ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΘΟΔΩΡΟ (ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ T.V. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1994

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ส.ค. 2024
  • Το video είναι απόσπασμα από τα τηλεοπτικά γυρίσματα, που πραγματοποιήθηκαν στο τηλεοπτικό σταθμό: ''TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ'' στην Θεσσαλονίκη.
    Το τραγούδι: ''Κάτω στον Άγιο Θόδωρο'' ερμηνεύτηκε Acappela, από την θεατρική ομάδα των παραστάσεων-δρώμενων, του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών ''Γεωργάκης Ολύμπιος''.
    Δημοσιογράφος - Παρουσιαστής: Νικόλαος Αβαγιανός.
    Έλαβαν μέρος:
    1) Απόστολος Στερ. Λεπενιώτης
    2) Στέργιος Ιωαν. Βέρρος
    3) Αθανάσιος Στερ. Μησσιάκας
    4) Στέργιος Γεωρ. Γούνας
    5) Στέργιος Ιωαν. Μπέλλας
    6) Θεόδωρος Κων. Τσερμεντζέλης
    7) Δημήτριος Νικ. Ζάρκος
    8) Ιωάννης Δημ. Σερέτης
    9) Ιωάννης Δημ. Κοκκώνης
    10) Βασίλειος Νικ. Φάκης
    11) Δημήτριος Μιχ. Σιαπαρδάνης
    12) Ελένη Νικ. Βέρρου το γένος Ταΐρη
    13) Σουλτάνα Ιωαν. Γαλάνη το γένος Τραγούδα
    14) Μαρία Μιχ. Συτζίμη το γένος Βέρρου
    15) Σουλτάνα Λάππα το γένος Βέρρου
    16) Αικατερίνη Ταΐρη Στερ. το γένος Χαλίλη
    17) Αναστασία Ταράση Γεωρ. το γένος Τίκα
    18) Κυριακή Βέρρου Ιωαν. το γένος Χαλίλη
    19) Ευαγγελία Κοκκώνη Ιωαν. το γένος Βέρρου
    20) Σουλτάνα Βέρρου Ιωαν. το γένος Τραγούδα
    21) Ζωή Βέρρου το γένος Τσιαμπακάρη
    22) Κυριακή Δαν. Συτζίμη το γένος Ταράση
    Το τραγούδι Κάτω στον Άγιο Θόδωρο, είναι ένας τελετουργικός χορός, που χορευόταν μετά την απόλυση της εκκλησίας, στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές στο ''ΚΛΑΝΙΤΣΟΥ'', στο μεσοχώρι του χωριού Χιονοχώρι (Καρλίκιοϊ).
    Καθώς και την Δευτέρα το πρωί μετά τα στεφανώματα, η νύφη εκεί που έβλεπε πολύ κόσμο μαζεμένο, έκανε τρείς μετάνοιες και με τη βοήθεια της πεθεράς και της κουνιάδας της ή κάποιας φίλης, θα δώριζε τα δώρα (κανίσκια), στους στενούς συγγενείς του συζύγου της, από μία πετσέτα, ή ένα μάλλινο μαξιλάρι υφαντό, ή ένα ζευγάρι πλεκτές μάλλινες κάλτσες( λιπούτς) και στις γυναίκες συνήθως από μία μεγάλη μαντίλα (βλάσκα), μονόχρωμη κατά κύριο λόγο με μπορντούρα γύρω γύρω, από σταμπωτά τριαντάφυλλα, στο δεξί ώμο καθώς χόρευαν με το φλάμπουρο μπροστά ο κουμπάρος (νούνλου) και οι υπόλοιποι στενοί συγγενείς του γαμπρού. Όταν τελείωνε το μοίρασμα των δώρων, έβγαζαν την νύφη στο χορό. Το γλέντι δεν τελείωνε στο μεσοχώρι, αλλά συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, στο σπίτι των νεονύμφων.
    Το τραγούδι είναι μία παραλλαγή του Ακριτικού τραγουδιού: Το θαύμα του Άη Γιώργη, που αναφέρεται στον Άγιο Γεώργιο, που σκότωσε τον δράκο, για να αφήσει ελεύθερο το νερό. Το τραγούδι υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, από Στερεά Ελλάδα και επάνω σε διάφορες περιοχές, όπως και στα δικά μας χωριά του Ν. Σερρών, τα λεγόμενα Δαρνακοχώρια ή Νταρνακοχώρια. Τα οποία είναι πέντε στον αριθμό: 1) Το Άγιον Πνεύμα ( Βεζνίκιοϊ), 2) Το Νέο Σούλι ( Σουμπάσκιουϊ), 3) Ο Εμμανουήλ Παππάς ( Δουβίστα ), 4) Η Πεντάπολη ( Σαραμουσακλί) και 5) Το Χρυσό ( Τιπόλιανη). Σε ένα από αυτά τα χωριά στο Νέο Σούλι Σερρών, ακόμη σήμερα στις μέρες μας, τηρείται το έθιμο της Δρακοκτονίας, την ημέρα του Αγίου ενδόξου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

ความคิดเห็น •