Er staat nu al 68 GW (!!) aan accuopslag op de wachtlijst bij de netbeheerders: solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i36719/10-000-bedrijven-in-de-rij-voor-teruglevering-stroom-68-gigawatt-batterijen-op-wachtlijst Alleen al om die reden ben ik erg terughoudend met het doen van voorspellingen over de opbrengst van handel op de onbalansmarkt.
Bedankt 👌 t blijft me verbazen hoe iedereen eigenlijk de minder slimme en of voorgelichten, een pootje wil haken. We zijn allemaal dankbaar voor jou kanaal en wat jij er mee doet Rick 🙏. Mijn dank is in iedergeval groter dan ik je kan laten zien 🫶👍👊💪
Onderzoek CE Delft : _"Er is op dit moment alleen geen rendabele businesscase voor het opslaan van energie en handel door middel van een dynamisch energiecontract; ook niet met de afschaffing van de salderingsregeling en dubbele energiebelasting."_ Dank ook weer voor deze video.👍 In deze snel veranderende markt, en regelgeving overheid, zal ik me nooit voor lange tijd verplicht ondergeschikt maken aan een leverancier die over mijn spullen wil gaan.👍
Zou je wellicht wat dieper op het aangeboden verdienmodel kunnen ingaan? Het blijft mij namelijk onduidelijk op welke verschillende energiemarkten Zonneplan nu de marge en inkomsten voor de gebruiker / eigenaar creëert. Dank!
Is al genoeg informatie over op het internet. En Zonneplan heeft dat al vaak genoeg aangegeven. En zelfs in een Q&A op video aangegeven, en in PodCasts en weet ik het.
Bedankt, wat is jouw mening over DynaPods? Daar kun je mee handelen met energie ( laag inkopen en voor hoog tarief terug verkopen) lijkt me interessant.
Misschien wel ff verschil tussen day-ahead vs spot prijzen uitleggen. Met alleen day ahead wordt het moeilijk om je batterij terug te verdienen. Door de belasting is het prijsverschil niet hoog genoeg
Nou heb maar eens overlegd met zonneplan en ben een aanvraag gestart voor een 20 kw uur accu. Waarom. Saldering gaat eraf. Wat blijkt de accu is te gebruiken met een andere p1 meter. Ook kan de accu gebruikt worden zonder contract. Nu nog niet maar in de toekomst wel. Ik wacht op een schriftelijke bevestiging hiervan. Dan ga ik het aanschaffen.
Vraag: is het slim om een zonneplan contract (alleen stroom) at te nemen met een bestaande (geen zonneplan) PV installatie? Gezien de tarieven lijkt dit aantrekkelijk maar is dit ook echt zo?
Toch even dit: Kun jij voor 8000 euro inclusief installatie. Een thuisbatterij kopen met 20kWh ZONDER onbalans markt? Dan is het toch alsnog een goede deal? Ook zonder de connectie met zonneplan? Eens ?
Kan ik niet beoordelen, ik weet niet wat de OEM producten los kosten.
11 หลายเดือนก่อน
Goede deal? Ten opzichte van wat? De terugverdientijd (als het je daar om gaat) is veel te lang wanneer je een accu alleen maar aanschaft om je eigen stroom in op te slaan. Per saldo is iedere aanschaf in zo'n geval te duur.
Een pylontech 5,12 kwh Lifepo accu kost momenteel gemiddeld 1859 euro incl btw. Dan heb je nog geen omvormer maar heel ver duurder kom je niet uit met de 10kwh versie dan 5999 ex
Het nadeel wat je noemt herken ik en is een behoorlijk nadeel. Wat ik ook mis is de mogelijkheid tot een noodstroomvoorziening wat met het zonneplan systeem ook niet kan. Nu zullen andere zeggen dat dit niet vaak of niet gaat voorkomen. Toch maak ik me sinds ik van het gas af ben daar wel zorgen om. Wat is mis in je video is dat je twee keer zegt dat je het een mooi product vind waar ik me ook in herken maar wat maakt dat jij het een mooi product vind. M.a.w. wat zijn de voordelen van het zonneplan systeem in jouw ogen. Mij spreekt het idee aan dat we op deze manier met een hoop thuisaccu's een deel van het netwerk kunnen ontlasten. Ik kan daar niet aan rekenen maar zie er wel een deeloplossing in voor het netwerk in Nederland. Dank voor je video's zeer leerzaam
Dat je je pas zorgen maakt om noodstroom sinds je van het gas af bent is een foute conclusie: een cv-ketel doet ook niks zonder stroom (pomp draait niet, elektrische ontsteking doet niks, driewegklep beweegt niet enz). Het mooie van de zonneplan accu vind ik dat die modulair stapelbaar is, daar komen de andere merken nu pas mee.
@@KetelKlets , klopt allemaal. Wat ik probeerde te zeggen is dat die gedachte me toen pas overkwam en ik was er ook al snel achter dat het een denkfout is. Dank voor je aanvulling.
Goede analyse. Daarbij is het ook waard om te vermelden dat Zonneplan door deze Accu kan fungeren als VPP (virtual power plant) wat wil zeggen dat zij van netbeheerders een riante vergoeding krijgen voor het balanceren van het netwerk. Op zich mooi alleen zouden ze die vergoeding volledig moeten doorgeven aan de eigenaar van de Accu en niet slechts 5%
Ja dit is inderdaad het interessante aan deze propositie. Powerplay, als je er meer over leest begrijp je dat het meerendeel van deze vergoeding naar de eigenaar zal gaan. Ze doen tevens aan underpromise, overdeliver. Wil je echt een goede analyse dan kun je beginnen op forum van tweakers
@@KetelKlets prima. Maar lees eerst maar wat meer. Het spijt me, ik vind jouw videos zonder uitzondering leuk om te kijken maar hier ga je toch echt te kort door de bocht. Fijne nacht
Ik ga volledig mee in je redenatie maar aanvullend heb ik nog een paar problemen met de Nexus batterij van Zonneplan (ik heb een dynamisch contract bij zonneplan en ben daar verder heel tevreden over). Wat ik mis bij de Zonneplan accu is een noodstroom instelling bij uitvallen van het grid. Wat ook niet kan is Peak-shaving. Om die reden ben ik naar een Victron Multiplus 2 aan het kijken. Waar ik mijn bedenkingen over heb is de conversie verliezen (ongeveer 10-20%). Wat er volgens mij gebeurt is dat je Slimme meter de werkelijk afgenomen en teruggeleverde hoeveelheid energie registreert maar de zonneplan thuisaccu alleen het volgens de Nexus accu teruggeleverde aantal KWh verrekent met je stroomverbruik. Zo zitten dus alle conversie verliezen in je slimme meter (dat betaal jij) en word er op de markt gehandeld met de opgenomen en teruggeleverde stroom uit de accu. Jij draait dus op voor de verliezen en je denkt een mooi rendement te halen met die accu terwijl stiekem je stroomverbruik omhoog gaat.
Volgens mij mag dat niet, je slimme meter is de _single point of truth_ voor de netbeheerder en die geeft het verbruik door aan de energieleverancier. Losse meters zijn daarbij niet toegestaan voor facturatie.
11 หลายเดือนก่อน +3
Noodstroom.. hoe vaak denk je daar gebruik van te moeten maken? En wat draagt dat bij aan je terugverdien tijd?
@Een airbag, hoe vaak denk je daar gebruik van te maken? Die ene extra onderbroek in je reiskoffer, hoe vaak gebruik je die echt? Als je het wél nodig hebt ben je er *heel* blij mee.
Op zich goede analyse. Maar Rick had gelijk mbt de facturatie. Alleen de meter mag gebruikt worden. verder zou ik je wel een tip gegeven mbt de Victron. 1) zorg ervoor dat je geen cloud toegang nodig hebt voor de ESS. 2) kijk naar andere producten die wel in onbalans 3 fasen kunnen leveren
@@KetelKlets het mag dan misschien niet maar op de 1 of andere manier moet je inkoop en verkoop via de Nexus batterij apart gefactureerd worden van je stroomverbruik. Om die reden heeft zonneplan ook een 4g dongel in de Nexus gebouwd om dat te kunnen verrekenen... En juist daar gaat het volgens mij fout in het nadeel van de huisaansluiting.
Schokkend hoeveel er in de comments zomaar geroepen wordt zonder uberhaupt maar iets aan informatie te hebben gelezen. 95% van de opmerkingen/vragen zijn gemakkelijk terug te vinden in diverse communities. Ik ben benieuwd hoe jullie allemaal over een jaar staan te kijken
Voorlopig blijft het salderen in stand, dan heeft zo'n thuisaccu nog niet zoveel zin, bovendien is het in de wintermaanden toch veel te weinig tenzij je een enorme overcapaciteit op je dak hebt. Als genoeg mensen zo'n accu hebben om lekker te profiteren van dynamische prijzen gaan die prijzen vanzelf weer egaliseren en heb je er nog niks aan. Die opslagcapaciteit kan veel beter in het net worden ingebouwd dan bij de mensen thuis, dan kunnen de stroomprijzen gewoon gestabiliseerd worden en weet je ook waar je aan toe bent. Wind is er bijna altijd wel op zee dus die kan prima worden opgeslagen en whatever technologie daar het beste voor geschikt is op momenten dat er overcapaciteit is.
Je weet dat de accu van Zonneplan juist bedoeld is om het grid te stabiliseren en dat je daar geld voor krijgt. Heeft niks met je zonnepanelen te maken of salderen. Dat is juist het punt met deze accu in combinatie met powerplan van zonneplan.
Goed advies. Ik heb ook een hekel aan hardware die afhankelijk is voor de werking van servers/diensten van een leverancier. Je noemt dat bij overschakelen naar een andere provider de accu degradeert na een domme accu. Maar dat zal ook het geval zijn als de leverancier (in dit geval Zonneplan) failliet gaat of gewoon na x jaren besluit het product niet meer te ondersteunen. En je ziet dit steeds meer (deurbellen, auto's). Slechte ontwikkeling.
Dit klopt pertinent niet. Er is geen vendor lock, wil je niet van Powerplay gebruik maken (wat dit concept juist interessant maakt), dan kun je weg en je thuisbatterij net als alle andere aansturen hetzij met een kant-en-klare oplossing als Bliq of met wat handigheid in Home Assistant. Videos van Rick zijn leuk, onderwerpen zijn goed maar dit was wel heel kort door de bocht.
Misschien klopt het niet wat de accu van Zonneplan betreft. Maar de rest van mijn bewering/stelling klopt. (ik heb al een camera liggen die niet meer werkt omdat de fabrikant er de brui aan heeft gegeven.) En kijk naar de problemen van MOOF (fiets met snufjes). Deze is gelukkig -begrijp ik- gered door een andere fabrikant of via trucjes.@@jeroenvd89
@@jeroenvd89 Jouw bewering voorgelegd aan zowel Kiki AI als na een belletje met ZP. Wat je nu stelt klopt niet. Benieuwd wat Kiki zelf aangeeft? "Sorry, maar de Nexus thuisbatterij kan alleen worden aangestuurd door ons eigen Powerplay systeem. Dit systeem is speciaal ontworpen om de batterij zo efficiënt mogelijk te laten werken en jou het beste rendement te geven. Het gebruik van andere software, zoals Bliq, wordt op dit moment niet ondersteund."
@@HHiTube dat moet je dan maar geloven; ik ben hiervoor verder gegaan dan Kiki, natuurlijk zegt ze dat, het doel is om mensen bij Zonneplan te houden. Maar wanneer je verder gaat vragen bij Zonneplan verwijzen ze zelf naar Bliq als alternatief. En dat is bijna plug&play. Ik ben eigenlijk alleen benieuwd wat de medewerker aan de telefoon zei.
Zijn er ook batterijsystemen die : 1. Op 3 fasen werken zodat mijn warmtepomp ervan kan profiteren. 2. Ook stroom leveren als het net, hopelijk kort, een storing heeft. Ik kan ze niet vinden....
Je hebt helemaal gelijk, na een dergelijke investering gedaan te hebben wil je niet gebonden zijn aan dit soort contracten. Er zit maar al te vaak een adder onder het gras.
Niet correct Rick, sorry. Er is geen vendor lock anders dan het Powerplay Platform (handelen op onbalansmarkten) wil je dat niet of wil je helemaal bij ze weg dan heb je een relatief goedkope 10-20kWh batterij met krachtige 3F 10kW omvormer in beide kanten. Overigens verwezen de Zonneplan medewerkers mij ook door naar Bliq als alternatieve aansturing mocht je echt weg willen of je bent hndig genoeg om met Home Assistant aan de slag te gaan. Niemand voorkomt je om op dynamische prijzen te handelen. Deze hele propositie gaat juist over onbalansmarkten en dat maakt het interessant. Ik zou zeggen; lees nog eens wat topics op bijvoorbeeld tweakers forum er over door. Zie de de correctie video wel verschijnen! 👍🏻
Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken, koop gewoon meteen het juiste product. Veel succes om later nog een garantie te claimen of support te krijgen als je het product zelf helemaal hebt omgebouwd. Het aanbod as-is valt voor mij af om de redenen zoals aangehaald in de video.
@@KetelKlets bij vertrek bij Zonneplan val je terug op fabrieksgaranties van Pylontech (batterijen) en Solis. Gewoon marktconform. En “helemaal ombouwen” is echt heel weinig werk. Sterker; bij Bliq zul je dat toch moeten doen.
Ik kon over deze voorwaarden juist niet zoveel vinden. Waar lees je dit? Het lijkt me namelijk ook dat er straks meerdere batterij service providers zijn met standaard protocol zodat je kan wisselen.
@@KetelKletseens maar dan wel met de nuance dat het product juist stuurt op intraday prijzen en soms GOPACS. Daar heb je als particulier normaal geen toegang toe. Dus het product is niet te vergelijken met een eigen batterij met sturing op dayahead of max eigen gebruik. Met meerdere serviceproviders zou wisselen ook een mogelijkheid moeten zijn. Maar je hebt gelijk dat dit nog niet duidelijk is.
hoe zit het met "vendor lock-in". Net zo afhankelijk van ze worden als van Apple? Wat als ze faiilliet gaan? Of de tarieven enorm omhoog gaan? Welk alternatief heb je dan?
De rekening van een telco of energieleverancier komt a) elke maand terug en b) is aan verandering onderhevig. Een eenmaal gekochte telefoon blijft (zonder meerkosten) een telefoon, de apps blijven werken, zelfs als het bedrijf failliet gaat. Ik heb hier zelfs nog een werkende Windows Phone liggen, met apps en al, die prima werkt, terwijl 'Windows Phone' niet meer bestaat. Plus dat een telefoon geen investering is van bijna 10k die je elke paar jaar sowieso vervangt. Dat is het verschil.
@@roosder Vendor-lockin inderdaad. Een vanMoof situatie, de accu zal dan waarschijnlijk terugvallen zoals in het blokje tekst staat vermeld (alleen opslag van eigen zonnestroom).
Deze Zonneplan zou daarin dus anders zijn dan alle andere batterijen, omdat ze een dienst bieden die anderen niet bieden. Deze handel op de onbalansmarkt zou het dus wel terug te verdienen maken, met of zonder zonnepanelen
Doordat er gesaldeerd mag worden komende jaren zullen onbalansprijzen waarschijnlijk gaan toenemen. De opbrengsten van deze batterij worden dan ook juist hoger door het in stand houden van de saldering. Je moet deze batterij los zien van de eigen energiehuishouding.
Helemaal eens met je mening. Waar ik behoefte aan heb is een uitleg over de in en verkoop tarieven met een thuisbatterij in samenhang met de belastingen, wanneer deze wel en niet betaald hoeven worden. (lees ook saldering) icm opgewekte zonnestroom. Zonder thuisbatterij is een dynamisch contract met opgewekte stroom zinloos - kost geld. Als je rekenvoorbeelden wilt kan ik die toesturen.
Dat hangt er maar vanaf. Als jouw vaste energieleverancier met terugleverboetes komt aanzetten, dan kan een dynamisch contract zeker in het voordeel zijn; zij rekenen namelijk die boetes niet.
@@KetelKlets daar heb je zeker een punt. Blijft wel dat je met een dynamisch contract de energie relatief duur inkoopt in de avond uren en de teruglevering vrij weinig oplevert in de zomermaanden en zelfs negatief kan worden. Dit verschil in tarief zal jezelf moeten betalen, terwijl dit bij een vast contract niet aan de orde is bij de saldering. Wel interessant om de energieleveranciers met vast en dynamisch contract te vergelijken op basis van alle kosten. Ben benieuwd wat het verschil tussen afname en teruglevering max. bij een dynamisch contract mag zijn om op hetzelfde kosten nivo uit te komen van een vast contract.
Wij hebben flinke overproductie EN een dynamisch energiecontract. Dat levert meer op dan bij vaste aanbieders (die ik in prijsvergelijkers kan vinden).
Op zich is het niet raar dat Zonneplan voor een scherp geprijsde accu graag wat terug ziet. Maar wat ik in de communicatie van Zonneplan mis, is dat ze hun netwerk met accugebruikers ook willen/kunnen inzetten voor het afvlakken van toppen en dalen in het TenneT netwerk. Voor deze dienst worden ze ook betaald. Het is interessant om te horen hoeveel van deze geldstroom terugvloeit naar hun gebruikers.
Klinkt als een VPP. Maar buiten dat: die korting is eenmalig, de mogelijke winst/marge die ze maken loopt door tot het einde van de accu. Ze geven die scherpe prijs niet als dat tweede niet meer oplevert.
Baas in eigen meterkast ben ik volledig met je eens. @@KetelKlets
11 หลายเดือนก่อน +1
Wat bedoel je nu precies? Wil je weten hoeveel Zonneplan hier zelf al verdiend? Stel je dat soort vragen ook aan de winkel eigenaar als je een nieuwe tv gaat kopen?
Wachten wachten wachten zolang je kunt uitstellen worden accu’s alleen maar beter en goedkoper…. Warm water voor douchen kun je hele jaar gebruiken en is in feite ook een accu… let op warmte verliezen… koning hierin is de Nestor.
@Go2Results Bij aanschaf van de zonnepanelen hebben wij ook een vlakkeplaat zonneboiler erbij genomen, die warmt direct warm water op voor de douche, met een voorraadvat van 200 liter. Dat werkt prima in het voorjaar, zomer en herfst. Een zonnepaneel heeft een rendement van 15 a 20 % Een zonneboiler een rendement van bijna 100 %
Dank je wel Rik. De acculeverancier was erg vaag over business case en gedwongen winkelnering. De combinatie Sessy - Frank Energy lijkt beter. ook zijn ze vaag.
Handel in onbalans is iets waar je als particulier - naar mijn mening - niks te zoeken hebt; het is namelijk een puur speculatieve markt die snel kan verdwijnen als grootzakelijke accu's online komen.
Mee eens; deze blackbox aan accu is puur stuurbaar door hun, je levert aansluiting en ruimte in richting je energieleverancier en zit ermee (gedurende terugverdientijd) eraan vast. Bovendien vind ik het voorgestelde rendement wankel [niet na te gaan, afhankelijk van AI van Zonneplan] en te laag de garantiebepalingen nogal vreemd: servicecontract korter dan je [mogelijke] terugverdientijd
De vendor lock-in heeft een reden, en dat is het handelen op de onbalansmarkt. Zo heb je met een Sessy meen ik een contract bij Frank Energie nodig om op onbalans te kunnen handelen. Je bent vrij om een Zonneplan Nexus i.c.m. met een andere energieleverancier te gebruiken, maar dan heb je die hoge Powerplay opbrengsten niet en zul je zelf voor 'slimme aansturing' (bijv. handelen op day-ahead uurprijzen) moeten zorgen. Van een terugverdientijd van 5 jaar (rendement over 2023 was €2000 voor de 20 kWh versie) is dan natuurlijk geen sprake meer. Zonder salderen zal de terugverdientijd ook oplopen want voor afname van het net betaal je dan 13 cent EB en dat tikt aardig aan.
Ik lees op Tweakers dat sommige mensen in een nieuwbouwhuis en dure 3x35A aansluiting krijgen ivm de warmtepomp. Ik neem aan dat dit nodig is voor het opvangen van piekverbruik. Is zo'n batterij geen oplossing om met een lichtere aansluiting weg te komen? Omdat je een deel van de stroom daar uit kan halen ipv van het net. Scheelt €1000 per jaar.
Ja klopt maar mbt de prijzen: die dalen natuurlijk pas nádat er voldoende 'first & early adopters' zijn geweest. Ofwel als iedereen op elkaar gaat zitten wachten, gebeurt er niet zo veel😉
Hoe zinvol (vwb terugverdientijd) is een thuisaccu op dit moment überhaupt gezien A) met de salderingsregeling het net als 'virtuele' accu fungeert en B) de spread van de EPEX is afgevlakt
Deze batterij stuurt nauwelijks op EPEX maar vooral op de onbalansmarkt (bijv frequentiemarkt of intraday). Door in stand houden salderen zullen onbalansprijzen waarschijnlijk juist gaan toenemen. Daar zal deze batterij van profiteren.
Dit video maakte me wel nieuwsgierig. Even naar de site van zonneplan. Leuk dat ze op de startpagina hun actuele uurtarief tonen. Minder leuk: die is 3cent hoger dan wat ik bij Tibber heb !?! En de prijzen voor hun akku worden getoond zonder BTW. Als je daar BTW optelt wordt het opeens minder aantrekkelijk...
Voor de volledigheid, ze geven duidelijk aan dat ze je helpen met het terugvragen van de btw. Voor mij nog steeds niet interessant omdat ik niet verplicht vast wil zitten aan 1 leverancier.
@@KetelKlets Je zei al in de video: als je dan later wisselt van aanbieder dan kunnen/willen ze niet meer je akku aansturen op dynamische tarieven. Dan verlies je dus de voorwaarde waarop je de BTW terug hebt gekregen? Hoe lang zit je dan feitelijk vast aan zonneplan om te voorkomen dat je je BTW alsnog moet betalen? Of kijkt de overheid niet hoe lang je aan de voorwaarden voor BTW teruggaaf voldoet?
@@jeroenvd89 Maar kan beter. Als je kijkt naar Sessy, dan is die goedkoper. Heeft wel het nadeel dat je geen 10kW kunt laden/ontladen. Maar: wie heeft zoveel vermogen nodig? Voor de volledigheid: ik heb van Sessy 15kWh akku op 3F, kan 6.6kW laden en 5.1lkW ontladen, voor 9950Eur. (incl BTW, kan ook terug gevraagd worden) Door hun open API kan ik de akku volledig zelf aansturen. En ik zit nergens aan vast.
Iedereen kijkt natuurlijk naar het kosten en baten plaatje. Prijzen zijn relatief zoals blijkt uit de ingestorte zonnepanelen handel. 50 euro voor een 400 paneel is nu bijna de norm terwijl dat 200 euro was. Je vindt nog genoeg oude advertenties die dit ondersteunen. Halvering vd de accuprijs van nu lijkt mij reëel en soortgelijke aanbieders als Zonneplan zullen er zeker komen. Kortom, het kan zeer lonend zijn om de kat nog even uit de boom te kijken. Daar kun je niet tegenop werken lijkt me.
Goede reactie! Ik had zelf ook al dezelfde "gevoelens" en herkende de opmerking van de Iphone ook direct! Dat was een drama. Je moet altijd zelf kunnen kiezen waar je de diensten afneemt. Wat ik overigens ook in het verkooppraatje van Zonneplan mis is wat er gebeurd wanneer de peak shaving op grote schaal gaat gebeuren doordat eigenaren hun zonnepanelen uitzetten i.g.v. negatieve tarieven bij dynamisch. Logischerwijs zouden de tarieven dan minder moeten gaan schommelen dan dat nu het geval is economisch gezien. Overigens krijg je zelf weinig terug m.b.t. het ontlasten van het net, waar juist de grootste kosten zitten (qua aanleg/onderhoud) en waar dit idee op gebaseerd is. Die vangt de leverancier in euro's voor het grootste deel (in dit geval Zonneplan, maar daar zijn er meerdere van). Het is niet voor niets zo dat dit product zo goedkoop in de markt gezet wordt. EUR 9k voor 20 kWh is voor een volledig systeem redelijk goedkoop. Bij zelfbouw is het goedkoper, maar dekt je verzekeraar het niet, dus kan goedkoop zomaar eens duurkoop zijn. Persoonlijke vraag: Ik ben nu bezig met een warmtepomp voor mijn woning i.c.m. een dynamische energie contract. Nu lever ik nog terug (ongeveer 1700-1900 kWh). Nu de afbouw van de salderingsregeling vertraging op loopt en de salderingsregeling over de jaaropgaaf gaat, is het dan handig om mijn omvormer (solar edge) niet uit te zetten en ongeveer 500 kWh bij te betalen t.o.v. 1200 kW gas, of juist wel van de negatieve energietarieven gebruik te maken zoals je eerder al uitgelegd hebt in een video? Uiteindelijk is het altijd een besparing, maar ik kan dat niet goed terug vinden hoe hiermee omgegaan wordt.
Waar haal je “weinig terug mbt het ontlasten van het net” vandaan? Lees eerst meer, een goede start vind je op het tweakers forum als je echt geinteresseerd bent zonder te roepen
M.b.t. Tweakers wordt er zoveel geroepen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. No offence naar jou toe, maar soms staan daar echt goede en informatieve input op maar vaak ook niet. Het is ook niet voor niets een hot topic. Ik ben ook maar een thuishobbyist die voor mijzelf aan het bekijken is wat nu verstandig is om te doen. M.b.t. je opmerking. Een aanbieder gaat jou niet hetzelfde vergoeden tenzij het wettelijk verplicht is. Zij zijn zoals alle bedrijven op aarde om winst te maken. Energiemaatschappijen krijgen betaald voor netcongestie, omdat verzwaring van het net extreem duur is en met name wat belangrijk is jaren gaat duren om werkbaar te krijgen. Omdat de prijzen per minuut bepaald wordt is het voor een particulier niet inzichtelijk. Ik vind de prijs van de accu's eigenlijk te goedkoop voor een slim apparaat. Economisch gezien moeten zij er iets extra's aan overhouden. Qua vergoeding van netcongestie zal dat zeer waarschijnlijk 70-80% zijn voor de energieleverancier. Al hou je er zelf ook geld aan over en heb je een backup wanneer nodig. Dat is namelijk voor een particulier niet te controleren voor zover ik weet. Zelf ben ik ook lerende/uit aan het zoeken hoe en wat. Dus als je betere info hebt waar ik mijn kennis op peil kan brengen, graag! Feedback en info is altijd welkom!
@@jeroenvd89 Die toevoeging "als je echt geïnteresseerd bent zonder te roepen" vind ik onnodig bot. Ik lees elders ook dat je het 'schokkend' vindt dat mensen zich te weinig in de materie verdiepen. Leg dan even uit aan de OP hoe het zit, in plaats van met de rode kaart te zwaaien.
@@ProMace het is ook schokkend hoe weinig mensen echt informatie opnemen voor iets te gaan roepen. En hoe het zit kan hij bijvoorbeeld vinden in het topic waar ik naar verwijs, open toegankelijk
Nee, ik ageer hier tegen een investering die je in de toekomst belemmert om een vrije keuze te maken. Lees: je kunt wel overstappen, maar dan mag je in feite je investering afschrijven.
@@KetelKletsOh dat is jammer ik zou het wel toejuichen. Op het einde van de Video zeg jij : Heel mooi product, maar niet voor mij. Dan kan je in de volgende video's over energieleveranciers toch ook het omgekeerde doen. 👍👍
@@MrTubertub Of een energieleverancier een goed aanbod heeft hangt helemaal af van je eigen verbruik en je eigen situatie. Maar geen enkele energieleverancier zet je 'klem' voor jaren en jaren, hooguit met een 'vasteklantenkorting' maar meer ook niet. En je hebt geen duizenden euro's hoeven betalen om jezelf in te kopen, dat is het verschil.
Accu in nl is geen optie, te lage capaciteit en te weinig opbrengst van de zonnepanelen in de winter, hier in zuid amerika wel zeker een optie, hooguit 2 dagen te overbruggen maar in nl zou de overbrugging (zeker in de winter) veel langer dienen te zijn en dat is in mij optiek niet haalbaar, althans nu nog niet
Ook in de winter heb je in NL wel wat aan een accu (wanneer je niet/minder kan salderen). Alleen is het natuurlijk niet die 100%. Bijvoorbeeld als ik werk overdag in januari op weekdagen, ben ik niet thuis. De thuisaccu laadt gerust nog een paar KWh in de accu die je 's avonds kan gebruiken. Of je bent een weekend weg/wintersportweek, heb je toch je lekstromen vergoedt gekregen door je accu. Ik zie vaak genoeg dat in midwinter mijn oude meter netjes terug draait op de dag, of te wel dan heeft een accu zin.
Beter nog. Solarcharger /omvormer /accu van verschillende leveranciers nemen. Een goede installateur kan dat wel. Alles van een merk is gewoon heel erg duur en zoals je kan zien zitten er ook weer halen en ogen aan.
Wat denk ik nog belangrijker is : Je hebt absoluut geen zeggenschap over hoe je de accu gebruikt! Je kan en mag dus niet zeggen ik lever nu niks terug want ik wil bijvoorbeeld mijn auto accu opladen later op de dag. Zonneplan beslist dit volledig voor jouw. ( dit naar aanleiding van vragen aan zonneplan )
Die worden inderdaad tenminste geoptimaliseerd voor eigengebruik Zonneplan gaat daar het liefst totaal aan voorbij en optimaliseerd naar binnenhalen en verkopen
11 หลายเดือนก่อน +2
Je zit niet vast aan zonneplan. Je kunt de accu aanschaffen en gewoon van energie leverancier overstappen. Je kunt dan alleen niet meer gebruik maken van hun platform. Dat vind ik nog niet zo gek. Ik heb al heel veel videos bekeken van enthousiastelingen die met een thuis accu experimenteren, maar nergens zie ik een waterdicht businessmodel. Wat zonneplan aanbiedt belooft een relatief korte terugverdientijd van 5 jaar. En dat is gebaseerd op keiharde data uit 2023. Net stabilisatie is een groot probleem en zal de komende jaren alleen maar toenemen. En levert het plan na een aantal jaar toch minder op dan verwacht, dan zet je je deelname met een druk op de knop in app uit een gebruik je de accu als een normale accu.
Als ik kijk naar de laatste 3 maanden, dan geloof ik niet dat je op jaarbasis 1500€ verdient. De prijzen afgelopen maanden was echt centen werk qua verschil tussen duurste en goedkoopste uren. Ik vind 5 jaar terugverdientijd zeer royaal. Is die data ergens te vinden?
Je kunt geen 'keiharde' data uit het verleden projecteren op de toekomst bij een dynamisch product. Zijn we de Grote Financiële Crisis nu alweer vergeten?
11 หลายเดือนก่อน +1
@@KetelKlets waar baseer jij een prognose dan op? Het voorgestelde rendement is gebaseerd op data uit 2023 en is naar beneden bijgeschaald. Met alle kennis die zij hebben van de onbalans markt en wat de vergoedingen zijn die daar mee samenhangen, geven zij deze prognose. Je kunt natuurlijk ook een accu aanschaffen en zelf gaan klooien met dynamische prijzen, maar je weet zelf dat dat nauwelijks wat oplevert. Gek genoeg zijn er heel veel mensen die die route wel bereid zijn te bewandelen.
11 หลายเดือนก่อน
@@willemjanwithaardaar zit de verdienste ook niet. De verdienste zit in het ontvangen van een vergoeding voor het meehelpen aan het stabiliseren van het net. Dat staat volledig los van het verschil in uurtarief. Daar ga je een accu nooit mee terugverdienen. Zoek even naar Q&A Zonneplan op TH-cam. Daar leggen ze alles uit.
Geloof maar niet dat je die accu in 5 jaar terug verdiend hebt. Veel te rooskleurig. Zoals alle zonnepanelen installateurs het ook altijd veel te rooskleurig inschatten om de klant binnen te hengelen.
Als ik nu nog aan zonnepanelen zou moeten beginnen dan zou ik het niet op het net aan laten sluiten, maar een "off grid" systeem met accu's en dan een deel van de apparaten in huis vanuit die accu's voeden. Ik zou ook geen systeem (of in de toekomst) een laadpaal nemen van een energie leverancier vanwege ingebouwde software die zo geprogrammeerd is dat het in je nadeel is. De laatste "ontwikkelingen" in de "kosten" van de energie leveranciers vanwege het terugleveren maken dat mensen helemaal geen vertrouwen meer hebben in wat voor zonnepaneel of thuis accu systeem dan ook. Ik zou een systeem kiezen van een onafhankelijke producent, ik zie dat Victron Energie heel populair is bij boot en camper eigenaren, en ook bij mensen die ergens een stuk land hebben gekocht in Portugal, Spanje, Bulgarije enz.
Veel omvormers kunnen in 'eilandbedrijf' werken, maar je komt in Nederland de winter niet door vanwege de lage zonstand en aantal zonuren in de winter.
Wellicht is het toch nuttig om eens een video te maken over het Zonneplan-concept Rick. Want het is lastig om de bomen en het bos te (onder)scheiden in de meer dan 200 reacties op deze video. Zou je op deze manier bijdragen aan het stabiliseren van het net, dan is dat toch meegenomen. Verdien je er wat aan, dan is dat ook meegenomen. Zou het alleen maar geld kosten, dan moet je het natuurlijk niet doen.
Waarom zou ik überhaupt een accu kopen? Als je geen zonnepanelen hebt dan kun je er iets mee verdienen maar ik verdien er niets mee. Opladen als de prijs negatief is. En dan ook volop terug leveren. Dat is de enige manier om er iets aan te hebben. Maar draagt maximaal bij aan de netcongestie. Zonder zonnepanelen snap ik de terugverdientijd met zonnepanelen helemaal niet interessant.
Dank voor je mening. Hier wordt de zonneplan accu 15 april geplaatst. Als het grootste deel van de reageerders gelijk heeft is dat een erg slechte deal. Nou ja we gaan het zien.
@@KetelKlets Hi ketelklets leuk dat je even reageert. Natuurlijk hoop ik dat het wat oplevert. Een gedeelte van de winst behaal ik nu ook al door de ev te laden tegen de goedkoopste uren. Maar goed of de ZP accu me wat gaat opleveren gaan we zien. Ik vind het vooral een leuk idee en concept dat er voor mij op de onbalansmarkt gehandeld gaat worden met mijn accu. En ook bijdragen aan net stabilisatie vind ik een aangenaam idee.
De winst met de dynamische balans dienstverlening die in 2023 behaald is geeft ook 0 zekerheid dat dit rendement komende jaren ook gehaald wordt. De terugverdientijd die ze berekenen is dus gebaseerd op een enkel jaar, zonder dat ze weten of jij je investering terug kunt verdienen voordat hij afgeschreven is. Aanvullende is mij niet inzichtelijk gemaakt hoeveel zonneplan zelf verdiend aan de netbalansering. En of het gebruik van het Nexus platform in de toekomst gratis blijft. Twee zaken die ik zeker zou willen weten voordat ik mezelf inkoop in een eventueel verdienmodel.
Ze schrijven een bedrag in euro's wat je jaarlijks aan rendement gaat halen terwijl het wordt behaalt met een dynamisch product. Dat is hetzelfde als een aandelenbroker die bij aanvang al aangeeft hoeveel beurswinst je gaat maken per jaar. Beide is geheel afhankelijk van de markt en je eigen gedrag.
@@KetelKlets precies dat. Ik geloof best dat er waarde zit in het energienet (en de onbalans daarin). Maar dan moet het product wel met het volledige verhaal aangeboden worden.
11 หลายเดือนก่อน +3
Hebben jullie de live Q&A van Zonneplan bekeken op TH-cam? Daar worden veel vragen beantwoord
Natuurlijk biedt het geen zekerheid. Ze berekenen een terugverdientijd van 5 jaar. Dat is dus 20% rendement, dus mag je best kritisch zijn. Nergens bestaat gratis geld. Alleen begrijp ik niet helemaal de opmerking over een volledig verhaal. Alsof die gebruiker exact gaat doorrekenen wat TenneT/Liander per minuut gaan vergoeden bij onbalans en in hoeverre dat dat rendabel is. Dat is een glazen bol, niemand weet het.
Nog een extra headsup als je de batterij hebt en je wilt verhuizen: Als je gaat verhuizen, kun je ervoor kiezen om de Nexus thuisbatterij mee te nemen naar je nieuwe woning via onze verhuisservice. Maar let op, dit is in veel gevallen niet goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe batterij. Een andere optie is om de batterij te verkopen aan de nieuwe bewoner. De nieuwe bewoner neemt dan jouw rechten, zoals de garantie, over. We raden in alle gevallen aan dat de nieuwe bewoner de batterij overneemt. ... zelf doen? bij Zonneplan is het beleid dat alleen onze eigen gecertificeerde installateurs de Nexus thuisbatterij mogen installeren. Dit is om de kwaliteit en veiligheid van de installatie te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de garantie geldig blijft. Het is dus niet mogelijk om de installatie zelf te doen, ook niet bij een verhuizing. Hard pass 😂
Dat had ik nog niet eens gezien. Iedereen die ooit een huis heeft verkocht weet dat je enorm afschrijft op alles wat je achterlaat, als je er al wat voor krijgt. Sterker nog, de nieuwe koper kan zelfs eisen dat een item eruit gaat voordat zij erin gaan. Toen in ons huis een grote gashaard aanwezig was die ze mij wilden verkopen heb ik ook afgedwongen dat die hele haard eruit ging voordat ik tekende. Op hun kosten uiteraard. Conclusie: je zit dus niet alleen 'klem' qua energiecontract, maar ook qua fysieke bewegingsvrijheid en dientengevolge het recht op garantie.
Wat een onzinnige analyse. Deze accu schaf je niet aan voor de dynamiche prijzen of je zonnepanelen. Via zonneplan kun je deze inzetten voor de onbalansmarkt op het net dan is er opeens 4x zoveel mee te verdienen en maakt de terugverdientijd opeens totaal anders. Als prive persoon kun je dat niet, op de onbalansmarkt kun je pas aan de slag met een vermogen groter dan 1000 kwh opslag.
Ik betwijfel of je die opbrengst lang genoeg vol kunt houden om überhaupt break-even te spelen, wetende dat er al voor 68 GW aan aanvragen voor (groot)zakelijke accuopslag klaarliggen bij de netbeheerders. Als dat (zelfs maar deels) online komt, hou je als particulier geen businesscase meer over. Maar zelfs als je toch denkt dat er wel marge overblijft, wacht dan nog even op partijen als Bliq e.a. die dit jaar ook onbalans handelen gaan aanbieden, maar dan zonder gedwongen winkelnering bij een stroomaanbieder.
Als dit zo is, dan loont het straks weer steeds beter om nog meer zonnepanelen te nemen. Als al die accu’s het net volledig stabiliseren verdwijnen straks ook de teruglever kosten waarschijnlijk.
@@KetelKlets Eens, hopelijk heeft het steeds groter groeiend aanbod stabiliserende accu's dan wel een toenemend dempend effect en worden de marges kleiner omdat de onbalanskosten lager worden? Door die accu's gaan namelijk steeds beter vraag en aanbod op elkaar aansluiten. Of denk ik verkeerd?
Een waardeloze video Rick. Normaal ben ik enthousiast over je werk maar hier sla je de plank finaal mis. De onbalans markt is normaal ontoegankelijk voor consumenten. Je moet er een licentie voor hebben en een minimale batterijcapaciteit. Zonneplan verkoopt hier niet een accu, maar de dienst om toegang tot de onbalansmarkt te krijgen. Dit kun je simpelweg niet bij alle leveranciers kopen omdat ze niet allemaal deze licentie hebben. Zeer vernieuwend, uniek product. Je kiest hiervoor of niet. Toen de eerste smartphone uitkwam kon je die ook niet bij andere aanbieders kopen.
Nee dat kan niet, want je kunt niet zelf bieden op de onbalansmarkt bij TenneT. Je hebt dus een tussenpartij nodig. Dat kan wel een andere partij dan Zonneplan zijn, maar die zitten meestal niet te wachten op een particuliere klant. Of willen in ieder geval ook dat je stroom bij hen afneemt.
@@AirgunNL nee dat klopt. Maar je kunt wel gebruik maken van load shift en peak shaving omdat je storage in eigen beheer hebt. Daarnaast kun je wel degelijk handelen door terug te leveren wanneer tarieven hoog zijn. hoewel ik persoonlijk daar tegen op ben
Hij slaat de plank helemaal niet mis. Conclusie van het verhaal is dat hij nooit vast wil zitten aan een energieleverancier en daarin heeft hij gewoon een punt. Ik snap daarnaast je verhaal ook totaal niet. Zonneplan verkoopt geen accu? Die 8000 euro betaal je voor de dienst? Je koopt gewoon een accu en daarbij kan je van hun diensten gebruik maken. Leg eens uit waarom hij de plank volledig mis slaat, want dat wordt mij totaal niet duidelijk na het lezen van je verhaal.
Zonneplan heeft bij mij enorm afgedaan, ik heb ze benaderd voor een offerte om zonnepanelen te leggen, en ze weigerden om meer dan 6 panelen in te plannen. Uiteindelijk met een ander bedrijf in zee gegaan, en heb er 10 laten leggen 🎉
@@chewmonkey89 ze vonden mijn dak wat lastig (meerdere dakvlakken). Misschien ook net de verkeerde accountmanager. Uiteraard is mijn ervaring ook maar N=1
@@raskalthefirst tegen mij zeiden ze: "meneer, u hebt er maar 8 nodig." Toen zei ik: "ik wil zo veel mogelijk, want ik kan maar 1 keer BTW terugvragen en bijleggen kost ook weer geld"(2021) Toen zeiden ze: "Ok, op uw dak passen 24, misschien 26 panelen. Ik stuur u hiervoor een offerte."
Noem eens een concurrent dan die op die op DIT moment ook op de onbalans markt werkt? Koppel? Je kan gewoon kopen en dan niet met powerplay mee doen. Dan nog is het een spotgoedkope batterij ten opzichte van andere losse producten. Zeg eens waar kun je 20kWh voor minder dan 8000 euro krijgen? Ik zie graag de links hieronder verschijnen.
@@HermanWillems Batterij via NextEnergy op onbalans binnenkort ook. Zonder Powerplay is de Nexus een domme batterij, die zich (nog) niet met eigen software laat managen. Bruikbare capaciteit is trouwens 18 kWh, en minder dan 8000 euro is overigens ex btw. Nog meer nadelen horen: de warmteontwikkeling bij een vermogen van 10kW is 0.5 Coulomb (dat valt niet te compenseren met simpele ventilatoren0 terwijl 0.2 is voor een lange levensduur de grens. Over levensduur gesproken: als Powerplay flink aan het spelen, kost je dat zo 3 cycli, is dat elke dag het geval dan leeft je batterij nog maar net 6 jaar waarbij je pas na 5 jaar hopelijk quitte gaat spelen.
@@krasje28 🫡🫶 wat jij zegt mss jaa. Ik zie 2 comments...1 heeft hij t over Zonneplan....de ander over Firma Zonneplan.....t kan net zo goed een b.v. zijn 😅🫠 maarja wat weet ik ervan 🤔. Bedankt voor je comment in ieder geval krasje. Humor houdt mij dan weer op de been 🤣🤣🤣✌️. Geweldig ⚘️🫡 Edit: houd is met dt...houdt 🫣🤣
Er staat nu al 68 GW (!!) aan accuopslag op de wachtlijst bij de netbeheerders: solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i36719/10-000-bedrijven-in-de-rij-voor-teruglevering-stroom-68-gigawatt-batterijen-op-wachtlijst
Alleen al om die reden ben ik erg terughoudend met het doen van voorspellingen over de opbrengst van handel op de onbalansmarkt.
Bedankt 👌 t blijft me verbazen hoe iedereen eigenlijk de minder slimme en of voorgelichten, een pootje wil haken. We zijn allemaal dankbaar voor jou kanaal en wat jij er mee doet Rick 🙏. Mijn dank is in iedergeval groter dan ik je kan laten zien 🫶👍👊💪
👌👍🤏
Goede feetback, even uit een andere hoek een reactie is altijd belangrijk en ik ben wakker geworden, bedankt 👍👌
Je bent woke als het ware?
👍✌️🤏
Nu de voetjes vooruit zullen we maar zeggen. 👣
Onderzoek CE Delft : _"Er is op dit moment alleen geen rendabele businesscase voor het opslaan van energie en handel door middel van een dynamisch energiecontract; ook niet met de afschaffing van de salderingsregeling en dubbele energiebelasting."_
Dank ook weer voor deze video.👍 In deze snel veranderende markt, en regelgeving overheid, zal ik me nooit voor lange tijd verplicht ondergeschikt maken aan een leverancier die over mijn spullen wil gaan.👍
Klopt, ik was er 1 van :) Dank voor je onafhankelijke review!
Zou je wellicht wat dieper op het aangeboden verdienmodel kunnen ingaan? Het blijft mij namelijk onduidelijk op welke verschillende energiemarkten Zonneplan nu de marge en inkomsten voor de gebruiker / eigenaar creëert. Dank!
Wellicht helpt het om dat aan Zonneplan te vragen? 🙂
Ga eens kijken op het forum van tweakers in het topic “is een thuisbatterij iets voor mij?” komt uitgebreid aan bod 👍🏻
Is al genoeg informatie over op het internet. En Zonneplan heeft dat al vaak genoeg aangegeven. En zelfs in een Q&A op video aangegeven, en in PodCasts en weet ik het.
Bedankt, wat is jouw mening over DynaPods? Daar kun je mee handelen met energie ( laag inkopen en voor hoog tarief terug verkopen) lijkt me interessant.
Misschien wel ff verschil tussen day-ahead vs spot prijzen uitleggen. Met alleen day ahead wordt het moeilijk om je batterij terug te verdienen. Door de belasting is het prijsverschil niet hoog genoeg
Nou heb maar eens overlegd met zonneplan en ben een aanvraag gestart voor een 20 kw uur accu.
Waarom. Saldering gaat eraf.
Wat blijkt de accu is te gebruiken met een andere p1 meter.
Ook kan de accu gebruikt worden zonder contract. Nu nog niet maar in de toekomst wel.
Ik wacht op een schriftelijke bevestiging hiervan. Dan ga ik het aanschaffen.
Vraag: is het slim om een zonneplan contract (alleen stroom) at te nemen met een bestaande (geen zonneplan) PV installatie? Gezien de tarieven lijkt dit aantrekkelijk maar is dit ook echt zo?
Toch even dit: Kun jij voor 8000 euro inclusief installatie. Een thuisbatterij kopen met 20kWh ZONDER onbalans markt? Dan is het toch alsnog een goede deal? Ook zonder de connectie met zonneplan? Eens ?
Kan ik niet beoordelen, ik weet niet wat de OEM producten los kosten.
Goede deal? Ten opzichte van wat? De terugverdientijd (als het je daar om gaat) is veel te lang wanneer je een accu alleen maar aanschaft om je eigen stroom in op te slaan. Per saldo is iedere aanschaf in zo'n geval te duur.
Dat weet je pas over een jaar of 10 als de accu is versleten. Misschien verdubbelt Zonneplan volgend jaan zijn leveringskosten wel.
@@geertterharmsel Ja, en daar zou natuurlijk heel erg slim zijn van Zonneplan. 🥴
Een pylontech 5,12 kwh Lifepo accu kost momenteel gemiddeld 1859 euro incl btw. Dan heb je nog geen omvormer maar heel ver duurder kom je niet uit met de 10kwh versie dan 5999 ex
Ik heb een zonneplan systeem. (nog) Geen batterijen. Is een batterij met slim energiebeheer eigenlijk überhaupt wel een goede optie?
Het nadeel wat je noemt herken ik en is een behoorlijk nadeel. Wat ik ook mis is de mogelijkheid tot een noodstroomvoorziening wat met het zonneplan systeem ook niet kan. Nu zullen andere zeggen dat dit niet vaak of niet gaat voorkomen. Toch maak ik me sinds ik van het gas af ben daar wel zorgen om. Wat is mis in je video is dat je twee keer zegt dat je het een mooi product vind waar ik me ook in herken maar wat maakt dat jij het een mooi product vind. M.a.w. wat zijn de voordelen van het zonneplan systeem in jouw ogen. Mij spreekt het idee aan dat we op deze manier met een hoop thuisaccu's een deel van het netwerk kunnen ontlasten. Ik kan daar niet aan rekenen maar zie er wel een deeloplossing in voor het netwerk in Nederland. Dank voor je video's zeer leerzaam
Dat je je pas zorgen maakt om noodstroom sinds je van het gas af bent is een foute conclusie: een cv-ketel doet ook niks zonder stroom (pomp draait niet, elektrische ontsteking doet niks, driewegklep beweegt niet enz).
Het mooie van de zonneplan accu vind ik dat die modulair stapelbaar is, daar komen de andere merken nu pas mee.
@@KetelKlets , klopt allemaal. Wat ik probeerde te zeggen is dat die gedachte me toen pas overkwam en ik was er ook al snel achter dat het een denkfout is. Dank voor je aanvulling.
Goede analyse. Daarbij is het ook waard om te vermelden dat Zonneplan door deze Accu kan fungeren als VPP (virtual power plant) wat wil zeggen dat zij van netbeheerders een riante vergoeding krijgen voor het balanceren van het netwerk. Op zich mooi alleen zouden ze die vergoeding volledig moeten doorgeven aan de eigenaar van de Accu en niet slechts 5%
Wil je uitleggen hoe je aan die 5% komt?
Ja dit is inderdaad het interessante aan deze propositie. Powerplay, als je er meer over leest begrijp je dat het meerendeel van deze vergoeding naar de eigenaar zal gaan. Ze doen tevens aan underpromise, overdeliver. Wil je echt een goede analyse dan kun je beginnen op forum van tweakers
@@jeroenvd89Dat weet je pas over een paar jaar.
@@KetelKlets prima. Maar lees eerst maar wat meer. Het spijt me, ik vind jouw videos zonder uitzondering leuk om te kijken maar hier ga je toch echt te kort door de bocht. Fijne nacht
@@jeroenvd89 Kan je dat toelichten?
Ik ga volledig mee in je redenatie maar aanvullend heb ik nog een paar problemen met de Nexus batterij van Zonneplan (ik heb een dynamisch contract bij zonneplan en ben daar verder heel tevreden over).
Wat ik mis bij de Zonneplan accu is een noodstroom instelling bij uitvallen van het grid.
Wat ook niet kan is Peak-shaving.
Om die reden ben ik naar een Victron Multiplus 2 aan het kijken.
Waar ik mijn bedenkingen over heb is de conversie verliezen (ongeveer 10-20%). Wat er volgens mij gebeurt is dat je Slimme meter de werkelijk afgenomen en teruggeleverde hoeveelheid energie registreert maar de zonneplan thuisaccu alleen het volgens de Nexus accu teruggeleverde aantal KWh verrekent met je stroomverbruik. Zo zitten dus alle conversie verliezen in je slimme meter (dat betaal jij) en word er op de markt gehandeld met de opgenomen en teruggeleverde stroom uit de accu. Jij draait dus op voor de verliezen en je denkt een mooi rendement te halen met die accu terwijl stiekem je stroomverbruik omhoog gaat.
Volgens mij mag dat niet, je slimme meter is de _single point of truth_ voor de netbeheerder en die geeft het verbruik door aan de energieleverancier. Losse meters zijn daarbij niet toegestaan voor facturatie.
Noodstroom.. hoe vaak denk je daar gebruik van te moeten maken? En wat draagt dat bij aan je terugverdien tijd?
@Een airbag, hoe vaak denk je daar gebruik van te maken? Die ene extra onderbroek in je reiskoffer, hoe vaak gebruik je die echt? Als je het wél nodig hebt ben je er *heel* blij mee.
Op zich goede analyse. Maar Rick had gelijk mbt de facturatie. Alleen de meter mag gebruikt worden. verder zou ik je wel een tip gegeven mbt de Victron. 1) zorg ervoor dat je geen cloud toegang nodig hebt voor de ESS. 2) kijk naar andere producten die wel in onbalans 3 fasen kunnen leveren
@@KetelKlets het mag dan misschien niet maar op de 1 of andere manier moet je inkoop en verkoop via de Nexus batterij apart gefactureerd worden van je stroomverbruik. Om die reden heeft zonneplan ook een 4g dongel in de Nexus gebouwd om dat te kunnen verrekenen... En juist daar gaat het volgens mij fout in het nadeel van de huisaansluiting.
Schokkend hoeveel er in de comments zomaar geroepen wordt zonder uberhaupt maar iets aan informatie te hebben gelezen. 95% van de opmerkingen/vragen zijn gemakkelijk terug te vinden in diverse communities. Ik ben benieuwd hoe jullie allemaal over een jaar staan te kijken
Voorlopig blijft het salderen in stand, dan heeft zo'n thuisaccu nog niet zoveel zin, bovendien is het in de wintermaanden toch veel te weinig tenzij je een enorme overcapaciteit op je dak hebt. Als genoeg mensen zo'n accu hebben om lekker te profiteren van dynamische prijzen gaan die prijzen vanzelf weer egaliseren en heb je er nog niks aan. Die opslagcapaciteit kan veel beter in het net worden ingebouwd dan bij de mensen thuis, dan kunnen de stroomprijzen gewoon gestabiliseerd worden en weet je ook waar je aan toe bent. Wind is er bijna altijd wel op zee dus die kan prima worden opgeslagen en whatever technologie daar het beste voor geschikt is op momenten dat er overcapaciteit is.
Je weet dat de accu van Zonneplan juist bedoeld is om het grid te stabiliseren en dat je daar geld voor krijgt. Heeft niks met je zonnepanelen te maken of salderen. Dat is juist het punt met deze accu in combinatie met powerplan van zonneplan.
@@Dopvleugel het heet zonneplan....
@@D1N02 en toch heeft @M.itcchh gelijk. Als je je daadwerkelijk inleest zul je het begrijpen. Tweakers forum is een goed startpunt
@@Dopvleugelmaar het stabiliseert juist helemaal niet. Als het alleen stabiliseert verdien je nooit iets terug.
@@R0yk3als je betaald krijgt voor het stabiliseren? zoals negatieve tarieven door overschot
Goed advies. Ik heb ook een hekel aan hardware die afhankelijk is voor de werking van servers/diensten van een leverancier. Je noemt dat bij overschakelen naar een andere provider de accu degradeert na een domme accu. Maar dat zal ook het geval zijn als de leverancier (in dit geval Zonneplan) failliet gaat of gewoon na x jaren besluit het product niet meer te ondersteunen. En je ziet dit steeds meer (deurbellen, auto's). Slechte ontwikkeling.
Dit klopt pertinent niet. Er is geen vendor lock, wil je niet van Powerplay gebruik maken (wat dit concept juist interessant maakt), dan kun je weg en je thuisbatterij net als alle andere aansturen hetzij met een kant-en-klare oplossing als Bliq of met wat handigheid in Home Assistant. Videos van Rick zijn leuk, onderwerpen zijn goed maar dit was wel heel kort door de bocht.
Misschien klopt het niet wat de accu van Zonneplan betreft. Maar de rest van mijn bewering/stelling klopt. (ik heb al een camera liggen die niet meer werkt omdat de fabrikant er de brui aan heeft gegeven.) En kijk naar de problemen van MOOF (fiets met snufjes). Deze is gelukkig -begrijp ik- gered door een andere fabrikant of via trucjes.@@jeroenvd89
@@jeroenvd89
Jouw bewering voorgelegd aan zowel Kiki AI als na een belletje met ZP. Wat je nu stelt klopt niet. Benieuwd wat Kiki zelf aangeeft?
"Sorry, maar de Nexus thuisbatterij kan alleen worden aangestuurd door ons eigen Powerplay systeem. Dit systeem is speciaal ontworpen om de batterij zo efficiënt mogelijk te laten werken en jou het beste rendement te geven. Het gebruik van andere software, zoals Bliq, wordt op dit moment niet ondersteund."
@@HHiTube dat moet je dan maar geloven; ik ben hiervoor verder gegaan dan Kiki, natuurlijk zegt ze dat, het doel is om mensen bij Zonneplan te houden. Maar wanneer je verder gaat vragen bij Zonneplan verwijzen ze zelf naar Bliq als alternatief. En dat is bijna plug&play.
Ik ben eigenlijk alleen benieuwd wat de medewerker aan de telefoon zei.
Zijn er ook batterijsystemen die :
1. Op 3 fasen werken zodat mijn warmtepomp ervan kan profiteren.
2. Ook stroom leveren als het net, hopelijk kort, een storing heeft.
Ik kan ze niet vinden....
Je hebt helemaal gelijk, na een dergelijke investering gedaan te hebben wil je niet gebonden zijn aan dit soort contracten. Er zit maar al te vaak een adder onder het gras.
Niet correct Rick, sorry.
Er is geen vendor lock anders dan het Powerplay Platform (handelen op onbalansmarkten) wil je dat niet of wil je helemaal bij ze weg dan heb je een relatief goedkope 10-20kWh batterij met krachtige 3F 10kW omvormer in beide kanten.
Overigens verwezen de Zonneplan medewerkers mij ook door naar Bliq als alternatieve aansturing mocht je echt weg willen of je bent hndig genoeg om met Home Assistant aan de slag te gaan. Niemand voorkomt je om op dynamische prijzen te handelen. Deze hele propositie gaat juist over onbalansmarkten en dat maakt het interessant.
Ik zou zeggen; lees nog eens wat topics op bijvoorbeeld tweakers forum er over door. Zie de de correctie video wel verschijnen! 👍🏻
Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken, koop gewoon meteen het juiste product. Veel succes om later nog een garantie te claimen of support te krijgen als je het product zelf helemaal hebt omgebouwd. Het aanbod as-is valt voor mij af om de redenen zoals aangehaald in de video.
@@KetelKlets ja nogmaals, niet eens. Dit is juist heel makkelijk gemaakt. Kijk serieus even op tweakers forum en/of webinar van Zonneplan hierover
@@KetelKlets bij vertrek bij Zonneplan val je terug op fabrieksgaranties van Pylontech (batterijen) en Solis. Gewoon marktconform. En “helemaal ombouwen” is echt heel weinig werk. Sterker; bij Bliq zul je dat toch moeten doen.
Ik kon over deze voorwaarden juist niet zoveel vinden. Waar lees je dit? Het lijkt me namelijk ook dat er straks meerdere batterij service providers zijn met standaard protocol zodat je kan wisselen.
@@KetelKletseens maar dan wel met de nuance dat het product juist stuurt op intraday prijzen en soms GOPACS. Daar heb je als particulier normaal geen toegang toe. Dus het product is niet te vergelijken met een eigen batterij met sturing op dayahead of max eigen gebruik. Met meerdere serviceproviders zou wisselen ook een mogelijkheid moeten zijn. Maar je hebt gelijk dat dit nog niet duidelijk is.
hoe zit het met "vendor lock-in". Net zo afhankelijk van ze worden als van Apple? Wat als ze faiilliet gaan? Of de tarieven enorm omhoog gaan? Welk alternatief heb je dan?
De rekening van een telco of energieleverancier komt a) elke maand terug en b) is aan verandering onderhevig. Een eenmaal gekochte telefoon blijft (zonder meerkosten) een telefoon, de apps blijven werken, zelfs als het bedrijf failliet gaat. Ik heb hier zelfs nog een werkende Windows Phone liggen, met apps en al, die prima werkt, terwijl 'Windows Phone' niet meer bestaat. Plus dat een telefoon geen investering is van bijna 10k die je elke paar jaar sowieso vervangt. Dat is het verschil.
@@KetelKlets tja, voor telefoon heb je gelijk, maar hoe zit dat met Zonneplan accu? Ik vermoed een vendor lock in.
@@roosder Vendor-lockin inderdaad. Een vanMoof situatie, de accu zal dan waarschijnlijk terugvallen zoals in het blokje tekst staat vermeld (alleen opslag van eigen zonnestroom).
Zo lang je mag salderen ga je een accu amper terugverdienen
Dat sowieso, maar dat was niet de vraag die ik kreeg.
Deze Zonneplan zou daarin dus anders zijn dan alle andere batterijen, omdat ze een dienst bieden die anderen niet bieden. Deze handel op de onbalansmarkt zou het dus wel terug te verdienen maken, met of zonder zonnepanelen
Doordat er gesaldeerd mag worden komende jaren zullen onbalansprijzen waarschijnlijk gaan toenemen. De opbrengsten van deze batterij worden dan ook juist hoger door het in stand houden van de saldering. Je moet deze batterij los zien van de eigen energiehuishouding.
hierdoor ben ik inderdaad van gedachte veranderd
Super bedankt voor je video, was van plan om bij hun een energie contract af te sluiten in augustus met een 20k thuisaccu, bedenk mij nu 2 x😬
Helemaal eens met je mening. Waar ik behoefte aan heb is een uitleg over de in en verkoop tarieven met een thuisbatterij in samenhang met de belastingen, wanneer deze wel en niet betaald hoeven worden. (lees ook saldering) icm opgewekte zonnestroom. Zonder thuisbatterij is een dynamisch contract met opgewekte stroom zinloos - kost geld. Als je rekenvoorbeelden wilt kan ik die toesturen.
Dat hangt er maar vanaf. Als jouw vaste energieleverancier met terugleverboetes komt aanzetten, dan kan een dynamisch contract zeker in het voordeel zijn; zij rekenen namelijk die boetes niet.
@@KetelKlets daar heb je zeker een punt. Blijft wel dat je met een dynamisch contract de energie relatief duur inkoopt in de avond uren en de teruglevering vrij weinig oplevert in de zomermaanden en zelfs negatief kan worden. Dit verschil in tarief zal jezelf moeten betalen, terwijl dit bij een vast contract niet aan de orde is bij de saldering. Wel interessant om de energieleveranciers met vast en dynamisch contract te vergelijken op basis van alle kosten. Ben benieuwd wat het verschil tussen afname en teruglevering max. bij een dynamisch contract mag zijn om op hetzelfde kosten nivo uit te komen van een vast contract.
Wij hebben flinke overproductie EN een dynamisch energiecontract. Dat levert meer op dan bij vaste aanbieders (die ik in prijsvergelijkers kan vinden).
Op zich is het niet raar dat Zonneplan voor een scherp geprijsde accu graag wat terug ziet. Maar wat ik in de communicatie van Zonneplan mis, is dat ze hun netwerk met accugebruikers ook willen/kunnen inzetten voor het afvlakken van toppen en dalen in het TenneT netwerk. Voor deze dienst worden ze ook betaald. Het is interessant om te horen hoeveel van deze geldstroom terugvloeit naar hun gebruikers.
Klinkt als een VPP. Maar buiten dat: die korting is eenmalig, de mogelijke winst/marge die ze maken loopt door tot het einde van de accu. Ze geven die scherpe prijs niet als dat tweede niet meer oplevert.
Baas in eigen meterkast ben ik volledig met je eens. @@KetelKlets
Wat bedoel je nu precies? Wil je weten hoeveel Zonneplan hier zelf al verdiend? Stel je dat soort vragen ook aan de winkel eigenaar als je een nieuwe tv gaat kopen?
Scherp geprijsd? Laat me niet lachen
Zijn er andere thuisbatterijen van 20kwh met een 10kw omvormer die incl installatie onder de 8k zitten dan?
Wachten wachten wachten zolang je kunt uitstellen worden accu’s alleen maar beter en goedkoper…. Warm water voor douchen kun je hele jaar gebruiken en is in feite ook een accu… let op warmte verliezen… koning hierin is de Nestor.
Klopt, maar warm water kun je niet terugverkopen aan het net, stroom wel.
@@KetelKlets klopt ook, maar een rvs boiler heeft theoretisch ook een veel langere levensduur zonder degradatie ;)
@Go2Results
Bij aanschaf van de zonnepanelen hebben wij ook een vlakkeplaat zonneboiler erbij genomen, die warmt direct warm water op voor de douche, met een voorraadvat van 200 liter. Dat werkt prima in het voorjaar, zomer en herfst.
Een zonnepaneel heeft een rendement van 15 a 20 %
Een zonneboiler een rendement van bijna 100 %
Dank je wel Rik. De acculeverancier was erg vaag over business case en gedwongen winkelnering. De combinatie Sessy - Frank Energy lijkt beter. ook zijn ze vaag.
Handel in onbalans is iets waar je als particulier - naar mijn mening - niks te zoeken hebt; het is namelijk een puur speculatieve markt die snel kan verdwijnen als grootzakelijke accu's online komen.
En de thuisaccu van de Lidl dan?
Mee eens; deze blackbox aan accu is puur stuurbaar door hun, je levert aansluiting en ruimte in richting je energieleverancier en zit ermee (gedurende terugverdientijd) eraan vast.
Bovendien vind ik
het voorgestelde rendement wankel [niet na te gaan, afhankelijk van AI van Zonneplan] en te laag
de garantiebepalingen nogal vreemd: servicecontract korter dan je [mogelijke] terugverdientijd
Top Video😊 was echt een “Eye Opener” om goed na te denken over “koppel-verkoop”
Hmmm jeetje lastig allemaal maar goed verhaal. Wat moet ik doen met mijn 15 k verduurzaming hypotheek ? 😂
3x raden welke reclame ik kreeg na deze te hebben gekeken! 🤣🤣
🤣🤣🤣 Zeg dat t nie waar is 🫣🤣🤣
Heb je 'm afgekeken, dan heeft Rick er ook nog wat aan 😊
@@DonHrvato 🤣🤣🤣 TOP Don 👌🫡⚘️✌️ Gewoon humor te lezen 👌
@@DonHrvatorikkieprikkie 😊
Misschien eens iets anders bekijken.
Heeft Zonneplan nog gereageerd?
Ja, maar mijn mening is niet veranderd.
De vendor lock-in heeft een reden, en dat is het handelen op de onbalansmarkt. Zo heb je met een Sessy meen ik een contract bij Frank Energie nodig om op onbalans te kunnen handelen. Je bent vrij om een Zonneplan Nexus i.c.m. met een andere energieleverancier te gebruiken, maar dan heb je die hoge Powerplay opbrengsten niet en zul je zelf voor 'slimme aansturing' (bijv. handelen op day-ahead uurprijzen) moeten zorgen. Van een terugverdientijd van 5 jaar (rendement over 2023 was €2000 voor de 20 kWh versie) is dan natuurlijk geen sprake meer. Zonder salderen zal de terugverdientijd ook oplopen want voor afname van het net betaal je dan 13 cent EB en dat tikt aardig aan.
Ik lees op Tweakers dat sommige mensen in een nieuwbouwhuis en dure 3x35A aansluiting krijgen ivm de warmtepomp. Ik neem aan dat dit nodig is voor het opvangen van piekverbruik. Is zo'n batterij geen oplossing om met een lichtere aansluiting weg te komen? Omdat je een deel van de stroom daar uit kan halen ipv van het net. Scheelt €1000 per jaar.
3x35A is niet nodig. 3x25A is de standaard en zelfs dat is heel veel.
3x35A slaat nergens op. Een warmtepomp kan prima op een 3x25A aansluiting.
Als je langer wacht met de aanschaf van een thuisbatterij zullen de prijzen dalen en de kwaliteit toenemen
Ja klopt maar mbt de prijzen: die dalen natuurlijk pas nádat er voldoende 'first & early adopters' zijn geweest. Ofwel als iedereen op elkaar gaat zitten wachten, gebeurt er niet zo veel😉
Hoe zinvol (vwb terugverdientijd) is een thuisaccu op dit moment überhaupt gezien A) met de salderingsregeling het net als 'virtuele' accu fungeert en B) de spread van de EPEX is afgevlakt
Deze batterij stuurt nauwelijks op EPEX maar vooral op de onbalansmarkt (bijv frequentiemarkt of intraday). Door in stand houden salderen zullen onbalansprijzen waarschijnlijk juist gaan toenemen. Daar zal deze batterij van profiteren.
Dit video maakte me wel nieuwsgierig. Even naar de site van zonneplan. Leuk dat ze op de startpagina hun actuele uurtarief tonen. Minder leuk: die is 3cent hoger dan wat ik bij Tibber heb !?! En de prijzen voor hun akku worden getoond zonder BTW. Als je daar BTW optelt wordt het opeens minder aantrekkelijk...
Voor de volledigheid, ze geven duidelijk aan dat ze je helpen met het terugvragen van de btw. Voor mij nog steeds niet interessant omdat ik niet verplicht vast wil zitten aan 1 leverancier.
Veel particulieren kunnen een thuisaccu zonder BTW laten plaatsen, die regeling is recent uitgebreid. En de rest is de hogere marge zoals ik benoem.
Dan nog is 9600,- voor 20kWh en een 3F omvormer die kan laden en ontladen met 10kW erg scherp
@@KetelKlets Je zei al in de video: als je dan later wisselt van aanbieder dan kunnen/willen ze niet meer je akku aansturen op dynamische tarieven. Dan verlies je dus de voorwaarde waarop je de BTW terug hebt gekregen? Hoe lang zit je dan feitelijk vast aan zonneplan om te voorkomen dat je je BTW alsnog moet betalen? Of kijkt de overheid niet hoe lang je aan de voorwaarden voor BTW teruggaaf voldoet?
@@jeroenvd89 Maar kan beter. Als je kijkt naar Sessy, dan is die goedkoper. Heeft wel het nadeel dat je geen 10kW kunt laden/ontladen. Maar: wie heeft zoveel vermogen nodig? Voor de volledigheid: ik heb van Sessy 15kWh akku op 3F, kan 6.6kW laden en 5.1lkW ontladen, voor 9950Eur. (incl BTW, kan ook terug gevraagd worden) Door hun open API kan ik de akku volledig zelf aansturen. En ik zit nergens aan vast.
Iedereen kijkt natuurlijk naar het kosten en baten plaatje. Prijzen zijn relatief zoals blijkt uit de ingestorte zonnepanelen handel. 50 euro voor een 400 paneel is nu bijna de norm terwijl dat 200 euro was. Je vindt nog genoeg oude advertenties die dit ondersteunen. Halvering vd de accuprijs van nu lijkt mij reëel en soortgelijke aanbieders als Zonneplan zullen er zeker komen.
Kortom, het kan zeer lonend zijn om de kat nog even uit de boom te kijken. Daar kun je niet tegenop werken lijkt me.
Goede reactie! Ik had zelf ook al dezelfde "gevoelens" en herkende de opmerking van de Iphone ook direct! Dat was een drama. Je moet altijd zelf kunnen kiezen waar je de diensten afneemt. Wat ik overigens ook in het verkooppraatje van Zonneplan mis is wat er gebeurd wanneer de peak shaving op grote schaal gaat gebeuren doordat eigenaren hun zonnepanelen uitzetten i.g.v. negatieve tarieven bij dynamisch. Logischerwijs zouden de tarieven dan minder moeten gaan schommelen dan dat nu het geval is economisch gezien.
Overigens krijg je zelf weinig terug m.b.t. het ontlasten van het net, waar juist de grootste kosten zitten (qua aanleg/onderhoud) en waar dit idee op gebaseerd is. Die vangt de leverancier in euro's voor het grootste deel (in dit geval Zonneplan, maar daar zijn er meerdere van). Het is niet voor niets zo dat dit product zo goedkoop in de markt gezet wordt. EUR 9k voor 20 kWh is voor een volledig systeem redelijk goedkoop. Bij zelfbouw is het goedkoper, maar dekt je verzekeraar het niet, dus kan goedkoop zomaar eens duurkoop zijn.
Persoonlijke vraag: Ik ben nu bezig met een warmtepomp voor mijn woning i.c.m. een dynamische energie contract. Nu lever ik nog terug (ongeveer 1700-1900 kWh). Nu de afbouw van de salderingsregeling vertraging op loopt en de salderingsregeling over de jaaropgaaf gaat, is het dan handig om mijn omvormer (solar edge) niet uit te zetten en ongeveer 500 kWh bij te betalen t.o.v. 1200 kW gas, of juist wel van de negatieve energietarieven gebruik te maken zoals je eerder al uitgelegd hebt in een video? Uiteindelijk is het altijd een besparing, maar ik kan dat niet goed terug vinden hoe hiermee omgegaan wordt.
Waar haal je “weinig terug mbt het ontlasten van het net” vandaan? Lees eerst meer, een goede start vind je op het tweakers forum als je echt geinteresseerd bent zonder te roepen
M.b.t. Tweakers wordt er zoveel geroepen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. No offence naar jou toe, maar soms staan daar echt goede en informatieve input op maar vaak ook niet. Het is ook niet voor niets een hot topic. Ik ben ook maar een thuishobbyist die voor mijzelf aan het bekijken is wat nu verstandig is om te doen.
M.b.t. je opmerking. Een aanbieder gaat jou niet hetzelfde vergoeden tenzij het wettelijk verplicht is. Zij zijn zoals alle bedrijven op aarde om winst te maken. Energiemaatschappijen krijgen betaald voor netcongestie, omdat verzwaring van het net extreem duur is en met name wat belangrijk is jaren gaat duren om werkbaar te krijgen. Omdat de prijzen per minuut bepaald wordt is het voor een particulier niet inzichtelijk.
Ik vind de prijs van de accu's eigenlijk te goedkoop voor een slim apparaat. Economisch gezien moeten zij er iets extra's aan overhouden. Qua vergoeding van netcongestie zal dat zeer waarschijnlijk 70-80% zijn voor de energieleverancier. Al hou je er zelf ook geld aan over en heb je een backup wanneer nodig. Dat is namelijk voor een particulier niet te controleren voor zover ik weet.
Zelf ben ik ook lerende/uit aan het zoeken hoe en wat. Dus als je betere info hebt waar ik mijn kennis op peil kan brengen, graag! Feedback en info is altijd welkom!
@@jeroenvd89 Die toevoeging "als je echt geïnteresseerd bent zonder te roepen" vind ik onnodig bot. Ik lees elders ook dat je het 'schokkend' vindt dat mensen zich te weinig in de materie verdiepen. Leg dan even uit aan de OP hoe het zit, in plaats van met de rode kaart te zwaaien.
@@ProMace het is ook schokkend hoe weinig mensen echt informatie opnemen voor iets te gaan roepen. En hoe het zit kan hij bijvoorbeeld vinden in het topic waar ik naar verwijs, open toegankelijk
@@jeroenvd89 Doe dan die kleine extra moeite om de link te posten. Dat werkt beter dan de OP op deze manier af te blaffen.
Goedemorgen, Kunnen wij uit deze video concluderen dat jij van standpunt bent veranderd dat jij vanwege je achtergrond/werk geen advies kan geven?
Nee, ik ageer hier tegen een investering die je in de toekomst belemmert om een vrije keuze te maken. Lees: je kunt wel overstappen, maar dan mag je in feite je investering afschrijven.
@@KetelKletsOh dat is jammer ik zou het wel toejuichen. Op het einde van de Video zeg jij : Heel mooi product, maar niet voor mij. Dan kan je in de volgende video's over energieleveranciers toch ook het omgekeerde doen. 👍👍
@@MrTubertub Of een energieleverancier een goed aanbod heeft hangt helemaal af van je eigen verbruik en je eigen situatie. Maar geen enkele energieleverancier zet je 'klem' voor jaren en jaren, hooguit met een 'vasteklantenkorting' maar meer ook niet. En je hebt geen duizenden euro's hoeven betalen om jezelf in te kopen, dat is het verschil.
🥳 De spijker op z,n kop! 🥳
Accu in nl is geen optie, te lage capaciteit en te weinig opbrengst van de zonnepanelen in de winter, hier in zuid amerika wel zeker een optie, hooguit 2 dagen te overbruggen maar in nl zou de overbrugging (zeker in de winter) veel langer dienen te zijn en dat is in mij optiek niet haalbaar, althans nu nog niet
Ook in de winter heb je in NL wel wat aan een accu (wanneer je niet/minder kan salderen). Alleen is het natuurlijk niet die 100%. Bijvoorbeeld als ik werk overdag in januari op weekdagen, ben ik niet thuis. De thuisaccu laadt gerust nog een paar KWh in de accu die je 's avonds kan gebruiken. Of je bent een weekend weg/wintersportweek, heb je toch je lekstromen vergoedt gekregen door je accu. Ik zie vaak genoeg dat in midwinter mijn oude meter netjes terug draait op de dag, of te wel dan heeft een accu zin.
Beter nog. Solarcharger /omvormer /accu van verschillende leveranciers nemen. Een goede installateur kan dat wel. Alles van een merk is gewoon heel erg duur en zoals je kan zien zitten er ook weer halen en ogen aan.
Duidelijk. Dank je.
Wat denk ik nog belangrijker is :
Je hebt absoluut geen zeggenschap over hoe je de accu gebruikt! Je kan en mag dus niet zeggen ik lever nu niks terug want ik wil bijvoorbeeld mijn auto accu opladen later op de dag. Zonneplan beslist dit volledig voor jouw. ( dit naar aanleiding van vragen aan zonneplan )
Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor SolarEdge One en Bliq, al kun je daar volgens mij wel kiezen voor 'manueel bedrijf' om er van af te wijken.
Die worden inderdaad tenminste geoptimaliseerd voor eigengebruik
Zonneplan gaat daar het liefst totaal aan voorbij en optimaliseerd naar binnenhalen en verkopen
Je zit niet vast aan zonneplan. Je kunt de accu aanschaffen en gewoon van energie leverancier overstappen. Je kunt dan alleen niet meer gebruik maken van hun platform. Dat vind ik nog niet zo gek.
Ik heb al heel veel videos bekeken van enthousiastelingen die met een thuis accu experimenteren, maar nergens zie ik een waterdicht businessmodel.
Wat zonneplan aanbiedt belooft een relatief korte terugverdientijd van 5 jaar. En dat is gebaseerd op keiharde data uit 2023.
Net stabilisatie is een groot probleem en zal de komende jaren alleen maar toenemen. En levert het plan na een aantal jaar toch minder op dan verwacht, dan zet je je deelname met een druk op de knop in app uit een gebruik je de accu als een normale accu.
Als ik kijk naar de laatste 3 maanden, dan geloof ik niet dat je op jaarbasis 1500€ verdient. De prijzen afgelopen maanden was echt centen werk qua verschil tussen duurste en goedkoopste uren.
Ik vind 5 jaar terugverdientijd zeer royaal. Is die data ergens te vinden?
Je kunt geen 'keiharde' data uit het verleden projecteren op de toekomst bij een dynamisch product. Zijn we de Grote Financiële Crisis nu alweer vergeten?
@@KetelKlets waar baseer jij een prognose dan op? Het voorgestelde rendement is gebaseerd op data uit 2023 en is naar beneden bijgeschaald. Met alle kennis die zij hebben van de onbalans markt en wat de vergoedingen zijn die daar mee samenhangen, geven zij deze prognose.
Je kunt natuurlijk ook een accu aanschaffen en zelf gaan klooien met dynamische prijzen, maar je weet zelf dat dat nauwelijks wat oplevert. Gek genoeg zijn er heel veel mensen die die route wel bereid zijn te bewandelen.
@@willemjanwithaardaar zit de verdienste ook niet. De verdienste zit in het ontvangen van een vergoeding voor het meehelpen aan het stabiliseren van het net. Dat staat volledig los van het verschil in uurtarief. Daar ga je een accu nooit mee terugverdienen. Zoek even naar Q&A Zonneplan op TH-cam. Daar leggen ze alles uit.
Geloof maar niet dat je die accu in 5 jaar terug verdiend hebt. Veel te rooskleurig. Zoals alle zonnepanelen installateurs het ook altijd veel te rooskleurig inschatten om de klant binnen te hengelen.
Als ik nu nog aan zonnepanelen zou moeten beginnen dan zou ik het niet op het net aan laten sluiten, maar een "off grid" systeem met accu's en dan een deel van de apparaten in huis vanuit die accu's voeden. Ik zou ook geen systeem (of in de toekomst) een laadpaal nemen van een energie leverancier vanwege ingebouwde software die zo geprogrammeerd is dat het in je nadeel is. De laatste "ontwikkelingen" in de "kosten" van de energie leveranciers vanwege het terugleveren maken dat mensen helemaal geen vertrouwen meer hebben in wat voor zonnepaneel of thuis accu systeem dan ook. Ik zou een systeem kiezen van een onafhankelijke producent, ik zie dat Victron Energie heel populair is bij boot en camper eigenaren, en ook bij mensen die ergens een stuk land hebben gekocht in Portugal, Spanje, Bulgarije enz.
Veel omvormers kunnen in 'eilandbedrijf' werken, maar je komt in Nederland de winter niet door vanwege de lage zonstand en aantal zonuren in de winter.
Wellicht is het toch nuttig om eens een video te maken over het Zonneplan-concept Rick.
Want het is lastig om de bomen en het bos te (onder)scheiden in de meer dan 200 reacties op deze video.
Zou je op deze manier bijdragen aan het stabiliseren van het net, dan is dat toch meegenomen.
Verdien je er wat aan, dan is dat ook meegenomen.
Zou het alleen maar geld kosten, dan moet je het natuurlijk niet doen.
Waarom zou ik überhaupt een accu kopen? Als je geen zonnepanelen hebt dan kun je er iets mee verdienen maar ik verdien er niets mee. Opladen als de prijs negatief is. En dan ook volop terug leveren. Dat is de enige manier om er iets aan te hebben. Maar draagt maximaal bij aan de netcongestie. Zonder zonnepanelen snap ik de terugverdientijd met zonnepanelen helemaal niet interessant.
Dank voor je mening. Hier wordt de zonneplan accu 15 april geplaatst. Als het grootste deel van de reageerders gelijk heeft is dat een erg slechte deal. Nou ja we gaan het zien.
Of niet en loop je als early-adopter weg met het geld 🙂
@@KetelKlets Hi ketelklets leuk dat je even reageert. Natuurlijk hoop ik dat het wat oplevert. Een gedeelte van de winst behaal ik nu ook al door de ev te laden tegen de goedkoopste uren. Maar goed of de ZP accu me wat gaat opleveren gaan we zien. Ik vind het vooral een leuk idee en concept dat er voor mij op de onbalansmarkt gehandeld gaat worden met mijn accu. En ook bijdragen aan net stabilisatie vind ik een aangenaam idee.
Ik was onder de indruk van het voorspelde rendement. Als ze dit halen ben je volgens mij spekkoper. Veel plezier alvast met je accu!
Het rendement is ondertussen al naar boven bijgesteld. Komt goed. In 2013 werden mij zonnepanelen ook afgeraden door allerlei experts.
@@pulpermannetje Zonnepanelen leunen niet op speculatie, onbalanshandel wel.
De winst met de dynamische balans dienstverlening die in 2023 behaald is geeft ook 0 zekerheid dat dit rendement komende jaren ook gehaald wordt. De terugverdientijd die ze berekenen is dus gebaseerd op een enkel jaar, zonder dat ze weten of jij je investering terug kunt verdienen voordat hij afgeschreven is.
Aanvullende is mij niet inzichtelijk gemaakt hoeveel zonneplan zelf verdiend aan de netbalansering. En of het gebruik van het Nexus platform in de toekomst gratis blijft. Twee zaken die ik zeker zou willen weten voordat ik mezelf inkoop in een eventueel verdienmodel.
Ze schrijven een bedrag in euro's wat je jaarlijks aan rendement gaat halen terwijl het wordt behaalt met een dynamisch product. Dat is hetzelfde als een aandelenbroker die bij aanvang al aangeeft hoeveel beurswinst je gaat maken per jaar. Beide is geheel afhankelijk van de markt en je eigen gedrag.
@@KetelKlets precies dat. Ik geloof best dat er waarde zit in het energienet (en de onbalans daarin). Maar dan moet het product wel met het volledige verhaal aangeboden worden.
Hebben jullie de live Q&A van Zonneplan bekeken op TH-cam? Daar worden veel vragen beantwoord
Natuurlijk biedt het geen zekerheid. Ze berekenen een terugverdientijd van 5 jaar. Dat is dus 20% rendement, dus mag je best kritisch zijn. Nergens bestaat gratis geld. Alleen begrijp ik niet helemaal de opmerking over een volledig verhaal. Alsof die gebruiker exact gaat doorrekenen wat TenneT/Liander per minuut gaan vergoeden bij onbalans en in hoeverre dat dat rendabel is. Dat is een glazen bol, niemand weet het.
Zonneplan niet te vertrouwen
Duidelijk geen verplichting aan gaan
Nooit een eenzijdig contract tekenen; geen uitzonderingen; niet in je voordeel en niet in je nadeel.
Nog een extra headsup als je de batterij hebt en je wilt verhuizen:
Als je gaat verhuizen, kun je ervoor kiezen om de Nexus thuisbatterij mee te nemen naar je nieuwe woning via onze verhuisservice. Maar let op, dit is in veel gevallen niet goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe batterij. Een andere optie is om de batterij te verkopen aan de nieuwe bewoner. De nieuwe bewoner neemt dan jouw rechten, zoals de garantie, over. We raden in alle gevallen aan dat de nieuwe bewoner de batterij overneemt.
... zelf doen?
bij Zonneplan is het beleid dat alleen onze eigen gecertificeerde installateurs de Nexus thuisbatterij mogen installeren. Dit is om de kwaliteit en veiligheid van de installatie te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de garantie geldig blijft. Het is dus niet mogelijk om de installatie zelf te doen, ook niet bij een verhuizing.
Hard pass 😂
Dat had ik nog niet eens gezien. Iedereen die ooit een huis heeft verkocht weet dat je enorm afschrijft op alles wat je achterlaat, als je er al wat voor krijgt. Sterker nog, de nieuwe koper kan zelfs eisen dat een item eruit gaat voordat zij erin gaan. Toen in ons huis een grote gashaard aanwezig was die ze mij wilden verkopen heb ik ook afgedwongen dat die hele haard eruit ging voordat ik tekende. Op hun kosten uiteraard.
Conclusie: je zit dus niet alleen 'klem' qua energiecontract, maar ook qua fysieke bewegingsvrijheid en dientengevolge het recht op garantie.
Appels zijn peren dus.
Wat een onzinnige analyse. Deze accu schaf je niet aan voor de dynamiche prijzen of je zonnepanelen. Via zonneplan kun je deze inzetten voor de onbalansmarkt op het net dan is er opeens 4x zoveel mee te verdienen en maakt de terugverdientijd opeens totaal anders. Als prive persoon kun je dat niet, op de onbalansmarkt kun je pas aan de slag met een vermogen groter dan 1000 kwh opslag.
Ik betwijfel of je die opbrengst lang genoeg vol kunt houden om überhaupt break-even te spelen, wetende dat er al voor 68 GW aan aanvragen voor (groot)zakelijke accuopslag klaarliggen bij de netbeheerders. Als dat (zelfs maar deels) online komt, hou je als particulier geen businesscase meer over. Maar zelfs als je toch denkt dat er wel marge overblijft, wacht dan nog even op partijen als Bliq e.a. die dit jaar ook onbalans handelen gaan aanbieden, maar dan zonder gedwongen winkelnering bij een stroomaanbieder.
Als dit zo is, dan loont het straks weer steeds beter om nog meer zonnepanelen te nemen. Als al die accu’s het net volledig stabiliseren verdwijnen straks ook de teruglever kosten waarschijnlijk.
@@wesleymaur Dat zou alleen zo zijn als die partijen dat stabiliseren gratis gaan doen. Hint: dat doen ze niet.
@@KetelKlets Eens, hopelijk heeft het steeds groter groeiend aanbod stabiliserende accu's dan wel een toenemend dempend effect en worden de marges kleiner omdat de onbalanskosten lager worden? Door die accu's gaan namelijk steeds beter vraag en aanbod op elkaar aansluiten. Of denk ik verkeerd?
Een waardeloze video Rick. Normaal ben ik enthousiast over je werk maar hier sla je de plank finaal mis.
De onbalans markt is normaal ontoegankelijk voor consumenten. Je moet er een licentie voor hebben en een minimale batterijcapaciteit.
Zonneplan verkoopt hier niet een accu, maar de dienst om toegang tot de onbalansmarkt te krijgen.
Dit kun je simpelweg niet bij alle leveranciers kopen omdat ze niet allemaal deze licentie hebben. Zeer vernieuwend, uniek product. Je kiest hiervoor of niet.
Toen de eerste smartphone uitkwam kon je die ook niet bij andere aanbieders kopen.
Allemaal mooi wat je zegt maar ik zie er zeker vriendelijk van af. Van zonneplan met heel d'r spul. Onbalans heb ik zelf al 🤔⚘️✌️
Klopt idd maar je kunt wel degelijk zelf op de onbalans markt begeven. maar vergt wat intelligentie in de aansturing van je accupakket en omvormer
Nee dat kan niet, want je kunt niet zelf bieden op de onbalansmarkt bij TenneT. Je hebt dus een tussenpartij nodig. Dat kan wel een andere partij dan Zonneplan zijn, maar die zitten meestal niet te wachten op een particuliere klant. Of willen in ieder geval ook dat je stroom bij hen afneemt.
@@AirgunNL nee dat klopt. Maar je kunt wel gebruik maken van load shift en peak shaving omdat je storage in eigen beheer hebt. Daarnaast kun je wel degelijk handelen door terug te leveren wanneer tarieven hoog zijn. hoewel ik persoonlijk daar tegen op ben
Hij slaat de plank helemaal niet mis. Conclusie van het verhaal is dat hij nooit vast wil zitten aan een energieleverancier en daarin heeft hij gewoon een punt. Ik snap daarnaast je verhaal ook totaal niet. Zonneplan verkoopt geen accu? Die 8000 euro betaal je voor de dienst? Je koopt gewoon een accu en daarbij kan je van hun diensten gebruik maken.
Leg eens uit waarom hij de plank volledig mis slaat, want dat wordt mij totaal niet duidelijk na het lezen van je verhaal.
Zonneplan heeft bij mij enorm afgedaan, ik heb ze benaderd voor een offerte om zonnepanelen te leggen, en ze weigerden om meer dan 6 panelen in te plannen.
Uiteindelijk met een ander bedrijf in zee gegaan, en heb er 10 laten leggen 🎉
Bijzonder. Ik heb 24 stuks van ze en zonder problemen.
@@chewmonkey89 ze vonden mijn dak wat lastig (meerdere dakvlakken).
Misschien ook net de verkeerde accountmanager.
Uiteraard is mijn ervaring ook maar N=1
@@raskalthefirst tegen mij zeiden ze: "meneer, u hebt er maar 8 nodig."
Toen zei ik: "ik wil zo veel mogelijk, want ik kan maar 1 keer BTW terugvragen en bijleggen kost ook weer geld"(2021)
Toen zeiden ze: "Ok, op uw dak passen 24, misschien 26 panelen. Ik stuur u hiervoor een offerte."
Volgens mij is dat koppelverkoop en ik meen dat dat verboden is.
Noem eens een concurrent dan die op die op DIT moment ook op de onbalans markt werkt? Koppel? Je kan gewoon kopen en dan niet met powerplay mee doen. Dan nog is het een spotgoedkope batterij ten opzichte van andere losse producten. Zeg eens waar kun je 20kWh voor minder dan 8000 euro krijgen? Ik zie graag de links hieronder verschijnen.
@@HermanWillemsDat er nu geen concurrent is maakt het huidige aanbod nog niet goed. Prijs is één ding, voorwaarden zijn vaak belangrijker.
@@HermanWillems Geen probleem hoor, Growatt ARC HV modules, Sungrow 22kW... ze zijn er zeker.
@@HermanWillems
Batterij via NextEnergy op onbalans binnenkort ook. Zonder Powerplay is de Nexus een domme batterij, die zich (nog) niet met eigen software laat managen. Bruikbare capaciteit is trouwens 18 kWh, en minder dan 8000 euro is overigens ex btw. Nog meer nadelen horen: de warmteontwikkeling bij een vermogen van 10kW is 0.5 Coulomb (dat valt niet te compenseren met simpele ventilatoren0 terwijl 0.2 is voor een lange levensduur de grens. Over levensduur gesproken: als Powerplay flink aan het spelen, kost je dat zo 3 cycli, is dat elke dag het geval dan leeft je batterij nog maar net 6 jaar waarbij je pas na 5 jaar hopelijk quitte gaat spelen.
Met de firma Zonneplan moet je nooit maar dan ook helemaal nooit zaken mee doen!
Kijk, dat zijn argumenten. Dank je.
En met jou wel? Je onderbouwing hier zijn zeer uitgebreid, ik gok dat jij iemand bent die een 1* geeft en dan niets er bij typt met redenen.
@@krasje28 🫡🫶 wat jij zegt mss jaa. Ik zie 2 comments...1 heeft hij t over Zonneplan....de ander over Firma Zonneplan.....t kan net zo goed een b.v. zijn 😅🫠 maarja wat weet ik ervan 🤔. Bedankt voor je comment in ieder geval krasje. Humor houdt mij dan weer op de been 🤣🤣🤣✌️. Geweldig ⚘️🫡 Edit: houd is met dt...houdt 🫣🤣
@soldaat001 houdt is met dt. Dat houdt mij op de been 😀
@@discy12345 🫡🤣🤣🤣🤣 ik typ altijd engels 🤣🤣 bijna nooit jullie taal. Maar ik snap je, ik zal t nooit leren. Mijn Twin ging over NL. Ik US🇺🇲🇺🇲🇺🇲🫡👍👌👊⚘️
Zonneplan moet je nooit maar dan ook helemaal nooit zaken mee doen!
Lekker onderbouwde comment
Leg eens uit?