Kürtaj Yaptırmak Ahlaki midir? Felsefi Bir Tartışma

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 415

  •  ปีที่แล้ว +319

    Kadın doğum uzmanıyım. Türkiyede durum şu: 10 haftaya kadar anne isteği ile kürtaj olabilir, 10 haftadan sonra sadece bebek doğduktan sonra yaşayamayacak durumdaysa ya da gebeliğin devam etmesi annenin hayatını tehlikeye atıyorsa hekim kurul raporu ile bu durum raporlandıktan sonra gebelik sonlanabilir. Tecavüz sonrası gebeliklerde 10 hafta geçtiyse mahkeme izni gerekir. Yasa şöyle der: devam eden gebeliği sonlandırmak cinayet kabul edilir, ancak bu saydığım koşullar sağlanıyorsa ve işlem br doktor tarafından yapılıyorsa cinayet kabul edilmez. İsteğe bağlı 10 hafta altı küretajlarda eğer kadın evliyse kocasının rızası şartı da koşullardan biridir ki bu da ayrı bir tartışma konusu...
    8 hafta öncesi bebek henüz fasülye tanesi kadardır. Adı embriyodur. 12 haftada minik bir insan şeklini alır ve adı fetus olur. 22-24 hafta öncesi bebek anne rahimden ayrılırsa yaşama ihtimali yoktur. Bu haftalardan sonra belki yaşayabilir. 30-34 haftadan sonra kesin yaşayabilir. Dolayısıyla her gebelik sonlandırma birbirinin aynısı değildir. Erken haftalarda ufak bir kazıma işlemi ile "rahim tahliyesi" yapılabilirken, gebelik haftası ilerledikçe küretaj dediğimiz işlem de daha kapsamlı ve riskli hale gelir. Bebek büyükse zaten önce doğurtulur, bu artık kürtaj sayılmaz, fetosid dediğimiz doğurtulmadan kalbi durdurulmazda doğduğunda yaşamaya devam edebilir. Dolayısıyla gebelik sonlandırılacaksa bu işlem 20-22haftaya kadar olmalıdır, yoksa yeni doğmuş bir bebeği öldürmekten farkı kalmaz.
    Anlatmak istediğim şu ki, her küretaj aynı değil. Korunma kazası yüzünden oluşmuş, prezervatif olsa oluşmayacak bir embriyoyu daha bir insana dönüşmeden vakumla rahimden çıkartmak ile, 1 kilo büyüklüğe ulaşmış rahimden çıkarsan da yaşayabilecek bir fetusü doğurtup ölüme terk etmek ya da aktif olarak öldürüp doğurtmak bambaşka şeyler. Bunun yeni doğan bir bebeği öldürmekten bir farkı yok.
    Ama henüz 6,8 haftalıkken bu embriyonun anne rahmi dışında yaşama şansı yok. Potansiyel olarak bir insana dönüşebilecek olması şu anda sadece bir embriyo olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Annenin 9 ay hamileliği tolere etmesi ve sonra da senelerce o bebeğe bakması, emzirmesi gerekiyor ki, o embrio yaşasın. Bunu istemeyen bir kadına zorla yaptırmanın da bir anlamı yok. Hatta başta dediğim gibi eş izni yoksa bizim yasalarımız da bu mecburiyette bırakıyor evli kadını. Bekarsa babanın rızasını istemiyor ama evliysen ve kocan izin vermezse o embriyonun annesi olmak zorundasın. Ama biz ülkemizde en azından 10 haftaya kadar isteğe bağlı sonrasında da hekim ya da hakim onayı ile gerekliliği teyit edildikten sonra bebeğin yararı annenin zararı dengesine göre gebelik sonlandırma yapabiliyoruz. Kokteylde kırmızı elbisemi giyemiyeceğim diye kimse gebeliği sonlandıramaz! Ama "gebelik duyulursa aşiretim beni öldürür", ya da "tecavüze uğramış olmam yetmiyor gibi adamın çocuğunu büyütmek ve adamla da evlenmek zorundayım" gibi sözleri sarf eden kadınlar için en azından 10 haftaya kadar gerekçe sunmadan gebelik sonlandırma hakkı tanınmış. Bebek hastaysa da gebelil sonlanabilir. Amerika'da ise bazı eyaletlerde artık böyle bir şansınız yok. Bebek yaşayamayacak durumda bile olsa, gebelik sizi öldürecek de olsa sonlandırma hakkınız elinizde yok. Çünkü amerikalılar her şeyi siyah beyaz görüyor. Gebeliğin kaç haftalık olduğuna, annenin neden gebeliği sonlandırmak istediğine bakmıyor, herşeyi kokteyl kıyafeti için fetosid yapmakla aynı kefeye koyuyor. Oysa 16 haftada suyu geldiği halde gebelik sonlandırılmadığı için rahmini ve hayatını kaybetmemek için yaşama şansı olmayan gebeliği sonlandırmak isteyen kadın ile kokteyl kıyafetli kadın örneği aynı kefede değil.
    Dini inançları gereği kürtaj yaptırmak istemeyen yaptırmasın. Zaten yasalar onları hiçbirşeye zorlamıyor. Ama senin dinine göre yasak diye bunu yasa haline getirdiğin zaman laiklik nerde kalıyor. Pro-life diyor kendilerine amelikadaki kürtaj karşıtları, ama sorsan idama taraflar, yoksullukta yaşayan ya da kaçak göçmen olan çocukları umursamazlar, okullarda her ay bir toplu katliam yapılmasına da ses çıkarmazlar. Bu sadece kadının elinden bedeniyle ilgili karar verme hakkını elinden alma ile ilgili. Yaşam hakkı dediklerine bakmayın. Şükür bizde yasalarda hak duruyor, isteyen kullanır, isteyen kullanmaz.

    •  ปีที่แล้ว +57

      Dilara hanım, siz konuyu felsefe ve etik açısından çok güzel aktarmışsınız. Ben sadece tıbbi kısmını da biraz açıklamak istedim.
      Hayata dair bağlantısı olmayan felsefe konusu mu olur? Bu konulara girmeyin diyenlere bakmayın siz. Mesela insan DNAsı taşıyan bir canlı ne zaman kanunen de kişi olur sorusunun yarattığı sonuçlar ABDde kafa karıştırmaya başladı bile. Örnek verelim. Embriyo kişi sayılıyorsa tüp bebek yöntemiyle oluşturulan bir embrio 10 sen saklandıktan sonra rahme konarsa, bu bebek 11 yaşına geldiğinde ehliyet alabilir mi, oy kullanabilir mi?

    • @Sorgulayan-Adam
      @Sorgulayan-Adam ปีที่แล้ว +5

      Ağzınıza sağlık 🙏

    • @ErenEsengil
      @ErenEsengil ปีที่แล้ว +1

      🙏

    • @dilan7430
      @dilan7430 ปีที่แล้ว +3

      Cok iyi anlatmıssınız

    • @busragoktas4708
      @busragoktas4708 ปีที่แล้ว +3

      Semra Hanım çok teşekkür ederiz paylaşımınız için, çok aydınlatıcı buldum.

  • @feyzasoley7633
    @feyzasoley7633 ปีที่แล้ว +78

    Dünyaya getirmek kadar, yeterli olmayan şartları sağlamadan dünyaya getirmek ya da getirilmiş olmak da tartışılmalı diye düşünüyorum.

    • @senawanhauer
      @senawanhauer ปีที่แล้ว

      Neye göre yeterli? Maddi durumu olmayanlar doğurmasın'a kadar varacak bir düşünce bu.

    • @karagumruk7330
      @karagumruk7330 ปีที่แล้ว +6

      Bir çocuk yeterli şartlar sağlanmadan dünyaya gelse bile yine de mutlu ve sorumlu bir birey olabilir. Sizin kendi yaşam standartlarınızı karşılayamıyor olabilir fakat insanların çoğunluğu zaten fakirlikten gelerek kendi çabalarıyla bir yerlere varıyorlar. Ben fakir bir ailede büyüdüm, şu anda elde ettiğim sosyal statü ve maddi imkanlara ulaşmış olmam mucize gibi birşey. Fakat çok çalışıp çok uğraşıp, başarabiliyorsunuz. Şimdi biz fakirdik diye annem beni kürtajla aldırsa mıydı? Tarih boyunca sayısız mucit ve düşünür çok zor şartlarda büyüdükleri halde insanlığın gelişimine damga vurmuşlardır mesela.

    • @senawanhauer
      @senawanhauer ปีที่แล้ว

      @@karagumruk7330 Aynen öyle. Kimin günün sonunda ne olacağını Allah bilir. Geleceği kim görebilir? Kaldı ki hangi ülkede ne zaman savaş çıkacak ne olacak kim biliyor ki? Kibir resmen.

    • @ozgulselin
      @ozgulselin ปีที่แล้ว

      Ahlak denilen şey tamamıyla bir yanılgıdır. Bir eylem ya etik ya da değildir. Bu konu hakkında kısa kısa bilgiler veren bir kanal var. Praedicatum TV. Etik nedir? isimli videoyu izlemenizi öneririm.

    • @mariapuder7783
      @mariapuder7783 ปีที่แล้ว +18

      ​@@karagumruk7330 İstisnalar kaideyi bozmaz.Yoksul doğan bir çocuk,yoksul yaşar ve yoksul ölür.Hayat kimseye eşit davranmıyor hele ki fakir insanlara..Antinatalist bi birey olarak üremeye karşıyım.Madem iyi bir gelecek sağlanmıyacaksa o zaman çocukta yapılmasın bir zahmet.

  • @mutlucetiner2337
    @mutlucetiner2337 ปีที่แล้ว +33

    Bu mevzuyu henüz tartışma konusu yapamayan bir toplumuz. Bir yerden başlamalıyız. Benim ninem ( babaannem ) henüz 36-37 yaşındayken kendine kürtaj yaptığı için kan kaybı ve enfeksiyondan günlerce acı içinde kıvranarak ölmüş. 1950lerin ortalarında Kütahyada köy sosyolojisi aşağı yukarı buydu. Bunu rahmetli babamdan - 11 yaşında annesiz kalmış bir çocuğun ruhunu taşıyan babamdan - defalarca hüzünle dinledim. Dinsel kültürel baskılardan dolayı hiç tartışılamamış bu mevzu yüzünden hem genç bir kadın hem fetüs-bebek hem de babamın çocukluğu yandı. Felsefe hayat kurtarır. Bu konuda mümkün olan en çok CANI kurtaracak biçimde, olay-durum odaklı çözümler üzerine çalışılmalıdır.

    • @nice46487
      @nice46487 ปีที่แล้ว

      O kadar dogru bi yaklasim ki ancak tartisarak ilerlenebilir. Dinci kesime her seye susmak ogretildigi icin tecavuze ugrayan kadinlar bile korkudan kimseyle konusamaz bu durumda tecavuzculer daha da artar. Dinimiz akilli olmamiz gerektigini soyler ama su anki muslumanlar bastirilmis sindirilmis toprak altinda yasiyor gibi kohne gerici tiplere donusmusler konusani da ayiplar kendi iclerinde eritir yokederler.

  • @ilkertozluklu7619
    @ilkertozluklu7619 ปีที่แล้ว +338

    Ötenazi gelsin diyenler

    • @harktu
      @harktu ปีที่แล้ว +17

      ​ @Pelin Dilara Çolak .Otenazi hakkinda da video istiyoruz ​

    • @hakiki_yaratici
      @hakiki_yaratici ปีที่แล้ว +50

      @@JamalShengor ötenazi bi haktır bi insan yaşamak istediği kadar yaşamamak da isteyebilir bu insanlar doktor gözetiminde olsun ya da olmasın intihar edecekleri için ötenazi daha faydali olabilir

    • @ilkertozluklu7619
      @ilkertozluklu7619 ปีที่แล้ว +2

      @@JamalShengor beni aklınla ikna et vazgeçeyim

    •  ปีที่แล้ว +8

      Ötenazi gelsin 👍 kendime bakamadığım noktada, fişi çekmek

    • @Sorgulayan-Adam
      @Sorgulayan-Adam ปีที่แล้ว +9

      Bilincim geri gelmeyecek şekilde giderse fişimin çekilmesine onay veririm.

  • @hazalllllllllllnosuz
    @hazalllllllllllnosuz ปีที่แล้ว +69

    Merhaba Dilara Hanım, videonuzdan sonra Annie Ernaux'nun otobiyografik romanından sinemaya aktarılan Kürtaj filmini izledim. Film Fransa'da 1963'te, kürtajın yasak olduğu bir dönemde, geçiyor. Kürtaj söz konusu olduğunda -diğer birçok konuda olduğu gibi- ahlaki ya da ahlaki olmayan yani "ahlaksız" her zaman kadın üzerinden düşünülüyor. Erkeğin bu noktada hiçbir sorumluluk almaması ve adeta ahlak-dışı tutulması bence büyük sorun.

    • @tugbakanmaz3500
      @tugbakanmaz3500 ปีที่แล้ว +1

      Bende özellikle videoyu görünce bu film hakkında olduğunu düşünmüştüm.

    • @hiderviper2564
      @hiderviper2564 ปีที่แล้ว

      Bir erkeğin tecavüz etmesinin nasıl bir ahlak olduğunu mu tartışalım, yani kürtaj zaten yapılmış iğrenç bir şeyin sonucu, burda neyin erkek ahlakından sorumluluğundan bahsediyorsun "Evet erkekler artık tecavüz etmiyoruz bakın kötü bu" filan mı diceksin, biz burda çıkan bir çatışma sonucu yaralanan kişiyi konuşurken sen ama vuranın da sorumluluğu var onun yaptığı kötü diyorsun, zaten vuranın yaptığı kötü zaten vuran olmada yaralı olmaz umarım algın biraz açılmıştır

  • @andreyy567
    @andreyy567 ปีที่แล้ว +29

    Kesinlikle tartışılması gereken bir konuydu dilara,bunun yanında ötenazi sorunu da yıllarca bazı ülkelerde tartışılmaya devam edecek gibi duruyor,hem ötenazi hem kürtajın yasallaşması gerekliliği var,bir hukukçu olarak olayı insan hakları çerçevesinde yorumluyorum ve yine bu sonuca ulaşıyorum.

  • @hollyholly9458
    @hollyholly9458 ปีที่แล้ว +8

    Bence ahlaki olup olmadığı sonucu etkilememelidir. Kürtaj ahlaki görülse de görülmese de kadının kendi vücudu üzerinde olan bir hakkıdır ve bu temel insan hakkı asla elinden alınmamalıdır.

    • @gudeiaht5091
      @gudeiaht5091 ปีที่แล้ว

      Hakları devlet verir. İnsan hakkı diye bir şey yok. Devletlerin insanlara koyduğu haklar var. İnsan hakkını neye göre belirliyorsun?

    • @universalcompany4975
      @universalcompany4975 8 หลายเดือนก่อน

      Bu kadına bu vucudü kim vermiş ? O zaman kadın yeni doğmuş bebeği de öldürm hakkı verilmeli sizin düşüncenize göre . O kadınm bedenin de çıkmadı mı ?

  •  ปีที่แล้ว +52

    Seninle bir konu üzerine düşünmek çok keyifli. Bu konuda bence böyle genel geçer bir çıkarım yapmak çok zor. Ama önce ahlak sonra biyolojik açıdan bakınca resim biraz daha netleşiyor.
    Önce ahlak üzerine konuşalım. İnsanın ahlaki ve etik davranışlarının temeli en çok içselleştirebildiği veya yakın hissettiği şeyler üzerine gelişiyor. Mesela bir köpek ile karıncanın ölümü üzerine genelde insanın hangisine daha çok tepki olarak etik davranışlar sergileyeceği çok açık. Hal böyle olunca bir fetus ile yeni doğmuş bir bebek arasındaki empatinin ince çizgisi bu tartışmaya yol açıyor.
    Biyolojik açıdan bakınca sadece insanlara değil diğer canlılarda üreme nasıl oluyor diye sormak değerli gibi geliyor. Doğada başka nasıl hallede oluyor diye soruyorum. Onlarca çeşit üreme yöntemi var. Mesela bölünerek üreyen bir canlı üreme esnasında ikiye bölündüğünde kendisinin diğer bir parçasına müdahale ve söz söyleme hakkı kendisinden başka hiç kimsede olamaz gibi geliyor. O yüzden insanlarda anne - bebek ilişkisinde de kendisinden bir parça olan fetus hakkında söz söyleme kamusal değil sadece annenin bir özgürce bedeni üzerindeki bir kararı gibi. Eğer annenin kolunu kesmesi yasa dışı değilse o halde kendisinden bir parça olan bir fetus için de yasa dışı olmamalı gibi geliyor.
    O yüzden konuya ahlaki yaklaşmak çok subjektif bir şey iken biyolojik yaklaşmak daha net şeyler söylüyor.

  • @ilyasefe8580
    @ilyasefe8580 ปีที่แล้ว +18

    Gündelik hayattan bir konunun tartışılması çok güzel olmuş gerçekten. Videolarınızın çok önceden hazırlandığını ve belli bir takvime göre yayınlandığını biliyorum ama acaba - kürtaj konusuna da biraz yakın olduğu için aklıma geldi - natalizm ve antinatalizm üzerine bir video yapabilir misiniz? Sizin ve diğer insanların görüşlerini dinlemeyi çok isterim.

  • @paiakademi
    @paiakademi ปีที่แล้ว +2

    Hadım edilmenin etik açıdan değerlendirilmesini bir hukukçu olarak sizden dinlemek isterdim. Şimdiden tşk var olun

  • @_mehtapyasar
    @_mehtapyasar ปีที่แล้ว +2

    felsefenin yarattığı anlam karmaşasına çok iyi gelecek bir konsept olduğunu düşünüyorum bu tarz videoların. keyifle dinledim.

  • @ayca3287
    @ayca3287 ปีที่แล้ว +27

    İnsanların çoğunda, bilinç düzeyinde ya da bilinçaltında 'kadın evlilik öncesi cinsellik yaşamamalıdır/kadın zevk için cinsellik yaşamamalıdır' düşüncesi var. Bilinçli ya da bilinçsiz bu yargıya sahip olup durumun objektif değerlendirilebileceğini düşünmüyorum. Kürtaj karşıtlarının da derdinin "can" olduğunu düşünmüyorum şahsen. Kürtajın durumdan duruma etik ya da etik dışı olabileceği fikrine katılıyorum direkt olarak etiktir ya da etik değildir diyemeyiz bence.

    • @tugbab.5156
      @tugbab.5156 ปีที่แล้ว

      Kürtaj karşıtı duruma göre falan değerlendirme yapmayan kişilerin derdi kadın zevki için yaptı o yüzden bunu çekmeli cezalandırmalıyız gibi bilinçdışı da olsa bir kadına yönelik nefret aynen dediğin gibi.

    • @meryembussra
      @meryembussra ปีที่แล้ว +1

      Bence de birçok kürtaj karşıtında bu cinsellik yaşandıysa sonucuna katlanılacak gibi bir zihniyet var. Burada da cinselliğin suç olarak görülmesi konusuna atlar kayboluruz. Bir süre boyunca annenin bedeninden başka yerde varolamayacak bir cismin yaşam ihtimalini bu kadar dert edenler mevcut yaşayan canları ne kadar dert ediyor bilmiyorum. Yorumunuza katılıyorum kesinlikle bunun can derdinden fazla başka bir motivasyonu var.

  • @pnraygnn
    @pnraygnn ปีที่แล้ว +2

    Güncel meseleler kesinlikle devam etmeli, muazzam bir videoydu.

  • @HayatDunyaEvren
    @HayatDunyaEvren ปีที่แล้ว +1

    Dilara Hanım, sizi dinlemek çok keyifli, hele bir de yaşamsal olayları felsefi bakış açısından dinlemek ayrı bir lezzet. Başka konular var mı konuşalım dediniz ya, ben sizden çalışma yaşamındaki dengeyi ve etiği iş veren-calisan-idare vs. Açısından dinlemek isterim. Bir de günümüz ebeveynlik dünyasında, çalışma hayatıyla bir bağ olduğunu düşündüğüm çocuğa başarı dayatması, "donanımlı/kaliteli" çocuk ve ebeveynlik kavramları.. çok tşk ler iyi çalışmalar

  • @ismim9755
    @ismim9755 ปีที่แล้ว +2

    19:39 ben de bir müslüman olarak dediğinize katılıyorum, evet bir müslüman bebek istemediği halde hamile kalsa bile buna karşı dinimize uygun değil diye düşünerek kürtaj olmayabilir yada diğer müslüman biri bu dinimize uygun değil diye onu kürtajdan vazgeçirmek isteyebilir ama bir dine inanmayan kişiye karşı bunu diyemezsin, argümanların dinî olarak değil ahlakí olarak, hem sahip olunan özgürlükleri hem diğer etkenleri göz önünde bulundurarak olmalıdır o yüzden videoyu çok ilgi çekici buldum çok teşekkürler!

  • @ahmetakbey2701
    @ahmetakbey2701 ปีที่แล้ว +6

    söyleyecek yeni birşey bırakmadın be dilara,söylediklerine katılıyorum.özet olarak:kürtaj için,içinde bulunulan duruma göre,esnek ahlaki kurallar uygulanmalıdır.

  • @mubarekoguz
    @mubarekoguz ปีที่แล้ว +6

    Empati kurmak yeterli. Kendimize soralım; kürtaja maruz kalacak kişi ben olsaydım, kürtaj ile ilgili ne düşünürdüm. İşte ahlaki cevabı o zaman verebiliriz

    • @sadece-birisi
      @sadece-birisi ปีที่แล้ว

      Sonunda aydın biri

    • @Vefedoggan
      @Vefedoggan 3 หลายเดือนก่อน

      Yine etik bulurdum. Çok saçma sapan bir bakış açısı. Beden annemin bedeni, acıyı çekecek olan annem ve onun hayatını etkileyecek bir mesele bu. Karar ona aittir.

  • @TheBubile
    @TheBubile ปีที่แล้ว +9

    Kürtajın her duruma özel şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyorum ve bence öncelik annenin hikayesi ve iyiliği olmalı. Bu yüzden annenin nasıl koşullar altında hamile kaldığı hikayesi en önemli kısm, rızası var mıydı yoksa yok muydu mesela? Bebek dünyaya getirmek ciddi bir bakım ve yatırım gerektiren bir durum. Bu konuyu çeşitli başlıklar halinde ele almanız çok faydalı olmuş. Bu tür tartışmalı konularda sizi dinlemek ayrıca keyifli. Teşekkürler.

    • @Minposu123
      @Minposu123 ปีที่แล้ว

      Kürtaj konusunda normal bi durumda kadının rızası varmıydı diyerek karar verilmesi normaldir de günümüzde sırf bi kadının rızam yoktu demesinden dolayı kürtaj hakkı vermek oldukca kötü sonuçlar doğurur çünkü zaten masum erkekler gereksiz yere tecavuzcu damgası yiyorlar(hepsi masum demiyorum ama her yıl yüzlerce belkide binlerce erkek bu yüzden mağdur oluyor)bu durumların çoğunda kadın sadece sinirlendiği yada şımarık olduğu için yapıyor. Şimdi burda gidip kadınlara erkek arkadaşlarına tecavuzcu demek için motivasyon kaynağı verirsek bu sayı kat kat artar ve binlerce adamın hayatı kararır bunu engellemin yolu olsaydı rızasız hamile kalan kadınların kürtaj hakkı kesinlikle olsun

  • @burcinozkan7052
    @burcinozkan7052 ปีที่แล้ว +3

    Eğer bir dilenci para kazanmak için kolunu keserse, bu onun tercihi olabilir. Ancak bu eylemin yasal sonuçları vardır. Benzer şekilde, kürtaj kararı almak da bir kadının tercihi olabilir ancak bu kararın yasal sonuçları vardır ve bu sonuçların farkında olmak gerekir.
    Bu tartışmada, kürtaj yapmanın kabul edilebilir olup olmadığı konusu, anne ve çocuk hakları arasındaki dengeye dayanır. Annenin kürtaj yapma hakkı, kendi bedeni ve hayatı hakkında bir karar alma özgürlüğünü ifade eder. Toplumsal faydacılık konusunda düşünecek olursak, kürtaj bireysel bir konudur ve toplum huzurunu ve refahını hedef almaz, dolayısıyla ahlakin toplum icin pozitif ödevler sistemi oldugunu düşünürsek, kürtaj ahlak konusunun dışında olmalıdır. Peter Singer der ki :, "Dogan ve hakları verilmemiş bebeklerin hakları için mücadele etmek ahlaki olandır". Bir tarafta aşırı lüks tüketen bireyler varken bir tarafın aşırı yoksulluktan hayatlarını tehdit eden koşullar altında yaşaması ve nesiller boyunca modern köle olarak yaşaması, ölümden daha büyük bir zulümdür ve bireylerin ahlaki ödevlerini yerine getirmediğinin göstergesidir.

  • @h.s9101
    @h.s9101 ปีที่แล้ว +82

    Kürtaj yanlış mı diye sorarken öte yandan kendisinin fikrini almak mümkün olmayan bireyi sırf biz istiyoruz diye dünyaya getirmek yaşama maruz bırakmak ne kadar doğru diye de sormak lazım.

    • @Metonyacakali
      @Metonyacakali ปีที่แล้ว +18

      bir münazarada ötenaziyi savunurken aynı argümanı ortaya koymuştum. Doğarken kimse bize sormuyor ama herkes doğmamız için elinden geleni yapıyor, şimdi ölmek istiyorsam neden bana yardım etmiyorsunuz?

    • @tanerdemir4932
      @tanerdemir4932 ปีที่แล้ว

      Kendin cevaplamışsın sorunun içerisinde. Fikrini alamadığın birisine uygulayacağın tavır yararına olmalı veyahut en azından onu olumsuz etkilememeli(iyi bir davranış sergilemek istiyorsan). Yaşam hakkı herkes için en temel haktır. Yokluk için zaten bu tarz fikir üretebileceğin bir imkan yok zaten.

    • @Metonyacakali
      @Metonyacakali ปีที่แล้ว +1

      @@tanerdemir4932 yaşam hakkı gerçekten temel hak mı? Türkiye’de? Belki de yaşamama hakkı temel haktır.

    • @tanerdemir4932
      @tanerdemir4932 ปีที่แล้ว

      @@Metonyacakali Herhangi bir yerde yaşam hakkı en temel haktır. Çünkü var olabilmek, konuşabilmek, düşünebilmek ve hatta ölebilmek için yaşayabilmen gerekir. Yaşamıyorsan bunlardan hiç birini tecrübe edemezsin. Ayrıca yaşamama hakkını savunmak kendi içinde çelişkilidir. Çünkü bunu sadece yaşarken yapabilirsin.

    • @Metonyacakali
      @Metonyacakali ปีที่แล้ว +1

      @@tanerdemir4932 belki de bunları tecrübe etmek istemiyor, yaşamama hakkımı savunmak istemiyor, hiçbir şey hissetmek istemiyorumdur. Konu bağlamdan çok saptı ama neyse kürtaj etiktir.

  • @Sorgulayan-Adam
    @Sorgulayan-Adam ปีที่แล้ว +62

    Evlenmek ve çocuk sahibi olmak mutlaka ehliyete tabi olmalıdır. Sağlıklı ve faydalı bireylerin doğması ve yetişmesi için, toplumun kalitesinin artması için bu gereklidir.

    • @michaelsong2367
      @michaelsong2367 ปีที่แล้ว +4

      epey nazi bir bakış acısı olmuş. Bizim buralara, bati avrupaya yolunuz düşerse, kariyeriniz açık olur.Hele bir de sari saclarınız varsa ve mavi gözlüyseniz kimse sizi tutamaz:))

    • @Sorgulayan-Adam
      @Sorgulayan-Adam ปีที่แล้ว

      ​​​@@michaelsong2367 Çin'de nazizm mi var? Çin'in yıllarca uyguladığı tek çocuk politikası eminim Çin toplum yapısını olumlu etkilemiştir. Ben ayrıca reşit olmanın ve oy vermenin de ehliyete tabi olması gerektiğini savunurum.

    • @papilyon
      @papilyon ปีที่แล้ว +15

      Doğada doğal seçilim çalışır, daha iyi, daha zeki, daha avantajlı olan bireyler seçilir ama sosyal toplumlarda doğal seçilim işlemiyor çünkü dayanışma var. Bunun olumsuz yanı zeki olmayan veya herhangi bir yeteneği olmayan insanların gen havuzundan elenmemesi, nitelik olarak daha az gelişmiş, gerileyen popülasyonların ya da toplumların ortaya çıkması.
      Buna çözüm olarak öneriniz mantıklı olabilir. Devlet daha zeki, daha yetenekli, daha eğitimli insanlara daha fazla çocuk yapma hakkı verip diğerlerine daha az şans verirse, gelecekte daha nitelikli toplumlar ortaya çıkar.
      İdiokrasi ve Öjeni başlıkları altında bu konular felsefi ve ahlaki olarak tartışılabilir ki halihazırda tartışılıyor.

    • @yin-yang512
      @yin-yang512 ปีที่แล้ว

      ​@@michaelsong2367 Nazi olmakla ne alakası var?

    • @cancelik
      @cancelik ปีที่แล้ว

      @@michaelsong2367 evet nazi bir bakış açısı. ama şu da var ki sen de kendi fikirlerinin nazizmini, kendi fikirlerinin hükmettiği bir dünyayı, toplumu arzularsın. yani sen de nazistsin. hepimiz kendi fikirlerimizin nazisiyiz.

  • @johnlennonbeatle
    @johnlennonbeatle ปีที่แล้ว +6

    Doktor ya da görevli babacan bir tavırla:
    -"Bak kızım. Bu çocuğu doğurmak istemezsen seni anlarız. Vicdanen üzülsekte böyle bir hakka sahipsin.
    Ama eğer doğurmak istersen devlet hepimizden aldığı vergilerle hemen hemen onun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ve gayet iyi bakacaktır. Karar senin."
    Anne adayı:
    -"Şey.. Bilemiyorum. Biraz düşünmem lazım"
    (Bende işin içinden çıkamadım ama gözümde böyle bir sahne canlandı)

  • @LuciGiardano
    @LuciGiardano ปีที่แล้ว +41

    Duygusallığı bir kenara bırakın. Henüz doğmamışsa o kadının kendi bedenidir ve sonuna kadar söz hakkına sahiptir. Bunun ahlaki olması için illa tecavüz gibi elde olmayan durumlarla açıklamaya gerek yok. Hatası sonucu korunmamış olabilir, kariyerini etkileyeceği için çocuk bakmaması gerekiyor olabilir, bunlara bile gerek yok direkt çocuk istemiyor olabilir. Bi insan doğduğu andan itibaren ayrı bir bireydir, o ana kadar söz hakkı kadında.

  • @brksglm
    @brksglm ปีที่แล้ว +3

    Konuya sadece kadın üzerinden bakmaları erkeğe hiçbir sorumluluk yüklemiyor ve bu tartışmanın bir ayağı eksik devam ediyor. Eksik kalan kısım ile bir yargıya varmak güç. Ben olaya şu şekilde bakıyorum; istenmeyen bir bebek dünyaya geldiği takdirde, o bebeğin akıbeti nasıl olacak? Kişiler hiç bu durumu kabullenmeyip o çocuk sevgisiz, şefkatten yoksun, umudu olan bir birey olamayacak. Böyle yetişen bir kişinin ilerde toplum için ya da kendi ve belki kuracağı ailesi açısından ne kadar sağlıklı bir yaşam süreceği belirsiz. Sağlıksız kişiler yetiştirmek bence çok ahlaklı görünmüyor. Hedefimiz kamusal huzuru sağlamak ve onu bozacak herhangi bir durumu engellemek ise bunun bir hak olması düşüncesindeyim.

  • @muratbilge1992
    @muratbilge1992 ปีที่แล้ว +4

    Bence bu konuda bir orta yol bulunmalıdır.Örnegin 90 veya 120 güne kadar her türlü/ kısıtlamasız serbest bırakılır,sonrası süreler içinse ise, tecavüz sonucu oluşmuşsa veya anne sağlığının zorunlugu kıldığı hallerde serbest bırakılır.Burda esas ölçüt anne takdirine bırakılacak alan ve süredir.Burda da anne karnındaki varlığın kendi varlığının farkına vardıgı süre esas alınabilir. Tecavüz durumunda ise takdir mutlak biçimde annede olmalıdır.Anne saglıgının ciddi biçimde tehlike altında olduğu durumda ise hekim anneyi bilgilendirmeli( ötenazi hakkı konusu henüz açıklıga kavuşmadığına göre) kürtajı yapmalıdır.

  • @eylemkahlo7658
    @eylemkahlo7658 ปีที่แล้ว +20

    2 gün önce bu konu hakkında önce ''mental klitoris''in sonra da ''fularsız entellik''in podcastlerini dinleyen biri olarak şu an bu videoyu izlemek ve sizin fikirlerinizi de dinlemek harika oldu! ayrıca motorsiklet kazanızdan dolayı geçmiş olsun💗💗💗

  • @ketilll
    @ketilll ปีที่แล้ว +22

    Kürtajın ahlaki olup olmaması ile kürtaj hakkına sahip olunmasını ayırmak gerekiyor bence. Ahlaki ya da değil örnekteki kokteyle giden kadının 'bile' nedeni (kimilerine göre bencilliği) o kadının kürtaj olma hakkını değiştirememeli, kaldıramamalı.

    • @studywmyself
      @studywmyself ปีที่แล้ว +1

      Tamamiyle katılıyorum.

    • @ramzan919
      @ramzan919 ปีที่แล้ว

      O zaman ben de başka hiçbir insanı etkilemeyecek, hiçbir akrabası olmayan yetişkin bi insanı öldürebilirim ve bu bunun için haklı gerekçelerim olduğunu söylerim. Yasaların hiçbir değeri kalmaz. Bu biraz "hırsızlar ceza almasın, madurlar dikkatli olsun." gibi bir söylem. Ayrım yaparken büyük bir yarık oluşturmuşsunuz. Hak ile yani hukuk ile ahlakı birbirinden siyah ve beyaz gibi ayıramayız. Her ahlaki problem yasada yer almaz ama yasada yer alan her şey ahlakta yer alır.

    • @tanerdemir4932
      @tanerdemir4932 ปีที่แล้ว +1

      Ahlaki olarak bakmazsak kürtaj hakkına sahip olunmaması gerekir sonucuna varılabilir bu söylediklerinden. Yani ahlaki olarak bakmamak kürtaj hakkının olmasına olumsuz bir etki yapar.

  • @izzetky5664
    @izzetky5664 ปีที่แล้ว +8

    Size acı bi şey söyleyeyim bütün bu zihin egzersizlerini yapmaya kalkan herkes zaten kadın bedenine en azından belli noktada saygı duyuyor. Saygı duymayan bunları öğrenmesi, algılanması gerekenler ise bunları anlamaya bile çalışmıyor, bunları izlemeyecek konuşmayacak, düşünmeyecek. Yani video yine kendi kendimize konuştuğumuz bir şeye dönüşüyor. Neyse ağzınıza sağlık 🙏🏼 😌

  • @ahmadmustafa1452
    @ahmadmustafa1452 ปีที่แล้ว +2

    İslamın farklı bir yaklaşımı var bu konuda, umarım tekrar onu incelersiniz. Emeğinize sağlık

  • @yasinufuk1154
    @yasinufuk1154 ปีที่แล้ว +1

    Çok dikkatli dinlenmesi gereken bi paylaşım mevcut konuyla alakalı birinci elden tecrübe sahibi bir bireyin gözünden güçlü empatiyle bakabilirsek daha kolay anlaşılır diye düşünüyorum

  • @evrenseltan
    @evrenseltan ปีที่แล้ว +4

    Kürtaj olunsa bir dert, olmasa bir dert.

  • @onur2899
    @onur2899 ปีที่แล้ว +6

    Çok değişik konulara değinilmeye başlandı ve yıllar geçtikçe Pelin Dilara Çolak'ın çok kaliteli bir külliyat oluşturacağını düşünüyorum.

  • @imlast_rose
    @imlast_rose 4 หลายเดือนก่อน

    Bu arada bu videoda ayrı bir şahane konuşmuş Dilara Hanım💜🙏🏻3 kez dinledim son konuşmalarını🫡feyz aldım🎉

  • @BarbarCONANN
    @BarbarCONANN ปีที่แล้ว +30

    Eğer o doğacak çocuğa kötü bir hayat sunacak ve büyütemeyeceksen ; kürtaj yaptırılması sorun teşkil etmez, kimsenin hayatını mahvedemezsin. Bu da benim görüşüm

    • @fatmaacar7104
      @fatmaacar7104 ปีที่แล้ว +1

      cok haklısın gardasım

    • @Ahmet-xe8is
      @Ahmet-xe8is ปีที่แล้ว +1

      Bir kişinin hayatını mahvetmemeyi, onun hayatını elinden alma olarak tanımlanmışsın.
      İnsan kötü bir hayata sahip olmayabilir, şartlar çok feci olabilir ama yine de kişi kendi karar vermesi gerekiyor yaşayıp yaşamamaya. Senin tezine göre çocuk esirgeme kurumundaki herkesin bi şekilde intihar etmesi gerekiyor çünkü kötü bir hayata gözlerini açmış ama pratikte böyle değil insanlar yaşamayı tercih ediyor.( Yaşamayı tercih etmeyebilir de bu onun tercihine kalması gereken bir şey)

    • @perihnavci
      @perihnavci ปีที่แล้ว +10

      @@Ahmet-xe8is anne karnında daha doğru düzgün olgunlaşmamış bir bireyden bahsediyoruz. Yaşamaya doğduktan sonra karar vermesi gerekir sizin mantığınıza göre. Ancak onun doğması yalnızca onun yaşamını değil annenin, babanın yaşamını da etkiliyor. Bu noktada doğan bireyin ileriki zamanda yaşamayı tercih etmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Zaten yaşıyordur. Artık elinde başka bir seçenek vardır: yaşamaya devam mı edecek yoksa intihar mı edecek? Size göre fetüsün buna karar vermesi ileride de mevcut durumda da kendini etkiler. Ancak aksine yalnızca kendisini değil çevresindeki bir çok bireyi de etkileyecektir.

    • @BarbarCONANN
      @BarbarCONANN ปีที่แล้ว +8

      @@Ahmet-xe8is dostum yazdıklarımı çok yanlış anlayıp, kendi kendine yorumlamışsın. Tabi ki insan kötü dönemler yaşayabilir, düşer kalkar ancak sen cocuk esirgeme de büyümek istermiydin, ya da annen baban olupta seninle hiç ilgilenmesin, hor görsün, istediğini alamasın, rezil ol, travmalar yaşamak ister miydin? herkes anne baba olamaz, olmamalıda..Bu hayatını elinden alıyorsun diyorsun, ne var bu hayatta bana söyler misin ? Kısa,anlamsız ve ne yaparsan yap sonu ölümle sonuçlanan bir hayat..

    • @Ahmet-xe8is
      @Ahmet-xe8is ปีที่แล้ว

      @@perihnavci çevresindeki bir çok bireyi etkileyecek diyosun ama o çevresindeki bireylerin eyleminden o çocuk oldu. Bi zahmet ceremesini çeksinler. Onların hayatı kötü etkilenecek diye birisini öldürmenin alemi yok

  • @standartteknik
    @standartteknik ปีที่แล้ว +1

    Kavramlarla insanlar arasında denge gözetilmesi sorunları çözebilir, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler Dilara Hanım

  • @MrtTrc
    @MrtTrc ปีที่แล้ว +44

    Kürtaj kararı, doğacak çocuğa bakım yapacak kişinin karar vermesi gerekir, diye düşünüyorum. Çünkü o çocuktan sonra yaşamı değişecek anne olarak devam edecek, (hatta bir başkası da baba olarak)... Anne olmak için kendini yeterli zihinsel gücü sahip hissetmiyorsa, kişinin kendisi karar verebilmesi gerekir derim (anne/baba adayları için). Bir kedi, bir kuş vs doğum sonrası bile çocuklarının yaşamına son verebiliyor. Bizim dışımızdaki doğa mekanik kısım bir işleyiş var. İnsanlardan farklı diğer canlılarda; ahlaki görüşler ve dinsel öğretiler (muhtemelen) yok , tamam insanların önemli bir kısmında bu durum var ancak yine de kürtaja kişi kendi karar verebilmeli.

    • @goofectasruhxyodfrointe2160
      @goofectasruhxyodfrointe2160 ปีที่แล้ว +7

      Annesi veya babası yaşlandığında ona bakım yapması gereken evladının da annesi veya babasının hayatı hakkında karar verebileceğini söyleyebilir miyiz peki
      Dediğin kararın verilmesi gereken zaman hamilelikten öncedir. Ne yaptığının bilincinde olarak hamile kaldıktan sonra kimse bakımı sebep göstererek bir hayatı sonlandıramaz.

    • @mertefe3002
      @mertefe3002 ปีที่แล้ว +10

      Öncelikle bir çocuğun ana babaya bakmak gibi yükümlülüğü olmadığından, konuşmamız gerek asıl konu ebeveynlerin çocuğa bakımı. Ne yazık ki herkes bunun bilincinde ilişkiye girmiyor ya da t3cav*z sonucu bir kadın hamile kalabiliyor, ya bunları geçtim hiç bir koruma %100 korumuyor ya hani. O zaman bir yanlışlık sonucu hamile kalmış bir kadını hayatını tamamen değiştirecek bir duruma mecbur bırakmak bence daha büyük suç, 1 günlük hatan yüzünden 20 yıl boyunca çocuğuna bakmak zorundasın hadi şimdi git mi diyeceğiz ? Ayrıca ortada hayat dediğin şey genelde 2 gramlık hücre yığını falan oluyor hayat mayat yok orada.

    • @efsunada1808
      @efsunada1808 ปีที่แล้ว

      @@goofectasruhxyodfrointe2160 TEBRİK EDİYORUM SİZİ KÜRTAJI SAVUNAN İNSANLAR YAŞLANDIKLARINDA KENDİ YAŞAM HAKKINA ÇOCUKLARININ KARAR VERMESİNİ PEŞİNEN KABUL ETMİŞ DEMEKTİR

    • @senawanhauer
      @senawanhauer ปีที่แล้ว +5

      @@goofectasruhxyodfrointe2160 Aynen öyle. Karındaki canlı olarak düşünülmüyor. Var olmadan önce bu hesap yapılmalı var olduktan sonra kimse bir canlıyı kendi "malı" olarak göremez.

    • @Ahmet-xe8is
      @Ahmet-xe8is ปีที่แล้ว +3

      Onların adı "anne" "baba" olarak değişecek ve daha zor bi yaşantıya sahip olacak. Bu durumu istemeyen kişiler için karanlık bir seneryo kabul ediyorum. Ama diğer tarafın yaşamı tamamen sonlanacak sence hangisi senaryo daha koyu?

  • @cankurtoglu9325
    @cankurtoglu9325 ปีที่แล้ว +4

    İnsan potansiyeli argümanı bence birçok alanda açıkta kalmış bir argümandır. Çünkü sosyoekenomik olarak gelişmemiş topluluklarda çocuğun potansiyeli genlerinin ona sunabileceğinin altında kalma ihtimali çok yüksektir. Genel olarak yaşamdaki fırsatları ve sosyal çevresi iyi bir sosyoekonomik çevreye göre zayıf kalacaktır. Ve bu çocuk aynı zamanda istenmeyen bir gebelikle dünyaya getirildiğinde potansiyelinden çalınmış bir insan doğmuş olacaktır. Ve yine sosyoekonomik alan dışında çocuğun bilișsel gelişimi ve norönlarında budanma gibi bir sorunsal da varlığını sürdürecektir. Annenin istenmeyen bir gebeliğinden doğacak çocuğu ile istenen bir gebelik arasında çocuk gelişimi açısından çok büyük farklar olacaktır. Annenin istenmeyen gebeliğine karşı ilgisi ve iletişimi, istediği bir gebeliğe göre geri planda kalacaktır ve bu da yine çocuğun bilișsel gelişimini olumsuz etkilemesi ve potansiyel zekasının altında kalması gibi durumlardan dolayı. Insan potansiyeli argümanı eksik kalmıștır.
    Ve bu argüman dışında abortusla ilgili fikirlerim şu şekilde:
    Öncelikle annelik içgüdüsü ve çocuk yapma biyolojik olarak kendisi, yakın ve uzak komunitesine en faydalı çocuğu doğurmayı ve yetiștirmeyi hedeflediği konusunda birçok kişiyle hemfikir olduğumu düşünüyorum. Bu gibi mekanizmalardan dolayı annelik çocuğu için bu gibi normlara karşı bir seçilim mekanizması oluşturuyor. Anneliğin birçok tek tanrılı ve çok tanrılı dine göre yüce kabul edilmesi annelik içgüdüsyle özdeșletirilebilir çünkü temelinde toplumu ve kommunitesinin çıkarı gözetilmiș oluyor. O halde istenmeyen bir gebelik durumunda elektif abortusun önüne geçilmesi en nihayetinde annelik içgüdüsüne açılmış bir savaş ve toplumun kendi kendine zarar vermesidir.
    teșekkür ederim

    • @sadece-birisi
      @sadece-birisi ปีที่แล้ว +1

      Tamamıyla katılıyorum. Herkes yalnızca annenin doğurma görevini görüyor ancak doğumdan sonrasını düşünmekle uğraşmıyor

  • @stevenmandanda
    @stevenmandanda ปีที่แล้ว +3

    Yayınlarınızda, doğrudan veya dolaylı olarak, hayvan haklarından daha fazla bahsetmeye başladığınızı düşünüyorum. Veganlık/vejateryanlık konusunda bir video is loading diye umuyorum:)

  • @okyanusya4093
    @okyanusya4093 ปีที่แล้ว +2

    Benim olaya bakış açım, bir yeni doğanın böbrek hastasıyla karıştırılamayacağı yönünde. Yani, bir fetüsün kürtajı sorgulanırken, fetüsün olası sonraki hayatı da sorgulanmalıdır. Bir bebeğin doğum sonrası ihtiyaçları, sevgi dolu ve güvenli büyüme alanı olanağı, olası geleceği ve söz konusu annenin bunu sağlama kapasitesi de sorgulanmalıdır. Kötü, sağlıksız koşullarda büyümek, sevilmemek, istenmemek, sorumsuz ebeveynlik gibi durumlarda bu bebeğin toplumda sorun yaratacağı ve hem kendisine hem de çevresine zarar vereceği hesaplanmalıdır. Örneğin, bir anne kokteyl için kürtaj olmak istiyorsa, kürtaj ameliyatı ile geçici kısırlıkta uygulanmalıdır.

  • @DrHuseyinDonmez
    @DrHuseyinDonmez ปีที่แล้ว +11

    Dediğiniz gibi çok yönlü tartışması gereken bir konu gerçekten.. Yer yer her argümanda benimde değerlerimi sorgulayan yaklaşımlar oldu video boyunca. Bahsedilen iki konuda "tecavüz ve kadının hayatı" söz konusu olduğunda tabiki de ahlakidir.
    Diğer yandan, Jeff McMahan, "Fetüs bir kişi değildir" düşüncesine katılamıyorum. Zigot oluştuğu anda cinsiyetine kadar her şey bellidir. Belki bazı kişiler aşısından "ama zigot kişi değil ve kişilik hakları başlamıştır" denebilir. ya da bilinci yok denebilir o zaman şu örneği vermek isterim. Zihinsel engelli bir kişi var olması (yaşı gözardı edelim), ve bilinci kullanamıyor olması onun kişilik haklarından düşürülmesi demek midir ya da 80-90 yaşına gelmiş fakat yaşlılıktan kaynaklı akıl sağlığı yerinde olmayan bireyler için kişilik haklarını düşürelim ve öldürelim mi diyoruz?
    Don Marquis'in yaklaşımı geniş olabilir ama temelde bakıldığında potansiyeli de gözardı edemeyiz. Örneğin bilimkurgu romanlarında/filmlerinde klasikleşmiş bir konu vardır. Gelecekte katil olacak ya da toplu katliam yapacak kişileri belirli cihazlar ve teknoloji ile tespit edip erken dönemde bu olayları durdurulalım yaklaşımı. Ama burada ana sorulması gereken sorun kişi bir suçu işlemeden suçlu sayılabilir mi? Benzer şekilde bebek doğmadan onun hakkında karar verilebilir mi? Onun yaşama hakkına müdahale ediyor olmuyor muyuz?
    Sonuç olarak ahlaki mi değil mi konusu her kişi/olay ve durumlar bazında değerlendirilmelidir. Ana bir kural koymak doğru olmayacaktır. Ve yine en temelde eğitime geleceğiz sanırım. Bireyler cinsel birleşme konusunda daha bilinçli ve eğitimli olunması durumunda bu vakaların sayısı azalacaktır (beklenmedik olayları gözardı ediyorum).
    Farklı olarak bir de gebelik/kürtaj gibi konularda birincil sorumlu kadınlardır çünkü fiziksel/bedenen/ruhen bu durumu yaşayan kadınlardır. Fakat merak ettiğim ve sizinde fikrinizi öğrenmek istediğim şey ise erkek bu durumların neresindedir? Kürtaj konusunda erkeği tamamen gözardı etmek doğru mudur? ya da değil midir? (Yasal ve hukuki konular dışında)
    Teşekkürler videonuz için Pelin Hanım... 🙋‍♂

    • @To_eon
      @To_eon ปีที่แล้ว

      İncognito yu okudunuz mu ? Özgür iradenin olduğuna inanıyor musunuz ? Amerika’da İdam mahkümlarının %98, 7 sinin aynı gene sahip olduğunu biliyor musunuz ?

    • @meryembussra
      @meryembussra ปีที่แล้ว +1

      Erkeğin nerede olduğu benim de çok kafamı yoruyor. İç sesim kadının söz hakkının daha fazla olduğunu söylüyor. Çünkü bedeninde taşıyor ve hamileliği de doğumu da kürtajı da kanamasını da o yaşıyor. Aslında ideal olarak kadının fazla etkilenmesi biyolojik olmalı ama maalesef öyle değil. Çocuğun sorumluluğu çoğu zaman anneye yükleniyor onun günahının meyvesi olarak kalıyor toplum gözünde. Yani kadının bir çocuktan kazandığı sorumluluk bir erkeğinkinden çok fazla olabiliyor ve bu durumda bu kararda kadının söz hakkı daha fazladır diyebiliyorum. Bu konuyu erkek arkadaşımla konuştuğumda ise erkeklerin de mağdur olabileceği fikrini edinmiş oldum. Bir erkeğin baba olma hakkını elinden alabilir misiniz. İşte bu noktada kafam çok karışıyor. Ama çoğu noktada kürtaj yanlısı olduğumu söyleyebilirim sizden farklı olarak.

  • @nergizeliyeva2623
    @nergizeliyeva2623 ปีที่แล้ว +3

    Peki ya ahlak nedir?neden ahlaklı olmalıyız ?😊bunun üzerine konuşmanızı çok isterim

  • @Sorgulayan-Adam
    @Sorgulayan-Adam ปีที่แล้ว +22

    Kürtaj tabi ki ahlaki ve etiktir. Bir kere ahlak, çağa, toplumlara ve en önemlisi, şartlara göre sürekli değişime uğrar. Bir şey bir kereliğine veya bir topluma göre veya bir şarta göre ahlaki olabiliyorsa, sürekli de ahlaki olabilir. Kürtajı kısmen veya şartlı olarak yasal veya ahlaki kılan nedir? Örneğin ülkemize göre konuşursak, 10 haftalık sınırın gereği nedir? Fetus bilinçleniyor mu ki? İnsanı insan yapan bilincidir. Bilincim geri gelmeyecek şekilde giderse fişimin çekilmesine onay veririm.

    • @cancelik
      @cancelik ปีที่แล้ว +8

      Can almanın nesi ahlakidir bi açıkla hele bana.

    • @ashenone6967
      @ashenone6967 ปีที่แล้ว

      @@cancelik Tecavüz sonucu hamile kalmış birisi niye çocuğunu doğursun? Açlıktan ağzı kokan biri niye çocuk yapıp onu da sefilligin içine soksun? Kürtaj bir haktır ve ahlakidir. Boş konuşma amk.

    • @yb32
      @yb32 ปีที่แล้ว

      @@cancelik Doğmamış birinin canını alamazsın. Dini bir yerden bakıyorsan da İslama göre ruh cenine 120. günde üflenir, dolayısıyla yine o günden önce yaşıyor sayılmıyorsun.

    • @yigit6645
      @yigit6645 ปีที่แล้ว +13

      @@cancelik o sırada kahvaltıda yumurta akşam yemeğinde et gömen sen

    • @cancelik
      @cancelik ปีที่แล้ว

      veganlıkla ilgili videolarda yorumlarda denk gelebilirsin biraz bakınırsan :D

  • @beyzadurmus18
    @beyzadurmus18 ปีที่แล้ว +4

    Geçmiş olsun Pelin 🤍

  • @Ahmet-xe8is
    @Ahmet-xe8is ปีที่แล้ว +12

    Dilara, bu tip tartışmalarda anket yapsan çok güzel olur. Kanalın kitlesi genel olarak ne düşünüyor öğrenmiş oluruz.

  • @alyaaasky
    @alyaaasky ปีที่แล้ว

    Geçen haftalarda paula rego'nun eserlerinden oluşan bir sergiye gitmiştim, ve eserlerinde çoğunlukla kürtaj konusunu işliyordu ve gerçekten nefes kesiciydi, o eserleri herkesin gidip görmesi incelemesi lazım bence, eserlerin gözlerindeki o kaygıyı ve endişeyi hissediyorsunuz resmen

  • @oguzmaziliguney
    @oguzmaziliguney ปีที่แล้ว +3

    Kesinlikle tek bir cevabı olan bir durum değil. Duruma göre Ahlaklı ve olması gerekn bir durumken diğer uç durumlarda kesinlikle ahlaksız ve olmaması gereken bir durum. Eğer işin içinde Tecavüz vb. Durumlar var ise kesinlikle kürtaj olmak isteniyorsa tamamen desteklenmeli diye düşünüyorum. Ama öte yandan fit fiziğim bozulur düşüncesiyle hamile kaldıktan sonra o bebeği ve geleceğini dahi düşünmeden kürtaj olmak istemek. Bilmiyorum bu son durumu destekleyecek bir psikolojide olmadığıma eminim. Değer yargılarım mutlak değil ve farkındayım. Bir gün şuan benim için Ahlaklı olmayan bir durum daha sonra Ahlaklı olabilir. Doğru zamanda doğru kararlar vermek daha kolay. Diye düşünüyorum.

    • @oguzmaziliguney
      @oguzmaziliguney ปีที่แล้ว +2

      Ve Hukuksal açıdan düşündüğümde, Anayasa'da Kürtaj bulunmalı diye düşünüyorum. Örneğin A maddesi Kürtaj yasal olarak suçtur. Fakat B maddesi ve alt bentlerinde "bu ve bunun benzeri durumlarda kürtaj yasaldır ve devlet organları tarafından tüm masrafları karşılanmalıdır." Gibi bir ibare ile tecavüz ve benzeri diğer uç durumlarda kürtaj olmak isteyen kadın ekonomik kaygı dahi gütmeden kürtajını olabilmelidir.

  • @CAMES321
    @CAMES321 ปีที่แล้ว +20

    başkasının doğurmasına karar vermeyi kendinde hak gören insanlar, doğan çocuğa bakmak zorundadır. hadi bunu zorunlu tutalım bakalım kaç kişi kürtaja karşı olabilecek.

    • @uyanbekardes
      @uyanbekardes ปีที่แล้ว +1

      Hayvan gibi gelen gidenle sadece sevk icin yatip kalkmadan düsünceksin.. bu nasil alcakca bir düsünce

    • @Miacakeu
      @Miacakeu ปีที่แล้ว +1

      Kesinlikle katılıyorum. 😊

  • @bilal-en6fx
    @bilal-en6fx ปีที่แล้ว +3

    Aklıma şöyle bir şey geldi.Diyelim ki benim bir çocuğum olacak ve doğum süreci ve sonunda hiç bir ihtimalde ne anneye ne de bebeğe zarar geliyor.(Gayet sağlıklı olucaklar) ama anne adayı bana eğer istersen doğururum ama annelik yapmam çekip giderim dedi.Bu durumda bir bebeği hayatı boyunca annesiz ve anne sevgisinden mahrum şekilde(Hayatı boyunca belki de bu eksiklikten dolayı psikolojik sorun yaşayacak) yaşamasına sebep olmam mı daha mantıklı yoksa kürtaj mı?(Kurgumda ki cinsiyetlerin rollerini değiştirebilirsiniz)

  • @bobiheartstone
    @bobiheartstone ปีที่แล้ว +2

    14:15 kemancı ölmeli nede olsa danışmadan yapmışlar bunu, zorlama değil ki bağlı olmak. Kemancının ölmesini istediğimden değil kendisine sorulmadan bağlanan adamın kendi isteğindendir diye düşünüyorum.

  • @gunesay4188
    @gunesay4188 ปีที่แล้ว

    Hakan Yılmaz Çebi'nin yazmış olduğu İLLUMİNATİ DEŞİFRESÎ" isimli kitabında sf 141; kürtaj ile ilgili çok ciddi konular ele alınıyor ve iddia olduklarını düşünsek bile üzerinde ciddiyetle durulması, araştırılması gereken bir mesele ve konular hakkında ne kadar fazla bilinçlenirsek yaklaşım ve yorumlarımız değişecektir...

  • @nijatniyazov56
    @nijatniyazov56 ปีที่แล้ว +1

    Bence de dediginiz gibi hangi sebebten yapildigi ile ilgili bir cevap verilebilir. Mesela istenmeden bir cocuk dogurmaktsansa ve ya cocuga manevi sekilde iyi bir gelecek saglanamiciyagini ve henuz bir bilinc yetismemisse, ahlakidir.

  • @zır-cahil
    @zır-cahil ปีที่แล้ว +13

    ahlakidir haktır özgür iradedir doğrudur dürüstlüktûr , kaza olarak dünyaya kimse gelmek istemez 😂👍👍👍👍

    • @zır-cahil
      @zır-cahil ปีที่แล้ว +1

      kişi olması için önce 9 ayı doldurup doğduğu an itibari yani ilk zırlama sesi geldiği an kişilik haklarına kavuşmuş olur ötesi kapital köle sistemin yalanıdır 👍👍👍👎😅

  • @gezgindr
    @gezgindr ปีที่แล้ว +2

    Videolarınızı beğenerek izliyorum ve güzel hazırlıklar sonrası yayınlarınızı çıkardığınız için kendimce teşekkür ederim.
    Kürtaj konusunda iki konuda daha bahsetmeniz mümkün mü?
    1. Down Sendromu veya başka genetik hastalık taşıdığı kanıtlanan (özellikle yaşamla bağdaşabilen ancak ağır fiziksel veya mental engellere sebep olabilecek )fetüslerin kürtaj kararı konusunda etik düşünceler nelerdir? Şu anda Türkiye’de uygulanan belli bir haftanın altında ise aile kararına bırakılıyor.
    2. Baba tarafının fetüs üzerine fikir belirtme hakkı konusunda ne düşünüyorsunuz?
    Bu konuda ayrı bir video veya bir sonraki videonun ilk bir kaç dakikası önceki videoya gelen sorulara ayırma şeklinde haddimi aşarak bir çözüm öneriyorum. Dikkate alırsanız çok sevinirim.
    Emeklerinize sağlık …

    • @Aysu_-
      @Aysu_- ปีที่แล้ว +5

      Babanın ne düşündüğünün önemi yok fetüs kadının içinde eğer baba çok istiyorsa kendi taşıyabilir

    • @gezgindr
      @gezgindr ปีที่แล้ว +3

      @@Aysu_- Ben burada tabi ki kadının önceliğini gözardı etmek istemiyorum. Tabi ki kadın istemediği zaman, anneliğe hazır olmadığı zaman vs gibi durumlarda (ki bu bunun da belli bir zaman aralığına kadar sınırlandırılması uygun). Ama ben burada çocuk sahibi olmak tarafına bakmak istiyorum. Örnek olarak canlının nesil devamı için anne adayı istemeyip baba adayı istese, kadının dediğine bakılır, normal çünkü doğal olarak onun vücudunda ve onun sözü geçerli olmak zorunda. Peki baba adayı istemeyip anne adayı istediği durumlarda felsefi olarak tartışılması gerekmiyor mu en azından?
      Herhangi bir konuda bir tarafı yok saymak çözüm değil, her iki tarafın da sorunlarına sebep oluyor. Burada da tarihin gösterdiği gibi kadınların mağduriyeti ile sonuçlanıyor maalesef.

  • @gulnurozbek2733
    @gulnurozbek2733 ปีที่แล้ว +1

    Dilara Hanım gündelik bir konuları felsefi açıdan ele almak için temel olarak sormamız gereken sorular ne olmalı? Doğru cevapları ancak doğru sorulara ulaşarak bulabiliriz sanıyorum. Sevgiler.

  • @atakan4753
    @atakan4753 ปีที่แล้ว +3

    Kadın ne karar verirse o olmalı, sizin söylediklerinize katılıyorum

  • @Emirkrk4
    @Emirkrk4 ปีที่แล้ว +11

    Bence genel olarak “kadının beyanı esas alınarak” eşlerin ortak olarak pragmatik bir şekilde bakması gerektiğini düşünüyorum. Ama videoda sizdeki katılmadığım argümanlardan biri keyfi olarak kürtaj yapılması. Ben burda da herhangi bir sorun göremedim. Sonuç olarak kadın tecavüze, istismara uğradı ise kendi kararına bağlı olarak, eşi ile karar verip gerek keyfi, pragmatik bakılarak her türlü kürtajın yapılmasında bence sorun yok, çünkü fetüsün kendisinin yaşama hakkının olmadığını, bu hakkın eşlere bağlı olduğunu düşünüyorum.

    • @Miacakeu
      @Miacakeu ปีที่แล้ว

      Katılıyorum.

    • @meryembussra
      @meryembussra ปีที่แล้ว +1

      Ben de benzer düşünüyorum ama bir yandan da böyle bir bireyin varlığı beni korkutuyor. Yani keyfine göre bu seçimi defalarca ve rahatça yapabilen insan ve benmerkezciliği ne kadar ahlakidir diye düşünüyorum. Bana göre “iyi” bir insan için bu ağır bir seçim olmalı. Kendi hayatı için bunu yapabilir ama zevk almamalı. Hedonistçe yaptığı andan itibaren ahlak dışı olur gibi geliyor. Tabi bunu yasayla düzenleyemeyiz. İstenmeyen bireylerin dünyaya gelip insanları zorlayarak mutsuzluğun katlanmasındansa azınlık olan bu insanların varlığını seçmek mantıklı olan.

  • @hollyholly9458
    @hollyholly9458 ปีที่แล้ว +1

    1) şempanze ve bir insan arasında kalırsam "göz kırpmadan" insanı seçmem
    2) galada elbise giymek istediği için kürtaj yaptıran kadını ahlaksız bulmam
    herkesin hemfikir olduğu şeyler konusunu da bir gözden geçirmek gerek :)

  • @mysticgreenn
    @mysticgreenn ปีที่แล้ว +5

    E tamam işte çözüm çok basit değilmi? Toplumu kapsayıcı bir yasa çıkarılabilir, benim dinim bunu söylüyor diyen de, zaten dinine göre yaşamaya devam eder. Burda onun dini öğretilerine göre yaşamasına engel bir durum yokki. Neticede kimseye kolundan tutup zorla kürtaj yaptırılmıyor.

    • @fakatsuzanbu4494
      @fakatsuzanbu4494 ปีที่แล้ว

      Yasa çıkarmak derken? Kürtaj zaten yasal. Siz yasanın değiştirilmesini mı kastediyorsunuz?

  • @alessandrovolta8141
    @alessandrovolta8141 ปีที่แล้ว +2

    Bu videonun sponsoru okey veya Durex olsa çok daha etkili olurdu:)

  • @umitakyldz
    @umitakyldz ปีที่แล้ว +2

    Kuru bir oy vermenin ötesinde, bence duruma varlıkta ziyade bilinç penceresinden bakmak daha doğru olabilir. Hayata, öncesinde belirlenememiş, hayatı olumsuz etkileyecek bir kusurla gözlerini açmış bir bebek birey midir? Bilinç ne zaman oluşur? Bilinç ve hafıza ne kadar bağlantılıdır? Hatırlamadığımız bir zaman dilimini yaşamış sayılır mıyız? Diğer taraftan bu durum bebek için mi yoksa ebeveyn için mi ahlaki.

  • @cagatai1
    @cagatai1 ปีที่แล้ว +2

    Aynı şekilde öjeni meselesine de değinir misiniz?

  • @Hamomim1
    @Hamomim1 ปีที่แล้ว +8

    Doğana kadar annenin her türlü karar vermesini normal karşılarım. Doğduktan sonra ise o ayrı bir birey olmuştur. Videoda geçen düşüncelerden bu bana yakın geldi. Ek olarak doğan bir bebek ömür boyu herhangi bir özür taşıyacaksa da bence ötanazi yapılmalı niye tüm hayatı o maraz ile geçsin henüz hiçbirşeyin farkında değilse son verilebilmeli bu kararı da anne ve baba vermeli

  • @dogukancivas
    @dogukancivas ปีที่แล้ว +2

    11:09 evet türcülüğün bir örneğini bize göstermiş oldun, teşekkürler.

  • @seinundseit
    @seinundseit ปีที่แล้ว +2

    Bir sorum var: eğer haklarımızın olmasının sebebi salt dna değil de ahlaki, toplumsal bir yaşam sürmekse bu noktada hayvan haklarını neye göre temellendiririz! Hayvanların etik bir yaşam sürüp sürmediği aşikar gözüküyor.

  • @Levent-Y
    @Levent-Y ปีที่แล้ว +11

    Bu konuda ilk cevap hakkı kadınlarda'dır.

    • @volkanaydemir1440
      @volkanaydemir1440 ปีที่แล้ว +3

      *eşlerin ortak kararı olmalı

    • @Levent-Y
      @Levent-Y ปีที่แล้ว +7

      @@volkanaydemir1440 o yüzden "ilk cevap hakkı kadında" yazdım. İkinci cevap hakkı eşinde'dir.
      Istimar eden'de hiç cevap hakkı yoktur.

    • @volkanaydemir1440
      @volkanaydemir1440 ปีที่แล้ว +1

      @@Levent-Y ilk cevap hakkı diye bişey yok ikilinin kararıdır birlikte yapmışlarsa eğer

    • @mervet.6672
      @mervet.6672 ปีที่แล้ว

      @@volkanaydemir1440 beraber yaptılar denemez, 1'er hücre katkısıyla beraber başlattılar. Kalan trilyonlarca hücreyi kadının bedeni kaynak harcayarak kendi yapıyor. Örn. kadının kalsiyumundan kemik oluşuyor ve çoğu kadının bu süreçte dişleri bile çürüyor. Özetle yüzde 1'ini bile beraber yapmadılar. Bu nedenle eşit söz sahibi olamazlar.

    • @Levent-Y
      @Levent-Y ปีที่แล้ว +2

      @@volkanaydemir1440 ikisi çocuk yapmaya karar verdi ise zaten bir sorun yok!
      Sorun yalnız "olağanüstü" hallerde.

  • @mujdeok426
    @mujdeok426 ปีที่แล้ว +3

    Insanı soğukkanlı hayvanlardan ayıran özellik insan yavrusunun bir aileye doğma ihtiyacının olmasıdır anne karnında olduğunuzu ve birilerinin sizin için dışarıda bir bıçakla beklediğinizi düşünün bu ne korkunç olurdu. Bir anneyim bebeğimin yediğim yemekten dinlediğim müziğe kadar etkilendiğini hatırlıyorum kürtajı bir de bebeğin gözünde yorumlarsanız çok mutlu olurum. Çünkü ister ruh ister başka bir şey diyelim insanın içindeki hisseden tarafının olduğu bir gerçek. Onu kimsenin mutlak sahibi gibi görüp onun adına karar vermesi doğru değil

    • @fakatsuzanbu4494
      @fakatsuzanbu4494 ปีที่แล้ว +4

      Kurtajin yasal süresi 10 haftaliga kadar. Bilimsel açıdan 10 haftanın bir açıklaması nedir bilmiyorum. Ama manevi açıdan insana ruhun anne karnında 12 haftalikken verildiği biliniyor. (Inanmayabilirsiniz de tabii) ben 15-16 haftadan önce hiçbir bağ kuramamıştım. Hatta hormonlardan kaynaklı psikolojik olarak o kadar fazla yipranmıştım ki keşke yapmasaydım dedim. Şimdi 29 haftada. Bağ kurduğumuzu ve onu sevdiğimi hissediyorum. Kürtaj konusuna da objektif bakamıyorum artık. En azından şunu söyleyebilirim ; anneliğe hazır değilim diye düşünerek gebeliğe son verilmesini hiç önermem. Zaten bir kadını annelige hazirlayan süreç bu 9 aydır. Süreçte bedendeki değişen hormonlar kadını buna hazırlıyor.

  • @Vefedoggan
    @Vefedoggan 3 หลายเดือนก่อน +1

    Kürtaj meselesinin tartışılmasını önemli bulmakla beraber erkeklerin bu konu hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. Asla yaşamayacakları deneyimlemeyecekleri konu hakkında konuşma hakkını onlara kim veriyor?

  • @anjinsanroland
    @anjinsanroland ปีที่แล้ว +2

    Sohbet durdurucularla dolu bir dünyaya çocuk getirmeyi hiç ahlaki hissedemiyorum

  • @cebrailakn6546
    @cebrailakn6546 ปีที่แล้ว +1

    Felsefi olarak nasıl ortak bir değerler sistemi kuracaksınız gerçekten çok merak ediyorum. Çünkü Video boyunca bunun mümkün olmadığını ve tek bakış açısınin mümkün olmadığını söyleyip durdunuz, Şimdi de felsefi açıdan bu tartışmalardan kurtulabiliriz gibi konuşmanın başından sonuna kadar gayrı mantıki şeyler söylüyorsunuz.

  • @mehmetaydemir9576
    @mehmetaydemir9576 ปีที่แล้ว +2

    Sevgili Dİlara Pelin, Kürtaj bireyin kendi felsefi bakışına göre değişkenlik gösterirken şunu kassediyorum. Nasıl ki her insan essiz ve farklı ise felsefede bir o kadar farklılık gösterir. öyle isede Kürtajda o denli toplumdışı bir bakış açışı göstermeli...

  • @To_eon
    @To_eon ปีที่แล้ว +3

    Bu meseleye sokratik açıdan bakmak gerekir. Sokrates te şöyle der; Laf eveleyip gevelemektense, insan için neyin iyi neyin kötü olduğunu konuşalım. Çocuk sahibi olmak iyi midir ? İyi kelimesi homonim olduğu için, kimine göre iyidir kimine göre iyi değildir deriz. Dolayısıyla bu kimseleri ayırt etmek, tariflerini yapmak, gereklidir ki, sorunun cevabını verebilelim. Bana göre insan, öncelikli olarak kendi menfaatlerini düşünerek hareket eden bir hayvandır. O zaman şunu tasdik edebilirim: Çocuk sahibi olmak, çiftin veyahut kişinin menfaatlerini gözetiyorsa iyidir, gözetmiyorsa iyi değildir. O zaman sonuç şudur: Kürtaj yaptırmak, çocuk sahibi olması onun için iyi olan birisi için kötüdür. Bence sorun bu kadar basit bir şekilde çözülebilir.

    • @yasarertekin3643
      @yasarertekin3643 ปีที่แล้ว

      Buram buram hipokrasi kokan bir düşünce tarzı. Eğer tek sorumluluğumuz kendimizeyse, sadece kendi menfaatimizi düşünmek gerekliyse dünya üzerinde hiçbir toplum var olamaz. Bu düşünceye göre aynı işi isteyen iki kişiden güçlü olan zayıf olanı öldürebilir ve bunda hiçbir sorun yoktur. Çünkü güçlü olan kendi menfaatini düşünmüştür, işi almayı garantilemek istemiştir. Bu mudur yani? Herkes işi gücü bıraksın sadece kendisine haz veren şeyleri yapsın. Ne de olsa öncelikli olarak kendimize karşı sorumluyuz.

    • @To_eon
      @To_eon ปีที่แล้ว

      Beni engellemen iyi olmadı. Neden engellediğini senden öğrenmeme gerek yok. Fakat bir sorum var sana: Bireysel olarak aşama kaydetmeyen birisinin toplumsal olması mümkün müdür ? Üretime dahil olmadan Tasarruf yapamayacağın gibi, toplumsallık için ise bireyselliğin gereğini yerine getirmelisin.

    • @yasarertekin3643
      @yasarertekin3643 ปีที่แล้ว

      Öncelikle kim kimi engellemiş ? Tam olarak neden bahsettiğinizi anlamadım. Sorunuza gelirsek, sosyolojinin temel konusunu bu soru oluşturuyor zaten. Düşünülenin aksine bireyler toplumu oluşturmaz. Gelişmiş toplumlar bireyleri oluşturur. Kelime kökenlerini bile araştırırsanız toplum kelimesinin birey kelimesinden çok daha önce kullanılmaya başladığını görebilirsiniz. Yani çok daha basite indirgersek küçüklükten beri durduğumuz herkes evinin önünü süpürürse dünya daha temiz bir yer haline gelir önermesi muhtemelen yanlış. Çünkü herkes kendi evinin önünden sorumlu, diğer evlerin önünü umursamazlar. Biri temizler, diğeri mahveder. Bunun yerine toplumsal olarak dünyayı temizlemeye çalışırsak başarılı olma ihtimalimiz daha yüksek.

  • @Aysu_-
    @Aysu_- ปีที่แล้ว +4

    çocuk istememek zaten kürtaj için bir sebeptir kadın ekstra bir şey söylemek zorunda değil

  • @Fariborzz
    @Fariborzz ปีที่แล้ว +1

    Merhaba
    Ben iranlıyım ve iran da 18 haftaya kadar kürtaj yapmak olabilir ve hiç yasak değil ama 18 haftadan sonra kanunen yasak (elbette istisnalar dışında)

  • @ilknurloras
    @ilknurloras ปีที่แล้ว +2

    Toplumsal ve kamusal değerler oluşturulurken kadın bedeni içinde oluşan her türlü oluşum karar verici kadını kendisi olmalıdır. İnsanlar yavruları doğduktan sonra tek başına yaşamlarını sürdürecek evrimsel bir kapasiteyle doğmuyor. Bundan ötürü yaşam boyunca anneye sorumluluk getirecek ve annenin özgürlüğünü elinden alacak ve özelikle psikolojik boyutuyla böyle yükün altına girmek istemeyen kadının özgürlüğü açısından da değerlendirilmelidir. Eğer böyle düzenlemeler yapılacaksa huksal olarak önce bir tam olma halini yaşamış hem madde hem bilincini ortaya koyabiken kültürel evrimini geçirmiş kadını karar vermesi ahlaksal ve toplumsal hukuk bunun üzerinde inşa edilme olsalığı ile her zamanki gibi harikasınız yüksek enerjili frekanslarda kalın felsefe izindeki yolculuğunda çok beğeniyorum öztlikle deneysel sipirutel köye bayıldım ajandama aldım. Budizımin metafizik dünyanızı öznel olarak nasıl zenginleştirdiğini merak ediyorum sevgili düşünsel arkadaşlarım.
    .

  • @acrinacrin6925
    @acrinacrin6925 ปีที่แล้ว +5

    Bu tartışmayı yaparken, etik kavramını neye dayandırıyorsunuz? "Niçin ahlaklı olmalıyım" sorusuna, tatmin edici bir cevap vermeden, bunu tartışmak ne kadar doğru?

  • @Scientiq
    @Scientiq ปีที่แล้ว +1

    "Felsefe hayatın fenomenidir" Siyah beyaz

  • @robertjamesfischer5185
    @robertjamesfischer5185 ปีที่แล้ว +1

    Podcast hali var mı

  • @guneserkoyun5543
    @guneserkoyun5543 ปีที่แล้ว +5

    PElin hanım iyi vardınız.❤️🙏İki doğumumdan hemen sonra Hamile kalıp 2 kürtaj yaptırmış üniversite mezunu bir anne olarak eşim kararı bana bırakarak kürtaj oldum.Bu kararı verirken doğmuş çocuğumu ve geleceği düşünerek gerçekleştirdim ve hiç pişman olmadım.Bence kürtaj kararı tamamen hamile kadına bırakılmalı.Ahlak,din,inanç sorgulanmamalı.Kürtaj YAsaklandığında o hamileliği sonlandırmak İçin kendi hayatını tehlikeye atmasını istemek ne kadar ahlaki?

    • @kudretlipuanlsorularserisi400
      @kudretlipuanlsorularserisi400 ปีที่แล้ว +1

      Allah çocuklarınızı sizin şerrinizden korusun. Kurtarsın. Katil bir annesi var. Yazık.

    • @kudretlipuanlsorularserisi400
      @kudretlipuanlsorularserisi400 ปีที่แล้ว +1

      korunmasız ilişkiye girersen tabii ki hamile kalırsın. Ne bekliyodun başka.

    • @kudretlipuanlsorularserisi400
      @kudretlipuanlsorularserisi400 ปีที่แล้ว +1

      Bir de utanmadan hiç pişman olmadım diyorsun. Allah o pişmanlığı sana kabirde ve cehennemde yanarken verecek. O zaman da iş işten geçmiş olacak. Allahtan korkmayan kuldan neden utansın. Bir de böyle yazarak bizi günahına şahit tutuyorsun. Senin gibilerle konuşarak vakit kaybedemem. hesap günü var.. Sadece uyarı yapmak istedim.

  • @muratozdil3121
    @muratozdil3121 ปีที่แล้ว +1

    Yani bir karınca yuvasının kenarına oturup tek tek taşla karınca ezmek normaldir. O karınnca yuvası evimizin yanındadır. Bizi rahatsız edebilir. Ya da göz zevkimizi bozan bir hayvanı bıçakla doğramakta sorun yoktur. Etlerini lime lime doğramak normaldir bir hayvanı. Zamanın ve kendinin farkında olmayan, benlik bilinci olmayan hayvanları öldürmekte sıkıntı yok. Süper kafaymış.

  • @filadam7578
    @filadam7578 ปีที่แล้ว +3

    Bir kadın tecavüz sonucu hamile kalmış olduğunu ve çocuğu doğıurduğunu düşünelim. Bu çocuk ilk 5 sene çok ciddi bir bakıma ihtiyac duyar. Hiç kimse 5 senesini tecavüz sonucu var olmuş bebeğe ayırmak zorunda değil aynı 9 aylık hamilelik durumu gibi. Bu halde 0-5 yaş arası çocukların da öldürülmesi ahlaklı mı olur ? Hayatı algılama ve geleceğe karşı hazırlık veya zevk konusundan bakacak olursak zihinsel engelli insanların potansiyeli fetüsten daha düşük, o zaman neden engelli insanların ailelerine zorluk çıkarmasına izin verelim ki ? Zihinsel engelli insanların hepsini öldürelim mantıklı mı bu ? Bir canlının yaşayıp yaşamaması kararını mantık temeline oturtmaya çalışacaksak eğer, emin oldun iş tahmin edemeyeceğimiz noktalara gelir.

    • @Aysu_-
      @Aysu_- ปีที่แล้ว +1

      tecavüz sonucu olsa da olmasa da kadın istemiyorsa kürtaj yaptırır istemiyordur yapar

  • @anldenizyldrm2728
    @anldenizyldrm2728 ปีที่แล้ว +2

    Pelin hanım merak ediyorum her konuyu milattan öncesine kadar inip araştırıp aydınlanmak yorucu ve zor olmuyormu tünelin sonundaki ışığı bulmak için kitaplara bu denli ihtiyac varmı ki peki ya kitaplar olmasaydı siz kitapların henüz yazılmadığı çağda yaşıyor olsaydınız muhtemelen yolunu bulamayan bir deli olacaktınız insanların sürekli bir gün öncesine bakma ihtiyacını anlayamıyorum eskiye bakıp yeniyi bulmaya çalışmak farları yanmayan bir arabayla sürekli geriye doğru gitmeye benziyor sürekli geriye doğru sürdüğünüz arabayla ilerlemeniz mümkün olmayacaktır oysaki zaman insanların herbirine farklı göreceliklerde verilmiştir zaman değerlidir ve ileriye doğru akmakdadır kimine göre hızlı kimine göre yavaş ve herzaman ileri şu kısacak kalan zamanınızı önceki insanların düşüncelerini öğrenmek için harcamayınız lev nikoyaleviç tolstoy un ne dediğine bakmak yerine kendi hayatınızın tolstoyu olabilirsiniz. Saygılarımı sunuyorum

  • @chaosrange
    @chaosrange ปีที่แล้ว +1

    Kürtaj haktır. Fakat belli bir aya kadar, tıp bilimi zaten bunu belirlemiştir. Konudan bağımsız ek birşey; akademik dili fazla kullanıyorsunuz.

  • @Kraliyetmagazini
    @Kraliyetmagazini ปีที่แล้ว +2

    Ahlakidir

  • @mohammadyasergarmabi8992
    @mohammadyasergarmabi8992 7 หลายเดือนก่อน

    Tesekkurler

  • @allahquluyevhikmet8883
    @allahquluyevhikmet8883 8 หลายเดือนก่อน

    Kürtajın komusal bir mevzu olduğu için ve her kesin farklı bir dini olduğu için ortak bir karara varılmaz diyorsunuz ama her kesin farklı bir düşüncesi olmasına rağmen farklı filosofların fikirlerinden ortak karar almak istiyorsunuz:)

  • @aslan8181
    @aslan8181 ปีที่แล้ว

    Pelin hanım, kürtajın ahlaki tarafını konuşurken anti natalizm mutlaka olmalı

  • @sinemozyurek2667
    @sinemozyurek2667 ปีที่แล้ว +1

    Kürtaj haktır.

  • @mustafacetin6351
    @mustafacetin6351 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @suhacan7736
    @suhacan7736 ปีที่แล้ว +1

    Olaya bir de doğacak çocuğun sahip olacağı bir hastalık var mı yok mu bu açıdan bakmanızı umuyordum mesela down sendromlu doğacak bir çocuğa kürtaj yapmak etik olur mu

  • @haticeceylan320
    @haticeceylan320 ปีที่แล้ว +2

    Lütfen ötenaziyi de işler misiniz 🙏

  • @pnarbabacan
    @pnarbabacan ปีที่แล้ว

    Anne karnında gelişmekte olan organizma da yeryüzündeki insanlar da herkesin hayat hakkı var. Dini, mezhebi, ten rengi, ırkı, ... hiçbirinin önemi yok. Korunmayı marifet bileceksin. Korunmayı beceremediysen doğuracaksın. Zaten aklı başında olan bir insan cinsel ilişki sırasında korunurken de hamile kalındığını ve bunun riskini almaya razı olduğu için gerekirse bir ömür boyu sorumluluğunu da taşıması gerektiğini bilir. Sevişirken Bedeni partnerinin veya eşinin malıymış gibi davranırken hamile kalınca da bedeni gelişmekte olan insanın da malı olur

  • @bazingapriv
    @bazingapriv ปีที่แล้ว +3

    havada kaptım videoyu

  • @user-li7xx5qp9j
    @user-li7xx5qp9j ปีที่แล้ว +1

    Müthiş...

  • @cingiraklikilic2090
    @cingiraklikilic2090 ปีที่แล้ว +1

    Bende şöyle dusundum hamile engelleyici haplar mevcut yada iliski esnasinda engelleyici icatlar gelistirilmis yani bunlar olmasa bi ihtimal diyebilirdim ama bunlar vatken kurtaj olmamali diye dusunuyorum tabi yetkili merciilere de danismak şart

  • @nazifetopcu
    @nazifetopcu ปีที่แล้ว

    Gerçekten çok güzel bir kitap🎉

  • @Kumral66666
    @Kumral66666 8 หลายเดือนก่อน

    Selam Kizlar ben 5 gun once kurtaj oldum, oldukdan sonra agrim yokdu ama simdi kasik karin agrilar var fakat kanama falan yok . Agrilar normalmi?

    • @gulerakbas7125
      @gulerakbas7125 5 หลายเดือนก่อน

      Merhaba zorunlu bir durumdan ötürü mu oldun hissiyatin hangi yönde ?

  • @goktengri92
    @goktengri92 ปีที่แล้ว +1

    Ötenazi ve kürtaj zorunlu bir gereksinimdir.

  • @sahinkara8401
    @sahinkara8401 ปีที่แล้ว +14

    1- Varlığın ne olduğunu tanımlamanın, kadının bedensel kararından öncelikli olması gerektiğini düşünüyorum.
    2- O varlığın geleceği ile ilgili bir varsayımı da baz almak anlamsız geliyor. Kemancı örneği de gelecek varsayımını içeriyor.
    3- insanın oluşumu, nesneden insana kadar bir süreçtir. Hatta aynı insanın iki farklı yaşını ne derece aynı insan olarak görebiliriz?
    İnsanın oluşum süreci maddeden kişinin o anına kadar olan sınırları belirsiz bir yelpazedir. 1 yaşındaki bebeğin varoluşuyla o bebeğin 6 yaşındaki varoluşu arasında dağlar kadar fark var. Geçiş, cansız varlık- hayvan - insan şeklinde oluyor. Anne karnındaki canlının bir aşamaya kadar yapısı diğer hayvanlarla aynı seyrediyor.
    Bir etken de ölüm acısı. Bu varlık ölüm acısını ne ölçüde ve ne zamandan itibaren deneyimliyor?
    Görüşüm şu şekilde;
    Varlık, zigot halinde nesne;
    Sinir sistemi oluşumu- doğum arası hayvan;
    Doğumdan sonra insan;
    Olarak hukuki açıdan değerlendirilmelidir.
    Kürtaj hakkı ücretsiz ve ulaşılabilir olmalı, engellilik ya da kadının hayatı gibi risklerde doğuma kadar olan sürede de yapılmalıdır. 1. sınır kadının keyfiyetinde, 2. sınır devletin zorlamasıyla yapılmalıdır. Kimse bile bile engelli bir bireyi dünyaya getirme özgürlüğüne sahip olmamalıdır.

    • @perihanerdogan1443
      @perihanerdogan1443 ปีที่แล้ว +3

      Merhaba, engelli bir bireyin dogup dogmama kararı engellilik durumuna bağlı olarak karar verilecek ise engelli bireylerin insan haklarını burada görmezden gelmiş olmuyor muyuz? Doğacak bebeğin insan olma halinden çok engeline odaklanmak onu insan dışı-eksik bir varlık pozisyonuna sokmuş olmaz mı?

    • @havvaarslan4986
      @havvaarslan4986 ปีที่แล้ว

      👏👏👏👏

    • @mahmutbatuhankabul3542
      @mahmutbatuhankabul3542 ปีที่แล้ว

      2827 sayılı nüfus planlaması kanunu zaten aşamalı şekilde düzenlenmiş;10 haftaya kadar rıza karşılığı ancak bu rıza sadece kadının değil diğer eşin rızasını da gerektiriyor eğer ilgili gebelik evlilik birliğinin içindeyse ki bu da biyolojik açıdan da tutarlı zira fetüs iki tarafında genetik materyalini taşıyor. Hukuken de aile birliği içinde doğan çocuğun üzerinde ortak velayet olacağından babanın kararı da gerekiyor zira velayet kurumunda çocuk üzerinde verilecek karar ancak anne ve babanın ortak kararı olduğu zaman geçerli olabiliyor. 10 hafta sonrasında eğer gebelik annenin sağlığına zarar veriyorsa veya doğacak çocukta ağır bir maluliyet varsa ve bu maluliyet gelecek kuşakları da etkileyecekse rahmin tahliyesi hukuken mümkün. Ancak kürtajın kamusal bir boyutu da var. Fetüsün varlığı üzerinde sadece annenin hakkı mı var yoksa o varlığın devletin potansiyel uyruğu ve toplumun bir parçası olacağından dolayı bu iki yapının da bir hakkı var mı?

    • @dolunaybulut7841
      @dolunaybulut7841 ปีที่แล้ว

      Kesinlikle katılıyorum. Bizim bakış açımıza göre engelli olmasına rağmen hiçbir engeli olmayan bireylerden kat kat fazla topluma katkı sunan bireyler var.,, Böyle bir bakış açısı, başlı başına engeli olan bireyleri dışlamak. Düşüncenin kendisi en büyük engel.

    • @sahinkara8401
      @sahinkara8401 ปีที่แล้ว

      @@perihanerdogan1443 Engelli bireyin doğmasına karar vermeyince zaten engelli bir birey varolmuyor. (O ceninin "engelli birey" olduğu fikrine katılmıyorum.) Varolmayan şeyin hakkı çiğnenmez. Doğmamış çocuk bir varsayımdır. Varsayımlar gerçek değillerdir. Dolayısıyla hakları da olmaz.
      Sonradan engelli olan ya da fark edilmediği için engelli doğan kişilerin hakkını savunmak ise hepimizin görevi. Bizler de birer engelli adayıyız.

  • @tugbaarabac8374
    @tugbaarabac8374 ปีที่แล้ว

    bir dahakine elime kağıt kalem alıp izlicem. Sorularımı yazıcam :)
    Feministlere güvenim, sigaranın kadınlar arasında yaygınlaşması için yaptıkları reklamsal açıklamadan sonra çok sarsıldı.

  • @onur.z0
    @onur.z0 ปีที่แล้ว +3

    Kürtaj yapieah biz burda