Cumhuriyetin Romancıları (I)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ธ.ค. 2023
  • 8. ROMAN KAHRAMANLARI İSTANBUL EDEBİYAT FESTİVALİ
    “CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRK ROMANI ROMANLARIN AYNASINDA TÜRKİYE”
    19 - 21 Aralık 2023
    19-21 Aralık 2023 tarihleri arasında İSTANBUL MARMARA EĞİTİM VAKFI (İMEV) ev sahipliğinde düzenlenecek olan 8. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali’nin bu yılki konusunu “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Romanı / Romanların Aynasında Türkiye” olarak belirledik.
    Roman, edebiyatın ana türlerinden biri, hatta lokomotifidir. Yüzyıllardır yaşamımızın içinde ve giderek etkisini arttırıyor. Biz de yılda iki binin üzerinde roman yayımlanan bir ülkeyiz.
    Peki, bir Türk romanı geleneği var mı? Roman türünün, cumhuriyetin kuruluşuna karşılık gelen 100 yıl içinde uluslararası seviyeye ulaştığını söyleyebilir miyiz? Cumhuriyet ideolojisini inşa etmeye çalışan romanlardan toplumcu gerçekçi romanlara; tezli romanlardan fantastik romanlara; küçük burjuva gerçekliğinden köy romanlarına; postmodernist açılımlardan tinsel ya da bireysel yaşantıları öne çıkaran romanlara kadar 100 yıllık bir yelpazede Türkiye’nin portresini romanlar üzerinden tanımlamak mümkün mü? Tanımlamak, analiz etmek ya da değerlendirebilmek... Türk romanının 100 yıllık serencamını ele alacağımız festival, günümüz Türkiye toplumunu anlamak için de ciddi sosyolojik, antropolojik ve felsefi veriler sunacaktır.
    Romanın “karnaval” kavramıyla yakından ilişkisi var. Çok anlamlılık, çok renklilik, çok kültürlülük... Roman, bu bağlamda hayata tutulan ayna asırlardır. Dinlerin merkezde olduğu medeniyetleri, kültürlerin merkezde olduğu ulusları anlamak, onlarla empati kurabilmek için “roman” biçilmiş kaftan.
    Mario Vargas Llosa ile Carlos Fuentes’in metinlerinden oluşan Edebiyata Övgü’de ifade edildiği gibi: “Edebiyat bize sahip olmadığımız şeylere sahip olabilme, kendimizi pagan tanrıları gibi aynı anda hem ölümlü hem de ölümsüz hissettiğimiz o olanaksız varoluşa erişebilme umudunu sunduğunda, ruhlarımıza uzlaşmazlık ve isyan kattığında, insan ilişkilerindeki şiddetin azalmasına katkıda bulunan tüm kahramanca eylemlerin ardında yatan bütün bu şeyleri kattığında, bir büyü gerçekleşir. İşte bu yüzden hayal etmeye, okumaya ve yazmaya devam etmeliyiz; ölümlülüğün ağırlığını hafifletmenin, zamanın aşındırmasını alt etmenin ve olanaksızı olası kılmanın bugüne kadar bulduğumuz en etkili yolu budur.”
    Kapsam:
    Ortaöğretim müfredatında, hazırlık sınıflarından son sınıfa kadar “roman” konusu çok önemli bir yer tutmaktadır. Festival hem okuma kültürüne katkı sağlayacak hem de öğrencilere üniversiteye hazırlık hususunda yardımcı olacaktır. Ayrıca okulların birlikte iş yapabilme kabiliyetinin artması, öğrencilerin yaratıcılıklarının gelişmesi, edebiyatın ve sanatın hayatın her alanına sokulması gibi amaçlar Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali’ni öne çıkaran başlıklardır.
    Festival, ilköğretim ve ortaöğretim öğrenci ve öğretmenlerini; üniversite öğrenci ve öğretim üyelerini; yazar, romancı, akademisyen, konunun uzmanı ve tüm edebiyatseverleri kapsamaktadır.
    Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en çok sevilen, eserleri en çok basılan yazarlarından olan ve eserlerinin okutulması Millî Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen Sabahattin Ali de festivalimizde özel bir oturumla anılacak, festival boyunca da eserleri çeşitli oturumlarda konu edilecektir. Ayrıca Türk romanının son 100 yılındaki belli başlı yazar ve eserler, gerek öğrenciler gerekse festival konukları tarafından yorumlanacaktır.
    Etkinlikler:
    -Yazarların öğrencilerle buluşturulması, söyleşiler.
    -Roman Kahramanları kostümleriyle yürüyüş / Roman Kahramanları performansları. -“Benim Roman Kahramanım” başlıklı öğrenci panelleri.
    -Okulların kendi imkânlarına göre yapacakları etkinlikler.
    Ayrıntılı bilgi : www.edebiyatfestivali.ist

ความคิดเห็น •