Filozoflar Etik Yaşamak Zorunda mı? Batıda 'Aydınlanmış (?)' Filozof Yok mu?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 พ.ค. 2023
  • Tartışmaya buyurun.
    Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
    / @pelindilaracolak
    💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
    • BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
    ❓BEN KİMİM?
    www.pelindilaracolak.com
    📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
    open.spotify.com/show/2j3PhnL...
    SOSYAL MEDYA
    ➡ Twitter | / pelindilaraclk
    ➡ Instagram | / pelindilaracolak
    ➡ Facebook | / pelindilaracolak
    👋🏼 Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
    📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
    ➡ Video Post Prodüksiyonu:
    Baha Can Erenoğlu

ความคิดเห็น • 202

  • @pollyarc
    @pollyarc ปีที่แล้ว +11

    Videonuz beni çok aydınlattı … ilk serilerden beridir izliyorum sizi …. Okulda hocalarıma sormuştum mimarlıkta iken neden batı felsefesi üzerinden gidiyoruz cevap vermemişlerdi …. Ama şimdi anladım felsefeyi bu anlamıyla ortaya atan batı zaten … doğudaki felsefe dediğimiz şey tamamen yaşama şekli … farklı … Doğuda aydınlanma olarak hedefleri var iken batıda düşünce üretme konuşma daha fazla akademik bir biçim olarak sıkışmış kalmış … gibi anladım tabi video çok zengin çok daha fazlası da var bahsi geçen konularda ama bir tık zihninde bir ışık çaktı ve haaaaaa dedim gerçekten teşekkürler ….

  • @ZelihaKoken-my1wc
    @ZelihaKoken-my1wc ปีที่แล้ว +10

    İlk izlediğimde bilgi odaklı izlemekteydim sizi ama sizinle beraber yol aldıkça yaşamımı anlamlandıracak enformasyonlar bulundurmak ve felsefe öğrenmek zevk verdiği için felsefeye devam ettim. (ediyorum) ne kadar becerebiliyorum bu bilgileri hayatıma taşımayı bilmiyorum ama elimden geldikçe çabalıyorum. Bir dahaki videoyu heyecanla bekliyorum. 😊

  • @efezeybek4226
    @efezeybek4226 ปีที่แล้ว +20

    bugüne kadar izlediğim tüm videoların içinde en ufuk açıcı olanıydı. Teşekkürler, yolculuğuna devam etmeni ve bizi de bu yolculuklardan devşirdiklerinle aydınlatmayı sürdürmeni bırakma lütfen

  • @filozof2784
    @filozof2784 ปีที่แล้ว +6

    GERÇEKTEN ÇOK TEŞEKKÜRLER. Bende bunu kendime son zamanlarda çok fazla sormaya başlamıştım. Başlarda felsefeden sırf zevk aldığım için yaralanırdım. Ahlaki olmam için ne dogmalara ne de düşünce sistematiklerine ihtiyacım vardı, ahlaki diye tanımladığımız şekliyle yaşamak zaten içimden geliyordu. Evet eğer içimden gelmeseydi bunu ne bir dogma ne de bir düşünce sistematiği durdurabilirdi :) . Felsefe içinde doğduğum her şeyin çok güzel ve düzenli olduğuna inandığım zamandan, aslında öyle olmadığını anladığım ana kadarki acılı süreçte çok işe yarar bir araçtı. Felsefenin bendeki yeri varoluşsal çıkmazlarıma çıkar yol getirmesinden pekte öte olmadı aslında (tamam stoacılara hakkını verelim :) ). Durmadan ve aralıksız şekilde bir şeyler öğrenme çabam da tamamen bundan zevk almamdan öte değil. Amacım ne bilgelik ne de aydınlanma, tamamen bencil zevkimdir.

  • @atillaunlu9151
    @atillaunlu9151 ปีที่แล้ว +11

    Felsefeye ilgim sizin videolarınızı izlemekle başladı. Zaten her insan yaşamın anlamını sorgulamakta , bu anlamda tarih öncesi çağlardan modern felsefeye kadar yüzlerce filozofun yaşam ve diğer konulardaki düşüncelerini sayenizde hap gibi öğrenmek insanın ufkunu açıyor. Diğer taraftan felsefenin psikoloji ile çok ilintili olduğunu düşünüyorum, çünkü burada da anlam arama, mutlu olma vb konular var . Bu vesileyle , emeğinize sağlık diyorum. Sonunda belirttiğiniz gibi, merakla takipteyiz. Syg

  • @bulentbirden
    @bulentbirden ปีที่แล้ว +7

    Önemli olan, söylenen o anda onun söylenmesi. Bizlerin bunu anlaması ve bilinç sıçraması yaratması. Bazen gömüldüğümüz haller olabilir. Önemli olan fark etmek ve davranışlarımızın yapmacıksız bizi temsil etmesi.

  • @sarebagc7514
    @sarebagc7514 ปีที่แล้ว +4

    Bilgi edinmeyi gözümüzde büyüttük ve bildiklerimizi nasıl yaşayacağımızı anlayamadık,çünkü insan alışkanlıklarında gördüklerini yapmaya çok fazla meyilli bir canlı,bu biyolojik kodlarımızda var. Belki de bu tür örnekleri hayatlarımızda yeterince görmemekten kaynaklıydı bu durum.

  • @eskerilk
    @eskerilk ปีที่แล้ว +37

    Batıda bilmek doğuda olmak... Olmak çok daha kıymetli ve değerli. Hepimiz bu asırda birer bilgi küpüne döndük. Erdemlerimiz bilgimizin çok gerisinde kaldı.

    • @Syn09
      @Syn09 ปีที่แล้ว +1

      bilgi mastürbasyonu, bilginin
      uygulanmasının elde edilmesiyle
      değiştirildiği zamandır.tüm yeni
      bilgiler. Sonuç olarak, geliştirme
      için bilgi edinme süreci,
      geliştirmenin yerini alır. Giderek
      daha fazla farkinda olursun, ama
      daha az zeki olursun. Bu yildan
      yila devam ettiğinde, yalnızca
      kibrin büyümesine katkıda
      bulunur. Giderek daha bilgili ve
      daha boş hale geliyorsun. Bilginin
      beceriye dönüşmediği bilgi, ruhu
      yok eden bir zehirdir ...

    • @esmanurdogan3558
      @esmanurdogan3558 ปีที่แล้ว

      Amaç bilgiyi belleğe atmaksa cebimizde dünyadaki en büyük kütüphanelerden birisiyle geziyoruz. Herhangi bir soru olduğunda cevap almak artık çocuk oyuncağı. Bilgi eyleme geçmiyorsa eşek yüküdür bence. Bilen ile bilmeyenin bir farkı olması lazım ve bu fark yalnızca eylemlerle ortaya konulabilir.

    • @sibelsen4225
      @sibelsen4225 ปีที่แล้ว +3

      Çok güzel "batıda bilmek doğuda olmak" harika🙏

    • @seinundseit
      @seinundseit ปีที่แล้ว +3

      Belki de bilmek zaten olmayı getirmelidir. Kendimize “bilgi küpü” haline geldik derken bile yanılgıya düşüyoruzdur. Bildiğinizi sandığınız şeylerden nasıl emin olabiliyorsunuz?

    • @il4yd4
      @il4yd4 ปีที่แล้ว

      "Batıda bilmek doğuda olmak" derken ne demek istediğini anlayamadım, anlatabilir misin?

  • @ilmkorkmaz6084
    @ilmkorkmaz6084 ปีที่แล้ว +2

    Dilara'cım bizim amacımız ne tam bilmiyorum ama şunu net söyleyebilirim seni bilmem kaç videonu izleyerek zaten ciddi bir şekilde sorularımız ve amaçlarımız şekilleniyor,iyi ki varsın yol gösteren bilgilerin ve sorularınla bahçemiz de rengarenk çiçekler ekiliyor. Var ol❤

  • @sankinginthesand1530
    @sankinginthesand1530 ปีที่แล้ว +3

    ah Dilara Abla seçime yaklaşırken çok stresliyim videoların ilaç gibi

  • @huseyinnc5919
    @huseyinnc5919 ปีที่แล้ว +4

    merhabalar sizi dinleyebilmek ne kadar güzel videonun sonunda söylediklerinize katılıyorum. Felsefeyi daha iyi bir insan olmak için öğrenmeliyiz.

  • @rosieqwxx.
    @rosieqwxx. ปีที่แล้ว +4

    Ben Spinoza'yi aydınlanmış olarak algılıyorum. Nietzsche de sağlığı elverseydi tamamen aydınlanmış bir insan olarak yaşamını tamamlayacaktı gibi geliyor bana.

  • @tamertaskaya5466
    @tamertaskaya5466 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba Dilara, insan zihninin tekliğe (tanrı, evren, oneness vs.) olan ihtiyacı ve “biricik” tek bir hakikat düşüncesine ikna olmuş hali ile ilgili iki kelam etsen ne iyi olur! Kafam çok karışık ya da pek basmıyor sanırsam:) Ne kadar da kıymetli bir şey yapıyorsun, çok teşekkürler sana 🎉

  • @hlamuragaccads6008
    @hlamuragaccads6008 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel bir bakış açısı, paylaşımlar için teşekkürler 🙏 😊 bence batıda doğudakine benzer aydınlanmış diyebileceğimiz Diyojen var. Erasmus ve Spinoza da oldukça doğulu gibi ama Diyojen favorim

  • @Youthist
    @Youthist ปีที่แล้ว +4

    DIKW diye bir model var aslında.
    Data -> Information -> Knowledge -> Wisdom
    Diye ilerliyor.
    Veriler arasındaki bağı kurunca Enformasyona
    Enformasyonlar arasında patternleri anlayınca Knowledge'e ulaşıyoruz. Bilgiyi kullanıyoruz.
    Bir süre sonra da knowledge'ler arasındaki prensipleri anlayıp otomatik olarak bütün knowledge'lerimizi kullandığımız zaman wisdom yani bilgelik seviyesine ulaşıyoruz.
    Pek anlatamamis olabilirim ama dikw model diye bakabilirsin.
    Cepten kısıtlı bilgi verdim biraz affet :)

  • @derfeinh
    @derfeinh ปีที่แล้ว +5

    Benim herhangi bir inancım yok ve kısmen nihilistim, felsefe ile ilgilenme sebebim daha mutlu olmak, gerçekleri düşünmek ve kendimi en baştan yaratmak. "Batıda aydınlanmış bir filozof var mıydı?" sorusunun cevabı bence ben olmayı başarabilen herkestir.

    • @fizikimyabio
      @fizikimyabio ปีที่แล้ว

      OMG!! Pittsburgh dan bir teklif aldı feinh😂

    • @derfeinh
      @derfeinh ปีที่แล้ว +1

      @@fizikimyabio Ne demek istedin anlayamadım, rica etsem açıklayabilir misin?

  • @toprak369
    @toprak369 ปีที่แล้ว

    Videonun başlığını görünce izlemek istemedim 🙄 ama önüme gelince hadi bir bakayım dedim iyi ki demişim harika olmuş ❤ Teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık.

  • @serkanarn5763
    @serkanarn5763 ปีที่แล้ว +3

    "Varlığa ilişkin yüksek bir kavrayış ile iyi yaşamın esaslarını bulmak ve iyi yaşamak." Bu cümle çok iyiydi. ( O zaman Anadoludaki bir amca çok iyi bir insan olduğunun bilincinde değilse aydınlanmamıştır, gibi bir sonuç mu ortaya çıkıyor. ) de mi ama... Bence felsefe okusan da okumasan da en fazla kendi toprağının bilgesi olabilirsin. BUDA' yı bizim köyde döverler😅. Her kültür kendi bilgesini yaratır.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 ปีที่แล้ว +1

      Amca saflığından iyi ise aydınlanmış değildir. Ancak amca bilinçli bir şekilde, kendi çıkarına olmayacağını bildiği halde iyiliği seçiyorsa aydınlanmıştır diyebiliriz belki.

  • @carrootjazz
    @carrootjazz ปีที่แล้ว +2

    geçmiş olsun, umarım diziniz daha iyi durumdadır. vidyo için teşekkürler, iyi akşamlar.

  • @sokratsokr
    @sokratsokr ปีที่แล้ว +1

    Sanırım dördüncü kez izledim bu kadar anlamlandıramadığımız bir ifade edemediğim ancak bu sorgulamayı kendi kafamda onlarca yıldır sürdürdüğüm bir konuydu bu felsefeyi olan hakimiyetiniz deneyimleriniz ve birikiminiz konuyu çok anlaşılır kılmış bu nedenle size teşekkür ederim bana büyük bir katkı sağladı ancak şu durumu ifade etmek isterim uzun yıllardır devrimci mücadele içersinde olanların Bazıları ile ciddi tartışmalar veya mesafelermem söz konusu oldu nedenleri teorik olarak tartışmalarda açıktan yüksek sesle savunduklarıydı yaşamda kurdukları ilişkilerin aynı olma işiydi hatta bunun normal olduğunu kabul edeceğin kadar da pervasız olduklarına tanık oldu yerleşik bir söz gibi iyi olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol sözünün bir özetiydi batıdaki filozoflar içersinde Marx ve Engels öncelikle tartışmak gerekir dikkate almak gerekir diye düşünüyorum çünkü düşündükleri gibi yaşadılar mücadele tarihleri yazıp çizdiklerini paralel seyretti bu demek değildir ki yazdıkları çizdikleri mutlak doğrudur bu nedenle söylediklerinin peşinden gidilmelidir anlamında söylemiyorum sadece yaşadıklarıyla felsefi olarak insanlara olmaları gerektiği yolundaki söylediklerinin her düşmeleri anlamında söylüyorum aslında bu konuyu sadece filozoflar yönünden ele almamak gerekiyor bugün Müslüman geçinenleri çok rahat neredeyse tamamı demicem ama tamamına yakını Müslüman değil ahlaksız solcu diyeceğim neredeyse tamamına yakını emek mücadelesi içselleştirmiş vaziyette değil aslında kimse olduğu gibi değil herkes var olma savaşı veriyor bu videodaki aktardıklarımızdan çıkardığım sonuç aslında doğu felsefesinin batı ile birlikte ile alınmasında yarar oldu çünkü pratik yaşama dökülmemiş cümleleri sarf eden insanları bilgilerinin ders verirken anlamlı olacağını yani sadece akademik olarak içerik olarak o değerde ise bir karşılığı olacak onun dışında kişinin kendisinin hiçbir anlamının olmayacağını söyleyebilirim çok yararlandım 70 li yıllardan beri kendi içimizde sürdürdüğümüz bir tartışmanın bu boyutta ifade edilmiş olması beni mutlu etti kolay gelsin

  • @erginozipek2190
    @erginozipek2190 ปีที่แล้ว +2

    Bana göre işin ö özü, kendimize kaşı dürüst olup parçalanmamak dağılmamak

  • @zelihadundarkaya9872
    @zelihadundarkaya9872 ปีที่แล้ว

    Çok iyi geldi bu videoyu izlemek emeğinize sağlık ✨

  • @ismail11639
    @ismail11639 ปีที่แล้ว

    Bu izlediğim videoların arasında en çok farkındalık yaratanı oldu benim için.
    Spiritüalizm ile Batı felsefesi arasında bir bağlantı kurmak ve genel olarak felsefeyi de kendime en uygun yaşamı sürmek için öğrenmek aslında bana en uygun olanı. Bu yüzden kendimi hem felsefe hemde spiritüalizm alanlarında geliştirmek bana çok keyif veriyor. Buna katkıda bulunduğun için sana çok teşekkür ederim Dilara. Sevgiler.

  • @karadenizkafkasya
    @karadenizkafkasya ปีที่แล้ว +2

    Etik kime göre neye göre etiktir? Filozoflarda dahil hiç bir insan diğerine göre aynı etik değerlere sahip olmayabilir. Filozofların aşırılıklarını da göz önünde bulundurursak etik yaşamak zorunda değiller. Öyle olsalardı kendi dönemlerinden farklı düşünüş biçimleri fikirleri üretemezlerdi diye düşünüyorum.

  • @platform34
    @platform34 ปีที่แล้ว

    Gelisim sizinle takip etmek paylaşımlarınızı tecrübe etmek çok keyifli. Teşekkürler

  • @leventucan9521
    @leventucan9521 ปีที่แล้ว +1

    Farklı ve aydınlanmaya yolu işaret eden video için teşekkürlerimizi sunarım.

  • @Guclu_26
    @Guclu_26 ปีที่แล้ว +1

    En sevdiğim felsefe kanalı .Teşekkürler.

  • @ZelihaKoken-my1wc
    @ZelihaKoken-my1wc ปีที่แล้ว +1

    "Yazılmış bir kitap olmak mı yoksa yaşanmış bir kitap olmak mı?" sorusu ile fikrimi yaşanmış bir kitap olarak beyan edebilirim

  • @cagatai1
    @cagatai1 ปีที่แล้ว +2

    Bir tarihçi gözüyle de şöyle yorumlayabilirim; Doğu'da her şey (din, ekonomi, sanat vs.) bir muktedirin elindedir. Devlete bir nevi bağımlıdır. Özellikle din (sadece semavi dinler olarak düşünmeyin lütfen) bir yönetim aracıdır. Tarih boyunca Doğu toplumlarında Çin'den Anadolu'ya (ufak tefek istisnalar) dışında hep böyle olmuştur. Ayrıca Doğu toplumunda hep monarktan bir çekinme bir korkma vardır. Bu yüzden monarklar toplumu "aydınlanmış" veya "ermiş" kişiler aracılığıyla da yönetirler. Bu kimi zaman Konfiçyüs olmuş kimi zaman da Hoca Ahmet Yesevi.
    Fakat Batı toplumuna baktığımızda Antik Çağ'da bunlara ihtiyaç yok çünkü bir "emperyal" güç yok. Ta ki Roma'ya kadar. Orta Çağ'da da böyle bir şey görmek pek mümkün değil. Evet, bir Kilise var fakat Kilise özerk yapıda ve din adamlarıyla derebeyinin çıkarları paralel gittiği sürece halkı yönlendiriyor. Kaldı ki Kilise her şeyden önce Papa'ya bağlı.
    Tüm bu bağlamları göz önünde bulundurarak şunu söyleyebilirim; Doğu'da "aydınlanmış" filozoflar var, çünkü ihtiyaç var. Batı'da ise yok, çünkü ihtiyaç yok.
    Umarım anlatmak istediğimi düzgün ifade edebilmişimdir 😊

  • @kenannyavuz
    @kenannyavuz ปีที่แล้ว +1

    Felsefeye yüklendiği anlam arayışı ve sorunsallaştırmalar göz önüne alındığında, sevgili TH-camr ımızın , doğudaki anlamıyla "Aydınlanma" olgusuna henüz yabancı olduğu düşünülebilir. ;-) Lakin bir an satori patlarsa, çift kanatlı bir "Aydın'"ımız olacağı aşikar. Yol olağanüstü güzel. Yolu paylaştığın için teşekkürler.

  • @muhammedhamza4596
    @muhammedhamza4596 ปีที่แล้ว +1

    Kanımca bir insanın yaptıkları söylediklerinden cok daha büyük bir tesir gücüne sahip. Psikolojide de denir hani, cocuk gördüğünü yapar, duyduğunu değil. Hepimizin icinde bir cocuk var galiba ')
    Videonun sonundaki soruya cevap oarak da , Kierkegaard bana ahlaklı bir insan gibi gelmişti. Yani hic açıp okumadım ama hayatını dinlediğimde hosuma gitmişti. Belki detaya inersek o da ahlaksız çıkar. Bilemiyorum

  • @yolcu36035
    @yolcu36035 ปีที่แล้ว +1

    Hayatımda da fark ettiğim şey bu aslında yol denilen kavrama da tam bu anlamı yüklüyorum. Pislenmek ve temizlenmek. Yada yeniden doğmak gibi bir şey. İlk başta çevremi izleyerek başladım hayata ve onlara dayanarak ben biliyorum dedim. Sonra ilk defa düşündüm olasılıklarla tanıştım ve ben bilmiyorum dedim sonra bir de baktım ki olasılıklara tapmaya başlamışım ve tekrar ben biliyorum demeye başlamışım.mesela doktor çok para alır rahat yaşar mutlu olurum. Sonra olasılıkların tabiri caizse pisliğini anladım ve benlik denen noktadayım. Peki benliği de kaybettiğimde ben evrenle iç içe olmaz mıyım? İşte bence bilgelik tam bu noktada. yok olmak için var olman gerekiyor. Yok olduğunda ise varlık kavramının kendisi oluyorsun. Hatta aynı zamanda yokluk kavramının. Ve bence burası senin dediğin noktaya çok benziyor lao tzu teoriden yoksun değildi ki

  • @fatmaacar7104
    @fatmaacar7104 ปีที่แล้ว +2

    aşko ben felsefeyi zihinsel gelişme çerçevesinde kendimle (zihinsel anlamda) sohbet etmek daha iyi anlamda oyun oynamak felsefik düşünmenin insana kıvrak bir zeka kazandırdığını düşünüyorum aynı zamanda felsefe yapmak kültürü tanımanın en kestirme yolu bir kültürün düşünsel içeriği bir nevi o kültürü tanımanın kkestirme yolu olduğunu düşünüyorum

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman6397 ปีที่แล้ว +1

    Seni dinlemek huzur veriyor ❤🌷🧿🙏🦅

  • @ipentshisi
    @ipentshisi ปีที่แล้ว

    sanat felsefesi videolarını merakla beklemekteyim

  • @huznuniyet
    @huznuniyet 5 หลายเดือนก่อน

    Dün bu videonuzu izlemiştim. Nigel Warburton'ın Felsefenin Kısa Tarihin'de Epikuros'u okuyorum şu an. O da felsefenin pratik olması gerektiğine inananlardanmış : ) Öğrencilerini de bu şekilde yönlendirme çabasındaymış. Videolarınız için teşekkürler : )

  • @okulbu4697
    @okulbu4697 ปีที่แล้ว +1

    Felsefenin ve okumanın amacı bence doğru bilgiye ulaşmaktır. Sonra bu (olabildiğince) doğru bilgi ile "yararlı mutlu" bir yaşam inşa etmek, mümkün olduğunca tüm insanlar ve varlıklar için.

  • @kerpetennazm7034
    @kerpetennazm7034 ปีที่แล้ว +2

    Felsefeyi neden izliyorsunuz ya da okuyorsunuz sorusu felsefe algımı değiştirdi. Katkınız için Teşekkür ederim. Ek olarak Bertrand russelin fikirleri hakkında video yapabilir misiniz?

  • @sahinkara8401
    @sahinkara8401 ปีที่แล้ว +1

    "İmamın dediğini yap, yaptığını yapma" ile "Dervişin fikri neyse zikri de odur" ayrımı gibi. Acaba "etik" dediğimiz şey mutlak mıdır? göreceli midir? Bir filozofun kendi felsefesine uygun hayat sürüp sürmemesi ile bizim gözümüzde etik davranışlar sergileyip sergilememesi farklı şeyler.

  • @_Hypatia_
    @_Hypatia_ ปีที่แล้ว +14

    Matematikçiler ahlaklı olmak zorunda mı? Fizikçiler ahlaklı olmak zorunda mı? Çöpçüler ahlaklı olmak zorunda mı? Çaycılar ahlaklı olmak zorunda mı? Evet zorunda. Herkes ahlaklı olmak zorunda.

    • @bg519
      @bg519 ปีที่แล้ว +2

      İsminin güzelliği ve bugünün dünya kadın matematikçiler günü olması peki 💐

    • @salihyilmaz1090
      @salihyilmaz1090 ปีที่แล้ว +4

      Ahlak ne o bile belli değil, neye ve niye zorunda?

    • @_Hypatia_
      @_Hypatia_ ปีที่แล้ว

      @@bg519 Teşekkür ederim 💖😍

    • @Jhaldmer
      @Jhaldmer ปีที่แล้ว +1

      @@salihyilmaz1090 İnsanlara ve çevrene zarar vermemeye dikkat etmek ahlaklı olmaktır mesela.

    • @salihyilmaz1090
      @salihyilmaz1090 ปีที่แล้ว +3

      @@Jhaldmer hayır dostum değildir, insanların kendi içinde ahlak anlayışları vardır bazı insanlar aynı ya da benzer ahlaka sahip olabilir ama bazıları bambaşka ahlaka sahip olabilir, örneğin oğlunu kurtarmak için 5kişiyi ölüme terkeden bir can kurtarana bazıları kötü bazıları iyi diyebilir. İnsanların ahlak anlayışı aynı olamaz o yüzden devlet ve hukuk kurallarını çiğnemediğin müddetçe hiçbir davranışa "ahlaksızca" ya da "ahlaklı" dememelisin.

  • @ahmetalperyuksel4800
    @ahmetalperyuksel4800 ปีที่แล้ว +1

    Bilişsel psikolojide öğrenmeden söz edebilmek için bireyde uzun süreli davranış değişikliğinin olması gerekir. Belki de hiçbir şey öğrenmemişizdir.

  • @slmash5550
    @slmash5550 ปีที่แล้ว

    Çok güzel bir konuşma .... adım adım büyük resmi tanımlamaya doğru bir yolculuk... Hiç şüphe yok ki son soru Spinoza'yı gösteriyor.... Lakin Spinozayı anlamak yalnız Etikayı okumakla olmuyor....TTP nin satır aralıklarında gizlenmiş çok özel tespitleri görmek lazım....Sevgilerimle...

  • @rzayevaofelya6753
    @rzayevaofelya6753 5 หลายเดือนก่อน

    Benim için felsefeyi öğrenme nedenim kafamı kurcalayan soruların cevabını bulup iç huzura ulaşmak. Çünki bu soruların ilk benim aklıma gelmediğini okudukca anlıyor insan, bir az da yalnız hiss etmiyor.

  •  ปีที่แล้ว +1

    İkilemde kaldım şöyle ki, anladığım kadarıyla doğu felsefesinde inanç merkezinde bir içe dönme, kendini ve hayatı sorgulama sonrası inandığı değerlerle uyumlu bir anlayış ve buna bağlı olarak da kavrayış geliştirerek iyi yaşama erişme gibi bir süreç var. Ancak batı felsefesinde temelde sorgulama ve bu sorgulamalardan edinilen tecrübelerden yapılan çıkarımlarla bir hakikate ulaşma çabasını anlıyorum. Temele sorgulamayı alan bir zihin (akla muhal dahi olsa) hakikatin kendisini bulsa da inanmayıp sorgulayacaktır. Tabi ki bu demek değil ki bu insanlar diğerlerine örnek veya yol gösterici olamaz, elbette olabilirler. Ancak kendileri kendi iç dünyalarında aydınlanmayı veya ahlaki bir yaşamın iyi bir hayat sürmek olmaklığını içselleştirebilmişler midir? Bence değil...Hasılı bence batı felsefesinde elinde yığınla bilgi, gözlem ve sonuçla aydınlanmayı hayal eden çok zeki ve bilgili bir çok felsefeci mevcut. İşte tam da burada ikilemde kaldığım konu kendini gösteriyor. İnancı temele alarak hayatı anlamlı kılmaya çalışmak, buna göre yaşamı sorgulamak mı yoksa sorgulayarak bir inanç temeli oluşturmak mı??? Bilemedim...

  • @alisarigul
    @alisarigul ปีที่แล้ว +1

    Aydınlanmış olmak ahlaklı ya da erdemli olmak değildir. Aydınlanmış bir insanın davranışları sıradan insanların nezdinde pek ala etik dışı ve erdemsiz görünebilir. Aydınlanma, bir insanın çıkmış olduğu içe dönük bir yolculuk sonunda özelde kendi varlığı genelde ise tüm varlık hakkında varmış olduğu akli olmayan bir sonuçtur. Bu sonuca ulaşmada bilgilenmenin de yararı olabilir. Ama bu bilgilenme durumu bir malumat furuşluk düzeyine çıkmışsa, bilgili olmak için bilgi edinme edimine dönüşmüşse aydınlanmaya engel de olabilir. Aydınlanma dediğimiz sonuçta bir hâldir ve bu hâle ulaşmak bilgi edinmekten çok tefekkür, meditasyon, sema, zikir gibi bazı pratiklerin bir yol gösterici (mürşit, guru, öğretmen) denetiminde uygulanmasıyla gerçekleşir.

  • @bulentbirden
    @bulentbirden ปีที่แล้ว +1

    Teşekkürler.

  • @cevdetbor1868
    @cevdetbor1868 ปีที่แล้ว

    Slm başarılar iyi yayınlar

  • @zeynaakbulut
    @zeynaakbulut 6 หลายเดือนก่อน

    Ben Pelin Dilara Çolak’ı dinliyorum çünkü davranışlarımın altında yatan sebepleri ve bu sebeplerden çıkarmam gereken sonuçları kavramaya çalışıyorum. Ben Pelin Dilara Çolak’ı dinliyorum çünkü hayatın sadece doğu yada sadece batı felsefesi üzerinden çalıştığını düşünmüyorum. Bana farklı bir bakış açısı sunduğun için minnettarım ☺️

  • @evar9190
    @evar9190 ปีที่แล้ว +1

    felsefe ile ilgilenmeye başladığınızda ve felsefe ile yol katettiğinizde zaten iyi insan olursunuz.

  • @mehmetaydemir9576
    @mehmetaydemir9576 ปีที่แล้ว +2

    bence Batı ile Doğu arasındaki felsefi fark uygulanan felsefi teknik yönüdür. Yoksa arayış aynı bakış ve ammaçtadır. İki tarafında esasları aynıdır. biri daha objektif ve hızlı ulaşmak isterken diğeri esasları daha yavaş ve içsel olarak hissetmektir. Bu süreçler genelde sanki iki farklı felsefi açı varmış gibi görünsede. sonuçları kişinin özü arayışıdır.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 ปีที่แล้ว +1

      İşin içinde mantıksal argümanların bir biri ile sıkıca çarpışıp rekabet etmesi olmayınca, diğer duyusal aydınlanma yöntemleri bana biraz zayıf geliyor.
      Batı felsefesinde argümanlar mantık çerçevesinde kıyasıya çarpışıyor, felsefeciler doğruyu bulma konusunda mantığa dayalı şekilde bir birlerinin argümanını çürütmeye çalışıyor.
      Ancak doğu düşüncesinde bunun yerine öznel duyusal kişisel deneyime dayalı aydınlanma doğruyu bulma düşüncesi var. Mantıklar çarpışmadı, argümanlar ortaya konup tartışılmadı. Birileri oturup meditasyon yaptı ve sözde aydınlandı. Bu mu yani.

  • @dilekoner9436
    @dilekoner9436 ปีที่แล้ว

    Siz ve mükemmelllik 🧿💫

  • @sultanserpilakn4148
    @sultanserpilakn4148 ปีที่แล้ว

    Kesinlikle katılıyorum. Felsefeye hayatımın çoğunda ilgim hep oldu. Emekli olduktan sonra da yoga eğitimleri aldım farklı eğitmenlerden. Ve yogada asanalar önemli olsa da, felsefesi ve yoga yapma amacı hep ilgi alanım oldu ve yoganın felsefesinden feyz alıp, Felsefe okuyorum şimdi. Çünkü, günümüzde yoga için de geçerli aynı şey. Sanki yoga yapmak sadece baş üstü durmak, bedeni zorlamak, en zor hareketleri yapmaya çalışmakmış gibi yanlış bir kanı var ve maalesef daha çok ticari ve reklama dayalı. Eğitimleri alırken de düşündüğüm ve öğrendiğim şey, yoga bir yaşam pratiği ve içinde bulunduğumuz dünya yaşamında en sağlıklı ve iyi olarak yaşamak esas. Zihnin o hareketli doğasının bizi esir almasından, sürüklemesinden kurtulup, daha kontrolün bizde olarak, farkında olarak yaşamak. Farkında olmak muazzam bir şey. Ve Batı Felsefesi' nde de Uzak Doğu Felsefesi' nde de olan şey aynı bence. Farkında olarak yaşamak ve bu şekilde aydınlanma ya da bilge olma ve bunu yaşama aktarma konusunda bana göre çeliştikleri hiç bir yer yok. Yöntemler farklı... Olabilir... Ama amaç aynı bence. İnsanlık için insandan geçen yolu bulmak ve yaşamak. Kendinden bütüne ulaşan bir yol bu. Sinerjik bir durum. Bir Tanrı var ya da yok, dayanak aramadan iyi olan ne varsa onu bulmaya ve yaşamaya çalışmak. Kant dediği gibi; "sadece iyi olduğu için eylemek, beklentisiz, dayanaksız, öyle olması gerektiği ve iyi olanın o olduğu için.(yanlış olabilir, değişmiş olabilir:)) ) Ayrıca hepsi bir süreç ve sonsuz bir yol. Her iki taraf içinde geçerlidir. Batıda kendinden öncekini içselleştirip, aşıp, kendinden bir şey katıp, yeni bir şey üretmek var. Doğuda ise kendi içine giden bir yolculukla kendini bilme özünü bulma kendini var etme var. Yöntemler ayrı olsa da hepsi bütüne ve iyiye hizmet ettiği kesin...Belki yanlış olsa da biri aşkın, biri içkin yöntemler bence:))

  • @akifrefik557
    @akifrefik557 2 หลายเดือนก่อน

    Her gecen gun anlattığınız seyleri daha iyi anlıyorum ... Uygulama kismini nasil yapacagiz peki onu merak ediyorum

  • @furkankaraca3517
    @furkankaraca3517 ปีที่แล้ว +1

    teşekkürler. videonun son bölümünde bilgiyi erdemli bir yaşama dönüştürmeyeceksek taşımanın ne anlamı var gibi bir cümle kullandınız. kuranda bildiklerinin gerektirdiği gibi davranmayan israiloğullarından bahsederken "kitap yüklü merkepler" metaforu kullanılır. katkıda bulunmak istedim. 🙏🙏🙏

  • @sibelsen4225
    @sibelsen4225 ปีที่แล้ว +1

    Felsefe yaşamın alt metinlerini derinden düşünmemi sağlıyor epey bir zamandır; batı doğu felsefesi hayatta "herşey zıddıyla varolur" u doğruluyor zihnimde ve varoluş sebebimi destekliyor şu an bu zihinle tam da olmam gereken hâl ve durumdayım diyebilme özgürlüğünü veriyor bana 🙏🫶

  • @derscalsyorum6409
    @derscalsyorum6409 ปีที่แล้ว

    yine harika

  • @onuryusubov702
    @onuryusubov702 ปีที่แล้ว

    Bununla birlikte ben de kendime sordum neden felsefeye ilgi duyuyorum diye. Ve düşündüyümde şunu fark ettim benim felsefeye olan merakım ailemin bana olan baskısını nasıl değiştireceğim ve nasıl daha iyi bir yaşam süreceyiğmle alakalı idi. Bu yüzden felsefi bir yaşam sürüyorum diyemem ama, felsefeyi yer yer hayatıma sıkca tatbik eden biriyim. Video çok güzeldi teşekkürler

  • @burakerkol3954
    @burakerkol3954 11 หลายเดือนก่อน

    Kendimi bildim bileli, felsefeye karşı yoğun bir ilgi besliyorum. Alanım olmamasına rağmen üniversitede felsefe bölümünde derslere girerdim; bu yönde etkinliklerin içinde olurdum. Genel olarak bu konu benim de üzerinde oldukça düşündüğüm birşeydi. Kişisel gözlemim de felsefe de çoğunlukla aşırı uzmanlaşmanın getirdiği bir yabancılaşmanın yaygınlıydı. Papağan gibi , kimin ne dediği ne demiş olabileceği konusunda uzmanlaşan fakat buradan çıkan fikirle kendi yaşamını bütünleştirmeyen veya bu fikri içselleştirmeyen insanlarla doluydu etrafım. Sonuç olarak kendimi ve etrafımı dönüştürebilmek adına bu yolculuğa küçük adımlarla devam ediyorum. Bana kalırsa doğu mistizminin veya felsefesinin bilgeliğe götürüyor olmasının sebebi, her ne kadar akıl dışı yanlar, hikayeler barındıyor olsa da seni asla detaylarda boğmayıp , her zaman bütünlüğe yönlendiriyor olmasında gizli. Çünkü ancak yaşamı bir bütün olarak kavrayabildiğimizde , onu nasıl yaşayacağımız bilgisini de üretebiliriz. Kanatimce, batıda yüzyıllardır gelişen bilim ve felsefeye bu bağlamda bakarak , bütüncül bir şekilde yaşamı hepimiz için daha yaşanılabilir kılabildiğimiz bir dünyayı inşa etmeye gayret ederek aydınlanabiliriz.

  • @yesilruzgar5972
    @yesilruzgar5972 ปีที่แล้ว

    Çok uzun zaman sonra yorum yapıyorum çünkü sadece bilgiyi almayı ve kullanmayı severim ve teşekkürler Dilara karşıma çıkan çıkan "medeni ol" sözü hoştu . Haklısın, ben daha iyi bir insan olmak için değil sadece gelişmek için dinliyorum çünkü kendi halimin en iyisi olduğunu düşünüyorum. Buna belki bir sanrı belki de yetersizlik denir, kim bilir?

  • @nihanturan
    @nihanturan ปีที่แล้ว

    Çok dürüstçe söyleyebilirim ki benim felsefeye ilgim zaten erdemli bir yaşam sürme düşüncesiyle başladı. Bu konuda fazla bilgim olduğu söylenemez zaten doğu-batı felsefesi arasındaki farkı bile bilmiyordum. Yine de "çok az insan erdemli bir hayat sürmek için felsefeye ilgi duyuyor" diyebilmek bence insanlığa biraz haksızlık. Benim bu amaç ile ilgi duyan bir arkadaşım daha var, 2 kişi olduk bile :) Gerçekten ufuk açıcı bilgilerdi, teşekkürler.

  • @serkanaksungur7407
    @serkanaksungur7407 4 หลายเดือนก่อน

    Harika

  • @peymanehuseynzade2927
    @peymanehuseynzade2927 ปีที่แล้ว

    din felsefesi ile alakalı aramaların sonunda DİLOZOFU buldum ve verdiğim soruların bir deist kafa yapısında olduğunu gördüm yani aydınlandim😍🥰

  • @remzisolmaz3352
    @remzisolmaz3352 ปีที่แล้ว +1

    Harika bir teorik bilgilendirme.

  • @ciftciekrem
    @ciftciekrem ปีที่แล้ว +1

    Çok filozof tanımam
    Ama aydın bir Dilozof var tanımak üzere olduğum😊

  • @mutlucankartal9524
    @mutlucankartal9524 5 หลายเดือนก่อน

    Ben, "Düşünce ürünü herşey bir soyutlamadır.. bu da sanatın ta kendisidir. Sanat eseri de düşünceler sonucunda ortaya çıkan virtual bir etkidir. Sanatçı da düşünceler ve etkiler bütününde gözlemlenen olgudur. Burada hiçbir yerde ahlak ile doğrudan alaka yok. Ahlak da bir çeşit soyutlamadır zaten, tıpkı matematik gibi.." derdim..

  • @firaterdem72
    @firaterdem72 ปีที่แล้ว

    Çok sevgili Dilozof,
    Öncelikle üç temel soruyla başlamalı:
    Sırasıyla, 'ahlak nedir', 'halk nedir', 'hak nedir?'.
    Ya da, daha 'öz' bir soru sorulmalı:
    Bu üç soruyu birleştiren "halka" nedir?

  • @Matrix-tn3fe
    @Matrix-tn3fe ปีที่แล้ว +1

    Antikçağda platon ve pytagoras gibi filozofların inisiye edildiği söyleniyor. Platon'un hindistana gidip mistik deneyim yaşadığını da okumuştum diye hatırlıyorum.

    • @karlito.lll.
      @karlito.lll. ปีที่แล้ว

      İnisiye de bir çeşit eğitim amacı var ve felsefesi var yani bir araç olarak aklın insandaki metodolojisi fakat erdem bildiğimizi yapmakla sorumluysak işimiz zor hakikaten

  • @ibrahimbalc560
    @ibrahimbalc560 ปีที่แล้ว

    TEŞEKKÜRLER HOCAM......

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman6397 ปีที่แล้ว

    Herkelimen altın deyerinde huzur dünyası nokta ❤

  • @Cu_dj-1
    @Cu_dj-1 ปีที่แล้ว +2

    Devlet modelleri nasıl aydinlanabileceğimizi de belirlerler, bu gün bile bütün devletlerin kabul ettiği yasalar çok azdır hem daha fazla cikar iliskileridir de insan toplumlarının devlet yonetimlerine bakmakla bile ortalama bir fikir elde edebiliriz. Benim felsefeyle ilgilenmemin sebebi bana matematik gibi gerekli birsey gibi iyi geliyor ama beni iyi ediyor mu ?

  • @kratos141000
    @kratos141000 ปีที่แล้ว +1

    25:10 Diyojen,Epiktetos ve Spinoza aydınlanmış figüre en uygun örnekler bana kalırsa.

  • @tatarcolubekcisi5385
    @tatarcolubekcisi5385 ปีที่แล้ว +1

    Islam tasavvufunu da incelemeni tavsiye ederim seyri sülük ve nefsin mertebeleri kavramları senin Hinduizm ve Budizm yolculugundaki cikarimlarina katki sağlayacaktir

  • @haticekaplan1403
    @haticekaplan1403 ปีที่แล้ว

    Bu konuya kafayı takmıştım gerçekten iyi olarak gördüğümüz , bize yarayan şeyleri alıp diğerlerini kapı dışında mı bırakmalıyım yoksa ona bir tepki göstererek "örnek" olmaya ya da onun gelirini negatif yönde etkilemek gibi bir şey mi yapmalıyım diye düşünüyordum. Bu da doğaya zarar vermemeye çalışırken (ki bu devirde çok zor ve obsesif olmuştum biraz rahat olmamın bir sorun olmayacağını düşünüyorum artık) öğrendiğim bir şeydi sanırım. O kişiyi desteklemeyi ya da linçlemeyi bırakırsan adı az duyulur vs vs gibi bir mantıktı. Sonra bunu çok abarttığımı ve böyle küçük bir etkiyle ( değişim bireyle başlar biliyorum ama fazla geldi bana işte. Uu dünyayı değiştireceğim eoaa falan gibi.. eniveysss fkdşmckdld) çok bir şey yapamayacağımı ve asıl kısım benim için bunu yapmadığımda kendimi suçladığım için buna bir son vermem gerektiğini düşündüm.......

    • @haticekaplan1403
      @haticekaplan1403 ปีที่แล้ว

      Kendini fazla büyütmeye de sebep oluyor gibi ay don't now hüğüğü

  • @karlito.lll.
    @karlito.lll. ปีที่แล้ว +1

    Teori ve pratik arasına metotları da eklemeliyim bu kadar karışık bir bulmacanın ya da labirentin tek bir çözümü tek bir çıkışı yoktur herhalde en nihayetinde özgürlük hissine yaklaştıkça aydınlanıyormuşsun gibi oluyor 😂🤪,

  • @Peace1sonofthemakercoffee
    @Peace1sonofthemakercoffee 10 หลายเดือนก่อน +1

    23:00 itibaren.

  • @ahmetunaa
    @ahmetunaa ปีที่แล้ว +2

    Pekiyi; daha iyi bir insan olmak, öncül bir amaç mı olmalıdır, yoksa asıl amaç sürecin/öğrenimin/dönüşümün kendisine odaklanmak olup, iyi insan olmaklık onun içinden sürecin sonunda kaçınılmaz bir oluş şeklinde mi zuhur etmelidir acaba? 🍀

    • @ahmetunaa
      @ahmetunaa ปีที่แล้ว +2

      Başka bir deyişle, iyi insan olmak ve mutlu yaşamaya odaklanmış bir 'felsefeyi araç olarak kullanma' niyetindeki zihin ile; ona odaklanmamış 'felsefeyi araç olarak kullanma' niyetindeki zihin; aynı mıdır? Ve aynı efektiflikte mi kullanırlar felsefeyi??

    • @ahmetunaa
      @ahmetunaa ปีที่แล้ว +1

      @@karlito.lll. ve bir de, kıyasladığımız iki şeyin varlıklarının deneyimlenebilmesinin tek yolu yine birbirleri ise eğer... "State of doing" ile "state of being" mesela...
      Being'in algılanılabilirliğinin yegâne mümkünlüğü doing'in ona yönelik kontrastı ise eğer, 'doing'den kurtulmak da neyin nesi!' demek içimden geliyor :)

  • @natsuyu881
    @natsuyu881 ปีที่แล้ว

    Bir az sığ biri gibi görunebilirim ama biliyor olmak için öğreniyorum sanırım. Bir şeyi bilme hissi hoşuma gidiyor.

  • @yurtlananyurtlanan3604
    @yurtlananyurtlanan3604 ปีที่แล้ว +1

    Dilara Hanım, merhaba. Doğru anlamak adına soruyorum da... Bir video'nuzda benim evim yok. Mülkiyet anlamında, bir yere sahip değilim. Uzun zamandır, dünyayı dolaşıyorum ve bir yerlerde kalıyorum demiştiniz. Bunu ben bir yaşam biçimi olarak algılamaya çalıştım da... Marmaris'teki evimdeyim deyince, konuyu bağlantılandıramadım. Bir yerleşkeniz var, orada yaşıyor, dünyayı gezip, evinize geri mi geliyorsunuz? Yoksa, bir eviniz yok da, tecrübesel olarak başka mekânlarda mı kalıyorsunuz? İkisi sanki bambaşka şeyler... Ben mi yanlış anladım. Bu yüzden, sormak istedim. Saygılarımla... Kolay gelsin. 🙏

  • @volkanturgut1845
    @volkanturgut1845 ปีที่แล้ว

    bunu 2x hizla izlemek cok keyifli!!!!!!

  • @kubuskubus3479
    @kubuskubus3479 ปีที่แล้ว

    Video nuz bir 21.yy Aydinlanmasi benim için😅 🎉

  • @yurtlananyurtlanan3604
    @yurtlananyurtlanan3604 ปีที่แล้ว +1

    Sorduğunuz soru önemli... Çoğu insan bilgiyi bilgi olduğu, titr sağladığı, ortam yarattığı, üstün hissetmek için istiyor. Kimsenin "saf tecrübeyle" birleştirilmiş ve işlenmiş bilgiyi hayata atfettiğini görmedim ben. Çeviri, alıntı, paylaşım... Bunlar var. Bunları paylaşanların yaşam deneyimleri, itirafları, çelişkileri yok. Ütülü cümleler, forslu fotoğraflar, sempozyumlar, kasıntı duruşlar... Zannedersiniz ki, 7/24 akademisyen, felsefeci... Bir felsefeci mesela, neden dans etmez, neden meditasyon yapmaz, neden yardım kuruluşlarında bire bir gönüllü olmaz? Bunlar sıkı sorular... Bunları düşünmek mühim... Ben akademiye inanan, ama akademisyenlere pek de yakından inanmayan biriyim. Onlara saygım var, ama maalesef sınırlı bir yaşam deneyimiyle suratsız, kibirli, sinirli, rekabet içinde, sürekli bir şekil dahilinde yaşamak zorunda kalıyorlar ya... Sanat için de geçerli bu... İsim kaygıları, yıkamalar yağlamalar, para sevdası vd... Sonra da, tüm bu konfor içinde güya (!) iktidar eleştirisi/karşıtlığı falan... Bence, böylesi bir tecrübe çok sıkıcı, iki taraflı... Yaşam bambaşka kollardan, rengarenk bir nehir gibi akıyor akıyor; birbirimize her alanda, farklı mecralardan değip büyüyoruz. Ama, çatışmayla; ama, uzlaşmayla... Aklın çöktüğü bir çağdayız, tabii ki akıl da gerekli. Fakat, herşey de onunla açıklanmıyor ve o zaten yetmiyor artık. Akıl narsizmle beraber yükseliyor. Oysa, inancı da bir yerde dengeye oturtmak gerekiyor. Dengesizlikte dengenin adı zaten kaos oluyor gibi... Teşekkürle... :)

  • @stky6862
    @stky6862 ปีที่แล้ว

    Eleştirel gerçeklik kuramıyla Roy Bhaskar incelenmeye değer bir filozof olabilir

  • @keremalicelik1771
    @keremalicelik1771 ปีที่แล้ว

    Doğu seyahati yaramış😊

  • @aylinklccepdibi8852
    @aylinklccepdibi8852 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba, ben bu sorunun kendisini sorunlu buluyorum. Hiyerarşik bir anlam taşıyormuş gibi geliyor. Batı merkezci bakış kadar bunun bir tür antitezi gibi Doğucu bakış da çok sorunlu. Doğu'nun 'bilgeleri' kadınlar konusunda ne düşünüyor? Antik Yunan menşeli "etik", kişinin kendi karakteri üzerinde iş-lemesidir; kendini daha iyi/mükemmel hale getirmesi. Zaten "arete" mükemmellik demek. Ancak bu daha "iyi" hale gelme, insan ilişkileri içinde gerçekleşir. İnsan bu ilişkilerinde karşılaştıklarıyla kendi kendine soru olur. Sokrates'in zaman zaman kimseye haber vermeden dış dünyayla ilişkisini kesip kendi kendine düşünmesi ve kendiyle konuşması vs bu türden bir durum. O hiçbir zaman polis'ten ve yurttaşlardan kopmaz, sorularıyla ve arayışıyla yeniden dönene kadar kendiyle diyalog halindedir, bir-icinde-ikidir. Ama hep yurttaşların arasına geri döner. Benim bilgelik anlayışım toplumun dışında kapalı devre bir hayat sürüp temiz kalmak değil ki bu, Batı felsefi geleneğinde de gördüğümüz tefekkür yaşamı. Anti-Sokratik bir hayat. Ben Sokrates gibi Polis'in içinde yaşayan, at sineği olmayı da göze alan, her ne olursa olsun doğruyu bulma arayışında ama bunu kendi başına değil birlikte, kolektif bir arayışa dönüştüren bir yaşamı değerli buluyorum. İnsan kamusal ilişkilerinde kendini açığa çıkarır, hem kendine hem başkalarına görünür olur, kendisini hem kendi hem de başkalarının yargısına sunar. Bunlar cesaret ister, belki hiçbir zaman teorik olarak "bilge" olamaz ama anlamlı bir yaşam bana göre budur. Çok sevgiler.

  • @ziyaertuna
    @ziyaertuna ปีที่แล้ว +1

    Daha filozoflar niçin iyi olmalı sorusuna net yanıt verememişken onları okuyup uygulayıp iyi olmak diye birşey nasıl olacak. Felsefe okuyan kimin iyi anlayışına uysun mesela. Herhangi bir filozofun mu veya kendine uygun bulduğu birini mi

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 ปีที่แล้ว

      Hiç bir inanan kitabın doğru yorumunu ne gösterebilir ne kanıtlayabilir. Şu an tüm inanların yaptığı kitabı yorumlamaktır. Oysa kitap okuyanın na anladığı değil yazanın ne anlattığıdır. Yazanın ne anlattığını bilseydik tek ve evrensel bir anlatım olurdu. Bunun yerine okuyanın ne anladığını gösteren bir birinden farklı yüzelerce kitap yorumu var.
      Bir gün belki kendi düşüncelerini gözden geçirip öz eleştiri yaparsın he. 😉
      Yoksa cam evinde oturup hep karşıyı mı taşlayacaksın. 🧐

  • @sehmustarhan7790
    @sehmustarhan7790 ปีที่แล้ว

    Batı'nın en aydın filozofları diye bir liste hazırlansa Sokrates kesinlikle ilk sırada yer almalı. Akademisine geometri bilmeyen giremez yazısını yazdırarak düşünme ve sorgulama etkinliğinin sadece belli bir zümreye has olduğunu ima eden platon ile köleliği meşru gören Aristoteles listede yer almamalı.

  • @glymercan9484
    @glymercan9484 ปีที่แล้ว

    Bence dilin sınırlarının dışında anlam yoktur…Sözcükler de insanların yaratımıdır. Sözcükler, düşüncelere, düşünceler davranışlara, davranışlar alışkanlıklara dönüşüyorsa, ilk hareket noktamdan dolayı ben nasıl başkalarının yaratımı olmaktan kurtulabilirim ?!…

  • @HakanSengel
    @HakanSengel หลายเดือนก่อน

    EK : Aklıma gelmişken : Çok ilginçtir ki, Tanrı hiçbir ayetinde kendisine ilişkin olarak ''O, AHLAK ÜZREDİR'' demez, ama ''O, TAKVA ÜZREDİR'', ''O, MÜMİNDİR'' ve ''O, ASLA ZULMETMEZ'' şeklinde ayetler vardır.Ki, bu ayetlerden anlaşılıyor ki Tanrı HALIK yani ''yaratan'' olduğu için, dolayısıyle O yaratık olmadığı için, esas itibarıyle Tanrı´nın(=Yaratan'ın) ahlakından sözedilemez, zira AHLAK kelimesi, doğrudan ve etimolojik olarak ''halkedilen=yaratılan'' ile ilintili bir terimdir, dolayısıyle, yaratılanın ahlakından sözedilebilir ancak.O nedenle, ahlakilik bağlamında, Tanrı´nın takvalı(=sorumluluk şuuru taşıyan), mümin(=güvenen ve güvenilir olan) ve zulmetmeyen(=hakkı ve adaleti gözeten) oluşu yeterlidir, ki bu nedenle, insanın ahlaklılığının temelinde de, TAKVA, MÜMİNLİK ve ZULMETMEME(=sorumluluk, güvenilirlik ve adalet) ana ve örnek davranım unsurları olarak yer alırlar, diye bir sonuç çıkarmamız hiç te yanlış olmaz.Yani, İLKEsel bağlamda, takva, müminlik ve zulmetmeme hasletleri, yaratılan için de, ahlaklılığın zorunlu ve vazgeçilmez unsurlarıdır ^^.

  • @muratcvak4315
    @muratcvak4315 ปีที่แล้ว +3

    Molla Sadra felsefesini anlatır mısınız lütfen, güzel olur.

  • @ahmetfatihsarikaya
    @ahmetfatihsarikaya ปีที่แล้ว +1

    Belki Diyojen diyebiliriz batıda bilgelik tanımına uyan biri olarak

  • @sarebagc7514
    @sarebagc7514 ปีที่แล้ว

    Felsefeye neden ilgim var? Her ilgilendiğim dönem farklı bir nedeni vardı. Şuan bu soruyu sorduğunuzda çünkü kafamı rahatlatıyor derim. Beni takıntılı düşüncelerden uzaklaştırıyor.

  • @H.i.Demiray
    @H.i.Demiray ปีที่แล้ว

    Ahlak, etik,dogru, yanlis gibi kavramlarin manalarina insan denen canlinin tamaminin tek bir canli oldugunu kabul edince ulasabilecegiz. Adem ilk insan bizde onun cocuklari degiliz hepimiz bizzat Ademin kendisiyiz.

  • @sibelersoz7266
    @sibelersoz7266 ปีที่แล้ว

    Felsefeyi duyduğum ilgi tamamen görüş açımı genişletmek, yüksek bir kavrayış seviyesine yükselmek. İyi ve erdemli bir insan olma gayesinden çok daha öte bir amaç benimkisi.

  • @eylulsoydas3404
    @eylulsoydas3404 ปีที่แล้ว

    ❣❣

  • @Aris-ur6iy
    @Aris-ur6iy ปีที่แล้ว

    Sorunun yanlış olduğunu düşünmekle beraber videonun sonundaki soruya cevabım:
    Diyojen ve İsa.

  • @gencerplankopyausakozalit1209
    @gencerplankopyausakozalit1209 11 หลายเดือนก่อน

    kant bu aydınlanmış filozofa örnek gösterilebilir mi ?

  • @omerr585
    @omerr585 ปีที่แล้ว

    23:14'en itibaren izleyenlerin yaklaşık %95'i muhtemelen elendi.

  • @HakanSengel
    @HakanSengel หลายเดือนก่อน

    1-Doğrusu, bu hususta henüz söyleyebilecek fazla bir şeyim olmamakla birlikte, katkı olmasını umarak bir-iki şeye değinmek isterim.
    2-Bu noktada, AHLAK´ın nasıl anlaşılması gerektiği ve BİLGİ ile AHLAK arasındaki bağıntının nasıl kurulması gerektiği hususu, bir MESELE olarak önümüzde duruyor.Aslında, çok ilginçtir ki, yüce Tanrı, hiçbir ayetinde doğrudan AHLAK kelimesini kullanmaz, fakat HAK, BATIL, ŞİRK, NİFAK, İMAN, KÜFÜR, FÜCUR, TAKVA, vb. kavramlar üzerinden İYİ ve KÖTÜ´nün ne olduğuna dair tanımlar getirir, dolayısıyle, o kavramlar üzerinden, dolaylı olarak bir AHLAK tanımı da yapmış olur.
    3-Dolayısıyle, son tahlilde, AHLAK kavramı, iyi ve kötünün ayırtedilmesi ve iyi olanın baz alınarak bir yaşam şeklinin oluşturulması ile ilgili birşey.Sonuçta, Tanrı, İMAN, TEVHİD, HAK, TAKVA, DOĞRULUK, vb. şeyleri İYİLİK olarak, bunların tersi olan KÜFÜR, ŞİRK, BATIL, FÜCUR, YALANCILIK(=nifak), vb. şeyleri de KÖTÜLÜK olarak lanse ediyor, dolayısıyle birinciler AHLAKLILIK, ikinciler de AHLAKSIZLIK kapsamında kalıyorlar.
    4-Şimdi de, AHLAK kelimesinin etimolojisine bakalım : Ahlak kelimesi HULK´tan geliyor, ki hulk etimolojik olarak ''yaratılış, huy, seciye, karakter'' gibi anlamlara geliyor.Dolayısıyle, en genel ve soyut manada, AHLAK yaratılışa uygun davranım biçimi anlamını veriyor, o nedenle, ahlak terimi, esasen, Tanrı´nın kendi esmasından olan HALIK(=halkeden=düzenleyen=düzen yaratan) ismi ile ilintili en temelde.O zaman, ahlak, O´nun halıklığına uygun bir DAVRANIM BİÇİMİ oluyor.
    5-Ki, Tanrı´nın mealen ''YARATAN RABBİNİN ADIYLE OKU'' ayeti de, yanılmıyorsam, AHLAK´ın Tanrı´ca tanımlanmasından başka birşey değildir, zira ayet şunu demeye getiriyor : ''VAROLUŞU, YARATAN RABBİNİN(=Başöğretmeninin) YÖNLENDİRMESİ İLE ANLA VE YAŞA''(=Yaratan, yarattığını en iyi bilendir, dolayısıyle yaşamın anlamını/yaratılış gerçeğini, O´nun ilmini, emirlerini, tavsiyelerini ve önerilerini kişisel gelişim listenin en başına koyarak çözmeye çalış).
    6-Dolayısıyle, AHLAK, esasen, bir BİLGİ işi değil, fakat bilgiyi de içeren bir ŞUURLANMA meselesidir.O halde, gerçek AYDINLANMA bilgiye dayalı bir ŞUURLULUK durumudur, zira eğer bilgi, insanda iyi ve kötüyü ayırtedicek(=vicdanı doğuracak) bir ŞUUR oluşturmuyorsa, o bilgi mekanik(=robotik) bir bilgi olmaktan öte bir anlam taşımaz, ama ne zaman ki, AKIL, bilgisel verilerden hareketle, o verileri, bir üst düzlemde ŞUUR´a(=bilinç'e) çevirirse, işte o şuur AHLAK´ın kendisi olur, yani AYDINLANMA´nın kendisi olur.
    7-O nedenle, AHLAK, düz bilgi ile değil, fakat işlenmiş ve şuurlaştırılmış(=içselleştirilmiş=karakter haline getirilmiş=seciyeye dönüştürülmüş=fıtrata uygun doğal alışkanlıklara çevrilmiş=vicdana dönüştürülmüş=hikmete dönüştürülmüş) bilgi ve bilgisel pratik ile ALAKAlıdır, ki Tanrı´nın mealen ''ALAK(=ilgi=alaka=bağ)'' suresinin ''YARATAN RABBİNİN ADI İLE OKU(=varoluşun anlamını başöğretmenden öğren/ilişkilendir)'' ayeti ile başlaması, bence, hiç boşuna değil, yani, son tahlilde, AHLAK, fıtrata(=yaratılışa) uygun biçimde geliştirilen, dolayısıyle iyi ve kötüyü ayırteden bir ŞUUR AYDINLIĞI´dır(=GERÇEK AYDINLANMA´dır), velhasılı kelam.Sağlıcakla ve dua ile :)

  • @Nazimtokuz
    @Nazimtokuz ปีที่แล้ว

    Videolarınızı yaşamındaki anlam arayışım için dinliyorum. Bence batı filozofları da aynı şekilde aydınlanmış ama her toplumun farklı parametreleri olduğu için başka şekilde ifade ediyorlar…

  • @aliuyar6365
    @aliuyar6365 ปีที่แล้ว

    Klişe geliyor: Resim hocası ressam olmak zorunda değildir. Hakim işinde adil olmalı ama özel hayatında adil olmayabilir. Sözün özü: Feylozof etiği feylozofça araştırmalı ve tanımlamalı (kendi üzerine katlanarak /düşünce üzerine katlanarak düşünmeli =reflection) ama etik yaşayamayabilir. Bunun tersini düşünemiyorum.
    İnsanın sadece düşünen insandan (homo sapiens) düşünce üzerine düşünen insana(homo sapiens sapiens) dönüşmesi ama daha ile gidemeyişinin sancılarını anlıyorum. Duvara tosladık. Quantum'u matematik olmasa tanımlayamıyoruz. Sanat buharlaştı, önümüzü aydınlatamıyor veya aydınlatıyor da biz anlamlandıramıyoruz. Astrofizik, neurophysiology çözdükçe dolanıyor. Bu durumda tekrar geri sezgi'ye dönerek duvarı aşabileceğimizi sanmıyorum. Ne yapalım? Felsefenin, bilimin kapısında yatalım. Şayet bir gün sezgi insanlığı bir üst seviyeye taşırsa, bu hatamdan dolayı üzülmeyeceğim.