İşlenmiş Gıdalar Zararlı Mı?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 11

  • @SertacDuytac
    @SertacDuytac ปีที่แล้ว +2

    Gayet tarafsız ve objektif bir bakış açısı. Keşke bu kanal daha fazla kişiye ulaşsa. Teşekkürler.

  • @climate12
    @climate12 6 หลายเดือนก่อน +1

    Aslında son söylediğiniz bu konuda uzak durun diyenleri haklı çıkarır nitelikte. Koruyucu maddelerin belirli bir ölçüde kullanılması yasalar tarafından belirlenmiş bu doğru. Peki siz aynı zamanda bir tüketici olarak bunun ne kadar uygulandığını düşünüyorsunuz? Gerçekten toplu üretim veya bireysel üretim (kasaplar) merkezlerinde bu oranlar otomatik olarak mı ekleniyor yoksa ustanın insiyatifindemi? Denetleme mekanizması yaptığı -zaten kısıtlı olan- denetlemelerde koruyucu madde miktarına bakıyor mu acaba? Biz daha yurtdışından iade edilen (fazla kimyasal içerdiği için) meyve sebzelerin ne olduğunu bilmiyoruz. Pazarda bize satılmadığını kim garanti edebilir?
    Diğer taraftan diyelim ki bir kangal sucuk aldık ve yedik. Zararlı olmaması için iki hafta boyunca mı yeniden sucuk yemeyeceğiz? Bunun ölçüsü nedir?
    Koruyucu madde olmadan pek çok gıdaya ulaşamayacağımı biliyorum ama bulabildiğim her alternatifte koruyucu madde bulunmayan ürünlere yönelmek bana daha doğru geliyor.

    •  5 หลายเดือนก่อน +1

      Bir tüketici olarak bir gıdanın işlenmiş olması değil, içeriğinin doğruluğu ile ilgileniyorum. Bu videoda da aslında işlenmiş gıda olarak tabir ettiğimiz şeyin gıdanın yüksek şeker, yağ oranına sahip olması vs. vurgulamak istedim. Büyük markalara nispeten daha çok güveniyorum. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı işletme kayıt numarası olana değil ama onlara yılda çok defa gidiyor. Sosyal medyada görüp şikayet ettiğim bir çok sayfadaki üretimlerin aslında olmadığına, Ticaret Bakanlığı'nın ise savcılığa yönlendirdiğine şahit oldum. Taklit tağşiş listelerinin açıklanmaması, her geçen gün farklı bir gıda skandalıyla karşılaşıyor olmamız, enflasyonist ortam güvenimi etkiliyor. Bu yüzden bilinen markalardan alışveriş yapmaya çalışıyorum. Sucuk sorunuza binaen ölçü şu: aspartamdan vereyim örneği, günlük alım dozu 40 mg/kg. 70 kg birinin günlük alması önerilen doz 70kg x 40 mg/kg dan 2800 mg'dır. Bir kolada yaklaşık 200 mg aspartam bulunuyor. Yani günde 14 bardak kola içmeniz gerekiyor. Aştığınız takdirde X kanserine yakalanma ihtimaliniz %X artıyor. Bu limitlere ulaşmak aslında çok zor. Zamanla gıdaların içeriğinin değişmesi ile beraber ise günlük alımlar da değişiyor. Örneğin titanyum dioksit alımı zamanla arttığı için gıdalarda yasaklandı, ilaç ve güneş kremlerinde kullanılmaya devam ediyor. Diyeceksiniz ben böyle her ürünün limit değerini ezberleyip gıdaların içindekini tahmin mi edeceğim? Hayır, o görevi yapan yasa koyucular oluyor. O limitler doğru üretimlerde zaten artmıyor. Fazlasıyla koymak da denetimle engellenebilir. Bir de örneğin, bir gıda için koruyucuya 20 gram limit konulmuşsa 5-10 gram zaten yeterli oluyor. 50-100 gram koysa da aynı etkiyi yaratacak, boşuna maliyeti de kimse istemez. Biraz uzun oldu ama umarım anlatabildim. Sevgiler.

  • @senol4657
    @senol4657 ปีที่แล้ว

    merhaba hocam biz unlu mamullerinde calisiyoruz borek yapiyoruz ama gelen unlarin kabarma oranlari cok dusuk oldugu icin boreklerimiz iyi kabarmiyor bunlarin daha iyi kabarmasi icin ne yapmaliyiz ornegin ekmekte oldugu gibi kabarmasini saglayan katkimaddeleri var ama bizim yaptigimiz borekcesitinde maya yas maya kuru maya kabartma tozu gibi urunler kullanamiyoruz hamurumuzun mayalanmamasi gerekir bunun disinda boregin iyi kabarmasi icin ne kullanabiliriz cvp verirseniz cok seviniriz

    •  ปีที่แล้ว

      ilk aklıma kabartma tozu türevleri gelmişti. Madem kullanmak istemiyorsunuz mısır nişastası çok fazla etkilemese de kabarmada etkin. Yumurta akı, süt tozu vs. de kabarmayı arttırır ama bir kabartma tozu etkisi olmaz. Un cinsini değiştirerek veya daha iyi eleyerek ekleyebilirsiniz. Sonuçlarınızı bekliyorum.

    • @senol4657
      @senol4657 ปีที่แล้ว

      @ hocam biz izmirin meshur boyozunu yapiyoruz bilmiyorum hic tatma gorme imkaniniz oldumu onun hamurunu mayasiz yapmamiz gerekiyoki mayali hamur gibi mayalanmamasi gerekir cunku 12saat boyuncu o boyozun yapiminin tamamlanmasi icin hamurun dinlenmesi gibi durumlari vardir o yuzden maya ve turevlerini kullanamiyoruz hamuru oklavaya sararak degil havada acailmasi gerekir elimizle elde etmemiz gereken hamurun homojen bir hamur olmasi gerekiyorki ayni zamanda havada bir catsaf buyuklugunde acilabilmesi icin hocam youtubede boyoz nasil acilir diye yazarsaniz hamurun havada nasil acildigini gordugunuzde evet size maya olmazmis diyceksiniz kullandigimiz unlar birinci kalite olmasi gerekiyor ornegin hekim oglunun unu superluks ornegin alaybeyi fabrikasinin boyoz ve baklavalik unu sehzade bu tipdeki unlardan yanlizca boyoz olur hocam her gun 30 veya 50kgm unla boyoz yapiyoruz ona gore kullana bilecegimiz hamuru rahatca havada acip homojen bir hamur elde edip cok guzel kabarmasini saglariz son olarakta 30ila 50kglik hamura varsa sizin bildiginiz katki maddesi atmak gerekir ornegin bir cay kasigimi yoksa bir cay kasiginin ucundami gibi aydinlatirsaniz hocam cok sevinirim simdiden saygilar iyi aksamlar

  • @Eceliisa
    @Eceliisa ปีที่แล้ว +1

    aydınlandım

  • @nuriyeseker8975
    @nuriyeseker8975 ปีที่แล้ว +2

    Son cumle her seyi açikladi zaten.Ben de oyle düsunuyorum.Konu ehliyet olmali.Ehliyetsiz kisilerin her dalda yorum yapmasini sin derece zararli buluyorum.Insanlar uzmanlik alanlarinda video cekmeliler.Bir ev haniminin cig icmeyi oneren videosunu izledim yaa.Bi sus dedim yani.tebrik ederim cok yerinde bir video😊

  • @ekremnakipoglu
    @ekremnakipoglu ปีที่แล้ว

    Her şey zehirdir, mühim olan dozdur.