3D printing? Så lätt nivåsätter du 3D skrivarplattan, Snabbvisar en 7 timmars print på 7 sekunder

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
  • Att 3D skriva och göra egna 3D utskrifter är fantastiskt roligt. Samtidigt kräver det en stor portion tålamod och jag skulle säga att det nästan är ett måste att ha ett genuint intresse av problemlösning och av att meka, justera, mixtra med inställningar och felsöka.
    Det tar en stund innan man kommer underfund med hur det fungerar men det är väl värt det.
    Alltså inget att rekommenderar till den som inte är villig att lägga rejält med tid, åtminstone över tid, då en 3D printer kräver underhåll.
    Har man detta med sig och börjar med 3D printing, öppnar sig en värld av möjligheter. Allt från att skriva ut färdiga saker som andra gjort, (finns mycket gratis) se www.thingiverse.com, www.prusaprinters.com till att utveckla egna saker. Göra egna reservdelar skriva ut leksaker, nyttosaker, verktyg, prydnader, smycken, fågelholkar ja, allt vad fantasin bjuder.
    I filmen visar jag hur man enkelt nivåsätter skrivarplattan. ”Levelling the bed” som är avgörande för bra 3D utskrifter. Visar även några 3D printar jag gjort och snabbvisar utskriften av en vas som tog drygt 7 timmar att printa.
    Vid nivåsättning av skrivarplattan bör noteras att skrivarplattan kan vara konvex eller konkav även om de är gjorda i glas, därför är det extra viktigt att kontrollera nivån i mitten förutom i de 4 hörnen.
    För att kunna skriva ut egna 3D saker krävs förutom filament, dvs. 3D-skrivarmaterial, en 3D -skrivare och ett CAD program (Computer-Aided Design program) som gör att du kan skapa en Fil för 3D utskrift, t.ex. en STL fil. I CAD program kan du rita dina egna modeller. Det finns en uppsjö med CAD program men ett som är gratis och är bra och har hyfsat låg inlärningströskel är:
    www.tinkercad.com
    Se även 3DBuilder och www.3dslash.net
    Sedan behövs ett slicer program. Det är programmet som gör om din STL fil till begriplig utskriftsformat för 3D skrivaren. Vare sig du har skapat STL filen i ditt CAD program, eller om du laddat ner någon annans färdiga STL fil så ska den passera slicerprogrammet. I slicer programmet kan många, många inställningar göras gällande ex. hur snabbt skrivaren ska röra sig, temperaturer, fläkthastigheter osv.
    Några kompetenta och populära gratis slicerprogram är:
    Cura
    Prusaslicer
    Min skrivare: Creality CR-10 v2
    Mitt material/filament: PETG
    Vasen jag skrev ut: Thingiverse, Giroide Vase (vasen läckte litegrann, varför den tätades genom att jag smälte lim som hälldes i samtidigt som jag snurrade vasen. På så sätt fick innerväggarna ett extra tätskikt).
    3D utskrift, 3D Printing, 3D skrivare, nivåsättning - inställning av skrivarplattan, levelling the bed.
    Låt kreativiteten flöda, lycka till!
    Med hälsning från Kent Pira
    --
    Kent Piras TH-cam-kanal med tips, idéer och kanske insPIRAtion till hur man kan fixa olika saker och problem. Både vardagligt och udda. Har själv haft nytta av andra kanalers innehåll och hoppas här kunna bidra till det gemensamma.
    Att kunna skapa, förbättra, laga eller renovera något istället för att köpa nytt är tillfredsställande och ett sätt att hålla nere kostnader och eventuellt dra någon lärdom samtidigt som man sparar på miljö och resurser.
    Som prenumerant på denna kanal kan du förvänta dig lösningar, iakttagelser, tips och tricks inom områden som: Teknik, lås, bygg, natur, trädgård, hem, hobby och kanske något annat.
    Gilla gärna om du tycker videon gav dig något eller bara som uppmuntran 🚀
    Ha det väldigt, väldigt bra ☀️
    Kent Pira
    E-mail: kent@pira.se

ความคิดเห็น • 18