Aanvulling die interessant is in deze context: wis is de baas (qua instellingen): th-cam.com/video/D7OdBLGUyFo/w-d-xo.html In de video van John toont hij een Intergas ketel, waarvan bekend is dat ze maar een deel van de OpenTherm specificatie hebben geïmplementeerd. Hierdoor kun je nog steeds op de ketel de maximale aanvoertemperatuur instellen, waarbij de ketel wel blijft moduleren binnen het ingestelde bereik. Ik heb dit bij een bekende ingesteld met een mooie besparing op de gasrekening tot gevolg en géén comfort-klachten.
Ik begrijp de achtergrond niet van "hierdoor kun je nog steeds op de ketel de maximale aanvoertemperatuur instellen,.. waarbij de ketel blijft moduleren binnen ingestelde bereik,... Zoals gesteld met "een deel van de open therm implementatie" ?? Ik heb die gelinkte video nog niet gezien..
@@thommaes3293 Convectorputten moet je eigenlijk gewoon dichtstorten en vervangen voor iets anders, aangezien je er richting de toekomst niks mee kunt.
Kerel.. leuk dat je hier een korte video over maakt..👍🏻 Ik merk alleen dat nog steeds heel veel mensen het niet begrijpen.. Je kunt ze niet uitleggen dat als je het vermogen verlaagd naar bijvoorbeeld 5kw dat de aanvoer ook laag wordt.. ondanks dat de aanvoertemperatuur op 75 graden staat ingesteld.. Tevens zijn de cv-ketels beveiligd.. als de retourtemperatuur 20 graden is dan kan de aanvoer NOOIT warmer worden dan 50 graden.. Dat komt doordat een cv-ketel een hogere delta t van 30 tot 35 graden niet toelaat.. bij sommige merken is dit de stijgsnelheid.. Ik ga nog een paar video's hierover maken..😉 Wordt vervolg..😁
Klopt wat je zegt, in feite zorgt het lage vermogen ervoor dat bij elk 'rondje' van het CV water er een graadje bijkomt, net zolang tot ofwel de thermostaat afklikt (ruimte is op temperatuur) of de maximale aanvoertemperatuur wordt behaald (pendel).
@@KetelKlets Het is natuurlijk wel wat je zegt een stuk eenvoudiger om de aanvoertemperatuur te verlagen.. maar soms moet je er iets meer moeite in stoppen.. Net zoals bij jouw thuis kan je de aanvoertemperatuur op 75graden houden en het vermogen op 5kw en een aanvoertemperatuur van 45graden en een retourtemperatuur van 20 graden voor elkaar krijgen.. probeer het maar eens een keertje uit..😉
Ik merk bij mij thuis dat met vermogen teruggeschroefd naar 7KW, de aanvoertemperatuur van het gas zelden tot nooit zelfs de 60 graden haalt. Zeker nu met dit weer meer 35-40 graden. In januari, gaat hij 's ochtends wel boven de 50 graden maar dat is niet voor lang. Daarom is vermogen terugschroeven veel belangrijker dan temperatuur naar 60 of 50 graden zetten. Je stopt letterlijk minder gas in je installatie en haalt daar het maximale uit wanneer je de temperatuur niet knijpt. 7KW en 50 graden oid maakt dat je niet altijd volledige verbranding haalt uit iedere kuub gas. En dat is wel wat je wilt. 7KW en als hij toch oploopt naar 65 graden, dan haal je blijkbaar 65 graden hitte op die winterdag uit je kuub gas, en dat wil je.
Heren bijde goed bezig en allemaal erg behulpzame video's. Er is dus nog plekje voor een video over temperatuur en max vermogen.😉 is me inderdaad nog niet helemaal duidelijk maar heb er ook nog niet heel hard naar gezocht. Viel me inderdaad wel op bij mijn nieuwe ketel met max 30 vermogen bij aanspringe 75 aangeeft maar de leidingen niet heet aanvoelen.
Misschien helpt als je uitlegt hoe een hr ketel aan een redament hoger dan 100% komt. Dat maakt het voor mij wat lastige materie. Warmtepomp is daarin lekker strait forward lagere temperatuur buiten lager redament. Mijn cv ketel pendelt trouwens op lage temperatuur. Dus kan met het vermogen gaan spelen.
Bedankt voor de video! Zelf de aanvoertemp instellen is snel gedaan, daarvoor hoef je ook niet als amateur allerlei ingewikkelde instellingen in te stellen. Ik heb bij ons de aanvoertemp op 50 C ingesteld én heb radiatorventilatoren in de woonkamer gemonteerd. In de rest van het huis staat de verwarming zelden aan. Ik heb nog geen jarenlange test gedaan, maar tot nu toe is de woonkamer makkelijk op temperatuur te houden en lijkt het gasverbruik verminderd.
Ik stook al 34 jaar op lage aanvoertemperatuur, daar heb ik destijds mijn installatie op ontworpen om zoveel mogelijk rendement te hebben van mijn HR-ketel. Belangrijkste daarin zijn radiatoren met een veel grotere capaciteit dan wat gebruikelijk is. Ik heb niet eens een kamerthermostaat. De keteltemperatuur, die zelfs bij flinke vorst niet warmer wordt dan 50 ºC, wordt geregeld op basis van de buitentemperatuur. Elke radiator heeft uiteraard wel een thermostaatknop. Bijkomend voordeel van dit systeem is dat alle kamers in huis afzonderlijk geregeld kunnen worden van vorstvrij tot 25 ºC, zonder dat in je in de hoofdkamer een centrale thermostaat omhoog moet gaan draaien, waardoor het dan daar weer veel te heet wordt.
Ik heb vandaag een servicemonteur van Feenstra op bezoek gehad en hij heeft mijn ketel op 60 graden gezet, het vermogen naar 12 W en op eco stand. Zo bespaar ik gas en dat is nu belangrijk.
wat een goede uitleg over de cv ketel aanvoertemperatuur. bedankt voor de moeite. ook ik begrijp niet wat het pendelen inhoudt. nu even verder snuffelen. groetjes sophie
Ik dacht serieus dat ik dus verkeerd bezig was door de video van John. Maar nu ik dit van jou hoor klinkt dit een stuk beter. Ik zit zelf op 45 aanvoer en 27 retour dus dacht echt dat ik FOUT zat. En ons doel is ook een warmtepomp en vorig jaar geen comfortklachten gehad.
Heel goed dat je het verhaal van John nuanceert en de kritiekpunten benoemd. Wat John zegt klopt uitsluitend als de cv-ketel qua vermogen bij het warmteverlies past en de installatie is ingeregeld. Ik durf te zeggen dat in nagenoeg de meeste huishoudens de ketel te ruim bemeten en de installatie niet (goed) is ingeregeld. Gevolg een hoge retourtemp (klein temp verschil) ketel brandt een paar minuten, gaat uit, koelt snel af en gaat weer aan (pendelen) en de ruimte komt moeilijk op temperatuur of met grote temperatuur verschillen. Een modulerende thermostaat kan dit behoorlijk goed opvangen, maar pendelen voorkomen niet. Mijn advies: regel je installatie goed in. Zet je ketel vermogen omlaag en met het verlagen van de pompsnelheid kun je de deltaT verhogen. Daarna de aanvoertemperatuur verlagen totdat het aangenaam warm wordt en dat kan best 55 of 60 graden zijn.
Hoe weet je op welk vermogen je de ketel moet zetten? Is dat afhankelijk van het aantal radiatoren? En moet je de radiatoren dan van tevoren of na het bijstellen van vermogen en pompsnelheid inregelen?
@@willemvergouwen Kun je op deze manier berekenen: th-cam.com/video/H4_ZQCjsMII/w-d-xo.html En inderdaad, bij elke wijziging moet je de radiatoren opnieuw inregelen.
@@KetelKlets thanks! Ik ga de video doornemen. Is het dan handig om gewoon eerst vermogen en pompsnelheid in te stellen en dan iedere radiator waterzijdig in te regelen? En wat doe je met radiatoren op bijvoorbeeld de eerste verdieping die maar soms aan staan? Neem je die mee in de berekening?
@@willemvergouwen Regel ze in wanneer het vermogen, de temperatuur en de pompsnelheid zijn gekozen. Ik zou inregelen op de radiatoren die het grootste gedeelte van de tijd open staan. Heb je thermostaatkranen dan moet je inregelen met open kranen (standje helemaal open) omdat deze natuurlijk op willekeurige momenten kunnen dichtlopen wanneer de ruimte de ingestelde temperatuur heeft gehaald.
@@willemvergouwen het inregelen van de radiatoren heb ik met een infrarood temperatuurmeter uitgevoerd dat betekent veel rondlopen, wachten, wachten, bijstellen, weer wachten totdat het verschil in in aanvoer en retour ongeveer 25% is . Als je (nog) geen instelbare radiatorafsluiters of voetventielen hebt kan het ook met gewone radiatorkranen die je op een vaste stand zet en niet meer aankomt (als je nu geen investeringsbudget hebt is dit een tussenoplossing) Het vermogen bij een gemiddelde (tussen)woning met normale isolatie zal ergens tussen 7 en 11 kW zijn. Als je een ketel hebt van 28 kW ( bijna standaard tegenwoordigl) haal er maar 50% af. Als het vervolgens nog steeds op temperatuur komt kan het nog lager. Als je het vermogen verlaagd zal het langer duren voordat de ruimte op temperatuur dat is normaal. Ik noem het low en slow principe.
John zijn video is vrij duidelijk, als je de instelling KW neemt en de instelling aanvoertemperatuur. De overheid zegt alleen de tweede te veranderen, John zegt alleen de eerste te veranderen en KK zegt ze allebei te veranderen. Praktijk is toch wanneer je de KW verandert, je eigenlijk niet meer aan de aanvoertemperatuur knop hoeft te zitten (bij een ingeregelde installatie).
@@jankees4037 dat snap ik wel maar ik wilde kijken of ik met een lage temperatuur kan verwarmen. Dus dat past in het verhaal dat Ketel Klets toevoegt. Ik ben dus nu niet bezig met het meest efficiënte maar met de test of ik dat kan in mijn huis. Met als doel om mijn ketel er uit te doen. Die is 21 jaar oud en moet ik vervangen. Dus de vraag is wat ik ga doen. Vervangen voor gas of voor een warmtepomp. En wil ik een efficiënte warmtepomp hebben dan moet ik wel in staat zijn om mij huis enigszins op temperatuur te krijgen met 45 graden aanvoer. En daar zijn de specialisten wat kritisch op omdat ik 3000 kuub per jaar stook. Dus ik ben (precies zoals Ketel aangeeft) aan het experimenteren. Daarnaast heb ik geen waterzijdig ingeregeld systeem. Ik heb meerdere installateurs gevraagd maar duidelijk is dat ingewikkeld of zo. Want ze willen het allemaal niet doen. Ik heb op dit moment mijn ketel op 50 procent staan en een aanvoer van 45 graden. Dus ik ben benieuwd. En als laatste ik heb een 43 Kw ketel (Nefit). Dus een best oud en groot beestje.
waar ik nu benieuwd naar ben is, welke methode het minste gas verstookt en dus het beste is voor je portomonee? is dat aanvoertemp naar beneden, want de ketel hoeft niet heet te stoken om die temp te bereiken? of juist hoge aanvoer temperatuur, want dat is de grootste efficientie slag? (ik ben dan benieuwd naar de uitkomst van zowel de keus bij de radiatoren wel ingeregeld als niet).
Goede toelichting, en exact de reden waarom ik ook de aanvoertemp. Terug heb gezet. De video's en tips van Ketel zijn geen klets ;-) Een zeer welkome en objectieve informatiebron voor velen in deze tijden! Complimenten!
Het is een compromis tussen: - opwarm tijd van je huis is beter bij hoge aanvoer temp, - dat geeft je de kans om de cv als je afwezig bent, langer uit te laten staan op bijv 16.0’C - dan bespaar je meer gas tijdens de uren dat je ketel uit staat, dan dat mensen hem tijdens afwezigheid toch maar op 18’C laten staan omdat het anders bij thuiskomst te lang duurt om te verwarmen naar 20’C
Dat zou je ook kunnen uitproberen. Temperatuur laag zetten om vervolgens 5 graden op te stoken lijkt mij meer gas te kosten dan 2 of 3 graden . Langzaam opwarmen is nog steeds voordeliger
bedankt voor de video ketel klets . je vakkennis is groot, daar ben ik van overtuigd. Alleen moet je goed begrijpen dat er veel meer parameters zijn en invloeden waardoor mensen de werking van cv installatie als prettig/niet prettig vinden en of het cv syteem efficient en effectief is dan die je in de fimpjes toont. Naast de technische instellingen zoals a) bij de cv ketel( aanvoer temp, vermogen, pompsnelheid, start toerental, naloop tijd, ) om een lage retour temp te realiseren om het hr effect van een cv ketel zo hoog mogelijk te maken, heb je b) te maken met modulerende systemen ( cv en/of thermosstaat) als ook niet modulerende systemen. Voorts heb je c) ook nog de afstellingen op de radiatoren ( liters water per minuut, delta T, instelling op aanvoer leiding, via statische of dynamische radiator kraan en /of knoppen of ouderwets opendicht knop, of afstelling via afvoer leiding , wel geen voetventiel, 1 pijps systeem of twee pijpsysteem) . Dan moet je afhankelijk van het woonopp je ook rekening houden met de grote van de vermogens van de radiatoren, kan t uberhaupt genoeg warmte afgeven gelet op de warmte vraag, heb je rekening te houden met t warmte verlies van de woning( isolatiewaarden), heb je rekening te houden met de vraag wat voor systemen er in de woning liggen: . alleen lage temp verwarming of alleen hoge temp verwarming of combinatie ( bijv vloerverw en radiotoren) , bij vloerverwarming nog de vraag of het een open of gesloten systeem is , hydraulisch neutraal of niet, en last but not least de wensen van de bewoners , ivm wens goede straal bij regendouche in combi met welke temp vind ik behaaglijk. bij combiketels is het dan altijd kiezen uit twee kwaden. ga je voor tap water comfort dus hoog vermogen , dan is cv verwarming tegelijkertijd zwaar overgedemensioneerd.
Goede verhaal, als ik het goed begrijp is de bepalende factor of dat je ketel dus gaat pendelen met de gekozen instellingen. Zou je hierover misschien nog wat meer toelichting kunnen geven (en wat precies te doen)?
Hallo, vooreerst dank u wel voor de filmpjes die u maakt met een duidelijke en technisch onderbouwde uitleg. Zoals velen proberen ik sinds kort wat geld te sparen op de verwarming. Daarbij zijn mij 2 zaken naar boven gekomen waarvoor ik het antwoord niet gevonden heb in één van uw filmpjes (onder voorbehoud dat ik het niet goed gezien heb natuurlijk). Ik heb een niet-modulerende Bulex ThemaClassic C25E atmosferische CV-ketel dewelke aangestuurd wordt met een aan/uit NEST thermostaat. Deze is aangesloten op 8 radiatoren met een 2-pijpsyteem met onder de CV-ketel een verdeelblok van 4 leidingen. 1. De radiotoren hebben elk een Monotubo voetventiel met een bypass. Zoals mij logisch leek heb ik deze voetventielen beperkt zodat er niet onnodig veel warm water door de radiator loopt. Maar houdt dit dan niet in dat er meer warm water meteen terugstroomt naar de CV-ketel en de CV ketel onnodig gaat pendelen? 2. Ik ben momenteel niet van plan om van het gas af te gaan. U raadde -zoals John Visser- in een filmpje aan de temperatuur van de ketel hoog in te stellen en het maximale vermogen te beperken, maar dit lijkt mij alvast zinvol bij een modulerende ketel. Gezien ik geen modulerende ketel heb dient ik het vermogen, de minimale en maximale temperatuur vast in te stellen. Wat is uw advies in deze situatie om het minste te betalen voor behoud van warmte-comfort? (ter info: momenteel staat de temperatuur als het vermogen op het laagst, maar daardoor brandt de ketel significant langer aan momentele iets minder dan 1m³/h. Maar ik weet dus niet of dit wel zuiniger is) Alvast bedankt, Jorge
Meer uren draaien is beetje stroom voor rondpompen extra, maar gas besparing is nu veel groter, zo houden als je huis zo op temperatuur bleef afgelopen week.
Leuk die verhalen allemaal, maar wat mij nou zou benieuwen wat bijvoorbeeld de visie is van een intergas. Fabrikanten hebben vaak heel veel informatie wat uiteindelijk niet bij de eindklant aankomt. Verder zijn je filmpjes top!!!
Na een tijdje gedraaid te hebben op 50 graden aanvoer, heb ik op aanraden van John Visser de temperatuur weer verhoogd en het vermogen verlaagd. Ik ben in de tussentijd ook van puur radiatoren naar vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de 1e en 2e verdieping gegaan. Ik heb nu moeite om het systeem zo ingesteld te krijgen dat ik met een zo hoog mogelijk rendement het huis lekker warm krijg. Ik draai nu weer op 75 graden aanvoertemperatuur (waarbij de ketel condenseert als een malle) en vol vermogen (Remeha Avanta 28c) om ook de vloerverwarming op temperatuur te houden (ca 40 graden aanvoertemp). De radiatoren op de bovenverdieping heb ik voorzien van thermostaatkranen die ik waterzijdig kan inregelen (nog niet gebeurd). Ik wil volgend jaar overstappen naar een hybride warmtepomp, maar waar ik met radiatoren mijn huis op 50 graden aanvoertemp goed warm kreeg, twijfel ik daar nu over en weet ik niet of mij dat met een hybride warmtepomp ook nog wel gaat lukken 😞. Heb je misschien tips wat ik nog zou kunnen doen? Ik ga in elk geval proberen om de keteltemperatuur weer naar beneden te schroeven en te kijken hoe het huis daarop reageert.
dat gebeurt als je de cv aanvoer te laag instelt. dan kont hij heel snel op temperatuur en dan gaat je cv aan uit aan uit enz enz verlaag het cv vermogen en laat je cv aanvoer gewoon staan dan brand hij al direct laag en pendelt hij niet.
In principe klopt het als een bus wat je zegt. Als aanvulling: het verlagen van het vermogen is gewenst als de ketel aan/uit gestuurd wordt. Bij een modulerende ketel+thermostaat wordt het geleverde vermogen door de regeling verlaagd indien nodig. Het verlagen van de aanvoertemperatuur is altijd directe winst.
Met een fatsoenlijk modulerende thermostaat en isolatie dan verwarmt de ketel toch nooit tot 70. Of heb je het 30 graden in huis of een aan/uit thermostaat? In mijn huis stookt ie nooit hoger dan 45 graden voor de cv. Dan kun je aanpassen wat je wil in de max aanvoertemperatuur, daar heb je dan niets aan. Het is niet voor niets een modulerend systeem. Het probleem is dat in dit soort filmpjes men maar een half verhaal verteld. Een verhaal dat niet 1 op 1 voor iedereen van toepassing is. Maar zo wordt het wel gebracht.
Alles wat John visser zegt klopt in mijn geval. Heb het vermogen en pompsnelheid naar minimaal gezet en de aanvoer op 50 Gr gezet. Bij warmte vraag schiet de aanvoer temperatuur binnen 30 sec naar de 50 graden en slaat de ketel gelijk af. Pendelen dus. Ook als ik de pompsnelheid opvoer. Idem dito bij 60 graden. Bij mij werkt het dus ook alleen goed bij 75 graden aanvoer, vermogen en pompsnelheid op minimaal. Ik heb 25m2 vloerverwarming in de keuken en 1 grote radiator voor de woonkamer.
Beste Ketel Klets Moet je de aanvoerleidingen van de ketel naar de radiatoren wel isoleren en de terugvoerleidingen ook, of die juist niet. Dit vraag ik omdat je het hebt over een noodzakelijk temperatuurverschil tussen die twee stromen.
Zelf ook aan het experimenteren en had de ketel op 45 staan. Dat ging prima waarbij retour ergens tussen 35 en 40 lag (afhankelijk van buiten temp ook). Toen zag ik de video van John en heb ik de aanvoer terug op 70 gezet, en het vermogen op minimaal (8 kW) omdat ik nieuwsgierig was naar het verschil in gasverbruik en opwarmtijd. Resultaat; met dezelfde weersomstandigheden duurt het exact even lang om alles op te warmen en is het gas verbruik exact hetzelfde. Hoofdverwarming is VVW (met eigen pomp) dus ik denk dat vanwege de modulerende thermostaat in ons geval beide oplossingen hetzelfde bereiken. Ik verwacht ook als ik ze combineer, 45 graden + 8kW, ik dan eveneens geen verschil ga zien.
Klopt, ik doe dit inmiddels ook al een paar jaar als voorbereiding op de komst van een warmtepomp. Dat is maar goed ook want zo komen wel de beperkingen van mijn woning aan het licht.
Ga je testen voor een waterpomp, moet je wel eerst je waterzijdig inregeling ongedaan maken, omdat een warmtepomp met alle kranen en voetventielen zeker op je radiatoren open moeten staan. En je zo een veel beter beeld krijgt of je het huis warm krijgt op 35-40 graden. En je de afgifte optimaal benut van je aanvoer temperatuur. En nooit een te grote warmtepomp kopen, vaak volstaat een 7 tot 9 Kw in de gemiddelde praktijk. Want pendelen voor een warmtepomp is killing voor je rendement.(zo ook nacht temp. verlaging. Maar zoals altijd ieder geval staat op zich.
Ik had op 50 ingesteld en het verbruik steeg. Nu weer op 70 graden, zoals ingeregeld door installatie bedrijf. Intergas. Tussenwoning huis met bouwbesluit 2012. Ik gebruik bij buitentemp onder de 5 graden de airco niet meer om te verwarmen. Grootste besparing is de termostaat verlagen. Ramen even op kier na douuchen, verder dicht maar wel roosters door heel huis half open en mechanische ventilatie op hele laagste stand.
Hoi ketelklets,heb als leek al veel aan jouw video's gehad, dank daarvoor ik heb de terras ace en vloerverwarming; als de ketel brand dan staat hij op 55 graden en de retour is dan 33 graden is dit in balans of moet ik dan nog meer spelen met de aanvoertemperatuur? Ik heb al veel geregeld dankzij jouw filmpjes 👍
Dat de ketel doorlopend stopt en weer start met branden terwijl het bij de kamerthermostaat nog niet op temperatuur is. Als dat het geval is dan kan het lonen om het vermogen wat te verlagen.
Bedankt voor de duidelijke video maar ik zou graag ook info willen hebben waarop je je cv moet instellen als je 2 vloerverwarming systemen hebt. Het gaat meestal alleen over radiatoren. Ik heb al verschillende instellingen geprobeerd: lage aanvoer laag vermogen, hoge aanvoer middel vermogen. Maar de vloer wordt niet goed warm en het duurt uren voordat het 1 a 2 graden warmer wordt. Hellluuuup!
Ik ben nu bezig een sensor kastje te bouwen die real time alle temperaturen tegelijk kan meten - de retour, ketel output, input naar de ww cylinder, input naar de cv, ww uit de boiler, evt input koud water en de kamer van de ketelruimte… een stapeltje ds18b20 sensors, een Esp32 met esphome, en dan allemaal naar de home assistant grafieken.
Ik heb ook al geëxperimenteerd met aanvoertemperatuur, vermogen brander, instelling radiatorkranen (hebben helaas geen voetventiel) en pomptoerentallen, maar het lukte me maar niet om de delta-T groter te krijgen dan 7°C. Op een gegeven moment meet ik zelfs onder aan de radiatoren een hogere temperatuur dan boven bij de kraan. Toen ging me een lichtje branden. Dus heb ik waar dat mogelijk was de leidingen gevolgd, en blijkt dus dat sinds de installatie van de ketel 10 jaar geleden de aanvoer en retour verkeerd om aan de ketel aangesloten was. Nu was inderdaad het plaatje in de installatiehandleiding een beetje verwarrend, maar bij de aansluitingen zelf staat ook wat de aanvoer en retour zijn. Die installateur, die overigens heeft moeten stoppen vanwege gezondheidsredenen, is bij mij wel wat in aanzien gezonken. Vanavond dus maar even achter de PC kruipen om wat materialen voor een quick-fix te bestellen, het hoeft eigenlijk alleen nog maar deze winter te functioneren maar ik be vooral benieuwd wat dit grapje me dus over die 10 jaar extra aan gas heeft gekost.
Ik heb er een meter op het spruitstuk van de vloerverwarming. Bij koude meet ik aanvoer op 40, (maximum), retour op 27.3 in de tijd dat er daadwerkelijk wordt gestookt. Voorbeeld is op 15 februari 2022. Gestookt werd er tussen 03:00 en 08:30. Let op: ik heb mijn CV thermostaat 24x7 op 21 graden staan!!. Vloerverwarming op de begane grond, radiatoren op de verdiepingen; die op de radiator zelf worden geregeld door NetAtmo thermostaat kranen. Op die manier krijg ik elke dag een mailtje van mijn monitorsysteem met het temperatuuroverloop van de afgelopen dag. Daarmee kan ik haarfijn aantonen dat de CV op 40 graden zetten wel degelijk helpt. Wat je dus niet moet doen in zo'n situatie is de temperatuur 's nachts lager zetten. Het opkrikken vanaf bv 08:00 van 15 tot 21 bijvoorbeeld gaat je met een lage temperatuur instelling niet helpen. Altijd op 21 graden houden, en je zult zien dat er gedurende de nacht bijzonder weinig activiteit is in de CV ketel. Midje winter slaat 'ie op echt koude dagen aan en zakt dan weer terug rond zonsopkomst. Mijn gas rekening is bijzonder laag. Toch ga ik op termijn over op een warmtepomp (waarschijnlijk een Itho/daalderop "Vincent" vanwege zijn inpasbaarheid in bestaande bouw) maar dat is voorlopig nog even toekomstmuziek.
Als aanvulling op het begrip pendelen wil ik nog t volgende toevoegen. Pendelen is niets anders dan het verschijnsel dat de ketel ongewenst aan en uit gaat. Deze situatie treedt in als de werkelijke watertemperatuur in ketel gelijk is aan de Max ingestelde temperatuur van de ketel zonder dat de gewenste temperatuur in de te verwarmen ruimte( kamer) is bereikt. ( dus thermostaat daar op 20 ingesteld maar werkelijke kamer temp is lager dan 20. . Dit is anders dan een gewenst aan en uit van de ketel wanneer de ketel uit gaat als de kamer temp gelijk is aan de ingestelde thermostaat temp en dus cv uit. Koelt t daarna af in de kamer dan gaat de cv weer in bedrijf om de kamer temp weer gelijkntevkrijgen aan de ingestelde thermostaat temp. De mensen moet begrijpen dat de eerste situatie aan uit ongewenst is en pendelen heet. De tweede situatie is gewenst. Het zou ongewenst zijn als dan de ketel blijft branden
Ps een ketel pendelt uit veiligheids overwegingen om te voorkomen dat de ketel oververhit raakt. Dus in die zin is het om andere reden gewenst dat de ketel aan uit gaat 😊
Hoi Rick, duidelijk toegelicht en dank voor deze informatie. Als ik je nog een vraag mag stellen of mogelijk inspiratie voor een video: wij hebben inmiddels airco laten installeren op alle etages en verwarmen daarmee, ben heel benieuwd hoe dat van de winter gaat. Nu hebben we alleen in de badkamer nog een traditioneel handdoeken radiator en zit te denken dat te gaan vervangen (zonnepanelen komen er aan, sta in de wachtrij) voor een infrarood handdoeken radiator omdat mijn gevoel zegt zonde om de ketel aan te zetten voor een paar handdoeken. Wat zou jouw advies zijn? Gr Edo
Niet dagelijks douchen, of haddoeken in een verwarmde ruimte ophangen. Of meerdere handdoeken gebruiken en roteren/ombeurten gebruiken. Of microvezel handdoeken gebruiken, die drogen sneller. Zet de afzuiging langer aan of zet in een koude ruimte (niet in de douche!) de ventillator op je drogende wasgoed. Douche verwarmen voor die 10s dat t even fris is, is zo'n onzin. Wel vorst vrijhouden!
De grote truuk is eigenlijk om de retourtemperatuur te verlagen, die moet zo laag mogelijk zijn, voor zo hoog mogelijk rendement. Set bv in woonkamer 1 of 2 radiatoren in serie
Goedemorgen, Hartelijk dank voor de uitleg. Denk dat deze uitleg idd erg veel verduidelijking geeft in aanvulling op het andere filmpje. Weet niet of je nog 2de carrière ambieert maar vlak voordat je aangaf waar je liep, vroeg ik me idd af op welk oud spoortraject je liep.
@Ketel Klets. Interessant, want ik speel precies met dezelfde gedachte en heb daarom ook mij aanvoertemperatuur (en vermogen) lager gezet. Een test met 45 graden bij koude week in december 2022 is goed gelukt. De retour is ook niet te warm, waardoor de ketel niet gaat pendelen. Vraag waar ik nu mee zit n.a.v. een discussie in een Facebook groep is het volgende. Ik heb vloerverwarming en deze is voorzien van een mengverdeler, en ik verwarm op dit moment alleen de vloer. Alle radiatoren op de bovenverdieping staan dicht. Nu wordt gezegd dat een mengverdeler juist goed werkt met een hoge aanvoertemperatuur (daar is hij voor gemaakt) en niet met een lage aanvoertemperatuur. Benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt en of hoe je dit thuis hebt ingeregeld?
Ik heb een aan/uit systeem mag ik hem dan ook van 85 graden op 60 graden zetten aanvoer, of zelfs lager proberen? Of moet ik hem inverband verhaal pendelen op 85 laten staan en alleen vermogen lager? Bedankt voor deze mooie filmpjes liked and subbed
Met een AAN/UIT thermostaat moet je *zeker* met de aanvoertemperatuur gaan spelen. 60 graden kan sowieso, lager kun je ook proberen. Dat ga je zeker terugzien in je gasverbruik, John's verhaal gaat namelijk alleen op i.c.m. een modulerende thermostaat.
@@KetelKlets en daarbij het vermogen ook naar beneden schroeven toch? Heb van 20 op 13 gezet en dat die niet altijd water warm houdt. Ontzettend bedankt voor de informatie.
Ik wilde dat ik het kon snappen. Al die termen duizelen me... Je klinkt enorm rustig en het verhaal is mooi verteld... Maar hoe ik alles moet checken of toepassen op mijn remeha cvketel.. Abracadabra lol
Welke Remeha heb je? Van de Tzerra Ace heb ik een video gemaakt, maar van elke ketel kun je de installatiehandleiding vinden online. Daar staat precies in vermeld hoe het voor jouw specifieke ketel ingesteld kan worden.
Ik wil niet vh gas af én wat ik een voordeel vind van een lagere temperatuur is dat de warmte minder hopt met horden en stoten. Het is stabieler. Alleen met vrieskoude moet ik m hoger zetten. Jaren 30 huis, meestal 60 graden, nu 70 graden.
Eindelijk iemand die het heeft over de max 57 graden retour temperatuur om te kunnen condenseren...overdemensie van uw verwarminstoestel mag bij ons (België) zowiezo niet meer...Te hoog cv vermogen = pellets in san platenwisselaar.
Tsja, ingeregeld of niet. Een lage retourtemperatuur begint altijd met een lage aanvoertemperatuur. Inregeling maakt dit altijd veel beter. Ook slecht geïsoleerde gebouwen kunnen het overgrote deel van het stookseizoen af met een lage aanvoertemperatuur, maar kunnen tijdens de vorstperiode toch te koud worden met deze vast ingestelde lage aanvoertemperatuur. Het eenvoudigste antwoord hierop is de eenvoudige "weersafhankelijke regeling" (wat regeltechnisch feitelijk niets meer is dan een laffe sturing, maar toch een heel goede oplossing is in [bestaande] gebouwen). Misschien kun jij een 3-punts stooklijn adviseren aan jouw volgers, waardoor de aanvoertemperatuur slechts tijdens de vorstperiode significant stijgt, maar in de gematigde stookperiode (overgrote deel van het stookseizoen) zo laag mogelijk is. Dit is daarmee volledig geautomatiseerd, waardoor men ontzorgd is. Op deze manier wordt er enkel in de vorstperiode gestookt met een (sterk) lager opwekrendement. Dit is vrij natuurlijk en geldt tevens ook voor warmtepompen.
Zorg wel dat je dan kiest voor _regeling op basis van buitentemperatuur én kamertemperatuur_ Als je alleen op buitentemperatuur gaat sturen, dan stook je niet vraaggestuurd waardoor je meer gas gaat verstoken dan nodig is.
Probleem wat wij hebben, als wij waterzeidig inregelen dat de flow erg slecht wordt wanneer wij 1 radiator open hebben middels een tado systeem dat de ketel pendelt. Wanneer ik de flow aanpas met debiet verhogen gaat het goed alleen se retour wordt dan snel heet. Helaas huren wij waardoor we niet van het gas af kunnen. Zou graag advies hebben wanneer mogelijk
Wij hebben het zelfde probleem, overal tado knoppen inclusief bypass in het systeem. Retour temperatuur is vaak te hoog en de ketel slaat af. De oplossing voor ons was de tado knoppen in de woonkamer verwijderd en losse tado thermostaat gekocht die de ketel aanstuurt voor de woonkamer. Tado had dit kunnen oplossen door slimmer de radiator knoppen aan te sturen maar helaas. Tado is minder slim dan ze doen voorkomen;/
@@SniperxNL behoort de thermostaat niet in die kamer te hangen die je als belangrijkste beschouwd? Traditioneel is dat voor de meeste mensen de woonkamer, maar als dat bij jou jouw dochters kamer is, dan hang je de thermostaat toch daar.
minimaal 3 radiatoren open laten . je kan geen 5 KW op een wc radiator laten lopen. ongeveer 2 KW per radiator denken . dus BV woonkamer 2 radiatoren en de badkamer is dus ongeveer 3x2= 6 KW. ook al zijn ze minder aan vermogen dan regelt het retour water je cv terug . Tado is voor groteren woningen met veel radiatoren. met gemiddeld 8 radiatoren heeft dat geen zin. Ik heb laats een evohome regeling geplaatst met 24 ruimten en 31 radiatoren dan werkt dat perfect. Dan is er altijd nog wel een ruimten die ook warmten vraag heeft. TADO WEG EN GEWOON EEN KLOK TERMOSTAAT OP HANGEN maar dat is mijn mening.😜😜
Leuke discussie. Wetende dat ik te weinig en niet goed ingeregelde radiatoren heb zijn beide inzichten getest. Met lage temperatuur (55gr.) ingesteld is het dagverbruik 3,5m3. Met de adviezen van John gaat het dagverbruik naar 4,5m3. Ja, onze cv installatie is dus een beetje de weg kwijt maar we hebben toch maar weer voor de lage temperatuur gekozen. Duurt ietsjes langer voordat het op temperatuur is maar een extra kuub per dag is nogal wat.
Ik volg de handleiding van de ketel en stel de retourtemperatuur in op 55°. En al de rest komt neer op het correct inregelen. Edit: ik bedoel aanvoertemperatuur. De ketel geeft ook retourtemperatuur weer in het infomenu, maar die is idd niet instelbaar. De ketel moduleert wel zijn vermogen aan de hand van het verschil tussen retourtemperatuur en ingestelde aanvoertemperatuur.
Goeie video en uitleg....! Sry helemaal of topic zou je denken. Maar voor ik verder ga! Drink nooit lauw water....! Niet uit een koude of warme leiding. Nu ik dat uit de weg heb ...! Als we het dan toch over het niet inleveren op comfort hebben. Wil ik dan toch even een opmerking nalaten die, des ondanks deze los staat van efficiëntie, deze wel degelijk inefficiënt kan zijn voor de rekening. Dit dient men overigens niet toe te passen bij recreatie woningen. Meer uitleg vindt je in de gebruikershandleiding van je ketel. Iedere ketel heeft drie verschillende standen deze zijn de Eco, normaal, comfort mode....! Dit heeft betrekking op het warmhouden van de algehele water temperatuur van het water in de ketel. De comfort mode zorgt ervoor dat zodra het water in de ketel onder een ingesteld punt valt deze automatisch aanspringt om het water bij te verwarmen. Het uitschakelen van deze mode naar eco of normaal kan je dus al snel €30 of meer schelen in een maand. Gevaar op legionella bacterie is pas echt als je het systeem niet vaak gebruikt.
Wat ik mij nu afvraag; is het voor het gasverbruik nu beter met een lagere of hogere aanvoer temperatuur te werken.Uitgaande dat ik uiteraard ook de radiatoren daarop opnieuw waterzijdig inregel. Ik werk met een aan/ uit systeem ivm evo home systeem. Uiteraard begrijp ik ook dat je je huis ook warm wilt krijgen dus dat is een afhankelijkheid.
Met een aan uit systeem zal je thermostaat geen aanvoertemp uitrekenen toestel wil meteen naar ingestelde temperatuur. Inregelen voor een zo laag mogelijke retourtemp is wenselijk
@@jeroenhomburg9868 dat begrijp ik, maar met een hogere aanvoertemperatuur zal ik het systeem (waterzijdig inregelen) meer knijpen dan met een lagere aanvooertemperatuur. En mijn vraag is hierin wat is dan wijsheid. Het lijkt mij logisch dat ik de aanvoertemperatuur zover mogelijk verlaag als haalbaar. En hier ook de radiatoren waterzijdig op in regel. Of is dat stooktechnisch niet handig? En wat qua pendel?
@@michielknoester9302 ligt eraan welke ketel heeft u hangen , vermogen verlagen zal ook al veel helpen met aan/uit stoken , evo home is leuk maar niet voor je portemonnee, zou m rond de 70o graden houden, 2kw per radiator als vuistregel een normale woning heeft niet meer nodig dan een kw of 10 / 12 afhankelijk van isolatie en grote natuurlijk.
Betreft een remeha calenta cw 5. In combinatie met vw begaande vloer en radiatoren boven is het wel fijn om per zone te kunnen verwarmen. Op dit moment heb ik inderdaad het vermogen omlaag gebracht, aanvoer op 70 graden en radiatoren vw waterzijdig ingeregeld.
@@michielknoester9302 kan makkelijk naar 50o graden toe , alleen je radiatoren worden niet warmer natuurlijk maar de vraag is of dat echt nodig is. Je vermogen hangt af van o.a grote installatie maar de meeste woningen kunnen naar een kw of 10 hoor
@ketel Klets. Zou je eens willen meedenken bij t volgende. Wat te doen met de OT instelling op de Cv ketel. Niemand besteed hier aandacht aan en deze staat standaard bij intergas op 40 ( E=40) vervolgens staat E. op 1, dus begrenst, dus als de modulerende thermossstaat 35 graden aanvoer vraagt van de ketel, geeft de ketel min 40 graden. Is t dan niet verstandiger om bij stoken op lage temp de OT , de parameter E, op 35 te zetten, omdat de ketel dan eerder en langer brand vanaf 35 graden ipv later en korter bij 40 graden. ?
Ik heb ernstige twijfels of het knijpen van het vermogen van een modulerende HR ketel en de aanvoertemperatuur op 75 houden echt iets oplevert behalve een besparing op comfort. Normaal gesproken mag de thermostaat moduleren tussen een vrij groot bereik zodat het de ruimte snel op kan warmen als deze ruimte en het CV water beide 15 graden zijn. Je wilt natuurlijk zo snel mogen een vermogen uit die radiatoren halen waarmee het de ruimte weer comfortabel krijgt. Anders moet de ketel eerder beginnen met stoken en gaat de ruimte ook langer extra warmte verliezen terwijl jij als bewoner nog slaapt. Door het verlagen van dit maximum vermogen is het modulatie-bereik heel erg beperkt en kan de thermostaat niet dan anders geduld hebben tot de radiatoren op temperatuur komen. Ook kan de ketel niet meer goed compenseren voor plotselinge temperatuurdalingen bij luchten, ventileren na douchen of een afzuigkap die hard aan staat tijdens het koken. En natuurlijk bespaar je dan gas, maar wel met comfort klachten. Ook zal een ketel die als maximum aanvoertemperatuur 60 graden heeft vanzelf het vermogen afbouwen als die temperatuur bijna bereikt is. Want hij mag immers niet hoger, wat de thermostaat ook zegt. Als dat niet het geval was, dan zou je een ketel die 90 kan met opentherm op kunnen blazen door stug op 100% vermogen door te stoken. En met een slecht ingeregelde CV installatie waar de radiatoren keihard doorstromen is 75 helemaal niet fijn. Want de brander kan zelfs met een beperkt vermogen door blijven stoken terwijl de ruimte niet opwarmt en de retourtemperatuur misschien maar een paar graden schaalt. Dan sta je dus een CV installatie warm te houden in plaats van een huis, met dikke witte rookwolken om het klimaat ook nog een beetje op te stoken. En misschien kan je dan op die 75 graden zeggen dat het netaan lekker is, maar je kan er dan beter tegenaan lopen met een 60 graden systeem waarbij je door hebt dat er iets aan de hand is waardoor de warmte niet goed afgegeven wordt.
Probeer het gewoon uit en trek dan je conclusie. Een auto is ook vrij te moduleren qua snelheid, maar met de cruise control erop verbruik je minder brandstof terwijl je toch op je bestemming komt. Je levert een stukje tijd in met een besparing op brandstofgebruik tot gevolg.
@@KetelKlets Eerlijk gezegd al gedaan. Eigenlijk heb ik geen twijfels meer. De besparing is er niet. Een auto in 15 minuten van 0 naar 100 op laten trekken door het beperken van zijn vermogen is zinloos qua verbruik en de cruise control op 150 zetten is dan al helemaal waanzin. Gewoon van het vermogen af blijven, netjes met het verkeer mee invoegen en de cruise control op 100 is zat en dan krijg je ook geen gezeur van de achterbank omdat de reis zo lang duurt.
@@KetelKlets Ontgetwijfeld kom je op een lager verbruik uit in veel situaties, en dan zijn factoren als comfort moeilijk te kwantificeren. Wat je doet met het vermogen verlagen is eigenlijk dezelfde beperking opleggen die je hebt met vloerverwarming. Namelijk een zeer lange opwarmtijd. Daardoor moet je zorgen dat de ruimte eerder verwarmd wordt (of nooit meer koel wordt). Als het buiten heel warm is, dan zal je daar weinig extra kosten aan hebben, en een woning met vloerverwarming is gemiddeld niet uitgerust met enkel glas, dus het warmteverlies valt mee in de meeste maanden. Maar we weten allemaal dat de stookkosten vooral in de koudste maanden zitten. En dan maakt het opeens veel uit of je een ruimte in de ochtend langer koud laat. Het warmteverlies neemt toe naarmate het temperatuurverschil met buiten hoger wordt, dus het spreiden van het opwarmen moet opboksen tegen extra warmteverlies. Als je een paar kW van een CV ketel af schaaft zal dat wel meevallen in de opwarmtijd, maar 60% van het vermogen weg halen betekent veel langer opwarmen als je de ruimte gewoon af hebt laten koelen in een niet super geïsoleerde woning. Dat is meestal ook het koudste moment van de dag, dus elk voordeel dat je hebt aan die misschien 2% zuiniger stoken, verlies je weer in zo'n situatie. Ik kan mij wel voorstellen dat je in bepaalde situaties meer condensatiewinst haalt doordat de hoeveelheid rookgas per seconde lager is en het retourwater dus meer tijd heeft om dit op te nemen. Maar als ik dan kijk naar een woning met een warmteverlies van 10 kW bij 20/10 graden en 5 kW bij 15/10 graden, dan vraag ik mij af of zo veel eerder opwarmen met een geknepen vermogen echt terug te verdienen is door extra zuinigheid in de ketel. Het warmteverlies van de woning is een belangrijke factor in het verbruik van een ketel. Als je de woning korter warm houdt, dan kost dat minder als het buiten koud is. Overigens is een gevolg van het knijpen van het vermogen dat die 75 graden onbereikbaar wordt op momenten dat de ketel echt aan de bak moet. Dus misschien zet je hem zo indirect ook op 60 of lager. Maar dan snap ik het nut van een modulerende thermostaat niet meer zo. Je moduleert nu met de hand waardoor de dure slimme modulerende thermostaat niet meer kan doen waar hij zo goed in is.
Ten 2de mocht je nu met 10 graden in de winter het behaaglijk krijgen met het instellen van je ketel als een warmtepomp. Wie gaat zeggen dat je het net zo behaaglijk gaat krijgen met -10 mocht dit voorkomen. Wn of zelfs kan verwarmen met deze lage temperatuur. Puur nieuwbouw met goeie isolaties of bestaand bouw met goeie isolatie en (vloerverwarming) is geschikt voor een wp ivb dat men niet weet wat het doet als het echt een keer koud wordt. Hybride zoals een elga ace is dan meer geschikt mocht je het nu op temperatuur krijgen, aangezien mocht het te koud worden de ketel kan bijspringen
Ik had het filmpje gezien van hem, had hier nog 2 vraagjes over. Ik heb een modulerende thermostaat met deze ketel, is het dan beter de deellast ook op 5kw te zetten of automatisch? en zorgt deze thermostaat ervoor dat die zelf beslist welk temperatuur die neemt ivm aanvoertemperatuur? bedankt alvast!
Hi, wij hebben sinds enige tijd vloerverwarming op de benedenverdieping. Er zijn geen radiatoren meer in gebruik. De ketel (Nefit Topline Aquapower hrc30) hoeft dus enkel deze vloerverwarming te bedienen. (Wij wonen gelijkvloers dus alleen beneden) Ik zie een heleboel filmpjes van jou en John om je ketel op de juiste manier in te stellen, maar gaat (nog) voornamelijk over verwarming van radiatoren. Nu heb ik de aanvoertemperatuur op 60 gr gezet, het vermogen op 23% max en het pomptoerental op 50% max. Kan ik de aanvoertemperatuur naar 40 gr. verlagen? (De handleiding van de ketel zegt van wel.) Zo ja, wat moet er dan nog anders ingesteld worden? Zo niet, kan ik dan de ingestelde waarden zo laten? (De vloerverwarming werkt prima maar ben benieuwd of dit (nog) zuiniger kan.)
Dat kan prima, want besef dat de vloerverwarmingsverdeler die 60 graden aanvoertemperatuur toch gaat bijmengen met koud retourwater, omdat er nooit heter water dan (zeg) 40 graden de vloer in mag. Dus je kunt de temperatuur dus zeker verlagen.
Welke modulerende ketel gaat nog naar 80 graden heel het verhaal van 60 is klets met een modulerende ketel zolang je retour rond de 30 zit of lager zit je prima
@@KetelKlets betekent dit feitelijk dat ik een temperatuursensor aan de retourleiding moet hangen, dat als die temperatuur hoger is dan 30 graden of zo is, dat dan gekozen kan worden de keteltemperatuur of het vermogen bij te stellen? Juist vanwege comfort (oude huis) wil ik eigenlijk wel dat het huis wel acceptabel snel opwarmt. Wat is wijsheid?
@@KetelKlets Bedankt! Ik heb een Remeha Tzerra Ace 39C +Chronotherm touch thermostaat en zag in een andere video van je allemaal service-instellingen waarmee geoptimaliseerd kan worden, (als ik het goed begrijp) niet aan zitten dus.
Meer ventileren natuurlijk. Doen ze in elk tropisch land. En wanneer het kouder buiten wordt, zorgt je circulatie van verwarming met ventilatie ervoor dat het nooit te vochtig wordt, of dat je ergens schimmel krijgt.
@@jeanpaulbaare2744 Als de kanalen er nog zijn dan kun je simpelweg een nieuwe ventilatiebox kopen en aansluiten. Koop er dan wel een met een vochtsensor zodat hij harder gaat ventileren bij vochtige lucht: th-cam.com/video/eF1PjYMv1rw/w-d-xo.html
Je vergeet 1 belangrijke factor in je redenering. Een beetje fatsoenlijke thermostaat zal ondanks dat je de aanvroer temperatuur op 80 graden zet nooit 80 graden gaan gebruiken. Een goed modulerende thermostaat zet de aanvoer temperatuur meestal rond de 50a60 als er van 17 naar 19 graden gestookt moet worden. Als de temperatuur bereikt is zakt de aanvoer nog verder terug. De enige momenten dat de aanvoer 70+ is tijdens 5 graden verschil tussen huidge en ingestelde temperatuur of als de stooklijn te steil ingesteld is.
Een warmtepomp maakt nooit zulke temperaturen, vandaar dat ik die nu ook niet wil in mijn systeem. Dat verstoort namelijk de langjarige test die ik doe t.b.v. de toekomstige warmtepomp.
Wij hebben een vraag over een WKO installatie. Het regionaal energielokaal heeft ook een WKO tool. Berekent dan een globale terugverdientijd aan van 5 jaar voor ons 2 onder één kap huis op een duin. Zonder alle andere kosten voor voldoende isolatie huis natuurlijk. Wij hebben wel interesse in deze vorm van koelen/warmen. Kunt u meer duiden over deze vorm?
Ik leef zo onregelmatig als wat dus een programmeerbare thermostaat is aan mij verloren. Ik heb dus gewoon een zéér eenvoudig modelletje hangen met gewoon een displaytje dat de temperatuur aangeeft en een draaiknop waarmee je de gewenste temperatuur instelt, máárrr... wel eentje van het merk van de CV-ketel dat gebruik maakt van het bussysteem om modulerend aan te sturen. Mijn thermostaat-ketel-combo regelt gewoon zelf het vermogen zo laag mogelijk af om toch de gewenste temperatuur aan te houden of te behalen zonder dat ik zelf de ketel in zijn laagste vermogensstand moet forceren met het risico dat dit op een hele koude dag tekort schiet. Ik snap wel dat die aanvoertemperatuur-instelling een maximum is dat je hoog kan zetten ter preventie dat de ketel gaat pendelen, en dat die aanvoertemperatuur in praktijk met laag vermogen nooit die temperatuur effectief zal halen, maar als je de aanvoertemperatuur op 75°C moet zetten om pendelen tegen te gaan heb je gewoon een te zware ketel die niet voldoende kan terugmoduleren of een te licht afgiftesysteem die het vermogen niet snel genoeg afgeeft bij een lage aanvoertemperatuur. Dit is natuurlijk een prima oplossing in een bestaand gebouw waar de bestaande radiatoren waterzijdig inregelen een wenselijkere ingreep is dan de radiatoren te gaan vervangen of er te gaan bijplaatsen, en/of in een groot gebouw waarin het aantal radiatoren dat effectief wordt gebruikt nogal varieert en snelle opwarming wenselijk is... Maar in een privé-woning die goed en evenredig geïsoleerd is en waarin het ventilatiesysteem de warmte snel egaliseert zal de warmtevraag per kamer toch wel zo een beetje in dezelfde verhouding tegenover de totale warmtevraag blijven... Het lijkt me dus nuttiger om te investeren in een afgiftesysteem dat overal zwaar genoeg is om bij een lage aanvoertemperatuur ook tijdens de koudste periode van het jaar voldoende vermogen af te geven zodat de ketel ook niet gaat pendelen als de aanvoertemperatuur maar op 50°C of minder staat en je dus ook meteen (hybride-)warmtepompproof bent. Bestaande type 10/11/21/22 radiatoren vervangen door type 33 exemplaren van dezelfde breedte en hoogte is nu ook de grote ingreep niet en wie echt met energie-efficiëntie bezig is zal in ruimtes waar enkel een upgrade naar type 33 onvoldoende is ook wel een manier vinden om een grotere of een extra radiator kwijt te kunnen.
@@eurovisie2010 Is inderdaad een mogelijkheid, creëert meer convectie, maar stimuleert natuurlijk ook wel stofcirculatie en kost in kant-en-klare vorm best wat centen.
@@Candisa Wij hebben radiatoren van 3 meter+ en met slechts 40 cm hoogte.. Ik denk dat met zo weinig hoogt zo'n radiator sowieso minder afstand heeft om warmte af te geven.. Dus zou het wel effect kunnen hebben. Ik denk wel dat onze atag met modulerende ketel en thermostaat wel heel regelmatig de warmte afgeeft.. Met die ventilaren lijkt het mij meer op en af te gaan.. snel. Terwijl de modulatie toch juist voor geleidelijkheid gaat.. ??
@@eurovisie2010 Als je meer warmte uit je radiator trekt gaat de retourtemperatuur natuurlijk wel naar beneden. Eigenlijk zou je opnieuw moeten waterzijdig inregelen. Een zo laag mogelijke retourtemperatuur is goed voor de efficiëntie van de ketel, maar als die té laat is in verhouding tot de aanvoertemperatuur werkt je radiator niet optimaal en is die veel onderheviger aan het schommelen van de aanvoertemperatuur. Die regel van een zo laag mogelijke retourtemperatuur is vooral bij belang bij hoge aanvoertemperaturen, om zo de retourtemperatuur toch onder het condenspunt te krijgen, bij lagere aanvoertemperaturen is het interessanter het verschil wat kleiner te houden en wat meer flow te geven (hangt samen dus dat komt goed uit) zodat de watertemperatuur constanter is en de ketel continu met zo weinig mogelijk vermogen kan bijstoken. 25% verschil is een goeie regel, bij 75° stooklijn heb je dan net dat condenspunt van 57-58° retour te pakken, als je maar op 40° aanvoer stookt laat je de temperatuur in de radiator maar 10° zakken tot 30° zodat het koudste punt van de radiator nog altijd warmer is dan de kamer en de ketel dus ook maar 10° moet bijstoken. Als dit zo is afgeregeld en je zet er ventilatoren op ga je meer warmte onttrekken waardoor je retour misschien wel naar 25° zakt en je dus nog amper winst haalt uit de helft van je radiator, beetje meer flow geven zodat de retour terug weer op die 25% onder aanvoer valt dus.
@@Candisa bedankt voor je antwoord. Ik ga dit nog eens langzaam doorlezen. Nu vraag ik me af.. Wat een modulerende ketel en een modulerende thermostaat,.. nu allemaal doet ? Wat is of kan 'hun' reactie zijn.. vlam/temp/pomp ? Ik lees dan,.. een modulerende ketel,.. of/en een modulrende thermostaat.. En ook " -zelf-lerende" thermostaat. We hebben een honeywell modulrende thermostaat en een atag ketel van een jaar of 5 a 6 (?).
Lage temperatuur is toch alleen ivm vloerverwarming. Die oude radiatoren doen niks met 40 graden aanvoer. Heb hier alles waterzijdig ingeregeld ketel op 75°c aanvoer. radiatoren met diy ventilatoren eronder. Ketel op minimaal vermogen Ketel krijgt 35.5°c retour. Lijkt me prima
Mooi helder verhaal. Wij hebben een Atag i28EC. Vorige winter getest met 50 graden aanvoer, retour lag tussen 40 en 45. Vermogen teruggesteld naar 15 kW. Met deze instelling deed de CV het op z'n sloffen. Nu doe ik een wat extremere test, ik heb hem ingesteld op waardes waarvan ik denk dat qua warmtepomp voor ons geschikt is. Huidige instelling aanvoer 35, retour is 31, en vermogen 5 kW. Met de Enelogic kan ik mooi zien dat hij ook echt 5 kW stookt. Ik twijfel nog over die retourtemperatuur. Delta T is dus maar 4 graden, overweeg de pomp wat langzamer te zetten zodat delta T groter wordt. Nu nog hopen op een goede winter. Wellicht ten overvloede, onze CV is een 1-pijps systeem.
@@KetelKlets elke radiator heeft een bypass. Heb ze zelf ingeregeld, dat was ook wel nodig. Slaapkamer beneden werd bloedheet, kamertjes boven werden nauwelijks warm.
Ik heb sinds een jaar of 8 vloerverwarming en ben na een paar jaar overgegaan op verlaging van de aanvoertemperatuur van de CV-ketel naar 50 graden. Leek me logisch en de woonkamer komt prima op temperatuur. De invloed op het gasverbruik heb ik niet eens gecheckt. Nu is het zo dat mijn vloerverwarming een mengverdeler heeft, en ik lees nu dat in dat geval een lage aanvoertemperatuur helemaal niet slim is omdat het mengen met retourwater dan onzinnig is. Hm, ook dat lijkt mij wel logisch. Hoe zit het nu precies? Wat is slim om te doen? En als voor mij een hogere aanvoertemperatuur wenselijker is, is het dan ook meteen niet zinvol om een hybride warmtepomp aan te schaffen?
Op oude Ketel temperatuur lager instellen ook gereageerd.... Per merk anders en ketel temperatuur is voor vele nog prima te doen. Ook bij koude 11 steden winter even hoger zetten tijdelijk..... Maar zoals John Visser adviseerde, als ik mijn 2017 ketel van AWB van 18 Kw naar 6 Kw minimale zet is meer werk.... Met Diagnose code... en wat dan? Voor gemiddelde rijtjes huis kun je de ketel wel op lager vermogen zetten... maar als dat fout ging mag je deskundige monteur zoeken voor herstel. Net als Ketel Klets riep, CV temperatuur lager zetten.. zal ook niet elke CV monteur de Ketel van 18 Kw naar 6 Kw zetten weten en welke waarde voor 8 of 10 Kw? Ik heb geen twijfels over John Visser maar vele van zijn vakgenoten die doen alsof ze alles weten van alle merken. Zonder boekje is het met vele bouwjaren, types en merken een ramp... Het korte lijstje is er wel maar uitgebreide dikkere boekwerk is vaak oud papier helaas.... Online moeten zoeken voor prutsers die zelf het Ketel vermogen verlagen en hopen dat het goed ging? Vraag eens eens Arbeidsloon + Voorrij kosten en hoeveel overuren wil John maken voor als het bij mijn fout ging? Neem geen risico door in voor Monteurs al lastige Fabriek instelling aan te passen!
Gewoon zelf de handleiding lezen en je hebt geen monteur meer nodig. Alle handleidingen en instalatiehandleidingen met alle parameters zijn als PDF te vinden online.
@@KetelKlets Zoek eens bij bepaalde merken Type en Bouwjaar? Vorig jaar plaatste John een filmpje over Intergas inregelen... zaten er oude pompen tussen die niet via Display maar Ketel open moest en 3 standen schakelaar hadden in de vele antwoorden.... Ook de CW4 kwam langs en oudere zooi of afwijkende types.... Maar geen Monteur nodig? Ik & Rick lukt dat prima, maar vele lezen verkeerd en als het fout ging? Enkele knoppen multifuctioneel. Het installateurs menu? John liet dat ook zien en ik heb ook wel eens een paar uur werk gehad... wat heb ik fout gedaan? De Agpo, voor of na overname Ferroli... zoeken maar! Bleek later een lamme knop te zijn die wel eens werkte! Na openmaken voor schoonmaken zag ik zoveel Feenstra sporen... dubbe branderbed met staalborstel gereinigd en diagornaal gemonteerde afdicht rubber in klep? Poets sporen op Sensoren? Dan maar een nieuwe gehaald en gemonteeerd van beter merk.... Vooral enkele die meerdere modellen in 1 boekwerk stopte, papier gaat al lastig maar online die lezen is ramp.
Beste heer, ik merk dat de waterdruk met douchen veel lager is met onze nieuwe Intergas HR dan met mijn oude Nefit, is dit ergens te verbeteren of in te stellen?
@@vastelastenkorting Nee, dat hangt samen met de CW-waarde van de nieuwe ketel versus de oude. Hoe hoger de CW waarde, des te meer warm water kan worden geproduceerd en dat merk je o.a. in de waterdruk.
Volgens mij geeft John heel duidelijk aan dat bij het verlagen van het maximum vermogen de aanvoer temperatuur ook omlaag gaat evenals de retour temperatuur. Dat wil zeggen dat je prima een aanvoer van 40 graden kunt hebben zonder de maximale aanvoer temperatuur aan te passen. Ik snap dat argument daarom niet zo goed dat het instellen van de maximale aanvoer temperatuur een goede test zou zijn voor een warmtepomp, terwijl de effective geleverde temperatuur hetzelfde is. Er is werkelijk geen verschil. Waterzijdig inregelen is overigens ook geen must. Je zult waarschijnlijk nog meer rendement behalen, maar het is echt niet nodig. Hier in ieder geval niet gedaan en mijn ketel komt zelden boven de 40 graden aanvoer uit. Ik maak wel gebruik van een Tado systeem welke ook wel iets schijnt in te regelen qua retour temp volgens mijn loodgieter.
Waterzijdig inregelen is altijd een must, er hoeft maar één radiator te ver open te staan en je systeemefficiëntie stort in, zeker is systemen met gestuurde of dichtlopende kranen. In de setup van John komt de aanvoertemperatuur *in het begin* niet boven de 40 graden uit, maar met elke cyclus van het CV water zal de temperatuur iets stijgen. De kans is zeker aanwezig dat deze temperatuur na verloop van tijd boven mijn ingestelde temperatuur uit komt, waardoor je op John's manier niet kunt testen op een warmtepomp mogelijk is.
Ketel klets je gaf aan dat je al lang op 40 / 45 graden verwarmt. Heb je dan de thermostaat 24/7 op de zelfde temperatuur staan? Of ook gewoon s'nachts na 15 en overdag 19 ?
Ik ben het helemaal met jou eens en ook met visser, kijk naar de situatie, Ik heb dagelijks te maken met klanten hierover, moeilijk uit te leggen aan iemand.
Ben het deels met je eens. Maar als men de temperatuur verlaagt moet de afgifte er wel zijn en de isolatiewaarde van de woning ook voldoende zijn. We hebben b.v. heel veel jaren 30 woningen met slechte isolatie en hele oude radiatoren in Nederland. Als men daar de temp. Gaat verlagen van b.v. 50 a 60 graden is het heel aannemelijk dat ze het huis niet goed warm gaan krijgen. Mijn advies is dan niet om de temp te verlagen. Maar isoleren! En als je ook oude radiatoren hebt die je niet kunt inregelen. En als je dan de temp ook nog eens verlaagt hebt. Kan het heeel lang duren om het warm te krijgen. Pendelen is dan heel goed mogelijk. Dat help vervolgens niet echt gas te besparen. Als je huis aan alle voorwaarden voldoet zou ik zeggen alles klopt. Wat je zegt! Bij mij thuis is het vermogen verlaagt en de temp. Ook en ik heb alles ingeregeld. En mijn verbruik is vergelijkbaar met een appartement woning. Dus het kan idd. Maar alleen als je huis aan de voorwaarden voldoet!
Zelfs in die situatie kun je het proberen. Er zijn mensen die 18 graden warm genoeg vinden, anderen willen het 24 graden hebben, ook dat speelt mee. 'Kan niet bij woning type X' is geen uitspraak die je in algemeenheid kunt doen.
@@KetelKlets Heb familie met een jaren 30 huis, die slecht geïsoleerd is. Ze hebben een woonkamer van 40 vierkante meter, echter wel met vier grote radiatoren, de keuken heeft een radiator. De woonkamer krijgen ze met gemak op temperatuur, de keuken echter niet. De installateur adviseerde de capaciteit van de radiator in de keuken te verdubbelen en ja het werkt. Voorheen werd de woonkamer met gemak 22.0 graden warm, de keuken kwam niet verder dan 19.5 graden bij vriesweer. Mocht meekijken bij hun Nefit cv ketel, de woonkamer was afgekoeld naar 15 graden en ze zetten de thermostaat op 22 graden. Je ziet de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij vriesweer uiteindelijk oplopen naar 62 graden en de retourtemperatuur naar 48graden. Was de woonkamer eenmaal op de gewenste temperatuur gekomen, in dit geval 22 graden, zie je de aanvoertemperatuur dalen naar 40 graden en de retourtemperatuur naar 32 graden. Dit verandert niet meer de rest van de dag. De cv ketel pendelt nauwelijks. Ook de keuken is nu constant op temperatuur. Dat was voor het uitbreiden van de radiator capaciteit niet het geval. Weet niet hun jaarverbruik.
@@gewoonwim Weet ik niet, heb zelf een Intergas cv-ketel en daar kan ik de variaties van aanvoer en retourtemperatuur niet zien, bij mijn familie wel. Ze hebben een Nefit. Blijkbaar als je genoeg radiatorcapaciteit hebt kun je het huis, ondanks het matig geïsoleerd is toch op temperatuur brengen . Heeft de woonkamer waar ook de thermostaat bevindt , de gewenste temperatuur eenmaal bereikt, dan blijft de woonkamer vervolgens met 40 graden aanvoertemperatuur verwarmt. Zie ook het keukenverhaal. Weet niet wat de gevolgen zijn voor het gasverbruik, maar op temperatuur brengen is blijkbaar geen probleem.
Ben ik weer met een vraag. Ik heb een Remeha cv ketel, combiketel, 2 jaar oud. Waarvan je zelf de aanvoer temp. Niet kunt wijzigen. Volgens de beschrijving regelt de thermostaat in combinatie met de ketel dit zelf. Vermogen neem ik aan kun je ook niet wijzigen?? Hoe kijk jij aan tegen deze werking van de Remeha ketel??
Alles is te wijzigen, vermogen via het toerental van de ventilator en de maximale aanvoertemperatuur op de ketel. In sommige handleidingen staat dat dat niet werkt in combinatie met een eTwist, maar dat is een drukfout.
Bij een modulerende ketel en thermostaat, als je de thermostaat niet ineens van 15 graden op 20 graden zet maar het in stappen doet. Komt (in ieder geval mijn ketel) de aanvoertemeratuur niet boven de 50 graden, heeft het dan nog zin om te gaan sleutelen aan de instellingen van je ketel?
Maar als je een ketel hebt, en je wil bijvoorbeeld alleen de woonkamer en slaapkamer warm stoken, en niet bijvoorbeeld en de zolder en de gang en de kleine slaapkamer... Heeft waterzijdig inregelen wel nut? Dan kan je toch net zo goed de aanvoertemperatuur verlagen? In 2030 krijgen wij geen gas meer, dus we moeten wel met 45 graden of lager kunnen stoken anders is het bibberen in de winter. En natuurlijk isoleren, dat is altijd het belangrijkste.
Waterzijdig inregelen heeft altijd zin. Stroomt één radiator te snel door, dan kan dat de efficiëntie van het hele systeem om zeep helpen en verlies je vooral warmte in de retourleidingen op plekken waar je het niet warm wilt hebben.
Bij veel mensen zit (lijkt verborgen) vaak de badkamer radiator vrij dicht op de ketel aangesloten. Heeft puur met layout huis vaak te maken. Die radiator helpt vaak al het hele rendement om zeep omdat mensen niet graag de verwarming in de badkamer lager of uitzetten. Heeft met kleding te maken. Maar daar valt wel de meeste energiewinst te behalen. Dus met gebreide trui onder de douche voortaan! *meme*
Wat ik mis in dit hele verhaal is het rendement van de radiatoren mee te nemen. Deze hebben het grootste rendement met een delta R van 20 graden. Dus is het naar mijn mening noodzakelijk om de radiatoren in te regelen op een delta T van 20 graden.
Ik heb een ftdi kabeltje gemaakt met rj11 stekker (staat ergens op google een tutorial), deze gaat in de calenta 40c, en met usb in de laptop. Met Recom programma kun je de hele ketel per seconde uitlezen en loggen. Ik zou niet weten wat ik zonder dit zou moeten met al het afstellen...!?
ik moet nog altijd eens er in duiken hoe ik het vermogen van de Tzerra ACE zo laag mogelijk kan krijgen.. immers met 4 radiatoren krijg je de warmte toch niet uit het water :P
oh wauw , op je teentjes getrapt ? U moest eens weten hoeveel klachten we achteraf krijgen na het zelf aanpassen van instellingen en dan nog gek vinden dat de klant een factuur krijgt begrijp me niet verkeerd als je weet wat je doet geen probeer hoor echt niet.
@@jeroenhomburg9868 Dat is het verschil, ik doe nooit moeilijk over het uurtarief als ik iemand laat komen 🙂 en alles wat ik zelf kan, hoef ik niet te betalen. Maar ik merk de houding vaker bij installateurs dat mensen maar vooral niet aan die ketel moeten komen. Besef wel dat *zij* degene zijn die de gasrekening moeten betalen die vanwege een slecht ingestelde ketel aardig kan oplopen. Pas nog bij iemand 80% van zijn gasverbruik weg weten te spelen, puur met *inregelen* . Ik moet de eerste installateur nog tegenkomen die een ketel écht goed instelt bij oplevering. Meestal is het hop op 80 graden en stoken maar, niks waterzijdig inregelen en succes ermee.
Ja maar hoe zit het nu echt?. Ik ben ben bang dat wij, je abonnees, zelf ook gaan 'pendelen'. Omdat we zo door de bomen het bos niet meer zien. Is het geen goed idee om samen met John Visser eens aan tafel te gaan zitten en jullie standpunten tegen het licht houden. Zou een boeiend gesprek kunnen worden. Ik kijk er naar uit.
En wat moeten we nou geloven....? Voor een leek klinkt alles geloofwaardig. Dus leuk al die videos van wel of niet, ik heb geen idee op welke temperatuur mijn ketel staat, en ik laat het gewoon zo.
Of juist sneller, zodat de ketel niet te snel tegen zijn max aanvoertemperatuur zit. Maar vergeet zeker niet om het vermogen omlaag te zetten, dan stopt het pendelen mogelijk sowieso al.
Als de ketel in korte tijd brandt, stopt, weer gaat branden, weer stopt, terwijl het in de doelruimte (huiskamer bijvoorbeeld) nog niet op temperatuur is. De ketel brandt dan met een te hoog vermogen waardoor deze telkens tegen de maximale aanvoertemperatuur aan blijft hikken.
Ik Spoor normaal niet, maar Rick / Ketel Klets wel... Mooi geschiedenis verhaal. Maar een Ketel temperatuur lager zette lukte op elke ketel door iedereen, vermogen ketel aanpassen is vaak lastiger. Blijf lekker op lage temperatuur stoken, vele uren en aan/uit, dat moet dan maar... als de schoorsteen gassen met niet te heet werden want dat is verspilde energie.
Dag Ik volg je al.een tijd en heb een vraag. Ik wil mijn jacuzzi weer aan zetten. Maar hoe bereken ik wat de kosten zullen gaan zijn. Ik heb nu omdat mijn energie contract dynamisch. In afwachting van uw reactie Mvg Pascal
Kijk wat die jacuzzi per uur en per dag gebruikt aan stroom, bepaal wanneer je er gebruik van wilt maken (dagen in de week + tijdstip) en kijk wanneer je de jacuzzi kunt verwarmen tegen welke kWh prijs. Dan moet je wel zicht krijgen op de kosten.
Hey, er is een reactie verwijderd. Dat is jammer. Gelukkig hebben we de foto's nog. 🤣🤣 Wel jammer, maar er was vast een goede reden voor. De informatie die ik uitvroeg wordt toegelicht in de tekst onder de video van John V.
@@theomoons Klopt, en die site zegt het precies verkeerd om, check maar eens wat andere sites. Open is open omdat er met de pomp retourwater wordt bijgemengd met het te hete water uit de cv. Gesloten heet gesloten omdat er geen uitwisseling plaatsvindt middels pomp menging van retourwater.
Aanvulling die interessant is in deze context: wis is de baas (qua instellingen): th-cam.com/video/D7OdBLGUyFo/w-d-xo.html
In de video van John toont hij een Intergas ketel, waarvan bekend is dat ze maar een deel van de OpenTherm specificatie hebben geïmplementeerd. Hierdoor kun je nog steeds op de ketel de maximale aanvoertemperatuur instellen, waarbij de ketel wel blijft moduleren binnen het ingestelde bereik. Ik heb dit bij een bekende ingesteld met een mooie besparing op de gasrekening tot gevolg en géén comfort-klachten.
Wat heb ne gewijzigd aan die ketel. De E. Aangepast naar 2?
Ik begrijp de achtergrond niet van "hierdoor kun je nog steeds op de ketel de maximale aanvoertemperatuur instellen,.. waarbij de ketel blijft moduleren binnen ingestelde bereik,... Zoals gesteld met "een deel van de open therm implementatie" ?? Ik heb die gelinkte video nog niet gezien..
Ik vind je vlogs interessant echter 40-50 graden aanvoer geld niet altijd . Wij hebben convector putten en die blijven alleen werken bij 80 graden
@@thommaes3293 Convectorputten moet je eigenlijk gewoon dichtstorten en vervangen voor iets anders, aangezien je er richting de toekomst niks mee kunt.
@@KetelKlets Alternatief is misschien van die radiatorventilatoren erbij hangen?
Hier een vrouwelijke volger, die zelf het vermogen van de cv heeft verlaagd en de temperatuur ook. Dankjewel voor je informatieve filmpjes !
Goed om te horen!
Kerel.. leuk dat je hier een korte video over maakt..👍🏻
Ik merk alleen dat nog steeds heel veel mensen het niet begrijpen..
Je kunt ze niet uitleggen dat als je het vermogen verlaagd naar bijvoorbeeld 5kw dat de aanvoer ook laag wordt.. ondanks dat de aanvoertemperatuur op 75 graden staat ingesteld..
Tevens zijn de cv-ketels beveiligd.. als de retourtemperatuur 20 graden is dan kan de aanvoer NOOIT warmer worden dan 50 graden..
Dat komt doordat een cv-ketel een hogere delta t van 30 tot 35 graden niet toelaat.. bij sommige merken is dit de stijgsnelheid..
Ik ga nog een paar video's hierover maken..😉
Wordt vervolg..😁
Klopt wat je zegt, in feite zorgt het lage vermogen ervoor dat bij elk 'rondje' van het CV water er een graadje bijkomt, net zolang tot ofwel de thermostaat afklikt (ruimte is op temperatuur) of de maximale aanvoertemperatuur wordt behaald (pendel).
@@KetelKlets
Het is natuurlijk wel wat je zegt een stuk eenvoudiger om de aanvoertemperatuur te verlagen.. maar soms moet je er iets meer moeite in stoppen..
Net zoals bij jouw thuis kan je de aanvoertemperatuur op 75graden houden en het vermogen op 5kw en een aanvoertemperatuur van 45graden en een retourtemperatuur van 20 graden voor elkaar krijgen.. probeer het maar eens een keertje uit..😉
Ik merk bij mij thuis dat met vermogen teruggeschroefd naar 7KW, de aanvoertemperatuur van het gas zelden tot nooit zelfs de 60 graden haalt. Zeker nu met dit weer meer 35-40 graden. In januari, gaat hij 's ochtends wel boven de 50 graden maar dat is niet voor lang. Daarom is vermogen terugschroeven veel belangrijker dan temperatuur naar 60 of 50 graden zetten. Je stopt letterlijk minder gas in je installatie en haalt daar het maximale uit wanneer je de temperatuur niet knijpt. 7KW en 50 graden oid maakt dat je niet altijd volledige verbranding haalt uit iedere kuub gas. En dat is wel wat je wilt. 7KW en als hij toch oploopt naar 65 graden, dan haal je blijkbaar 65 graden hitte op die winterdag uit je kuub gas, en dat wil je.
Heren bijde goed bezig en allemaal erg behulpzame video's. Er is dus nog plekje voor een video over temperatuur en max vermogen.😉 is me inderdaad nog niet helemaal duidelijk maar heb er ook nog niet heel hard naar gezocht. Viel me inderdaad wel op bij mijn nieuwe ketel met max 30 vermogen bij aanspringe 75 aangeeft maar de leidingen niet heet aanvoelen.
Misschien helpt als je uitlegt hoe een hr ketel aan een redament hoger dan 100% komt. Dat maakt het voor mij wat lastige materie. Warmtepomp is daarin lekker strait forward lagere temperatuur buiten lager redament.
Mijn cv ketel pendelt trouwens op lage temperatuur. Dus kan met het vermogen gaan spelen.
Bedankt voor de video!
Zelf de aanvoertemp instellen is snel gedaan, daarvoor hoef je ook niet als amateur allerlei ingewikkelde instellingen in te stellen.
Ik heb bij ons de aanvoertemp op 50 C ingesteld én heb radiatorventilatoren in de woonkamer gemonteerd. In de rest van het huis staat de verwarming zelden aan.
Ik heb nog geen jarenlange test gedaan, maar tot nu toe is de woonkamer makkelijk op temperatuur te houden en lijkt het gasverbruik verminderd.
Veel betere uitleg dan alleen zeggen dat je NOOIT je temperatuur moet verlagen.
Klopt, en hij is ook een stuk vriendelijker.
Alleen zeggen? , John legd toch uit.......
@@Jackson27mc Ja, maar niet dat het alleen geldt als je je cv wilt behouden.
Ik stook al 34 jaar op lage aanvoertemperatuur, daar heb ik destijds mijn installatie op ontworpen om zoveel mogelijk rendement te hebben van mijn HR-ketel. Belangrijkste daarin zijn radiatoren met een veel grotere capaciteit dan wat gebruikelijk is. Ik heb niet eens een kamerthermostaat. De keteltemperatuur, die zelfs bij flinke vorst niet warmer wordt dan 50 ºC, wordt geregeld op basis van de buitentemperatuur. Elke radiator heeft uiteraard wel een thermostaatknop. Bijkomend voordeel van dit systeem is dat alle kamers in huis afzonderlijk geregeld kunnen worden van vorstvrij tot 25 ºC, zonder dat in je in de hoofdkamer een centrale thermostaat omhoog moet gaan draaien, waardoor het dan daar weer veel te heet wordt.
Hulde voor zowel jou als John. Vergroot mijn algemene kennis van CV aanzienlijk
Bedankt voor deze uitleg! Heel nuttig en duidelijk!
Ik heb vandaag een servicemonteur van Feenstra op bezoek gehad en hij heeft mijn ketel op 60 graden gezet, het vermogen naar 12 W en op eco stand. Zo bespaar ik gas en dat is nu belangrijk.
wat een goede uitleg over de cv ketel aanvoertemperatuur. bedankt voor de moeite. ook ik begrijp niet wat het pendelen inhoudt. nu even verder snuffelen. groetjes sophie
Ik dacht serieus dat ik dus verkeerd bezig was door de video van John. Maar nu ik dit van jou hoor klinkt dit een stuk beter. Ik zit zelf op 45 aanvoer en 27 retour dus dacht echt dat ik FOUT zat. En ons doel is ook een warmtepomp en vorig jaar geen comfortklachten gehad.
dat zijn mooie waarden. echter afgelopen winter was héél warm dus let daar wel op...
Heel goed dat je het verhaal van John nuanceert en de kritiekpunten benoemd. Wat John zegt klopt uitsluitend als de cv-ketel qua vermogen bij het warmteverlies past en de installatie is ingeregeld. Ik durf te zeggen dat in nagenoeg de meeste huishoudens de ketel te ruim bemeten en de installatie niet (goed) is ingeregeld. Gevolg een hoge retourtemp (klein temp verschil) ketel brandt een paar minuten, gaat uit, koelt snel af en gaat weer aan (pendelen) en de ruimte komt moeilijk op temperatuur of met grote temperatuur verschillen. Een modulerende thermostaat kan dit behoorlijk goed opvangen, maar pendelen voorkomen niet.
Mijn advies: regel je installatie goed in. Zet je ketel vermogen omlaag en met het verlagen van de pompsnelheid kun je de deltaT verhogen. Daarna de aanvoertemperatuur verlagen totdat het aangenaam warm wordt en dat kan best 55 of 60 graden zijn.
Hoe weet je op welk vermogen je de ketel moet zetten? Is dat afhankelijk van het aantal radiatoren? En moet je de radiatoren dan van tevoren of na het bijstellen van vermogen en pompsnelheid inregelen?
@@willemvergouwen Kun je op deze manier berekenen: th-cam.com/video/H4_ZQCjsMII/w-d-xo.html
En inderdaad, bij elke wijziging moet je de radiatoren opnieuw inregelen.
@@KetelKlets thanks! Ik ga de video doornemen. Is het dan handig om gewoon eerst vermogen en pompsnelheid in te stellen en dan iedere radiator waterzijdig in te regelen?
En wat doe je met radiatoren op bijvoorbeeld de eerste verdieping die maar soms aan staan? Neem je die mee in de berekening?
@@willemvergouwen Regel ze in wanneer het vermogen, de temperatuur en de pompsnelheid zijn gekozen. Ik zou inregelen op de radiatoren die het grootste gedeelte van de tijd open staan. Heb je thermostaatkranen dan moet je inregelen met open kranen (standje helemaal open) omdat deze natuurlijk op willekeurige momenten kunnen dichtlopen wanneer de ruimte de ingestelde temperatuur heeft gehaald.
@@willemvergouwen het inregelen van de radiatoren heb ik met een infrarood temperatuurmeter uitgevoerd dat betekent veel rondlopen, wachten, wachten, bijstellen, weer wachten totdat het verschil in in aanvoer en retour ongeveer 25% is . Als je (nog) geen instelbare radiatorafsluiters of voetventielen hebt kan het ook met gewone radiatorkranen die je op een vaste stand zet en niet meer aankomt (als je nu geen investeringsbudget hebt is dit een tussenoplossing)
Het vermogen bij een gemiddelde (tussen)woning met normale isolatie zal ergens tussen 7 en 11 kW zijn. Als je een ketel hebt van 28 kW ( bijna standaard tegenwoordigl) haal er maar 50% af. Als het vervolgens nog steeds op temperatuur komt kan het nog lager. Als je het vermogen verlaagd zal het langer duren voordat de ruimte op temperatuur dat is normaal. Ik noem het low en slow principe.
Dank, Ik was wat verward door de video van john visser (normaal nooit). En met jou verhaal erbij klopt het weer.
John zijn video is vrij duidelijk, als je de instelling KW neemt en de instelling aanvoertemperatuur. De overheid zegt alleen de tweede te veranderen, John zegt alleen de eerste te veranderen en KK zegt ze allebei te veranderen. Praktijk is toch wanneer je de KW verandert, je eigenlijk niet meer aan de aanvoertemperatuur knop hoeft te zitten (bij een ingeregelde installatie).
@@jankees4037 dat snap ik wel maar ik wilde kijken of ik met een lage temperatuur kan verwarmen. Dus dat past in het verhaal dat Ketel Klets toevoegt. Ik ben dus nu niet bezig met het meest efficiënte maar met de test of ik dat kan in mijn huis. Met als doel om mijn ketel er uit te doen. Die is 21 jaar oud en moet ik vervangen. Dus de vraag is wat ik ga doen. Vervangen voor gas of voor een warmtepomp. En wil ik een efficiënte warmtepomp hebben dan moet ik wel in staat zijn om mij huis enigszins op temperatuur te krijgen met 45 graden aanvoer. En daar zijn de specialisten wat kritisch op omdat ik 3000 kuub per jaar stook. Dus ik ben (precies zoals Ketel aangeeft) aan het experimenteren. Daarnaast heb ik geen waterzijdig ingeregeld systeem. Ik heb meerdere installateurs gevraagd maar duidelijk is dat ingewikkeld of zo. Want ze willen het allemaal niet doen. Ik heb op dit moment mijn ketel op 50 procent staan en een aanvoer van 45 graden. Dus ik ben benieuwd. En als laatste ik heb een 43 Kw ketel (Nefit). Dus een best oud en groot beestje.
Dank voor filmpje, ik was ook in de war.
Ik hoor overal lager zetten, en van radiator ventilator er op zetten
waar ik nu benieuwd naar ben is, welke methode het minste gas verstookt en dus het beste is voor je portomonee? is dat aanvoertemp naar beneden, want de ketel hoeft niet heet te stoken om die temp te bereiken? of juist hoge aanvoer temperatuur, want dat is de grootste efficientie slag? (ik ben dan benieuwd naar de uitkomst van zowel de keus bij de radiatoren wel ingeregeld als niet).
Volg
Goede toelichting, en exact de reden waarom ik ook de aanvoertemp. Terug heb gezet. De video's en tips van Ketel zijn geen klets ;-) Een zeer welkome en objectieve informatiebron voor velen in deze tijden! Complimenten!
Nu is het in iedergeval voor iedereen duidelijk wat zij kunnen doen in hun situatie.
Het is een compromis tussen:
- opwarm tijd van je huis is beter bij hoge aanvoer temp,
- dat geeft je de kans om de cv als je afwezig bent, langer uit te laten staan op bijv 16.0’C
- dan bespaar je meer gas tijdens de uren dat je ketel uit staat, dan dat mensen hem tijdens afwezigheid toch maar op 18’C laten staan omdat het anders bij thuiskomst te lang duurt om te verwarmen naar 20’C
Dat zou je ook kunnen uitproberen.
Temperatuur laag zetten om vervolgens 5 graden op te stoken lijkt mij meer gas te kosten dan 2 of 3 graden .
Langzaam opwarmen is nog steeds voordeliger
bedankt voor de video ketel klets . je vakkennis is groot, daar ben ik van overtuigd.
Alleen moet je goed begrijpen dat er veel meer parameters zijn en invloeden waardoor mensen de werking van cv installatie als prettig/niet prettig vinden en of het cv syteem efficient en effectief is dan die je in de fimpjes toont.
Naast de technische instellingen zoals a) bij de cv ketel( aanvoer temp, vermogen, pompsnelheid, start toerental, naloop tijd, ) om een lage retour temp te realiseren om het hr effect van een cv ketel zo hoog mogelijk te maken, heb je b) te maken met modulerende systemen ( cv en/of thermosstaat) als ook niet modulerende systemen. Voorts heb je c) ook nog de afstellingen op de radiatoren ( liters water per minuut, delta T, instelling op aanvoer leiding, via statische of dynamische radiator kraan en /of knoppen of ouderwets opendicht knop, of afstelling via afvoer leiding , wel geen voetventiel, 1 pijps systeem of twee pijpsysteem) . Dan moet je afhankelijk van het woonopp je ook rekening houden met de grote van de vermogens van de radiatoren, kan t uberhaupt genoeg warmte afgeven gelet op de warmte vraag, heb je rekening te houden met t warmte verlies van de woning( isolatiewaarden), heb je rekening te houden met de vraag wat voor systemen er in de woning liggen: . alleen lage temp verwarming of alleen hoge temp verwarming of combinatie ( bijv vloerverw en radiotoren) , bij vloerverwarming nog de vraag of het een open of gesloten systeem is , hydraulisch neutraal of niet, en last but not least de wensen van de bewoners , ivm wens goede straal bij regendouche in combi met welke temp vind ik behaaglijk. bij combiketels is het dan altijd kiezen uit twee kwaden. ga je voor tap water comfort dus hoog vermogen , dan is cv verwarming tegelijkertijd zwaar overgedemensioneerd.
Goede verhaal, als ik het goed begrijp is de bepalende factor of dat je ketel dus gaat pendelen met de gekozen instellingen. Zou je hierover misschien nog wat meer toelichting kunnen geven (en wat precies te doen)?
Hier sluit ik me bij aan!
Hallo, vooreerst dank u wel voor de filmpjes die u maakt met een duidelijke en technisch onderbouwde uitleg. Zoals velen proberen ik sinds kort wat geld te sparen op de verwarming. Daarbij zijn mij 2 zaken naar boven gekomen waarvoor ik het antwoord niet gevonden heb in één van uw filmpjes (onder voorbehoud dat ik het niet goed gezien heb natuurlijk).
Ik heb een niet-modulerende Bulex ThemaClassic C25E atmosferische CV-ketel dewelke aangestuurd wordt met een aan/uit NEST thermostaat. Deze is aangesloten op 8 radiatoren met een 2-pijpsyteem met onder de CV-ketel een verdeelblok van 4 leidingen.
1. De radiotoren hebben elk een Monotubo voetventiel met een bypass. Zoals mij logisch leek heb ik deze voetventielen beperkt zodat er niet onnodig veel warm water door de radiator loopt. Maar houdt dit dan niet in dat er meer warm water meteen terugstroomt naar de CV-ketel en de CV ketel onnodig gaat pendelen?
2. Ik ben momenteel niet van plan om van het gas af te gaan. U raadde -zoals John Visser- in een filmpje aan de temperatuur van de ketel hoog in te stellen en het maximale vermogen te beperken, maar dit lijkt mij alvast zinvol bij een modulerende ketel. Gezien ik geen modulerende ketel heb dient ik het vermogen, de minimale en maximale temperatuur vast in te stellen. Wat is uw advies in deze situatie om het minste te betalen voor behoud van warmte-comfort? (ter info: momenteel staat de temperatuur als het vermogen op het laagst, maar daardoor brandt de ketel significant langer aan momentele iets minder dan 1m³/h. Maar ik weet dus niet of dit wel zuiniger is)
Alvast bedankt, Jorge
Meer uren draaien is beetje stroom voor rondpompen extra, maar gas besparing is nu veel groter, zo houden als je huis zo op temperatuur bleef afgelopen week.
Leuk die verhalen allemaal, maar wat mij nou zou benieuwen wat bijvoorbeeld de visie is van een intergas. Fabrikanten hebben vaak heel veel informatie wat uiteindelijk niet bij de eindklant aankomt. Verder zijn je filmpjes top!!!
Na een tijdje gedraaid te hebben op 50 graden aanvoer, heb ik op aanraden van John Visser de temperatuur weer verhoogd en het vermogen verlaagd. Ik ben in de tussentijd ook van puur radiatoren naar vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de 1e en 2e verdieping gegaan. Ik heb nu moeite om het systeem zo ingesteld te krijgen dat ik met een zo hoog mogelijk rendement het huis lekker warm krijg. Ik draai nu weer op 75 graden aanvoertemperatuur (waarbij de ketel condenseert als een malle) en vol vermogen (Remeha Avanta 28c) om ook de vloerverwarming op temperatuur te houden (ca 40 graden aanvoertemp). De radiatoren op de bovenverdieping heb ik voorzien van thermostaatkranen die ik waterzijdig kan inregelen (nog niet gebeurd). Ik wil volgend jaar overstappen naar een hybride warmtepomp, maar waar ik met radiatoren mijn huis op 50 graden aanvoertemp goed warm kreeg, twijfel ik daar nu over en weet ik niet of mij dat met een hybride warmtepomp ook nog wel gaat lukken 😞. Heb je misschien tips wat ik nog zou kunnen doen? Ik ga in elk geval proberen om de keteltemperatuur weer naar beneden te schroeven en te kijken hoe het huis daarop reageert.
Bedankt voor de extra context heel erg verhelderend. Hoe weet je of je cv ketel aan het pendelen is?
Dat zie je aan je ketel. Die gaat dan aan bereikt (ketel)temperatuur en gaat weer uit
dat gebeurt als je de cv aanvoer te laag instelt.
dan kont hij heel snel op temperatuur en dan gaat je cv aan uit aan uit enz enz
verlaag het cv vermogen en laat je cv aanvoer gewoon staan dan brand hij al direct laag en pendelt hij niet.
In principe klopt het als een bus wat je zegt. Als aanvulling: het verlagen van het vermogen is gewenst als de ketel aan/uit gestuurd wordt. Bij een modulerende ketel+thermostaat wordt het geleverde vermogen door de regeling verlaagd indien nodig. Het verlagen van de aanvoertemperatuur is altijd directe winst.
Met een fatsoenlijk modulerende thermostaat en isolatie dan verwarmt de ketel toch nooit tot 70. Of heb je het 30 graden in huis of een aan/uit thermostaat? In mijn huis stookt ie nooit hoger dan 45 graden voor de cv. Dan kun je aanpassen wat je wil in de max aanvoertemperatuur, daar heb je dan niets aan. Het is niet voor niets een modulerend systeem. Het probleem is dat in dit soort filmpjes men maar een half verhaal verteld. Een verhaal dat niet 1 op 1 voor iedereen van toepassing is. Maar zo wordt het wel gebracht.
Alles wat John visser zegt klopt in mijn geval. Heb het vermogen en pompsnelheid naar minimaal gezet en de aanvoer op 50 Gr gezet. Bij warmte vraag schiet de aanvoer temperatuur binnen 30 sec naar de 50 graden en slaat de ketel gelijk af. Pendelen dus. Ook als ik de pompsnelheid opvoer. Idem dito bij 60 graden. Bij mij werkt het dus ook alleen goed bij 75 graden aanvoer, vermogen en pompsnelheid op minimaal. Ik heb 25m2 vloerverwarming in de keuken en 1 grote radiator voor de woonkamer.
Dan heb je waarschijnlijk een te zware ketel hangen. In jouw situatie zou een kleine CW3 al voldoende zijn.
@@KetelKlets klopt, een oude Bosch cw4, wel modulerend.
Beste Ketel Klets
Moet je de aanvoerleidingen van de ketel naar de radiatoren wel isoleren en de terugvoerleidingen ook, of die juist niet. Dit vraag ik omdat je het hebt over een noodzakelijk temperatuurverschil tussen die twee stromen.
Zelf ook aan het experimenteren en had de ketel op 45 staan. Dat ging prima waarbij retour ergens tussen 35 en 40 lag (afhankelijk van buiten temp ook). Toen zag ik de video van John en heb ik de aanvoer terug op 70 gezet, en het vermogen op minimaal (8 kW) omdat ik nieuwsgierig was naar het verschil in gasverbruik en opwarmtijd. Resultaat; met dezelfde weersomstandigheden duurt het exact even lang om alles op te warmen en is het gas verbruik exact hetzelfde. Hoofdverwarming is VVW (met eigen pomp) dus ik denk dat vanwege de modulerende thermostaat in ons geval beide oplossingen hetzelfde bereiken. Ik verwacht ook als ik ze combineer, 45 graden + 8kW, ik dan eveneens geen verschil ga zien.
Je gaat zeker wel verschil zien. Ligt alleen aan hoe hard de ketel moet werken. Zet m lekker op 75 en je vermogen laag.
Klopt, ik doe dit inmiddels ook al een paar jaar als voorbereiding op de komst van een warmtepomp. Dat is maar goed ook want zo komen wel de beperkingen van mijn woning aan het licht.
Ga je testen voor een waterpomp, moet je wel eerst je waterzijdig inregeling ongedaan maken, omdat een warmtepomp met alle kranen en voetventielen zeker op je radiatoren open moeten staan.
En je zo een veel beter beeld krijgt of je het huis warm krijgt op 35-40 graden.
En je de afgifte optimaal benut van je aanvoer temperatuur.
En nooit een te grote warmtepomp kopen, vaak volstaat een 7 tot 9 Kw in de gemiddelde praktijk.
Want pendelen voor een warmtepomp is killing voor je rendement.(zo ook nacht temp. verlaging.
Maar zoals altijd ieder geval staat op zich.
Ik had op 50 ingesteld en het verbruik steeg. Nu weer op 70 graden, zoals ingeregeld door installatie bedrijf. Intergas. Tussenwoning huis met bouwbesluit 2012. Ik gebruik bij buitentemp onder de 5 graden de airco niet meer om te verwarmen. Grootste besparing is de termostaat verlagen. Ramen even op kier na douuchen, verder dicht maar wel roosters door heel huis half open en mechanische ventilatie op hele laagste stand.
Hoi ketelklets,heb als leek al veel aan jouw video's gehad, dank daarvoor ik heb de terras ace en vloerverwarming; als de ketel brand dan staat hij op 55 graden en de retour is dan 33 graden is dit in balans of moet ik dan nog meer spelen met de aanvoertemperatuur?
Ik heb al veel geregeld dankzij jouw filmpjes 👍
Top verhaal weer Meneer Klets. Maar hoe weet ik of m’n ketel pendelt (niet over dat spoorlijntje van jou, maar je weet wel)?
Dat de ketel doorlopend stopt en weer start met branden terwijl het bij de kamerthermostaat nog niet op temperatuur is. Als dat het geval is dan kan het lonen om het vermogen wat te verlagen.
Bedankt voor de duidelijke video maar ik zou graag ook info willen hebben waarop je je cv moet instellen als je 2 vloerverwarming systemen hebt. Het gaat meestal alleen over radiatoren. Ik heb al verschillende instellingen geprobeerd: lage aanvoer laag vermogen, hoge aanvoer middel vermogen. Maar de vloer wordt niet goed warm en het duurt uren voordat het 1 a 2 graden warmer wordt. Hellluuuup!
Ik ben nu bezig een sensor kastje te bouwen die real time alle temperaturen tegelijk kan meten - de retour, ketel output, input naar de ww cylinder, input naar de cv, ww uit de boiler, evt input koud water en de kamer van de ketelruimte… een stapeltje ds18b20 sensors, een Esp32 met esphome, en dan allemaal naar de home assistant grafieken.
Ik heb ook al geëxperimenteerd met aanvoertemperatuur, vermogen brander, instelling radiatorkranen (hebben helaas geen voetventiel) en pomptoerentallen, maar het lukte me maar niet om de delta-T groter te krijgen dan 7°C.
Op een gegeven moment meet ik zelfs onder aan de radiatoren een hogere temperatuur dan boven bij de kraan. Toen ging me een lichtje branden.
Dus heb ik waar dat mogelijk was de leidingen gevolgd, en blijkt dus dat sinds de installatie van de ketel 10 jaar geleden de aanvoer en retour verkeerd om aan de ketel aangesloten was.
Nu was inderdaad het plaatje in de installatiehandleiding een beetje verwarrend, maar bij de aansluitingen zelf staat ook wat de aanvoer en retour zijn.
Die installateur, die overigens heeft moeten stoppen vanwege gezondheidsredenen, is bij mij wel wat in aanzien gezonken.
Vanavond dus maar even achter de PC kruipen om wat materialen voor een quick-fix te bestellen, het hoeft eigenlijk alleen nog maar deze winter te functioneren maar ik be vooral benieuwd wat dit grapje me dus over die 10 jaar extra aan gas heeft gekost.
Ik heb er een meter op het spruitstuk van de vloerverwarming. Bij koude meet ik aanvoer op 40, (maximum), retour op 27.3 in de tijd dat er daadwerkelijk wordt gestookt.
Voorbeeld is op 15 februari 2022. Gestookt werd er tussen 03:00 en 08:30. Let op: ik heb mijn CV thermostaat 24x7 op 21 graden staan!!. Vloerverwarming op de begane grond, radiatoren op de verdiepingen; die op de radiator zelf worden geregeld door NetAtmo thermostaat kranen.
Op die manier krijg ik elke dag een mailtje van mijn monitorsysteem met het temperatuuroverloop van de afgelopen dag. Daarmee kan ik haarfijn aantonen dat de CV op 40 graden zetten wel degelijk helpt.
Wat je dus niet moet doen in zo'n situatie is de temperatuur 's nachts lager zetten. Het opkrikken vanaf bv 08:00 van 15 tot 21 bijvoorbeeld gaat je met een lage temperatuur instelling niet helpen. Altijd op 21 graden houden, en je zult zien dat er gedurende de nacht bijzonder weinig activiteit is in de CV ketel. Midje winter slaat 'ie op echt koude dagen aan en zakt dan weer terug rond zonsopkomst. Mijn gas rekening is bijzonder laag. Toch ga ik op termijn over op een warmtepomp (waarschijnlijk een Itho/daalderop "Vincent" vanwege zijn inpasbaarheid in bestaande bouw) maar dat is voorlopig nog even toekomstmuziek.
De temperatuur op uw meter is de temperatuur na de thermostaatknop op uw verdeler logisch dat deze op 40 staat
Als aanvulling op het begrip pendelen wil ik nog t volgende toevoegen. Pendelen is niets anders dan het verschijnsel dat de ketel ongewenst aan en uit gaat. Deze situatie treedt in als de werkelijke watertemperatuur in ketel gelijk is aan de Max ingestelde temperatuur van de ketel zonder dat de gewenste temperatuur in de te verwarmen ruimte( kamer) is bereikt. ( dus thermostaat daar op 20 ingesteld maar werkelijke kamer temp is lager dan 20. . Dit is anders dan een gewenst aan en uit van de ketel wanneer de ketel uit gaat als de kamer temp gelijk is aan de ingestelde thermostaat temp en dus cv uit. Koelt t daarna af in de kamer dan gaat de cv weer in bedrijf om de kamer temp weer gelijkntevkrijgen aan de ingestelde thermostaat temp. De mensen moet begrijpen dat de eerste situatie aan uit ongewenst is en pendelen heet. De tweede situatie is gewenst. Het zou ongewenst zijn als dan de ketel blijft branden
Ps een ketel pendelt uit veiligheids overwegingen om te voorkomen dat de ketel oververhit raakt. Dus in die zin is het om andere reden gewenst dat de ketel aan uit gaat 😊
Leuke locatie, die ga ik even in Google Maps opzoeken. Langs Boxtel en Uden loopt die?
Klopt, in de volksmond is de lijn bekend als _het Duits lijntje_ .
Hoi Rick, duidelijk toegelicht en dank voor deze informatie. Als ik je nog een vraag mag stellen of mogelijk inspiratie voor een video: wij hebben inmiddels airco laten installeren op alle etages en verwarmen daarmee, ben heel benieuwd hoe dat van de winter gaat. Nu hebben we alleen in de badkamer nog een traditioneel handdoeken radiator en zit te denken dat te gaan vervangen (zonnepanelen komen er aan, sta in de wachtrij) voor een infrarood handdoeken radiator omdat mijn gevoel zegt zonde om de ketel aan te zetten voor een paar handdoeken. Wat zou jouw advies zijn? Gr Edo
Is een goede keuze inderdaad, want om die radiator nu warm te krijgen moet je in feite het hele huis warm stoken, wat zonde is van het gas.
Niet dagelijks douchen, of haddoeken in een verwarmde ruimte ophangen. Of meerdere handdoeken gebruiken en roteren/ombeurten gebruiken.
Of microvezel handdoeken gebruiken, die drogen sneller.
Zet de afzuiging langer aan of zet in een koude ruimte (niet in de douche!) de ventillator op je drogende wasgoed.
Douche verwarmen voor die 10s dat t even fris is, is zo'n onzin. Wel vorst vrijhouden!
De grote truuk is eigenlijk om de retourtemperatuur te verlagen, die moet zo laag mogelijk zijn, voor zo hoog mogelijk rendement.
Set bv in woonkamer 1 of 2 radiatoren in serie
Goedemorgen,
Hartelijk dank voor de uitleg. Denk dat deze uitleg idd erg veel verduidelijking geeft in aanvulling op het andere filmpje.
Weet niet of je nog 2de carrière ambieert maar vlak voordat je aangaf waar je liep, vroeg ik me idd af op welk oud spoortraject je liep.
@Ketel Klets.
Interessant, want ik speel precies met dezelfde gedachte en heb daarom ook mij aanvoertemperatuur (en vermogen) lager gezet. Een test met 45 graden bij koude week in december 2022 is goed gelukt. De retour is ook niet te warm, waardoor de ketel niet gaat pendelen.
Vraag waar ik nu mee zit n.a.v. een discussie in een Facebook groep is het volgende. Ik heb vloerverwarming en deze is voorzien van een mengverdeler, en ik verwarm op dit moment alleen de vloer. Alle radiatoren op de bovenverdieping staan dicht.
Nu wordt gezegd dat een mengverdeler juist goed werkt met een hoge aanvoertemperatuur (daar is hij voor gemaakt) en niet met een lage aanvoertemperatuur. Benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt en of hoe je dit thuis hebt ingeregeld?
Ik heb een aan/uit systeem mag ik hem dan ook van 85 graden op 60 graden zetten aanvoer, of zelfs lager proberen? Of moet ik hem inverband verhaal pendelen op 85 laten staan en alleen vermogen lager? Bedankt voor deze mooie filmpjes liked and subbed
Met een AAN/UIT thermostaat moet je *zeker* met de aanvoertemperatuur gaan spelen. 60 graden kan sowieso, lager kun je ook proberen. Dat ga je zeker terugzien in je gasverbruik, John's verhaal gaat namelijk alleen op i.c.m. een modulerende thermostaat.
@@KetelKlets en daarbij het vermogen ook naar beneden schroeven toch? Heb van 20 op 13 gezet en dat die niet altijd water warm houdt. Ontzettend bedankt voor de informatie.
@@DjLuCKyCHaRM Vermogen omlaag ja, je wisselt dan tijd (traagheid) in voor meer efficiëntie.
Ik wilde dat ik het kon snappen. Al die termen duizelen me... Je klinkt enorm rustig en het verhaal is mooi verteld... Maar hoe ik alles moet checken of toepassen op mijn remeha cvketel.. Abracadabra lol
Welke Remeha heb je? Van de Tzerra Ace heb ik een video gemaakt, maar van elke ketel kun je de installatiehandleiding vinden online. Daar staat precies in vermeld hoe het voor jouw specifieke ketel ingesteld kan worden.
Ik wil niet vh gas af én wat ik een voordeel vind van een lagere temperatuur is dat de warmte minder hopt met horden en stoten. Het is stabieler. Alleen met vrieskoude moet ik m hoger zetten. Jaren 30 huis, meestal 60 graden, nu 70 graden.
Eindelijk iemand die het heeft over de max 57 graden retour temperatuur om te kunnen condenseren...overdemensie van uw verwarminstoestel mag bij ons (België) zowiezo niet meer...Te hoog cv vermogen = pellets in san platenwisselaar.
Tsja, ingeregeld of niet. Een lage retourtemperatuur begint altijd met een lage aanvoertemperatuur. Inregeling maakt dit altijd veel beter. Ook slecht geïsoleerde gebouwen kunnen het overgrote deel van het stookseizoen af met een lage aanvoertemperatuur, maar kunnen tijdens de vorstperiode toch te koud worden met deze vast ingestelde lage aanvoertemperatuur.
Het eenvoudigste antwoord hierop is de eenvoudige "weersafhankelijke regeling" (wat regeltechnisch feitelijk niets meer is dan een laffe sturing, maar toch een heel goede oplossing is in [bestaande] gebouwen). Misschien kun jij een 3-punts stooklijn adviseren aan jouw volgers, waardoor de aanvoertemperatuur slechts tijdens de vorstperiode significant stijgt, maar in de gematigde stookperiode (overgrote deel van het stookseizoen) zo laag mogelijk is. Dit is daarmee volledig geautomatiseerd, waardoor men ontzorgd is. Op deze manier wordt er enkel in de vorstperiode gestookt met een (sterk) lager opwekrendement. Dit is vrij natuurlijk en geldt tevens ook voor warmtepompen.
Zorg wel dat je dan kiest voor _regeling op basis van buitentemperatuur én kamertemperatuur_
Als je alleen op buitentemperatuur gaat sturen, dan stook je niet vraaggestuurd waardoor je meer gas gaat verstoken dan nodig is.
Probleem wat wij hebben, als wij waterzeidig inregelen dat de flow erg slecht wordt wanneer wij 1 radiator open hebben middels een tado systeem dat de ketel pendelt. Wanneer ik de flow aanpas met debiet verhogen gaat het goed alleen se retour wordt dan snel heet.
Helaas huren wij waardoor we niet van het gas af kunnen. Zou graag advies hebben wanneer mogelijk
Wij hebben het zelfde probleem, overal tado knoppen inclusief bypass in het systeem. Retour temperatuur is vaak te hoog en de ketel slaat af. De oplossing voor ons was de tado knoppen in de woonkamer verwijderd en losse tado thermostaat gekocht die de ketel aanstuurt voor de woonkamer. Tado had dit kunnen oplossen door slimmer de radiator knoppen aan te sturen maar helaas. Tado is minder slim dan ze doen voorkomen;/
@@fbenniks dat gaat het voor ons niet oplossen, wij willen de was kamer soms opstoken en alleen mijn dochters kamer. Hier lopen we nu tegen aan
@@SniperxNL behoort de thermostaat niet in die kamer te hangen die je als belangrijkste beschouwd? Traditioneel is dat voor de meeste mensen de woonkamer, maar als dat bij jou jouw dochters kamer is, dan hang je de thermostaat toch daar.
@@sjococo zo werkt tado niet
minimaal 3 radiatoren open laten .
je kan geen 5 KW op een wc radiator laten lopen.
ongeveer 2 KW per radiator denken .
dus BV woonkamer 2 radiatoren en de badkamer is dus ongeveer 3x2= 6 KW.
ook al zijn ze minder aan vermogen dan regelt het retour water je cv terug .
Tado is voor groteren woningen met veel radiatoren.
met gemiddeld 8 radiatoren heeft dat geen zin.
Ik heb laats een evohome regeling geplaatst met 24 ruimten en 31 radiatoren dan werkt dat perfect.
Dan is er altijd nog wel een ruimten die ook warmten vraag heeft.
TADO WEG EN GEWOON EEN KLOK TERMOSTAAT OP HANGEN maar dat is mijn mening.😜😜
Leuke discussie. Wetende dat ik te weinig en niet goed ingeregelde radiatoren heb zijn beide inzichten getest. Met lage temperatuur (55gr.) ingesteld is het dagverbruik 3,5m3. Met de adviezen van John gaat het dagverbruik naar 4,5m3. Ja, onze cv installatie is dus een beetje de weg kwijt maar we hebben toch maar weer voor de lage temperatuur gekozen. Duurt ietsjes langer voordat het op temperatuur is maar een extra kuub per dag is nogal wat.
Ik volg de handleiding van de ketel en stel de retourtemperatuur in op 55°.
En al de rest komt neer op het correct inregelen.
Edit: ik bedoel aanvoertemperatuur. De ketel geeft ook retourtemperatuur weer in het infomenu, maar die is idd niet instelbaar. De ketel moduleert wel zijn vermogen aan de hand van het verschil tussen retourtemperatuur en ingestelde aanvoertemperatuur.
De retourtemperatuur kun je niet instellen, de aanvoertemperatuur wel. De retourtemperatuur is namelijk een gevolg en wisselt ook na verloop van tijd.
Ik ben het met bastiaan eens.! uitproberen en testen kan trouwens nooit kwaad!
Heldere uitleg weer. Top. Dank je wel!😁👊
Goeie video en uitleg....!
Sry helemaal of topic zou je denken.
Maar voor ik verder ga!
Drink nooit lauw water....!
Niet uit een koude of warme leiding.
Nu ik dat uit de weg heb ...!
Als we het dan toch over het niet inleveren op comfort hebben.
Wil ik dan toch even een opmerking nalaten die, des ondanks deze los staat van efficiëntie, deze wel degelijk inefficiënt kan zijn voor de rekening.
Dit dient men overigens niet toe te passen bij recreatie woningen.
Meer uitleg vindt je in de gebruikershandleiding van je ketel.
Iedere ketel heeft drie verschillende standen deze zijn de Eco, normaal, comfort mode....!
Dit heeft betrekking op het warmhouden van de algehele water temperatuur van het water in de ketel.
De comfort mode zorgt ervoor dat zodra het water in de ketel onder een ingesteld punt valt deze automatisch aanspringt om het water bij te verwarmen.
Het uitschakelen van deze mode naar eco of normaal kan je dus al snel €30 of meer schelen in een maand.
Gevaar op legionella bacterie is pas echt als je het systeem niet vaak gebruikt.
Wat ik mij nu afvraag; is het voor het gasverbruik nu beter met een lagere of hogere aanvoer temperatuur te werken.Uitgaande dat ik uiteraard ook de radiatoren daarop opnieuw waterzijdig inregel. Ik werk met een aan/ uit systeem ivm evo home systeem. Uiteraard begrijp ik ook dat je je huis ook warm wilt krijgen dus dat is een afhankelijkheid.
Met een aan uit systeem zal je thermostaat geen aanvoertemp uitrekenen toestel wil meteen naar ingestelde temperatuur. Inregelen voor een zo laag mogelijke retourtemp is wenselijk
@@jeroenhomburg9868 dat begrijp ik, maar met een hogere aanvoertemperatuur zal ik het systeem (waterzijdig inregelen) meer knijpen dan met een lagere aanvooertemperatuur. En mijn vraag is hierin wat is dan wijsheid. Het lijkt mij logisch dat ik de aanvoertemperatuur zover mogelijk verlaag als haalbaar. En hier ook de radiatoren waterzijdig op in regel. Of is dat stooktechnisch niet handig? En wat qua pendel?
@@michielknoester9302 ligt eraan welke ketel heeft u hangen , vermogen verlagen zal ook al veel helpen met aan/uit stoken , evo home is leuk maar niet voor je portemonnee, zou m rond de 70o graden houden, 2kw per radiator als vuistregel een normale woning heeft niet meer nodig dan een kw of 10 / 12 afhankelijk van isolatie en grote natuurlijk.
Betreft een remeha calenta cw 5. In combinatie met vw begaande vloer en radiatoren boven is het wel fijn om per zone te kunnen verwarmen. Op dit moment heb ik inderdaad het vermogen omlaag gebracht, aanvoer op 70 graden en radiatoren vw waterzijdig ingeregeld.
@@michielknoester9302 kan makkelijk naar 50o graden toe , alleen je radiatoren worden niet warmer natuurlijk maar de vraag is of dat echt nodig is. Je vermogen hangt af van o.a grote installatie maar de meeste woningen kunnen naar een kw of 10 hoor
@ketel Klets. Zou je eens willen meedenken bij t volgende. Wat te doen met de OT instelling op de Cv ketel. Niemand besteed hier aandacht aan en deze staat standaard bij intergas op 40 ( E=40) vervolgens staat E. op 1, dus begrenst, dus als de modulerende thermossstaat 35 graden aanvoer vraagt van de ketel, geeft de ketel min 40 graden. Is t dan niet verstandiger om bij stoken op lage temp de OT , de parameter E, op 35 te zetten, omdat de ketel dan eerder en langer brand vanaf 35 graden ipv later en korter bij 40 graden. ?
Ik heb ernstige twijfels of het knijpen van het vermogen van een modulerende HR ketel en de aanvoertemperatuur op 75 houden echt iets oplevert behalve een besparing op comfort.
Normaal gesproken mag de thermostaat moduleren tussen een vrij groot bereik zodat het de ruimte snel op kan warmen als deze ruimte en het CV water beide 15 graden zijn. Je wilt natuurlijk zo snel mogen een vermogen uit die radiatoren halen waarmee het de ruimte weer comfortabel krijgt. Anders moet de ketel eerder beginnen met stoken en gaat de ruimte ook langer extra warmte verliezen terwijl jij als bewoner nog slaapt.
Door het verlagen van dit maximum vermogen is het modulatie-bereik heel erg beperkt en kan de thermostaat niet dan anders geduld hebben tot de radiatoren op temperatuur komen. Ook kan de ketel niet meer goed compenseren voor plotselinge temperatuurdalingen bij luchten, ventileren na douchen of een afzuigkap die hard aan staat tijdens het koken. En natuurlijk bespaar je dan gas, maar wel met comfort klachten.
Ook zal een ketel die als maximum aanvoertemperatuur 60 graden heeft vanzelf het vermogen afbouwen als die temperatuur bijna bereikt is. Want hij mag immers niet hoger, wat de thermostaat ook zegt. Als dat niet het geval was, dan zou je een ketel die 90 kan met opentherm op kunnen blazen door stug op 100% vermogen door te stoken.
En met een slecht ingeregelde CV installatie waar de radiatoren keihard doorstromen is 75 helemaal niet fijn. Want de brander kan zelfs met een beperkt vermogen door blijven stoken terwijl de ruimte niet opwarmt en de retourtemperatuur misschien maar een paar graden schaalt. Dan sta je dus een CV installatie warm te houden in plaats van een huis, met dikke witte rookwolken om het klimaat ook nog een beetje op te stoken. En misschien kan je dan op die 75 graden zeggen dat het netaan lekker is, maar je kan er dan beter tegenaan lopen met een 60 graden systeem waarbij je door hebt dat er iets aan de hand is waardoor de warmte niet goed afgegeven wordt.
Probeer het gewoon uit en trek dan je conclusie. Een auto is ook vrij te moduleren qua snelheid, maar met de cruise control erop verbruik je minder brandstof terwijl je toch op je bestemming komt. Je levert een stukje tijd in met een besparing op brandstofgebruik tot gevolg.
@@KetelKlets Eerlijk gezegd al gedaan. Eigenlijk heb ik geen twijfels meer. De besparing is er niet. Een auto in 15 minuten van 0 naar 100 op laten trekken door het beperken van zijn vermogen is zinloos qua verbruik en de cruise control op 150 zetten is dan al helemaal waanzin. Gewoon van het vermogen af blijven, netjes met het verkeer mee invoegen en de cruise control op 100 is zat en dan krijg je ook geen gezeur van de achterbank omdat de reis zo lang duurt.
@@SolAce-nw2hf Teveel praktijksituaties die het tegendeel bewijzen. Maar geloof wat je wilt.
@@KetelKlets Ontgetwijfeld kom je op een lager verbruik uit in veel situaties, en dan zijn factoren als comfort moeilijk te kwantificeren.
Wat je doet met het vermogen verlagen is eigenlijk dezelfde beperking opleggen die je hebt met vloerverwarming. Namelijk een zeer lange opwarmtijd. Daardoor moet je zorgen dat de ruimte eerder verwarmd wordt (of nooit meer koel wordt).
Als het buiten heel warm is, dan zal je daar weinig extra kosten aan hebben, en een woning met vloerverwarming is gemiddeld niet uitgerust met enkel glas, dus het warmteverlies valt mee in de meeste maanden.
Maar we weten allemaal dat de stookkosten vooral in de koudste maanden zitten. En dan maakt het opeens veel uit of je een ruimte in de ochtend langer koud laat. Het warmteverlies neemt toe naarmate het temperatuurverschil met buiten hoger wordt, dus het spreiden van het opwarmen moet opboksen tegen extra warmteverlies.
Als je een paar kW van een CV ketel af schaaft zal dat wel meevallen in de opwarmtijd, maar 60% van het vermogen weg halen betekent veel langer opwarmen als je de ruimte gewoon af hebt laten koelen in een niet super geïsoleerde woning. Dat is meestal ook het koudste moment van de dag, dus elk voordeel dat je hebt aan die misschien 2% zuiniger stoken, verlies je weer in zo'n situatie.
Ik kan mij wel voorstellen dat je in bepaalde situaties meer condensatiewinst haalt doordat de hoeveelheid rookgas per seconde lager is en het retourwater dus meer tijd heeft om dit op te nemen. Maar als ik dan kijk naar een woning met een warmteverlies van 10 kW bij 20/10 graden en 5 kW bij 15/10 graden, dan vraag ik mij af of zo veel eerder opwarmen met een geknepen vermogen echt terug te verdienen is door extra zuinigheid in de ketel.
Het warmteverlies van de woning is een belangrijke factor in het verbruik van een ketel. Als je de woning korter warm houdt, dan kost dat minder als het buiten koud is.
Overigens is een gevolg van het knijpen van het vermogen dat die 75 graden onbereikbaar wordt op momenten dat de ketel echt aan de bak moet. Dus misschien zet je hem zo indirect ook op 60 of lager.
Maar dan snap ik het nut van een modulerende thermostaat niet meer zo. Je moduleert nu met de hand waardoor de dure slimme modulerende thermostaat niet meer kan doen waar hij zo goed in is.
Zeer duidelijk
Ten 2de mocht je nu met 10 graden in de winter het behaaglijk krijgen met het instellen van je ketel als een warmtepomp. Wie gaat zeggen dat je het net zo behaaglijk gaat krijgen met -10 mocht dit voorkomen. Wn of zelfs kan verwarmen met deze lage temperatuur. Puur nieuwbouw met goeie isolaties of bestaand bouw met goeie isolatie en (vloerverwarming) is geschikt voor een wp ivb dat men niet weet wat het doet als het echt een keer koud wordt. Hybride zoals een elga ace is dan meer geschikt mocht je het nu op temperatuur krijgen, aangezien mocht het te koud worden de ketel kan bijspringen
Dank voor je uitleg/aanvulling!
Ik had het filmpje gezien van hem, had hier nog 2 vraagjes over. Ik heb een modulerende thermostaat met deze ketel, is het dan beter de deellast ook op 5kw te zetten of automatisch? en zorgt deze thermostaat ervoor dat die zelf beslist welk temperatuur die neemt ivm aanvoertemperatuur? bedankt alvast!
Hi, wij hebben sinds enige tijd vloerverwarming op de benedenverdieping. Er zijn geen radiatoren meer in gebruik. De ketel (Nefit Topline Aquapower hrc30) hoeft dus enkel deze vloerverwarming te bedienen. (Wij wonen gelijkvloers dus alleen beneden) Ik zie een heleboel filmpjes van jou en John om je ketel op de juiste manier in te stellen, maar gaat (nog) voornamelijk over verwarming van radiatoren. Nu heb ik de aanvoertemperatuur op 60 gr gezet, het vermogen op 23% max en het pomptoerental op 50% max. Kan ik de aanvoertemperatuur naar 40 gr. verlagen? (De handleiding van de ketel zegt van wel.)
Zo ja, wat moet er dan nog anders ingesteld worden? Zo niet, kan ik dan de ingestelde waarden zo laten? (De vloerverwarming werkt prima maar ben benieuwd of dit (nog) zuiniger kan.)
Dat kan prima, want besef dat de vloerverwarmingsverdeler die 60 graden aanvoertemperatuur toch gaat bijmengen met koud retourwater, omdat er nooit heter water dan (zeg) 40 graden de vloer in mag. Dus je kunt de temperatuur dus zeker verlagen.
Even een linkje in de beschrijving naar de video (van John Visser) waar aan gerefereerd wordt?
Staat rechts boven in beeld wanneer ik het noem in de video.
@@KetelKlets check! Nu dan op zoek naar filmpjes om het pompdebiet juist in te stellen. Leerzaam allemaal!
Welke modulerende ketel gaat nog naar 80 graden heel het verhaal van 60 is klets met een modulerende ketel zolang je retour rond de 30 zit of lager zit je prima
Precies en dat laatste gebeurt dus heel vaak niet.
@@KetelKlets betekent dit feitelijk dat ik een temperatuursensor aan de retourleiding moet hangen, dat als die temperatuur hoger is dan 30 graden of zo is, dat dan gekozen kan worden de keteltemperatuur of het vermogen bij te stellen?
Juist vanwege comfort (oude huis) wil ik eigenlijk wel dat het huis wel acceptabel snel opwarmt. Wat is wijsheid?
@@chrix2381 Dat zit bij moderne ketels allemaal al ingebouwd. Op basis van die waardes wordt de ΔT bijgesteld.
@@KetelKlets Bedankt! Ik heb een Remeha Tzerra Ace 39C +Chronotherm touch thermostaat en zag in een andere video van je allemaal service-instellingen waarmee geoptimaliseerd kan worden, (als ik het goed begrijp) niet aan zitten dus.
@@chrix2381 Die instellingen kun je naar wens instellen.
Wil je ook een filmpje maken over wat te doen tegen hoge vochtigheidspercentages bij geringe verwarming en hoge
Vochtigheid buiten
Meer ventileren natuurlijk. Doen ze in elk tropisch land. En wanneer het kouder buiten wordt, zorgt je circulatie van verwarming met ventilatie ervoor dat het nooit te vochtig wordt, of dat je ergens schimmel krijgt.
Bouwjaar 1985, roosters open en elektrische verwarming aan tot temperatuur in huis ruim 20 graden... vochtpercentage? 77%
@@jeanpaulbaare2744 Mechanische ventilatiebox op een hoger debiet instellen? 77% is wel hoog.
@@KetelKlets geen mechanische ventilatie in de woning. Zou er vanaf de bouw wel in hebben moeten zitten, maar niet meer hey geval tien wij het kochten
@@jeanpaulbaare2744 Als de kanalen er nog zijn dan kun je simpelweg een nieuwe ventilatiebox kopen en aansluiten. Koop er dan wel een met een vochtsensor zodat hij harder gaat ventileren bij vochtige lucht: th-cam.com/video/eF1PjYMv1rw/w-d-xo.html
Super interessante video! Ik heb weer een hoop geleerd😁
Je vergeet 1 belangrijke factor in je redenering. Een beetje fatsoenlijke thermostaat zal ondanks dat je de aanvroer temperatuur op 80 graden zet nooit 80 graden gaan gebruiken. Een goed modulerende thermostaat zet de aanvoer temperatuur meestal rond de 50a60 als er van 17 naar 19 graden gestookt moet worden. Als de temperatuur bereikt is zakt de aanvoer nog verder terug. De enige momenten dat de aanvoer 70+ is tijdens 5 graden verschil tussen huidge en ingestelde temperatuur of als de stooklijn te steil ingesteld is.
Klopt als een bus. Dit geeft John Visser ook elke keer duidelijk aan.
Een warmtepomp maakt nooit zulke temperaturen, vandaar dat ik die nu ook niet wil in mijn systeem. Dat verstoort namelijk de langjarige test die ik doe t.b.v. de toekomstige warmtepomp.
Je hebt 100% gelijk.
Eindelijk. Dat zeg ik dus ook altijd. Paniek makerij in dit soort onderwerpen.
Aanvoertemperatuur verlagen heeft alleen zin als je een aan/uit thermostaat hebt.
Wij hebben een vraag over een WKO installatie. Het regionaal energielokaal heeft ook een WKO tool. Berekent dan een globale terugverdientijd aan van 5 jaar voor ons 2 onder één kap huis op een duin. Zonder alle andere kosten voor voldoende isolatie huis natuurlijk. Wij hebben wel interesse in deze vorm van koelen/warmen. Kunt u meer duiden over deze vorm?
Ik leef zo onregelmatig als wat dus een programmeerbare thermostaat is aan mij verloren. Ik heb dus gewoon een zéér eenvoudig modelletje hangen met gewoon een displaytje dat de temperatuur aangeeft en een draaiknop waarmee je de gewenste temperatuur instelt, máárrr... wel eentje van het merk van de CV-ketel dat gebruik maakt van het bussysteem om modulerend aan te sturen.
Mijn thermostaat-ketel-combo regelt gewoon zelf het vermogen zo laag mogelijk af om toch de gewenste temperatuur aan te houden of te behalen zonder dat ik zelf de ketel in zijn laagste vermogensstand moet forceren met het risico dat dit op een hele koude dag tekort schiet.
Ik snap wel dat die aanvoertemperatuur-instelling een maximum is dat je hoog kan zetten ter preventie dat de ketel gaat pendelen, en dat die aanvoertemperatuur in praktijk met laag vermogen nooit die temperatuur effectief zal halen, maar als je de aanvoertemperatuur op 75°C moet zetten om pendelen tegen te gaan heb je gewoon een te zware ketel die niet voldoende kan terugmoduleren of een te licht afgiftesysteem die het vermogen niet snel genoeg afgeeft bij een lage aanvoertemperatuur. Dit is natuurlijk een prima oplossing in een bestaand gebouw waar de bestaande radiatoren waterzijdig inregelen een wenselijkere ingreep is dan de radiatoren te gaan vervangen of er te gaan bijplaatsen, en/of in een groot gebouw waarin het aantal radiatoren dat effectief wordt gebruikt nogal varieert en snelle opwarming wenselijk is... Maar in een privé-woning die goed en evenredig geïsoleerd is en waarin het ventilatiesysteem de warmte snel egaliseert zal de warmtevraag per kamer toch wel zo een beetje in dezelfde verhouding tegenover de totale warmtevraag blijven... Het lijkt me dus nuttiger om te investeren in een afgiftesysteem dat overal zwaar genoeg is om bij een lage aanvoertemperatuur ook tijdens de koudste periode van het jaar voldoende vermogen af te geven zodat de ketel ook niet gaat pendelen als de aanvoertemperatuur maar op 50°C of minder staat en je dus ook meteen (hybride-)warmtepompproof bent. Bestaande type 10/11/21/22 radiatoren vervangen door type 33 exemplaren van dezelfde breedte en hoogte is nu ook de grote ingreep niet en wie echt met energie-efficiëntie bezig is zal in ruimtes waar enkel een upgrade naar type 33 onvoldoende is ook wel een manier vinden om een grotere of een extra radiator kwijt te kunnen.
ventilatoren toepassen om afgifte te verhogen ?
@@eurovisie2010 Is inderdaad een mogelijkheid, creëert meer convectie, maar stimuleert natuurlijk ook wel stofcirculatie en kost in kant-en-klare vorm best wat centen.
@@Candisa Wij hebben radiatoren van 3 meter+ en met slechts 40 cm hoogte.. Ik denk dat met zo weinig hoogt zo'n radiator sowieso minder afstand heeft om warmte af te geven.. Dus zou het wel effect kunnen hebben. Ik denk wel dat onze atag met modulerende ketel en thermostaat wel heel regelmatig de warmte afgeeft.. Met die ventilaren lijkt het mij meer op en af te gaan.. snel. Terwijl de modulatie toch juist voor geleidelijkheid gaat.. ??
@@eurovisie2010 Als je meer warmte uit je radiator trekt gaat de retourtemperatuur natuurlijk wel naar beneden. Eigenlijk zou je opnieuw moeten waterzijdig inregelen. Een zo laag mogelijke retourtemperatuur is goed voor de efficiëntie van de ketel, maar als die té laat is in verhouding tot de aanvoertemperatuur werkt je radiator niet optimaal en is die veel onderheviger aan het schommelen van de aanvoertemperatuur.
Die regel van een zo laag mogelijke retourtemperatuur is vooral bij belang bij hoge aanvoertemperaturen, om zo de retourtemperatuur toch onder het condenspunt te krijgen, bij lagere aanvoertemperaturen is het interessanter het verschil wat kleiner te houden en wat meer flow te geven (hangt samen dus dat komt goed uit) zodat de watertemperatuur constanter is en de ketel continu met zo weinig mogelijk vermogen kan bijstoken.
25% verschil is een goeie regel, bij 75° stooklijn heb je dan net dat condenspunt van 57-58° retour te pakken, als je maar op 40° aanvoer stookt laat je de temperatuur in de radiator maar 10° zakken tot 30° zodat het koudste punt van de radiator nog altijd warmer is dan de kamer en de ketel dus ook maar 10° moet bijstoken.
Als dit zo is afgeregeld en je zet er ventilatoren op ga je meer warmte onttrekken waardoor je retour misschien wel naar 25° zakt en je dus nog amper winst haalt uit de helft van je radiator, beetje meer flow geven zodat de retour terug weer op die 25% onder aanvoer valt dus.
@@Candisa bedankt voor je antwoord. Ik ga dit nog eens langzaam doorlezen. Nu vraag ik me af.. Wat een modulerende ketel en een modulerende thermostaat,.. nu allemaal doet ? Wat is of kan 'hun' reactie zijn.. vlam/temp/pomp ? Ik lees dan,.. een modulerende ketel,.. of/en een modulrende thermostaat.. En ook " -zelf-lerende" thermostaat. We hebben een honeywell modulrende thermostaat en een atag ketel van een jaar of 5 a 6 (?).
Lage temperatuur is toch alleen ivm vloerverwarming.
Die oude radiatoren doen niks met 40 graden aanvoer.
Heb hier alles waterzijdig ingeregeld ketel op 75°c aanvoer.
radiatoren met diy ventilatoren eronder.
Ketel op minimaal vermogen
Ketel krijgt 35.5°c retour.
Lijkt me prima
Ja, niks meer aan doen. Dat je al aan het vermogen zit, dat gaan het al goed.
Mooi helder verhaal. Wij hebben een Atag i28EC. Vorige winter getest met 50 graden aanvoer, retour lag tussen 40 en 45. Vermogen teruggesteld naar 15 kW. Met deze instelling deed de CV het op z'n sloffen.
Nu doe ik een wat extremere test, ik heb hem ingesteld op waardes waarvan ik denk dat qua warmtepomp voor ons geschikt is. Huidige instelling aanvoer 35, retour is 31, en vermogen 5 kW. Met de Enelogic kan ik mooi zien dat hij ook echt 5 kW stookt. Ik twijfel nog over die retourtemperatuur. Delta T is dus maar 4 graden, overweeg de pomp wat langzamer te zetten zodat delta T groter wordt.
Nu nog hopen op een goede winter.
Wellicht ten overvloede, onze CV is een 1-pijps systeem.
1-pijps systemen blijven lastig, radiatoren zijn niet in te regelen wanneer er geen bypass is.
@@KetelKlets elke radiator heeft een bypass. Heb ze zelf ingeregeld, dat was ook wel nodig. Slaapkamer beneden werd bloedheet, kamertjes boven werden nauwelijks warm.
Ik heb sinds een jaar of 8 vloerverwarming en ben na een paar jaar overgegaan op verlaging van de aanvoertemperatuur van de CV-ketel naar 50 graden. Leek me logisch en de woonkamer komt prima op temperatuur. De invloed op het gasverbruik heb ik niet eens gecheckt. Nu is het zo dat mijn vloerverwarming een mengverdeler heeft, en ik lees nu dat in dat geval een lage aanvoertemperatuur helemaal niet slim is omdat het mengen met retourwater dan onzinnig is. Hm, ook dat lijkt mij wel logisch. Hoe zit het nu precies? Wat is slim om te doen? En als voor mij een hogere aanvoertemperatuur wenselijker is, is het dan ook meteen niet zinvol om een hybride warmtepomp aan te schaffen?
Ik begrijp je verhaal maar vergeet bij een hele lage aanvoer tempratuur dat veel ketels vervuilen en sneller
Als het een combi-ketel is dan wordt dat teniet gedaan tijdens het tappen van warm water, aangezien de ketel dan op hooglast stookt.
Op oude Ketel temperatuur lager instellen ook gereageerd....
Per merk anders en ketel temperatuur is voor vele nog prima te doen.
Ook bij koude 11 steden winter even hoger zetten tijdelijk.....
Maar zoals John Visser adviseerde, als ik mijn 2017 ketel van AWB van 18 Kw naar 6 Kw minimale zet is meer werk....
Met Diagnose code... en wat dan?
Voor gemiddelde rijtjes huis kun je de ketel wel op lager vermogen zetten... maar als dat fout ging mag je deskundige monteur zoeken voor herstel.
Net als Ketel Klets riep, CV temperatuur lager zetten.. zal ook niet elke CV monteur de Ketel van 18 Kw naar 6 Kw zetten weten en welke waarde voor 8 of 10 Kw?
Ik heb geen twijfels over John Visser maar vele van zijn vakgenoten die doen alsof ze alles weten van alle merken.
Zonder boekje is het met vele bouwjaren, types en merken een ramp...
Het korte lijstje is er wel maar uitgebreide dikkere boekwerk is vaak oud papier helaas....
Online moeten zoeken voor prutsers die zelf het Ketel vermogen verlagen en hopen dat het goed ging?
Vraag eens eens Arbeidsloon + Voorrij kosten en hoeveel overuren wil John maken voor als het bij mijn fout ging?
Neem geen risico door in voor Monteurs al lastige Fabriek instelling aan te passen!
Gewoon zelf de handleiding lezen en je hebt geen monteur meer nodig. Alle handleidingen en instalatiehandleidingen met alle parameters zijn als PDF te vinden online.
@@KetelKlets Zoek eens bij bepaalde merken Type en Bouwjaar?
Vorig jaar plaatste John een filmpje over Intergas inregelen... zaten er oude pompen tussen die niet via Display maar Ketel open moest en 3 standen schakelaar hadden in de vele antwoorden....
Ook de CW4 kwam langs en oudere zooi of afwijkende types....
Maar geen Monteur nodig? Ik & Rick lukt dat prima, maar vele lezen verkeerd en als het fout ging?
Enkele knoppen multifuctioneel.
Het installateurs menu? John liet dat ook zien en ik heb ook wel eens een paar uur werk gehad... wat heb ik fout gedaan?
De Agpo, voor of na overname Ferroli... zoeken maar!
Bleek later een lamme knop te zijn die wel eens werkte!
Na openmaken voor schoonmaken zag ik zoveel Feenstra sporen... dubbe branderbed met staalborstel gereinigd en diagornaal gemonteerde afdicht rubber in klep?
Poets sporen op Sensoren?
Dan maar een nieuwe gehaald en gemonteeerd van beter merk....
Vooral enkele die meerdere modellen in 1 boekwerk stopte, papier gaat al lastig maar online die lezen is ramp.
Beste heer, ik merk dat de waterdruk met douchen veel lager is met onze nieuwe Intergas HR dan met mijn oude Nefit, is dit ergens te verbeteren of in te stellen?
@@vastelastenkorting Nee, dat hangt samen met de CW-waarde van de nieuwe ketel versus de oude. Hoe hoger de CW waarde, des te meer warm water kan worden geproduceerd en dat merk je o.a. in de waterdruk.
Volgens mij geeft John heel duidelijk aan dat bij het verlagen van het maximum vermogen de aanvoer temperatuur ook omlaag gaat evenals de retour temperatuur.
Dat wil zeggen dat je prima een aanvoer van 40 graden kunt hebben zonder de maximale aanvoer temperatuur aan te passen.
Ik snap dat argument daarom niet zo goed dat het instellen van de maximale aanvoer temperatuur een goede test zou zijn voor een warmtepomp, terwijl de effective geleverde temperatuur hetzelfde is. Er is werkelijk geen verschil.
Waterzijdig inregelen is overigens ook geen must. Je zult waarschijnlijk nog meer rendement behalen, maar het is echt niet nodig. Hier in ieder geval niet gedaan en mijn ketel komt zelden boven de 40 graden aanvoer uit. Ik maak wel gebruik van een Tado systeem welke ook wel iets schijnt in te regelen qua retour temp volgens mijn loodgieter.
Waterzijdig inregelen is altijd een must, er hoeft maar één radiator te ver open te staan en je systeemefficiëntie stort in, zeker is systemen met gestuurde of dichtlopende kranen.
In de setup van John komt de aanvoertemperatuur *in het begin* niet boven de 40 graden uit, maar met elke cyclus van het CV water zal de temperatuur iets stijgen. De kans is zeker aanwezig dat deze temperatuur na verloop van tijd boven mijn ingestelde temperatuur uit komt, waardoor je op John's manier niet kunt testen op een warmtepomp mogelijk is.
Waarom moet je retourtemperatuur laag zijn, en waarom moet hij condenseren, wat is pendelen?
Zie: th-cam.com/video/LR0C3Q7blCs/w-d-xo.html
Ketel klets je gaf aan dat je al lang op 40 / 45 graden verwarmt. Heb je dan de thermostaat 24/7 op de zelfde temperatuur staan? Of ook gewoon s'nachts na 15 en overdag 19 ?
@@markth8294 Dat laatste inderdaad, en naar 6 graden bij meer dan 24 uur afwezig.
dank
Ik ben het helemaal met jou eens en ook met visser, kijk naar de situatie, Ik heb dagelijks te maken met klanten hierover, moeilijk uit te leggen aan iemand.
Hallo, ik hoor in de radiatoren een suis en heb alles ontlucht. Kan dit komen omdat ik maar 2 radiatoren open heb staan?
Ben het deels met je eens. Maar als men de temperatuur verlaagt moet de afgifte er wel zijn en de isolatiewaarde van de woning ook voldoende zijn. We hebben b.v. heel veel jaren 30 woningen met slechte isolatie en hele oude radiatoren in Nederland. Als men daar de temp. Gaat verlagen van b.v. 50 a 60 graden is het heel aannemelijk dat ze het huis niet goed warm gaan krijgen. Mijn advies is dan niet om de temp te verlagen. Maar isoleren! En als je ook oude radiatoren hebt die je niet kunt inregelen. En als je dan de temp ook nog eens verlaagt hebt. Kan het heeel lang duren om het warm te krijgen. Pendelen is dan heel goed mogelijk. Dat help vervolgens niet echt gas te besparen. Als je huis aan alle voorwaarden voldoet zou ik zeggen alles klopt. Wat je zegt! Bij mij thuis is het vermogen verlaagt en de temp. Ook en ik heb alles ingeregeld. En mijn verbruik is vergelijkbaar met een appartement woning. Dus het kan idd. Maar alleen als je huis aan de voorwaarden voldoet!
Zelfs in die situatie kun je het proberen. Er zijn mensen die 18 graden warm genoeg vinden, anderen willen het 24 graden hebben, ook dat speelt mee. 'Kan niet bij woning type X' is geen uitspraak die je in algemeenheid kunt doen.
@@KetelKlets Heb familie met een jaren 30 huis, die slecht geïsoleerd is. Ze hebben een woonkamer van 40 vierkante meter, echter wel met vier grote radiatoren, de keuken heeft een radiator. De woonkamer krijgen ze met gemak op temperatuur, de keuken echter niet. De installateur adviseerde de capaciteit van de radiator in de keuken te verdubbelen en ja het werkt. Voorheen werd de woonkamer met gemak 22.0 graden warm, de keuken kwam niet verder dan 19.5 graden bij vriesweer. Mocht meekijken bij hun Nefit cv ketel, de woonkamer was afgekoeld naar 15 graden en ze zetten de thermostaat op 22 graden. Je ziet de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij vriesweer uiteindelijk oplopen naar 62 graden en de retourtemperatuur naar 48graden. Was de woonkamer eenmaal op de gewenste temperatuur gekomen, in dit geval 22 graden, zie je de aanvoertemperatuur dalen naar 40 graden en de retourtemperatuur naar 32 graden. Dit verandert niet meer de rest van de dag. De cv ketel pendelt nauwelijks. Ook de keuken is nu constant op temperatuur. Dat was voor het uitbreiden van de radiator capaciteit niet het geval. Weet niet hun jaarverbruik.
@@felixborissilvesterter887 Zijn de radiator ook ingeregeld? daar ben ik wel benieuwd naar!
@@gewoonwim Weet ik niet, heb zelf een Intergas cv-ketel en daar kan ik de variaties van aanvoer en retourtemperatuur niet zien, bij mijn familie wel. Ze hebben een Nefit.
Blijkbaar als je genoeg radiatorcapaciteit hebt kun je het huis, ondanks het matig geïsoleerd is toch op temperatuur brengen . Heeft de woonkamer waar ook de thermostaat bevindt , de gewenste temperatuur eenmaal bereikt, dan blijft de woonkamer vervolgens met 40 graden aanvoertemperatuur verwarmt.
Zie ook het keukenverhaal. Weet niet wat de gevolgen zijn voor het gasverbruik, maar op temperatuur brengen is blijkbaar geen probleem.
Ben ik weer met een vraag. Ik heb een Remeha cv ketel, combiketel, 2 jaar oud. Waarvan je zelf de aanvoer temp. Niet kunt wijzigen. Volgens de beschrijving regelt de thermostaat in combinatie met de ketel dit zelf. Vermogen neem ik aan kun je ook niet wijzigen?? Hoe kijk jij aan tegen deze werking van de Remeha ketel??
Alles is te wijzigen, vermogen via het toerental van de ventilator en de maximale aanvoertemperatuur op de ketel. In sommige handleidingen staat dat dat niet werkt in combinatie met een eTwist, maar dat is een drukfout.
Bij een modulerende ketel en thermostaat, als je de thermostaat niet ineens van 15 graden op 20 graden zet maar het in stappen doet.
Komt (in ieder geval mijn ketel) de aanvoertemeratuur niet boven de 50 graden,
heeft het dan nog zin om te gaan sleutelen aan de instellingen van je ketel?
Maar als je een ketel hebt, en je wil bijvoorbeeld alleen de woonkamer en slaapkamer warm stoken, en niet bijvoorbeeld en de zolder en de gang en de kleine slaapkamer... Heeft waterzijdig inregelen wel nut? Dan kan je toch net zo goed de aanvoertemperatuur verlagen?
In 2030 krijgen wij geen gas meer, dus we moeten wel met 45 graden of lager kunnen stoken anders is het bibberen in de winter.
En natuurlijk isoleren, dat is altijd het belangrijkste.
Waterzijdig inregelen heeft altijd zin. Stroomt één radiator te snel door, dan kan dat de efficiëntie van het hele systeem om zeep helpen en verlies je vooral warmte in de retourleidingen op plekken waar je het niet warm wilt hebben.
Bij veel mensen zit (lijkt verborgen) vaak de badkamer radiator vrij dicht op de ketel aangesloten. Heeft puur met layout huis vaak te maken. Die radiator helpt vaak al het hele rendement om zeep omdat mensen niet graag de verwarming in de badkamer lager of uitzetten. Heeft met kleding te maken. Maar daar valt wel de meeste energiewinst te behalen. Dus met gebreide trui onder de douche voortaan! *meme*
Top weer! Al die zwart-wit kijkers wordt een spiegel voorgehouden. Doe er je voordeel mee.
Super uitleg. Top
Wat ik mis in dit hele verhaal is het rendement van de radiatoren mee te nemen.
Deze hebben het grootste rendement met een delta R van 20 graden.
Dus is het naar mijn mening noodzakelijk om de radiatoren in te regelen op een delta T van 20 graden.
Waar baseer je die Δt op? Alle stookregimes gaan namelijk uit van 25%: 40/30, 50/38, 60/40, 70/53, 80/60.
Ik heb een ftdi kabeltje gemaakt met rj11 stekker (staat ergens op google een tutorial), deze gaat in de calenta 40c, en met usb in de laptop. Met Recom programma kun je de hele ketel per seconde uitlezen en loggen. Ik zou niet weten wat ik zonder dit zou moeten met al het afstellen...!?
ik moet nog altijd eens er in duiken hoe ik het vermogen van de Tzerra ACE zo laag mogelijk kan krijgen.. immers met 4 radiatoren krijg je de warmte toch niet uit het water :P
Daar heeft een of andere TH-camr ooit eens een video over gemaakt ;-) th-cam.com/video/HNJY8JyjTCk/w-d-xo.html
Parameter GP007 , maar ga nou niet zelf lopen kloten ajb
oh wauw , op je teentjes getrapt ? U moest eens weten hoeveel klachten we achteraf krijgen na het zelf aanpassen van instellingen en dan nog gek vinden dat de klant een factuur krijgt begrijp me niet verkeerd als je weet wat je doet geen probeer hoor echt niet.
@@jeroenhomburg9868 Dat is het verschil, ik doe nooit moeilijk over het uurtarief als ik iemand laat komen 🙂 en alles wat ik zelf kan, hoef ik niet te betalen. Maar ik merk de houding vaker bij installateurs dat mensen maar vooral niet aan die ketel moeten komen. Besef wel dat *zij* degene zijn die de gasrekening moeten betalen die vanwege een slecht ingestelde ketel aardig kan oplopen. Pas nog bij iemand 80% van zijn gasverbruik weg weten te spelen, puur met *inregelen* . Ik moet de eerste installateur nog tegenkomen die een ketel écht goed instelt bij oplevering. Meestal is het hop op 80 graden en stoken maar, niks waterzijdig inregelen en succes ermee.
sowieso noteer ik van de instellingen die ik zou veranderen de oorspronkelijke waardes.
Ja maar hoe zit het nu echt?. Ik ben ben bang dat wij, je abonnees, zelf ook gaan 'pendelen'. Omdat we zo door de bomen het bos niet meer zien. Is het geen goed idee om samen met John Visser eens aan tafel te gaan zitten en jullie standpunten tegen het licht houden. Zou een boeiend gesprek kunnen worden. Ik kijk er naar uit.
alleen naar het kanaal van John Visser kijken dat is een vakman (dat is zijn beroep)
En wat moeten we nou geloven....? Voor een leek klinkt alles geloofwaardig. Dus leuk al die videos van wel of niet, ik heb geen idee op welke temperatuur mijn ketel staat, en ik laat het gewoon zo.
@@KeesKouwenberg Als je niks wilt proberen dan heeft het inderdaad geen zin. Gewoon betalen is ook een antwoord.
Pendelen……”Kijk dan wat je eventueel met de pompsnelheid kunt doen…..”
Wat bedoel je dan? Op z’n minimum zetten neem ik aan ?
Of juist sneller, zodat de ketel niet te snel tegen zijn max aanvoertemperatuur zit. Maar vergeet zeker niet om het vermogen omlaag te zetten, dan stopt het pendelen mogelijk sowieso al.
Goeie avond! Weet je hoe ik kan zien of mijn ketel pendelt? Het gaat om een ATAG. Alvast bedankt
Als de ketel in korte tijd brandt, stopt, weer gaat branden, weer stopt, terwijl het in de doelruimte (huiskamer bijvoorbeeld) nog niet op temperatuur is. De ketel brandt dan met een te hoog vermogen waardoor deze telkens tegen de maximale aanvoertemperatuur aan blijft hikken.
@@KetelKlets duidelijk verhaal , nu snap ik het pendelen , thanks
Ik Spoor normaal niet, maar Rick / Ketel Klets wel... Mooi geschiedenis verhaal.
Maar een Ketel temperatuur lager zette lukte op elke ketel door iedereen, vermogen ketel aanpassen is vaak lastiger.
Blijf lekker op lage temperatuur stoken, vele uren en aan/uit, dat moet dan maar... als de schoorsteen gassen met niet te heet werden want dat is verspilde energie.
Ketel nerd maar niet heus 🤓 dus een vraagje scheelt 60 graden nu wel of niet in gas verbruik samen met de eco stand voor het warm water?
Wel.
Dag Ik volg je al.een tijd en heb een vraag. Ik wil mijn jacuzzi weer aan zetten. Maar hoe bereken ik wat de kosten zullen gaan zijn. Ik heb nu omdat mijn energie contract dynamisch. In afwachting van uw reactie
Mvg Pascal
Kijk wat die jacuzzi per uur en per dag gebruikt aan stroom, bepaal wanneer je er gebruik van wilt maken (dagen in de week + tijdstip) en kijk wanneer je de jacuzzi kunt verwarmen tegen welke kWh prijs. Dan moet je wel zicht krijgen op de kosten.
Wat zijn de beste opties als je van het gas afwil?
- Warmtepomp lucht/water of water/water op bestaande radiatoren en/of vloerverwarming
- Warmtepomp lucht/lucht (airco) per ruimte
- Infraroodpanelen voor gerichte ruimteverwarming
- Elektrische cv ketel
Enz
Hey, er is een reactie verwijderd. Dat is jammer. Gelukkig hebben we de foto's nog. 🤣🤣 Wel jammer, maar er was vast een goede reden voor. De informatie die ik uitvroeg wordt toegelicht in de tekst onder de video van John V.
Jouw reactie verdween gisteren terwijl ik er een reactie op aan het schrijven was 🙂 De algoritmes van TH-cam zijn onnavolgbaar.
@@theomoons Klopt, en die site zegt het precies verkeerd om, check maar eens wat andere sites. Open is open omdat er met de pomp retourwater wordt bijgemengd met het te hete water uit de cv. Gesloten heet gesloten omdat er geen uitwisseling plaatsvindt middels pomp menging van retourwater.
dank!