How do we protect and eliminate radon from the house? Solutions before and after house construction

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น •

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @mp4338
    @mp4338 ปีที่แล้ว +1

    Incertitudinea vietii ne expune la tot felul de bazaconii. Standardele in constructii, economiile financiare, profiturile, necunoasterile, etc. sint la ordinea zilei deci cu mina noastra ne-o facem, reciproc chiar. Idealul in constructii nu exista dar de multe ori nici minimum nu se realizaza. Fatalitatea ne urmareste si in final ne prinde sau chiar ne invinge. Sanatate.

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 3 ปีที่แล้ว

    Partea asta n-o văzusem, felicitări, și mulțumiri,un lucru foarte bun,instructiv și util pentru toată lumea, salutări !!!

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 5 ปีที่แล้ว +12

    Bravo, domnule, excelent !! Nu mă pricep la construcții deloc, dar auzisem de acest fenomen nociv, în urmă cu vreo treizeci de ani, când, un inginer, povestea despre acest element (radonul) în șoaptă, ca și cum ar fi fost interzis să se știe despre așa ceva. Ceea ce înțelesesem eu atunci, era că radonul apare ca rezultat al procesului de întărire a betonului. Totodată, citisem ceva despre un procedeu empiric (radiestezie, sau ceva asemănător), practicat în China, din antichitate până aproape în zilele noastre, procedeu prin care se alegea locul și poziția construcției unei case, în așa fel încât să fie cât mai bine protejată contra anumitor energii negative și curenți geomagnetici dăunători vieții, sănătății, sau chiar destinului viitorilor locatari ai acelei construcții. Nu sunt convins că această procedură a chinezilor are vreo legătură cu tema în cauză, dar știu că atunci când e vorba de lucruri practice și fenomene fizico-chimice, nu există coincidențe (și nici în rest, aș zice eu). Explicațiile oferite de d-voastră sunt de maximă pertinență și de o importanță enormă, pentru toată lumea, cine vrea să rămână surd și orb e liber să aleagă. Urmărind acest video, mă întrebam cât de bun izolant poate fi un material ca smoala, de exemplu, d-voastră mă puteți lămuri ?! Felicitări, mulțumiri și la mai mare !!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Va multumesc pentru apreciere si mesajul dvs! Legat de beton, acesta mai des este asociat cu acumularea radonului decat alte materiale de constructie, iata de ce unii cred ca betonul e nesanatos. Legat de chinezi, eu va impartas exemplul, ar fi ideal sa luam in calcul nu doar aspectul material care il percepem cu organele de simt si logica, si si sa ne bazam si pe intuitie si alte fenomene care chiar daca unii nu le pot explica, ele totusi incet incet ajung in prezent sa fie dovedite de stiinta. Legat de smoala, nu am inteles sigur intrebarea, izolant in fata radonului sau ca hidroizolatie? Merci.

    • @danieldanut1353
      @danieldanut1353 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor aș vrea să știu ce calități izolante are smoala în general, pentru fundații, dacă, unde și cum se poate folosi, indicații și contraindicații, etc, doar dacă nu vă ia prea mult timp, vă mulțumesc !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +1

      Despre orice material se poate vorbi ore in sir, la fel si despre smoala. Sunt mai multe tipuri de smoala, insa asa la general pot spune ca aceasta pentru fundatii este intrebuientata ca o forma de hidroizolatie pe baza de bitum, care se foloseste in domeniul reiesind si din definitie - la hidroizolari, atat ca material principal in unele cazuri, cat si ca material complementar sau ajutator la lucrarile de hidroizolatie! Daca doriti sa va hidroizolati fundatia, totusi cred ca doar folosirea hidroizolatiilor lichide pe baza de bitum sunt cam insuficiente, recomandabil deasupra sa aplicati si membrane solide pe baza de bitum sau alte materiale hidroizolante.

    • @danieldanut1353
      @danieldanut1353 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor vă mulțumesc foarte mult pentru explicații și pentru timpul acordat, o duminică plăcută!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Multumesc deasemenea!

  • @georgeoveanupetrica8477
    @georgeoveanupetrica8477 5 ปีที่แล้ว +4

    Multumim din suflet. Meulte multe multe. De facut la o casa ma sperie multi prea multi bani. Pt a tine cont d3 toate😔. Va multumim ptvinformati.

  • @pianoconstellation5682
    @pianoconstellation5682 5 ปีที่แล้ว +2

    Multumesc foarte mult pt acest video. Tot ce postati dvs ( toate video urile) sunt extrem de bine documentate si explicate cu rabdare si atentie. Va felicit pt continutul de calitate pe care ni l oferiti tuturor si va doresc multa sanatate si succes in ce va propuneti sa faceti !! Всего наилучшего !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Va multumesc mult pentru comentariul si aprecierea dvs, si ma bucur ca materialul video postat de acest Proiect este apreciat de cat mai multa lume. Succese!

  • @Nick-ui5tm
    @Nick-ui5tm 4 ปีที่แล้ว +1

    Complimenti ptr. bunele informatii ce ne dati .sa fiti sanatos

  • @titaiablanita9556
    @titaiablanita9556 4 ปีที่แล้ว

    am 55 de ani lucrez de peste 30 de ani in constructii dar acuma am auzit de Radon...tare interesant.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +2

      Multi ani inainte! Mai informati-va, mai documentati-va, omul cat traieste, invata!

    • @gheorgheion3266
      @gheorgheion3266 3 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor si cand moare ...

    • @gheorgheion3266
      @gheorgheion3266 3 ปีที่แล้ว

      De 55 ani lucrezi in constructii dar nu se stia pe atunci de: radon, formaltehida, toulen, xilen, etc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว

      @@gheorgheion3266 In spatiul estic nu s-a atras o asa mare atentie lucrurilor radioactive si periculoase, cum incepe pe buna dreptate sa se atraga atentia in ultimii ani. Lipsa atentiei nu indica lipsa pericolului.

  • @manuelmamuleanu9669
    @manuelmamuleanu9669 3 ปีที่แล้ว

    dupa ce am vazut mai multe filmulete m-am convins de cunostintele tale. imi place si cum explici. felicitari! deci: like si subscribe!
    pana sa ajung la filmarile tale eram foarte enervat de consocatorii in constructii pe sistemul "polistiren la casa de lemn, ca merge"

  • @ionutzavalica8001
    @ionutzavalica8001 4 ปีที่แล้ว

    Interesant

  • @viorelpopa1271
    @viorelpopa1271 ปีที่แล้ว

    Salut Valentin !
    Vreau sa ridic o casa si sa impiedic radonul si fenomenul de capilaritate sa ma “deranjeze”.
    Consideri o solutie corecta ca pe betonul de egalizare sa pun o membrana bituminoasa si sa hidroizolez doar exteriorul fundatiei(perimetral) ?
    Multumesc !

  • @The-Wolves
    @The-Wolves ปีที่แล้ว

    Salutare. Ai spus ca in spatiul nostru nu prea gasesti surse de informatii despre radon. Depinde ce surse citesti. Este chiar un grup de cercetare a radonului in Cluj-Napoca si scriu articole stiintifice disponibile pe site-urile de specialitate despre aceasta tema, cea a radonului. Este si legislatie pe radonul din interiorul cladirilor din 2018 iar pentru radonul din apa inca din 2015.

  • @Narcis.N
    @Narcis.N 3 ปีที่แล้ว

    10:15 mă scuzați, nu prea mă pricep, dar cum se poate hidroizola acea primă latură de dedesubt, care face contact cu solul ? betonul cu aditivi de impermeabilizare este o modalitate pentru combaterea radonului?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Betonul cu aditivi e o metoda pentru a opri capilaritatea betonului, nu prea are treaba cu radonul. Hidroizolarea prezentata la 10:15 se face inainte de a turna fundatia.

  • @mihaelaturica2077
    @mihaelaturica2077 5 ปีที่แล้ว

    Mulțumesc mult pentru comentariu. Cred că te referi la radiu (element radioactiv).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Cu placere, ceea ce explic in video, la aceea si ma refer.

    • @mihaelaturica2077
      @mihaelaturica2077 5 ปีที่แล้ว

      Am o întrebare ,defapt două. Am cumpărat o casă mică veche dar sănătoasă. Are pe față un trotoar vechi care are crăpături lungi dar nu adânci. Pot să îl repar turnând beton peste plasa de metal direct pe acest trotoar ,sau există altă variantă? 2) dacă aș dori o așa zisă terasă în fața casei fără mari investii care ar fi cea mai ieftina variantă pentru paviment ( acum e doar pământ bătătorit!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@mihaelaturica2077 In primul caz nu am inteles bine situatia, adica daca trotuarul are crapaturi nu adanci, atunci se pot astupa cu beton, sau dvs doriti turnarea altui trotuar cu tot cu plase metalice deasupra celui vechi? In al doilea caz, depinde de raportul intre gustul si bugetul fiecaruia, deoarece terase cu paviment se pot face si din piatra, si pietris, si caramizi, si beton si pavele si chiar lemn, depinde deja de complexitatea fiecarui tip de executie si design ales.

    • @mihaelaturica2077
      @mihaelaturica2077 5 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Actualul trotuar e de fapt ,,obosit" ,are tendința în unele părți să se dezintegreze căci pietrișul se împrăștie la fiecare trecere cu mătura iar în alte părți e crăpat și cam vechi. În ceeace priveste a doua întrebare, dacă aș ști tehnologia în fiecare situatie prezentată de dvs acum aș ști ce să aleg ,dar acum sunt în ceață rău ! Cu stima!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      @@mihaelaturica2077 Va rog sa ma intelegeti insa pentru o solutie in dependenta de fiecare caz, trebuie situatia de analizat la fata locului, ori acum nu va pot oferi o solutie asa orbeste pe internet, ci doar sa va sfatuiesc la general. Legat de punctul doi, e imposibil sa va ofer solutiile in scris, mi-ar lua ore in sir doar de scris, ca sa nu mai zic ca una e ce citesti, alta ce vezi si alta ce auzi; ca sa nu mai zic ca una si aceeasi solutie costa diferit in dependenta de la caz la caz (marimea alticarii, adancimi, teren, sol, solutii aditionale necesare, si chiar si unul si acelasi material, costa diferit in dependenta de calitatea lor s.a.m.d.).

  • @cheudbarsan9617
    @cheudbarsan9617 5 ปีที่แล้ว

    MULTUMIM PENTRU EFORT

  • @ionutbutucaru8905
    @ionutbutucaru8905 4 ปีที่แล้ว +1

    Dar cum de mai demult traiau oamenii in bordeie de chirpici sau de lemn cu lut iar ca dusumea aveau pamantul viu sub picioare. Va rog sa ma lamuriti. In rest complimenti pt canal, foarte util si informativ.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +3

      In trecut materialele folosite erau mult mai prietenoase cu mediul, mult mai permeabile, si oamenii avea case mai ventilate si neermetice, ceea ce ajuta la schimburi de aer intr-o incapere mult mai dese si multe intr-o incapere (decat acum unde avem case inchise ermetic si aerul nu prea circula normal). Iar anume ventilatia este cea mai eficienta metoda de a elimina radonul din casa. Deja in alte teme de discutie nu ma implic - legat de alti factori care ii faceau pe buneii nostri mai sanatori (alimentatia, stresul cotidian, conexiunea mai buna cu natura etc). Multumim de apreciere dvs asupra canalului!

    • @ionutbutucaru8905
      @ionutbutucaru8905 4 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor va multumesc pt raspuns. Eu daca pe viitor am sa consruiesc o casa vreau sa cumpar din comert doar cuiele, in rest totu din natura :lemn, piatra, lut etc. Decand va cunosc pe dvs. ma gandesc la cotileti, materiale necunoscut mie pana acum. Numai bine si o Duminica frumoasa.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว

      @@ionutbutucaru8905 Va multumesc, deasemenea un weekend placut.

  • @danielarasenescu1912
    @danielarasenescu1912 ปีที่แล้ว

    ❤❤❤❤❤❤❤

  • @StresSdidri
    @StresSdidri 5 ปีที่แล้ว +4

    90% din oameni o sa ia clipu asta ca o mare paranoia sau tampenie... Nu exista domle' asa ceva... Multumim noi restul pentru munca si informatia utila. Parerea mea ar fi cu pietris in care sunt nite tevi cu mici gauri de 1 mm sub fundatie ajuta si la eliminarea radeonului si a umiditatii din sol ( mai alas mlastinos ) daca iesirea gurii e mai sus de 1 metru de sol convexia aerului cald din incalzirea subsolului sau parterului elimina usor si radon si umiditate iarna. Vara gura tevii deschise in celalalat capat care e expus la soare incalzeste teava si se creaza acelasi efect fara a fi nevoie de automatzari cu ventilatoare sau mai stiu eu ce care complica sistemul simplu cu senzori de umiditate in teava.... Facut acasa cu atatea automatizari home made gen Arduino sau mico-controllere simple care sunt extrem de ieftine si usor de intretinut e mai mult ceva pentru entuziasti dar gandesc ca noi ce ne uitam la tot ce postezi avem macar 2 neuroni si daca intelegem ce e Radonu asta sigur intelegem si ceva legat de micro-controllere. Ma gandesc sa deschidem un forum si sa adunam pe toti astia cu minim 2 neuroni

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Va multumesc pentru comentariul dvs. Solutia dvs la fel este una foarte buna, se poate face liber cum ati explicat dvs, atentia deja se va axa pe termoizolarea binea placii de la cota zero. Ce tine de ideea unui forum, nu ar fi una rea, succes!

  • @djalax
    @djalax 5 ปีที่แล้ว +1

    In Romania sunt acceptate 4 radiografii pe an, pentru ca aparatura cu care acestea sunt efectuate respecta normele europene de iradiere.

  • @danradu9436
    @danradu9436 5 ปีที่แล้ว

    Foarte bun acest video!
    Dar cum se pot hidroizola peretii unei fundatii ca cea de la minutul 09:10? Pentru ca, asa cum ati spus si dumneavoastra, multi constructori sapa acele transee si toarna direct betonul fara a mai face niciun fel de hidroizolatie.
    Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +4

      Va multumesc. In cazul fundatiilor de genul dat, anume ce tine de hidroizolare, sunt cateva metode:
      a) Se sapa o groapa de fundatie la fel ca in cazul unui radier, dupa lucrarile de pamant necesare si betonul de egalizare, se hidroizoleaza peste aceasta si apoi se continua cu fundatia casei, iar deja intre talpile de beton, cuzineti si alte elemente interioare ale fundatiei, se pune inapoi pamant care se compacteaza si se continua ca si cum erau sapate transeele care se vad in imagine.
      b) In transeele acestea, la baza/fundul lor si pe maluri, se asterne hidroizolatii din ruloane bituminoase, cat mai etans si drept posibil. Solutia data e buna in cazul radonului, insa nu e cea mai etansa impotriva apei. Deja restul structurilor care nu sunt in transee, se hidroizoleaza si apoi se astupa cu pamant daca e cazul.
      Desigur sunt si alte solutii, altii indeobste hidroizoleaza doar pentru considerentele impotriva apei, insa deja realizeaza canale de ventilatie sub placa de la cota zero, dispuse mai ca una fata de alta, practic la fiecare metru, care sa elimine radonul ajuns pana acolo.

  • @tibiormos
    @tibiormos 4 ปีที่แล้ว

    Cam cat de dese rebuie sa fie tevile pentru drenajul radonului?
    Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +1

      Depinde de fiecare normativ in parte. Din ce tin minte, in spatiul nostru o solutie este sa amplasam tubulaturi perforate dintr-o latura in alta a socului, amplasate in panta, la distante de circa 1 metru una fata de alta (distanta poate varia in dependenta de mai multi factori).

  • @iononcescu1713
    @iononcescu1713 5 ปีที่แล้ว

    Salut am Si eu o rugaminte la tine am turnat placa Si din cauza la folie a esit prea luciuasa de zici ca E geam Si vreau sa O tencui tavanele o sta tencuiala pe Ia ce sfat poti sa mi dai multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Buna ziua. Va rog frumos sa va reformulati comentarul dvs cu semne de punctuatie si cu respectarea altor reguli elementare de scriere in limba romana. Nu va suparati, insa imi este greu sa inteleg intocmai ce doriti dvs. Multumesc!

  • @merixciurel3038
    @merixciurel3038 4 ปีที่แล้ว

    Locuiesc la etajul 23... cam cat radon ajunge la mine?

  • @misursm
    @misursm 5 ปีที่แล้ว

    Si daca am fundatie facut cu zid de piatra ?

  • @georgeoveanupetrica8477
    @georgeoveanupetrica8477 5 ปีที่แล้ว

    Intrebarea eradaca sap gopa si trn primul rand de beton. Cum izolez al doilea randdupa decofrare?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Nu sunt sigur ca am inteles ce situatia care mi-ati descris-o, daca puteti, reformulati mai clar va rog frumos intrebarea?

  • @berdanruscova4706
    @berdanruscova4706 5 ปีที่แล้ว +1

    Cei de făcut?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      Este mentionat in video care sunt solutiile de prevenire si eliminare (partiala) a radonului.

  • @Ozonu
    @Ozonu 3 ปีที่แล้ว

    eu locuiesc la etajul 1 al unui bloc, deci nu trebuie sa imi fac griji, sunt suficient de departe de sol

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      Daca locuiati la nivelul 10, era altceva, insa primele etaje sunt cele mai influentate, treptat efectul fiind tot mai putin de jos in sus.

  • @georgeVideograful
    @georgeVideograful 3 ปีที่แล้ว

    Te rog la min 3"54 să corectezi "se iau" se scrie legat in cazul dat!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 ปีที่แล้ว +1

      merci de info, insa nu avem cum sa corectam ce e deja in video, e imposibil sa faci asa o data ce un video e deja publicat, ar trebui sters, remontat si republicat, ceea ce nu se prea face.

  • @axintemihaela8347
    @axintemihaela8347 5 ปีที่แล้ว +1

    Vai! Vai! Eu locuiesc la bloc la eta1 și sub mine e magazin, sub magazin e subsol! Sunt deja Bolnava și stau mai mult în casa! Avem încălzire gaz metan cu centrala proprie! Dar este bloc cu 10 etaje. E un bloc lung din 4 scări Unite în ordine a, b, c, d.. Eu locuiesc la scara B din mijloc!
    VREAU SA VA ROG MULT MULT DE TOT UN SFAT : Subsolu se inunda des! Cand bate vântul și ploua mirisol de la subsol e groaznic și prin baie ajunge în tot apartamentul. Și CEVA F IMPORTANTNT PE ETAJUL 10 LA ULTIMA SCARA ADICĂ D ESTE MONTATA O ANTENA DIN AIA SATELIT . MA POATE AFECTA? CUM SE DUC RADIAȚIILE, AJUNG LA MINE LA EJ 1 SC B . VA ROG

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว

      In primul rand va doresc numai sanatate si deasemenea sa ganditi pozitiv, nu ar trebui sa fi-ti asa preocupata de antena de la etajul 10, mai ca sigur nu cred sa va afecteze cu ceva, iar legat de inundatiile de la subsol, nu a pot ajuta cu nimic deoarece pentru a oferi vreo solutie, trebuie de gasit cauza, care se poate gasi doar dupa o inspectie la fata locului. In rest, va urez numai bine!

    • @gicupop6192
      @gicupop6192 4 ปีที่แล้ว

      O antena radiaza circular si in masura mai mare in partea unde este concentrata emisia .toate antenele au o limita de emisie de putere dar nu se respecta pt ca sunt tot mai multe telefoane cu net si au nevoie de semnal.

    • @gicupop6192
      @gicupop6192 4 ปีที่แล้ว

      Din cate stiu eu a fost un singur proces civil ,avocat a fost Cuculis Adrian ,se poate cauta avocatul si intreba cum se procedeaza

  • @adinegru3049
    @adinegru3049 5 ปีที่แล้ว +3

    Mama lui de radon ...neon ...halogen ...

  • @drk_blood
    @drk_blood ปีที่แล้ว

    Care se iau* nu e nevoie de cratima.

  • @moghysorinel9883
    @moghysorinel9883 5 ปีที่แล้ว +8

    Aia cu casele de chirpici nu se mai vaietau de radonu vostru si wrau perfect sanatosi au trait si peste 100 de ani

    • @ionutzegrean1517
      @ionutzegrean1517 5 ปีที่แล้ว +3

      Adevărat. Acum mori din orice

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 ปีที่แล้ว +10

      Ce vorbiti dvs este absurd - exista si atunci radon, doar ca acele persoane cu casele din chirpici nu aveau fundatii atat de adanci, aveau mai mereu ventilatie naturala suficienta incat sa se elimine in atmosfera tot radonul, mancau si traiau intr-un mediu mult mai sanatos si deschis decat astazi, nu locuiau in case inchise ca astazi, de unde si apare problema acumularii anumitor concentratii mai mari de radon. Mai bine ati fi mai atenti la ce se discuta in video, si apoi ati comenta. Daca erati mai atenti era sa observati ca nu existenta sau nu a radonului e problema, ci acumularea lui in cantitati periculoase, care in cazul caselor din prezent este deja un lucru bine stiut si dovedit de orice tara/expert/studiu/aparate/oameni de stiinta si ce o mai fi. Haideti sa nu ne prostim si sa comparam o casa de acum 200 ani cu una din prezent!

    • @solaris3627
      @solaris3627 5 ปีที่แล้ว +5

      Secretul la casele de chirpici era balegarul de cal cu care se improspata podeaua ! :))

    • @danutavram831
      @danutavram831 4 ปีที่แล้ว

      @@solaris3627 Si termopanele erau prevazute cu ventilatie ce crezi tu ;))

    • @gheorgheion3266
      @gheorgheion3266 3 ปีที่แล้ว

      Argila neutralizaza gazele si normalizeaza rapid si umiditatea la 55-65%. Indiferent ca este chirpici, cob, lut.

  • @alexc.239
    @alexc.239 4 ปีที่แล้ว

    Ce nu înțeleg: de ce scrie descrierea videoclipului în engleza dar vorbiți în romana? Și nici captions nu aveți...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  4 ปีที่แล้ว +3

      E vorba de setarile dvs de utilizare a platformei respective, care face traducerea pentru dvs (de exemplu daca ne vizitati din SUA, UK etc, sau calculatorul este setat pe limba engleza). Titlul este in limba romana.

  • @cristi1480
    @cristi1480 2 ปีที่แล้ว

    Aici mi se pare o abordare total greșită. De ce sa te aperi de ce emite pământul? Pana la urma tot timpul ești iradiat de radon. Ce sa mai zicem de mineri sau cei care lucra în mine.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +2

      Dupa logica dvs, duceti-va si aruncati-va cu capul in lava unui vulcan, caci "de ce sa te aperi de ce emite pamantul, nu-i asa?". Acum ca vorbind serios, nu tot ce exista e benefic pentru om, sunt multe substante ce ne provoaca raul, multe plante si vietuietoare otravitoare, multe conditii de desert sau frig ce ne omoara si tot asa. Mai treziti-va!

    • @cristi1480
      @cristi1480 2 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor sa nu exageram

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      La fel si dvs!

  • @cheudbarsan9617
    @cheudbarsan9617 5 ปีที่แล้ว

    MARIA KURI O FOST CE CARE O INVENTAT IRADIUMU SI O MUTIT RADIATA ... VAI VAI