Perpetuum mobile - Ivo Caprino 1949

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ก.ย. 2024
  • Så skummel har du neppe sett Ivo Caprino før.
    Siden allehelgensaften står for døren, tar vi sjansen på å vise den aller mørkeste Ivo Caprino-filmen vi fant i arkivet.
    Den dystre reklamefilmen fra 1949 promoterer i tillegg et svært farlig produkt.
    Filmen er oppskalert ved hjelp av kunstig intelligens og digitalt retusjert på Nasjonalbibliotekets lab i Mo i Rana.
    Takk til Remo Caprino og Caprino Filmcenter AS for rettigheter til å vise filmen «Perpetuum mobile».

ความคิดเห็น • 4

  • @marcon6806
    @marcon6806 ปีที่แล้ว +4

    Jeg er svært fascinert over Ivo Caprino's såkalte "hemmelighet" som han brukte for å bevege dukkene sine i flere filmer. Ved siden av Stop Motion, var dette den mest fremtredende animasjonsteknikken brukt i hans filmer. Han hadde vært hemmelig om denne teknikken i flere tiår, men etter at han avslørte den, har det nesten blitt ufattelig å se for seg hvordan han kunne gjennomføre dette på film. Vi vet i dag at den besto av et klaviatur med tråer som gikk gjennom et rør festet til dukken. Disse tråene spredte seg ut i de forskjellige kroppsdelene til dukken, som Caprino kunne kontrollere ved trykke på de ulike tangentene i klaviaturet sitt. På denne måten, skapte Caprino illusjonen av at dukkene hans bevegde seg.
    Hva som forbauser meg av hvordan Caprino klarte å skjule denne teknikken i flere av filmene hans. Ta for eksempel akkurat denne filmen, "Perpetuum Mobile"; I den første scenen ser vi en mann gående på vei til huset sitt. Mitt spørsmål er hvordan Caprino klarte skjule røret til dukken for å gjennomføre denne scenen. Gikk røret gjennom bunnplaten av settet? Var det festet foran dukken og filmet så nøye at den klarte akkurat å ikke bli sett av seerne? Dette røret var tross alt svært synlig, og måtte bli gjemt på en smart måte. Caprino klarte å utføre dette på en tilsynelatende nesten uvirkelig måte.
    Det er dette i min mening som gjør Ivo Caprino en av de største filmskaperne i historien. Ikke bare regisserte han noen av de mest anerkjente og populære filmene i Norsk filmhistorie, men han var også en innovatør, som introduserte en ny teknikk for å bevege dukker på film. Magien han spredte i filmene hans vil alltid bli husket og anerkjent.

  • @MortenEng
    @MortenEng ปีที่แล้ว +2

    Et fint lite stykke norsk animasjon.
    En veldig fin en fra selveste Ivo Caprino.
    Ifølge Caprino så er denne lille filmen inspirert av Storm P.s tegninger.

  • @snorrelersta565
    @snorrelersta565 ปีที่แล้ว +1

    Skummelt🎉

  • @Nasjonalbiblioteket
    @Nasjonalbiblioteket  ปีที่แล้ว

    Vi har lagt ut en ny versjon av Caprino-filmen siden denne versjonen er litt ute av synk. Den nye versjonen finnes her: th-cam.com/video/QfK9FGLmCVs/w-d-xo.html