Simpele controle voor iedereen die denkt dat het bij hen foutief zit aangesloten: kijk of de retourleiding vrijwel dezelfde temperatuur heeft als de aanvoerleiding. Als dat zo is, dan is de kans aanwezig dat jouw vloerverwarming verkeerd zit aangesloten.
Een zeer suggestieve opmerking omdat juist de bypass regelaar(s) ingeregeld dienen te worden bij een goed gedimensioneerde installatie. Hierdoor kan de max temp nooit boven 50C (ook met max beveiliging) komen en wordt er op de juiste wijze warm en retour water gemend op de invoer. Dat is het gehele principe van WTH en de overige fabrikanten. Al het andere zijn spook verhalen aangezwengeld door de amateur Visser. Verder ben ik er achter gekomen dat sommige monteurs de pomp in de VVW verkeerd heeft gemonteerd (let op pijl pomphuis) waarbij inderdaad ook de retourleiding warm wordt en er weinig tot niets in de aanvoer wordt gezogen omdat er verkeerd wordt gemengd.
@@KetelKlets WTH is in NL en de Benelux één van de grootste bedrijven voor de ontwikkeling van VVW systemen zij bestaan al 50 jaar en waren de pioniers op de innovatie van regelsystemen en ontwikkelen van hun van innovatieve VVW verdelers herkenbaar aan de rode kleur. Alle grote projecten / kantoren zijn met hun systemen uitgevoerd naast de levering voor consumenten en lokale installateurs.
Hoe kun je hier nou te heet retourwater krijgen? De installatie begint met een thermostaatkraan. Daarachter kan het water volgens mij niet heter worden dan de ingestelde temperatuur, zeg 35 °C. Het retourwater naar de CV is dan toch maximaal maar 35 °C? Dan om nog even terug te komen op de initiële vraag, het lijkt me niet echt goed als de CV pomp draait met deze vloerverwarming als enige verbruiker; eenmaal op temperatuur wordt de waterstroom afgeknepen door de thermostaatkraan. Ik heb er weinig ervaring mee en misschien zit ik ernaast, maar ik heb toch het gevoel dat er iets niet klopt aan je uitleg.
@@Martin7182 In dat geval moet er inderdaad een bypass aanwezig zijn, de meeste mensen kiezen liever voor een radiator die altijd open staat. Ik ga binnenkort een video maken specifiek over de vraag die je hier stelt.
Wat een bijzonder informatief filmpje, hartelijk dank daarvoor, Rick ! Onze installatie (1990) is precies zo opgebouwd. Gastape om de leiding gedraaid en gemeten met eenvoudige infrarood meter (amazon, bedoeld voor in de keuken) en precies wat in dit filmpje wordt uitgelegd, nagenoeg geen verschil in temperatuur tussen de aan- en afvoerleiding van de vloerverwarming. Allebei ongeveer 40°C, 😪 Wat ik niet begrijp sinds de aanleg (vorige bewoners) en nu zijn misschien wel 6 of meer verschillende installateurs geweest en nog nooit heeft één van hen daar ook maar iets van gezegd. De installatie is goed zichtbaar en te gemakkelijk te beoordelen. Wij hebben sinds 2001 flink moeite om de verwarming stabiel en comfortabel te laten draaien. Altijd weer de vraag, wordt het lekker warm in woonkamer vandaag. Concreet, wie moet ik inschakelen en wat zal er veranderd moeten worden? Hartelijke groet uit Boxtel
Goede avond, Ik ben zelf installatie monteur in de utiliteit. Wat u heeft gedaan is perfect. En dit filmpje legt het ook perfect uit. Uw verdeler dient gecontroleerd te worden op de correcte werking van de theromstaatknop/radiatorkraan en of de leidingen goed zijn aangesloten. Ook dient gecontroleerd te moeten worden of deze correct waterzijdig is ingeregeld. Als dit allemaal goed is dan zul je geen problemen meer ondervinden. Vraag bij een gecertificeerd bedrijf naar een monteur die waterzijdig kan inregelen en benoemd duidelijk uw probleem zoals omschreven in uw verhaal. Dan moet het zeker goed komen. Ze weten dan precies wat ze moeten doen.
Allereerst mooie onderwerpen die mij ook bezig houden. 👍 Bij mijn installatie van een hybride warmtepomp systeem i.c.m. met een vloerverwarming werd ook een fout gemaakt tenminste als je bij uitval van de warmte pompje huis nog wil kunnen verwarmen. De installatie maakte in eerste instantie gebruik van de circulatie pomp van de warmtepomp welke ook niet over voldoende capaciteit had. en bij het in storing gaan van de WP zou de ketel gaan verwarmen maar niet circuleren omdat de ketel circulatiepomp werd uitgeschakeld en moet dus bij ketel verwarmen ook altijd de WP aan staan. dit noemt men een serie opstelling. Uiteindelijk is het systeem helemaal omgebouwd naar parallel met toevoeging van een circulatie pomp met extra controller box nu komt de grap de circulatie pomp werd op continu aan gezet in plaats van op warmte vraag. Dit heb ik dan zelf maar aangepast in de installatie. Clou van dit verhaal veel installateurs hebben het zo druk dat men geen tijd heeft zich te verdiepen in de materie dit geven ze ook gewoon toe. Uiteindelijk zelf maar contact opgenomen met hun advies bureau.
Wij wonen sinds 2021 in ons huidige huis. En de vloerverwarming (incl verdeler) is van begin jaren 90. Ik ben sinds februari aan het uitvogelen hoe het bij ons zit, na het plaatsen van een hybride warmtepomp. Ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat de aanvoer- en retourleiding zijn verwisseld. Dus op het moment dat de warmtepomp draait voel ik de retourleiding warm worden en de aanvoer komt moeilijk op temperatuur. De verdeler die wij hebben is op dezelfde manier aangesloten zoals jij laat zien het het screenshot, maar zoals ik zei is de aanvoer en retour omgedraaid! (ik weet niet of daar een reden voor is, of dat het gewoon dubbel fout is) Toen er alleen een CV ketel hing is dat nooit iemand opgevallen, omdat die wel door stookt. Maar nu met die warmtepomp erbij begon het op te vallen dat de vloer niet goed op temperatuur komt. Althans heel langzaam en niet warm genoeg.
Warmtepomp zit sowieso helemaal goed, dat heb ik helemaal uitgezocht. Toevallig vanmorgen installateur over de vloer gehad. Alles helemaal getest. Uiteindelijk conclusie: aanvoer en retour verkeerd om aangesloten op de verdeler. We hebben het omgezet, daarna weer getest en het werkte eindelijk zoals het de bedoeling is. 😊
Er zijn 3 basis verdelers, hoge, midden en laag temperatuur. De laatste is zonder eigen pomp en alleen geschikt voor warmtepompen. De betere midden temperatuur verdeler mengt meer warmwater direct in de vloer maar gaat smoren zodra de aanvoertemperatuur te hoog wordt. Deze verdelers zijn het meest aangewezen voor een mix van vloer en radiator verwarming via hybride of all electric. Een hoge temperatuur verdeler werkt wel, maar is traag bij een midden of laagtemperatuur systeem. Er wordt maar weinig warmwater in de vloer gestuurd. Verdelers met eigen pomp moeten altijd neutraal aangesloten worden.
Mijn vloerverwarming is in 1978 geïnstalleerd op de manier als aangegeven in de video als foutieve aansluiting. Toch heeft de verwarming altijd goed gefunctioneerd, wat gebleken is met uitgebreide temperatuur metingen. Ik heb ook nooit buitensporig gasverbruik geconstateerd. De temperaturen van de aanvoer en retour hadden en hebben ook een flink verschil. Deze verdeler is een kant en klaar blok voor 8 groepen, de aansluitingen kunnen dus niet aangepast worden. Het gekoelde retourwater (ca 25-30 graden) uit de vloer wordt voor de pomp gemengd met het hete water ( ca 80 graden) waardoor het water dat de vloer in gaat ca 35-40 graden is. Een paar jaar nadat het systeem zo was geplaatst heb ik van een van de groepen de retour leiding los gemaakt van het blok en die gekoppeld op de retour leiding naar de ketel om zo een wat groter temperatuur verschil te creëren. Na diverse metingen op alle ingaande en uitgaande leidingen en wat instellingen van de kleppen werkt het systeem volledig naar wens, ik verwarm met uitsluitend deze vloerverwarming, waarbij de vloer temperatuur op ca 15 punten gemeten tussen de 22 en 26 ligt. De vloerpomp werkt alleen als de cv pomp aan is. De temperatuur van de aanvoer is een paar jaar geleden verlaagd naar 60 graden en is het laatste jaar verlaagd naar 40 graden. Nog steeds werkt het systeem goed, maar zal zeker beter werken met een nieuwe verdeler waar aansluitingen heel anders op gerangschikt zijn.
Het verdient aanbevelen om de VVW-pomp altijd te laten draaien die zorgt nl voor de juiste menging op de aanvoer van de VVW verdeler. Een vloer die tussen 22 -26 graden meet is niet goed ingeregeld omdat de vloer dezelfde temperatuur moet hebben als de omgevingstemperatuur in de kamer. Dit kan alleen worden bereikt als het juist is ingeregeld en de warmte afgifte stopt bij de ingestelde kamertemperatuur. Te hoge vloertemperatuur is niet comfortabel en geeft dikke voeten. Te kort en te snel met hoge temperatuur opwarmen geeft ook dit verschijnsel.
De vloerpomp moet alleen draaien als warm water aangevoerd wordt. Blijft de vloerpomp ook draaien als geen warm water beschikbaar is, dan wordt de vloer in rap tempo afgekoeld door het koude water. Even later moet de cv inschakelen om de verloren gegane warm weer op te vangen. Metingen van temperatuur verloop van vloer, water en lucht met daarbij het gasverbruik geven aan dat de pomp laten draaien bepaalt niet slim is. Daarom wordt De metingen zijn verricht op 6 - 8 momenten per dag en dat gedurende enkele weken.
@@ontworpen Ik heb zelden zo'n kul verhaal gehoord in de professionele installatie wereld. De pomp moet gewoon altijd draaien om water te mengen. Een vloer die op temperatuur is zal geen warmte meer afstaan aan de omgeving als deze dezelfde temp heeft aangenomen. Afkoelen kan alleen als het water kouder is dan 20C anders blijft alles gewoon in evenwicht. Als vloer afkoelt zal bij een juiste regeling er warmte gevraagd worden aan de installatie en hierdoor wordt de warmtepomp of CV ingeschakeld omdat het CV water afkoelt beneden de minimale ingestelde waarde. Om een stabiel vloertemperatuur te behouden dient altijd de pomp te draaien omdat deze voor de voormenging zorgt. Indien deze uitstaat en de CV levert te warm water zal dit niet gereduceerd worden en de vloer te warm worden met fluctuaties in het stookgedrag. Indien dit niet mogelijk is de verdeler (matige kwaliteit) niet goed en de installatie niet volgens specs geïnstalleerd en ingeregeld.
Goede video ! Tja, die infrarood thermometertjes kosten niet zoveel en ongeacht je type verwarming kun je er thuis veel geld mee verdienen. Iedereen zou zo'n ding in huis moeten hebben in deze tijd, al was het maar om zelf tochtige kieren en warmteverlies te kunnen meten. En je kan zelfs ook in een ouderwetse verwarming je radiatoren ermee inregelen.
Het voordeel van een pomp verdeler, is , je kan de pomp warmte gestuurd aan/uit schakelen met een aparte pomp schakelaar. Dan draait de pomp van de cv in naloop, je vloer niet koud.
Ik heb een Pomploze Vloer Unit met regelkranen geplaatst. Ik moet zowel ingang als retour temperatuur met I.R. Camera bekijken. Zowel de Radiatoren in rest woning als de vloeren met vloer, sommige dubbel... dus elke Radiator of verdeler meten en bijregelen. Ik heb zowel de vloerverwarming als Radiatoren op zelfde lage Temperatuur gezet. Dit kan niet in elke woning maar een vloer unit met pomp + regelaars is duurdere in aanschaf en pomp is na 15~25 ook meestal stuk... De open verdelers zijn regelbaar en de I.R. unit op Smartphone is €198,- Ex BTW... Als je vaker vloerverwarming plaatste heb je deze al terug verdiend. En ook gelijk bij -6C even de muren bekeken van huis wat ik wilde kopen + mijn buren! Ik zag de te kopen woning + huidige van mezelf maar enkele na geisoleerde gaven foute lapjeskat foto. De Glaswol inblaas had dus gaten en ze konden voor Garantie terug komen om die 11 gaten alsnog te vullen! Ook mag de eigenaar nu tocht strippen vervangen en nieuwe rechte deuren hoeft niet... Goede brede tochtstrippen pakken dit wel mee en ik adviseerde dubbele toch strippen te doen als ook vele Kunststof kozijnen hebben...
Wij hebben een warmtepomp voor een jaar gekregen, maar we hebben wel nog een open verdeler. Installateur kijkt eigenlijk niet naar de verdeler. Enige vraag die je krijgt is of je vloerverwarming hebt. Neem aan dat dit geen kwaad kan, behalve hogere slijtage pomp.
Misschien een correctie: (min.6:16) volgens mij is dit juist een gesloten verdeler: het heet aangevoerde water wordt eerst gemengd/gekoeld door het retour stromende water uit de vloer. Dit in tegenstelling tot een open verdeler (zonder pomp) waarbij het water direct vanuit de warmtebron de vloer wordt ingepompt.
@@boschgj Online worden beide termen door elkaar heen gebruikt. Ik zeg dat dit een open verdeler is omdat er gemengd wordt. Een verdeler zonder mengpomp is dus per definitie gesloten (aanvoer en retour zitten gescheiden). Maar inderdaad, deze termen worden constant door elkaar gebruikt.
@@KetelKlets Bedankt voor de snelle reactie. Verwarrend als de termen door elkaar worden gebruikt (ook omdat de gesloten verdeler in tegenstelling tot je antwoord juist meestal wordt aangeduid als open verdeler).
Kei leuk. We hebben sinds de zomer vloerverwarming en die is nog niet aangeweest. Mss dit weekend voor het eerst vloerverwarming met een cv ketel op 40graden😊 En maandag ga ik de leiding temperatuur meten met een flir camera 😎
@@erikhaaima1083 en wat bedoel je daarmee? We hadden het ook gedaan zonder de hoge gaskosten. Het kwan nu toevallig uit dat we een uitbouw wilden plaatsen en het geld ervoor hadden..... We zijn begonnen met isoleren en dan de bestaande situatie zo zuinig mogelijk in af te stellen. Daarmee behaalden wij al een 50% reductie in gasverbruik..... Wij hoeven momenteel niet van het gas af omdat een full Electric installatie voor ons zich niet loont.
Hele interessante video, bedankt! Wie weet een goede installateur in of in de buurt van Leiden die specialiseert in vloerverwarming en aansluitingen zoals in de video wordt omschreven? Bedankt!
Vertelde je net dat bij je thuis de pomp de ander richting pompt. Dus vande achter kant naar de voorkant. En dan door de vloer. Dat zou dan hier betekenen dat teheet door de vloer gaat. Ik ben grijp wat je hier technische wilt vertellen
Als de vloerverwarmingspomp niet draaid, en hij is hydraulisch neutraal aangesloten, dan vormt dit wel een bypass voor de CV. Dan moet er nog een zoneklep tussen.
Bij mij staat de retourleiding ook in het verlengde van de uitlaatzijde van de pomp, maar de verdeler laat ook geen andere mogelijkheid van aansluiten toe. Anders zou ik de aanvoerleiding en de retourleiding moeten omwisselen, maar dan zit de afvoerleiding aan dezelfde kant als de regelkranen van de vloerverwarmingsgroepen. In de huidige constructie - waarbij de uitlaat van de pomp dus rechtstreeks de retourleiding lijkt in te pompen - zit er ook een regelkraantje op de retourleiding, die je met een inbussleutel kunt open- en dichtdraaien. Door wat trial and error heb ik dat kraantje zo weten in te stellen dat het retourwater niet te heet wordt. Ik weet niet of het de bedoeling is om het op die manier in te regelen, maar het lijkt wel goed te werken.
Dat is inderdaad een noodgreep die je kunt doen, maar is niet ideaal aangezien je daarmee ook de hoeveelheid nieuw warm water beperkt. Er zijn wat verkeerd ontworpen vloerverwarmingverdelers op de markt (gebracht) en jij lijkt er een te hebben. Ik kom hier binnenkort nog op terug in een video.
De temperatuurgeregelde kraan voorkomt toch dat er erg warm water zou kunnen teruggepompt worden naar de ketel? Ze regelt bewust de inlaat tot een lagere watertemperatuur in het circuit...
Waar haalt die kraan het koude water vandaan om de temperatuur te laten dalen? Besef dat een thermostaatkraan in de badkamer een warm- en een koudwaterleiding heeft om dat voor elkaar te krijgen. Met alleen een warmwaterleiding kun je geen kouder water maken. Daarom wordt hier het koude retourwater gebruikt om mee te mengen. De thermostaatkraan zit verder altijd op de aanvoerleiding.
2 hulpvragen: in deze video zeg je dat bij een warmtepomp er geen circulatiepomp aanwezig hoeft te zijn bij de vloerverwarming met als argument dat de temperatuur van het aangevoerde water al goed is (rond de 30 graden). Maar (ik ben een leek) ik heb een woning met beneden vloerverwarming (HOH 10cm en HOH 5cm bij de gevels) en radiatoren boven. De totale oppervlakte is 100m2 vloerverwarming, verdeeld over 2 vloerverwarmingsunits; kan de warmtepomp samen met de cv ketel pomp al die leidingen wel voorzien van voldoende doorstroming zonder de circulatiepomp van de vloerverwarming, is er niet teveel weerstand? En zoja hoe los je dat op? de pompsnelheid van de cv ketel verhogen??. Een ander iets is als de CV moet bijspringen of het moet overnemen dan wordt de temperatuur van het cv water verhoogd naar bv 50 graden dat wil ik niet 1 op1 de vloer inpompen.....hoe wordt dat opgelost.
@@jannijenhuis5422 Dat rekenen ze uit en als de pomp in de warmtepomp vermogen tekort komt dan wordt er elders een pomp bijgeplaatst. Maar meestal is dat niet nodig, de pomp in de warmtepomp is vaak goed gedimensioneerd. Wat betreft het bijspringen van de CV ketel, dat kun je simpel oplossen door de aanvoertemperatuur te verlagen naar 40 graden. Mochten je radiatoren dan niet meer voldoende convectie genereren dan kun je ofwel radiatorventilatoren plaatsen (SpeedComfort enz) of kiezen voor grotere en/of dikkere radiatoren.
Ik heb recent een warmtepomp laten installeren en de CV ketel laten verwijderen. De verdeler van de vloerverwarming is niet vervangen. Bij koud weer wordt de kamer niet warmer dan 18 graden. Is de oorzaak dat de verdeler vervangen had moeten worden door een laag temperatuur systeem?
Goed uitgelegd. Maar haal je open en gesloten verdeler niet door elkaar? Volgens mij is een gesloten verdeler met pomp (mengen), en een open verdeler zonder pomp (niet mengen)?
Nee, precies andersom, om de reden die ik aanhaal in de video. Die twee worden vaak door elkaar gehaald. Goed: warmerhuis.nl/vloerverwarming-verdelers#welke_soorten_vloerverwarming_verdelers_zijn_er Fout: www.vloerverwarmingzelfleggen.nl/open-of-gesloten-verdeler-vloerverwarming/
@@KetelKletsDan worden die 2 wel héél vaak door elkaar gehaald. Als je op google afbeeldingen zoekt naar een open verdeler krijg je alleen verdelers zonder pomp te zien. Zoek je gesloten verdelers krijg je alleen meng verdelers met pomp te zien? Alle installateurs die ik ken halen het dan ook door elkaar... Ook chatGPT zegt dat een open verdeler eentje zonder pomp is.
@@Lucas-kb7kx ChatGPT zegt ook dat een gebroken spiegel 7 jaar ongeluk brengt (omdat dat het meest op internet te vinden is). Ik zie overigens genoeg webshops die het wel onder de juiste naam verkopen en sommigen noemen het gewoon 'verdeler' waarschijnlijk vanwege deze onduidelijkheid. Hetzelfde zie je bij MC4 stekkers voor zonnepanelen, daar halen mensen de male en female stekkers ook constant door elkaar.
@@KetelKletsof het een open of gesloten verdeler hangt toch af of je VV circuit in open verbinding staat met je CV circuit of dat het VV circuit gesloten is ten opzichte van je CV circuit? Hydraulisch actief vs Hydraulisch neutraal?
Ik heb recent een warmtepomp gekocht. Tot die tijd had ik een CV, dus een hoge temperatuur systeem. In koude periodes werd de kamertemperatuur max. 18 graden. Na lang zoeken vond dat een mogelijke oorzaak is dat de bestaande HWT niet is vervangen door een LT verdeler. Kan dit kloppen?
Ik heb alleen vloerverwarming in mijn huis en de vloerberwarmingverdelers hehben geen pomp. Dit alles is rechtstreeks aangesloten aan de CV waar ik de aanvoer limiteer tot max 35 graden. Is dit dan ook relevant voor mij? Ik merk wel veel pendel gedrag/gas verbruik. Mijn cv kan helaas niet minder leveren dan 30 graden.
Je zou in dat geval kunnen spelen met de debietkranen van je vloerverwarmingsgroepen, wellicht kan daar meer flow gehaald worden zodat het pendelen stopt? En vergeet ook niet om het vermogen van je ketel flink te verlagen. Zelf forceer ik mijn ketel in de laagste stand die hij aan kan (5,7kW) met een aanvoertemperatuur van 40 graden. Hier pendelt de ketel nooit.
Je moet het vermogen van je ketel terugzetten. Wellicht staat dat nog op een 20KW of zo. Die kan makkelijk naar 8-12kW en dan is je pendelgedrag ook weg. Je aanvoertemperatuur kan je op die 35 graden laten staan.
@@jankees4037 een beetje gemiddelde vloer en dan 30 graden cv-temperatuur is al ongeveer 6-7Kw denk ik hoor. Als de ketel zelf niet lager kan, dan is dat pech. De ondergrens kan misschien wel omlaag, als deze standaard daar niet kan komen.
Echter zit ik al ruim een week in een koude woning. Men kan bij bij de fout nog niet traceren. Cv ketel geeft geen foutmelding en warmt in de badkamer wel een radiator . Echter het verdeelblok met ong 10 of 12 aansluitpunten stuurt geen warmwater naar de vloerdelen in de woning. Cv is goed. Wil wel maar slaat steeds weer af. Dit blontje is ten einde raad. Ben oud en verlang naar de oude houtkachel. Advies s.v.p
Controleer of de pomp wel draait. Doe je eenvoudig door een schroevendraaier tegen de grote schroef in het midden van de pomp aan te drukken en je oor tegen het handvat aan te duwen: je moet dan de pomp duidelijk horen draaien. Draait de pomp niet, dan is dat het probleem.
@@KetelKlets Ik hoor licht geruis als ik met de schroevendraaier op de pompschroef zet en met oor er tegen aan. Maar dat is denk geruis van het water…….Er zitten 2 ronde klokjes die wijzen 40 graden en 42 graden aan en daar vlak boven zit een kleinwit regelding die op 50 staat, is een vaste draaiknop die geblokt zit.
Als een nazaat van een middelgroot CV- installatie bedrijf in de familie heb ik jaren lang de meet en regeltechniek ondersteund. Ik zie nog steeds manieren besproken worden die zeer amateuristisch overkomen bij het inzetten van een Vloerverwarming installatie in combinatie met radiatoren en nu de warmtepomp oplossingen. Er is eigenlijk maar 1 juiste manier van aansluiten maar om de hogere kosten niet voor wordt gekozen door de ex. loodgieters die zich tegenwoordig ook allemaal CV-bedrijf noemen. Zorg voor water technisch gescheiden installatie van de CV-kant en de laagtemperatuur kant door het inzetten van een warmtewisselaar. Hierdoor is het onmogelijk om fouten te maken m.b.t. het CV-circuit en te warm of te koud aanvoer water. Beide installaties kunnen regeltechnisch onafhankelijk geregeld worden en het circuit van de vloerverwarming met eigen pomp wordt ook op maximaal ~40graden gehouden waarin later ook de warmtepomp (zonder eigenpomp) wordt opgenomen die dan zijn warmte via de warmtewisselaar ook aan de radiatoren reverse zal afstaan. En bij de hybride oplossing zal een kleine CV-ketel voldoende zijn om bij te springen in het radiator circuit. Verder zal bij verouderde VV-buizen de stalen ketel en radiatoren minder last vertonen van corrosie door zuurstof opname in de leidingen. Regeltechnisch krijgt men dan een hoog comfort wat ook op de buitentemperatuur kan worden aangestuurd per zone. De oude VV-verdelers werken hier ook prima mee en bij de nieuw installatie kies je dan voor LT-verdelers.
Een pompschakelaar word ten alle tijden afgeraden, omdat de kalk in het water op de pomp kan gaan aanslaan zodra de pomp te lang stil heeft gestaan. Dit staat ook in de handleiding van de vloerverwarmingsverdeler, en dan vervalt zelfs de garantie
Onzin. Een goede pompschakelaar laat elke 2 weken de pomp 1 minuut draaien om te voorkomen dat de waaier vast gaat zitten. Dit werkt bij mij al jaren zonder problemen. Het niet plaatsen van een pompschakelaar is echt dom: van de onnodige stroomkosten kun je elke 2 jaar een nieuwe pomp kopen.
Hallo ketel klets, ik zie op de verkeerd aangesloten unit ook een oranje kastje zitten, is dit niet een driewegklem, die langzaam kan "schakelen" tussen CV water of Retour water?
het zelfde geld ook zon beetje met oude radiator verwarming waar de uitgang direct onder de in gang zet dan loopt het warme water ook bijna direct terug naar de cv. de retour moet onder aan aan de andere kant voor de optimale verwarming.
Niet direct, ik heb ook radiatoren die de aanvoer en retour aan dezelfde kant hebben zitten. Als je radiator niet egaal warm wordt, kijk dan of deze ontlucht moet worden en knijp het voetventiel (of de dynamische kraan als deze aanwezig is) zodat het water minder snel door de radiator stroomt. Dan wordt deze netjes egaal warm.
Ik heb een open verdeler die ik kan sluiten met een inbus aan de zijkant. Deze heb ik voor 95% gesloten, de vloerverwarmingpomp nog in werking en de CV installatie op max 40 graden. Mocht de thermostaatknop de aanvoer knijpen, dan is er geen 'vacuüm', en toch kan ik op lage temperatuur het huis verwarmen. Waarom zou ik water in de ketel opstoken tot 60 graden om het vervolgens af te koelen in de mengverdeler?! En: toekomstbestendig:)
Omdat radiatoren zonder radiatorventilatoren weinig convectie genereren bij aanvoertemperaturen onder de 60 graden. Als je geen radiatoren hebt, dan heb je helemaal gelijk. Ik heb beide en heb gekozen voor radiatorventilatoren zodat ik met 40 graden aanvoer zowel de vloer als mijn radiatoren van voldoende vermogen voorzie (radiatorventilatoren boosten het vermogen van de radiator met ongeveer 25%).
@@KetelKlets hier idem. Zelfs nog wat meer: ik heb een warmtepompboiler (wel eens vaker vermeld geloof ik, maar even voor de nieuwe lezers), met daaraan een oude warmtewisselaar+pompje extra aan vast geknoopt. Het pompje gaat uit als het vat onder de 48 graden wordt en het vat wordt door de warmtepompboiler opgewarmd tot 60 graden. Vloerverwarmingspomp zuigt het warme water (30 gr) van de extra warmtewisselaar door de vloer en dan terug (20gr) naar de warmtewisselaar. Daar kan het dus zo'n 10-12 graden warmte weer ophalen en de warmtepompboiler heeft nét genoeg kracht om tot eind november de vloer op deze manier warm te houden. De verklaring voor die 48 graden: daaronder heb je geen comfortabel douchewater meer en vanaf die temperatuur begint legionella ook weer te 'groeien'. Veiligheidshalve schakelt die extra pomp zichzelf 1 dag van de week een gehele dag uit om het vat die dag op 60 gr te houden.
begin dit jaar een warmtepomp laten installeren ter vervanging gas ketel. aanwezige vloerverwarmingverdeler is niet vervangen. bovenverdieping vloerverwarming laten installeren die dus op aparte dichte verdeler zit. mijn vraag is dan ook: had de bestaande verdeler niet vervangen moeten worden?
Als je een all-electric warmtepomp hebt genomen wel. Vraag de installateur waarom dat niet is gedaan, wellicht is er een goede reden voor in jouw systeem.
is inderdaad een all-electric systeem. heb nu zo mijn twijfels over de deskundigheid van de ontwerper van de installatie. zitten meer in mijn ogen vreemde constructies in het systeem dat ook niet eenvoudig is maar toch. 2 verdelers gesloten type voor de vloerverwarming die nieuw is aangelegd en dus 1 bestaande verder open type@@KetelKlets
Gekke vraag misschien, maar wij zijn opzoek naar dezelfde bakstenen als ons bestaande huis/schuur. Ik zie in jouw schuur dezelfde stenen meen ik te zien (kleur), weet je toevallig welke stenen dit zijn?
Mooie video..! Die van mij zit dus verkeerd. Dit vermoeden had ik al ff door logisch te denken, maar dit is de bevestiging. Alleen de vraag wat is de draairichting van je pomp. Die van mij is met de klok mee.
Afhankelijk daarvan komen de leidingen op het voorste of het achterste blok te zitten. Ze moeten dus *niet* aan de kant zitten waar de pomp naartoe pompt (perszijdig). Een goede installateur zal dat kunnen bepalen.
meestal zijn op de pompbehuizing pijltjes zichtbaar die de flowrichting aangeven. Mij mijn Grondfos pomp waren de pijltjes alleen zichtbaar met een felle zaklamp en een spiegel
Waarom een mengverdeler gebruiken wanneer het CV water al de juiste temperatuur heeft? In dat geval is voormengen verspilling van energie. Of is het een warmtewisselaar?
@@KetelKlets Ik heb een "therminon vloerverwarmingsunit composiet ltv" daar zit een inregelventiel aan de zijkant waar je met inbus kunt instellen hoe veel water die moet mengen. Maar wat raad jij daarbij dan aan?
Zonder die voeler doet de thermostaatknop niks en loop je kans dat er te heet CV water je vloer in stroomt. Kunnen de leidingen niet goed tegen en je hebt kans dat de vloer gaat werken/scheuren, afhankelijk van het soort vloer dat je hebt.
Hallo, bij het vervangen van mijn oude circulatie pomp kwam ik bij de voorbereiding ook deze video tegen. Nu heb ik sterk het vermoeden dat het bij dit huis dus ook foutief is aangesloten. Kan ik misschien een foto of video delen zodat iemand met verstand van zaken er zijn mening over kan geven? En hoe doe ik dat? Alvast bedankt.
Beste ik krijg mijn vloerverwarming niet aan… ketel spring telkens op 65 en op andere display 1 Ik heb lucht eruit gehaald maar lijkt dat er mog lucht in zit… hoe krijg ik dit gefixt
@ketelklets Binnenkort krijg ik een hybride warmtepomp , dus nog met cv ketel. Moet de pomp van de vloerverwarming dan echt weg? Mijn monteur heeft hier niets over vermeld in de offerte.
Beste, ik heb nog een vraag over mijn verdelers van de vloerverwarming. Er is bij ons recent een wp (llucht-water) geplaatst alleen is er niets aangepast bij de verdelers van de vloerverwarming. Er zit nu op elke verdeler nog een circulatiepomp.... ook qua instellingen zijn de verdelers hetzelfde gebleven als in de oude situatie met de cv.. moeten deze verdelers sowieso vervangen worden? Of is een kleine aanpassing voldoende? ik zie uw reactie graag tegemoet.
Bij een hybride warmtepomp kan het blijven zoals het is vanwege de aanwezigheid van de bestaande CV ketel. Bij all-electric verwisselen ze hem meestal met een gesloten variant zonder pomp.
Waarom water naar 60/70 graden opwarmen om het daarna te versnijden naar 35 graden. Laat de ketel meteen water tot 35 graden (kost een pak minder gas) opwarmen en gooi de thermostaatkraan bij het oud ijzer. De meeste CV ketels hebben tegenwoordig een intelligentere sturing en kunnen een verschil maken tussen water voor radiatoren en of vloerverwarming of tapwater. Je krijgt dan wel twee verschillende pompen (1 voor radiatoren en 1 voor vloerverwarming) en een driewegkraan die het water versnijdt indien dit te warm is voor vloerverwarming. Enig puntje is wel dat jouw kamerthermostaat een onderscheid moet kunnen maken tussen gewenste kamertemperatuur met vloerverwarming en gewenste temperatuur voor radiatorverwarming. Vaillant heeft zulke systemen met complete pompunit en warmtewisselaar.
Ik heb gemerkt dat de pomp van mijn vloerverwarming (die permanent aanstond) het water in de rest van het systeem met 34 liter per uur rondpompt (gemeten bij de ketel/hybride WP). Kan dit ook duiden op een dergelijk verkeerd aangesloten verdeler? Ik heb verder niks gemerkt van de symptomen die je hier genoemd heb (aanvoer-retour temp, vloer temp).
je kan hem toch altijd beter aansluiten als hoe je een warmtepomp aansluit? en dan de max cv temperatuur instellen op bijvoorbeeld 40graden en het vermogen van de ketel op laag zetten dan is het rendement nog hoger omdat de ketel geen 80graden hoeft aan te voeren? werkt natuurlijk alleen als je alles in de vloerverwarming hebt
Dat klopt, maar één overijverige CV-monteur die de aanvoertemperatuur weer op 80 graden zet en je hele vloer begint te werken en te scheuren (met een beetje pech). Een warmtepomp kán die temperatuur niet eens halen, dan kan een gesloten verdeler zonder problemen worden geplaatst.
@@SolAce-nw2hf Moeiteloos met opoffering van de COP. Leuk dat ze het kunnen, maar voor een fractie van de prijs kun je dan net zo goed een elektrische CV ketel plaatsen; dat beetje verschil in de COP-waarde is de grote investering in de warmtepomp niet meer waard in dat geval.
@@KetelKlets Dat ze het kunnen betekent niet dat ze het gaan doen. Vooral de Vaillant is super goed in weercompensatie en haalt een keurige SCOP. Die 75 graden is wel handig voor de periodieke legionella run van je SWW vat. Die kan deze serie helemaal zonder hulpspiraal. Maar wat ik bedoelde is dat je dus wel op moet letten met vloerverwarming. Verkeerd ingesteld kan je zo een ratelbandvloertje krijgen.
@@SolAce-nw2hf 60 graden is voldoende voor een legionella schoning in een boilervat. 55 graden ook, als die temperatuur enkele uren gehandhaafd blijft. Dat is het grote voordeel van een boilervat versus een doorstroomtoestel waar het in enkele seconden moet gebeuren, vandaar de hogere temperaturen daar.
Op je vraag waarom de installateur het zo heeft aangesloten, omdat het zo op de installatie instructie staat aangeven, kan je een exemplaar daarvan toesturen...
@@business-synthesis Ik kom er in een losse video nog op terug, maar die verdeler lijkt simpelweg verkeerd ontworpen (niet hydraulisch neutraal). Verklaart wel waarom het op zoveel plekken fout is aangelegd.
@@Christiaanammeraal Zij hebben je een foutief ontworpen product verkocht. Je mag van een gespecialiseerd bedrijf verwachten dat ze begrijpen wat ze verkopen.
Vraagje - bij ons is recent ook een pomp bij de vloerverwarming geplaatst, om ervoor te zorgen dat de op CV hogere temperatuur kan draaien. Het vreemde is nu, dat als de pomp aanstaat, er op een andere plek in het huis water door de radiatoren stroomt. Om te checken of het echt die nieuwe pomp is heb ik de stekker uit de CV gehaald, en het blijft doorgaan. Is dit ook verkeerd aangesloten?
@@Dhrpedro Een bypass is weer een ander pijnpunt in menig installatie, zeker als die te 'soft' staat ingesteld: th-cam.com/video/jJ_WfTBlaIU/w-d-xo.html
Er mist iets in deze (zeer informatieve) clip. Er bestaat ook een "derde" soort verdeler. Hier in huis hangen 2 verdelers met pomp. Echter, daar gaat geen milliliter water door de pomp van koud naar warm. De verdelers hebben een klepje dat je kan afstellen, daarmee kan je de bijmenging van koud naar warm wel of niet toestaan. De verdeler werkt dus uitstekend met koud (in mijn geval 30 graden) aanvoer water. Misschien is dat een leuke toevoeging voor een volgende video.
Ik heb ook zo'n vloerverwarmingsverdeler waarvan je het bijmengen van het retour kan instellen. Echter als ik het bijmengen van de retour helemaal dicht zet krijg je een suizend geluid in de CV leidingen.(komt waarschijnlijk doordat de pomp van de vloerverwarming te hard aanzuigd?) Dit geluid gaat dan weer weg als er voldoende radiatoren elders in het huis open staan. Ik heb nu de goede balans gevonden om het bijmengen van retour water in de vloerverwarmingsverdeler dit te zetten zonder suizend geluid. De aanvoer temperatuur van mijn CV staat op 35 graden. Als je het bijmengen van de retour dicht zet in je vloerverwarmingsverdeler is het misschien beter om de pomp bij de vloerverwarmingsverdeler te verwijderen?
Het is toch niet zo dat een vloer verdeler aangesloten op een warmtepomp nooit een pomp zou hoeven te hebben. Ik heb een Robot Hybride verdeler en los van de thermostaat zit er ook een pomp op die elektrisch aangestuurd wordt afhankelijk van de aanvoertemperatuur. Als de ketel inschakelt, dan kan de pomp mengen maar in ieder geval zorgen voor genoeg flow (ik heb te lange leidingen in de vloer liggen met te weinig groepen).
Als de aanvoertenperatuur veilig is voor de vloer is voormengen met een pomp niks anders dan energieverspilling. Als het qua druk of pompvermogen niet uit kan, dan is het een ander verhaal.
Dan heb je ook geen vloerverwarming meer. Als de woning dat al bij de bouw had, dan is het maar de vraag of de radiatoren alleen wel voldoende vermogen hebben om de ruimte op te warmen. Als er al radiatoren zijn, veel huizen hebben alleen vloerverwarming.
Het is allemaal makkelijk te zien zegt de beste man in video maar ala ik een foto van mijn mengverdeler Stuurt zegt hij dat hij het van foto niet kan beoordelen en ik een installation moet inhuren. Dus je hebt niets aan deze video.
Jouw probleem is niet mijn probleem. Je mag me alles vragen, maar zo gauw je een antwoord gaat eisen dan zijn we snel klaar. Ik maak video's om kennis te delen, niet om ieders probleem op te lossen, dat mag je zelf doen.
Ow ow ow Ketelklets, Ik ben met een reden al geruime tijd geen abonnee meer op jouw kanaal. Per toeval passeerde jij weer de revue. Ik was toch benieuwd of je tegenwoordig geen klets meer uitkraamt, waardoor ik dit filmpje heb bekeken. Jij begrijpt er blijkbaar echt geen zak van. Heb je nu eindelijk eens een vloerverwarming-set die uitgevoerd is als een ISSO-publicatie 44, warmtegebruikersmodule 5 (WGM-5), dan fik jij deze helemaal af. Deze is helemaal niet Neutraal, zoals jij stelt. Via de thermostatische regelafsluiter injecteer je juist warmte in de vloerverwarming-verdeler. Vanwege de constante aard van het waterdebiet door de vloerverwarmingsgroepen is dit de beste hydraulische schakeling die je kunt hebben. Bij ISSO-44 WGM-5 is voormenging mogelijk (de soep wordt daarbij niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt) Om dit perfect te kunnen laten functioneren dient de warmtetoevoer afgestemd te worden op het ingeregelde waterdebiet door de vloerverwarmingsstrengen tezamen. Het alternatief die jij noemt is een gescheiden (gesloten) verdeler/verzamelaar, zonder groepspomp. (Actieve distributie [middels ketelpomp], met daarachter je twee vloerverwarmingsstrengen [ISSO-44 WGM6]) Het aanpassen van de huidige verdeler naar jouw gewenste verdeler leidt echter tot een onnodige verspilling van elektrische energie. Ook wijzig jij de autoriteit van de reeds aanwezige thermostatische mengkraan negatief, waardoor het regelen van de mengtemperatuur negatief beïnvloed wordt. Sorry, dat laatste (mengtemperatuur) wil jij al onmogelijk maken met jouw aanpassing, terwijl de thermostatische mengkraan daar wel op regelt. Wanneer je de thermostatische mengkraan wel wil blijven behouden, dan zal het heel koud worden in de aangesloten vertrekken wanneer er een keer wat warmer water geleverd wordt dan de temperatuur waar de thermostatische mengkraan op regelt (stilstaand water is nu eenmaal lastig te meten voor het regelen van processen) Overigens is de vloerverwarmingsset in jouw voorbeeld (van John) niet dezelfde. Dit was echter wel een verkeerde hydraulische schakeling (niet gedefinieerd in ISSO-publicatie 44) Gratis advies voor jou: Verdiep je eens in de werkelijke materie alvorens jij jouw abonnees gaat lastigvallen met deze pure onwaarheden. Gratis advies voor jouw abonnees: Wanneer je echt wil besparen op energieverbruik: Draai het advies van …..klets 180° om.
Blijf weg van dit kanaal als de content je niet aanstaat. Daarbij is de keuze voor een gesloten verdeler letterlijk het advies van elke warmtepompinstallatateur (en zelfs leverancier) die ik hier over de vloer heb gehad. Werken met actieve zones kan ook (zoals benoemd in de video) maar staat volledig los van het mengen, wat bij een lage aanvoertenperatuur niet meer hoeft. En leer communiceren, je praat half chinees voor me, laat staan voor de leek. Je maakt er echt geen indruk mee hoor, mensen negeren je dan gewoon.
@@KetelKlets Hieruit blijkt waarschijnlijk dat jij je niet verder wilt verdiepen in de werkelijke materie. Jammer voor jou, maar vooral voor jouw trouwe volgers die jou blind vertrouwen op jouw blauwe ogen. Zie het als opbouwende kritiek, maar dat is jouw keuze. Ook jij blijkt jammer genoeg blindelings te vertrouwen op alle leveranciers die jij op de koffie hebt gehad. (zo ook dat filmpje van jou over de loze ruimte in je koelkast of vriezer opvullen met flessen water omdat Vattenfall dat adviseerde..... Het belangrijkste advies die jij hierin maakte was echter wel: dat men moet zorgen dat de deurrubbers in goede conditie blijven en dat was een uitstekend advies!) Zo krijg ik zelf ook allerlei leveranciers van bijvoorbeeld ketels, warmtepompen en zelfs adiabatische luchtbevochtigers (met hun enthalpie-regelingen) over de vloer, die allen pretenderen oplossingen voor problemen te hebben en trachten daarvoor allerlei oplossingen voor te te kunnen verkopen. (en dan heb ik het niet over de eenvoudige huis, tuin en keuken installaties voor jouw publiek [maar wie het kleine niet eert, die is het grote gewend]}) Het lijkt allemaal op verdienmodellen te baseren die allen geen hout snijden omdat zij zich baseren op pleisteroplossingen en niet op bronoplossingen, waardoor de problemen niet opgelost worden, maar er door hen wel goed aan verdient wordt. Wanneer ook jij je meer verdiept in deze verschillende materie, dan prik ook jij hier zo doorheen. De vraag rest dan nog of jij zelf wel met gedegen oplossingen kan komen. Ik denk dat jij dit zelf wel kan. Zelf heb ik ook bepaalde dingen ontwikkeld waarmee grote besparingen mogelijk zijn met installaties (minder gas-, elektra en/of waterverbruik), maar maak ik daarnaast ook dankbaar gebruik van dingen die reeds door anderen bedacht zijn (best practices) Mijn excuses voor mijn ongenuanceerdheid. Ik begrijp inmiddels echt wel dat jij dit kanaal runt vanuit jouw beste bedoelingen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat jij je (nu jij je hier aan waagt) beter zou moeten verdiepen in de werkelijke materie, voordat jij jouw volgers gaat adviseren. Nogmaals sorry! Ik hoop alleen dat wat nu bij jou als half Chinees overkomt, kunt vertalen naar zuiver Nederlands (en daar is echter wel wat meer verdieping in de werkelijke materie voor nodig) Hopelijk wil jij deze moeite nemen? Alvast dank daarvoor! Succes met je kanaal! Keep on the good works! (dat meen ik echt)
Ik heb recent een warmtepomp laten installeren en de CV ketel laten verwijderen. De verdeler van de vloerverwarming is niet vervangen. Bij koud weer wordt de kamer niet warmer dan 18 graden. Is de oorzaak dat de verdeler vervangen had moeten worden door een laag temperatuur systeem?
Simpele controle voor iedereen die denkt dat het bij hen foutief zit aangesloten: kijk of de retourleiding vrijwel dezelfde temperatuur heeft als de aanvoerleiding. Als dat zo is, dan is de kans aanwezig dat jouw vloerverwarming verkeerd zit aangesloten.
Een zeer suggestieve opmerking omdat juist de bypass regelaar(s) ingeregeld dienen te worden bij een goed gedimensioneerde installatie. Hierdoor kan de max temp nooit boven 50C (ook met max beveiliging) komen en wordt er op de juiste wijze warm en retour water gemend op de invoer. Dat is het gehele principe van WTH en de overige fabrikanten. Al het andere zijn spook verhalen aangezwengeld door de amateur Visser. Verder ben ik er achter gekomen dat sommige monteurs de pomp in de VVW verkeerd heeft gemonteerd (let op pijl pomphuis) waarbij inderdaad ook de retourleiding warm wordt en er weinig tot niets in de aanvoer wordt gezogen omdat er verkeerd wordt gemengd.
@@willemnipius1964 Wat is WTH?
@@KetelKlets WTH is in NL en de Benelux één van de grootste bedrijven voor de ontwikkeling van VVW systemen zij bestaan al 50 jaar en waren de pioniers op de innovatie van regelsystemen en ontwikkelen van hun van innovatieve VVW verdelers herkenbaar aan de rode kleur. Alle grote projecten / kantoren zijn met hun systemen uitgevoerd naast de levering voor consumenten en lokale installateurs.
Hoe kun je hier nou te heet retourwater krijgen? De installatie begint met een thermostaatkraan. Daarachter kan het water volgens mij niet heter worden dan de ingestelde temperatuur, zeg 35 °C. Het retourwater naar de CV is dan toch maximaal maar 35 °C?
Dan om nog even terug te komen op de initiële vraag, het lijkt me niet echt goed als de CV pomp draait met deze vloerverwarming als enige verbruiker; eenmaal op temperatuur wordt de waterstroom afgeknepen door de thermostaatkraan. Ik heb er weinig ervaring mee en misschien zit ik ernaast, maar ik heb toch het gevoel dat er iets niet klopt aan je uitleg.
@@Martin7182 In dat geval moet er inderdaad een bypass aanwezig zijn, de meeste mensen kiezen liever voor een radiator die altijd open staat. Ik ga binnenkort een video maken specifiek over de vraag die je hier stelt.
Bedankt voor de informatie! Top uitgelegd!👍🏻👍🏻👍🏻
Duidelijke video. Ik heb het gelukkig nog nooit gezien, maar onbegrijpelijk dat er monteurs zijn die dit zo aansluiten..
Meeste installateurs zijn al blij dat aangesloten zit en niet ergens lekt. Betalen en weer door.
Wat een bijzonder informatief filmpje, hartelijk dank daarvoor, Rick !
Onze installatie (1990) is precies zo opgebouwd. Gastape om de leiding gedraaid en gemeten met eenvoudige infrarood meter (amazon, bedoeld voor in de keuken) en precies wat in dit filmpje wordt uitgelegd, nagenoeg geen verschil in temperatuur tussen de aan- en afvoerleiding van de vloerverwarming. Allebei ongeveer 40°C, 😪
Wat ik niet begrijp sinds de aanleg (vorige bewoners) en nu zijn misschien wel 6 of meer verschillende installateurs geweest en nog nooit heeft één van hen daar ook maar iets van gezegd.
De installatie is goed zichtbaar en te gemakkelijk te beoordelen.
Wij hebben sinds 2001 flink moeite om de verwarming stabiel en comfortabel te laten draaien. Altijd weer de vraag, wordt het lekker warm in woonkamer vandaag.
Concreet, wie moet ik inschakelen en wat zal er veranderd moeten worden?
Hartelijke groet uit Boxtel
Goede avond, Ik ben zelf installatie monteur in de utiliteit. Wat u heeft gedaan is perfect. En dit filmpje legt het ook perfect uit. Uw verdeler dient gecontroleerd te worden op de correcte werking van de theromstaatknop/radiatorkraan en of de leidingen goed zijn aangesloten. Ook dient gecontroleerd te moeten worden of deze correct waterzijdig is ingeregeld. Als dit allemaal goed is dan zul je geen problemen meer ondervinden.
Vraag bij een gecertificeerd bedrijf naar een monteur die waterzijdig kan inregelen en benoemd duidelijk uw probleem zoals omschreven in uw verhaal. Dan moet het zeker goed komen. Ze weten dan precies wat ze moeten doen.
Allereerst mooie onderwerpen die mij ook bezig houden.
👍
Bij mijn installatie van een hybride warmtepomp systeem i.c.m. met een vloerverwarming werd ook een fout gemaakt tenminste als je bij uitval van de warmte pompje huis nog wil kunnen verwarmen.
De installatie maakte in eerste instantie gebruik van de circulatie pomp van de warmtepomp welke ook niet over voldoende capaciteit had. en bij het in storing gaan van de WP zou de ketel gaan verwarmen maar niet circuleren omdat de ketel circulatiepomp werd uitgeschakeld en moet dus bij ketel verwarmen ook altijd de WP aan staan. dit noemt men een serie opstelling.
Uiteindelijk is het systeem helemaal omgebouwd naar parallel met toevoeging van een circulatie pomp met extra controller box nu komt de grap de circulatie pomp werd op continu aan gezet in plaats van op warmte vraag. Dit heb ik dan zelf maar aangepast in de installatie.
Clou van dit verhaal veel installateurs hebben het zo druk dat men geen tijd heeft zich te verdiepen in de materie dit geven ze ook gewoon toe.
Uiteindelijk zelf maar contact opgenomen met hun advies bureau.
Wij wonen sinds 2021 in ons huidige huis. En de vloerverwarming (incl verdeler) is van begin jaren 90. Ik ben sinds februari aan het uitvogelen hoe het bij ons zit, na het plaatsen van een hybride warmtepomp. Ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat de aanvoer- en retourleiding zijn verwisseld. Dus op het moment dat de warmtepomp draait voel ik de retourleiding warm worden en de aanvoer komt moeilijk op temperatuur. De verdeler die wij hebben is op dezelfde manier aangesloten zoals jij laat zien het het screenshot, maar zoals ik zei is de aanvoer en retour omgedraaid! (ik weet niet of daar een reden voor is, of dat het gewoon dubbel fout is) Toen er alleen een CV ketel hing is dat nooit iemand opgevallen, omdat die wel door stookt. Maar nu met die warmtepomp erbij begon het op te vallen dat de vloer niet goed op temperatuur komt. Althans heel langzaam en niet warm genoeg.
Kan ook zijn dat het bij de warmtepomp verkeerd om zit aangesloten.. Zou ik eerst even checken..
Warmtepomp zit sowieso helemaal goed, dat heb ik helemaal uitgezocht. Toevallig vanmorgen installateur over de vloer gehad. Alles helemaal getest. Uiteindelijk conclusie: aanvoer en retour verkeerd om aangesloten op de verdeler. We hebben het omgezet, daarna weer getest en het werkte eindelijk zoals het de bedoeling is. 😊
Ah kijk, mooi dat het opgelost is👍
Zeer helder uitgelegd!🙂👍
Er zijn 3 basis verdelers, hoge, midden en laag temperatuur. De laatste is zonder eigen pomp en alleen geschikt voor warmtepompen. De betere midden temperatuur verdeler mengt meer warmwater direct in de vloer maar gaat smoren zodra de aanvoertemperatuur te hoog wordt. Deze verdelers zijn het meest aangewezen voor een mix van vloer en radiator verwarming via hybride of all electric. Een hoge temperatuur verdeler werkt wel, maar is traag bij een midden of laagtemperatuur systeem. Er wordt maar weinig warmwater in de vloer gestuurd. Verdelers met eigen pomp moeten altijd neutraal aangesloten worden.
Mijn vloerverwarming is in 1978 geïnstalleerd op de manier als aangegeven in de video als foutieve aansluiting. Toch heeft de verwarming altijd goed gefunctioneerd, wat gebleken is met uitgebreide temperatuur metingen. Ik heb ook nooit buitensporig gasverbruik geconstateerd. De temperaturen van de aanvoer en retour hadden en hebben ook een flink verschil. Deze verdeler is een kant en klaar blok voor 8 groepen, de aansluitingen kunnen dus niet aangepast worden. Het gekoelde retourwater (ca 25-30 graden) uit de vloer wordt voor de pomp gemengd met het hete water ( ca 80 graden) waardoor het water dat de vloer in gaat ca 35-40 graden is. Een paar jaar nadat het systeem zo was geplaatst heb ik van een van de groepen de retour leiding los gemaakt van het blok en die gekoppeld op de retour leiding naar de ketel om zo een wat groter temperatuur verschil te creëren. Na diverse metingen op alle ingaande en uitgaande leidingen en wat instellingen van de kleppen werkt het systeem volledig naar wens, ik verwarm met uitsluitend deze vloerverwarming, waarbij de vloer temperatuur op ca 15 punten gemeten tussen de 22 en 26 ligt. De vloerpomp werkt alleen als de cv pomp aan is. De temperatuur van de aanvoer is een paar jaar geleden verlaagd naar 60 graden en is het laatste jaar verlaagd naar 40 graden. Nog steeds werkt het systeem goed, maar zal zeker beter werken met een nieuwe verdeler waar aansluitingen heel anders op gerangschikt zijn.
Het verdient aanbevelen om de VVW-pomp altijd te laten draaien die zorgt nl voor de juiste menging op de aanvoer van de VVW verdeler. Een vloer die tussen 22 -26 graden meet is niet goed ingeregeld omdat de vloer dezelfde temperatuur moet hebben als de omgevingstemperatuur in de kamer. Dit kan alleen worden bereikt als het juist is ingeregeld en de warmte afgifte stopt bij de ingestelde kamertemperatuur. Te hoge vloertemperatuur is niet comfortabel en geeft dikke voeten. Te kort en te snel met hoge temperatuur opwarmen geeft ook dit verschijnsel.
De vloerpomp moet alleen draaien als warm water aangevoerd wordt. Blijft de vloerpomp ook draaien als geen warm water beschikbaar is, dan wordt de vloer in rap tempo afgekoeld door het koude water. Even later moet de cv inschakelen om de verloren gegane warm weer op te vangen. Metingen van temperatuur verloop van vloer, water en lucht met daarbij het gasverbruik geven aan dat de pomp laten draaien bepaalt niet slim is. Daarom wordt De metingen zijn verricht op 6 - 8 momenten per dag en dat gedurende enkele weken.
Daarom is al vaak het advies gegeven om een pompschakelaar te plaatsen die de pomp pas schakelt als er warm water wordt aangevoerd.
@@ontworpen Ik heb zelden zo'n kul verhaal gehoord in de professionele installatie wereld. De pomp moet gewoon altijd draaien om water te mengen. Een vloer die op temperatuur is zal geen warmte meer afstaan aan de omgeving als deze dezelfde temp heeft aangenomen. Afkoelen kan alleen als het water kouder is dan 20C anders blijft alles gewoon in evenwicht. Als vloer afkoelt zal bij een juiste regeling er warmte gevraagd worden aan de installatie en hierdoor wordt de warmtepomp of CV ingeschakeld omdat het CV water afkoelt beneden de minimale ingestelde waarde. Om een stabiel vloertemperatuur te behouden dient altijd de pomp te draaien omdat deze voor de voormenging zorgt. Indien deze uitstaat en de CV levert te warm water zal dit niet gereduceerd worden en de vloer te warm worden met fluctuaties in het stookgedrag. Indien dit niet mogelijk is de verdeler (matige kwaliteit) niet goed en de installatie niet volgens specs geïnstalleerd en ingeregeld.
Meneer “specialist” kijk eens bij de verschillende rubrieken over vloerpomp schakelaars en de besparing en comfort verbetering die mogelijk is.
Goede video !
Tja, die infrarood thermometertjes kosten niet zoveel en ongeacht je type verwarming kun je er thuis veel geld mee verdienen. Iedereen zou zo'n ding in huis moeten hebben in deze tijd, al was het maar om zelf tochtige kieren en warmteverlies te kunnen meten. En je kan zelfs ook in een ouderwetse verwarming je radiatoren ermee inregelen.
Het voordeel van een pomp verdeler, is , je kan de pomp warmte gestuurd aan/uit schakelen met een aparte pomp schakelaar.
Dan draait de pomp van de cv in naloop, je vloer niet koud.
Ik heb een Pomploze Vloer Unit met regelkranen geplaatst.
Ik moet zowel ingang als retour temperatuur met I.R. Camera bekijken.
Zowel de Radiatoren in rest woning als de vloeren met vloer, sommige dubbel... dus elke Radiator of verdeler meten en bijregelen.
Ik heb zowel de vloerverwarming als Radiatoren op zelfde lage Temperatuur gezet.
Dit kan niet in elke woning maar een vloer unit met pomp + regelaars is duurdere in aanschaf en pomp is na 15~25 ook meestal stuk...
De open verdelers zijn regelbaar en de I.R. unit op Smartphone is €198,- Ex BTW...
Als je vaker vloerverwarming plaatste heb je deze al terug verdiend.
En ook gelijk bij -6C even de muren bekeken van huis wat ik wilde kopen + mijn buren!
Ik zag de te kopen woning + huidige van mezelf maar enkele na geisoleerde gaven foute lapjeskat foto.
De Glaswol inblaas had dus gaten en ze konden voor Garantie terug komen om die 11 gaten alsnog te vullen!
Ook mag de eigenaar nu tocht strippen vervangen en nieuwe rechte deuren hoeft niet...
Goede brede tochtstrippen pakken dit wel mee en ik adviseerde dubbele toch strippen te doen als ook vele Kunststof kozijnen hebben...
Wij hebben een warmtepomp voor een jaar gekregen, maar we hebben wel nog een open verdeler. Installateur kijkt eigenlijk niet naar de verdeler. Enige vraag die je krijgt is of je vloerverwarming hebt.
Neem aan dat dit geen kwaad kan, behalve hogere slijtage pomp.
Als je een volledige warmtepomp hebt moet de pomp eraf en als je een hybride warmtepomp hebt dan is de huidige verdeler goed
@@iphonevanolaf aha, hier dezelfde situatie, goed om gerust gesteld te worden
Misschien een correctie: (min.6:16) volgens mij is dit juist een gesloten verdeler: het heet aangevoerde water wordt eerst gemengd/gekoeld door het retour stromende water uit de vloer. Dit in tegenstelling tot een open verdeler (zonder pomp) waarbij het water direct vanuit de warmtebron de vloer wordt ingepompt.
@@boschgj Online worden beide termen door elkaar heen gebruikt. Ik zeg dat dit een open verdeler is omdat er gemengd wordt. Een verdeler zonder mengpomp is dus per definitie gesloten (aanvoer en retour zitten gescheiden). Maar inderdaad, deze termen worden constant door elkaar gebruikt.
@@KetelKlets Bedankt voor de snelle reactie. Verwarrend als de termen door elkaar worden gebruikt (ook omdat de gesloten verdeler in tegenstelling tot je antwoord juist meestal wordt aangeduid als open verdeler).
Kei leuk. We hebben sinds de zomer vloerverwarming en die is nog niet aangeweest.
Mss dit weekend voor het eerst vloerverwarming met een cv ketel op 40graden😊
En maandag ga ik de leiding temperatuur meten met een flir camera 😎
Ja, en als ze de gasprijs nou even op 5 euro per kub zetten, dan heb je de installatie er binnen no time weer uit.....
@@erikhaaima1083 en wat bedoel je daarmee? We hadden het ook gedaan zonder de hoge gaskosten. Het kwan nu toevallig uit dat we een uitbouw wilden plaatsen en het geld ervoor hadden.....
We zijn begonnen met isoleren en dan de bestaande situatie zo zuinig mogelijk in af te stellen. Daarmee behaalden wij al een 50% reductie in gasverbruik.....
Wij hoeven momenteel niet van het gas af omdat een full Electric installatie voor ons zich niet loont.
@@corollarijder oké
Hoe vaak gaat dit fout? 1 op de.............................ik vind je videos prachtig, zoveel dramatiek en angst.
Werkelijk geen idee. Ik maak deze video vooral voor die ene op de x die dit thuis aan de hand heeft 🙂
Beste mijnheer Ketel Klets, wat legt u het goed uit. Echetr
Hele interessante video, bedankt!
Wie weet een goede installateur in of in de buurt van Leiden die specialiseert in vloerverwarming en aansluitingen zoals in de video wordt omschreven? Bedankt!
Vertelde je net dat bij je thuis de pomp de ander richting pompt. Dus vande achter kant naar de voorkant. En dan door de vloer. Dat zou dan hier betekenen dat teheet door de vloer gaat. Ik ben grijp wat je hier technische wilt vertellen
Als de vloerverwarmingspomp niet draaid, en hij is hydraulisch neutraal aangesloten, dan vormt dit wel een bypass voor de CV.
Dan moet er nog een zoneklep tussen.
Bij mij staat de retourleiding ook in het verlengde van de uitlaatzijde van de pomp, maar de verdeler laat ook geen andere mogelijkheid van aansluiten toe. Anders zou ik de aanvoerleiding en de retourleiding moeten omwisselen, maar dan zit de afvoerleiding aan dezelfde kant als de regelkranen van de vloerverwarmingsgroepen.
In de huidige constructie - waarbij de uitlaat van de pomp dus rechtstreeks de retourleiding lijkt in te pompen - zit er ook een regelkraantje op de retourleiding, die je met een inbussleutel kunt open- en dichtdraaien. Door wat trial and error heb ik dat kraantje zo weten in te stellen dat het retourwater niet te heet wordt. Ik weet niet of het de bedoeling is om het op die manier in te regelen, maar het lijkt wel goed te werken.
Dat is inderdaad een noodgreep die je kunt doen, maar is niet ideaal aangezien je daarmee ook de hoeveelheid nieuw warm water beperkt. Er zijn wat verkeerd ontworpen vloerverwarmingverdelers op de markt (gebracht) en jij lijkt er een te hebben. Ik kom hier binnenkort nog op terug in een video.
De temperatuurgeregelde kraan voorkomt toch dat er erg warm water zou kunnen teruggepompt worden naar de ketel? Ze regelt bewust de inlaat tot een lagere watertemperatuur in het circuit...
Waar haalt die kraan het koude water vandaan om de temperatuur te laten dalen? Besef dat een thermostaatkraan in de badkamer een warm- en een koudwaterleiding heeft om dat voor elkaar te krijgen. Met alleen een warmwaterleiding kun je geen kouder water maken. Daarom wordt hier het koude retourwater gebruikt om mee te mengen. De thermostaatkraan zit verder altijd op de aanvoerleiding.
In vlaanderen noemen wij zo'n open mengverdeler een horizontale hydraulische fles.
ik heb een 3 vloerverdelers van thermrad met a labelpomp van robot.
de leidingen zitten naast mekaar is dat een gesloten of een open systeem
2 hulpvragen: in deze video zeg je dat bij een warmtepomp er geen circulatiepomp aanwezig hoeft te zijn bij de vloerverwarming met als argument dat de temperatuur van het aangevoerde water al goed is (rond de 30 graden). Maar (ik ben een leek) ik heb een woning met beneden vloerverwarming (HOH 10cm en HOH 5cm bij de gevels) en radiatoren boven. De totale oppervlakte is 100m2 vloerverwarming, verdeeld over 2 vloerverwarmingsunits; kan de warmtepomp samen met de cv ketel pomp al die leidingen wel voorzien van voldoende doorstroming zonder de circulatiepomp van de vloerverwarming, is er niet teveel weerstand? En zoja hoe los je dat op? de pompsnelheid van de cv ketel verhogen??.
Een ander iets is als de CV moet bijspringen of het moet overnemen dan wordt de temperatuur van het cv water verhoogd naar bv 50 graden dat wil ik niet 1 op1 de vloer inpompen.....hoe wordt dat opgelost.
@@jannijenhuis5422 Dat rekenen ze uit en als de pomp in de warmtepomp vermogen tekort komt dan wordt er elders een pomp bijgeplaatst. Maar meestal is dat niet nodig, de pomp in de warmtepomp is vaak goed gedimensioneerd.
Wat betreft het bijspringen van de CV ketel, dat kun je simpel oplossen door de aanvoertemperatuur te verlagen naar 40 graden. Mochten je radiatoren dan niet meer voldoende convectie genereren dan kun je ofwel radiatorventilatoren plaatsen (SpeedComfort enz) of kiezen voor grotere en/of dikkere radiatoren.
Ik heb recent een warmtepomp laten installeren en de CV ketel laten verwijderen. De verdeler van de vloerverwarming is niet vervangen. Bij koud weer wordt de kamer niet warmer dan 18 graden. Is de oorzaak dat de verdeler vervangen had moeten worden door een laag temperatuur systeem?
Goed uitgelegd. Maar haal je open en gesloten verdeler niet door elkaar? Volgens mij is een gesloten verdeler met pomp (mengen), en een open verdeler zonder pomp (niet mengen)?
Nee, precies andersom, om de reden die ik aanhaal in de video. Die twee worden vaak door elkaar gehaald.
Goed: warmerhuis.nl/vloerverwarming-verdelers#welke_soorten_vloerverwarming_verdelers_zijn_er
Fout: www.vloerverwarmingzelfleggen.nl/open-of-gesloten-verdeler-vloerverwarming/
@@KetelKletsDan worden die 2 wel héél vaak door elkaar gehaald. Als je op google afbeeldingen zoekt naar een open verdeler krijg je alleen verdelers zonder pomp te zien. Zoek je gesloten verdelers krijg je alleen meng verdelers met pomp te zien? Alle installateurs die ik ken halen het dan ook door elkaar...
Ook chatGPT zegt dat een open verdeler eentje zonder pomp is.
@@Lucas-kb7kx ChatGPT zegt ook dat een gebroken spiegel 7 jaar ongeluk brengt (omdat dat het meest op internet te vinden is).
Ik zie overigens genoeg webshops die het wel onder de juiste naam verkopen en sommigen noemen het gewoon 'verdeler' waarschijnlijk vanwege deze onduidelijkheid. Hetzelfde zie je bij MC4 stekkers voor zonnepanelen, daar halen mensen de male en female stekkers ook constant door elkaar.
@@KetelKlets Oke, nooit geweten. Dan noem ik het in het vervolg dan maar mengverdeler en geen mengverdeler om verwarring te voorkomen.
@@KetelKletsof het een open of gesloten verdeler hangt toch af of je VV circuit in open verbinding staat met je CV circuit of dat het VV circuit gesloten is ten opzichte van je CV circuit? Hydraulisch actief vs Hydraulisch neutraal?
Ik heb recent een warmtepomp gekocht. Tot die tijd had ik een CV, dus een hoge temperatuur systeem. In koude periodes werd de kamertemperatuur max. 18 graden. Na lang zoeken vond dat een mogelijke oorzaak is dat de bestaande HWT niet is vervangen door een LT verdeler. Kan dit kloppen?
Ik heb alleen vloerverwarming in mijn huis en de vloerberwarmingverdelers hehben geen pomp. Dit alles is rechtstreeks aangesloten aan de CV waar ik de aanvoer limiteer tot max 35 graden. Is dit dan ook relevant voor mij? Ik merk wel veel pendel gedrag/gas verbruik. Mijn cv kan helaas niet minder leveren dan 30 graden.
Je zou in dat geval kunnen spelen met de debietkranen van je vloerverwarmingsgroepen, wellicht kan daar meer flow gehaald worden zodat het pendelen stopt? En vergeet ook niet om het vermogen van je ketel flink te verlagen. Zelf forceer ik mijn ketel in de laagste stand die hij aan kan (5,7kW) met een aanvoertemperatuur van 40 graden. Hier pendelt de ketel nooit.
Je moet het vermogen van je ketel terugzetten. Wellicht staat dat nog op een 20KW of zo. Die kan makkelijk naar 8-12kW en dan is je pendelgedrag ook weg. Je aanvoertemperatuur kan je op die 35 graden laten staan.
@@jankees4037 een beetje gemiddelde vloer en dan 30 graden cv-temperatuur is al ongeveer 6-7Kw denk ik hoor. Als de ketel zelf niet lager kan, dan is dat pech. De ondergrens kan misschien wel omlaag, als deze standaard daar niet kan komen.
En als je een modulerende pomp hebt, deze op 100% zetten
Echter zit ik al ruim een week in een koude woning. Men kan bij bij de fout nog niet traceren. Cv ketel geeft geen foutmelding en warmt in de badkamer wel een radiator . Echter het verdeelblok met ong 10 of 12 aansluitpunten stuurt geen warmwater naar de vloerdelen in de woning. Cv is goed. Wil wel maar slaat steeds weer af. Dit blontje is ten einde raad. Ben oud en verlang naar de oude houtkachel. Advies s.v.p
Controleer of de pomp wel draait. Doe je eenvoudig door een schroevendraaier tegen de grote schroef in het midden van de pomp aan te drukken en je oor tegen het handvat aan te duwen: je moet dan de pomp duidelijk horen draaien. Draait de pomp niet, dan is dat het probleem.
@@KetelKlets Ik hoor licht geruis als ik met de schroevendraaier op de pompschroef zet en met oor er tegen aan. Maar dat is denk geruis van het water…….Er zitten 2 ronde klokjes die wijzen 40 graden en 42 graden aan en daar vlak boven zit een kleinwit regelding die op 50 staat, is een vaste draaiknop die geblokt zit.
@@kylianrb7283 Dan zou ik er een installateur naar laten kijken, op afstand is het heel moeilijk om de oorzaak te vinden.
Als een nazaat van een middelgroot CV- installatie bedrijf in de familie heb ik jaren lang de meet en regeltechniek ondersteund. Ik zie nog steeds manieren besproken worden die zeer amateuristisch overkomen bij het inzetten van een Vloerverwarming installatie in combinatie met radiatoren en nu de warmtepomp oplossingen. Er is eigenlijk maar 1 juiste manier van aansluiten maar om de hogere kosten niet voor wordt gekozen door de ex. loodgieters die zich tegenwoordig ook allemaal CV-bedrijf noemen. Zorg voor water technisch gescheiden installatie van de CV-kant en de laagtemperatuur kant door het inzetten van een warmtewisselaar. Hierdoor is het onmogelijk om fouten te maken m.b.t. het CV-circuit en te warm of te koud aanvoer water. Beide installaties kunnen regeltechnisch onafhankelijk geregeld worden en het circuit van de vloerverwarming met eigen pomp wordt ook op maximaal ~40graden gehouden waarin later ook de warmtepomp (zonder eigenpomp) wordt opgenomen die dan zijn warmte via de warmtewisselaar ook aan de radiatoren reverse zal afstaan. En bij de hybride oplossing zal een kleine CV-ketel voldoende zijn om bij te springen in het radiator circuit. Verder zal bij verouderde VV-buizen de stalen ketel en radiatoren minder last vertonen van corrosie door zuurstof opname in de leidingen. Regeltechnisch krijgt men dan een hoog comfort wat ook op de buitentemperatuur kan worden aangestuurd per zone. De oude VV-verdelers werken hier ook prima mee en bij de nieuw installatie kies je dan voor LT-verdelers.
Een pompschakelaar word ten alle tijden afgeraden, omdat de kalk in het water op de pomp kan gaan aanslaan zodra de pomp te lang stil heeft gestaan. Dit staat ook in de handleiding van de vloerverwarmingsverdeler, en dan vervalt zelfs de garantie
Onzin. Een goede pompschakelaar laat elke 2 weken de pomp 1 minuut draaien om te voorkomen dat de waaier vast gaat zitten. Dit werkt bij mij al jaren zonder problemen.
Het niet plaatsen van een pompschakelaar is echt dom: van de onnodige stroomkosten kun je elke 2 jaar een nieuwe pomp kopen.
@@KetelKlets mee eens! een fatsoenlijke pompschakelaar laat de pomp cyclisch draaien, ook in de zomer.
Hallo ketel klets, ik zie op de verkeerd aangesloten unit ook een oranje kastje zitten, is dit niet een driewegklem, die langzaam kan "schakelen" tussen CV water of Retour water?
Ik bedoel natuurlijk driewegklep!!
Nee dat is de maximaalthermostaat van de pomp, zie de originele video van John: th-cam.com/video/cPQ-3a3DkdQ/w-d-xo.html
het zelfde geld ook zon beetje met oude radiator verwarming waar de uitgang direct onder de in gang zet dan loopt het warme water ook bijna direct terug naar de cv. de retour moet onder aan aan de andere kant voor de optimale verwarming.
Niet direct, ik heb ook radiatoren die de aanvoer en retour aan dezelfde kant hebben zitten. Als je radiator niet egaal warm wordt, kijk dan of deze ontlucht moet worden en knijp het voetventiel (of de dynamische kraan als deze aanwezig is) zodat het water minder snel door de radiator stroomt. Dan wordt deze netjes egaal warm.
Ik heb een open verdeler die ik kan sluiten met een inbus aan de zijkant. Deze heb ik voor 95% gesloten, de vloerverwarmingpomp nog in werking en de CV installatie op max 40 graden.
Mocht de thermostaatknop de aanvoer knijpen, dan is er geen 'vacuüm', en toch kan ik op lage temperatuur het huis verwarmen.
Waarom zou ik water in de ketel opstoken tot 60 graden om het vervolgens af te koelen in de mengverdeler?!
En: toekomstbestendig:)
Omdat radiatoren zonder radiatorventilatoren weinig convectie genereren bij aanvoertemperaturen onder de 60 graden. Als je geen radiatoren hebt, dan heb je helemaal gelijk. Ik heb beide en heb gekozen voor radiatorventilatoren zodat ik met 40 graden aanvoer zowel de vloer als mijn radiatoren van voldoende vermogen voorzie (radiatorventilatoren boosten het vermogen van de radiator met ongeveer 25%).
@@KetelKlets hier idem. Zelfs nog wat meer: ik heb een warmtepompboiler (wel eens vaker vermeld geloof ik, maar even voor de nieuwe lezers), met daaraan een oude warmtewisselaar+pompje extra aan vast geknoopt. Het pompje gaat uit als het vat onder de 48 graden wordt en het vat wordt door de warmtepompboiler opgewarmd tot 60 graden.
Vloerverwarmingspomp zuigt het warme water (30 gr) van de extra warmtewisselaar door de vloer en dan terug (20gr) naar de warmtewisselaar.
Daar kan het dus zo'n 10-12 graden warmte weer ophalen en de warmtepompboiler heeft nét genoeg kracht om tot eind november de vloer op deze manier warm te houden.
De verklaring voor die 48 graden: daaronder heb je geen comfortabel douchewater meer en vanaf die temperatuur begint legionella ook weer te 'groeien'.
Veiligheidshalve schakelt die extra pomp zichzelf 1 dag van de week een gehele dag uit om het vat die dag op 60 gr te houden.
Als ik het goed begrijp dan zou er maar 10 procent gemengd raken met het koude retourwater hier?
Mag ik een foto sturen van de verdeler met de klokjes?
begin dit jaar een warmtepomp laten installeren ter vervanging gas ketel. aanwezige vloerverwarmingverdeler is niet vervangen. bovenverdieping vloerverwarming laten installeren die dus op aparte dichte verdeler zit. mijn vraag is dan ook: had de bestaande verdeler niet vervangen moeten worden?
Als je een all-electric warmtepomp hebt genomen wel. Vraag de installateur waarom dat niet is gedaan, wellicht is er een goede reden voor in jouw systeem.
is inderdaad een all-electric systeem. heb nu zo mijn twijfels over de deskundigheid van de ontwerper van de installatie. zitten meer in mijn ogen vreemde constructies in het systeem dat ook niet eenvoudig is maar toch. 2 verdelers gesloten type voor de vloerverwarming die nieuw is aangelegd en dus 1 bestaande verder open type@@KetelKlets
Gekke vraag misschien, maar wij zijn opzoek naar dezelfde bakstenen als ons bestaande huis/schuur. Ik zie in jouw schuur dezelfde stenen meen ik te zien (kleur), weet je toevallig welke stenen dit zijn?
Ik heb geen idee, maar volgens mij kan elke metselaar zo de bekende baksteennamen opdreunen 🙂
@KetelKlets Toch bedankt, dat is een nadeel als je het zelf wilt doen. Er is al een steen naar BMN geweest, maar daar ook geen success.
Mooie video..! Die van mij zit dus verkeerd. Dit vermoeden had ik al ff door logisch te denken, maar dit is de bevestiging. Alleen de vraag wat is de draairichting van je pomp. Die van mij is met de klok mee.
Afhankelijk daarvan komen de leidingen op het voorste of het achterste blok te zitten. Ze moeten dus *niet* aan de kant zitten waar de pomp naartoe pompt (perszijdig). Een goede installateur zal dat kunnen bepalen.
meestal zijn op de pompbehuizing pijltjes zichtbaar die de flowrichting aangeven. Mij mijn Grondfos pomp waren de pijltjes alleen zichtbaar met een felle zaklamp en een spiegel
Hoe zit het dan met een LTV model? Deze heeft een pomp, maar je kunt daar wel in stellen dat er geen water gemengd moet worden?
Waarom een mengverdeler gebruiken wanneer het CV water al de juiste temperatuur heeft? In dat geval is voormengen verspilling van energie. Of is het een warmtewisselaar?
@@KetelKlets Ik heb een "therminon vloerverwarmingsunit composiet ltv" daar zit een inregelventiel aan de zijkant waar je met inbus kunt instellen hoe veel water die moet mengen. Maar wat raad jij daarbij dan aan?
Die voeler van de thermostaatknop die mis ik is dat erg!!
Zonder die voeler doet de thermostaatknop niks en loop je kans dat er te heet CV water je vloer in stroomt. Kunnen de leidingen niet goed tegen en je hebt kans dat de vloer gaat werken/scheuren, afhankelijk van het soort vloer dat je hebt.
Hallo, bij het vervangen van mijn oude circulatie pomp kwam ik bij de voorbereiding ook deze video tegen. Nu heb ik sterk het vermoeden dat het bij dit huis dus ook foutief is aangesloten. Kan ik misschien een foto of video delen zodat iemand met verstand van zaken er zijn mening over kan geven? En hoe doe ik dat? Alvast bedankt.
Laat er een installateur naar kijken of stuur hen een foto, zij kunnen dat beoordelen en e.v.t. aanpassen.
Ok bedankt voor je reactie. Doe ik dat👍🏻
Beste ik krijg mijn vloerverwarming niet aan… ketel spring telkens op 65 en op andere display 1
Ik heb lucht eruit gehaald maar lijkt dat er mog lucht in zit… hoe krijg ik dit gefixt
@ketelklets Binnenkort krijg ik een hybride warmtepomp , dus nog met cv ketel. Moet de pomp van de vloerverwarming dan echt weg? Mijn monteur heeft hier niets over vermeld in de offerte.
Nee
Beste, ik heb nog een vraag over mijn verdelers van de vloerverwarming.
Er is bij ons recent een wp (llucht-water) geplaatst alleen is er niets aangepast bij de verdelers van de vloerverwarming. Er zit nu op elke verdeler nog een circulatiepomp.... ook qua instellingen zijn de verdelers hetzelfde gebleven als in de oude situatie met de cv.. moeten deze verdelers sowieso vervangen worden? Of is een kleine aanpassing voldoende? ik zie uw reactie graag tegemoet.
Bij een hybride warmtepomp kan het blijven zoals het is vanwege de aanwezigheid van de bestaande CV ketel. Bij all-electric verwisselen ze hem meestal met een gesloten variant zonder pomp.
Waarom water naar 60/70 graden opwarmen om het daarna te versnijden naar 35 graden. Laat de ketel meteen water tot 35 graden (kost een pak minder gas) opwarmen en gooi de thermostaatkraan bij het oud ijzer. De meeste CV ketels hebben tegenwoordig een intelligentere sturing en kunnen een verschil maken tussen water voor radiatoren en of vloerverwarming of tapwater. Je krijgt dan wel twee verschillende pompen (1 voor radiatoren en 1 voor vloerverwarming) en een driewegkraan die het water versnijdt indien dit te warm is voor vloerverwarming. Enig puntje is wel dat jouw kamerthermostaat een onderscheid moet kunnen maken tussen gewenste kamertemperatuur met vloerverwarming en gewenste temperatuur voor radiatorverwarming. Vaillant heeft zulke systemen met complete pompunit en warmtewisselaar.
Ik heb zulke systemen met twee pompen nog nooit gezien. Heb je merken en types?
Ik heb gemerkt dat de pomp van mijn vloerverwarming (die permanent aanstond) het water in de rest van het systeem met 34 liter per uur rondpompt (gemeten bij de ketel/hybride WP). Kan dit ook duiden op een dergelijk verkeerd aangesloten verdeler?
Ik heb verder niks gemerkt van de symptomen die je hier genoemd heb (aanvoer-retour temp, vloer temp).
Ik heb bij mij deze pompschakelaar toegevoegd om te voorkomen dat de pomp 24/7 draait: th-cam.com/video/2lhs0RxbZK0/w-d-xo.html
je kan hem toch altijd beter aansluiten als hoe je een warmtepomp aansluit? en dan de max cv temperatuur instellen op bijvoorbeeld 40graden en het vermogen van de ketel op laag zetten dan is het rendement nog hoger omdat de ketel geen 80graden hoeft aan te voeren? werkt natuurlijk alleen als je alles in de vloerverwarming hebt
Dat klopt, maar één overijverige CV-monteur die de aanvoertemperatuur weer op 80 graden zet en je hele vloer begint te werken en te scheuren (met een beetje pech). Een warmtepomp kán die temperatuur niet eens halen, dan kan een gesloten verdeler zonder problemen worden geplaatst.
@@KetelKletsEr zijn inmiddels monoblock warmtepompen die moeiteloos 75 graden halen. Handig voor SWW of als je toch nog ergens radiatoren hebt.
@@SolAce-nw2hf Moeiteloos met opoffering van de COP. Leuk dat ze het kunnen, maar voor een fractie van de prijs kun je dan net zo goed een elektrische CV ketel plaatsen; dat beetje verschil in de COP-waarde is de grote investering in de warmtepomp niet meer waard in dat geval.
@@KetelKlets Dat ze het kunnen betekent niet dat ze het gaan doen. Vooral de Vaillant is super goed in weercompensatie en haalt een keurige SCOP. Die 75 graden is wel handig voor de periodieke legionella run van je SWW vat. Die kan deze serie helemaal zonder hulpspiraal.
Maar wat ik bedoelde is dat je dus wel op moet letten met vloerverwarming. Verkeerd ingesteld kan je zo een ratelbandvloertje krijgen.
@@SolAce-nw2hf 60 graden is voldoende voor een legionella schoning in een boilervat. 55 graden ook, als die temperatuur enkele uren gehandhaafd blijft. Dat is het grote voordeel van een boilervat versus een doorstroomtoestel waar het in enkele seconden moet gebeuren, vandaar de hogere temperaturen daar.
Op je vraag waarom de installateur het zo heeft aangesloten, omdat het zo op de installatie instructie staat aangeven, kan je een exemplaar daarvan toesturen...
Graag
@@KetelKlets gedaan
@@business-synthesis Ik kom er in een losse video nog op terug, maar die verdeler lijkt simpelweg verkeerd ontworpen (niet hydraulisch neutraal). Verklaart wel waarom het op zoveel plekken fout is aangelegd.
@@KetelKletsals de verdeler verkeerd ontworpen is hoe is dit dan een fout van de installateur?
@@Christiaanammeraal Zij hebben je een foutief ontworpen product verkocht. Je mag van een gespecialiseerd bedrijf verwachten dat ze begrijpen wat ze verkopen.
Een vloer van 80 graden loopt ook niet zo lekker 😂
Hoef je niet meer naar de sauna 😄
Hartstikke hip hoor. Een spelletje voor de jeugd: de vloer is lava!
😂😮😅
En warm ook 😊
@ketel Klets Ik ben benieuwd naar wat er is gebeurd met de verder die je in je filmpje laat zien. Is deze nu wel goed aangesloten?
Zie de video van John daarvoor
Vraagje - bij ons is recent ook een pomp bij de vloerverwarming geplaatst, om ervoor te zorgen dat de op CV hogere temperatuur kan draaien. Het vreemde is nu, dat als de pomp aanstaat, er op een andere plek in het huis water door de radiatoren stroomt. Om te checken of het echt die nieuwe pomp is heb ik de stekker uit de CV gehaald, en het blijft doorgaan. Is dit ook verkeerd aangesloten?
Ga na, op basis van de uitleg in de video, of jouw vloerverwarmingspomp wel hydraulisch neutraal is aangesloten, want het lijkt alsof dat niet zo is.
Dan kan die zijn water niet kwijt, heb je verder ook veel thermostaatkranen in huis en/of geen bypass bij de ketel.
Het lijkt er inderdaad op dat het hydraulisch actief is aangesloten, waardoor de pomp water uit de rest van het systeem trekt
@@Dhrpedro Een bypass is weer een ander pijnpunt in menig installatie, zeker als die te 'soft' staat ingesteld: th-cam.com/video/jJ_WfTBlaIU/w-d-xo.html
Er mist iets in deze (zeer informatieve) clip. Er bestaat ook een "derde" soort verdeler. Hier in huis hangen 2 verdelers met pomp. Echter, daar gaat geen milliliter water door de pomp van koud naar warm. De verdelers hebben een klepje dat je kan afstellen, daarmee kan je de bijmenging van koud naar warm wel of niet toestaan. De verdeler werkt dus uitstekend met koud (in mijn geval 30 graden) aanvoer water. Misschien is dat een leuke toevoeging voor een volgende video.
Ik heb ook zo'n vloerverwarmingsverdeler waarvan je het bijmengen van het retour kan instellen.
Echter als ik het bijmengen van de retour helemaal dicht zet krijg je een suizend geluid in de CV leidingen.(komt waarschijnlijk doordat de pomp van de vloerverwarming te hard aanzuigd?)
Dit geluid gaat dan weer weg als er voldoende radiatoren elders in het huis open staan.
Ik heb nu de goede balans gevonden om het bijmengen van retour water in de vloerverwarmingsverdeler dit te zetten zonder suizend geluid.
De aanvoer temperatuur van mijn CV staat op 35 graden.
Als je het bijmengen van de retour dicht zet in je vloerverwarmingsverdeler is het misschien beter om de pomp bij de vloerverwarmingsverdeler te verwijderen?
Het is toch niet zo dat een vloer verdeler aangesloten op een warmtepomp nooit een pomp zou hoeven te hebben. Ik heb een Robot Hybride verdeler en los van de thermostaat zit er ook een pomp op die elektrisch aangestuurd wordt afhankelijk van de aanvoertemperatuur. Als de ketel inschakelt, dan kan de pomp mengen maar in ieder geval zorgen voor genoeg flow (ik heb te lange leidingen in de vloer liggen met te weinig groepen).
Als de aanvoertenperatuur veilig is voor de vloer is voormengen met een pomp niks anders dan energieverspilling. Als het qua druk of pompvermogen niet uit kan, dan is het een ander verhaal.
Dat is niet goed de thermostaat is niet geplaatst.
Dan zet je toch de pomp uit!
Dan heb je ook geen vloerverwarming meer. Als de woning dat al bij de bouw had, dan is het maar de vraag of de radiatoren alleen wel voldoende vermogen hebben om de ruimte op te warmen. Als er al radiatoren zijn, veel huizen hebben alleen vloerverwarming.
Het is allemaal makkelijk te zien zegt de beste man in video maar ala ik een foto van mijn mengverdeler Stuurt zegt hij dat hij het van foto niet kan beoordelen en ik een installation moet inhuren. Dus je hebt niets aan deze video.
Jouw probleem is niet mijn probleem. Je mag me alles vragen, maar zo gauw je een antwoord gaat eisen dan zijn we snel klaar. Ik maak video's om kennis te delen, niet om ieders probleem op te lossen, dat mag je zelf doen.
oef is kijken bij mij thuis hoe het zit…
Verkeerd dus!
Bypass
Ow ow ow Ketelklets,
Ik ben met een reden al geruime tijd geen abonnee meer op jouw kanaal. Per toeval passeerde jij weer de revue. Ik was toch benieuwd of je tegenwoordig geen klets meer uitkraamt, waardoor ik dit filmpje heb bekeken. Jij begrijpt er blijkbaar echt geen zak van. Heb je nu eindelijk eens een vloerverwarming-set die uitgevoerd is als een ISSO-publicatie 44, warmtegebruikersmodule 5 (WGM-5), dan fik jij deze helemaal af. Deze is helemaal niet Neutraal, zoals jij stelt. Via de thermostatische regelafsluiter injecteer je juist warmte in de vloerverwarming-verdeler. Vanwege de constante aard van het waterdebiet door de vloerverwarmingsgroepen is dit de beste hydraulische schakeling die je kunt hebben. Bij ISSO-44 WGM-5 is voormenging mogelijk (de soep wordt daarbij niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt) Om dit perfect te kunnen laten functioneren dient de warmtetoevoer afgestemd te worden op het ingeregelde waterdebiet door de vloerverwarmingsstrengen tezamen.
Het alternatief die jij noemt is een gescheiden (gesloten) verdeler/verzamelaar, zonder groepspomp. (Actieve distributie [middels ketelpomp], met daarachter je twee vloerverwarmingsstrengen [ISSO-44 WGM6])
Het aanpassen van de huidige verdeler naar jouw gewenste verdeler leidt echter tot een onnodige verspilling van elektrische energie. Ook wijzig jij de autoriteit van de reeds aanwezige thermostatische mengkraan negatief, waardoor het regelen van de mengtemperatuur negatief beïnvloed wordt. Sorry, dat laatste (mengtemperatuur) wil jij al onmogelijk maken met jouw aanpassing, terwijl de thermostatische mengkraan daar wel op regelt. Wanneer je de thermostatische mengkraan wel wil blijven behouden, dan zal het heel koud worden in de aangesloten vertrekken wanneer er een keer wat warmer water geleverd wordt dan de temperatuur waar de thermostatische mengkraan op regelt (stilstaand water is nu eenmaal lastig te meten voor het regelen van processen)
Overigens is de vloerverwarmingsset in jouw voorbeeld (van John) niet dezelfde. Dit was echter wel een verkeerde hydraulische schakeling (niet gedefinieerd in ISSO-publicatie 44)
Gratis advies voor jou: Verdiep je eens in de werkelijke materie alvorens jij jouw abonnees gaat lastigvallen met deze pure onwaarheden.
Gratis advies voor jouw abonnees: Wanneer je echt wil besparen op energieverbruik: Draai het advies van …..klets 180° om.
Blijf weg van dit kanaal als de content je niet aanstaat.
Daarbij is de keuze voor een gesloten verdeler letterlijk het advies van elke warmtepompinstallatateur (en zelfs leverancier) die ik hier over de vloer heb gehad. Werken met actieve zones kan ook (zoals benoemd in de video) maar staat volledig los van het mengen, wat bij een lage aanvoertenperatuur niet meer hoeft.
En leer communiceren, je praat half chinees voor me, laat staan voor de leek. Je maakt er echt geen indruk mee hoor, mensen negeren je dan gewoon.
@@KetelKlets Hieruit blijkt waarschijnlijk dat jij je niet verder wilt verdiepen in de werkelijke materie. Jammer voor jou, maar vooral voor jouw trouwe volgers die jou blind vertrouwen op jouw blauwe ogen.
Zie het als opbouwende kritiek, maar dat is jouw keuze.
Ook jij blijkt jammer genoeg blindelings te vertrouwen op alle leveranciers die jij op de koffie hebt gehad. (zo ook dat filmpje van jou over de loze ruimte in je koelkast of vriezer opvullen met flessen water omdat Vattenfall dat adviseerde..... Het belangrijkste advies die jij hierin maakte was echter wel: dat men moet zorgen dat de deurrubbers in goede conditie blijven en dat was een uitstekend advies!)
Zo krijg ik zelf ook allerlei leveranciers van bijvoorbeeld ketels, warmtepompen en zelfs adiabatische luchtbevochtigers (met hun enthalpie-regelingen) over de vloer, die allen pretenderen oplossingen voor problemen te hebben en trachten daarvoor allerlei oplossingen voor te te kunnen verkopen. (en dan heb ik het niet over de eenvoudige huis, tuin en keuken installaties voor jouw publiek [maar wie het kleine niet eert, die is het grote gewend]}) Het lijkt allemaal op verdienmodellen te baseren die allen geen hout snijden omdat zij zich baseren op pleisteroplossingen en niet op bronoplossingen, waardoor de problemen niet opgelost worden, maar er door hen wel goed aan verdient wordt.
Wanneer ook jij je meer verdiept in deze verschillende materie, dan prik ook jij hier zo doorheen. De vraag rest dan nog of jij zelf wel met gedegen oplossingen kan komen.
Ik denk dat jij dit zelf wel kan. Zelf heb ik ook bepaalde dingen ontwikkeld waarmee grote besparingen mogelijk zijn met installaties (minder gas-, elektra en/of waterverbruik), maar maak ik daarnaast ook dankbaar gebruik van dingen die reeds door anderen bedacht zijn (best practices)
Mijn excuses voor mijn ongenuanceerdheid. Ik begrijp inmiddels echt wel dat jij dit kanaal runt vanuit jouw beste bedoelingen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat jij je (nu jij je hier aan waagt) beter zou moeten verdiepen in de werkelijke materie, voordat jij jouw volgers gaat adviseren.
Nogmaals sorry!
Ik hoop alleen dat wat nu bij jou als half Chinees overkomt, kunt vertalen naar zuiver Nederlands (en daar is echter wel wat meer verdieping in de werkelijke materie voor nodig) Hopelijk wil jij deze moeite nemen? Alvast dank daarvoor!
Succes met je kanaal!
Keep on the good works! (dat meen ik echt)
Ik heb recent een warmtepomp laten installeren en de CV ketel laten verwijderen. De verdeler van de vloerverwarming is niet vervangen. Bij koud weer wordt de kamer niet warmer dan 18 graden. Is de oorzaak dat de verdeler vervangen had moeten worden door een laag temperatuur systeem?