Ihan todella hyvä video. Etsin netistä sopivaa ohjetta, mutta lontoonkieliset on vaikeita pelkkänä tekstinä alan termistöä ymmärtämättömälle. Tässä tuli kaikki tarpeellinen muutamassa minuutissa. 🙏🏻 Kiitos.
Kävin mitoituspalvelussa, joissa yks mitattava asia oli myös watit (eli teho). Tehot tuplaantu oikean asennon myötä. Ja sitä kautta jaksaminen tietty myös. Nyt +100km päivämatkat ei tunnu missään.
Hyvä ja hyödyllinen pätkä! Videon teknisestä toteutuksesta iso plussa, on mennyt paljon eteenpäin ensimmäisistä, sinällään jo hyvistä pätkistä. Mukavaa katseltavaa.
Itsellekin puraisi tänä keväänä pieni pyöräily villitys, luulin käsittäväni jotain pyöräilystä, olin väärässä. Takalisto oli ekana hellänä jo 10km lenkin jälkeen. Näiden ohjeiden jälkeen asiat parani huomattavasti, eli en oikeesti ollut perehtynyt asioihin kunnolla. Satula oli 3-4cm liian korkealla, ja alkoi hiertyminen, tästä on kiva jatkaa. Kiitoksia hyvistä ohjeista.
Huomasin kun säädin satulan näillä ohjeilla , aikasemmin pyöräillessä tuppas kädet puutumaan ja sit toinen huomio aina kun polki niin tuppas liukumaan satulassa eteen päin , jouduin laskemaan satulaa muutamia senttejä nyt tuntuu pyöräily luontevalta ja mukavalta :) .
Reippaasti ylipainoisella miehellä,niin kuin minä,olen käyttänyt aina pehmeitä ja leveitä satuloita,joissa on jouset . Kun istun jousitettuun satulaan niin satula joustaa,jolloin satulan takaosa painuu liian alas. Näin satulan etuosa painaa ikävästi palleihin,eikä pyöräily oikein suju. Tästä syystä säädän satulaa niin,että takaosa on ylempänä. Sitten kun istun satulaan ,niin se on suorassa.😀👍
Uusi kokemus oli kuin päivä ja yö verrattuna vanhaan säätöön! Nyt pyöräily on vieläkin ihanampaa. :D Ei niskat enää jäykkänä pitkän ajon jälkeen ja muutenkin rullaa mukavasti. :)
Tuosta satulan paikasta pituus-suunnasta vielä. Jos luotilankaa ei saa roikkumaan polvilumpion ja päkiän linjalle vaikka satulaa siirtäisikin taaksepäin tai säätövara käy vähiin niin erimittaisten kampien hankinta saattaa tulla myös kysymykseen.
Olipahan taas hyvin opastava video.Sain vihdoin fillarin ja sadepäivän kunniaksi sen olkkarissa kasasin.Nyt pitäs satulanki olla kohillaan.Huommenna sit jos on kelit kohillaan niin pääsee ajoon ja "hienosäätöön"
Oliko sulla jotain yleispätevää videota/ohjetta lukkopoljinten käyttöön.Mullahan ne on ne maastomallin Shimanon SPD 234.Miten kireällä se säätö pitäs olla.Nythän se säätö on mulla löysällä kun on vasta käytön harjottelu alkamassa
Eipä siihen oikein parempaa sääntöä ole kuin pitää niin kireällä ettei irtoa vahingossa ja niin löysällä että lähtee irti kuin pitää. Totuttelun jälkeen kannattaa siis vähän kiristää. Ja silti se ensimmäinen mukku tulee treenatessa melkein jokaisella kun jo luulee osaavansa ja yllättävässä tilanteessa paniikki iskee.
Mulla meni taas tuo satulan säätö ja ajoasennon haku uusiks.Viikon ja 100 km jälkeen tuntu ettei Hybridi ookkaan SE pyörä.Hyödyntäen XXL:n vaihto-oikeutta Kävin hakemassa saman merkin maantieversion ja olen äärimmäisen tyytyväinen.Väsymyksestä huolimatta päätin lähteä pienelle "Säätö lenkille"14 km meni ihan huomaamatta :) Huomenna tarttee lähtee heti aamuviileän aikaan ajamaan.
Noin 20 vuoden jälkeen hommasin pyörän työmatkoille. FE12 saapui perjantaina. Intoa täynnä palikat sinnepäin ja ensitesti. Ihan ok mutta kun tämän videon mukaan säädin sitten rauhassa kaikki paikalleen niin olipa valtava ero! Vaikka satula oli ”vain” 3cm liian matalalla ja saman verran takana niin järjetön ero mukavuudessa. Iso kiitos selkeästä videosta ja ohjeesta. Nyt vaan kilometrejä että alkaa takamus tottua, nyt meinaa vähän kivistellä oudoksesta.😂
Velogi - Pyöräilevä videoblogi jeps. Kickbikellä tulee ajeltua vuosittain yli 4000 km. 30 km ja 40 km lenkkejä sillä on mukava heittää. Jarrut on oikeastaan ainoat mitä pitää huoltaa. Toki kolme tavallista polkupyörääkin löytyy työmatkoihin ja muuhun liikkumiseen. Satulan säätöä pitääkin kokeilla niillä.
Hirveän tarkkaan määritetään ja mitataan. No sitten kaikissa pyörissä on eri pituiset kammet ja kaikki tuo tarkka mittailu muuttuukin aika epätarkaksi. Myös kengät ja polkimet vaikuttaa aika paljon. Onko olemassa jotain esim. polkimelta mitta satulaan kerrointa joka olisi vielä toimivaksi todettu?
Hyvä video taas. Hankin torista Tunturin hybridipyörän ja oli kyllä melkosta säätöä ajoasennon kanssa. Aikani pähkäiltyä, tajusin että satula oli todella takana. Osaisitko muuten sanoa, että mistä johtuu kämmenien puutuminen työmatkan aikana (n. 10km)? Ajoasento tuntuu kuitenkin hyvältä.
Lähtökohtaisesti tuo tarkoittaa että kämmenillä on liikaa painetta. Ajoasento on yksi joka vaikuttaa, mutta myös esim. gripit: th-cam.com/video/f2h3q9xxEwo/w-d-xo.html
Pitääpi kokeilla. Aloittelijan ongelma on se että kun on muutenkin tekniikka hakusessa niin on vaikea arvioida että onko satula nyt optimaalisessa asennossa koska se pitää kuitenkin olla aika paljon väärässä että aloittelija sen huomaa. Ja kahden lenkin välillä on vaikea arvioida että "tuntusko nyt paremmalta kun eilen". Itselläni on ongelma että kädet puutuu yläotteella mutta olettaisin että se johtuu siitä että hartiat ei vielä pysy tarpeeksi alhaalla.
Totta, muutoksia ei sovi tehdä ihan yhtenään jotta pysyy kärryillä mikä vaikuttaa mitenkin. Hartiat tosiaan nousee helposti korviin mutta se tuntuu yleensä niskan ja hartioiden alueella. Käsien puutuminen kyllä viittaisi siihen että niillä on liikaa painoa. Satulassa siihen asiaan vaikuttaa lähinnä sen kallistus.
Säädin Grizlin satulan näillä ohjeilla niin aivan hilkulla että riitti säätövara satulassa vaikka korkeus on pari senttiä alempana kun mitä Canyon ilmoittaa maksimi korkeudeksi satulalle. Arvelutti muutenki laittaa satula aivan ääriasentoon.
Kehon mittasuhteet ovat yksilöllisiä, mutta kuulostaa siltä, että mahdollisesti myös runkokoko on niillä rajoilla. Niissä Grizl malleissa joissa on ihan tavallinen satulatolppa vaihtaisin pidempään niin liitoskohta ei ole liian isolla rasituksella. Siitä "lehtijousesta" ei taida olla vaihtoehtoja.
@@Velogi joo on aivan rajoilla onko XL vai XXL parempi mutta välitykset sellaset että joutuu stemmiä lyhentää tuossakin niin päädyttiin kokoon XL. On halkaistu jousitettu malli.
Polkemisliikkeen tehokkuuden kannalta satulan korkeus on lähtökohtaisesti aina sama. Varsinainen maastoajo kuitenkin edellyttää parempaa liikkuvuutta pyörän päällä, minkä vuoksi maastopyörässä voi joutua pitämään satulaa hieman alempana - ainakin jos ei ole hissitolppaa.
Mun mielestä toi satulan leveliin säätö riippuu pyörän geometriasta. Jos on maantie endurance pyörä, niin sitten sopii toi vakaatasoon säätö, kun ohjaustanko on suunnilleen samalla korkeudella satulan kanssa. Muuten laitan esim kisageometrian kanssa satulan leveliin tagon suhteen, eli esim puukepillä katsoo kulman satulasta ohjaustangon suhteen, eli kisageometrian kanssa yleensä hieman etukenoon. Samaten maastopyörässä jossa ohjaustanko saattaa olla korkeammalla kuin satula, niin laittasin satulaa hieman takakenoon. Ainakin itselle toiminut näin hyvin, tuntunut parhaimmalta.
Yleensä aina, ihan siis mm Tour de France tasolla satula säädetään täysin vaakaan. Jos sen joutuu säätämään etukenoon tai taka on aika mennä satulakaupoille.
Aiemmin kun olen vain harvakseltaan ajellut, niin olen ongelmani vain hyväksynyt, eli nämä miehiset vehkeet puutuu. Nyt kun olen aktiivisesti ajellut, niin se oli tietty ongelma. Alussa jo katsoin nämä ohjeet mutta itselläni toimi että satula on edestä hieman alempana, ei siis vaakatasossa, myös istumaoaikka on ehkä ollut väärä. Ajan kanssa kaikkeen tottuu, mutta osaatko noin lonkalta sanoa, mikä on ollut pielessä kun vehkeet puutuu? Pyörä on siis Nishiki bigfoot ja ajelen hiekalla ja asfaltilla
Onhan tämmöisten yleisohjeiden soveltamisessa aina mahdollisuus yksilöllisiin eroihin. Klossien paikka, kengät, kammet ja polkimetkin vaikuttaa kun tarkalle mennään.
Viime päivinä olen tutkiskellut netistä tietoa mitenkä satulan paikka tänä päivänä määritellään. Mielenkiintoista on ollut havaita että polvilumpion ja poljinakselin suora linja ei ole enää absoluuttinen totuus, se voi olla kyllä hyvä lähtökohta. Nykyään puhutaan lantion kulmasta jonka pitäisi asettua 45-55˚ kulmaan kun kampi on klo.12 kohdalla. Ammattilais-säätäjät puhuvat myös ns. Kaatumistestista eli kun irroitat kädet polkiessa niin ei pitäisi rojahtaa ohjaustangon päälle eli tasapainon hakemista satulan ja polkimien suhteen. Huippukuskille joka on kevyt rakenteinen ja timmissä kunnossa tuo on tietenkin helpompi testi kuin kaverille jolla on massaa, tuolloin pitää vaan löytää kohta jossa painoa on käsille mahdollisimman vähän. Aika tieteellistä touhua ja saattaa tovi mennä aikaa säädellessä.
Kyllä. Ja satuloita on kans sellaisia missä vatupassi suoraan satulan päälle antaa vähän väärän tuloksen, jos on sellaista "lippaa" paljon ylöspäin satulan takaosassa. Oma ohjenuora minkä sain mitotuspalvelusta on katsoa satulaa siitä kohdasta missä satula on noi 8cm leveä, ja laittaa se kohta satulasta vaateriin.
@@janneboman8573 Juu, tuo on suurinpiirteinen se referenssikohta tarkistaa vaakasuoruus jos ei ole täysin flätti satula. Siitä voi sitten varovasti suuntaan tai toiseen muutella riippuen miltä se ajossa tuntuu.
Tuo satulan pinta-ala ei ole suuren suuri, eikä varsinkaan se pinta jonka päällä perseluut istuvat. Taempana istuttaessa on yleensä pehmempää. Mulla tahtoo takamus keikkua liian edessä useimmiten ja siksi tuntuu liian kovalta. Tähän oikeaan istumapaikkaan ei juuri ole kajottu jutussa. Tulisiko selvennystä ?
Onko pyörän runko automaattisesti liian pieni jos satulaputkessa loppuu mitta kesken. On siis aika lyhyt säätömatka muutenkin kun tulee nuo juomapullotelineen ruuvit vastaan. Että onko se pyörän vai satulaputken vaihto. Uutta pyörää ei viitsisi hankkia vähäisen käytön takia
@@Velogi kylläpä tuo muuten tuntuu ihan ok kokoiselta näin ihan perus pyöräilijän mielestä ja on teräsrunkoinen niin eikai se ole muutakuin satulaputken vaihtoon
Onko noi mitat samat maasturille. Mulla varmaan aika likelle on noi mitat kohdillaan mutta satulan korkeutta pidän alempana. Vuosien saatossa huomannut että on jotenkin parempi pyörittää eikä takapuoli kipeydy. Satulan paikan olen siis aivan fiiliksen mukaan säätänyt missä se nyt varmaan viisi vuotta on ollut.
Maasturissa satula saakin olla vähän alempana jotta painopisteen siirto on helpompaa. Siinä joutuu tekemään kompromissin voiman tuoton kanssa. Jotkut käyttävät satulan korkeudelle myös nyrkkisääntöä Inseam - 10 cm joka ainakin itselläni antaa vähän matalamman korkeuden kuin tuo kerroin.
Hei Risto! Lehdessä oli artikkeli jonka otsikossa oli matala satula! Yllätyin kommentistasi, sillä kyllä minun silmään on pistänyt, että suurin osa pyöräilijöistä ajaa satula liian korkealla. Sitten ovat nämä Jopo pyöräilijät sekä muut joilla satula on liian alhaalla. Pienimmällä osalla satula on oikealla korkeudella. Hienot pyöräilyvarusteet ja asusteet ja pyöräillessä varvastellaan ja lantio keikkuu. Onko satula silloin oikealla korkeudella? Luuleeko pyöräilijä olevansa pitempi kuin onkaan? Olenko katsonut kieroon vai mistä tämä ristiriita huomioissamme johtuu? Lehden kuvassa missä esittelit satulan oikeaa korkeutta mielestäni jo varvastelit. Katsotaanpa huippu kilpapyöräilijöitä, mikä heidän polvikulmansa on alimmassa asennossa. Pyöräilevätkö he satula liian matalalla?
Kyllä näitäkin näkee. Liian korkeasta satulasta on kuitenkaan harvoin sen vakavampia seurauksia kuin hiertymiä persauksiin. Matala satula sen sijaan altistaa polvivaivoille jotka voivat olla todella itsepintaisia.
Mulle tuli Canyon Endurace viime viikolla ja olen säädellyt satulan paikkaa huonoin tuloksin. Pyörä on siis sillä S15 VCLS 2.0 satulatolpalla ja mikäli sen kallistuksen antaa olla 0-asetuksella, niin satula ei ole läheskään vaakasuorassa. Mikäli satulan laittaa vaakasuoraan, niin satulan kärjen etäisyys keskiöstä on +8cm. Onko tähän jotain konsteja ja tuleeko tuon tolpan kanssa ottaa jotain huomioon?
Olen 2m pitkä ja Felt F5 alla, inseam mitta 92,5cm, satulan korkeus = n. 82cm. Ok, asetin satulan tuolle korkeudelle (oli 3,5cm ylempänä) ja ajoasento tuntui paranevan huomattavasti joka osa-alueella. MUTTA, satulan paikka pituus suunnassa, se ei mene järkeen. Suositus 4-6cm ylittyy n. tuplaten omassa pyörässä, vaikka polvikulma taasen on suht järkevä. Satulassa ei ole edes säätövaraa lähellekkään esim. 6cm asetusta ja vaikka olisiki, niin kyllä olisi tosi lyhyt ohjaamo. Nytkin se tuntuu lyhyeltä, vaikka kannattaja on nyt 12cm pitkä. Kommentit?
Moro +MrParantala! Olet toki keskimääräistä pidempi ja satulatolppaa nostaessa satula pakenee myös taaksepäin, mutta jokin tässä silti mättää. Minkä kokoinen runko sun Feltissä on?
Kyllähän se sitten ison miehen pyörä on. Polvikulmalla tsekataan lähinnä satulan korkeus. Miltä polven sijainti suhteessa poljinakseliin vaikuttaa -eli tuo mittaus: th-cam.com/video/lc45xcN8K8Y/w-d-xo.htmlm24s ? Onhan satula normaali eikä mikään TT-pyörän erityisen lyhytkärkinen malli? Suosittelen että tsekkaat mitat vielä tuolla laskurilla: www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Vaatii hieman kehon mittailua, mutta sieltä saa lisävahvistusta mitoitukseen.
Satula on SQ Lab 611 Active. 9cm on minimi mitä antaa säädöt myöden tuolla satulan asemoinnilla mitä videosi ohjeistaa. Tuo competitivecyclist -sivu antoi tulokset: Top Tube Length 61.2 - 61.6 Cm Seat Tube Range CC 59.9 - 60.4 Cm Seat Tube Range CT 61.8 - 62.3 Cm Stem Length 13.5 - 14.1 Cm BB Saddle Position 79.4 - 81.4 Cm Saddle Handlebar 63.7 - 64.3 Cm Saddle Setback 8.5 - 8.9 Cm Seatpost Type Setback Joten tuon mukaan saan kyllä satulan kohdilleen ja pyörän säätöihin. Nuo tulokset oli competitive asetuksilla. Mielenkiintoista on, että satulaa pitäisi vielä laskea n. sentti jos vertaa kaavaan inseam x 0,885. Menee kyllä mulla liian matalalle! Ja stemmiäkin pitäisi reipas sentti vielä pidentää.... Täytyy testailla ja hakea hienosäätöjä!
Kyllä se sitten hollilla alkaa olla, luottaisin enemmän tuohon competitive laskuriin koska se huomioi kattavammin eri kehon osien suhteet. Tee tästä eteenpäin pieniä muutoksia harvakseltaan ja yksi muutos kerrallaan niin pysyt kärryillä mikä vaikuttaa mihinkin.
Pitäisi varmaan hommata itsekin tuollaiset seisontatuet pyörälle. Siinä olisi meinaan naapurilla katsomista, kun pyöräillään kevyen liikenteen väylällä vatupassi kädessä yrittäen muodostaa 90 asteen kulmaa.
Näin vuosien pyöräilyharrastusten jälkeen niin olen huomannut että satulan vaakasuoruuden määrittäminen ei ole aina itsestään selvää, ainakaan itselleni ollut. Osa satuloista on tasaisia ja osa satuloista enemmän tai vähemmän kaarevia. Satulan vaakasuoruutta ei aina mitata niin että vatupassi laitetaan makaamaan satulan nokasta satulan takaosaan. Osa satuloista on suunniteltu myös niin että takaosa jää etuosaa ylemmäs ja vatupassi asetetaan esim. satulan nokasta satulan puoleen väliin.Osa valmistajista on ilmoittanut ns. BRP (biomechanical reference point) pisteen. Tuo on piste josta mitataan matka keskiöön, ohjaustankoon ja josta asetetaan vaakasuoruus. Tuota voi mielestäni soveltaa jokaisen valmistajan satulan kanssa. Ajossa toki tuntee viimeistään kropassa onko vaakasuoruus oikein määritelty. Tuli tällaisia ajatuksia mieleen.
Epätietoinen kysyy? Kuinka saan siirrettyä satulaa taaksepäin kun pystymitattaessa keskiöstä satulankärki on tasan ja säätövara on loppu onko mahdollisesti olemassa taivutettua satulaputkea että saa säätövaraa lisää???
@@Velogi Kiitos,täytyy käydä katselemassa,kysyin eräästä pyöräkorjaamosta,kaveri kaiveli naistenpyörän satulaa ja sano et tää on lyhyempi😃oli täysin kuutamolla.
Noniin. Nyt vasta on satula määritetty oikeaan paikkaan. Kävi ilmi, että se on ollut noin 4-5cm liian korkealla, sitä saa taas tuntea itsensä fiksuksi, kun silmämääräisesti ajatteli satulan olevan hyvässä kohtaa.
@@Velogi Ok kiitos. Oot hyvä tubettaja ja nää pyörä säädöt helpottaa kans keulimiseen pyörällä nii arvostan tätä kanavaa! Mutta mistä sait idean pystyttää tälläsen pyörä tieto kanavan?
Kiitos - lyhyesti sen vuoksi että sellaista kanavaa ei ollut Suomessa olemassa ja olisin aikanani halunnut vastaavaa tietoa kun pyöräilemään ryhdyin. Pidempi vastaus tuhannen tilaajan spesiaalivideolla: th-cam.com/video/MbEGCzjkHUU/w-d-xo.html
Terve Mun pyörän satula pöllittiin. Ostin uuden satulan mutta se ei mee siihen ku mielestäni siihen tartee joku tolppi eli varmaan sitäkin ne pölli. Pitääkö ostaa tolppin vai onko siihen muutenkin jotain vikaa
No höh 😩 Tosiaan varkaan on useimmiten helpompi aukaista tolppaa kiristävä panta ja viedä koko roska. Satula ja tolppa myydään erikseen. Tolppiakin on eri paksuisia, joten mittaa putken halkaisija, että tulee kerralla sopiva.
Syystä tai toisesta uudessa gravelissani satula tulee aivan eteen että sen saa tuohon 4-6cm haarukkaan. 🤔 Miten tätä ohjetta olet esim. Orbean kanssa noidattanut?
Yleisin kammen pituus on ollut 172,5 mm eli siihen suhteutettuna logiikka on tuo. On kuitenkin muistettava, että tässä on puhe nyrkkisäännöstä ja lähtökohdasta - viimeiset millit on joka tapauksessa haettava kokemuksen perusteella. Joissakin lähteissä on myös kaavoja jotka huomioivat kammen pituuden.
Polkimien pyörittämisen kannalta kyllä. Maastopyöräillessä on kuitekin monia muita tekijöitä (esim. kehon painon käyttö, ajoasennon muutokset maaston mukaan) jotka on huomioitava. Hissitolppa osin helpottaa tätä problematiikkaa.
Optimaalisen polkemisen kannalta kyllä. Toisaalta maastopyöräilyssä on huomioitava muitakin näkökulmia kuten tasapainon hallinta. Monesti maasturissa satulaa pidetään hieman alempana jotta painopistettä pystyy siirtämään vaivattomammin taaemmas - ellei omista hissitolppaa joka siirtää satulan tarvittaessa pois tieltä.
Hmm, millaisia polvivaivoja odotettavissa jos satula liian ylhäällä? Voi tietty olla vaikea mennä sanomaan mut jos siinäkin joku yleissääntö olisi.. Muuten pitäisi olla kohdillaan, mutta satula hiukkasen ylhäällä, itsestäni tuntuu, että voisi hiukka nostaakin vielä ja laskurin mukaan 2cm liian ylhäällä.. 🤔
Ehkä se ei niinkään polviin koseta - enemmän persauksiin. Ja pyörittämisen lihastyö ei suoralla jalalla ole kaksista. Mutta 2 cm on jo niin iso ero että panee miettimään onko inseam mitattu oikein.
Kiitos vastauksesta. Mittaustapoja on kokeiltu erilaisia ja samaa tulosta tuntuu tulevan. Eipä tuo satulan laskeminen maksa mitään, joten kai se täytyy vain uskoa ja kokeilla.
Kiitoksia videosta, erittäin selkeä että meikäkin ymmärtää. Maantiepyörän kanssa on tullut juurikin noita polviongelmia, joten lähden ennen seuraavaa ajoa tuunaamaan asentoa ohjeilla kuntoon sillä mutulla se ei ole onnistunut. Runko pitäisi olla oikean kokoinen.
Mikä voi olla, että perus vauhdissa ei satu polviin, mut heti kun tulee mäkiä tsi muuten tuntuu raskalta polkea, niin polvissa tuntuu paine ja meinaa ihan kipuaki puskea?
Jos satula on oikealla kohtaa niin toinen mahdollinen ongelman lähde on jalkaterissä - onko sulla lukkopolkimet? Klossin asento on aika tarkka ja voi aiheuttaa polviongelmia.
@@Velogi ei ole lukkopolkimia. Olen kans ihan aloitteleva harrastaja. Pitää muutenki tseksta tuo satula kondiksee. Ei sen kyllä pitäisi olla perseellää
Oisko tässä huomioitava kammen pituus ? Itselleni ei kyllä tuntunut tuo satulan korkeuden säätö oikealta. Olisi laskentakaavan mukaan pitänyt laskea vielä nykyisestä 3 cm. Olisin kyllä ollut pyöränpäällä aika "konttaavassa" asennossa. Tuo satulan kärjen etäisyyskin jäi 9 cm, koska säätövara loppui. Tämä tietysti johtuen ko. istuimen säätövaroista. Tämä koski siis tavallista kauppakassipyörääni, johon kokeilin näitä säätöohjeita.
Periaatteessa kyllä, mutta toisaalta kampien pituus on yleisesti 170-175 mm, joten ei se puolta senttiä enempää tee. Satulan mallikin vaikuttaa tuohon kärjen etäisyyteen, yleisin satulan mitta on 275 mm. Jos satula ei tule tarpeeksi eteen, on olemassa satulatolppia erilaisella offsetilla, eli satulan etu/taka asema suhteessa satulaputkeen vaihtelee sen mukaan.
Ok. Kiitos vastauksesta ! Mittasin jalan sisämitaksi 76 cm josta 0,885 x 76 = 67 cm = satulan korkeus keskinavasta. Nyt korkeus 70 cm ja sitäkin tuntuisi (muiden tuntemusten mukaan) nostaa n 1 cm ? Oisko tuossa vatupassissa vikaa - tai haarojenvälissä :) :) ? Pitääpä kokeilla maastopyörän osalta. Kiitokset hyvästä kanavasta. Paljon tässä vanhempikin vielä oppii.
Ei se satulan etäisyys keskiöstä miksikään muutu kun putkea pitkin mitataan. Eli pätee. Normaalista poikkeava kampien pituus ja poljinten tyyppi vaikuttavat jonkin verran.
Tarkoitin että mitä vinompi pystyputki niin sitä matalammalla satula on keskiöstä pystysuoraan mitattuna. Mutta taidan nyt itsekin mennä jo sekaisin mitä ajattelin :D
Tuo on totta. Maastoon optimiratkaisu on hissitolppa, jolloin satula on optimikorkeudella kun poljetaan siirtymää ja pois tieltä kun on teknisempää osuutta.
Luetkohan enää näitä kommentteja, kun videokin on jo 8 vuotta vanha :D Mittasin satulan korkeuden tuon laskukaavan mukaan, ja kun jalan inseam on 85cm niin tuohon satulan korkeudeksi tulee noin 75 cm. Mulla on nyt satula n. 70 cm korkeudella ja se alkaa olla jo ylärajoilla, alkaa jo noston max-raja näkyä putkessa. Jos ottaisin vielä ylöspäin, niin tuntuu, että ajoasento menisi tosi hassuksi. On siis emtb-pyörästä kyse. Ja kuitenkin mulla yltää vain varpaankärjet maahan, kun istuu kyydissä. Mutta silti jotenkin tuntuu, kuin ajoasento olisi ihan miten sattuu, mutta en osaa sanoa, mistä se voisi johtua. Satulaa on myös säädetty eteen-taakse -suunnassa. Mistähän ihmeestä lähtisi hakemaan syytä "epämääräisen" tuntuiselle ajoasennolle..? :D
Polkemisen tehokkuuden kannalta satulan korkeus on kyllä lähtökohtaisesti sama maasto- ja maantiepyörässä. Varsinainen maastoajo kuitenkin edellyttää parempaa liikkuvuutta pyörän päällä, minkä vuoksi maastopyörässä voi joutua pitämään satulaa hieman alempana - ainakin jos ei ole hissitolppaa. Mutta viisi senttiä on kyllä näissä asioissa todella paljon! Voit vielä varmistaa, että satulan ollessa tuossa 75 cm korkeudella keskiöstä sulla ei jalka mene polkimen ala-asennossakaan ihan tikkusuoraksi polkiessasi päkiä poljinakselin kohdalla, vaan polveen jää hieman kulmaa. Tai että pystyt pyöräyttämään täyden kierroksen ilman lantion kallistelua kun pidät kantapäät polkimilla. Jos nämä kriteeritkin täyttyvät, ja satulatolppa on jo yli ääriasennon, epäilen että sulla on liian pienen runkokoon pyörä. Tämä myös johtaisi siihen että ohjaustankokin jää liian alas kun satula on polkemisen kannalta oikealla korkeudella.
@@Velogi Kiitos vastauksesta! Ei valitettavasti taida olla sitä viiden sentin korotusmahdollisuutta enää tuossa. Se on Helkaman Force 27,5 ja 19” runko, ja oon 175, piti kuulemma olla sopiva 😀. Ehkä menee ekan pyörähankinnan piikkiin, mutta en nyt ihan tuliterää viittis vaihtamaan lähtee.
Sähköpyörässä moottorin apu toki vähän häivyttää matalan satulan ongelmia esim. polville. Ja satulatolppia saa toki eri mittaisia. Sitten ongelma siirtyy ohjaamoon, johon voi hakea lyhyempää ja jyrkempää ohjainkannatinta tai isomman nousun ohjaustankoa.
@@Velogi joo naapurin pojalle. Palautukseen meni, yksikertaiset abc pitäisi vaivatua oppimaan kun kerran työskentelee pyöränmyyjänä. Ihan tavallinen mtb mutta aivan liian iso.
Moro +The Lassu , ikävä kyllä en ole perehtynyt maastopyöriin niin paljoa. Mutta periaatteessahan nuo ovat yleispäteviä - niillähän haetaan hyvää voimantuottoa siten että nivelet eivät ylirasittuisi. Maastopyörässä kuitenkin esim tasapainion hallinta vaatii liikkumista eri tavalla, minkä vuoksi satulaa voi joutua laskemaan.
yritin säätää tuon ohjeen mukaan ihan vatupassin kanssa niin tuntuu että polvet nousee tolkuttoman ylös ja valuu eteenpäin ajaessa. kaikkea muuta kuin luonnollinen tuntuma 😆pitä käydä paikallisessa fillarimyymälässä niin saavat säätää se oikein 🤔
Päteekö samat säädöt hybridin kohdalla? Säädin korkeuden kohdalleen, mutta satulan etäisyyden säädöissä tulee rajat vastaan, ja satula jää 6cm sijasta 8cm tuosta suorasta linjasta.
Kyllä satulan paikka on hybridissä sama. Pitäisi vaihtaa satulatolppaa malliin jossa on eri setback mitta eli eri mallinen pää. Joissakin malleissa pään voi kääntää jolloin setback muuttuu.
Velogi - Pyöräilevä videoblogi on, täytyy tutkia. Ja tosi hyvä video, mulla oli satula 3cm liian ylhäällä, ja 30min ajon jälkeen meinasi varpaat puutua ja lisäksi pyöräily tuntui käyvän kohtuuttomasti yläpakaran/ alaselän lihaksille. Toivottavati tämä satulan säätö auttaa noihin vaivoihin.
Tuossa juur mittasin ja sain omaksi noin 82cm, jolloin säädin satulan putken 72.57cm, ja yllättävä kyllä toi heti toisen tunteen kun jaloissa oli yht äkkiä enemmän voimaa. Kiitti vinkistä, ja vielä jäi 172 jätkälle varaa olla varpaillaan pyöränselässä nii siis varpaat asfaltissa,, kun toi tasapaino ei oo ammattilajini, opettelin pyöräileen vasta 18v:aana!
:) itse saan vasta pyörän ja oon 14 v 155 pitkätavalaan maasto pyörän hankin koska metsä tie ja kyllä tiet täällä on aika :D aika sotkua mulla on iha sama mitten mun jalat on pyörässä ne kipeytyy aina :D (tee video jossa näytät pyöräiliän venytelly tavat) kosk itse oon niist kiinostunu :)
kyllä muuten auttoi ja paljon. 59min 11.5km ja 144 keski sykkeellä. satula menee kyllä vaihtoon, takana on olevinaan pehmuste joka siirtää painopisteet käsille ja saa korjata asento useasti kun valuu penkillä eteenpäin.
Ongelma minulla on että vaikka kuinka säätää satulaa tuntuu kuin se olisi aina päin persettä.
Ihan todella hyvä video. Etsin netistä sopivaa ohjetta, mutta lontoonkieliset on vaikeita pelkkänä tekstinä alan termistöä ymmärtämättömälle. Tässä tuli kaikki tarpeellinen muutamassa minuutissa. 🙏🏻 Kiitos.
Kiitos tuhannesti! Ikinä en ole keskittynyt pyörän säätöihin. Antanut vaan mennä. Nyt ohjeillasi pyöräilyyn tuli lisää potkua.
Kävin mitoituspalvelussa, joissa yks mitattava asia oli myös watit (eli teho). Tehot tuplaantu oikean asennon myötä. Ja sitä kautta jaksaminen tietty myös. Nyt +100km päivämatkat ei tunnu missään.
Kiitos!
Hyvä ja hyödyllinen pätkä! Videon teknisestä toteutuksesta iso plussa, on mennyt paljon eteenpäin ensimmäisistä, sinällään jo hyvistä pätkistä. Mukavaa katseltavaa.
Kiitos Jukka Järveläinen palautteesta, pyrkimys on parantaa laatua sitä mukaa kun kokemusta karttuu. Kiva kuulla että se myös näkyy.
Jesh. Kerrankin selkeästi neuvottu. Lähdempä tästä säätämään ..thänx
Kiitos +Stiina Häkkinen, kyllä se sieltä löytyy!
Do diin 😊 satulan paikka ja korkeus haettu alustavasti kohdilleen, into pinkeenä koeajoa odotellessa.
Thanks
Itsellekin puraisi tänä keväänä pieni pyöräily villitys, luulin käsittäväni jotain pyöräilystä, olin väärässä. Takalisto oli ekana hellänä jo 10km lenkin jälkeen. Näiden ohjeiden jälkeen asiat parani huomattavasti, eli en oikeesti ollut perehtynyt asioihin kunnolla. Satula oli 3-4cm liian korkealla, ja alkoi hiertyminen, tästä on kiva jatkaa. Kiitoksia hyvistä ohjeista.
Huomasin kun säädin satulan näillä ohjeilla , aikasemmin pyöräillessä tuppas kädet puutumaan ja sit toinen huomio aina kun polki niin tuppas liukumaan satulassa eteen päin , jouduin laskemaan satulaa muutamia senttejä nyt tuntuu pyöräily luontevalta ja mukavalta :) .
Selkeitä ja hyödyllisiä videoita, kiitos kun teet tällaisia
Olipa hyvä video. Selkeää ja ymmärrettävää. ja nyt säätämään..
Kiitoksia paljon videoistasi! Nää on erittäin hyödyllisiä 💪
Iso kiitos tästä! Tuntui että tuli fillariin lisää tehoja, ku sääti satulan ohjeittesi mukaan kohdilleen! 😀👍
Tuleekin
Tänään tuli vinkit tarpeeseen. Tänks!
Tämä oli hyvä oppitunti. Kiitos!
Reippaasti ylipainoisella miehellä,niin kuin minä,olen käyttänyt aina pehmeitä ja leveitä satuloita,joissa on jouset .
Kun istun jousitettuun satulaan niin satula joustaa,jolloin satulan takaosa painuu liian alas.
Näin satulan etuosa painaa ikävästi palleihin,eikä pyöräily oikein suju.
Tästä syystä säädän satulaa niin,että takaosa on ylempänä.
Sitten kun istun satulaan ,niin se on suorassa.😀👍
Taas tuli noviisille hyvää tietoa. Oli säädöt aika hukassa, ehkä nyt pääsen uudenlaiseen pyöräilykokemukseen. Kiitos :)
Uusi kokemus oli kuin päivä ja yö verrattuna vanhaan säätöön! Nyt pyöräily on vieläkin ihanampaa. :D Ei niskat enää jäykkänä pitkän ajon jälkeen ja muutenkin rullaa mukavasti. :)
Hienoa 👍
Tuosta satulan paikasta pituus-suunnasta vielä. Jos luotilankaa ei saa roikkumaan polvilumpion ja päkiän linjalle vaikka satulaa siirtäisikin taaksepäin tai säätövara käy vähiin niin erimittaisten kampien hankinta saattaa tulla myös kysymykseen.
Satulatolpilla on myös eroja, niiden yläpään muotoilu vaikuttaa siihen mille kohtaa satulan kiskojen säätöalue osuu.
Juu, pitää paikkansa. On ihan suoraa tolppaa ja sitten on setbackiä enemmän tai vähemmän taaksepäin.
Linjalaser on kätevä apuväline tuohon säätöön 👍
Olipahan taas hyvin opastava video.Sain vihdoin fillarin ja sadepäivän kunniaksi sen olkkarissa kasasin.Nyt pitäs satulanki olla kohillaan.Huommenna sit jos on kelit kohillaan niin pääsee ajoon ja "hienosäätöön"
Hienoa - sehän oli sitten oikea täsmävideo! Ja tästä edespäin tosiaan pienillä muutoksilla.
Oliko sulla jotain yleispätevää videota/ohjetta lukkopoljinten käyttöön.Mullahan ne on ne maastomallin Shimanon SPD 234.Miten kireällä se säätö pitäs olla.Nythän se säätö on mulla löysällä kun on vasta käytön harjottelu alkamassa
Eipä siihen oikein parempaa sääntöä ole kuin pitää niin kireällä ettei irtoa vahingossa ja niin löysällä että lähtee irti kuin pitää. Totuttelun jälkeen kannattaa siis vähän kiristää. Ja silti se ensimmäinen mukku tulee treenatessa melkein jokaisella kun jo luulee osaavansa ja yllättävässä tilanteessa paniikki iskee.
Mulla meni taas tuo satulan säätö ja ajoasennon haku uusiks.Viikon ja 100 km jälkeen tuntu ettei Hybridi ookkaan SE pyörä.Hyödyntäen XXL:n vaihto-oikeutta Kävin hakemassa saman merkin maantieversion ja olen äärimmäisen tyytyväinen.Väsymyksestä huolimatta päätin lähteä pienelle "Säätö lenkille"14 km meni ihan huomaamatta :) Huomenna tarttee lähtee heti aamuviileän aikaan ajamaan.
No hyvä että nyt havahduit niin ei käynyt kalliiksi. Kyllähän maantiepyörä kevyemmin kulkee.
Noin 20 vuoden jälkeen hommasin pyörän työmatkoille. FE12 saapui perjantaina. Intoa täynnä palikat sinnepäin ja ensitesti. Ihan ok mutta kun tämän videon mukaan säädin sitten rauhassa kaikki paikalleen niin olipa valtava ero! Vaikka satula oli ”vain” 3cm liian matalalla ja saman verran takana niin järjetön ero mukavuudessa. Iso kiitos selkeästä videosta ja ohjeesta. Nyt vaan kilometrejä että alkaa takamus tottua, nyt meinaa vähän kivistellä oudoksesta.😂
nyt on hyvän näkönen !
Hyvä hyvä +Roni säynäjäkangas !
Hyödyllinen video. Itse ratkaisin ko. ongelman valitsemalla primaarikulkupeliksi sellaisen, jossa satulaa ei ole ollenkaan.
Hmm Pertti Karjalainen ... kickbike vai? Siinä on jo monta liikkuvaa osaa vähemmän!
Velogi - Pyöräilevä videoblogi jeps. Kickbikellä tulee ajeltua vuosittain yli 4000 km. 30 km ja 40 km lenkkejä sillä on mukava heittää. Jarrut on oikeastaan ainoat mitä pitää huoltaa. Toki kolme tavallista polkupyörääkin löytyy työmatkoihin ja muuhun liikkumiseen. Satulan säätöä pitääkin kokeilla niillä.
Hirveän tarkkaan määritetään ja mitataan. No sitten kaikissa pyörissä on eri pituiset kammet ja kaikki tuo tarkka mittailu muuttuukin aika epätarkaksi. Myös kengät ja polkimet vaikuttaa aika paljon. Onko olemassa jotain esim. polkimelta mitta satulaan kerrointa joka olisi vielä toimivaksi todettu?
Hyvä video taas. Hankin torista Tunturin hybridipyörän ja oli kyllä melkosta säätöä ajoasennon kanssa. Aikani pähkäiltyä, tajusin että satula oli todella takana. Osaisitko muuten sanoa, että mistä johtuu kämmenien puutuminen työmatkan aikana (n. 10km)? Ajoasento tuntuu kuitenkin hyvältä.
Lähtökohtaisesti tuo tarkoittaa että kämmenillä on liikaa painetta. Ajoasento on yksi joka vaikuttaa, mutta myös esim. gripit: th-cam.com/video/f2h3q9xxEwo/w-d-xo.html
Hyvät selkeät ohjeet. Täytyy tarkistaa oman pyörän tilanne. Epäilen että hienosäätöä tarvitaan.
Kiitti +Petteri Vähäkangas, hienosäätöä saatetaan tarvita noiden jälkeenkin, mutta pääsee ainakin oikealle hehtaarille.
Kuka mitaa satulan tasai suude vatupassilla
Pitääpi kokeilla. Aloittelijan ongelma on se että kun on muutenkin tekniikka hakusessa niin on vaikea arvioida että onko satula nyt optimaalisessa asennossa koska se pitää kuitenkin olla aika paljon väärässä että aloittelija sen huomaa. Ja kahden lenkin välillä on vaikea arvioida että "tuntusko nyt paremmalta kun eilen". Itselläni on ongelma että kädet puutuu yläotteella mutta olettaisin että se johtuu siitä että hartiat ei vielä pysy tarpeeksi alhaalla.
Totta, muutoksia ei sovi tehdä ihan yhtenään jotta pysyy kärryillä mikä vaikuttaa mitenkin. Hartiat tosiaan nousee helposti korviin mutta se tuntuu yleensä niskan ja hartioiden alueella. Käsien puutuminen kyllä viittaisi siihen että niillä on liikaa painoa. Satulassa siihen asiaan vaikuttaa lähinnä sen kallistus.
Satulan paikka on päin persettä :)
No niinpä +Ada Norberg (Duzzzz) !
Säädin Grizlin satulan näillä ohjeilla niin aivan hilkulla että riitti säätövara satulassa vaikka korkeus on pari senttiä alempana kun mitä Canyon ilmoittaa maksimi korkeudeksi satulalle. Arvelutti muutenki laittaa satula aivan ääriasentoon.
Kehon mittasuhteet ovat yksilöllisiä, mutta kuulostaa siltä, että mahdollisesti myös runkokoko on niillä rajoilla. Niissä Grizl malleissa joissa on ihan tavallinen satulatolppa vaihtaisin pidempään niin liitoskohta ei ole liian isolla rasituksella. Siitä "lehtijousesta" ei taida olla vaihtoehtoja.
@@Velogi joo on aivan rajoilla onko XL vai XXL parempi mutta välitykset sellaset että joutuu stemmiä lyhentää tuossakin niin päädyttiin kokoon XL. On halkaistu jousitettu malli.
Moi. Päteekö säädöt nämä nykypäivänä oleviin sähköavusteisiin täysjoustomaastopyöriin? Kiitos hyvästä videosta 👍
Polkemisliikkeen tehokkuuden kannalta satulan korkeus on lähtökohtaisesti aina sama. Varsinainen maastoajo kuitenkin edellyttää parempaa liikkuvuutta pyörän päällä, minkä vuoksi maastopyörässä voi joutua pitämään satulaa hieman alempana - ainakin jos ei ole hissitolppaa.
Pyörässä, jossa satulaputki ei mene linjassa keskiöön, mitataan varmaankin satulantasosta keskiön keskelle?
Mun mielestä toi satulan leveliin säätö riippuu pyörän geometriasta. Jos on maantie endurance pyörä, niin sitten sopii toi vakaatasoon säätö, kun ohjaustanko on suunnilleen samalla korkeudella satulan kanssa. Muuten laitan esim kisageometrian kanssa satulan leveliin tagon suhteen, eli esim puukepillä katsoo kulman satulasta ohjaustangon suhteen, eli kisageometrian kanssa yleensä hieman etukenoon. Samaten maastopyörässä jossa ohjaustanko saattaa olla korkeammalla kuin satula, niin laittasin satulaa hieman takakenoon. Ainakin itselle toiminut näin hyvin, tuntunut parhaimmalta.
Yleensä aina, ihan siis mm Tour de France tasolla satula säädetään täysin vaakaan. Jos sen joutuu säätämään etukenoon tai taka on aika mennä satulakaupoille.
Aiemmin kun olen vain harvakseltaan ajellut, niin olen ongelmani vain hyväksynyt, eli nämä miehiset vehkeet puutuu. Nyt kun olen aktiivisesti ajellut, niin se oli tietty ongelma. Alussa jo katsoin nämä ohjeet mutta itselläni toimi että satula on edestä hieman alempana, ei siis vaakatasossa, myös istumaoaikka on ehkä ollut väärä. Ajan kanssa kaikkeen tottuu, mutta osaatko noin lonkalta sanoa, mikä on ollut pielessä kun vehkeet puutuu? Pyörä on siis Nishiki bigfoot ja ajelen hiekalla ja asfaltilla
Satulan keskiosalla tai kärjellä on liikaa painoa. Kannattaa kokeilla satulaa jossa on monttua keskellä.
👍
Mä tykkään pitää satulaa korkeammalla, kuin mitä kaava määrää. Ei tule polvet kipeiksi.
Onhan tämmöisten yleisohjeiden soveltamisessa aina mahdollisuus yksilöllisiin eroihin. Klossien paikka, kengät, kammet ja polkimetkin vaikuttaa kun tarkalle mennään.
Niin minäkin pienenä luulin. Mutta kun jalka menee alhaalla suoraksi alkaa lantio keinua ja hanuri kulua....
Viime päivinä olen tutkiskellut netistä tietoa mitenkä satulan paikka tänä päivänä määritellään. Mielenkiintoista on ollut havaita että polvilumpion ja poljinakselin suora linja ei ole enää absoluuttinen totuus, se voi olla kyllä hyvä lähtökohta. Nykyään puhutaan lantion kulmasta jonka pitäisi asettua 45-55˚ kulmaan kun kampi on klo.12 kohdalla. Ammattilais-säätäjät puhuvat myös ns. Kaatumistestista eli kun irroitat kädet polkiessa niin ei pitäisi rojahtaa ohjaustangon päälle eli tasapainon hakemista satulan ja polkimien suhteen. Huippukuskille joka on kevyt rakenteinen ja timmissä kunnossa tuo on tietenkin helpompi testi kuin kaverille jolla on massaa, tuolloin pitää vaan löytää kohta jossa painoa on käsille mahdollisimman vähän. Aika tieteellistä touhua ja saattaa tovi mennä aikaa säädellessä.
Kyllä. Ja satuloita on kans sellaisia missä vatupassi suoraan satulan päälle antaa vähän väärän tuloksen, jos on sellaista "lippaa" paljon ylöspäin satulan takaosassa. Oma ohjenuora minkä sain mitotuspalvelusta on katsoa satulaa siitä kohdasta missä satula on noi 8cm leveä, ja laittaa se kohta satulasta vaateriin.
@@janneboman8573 Juu, tuo on suurinpiirteinen se referenssikohta tarkistaa vaakasuoruus jos ei ole täysin flätti satula. Siitä voi sitten varovasti suuntaan tai toiseen muutella riippuen miltä se ajossa tuntuu.
Tuo satulan pinta-ala ei ole suuren suuri, eikä varsinkaan se pinta jonka päällä perseluut istuvat. Taempana istuttaessa on yleensä pehmempää. Mulla tahtoo takamus keikkua liian edessä useimmiten ja siksi tuntuu liian kovalta. Tähän oikeaan istumapaikkaan ei juuri ole kajottu jutussa. Tulisiko selvennystä ?
Hyvä pointti tuokin, täytyy tehdä videolle jatko-osa jossa käsitellään myös näitä asioita.
Onko pyörän runko automaattisesti liian pieni jos satulaputkessa loppuu mitta kesken. On siis aika lyhyt säätömatka muutenkin kun tulee nuo juomapullotelineen ruuvit vastaan. Että onko se pyörän vai satulaputken vaihto. Uutta pyörää ei viitsisi hankkia vähäisen käytön takia
Kokonaisuushan se ratkaisee - eli onko tuo ainoa viittaus liian pieneen runkoon? Teräsrunkoiseen uskaltaa kyllä pidempääkin tolppaa sovittaa.
@@Velogi kylläpä tuo muuten tuntuu ihan ok kokoiselta näin ihan perus pyöräilijän mielestä ja on teräsrunkoinen niin eikai se ole muutakuin satulaputken vaihtoon
Tämä tuli taas tarpeeseen. Toisen pyörällä ajanut penkki päin väärää korkeutta 😅
Onko noi mitat samat maasturille. Mulla varmaan aika likelle on noi mitat kohdillaan mutta satulan korkeutta pidän alempana. Vuosien saatossa huomannut että on jotenkin parempi pyörittää eikä takapuoli kipeydy. Satulan paikan olen siis aivan fiiliksen mukaan säätänyt missä se nyt varmaan viisi vuotta on ollut.
Maasturissa satula saakin olla vähän alempana jotta painopisteen siirto on helpompaa. Siinä joutuu tekemään kompromissin voiman tuoton kanssa. Jotkut käyttävät satulan korkeudelle myös nyrkkisääntöä Inseam - 10 cm joka ainakin itselläni antaa vähän matalamman korkeuden kuin tuo kerroin.
Hei Risto! Lehdessä oli artikkeli jonka otsikossa oli matala satula! Yllätyin kommentistasi, sillä kyllä minun silmään on pistänyt, että suurin osa pyöräilijöistä ajaa satula liian korkealla. Sitten ovat nämä Jopo pyöräilijät sekä muut joilla satula on liian alhaalla. Pienimmällä osalla satula on oikealla korkeudella. Hienot pyöräilyvarusteet ja asusteet ja pyöräillessä varvastellaan ja lantio keikkuu. Onko satula silloin oikealla korkeudella? Luuleeko pyöräilijä olevansa pitempi kuin onkaan? Olenko katsonut kieroon vai mistä tämä ristiriita huomioissamme johtuu? Lehden kuvassa missä esittelit satulan oikeaa korkeutta mielestäni jo varvastelit. Katsotaanpa huippu kilpapyöräilijöitä, mikä heidän polvikulmansa on alimmassa asennossa. Pyöräilevätkö he satula liian matalalla?
Kyllä näitäkin näkee. Liian korkeasta satulasta on kuitenkaan harvoin sen vakavampia seurauksia kuin hiertymiä persauksiin. Matala satula sen sijaan altistaa polvivaivoille jotka voivat olla todella itsepintaisia.
Mulle tuli Canyon Endurace viime viikolla ja olen säädellyt satulan paikkaa huonoin tuloksin. Pyörä on siis sillä S15 VCLS 2.0 satulatolpalla ja mikäli sen kallistuksen antaa olla 0-asetuksella, niin satula ei ole läheskään vaakasuorassa. Mikäli satulan laittaa vaakasuoraan, niin satulan kärjen etäisyys keskiöstä on +8cm. Onko tähän jotain konsteja ja tuleeko tuon tolpan kanssa ottaa jotain huomioon?
Kun kääntää sen palan joka yhdistää satulan ja tolpan toisin päin niin tulee eri offset.
Olen 2m pitkä ja Felt F5 alla, inseam mitta 92,5cm, satulan korkeus = n. 82cm. Ok, asetin satulan tuolle korkeudelle (oli 3,5cm ylempänä) ja ajoasento tuntui paranevan huomattavasti joka osa-alueella. MUTTA, satulan paikka pituus suunnassa, se ei mene järkeen. Suositus 4-6cm ylittyy n. tuplaten omassa pyörässä, vaikka polvikulma taasen on suht järkevä. Satulassa ei ole edes säätövaraa lähellekkään esim. 6cm asetusta ja vaikka olisiki, niin kyllä olisi tosi lyhyt ohjaamo. Nytkin se tuntuu lyhyeltä, vaikka kannattaja on nyt 12cm pitkä. Kommentit?
Moro +MrParantala! Olet toki keskimääräistä pidempi ja satulatolppaa nostaessa satula pakenee myös taaksepäin, mutta jokin tässä silti mättää. Minkä kokoinen runko sun Feltissä on?
Kyllähän se sitten ison miehen pyörä on. Polvikulmalla tsekataan lähinnä satulan korkeus. Miltä polven sijainti suhteessa poljinakseliin vaikuttaa -eli tuo mittaus: th-cam.com/video/lc45xcN8K8Y/w-d-xo.htmlm24s ? Onhan satula normaali eikä mikään TT-pyörän erityisen lyhytkärkinen malli?
Suosittelen että tsekkaat mitat vielä tuolla laskurilla: www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp
Vaatii hieman kehon mittailua, mutta sieltä saa lisävahvistusta mitoitukseen.
Satula on SQ Lab 611 Active. 9cm on minimi mitä antaa säädöt myöden tuolla satulan asemoinnilla mitä videosi ohjeistaa. Tuo competitivecyclist -sivu antoi tulokset: Top Tube Length 61.2 - 61.6 Cm
Seat Tube Range CC 59.9 - 60.4 Cm
Seat Tube Range CT 61.8 - 62.3 Cm
Stem Length 13.5 - 14.1 Cm
BB Saddle Position 79.4 - 81.4 Cm
Saddle Handlebar 63.7 - 64.3 Cm
Saddle Setback 8.5 - 8.9 Cm
Seatpost Type Setback
Joten tuon mukaan saan kyllä satulan kohdilleen ja pyörän säätöihin. Nuo tulokset oli competitive asetuksilla. Mielenkiintoista on, että satulaa pitäisi vielä laskea n. sentti jos vertaa kaavaan inseam x 0,885. Menee kyllä mulla liian matalalle! Ja stemmiäkin pitäisi reipas sentti vielä pidentää.... Täytyy testailla ja hakea hienosäätöjä!
Kyllä se sitten hollilla alkaa olla, luottaisin enemmän tuohon competitive laskuriin koska se huomioi kattavammin eri kehon osien suhteet. Tee tästä eteenpäin pieniä muutoksia harvakseltaan ja yksi muutos kerrallaan niin pysyt kärryillä mikä vaikuttaa mihinkin.
Pitäisi varmaan hommata itsekin tuollaiset seisontatuet pyörälle. Siinä olisi meinaan naapurilla katsomista, kun pyöräillään kevyen liikenteen väylällä vatupassi kädessä yrittäen muodostaa 90 asteen kulmaa.
Kuulostaa jo vaaralliseltakin +z ahio - et saa kaveria pitelemään pyörää?
Näin vuosien pyöräilyharrastusten jälkeen niin olen huomannut että satulan vaakasuoruuden määrittäminen ei ole aina itsestään selvää, ainakaan itselleni ollut. Osa satuloista on tasaisia ja osa satuloista enemmän tai vähemmän kaarevia. Satulan vaakasuoruutta ei aina mitata niin että vatupassi laitetaan makaamaan satulan nokasta satulan takaosaan. Osa satuloista on suunniteltu myös niin että takaosa jää etuosaa ylemmäs ja vatupassi asetetaan esim. satulan nokasta satulan puoleen väliin.Osa valmistajista on ilmoittanut ns. BRP (biomechanical reference point) pisteen. Tuo on piste josta mitataan matka keskiöön, ohjaustankoon ja josta asetetaan vaakasuoruus. Tuota voi mielestäni soveltaa jokaisen valmistajan satulan kanssa. Ajossa toki tuntee viimeistään kropassa onko vaakasuoruus oikein määritelty. Tuli tällaisia ajatuksia mieleen.
Aivan oikein,ei ole olemassa mitään "nyrkkisääntöjä". Täyttää hölynpölyä..
Epätietoinen kysyy? Kuinka saan siirrettyä satulaa taaksepäin kun pystymitattaessa keskiöstä satulankärki on tasan ja säätövara on loppu onko mahdollisesti olemassa taivutettua satulaputkea että saa säätövaraa lisää???
Satulatolppia on erilaisilla offseteilla eli se yläpään kiinnike on eri malleissa eri kohdilla suhteessa itse tolppaan.
@@Velogi Kiitos,täytyy käydä katselemassa,kysyin eräästä pyöräkorjaamosta,kaveri kaiveli naistenpyörän satulaa ja sano et tää on lyhyempi😃oli täysin kuutamolla.
Noniin. Nyt vasta on satula määritetty oikeaan paikkaan. Kävi ilmi, että se on ollut noin 4-5cm liian korkealla, sitä saa taas tuntea itsensä fiksuksi, kun silmämääräisesti ajatteli satulan olevan hyvässä kohtaa.
Hyvä homma +Pirkka-Pekka Nurmi , tuo onkin jo todella iso muutos!
Vaikka on vanha video nii voikko tehä samanlaisen mutta tankoon! Eli mikä on tangon oikea paikka.
Sellainen yhtä vanha video löytyy: th-cam.com/video/yGGk3ALky_E/w-d-xo.html
@@Velogi Ok kiitos. Oot hyvä tubettaja ja nää pyörä säädöt helpottaa kans keulimiseen pyörällä nii arvostan tätä kanavaa! Mutta mistä sait idean pystyttää tälläsen pyörä tieto kanavan?
Kiitos - lyhyesti sen vuoksi että sellaista kanavaa ei ollut Suomessa olemassa ja olisin aikanani halunnut vastaavaa tietoa kun pyöräilemään ryhdyin. Pidempi vastaus tuhannen tilaajan spesiaalivideolla: th-cam.com/video/MbEGCzjkHUU/w-d-xo.html
Terve
Mun pyörän satula pöllittiin. Ostin uuden satulan mutta se ei mee siihen ku mielestäni siihen tartee joku tolppi eli varmaan sitäkin ne pölli. Pitääkö ostaa tolppin vai onko siihen muutenkin jotain vikaa
No höh 😩 Tosiaan varkaan on useimmiten helpompi aukaista tolppaa kiristävä panta ja viedä koko roska. Satula ja tolppa myydään erikseen. Tolppiakin on eri paksuisia, joten mittaa putken halkaisija, että tulee kerralla sopiva.
Syystä tai toisesta uudessa gravelissani satula tulee aivan eteen että sen saa tuohon 4-6cm haarukkaan. 🤔 Miten tätä ohjetta olet esim. Orbean kanssa noidattanut?
Samalla tavalla kuin maantiepyörässä. Satulatolppia on erilaisilla offset-arvoilla joka vaikuttaa tähän, eli tolpan yläpää on eri tavalla muotoiltu.
Mittas näillä ohjeilla ja kappas satula olikin 2.5cm liian alhalla. Toivottavasti nyt polviin ottaminen rauhoittu 🤔
Varmasti vaikuttaa - tuo on jo oleellinen ero!
Eilen kasattu pyörä ja löin 3cm liian korkeelle ilman kummempia testailuja. Nyt sitten tämän mukaan tismalleen löin oikealle korkeudella.
Sillä lailla - nyt sitten enää hienosäätöä pienin muutoksin kerrallaan.
Onko tuo inseam mittauskaava optimoitu 170mm kammille? Jos on esim 165mm tai 175mm kammet niin onko se +5 tai -5 milliä tulokseen?
Yleisin kammen pituus on ollut 172,5 mm eli siihen suhteutettuna logiikka on tuo. On kuitenkin muistettava, että tässä on puhe nyrkkisäännöstä ja lähtökohdasta - viimeiset millit on joka tapauksessa haettava kokemuksen perusteella. Joissakin lähteissä on myös kaavoja jotka huomioivat kammen pituuden.
@@Velogi aivan, kiitos tiedosta. Näinhän se on, loppu trimmi tulee oman tuntuman perusteella.
Päteekös nää samat säädöt myös maastopyörissä, yritin katsoa niin ei oikein löytynyt kun tämä video ?
Polkimien pyörittämisen kannalta kyllä. Maastopyöräillessä on kuitekin monia muita tekijöitä (esim. kehon painon käyttö, ajoasennon muutokset maaston mukaan) jotka on huomioitava. Hissitolppa osin helpottaa tätä problematiikkaa.
Komea pyörä!
Thanks!
pitääkö maastopyörällä olla samalla lailla
Optimaalisen polkemisen kannalta kyllä. Toisaalta maastopyöräilyssä on huomioitava muitakin näkökulmia kuten tasapainon hallinta. Monesti maasturissa satulaa pidetään hieman alempana jotta painopistettä pystyy siirtämään vaivattomammin taaemmas - ellei omista hissitolppaa joka siirtää satulan tarvittaessa pois tieltä.
Velogi - Pyöräilevä videoblogi kiitos nopeasta vastauksesta.
Hmm, millaisia polvivaivoja odotettavissa jos satula liian ylhäällä? Voi tietty olla vaikea mennä sanomaan mut jos siinäkin joku yleissääntö olisi.. Muuten pitäisi olla kohdillaan, mutta satula hiukkasen ylhäällä, itsestäni tuntuu, että voisi hiukka nostaakin vielä ja laskurin mukaan 2cm liian ylhäällä.. 🤔
Ehkä se ei niinkään polviin koseta - enemmän persauksiin. Ja pyörittämisen lihastyö ei suoralla jalalla ole kaksista. Mutta 2 cm on jo niin iso ero että panee miettimään onko inseam mitattu oikein.
Kiitos vastauksesta. Mittaustapoja on kokeiltu erilaisia ja samaa tulosta tuntuu tulevan. Eipä tuo satulan laskeminen maksa mitään, joten kai se täytyy vain uskoa ja kokeilla.
Kiitoksia videosta, erittäin selkeä että meikäkin ymmärtää. Maantiepyörän kanssa on tullut juurikin noita polviongelmia, joten lähden ennen seuraavaa ajoa tuunaamaan asentoa ohjeilla kuntoon sillä mutulla se ei ole onnistunut. Runko pitäisi olla oikean kokoinen.
Kiitos - kiva että tykkäät! Jos syy ei löydy ajoasennosta, kannattaa seuraavaksi tutkia jalkaterien asento eli klossien paikka kengässä jne.
Mikä voi olla, että perus vauhdissa ei satu polviin, mut heti kun tulee mäkiä tsi muuten tuntuu raskalta polkea, niin polvissa tuntuu paine ja meinaa ihan kipuaki puskea?
Jos satula on oikealla kohtaa niin toinen mahdollinen ongelman lähde on jalkaterissä - onko sulla lukkopolkimet? Klossin asento on aika tarkka ja voi aiheuttaa polviongelmia.
@@Velogi ei ole lukkopolkimia. Olen kans ihan aloitteleva harrastaja. Pitää muutenki tseksta tuo satula kondiksee. Ei sen kyllä pitäisi olla perseellää
Oisko tässä huomioitava kammen pituus ? Itselleni ei kyllä tuntunut tuo satulan korkeuden säätö oikealta. Olisi laskentakaavan mukaan pitänyt laskea vielä nykyisestä 3 cm. Olisin kyllä ollut pyöränpäällä aika "konttaavassa" asennossa. Tuo satulan kärjen etäisyyskin jäi 9 cm, koska säätövara loppui. Tämä tietysti johtuen ko. istuimen säätövaroista. Tämä koski siis tavallista kauppakassipyörääni, johon kokeilin näitä säätöohjeita.
Periaatteessa kyllä, mutta toisaalta kampien pituus on yleisesti 170-175 mm, joten ei se puolta senttiä enempää tee. Satulan mallikin vaikuttaa tuohon kärjen etäisyyteen, yleisin satulan mitta on 275 mm. Jos satula ei tule tarpeeksi eteen, on olemassa satulatolppia erilaisella offsetilla, eli satulan etu/taka asema suhteessa satulaputkeen vaihtelee sen mukaan.
Ok. Kiitos vastauksesta ! Mittasin jalan sisämitaksi 76 cm josta 0,885 x 76 = 67 cm = satulan korkeus keskinavasta. Nyt korkeus 70 cm ja sitäkin tuntuisi (muiden tuntemusten mukaan) nostaa n 1 cm ? Oisko tuossa vatupassissa vikaa - tai haarojenvälissä :) :) ? Pitääpä kokeilla maastopyörän osalta. Kiitokset hyvästä kanavasta. Paljon tässä vanhempikin vielä oppii.
Päteekö ns. normipyöriinkin nämä säännöt? Eikö kuitenkin satulan korkeuteen vaikuta myös pystyputken kulmakin jne?
Ei se satulan etäisyys keskiöstä miksikään muutu kun putkea pitkin mitataan. Eli pätee. Normaalista poikkeava kampien pituus ja poljinten tyyppi vaikuttavat jonkin verran.
Tarkoitin että mitä vinompi pystyputki niin sitä matalammalla satula on keskiöstä pystysuoraan mitattuna. Mutta taidan nyt itsekin mennä jo sekaisin mitä ajattelin :D
Omassa kokemuksessa erilainen temppuilu ja maastoajo on helpompaa liian matalalla satulalla joten pidän omaani melkein niin matallalla kun saa
Tuo on totta. Maastoon optimiratkaisu on hissitolppa, jolloin satula on optimikorkeudella kun poljetaan siirtymää ja pois tieltä kun on teknisempää osuutta.
@@Velogi olisihan sellainenkin hyvä mutta kun satulatolppa maksaa yhtä paljon kuin oma pyörä, alkaa hinta olla hieman suuri
Luetkohan enää näitä kommentteja, kun videokin on jo 8 vuotta vanha :D
Mittasin satulan korkeuden tuon laskukaavan mukaan, ja kun jalan inseam on 85cm niin tuohon satulan korkeudeksi tulee noin 75 cm. Mulla on nyt satula n. 70 cm korkeudella ja se alkaa olla jo ylärajoilla, alkaa jo noston max-raja näkyä putkessa. Jos ottaisin vielä ylöspäin, niin tuntuu, että ajoasento menisi tosi hassuksi. On siis emtb-pyörästä kyse. Ja kuitenkin mulla yltää vain varpaankärjet maahan, kun istuu kyydissä. Mutta silti jotenkin tuntuu, kuin ajoasento olisi ihan miten sattuu, mutta en osaa sanoa, mistä se voisi johtua. Satulaa on myös säädetty eteen-taakse -suunnassa. Mistähän ihmeestä lähtisi hakemaan syytä "epämääräisen" tuntuiselle ajoasennolle..? :D
Polkemisen tehokkuuden kannalta satulan korkeus on kyllä lähtökohtaisesti sama maasto- ja maantiepyörässä. Varsinainen maastoajo kuitenkin edellyttää parempaa liikkuvuutta pyörän päällä, minkä vuoksi maastopyörässä voi joutua pitämään satulaa hieman alempana - ainakin jos ei ole hissitolppaa. Mutta viisi senttiä on kyllä näissä asioissa todella paljon!
Voit vielä varmistaa, että satulan ollessa tuossa 75 cm korkeudella keskiöstä sulla ei jalka mene polkimen ala-asennossakaan ihan tikkusuoraksi polkiessasi päkiä poljinakselin kohdalla, vaan polveen jää hieman kulmaa. Tai että pystyt pyöräyttämään täyden kierroksen ilman lantion kallistelua kun pidät kantapäät polkimilla.
Jos nämä kriteeritkin täyttyvät, ja satulatolppa on jo yli ääriasennon, epäilen että sulla on liian pienen runkokoon pyörä. Tämä myös johtaisi siihen että ohjaustankokin jää liian alas kun satula on polkemisen kannalta oikealla korkeudella.
@@Velogi Kiitos vastauksesta! Ei valitettavasti taida olla sitä viiden sentin korotusmahdollisuutta enää tuossa. Se on Helkaman Force 27,5 ja 19” runko, ja oon 175, piti kuulemma olla sopiva 😀. Ehkä menee ekan pyörähankinnan piikkiin, mutta en nyt ihan tuliterää viittis vaihtamaan lähtee.
Sähköpyörässä moottorin apu toki vähän häivyttää matalan satulan ongelmia esim. polville. Ja satulatolppia saa toki eri mittaisia. Sitten ongelma siirtyy ohjaamoon, johon voi hakea lyhyempää ja jyrkempää ohjainkannatinta tai isomman nousun ohjaustankoa.
Mites tuo satulan paikka, kun on eri mittaisia satuloita. Eikös se pitäisi mitata istuinluiden kohdalta, eikä kärjestä?
Tuo mitoitus perustuu perinteiseen 270 mm satulan mittaan joka oli aikanaan standardi. Lyhytnokkaiset satulat ovat myöhempien aikojen keksintö.
Soveltuuko tämä ohje myös cyclocross -pyörälle?
Kyllä!
Vähintä mikä pyöränmyyjä pitäisi tietää, ei ole vielä sellaista kohdalle sattunut, ketuttaa.
Myikö väärän kokoisen pyörän?
@@Velogi joo naapurin pojalle. Palautukseen meni, yksikertaiset abc pitäisi vaivatua oppimaan kun kerran työskentelee pyöränmyyjänä. Ihan tavallinen mtb mutta aivan liian iso.
@@fredrikjordas5781 Vaikka kuinka kauppias haluaisi päästä eroon jostain pyörästä, niin on kyllä kovin lyhytnäköistä toimintaa 😕
Vaikuttaako satulan korkeus pohkeen kramppaamiseen esim. jos satula on liian alhaalla 🤔
On sekin mahdollista, kun liikerata jää vajaaksi. Mutta yleensä se käy enemmän reisien ja polvien päälle.
@@Velogi mietin vaan kun +50 km lenkit vetää pohkeet kramppiin🤔
Onhan sulla ravintopuoli kunnossa että saat riittävästi suoloja ja elektrolyyttejä? Esim. magnesiumin puute saa aikaan kramppeja.
@@Velogi magnesiumia vedetään päivittäin ja urh.juomat aina mukana+geeli. Ravintoterapeutilla käyty...🤔
Okei, ei se sitten sitäkään ole.
Käykö samat pelisäännöt maastopyörän penkin säätämiseen?
Moro +The Lassu , ikävä kyllä en ole perehtynyt maastopyöriin niin paljoa. Mutta periaatteessahan nuo ovat yleispäteviä - niillähän haetaan hyvää voimantuottoa siten että nivelet eivät ylirasittuisi. Maastopyörässä kuitenkin esim tasapainion hallinta vaatii liikkumista eri tavalla, minkä vuoksi satulaa voi joutua laskemaan.
yritin säätää tuon ohjeen mukaan ihan vatupassin kanssa niin tuntuu että polvet nousee tolkuttoman ylös ja valuu eteenpäin ajaessa. kaikkea muuta kuin luonnollinen tuntuma 😆pitä käydä paikallisessa fillarimyymälässä niin saavat säätää se oikein 🤔
Oliko pyörä vaakasuoralla alustalla?
@@Velogi oli, katoin alustan samalla vatupassilla.
Ja muistaakseni reiden sisämitta 77cm joten istuin 68cm polkimen kammen akselin keskeltä mitattuna, jotenki luonnottoman matala. Etäisyys vaakatasossa muistaakseni 4cm.
Onko käytännössä merkitystä satulan sentin tai parin nostolla?
Sentti on paljon, kaksi tosi paljon. Puolikin senttiä tuntuu.
Näin maalaisena tuntuu kyllä mittana niin mitättömältä...
Kannattaa toki kokeilla, mutta älä ensimmäiseksi ainakaan yli senttiä nosta.
käykö samat mitat triathlonpyörään?
Ei, siinä on erilainen geometria ja ajoasento enemmän etukeno kun paino voi olla käsivarsilla. Satula on tylppä ja sen suhdetta keskiöön on säännelty.
Päteekö samat säädöt hybridin kohdalla? Säädin korkeuden kohdalleen, mutta satulan etäisyyden säädöissä tulee rajat vastaan, ja satula jää 6cm sijasta 8cm tuosta suorasta linjasta.
Kyllä satulan paikka on hybridissä sama. Pitäisi vaihtaa satulatolppaa malliin jossa on eri setback mitta eli eri mallinen pää. Joissakin malleissa pään voi kääntää jolloin setback muuttuu.
Velogi - Pyöräilevä videoblogi on, täytyy tutkia. Ja tosi hyvä video, mulla oli satula 3cm liian ylhäällä, ja 30min ajon jälkeen meinasi varpaat puutua ja lisäksi pyöräily tuntui käyvän kohtuuttomasti yläpakaran/ alaselän lihaksille. Toivottavati tämä satulan säätö auttaa noihin vaivoihin.
Tuossa juur mittasin ja sain omaksi noin 82cm, jolloin säädin satulan putken 72.57cm, ja yllättävä kyllä toi heti toisen tunteen kun jaloissa oli yht äkkiä enemmän voimaa. Kiitti vinkistä, ja vielä jäi 172 jätkälle varaa olla varpaillaan pyöränselässä nii siis varpaat asfaltissa,, kun toi tasapaino ei oo ammattilajini, opettelin pyöräileen vasta 18v:aana!
Kyllä satulan korkeus tosiaan vaikuttaa paljon jalkojen voimantuottoon!
Ja enne kaikkea maitohapot ei tullu heti.
:) itse saan vasta pyörän ja oon 14 v 155 pitkätavalaan maasto pyörän hankin koska metsä tie ja kyllä tiet täällä on aika :D aika sotkua mulla on iha sama mitten mun jalat on pyörässä ne kipeytyy aina :D (tee video jossa näytät pyöräiliän venytelly tavat) kosk itse oon niist kiinostunu :)
Moro, katsopa tuo th-cam.com/video/mN_Gf5W38AM/w-d-xo.html siinä on aika hyvä venyttelysetti. Kannattaa ottaa tavaksi.
Olipas tiukkaa asiaa
Jo keulii nii kannattaa säätää satulakylläkin vähän niinkus eri tavalla
VAL0R matalalle ja etukenoo
minulla oli satula päin persettä mutta ei ole enää kiitos sinun
kyllä muuten auttoi ja paljon. 59min 11.5km ja 144 keski sykkeellä.
satula menee kyllä vaihtoon, takana on olevinaan pehmuste joka siirtää painopisteet käsille ja saa korjata asento useasti kun valuu penkillä eteenpäin.
Kiva kuulla +Henkka Driver - ja kyllä se satulakin tosiaan aikanaan antautuu.
Väärän mallinen satula, pyörällä ajettu tuskin 50km vaikka 11v vanha 😊😃😄
OK +Henkka Driver , sen oikean satulan löytäminen ei välttämättä ole mikään helppo homma.
Thanks