O zaman trigonometride tanımsız olan ifadeler (tan 90,tan270,cot0,cot180 ve cot360) başka matematiksel konularda tanımı var mıdır? (Keşke bunu kendilerine sorabilme imkanım olsaydı.)
@@beratyldz4798 onların tanımı grafikten geliyor dostum onlar tan ve cot eksenlerine paralel gittiği için kesiştikleri bölge olmuyor birim çember de o sebepten tanımsız oluyor sıfır değil bak tanımsız
Adam gayet doğru bir şey söylüyor lan ne sen de sorun diyonuz.Sinifta gördüğünüz formülleri sembolleri matematik mi sanıyorsunuz siz?Bu ülkede matematik öğretilmiyor maalesef okullarda yüksek öğretimde vs. öğretilmiyor. kendinizi geliştirmeye bakın o yüzden..
Tüm sınıflar bu şekilde farklı ortamlar olsa okullardaki hocalarda böyle işinin ehli insanlar olsan ülkede matematiği sevmeyen kalmaz, ülke olarak azât olurduk
öğretmenlerle hicbir alakası yok cocuk 1 e basliyor matematik cok zor yapamazsin diyorlar daha 1. sinif sonra gelir 20 yasina hocalar iyi degil olaydi biz cok iyi olurduk diyorlar,bok olurdunuz diyesi geliyor insanın sanki bi boğaziçi kazanan herseyi hocadan ogreniyor matematigi hocayla seviyor.Herşey istektir ne kadar istersen o kadar çabuk ve o kadar iyi yaparsin(gerçekten istemekten bahsediyorum)
Mami Sönmez eğitim sistemi kötü olduğundan matematiği çoğu kişi sevmiyor. Öğretmenlerin de sevmemizi engellediği oldu fakat öğretmenlerin bir suçu yok. Eğitim sistemimiz sonuç odaklı olduğundan öğretmenlerin yapacak pek bir şeyi yok ne yazık ki.
Eğer formülün mantığını çözersen ezberlemene gerek kalmaz ve hangi soruda hangi formülü kullanacaginida rahat bilirsin. Çünkü formülün neden öyle olduğunu biliyorsun.
@@emirhanyildiz3368 Ya onlar farklı bu farklı bu kendine göre iyi bir izlenme almış siz de her anınızı dolu dolu geçirmiyorsunuz mümkün değil zaten ayrıca o eğlence için vakit öldürmek için boş şeyler ve nerde olursan ol onlar daha çok izlenir çünkü herkes gelip bu matematik işlemini merak etmez ve buna kafa da yormaz artık şu kıyaslamalari bırakın ve başkası adına utanmayi sonuçta herkes kendinden sorumludur sen ne güzel gelip izlemiş bir şeyler öğrenmişsin çok güzel ve yeterli
Keşke tüm matematik öğretmenleri böyle olsa. Bizimkiler neydi? Ön sıradaki çalışkan çocuk anladıysa arkadakinin anlamasına gerek yok derse devam ediliyordu. Matematikte problem yaşıyorsak bunun tek sorumlusu problem yaşayan öğrenci değildir!
Biz arkada sessizce ne yapıyorsak yapıyorduk kimi ödev yapıyordu kimi kitap okuyordu kimi uyuyordu konuşmadıkça matematikçi bize ellemiyordu sınavlardan 10-20 filan alıyorduk. Dersten kalıyorduk ama sınıftan geçiyorduk. Saçma bir sistemdi.
Bizim hocamız da sadece kendi yöntemini doğru sayıyor. Ben farklı bir şey yaptığımda sıkıştırmaya çalışıyor sonra kafam karışıp söyleyemeyince de "bak yanlış söylüyorsun"a getiriyor. Ama başka hocaya söylediğimde seninki de doğru diyor. Bir de atamam çıktı şakası yaptı aşırı komik bu arada (!) "Sen sevindin değil miii" deyip durdu sırf o öyle dedi diye sevindim yoksa sadece şaşırmıştım Allah'a şükür bu sene başka hoca giriyor dersimize. O hoca da bizim sınıfı seviyordu bu sene bizle olmak istiyordu ama şükür ki yok.
@Aaa Aaaa sen hangi kafadasın o öğretmene 4 5 bin ücret veriliyorsa konuyu anlatıp geçmesi için değildir o hal deyse niye gidiyoeuz okula youtube yeterde artar öğretmen dediğin insan eğitimcidir öyle konu anlatıp geçmeyle eğitimci olunmaz o tarz hocalaeun aldığı parayı hakettiğinden şüpheliyim kaç kişiyi derse kazandırmışlar kaç kişinin iyi yerlere gitmesine vesile olmuşlar sorsan çoktur ama hepsi o ön sırada oturan çalışkan tayfadandır o tayfayı bıraksan kendi kendine zaten kazanır önemli olan arka sıradakiler derse ilgisi olmayanları derse kazandırmaktır iki çeşitte öğretmenim oldu 9-10da ki öğretmen bize açık açık tembel diyordu ön sıradakilerle haşırneşirdi bizi iplemiyordu 11de bi öğretmen geldi herkesle özel özel ilgilendi gerçek eğitimci odur ve ben o öğretmen sayesinde aytde 0dan 20nete çıktım 60bin sıralama yaptım mevzu dersi anlatmak değil o derse öğrenciyi çekebilmektir
Öğretmen : 0!=1 dir. Öğrenci: Hocam neden 0!=1 dir. Öğretmen: Öğrenipte ne yapacaksın bil yeter. İşte eğitim anlayışımız bu Nedenlere, sorgulamalara yer yok. Direk işlenmiş ortaya konulmuş bilgi.
Nedenini ispat ile anlatması lazım, o zaman o ders gider. Ders giderse öğretim programı geri kalır, öyle olursa konu yetişmez, sınavda çıkar, hocam biz bunu görmedik olur. Yani fazlasını özel gayret ile öğrenmek gerekiyor.
@@sashablouse1674 Haklısınız. İdeal olan ile halihazırda uygulanan bambaşka. Okulun verdiği standartlar ortalamanın üzerinde olabiliyor. Okumak isteyen öğrenci günümüzde burada her türlü videoyu, dersi bulabiliyor. Öğrenciler tiktok, pubg videoları izleyip ders öğrenemediğinin sitemini yapmasınlar. Bende Sınav'ın bir cd'si vardı, evde internet falan da yoktu. ÖSS'ye öyle hazırlandım. Allem ettim kallem ettim Matematiği hallettim neticede. Mazerete sığınmaktansa yapmadığımız şeylere yoğunlaşırsak başarı kaçınılmaz olur. Allah zihin açıklığı versin. Kusura bakmayın, uzun yazdım.
@@lovemakethislifebetter3582 şöyle demek istediği ne amaçla kullanacağına bağlı nedenini açıklayabildiğin sürece istediğin değeri verirsin örneğin x*2 - y*2 olarak kullanman o anki iş için uygunsa onu kullanırsın (x+y) (x-y) şeklinde kullanımını da kanıtlayabildiğin için kolaylaştırmak için kullanırsın bu yüzden
Matematik işine geldiği için öyle davranmıyor bizim(insanların) işimize öyle geldiği için matematik öyle olmak zorunda kalıyor. İstesek 0! Bir tanım bulabiliriz onu öyle bırakmak işlem kolaylığı sağlıyor.
Anlatamıyorlar kardeşim cidden öğretmenlerimizin bir hatası yok sorun yönetimimizde uzun uzun açıklamayacağım.Ekstra olarak videodaki adam Ali Nesin zaten adamdan birkaç tane olsa (veya bu hocamıza benzeyen insanlardan) muhtemelen bu kadar yakınıyor olmazdık.
İşte aradığım adam, matematik böyle anlatılmalı anlayacaksa insan böyle anlamalı yoksa kalıplaşmış ezbere dayalı sistemle biz neyi niye öğrendiğimizi sorar dururuz kendi kendimize, sonra da bizden niye teknoloji çıkmıyor diye dövünürüz. Elalem bilimi ilerletmek için matematiği kullanır ve kendi işine yarayan kısmını alır, bizse matematiği sanki kendi başına keşfedilmeyi bekleyen bir bilimmiş gibi formüllere boğarız ve aslında öğrencinin sorduğu asıl soruya yani bunlar bizim ne işimize yarayacak sorusuna cevap vermek yerine alaya alıp; ''hıh sen bunları bi öğrende ilerde görürsün ne işe yarayacağını!'' diye aşağılayarak geçiştirmeyi yeğleriz... Hocamızın ağzına ve bu konulara kafa patlatanların emeğine sağlık, çabalaranız daim olduğu sürece karşılık bulacaktır eminim.
ALİ matematik tamamen ezberden ibarettir işlem yapmayı ezberlemek gerekir nasıl işlem yağıldığı ezberlenir. Öğrenmek ile ezberlemek aynı şeydir. Sayısalda ezberdir sözelde Birinde işlem ezberlersin birinde söz. Birinin somut karşıtı vardır(sözel) sözleri ezberlemesi bu yüzden kolaydır. Matematiğin somut bi karşılığı olmadığından ezberlemesi zordur. Biraz daha karışıktır bide. Matematiği zekayla özdeşleştirip edebiyat severleri ezberci gerizekalılar ilan etmekten vazgeçin artık. (sayısal bölüm mezunuyum,kendime laf ettirmemek için demedim bunları bilinçlenin diye)
ALİ ikinci olarak adamda formülden ve ezberden başka bişeyden bahsetmedi sadece biraz matematiğe giydirdi. Ezberci zihniyet, ezberci sistem saçmalıklarını da bi bırak kardeşim. Beyin herşeyi ezberleyerek öğrenir. Su içmeyi de ezberlersin yemek yemeyi de. İlk başlarda zordur çiğnemek sonra iyice ezberlersin nasıl yapıldığını daha iyi yaparsın. Bu yani mesele. Ezberci zihniyet diyip duruyonuzda sen etrafındakileri ezberlemiş bir canlıdan ibaretsin.
Öncelikle dostum beyin öyle çalışmıyor yemek yemek gibi araba sürmek gibi motor fonksiyonlar beyinden ziyade beyincikle alakalıdır önce beyin aracılığıyla öğrenirsin ve tekrarla reflekse dönüştürürsün. Şimdi gelelim asıl öğrenme işlemine evet doğru bilgileri önce ezberleriz biz buna kısa süreli hafıza diyoruz ama bu öğrenme işlemi değildir sadece bilgileri geçici olarak depolama işlemidir. Öğrenme bundan sonra gerçekleşiyor. Sen bu bilgileri kullanır diğer bilgilerinle ilişkilendirir ve bir bağ kurarsan yani yeni bir nöron yolu oluşturursan, bu bilgiyi beynine yazmış olursun. Onu ihtiyacın olduğunda kullanabilecek duruma getirirsin. Bu nasıl oluyor diğer ilişkilendirilmiş bilgiler aracılığıyla bir sorunla/soruyla karşılaştığında tak diye ne yapacağını bilirsin bak bu dediğim ezber değil arada çok ince bir fark var, eğer kişi formül yazıp yerine koyuyorsa ezberlemiştir ama sayıları aynı formül gibi dizebiliyorsa işte o zaman öğrenmiştir. Ayriyeten sayısalcılar ile sözelciler arasında zeka karşılaştırılması kadar saçma bir şey olamaz zekanın türleri vardır mantıksal, görsel, işitsel, hatta bedensel zeka dahi vardır ve her biri özeldir kişinin hangisini kullandığı zekasını üstünlüğünü belirlemez yaptığı iş belirler. Bu açıdan Einstein'da bir dehadır Mozart'ta ama kendi çaplarında.
Bize okulda hocalar böyle tüm kuralları tek tek açıklamaya ezberle geçmemeye çalışıyor ;merak ettiklerimize cevap buluyorlar elhamdülillah (Tenzile Erdoğan kız ihl lisesi)
10.sınıfa geçtim ve bu konuyu direkt tanımlayıp geçmişlerdi. Bana sıkıcı gelmişti ama sizden dinleyince sorguladım ve bu çok büyük bir zevkti. Tebrik ederim öğretmenim, keşke tüm öğretmenler sizin gibi anlatsa da direkt tanım verip geçmeseler.
Öncelikle kendimle reşit olan birisini bulduğum için çok mutlu oldum, sadece şunu söylemek için yazıyorum; bence bir şeye yok diyebilmemiz için aslında bir yandan da onun varlığını kabul etmemiz gerekiyor çünkü bilmediğimiz şey, bir bakıma bizim için olmayan şeydir, hatta ateistleri bu şekilde sıkıştırmaya çalışırlar "varlığını yok sayabilmek için öncelikle varlığını kabul etmen gerekiyor" gibisinden. Fark ettiysen cümleye "bir şey" diyerek başladım çünkü bu durumu tanımlayabileceğim başka bir cümle yoktu, kısacası boşluk da bir durumdur ve 1'e eşittir bence. Belkide matematiğin sözel bir yönüde vardır.
Eğer Ali Nesin'den ders almak istiyorsanız, Nesin Matematik Köyüne gidebilirsiniz. Daha önce orada bulunmuştum, çok değerli matematikçilerden ders alma şansına sahip oldum. Sadece matematiği anlamıyorsunuz, düşünme yeteneğiniz gelişiyor ve hayata karşı bakış açınız da değişiyor. Ayrıca videonun çekildiği yer 2 katlı bir kütüphane ve aynı zamanda derslik. Matematiğin ve mantığın bütün konularını kapsayan envai çeşit kitaplar, cebirden tutun bilgisayar programlamaya kadar İngilizce, Türkçe kaynaklar ve kitaplar mevcut. Doğayla iç içe, teknolojik aletlerin olmadığı adı gibi çok şirin bir yerde, Şirince'de. Eğer durumunuz yoksa burs da verebiliyorlar. Matematiğe ilgiliyseniz kesinlikle gitmenizi öneririm.
Get Rekterino kardeşim 1 ay önce bu mesajı yazmışsın ama sana bir soru sorabilir miyim bu matematik köyüne yazın basvurulabiliyor mu bi de fiyat konusunda bilgi alabilir miyim (11.sinifim)
Her derste " neden" diye sorduğumda hocalarıma "Öyle işte. Sorgulama, sadece sınav için öğren çünkü MEB senden bunu istiyor." ya da " Hiç bilmiyorum. Bize üniversitede bunu anlatıp geçtiler. Sonraları da hiç niye böyle diye sorgulamadim." cevaplarini verdirten, benim 12 yilimi boş bir eğitimle harcayan milli eğitim sistemimizin ve ego kasmaktan başka derdi olmayan sorgulamayan ve sorgulatmayan boş üniversite öğretim görevlilerinin buradan sülalesine selamlar Hep Ali Nesin gibi insanlarla tanışıp onlardan ders almak istemisimdir. Bilime yaptığınız katkılar için teşekkürler. Sizinle matematik daha anlamlı geliyor.
Aslında her "öyle işte" dediklerinde amaçları saklamak değildir, biz yetersiz olduğumuz içindir. Mesela ilkokulda 20 den 30 çıkmaz denirdi, "neden" diye sorardık "çıkmaz" derlerdi. Birkaç yıl sonra çıktığını öğrendik, çünkü o zaman kapasitemiz yetmeye başladı. Kimse size sorgulamayın demiyor, anlayabileceğini düşünen veya anlamak için çaba sarf edecek olan kişiler sorgulasınlar ama sınıfta sorulan bir şeyin sınıf ortasında ispatlanmasını beklemeyin her zaman, çünkü herkes sizin gibi bu konularla ilgilenmiyor olabilir ve o kişilerin sadece kafasını karıştırır.
+Timur Hoku Bir bakıma haklı da olsan,öğretmenlerde bildiği bir şeyi ilkokul çocuğuna kafasını karıştırmadan aktarabilecek potansiyel var.İnkar etmeyin,yıllardır okumuş etmişler. Bunu müfredat dışına çıkmadan,şöyle anlatabilir. "20'den 30 çıkar,fakat bunu sonraki senelerde öğreneceksiniz. Çünkü.... " gibi. Ayrıca ders sonundaki boş zamanda yüzeysel olarak anlatabilir. Belki o çocuk merak edip araştıracak ve üst düzey bilgilerle, geniş düşünen biri olacak büyüyünce? Suçu okuyanlara atmayın. Olan bir şeye "yok" demenin bir açıklaması veya anlamı "yok". Umarım anlatabilmişimdir.
Matematik öğretmeniyim neden sorusunu soran öğrenci olunca konu beklemede kalsın başlarım anlatmaya öğretmen nerden soru geleceğini de az çok tahmin edebilmeli. matematikle felsefeyi de bağdaştırdığınız zaman daha da ilgi çekici oluyor.
Özet: Hiç tane sayının çarpımının tanımı, dört işlemde etkisiz olacak şekilde tanımlanır. Örnek: Çarpmada etkisiz olan 1, toplamada etkisiz olan ise 0'dır.
@@bicaretopmain5450 0×0 etkisiz gibi bir şey demiyor. 0 toplamada etkisizdir. Ayrıca 0÷0 diye bir şey yok bu belirsizlik ifade eder. Belirsiz demek belirlenemiyor demek değil aynı anda her ifadeyi alabiliyor demek Heisenbergin belirsizlik ilkesinden aklına getirebilirsin
@@dantee66 50 yaşındaki hocamıza, 30 yıllık matematikçi, sorduğumda pek tatmin etmeyen cevap vermişti. biraz kızmıştım aslında, tanım gereği öyle kabul edilir tarzında bişey söylemişti. haklıymış
Hoca böyle bir sorudan dolayı dalga geçmişse, ya torpille matematik öğretmeni olmuştur ya da ezbercilik üzerine kurulu bir eğitim almıştır. Ortaokulda bizim matematik öğretmeni de dersi hikaye masal anlatarak geçirirdi. Okul bahçesinde koyun kaz beslerdi.
Abartisiz söylüyorum 11 yillik egitim hayatimda ilk defa bu kadar verimli bir 10 dk geçiriyorum adam 4 5 farkli konudan anlamayip ezberledigim terimleri tek video da anlatti ya keske böyle egitimcilerimizin sayısı artsa ya
@@alperendurmaz8636 Ali nesin yukarıdaki kişinin o okulda gördüğü hocaların gittikleri üniversitelerdeki akademisyenleri eğiten adam olabilir ancak o da çok şanslılarsa ki sanmam :).
Ya tabii ki de işimize geldiği için 0! i 1 almıyoruz, eğer desmos gibi bir tane grafik hesap makinesine faktoriyeli yazıp da araştırırsan niye olduğunu bulursun, burada muhtemelen zamanı olmadığı için girmemiş yoksa matematikte hiç bir şeyi işimize geliyor diye almıyoruz... soyut matematikte her şeyin kökü yatıyor
Bizzat Ali Nesin'in derslerine katılmış biri olarak o yemyeşil köyün ortasındaki ferah kütüphanede o büyük karatahtalarda sorduğu sorular klasikten çok uzak, düşündürmeye yönlendiren ve samimi bir ortam yaratıyor bir fırsat yakalarsanız mutlaka matematik köyünü ziyaret etmelisiniz
Faktöriyel, olayların durumunu sayar. 1! Demek örneğin sınıfın dolu olması anlamına gelir. (1 olay) 0! Demek örneğin sınıfın boş olması anlamına gelir. (1 olay) Olaylar, gerçeklikten var olduğu için yani şu anı ve geleceği temsil ettiği için negatif sayıların faktöriyeli olamaz.
hocam mantığı anladım 0! de olsa var yani ortada 1 olay var o yüzden cevap 1 herhalde yanlış anladıysam kb mayın meslek lisesinde sıradan bir öğrenciyim
Ortaokulda herşeyi ispatlayarak öğreniyordum. Matematik en sevdiğim dersti. 2000.li yıllardan sonra maalesef sınavlarda "test" tipi sorularla beraber, "zaman" ve "hız" takıntımız oldu. Ve matematiğin ruhunu öğrenmeye zamanımız kalmadı. Ilk defa bir videonuzu izliyorum. Unuttuğum bu güzellikleri hatırlattığımız için çok teşekkür ederim.
Çok ilginç bir şey söyledi, farkında mısınız? Tüm cebirsel sistemler üzerinde geçerli olacak tarzda, çok genel bir tanımlama verdi: İkili bir işlemde etkisiz eleman varsa, "hiç" tane elemanı o işleme sokarsak, sonuç o ikili işlemin etkisiz elemanıdır.
@@byailen kardeşim 4x1 derken yaptığın işlem çarpma değil aslında toplamadır. Yani 4 tane 1 i yanyana yazıp toplamak. Çarp ma işlemi aslında bir toplama işlemidir toplama işleminin etkisiz elemanıysa 0 dır. Dolayısıyla çarpma işlemine 0 dahil olursa cevap 0 dır. Faktöryel işlemi ise bir çarpma işlemidir aslında x! mesela x e kadar olan sayıların çarpımıdır. Çarpma işleminin etkisiz elemanıysa 1 dir. Dolayısıyla faktöröyel işlemine 0 dahil olursa cevap 1 dir. Yani o işlemi direk düşünme. O işleme eşdeğer bir basamak düşük işlemi düşün. Bilmem anlatabildim mi
Dün matematik hocama sormuştum kendisi üniversitedeyken öğrendiğini ve sayfalarca kanıtı olduğunu fakat kendisinin unuttuğunu söylemişti. Oysa ki böyleymiş. Bize ezberi dayatıyorlar gençler suç bizim değil
18 yaşımda dershaneye gittiğimde sınıfta bir kaç arkadaşımız matematik öğretmenini anlamıyordu liseden de sayısal çıkışlı olduğum için aram iyiydi hep matematiğe karsi beraber test çözdüğümüzde bana sorduklarında anlatıyordum tek tek ve baya bir mesafe kat etmislerdi o zamandan sonra her matematik derslerinde sınıfın takıldığı yerde beni çağırıyordu hoca kalkıp anlatıyordum hocam siz neden basite indirgeyerek anlatmıyorsunuz diye bir gün sordum o kadar da gerizekalı değillerdir cevabi verdi bence bizim eğitimdeki problem tamamen hocalarımızdan kaynaklanıyor öğrenci ben zaten bunu yapamam kafasıyla derse giriyor ama hoca bir şekilde güzel yollarla sokabilse ortada mat sorunu falan kalmayacak neyse 10 sene olmuş mezun olalı :) Allah gençlerin yardımcısı olsun bu ülkenin her bir gencimizin aklına, yüreğine ihtiyacı var.
Öğrenciler lise öğrencisi mi bilmiyorum, fakat, n elemanlı kümenin n elemanlı alt küme sayısını bu kadar düşündükten sonra n!/n!=1 demek çok büyük ezberdir. Kafalarında kuramıyorlar bunu, üzücü. Keşke ilk öğretimden itibaren bütün hocalar sorgulatmayı, hayal gücünü geliştirmeyi öğretebilse.
st albans bugün boğaziçine de gitsen odtüye de gitsen hindistandaki sikkim devlet üniversitesine bile gitsen bu ezber eğitimini alırsın atatürkçü lise veya üniversite aynı bokun laciverti orada ezbere dayalı aklının almaması konusuna gelince tek taraflı bakıyorsun olaya aklını çalıştırmıyorsun büyük oyun hepsinde var dinciside kemalistide seni kendi ideolojisine mürid yapmak için çabalıyorlar biri sözde dini kullanıyor biri sözde kemalistliği amaç aynı ikiside okul okudun mu bilmiyorum fakat bütün üniversitelerin sitelerinde ders içeriği yazar bir bak bakalım önce dincisine bak sonra kemalistin verdiği eğitime bak hatta uluslararası üniversitelere girebilmek için mit sınavları oluyor onun düzeyleri var 3 düzeydi sanırım 3. düzeyine bak soruların konuların ezber olan yerlerin hepsinde aynı olduğunu görürsün
Sefa o biraz da öğrenciyle ilgili bir şey. Öğrenci gerçekten mantığını anlamak için sorarsa antlatabilecek kapasitede öğretmenler o kadar az değil. Sorun sadece sınav sisteminde
işimize geliyor... ne kadar güzel bir anlatım oldu bu konu için. matematik, insanın hayatını birçok noktada kolaylaştıran ve yine insanın insan için ürettiği bir şey olduğunu açıkça belirtiyor bu ifade. çok hoşuma gitti
480.000 kişi 0! in neden 1 e eşit olduğunu hala videolardan öğrenmeye çalışıyorsa ki bunlar içinde halen öğrenci olanlar ve benim gibi okulla çoktan işi bitmiş iş hayatında olan, ama kendisine iş i hakkında bir faydası olmayan bu konuyu hala merak edip ( çünkü zamanında bir türlü öğrenememiş) öğrenmeye çalışıyorsa, yetkililerin bir şeyleri düzeltmesi gerektiğini anlamalı.. Öğrenmek isteyen bir nesil var ama öğretilemiyor !
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır kardeşim. Bu kadar insan bunu bilmese bile öğrenme hevesiyle videoyu açıp izliyor sonuçta. Biraz da pozitif olalım, lütfen.
Hocamızın aralarda sorduğı soruların cevabını bildiğim halde kendi içimde cevaplarken gerildim ve aşırı kasıldım acaba yanlış mı olabilir diye yoksa farklı bir şey midir diye tereddüt ettim. Bireyin kendisinden midir yoksa eğitim sistemimiz mi bizi bu hale getirdi hiçbir fikrim yok.. Bazı öğretmenler vardır öğrenerek öğretir. Bazıları ise sadece maaşını almak için ne kadar üzücü bir durum
Ben dikkat ettim,bu öğrencilerde cevap vermeye korkuyorlardı ve bunun en büyük neden Eğitim Sistemimiz ve İşini para için yapan suratsız öğretmenler...
Bazı öğretmenler ise gerçekten hevesle bu işe başlamıştır ve öğreterek öğrenmek ister ama sınıflar 45 kişi olunca kişi başına bir dakika bile düşmediğini anlar ve pes eder. Öğretmen değilim sadece gözlem yaptım.
Bu hocanın soru sorma üslubu yanlış yaparsan kendini zayıf hissettirecek bir şekilde olduğu için insan geriliyor. Mütevazi ve cesaretlendirici bir üslubu olsaydı öyle hissetmezdiniz
Bu video matematiğin yanında felsefe de kazandırdı. Allah insanoğluna beynini kullansın, etrafı sorgulasın neyin niçin olduğunu keşfetsin,öğrensin diye verdi ancak bizler (çoğumuz) vaktimizi boşa harcıyor, her geçen gün ömrümüzü tüketiyoruz. Umarım yazdıklarım herhangi birinde yeni fikirler uyandırmıştır.
@@nissangtr35x Zeki mi? Adam 30 soru sordu 1 tane doğru cevap alamadı. Sınav öncesi ezberlenmiş bilgilerle okul kazanmak ne zamandan beri zeka göstergesi oldu. Üniversiteden mezun olanların %95'i ahmak ordusu. Besmeleyi bilmeyen Din Kültürü Öğretmeni, çarpım tablosunu bilmeyen Matematik Öğretmeni gördü bu gözler.
o soyadın hikayesi var aziz nesinden geliyordu yanlış hatırlamıyorsam oydu bunu şöyle anlatmıştı soyadı kanunu çıkmış ve herkes soyadını kendisi seçmiş herkes şaşağlı hayatıyla ilgisi olmayan soyaları almış kendiside nesin soyadını seçmiş nedeninide şöyle açıklamış bana kim olduğumu hatırlatıyor geçmişimi unutmama engel oluyor
videoyu daha izlemedim ama izlemeden önce çok beğendiğim bir matematikçi Eddie Woo'nun bakış açısını size söylemek isterim faktöriyellerin 1den n'e kadar olan sayıların çarpımı olduğunu hepimiz biliyoruz.örneğin: 4!=4×3×2×1 3!=3×2×1 2!=2×1 1!=1 burda aslında çok basit ama çok fazla görülmeyen bi tanım var. 4!'den 3!'e geçerken 4'e bölüyoruz. aynı şekilde 3!'den 2!'e geçerken de 3'e bölüyoruz. sonuç olarak 1!'den 0!'e geçerken sayıyı 1'e bölmemiz gerekir. 1/1=1 olacağından 0!'i 1 diye tanımlayabiliriz.
islam erdogan şu ana kadar gördüğüm bütün matematik öğretmenlerinin yazıları çok güzeldi :) şu an farkettim .. öğretmenin tahtada işlem yaparken çıkan tebeşir sesi bile hoş gelirdi bana
Sorgulayarak, araştırarak matematik! Mükemmel!Bu arada lise matematik kitaplarını MEB Ali Nesin e yazdırmıştır. Ama kitaplar müfredata uygun değilmiş:) :)
artık ne kadar alışmışsam matematik videosuna sırf merak ettiğim için bile girsem anlamayacağım diye stres oluyorum ama isteyerek öğrenilen ve öğretilen matematik zorla yapılanından çok daha zevkliymiş
ne var bunda şaşılacak,sonuçta insan beyni bu herşeye açıktır, bizim dilci,sözelci,sayısalcı olmamız bizim tamamen tercihimizdir başka bir şey değildir.
Matematiği bu açıdan görmek çok mutluluk verici ayrıca o "işimize öyle geldiği için" lafı aşırı hoşuma gitti Neden sorusu... Matematiğin felsefesi :) Hiç tane sayıyı toplamak 0 dır, tanım gereği. Toplamanın etkisiz elemanı 0 dır. Hiç tane sayıyı çarpmak 1 dir, tanım gereği. Çarpmanın etkisiz elemanı 1 dir.
Bu ne güzel mekan bu ne güzel konuşma ve öğrencisi ile ilgi tarzıdır. Ayrıca şu tahta kullanımı el yazısı miskin dili. Siz gerçekten büyük bir üstadsınız. Sizin gibiler varken gereksiz onlarca insan fenomenlik peşinde koşuyor. Ne güzel Türkiye be...
Bu ülkede zorla öğretilen değil de sırf bu videoyu merak ederek izleyen insanlar gibi insanın içinden gelen öğrenme isteğiyle eğitilen insanlara ihtiyacı var. Robotlara değil.
Matematik bölümünü bitirdikten sonra geçimimi başka bir meslek yaparak sağlamak zorunda kaldım. Bu görüntüleri izledikçe hüzün çöküyor içime. Matematik çok güzel bir sanattır. Kıymetini bildiğimizde ülkemiz çok başka bir yer olacak. Ders anlatırken sizde merak uyandıran hocalardan ders alın.
Matematikde en sevdiyim derslerden biri logoritma,faktorial,moduldür...Var olsun sizin gibi tum hocalar..Benim rahmetli hocamada Allah rahmet eylesin...
Ali Nesin'i yüz yüze görmüş birisi olarak ve birkaç günlük ondan ders aldığım için mutluyum. Bu kanalı da zevkle takip ediyorum. Birkaç soruyu da doğru bilmiştim zaten. Kendisiyle de konuşunca ayrı bir şey oldu. O günden sonra matematiğe daha farklı bir perspektifle baktım ve cidden bana matematiği sevdiren kişi oldu. Çok teşekkür ederim bana kazandırdığınız şeyler içim :)
Ali Nesin kimdir ? Ali Nesin 1956'da İstanbul'da doğdu. Paris VII Üniversitesi'nden matematikten "maitrise" derecesini aldı. Daha sonra ABD'de Yale Üniversitesi'nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapan Ali Nesin, 1985-1986 arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1989 arasında Notre Dame Üniversitesi'nde yardımcı doçent, ardından 1995'e kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü'nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı. 1993-1994 öğretim yılını Bilkent Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak geçirdi. AZİZ NESİN'İN OĞLUDUR Babası Aziz Nesin'in 1995'te ölümü üzerine yurda kesin dönüş yaptı ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. 1996'dan beri Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı olan Ali Nesin dört çocuk sahibidir.
Böyle öğretmenlerimizin artması daha iyi yerlere ülkece gelme dileği ile sayısalla çok ilgim olmadığı halde izledim. Sunum anlatım tarzı çok hoş 👍 Teşekkürler
Arkadaşlar 0! faktoriyeli kanıtlayamazsınız 1'0 olsun 0! Olsun bunlar AKSİYOM DUR kanıtlanamaz kanıtlarsanız teorem olur ve ispat tekniklerinden herhangi biriyle kanıtlanan şey matematik literatür üne girer. Oysa bu tür ifdeler KABULDUR.ama Hoca çok güzel anlatıyo böyle hocalar zor bulunur.
Alper Akşam 5!/5 = 5.4!/5 olduğundan aslında 4! = 4! diyoruz yani 4! = 24 diyemiyoruz haliyle 0! değerini 1 tanımlamadan 1!/1=1=0! diyemezsin. Yani bu bir kanıt olmaz.
Ali hocam çok güzel merak uyandırıyor. Televizyon dizilerinde en heyecnalı yerde giren reklam gibi ama her saniye öyle ağızından çıkan her kelime merak uyandırıyor.
Orta terk mezunuyum bu adamın bir buçuk saatlik matematik ile ilgili videosunu kesintisiz izledim ve şunu anladım Matematiği bütün ilimlerden önce iyi kavrayıp öğrenilmesi gerektirdiği fikrine kapıldım
Bu hoca gibi güzel konu anlatan hocalar olduda bizmi dersten kaćtık yada dinlemedik keşke sen görseydin be hocam bizim derslerede şimdi iş arayacağıma okurdum.
0!=1 olması kabüldür. Çünkü Bir n doğal sayının faktöriyelini n ye eşit veya n den küçük sayma sayılarının çarpımı olarak tanımlarsak, 0! ifadesi 0'a eşit veya 0’dan küçük bütün sayma sayılarının çarpımı olur. Ancak çarpılacak sayıların oluşturduğu küme boş kümedir. Yani çarpma işlemini "hiç defa" yapmak gerekir. Çoğu kez bir nesneyi kendisiyle sıfır defa bir küme üzerinde işleme koymak; eğer varsa bizi, o işlemin o kümedeki birim(etkisiz) elemanına götürür. Böylecede işlemin o küme üzerindeki birim(etkisiz) elemanına bir kabül getirilmiş olur. Yani 0!=1 dir. Şöylede izâh edebiliriz : n! sayısını n elemanlı bir kümeden yine kendisine tanımlanan bire-bir ve örten fonksiyonların sayısı olarak tanımlarsak, 0! ifadesi, boş kümeden boş kümeye tanımlanan bire-bir fonksiyonların sayısı olacaktır. Bu yüzden 0!=1 olmalıdır. (n+1)!=(n+1).n eşitliği 0!=1 kabülü ile n=0 için de doğrulanır. Yani bu kabül işimize yarayan kanonik bir seçim olmaktadır. Eğer 0!=1 kabülü bazı işlerimizi zorlaştırsaydı tanımsız da bırakılabilirdi. Bu biraz da çalışılan alanın tabiatı ile ilgili. (n+1)!=(n+1).n! eşitliği her n sayısı için geçerli değildir. Yani bu eşitlik bir özdeşlik değildir. Mesela n yerine -1,0,1/2 gibi sayılar verilemez. Çünkü (-1)! , 0!, (1/2)! İfadeleri tanımsızdır. 0! tanımsız olduğundan kanıttan da bahsedilemez. Peki bunu nasıl yorumlayacağız? Yukarıdaki eşitlikte n yerine 0 yazarsanız 1!=1.0! olur ki tanımsız bir ifadenin 1 ile çarpımı gündeme gelmektedir. Bundan dolayı 0!=1 sonucunu çıkarmak yanlıştır. Bu açıklamalarıma rağmen illede buradan 0!=1 olur derseniz o zaman yukarıdaki eşitlikte n yerine -1 yazın. 0!=0.(-1)! dan 0!=0 olur ki! Şimdi 0! , 1'e mi eşit 0'a mı eşit? Matematikçiler, kombinatorik dersinde 0!=1 eşitliğinin bir sorun yaratmadığını da gördükleri için 0!=1 olduğunu kabül etmişlerdir. Bildiğim kadarıyla mühendislikte ihtiyaç zuhur ettiğinden " ! " notasyonu mevcut tanımıda içerecek şekilde negatif ve kesirli sayılara da uyarlanmıştır. Bu aşamada matematikçiler " Gamma Fonksiyonu " isimli bir fonksiyon tanımlamış, bu da mühendislerin bu anlamda ihtiyaçlarını gidermiş. 0!=1 i şöylede anlayabiliriz : 3 kişi bir tahtanın önünde 3!=6 foto çektirebilir. 2 kişi bir tahtanın önünde 2!=2 foto çektirebilir. 1 kişi bir tahtanın önünde 1!=1 foto çektirebilir. tahtanın önünde hiç kimse yoksa boş tahta 0!=1 şekilde çekilebilir. ( O foto da tahtanın kendisidir. )
Adam ne kadar iyi anlatıyo bir sorusuna cevap gelmeyince hemen açıklıyo,bizim hocalar söylemiştim diyip demediğini bırakmıyo sonunda da nedenini söylemeden cevabı verip geçiyo
yav bence hayatın sayısal hali olan bir nesne matematik ve böyleyse keşiftir çünkü var olan şeyi başka yolla buluyorsun ama böyle değilse 100de100 icattır neyse bi bok anlamadım zaten kafam basmıyor
O senin, kesif ve icat tan ne anladigina baglidir,. Ayrica bu sorudan beklentin nedir nereye gitmak istiyosun, mesela nasil yabanci dil ogreniyosak matematikte baska bir dildir, sayilarla iletisim denilmektedir. Bu yuzden sen nasil adlandirirsan matematik osekilde anlam kazanir.
Ben matematik köyüne gitmiştim ve ali nesin sınıfa sormuştu 2+2 kaçtır diye herkez 4 demişti ve 1 saniye geçmeden ali nesin dediki NİYE???????? bunu sorduğu her sorunun kesin cevabına söylemişti ve o günden beridir ne zaman birisi toplama cevabı verse herkez NİYE diye bağırıyor xD
Eğitim çok güzel bir duygu. Insan doyamiyor. Sürekli öğrenmek istiyor. Inşallah ülkemizde eğitim sistemi daha iyi olur. Okullarda öğrenemediklerimi buralarda ders dinliyerek öğrenmek zorunda kalıyorum. Evladım ileride iyi eğitim alsın, annesi gibi sürekli ders videolarını izlemek zorunda kalmasın. 🌸🤲🏻
İlk defa heyecanlı heyecanlı bir video izledim desem yeridir. Şu andan itibaren matematiği aşırı sevdim. Bu saatten sonra ne olursa olsun, kim ne derse desin, hocalar ne kadar doğru düzgün anlatmayıp beni soğutsa da bu sefer matematiğe şans vericem. Umarım her şey çok güzel olur.
2 yıl önce orada Ali Nesin’den ders gördüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum dersler umrumda değildi sadece gezi için gidip 2 ders gördüğümde ders yapma isteği geldi ve fen lisesi kazandım şimdi ana sayfama çıktı izlemesem saygısızlık olurdu İyi Ki Varsın Ali Nesin 👏🏻
Abi işimize geldiği için ya da tanım gereği öyle değil bi kuralı var o yüzden 0! 1e eşit. Kural da şu, faktöriyelin sonucunu faktöriyelini aldığın sayıya bölersen bir alttakinin sonucuna eşit olmak zorunda faktöriyelini kuralı bu. 5!= 120 4!= 24 3!= 6 2!= 2 1!= 1 0!= 1 çünkü 120/5 =24 24/4 = 6 6/3 = 2 2/2 = 1 1/1 = 1 En son 1!de sonucu 1 böldüğünde cevap 1 geldiği için 0! 1 oluyor D: üslü sayılarda da benzer bi kural geçerli, 3ün kuvvetlerini alalım mesela aşağı doğru 3e bölerek indiğin için en son sonuç 1e geliyor. Matematikte kimse canı istediği için bişey söyleyemez hepsinin kuralına göre davranıyoruz.
ya gerçekten çok ama cok teşekkür ederim. Bana aydınlanma yaşattiginiz için mutluyum çünkü biz bu yaşımıza kadar hic matematik görmemişiz meğer... yeniden teşekkürler🤗
Bir matematikçi olarak "5dk da öğrendim konuyu, ilk kez anladım vs." gibi cümleleri okuyunca üzülüyorum. Sorun oradaki 5 dakika. Matematik bir sanattır ve ilgi ister, ilgilendikçe kendisini açar sevdirir. Ali hocam anlattığı durumu 5 dakikada öğrenmedi. Öğrencilerim için de aynı durum geçerli "Sizinle eğleniyoruz ama matematik sıkıcı" cümlesi duyarım hep. Kimse eğlenceli olacak demedi zaten ve her işi yaparken özellikle bilim eğlenceli olmak zorunda değil. Sıkılmanın da normal, yaşanabilir, olması gereken bi duygu olduğunu anlatamıyorum. Ali hocamı dinlemek yine mutlu etti beni buarada. İyi çalışmalar.
Devamı olarak bu videoya bakabilirsiniz. th-cam.com/video/T97dGFB7dww/w-d-xo.html
O zaman trigonometride tanımsız olan ifadeler (tan 90,tan270,cot0,cot180 ve cot360) başka matematiksel konularda tanımı var mıdır? (Keşke bunu kendilerine sorabilme imkanım olsaydı.)
@@beratyldz4798 onların tanımı grafikten geliyor dostum onlar tan ve cot eksenlerine paralel gittiği için kesiştikleri bölge olmuyor birim çember de o sebepten tanımsız oluyor sıfır değil bak tanımsız
25 yaşındayım, 17 yillik egitim hayatim var hala da devam ediyor, biraz önce ilk kez matematik gördüm.
Avam Adam senin adına üzüldüm
sende buyuk sorun o zaman kardes
haha
Adam gayet doğru bir şey söylüyor lan ne sen de sorun diyonuz.Sinifta gördüğünüz formülleri sembolleri matematik mi sanıyorsunuz siz?Bu ülkede matematik öğretilmiyor maalesef okullarda yüksek öğretimde vs. öğretilmiyor. kendinizi geliştirmeye bakın o yüzden..
@@denizerdem9686 kendileri de aynı durumda aslında ama kabullenmiyorlar
Tüm sınıflar bu şekilde farklı ortamlar olsa okullardaki hocalarda böyle işinin ehli insanlar olsan ülkede matematiği sevmeyen kalmaz, ülke olarak azât olurduk
Aynen öyle bizim hoca bi tane yerden konu anlatımı indirmiş oradan anlatıyo onu bende yaparım
Selam Sana aynen kesin yaparsın
öğretmenlerle hicbir alakası yok cocuk 1 e basliyor matematik cok zor yapamazsin diyorlar daha 1. sinif sonra gelir 20 yasina hocalar iyi degil olaydi biz cok iyi olurduk diyorlar,bok olurdunuz diyesi geliyor insanın sanki bi boğaziçi kazanan herseyi hocadan ogreniyor matematigi hocayla seviyor.Herşey istektir ne kadar istersen o kadar çabuk ve o kadar iyi yaparsin(gerçekten istemekten bahsediyorum)
Mami Sönmez eğitim sistemi kötü olduğundan matematiği çoğu kişi sevmiyor. Öğretmenlerin de sevmemizi engellediği oldu fakat öğretmenlerin bir suçu yok. Eğitim sistemimiz sonuç odaklı olduğundan öğretmenlerin yapacak pek bir şeyi yok ne yazık ki.
Adam bilim adamı nerdeyse awk ama cidden böyle dersler çok daha güzel gerçekten bir şey öğreniyoruz
Aradığım kanal. Yıllarca matematik formüllerini sorgulayıp herkesten "öyle işte karıştırma" cevabını aldığımdan matematikten hep kaçtım.
Yalnız diyilsin
işte ben, mantığını anlamayınca anlamıyorum boş geliyor. Gerçekten mantığını kavrayınca daha akılda kalıcı oluyor
Kesinlikle hocalar açiklamak yerine kizip azarlardi kendi bilgisizliklerini kapatmak için
Öyle hocamı olur ya. Nerden alındığını söylemesi lazım sorduğunda
Eğer formülün mantığını çözersen ezberlemene gerek kalmaz ve hangi soruda hangi formülü kullanacaginida rahat bilirsin. Çünkü formülün neden öyle olduğunu biliyorsun.
Bu video nun 1,6 milyon kisi tarafindan seyretmesi beni memleket adina umutlandirdi
Bence utanmalısın, utanmalıyız
EMİRHAN YILDIZ niye lan
@@tylerayddrdnn çünkü enes çutur mudur nedir 15mn izlenirken bu kadar emek veren ve öğrencilere bişey katmak isteyen hoca 1.5mn izleniyor.
1,6 milyon kişi değil izlenme. Yani belki 1 kişi 1,6 milyon kez izlemişde olabilir. İzlenme sayısı kişi sayısını vermez, izlenme sayısını verir
@@emirhanyildiz3368 Ya onlar farklı bu farklı bu kendine göre iyi bir izlenme almış siz de her anınızı dolu dolu geçirmiyorsunuz mümkün değil zaten ayrıca o eğlence için vakit öldürmek için boş şeyler ve nerde olursan ol onlar daha çok izlenir çünkü herkes gelip bu matematik işlemini merak etmez ve buna kafa da yormaz artık şu kıyaslamalari bırakın ve başkası adına utanmayi sonuçta herkes kendinden sorumludur sen ne güzel gelip izlemiş bir şeyler öğrenmişsin çok güzel ve yeterli
Keşke tüm matematik öğretmenleri böyle olsa. Bizimkiler neydi? Ön sıradaki çalışkan çocuk anladıysa arkadakinin anlamasına gerek yok derse devam ediliyordu. Matematikte problem yaşıyorsak bunun tek sorumlusu problem yaşayan öğrenci değildir!
Biz arkada sessizce ne yapıyorsak yapıyorduk kimi ödev yapıyordu kimi kitap okuyordu kimi uyuyordu konuşmadıkça matematikçi bize ellemiyordu sınavlardan 10-20 filan alıyorduk. Dersten kalıyorduk ama sınıftan geçiyorduk. Saçma bir sistemdi.
Aynen
H
Bizim hocamız da sadece kendi yöntemini doğru sayıyor. Ben farklı bir şey yaptığımda sıkıştırmaya çalışıyor sonra kafam karışıp söyleyemeyince de "bak yanlış söylüyorsun"a getiriyor. Ama başka hocaya söylediğimde seninki de doğru diyor. Bir de atamam çıktı şakası yaptı aşırı komik bu arada (!) "Sen sevindin değil miii" deyip durdu sırf o öyle dedi diye sevindim yoksa sadece şaşırmıştım Allah'a şükür bu sene başka hoca giriyor dersimize. O hoca da bizim sınıfı seviyordu bu sene bizle olmak istiyordu ama şükür ki yok.
@Aaa Aaaa sen hangi kafadasın o öğretmene 4 5 bin ücret veriliyorsa konuyu anlatıp geçmesi için değildir o hal deyse niye gidiyoeuz okula youtube yeterde artar öğretmen dediğin insan eğitimcidir öyle konu anlatıp geçmeyle eğitimci olunmaz o tarz hocalaeun aldığı parayı hakettiğinden şüpheliyim kaç kişiyi derse kazandırmışlar kaç kişinin iyi yerlere gitmesine vesile olmuşlar sorsan çoktur ama hepsi o ön sırada oturan çalışkan tayfadandır o tayfayı bıraksan kendi kendine zaten kazanır önemli olan arka sıradakiler derse ilgisi olmayanları derse kazandırmaktır iki çeşitte öğretmenim oldu 9-10da ki öğretmen bize açık açık tembel diyordu ön sıradakilerle haşırneşirdi bizi iplemiyordu 11de bi öğretmen geldi herkesle özel özel ilgilendi gerçek eğitimci odur ve ben o öğretmen sayesinde aytde 0dan 20nete çıktım 60bin sıralama yaptım mevzu dersi anlatmak değil o derse öğrenciyi çekebilmektir
Kendisiyle tanışma imkanım oldu. Çok saygın, çok naif biriydi. Herkesi tek tek dinledi. Ülkemizin böyle aydınlara ihtiyacı var.
Hangi üniversitede görev yapıyor ?
@Ece Nil ne demiş
@@blakblak2688 izmirde matematik köyü denen yer sanırım. Bu hocamız da ali nesin, aziz nesinin öz oğlu :)
@@blakblak2688 İstanbul Bilgi
Öğretmen : 0!=1 dir.
Öğrenci: Hocam neden 0!=1 dir.
Öğretmen: Öğrenipte ne yapacaksın bil yeter.
İşte eğitim anlayışımız bu Nedenlere, sorgulamalara yer yok. Direk işlenmiş ortaya konulmuş bilgi.
Nedenini ispat ile anlatması lazım, o zaman o ders gider. Ders giderse öğretim programı geri kalır, öyle olursa konu yetişmez, sınavda çıkar, hocam biz bunu görmedik olur. Yani fazlasını özel gayret ile öğrenmek gerekiyor.
@@AhmetK42 O zaman hocayı değil, bu SINAV dediğimiz kavramı sorgulamak lazım .
@@sashablouse1674 Haklısınız. İdeal olan ile halihazırda uygulanan bambaşka. Okulun verdiği standartlar ortalamanın üzerinde olabiliyor. Okumak isteyen öğrenci günümüzde burada her türlü videoyu, dersi bulabiliyor. Öğrenciler tiktok, pubg videoları izleyip ders öğrenemediğinin sitemini yapmasınlar. Bende Sınav'ın bir cd'si vardı, evde internet falan da yoktu. ÖSS'ye öyle hazırlandım. Allem ettim kallem ettim Matematiği hallettim neticede. Mazerete sığınmaktansa yapmadığımız şeylere yoğunlaşırsak başarı kaçınılmaz olur. Allah zihin açıklığı versin. Kusura bakmayın, uzun yazdım.
@@geldikayn Hocalarda çok fazla bilgi var. Ama bunu aynı anda 35 öğrenciye aktarmanın imkanı yok.
Aslında ali bey de aynı şeyi diyor. TANIM GEREĞİ! :)
29 yaşında bir mühendisim, bu işlemleri belki binlerce kez yapmışımdır ama 0 faktöriyelin 1'e neden eşit olduğunu şimdi anladım.
+1
Nedenmiş
@@lovemakethislifebetter3582 Knk adam 2 yil once yazmiş
@@lovemakethislifebetter3582 şöyle demek istediği ne amaçla kullanacağına bağlı nedenini açıklayabildiğin sürece istediğin değeri verirsin örneğin x*2 - y*2 olarak kullanman o anki iş için uygunsa onu kullanırsın (x+y) (x-y) şeklinde kullanımını da kanıtlayabildiğin için kolaylaştırmak için kullanırsın bu yüzden
@@lovemakethislifebetter3582 hoca öyle istediği içinmiş.
Matematik bile işine geldiği gibi davranıyor
Matematik işine geldiği için öyle davranmıyor bizim(insanların) işimize öyle geldiği için matematik öyle olmak zorunda kalıyor. İstesek 0! Bir tanım bulabiliriz onu öyle bırakmak işlem kolaylığı sağlıyor.
Djsjsjsjsje aynen
oha insan varmış
@@foreverweareyoung7335onu matematik prof. Lerine sor biz yapmıyoruz
Tanım gereği
Cevabı öğrenip çıkıyim dedim yanlışlıkla tüm dersi izleyesim geldi bize niye böyle anlatmiyorlar
+1
Çünkü bilmiyorlar; ezberleyip, ezberletmeye çalışıyorlar.
Cidden öyle... Baktım video 9 dakikaydı baya uzun gelir diye düşündüm. Bir bakmışım sonu gelmiş. Çok ilginç...
Çünkü ezberletmek mebin işine geliyor.
Anlatamıyorlar kardeşim cidden öğretmenlerimizin bir hatası yok sorun yönetimimizde uzun uzun açıklamayacağım.Ekstra olarak videodaki adam Ali Nesin zaten adamdan birkaç tane olsa (veya bu hocamıza benzeyen insanlardan) muhtemelen bu kadar yakınıyor olmazdık.
İşte aradığım adam, matematik böyle anlatılmalı anlayacaksa insan böyle anlamalı yoksa kalıplaşmış ezbere dayalı sistemle biz neyi niye öğrendiğimizi sorar dururuz kendi kendimize, sonra da bizden niye teknoloji çıkmıyor diye dövünürüz. Elalem bilimi ilerletmek için matematiği kullanır ve kendi işine yarayan kısmını alır, bizse matematiği sanki kendi başına keşfedilmeyi bekleyen bir bilimmiş gibi formüllere boğarız ve aslında öğrencinin sorduğu asıl soruya yani bunlar bizim ne işimize yarayacak sorusuna cevap vermek yerine alaya alıp; ''hıh sen bunları bi öğrende ilerde görürsün ne işe yarayacağını!'' diye aşağılayarak geçiştirmeyi yeğleriz... Hocamızın ağzına ve bu konulara kafa patlatanların emeğine sağlık, çabalaranız daim olduğu sürece karşılık bulacaktır eminim.
ALİ matematik tamamen ezberden ibarettir işlem yapmayı ezberlemek gerekir nasıl işlem yağıldığı ezberlenir. Öğrenmek ile ezberlemek aynı şeydir. Sayısalda ezberdir sözelde Birinde işlem ezberlersin birinde söz. Birinin somut karşıtı vardır(sözel) sözleri ezberlemesi bu yüzden kolaydır. Matematiğin somut bi karşılığı olmadığından ezberlemesi zordur. Biraz daha karışıktır bide. Matematiği zekayla özdeşleştirip edebiyat severleri ezberci gerizekalılar ilan etmekten vazgeçin artık. (sayısal bölüm mezunuyum,kendime laf ettirmemek için demedim bunları bilinçlenin diye)
ALİ ikinci olarak adamda formülden ve ezberden başka bişeyden bahsetmedi sadece biraz matematiğe giydirdi. Ezberci zihniyet, ezberci sistem saçmalıklarını da bi bırak kardeşim. Beyin herşeyi ezberleyerek öğrenir. Su içmeyi de ezberlersin yemek yemeyi de. İlk başlarda zordur çiğnemek sonra iyice ezberlersin nasıl yapıldığını daha iyi yaparsın. Bu yani mesele. Ezberci zihniyet diyip duruyonuzda sen etrafındakileri ezberlemiş bir canlıdan ibaretsin.
barış zengel su içecegini ögrenirsin, formulü ezberlersin. Ikisi arasindaki farki rahatlikla ogrenebilirsin
Öncelikle dostum beyin öyle çalışmıyor yemek yemek gibi araba sürmek gibi motor fonksiyonlar beyinden ziyade beyincikle alakalıdır önce beyin aracılığıyla öğrenirsin ve tekrarla reflekse dönüştürürsün. Şimdi gelelim asıl öğrenme işlemine evet doğru bilgileri önce ezberleriz biz buna kısa süreli hafıza diyoruz ama bu öğrenme işlemi değildir sadece bilgileri geçici olarak depolama işlemidir. Öğrenme bundan sonra gerçekleşiyor. Sen bu bilgileri kullanır diğer bilgilerinle ilişkilendirir ve bir bağ kurarsan yani yeni bir nöron yolu oluşturursan, bu bilgiyi beynine yazmış olursun. Onu ihtiyacın olduğunda kullanabilecek duruma getirirsin. Bu nasıl oluyor diğer ilişkilendirilmiş bilgiler aracılığıyla bir sorunla/soruyla karşılaştığında tak diye ne yapacağını bilirsin bak bu dediğim ezber değil arada çok ince bir fark var, eğer kişi formül yazıp yerine koyuyorsa ezberlemiştir ama sayıları aynı formül gibi dizebiliyorsa işte o zaman öğrenmiştir. Ayriyeten sayısalcılar ile sözelciler arasında zeka karşılaştırılması kadar saçma bir şey olamaz zekanın türleri vardır mantıksal, görsel, işitsel, hatta bedensel zeka dahi vardır ve her biri özeldir kişinin hangisini kullandığı zekasını üstünlüğünü belirlemez yaptığı iş belirler. Bu açıdan Einstein'da bir dehadır Mozart'ta ama kendi çaplarında.
Bize okulda hocalar böyle tüm kuralları tek tek açıklamaya ezberle geçmemeye çalışıyor ;merak ettiklerimize cevap buluyorlar elhamdülillah
(Tenzile Erdoğan kız ihl lisesi)
10.sınıfa geçtim ve bu konuyu direkt tanımlayıp geçmişlerdi. Bana sıkıcı gelmişti ama sizden dinleyince sorguladım ve bu çok büyük bir zevkti. Tebrik ederim öğretmenim, keşke tüm öğretmenler sizin gibi anlatsa da direkt tanım verip geçmeseler.
Öncelikle kendimle reşit olan birisini bulduğum için çok mutlu oldum, sadece şunu söylemek için yazıyorum; bence bir şeye yok diyebilmemiz için aslında bir yandan da onun varlığını kabul etmemiz gerekiyor çünkü bilmediğimiz şey, bir bakıma bizim için olmayan şeydir, hatta ateistleri bu şekilde sıkıştırmaya çalışırlar "varlığını yok sayabilmek için öncelikle varlığını kabul etmen gerekiyor" gibisinden. Fark ettiysen cümleye "bir şey" diyerek başladım çünkü bu durumu tanımlayabileceğim başka bir cümle yoktu, kısacası boşluk da bir durumdur ve 1'e eşittir bence. Belkide matematiğin sözel bir yönüde vardır.
Bizim hoca da bunun gibi anlatmıştı o yüzden bende sıkıntı yik
Keşke sen de direk yerine direkt yazabilsen.
Bende 10um ve çok kolay bir konu
@@suatproductions reşit yerine yaşıt yazsan daha doğru olurdu sanki
Eğer Ali Nesin'den ders almak istiyorsanız, Nesin Matematik Köyüne gidebilirsiniz. Daha önce orada bulunmuştum, çok değerli matematikçilerden ders alma şansına sahip oldum. Sadece matematiği anlamıyorsunuz, düşünme yeteneğiniz gelişiyor ve hayata karşı bakış açınız da değişiyor.
Ayrıca videonun çekildiği yer 2 katlı bir kütüphane ve aynı zamanda derslik. Matematiğin ve mantığın bütün konularını kapsayan envai çeşit kitaplar, cebirden tutun bilgisayar programlamaya kadar İngilizce, Türkçe kaynaklar ve kitaplar mevcut.
Doğayla iç içe, teknolojik aletlerin olmadığı adı gibi çok şirin bir yerde, Şirince'de. Eğer durumunuz yoksa burs da verebiliyorlar. Matematiğe ilgiliyseniz kesinlikle gitmenizi öneririm.
Get Rekterino hangi ilde
izmir kardeşim
Get Rekterino kardeşim 1 ay önce bu mesajı yazmışsın ama sana bir soru sorabilir miyim bu matematik köyüne yazın basvurulabiliyor mu bi de fiyat konusunda bilgi alabilir miyim (11.sinifim)
DEFKHAN zaten programlar yazın oluyor. internete aziz nesin matematik köyü yaz bilgilendirmeleri var. fiyatı da bin yoktur tahminimce.
Ancak param yok
Her derste " neden" diye sorduğumda hocalarıma "Öyle işte. Sorgulama, sadece sınav için öğren çünkü MEB senden bunu istiyor." ya da " Hiç bilmiyorum. Bize üniversitede bunu anlatıp geçtiler. Sonraları da hiç niye böyle diye sorgulamadim." cevaplarini verdirten, benim 12 yilimi boş bir eğitimle harcayan milli eğitim sistemimizin ve ego kasmaktan başka derdi olmayan sorgulamayan ve sorgulatmayan boş üniversite öğretim görevlilerinin buradan sülalesine selamlar
Hep Ali Nesin gibi insanlarla tanışıp onlardan ders almak istemisimdir.
Bilime yaptığınız katkılar için teşekkürler.
Sizinle matematik daha anlamlı geliyor.
Aslında her "öyle işte" dediklerinde amaçları saklamak değildir, biz yetersiz olduğumuz içindir. Mesela ilkokulda 20 den 30 çıkmaz denirdi, "neden" diye sorardık "çıkmaz" derlerdi. Birkaç yıl sonra çıktığını öğrendik, çünkü o zaman kapasitemiz yetmeye başladı. Kimse size sorgulamayın demiyor, anlayabileceğini düşünen veya anlamak için çaba sarf edecek olan kişiler sorgulasınlar ama sınıfta sorulan bir şeyin sınıf ortasında ispatlanmasını beklemeyin her zaman, çünkü herkes sizin gibi bu konularla ilgilenmiyor olabilir ve o kişilerin sadece kafasını karıştırır.
+Timur Hoku Bir bakıma haklı da olsan,öğretmenlerde bildiği bir şeyi ilkokul çocuğuna kafasını karıştırmadan aktarabilecek potansiyel var.İnkar etmeyin,yıllardır okumuş etmişler. Bunu müfredat dışına çıkmadan,şöyle anlatabilir.
"20'den 30 çıkar,fakat bunu sonraki senelerde öğreneceksiniz. Çünkü.... " gibi. Ayrıca ders sonundaki boş zamanda yüzeysel olarak anlatabilir. Belki o çocuk merak edip araştıracak ve üst düzey bilgilerle, geniş düşünen biri olacak büyüyünce? Suçu okuyanlara atmayın. Olan bir şeye "yok" demenin bir açıklaması veya anlamı "yok". Umarım anlatabilmişimdir.
Selin Egem Topuz çok güzel anlatmışsın
Matematik öğretmeniyim neden sorusunu soran öğrenci olunca konu beklemede kalsın başlarım anlatmaya öğretmen nerden soru geleceğini de az çok tahmin edebilmeli. matematikle felsefeyi de bağdaştırdığınız zaman daha da ilgi çekici oluyor.
Ne güzel yorum
Özet: Hiç tane sayının çarpımının tanımı, dört işlemde etkisiz olacak şekilde tanımlanır.
Örnek: Çarpmada etkisiz olan 1, toplamada etkisiz olan ise 0'dır.
Çok güzel ve basit bir şekilde özetlemişsiniz. Teşekkürler
Ama hiç tane sayı 0 dır 0×0 yada 0÷0 etkisiz eleman nasıl olabilir
@@bicaretopmain5450 0×0 etkisiz gibi bir şey demiyor. 0 toplamada etkisizdir. Ayrıca 0÷0 diye bir şey yok bu belirsizlik ifade eder. Belirsiz demek belirlenemiyor demek değil aynı anda her ifadeyi alabiliyor demek Heisenbergin belirsizlik ilkesinden aklına getirebilirsin
@@ТолькоУрок beirsizlik değil hocanın da açıkladığı gibi tanımsız. 8:37 dakikaya bakabilirsin
youtube'dan video izleyerek bir şey öğrendim. çok enteresan.
gelasius turk bende
umarım öğrendiklerin yanlış değildir . sonuçta burası youtube .
yılın eleştirisi tebrikler
youtube kadar kaliteli bilgi ogrenebilecegin başka platform yok.ingilizcen olacak ve ne aradığını bileceksin sadece
ingilizce öğrenmeye çalışıyorum.
Lisede bu soruyu hocama sordugumda hocam ve tum sinif benimle dalga gecmisti
bizim hocada öyle işte bi ispatı yok bunun demişti
@@dantee66 50 yaşındaki hocamıza, 30 yıllık matematikçi, sorduğumda pek tatmin etmeyen cevap vermişti. biraz kızmıştım aslında, tanım gereği öyle kabul edilir tarzında bişey söylemişti. haklıymış
Öğretmenlerin, öğretmeni çok önemli
Hoca böyle bir sorudan dolayı dalga geçmişse, ya torpille matematik öğretmeni olmuştur ya da ezbercilik üzerine kurulu bir eğitim almıştır.
Ortaokulda bizim matematik öğretmeni de dersi hikaye masal anlatarak geçirirdi. Okul bahçesinde koyun kaz beslerdi.
hadi bakalım ben de seneye 10. sınıfım ben de sorucam bakalım kel hüseyin ne cevap verecek
(okul:gazi anadolu lisesi; öğretmen:leş hüseyin delik)
Abartisiz söylüyorum 11 yillik egitim hayatimda ilk defa bu kadar verimli bir 10 dk geçiriyorum adam 4 5 farkli konudan anlamayip ezberledigim terimleri tek video da anlatti ya keske böyle egitimcilerimizin sayısı artsa ya
"Çünkü işimize geliyor"
Matematik bile işine geleni yapıyor.
999beğeniyi 1K yaptım😄
10. Sınıftayım. İlk defa bir Matematik Öğretmeni ile tanıştım.
ben ilk defa matematiği özüyle anlatan bir şahısla karşılaştım gözlerim kamaştı matematiği sevmeye başladım
matematik öğretmeni değil matematik dehası bu adam hayatını bi oku derim
Ali Nesin senin okulda gördüğün hocalarına ders veren bir bilim adamıdır kendisi matematik dalında profesör dür ve Dünyada bir çok ödül almıştır.
@@alperendurmaz8636 Ali nesin yukarıdaki kişinin o okulda gördüğü hocaların gittikleri üniversitelerdeki akademisyenleri eğiten adam olabilir ancak o da çok şanslılarsa ki sanmam :).
Bende 10. Sınıfım videodaki öğretmen çok ilgimi çekti çok güzel anlatıyor.
Üniversiteye giriş sınavlarında bile -2 net çıkarmış birine bu videoyu izlettirmeyi başardınız. Teşekkür ederim
Ustam ilk sorular zaten toplama çıkarma ne yaptın ya :D
@@horsearcher6350 Aga keşke toplama çıkarma olsa
Boş bıraksan daha iyiymiş
@@YldrmBey11 baya baya toplama çıkarma
Gözün kapalı işaretlesen 10 net çıkardı sen ne yaptın usta
Çarpma işaretini "." ile koymayınca garipsedim bir an
x de değil . da değil * kullanılır
aynı satırda 10 tane x y kullandığın zaman anlarsın neden kullanılmadığını
Harun Boy bilinmeyen olan x'lerle karışmıyor mu
Sadece bilgisayarda
Aynen ha
TH-cam algoritması uzun zaman sonra böyle hoş bir şeyi karşıma çıkardı cidden ilk defa mantığını anladım matematiğin
İlk defa mantığını anladım dediğin matematiğin mantığı olmayan bölümü😄
Benim de
@@Bidonedoro bunu yazmak için gelmiştim ndkwkenf
1)Tanım gereği , 2)işimize geliyor, 3)biz belirdiğimiz için…👏👏👏 matematiğin en gerçekçi yanı bunlar olsa gerek
Ya tabii ki de işimize geldiği için 0! i 1 almıyoruz, eğer desmos gibi bir tane grafik hesap makinesine faktoriyeli yazıp da araştırırsan niye olduğunu bulursun, burada muhtemelen zamanı olmadığı için girmemiş yoksa matematikte hiç bir şeyi işimize geliyor diye almıyoruz... soyut matematikte her şeyin kökü yatıyor
Babası sorgulatarak hayatı politikayı kandırılmamayı koyun psikolojisini öğretti,oğlu sorgulatarak matematiği öğretiyor.Sorgulama genlerinde var.
Babalar ve oğullar var bir de babalar ve oğullar var...
Genel Kültür Kesinlikle.
Sen sorgulamadıysan şu ana kadar o senin sıkıntın
Ah daha az önce Mehmet Pişkin'in videosunu izledim
Bizzat Ali Nesin'in derslerine katılmış biri olarak o yemyeşil köyün ortasındaki ferah kütüphanede o büyük karatahtalarda sorduğu sorular klasikten çok uzak, düşündürmeye yönlendiren ve samimi bir ortam yaratıyor bir fırsat yakalarsanız mutlaka matematik köyünü ziyaret etmelisiniz
Sinan Gezmen şirince
Wilhelm Röntgen ne kadar para verdin
ayn
@@furkanmuslu3438 Ben de ziyaret edip Ali Nesin hocamla görüşmüştüm para vermene gerek yok
Bunlar (öğrenciler) buraya ticarethane (dershane) mantığıyla mı geliyorlar yoksa oradakilerin hepsi gerçekten ilim öğrenmek için gönüllü insanlar mı?
Sıfırda bir bireydir öyle bir bireydir ki,önünde durduğunu düşürür arkasında durduğunu yüceltir,böyle değersiz görünen çok değerli bir birey.
Faktöriyel, olayların durumunu sayar.
1! Demek örneğin sınıfın dolu olması anlamına gelir. (1 olay)
0! Demek örneğin sınıfın boş olması anlamına gelir. (1 olay)
Olaylar, gerçeklikten var olduğu için yani şu anı ve geleceği temsil ettiği için negatif sayıların faktöriyeli olamaz.
erdal eker sagol gardas iste boyle matematigi anlatirken bile edebiyata ihtiyac var :P
erdal eker çok haklısın
hocam mantığı anladım 0! de olsa var yani ortada 1 olay var o yüzden cevap 1 herhalde yanlış anladıysam kb mayın meslek lisesinde sıradan bir öğrenciyim
Kaptan Kalovey 2! sınıfın ne olması anlamına gelir?
2! sınıfın ne olması anlamına gelir?
31 yaşındayım hiç matematik dersi dinlemedim fakat az önce öz irademle dersinizi dinledim takdir edilesi bir insansınız hocam. Saygı ve sevgiyle
Hbbn5kn
sjsj
@@bonibonkafa8093 artık 32 olmuştur
Nasıl hiç mat dinlemedin ya reis
Sjsjsjcksjcjd
10.sınıfdayım matematik dersinde bu konuya geçiceğiz merak ettim sebebini keşke her öğrenci böyle hocalardan ders dinleyebilse...
Keşke dün söyleseydim
Geçiceğiz yazdığına göre matematikten önce halletmen gereken şeyler var
kafam gram basmaz matematiğe 10 a geçtiğimde yandık desene
Ben 8im ama bunlara bskıyom
Aga özür dilerim ama nasıl faktöriyeldesiniz biz binoma geçtik tabi anlamayarak hızlı hızlı "online eğitimin getirdiği en iyi şey!" herhalde
"Hicbir ifade kendi basina tanimsiz degildir biz ancak o tanimsiz birakirsak tanimsiz olur "ufkum acılıyor tesekkur ederim
Oha Tam videonun o karnındayken bu yorumu okudum vay be
@@mamenchisaurus8731 aynen bende
X/0 tanımsızdır
@@ahmetgundes9499 saplaaa
@@ahmetgundes9499 tanımlamak işlerine gelmemiştir o zaman
Ortaokulda herşeyi ispatlayarak öğreniyordum. Matematik en sevdiğim dersti. 2000.li yıllardan sonra maalesef sınavlarda "test" tipi sorularla beraber, "zaman" ve "hız" takıntımız oldu. Ve matematiğin ruhunu öğrenmeye zamanımız kalmadı.
Ilk defa bir videonuzu izliyorum. Unuttuğum bu güzellikleri hatırlattığımız için çok teşekkür ederim.
Matematiği zorunluluktan dinlemeyince daha keyifli oluyormuş
Çok ilginç bir şey söyledi, farkında mısınız? Tüm cebirsel sistemler üzerinde geçerli olacak tarzda, çok genel bir tanımlama verdi: İkili bir işlemde etkisiz eleman varsa, "hiç" tane elemanı o işleme sokarsak, sonuç o ikili işlemin etkisiz elemanıdır.
İşte bu videodaki en önemli ifade, buna dikkat çeken bir yorum görmemiştim çok sevindim.
Harbi
4x1=4
1 etkisiz eleman
4x1x0=1?
Videoyu izleyemiyorum şu an, açıklayabilir misiniz?
@@byailen ikili islemde diyor
@@byailen kardeşim 4x1 derken yaptığın işlem çarpma değil aslında toplamadır. Yani 4 tane 1 i yanyana yazıp toplamak. Çarp ma işlemi aslında bir toplama işlemidir toplama işleminin etkisiz elemanıysa 0 dır. Dolayısıyla çarpma işlemine 0 dahil olursa cevap 0 dır. Faktöryel işlemi ise bir çarpma işlemidir aslında x! mesela x e kadar olan sayıların çarpımıdır. Çarpma işleminin etkisiz elemanıysa 1 dir. Dolayısıyla faktöröyel işlemine 0 dahil olursa cevap 1 dir. Yani o işlemi direk düşünme. O işleme eşdeğer bir basamak düşük işlemi düşün. Bilmem anlatabildim mi
Dün matematik hocama sormuştum kendisi üniversitedeyken öğrendiğini ve sayfalarca kanıtı olduğunu fakat kendisinin unuttuğunu söylemişti. Oysa ki böyleymiş. Bize ezberi dayatıyorlar gençler suç bizim değil
Miraç Tuna Kuşdemir sayfalarca islemi oldugu dogrudur bu videoda ispati yapilmamis sadece sozel aciklama yapilmis
Miraç bu adam şuanda yaşayan en iyi matematikçilerden birisi senin hocan da suç yok bence
Kendilerine hayırları yok :)
@@cemkusak9921 Sayfalarca işlemi yoktur, sıfır faktöriyel bu şekilde tanımlanır. Neden öyle tanımlandığının açıklaması da çok uzun değil, videoda var.
@@stormtrooper4527 Ali Nesin'in iyi bir matematikçi olması, Miraç'ın hocasının bilmeyip uydurmasını neden haklı çıkarsın ki?
18 yaşımda dershaneye gittiğimde sınıfta bir kaç arkadaşımız matematik öğretmenini anlamıyordu liseden de sayısal çıkışlı olduğum için aram iyiydi hep matematiğe karsi beraber test çözdüğümüzde bana sorduklarında anlatıyordum tek tek ve baya bir mesafe kat etmislerdi o zamandan sonra her matematik derslerinde sınıfın takıldığı yerde beni çağırıyordu hoca kalkıp anlatıyordum hocam siz neden basite indirgeyerek anlatmıyorsunuz diye bir gün sordum o kadar da gerizekalı değillerdir cevabi verdi bence bizim eğitimdeki problem tamamen hocalarımızdan kaynaklanıyor öğrenci ben zaten bunu yapamam kafasıyla derse giriyor ama hoca bir şekilde güzel yollarla sokabilse ortada mat sorunu falan kalmayacak neyse 10 sene olmuş mezun olalı :) Allah gençlerin yardımcısı olsun bu ülkenin her bir gencimizin aklına, yüreğine ihtiyacı var.
Sizi seviyoruz. Ezbere dayalı matematikten nefret ediyorum.
Öğrenciler lise öğrencisi mi bilmiyorum, fakat, n elemanlı kümenin n elemanlı alt küme sayısını bu kadar düşündükten sonra n!/n!=1 demek çok büyük ezberdir. Kafalarında kuramıyorlar bunu, üzücü. Keşke ilk öğretimden itibaren bütün hocalar sorgulatmayı, hayal gücünü geliştirmeyi öğretebilse.
Ben de
Bazarov Yevgeny Ülkede ezbercilik hat safhada. Tüm cemaatçi eğitimler ezberci ve devletin de bunları desteklemesini aklım almıyor.
st albans bugün boğaziçine de gitsen odtüye de gitsen hindistandaki sikkim devlet üniversitesine bile gitsen bu ezber eğitimini alırsın atatürkçü lise veya üniversite aynı bokun laciverti orada ezbere dayalı aklının almaması konusuna gelince tek taraflı bakıyorsun olaya aklını çalıştırmıyorsun büyük oyun hepsinde var dinciside kemalistide seni kendi ideolojisine mürid yapmak için çabalıyorlar biri sözde dini kullanıyor biri sözde kemalistliği amaç aynı ikiside okul okudun mu bilmiyorum fakat bütün üniversitelerin sitelerinde ders içeriği yazar bir bak bakalım önce dincisine bak sonra kemalistin verdiği eğitime bak hatta uluslararası üniversitelere girebilmek için mit sınavları oluyor onun düzeyleri var 3 düzeydi sanırım 3. düzeyine bak soruların konuların ezber olan yerlerin hepsinde aynı olduğunu görürsün
Sefa o biraz da öğrenciyle ilgili bir şey. Öğrenci gerçekten mantığını anlamak için sorarsa antlatabilecek kapasitede öğretmenler o kadar az değil. Sorun sadece sınav sisteminde
Yarın kursta gidip anlatayım da sınavda soruları yapamasam da olur :)))
Benim de aklıma o geldi
işimize geliyor... ne kadar güzel bir anlatım oldu bu konu için. matematik, insanın hayatını birçok noktada kolaylaştıran ve yine insanın insan için ürettiği bir şey olduğunu açıkça belirtiyor bu ifade. çok hoşuma gitti
Ben gelip otururum paramı alırım giderim diyen öğretmenlere gelsin elinize emeginize sabrınıza bilginize sağlık hocam.
480.000 kişi 0! in neden 1 e eşit olduğunu hala videolardan öğrenmeye çalışıyorsa ki bunlar içinde halen öğrenci olanlar ve benim gibi okulla çoktan işi bitmiş iş hayatında olan, ama kendisine iş i hakkında bir faydası olmayan bu konuyu hala merak edip ( çünkü zamanında bir türlü öğrenememiş) öğrenmeye çalışıyorsa, yetkililerin bir şeyleri düzeltmesi gerektiğini anlamalı.. Öğrenmek isteyen bir nesil var ama öğretilemiyor !
Sorun şu ki herkes ali nesin gibi bir matematik öğretmeni değil. Yurtdışında da böyle.
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır kardeşim. Bu kadar insan bunu bilmese bile öğrenme hevesiyle videoyu açıp izliyor sonuçta. Biraz da pozitif olalım, lütfen.
ben 30 yaşımda anladım çocugumada kendim anlatıcam ülkede herşey geriye gidiyor videoya denk gelmeseydim hala bilmiodum
Sadece yetkililerin değil,hepimizin kendimizi düzeltmemiz gerekiyor.
1.660.000 kişi
Hocamızın aralarda sorduğı soruların cevabını bildiğim halde kendi içimde cevaplarken gerildim ve aşırı kasıldım acaba yanlış mı olabilir diye yoksa farklı bir şey midir diye tereddüt ettim. Bireyin kendisinden midir yoksa eğitim sistemimiz mi bizi bu hale getirdi hiçbir fikrim yok.. Bazı öğretmenler vardır öğrenerek öğretir. Bazıları ise sadece maaşını almak için ne kadar üzücü bir durum
Çok doğru söylüyorsun özellikle matematik hocam hiç hevesli ders anlatmıyordu o tahtadan soru açıyordu çözüyordu bizde avel gibi izliyorduk
Ben dikkat ettim,bu öğrencilerde cevap vermeye korkuyorlardı ve bunun en büyük neden Eğitim Sistemimiz ve İşini para için yapan suratsız öğretmenler...
Bazı öğretmenler ise gerçekten hevesle bu işe başlamıştır ve öğreterek öğrenmek ister ama sınıflar 45 kişi olunca kişi başına bir dakika bile düşmediğini anlar ve pes eder. Öğretmen değilim sadece gözlem yaptım.
Aynı şeyleri hissettim
Bu hocanın soru sorma üslubu yanlış yaparsan kendini zayıf hissettirecek bir şekilde olduğu için insan geriliyor. Mütevazi ve cesaretlendirici bir üslubu olsaydı öyle hissetmezdiniz
Harika bir anlatım tarzı. Keşke bütün matematik öğretmenleri böyle bir anlatım tarzı uygulasa. Muhteşemsiniz hocam
Matematik ve felsefe bir arada, harika bir hoca.
Bu video matematiğin yanında felsefe de kazandırdı. Allah insanoğluna beynini kullansın, etrafı sorgulasın neyin niçin olduğunu keşfetsin,öğrensin diye verdi ancak bizler (çoğumuz) vaktimizi boşa harcıyor, her geçen gün ömrümüzü tüketiyoruz. Umarım yazdıklarım herhangi birinde yeni fikirler uyandırmıştır.
Böyle öğretmenin oldu da ben mi ders dinlemedim be :((
Aşırı doğru
Ogrencilerden kaynakliya tum hocalar ayni ali nesinin karsisidanki ogrenciler zeki basarili insanlar
Benim gibi aveller anlamaz ilgimi cekiyor matematik ama beynim basmiyor
@@nissangtr35x çünkü işine öle geliyor 😉
@@nissangtr35x Zeki mi? Adam 30 soru sordu 1 tane doğru cevap alamadı. Sınav öncesi ezberlenmiş bilgilerle okul kazanmak ne zamandan beri zeka göstergesi oldu. Üniversiteden mezun olanların %95'i ahmak ordusu. Besmeleyi bilmeyen Din Kültürü Öğretmeni, çarpım tablosunu bilmeyen Matematik Öğretmeni gördü bu gözler.
Adamların soyadı bile hayatı sorgulatıyor. Nesin?..
o soyadın hikayesi var aziz nesinden geliyordu yanlış hatırlamıyorsam oydu bunu şöyle anlatmıştı soyadı kanunu çıkmış ve herkes soyadını kendisi seçmiş herkes şaşağlı hayatıyla ilgisi olmayan soyaları almış kendiside nesin soyadını seçmiş nedeninide şöyle açıklamış bana kim olduğumu hatırlatıyor geçmişimi unutmama engel oluyor
Senin gibi kelimeler ile oynayan zeki adamları sistem harcıyor malesef.Ama senden daha zeki mesela beni gibi insanların daha da çok canı yanıyor.
@@nezehatbadem6347 nerden karar verdin adamdan daha zeki olduğuna çok merak ettim
videoyu daha izlemedim ama izlemeden önce çok beğendiğim bir matematikçi Eddie Woo'nun bakış açısını size söylemek isterim
faktöriyellerin 1den n'e kadar olan sayıların çarpımı olduğunu hepimiz biliyoruz.örneğin:
4!=4×3×2×1
3!=3×2×1
2!=2×1
1!=1
burda aslında çok basit ama çok fazla görülmeyen bi tanım var. 4!'den 3!'e geçerken 4'e bölüyoruz.
aynı şekilde 3!'den 2!'e geçerken de 3'e bölüyoruz. sonuç olarak 1!'den 0!'e geçerken sayıyı 1'e bölmemiz gerekir. 1/1=1 olacağından 0!'i 1 diye tanımlayabiliriz.
hocanın yazısı çok güzel ya
islam erdogan şu ana kadar gördüğüm bütün matematik öğretmenlerinin yazıları çok güzeldi :) şu an farkettim .. öğretmenin tahtada işlem yaparken çıkan tebeşir sesi bile hoş gelirdi bana
Lethna Matnis di li gecmis zaman olduguna göre öğrenci değilsin ama çalısmayi burakmamalısin. Ölene kadar matematik veya fizik çalışmak istiyorum.
Robert Jackson keske az da tarih çalışsan kanka
+BİR TIP YOLCUSU JACKSON hey kazandın mı
@@batuhantrkmt4812 Ahahah koptum yoruma :D
Yıllardır beklediğim cevap bu,aydınlandım resmen.Allah razı olsun
Erdem Özveren sen ilk bine giren öğrenci değil miydin ya gri koç videosundaki?? Çok benzettim :)
Keşke :D
Okullarda böyle bir keyifli matematik anlatımı olamaz. Çünkü işlenmesi ve yetişmesi gereken bir müfredat var.
Adam çok sabırlı...
Gideyim de sınıftakileri aydınlatayım
Sorgulayarak, araştırarak matematik! Mükemmel!Bu arada lise matematik kitaplarını MEB Ali Nesin e yazdırmıştır. Ama kitaplar müfredata uygun değilmiş:) :)
ne diyon aga
Müfredat kitaplara uygun değil 😉
artık ne kadar alışmışsam matematik videosuna sırf merak ettiğim için bile girsem anlamayacağım diye stres oluyorum ama isteyerek öğrenilen ve öğretilen matematik zorla yapılanından çok daha zevkliymiş
Ne gùzel anlatıyor adam ilk defa degil fakat hocamizi dinlerken boyle rahat rahat cok dindirici, sakin
Kendini sözelci zanneden bir genci sayısala çeviren adam gibi adam
Nasıl yani anlatir mısın ? Böyle bir olay gercek mi ?
ne var bunda şaşılacak,sonuçta insan beyni bu herşeye açıktır, bizim dilci,sözelci,sayısalcı olmamız bizim tamamen tercihimizdir başka bir şey değildir.
çok matematik yapamıyom ama meraktan açtım sadece dilciyim :D
Ömer Yıldız insan beyni her şeye açıktır derken?
Sayısal sadece matematikle olmaz !
keşke bizde böyle bir ortamda ders işleyebilsek sınıftaki hayvanlardan ne dersi dinleyebiliyoruz nede konsantre olabiliyoruz.
Matematiği bu açıdan görmek çok mutluluk verici ayrıca o "işimize öyle geldiği için" lafı aşırı hoşuma gitti
Neden sorusu... Matematiğin felsefesi :)
Hiç tane sayıyı toplamak 0 dır, tanım gereği. Toplamanın etkisiz elemanı 0 dır.
Hiç tane sayıyı çarpmak 1 dir, tanım gereği. Çarpmanın etkisiz elemanı 1 dir.
Bu ne güzel mekan bu ne güzel konuşma ve öğrencisi ile ilgi tarzıdır. Ayrıca şu tahta kullanımı el yazısı miskin dili. Siz gerçekten büyük bir üstadsınız. Sizin gibiler varken gereksiz onlarca insan fenomenlik peşinde koşuyor. Ne güzel Türkiye be...
Bu ülkede zorla öğretilen değil de sırf bu videoyu merak ederek izleyen insanlar gibi insanın içinden gelen öğrenme isteğiyle eğitilen insanlara ihtiyacı var. Robotlara değil.
Matematik bölümünü bitirdikten sonra geçimimi başka bir meslek yaparak sağlamak zorunda kaldım. Bu görüntüleri izledikçe hüzün çöküyor içime. Matematik çok güzel bir sanattır. Kıymetini bildiğimizde ülkemiz çok başka bir yer olacak. Ders anlatırken sizde merak uyandıran hocalardan ders alın.
Matematik mi
Ders alacağımız hocayı biz mi seçiyoruz sanki
0! Neden 1 dir?
Cevap : biz istedik diye
Gayet ezberci bir anlatım.Eğitim sistemimizin mihmandarı.Sorsan filozof.Tanım gereği nedir ya😱😱
Ne sansli insanlar var...
İzmir, Şirince'de bir matematik köyü. Gelecek sene ben de gideceğim İnşallah, çok güzel bir ortama benziyor.
Furkan Bora EKEREL neresi ki burası ?
Zeynep Kaya İzmir şirince diyo ya laaaaan
Zeynep Kaya nerelisin tanıdık geliyon
aynen zeynep nerelisin acaba banada tanıdık geldin nedense allh allah işe bak yaw
Keşke benim öğretmenim olsa çok değerli bir insan
Matematikde en sevdiyim derslerden biri logoritma,faktorial,moduldür...Var olsun sizin gibi tum hocalar..Benim rahmetli hocamada Allah rahmet eylesin...
Ali Nesin'i yüz yüze görmüş birisi olarak ve birkaç günlük ondan ders aldığım için mutluyum. Bu kanalı da zevkle takip ediyorum. Birkaç soruyu da doğru bilmiştim zaten. Kendisiyle de konuşunca ayrı bir şey oldu. O günden sonra matematiğe daha farklı bir perspektifle baktım ve cidden bana matematiği sevdiren kişi oldu. Çok teşekkür ederim bana kazandırdığınız şeyler içim :)
Ali Nesin kimdir ?
Ali Nesin 1956'da İstanbul'da doğdu. Paris VII Üniversitesi'nden matematikten "maitrise" derecesini aldı. Daha sonra ABD'de Yale Üniversitesi'nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapan Ali Nesin, 1985-1986 arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1989 arasında Notre Dame Üniversitesi'nde yardımcı doçent, ardından 1995'e kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü'nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı. 1993-1994 öğretim yılını Bilkent Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak geçirdi.
AZİZ NESİN'İN OĞLUDUR
Babası Aziz Nesin'in 1995'te ölümü üzerine yurda kesin dönüş yaptı ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. 1996'dan beri Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı olan Ali Nesin dört çocuk sahibidir.
Böyle öğretmenlerimizin artması daha iyi yerlere ülkece gelme dileği ile sayısalla çok ilgim olmadığı halde izledim. Sunum anlatım tarzı çok hoş 👍 Teşekkürler
Cevap tanım gereğiymiş bende sandım tahta dolusu işlem yapacak
yaptığı açıklama mı tatmin etmedi seni :/
sen bir daha izle bence :D
bir tahta dolusu işlem yapıp tanım gereği dedi.
Dilara D Bu yoruma kesinlikle katılıyorum. Videoyu yarıda bırak gitmiş gibi bu arkadaş.
Elif her şeyi tahtaya kağıda kitaba yazan hocalara alışmış sanırım... neyse faydalanan faydalanıyor
05:18 yani bunu bilmemelerine çok şaşırdım. En temel öğretilen şeydi o kümelerde
Videoya meraktan geldim cevap için geldiğimi unutup Videonun tamamını izleyip çıktım. Kalite akıyor resmen! Keşfet videoları saçma sapan videolar yerine bunun gibi kaliteli videolardan oluşsaydı keşke..
Ya gerçekten öğrenmek isteyen ve bu şekilde öğretilince anlayan çok insan var , bir de pozitif olun her zaman çünkü hayatta onlar kazanır
Arkadaşlar 0! faktoriyeli kanıtlayamazsınız 1'0 olsun 0! Olsun bunlar AKSİYOM DUR kanıtlanamaz kanıtlarsanız teorem olur ve ispat tekniklerinden herhangi biriyle kanıtlanan şey matematik literatür üne girer. Oysa bu tür ifdeler KABULDUR.ama Hoca çok güzel anlatıyo böyle hocalar zor bulunur.
n! = (n+1)! / n+1 dir 4! = 5! / 5 ve 3! = 4! / 4 dür 0! = 1! / 1 = 1
Ama senin gibi degil isimize gelsigi icin bole diyor.d
Alper Akşam 5!/5 = 5.4!/5 olduğundan aslında 4! = 4! diyoruz yani 4! = 24 diyemiyoruz haliyle 0! değerini 1 tanımlamadan 1!/1=1=0! diyemezsin. Yani bu bir kanıt olmaz.
Alper Akşam n!=(n+1)!/(n+1) de bir kabuldür bu arada.
@@NekoGame35 bro dogru demissin ancak biz bunu boyle kabul ettigimiz icin boyle olmustur
Ali hocam çok güzel merak uyandırıyor. Televizyon dizilerinde en heyecnalı yerde giren reklam gibi ama her saniye öyle ağızından çıkan her kelime merak uyandırıyor.
Orta terk mezunuyum bu adamın bir buçuk saatlik matematik ile ilgili videosunu kesintisiz izledim ve şunu anladım
Matematiği bütün ilimlerden önce iyi kavrayıp öğrenilmesi gerektirdiği fikrine kapıldım
"İfade belirsiz bir ifade ifadeye anlam veren biziz, insanoğlu "
Daha iyi açıklanamazdi 👍
Bu hoca gibi güzel konu anlatan hocalar olduda bizmi dersten kaćtık yada dinlemedik keşke sen görseydin be hocam bizim derslerede şimdi iş arayacağıma okurdum.
"İkili bir işlemde etkisiz eleman varsa, "hiç" tane elemanı o işleme sokarsak, sonuç o ikili işlemin etkisiz elemanıdır."
0!=1 olması kabüldür.
Çünkü
Bir n doğal sayının faktöriyelini n ye eşit veya n den küçük sayma sayılarının çarpımı olarak tanımlarsak, 0! ifadesi 0'a eşit veya 0’dan küçük bütün sayma sayılarının çarpımı olur. Ancak çarpılacak sayıların oluşturduğu küme boş kümedir. Yani çarpma işlemini "hiç defa" yapmak gerekir. Çoğu kez bir nesneyi kendisiyle sıfır defa bir küme üzerinde işleme koymak; eğer varsa bizi, o işlemin o kümedeki birim(etkisiz) elemanına götürür. Böylecede işlemin o küme üzerindeki birim(etkisiz) elemanına bir kabül getirilmiş olur.
Yani 0!=1 dir.
Şöylede izâh edebiliriz :
n! sayısını n elemanlı bir kümeden yine kendisine tanımlanan bire-bir ve örten fonksiyonların sayısı olarak tanımlarsak, 0! ifadesi, boş kümeden boş kümeye tanımlanan bire-bir fonksiyonların sayısı olacaktır. Bu yüzden 0!=1 olmalıdır.
(n+1)!=(n+1).n eşitliği 0!=1 kabülü ile n=0 için de doğrulanır. Yani bu kabül işimize yarayan kanonik bir seçim olmaktadır. Eğer 0!=1 kabülü bazı işlerimizi zorlaştırsaydı tanımsız da bırakılabilirdi. Bu biraz da çalışılan alanın tabiatı ile ilgili.
(n+1)!=(n+1).n! eşitliği her n sayısı için geçerli değildir. Yani bu eşitlik bir özdeşlik değildir. Mesela n yerine -1,0,1/2 gibi sayılar verilemez. Çünkü (-1)! , 0!, (1/2)! İfadeleri tanımsızdır.
0! tanımsız olduğundan kanıttan da bahsedilemez.
Peki bunu nasıl yorumlayacağız? Yukarıdaki eşitlikte n yerine 0 yazarsanız 1!=1.0! olur ki tanımsız bir ifadenin 1 ile çarpımı gündeme gelmektedir. Bundan dolayı 0!=1 sonucunu çıkarmak yanlıştır.
Bu açıklamalarıma rağmen illede buradan 0!=1 olur derseniz o zaman yukarıdaki eşitlikte n yerine -1 yazın. 0!=0.(-1)! dan 0!=0 olur ki! Şimdi 0! , 1'e mi eşit 0'a mı eşit?
Matematikçiler, kombinatorik dersinde
0!=1 eşitliğinin bir sorun yaratmadığını da gördükleri için 0!=1 olduğunu kabül etmişlerdir. Bildiğim kadarıyla mühendislikte ihtiyaç zuhur ettiğinden " ! " notasyonu mevcut tanımıda içerecek şekilde negatif ve kesirli sayılara da uyarlanmıştır. Bu aşamada matematikçiler " Gamma Fonksiyonu " isimli bir fonksiyon tanımlamış, bu da mühendislerin bu anlamda ihtiyaçlarını gidermiş.
0!=1 i şöylede anlayabiliriz :
3 kişi bir tahtanın önünde 3!=6 foto çektirebilir.
2 kişi bir tahtanın önünde 2!=2 foto çektirebilir.
1 kişi bir tahtanın önünde 1!=1 foto çektirebilir.
tahtanın önünde hiç kimse yoksa boş tahta 0!=1 şekilde çekilebilir.
( O foto da tahtanın kendisidir. )
Adam ne kadar iyi anlatıyo bir sorusuna cevap gelmeyince hemen açıklıyo,bizim hocalar söylemiştim diyip demediğini bırakmıyo sonunda da nedenini söylemeden cevabı verip geçiyo
Öğrencilerin cevap verememesi beni çileden çıkardı. Adam cevabı veriyor yine kimse cesaret edip söyleyemiyor
Hocam 8.57 de 5/3 e 0,6 demenize kadar mükemmel olduğunuzu düşünüyodum. Hata yaptığınızı görünce gözümde daha da değeriniz arttı.
3/5 gibi görmüş heralde 😂
Aslında öğrencileri denedi o dinliyorlar mı diye orda :)
‘Tanımdan başka bir şey değil’ nasıl içim rahatladı☺️ tebeşirin tahtada çıkardığı ses aşırı mutluluk aşırı 🥰
Ve bunlar da akla şu soruyu getiriyor,
Matematik keşif midir icat mıdır??
yav bence hayatın sayısal hali olan bir nesne matematik ve böyleyse keşiftir çünkü var olan şeyi başka yolla buluyorsun ama böyle değilse 100de100 icattır neyse bi bok anlamadım zaten kafam basmıyor
O senin, kesif ve icat tan ne anladigina baglidir,. Ayrica bu sorudan beklentin nedir nereye gitmak istiyosun, mesela nasil yabanci dil ogreniyosak matematikte baska bir dildir, sayilarla iletisim denilmektedir. Bu yuzden sen nasil adlandirirsan matematik osekilde anlam kazanir.
şahsi fikrim olarak rakamlar ve semboller icad matematiğin kendisi ise keşiftir
Matematik düşüncenin eseridir, icat denebilir
Matematik hep vardı hep olucak. O yüzden keşiftir.
hocam 5/3 ü 3/5 olarak hesaplayıp 0,6 dedi, demek ki bazen çok değerli ve bilgili hocalarımız bile basit hatalar yapabiliyor
yıllarca lisede dershane de öğretmenlerime sorduğum sorunun cevaplanması böyle anlatan kişinin heyecanla anlatması çok hoşuma gitti çok güzel bir ders
Ben matematik köyüne gitmiştim ve ali nesin sınıfa sormuştu 2+2 kaçtır diye
herkez 4 demişti ve 1 saniye geçmeden ali nesin dediki NİYE????????
bunu sorduğu her sorunun kesin cevabına söylemişti ve o günden beridir ne zaman birisi toplama cevabı verse herkez NİYE diye bağırıyor xD
yakinda adamın heykelini yapar tapinirsiniz ya da öldükten sonra
Aga matematik tamam sıra Türkçe öğrenmende ''herkez" ne ya?
Yuksel y ne alaka şimdi
@@yuksely2783 malak seni
@@BipolarınAnıları malak milayk uuuu yeeee
Eğitim çok güzel bir duygu. Insan doyamiyor. Sürekli öğrenmek istiyor. Inşallah ülkemizde eğitim sistemi daha iyi olur. Okullarda öğrenemediklerimi buralarda ders dinliyerek öğrenmek zorunda kalıyorum. Evladım ileride iyi eğitim alsın, annesi gibi sürekli ders videolarını izlemek zorunda kalmasın. 🌸🤲🏻
İlk defa heyecanlı heyecanlı bir video izledim desem yeridir. Şu andan itibaren matematiği aşırı sevdim. Bu saatten sonra ne olursa olsun, kim ne derse desin, hocalar ne kadar doğru düzgün anlatmayıp beni soğutsa da bu sefer matematiğe şans vericem. Umarım her şey çok güzel olur.
Ders dinlemeyi özlemişim. Öğrenci arkadaşlar bu günlerin kıymetini bilin. İş hayatına atılınca ararsınız böyle😊
Hocam 7. Sınıfa gidiyorum sayenizde fakteriyolleri de öğrendim Allah razı olsun.
2 yıl önce orada Ali Nesin’den ders gördüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum dersler umrumda değildi sadece gezi için gidip 2 ders gördüğümde ders yapma isteği geldi ve fen lisesi kazandım şimdi ana sayfama çıktı izlemesem saygısızlık olurdu İyi Ki Varsın Ali Nesin 👏🏻
Hocam Allah sizden razi olsun Azerbaycandan YOS-e hazirlaniyorum bu soru beni cok kurcaladi cevabi beni tatmin etniyordu simdi tam tatmin etti👍
8:50
Hocam 5/3= 0,6 değil sanırım bir an 3/5 olarak düşündünüz :)
Bu arada çok güzel bir anlatım, dilinize sağlık.
Olur öyle şeyler ! 😂
Adam ne anlatiyor ? Anlamıaya çalışmak gerek. Açık ararsan o kadı kızında da var.
@@SMirza34 Dostum açık aramak değil de bende bi an yanlış mı biliyorum diye şüpheye düştüm. Neyseki değilmiş
Abi işimize geldiği için ya da tanım gereği öyle değil bi kuralı var o yüzden 0! 1e eşit. Kural da şu, faktöriyelin sonucunu faktöriyelini aldığın sayıya bölersen bir alttakinin sonucuna eşit olmak zorunda faktöriyelini kuralı bu.
5!= 120
4!= 24
3!= 6
2!= 2
1!= 1
0!= 1 çünkü
120/5 =24
24/4 = 6
6/3 = 2
2/2 = 1
1/1 = 1
En son 1!de sonucu 1 böldüğünde cevap 1 geldiği için 0! 1 oluyor D: üslü sayılarda da benzer bi kural geçerli, 3ün kuvvetlerini alalım mesela aşağı doğru 3e bölerek indiğin için en son sonuç 1e geliyor. Matematikte kimse canı istediği için bişey söyleyemez hepsinin kuralına göre davranıyoruz.
ya gerçekten çok ama cok teşekkür ederim. Bana aydınlanma yaşattiginiz için mutluyum çünkü biz bu yaşımıza kadar hic matematik görmemişiz meğer... yeniden teşekkürler🤗
2 yıldır okula gidemediğimiz şu pandemi döneminde ne zaman okul ortamını özlesem bu videoyu izlemeye gelirim.
Bir matematikçi olarak "5dk da öğrendim konuyu, ilk kez anladım vs." gibi cümleleri okuyunca üzülüyorum. Sorun oradaki 5 dakika. Matematik bir sanattır ve ilgi ister, ilgilendikçe kendisini açar sevdirir. Ali hocam anlattığı durumu 5 dakikada öğrenmedi. Öğrencilerim için de aynı durum geçerli "Sizinle eğleniyoruz ama matematik sıkıcı" cümlesi duyarım hep. Kimse eğlenceli olacak demedi zaten ve her işi yaparken özellikle bilim eğlenceli olmak zorunda değil. Sıkılmanın da normal, yaşanabilir, olması gereken bi duygu olduğunu anlatamıyorum. Ali hocamı dinlemek yine mutlu etti beni buarada. İyi çalışmalar.