu video bana aşikar gelmedi.

  • @selcukyoruk324
    @selcukyoruk324 2 ปีที่แล้ว

    5 kg hidrojen ile 400 km yol gidilebiliyorsa, liion piller göre çok büyük bu enerji depolama kapasitesi var. Hidrojeni bileşikler kullanılarak sarj edilebilir pil yapabilirsek lityum iyon pilleri tarihe gömer hidrojen iyon piller le suanki elektrikli araçların range i 1000 2000 km yi çok rahat gecebilir

  • @emremusluoglu8013
    @emremusluoglu8013 4 ปีที่แล้ว +1

    10000 psı basınç biraz fazla tehlikeli değil mi?
    Birde bunun fazlasıyla kaçak riski yok mu acaba. Bilgileriniz için teşekkürler.

  • @devrimboga8584
    @devrimboga8584 4 ปีที่แล้ว

    Sorunlarindan hiç bahsedilmemis, güvenligi nasil, ne kadara gelir, verimi bildigim kadariyla daha düsük bunun sebepleri nelerdir. Son dönem toyota bile bu sistmeden vaz geçti. Bunun sebepleri, hiç biri yok evet çok güzel bir sistem ancak eksileri batarya ve pil sistemlerini daha makul kiliyor.

  • @askinmertoglu290
    @askinmertoglu290 3 ปีที่แล้ว

    5 litre depo ile 450 500km yol yapiyorsa depoyu aksaray sanayisinde büyütüp 10 litre depoyla 1000km gitmek... benim aklima o geldi ilk

  • @seyfeddinsaglam1551
    @seyfeddinsaglam1551 4 ปีที่แล้ว +3

    türkiyede hidrojen nerden satın alınabilir
    satın alınırsa

  • @dincert6492
    @dincert6492 4 ปีที่แล้ว

    Dişime pirinç tanesi kadar platin takacak olduklar da kredi kullanmak zorunda kaldim. Platinin kilosu 186.000 TL nasi olacak bu is . Uretime basladin mi iyice kiymete biner 186 ya da bulamazsin ? Sanki bana benzinli daha iyi gibi geldi hem tupte takilabiliyo 😁

  • @ozerozdemir6350
    @ozerozdemir6350 4 ปีที่แล้ว

    ARABALAR YOKUSDA NEDEN YAVAŞLAR ? YER ÇEKİMİ KUVVETİ MOTORUN DEVİRİNE NASIL ETKİ EDEBİLİR ? KAROSERE ETKİ EDEN BU ÇEKİM KUVVETİ DÖNEN AKSAMA NASIL ULAŞIR_? BİLYANIN BURDAKİ ETKİSİ NEDİR. BİR MÜHENDİSLİK VİDEOSU OLACAKDIR.
    LÜTFEN VİDEOSUNU YAPIN

  • @bahadirkaan8414
    @bahadirkaan8414 4 ปีที่แล้ว

    aslında elektolizin tersini yapıyor çok basitçe o sırada verdiğin elektriği gayet verimli olarak geri kazanmak üzere sanırım sistem çok basitçe

  • @kd311r
    @kd311r 4 ปีที่แล้ว +3

    Üstad vgt ile ilgili bir video hazırlar misiniz lutfen

    • @emir4707
      @emir4707 4 ปีที่แล้ว

      Yalan ve çalışmıyor

  • @osmanturk2070
    @osmanturk2070 ปีที่แล้ว

    Direk elektirikli araç yapmak daha mantıklı kaportaya güneş paneli döşeyip veyada rüzgar paneli aracın hareket halindeyken rüzgar paneli üretime devam eder

  • @selimbayburt9168
    @selimbayburt9168 ปีที่แล้ว

    İşin özü dünyada herşeyi enerjiye çevire bilirsin önemli olan fayda maliyet esası ve birde kodamanların yani bu işten kar edecek olanların kafasına yatkın olması yoksa enerjiden para kazanılmayacaksa kim uğraşır ki bedava yatırımla

  • @aykut_aydogan
    @aykut_aydogan ปีที่แล้ว

    Kullanıcı için sıvı yada gaz olması neden sorun yani bize bu araç 500 km gidiyor deyince biz niye bu bir sorun diyelim ki elektrikli de o kadar gidiyor zaten. Kullanıcı için gaz hali daha mu tehlikeli kaza anında falan o yüzden mi yani dezavantajı ney yani tam olarak