Passive house - expensive technologies vs cheap solutions

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.ย. 2024
  • O casa pasiva poate fi utilata cu aparate si solutii scumpe, gen panouri fotovoltaice, panouri termice pentru apa calda, centrale geotermale, centrala de ventilatie a aerului cu recuperare de caldura etc; dar poate fi utilata si cu solutii ieftine, care pot exercita in mare masura aceleasi functii, insa deja folosind metode hand-made, DIY si care costa foarte putin. Detalii in video.
    Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
    Facebook: / enciclopediaconstructi...
    Website: enciclopediaco...

ความคิดเห็น • 27

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @florinelpetrescu273
    @florinelpetrescu273 4 ปีที่แล้ว +1

    In sfarsit un video in romana, care sa explice principiile de constructie eficienta. Bine documentat. Multumim!

  • @pompedecaldura4281
    @pompedecaldura4281 4 ปีที่แล้ว +1

    Solutia scumpa o presupune si utilizarea pompelor de caldura in comun cu panourile solare, care e scumpa la inceput dar apoi devine mai ieftin decat solutia ieftina

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      Ca devine solutia cu utilaje si aparatura scumpa, mai ieftina in timp - sunt deacord, investitia se recupereaza; insa nu sunt deacord ca vreodata consumul de electricitate al aparatelor, de consumabile, mentenanta si reviziile periodice, vor fi vreodata mai ieftine decat cat consuma cateva ventilatoare-coolere de calculator si altele cu consum hiper-mic. Sa nu exageram...

    • @pompedecaldura4281
      @pompedecaldura4281 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Nu sunt de acord cu solutia ieftina deoarece presupune sa ingheti de frig pe parcursul iernii si oricum trebuie sa ai ceva cazan pe lemne ori electric ceea ce nu e solutie ieftina. O fi buna solutia ieftina doar in perioadele primavara toamna vara, insa nu si iarna. Nu compara Germania cu Moldova deoarece iernile in Germania sunt mai calde decat in Moldova. O fi solutia ieftina buna daca ne mutam in Franta, Spania sau Portugalia

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      @@pompedecaldura4281 In primul rand e treaba dvs ce parere aveti. In al doilea rand, va recomand sa vizionati toate cele peste 10-12 video-uri despre casa pasiva ca sa intelegeti cumulul de solutii ieftine si restul informatiilor. In al treilea rand, solutiile sunt imprumutate din tarile nordice, SUA, Canada (deci tari mai reci ca Moldova) unde asa solutii sunt folosite de mult timp (si in tari mai reci, si in tari mai calde), si chiar sunt exemple si in Romania de asa ceva (daca cautati o sa gasiti) si omul sta bine merci cu asa solutii ieftine in maiou si sortici in mijlocul iernii in casa lui, pe cand altii stau si ingheata de frig chiar daca cazanul arde 24/7 sau arunca si tot arunca lemne in foc. Mult succes!

    • @pompedecaldura4281
      @pompedecaldura4281 4 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Parerea mea e ca acest video duce in eroare societatea in ceea ce priveste solutii ieftine de incalzire a casei. Solutiile ieftine care le propuneti in video sunt:
      1) tubulatura sub pamantul casei (pamantul are pana la 10 grade celsius, ca sa ridici temperatura de la -10 la +8 trebuie multa tubulatura pe o suprafata mare de pamant, iar sapatul la 2 metri sub pamant costa mult, iar mai departe de la +8 cu ce incalzesti?);
      2) panouri solare negre - iarna nu ajuta;
      3) panouri solare de ventilatie a aerului - iarna nu ajuta;
      4) panouri solare termice de apa calda - la fel nu ajuta iarna;
      5) compost - e mai util sa arzi compostul decat sa astepti fermentarea lui, adica e mai multa caldura din arderea rumegusul de lemn decat sa faci compost. Iarna aerul fiind prea rece, compostul are nevoie de aer mai cald. Chiar daca am pune compostul intr-o sera pe timp de iarna tot nu ar fi deajuns.
      6) energie eoliana - in Moldova vantul nu prea bate cu viteze mari, iar ca sa generezi cat de cat energie este necesar ca viteza vantului sa fie minim 10 metri/secunda; In tarile nordice vantul e mai mare si este sens de a le utiliza; insa dezavantajul e ca se strica des si costa mult pretul lor si intretinerea;
      7) hidrocentrale - in Moldova nu prea avem unde sa instalam hidrocentrale fara autorizatie. Posibilitati reale sa curga un rau pe langa casa nu prea gasesti. Mai ieftin costa sa cumparam energia electrica de la furnizor.
      Apropo, in tarile nordice majoritatea caselor tind sa treaca pe pompe de caldura de tip sol-apa.
      Iar solutia ieftina as spune ca ramane traditionala soba pe lemne.
      Pe viitor pretul la lemne ar putea sa creasca foarte mult, insa daca iti cultivi propriul lemn atunci nu pierzi nimic.
      Ar fi bine sa faci un video referitor la solutii ieftine de incalzire a casei in care sa precizezi exeplificand prin cifre concrete. Ce inseamna defapt ieftin? Si acel ieftin costa bani.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +5

      Merci pentru detalii, insa vad o nota mult prea pesimista in comentariul dvs. Legat de cifre - sunt o sumedenie de exemple cu cifre si calcule concrete pe case deja facute si certificate in mare parte pasive, folosind solutiile ieftine mentionate de mine si descrise in video-urile din categoria Casa Pasiva.
      Ca sa raspund succint, o sa mentionez:
      1) Oricum se sapa pentru fundatie, sa mai lucreze aditional excavatorul 1-2 ore nu costa prea mult. Legat de tubulature, am specificat in 3 video-uri separate ce distante sunt si ca e suficient un inconjur al casei pentru o tubulatura.
      2) Iarna ajuta si inca cum. Culoarea neagra absoarbe radiatia solara indiferent de sezon.
      3) Iarna ajuta si inca cum.
      4) Inca cum ajuta, randamentul e mai slab, insa exista asa ceva.
      5.. 6.. 7.. nu deschid paranteze, nu despre acestea e vorba in acest video si restul din categoria data.
      Vizionati va rog minut cu minut si cu mare atentie toate video-urile postate din categoria Casa Pasiva, sunt si cifre concrete, si exemple concrete, si metode concrete etc. Am impresia ca comentati exclusiv conform parerii dvs subiective fara sa va fi informat ca lumea si fara macar sa patrundeti in esenta video-urilor din categoria Casa pasiva. Vizionati si apoi mai vorbim, altfel pierdem timpul amandoi!
      PS: am asa o suspiciune, care deseori eu nu prea dau gres, ca dvs fie reprezentati, fie comercializati pompe de caldura, si atunci e si evident de ce asa criticati alte sisteme. Va inteleg, "fiecare isi lauda marfa".

  • @georgeoveanupetrica8477
    @georgeoveanupetrica8477 5 ปีที่แล้ว

    Multumimmmmmmmmmm din suflet

  • @olimpiuandrone7173
    @olimpiuandrone7173 5 ปีที่แล้ว +1

    Salut! Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu cred ca se incadreaza la solutiile scumpe... Incep de pe la 3600 RON, sa spunem ca ajungi la 5000 cu toate accesoriile... Si cu putina bataie de cap cred ca poti automatiza cu bani putini, un senzor de calitatea aerului pentru arduino costa intre 30 si 150 de lei, nu 1000 cat e la romstal.. Spun ca nu e scumpa, comparand cu valoarea totala a investitiei, daca ai o casa de 100mp rezulta un cost de 12 euro per mp pentru implementarea acestui sistem, adica pana in 2%... Daca vorbim de o unitate cu recuperare de caldura dotata cu pompa de caldura, care merge catre 22000, atunci e alta poveste. Numai bine si astept urmatoarele clipuri!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +6

      Un sistem cat de cat normal, de la un producator normal, cu accesorii si instalare, se incepe de la 2000-2500-3000 euro. Un sistem mediu, e deja 5000-7000 euro, si deja avansat sa treaca de aceasta cifra. Observati ca sumele sunt mai mari decat sumele prezentate de dvs. Sunt si sisteme mai ieftine, insa de exemplu intre o Dacie sau Lada si o Toyota sau Volkswagen, as alege a doua varianta - asa e si aici. Am zis ca se incadreaza ca o solutie scumpa deoarece multe persoane nu au atatia bani pentru asa ceva, chiar daca la general vorbind, este o solutie foarte buna. Plus am mai mentionat "scumpa", deoarece o sa fie prezentata solutia ieftina privind ventilatia cu recuperare de caldura prin solul de sub casa, solutie ieftina care chiar ca nu costa mai nimic, nici la instalare, nici la intretinere, lucru care nu il putem spune de solutia scumpa, care mereu va consuma electricitate, filtre noi schimbate si mentenanta.

    • @eligeo66
      @eligeo66 4 ปีที่แล้ว +1

      Sa nu uitam ca exista 2 variante de recuperatoare de caldura(si apropo de asta @enciclopedia constructiilor nu ar fi rau daca ati putea face o serie de avantaje vs dezavantaje ale ambelor sisteme)...centralizate si descentralizate. Din ce m-am documentat, varianta descentralizata este mai ieftina existant chiar si variante de recuperatoare descentralizate ce pot comunica intre ele prin sistem wi-fi si pot actiona ca un sistem centralizat, avantajul fiind ca nu mai ai nevoie la proiectarea casei sa ti seama de tubulatura si mascarea ei. Nelamurirea mea este, care "miez" este mai usor de intretinut si eficient? Ceramic sau cupru?

  • @ciumarosie13
    @ciumarosie13 5 ปีที่แล้ว

    Bravo, multumim!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Merci, cu placere!

    • @eugenslusariuc4249
      @eugenslusariuc4249 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Buna ziua.Cum aș putea comunica cu dumneavoastra prin email sau telefonic?Ar fi mai ușor pentru mine.Emailul meu este ginelginel@gmail.com

    • @eugenslusariuc4249
      @eugenslusariuc4249 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Scuze am scris gresit.Corect este ginelginel19@gmail.com

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Gasiti pagina de Facebook "Enciclopedia Constructiilor" si putem comunica acolo foarte usor prin mesaje.

  • @danielnegoita9645
    @danielnegoita9645 5 ปีที่แล้ว

    teava ( PP ? ) pe sub pamant ce diametru trebuie sa aibe pentru ventilatie mai legi ceva de ea de exemplu ( un ventilator)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +3

      Totul despre ventilatia cu recuperare de caldura prin tubulatura (nu teava) in solul de sub sau pe langa casa, o sa gasiti in 3 video-uri la acest subiect in urmatoarele episoade.

  • @eduardpatru6013
    @eduardpatru6013 5 ปีที่แล้ว +2

    Salut. Uite ce am descoperit. Problemă nouă. Am cumpărat azi 10m de conductor de 4mmp din Dedeman. Ajuns acasă, am măsurat diametrul cu un șubler. Are 2.02mm. S=π*d^2/4 cam dă 3.2mmp?
    Se numește furt pe față + incendierea casei în anumite circumstanțe.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Buna ziua, adresati-va la ei daca e asa.

    • @eduardpatru6013
      @eduardpatru6013 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Ați întâlnit situații de genul?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@eduardpatru6013 Nu tin minte, poate da, dar poate nu, oricum domeniul electric nu este specialitatea mea.

    • @eligeo66
      @eligeo66 4 ปีที่แล้ว

      Sunt curios ce ai rezolvat. Daca as fi fost in situatia ta, m-as fi adresat lor(Dedeman) cat si producatorului si la protectia consumatorului