Ben zelf aardig ingelezen c.q. geïnformeerd, maar deze video is echt helemaal compleet. Een must see voor elke geïnteresseerde in "thuisenergie". Eerst helemaal kijken en daarna nog eens per punt kijken, stoppen, nadenken en keuzes maken.
Voor zij die Home Assistant hebben. Je kan in HACS de battery_sim integratie installeren. Hiermee kun je simuleren hoeveel energie (en kosten) je zou besparen met een huisbatterij als je momenteel energie exporteert naar het net, bijvoorbeeld bij overschot van zonne-energie. Dit vereist een energie monitor die zowel de inkomende als uitgaande energie kan meten (zoals de HomeWizard P1). Als je deze simulatie een jaar laat lopen, dan heb je uitstekende berekening voor jouw situatie.
Thanks voor de tip, ga ik dus doen! Hoewel onze teller nog enkele jaren terugdraait ga ik dit ook eens simuleren, kan interessante informatie geven :).
Ik heb vorig jaar Sonnen gekocht, en daar is geen standaard integratie in HA voor. Met heel veel hulp, onder andere Harold zijn video's heb ik mezelf geleerd te programmeren in Yaml, dus direct via de API van de Sonnen apparatuur te lezen en schrijven. Heeft me tientallen uren gekost, maar uiteindelijk heel bevredigend, en ik heb nu een werkelijk perfecte controle over het laden en ontladen van de batterij. De Sonnen staat standaard op automatisch (= je eigen zonnestroom gebruiken) maar reagerend op hoge of lage dynamische prijzen kan hij de mode omzetten naar handmatig, en dan neemt Home Assistant het even een of twee uur over, waarna hij hem weer naar automatisch terugzet.
Het met name sturen smart laden ontladen zet mij voor problemen. Een LPF thuis accu 11Kw koop je nu al voor een 1800 euro zonder installatie. Maar dan is je omvormer de slimste, in de kring, maar die connect niet met de slimme meter en kan niet regelen zoals je wilt. Zonder elke dag zelf ermee bezig te zijn. Ik denk dat het belangrijkste is wat je kunt regelen en waarmee, wat je erbij moet kopen welke third party software, daar zit zoals je al aangeeft wel de toekomst.
Duidelijke taal. 1 ding: ik zou voorzichtig zijn met offertes van installateurs die de hardware gaan leveren. Zij hebben veelal maar een beperkt arsenaal (meestal maar 1) aan merken die ze offreren. Beter om de hardware op zijn eigen merites te beoordelen en daar een installateur bij te zoeken als je die nodig hebt. Bij sommige verzekeraars worden er ook eisen aan de veiligheid van de installatie in de inboedelverzekering gesteld, bv een periodiek onderhoudscontract of een keuring.
19:50 onbalans markt. Lijkt me wel de moeite om te noemen dat er een voorstel ligt het salderen af te schaffen. Daarna is inkoop van het net met EnergieBelasting en verkoop aan het net zonder deze EB. Wordt lastig handelen. Natuurlijk WIL (Bedrijf X) hiervoor een uitzondering, maar die is nog niet gemaakt en WIL de Belastingdienst ook echt niet maken voor 1 bedrijf -> (Bedrijf X).
Het zou fijn zijn voor elektrische rijders als ze bij een zonnepanelen boerderij in Groningen of Zeeland kunnen opladen en dan weer weer lekker naar de Randstad terug kunnen karren .. dat scheelt netcongestie. En neem je meteen wat vers eten mee als je er toch bent ;)
Goed verhaal weer Harold. Je brengt het echt heel goed, nuchter, etc., complimenten daarvoor. Zijn er eigenlijk nog plannen om een soort van EMS te bouwen op basis van Home Assistant? Meen dat je daar in het verleden wel eens over gedacht hebt (maar wellicht ook op basis van Victron, is alweer een tijd geleden). Gebruik zelf Home Assistant (en ook Node Red) en ga binnenkort richting warmtepomp, warmtepompboiler, EV staat ook op de planning, etc. en dan is het natuurlijk toch soms 'n uidaging om daarin juist de prioriseren waar (PV-) vermogen naartoe moet. In HA is natuurlijk vanalles zelf te verzinnen/bouwen/automatiseren, via HACS add-ons, etc. etc, maar eigenlijk ook best jammer dat er niet al een soort framework is, wat iedereen dan naar eigen inzicht kan finetunen. Het energy dashboard in HA is natuurlijk al mooi, maar efficiënte/goede aansturing is natuurlijk nog wat anders...
Thx, duidelijk verhaal en kan me er goed in vinden. Inderdaad zijn er veel aanbieders van thuisaccu's, hopelijk worden ze snel goedkoper want de prijs is nog een dingetje. Hoewel Homewizard inmiddels een thuisaccu heeft uitgebracht voor een leuk bedrag welke met zonnestroom werkt.
Ja, die HomeWizard accu is mooi als ruimte schaars is. Ik heb zelf al langere tijd de HomeWizard P1 meter en die metingen geven aan dat ik met 5 kWh en mijn dakvlakken vol panelen gewoon 6 maanden helemaal niet op energiecentrales hoef te leunen en dan nog 2 a 3 maanden flink wat kan besparen. Alleen de winter zal nog een uitdaging zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de software nog wel een uitbreiding krijgt om zo groen mogelijk te laden, bijvoorbeeld als de wind waait of de dynamische prijzen laag zijn, ongeacht mijn contractvorm. Als we genoeg van dit soort kleine accu's in Nederland hebben, dan kunnen de kolencentrales uit en plannen voor kerncentrales in de papierbak waar ze horen.
@@SolAce-nw2hf Ik vind het voordeel van de HomeWizard batterij dat je ‘m zo in het stopcontact kan stoppen zonder (dure) installatie. En ook het voordeel dan je kan opschalen van 2,7kWh batterij naar meerdere batterijen tot 10,8kWh. Hier berekent dat we zo’n 800kWh per batterij kunnen besparen op de teruglevering en dus ook minder afname. In de wintermaanden zal hij hier altijd nog zo’n 100kWh besparen. Nadeel van de meeste andere batterijen zijn de (dure) installatiekosten en voor de meeste huishoudens zijn die ook te groot waardoor je ze in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol.
@@TomIsHere Helemaal mee eens. Lekker klein en met 25 kg ook niet ontilbaar. Kwestie van een mooi plekje zoeken en eventueel een groep er bij als je de pieken van koken en wassen ook op wilt vangen. Ik heb er zelf twee in pre-order staan.
Kijk het nog even aan, in november worden de eerste batch homewizard thuisaccu's geleverd en komen de gebruikersreviews online, naast zonnestroom wil ik ook gebruik maken van een dynamisch energiecontract.
Waar haal je deze dan, en welke cellen zitten er in? Ik kom aan de 85-90 euro per cel (314Ah) van bijv. EVE en dan redt ik die 1600 niet hoor. Waarom overigens Dye en geen Victron?
@@Dutchlincoln Victron is prima als je volledig offgrid bent, maar vanwege de manier, en losse component is hybride een beetje prut... Nog buiten exorbitante pricing
hier gewoon 1 solis 6 kw hybrid omvormer op 16 panelen en nog 19 op enphase micros, ook de stroom van deze micros gaat in mijn pylontech hv accus deze zijn trouwens stabelbaar zonder draadjes, maar gewoon door te stapelen ps ik zou altijd het in 1 set kopen ivm verouderingen van de cellen als je deze later zou gaan uitbreiden
Batterij opslag kan veel beter geimplementeerd worden op het net zelf: goedkoper voor de samenleving, veiliger, veel beter geintegreerd in netmanagement.
Ja en nee. Het huidige probleem in Nederland is ook de oude wijktransformator. Heb je die, en heeft de wijk veel zonnepanelen, dán is een thuisaccu nog een goede oplossing. Uiteraard, in de perfecte wereld hebben de Lianders, Vattenfalls en Eneco's die trafo's vervangen voor modernere varianten. Maar daarnaast én tot die tijd (10-20 jaar??) heb je af en toe stroomuitval en zichzelf uitschakelende PV omvormers...
Zo’n accu die op de onbalans markt handelt, is eigenlijk geen thuisaccu maar meer een investerings vehikel van de leverancier. Jij financiert de aanschaf en installatie en biedt ruimte om dat ding neer te kunnen zetten. Vervolgens geef je de controle uit handen en hoop je dat er geld mee verdiend gaat worden. Het risico of de investering terug verdiend wordt ligt bij jou.
Ben het met je eens, maar volgens mij is het voor 20 kWh nu wel een van de goedkopere thuisbatterijen. En dan, als je er over een jaar of 2 niet mee wil handelen op de onbalansmarkt, dan zet je hem in op maximaliseren zonnestroom. Waar ik ook naar kijk is een DC vehicle to grid/home. Zie nu een handvol leveranciers, maar nog niet echt prijzen bekend
Harold, bedankt voor de duidelijke en uitgebreide video, TOP! Vraagje heb je al een keer een video gemaakt over de voor en na delen van bidirectioneel laden. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. .....
Ik mis eigenlijk nog een belangrijk criteria., de garantie. Krijg je bijvoorbeeld 10 jaar garantie op de batterijen of slechts 5 jaar of korter. En wat houd de garantie in krijg je bijvoorbeeld een volledig nieuwe batterij als je 4000 van de 8000 cycles gebruikt heb en de batterij gaat defect of krijg je dan slechts de helft vergoed (sommige leveranciers zeggen dan doodleuk dat je al 50% van de batterij gebruikt heb).
Financieel gezien is dit het aller belangrijkste. Als je een garantie van 10,000 cycles krijgt, kun je eenvoudig de kosten per kWh per cycle berekenen. In mijn geval (Sonnen) was dat 6 cent per cycle per kWh. Met dynamische prijzen kun je dan eenvoudig berekenen op welke prijzen (uren) in de dag je het beste kunt kopen en verkopen en hoeveel geld je daarmee verdient. Dat heb ik overigens van Harold geleerd :)
Volg de auto of telefoon cellen qua garantie, geeft vlgs mij een aardige indicatie. 5 (3)jaar durven zE wel te geven. (Ont)Laad binnen de 20 en 80 % met niet al te extreme amperage ga je die 10 halen Bij 80% capaciteit, daarna is het prijsschieten. Van mijn zelfgebouwde batterij zijn de cellen nu nog 40 procent van de kosten. Rag je wasmachine af, loop je ook steeds naar de handelaar voor garantie.
Ik ga niet voor een verse aanbieder, liever een iets langer leverbaar merk. En de laagste prijs per Kwh vind ik ook leuk maar hoe is dan de levensduur? Volledig mee eens en ik ga niet meer voor de budget aanbieders.
Hey Harold, goed filmpje. Duidelijik, eerlijk zonder kleur te bekennen. Komt heel sterk overeen met mijn beeld/mening. Maar... Is er tegenwoordig nog niet een punt 11: Is de BTW aftrekbaar? Dat maakt een product wel 21% goedkoper?
Hoi Harold, nog een vraagje, heb je al een keer een video gemaakt over het verschil dus voor en nadelen van een loodzuur en een lithium batterij. Ik zie regelmatig dat er loodzuur batterijen op de markt komen met als voordeel dat deze 100% brandveilig zijn en zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, geen energie verloren gaat. Ik vraag mij af hoe jij hier tegen aan kijkt....
Loodaccu zijn ongeschikt voor dagelijk gebruik. In mijn aller eerste video heb ik daar iets over gezegd. Loodaccu zijn chemische fabriekje. Om van chemie elektriciteit te maken is tijd nodig. En andersom (laden) hetzelfde. Die tijd is er niet omdat er continue wordt geladen en ontladen. Dat vindt een Loodaccu niet leuk.
Hartelijk dank voor de informatie. Ik heb de genoemde aspecten zorgvuldig overwogen en doorgerekend, maar helaas blijkt de aanschaf van een thuisbatterij op dit moment financieel nog niet aantrekkelijk. De terugverdientijd, als je al zonnepanelen bezit, is meer dan 10 jaar. Het zou fantastisch zijn als de stimulering van thuisbatterijen kan bijdragen aan het verminderen van de problemen op het elektriciteitsnet. Helaas is het vertrouwen in de overheid en energieleveranciers ook wel een dingetje.
@@ronaldronald8819 begin eens met offgrid garage (Duitser in Australië), maar ook Harald is zo begonnen, met bijv. een te kleine bms aan te schaffen :-)
Je noemt geen merken, maar ik hoor veel elementen van Zonneplan. Voor het behouden van een kritisch deel van je huis installatie bij uitval van het net heeft Enphase een oplossing met IQ8, maar veel dure extra dingen moeten daarvoor ook worden geinstalleerd.
Pylontech is prima. Ja, er zitten dunne kabeltjes bij. Geeft niet, dan koppel je beide batterijen aan elkaar en koppel je beide batterijen afzonderlijk ook aan de omvormer. Verder zijn die Pylontechs modulair, makkelijk uitbreidbaar goed te stapelen in een rek. Kortom, je kan er makkelijk veel kanten mee op, terwijl ze ook compact zijn. Daar lever je dan een beetje capaciteit op in, maar is dat zo’n ramp?
Als je een HV battery van Pylontech koopt bijvoorbeeld de H3. Kun je prima uit met dunne kabels. Hoge spanning en lage stroom. Simpel 4mm2 of 6mm2 is afdoende bij een HV batterij.@@albertjanrijswijk7849
@@HHalewijn Bedankt voor je vele video's. Het is heel duidelijk en informatief. ik sta op het punt om met een victron systeem te beginnen en heb in de winkelwagen bij Nkon een Victron 48/5000 en een pylontech 5 kwh accu (1260 euro) zitten (plus cerbo, kabels, Lynx etc. maar het enige waar ik over twijfel is die accu. Ik wil als test goedkoop beginnen (staat nu op 2550 euro aan onderdelen) maar op termijn uitgroeien naar 1x5000 en 2x 3000 omvormer en 20-30 kwh batterij. Zijn er betere alternatieven voor zo'n pylontech wat betreft schaalbaarheid en veiligheid en zo ja welke richting moet ik dan op gaan denken? ik ben een beetje huverig om zelf 16 losse cellen in een kist te stoppen en een BMS te kopen en dat in elkaar te schroeven. Niet omdat ik dat niet zou snappen maar omdat ik de kwaliteit van de onderdelen niet overzie.
Zou alleen de afschrijving van de batterij er bij zetten ik ben een kleine verbruiker en met de prijzen nu heb ik mn batterij er na 10 jaar uit en nog niks effectief verdiend
@@Karma46819 2,7 kWh voor €1395 (en €0,0 installatiekosten). Wat moet een modaal huishouden met een grote thuisbatterij die je 's winters niet vol en 's zomers niet leeg krijgt?
@@Karma46819 2,7 kWh voor €1395 (en €0,00 installatiekosten). Wat moet een modaal huishouden met een grote batterij die je 's winters niet vol en 's zomers niet leeg krijgt?
3 keer 25 amp kost 400 euro per jaar. Is daar nog op te bezuinigen voor een gewoon woonhuis? Zou het voor de netbalans niet handig zijn als bijvoorbeeld 3 keer 16 ampere zou worden aangeboden? Of 3 keer 10. Ik weet dat er ook 1 keer 10 a is, dat is 2.3 kWh in een uur en dus 55 kWh per etmaal......... Met wat powerassist vanuit je batterijen voor de momenten dat je over die 2300 watt gaat.......kan die accu van Homewizard daar al niet een rol spelen? Of een mooie systeem van Victron.... Netcongestie bestrijden door stroom lokaal te bewaren, waar ze later op de dag toch weer nodig is, goed plan! PS. Voor noodstroom heb ik mijn koelkast aangesloten op een Ecoflow powerstation unit. Dat is genoeg voor een paar uur en de zonnepanelen laden automatisch de Ecoflow bij. De rest van de keuken kan daar ook op draaien, maar alleen met een enkel apparaat tegelijk. Idem voor de APS-UPS op mijn internetmodem, die wordt dan ook door een Ecoflow bijgeladen die zelf weer door zonnepanelen wordt opgeladen. Mijn laptop heeft een eigen batterij maar ook die kan ik laden vanaf de Ecoflows
Nee 1x35/40 3x25 is simpelweg zelfde kosten. Ook is het niet mogelijk om lager te gaan omdat je eind groep 16a is. Dus bij kort sluiting word niet je eindgroep aangesproken, maar dus ook je hoofd zekering. Niet grappig.
1x10A zou kunnen, maar dan moet je wel een mega systeem bouwen om alle pieken op te vangen en zorgen dat die nooit meer dan 2300W terug levert. Ik denk niet dat je de investering er ooit uit gaat halen als je de ruimte al hebt voor zo'n systeem.
@@Frits1975 Het was vooral een voorstel naar de netbeheerders om dat soort aansluitingen mogelijk te maken. Op 1 x 16 a kan ik 3680 watt draaien. Ik kom daar volgens mij zelden boven. En anders heeft Victron nog een mooi powerassist systeem.
@@michelverkerke360 Dat is inderdaad het idee, dat een batterijsysteem de pieken opvangt en dan in de dalen laadt via die 1 x 10 A en/of zonnepanelen. Een accu als die van homewizard probeert al mooi naar 0 te sturen.
@@HHalewijn Maar een rijtje van 5x3 is ook alleen een vierkant bij bepaalde verhoudingen van een rechthoek. Daarnaast, waarom is dat belangrijk? Enige toelichting is handig of staat dat in het filmpje over hoe batterijen werken? Die heb ik niet gekeken nog
Zeer nuttig verhaal. Ik kan me niet helemaal vinden in de nadelen van stapelbatterijen. Waarom zijn er anders commerciële oplossingen van 1,7 MWh met Pylontech batterijen? Deze modulariteit maakt juist het vervangen van een module mogelijk zonder het nadeel te hebben van het toevoegen van een nieuwe batterij aan een set met verouderde batterijen.
Dat dynamische vind ik al dubieus aan het worden voor de toekomst. Want als iedereen dynamisch gaat handelen, ben je weer terug bij af met een vol energiesysteem vanuit de leveranciers.
@@retepgreb2120 denk ook eens aan de megabatterij parken die gemaakt en geactiveerd worden om de fluctuaties in het net op te vangen. Als dat goed werkt, zijn dynamische contracten passé. Al dit soort batterij promotors op youtube missen deze ontwikkeling. De leveranciers kapen de kans weg om groene (gratis) stroom op te slaan en te verkopen. Als jan met de pet ga je daar niets aan veranderen.
Ben zelf aardig ingelezen c.q. geïnformeerd, maar deze video is echt helemaal compleet. Een must see voor elke geïnteresseerde in "thuisenergie". Eerst helemaal kijken en daarna nog eens per punt kijken, stoppen, nadenken en keuzes maken.
Fantastisch duidelijke uitleg! Bedankt, helpt mij bij de aanschaf van een off-grid oplossing hier thuis
Voor zij die Home Assistant hebben. Je kan in HACS de battery_sim integratie installeren. Hiermee kun je simuleren hoeveel energie (en kosten) je zou besparen met een huisbatterij als je momenteel energie exporteert naar het net, bijvoorbeeld bij overschot van zonne-energie. Dit vereist een energie monitor die zowel de inkomende als uitgaande energie kan meten (zoals de HomeWizard P1). Als je deze simulatie een jaar laat lopen, dan heb je uitstekende berekening voor jouw situatie.
Thanks voor de tip, ga ik dus doen!
Hoewel onze teller nog enkele jaren terugdraait ga ik dit ook eens simuleren, kan interessante informatie geven :).
Ik heb vorig jaar Sonnen gekocht, en daar is geen standaard integratie in HA voor. Met heel veel hulp, onder andere Harold zijn video's heb ik mezelf geleerd te programmeren in Yaml, dus direct via de API van de Sonnen apparatuur te lezen en schrijven. Heeft me tientallen uren gekost, maar uiteindelijk heel bevredigend, en ik heb nu een werkelijk perfecte controle over het laden en ontladen van de batterij. De Sonnen staat standaard op automatisch (= je eigen zonnestroom gebruiken) maar reagerend op hoge of lage dynamische prijzen kan hij de mode omzetten naar handmatig, en dan neemt Home Assistant het even een of twee uur over, waarna hij hem weer naar automatisch terugzet.
Mooi resultaat. En mooie hobby dus.
Informatieve aflevering wederom Harold 👍 Gaan veel toekomstige thuisbattery bezitters iets aan hebben. ✅
Het met name sturen smart laden ontladen zet mij voor problemen.
Een LPF thuis accu 11Kw koop je nu al voor een 1800 euro zonder installatie.
Maar dan is je omvormer de slimste, in de kring, maar die connect niet met de slimme meter en kan niet regelen zoals je wilt.
Zonder elke dag zelf ermee bezig te zijn.
Ik denk dat het belangrijkste is wat je kunt regelen en waarmee, wat je erbij moet kopen welke third party software, daar zit zoals je al aangeeft wel de toekomst.
Ik heb goed zitten luisteren Harold. Dank u voor alle informatie. Zeer uitgebreid en voor mij behulpzaam.
Dank je Haroldvoor de duidelijke uitleg . Altijd interessant jouw video's .
Duidelijke taal. 1 ding: ik zou voorzichtig zijn met offertes van installateurs die de hardware gaan leveren. Zij hebben veelal maar een beperkt arsenaal (meestal maar 1) aan merken die ze offreren. Beter om de hardware op zijn eigen merites te beoordelen en daar een installateur bij te zoeken als je die nodig hebt. Bij sommige verzekeraars worden er ook eisen aan de veiligheid van de installatie in de inboedelverzekering gesteld, bv een periodiek onderhoudscontract of een keuring.
19:50 onbalans markt. Lijkt me wel de moeite om te noemen dat er een voorstel ligt het salderen af te schaffen. Daarna is inkoop van het net met EnergieBelasting en verkoop aan het net zonder deze EB. Wordt lastig handelen. Natuurlijk WIL (Bedrijf X) hiervoor een uitzondering, maar die is nog niet gemaakt en WIL de Belastingdienst ook echt niet maken voor 1 bedrijf -> (Bedrijf X).
Helemaal top weer Harold!
Het zou fijn zijn voor elektrische rijders als ze bij een zonnepanelen boerderij in Groningen of Zeeland kunnen opladen en dan weer weer lekker naar de Randstad terug kunnen karren .. dat scheelt netcongestie. En neem je meteen wat vers eten mee als je er toch bent ;)
Goed verhaal weer Harold. Je brengt het echt heel goed, nuchter, etc., complimenten daarvoor. Zijn er eigenlijk nog plannen om een soort van EMS te bouwen op basis van Home Assistant? Meen dat je daar in het verleden wel eens over gedacht hebt (maar wellicht ook op basis van Victron, is alweer een tijd geleden). Gebruik zelf Home Assistant (en ook Node Red) en ga binnenkort richting warmtepomp, warmtepompboiler, EV staat ook op de planning, etc. en dan is het natuurlijk toch soms 'n uidaging om daarin juist de prioriseren waar (PV-) vermogen naartoe moet. In HA is natuurlijk vanalles zelf te verzinnen/bouwen/automatiseren, via HACS add-ons, etc. etc, maar eigenlijk ook best jammer dat er niet al een soort framework is, wat iedereen dan naar eigen inzicht kan finetunen. Het energy dashboard in HA is natuurlijk al mooi, maar efficiënte/goede aansturing is natuurlijk nog wat anders...
Ik gebruik HA voor mijzelf maar functionele aanpassingen tbv het Victron systeem komen in VenusOS, VRM en eventueel Nodered.
Thx, duidelijk verhaal en kan me er goed in vinden. Inderdaad zijn er veel aanbieders van thuisaccu's, hopelijk worden ze snel goedkoper want de prijs is nog een dingetje. Hoewel Homewizard inmiddels een thuisaccu heeft uitgebracht voor een leuk bedrag welke met zonnestroom werkt.
Hier ook een Plug-in batterij van HomeWizard besteld 👍
Ja, die HomeWizard accu is mooi als ruimte schaars is.
Ik heb zelf al langere tijd de HomeWizard P1 meter en die metingen geven aan dat ik met 5 kWh en mijn dakvlakken vol panelen gewoon 6 maanden helemaal niet op energiecentrales hoef te leunen en dan nog 2 a 3 maanden flink wat kan besparen.
Alleen de winter zal nog een uitdaging zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de software nog wel een uitbreiding krijgt om zo groen mogelijk te laden, bijvoorbeeld als de wind waait of de dynamische prijzen laag zijn, ongeacht mijn contractvorm.
Als we genoeg van dit soort kleine accu's in Nederland hebben, dan kunnen de kolencentrales uit en plannen voor kerncentrales in de papierbak waar ze horen.
@@SolAce-nw2hf Ik vind het voordeel van de HomeWizard batterij dat je ‘m zo in het stopcontact kan stoppen zonder (dure) installatie. En ook het voordeel dan je kan opschalen van 2,7kWh batterij naar meerdere batterijen tot 10,8kWh.
Hier berekent dat we zo’n 800kWh per batterij kunnen besparen op de teruglevering en dus ook minder afname.
In de wintermaanden zal hij hier altijd nog zo’n 100kWh besparen.
Nadeel van de meeste andere batterijen zijn de (dure) installatiekosten en voor de meeste huishoudens zijn die ook te groot waardoor je ze in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol.
@@TomIsHere Helemaal mee eens. Lekker klein en met 25 kg ook niet ontilbaar. Kwestie van een mooi plekje zoeken en eventueel een groep er bij als je de pieken van koken en wassen ook op wilt vangen. Ik heb er zelf twee in pre-order staan.
Kijk het nog even aan, in november worden de eerste batch homewizard thuisaccu's geleverd en komen de gebruikersreviews online, naast zonnestroom wil ik ook gebruik maken van een dynamisch energiecontract.
Met een Seplos/apexium Diy kit heb je voor 1600 euro een 16KWh batterij, en het is nog best simpel om in elkaar te zetten ook.
En qua veiligheid? Lijkt mij niet aan te raden voor de gemiddelde Nederlander. En ik zou ook ff informeren wat je verzekeraar er van vindt.
Precies dit, combineer deze met een sunsynk/deye hybrid inverter en een offline monitoring systeem als solar assistant en je bent spekkoper
Waar haal je deze dan, en welke cellen zitten er in? Ik kom aan de 85-90 euro per cel (314Ah) van bijv. EVE en dan redt ik die 1600 niet hoor. Waarom overigens Dye en geen Victron?
@@Dutchlincoln Victron is prima als je volledig offgrid bent, maar vanwege de manier, en losse component is hybride een beetje prut...
Nog buiten exorbitante pricing
hier gewoon 1 solis 6 kw hybrid omvormer op 16 panelen en nog 19 op enphase micros, ook de stroom van deze micros gaat in mijn pylontech hv accus deze zijn trouwens stabelbaar zonder draadjes, maar gewoon door te stapelen ps ik zou altijd het in 1 set kopen ivm verouderingen van de cellen als je deze later zou gaan uitbreiden
Je hoor zo wanneer je naar een techneut / beta luistert, dan krijg je gewoon duidelijke taal. 👍
Batterij opslag kan veel beter geimplementeerd worden op het net zelf: goedkoper voor de samenleving, veiliger, veel beter geintegreerd in netmanagement.
Ja en nee.
Het huidige probleem in Nederland is ook de oude wijktransformator. Heb je die, en heeft de wijk veel zonnepanelen, dán is een thuisaccu nog een goede oplossing.
Uiteraard, in de perfecte wereld hebben de Lianders, Vattenfalls en Eneco's die trafo's vervangen voor modernere varianten. Maar daarnaast én tot die tijd (10-20 jaar??) heb je af en toe stroomuitval en zichzelf uitschakelende PV omvormers...
Zo’n accu die op de onbalans markt handelt, is eigenlijk geen thuisaccu maar meer een investerings vehikel van de leverancier.
Jij financiert de aanschaf en installatie en biedt ruimte om dat ding neer te kunnen zetten. Vervolgens geef je de controle uit handen en hoop je dat er geld mee verdiend gaat worden. Het risico of de investering terug verdiend wordt ligt bij jou.
Precies!
Ben het met je eens, maar volgens mij is het voor 20 kWh nu wel een van de goedkopere thuisbatterijen. En dan, als je er over een jaar of 2 niet mee wil handelen op de onbalansmarkt, dan zet je hem in op maximaliseren zonnestroom. Waar ik ook naar kijk is een DC vehicle to grid/home. Zie nu een handvol leveranciers, maar nog niet echt prijzen bekend
@@patrickvandijk4078 Bij solar bouwmarkt hebben ze een haier systeem die Dc laden kan.
Bij Tibber de Homevolt batterij
Goed en realistisch verhaal over de thuisbatterij
Harold, bedankt voor de duidelijke en uitgebreide video, TOP! Vraagje heb je al een keer een video gemaakt over de voor en na delen van bidirectioneel laden. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. .....
Ja, is een video van maar van een jaar geleden. Visie is nog niet veranderd. V2G
@@HHalewijn bedankt, ga ik even bekijken
Noodstroom is de primaire reden waarom ik een dikke victron omvormer en een diy lfp batterij heb.
En een paar zonnepaneeltjes natuurlijk.
Ik mis eigenlijk nog een belangrijk criteria., de garantie. Krijg je bijvoorbeeld 10 jaar garantie op de batterijen of slechts 5 jaar of korter. En wat houd de garantie in krijg je bijvoorbeeld een volledig nieuwe batterij als je 4000 van de 8000 cycles gebruikt heb en de batterij gaat defect of krijg je dan slechts de helft vergoed (sommige leveranciers zeggen dan doodleuk dat je al 50% van de batterij gebruikt heb).
Ja, goed punt.
Financieel gezien is dit het aller belangrijkste. Als je een garantie van 10,000 cycles krijgt, kun je eenvoudig de kosten per kWh per cycle berekenen. In mijn geval (Sonnen) was dat 6 cent per cycle per kWh. Met dynamische prijzen kun je dan eenvoudig berekenen op welke prijzen (uren) in de dag je het beste kunt kopen en verkopen en hoeveel geld je daarmee verdient. Dat heb ik overigens van Harold geleerd :)
Volg de auto of telefoon cellen qua garantie, geeft vlgs mij een aardige indicatie. 5 (3)jaar durven zE wel te geven. (Ont)Laad
binnen de 20 en 80 % met niet al te extreme amperage ga je die 10 halen Bij 80% capaciteit, daarna is het prijsschieten. Van mijn zelfgebouwde batterij zijn de cellen nu nog 40 procent van de kosten. Rag je wasmachine af, loop je ook steeds naar de handelaar voor garantie.
Ik ga niet voor een verse aanbieder, liever een iets langer leverbaar merk.
En de laagste prijs per Kwh vind ik ook leuk maar hoe is dan de levensduur?
Volledig mee eens en ik ga niet meer voor de budget aanbieders.
Hey Harold, goed filmpje. Duidelijik, eerlijk zonder kleur te bekennen. Komt heel sterk overeen met mijn beeld/mening. Maar... Is er tegenwoordig nog niet een punt 11: Is de BTW aftrekbaar? Dat maakt een product wel 21% goedkoper?
Dan moet je bij de belastingdienst zijn. Of bij het bedrijfje ‘de centrale’. Elke batterij komt in aanmerking mits…..
Hoi Harold, nog een vraagje, heb je al een keer een video gemaakt over het verschil dus voor en nadelen van een loodzuur en een lithium batterij. Ik zie regelmatig dat er loodzuur batterijen op de markt komen met als voordeel dat deze 100% brandveilig zijn en zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, geen energie verloren gaat. Ik vraag mij af hoe jij hier tegen aan kijkt....
Loodaccu zijn ongeschikt voor dagelijk gebruik. In mijn aller eerste video heb ik daar iets over gezegd. Loodaccu zijn chemische fabriekje. Om van chemie elektriciteit te maken is tijd nodig. En andersom (laden) hetzelfde. Die tijd is er niet omdat er continue wordt geladen en ontladen. Dat vindt een Loodaccu niet leuk.
Hartelijk dank voor de informatie. Ik heb de genoemde aspecten zorgvuldig overwogen en doorgerekend, maar helaas blijkt de aanschaf van een thuisbatterij op dit moment financieel nog niet aantrekkelijk. De terugverdientijd, als je al zonnepanelen bezit, is meer dan 10 jaar.
Het zou fantastisch zijn als de stimulering van thuisbatterijen kan bijdragen aan het verminderen van de problemen op het elektriciteitsnet. Helaas is het vertrouwen in de overheid en energieleveranciers ook wel een dingetje.
Je kunt ook voor 1600 euro een 16Kwh thuisaccus zelf bouwen, in een paar uurtjes gebouwd.
@@erik7853 Dat klinkt goed. Heb je een link naar hoe je dat moet doen? Alvast bedankt.
@@ronaldronald8819 ik heb precies deze: th-cam.com/video/XzvHac0fz2s/w-d-xo.htmlsi=DJQKYr6AsOhO6W42
@@ronaldronald8819 begin eens met offgrid garage (Duitser in Australië), maar ook Harald is zo begonnen, met bijv. een te kleine bms aan te schaffen :-)
Dat zeg ik ! VICTRON
Top video!
Je noemt geen merken, maar ik hoor veel elementen van Zonneplan.
Voor het behouden van een kritisch deel van je huis installatie bij uitval van het net heeft Enphase een oplossing met IQ8, maar veel dure extra dingen moeten daarvoor ook worden geinstalleerd.
Juist geen elementen van Zonneplan. Die doet alleen onbalans en verder helemaal niks.
Heeft u ook een filmpje over een off grid systeem voor een tuinhuisje?
Nee. Helaas.komt misschien ooit een keer
Dus geen pylontech, wat prima werkt met Victron, maar jouw eigen batterij aanschaffen?
Prima om Pylontech of Pytes te kiezen. Maar weet dat je een batterij koopt met minder energie.
Pylontech is prima. Ja, er zitten dunne kabeltjes bij. Geeft niet, dan koppel je beide batterijen aan elkaar en koppel je beide batterijen afzonderlijk ook aan de omvormer.
Verder zijn die Pylontechs modulair, makkelijk uitbreidbaar goed te stapelen in een rek.
Kortom, je kan er makkelijk veel kanten mee op, terwijl ze ook compact zijn. Daar lever je dan een beetje capaciteit op in, maar is dat zo’n ramp?
Als je een HV battery van Pylontech koopt bijvoorbeeld de H3. Kun je prima uit met dunne kabels. Hoge spanning en lage stroom. Simpel 4mm2 of 6mm2 is afdoende bij een HV batterij.@@albertjanrijswijk7849
@@HHalewijn Bedankt voor je vele video's. Het is heel duidelijk en informatief.
ik sta op het punt om met een victron systeem te beginnen en heb in de winkelwagen bij Nkon een Victron 48/5000 en een pylontech 5 kwh accu (1260 euro) zitten (plus cerbo, kabels, Lynx etc. maar het enige waar ik over twijfel is die accu. Ik wil als test goedkoop beginnen (staat nu op 2550 euro aan onderdelen) maar op termijn uitgroeien naar 1x5000 en 2x 3000 omvormer en 20-30 kwh batterij.
Zijn er betere alternatieven voor zo'n pylontech wat betreft schaalbaarheid en veiligheid en zo ja welke richting moet ik dan op gaan denken? ik ben een beetje huverig om zelf 16 losse cellen in een kist te stoppen en een BMS te kopen en dat in elkaar te schroeven. Niet omdat ik dat niet zou snappen maar omdat ik de kwaliteit van de onderdelen niet overzie.
@@HHalewijn Volgens mij is er geen verschil tussen 60 kWh in batterijen met 15 cellen of 60 kWh in batterijen met 16 cellen. 😀
Zou alleen de afschrijving van de batterij er bij zetten ik ben een kleine verbruiker en met de prijzen nu heb ik mn batterij er na 10 jaar uit en nog niks effectief verdiend
Hier hebben we een Plug-in batterij van HomeWizard besteld 👍
2,6 kWh voor €1600?
@@Karma46819 Nee 2,7 voor €1395,-
@@Karma46819Die zijn EUR 1400 voor 2,7 kWh
@@Karma46819
2,7 kWh voor €1395 (en €0,0 installatiekosten). Wat moet een modaal huishouden met een grote thuisbatterij die je 's winters niet vol en 's zomers niet leeg krijgt?
@@Karma46819 2,7 kWh voor €1395 (en €0,00 installatiekosten). Wat moet een modaal huishouden met een grote batterij die je 's winters niet vol en 's zomers niet leeg krijgt?
3 keer 25 amp kost 400 euro per jaar. Is daar nog op te bezuinigen voor een gewoon woonhuis?
Zou het voor de netbalans niet handig zijn als bijvoorbeeld 3 keer 16 ampere zou worden aangeboden? Of 3 keer 10.
Ik weet dat er ook 1 keer 10 a is, dat is 2.3 kWh in een uur en dus 55 kWh per etmaal.........
Met wat powerassist vanuit je batterijen voor de momenten dat je over die 2300 watt gaat.......kan die accu van Homewizard daar al niet een rol spelen? Of een mooie systeem van Victron....
Netcongestie bestrijden door stroom lokaal te bewaren, waar ze later op de dag toch weer nodig is, goed plan!
PS. Voor noodstroom heb ik mijn koelkast aangesloten op een Ecoflow powerstation unit. Dat is genoeg voor een paar uur en de zonnepanelen laden automatisch de Ecoflow bij. De rest van de keuken kan daar ook op draaien, maar alleen met een enkel apparaat tegelijk.
Idem voor de APS-UPS op mijn internetmodem, die wordt dan ook door een Ecoflow bijgeladen die zelf weer door zonnepanelen wordt opgeladen. Mijn laptop heeft een eigen batterij maar ook die kan ik laden vanaf de Ecoflows
Nee 1x35/40 3x25 is simpelweg zelfde kosten. Ook is het niet mogelijk om lager te gaan omdat je eind groep 16a is. Dus bij kort sluiting word niet je eindgroep aangesproken, maar dus ook je hoofd zekering. Niet grappig.
1x10A zou kunnen, maar dan moet je wel een mega systeem bouwen om alle pieken op te vangen en zorgen dat die nooit meer dan 2300W terug levert. Ik denk niet dat je de investering er ooit uit gaat halen als je de ruimte al hebt voor zo'n systeem.
@@Frits1975 Niet als het batterijsysteem dit balanceert/wegregelt.
@@Frits1975 Het was vooral een voorstel naar de netbeheerders om dat soort aansluitingen mogelijk te maken. Op 1 x 16 a kan ik 3680 watt draaien. Ik kom daar volgens mij zelden boven. En anders heeft Victron nog een mooi powerassist systeem.
@@michelverkerke360 Dat is inderdaad het idee, dat een batterijsysteem de pieken opvangt en dan in de dalen laadt via die 1 x 10 A en/of zonnepanelen.
Een accu als die van homewizard probeert al mooi naar 0 te sturen.
4x4 is 16 hoezo geen vierkant?
Omdat de cellen rechthoekig zijn
@@HHalewijn Maar een rijtje van 5x3 is ook alleen een vierkant bij bepaalde verhoudingen van een rechthoek. Daarnaast, waarom is dat belangrijk? Enige toelichting is handig of staat dat in het filmpje over hoe batterijen werken? Die heb ik niet gekeken nog
Zeer nuttig verhaal. Ik kan me niet helemaal vinden in de nadelen van stapelbatterijen. Waarom zijn er anders commerciële oplossingen van 1,7 MWh met Pylontech batterijen? Deze modulariteit maakt juist het vervangen van een module mogelijk zonder het nadeel te hebben van het toevoegen van een nieuwe batterij aan een set met verouderde batterijen.
Ik heb geen oordeel over voor of nadeel Pylontech. Ik probeer duidelijk te maken dat je niet alleen op basis van de prijs een keus moet maken.
@@HHalewijn Dat ben ik geheel met je eens.
We moeten eerst zon hebben voordat de zonnepanelen rendabel beginnen worden.
Goede systemen hebben geïntegreerde deugdelijke koppeling van de accu's.
Wat is een goed systeem? Een chinese batterij met nauwelijks vertaalde handleiding?
Dat dynamische vind ik al dubieus aan het worden voor de toekomst. Want als iedereen dynamisch gaat handelen, ben je weer terug bij af met een vol energiesysteem vanuit de leveranciers.
@@retepgreb2120 denk ook eens aan de megabatterij parken die gemaakt en geactiveerd worden om de fluctuaties in het net op te vangen. Als dat goed werkt, zijn dynamische contracten passé.
Al dit soort batterij promotors op youtube missen deze ontwikkeling. De leveranciers kapen de kans weg om groene (gratis) stroom op te slaan en te verkopen. Als jan met de pet ga je daar niets aan veranderen.
Je hebt er ook die je zo kan koppelen dat heb ik zelf ook een soort mannetje vrouwtje systeem
Harold hoeveel ontvang je voor dit filmpje van de overheid.
Ik heb een vraagprijs van €12.000 neergelegd.
gesponsorde video.s hoor je voor af aan te geven
Oh ja?
Alleen in Fryslan😅