Yıllarca bunun gibi adam akıllı ve düzgün OC anlatan Türk kanalı aradım, herkes yaptım oldu modunda olduğundan hicbir sekilde mantığını tam anlamiyla cozememistim. Bu gibi videolarin cogu hep yabanci kanallarda ve aşırı teknik anlatıyorlar. Bunun tam olarak Türkçesini ve tekniğini detaylica anlattığınız için teşekkür ederim. Birde 2. İsteğim tam bu şekilde detaylı video girişinde "ben sorumlu değilim" yazılı, bütün bileşenleri hardcore bi OC ayarlamasini detayli ve Türkçe anlatan kanal olsa tadindan yenmez. Umarım bu alana yonelirsiniz direkt ücretli aboneniz olurum. Ha bunun otomatik sistemini kurmuş ve programini uretmiş aslında 1 kişi var yuribubly reis :) ama ben kendim sizinle beraber manuel olarak yapmak isterim.
Güzel yorum için teşekkürler. Aslında konu mantık olarak basit olsa da, herkesin anlayacağına emin olacak basitlikte anlatması çok zor ve anlatırken izleyenlerin kaybolmaması adına çok kez tekrar çekmek durumunda kaldık. İmkanlar yetse, bu konunun PBO ile bağlantılı bir sürü alt ve üst dalları var ve hepsini birden anlatabilsek keşke. Ama bu sefer 3-4 saatlik bir video çekmemiz gerekecekti :) Neden 1-2 yabancı kaynak hariç kimsenin bu konuya girmediğini video çekerken daha iyi anladık.
@@nebiforever Çok doğru diyorsunuz fakat donanımsal müşteri çok olduğu için, donanımlarını en optimum ve kararlı seviyede nasıl kullanacağını merak eden yığınla insan var. Yuribubly Hydra projesiyle bunu otomatik bir programla paraya çevirmiş durumda, bunu sizin anlatacağınız 2-3 saat mesai harcayarak ifade edeceğiniz "Türkçe" kanal ile ücretli bir şekilde yayın yaptığınızda bana kalırsa karşılığını alabilirsiniz diye düşünüyorum. Detaya girdiniz mi bu konuda onun önü çok açık zaten bu bariz, açıkçası anlamak için 3-4 saat izlemek isteyen müşteri illaki çıkabilir bu bence tabii.
Bunun sadece curve optimizer undervolt yapış videosu lazım. Video çok detaylı. Hatta sırf detayından dolayı kafa karıştırıcı olabiliyor. 7500F işlemcime undervolt yapmaya çalışıyorum ve çözemediğim sorunlar ve kafamı karıştıran kısımlar var.
Konu çok daha kapsamlı olsa da, en azından curve shaper ın ne olduğunu anlatabildiğimizden emin olmak istemiştik. Amacımıza ulaştığımıza dair yorumları okumak güzel :)
@ daha kapsamlısını da izlerdim. Hatta bios da bilinmeyen, anlayamadığımız ayarları gösteren bir rehber yapsanız ne güzel olur. Elinize ağzınıza sağlık.
@@nebiforever Nebi bey, Sizin gibi mühendisim, 9550x den memnunmusun, Aktif kullandigim programlar Tekla, Prota scturues, Autocad, İnventör, Solid, Stacad vs. Boş kalan vakitlerde oyun oynuyoruz.. 9550x3d yi bekleyelim mi is yönünden karımiz olurmu ne dersiniz.. Ekran karti 4080s 2 k monitorumuz var.
Ryzen 7 9800X3D için, minimum güç tüketimiyle maksimum performans elde etmek amacıyla Per Core Curve Optimizer ayarları şu şekilde olabilir: ### Per Core Curve Optimizer Ayarları: 1. Öncelikle Ryzen Master veya BIOS üzerinden: - PBO Modu: "Advanced" olarak ayarlayın. - PBO Scalar: "10X" olarak ayarlayın. - PPT, TDC, EDC: Bunları "Auto" olarak bırakın 2. Curve Optimizer Ayarları: - Mod: "Manual" seçin. - Per Core: Her çekirdek için aşağıdaki gibi negatif ofsetler uygulayabilirsiniz. Bu ayarlar, işlemcinizin kararlılığını ve performansını test ederek bulacağınız değerlere göre değişebilir. Önerilen başlangıç değerleri şunlar olabilir: - Çekirdek 0: -30 - Çekirdek 1: -30 - Çekirdek 2: -25 - Çekirdek 3: -25 - Çekirdek 4: -25 - Çekirdek 5: -20 - Çekirdek 6: -20 - Çekirdek 7: -20
7500f kullanıyorum all core -15 ile optimumu bulmuştum, senin dediğin gibi yaptım performans bir tık daha iyi, watt tüketimi %40 düştü. Oyundaki %1low lar yükseldi. Çok teşekkürler.
Dostum belirttiğin ayarları birebir yaptım. MSI MAG CoreLiquid 360R V2 360mm soğutucu kullanıyorum. Termal macun olarak ise COOLER MASTER MASTERGEL MAKER NANO PARTİKÜLLÜ TERMAL MACUN R2 kullanıyorum. AMD Ryzen 7 9800x3D işlemciyi kullanmaktayım. Sistem boştayken ki durumları. Sıcaklık değerlerim; CPU (Tctl/Tdie): 51 Derece CPU Kasası: 50.2 Derece CPUI CCD1 (Tdie): 38 derece Çekirdek Sıcaklıkları Ortalama: 35.5 derece Voltaj Değerleri Ortalama 1.021V Bu değerlerle işlemcinin performansı 5.2GHz'e kadar çıkıyor. bu değerler normal mi?
@@kleathronprime 95 testinde donma kapanma yapmıyor ise olay bitmiştir hem enerji tasarrufu hem performans artışı 9800x3d işlemci bambaşka bişey olmuş Adamlar yapmış değerler normal gözüküyor
Hiç alakam yok zaten laptop kullanıyorum ama video için çok teşekkür ederim. Böyle rehber ve destek başka yerde kesinlikle bulunmaz. Profesyonel bir iş.
9800x3D için genel olarak en tutarlı ve sorunsuz değer eğri iyileştiricide her bir çekirdeğe -25 değer vermek. Sistemin stabil olduğunu görmek adına OCCT ile test edin ve eğer 1 saat boyunca bir problem olmaz ise bu değeri -30'a çekersiniz ve hala OCCT ile stabil ise -35'e çekersiniz. Eğri iyileştiriciye -25 verdiğiniz zaman ortalama 15 derecelik bir sıcaklıkta düşüş yaşayacaksınız ve performans kaybınız olmayacak. Sıvı soğutmaya bu işlemci için genel olarak pek gerek yok, iyi bir kule tipi soğutma ve eğri iyileştirici ile negatif ayar vermek kullanıcıya yeter. BIOS'tan ayarlamanız gereken tek nokta bu, overclock yapmaya pek müsait bir işlemci değil zaten yeterince performanslı bir işlemci ve kullanıcıya uzun süre yetecektir.
7500f için 1.19v gayet yeterli oluyor 5.1ghz için üst voltajlar aşırı ısınmasına sebep oluyor default ayarlarda. Dediğiniz negative -25 için -10 kurtarır mı bunu görmek için her seferinde kayıt yapıp cinebench testine mi sokmak lazım
Selam bu işlemciyi aldıktan sonra 1 ay boyunca yüksek sıcaklık ve yüksek Cpu kullanım sorunum vardı internette doru düzgün bilgi bulamadım sonra senin dediğin gibi -20 değerine çektim her şey düzeldi sıcaklık 60 derecelerde kullanım 50-60 derecelere düştü ama bir sorunum var render alırken işlemciyi çok ısıtarak çalışıyor 4k render alırken bir kaç kere pc dondu kapatıp açmak zorunda kaldım bu sorunu nasıl çözeceğim aldığım render videosu 5dk lık bir oyun video su olmuştu bu sorunu çözemedim hala teşekkürler.
@@venus0071 Tamam bunu bu şekilde yaptım ama daha test etmedim edeceğim. peki bios ayarlarında xd3 modu diye bir mod var o modu açacakmıyım internette açıyor herkes ama açtığımda çok yükte çalışıyor gibi geldi bana
Ağzınıza sağlık özledim bu muhabbetleri. ARM çıktı mertlik bozuldu 🙂 Yıllar önce Donanımhaber'de i5-3470 işlemci ile Asus Maximus anakartla undervolt işlemini paylaşmıştım ve -offset voltaj vererek +600MHz over clock yapmıştım. Sonucunda giriş seviyesi bir soğutucuyla, over clock olmadığı sanılan bir işlemciyi fabrika verisinden daha düşük güçte daha yüksek performansta kullanmıştım. Tabii o zamanlar işlemciler 70-80W olduğu için kimsenin umrunda olmadı. Herkes sabit voltajı dayayıp over clock yapma peşindeydi.
@@nebiforever abi bence Ram hakkında detaylı bir video yapmanı isterim, grafik hazırlayıp sunum yapman cok ogretıcı ve akılda kalıcı oluyor.Yabancı forumlarda kafa patlatıyoz anlamak ıcın.
Video çok güzel. Anlatım sempatik, epey bilimsel yaklaşılmış. 40 yaşına geldiğim için dikkat ettiğim başka şeyler var. Mesut'un ekme saçlar biraz açılmış. Implantları keşke bir tık kırık beyaz yaptırsaymış ama undervolt ve diğer bilgiler millet parkındaki amcaya anlatılacak kadar iyi anlatılmış ki bu en önem verdiğim şey. Bir şeyi basitçe anlatabilmek. İkinizi de taktir ediyorum ve imreniyorum. Tek bir şikayetim var. Bir mühendisin MEGA yazarken mili anlamına gelen notasyon olan küçük m kullanması gözlerimi kanattı. MHz doğrudur. Mhz kabul edilebilir. mHZ nedir meslektaşım ? Mega Hertz yazmak için yazılabilecek en kötü notasyon.
Normalde olmasi gereken bios'un otomatik olarak shape olusturmasi, kullanicinin tek ayarla low-med-high-extreme gibi secenekleri secmesi.. Ama bu is oralara daha gelmedi demek ki..
curve shaper için diyemem ama curve optimizer için var aslında. ryzen master uygulaması sizin için optimize ediyor ister all core ister per core şeklinde.
@@guitarnaim9800x3d den sonra bulamadım o ayarı 5600x'deyken ryzen Master üstünden percore yapabiliyordum ilk başta kendimi bıos'tan ayarladığım için çıkmıyor sandım sonra BIOS sıfırladım ve tekrar baktığımda yine o kendi ayarlama kısmı bazen Master da çıkmıyordu herhalde işlemci yeni olduğu için daha sonra destek gelecek şahsen çözemedim kendim elimle ayarladığımda -23 değeri şimdilik stabil bütün çekirdekler için shaper özelliğini de yavaş yavaş deniyorum tam bir stabilite oturttuğun söylenemez.
Güzel yorum için teşekkürler. Aslında konu mantık olarak basit olsa da, herkesin anlayacağına emin olacak basitlikte anlatması çok zor ve anlatırken izleyenlerin kaybolmaması adına çok kez tekrar çekmek durumunda kaldık. İmkanlar yetse, bu konunun PBO ile bağlantılı bir sürü alt ve üst dalları var ve hepsini birden anlatabilsek keşke. Ama bu sefer 3-4 saatlik bir video çekmemiz gerekecekti :) Neden 1-2 yabancı kaynak hariç kimsenin bu konuya girmediğini video çekerken daha iyi anladık.
@@nebiforever Rica ederim, umarım böyle detaylı konulara girilen videolarınızın devamı gelir. Bu arada silikon kalitesi olarak sanırım oldukça şanslıyım. Sadece core optimizer all core negative 20 olarak kullanıyorum başka hiçbir ayara dokunmadım. Hem max yükte 72 dereceyi geçmiyor hem de CCD0 5750 mhz CCD1 tüm çekirdekleri 5450 mhz'e çıkıyor
outro müziği yine kaybolmuş mesut bey bu arada video baya iyi bellekler için olan vidoyuda bekleriz yine bunun gibi detaylı bir rehber olabilir son olarak nebi bey ile daha çok video bekleriz daha önce bir kanal gibi bir proje var demiştiniz o ne durumda
Video çok güzel olmuş. Bir edebiyat öğretmeni olarak sonuna kadar dinledim. Nebi hocam maşallah işlemciyi bir şiir yazar gibi ince ayarlarla en güzel haline getiriyor. Emeklerine sağlık. Mesut hocam sana da sevgiler saygılar... Çok teşekkür ederiz böyle bir değeri bizimle buluşturduğun için. Ben PUBG ve diğer AAA oyunları oynamak için 2022'de TUF B550 PLUS, 4xGB 3600CL16 temelinde topladığım sistemime R7 5700X3D taktım ve Optimizer ile tüm çekirdeklere -30 verdim tamam. R5 5600'den geçtim ve çok farketti PUBG oynarken. TUF B650 PLUS, R5 7600X ve 2x16GB 6000CL30 sistem kurmama gerek kalmadı. AM4 platformunun dibini sıyırmaya devam 😄
Evet AM4 platforlarda da curve optimizer çok güzel sonuçlar veriyor. ama yeni curve shaper olayı başka bir noktaya taşıyor. Bütün çekirdeklere -30 ortalamanın üzerinde bir undervolt. x3d işlemcilerin yüksek frekanslara çıkması fabrikasyon limitli olduğu için genel olarak daha fazla undervolt yapılabildikleri bir gerçek olsa da, -30 un tam olarak stabil olduğundan emin misin ? :) Eğer kullandığın uygulamalarda herhangi bir sorun çıkarmıyorsa ne güzel, gerçekten curve shaper a gerek kalmadan dibini sıyırmışsım gibi duruyor.
@@nebiforever Ooo Nebi hocam cevabını şimdi gördüm, çok sevindim. Çok teşekkürler cevabın için. Mesut abiye Afyon'dan bol selam et, kendisi görmez bizim yorumları genelde 😃 Evet bir ay kadar önce r5 5600'den 5700X3D'ye geçtiğimde Curve Optimizer olayını biraz araştırdım ve -15, -20 falan derken -30 ile baktım gayet stabil. Defalarca Cinebench R23 testi yaptım, sürekli PUBG oynuyorum, Windows'ta Word-Excel takılıyorum yaklaşık bir aydır bir kez bile bir donma, kapanma, kasma yaşamadım. Oyun esnasında tüm çekirdeklerin saat hızlarına baktığımda da önceden sadece bir iki çekirdek 4050mhz iken şuan aynı anda tamamı 4050mhz yapabiliyor PUBG oynarken. Tabi sürekli tüm çekirdekler 4050mhz kalamıyor anlık değişiyor. İşlemcinin hem Single hem de Multi puanı da artıyor sentetik testlerde. Yani daha az voltajla daha yüksek hızlara çıkıyor bu harika bir şey. Masaüstünde takılırken de misal şuan PC'den yazıyorum ve yanda HWINFO açık. 0, 1, 2, 3, 4 ve 5 nolu çekirdekler 4150mhz; 6 ve 7 nolu çekirdekler ise 4050mhz boostlamış maksimum. Keşke oyundayken de böyle altı farklı çekirdek ara ara 4150mhz leri görebilse ama Curve Shaper olayındaki gibi sadece hafif yük durumlarında 4150 görecek anlaşılan. Buna da razıyım tabiki 🙂 IDCooling 224XT gibi r5 5600 serin tutsun diye almış olduğum dört ısı borulu sıradan bir kule tipi soğutucuyla bazen anlık 67 falan görse de genel olarak 57-63 civarı seyrediyor oyunlarda. Windowsta ise 44 civarı dolaşıyor. Tabi fanlar ASUS AI Suite ile ayarlı olduğu için tüm kasa fanları durmuş halde, bir tek işlemci fanı dönüyor 500rpm civarı. Oyun oynamıyorken sistemde sessizlik takıntılıyım da biraz 😊 Kusura bakma hocam uzun yazmışım biraz. Tekrardan teşekkürler cevabın için. İyi akşamlar 👋
@@nebiforever ROG STRIX X870-F ve X870E-E GAMING WIFI İlgili Anakart QWL listesinde ; G.SKILL F5-6400J3239F48GX2-TZ5RS 2x 48GB G.SKILL F5-6400J3239F48GX2-TZ5RW 2x 48GB Bellek listesi bulunmaktadır, ben ise Asus'a ! Bunlar türkiyede yok! Türkiyede olan G.Skill Trident Z5 RGB 96 GB (2x48) 6400 MHz CL32 F5-6400J3239F48GX2-TZ5RK DDR5 G.Skill Trident Z5 RGB 96 GB (2x48) 6800 MHz CL34 F5-6800J3446F48GX2-TZ5RK DDR5 Ramlarının Anakartlarının destekleyip desteklemediğini sordum ? Asus bana cevaben Ramların desteklenmediğini söyledi! Gskil TZ5RS-TZ5RW ile TZ5RK nın ne farkı var bana yanıtlayabilir misiniz? Bu ramlarden birisini almak istiyorum, Asusa göre sorun nedir? Alsam stabil şekilde çalıştıramayacakmıyım? özellikle 6800 mhz olanı! Gskilde Asusa atmış topu .Anakartın Qwl listesine bakın demiş.yardımcı olabilirmisiniz Bu anakartlardan birini ve bu remlerden birini alacam ortada kaldım. İŞLEMCİDE 9550X olacak. yanlız onu sizin dediğiniz gibi ocak sonunu bekliyorum :)
Baklava iyisi tepsinin kenarında olur. CPU'nun iyi undervolt olanı waferın ortasında olur. CPU nuzun waferın neresinde olduğuna dikkat ederek undervolt yapın.
O yüzden silikon kalitesinde Bronz,Gümüş,Altın, Platinyum olarak sıralama var. Bana Ryzen 1200 Platinyum silikon denk gelmişti 4.2 4.3ghz lere kadar çıkıyordu.
@@PikaTak Eskiden olsa CTR derdim ryzen clock tuner for 1usmus pbonun daha iyi hali. diagnostik testinden sonuç veriyor diğer türlü de stok ayarlarda ne kadar düştüğüne göre de belirlenebilir
@@PikaTak Örn PBO ile 3600x 1.4V da 4100mhz iken sen bunu 1.3 1.2 voltajlara veya daha düşük seviyelerde sorunsuz calistirabiliyorsan ve ısınma sorunu yapmıyorsa bu altın platinyum olarak gider
Bu videoda bahsedilen işlemleri 5600X için yapmıştım geçen yıl. Her çekirdeğin çalışabildiği en düşük offset değerini test ede ede buldum, 1 günümü aldı ama oldu. Şu an normalde max 4,65 Ghze kadar çıkabilen işlemcim 4,85 Ghze kadar kendisi çıkabiliyor, 65 Watt olan gücünü de 100 Watt'a çıkardım, bu sayede çok daha fazla güç çekip çoklu çekirdek işlemlerinde bile 4,5 Ghzde kalabiliyor, ama buna rağmen 80 dereceyi geçmiyor.
Sistemlerden vs hiç anlamıyorum yeni bir pc topladık Ryzen 5 5600x / RTX 4060. Mesela Pubg veya Last of Us'ta 77 dereceleri görüyorum. 70 Bandında da dolaşıyor. Bu dereceler sizce normal midir? yoksa bu videodaki işlemleri uygulamalı mıyım? Stok fanı ile kullanıyorum. Bu çözümlere alternatif bir soğutucu olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim.
İşlemci için stabilite test yazılımı olarak OCCT öneriyorum. Hem çekirdek başına hata gösteriyor. Yani hangi çekirdeğiniz zorlanıyor onu görebiliyorsunuz. Hem de farklı instruction setleri kullanarak yük verebiliyorsunuz. Bir çok test yazılımını geçip sorunsuz gibi gösteren curve optimizer ayarlarımı OCCT ile optimum şekle çektim, sonrasında hiç stabilite sorunu yaşamadım. Edit: 10 dklık testler çoğu zaman yeterli oluyor hata bulmaya ama vaktiniz varsa daha uzun da yapabilirsiniz.
B550 Msi anakartımda 5800X işlemcimi undervolt yaparak kullanıyorum. Normalde işlemcim default ayarlarında daha çok ısınıyor ve oyunlarda sürekli 4.850 mhz'de çalışmıyordu. Hızı yükselip düşüyordu. Çok fazla detaya girmeden PPT-TDC-EDC limitlerini yabancı bir videodan bakarak kendi işlemcime göre özelleştirdim. Curve optimizer ayarından da bütün çekirdeklere negative 20 değer verdim. Daha üzerini verdiğimde çökme yapıyordu. Videosunu izlediğim yabancı youtuber daha fazlasını verebiliyordu bu silikon kalitesiyle ilgili. Sonuç olarak uzun zamandır bu şekilde işlemcimi daha serin ve daha stabil kullanabiliyorum. Oyunlarda 4.850 mhz sabit verebiliyor. Cinebench puanları da nisbeten daha iyi çıkıyor. Belki daha yüksek mhz overclock yapılabilir ama ben stabil, serin ve düşük fanla çalışmasını tercih ediyorum. Undervolt yapmayı becerebilen her kullanıcıya da tavsiye ederim. Çok faydalı bir olay.
Abi rehberleriniz süper elinize emeğinize sağlık. Bir konuda yapıcı eleştiri yapmak istiyorum birbirinizin sözünü kesmek zorunda kalıyorsunuz akışta bir soruyla birbirinize sözü devretseniz çok daha güzel olur.
İlk videolarda olan bir problemdi, benim de alışmam gerekti biraz. Ancak bu videonun çekimi gerçekten çok yorucu oldu, bu seferlik o tarz kusurlar az olduysa da bundan dolayı olmuştur.
MSI B650 GAMING anakartima 9700x modelini almayi dusunuyordum (senin cektigin videodan sonra uckagitcilar fiyatlari tavan yapmis olsa da 😅) ID Cooling Se-224-Xt modrlini kullaniyordum sogutucu olarak bu video cok isime yariyacak
İkisini aynı anda kullanmanın bir mantığı var mı zaten -23 verdiğim optimizer ayarı üstüne bir de shaper ayarları eklersek sıcaklık düşüşü ve performans artışı olur mu o gece sadece shaperı denedim en yüksek frekanslarda -24'ten başladım düşüklere doğru -30'a kadar çektim aşağı yukarı aynı ayarları elde ettim bir fark göremedim ben ikisini birlikte nasıl kullanırım bir fayda sağlar mı
Ddr5 veri yoğunluğu sebebi ile bütün slotlari doldurup yüksek hızları almak oldukça zor. bunun intel ya da amd ile ilgisi yok agesa ile mucizeler yaratamaz amd. bazı optimizasyonlar yapabiliyorlar ancak. intel de bu sorunların önüne gelen içmek için cu-dim e geçti. sorduğunuz ram kombinasyonu için 24x4 = 96gb için 6000mhz yapan gördüm. ama bunun üzeri hızlarda artık işlemcinin bellek kontrolcüsunun sınırlarına yaklaşıyorsunuz. sadece 2 slot ile bile 6000mhz üzeri hızlar için biraz silikon şansı gerekiyor. tabi bu anlattıklarım işlemci ram 1/1 senkron mod için konuşuyorum. 1/2 modda zaten 6400mhz yi geç 7000 bile kullanmak çok mantıklı değil, çünkü 1/1 moddaki 6000mhz çok daha performanslı.
@@nebiforeverilginiz için çok teşekkür ederim 🙏 ramler geldi ancak anakartım yarın gelecek( rog x870e e) sanırım en mantıklısı bir çift rami kutusunu açmadan iade etmem olacak :) Ama yine sormadan duramıyorum sizce 4 ram kullanıp (96mb) artık max kac mhz verirse onu kabullenmek mi mantıklı yoksa 2 ram kullanıp stabiliteyi ön planda tutmak mı (48 mb)?
@@djmoodrabbit ne kadar ram ihtiyacın var sorunun cevabını sen ver. ben şahsen 48gb kullanıyorum her türlü işimi görüyor. ihtyacından az ram iş yapmanı engeller ama biraz yavaş çalışan bellek çok büyük etki yapmaz :)
5700x3d için en uygun Curve optimizer ayarlarını paylaşabilecek biri var mıdır?
หลายเดือนก่อน
Mesut bey amd yetkilileri ile görüşürmüsünüz bu işlemciler birbirinden çok farklı olabiliyormu stok ayarlarda sıcaklık değerleri anlamında kişiden kişiye çok değişiyor, arada 20 derece sıcaklık farkı var işlemciden işlemciye, oyun oynadığım için x3d game modu açıyorum bu bana eksi 40 curve vermemi sağlıyor stabilite sorunu yaşamadan ve 55 60 derece sıcaklıkta oyun oynuyorum yüksek pickler görmeden artı 200 hız aşırtma ile, stok ayarlarda artic 360 cinebenc de 90 derecede çalışıyor ve güç kısıyor sanırım slikon şansızlığı oldu normalde insanlar bu işlemci ile hiç bir şey yapmadan 45 derecede oyun oynuyor, soğutucum bozuk sanıp bunu aldım bu da aynı sonucu verdi, bu sorunu yaşayan insan çok kimi 46 derecede oyun oynuyor kimi 65 stok ayarlarda aynı soğutucu işile bazı işlemciler ya bozuk ya slikon şansı 20derece fark yaratıyor
aslında düşük voltaj elektrikli cihazlar için zararlı birşey genelde ama, işlemci olayında bilmiyorum heralde minumum değerin altına düşmetikçe zarar vermiyor öyle mi mesut bey?
Düşuk voltaj devrelerde stres ve ısı oluşturmadığı için fiziksel bir zararı yoktur fakat sistem kararsız çalışabilir, dosyalarda bozulma ya da verilerin kaybolmasına neden olabilir. Overclock entegrenin ömrünü kısaltırken, undervolt teorik olarak entegrenin ömrünü uzatır.
türkiyede kaç kişide bu işlemciler varki ? mesela 3060ti 5600x gibi sistemlerde veya daha düşük seviye sistemler için basit ve sade şekilde ortalama curve optimizer ayarlarını anlatan bir video çekebilirsiniz bence. başka bir kanal yaptı ve kendi sistemime uygulayınca %5 civarı fps artışım oldu. aynı zamanda fps oyunu oynarken kalabalık alanlarda vs. ani fps düşüşlerim oluyordu. 160 fps den şak diye 70 fpslere düşen sistemim basit bi curve optimizer ile 90 fpslerin altına düşmez oldu. bu da beni çok mutlu etti. bu ve benzeri içerikler daha faydalı olur bence
@@yasirbagci5792 bu darboğazın konusu işi bilmeyen teknoloji editörlerinin yaydığı safsatalar yüzünden bu hale geldi sanırım. Tamamen yanlış anlaşılmış bir durum ve bu yanlış anlaşılmayı birçok soruda fark ediyorum. Darboğaz dediğiniz şey, kullandığınız sistem üzerinde, herhangi bir işi yapmak için (oyun, render vb) performans vermesi beklenen sistem bileşenlerinden en yavaş olanın hızı belirlemesi olayıdır. Örnek vermek gerekirse, elinizde çok eski ve yavaş bir işlemci varsa (örnek anlaşılsın diye 10 sene önceki bir işlemciyi ele alalım), çok iyi bir ekran kartının (rtx 4090) performansının tamamını kullanamazsınınz. (doğal olarak) çünkü o işlemci o ekran kartının ihtiyacı olan işlenecek kareleri yeterince hızlı üretemez. ve işlemci darboğaz oluşturmuş olur. sizin sorduğunuz soruyu bu duruma uyarlarsak, "ben ekran kartını yavaşlatarak darboğazı yok edebilir miyim diyorsunuz" işlemci yine aynı işlemci, ekran kartı zaten işlemciyi bekliyor. ekran kartı yavaşlayınca sonuç değişmeyecektir. sizin işlemciyi hızlandırmanız gerekiyor. Performansın zincirin en zayıf halkası kadar hızlı olması durumudur. Bugün 7800xd3 ve 9800x3d işlemcileri ele alalaım. ikisine de rtx 4090 takıp 1080p düşük grafikli testler yapalım. 9800x3d biraz daha hızlı gözükecektir. burda 7800x3d darboğaz yapıyor olacaktır. ama sizin hayatınızı etkileyecek kadar değil :) çözünürlüğü arttırıp grafikleri de iyileştirdiğimiz zaman, hızı belirleyen ekran kartı olacağı için iki işlemci de aynı sonuçları vermeye başlayacak. bu sefer de darboğazı yaratan rtx 4090 olacaktır. (bu darboğazı yok etmek istiyorsanız rtx 5090 almanız gerekiyor, bu sefer de işlemci tekrar darboğaz yapacak gibi bir döngü bu her durumda darboğaz oluşturan bir parça olacaktır yani) yani "darboğaz" dediğiniz şey bir uyuşmazlık, ya da elindeki bileşenler üzerinde birşeylere yaparak yok edebileceğiniz ya da yok etmeniz gereken bir "sorun" değildir. darboğaz yaratan bileşen sizin kaybettiğiniz performanstan rahatsız olduğunuz noktada artık "darboğaz" dan bahsetmeye başlayabiliriz. Bunun haricinde mantık olarak sürekli darboğaz yaratan bir parça olacaktır sistemde.
@@yasirbagci5792 iyi işlemci kötü ekran kartı ikilisinde darboğaz yapan ekran kartı olur hocam. Kötü performans sergileyen darboğazı yapan olur. İşlemci zaten %20 30 kullanılacak. Ekran kartının kendisi düşük performans olduğu için tek çare onu yükseltmek.
Asus extreme tweaker menüsündeki curve optimizer ccd0 ve ccd1 ayrı ayrı değer verilemiyor, advanced menüden amd overclock ayarlarındaki curve optimizer sekmesinde ayrı ayrı ccd lere değer verilebiliyor. Bunun sebebi nedir? Hangisini kullanmak daha iyi?
Asus per ccd ayarı yapmaya izin vermiyor evet. Sebebi Asus' un öyle tercih etmiş olması. Siz bütün ccd0 ve ccd1 deki bütün çekirdeklere aynı değeri atayarak aynı sonucu elde edebilirsiniz. Hangisini kullanmak daha iyi sorusuna gelince. Bunun net bir cevabı yok, Asus' un menüsünde daha çok seçenek var. AMD nin menüsü bütün anakartlarda aynı. Tercih sizin. Ama tek önerim, ikisini aynı anda kullanmayın genelde sorun çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor. Ya sadece Asus ya da sadece AMD menüsünü kullanın. Hangisini kullanırsanız, diğerindeki ayarları default hali ne ise o şekilde bırakın.
Öretmenim bir sorum daha var :) Rzyen 7 9800 x3D işlemcide bütün sp değerlerini 112 111 olarak görüyorum bu işlemci için bu deerler normal mi, yoksa çok mu şanssız bir işlemciye denk gelmişim :)
X3D işlemciler, performanslarını yüksek frekans hızı ile değil, büyük kapasiteli L3 cache e dayanarak sağlıyorlar. Bu da genelde oyun ağırlıklı kullanım senaryosuna denk geliyor. Bu yüzden oyun işlemcisi olarak pazarlanıyor. Yani benzer voltaj değerlerinde diğer işlemcilere göre daha düşük hızlarda çalışıyor X3D işlemciler. Bu sp değeri, videoda anlattığımız grafiğin sağ tarafında işlemcinin ne kadar iddialı (en yüksek voltajda stabil olarak çıkabildiği teorik maksimum hız) olduğuna göre belirleniyor aslında. 9800x3d nin boost hızları, normal x3d olmayan işlemcilere göre daha düşük olduğu için çok kaliteli silikon kullanmasına gerek yok AMD nin. O yüzden SP puanlarınızın düşük olması normal. İşlemcinin ürettiği ısı wat cinsinden hesaplanırken bir sürü etken devreye girse de, kabaca "votlaj x frekans x iş yükü cinsi" formülü ile belirleniyor. 9800x3d incelemesinde anlattığımız gibi, 7800x3d de l3 cahce çekirdeklerin üzerinde olduğu için işlemcinin soğutma performansına negatif etkisi olduğu için boost hızları iyice kısılmışken, 9800x3d de l3 cache çekirdeklerin altına alındığı için negatif soğutma performansı efekti kalmamış ve bu işlemcinin son hızları 7000 serisindeki kadar kırpılmış değil. Ama yinede 9700x e göre hala son hızları düşük. Aslında AMD yeni v-cache teknolojisi sayesinde, soğutma sorunu büyük oranda ortadan kalktığı için, istese 9800x3d işlemcilere 9700x e koyduğu kalitede çekirdekleri koyup, boost hızlarını da 9700x ile aynı yapabilirdi ama o zaman 9700x tamamen gereksiz bir işlemci haline gelecekti :)
bütün çekirdeklerin frekansları eşit olmazsa, farklı frekanslarda çalışırlarsa, bu paralel işlemlerde zamanlama uyuşmamasına sebep olmaz mı? Paralel işlemlerde kendi dar boğazını yaratır sanki. Çünkü bir işlemci Yüksek frekanslarda çalışırken atıyorum 1 saniyede 5800 işlem yaparken, diğer çekirdek 1 saniyede 5700 işlem yapıyor. Paralel işlemlerde işler bölüşülür. Bu da bazı işlerin/işlemlerin erken bitmesine sebep olur, bazısının da geç bitmesine sebep olur. İşlemlerin birleşip işin tamamının ortaya çıktığı son aşamada ise geç bitiren çekirdek sebebiyle iş geç tamamlanır, bu da dalgalanmaya sebep olur dolayısıyla geç biten işlemciden bile daha yavaş işlemin tamamlanmasına sebep olur. Toplam işlem hızı 5500 işlem/saniyelere düşer. Oysa tüm işlemcileriaynı frekansa ayarlarsak ve bu ayarı da çekirdekler arasında minimum frekansa sahip çekirdeğin frekansına ayarlamak gerekmez mi? Yani özetle zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Çelik lama en zayıf noktası kadar mukavemete sahiptir. Biz mühendisler en zayıf değere göre tüm modelin mukavemet hesaplarını yaparız. Tüm modeli o en zayıf mukavemet seviyesindeymiş gibi hesaplarız. Burada da aynı mantık olması gerekmez mi? Sistem frekansları çakışmalı. Frekans farklılığı total işlemci frkansını etkiler. Çekirdekler aynı frekansta dalgalanırsa dalgalar örtüşür ve daha yüksek dalgalar oluşturur, hatta radyo frekanslarında üst üste binen iki frekansın gücü 2 kat değildir, 2,3 kattan daha yüksek güce çıkar. Bu fiziğin ilginç bir keşfi. Aynı şekilde frekans farkı olan iki dalga çakışırsa, çok dengesiz dalgalar oluşur ve dalgalar birbirini sönümlemeye başlar. Modern çok antenli vericilerde (2000küsür mükro antenli, örneğin starlink antenleri) dalgalar üst üste bindirilerek o yöne doğru dalga yönlendirmesi yapılabiliyor, dalgalar çakıştırılarak da dalga odaklamasının yapılmayacağı alanlarda dalgalar sönümlenerek dalga iletimi engelleniyor. İşlemcilerde de bu durum geçerli olmalı.
Çoklu çekirdek uygulamalarında genelde aynı ccd üzerindeki işlemciler birbirleri ile çok yakın frekanslarda çalışıyorlar zaten. Bizim bu yaptığımız ayarlar bunu çok değiştirmiyor. Özellikle curve shaper, bütün çekirdeklere birden etki ediyor. Ama çok çekirdekli işlemcilerin üzerindeki çekirdeklerin her biri bağımsız birer işlemci aslında. Bu yüzden adı çok çekirdekli :) yani hepsinin her işi aynı anda bitirmesine gerek yok, birim zamanda kümülatif olarak ne kadar çok işlem sonuçlandırılırsa o kadar yüksek toplam performans ortaya çıkıyor. Ama burada yazılım olayı da devreye giriyor. Yani bu çekirdeklerden paralel olarak tam anlamı ile faydalanabilmek için yazılımsal optimizasyon da gerekiyor. Bu nedenle bazı uygulamalar çok çekirdekten fayda sağlarken bazıları aynı verimi sağlayamıyor. Teknik olarak konu bundan çok daha detaylı olsa da, sorunuzun en basit haliyle cevabını bu şekilde verebilirim. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Herşeyi iyi Güzel Mükemmel Ayrıntılı Anlatılmış Ancak Kafama Takılan Soru yu sormadan edemedim, Sistem Boşta İken 0.9 Volt da 800 mhz ye kadar Düştüm ve kendi işlemcimin Stabil olduğunu söyleyebilirim, Dolu da ise 1.1 volt da 5.7 Ghz ye çıkıyor, daha Üstü Agresif olduğu İçin o kadar iyi Soğutucum Yok, Siz Shapper ve Optimize Anlattığınıza göre, 2000-3000 Mhz ler de Çalışacak Voltaj ları da Anlattınız, size Soracağım soru da bu, ben hiç 1 Zaman boşta 800 mhz ve dolu da 5.7 mhz de çalışan İşlemcimin ortarda gezdiğine Şahit olmadım, en ufak proğram dahi açsan, direkt 5.7 Mhz ye 1-2 Saniyelik çıkıo sonra geri 800 mhz ye Düşüo.
Her işlemcinin voltaj grafiği farklıdır. Hatta her işlemcinin güç koruma modlari da farklıdır. Biz burada bir işlemci üzerinden mantığı anlaşılsın diye anlattık. grafiği sizin işlemciniz ile kıyaslamayın :)
9800X3D alan kişinin Undervolt yapmasının komik olması dışında, faydalı bir video olmuş. Bende de 7800X3D var. Undervolt yapmalı mıyım? Sıvı soğutma ile 60 dereceyi pek geçmiyor. İşlemci yükü fazla oyunda 65 dereceyi gördüm nadiren, o oyunda bile genelde 55-60 derece oluyor.
Herhangi bir zorunluluğu yok hocam hiçbir işlemci için. Bu işlemler pc enthusiast veya power user dediğimiz kimseler için. Her işlemci farklı her anakart farklı. Yapılan ayarlar kazanım sağlayacağı gibi kayıp da yaşatabilir. Stabilite testlerini kendin yapıp uğraşman gerekir. 5600xe bu ayarlar yapılınca hiçbir zaman için 5700x olmayacak mesela. Biraz daha az ısınma için, işlemcinin daha az güç harcaması için yapılabilir gibi gibi. Uzun lafın kısası yapma ihtiyacınız yok. Ama merakınız varsa yapılabilir. Rekabetçi oyun oynuyorsanız (genelde işlemciye bağımlı oyunlar. Valo-cs-ow2 vs.) Biraz daha yüksek performans alırsınız. Ama zaten 500 fps üstü alınıyor bu oyunlarda rekabetçi ayarlarda hiçbir ayar yapmadan.
Abi amd curve optimizer uygulması üzerinden 5800x uv yapmıştım. Uv öncesi c23 mc : 14568 sıcaklık : 90 watt: 100-130 arası Uv sonrası c23 mc: 15654 sıcaklık : 73 watt: 65-98 arası Değerlere ulaştım ve artık daha stabil ve daha fazla fps değerleri alıyordum. Şuan ise elimde 7800x3d işlemci var bunu Uv yapmak mantıklı mı sizce değer mi bilgim yok bilen biri olursa makbule geçer. Elinize sağlık video için teşekkür ederim.
Deneyip kendiniz görmenizi tavsiye ederim. x3d işlemcilerin son hızları fabrikasyon olarak düşük olduğu için curve shaper grafiğinde anlattığımız medium ve high kısımlarını optimize ederek testler yapabilirsiniz. Mutalaka fark olacaktır.
@@nebiforever Teşekkür ederim nebi ağabey curve shaper sadece 9000 serisi dediğiniz en azından henüz gelmemiş o yüzden x3d kurcalamak istememiştim. Bios güncelledikten sonra deneyeceğim.
Süper rehber olmuş. Kötü silikon kurrasından pek işime yaramıyor ama şu işi AI'a devretseler en güzeli olacak. Denesin denesin budur diyip teslim etsin işte.
Amd Ryzen Master programı var. İşlemciye otomatik değerler verip deniyor. Uç noktalara gitmeden biraz iyileştirme yapıyor ama biostan elle girdiğin kadar da performans vermiyor.
Videoda da anlattık aslında, bütün anakart markalarında benzer ayarlar var. Sadece menü ve ayarların yeri değişiyor. Biraz kurcalayarak bulabilirsiniz.
@@APOLL011 Çok çekirdekli işlemlerde, tek çekirdeklilere göre çok daha fazla fark göreceğiniz kesin. Ama herkesin beklentisi farklı, %5-10 çok çekirdekli uygulamalardaki fark için ne kadar zaman ve emek harcamayı göze aldığınza göre değişir bu sorunun cevabı :)
Sadece lol içinse hazır sistemlerden işlemcini abart ekran kartını kıs, ama yine de en baba işlemcide bile 140 150ye düşebiliyor oyun motoru çöp olduğu için
@@okanmubarek geçici ikisinden birini Alaçam illerdede para olunca ekran kartı alacağım, iş görür gibi .eskiden 5600 g vardi ondada dahili vardı işimi gormustu
Yıllarca bunun gibi adam akıllı ve düzgün OC anlatan Türk kanalı aradım, herkes yaptım oldu modunda olduğundan hicbir sekilde mantığını tam anlamiyla cozememistim. Bu gibi videolarin cogu hep yabanci kanallarda ve aşırı teknik anlatıyorlar. Bunun tam olarak Türkçesini ve tekniğini detaylica anlattığınız için teşekkür ederim.
Birde 2. İsteğim tam bu şekilde detaylı video girişinde "ben sorumlu değilim" yazılı, bütün bileşenleri hardcore bi OC ayarlamasini detayli ve Türkçe anlatan kanal olsa tadindan yenmez. Umarım bu alana yonelirsiniz direkt ücretli aboneniz olurum.
Ha bunun otomatik sistemini kurmuş ve programini uretmiş aslında 1 kişi var yuribubly reis :) ama ben kendim sizinle beraber manuel olarak yapmak isterim.
Güzel yorum için teşekkürler. Aslında konu mantık olarak basit olsa da, herkesin anlayacağına emin olacak basitlikte anlatması çok zor ve anlatırken izleyenlerin kaybolmaması adına çok kez tekrar çekmek durumunda kaldık. İmkanlar yetse, bu konunun PBO ile bağlantılı bir sürü alt ve üst dalları var ve hepsini birden anlatabilsek keşke. Ama bu sefer 3-4 saatlik bir video çekmemiz gerekecekti :) Neden 1-2 yabancı kaynak hariç kimsenin bu konuya girmediğini video çekerken daha iyi anladık.
@@nebiforever Çok doğru diyorsunuz fakat donanımsal müşteri çok olduğu için, donanımlarını en optimum ve kararlı seviyede nasıl kullanacağını merak eden yığınla insan var. Yuribubly Hydra projesiyle bunu otomatik bir programla paraya çevirmiş durumda, bunu sizin anlatacağınız 2-3 saat mesai harcayarak ifade edeceğiniz "Türkçe" kanal ile ücretli bir şekilde yayın yaptığınızda bana kalırsa karşılığını alabilirsiniz diye düşünüyorum. Detaya girdiniz mi bu konuda onun önü çok açık zaten bu bariz, açıkçası anlamak için 3-4 saat izlemek isteyen müşteri illaki çıkabilir bu bence tabii.
asus+amd var 4.3ghz sabitleyip yavaş yavaş votlajlar düşürdüm 1.1v ta durdum. kullanıyorum zor degilki
Ben bu nebi abiyi çok sevdim ya.Ellerinize sağlık çok güzel içerik olmuş.
Super rehberler yapıyorsunuz. Bu serinin inşallah devamı gelir
kücük beynim vardi o da yandi :Pp :) gercekten güzel bilgiler verdiniz. Bu tarz videolarin gelmesi cok güzel, devamini bekliyoruz.
Nefis bir video daha , elinize sağlık.
Nebi abiyle ayri bir kanal acilmali ve daha cok icerik gelmeli. Elinize saglik cok guzel video olmus.
Nefis bir video olmuş. Keyifle izliyorum. Emeğinize sağlık.
Bunun sadece curve optimizer undervolt yapış videosu lazım. Video çok detaylı. Hatta sırf detayından dolayı kafa karıştırıcı olabiliyor. 7500F işlemcime undervolt yapmaya çalışıyorum ve çözemediğim sorunlar ve kafamı karıştıran kısımlar var.
sonuna kadar izledik teşekkürler güzel bir video olmuş gerçekten.
Kim ne derse desin ben Mesut abiyi seviyorum genelde her kesimin anlayacağı şekilde detaylı anlatım yapıyor
Kim ne demiş, nerede, söyle 😀
@MesutCevik bazen gg de gereksiz yorumlar yapıyorlar abi senle Can abiye ondan yazdım
Muhteşem bir video ve rehber olmuş, çok teşekkürler. Curve Shaper geldi geleli anlam vermeye çalışıyordum bu ne diye. Her şeyi anladım sayenizde.
Konu çok daha kapsamlı olsa da, en azından curve shaper ın ne olduğunu anlatabildiğimizden emin olmak istemiştik. Amacımıza ulaştığımıza dair yorumları okumak güzel :)
@ daha kapsamlısını da izlerdim. Hatta bios da bilinmeyen, anlayamadığımız ayarları gösteren bir rehber yapsanız ne güzel olur. Elinize ağzınıza sağlık.
@@nebiforever Nebi bey, Sizin gibi mühendisim, 9550x den memnunmusun, Aktif kullandigim programlar Tekla, Prota scturues, Autocad, İnventör, Solid, Stacad vs. Boş kalan vakitlerde oyun oynuyoruz.. 9550x3d yi bekleyelim mi is yönünden karımiz olurmu ne dersiniz.. Ekran karti 4080s 2 k monitorumuz var.
Çok yararlı video olmuş. Emeğinize sağlık :)
Ryzen 7 9800X3D için, minimum güç tüketimiyle maksimum performans elde etmek amacıyla Per Core Curve Optimizer ayarları şu şekilde olabilir:
### Per Core Curve Optimizer Ayarları:
1. Öncelikle Ryzen Master veya BIOS üzerinden:
- PBO Modu: "Advanced" olarak ayarlayın.
- PBO Scalar: "10X" olarak ayarlayın.
- PPT, TDC, EDC: Bunları "Auto" olarak bırakın
2. Curve Optimizer Ayarları:
- Mod: "Manual" seçin.
- Per Core: Her çekirdek için aşağıdaki gibi negatif ofsetler uygulayabilirsiniz. Bu ayarlar, işlemcinizin kararlılığını ve performansını test ederek bulacağınız değerlere göre değişebilir. Önerilen başlangıç değerleri şunlar olabilir:
- Çekirdek 0: -30
- Çekirdek 1: -30
- Çekirdek 2: -25
- Çekirdek 3: -25
- Çekirdek 4: -25
- Çekirdek 5: -20
- Çekirdek 6: -20
- Çekirdek 7: -20
deyenecegım bırazsonra :D 9800x3d kullanıyorum
Her işlemcinin ayarları kendine özel ve farklıdır. Buradaki değerleri kopyalamayın :)
7500f kullanıyorum all core -15 ile optimumu bulmuştum, senin dediğin gibi yaptım performans bir tık daha iyi, watt tüketimi %40 düştü. Oyundaki %1low lar yükseldi. Çok teşekkürler.
Dostum belirttiğin ayarları birebir yaptım.
MSI MAG CoreLiquid 360R V2 360mm soğutucu kullanıyorum.
Termal macun olarak ise COOLER MASTER MASTERGEL MAKER NANO PARTİKÜLLÜ TERMAL MACUN R2 kullanıyorum.
AMD Ryzen 7 9800x3D işlemciyi kullanmaktayım.
Sistem boştayken ki durumları.
Sıcaklık değerlerim;
CPU (Tctl/Tdie): 51 Derece
CPU Kasası: 50.2 Derece
CPUI CCD1 (Tdie): 38 derece
Çekirdek Sıcaklıkları Ortalama: 35.5 derece
Voltaj Değerleri
Ortalama 1.021V
Bu değerlerle işlemcinin performansı 5.2GHz'e kadar çıkıyor.
bu değerler normal mi?
@@kleathronprime 95 testinde donma kapanma yapmıyor ise olay bitmiştir hem enerji tasarrufu hem performans artışı 9800x3d işlemci bambaşka bişey olmuş Adamlar yapmış değerler normal gözüküyor
Hiç alakam yok zaten laptop kullanıyorum ama video için çok teşekkür ederim. Böyle rehber ve destek başka yerde kesinlikle bulunmaz. Profesyonel bir iş.
20:26 NFS Undergraund 2 dyno grafikleri aklıma geldi.
9800x3D için genel olarak en tutarlı ve sorunsuz değer eğri iyileştiricide her bir çekirdeğe -25 değer vermek. Sistemin stabil olduğunu görmek adına OCCT ile test edin ve eğer 1 saat boyunca bir problem olmaz ise bu değeri -30'a çekersiniz ve hala OCCT ile stabil ise -35'e çekersiniz.
Eğri iyileştiriciye -25 verdiğiniz zaman ortalama 15 derecelik bir sıcaklıkta düşüş yaşayacaksınız ve performans kaybınız olmayacak. Sıvı soğutmaya bu işlemci için genel olarak pek gerek yok, iyi bir kule tipi soğutma ve eğri iyileştirici ile negatif ayar vermek kullanıcıya yeter.
BIOS'tan ayarlamanız gereken tek nokta bu, overclock yapmaya pek müsait bir işlemci değil zaten yeterince performanslı bir işlemci ve kullanıcıya uzun süre yetecektir.
İşlemci silikonuna bağlı olmakla birlikte, -20'ye kadar yolu var.
7500f için 1.19v gayet yeterli oluyor 5.1ghz için üst voltajlar aşırı ısınmasına sebep oluyor default ayarlarda. Dediğiniz negative -25 için -10 kurtarır mı bunu görmek için her seferinde kayıt yapıp cinebench testine mi sokmak lazım
Selam bu işlemciyi aldıktan sonra 1 ay boyunca yüksek sıcaklık ve yüksek Cpu kullanım sorunum vardı internette doru düzgün bilgi bulamadım sonra senin dediğin gibi -20 değerine çektim her şey düzeldi sıcaklık 60 derecelerde kullanım 50-60 derecelere düştü ama bir sorunum var render alırken işlemciyi çok ısıtarak çalışıyor 4k render alırken bir kaç kere pc dondu kapatıp açmak zorunda kaldım bu sorunu nasıl çözeceğim aldığım render videosu 5dk lık bir oyun video su olmuştu bu sorunu çözemedim hala teşekkürler.
@Dioceness Merhaba, demek ki işlemcin -20 Negative All Core Curve Optimizer ayarında tutunamıyor. -15 yapıp, tekrardan dene. OCCT core cycling testiyle stabilite testi yapabilirsin.
@@venus0071 Tamam bunu bu şekilde yaptım ama daha test etmedim edeceğim. peki bios ayarlarında xd3 modu diye bir mod var o modu açacakmıyım internette açıyor herkes ama açtığımda çok yükte çalışıyor gibi geldi bana
Emeğinize sağlık bu rehberler çok önemli
Videodan bilgi fışkırıyor vallahi, ellerinize sağlık. Bu Curve Shaper olayı inanılmaz güzel. İşlemciyi son zerresine kadar kullanılabiliyor.
Ağzınıza sağlık özledim bu muhabbetleri. ARM çıktı mertlik bozuldu 🙂
Yıllar önce Donanımhaber'de i5-3470 işlemci ile Asus Maximus anakartla undervolt işlemini paylaşmıştım ve -offset voltaj vererek +600MHz over clock yapmıştım. Sonucunda giriş seviyesi bir soğutucuyla, over clock olmadığı sanılan bir işlemciyi fabrika verisinden daha düşük güçte daha yüksek performansta kullanmıştım. Tabii o zamanlar işlemciler 70-80W olduğu için kimsenin umrunda olmadı. Herkes sabit voltajı dayayıp over clock yapma peşindeydi.
Emeginize saglik
Sizi gördüm eve geldim kahvemi demleyip geliyorum izleyeceğim hemen 😊
Ram rehberını sabırsızlıkla beklıyorum, Nebi abinin her cekırdekten performans cıkarma hırsı harika :D
Videoda sonuna kadar zorlamanıza gerek yok desem de, o son mhz yi de almak için birkaç gece uğraştığım söylentileri doğrudur :)
@@nebiforever abi bence Ram hakkında detaylı bir video yapmanı isterim, grafik hazırlayıp sunum yapman cok ogretıcı ve akılda kalıcı oluyor.Yabancı forumlarda kafa patlatıyoz anlamak ıcın.
Video çok güzel. Anlatım sempatik, epey bilimsel yaklaşılmış. 40 yaşına geldiğim için dikkat ettiğim başka şeyler var. Mesut'un ekme saçlar biraz açılmış. Implantları keşke bir tık kırık beyaz yaptırsaymış ama undervolt ve diğer bilgiler millet parkındaki amcaya anlatılacak kadar iyi anlatılmış ki bu en önem verdiğim şey. Bir şeyi basitçe anlatabilmek. İkinizi de taktir ediyorum ve imreniyorum. Tek bir şikayetim var. Bir mühendisin MEGA yazarken mili anlamına gelen notasyon olan küçük m kullanması gözlerimi kanattı. MHz doğrudur. Mhz kabul edilebilir. mHZ nedir meslektaşım ? Mega Hertz yazmak için yazılabilecek en kötü notasyon.
Normalde olmasi gereken bios'un otomatik olarak shape olusturmasi,
kullanicinin tek ayarla low-med-high-extreme gibi secenekleri secmesi..
Ama bu is oralara daha gelmedi demek ki..
curve shaper için diyemem ama curve optimizer için var aslında. ryzen master uygulaması sizin için optimize ediyor ister all core ister per core şeklinde.
@@guitarnaim9800x3d den sonra bulamadım o ayarı 5600x'deyken ryzen Master üstünden percore yapabiliyordum ilk başta kendimi bıos'tan ayarladığım için çıkmıyor sandım sonra BIOS sıfırladım ve tekrar baktığımda yine o kendi ayarlama kısmı bazen Master da çıkmıyordu herhalde işlemci yeni olduğu için daha sonra destek gelecek şahsen çözemedim kendim elimle ayarladığımda -23 değeri şimdilik stabil bütün çekirdekler için shaper özelliğini de yavaş yavaş deniyorum tam bir stabilite oturttuğun söylenemez.
Tekrar çok Teşekkürler 🙏🏻
Bir 9950x sahibi olarak Nebi Bey'den allah razı olsun, onca yabancı kanalda dinledim ama onun sayesinde curve shaperın ne olduğunu sonunda anladım.
Güzel yorum için teşekkürler. Aslında konu mantık olarak basit olsa da, herkesin anlayacağına emin olacak basitlikte anlatması çok zor ve anlatırken izleyenlerin kaybolmaması adına çok kez tekrar çekmek durumunda kaldık. İmkanlar yetse, bu konunun PBO ile bağlantılı bir sürü alt ve üst dalları var ve hepsini birden anlatabilsek keşke. Ama bu sefer 3-4 saatlik bir video çekmemiz gerekecekti :) Neden 1-2 yabancı kaynak hariç kimsenin bu konuya girmediğini video çekerken daha iyi anladık.
@@nebiforever Rica ederim, umarım böyle detaylı konulara girilen videolarınızın devamı gelir. Bu arada silikon kalitesi olarak sanırım oldukça şanslıyım. Sadece core optimizer all core negative 20 olarak kullanıyorum başka hiçbir ayara dokunmadım. Hem max yükte 72 dereceyi geçmiyor hem de CCD0 5750 mhz CCD1 tüm çekirdekleri 5450 mhz'e çıkıyor
yanlız gen 5 ssd'leri de en sıcak çalıştıran anakart olmuş malesef. bu tarz ince detay videolar daha çok beğenimi kazanıyor . teşekkür ederim.
Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler 🙏 Maymunlu oyuna güldüm baya 😅
outro müziği yine kaybolmuş mesut bey bu arada video baya iyi bellekler için olan vidoyuda bekleriz yine bunun gibi detaylı bir rehber olabilir son olarak nebi bey ile daha çok video bekleriz daha önce bir kanal gibi bir proje var demiştiniz o ne durumda
Video çok güzel olmuş. Bir edebiyat öğretmeni olarak sonuna kadar dinledim. Nebi hocam maşallah işlemciyi bir şiir yazar gibi ince ayarlarla en güzel haline getiriyor. Emeklerine sağlık. Mesut hocam sana da sevgiler saygılar... Çok teşekkür ederiz böyle bir değeri bizimle buluşturduğun için. Ben PUBG ve diğer AAA oyunları oynamak için 2022'de TUF B550 PLUS, 4xGB 3600CL16 temelinde topladığım sistemime R7 5700X3D taktım ve Optimizer ile tüm çekirdeklere -30 verdim tamam. R5 5600'den geçtim ve çok farketti PUBG oynarken. TUF B650 PLUS, R5 7600X ve 2x16GB 6000CL30 sistem kurmama gerek kalmadı. AM4 platformunun dibini sıyırmaya devam 😄
Evet AM4 platforlarda da curve optimizer çok güzel sonuçlar veriyor. ama yeni curve shaper olayı başka bir noktaya taşıyor. Bütün çekirdeklere -30 ortalamanın üzerinde bir undervolt. x3d işlemcilerin yüksek frekanslara çıkması fabrikasyon limitli olduğu için genel olarak daha fazla undervolt yapılabildikleri bir gerçek olsa da, -30 un tam olarak stabil olduğundan emin misin ? :) Eğer kullandığın uygulamalarda herhangi bir sorun çıkarmıyorsa ne güzel, gerçekten curve shaper a gerek kalmadan dibini sıyırmışsım gibi duruyor.
@@nebiforever Ooo Nebi hocam cevabını şimdi gördüm, çok sevindim. Çok teşekkürler cevabın için. Mesut abiye Afyon'dan bol selam et, kendisi görmez bizim yorumları genelde 😃 Evet bir ay kadar önce r5 5600'den 5700X3D'ye geçtiğimde Curve Optimizer olayını biraz araştırdım ve -15, -20 falan derken -30 ile baktım gayet stabil. Defalarca Cinebench R23 testi yaptım, sürekli PUBG oynuyorum, Windows'ta Word-Excel takılıyorum yaklaşık bir aydır bir kez bile bir donma, kapanma, kasma yaşamadım. Oyun esnasında tüm çekirdeklerin saat hızlarına baktığımda da önceden sadece bir iki çekirdek 4050mhz iken şuan aynı anda tamamı 4050mhz yapabiliyor PUBG oynarken. Tabi sürekli tüm çekirdekler 4050mhz kalamıyor anlık değişiyor. İşlemcinin hem Single hem de Multi puanı da artıyor sentetik testlerde. Yani daha az voltajla daha yüksek hızlara çıkıyor bu harika bir şey. Masaüstünde takılırken de misal şuan PC'den yazıyorum ve yanda HWINFO açık. 0, 1, 2, 3, 4 ve 5 nolu çekirdekler 4150mhz; 6 ve 7 nolu çekirdekler ise 4050mhz boostlamış maksimum. Keşke oyundayken de böyle altı farklı çekirdek ara ara 4150mhz leri görebilse ama Curve Shaper olayındaki gibi sadece hafif yük durumlarında 4150 görecek anlaşılan. Buna da razıyım tabiki 🙂 IDCooling 224XT gibi r5 5600 serin tutsun diye almış olduğum dört ısı borulu sıradan bir kule tipi soğutucuyla bazen anlık 67 falan görse de genel olarak 57-63 civarı seyrediyor oyunlarda. Windowsta ise 44 civarı dolaşıyor. Tabi fanlar ASUS AI Suite ile ayarlı olduğu için tüm kasa fanları durmuş halde, bir tek işlemci fanı dönüyor 500rpm civarı. Oyun oynamıyorken sistemde sessizlik takıntılıyım da biraz 😊 Kusura bakma hocam uzun yazmışım biraz. Tekrardan teşekkürler cevabın için. İyi akşamlar 👋
@@nebiforever ROG STRIX X870-F ve X870E-E GAMING WIFI İlgili Anakart QWL listesinde ;
G.SKILL F5-6400J3239F48GX2-TZ5RS 2x 48GB
G.SKILL F5-6400J3239F48GX2-TZ5RW 2x 48GB
Bellek listesi bulunmaktadır, ben ise Asus'a ! Bunlar türkiyede yok!
Türkiyede olan G.Skill Trident Z5 RGB 96 GB (2x48) 6400 MHz CL32 F5-6400J3239F48GX2-TZ5RK DDR5
G.Skill Trident Z5 RGB 96 GB (2x48) 6800 MHz CL34 F5-6800J3446F48GX2-TZ5RK DDR5
Ramlarının Anakartlarının destekleyip desteklemediğini sordum ?
Asus bana cevaben Ramların desteklenmediğini söyledi!
Gskil TZ5RS-TZ5RW ile TZ5RK nın ne farkı var bana yanıtlayabilir misiniz?
Bu ramlarden birisini almak istiyorum, Asusa göre sorun nedir? Alsam stabil şekilde çalıştıramayacakmıyım? özellikle 6800 mhz olanı!
Gskilde Asusa atmış topu .Anakartın Qwl listesine bakın demiş.yardımcı olabilirmisiniz
Bu anakartlardan birini ve bu remlerden birini alacam ortada kaldım. İŞLEMCİDE 9550X olacak. yanlız onu sizin dediğiniz gibi ocak sonunu bekliyorum :)
@@serkankaradag24 Konu burada yazarak açıklanamayacak kadar uzun. Ram rehberi videosunu beklemelisin.
Baklava iyisi tepsinin kenarında olur. CPU'nun iyi undervolt olanı waferın ortasında olur. CPU nuzun waferın neresinde olduğuna dikkat ederek undervolt yapın.
🤣
O yüzden silikon kalitesinde Bronz,Gümüş,Altın, Platinyum olarak sıralama var. Bana Ryzen 1200 Platinyum silikon denk gelmişti 4.2 4.3ghz lere kadar çıkıyordu.
Kalitesini nasıl öğrenebiliriz bronz altın falan@@usmancoban3448
@@PikaTak Eskiden olsa CTR derdim ryzen clock tuner for 1usmus pbonun daha iyi hali. diagnostik testinden sonuç veriyor diğer türlü de stok ayarlarda ne kadar düştüğüne göre de belirlenebilir
@@PikaTak Örn PBO ile 3600x 1.4V da 4100mhz iken sen bunu 1.3 1.2 voltajlara veya daha düşük seviyelerde sorunsuz calistirabiliyorsan ve ısınma sorunu yapmıyorsa bu altın platinyum olarak gider
Bu videoda bahsedilen işlemleri 5600X için yapmıştım geçen yıl. Her çekirdeğin çalışabildiği en düşük offset değerini test ede ede buldum, 1 günümü aldı ama oldu.
Şu an normalde max 4,65 Ghze kadar çıkabilen işlemcim 4,85 Ghze kadar kendisi çıkabiliyor, 65 Watt olan gücünü de 100 Watt'a çıkardım, bu sayede çok daha fazla güç çekip çoklu çekirdek işlemlerinde bile 4,5 Ghzde kalabiliyor, ama buna rağmen 80 dereceyi geçmiyor.
Sistemlerden vs hiç anlamıyorum yeni bir pc topladık Ryzen 5 5600x / RTX 4060. Mesela Pubg veya Last of Us'ta 77 dereceleri görüyorum. 70 Bandında da dolaşıyor. Bu dereceler sizce normal midir? yoksa bu videodaki işlemleri uygulamalı mıyım? Stok fanı ile kullanıyorum. Bu çözümlere alternatif bir soğutucu olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim.
Gerçekten sıfır bilgili adamın anlayacağı hem basit hem detaylı bir içerik olmuş, elinize sağlık.
İşlemci için stabilite test yazılımı olarak OCCT öneriyorum. Hem çekirdek başına hata gösteriyor. Yani hangi çekirdeğiniz zorlanıyor onu görebiliyorsunuz. Hem de farklı instruction setleri kullanarak yük verebiliyorsunuz. Bir çok test yazılımını geçip sorunsuz gibi gösteren curve optimizer ayarlarımı OCCT ile optimum şekle çektim, sonrasında hiç stabilite sorunu yaşamadım.
Edit: 10 dklık testler çoğu zaman yeterli oluyor hata bulmaya ama vaktiniz varsa daha uzun da yapabilirsiniz.
Süper rehber. RAM tweak rehberi gelirse çok güzel olur. Selamlar
B550 Msi anakartımda 5800X işlemcimi undervolt yaparak kullanıyorum. Normalde işlemcim default ayarlarında daha çok ısınıyor ve oyunlarda sürekli 4.850 mhz'de çalışmıyordu. Hızı yükselip düşüyordu. Çok fazla detaya girmeden PPT-TDC-EDC limitlerini yabancı bir videodan bakarak kendi işlemcime göre özelleştirdim. Curve optimizer ayarından da bütün çekirdeklere negative 20 değer verdim. Daha üzerini verdiğimde çökme yapıyordu. Videosunu izlediğim yabancı youtuber daha fazlasını verebiliyordu bu silikon kalitesiyle ilgili. Sonuç olarak uzun zamandır bu şekilde işlemcimi daha serin ve daha stabil kullanabiliyorum. Oyunlarda 4.850 mhz sabit verebiliyor. Cinebench puanları da nisbeten daha iyi çıkıyor. Belki daha yüksek mhz overclock yapılabilir ama ben stabil, serin ve düşük fanla çalışmasını tercih ediyorum. Undervolt yapmayı becerebilen her kullanıcıya da tavsiye ederim. Çok faydalı bir olay.
Helal olsun
Abi bu serinin devamı gelsin.
Abi rehberleriniz süper elinize emeğinize sağlık. Bir konuda yapıcı eleştiri yapmak istiyorum birbirinizin sözünü kesmek zorunda kalıyorsunuz akışta bir soruyla birbirinize sözü devretseniz çok daha güzel olur.
İlk videolarda olan bir problemdi, benim de alışmam gerekti biraz. Ancak bu videonun çekimi gerçekten çok yorucu oldu, bu seferlik o tarz kusurlar az olduysa da bundan dolayı olmuştur.
Videoları kısımlara ayırma özelliğini ne zaman keşfedersiniz?
O birden fazla konu olunca oluyor yani tak çalıştır gibi program videoların da var. Bu normal video olduğu için yok.
Ayırmış zaten.
@@G-XIIben izlerken değildi
@@Guhaze Ha... haklısın o zaman. Kronometre ile kolaylıkla sekansları ayırmak çok kolay. Her kanal yapmalı bunu.
işte bekledıgım video 9800x3d kullanıyorum
selamlar abi , Nebi abiyle ram videosu ne zaman gelir ❤
Nebi abi tekniğe çok girdik ama falan diyordun da girin diye izliyoruz zaten
Bellek rehberi bekliyoruz çabucak gelsin
7800x3d ?
MSI B650 GAMING anakartima 9700x modelini almayi dusunuyordum (senin cektigin videodan sonra uckagitcilar fiyatlari tavan yapmis olsa da 😅) ID Cooling Se-224-Xt modrlini kullaniyordum sogutucu olarak bu video cok isime yariyacak
İkisini aynı anda kullanmanın bir mantığı var mı zaten -23 verdiğim optimizer ayarı üstüne bir de shaper ayarları eklersek sıcaklık düşüşü ve performans artışı olur mu o gece sadece shaperı denedim en yüksek frekanslarda -24'ten başladım düşüklere doğru -30'a kadar çektim aşağı yukarı aynı ayarları elde ettim bir fark göremedim ben ikisini birlikte nasıl kullanırım bir fayda sağlar mı
güzel video 9700x üzerinde deneyeceğim
Ryzen 1600 den beri undervolt yaparim su an 5600x de undervoltlu ve kesinlikle cok ise yariyor.
Söz verdiğiniz undervolt videosu intel için değil miydi abi sanki ya 🤔
Lütfen RYZEN 7 98003D içinde yapın video :D
videoda anlatılanlari her işlemci için kullanabilirsiniz. biz 9950x üzerinden anlattık ama genel mantığı açıkladık.
ben ryzen 7 5800x3d kullanıyorum hala kendime doğru ayarları bulamadım
Yine müthiş rehber olmuş, teşekkürler.
Bellek videosunu merakla bekliyorum hatta sorumu şimdiden sorayım ; AGESA 1.2.0.2b ile 4 adet (2x gskill dual expo cl32 24x2 kit 6400mhz) rami 6400mhz'de sorunsuz calıştırmak mümkün mü?
Sevgiler
Ddr5 veri yoğunluğu sebebi ile bütün slotlari doldurup yüksek hızları almak oldukça zor.
bunun intel ya da amd ile ilgisi yok agesa ile mucizeler yaratamaz amd. bazı optimizasyonlar yapabiliyorlar ancak.
intel de bu sorunların önüne gelen içmek için cu-dim e geçti.
sorduğunuz ram kombinasyonu için 24x4 = 96gb için 6000mhz yapan gördüm. ama bunun üzeri hızlarda artık işlemcinin bellek kontrolcüsunun sınırlarına yaklaşıyorsunuz. sadece 2 slot ile bile 6000mhz üzeri hızlar için biraz silikon şansı gerekiyor.
tabi bu anlattıklarım işlemci ram 1/1 senkron mod için konuşuyorum. 1/2 modda zaten 6400mhz yi geç 7000 bile kullanmak çok mantıklı değil, çünkü 1/1 moddaki 6000mhz çok daha performanslı.
@@nebiforeverilginiz için çok teşekkür ederim 🙏 ramler geldi ancak anakartım yarın gelecek( rog x870e e) sanırım en mantıklısı bir çift rami kutusunu açmadan iade etmem olacak :)
Ama yine sormadan duramıyorum sizce 4 ram kullanıp (96mb) artık max kac mhz verirse onu kabullenmek mi mantıklı yoksa 2 ram kullanıp stabiliteyi ön planda tutmak mı (48 mb)?
@@djmoodrabbit ne kadar ram ihtiyacın var sorunun cevabını sen ver. ben şahsen 48gb kullanıyorum her türlü işimi görüyor. ihtyacından az ram iş yapmanı engeller ama biraz yavaş çalışan bellek çok büyük etki yapmaz :)
Hocam, ben videoda 1 detal fark edim AMD işlemci yana bilir Intel yanamaz duzdur benim bildiyime gore intel yanmiyor hec zaman?
5700x3d ve 58ü0x3d için pbo2 tuner den -30 veriyorsun ve 8-10 derece serin çalışıyor ayrıca birazda frekans yğkseliyor
5700x3d için en uygun Curve optimizer ayarlarını paylaşabilecek biri var mıdır?
Mesut bey amd yetkilileri ile görüşürmüsünüz bu işlemciler birbirinden çok farklı olabiliyormu stok ayarlarda sıcaklık değerleri anlamında kişiden kişiye çok değişiyor, arada 20 derece sıcaklık farkı var işlemciden işlemciye, oyun oynadığım için x3d game modu açıyorum bu bana eksi 40 curve vermemi sağlıyor stabilite sorunu yaşamadan ve 55 60 derece sıcaklıkta oyun oynuyorum yüksek pickler görmeden artı 200 hız aşırtma ile, stok ayarlarda artic 360 cinebenc de 90 derecede çalışıyor ve güç kısıyor sanırım slikon şansızlığı oldu normalde insanlar bu işlemci ile hiç bir şey yapmadan 45 derecede oyun oynuyor, soğutucum bozuk sanıp bunu aldım bu da aynı sonucu verdi, bu sorunu yaşayan insan çok kimi 46 derecede oyun oynuyor kimi 65 stok ayarlarda aynı soğutucu işile bazı işlemciler ya bozuk ya slikon şansı 20derece fark yaratıyor
aslında düşük voltaj elektrikli cihazlar için zararlı birşey genelde ama, işlemci olayında bilmiyorum heralde minumum değerin altına düşmetikçe zarar vermiyor öyle mi mesut bey?
Düşuk voltaj devrelerde stres ve ısı oluşturmadığı için fiziksel bir zararı yoktur fakat sistem kararsız çalışabilir, dosyalarda bozulma ya da verilerin kaybolmasına neden olabilir. Overclock entegrenin ömrünü kısaltırken, undervolt teorik olarak entegrenin ömrünü uzatır.
@@w0lvexturk519 voltaj düştüğü için çok akım çekme durumu yok değil mi watı sabit sonuçta
yillardır asus anakart kullanıyorum asus'a sorarmısınız neden bios da türkçe dil destegiyok neden
Videoda hafif ses kayması var .
türkiyede kaç kişide bu işlemciler varki ? mesela 3060ti 5600x gibi sistemlerde veya daha düşük seviye sistemler için basit ve sade şekilde ortalama curve optimizer ayarlarını anlatan bir video çekebilirsiniz bence. başka bir kanal yaptı ve kendi sistemime uygulayınca %5 civarı fps artışım oldu. aynı zamanda fps oyunu oynarken kalabalık alanlarda vs. ani fps düşüşlerim oluyordu. 160 fps den şak diye 70 fpslere düşen sistemim basit bi curve optimizer ile 90 fpslerin altına düşmez oldu. bu da beni çok mutlu etti. bu ve benzeri içerikler daha faydalı olur bence
10:55 Eğer işlemci ekran kartına darboğaz yapıyorsa overvolt yapılarak fayda sağlanabilir mi peki
Hayır overvolt işlemcinin performansını düşürür.
@@nebiforever Ben de onu diyorum işte, iyi işlemci & kötü ekran kartı ikilisi varken overvolt ile işlemciyi kısarak darboğazı engelleyemez miyiz
@@yasirbagci5792 bu darboğazın konusu işi bilmeyen teknoloji editörlerinin yaydığı safsatalar yüzünden bu hale geldi sanırım. Tamamen yanlış anlaşılmış bir durum ve bu yanlış anlaşılmayı birçok soruda fark ediyorum. Darboğaz dediğiniz şey, kullandığınız sistem üzerinde, herhangi bir işi yapmak için (oyun, render vb) performans vermesi beklenen sistem bileşenlerinden en yavaş olanın hızı belirlemesi olayıdır.
Örnek vermek gerekirse, elinizde çok eski ve yavaş bir işlemci varsa (örnek anlaşılsın diye 10 sene önceki bir işlemciyi ele alalım), çok iyi bir ekran kartının (rtx 4090) performansının tamamını kullanamazsınınz. (doğal olarak) çünkü o işlemci o ekran kartının ihtiyacı olan işlenecek kareleri yeterince hızlı üretemez. ve işlemci darboğaz oluşturmuş olur. sizin sorduğunuz soruyu bu duruma uyarlarsak, "ben ekran kartını yavaşlatarak darboğazı yok edebilir miyim diyorsunuz" işlemci yine aynı işlemci, ekran kartı zaten işlemciyi bekliyor. ekran kartı yavaşlayınca sonuç değişmeyecektir. sizin işlemciyi hızlandırmanız gerekiyor.
Performansın zincirin en zayıf halkası kadar hızlı olması durumudur.
Bugün 7800xd3 ve 9800x3d işlemcileri ele alalaım. ikisine de rtx 4090 takıp 1080p düşük grafikli testler yapalım. 9800x3d biraz daha hızlı gözükecektir. burda 7800x3d darboğaz yapıyor olacaktır. ama sizin hayatınızı etkileyecek kadar değil :) çözünürlüğü arttırıp grafikleri de iyileştirdiğimiz zaman, hızı belirleyen ekran kartı olacağı için iki işlemci de aynı sonuçları vermeye başlayacak. bu sefer de darboğazı yaratan rtx 4090 olacaktır. (bu darboğazı yok etmek istiyorsanız rtx 5090 almanız gerekiyor, bu sefer de işlemci tekrar darboğaz yapacak gibi bir döngü bu her durumda darboğaz oluşturan bir parça olacaktır yani)
yani "darboğaz" dediğiniz şey bir uyuşmazlık, ya da elindeki bileşenler üzerinde birşeylere yaparak yok edebileceğiniz ya da yok etmeniz gereken bir "sorun" değildir. darboğaz yaratan bileşen sizin kaybettiğiniz performanstan rahatsız olduğunuz noktada artık "darboğaz" dan bahsetmeye başlayabiliriz. Bunun haricinde mantık olarak sürekli darboğaz yaratan bir parça olacaktır sistemde.
@@yasirbagci5792 iyi işlemci kötü ekran kartı ikilisinde darboğaz yapan ekran kartı olur hocam. Kötü performans sergileyen darboğazı yapan olur. İşlemci zaten %20 30 kullanılacak. Ekran kartının kendisi düşük performans olduğu için tek çare onu yükseltmek.
iyi iyi böyle devam
Asus extreme tweaker menüsündeki curve optimizer ccd0 ve ccd1 ayrı ayrı değer verilemiyor, advanced menüden amd overclock ayarlarındaki curve optimizer sekmesinde ayrı ayrı ccd lere değer verilebiliyor. Bunun sebebi nedir? Hangisini kullanmak daha iyi?
Asus per ccd ayarı yapmaya izin vermiyor evet. Sebebi Asus' un öyle tercih etmiş olması. Siz bütün ccd0 ve ccd1 deki bütün çekirdeklere aynı değeri atayarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.
Hangisini kullanmak daha iyi sorusuna gelince. Bunun net bir cevabı yok, Asus' un menüsünde daha çok seçenek var. AMD nin menüsü bütün anakartlarda aynı. Tercih sizin.
Ama tek önerim, ikisini aynı anda kullanmayın genelde sorun çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor. Ya sadece Asus ya da sadece AMD menüsünü kullanın. Hangisini kullanırsanız, diğerindeki ayarları default hali ne ise o şekilde bırakın.
@@nebiforever aydınlatıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Öretmenim bir sorum daha var :) Rzyen 7 9800 x3D işlemcide bütün sp değerlerini 112 111 olarak görüyorum bu işlemci için bu deerler normal mi, yoksa çok mu şanssız bir işlemciye denk gelmişim :)
X3D işlemciler, performanslarını yüksek frekans hızı ile değil, büyük kapasiteli L3 cache e dayanarak sağlıyorlar. Bu da genelde oyun ağırlıklı kullanım senaryosuna denk geliyor. Bu yüzden oyun işlemcisi olarak pazarlanıyor. Yani benzer voltaj değerlerinde diğer işlemcilere göre daha düşük hızlarda çalışıyor X3D işlemciler.
Bu sp değeri, videoda anlattığımız grafiğin sağ tarafında işlemcinin ne kadar iddialı (en yüksek voltajda stabil olarak çıkabildiği teorik maksimum hız) olduğuna göre belirleniyor aslında. 9800x3d nin boost hızları, normal x3d olmayan işlemcilere göre daha düşük olduğu için çok kaliteli silikon kullanmasına gerek yok AMD nin. O yüzden SP puanlarınızın düşük olması normal.
İşlemcinin ürettiği ısı wat cinsinden hesaplanırken bir sürü etken devreye girse de, kabaca "votlaj x frekans x iş yükü cinsi" formülü ile belirleniyor.
9800x3d incelemesinde anlattığımız gibi, 7800x3d de l3 cahce çekirdeklerin üzerinde olduğu için işlemcinin soğutma performansına negatif etkisi olduğu için boost hızları iyice kısılmışken, 9800x3d de l3 cache çekirdeklerin altına alındığı için negatif soğutma performansı efekti kalmamış ve bu işlemcinin son hızları 7000 serisindeki kadar kırpılmış değil. Ama yinede 9700x e göre hala son hızları düşük. Aslında AMD yeni v-cache teknolojisi sayesinde, soğutma sorunu büyük oranda ortadan kalktığı için, istese 9800x3d işlemcilere 9700x e koyduğu kalitede çekirdekleri koyup, boost hızlarını da 9700x ile aynı yapabilirdi ama o zaman 9700x tamamen gereksiz bir işlemci haline gelecekti :)
Üşenmedem detaylarıyla açıklamanız...
İyi ki varsınız 🙏🏻 @nebiforever
En stabil değerleri bulan bir program yok mu? Böyle bir şey olsa bunları öğrenip biosa manuel girerdik.
çok çok iyi içerik ama kimse değerini anlamamış
bütün çekirdeklerin frekansları eşit olmazsa, farklı frekanslarda çalışırlarsa, bu paralel işlemlerde zamanlama uyuşmamasına sebep olmaz mı? Paralel işlemlerde kendi dar boğazını yaratır sanki. Çünkü bir işlemci Yüksek frekanslarda çalışırken atıyorum 1 saniyede 5800 işlem yaparken, diğer çekirdek 1 saniyede 5700 işlem yapıyor. Paralel işlemlerde işler bölüşülür. Bu da bazı işlerin/işlemlerin erken bitmesine sebep olur, bazısının da geç bitmesine sebep olur. İşlemlerin birleşip işin tamamının ortaya çıktığı son aşamada ise geç bitiren çekirdek sebebiyle iş geç tamamlanır, bu da dalgalanmaya sebep olur dolayısıyla geç biten işlemciden bile daha yavaş işlemin tamamlanmasına sebep olur. Toplam işlem hızı 5500 işlem/saniyelere düşer. Oysa tüm işlemcileriaynı frekansa ayarlarsak ve bu ayarı da çekirdekler arasında minimum frekansa sahip çekirdeğin frekansına ayarlamak gerekmez mi?
Yani özetle zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Çelik lama en zayıf noktası kadar mukavemete sahiptir. Biz mühendisler en zayıf değere göre tüm modelin mukavemet hesaplarını yaparız. Tüm modeli o en zayıf mukavemet seviyesindeymiş gibi hesaplarız. Burada da aynı mantık olması gerekmez mi? Sistem frekansları çakışmalı. Frekans farklılığı total işlemci frkansını etkiler. Çekirdekler aynı frekansta dalgalanırsa dalgalar örtüşür ve daha yüksek dalgalar oluşturur, hatta radyo frekanslarında üst üste binen iki frekansın gücü 2 kat değildir, 2,3 kattan daha yüksek güce çıkar. Bu fiziğin ilginç bir keşfi. Aynı şekilde frekans farkı olan iki dalga çakışırsa, çok dengesiz dalgalar oluşur ve dalgalar birbirini sönümlemeye başlar. Modern çok antenli vericilerde (2000küsür mükro antenli, örneğin starlink antenleri) dalgalar üst üste bindirilerek o yöne doğru dalga yönlendirmesi yapılabiliyor, dalgalar çakıştırılarak da dalga odaklamasının yapılmayacağı alanlarda dalgalar sönümlenerek dalga iletimi engelleniyor. İşlemcilerde de bu durum geçerli olmalı.
Bende merak ettim bu konuyu ama cevap veren olmamis
Çoklu çekirdek uygulamalarında genelde aynı ccd üzerindeki işlemciler birbirleri ile çok yakın frekanslarda çalışıyorlar zaten. Bizim bu yaptığımız ayarlar bunu çok değiştirmiyor. Özellikle curve shaper, bütün çekirdeklere birden etki ediyor.
Ama çok çekirdekli işlemcilerin üzerindeki çekirdeklerin her biri bağımsız birer işlemci aslında. Bu yüzden adı çok çekirdekli :) yani hepsinin her işi aynı anda bitirmesine gerek yok, birim zamanda kümülatif olarak ne kadar çok işlem sonuçlandırılırsa o kadar yüksek toplam performans ortaya çıkıyor. Ama burada yazılım olayı da devreye giriyor. Yani bu çekirdeklerden paralel olarak tam anlamı ile faydalanabilmek için yazılımsal optimizasyon da gerekiyor. Bu nedenle bazı uygulamalar çok çekirdekten fayda sağlarken bazıları aynı verimi sağlayamıyor.
Teknik olarak konu bundan çok daha detaylı olsa da, sorunuzun en basit haliyle cevabını bu şekilde verebilirim. Umarım açıklayıcı olmuştur.
teşekkürler
Herşeyi iyi Güzel Mükemmel Ayrıntılı Anlatılmış Ancak Kafama Takılan Soru yu sormadan edemedim, Sistem Boşta İken 0.9 Volt da 800 mhz ye kadar Düştüm ve kendi işlemcimin Stabil olduğunu söyleyebilirim, Dolu da ise 1.1 volt da 5.7 Ghz ye çıkıyor, daha Üstü Agresif olduğu İçin o kadar iyi Soğutucum Yok, Siz Shapper ve Optimize Anlattığınıza göre, 2000-3000 Mhz ler de Çalışacak Voltaj ları da Anlattınız, size Soracağım soru da bu, ben hiç 1 Zaman boşta 800 mhz ve dolu da 5.7 mhz de çalışan İşlemcimin ortarda gezdiğine Şahit olmadım, en ufak proğram dahi açsan, direkt 5.7 Mhz ye 1-2 Saniyelik çıkıo sonra geri 800 mhz ye Düşüo.
Her işlemcinin voltaj grafiği farklıdır. Hatta her işlemcinin güç koruma modlari da farklıdır. Biz burada bir işlemci üzerinden mantığı anlaşılsın diye anlattık.
grafiği sizin işlemciniz ile kıyaslamayın :)
9800X3D alan kişinin Undervolt yapmasının komik olması dışında, faydalı bir video olmuş.
Bende de 7800X3D var. Undervolt yapmalı mıyım?
Sıvı soğutma ile 60 dereceyi pek geçmiyor. İşlemci yükü fazla oyunda 65 dereceyi gördüm nadiren, o oyunda bile genelde 55-60 derece oluyor.
Bence yapmalısın hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de performans arttırıyor
Herhangi bir zorunluluğu yok hocam hiçbir işlemci için. Bu işlemler pc enthusiast veya power user dediğimiz kimseler için. Her işlemci farklı her anakart farklı. Yapılan ayarlar kazanım sağlayacağı gibi kayıp da yaşatabilir. Stabilite testlerini kendin yapıp uğraşman gerekir. 5600xe bu ayarlar yapılınca hiçbir zaman için 5700x olmayacak mesela. Biraz daha az ısınma için, işlemcinin daha az güç harcaması için yapılabilir gibi gibi.
Uzun lafın kısası yapma ihtiyacınız yok. Ama merakınız varsa yapılabilir. Rekabetçi oyun oynuyorsanız (genelde işlemciye bağımlı oyunlar. Valo-cs-ow2 vs.) Biraz daha yüksek performans alırsınız. Ama zaten 500 fps üstü alınıyor bu oyunlarda rekabetçi ayarlarda hiçbir ayar yapmadan.
Abi amd curve optimizer uygulması üzerinden 5800x uv yapmıştım.
Uv öncesi c23 mc : 14568 sıcaklık : 90 watt: 100-130 arası
Uv sonrası c23 mc: 15654 sıcaklık : 73 watt: 65-98 arası
Değerlere ulaştım ve artık daha stabil ve daha fazla fps değerleri alıyordum.
Şuan ise elimde 7800x3d işlemci var bunu Uv yapmak mantıklı mı sizce değer mi bilgim yok bilen biri olursa makbule geçer.
Elinize sağlık video için teşekkür ederim.
+1
Deneyip kendiniz görmenizi tavsiye ederim. x3d işlemcilerin son hızları fabrikasyon olarak düşük olduğu için curve shaper grafiğinde anlattığımız medium ve high kısımlarını optimize ederek testler yapabilirsiniz. Mutalaka fark olacaktır.
@@nebiforever Teşekkür ederim nebi ağabey curve shaper sadece 9000 serisi dediğiniz en azından henüz gelmemiş o yüzden x3d kurcalamak istememiştim. Bios güncelledikten sonra deneyeceğim.
RAM ne zaman gelecek
Alt değerlerden üste çıkmaktansa, üst değerlerden aşağı düşmek daha kolay.
25 dk dır grafik izliyoruz, ac bios göster kardeşim
Senin zaten burada olman hata gir biosuna yap kendi ayarını neden video izleyip kaybediyorsun ki
2k monitorle 9700x kullanıyom gayet memnunm kaldı ki 9800x3d ye gerek duymuyorum sonuçta 1080p kullanmıyoz yani
5800x nasil undevolt yapilir mesela gaming icin hiz asirtma falan
AM4 platformunda curve shaper yok ama curve optimizer var. Videoda ilk anlattığımız curve optimizer bölümünü izleyerek yapabilirsiniz.
i5 4690k işlemciye delid yapılır mı? yapılmamalı mı?
Boşa masraf ha öğrenmek için yapacaksan o başka tabi
Süper rehber olmuş. Kötü silikon kurrasından pek işime yaramıyor ama şu işi AI'a devretseler en güzeli olacak. Denesin denesin budur diyip teslim etsin işte.
Amd Ryzen Master programı var. İşlemciye otomatik değerler verip deniyor. Uç noktalara gitmeden biraz iyileştirme yapıyor ama biostan elle girdiğin kadar da performans vermiyor.
Daha profesyoneli ve ücretlisi var ama onun rehberini anlamak gerek.
@@OgzKrc1 Kendin biostan yapabiliyorsan en güzeli o :)
@@a.poyraz ryzen master in verdiği değerlerde ben bir türlü stabilite elde edemedim. Çok kötü silikon denk geldi herhalde.
@@nebiforever biosta ayar yapmak problem değil ama stabilite testleri çok uzun sürüyor.
çok karışık geldi ilk başta. odaklanıp öğrenmek şart
Aralık bitmeden son kez 4070 superli bir sistem patlat lütfen ocakta her şey deli gibi zamlanmadan alalım
Bu akşamı bekleyin :D
bu işlem msi anakartta yapılabilir mi ?
Bütün anakartlar da yapılabilir.
Videoda da anlattık aslında, bütün anakart markalarında benzer ayarlar var. Sadece menü ve ayarların yeri değişiyor. Biraz kurcalayarak bulabilirsiniz.
@@nebiforever Hocam sizce bu curve optimizer 7800x3D için iyi bir sıçrama olur mu ? Yani uğraşmaya değer mi ?
@@APOLL011 Çok çekirdekli işlemlerde, tek çekirdeklilere göre çok daha fazla fark göreceğiniz kesin. Ama herkesin beklentisi farklı, %5-10 çok çekirdekli uygulamalardaki fark için ne kadar zaman ve emek harcamayı göze aldığınza göre değişir bu sorunun cevabı :)
Kendi ayarlarımda 9800x3d-Rtx4080-Cl34 7200mhz sistemimde , Cs2 low Fhd +925 fps bechmark. Güneşe bakınca 1100fps civarı. 😂
Bu 7950x3d olurmu
Anakartınıza bağlı olarak sorunun cevabı değişse de, sornunun cevabı büyük oranda "evet".
@nebiforever ana kartım msı x870e carbon
12450H için ne yapabilirim? Teknik işlerden anlayan var mı
51:00 🤣😂🤣😂
Ryzen 7700 uygulayan var mı?
İşlemciye kalıcı bir hasarı var mı bunun eski değerlerine dönsek bile ilk aldığımızla aynı mıdır
Kalıcı bir hasar vermeniz imkansıza yakın.
benim anakartımda böyle bir özellik yoktu
Anakart ve işlemci nedir ?
intel için de gELSİN lütfen
intelin yeni platformunda işler biraz daha rayına otursun (Bios update, microcode güncellemeleri vb) şartlar uyarsa yapılabilir :)
@@nebiforever3 tane kod güncellemesi geldi abi şu an 14900ks akıyo maşallah deneyebilirsin
@@okanmubarek Yeni platform derken LGA1851 soket yeni Ultra serisi işlemciler için olan platformu kastetmiştim :)
PİBİO de geç be hoca ne kasmışsın 😂
İyi günler sadece LoL oynicagim sistem onerirmisniz bütçe 15 -20 k arasi yardımci olur musunuz
Sadece lol içinse hazır sistemlerden işlemcini abart ekran kartını kıs, ama yine de en baba işlemcide bile 140 150ye düşebiliyor oyun motoru çöp olduğu için
@okanmubarek ryzen 5 7600 veya ryzen 5 9600 x işlemci işimi gorurmu geçici ekran kartı almiyacam
@@alikiraz1591 9600 nasıl bilmiyorum da 7600 işini görür
@@okanmubarek geçici ikisinden birini Alaçam illerdede para olunca ekran kartı alacağım, iş görür gibi .eskiden 5600 g vardi ondada dahili vardı işimi gormustu
@@alikiraz1591 alacağın zaman tekrar yazarsın ona göre yorum yapalım daha mantıklı olur
İlk 🎉
Çok güzel bir video olmuş, keyifle izledim, teşekkürler.