Ik heb altijd zelf mijn banden vervangen op gewone stadsfietsen. Nog niet zo lang geleden een Ebike gekocht waarbij de fietsenmaker mij aangaf dat het verwisselen van de achterband wel een moeilijkere klus is die je beter niet zelf kunt doen i.v.m. riem en hydraulische remsystreem. Na het kijken van jouw U-tube filmpje weet ik dat ik dit ook zelf kan. Heel handig met dat riempje! Bedankt.
Leuke truc maar ik vermoed dat de mensen die hun fiets ophangen om eraan te werken al redelijk technisch vaardig zijn. Persoonlijk doe ik alles zelf aan mijn fiets. Het meeste is heel eenvoudig te leren ondermeer door een kanaal als dit. Ga vooral door met dit soort video’s!
natuurlijk dit zijn altijd profs die de hele week aan het sleutelen zijn ja ik doe het misschien 1 keer per jaar en alleen al voor dit soort reparaties heb ik nooit een e bike gekocht en bovendien vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren, dus bij mij gaat dan de ketting eraf, dat is niet zo spannend, maar ook de versnellingsnaaf en ja dan wordt het wel spannend want die versnellingsnaaf er weer opzetten is een crime voor een amateur, denk even aan het paralel zetten van die bekende gele of rode streepjes foei wat een ellende
Bedankt voor de duidelijke uitleg, mijn e-bike zat net wat anders in elkaar en heb de fiets ondersteboven gezet, maar met jouw hulp is het toch gelukt! Dus dank!
hoi Roel bedankt voor deze tips. Heb het ook al zo een paar keer gedaan. Werkt handig en snel. Kleine opmerking : als je een volledig nieuwe binnenband monteert, zou ik hem vooraf toch een beetje op druk zetten vooraleer je de buitenband volledig monteert. Zo gaat de buitenband er gemakkelijker op. Nu was de binnenband die je eraf had gehaald niet volledig plat en was het niet nodig om hem een beetje op druk te zetten.
Ik heb bredere banden met riem, maar laat het voorlopig maar even door mijn fietsemaker doen. Neemt niet weg dat jouw videos heel erg welkom zijn moest ik het ooit zelf moeten doen. Dank je wel voor jouw heldere instructie videos.
Ik doe al sinds mijn 12 e al het werk aan mijn fiets zelf.Van band plakken tot balhoofdlagers vervangen of crank repareren. Zo ging dat vroeger.Jaren 70. Met electrische fietsen ben je opeens voor software updates etc afhankelijk van de fietsenmaker. Ik rij nog steeds op een gewone fiets.Ben nu 61. Hoop dat zo lang mogelijk te kunnen blijven doen.
Ja, dat doe ik zelf . Nog oude type fiets, zonder poespas, wel met versnellingen in de naaf. Met een vorkuitzetter, maar ik zie al aan het rode kringeltje onder het woord dat dat een bijna niet meer gehanteerd begrip is.
Ik doe het bij mijn 3 ligfietsen zelf. Bij mijn velomobiel gaat dat relatief makkelijk omdat de wielen eenzijdig zijn opgehangen alleen is de ruimte soms beperkt. Op mijn tweewieler ligfiets met derailleur en schijfrem is het een hoop gefrunnik gelijk aan de e-bike in je filmpje. Het gebruik van het riempje is een een goede tip die ga ik zeker in het vervolg gebruiken. Op mijn trike (3-wielige ligfiets) is het een stuk lastiger omdat die een Rohlofnaaf heeft en de ruimte nog beperkter is, het achterwiel eruit halen is nog het "makkelijkste" maar terugplaatsen is een hoop gedoe en de laatste keer met wat hulp van mijn dochter ging het uiteindelijk goed. Maar ook hier is de tip van het riempje bruikbaar.
Niet alleen E-bike, deze truc werkt bij bijna alle fietsen. Spanbandje werkt erg goed. De goedkoopste van bv de Action, even inkorten en gaan. Je kan dan bepalen hoe ver je het wiel laat zakken. Traploos zeg maar. Werkt ook voor e-bike voorwielen. Je hoeft de stekkers dan niet los te halen. Wel goed opletten dat de motorkabel niet onder teveel spanning komt.
Leuke truc dat ophangen maar fiets op z'n kop werkt ook prima. Moest het wiel wel losmaken zoals op de video staat en de remmetjes helemaal los gooien. Verder was het een flinke klus. Voor en achter nieuw binnen en buiten bij e-bike. Dank voor de adviezen in deze video.
Hallo, ik doe het zelf. Onze zoon (12) had een andere fiets nodig en hij heeft dagen dat hij bijna 60km afgelegd, de fietsenmaker in het dorp heeft alleen elektrische fietsen vanaf €3500 dat vonden wij een beetje te gortig en hebben een zundapp gekocht. Gelukkig ben ik zelf handig de fietsenmaker heeft ook een wachtlijst van 2 weken voor een reparatie….
Ik laat het altijd bij een fietsenmaker in Rethymno, Kreta doen. En ik denk dat het bij fattyres (26x4) een stuk moeilijker gaat. Ben zeker blij over het informatief karakter van je videos.
Doe het zelf klusje. Banden heb ik vaak ook zelf ergens gevonden dus deze koop ik dan niet bij de fietsenmaker. Voorkeur voor anti-lek of gewone heb ik namelijk niet, omdat de anti-lek banden mij te vaak helemaal kapot scheuren bij het lek rijden. Het is altijd moeilijk om de rem tegenkracht stang, die meestal aan het frame zit en los gemaakt moet worden, in de goede richting te houden. Ik wil de naaf niet los hebben. Mijn band trek ik plat en dan eerst de ene wang en vervolgens de andere. Mooi gedaan trouwens
Heldere verhaal . Mijn fiets is nog erg nieuw maar bij een lekke band vernieuw ik altijd de binnenband . Je zou zo Leeraar kunnen worden 😂. Groetjes uit Vlissingen
Fietsen met een stalen frame gebruik ik een vorkuitzetter voor het achterwiel, maar voor alumium frames laat ik altijd het achterwiel zakken. Bij de Ebike een Sparta C3 en verder een Koga. Bij kinderfietsen voor de kleinkinderen laat ik altijd het achterwiel zakken. Voor de kleinkinderen kocht ik altijd oude "'barrels" op. Trapas goed en wielen recht was mijn voorwaarde. De merkfietsen als Gazelle, Batavus, Sparta, Union waren altijd de beste en gingen bij de kleinkinderen nog minimaal twee rondjes mee. Elke kinderfiets werd door mij verzien van nieuwe binnen en buitenbanden en ander nieuw materiaal. Nieuwe fietsen waren in de regel voorzien van slechtere buitenbanden dan die ik monteerde. Kleinkinderen reden ondervonden nooit pech bij het van en naar school fietsen. Mijn stelregel koop betere banden dan de fietsfabrikant bij een nieuwe fiets monteert. Het geeft veel meer fietsplezier en trapt lichter. Mijn fietsenmaker weet wat ik zoek.
Ik wissel ze altijd zelf.... Maar ik ben dan zelf ook een fietsenmaker. Sta er dikwijls van versteld hoe weinig mensen nog een band kunnen vervangen. Zeker een voorwiel zou toch niet zo'n grote hindernis mogen zijn? Maar bon, het geeft ons wel werkzekerheid ;)
Goeie tip. Bij mijn eigen fiets haalde ik tijd het hele wiel eruit. Mijn vrouw heeft een Specialized Como 4.0 met een "Pathfinder Sport Reflect, 650Bx2.3". Ik heb geprobeerd om de bandenlichters er tussen te steken, maar dit ging niet lukken. Ik was ook bang voor beschadigingen. De fietsenmaker plakt geen banden meer maar stopt er een nieuwe binnenband in. Totaal kosten €34. En dat terwijl de fiets 3 maanden oud was. Wat een verspilling!
Dit is wel de meest eenvoudige bike om de banden te wisselen , de meest voorkomende E-bike heeft een kettingkast , kettingspanners , velgremmern en pads waar het wiel naar voren uit moet . De remblokken zijn lastig om de band langs te krijgen , gaat meestal wel door de band gemonteerd te laten na hem eerst leeg te laten lopen , na montage van de band , leeg op zijn plaats zetten , dan pas oppompen .
Ik doe het altijd zelf. Behalve de 1e keer bij een belt- achterwiel omdat het lastig kon zijn om het wiel weer recht terug te plaatsen. Nu met deze truuc ga ik het zelf doen.
Mooie manier van banden wisselen. Nu heb ik niet de beschikking over een fietslift dus fiets op z’n kop al een stuk lastiger. Wij hadden altijd fietsen met uitvalnaven doe ik zelf. Onze vorige E Bike’s hadden achterwiel motor moesten na demontage aan de computer, dus fietsenmaker. Mijn huidige middenmoter met 8 nexus naaf en ketting met dichte kast, nog niet nodig geweest alleen band geplakt in de vakantie op camping. Met velgremmen hydraulische dus friemelen.
Hallo Roel, ik haal altijd het wiel er volledig uit om een (binnen)band te vervangen. Ik heb toevallig ook een nexusnaaf zoals de fiets waarmee je het demonstreert. Maar m'n 8 jaar oude e-bike had bij aankoop een kettingkast en is voorzien van v-brakes. Ook de beperkte plaats tussen de buitenband en het spatbord nodigt niet uit om het wiel te laten zitten. Met de populariteit van de gates-riemen is het gepruts met kettingkasten bijna de wereld uit. Bij m'n volgende e-bike zal ik het zeker ook eens proberen. Ik vraag me af welk soort fietsliften jullie gebruiken. Misschien daar ook eens filmpje over maken 😉. Verder niets dan lof voor je tijd en energie die je steekt in je video's, top!
Sorrie voor je business, maar als kind hadden mijn ouders geen geld en moest toen van drie fietsen 1 maken dus nee ik kom nooit bij fietsen maker, daarnaast sleutel ik nog graag aan mijn zundapp! Verder goed filmpje voor mensen met twee linkerhanden!
Thanks for your informative videos. I am also interested in repairing bikes as my father was a bike repairman years ago . I used to help him im my hometown.
Top, goed uitgelegd. Zelf de band in Lisse laten vervangen de band liep langzaam leeg door bramendoorns en moest vervangen worden alleen geen binnenband met auto ventiel (ziet er vreemd uit? waarom niet gewoon en autoventiel) en waar en hoe op te pompen gaarne info. M.v.gr. G.Hoek
LeUke video maar onderweg kun je de fiets niet ophangen. Werkt het ook bij de fiets ondersteboven zetten? Wij zijn vaak met de camper weg met de fietsen. Nu gebruiken we een binnenband die twee einden heeft en die leg je tegen elkaar aan in de binnenband. Dit is natuurlijk voor nood.
Maandagavond de achterste binnenband van mijn elektrische fiets (Flyer) vervangen aan de hand van deze video. SUPER. Had nooit gedacht dat mij het zou lukken. Hartelijk dank voor dit filmpje. 🥳
de meeste mensen hier rijden wellicht lek in hun garage of schuur. bij mij is dat onderweg en je fiets dan ophangen is wat lastiger. maar goed, handig filmpje is het zeker.😊
Dankjewel Roel voor de fantastische tip !👍🏻 In sept start mijn 2e jaar fietshersteller in avondschool te Gent en ga ik zeker dit filmpje eens tonen. Vraagje: mag ik eens het merk & type (welke je aansluit op compressor) waarmee je de banden oppompt? Lijkt me heel handig doordat de aansluitnippel haaks staat.
Ik denk dat mijn fietsenmaker dit videootje ook maar eens moet gaan kijken 😉 Afgelopen vrijdag heb ik mijn ebike weggebracht voor het vervangen van de achterband (binnen + buiten) en toen ik hem terug kreeg, deden de versnellingen het niet meer. Helaas gisteren (zondag) pas ontdekt, dus morgen maar weer even terug aangezien de winkel op maandag gesloten is 😅
Handige tip! Ik dacht dit riempje voor de achterband al een x eerder in jouw filmpjes gezien te hebben. De fiets in dit voorbeeld, heeft I die de riem/ketting spanner in de trap as zitten? Bij mijn fiets park zitten die allemaal op de achteras en moet dan aan de linkerzijde ook nog gedemonteerd. Met sommige modellen (lange schroeven of een ingewikkelder systeem van Koga waarbij het wiel in een los stuk frame schuift, lijkt het haast minder werk om toch het wiel er maar helemaal af te halen)
Ik heb een velg spanners die ik ook eerst los moet draaien om me velg los van de fiets te krijgen en moet iets meer doen zoals ook de kettingkast der af halen en zo . Maar heb ook gehoord dat er een apparaat is dat je maar 1 kant los moet draaien waar niet de ketting zit en dat het apparaat de frame weg drukt zodat er ruimte komt tussen de frame en velg as klopt dat ?
Totdat ik een fiets had met Enviolo versnellingsnaaf en aandrijfriem verwisselde ik de banden zelf. Met deze tips ga ik het de volgende keer weer zelf proberen. Maar.....wat ging die buitenband weer makkelijk erop.
Bedankt, Roel! Prima uitleg. Echter kun je deze manier alleen toepassen wanneer je in het bezit bent van een ophangsysteem. Ik ben bang dat niet veel dit hebben. Zo'n standaard voor racefietsen zal vermoedelijk voor e-bikes wat minder geschikt zijn. Misschien een onderwerp voor een volgende video.
Iedereen heeft een plafond op dak in zijn schuur. Zo’n ophangsysteem of een reparatie standaard kost helemaal niet zoveel. Met de huidige hydraulische leidingen in fietsen is het niet verstandig om de fiets op zijn kop te zetten.
Doe alles zelf uiteraard, maar denk dat de meeste mensen geen fietshaak of iets dergelijks in huis hebben om de fiets op te hangen, schijfremmen centraliseren ook een dingetje voor de meeste mensen, en als je een lastige achterband en binnenband hebt die niet soepel op het wiel valt moet je toch wat meer kracht zetten fiets op de kop zetten lukt dan beter. En onderweg pech wordt ook wel lastig zo... Verder top kanaal.
In het verleden wel vaak zelf gedaan maar tegenwoordig met de kwaliteit van de anti-lek-banden heb ik eigenlijk nooit meer een lekke band. Vervangen van de banden laat ik sowieso 1x per jaar doen in het najaar in combinatie met een beurt voor de winter. Al bijna 25 jaar dezelfde fietsenmaker hier in de buurt, dus die weet precies hoe en wat ik het graag heb.
Alleen het gros van ons kan de fiets niet ophangen maar voor de rest goede video. Ik heb een ebike met een band en vandaag lekke band en heb de fiets nodig voor werk en kan de fiets pas na het weekend omruilen. (Huur ebike) Dacht wat een ellende wordt dat met een achterwiel met band maar ga het morgen proberen met jouw tips
De voorband van mijn E-bike (Flyer T8 Deluxe) verwisseld. Ik had fiets op z'n kop gezet met de accu uit het frame gehaald. Het wiel is voorzien van rollerbrake. Ik had iets moeite op de rollerbrake los te maken. Daarna ging het eenvoudig. As werkt met snelsluiter. De achterband heeft 19800c + afgelegd. Deze is nog goed maar, heeft wel iets minder profiel. Allebei banden van E-bike zijn Marathon plus. Bandenspanning: 5,5 BAR (80 PSI)
De fietsen van de kinderen heb ik bij de dechatlon gekocht, hier krijgen ze iedere herfst een wintercheck. Banden worden dan evt vervangen. Een lekke band doe ik zelf….Leuke video trouwens
Tot eergisteren deed ik het altijd zelf, maar wiig tijd en geen zin, dus door de fietsenmaker laten doen. Maar dat was de eerste en tevens de laatste keer, de prijs was behoorlijk mals. Toegegeven ik hd wel de duurste banden. Maar ik ceck vanavond voor de zekerheid of mijn voorlamp, functioneert. Nee dus, de kabeltjes bungelen los naast het wiel.... Morgen dus maar herstellen. Wa een slordigheid......
Ik heb van die binnenbanden met 2 eindpunten, is dat ook OK ? Dan moet je het wiel helemaal niet losmaken. Is vooral onderweg een stuk handiger hoop ik ? Ik heb ze gelukkig nog nooit nodig gehad… maar mocht je daar eens een demo kunnen mee doen zou dat wel leuk zijn… dank alvast en top steeds jouw filmpjes !👌
Goede tip om de toegestane druk bij het ventiel te monteren. Ga ik ook doen! Ik monteer zoveel mogelijk alles zelf aan fietsen. Koga World traveller, Jan Janssen traveller van mijn vrouw en een Koga Solacio race fiets. Ik mis een opmerking in je filmpje over het gespreid houden van de remblokjes, of is dat niet meer aan de orde in de modernste fietsen met schijfemmen?
Leuke manier van bandenwissel😊. Maar een lekke band heb je meestal op het terrein en dan lukt deze techniek niet zo direct of je moet de fiets aan een boom hangen😅. Verder lijkt het mij dat de band zeer vlotjes over de velgrand komt, ik daag je uit dit te proberen met die banden en velgen van mijn fiets. Dat is telkens weer een gevecht om alles netjes gemonteerd te krijgen zelfs met gedemonteerd wiel.
@@RoelPeerenboomTV doe ik zeker, ik kom af en toe naar de fietsvakantiewinkel in Elst, dan maak ik een ommetje tot Wageningen. Ik laat je natuurlijk eerst iets weten:-)
Prima video weer Roel, bedankt. Zelf vervang ik ook de banden, nog nooit hiervoor naar een fietsenmaker geweest. Een vraag, moet je de riem niet opnieuw op spanning zetten als je een band vervangt?
En hoe moet dit als je lek rijdt? Een fiets ophangen is onderweg geen optie... Is er dan een trucje als je alleen bent? (als je met twee bent kan iemand de achterzijde optillen, dat begrijp ik...)
Duidelijk filmpje, vraag me af hoe zoiets gaat met oude ebikes, ala Sparta ion e.d, lijkt me haast niet te doen, zou mooi zijn dat hierover ook eens een filmpje zou komen...
Ik ben maar een leek, maar waarom de oude banden niet gewoon doorknippen ipv ertussen uit wrummelen. En de binnenband ietsje oppompen alvorens in de band te leggen ter voorkomening van het een en ander. Maar hey, laatste keer dat ik dit deed was ik 12. Nu 41 en moet het nu doen coor mijn vriendin. (Ik zelf fiets nooit, zou ik wel moeten doen)
ik doe alles zelf, tot het laatste lagertje gaat alles uit elkaar tot een kaal frame. Zelfs van mijn full suspension MTB reviseer ik zelf de dempers. Behalve wielen spaken daar begin ik niet aan. geen geduld voor.. Dus die breng ik naar de fietsenmaker ;-)
Ik doe bijna alles zelf aan mijn fiets. Wat me wel opvalt is dat ik hem zelf altijd op zijn kop zet en er dan aan werk in plaats van hem op te hangen of in een fietsframe houder te hangen. Iemand anders mogelijk ook...?
Maak je de remschijf niet schoon na dit klusje? (b.v. met remmenreiniger). Je zit er met je handen aan en de binnen- en buitenband maken er uitgebreid contact mee. Ik verwissel mijn banden dus zelf....
Ik heb altijd zelf mijn banden vervangen op gewone stadsfietsen. Nog niet zo lang geleden een Ebike gekocht waarbij de fietsenmaker mij aangaf dat het verwisselen van de achterband wel een moeilijkere klus is die je beter niet zelf kunt doen i.v.m. riem en hydraulische remsystreem. Na het kijken van jouw U-tube filmpje weet ik dat ik dit ook zelf kan. Heel handig met dat riempje! Bedankt.
Leuke truc maar ik vermoed dat de mensen die hun fiets ophangen om eraan te werken al redelijk technisch vaardig zijn.
Persoonlijk doe ik alles zelf aan mijn fiets. Het meeste is heel eenvoudig te leren ondermeer door een kanaal als dit. Ga vooral door met dit soort video’s!
natuurlijk dit zijn altijd profs die de hele week aan het sleutelen zijn ja ik doe het misschien 1 keer per jaar en alleen al voor dit soort reparaties heb ik nooit een e bike gekocht en bovendien vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren, dus bij mij gaat dan de ketting eraf, dat is niet zo spannend, maar ook de versnellingsnaaf en ja dan wordt het wel spannend want die versnellingsnaaf er weer opzetten is een crime voor een amateur, denk even aan het paralel zetten van die bekende gele of rode streepjes foei wat een ellende
Bedankt voor de duidelijke uitleg, mijn e-bike zat net wat anders in elkaar en heb de fiets ondersteboven gezet, maar met jouw hulp is het toch gelukt! Dus dank!
Tof, graag gedaan
Bedankt zeer duidelijke uitleg, in het verleden heb ik hiermee vaak mee zitten stuntelen! Zo gaat het toch erg makkelijk, weer wat geleerd.
hoi Roel
bedankt voor deze tips. Heb het ook al zo een paar keer gedaan. Werkt handig en snel. Kleine opmerking : als je een volledig nieuwe binnenband monteert, zou ik hem vooraf toch een beetje op druk zetten vooraleer je de buitenband volledig monteert. Zo gaat de buitenband er gemakkelijker op. Nu was de binnenband die je eraf had gehaald niet volledig plat en was het niet nodig om hem een beetje op druk te zetten.
Goede opmerking.
Ik heb bredere banden met riem, maar laat het voorlopig maar even door mijn fietsemaker doen. Neemt niet weg dat jouw videos heel erg welkom zijn moest ik het ooit zelf moeten doen. Dank je wel voor jouw heldere instructie videos.
Ik doe al sinds mijn 12 e al het werk aan mijn fiets zelf.Van band plakken tot balhoofdlagers vervangen of crank repareren.
Zo ging dat vroeger.Jaren 70.
Met electrische fietsen ben je opeens voor software updates etc afhankelijk van de fietsenmaker.
Ik rij nog steeds op een gewone fiets.Ben nu 61. Hoop dat zo lang mogelijk te kunnen blijven doen.
Ik vervang mijn banden zelf. Bedankt voor deze uitleg!
Slim met dat bandje Roel! Top video 🎉
Thank you every time I learn something new from you
Echt iets geleerd! Dank je wel Roel.
Heb weeral iets bijgeleerd! Dankjewel!
Vervang en herstel (achter) banden zelf.
Bedankt voor de topinstructie 👍👍
Mooie en duidelijke uitleg Roel, hartelijk dank.
@@willemmertens1783 graag gedaan
Ja, dat doe ik zelf . Nog oude type fiets, zonder poespas, wel met versnellingen in de naaf. Met een vorkuitzetter, maar ik zie al aan het rode kringeltje onder het woord dat dat
een bijna niet meer gehanteerd begrip is.
Heldere duidelijke uitleg,top👍🏻
Handige tip met dat bandje, bedankt
Doe altijd zelf, bij gewone fiets. Nog niet aan de hand gehad met mijn e-bike. Bedankt voor de video!
Heerlijke filmpjes Roel!
Hoi. Ik heb een gewone gazelle stadsfiets. Ik verwissel zelf de achterband.
Wat een handige hack, zo'n riempje over het spatbord/de bagagedrager!
Super, het is me gelukt ! Dank voor de duidelijke uitleg
Ik doe het bij mijn 3 ligfietsen zelf. Bij mijn velomobiel gaat dat relatief makkelijk omdat de wielen eenzijdig zijn opgehangen alleen is de ruimte soms beperkt. Op mijn tweewieler ligfiets met derailleur en schijfrem is het een hoop gefrunnik gelijk aan de e-bike in je filmpje. Het gebruik van het riempje is een een goede tip die ga ik zeker in het vervolg gebruiken. Op mijn trike (3-wielige ligfiets) is het een stuk lastiger omdat die een Rohlofnaaf heeft en de ruimte nog beperkter is, het achterwiel eruit halen is nog het "makkelijkste" maar terugplaatsen is een hoop gedoe en de laatste keer met wat hulp van mijn dochter ging het uiteindelijk goed. Maar ook hier is de tip van het riempje bruikbaar.
Banden plakken of vervangen doe ik altijd zelf, maar ik haal hiervoor altijd het hele wiel uit de fiets. Handig om te zien dat het dus ook anders kan.
1:00 1:02
1:30
Dank voor de duidelijke uitleg, zodra het nodig is zal ik het zeker zelf doen.
Niet alleen E-bike, deze truc werkt bij bijna alle fietsen. Spanbandje werkt erg goed. De goedkoopste van bv de Action, even inkorten en gaan. Je kan dan bepalen hoe ver je het wiel laat zakken. Traploos zeg maar. Werkt ook voor e-bike voorwielen. Je hoeft de stekkers dan niet los te halen. Wel goed opletten dat de motorkabel niet onder teveel spanning komt.
Klopt idd
Top uitleg! Alles gelukt bij de Gazelle Makki bakfiets! Thanks
Leuke truc dat ophangen maar fiets op z'n kop werkt ook prima. Moest het wiel wel losmaken zoals op de video staat en de remmetjes helemaal los gooien. Verder was het een flinke klus. Voor en achter nieuw binnen en buiten bij e-bike. Dank voor de adviezen in deze video.
je hebt volkomen gelijk maar toch goed voor de tips je hebt ze nodig als amateur sleutelaar zoals ik
Dank voor de uitleg. Ik plak en vervang de banden zelf.
Hallo, ik doe het zelf. Onze zoon (12) had een andere fiets nodig en hij heeft dagen dat hij bijna 60km afgelegd, de fietsenmaker in het dorp heeft alleen elektrische fietsen vanaf €3500 dat vonden wij een beetje te gortig en hebben een zundapp gekocht. Gelukkig ben ik zelf handig de fietsenmaker heeft ook een wachtlijst van 2 weken voor een reparatie….
Ik laat het altijd bij een fietsenmaker in Rethymno, Kreta doen. En ik denk dat het bij fattyres (26x4) een stuk moeilijker gaat. Ben zeker blij over het informatief karakter van je videos.
Dat moet een fantastische fietsenmaker zijn dat je er zo’n wereldreis voor over hebt!
Top filmpje Roel!
Doe het zelf klusje. Banden heb ik vaak ook zelf ergens gevonden dus deze koop ik dan niet bij de fietsenmaker. Voorkeur voor anti-lek of gewone heb ik namelijk niet, omdat de anti-lek banden mij te vaak helemaal kapot scheuren bij het lek rijden. Het is altijd moeilijk om de rem tegenkracht stang, die meestal aan het frame zit en los gemaakt moet worden, in de goede richting te houden. Ik wil de naaf niet los hebben. Mijn band trek ik plat en dan eerst de ene wang en vervolgens de andere. Mooi gedaan trouwens
Heldere verhaal . Mijn fiets is nog erg nieuw maar bij een lekke band vernieuw ik altijd de binnenband . Je zou zo Leeraar kunnen worden 😂. Groetjes uit Vlissingen
Bedankt Roel, Ook in Nieuw Zeeland zullen we het op deze manier gaan doen. Groeten uit Auckland.
Wat een duidelijke uitleg, super.
Wat een top tip, bedankt! Ik ga het zo uitproberen
Bedankt Roel , was nog niet op dit idee gekomen ( Groeten uit Belgïe )
Fietsen met een stalen frame gebruik ik een vorkuitzetter voor het achterwiel, maar voor alumium frames laat ik altijd het achterwiel zakken. Bij de Ebike een Sparta C3 en verder een Koga. Bij kinderfietsen voor de kleinkinderen laat ik altijd het achterwiel zakken. Voor de kleinkinderen kocht ik altijd oude "'barrels" op. Trapas goed en wielen recht was mijn voorwaarde. De merkfietsen als Gazelle, Batavus, Sparta, Union waren altijd de beste en gingen bij de kleinkinderen nog minimaal twee rondjes mee. Elke kinderfiets werd door mij verzien van nieuwe binnen en buitenbanden en ander nieuw materiaal. Nieuwe fietsen waren in de regel voorzien van slechtere buitenbanden dan die ik monteerde. Kleinkinderen reden ondervonden nooit pech bij het van en naar school fietsen. Mijn stelregel koop betere banden dan de fietsfabrikant bij een nieuwe fiets monteert. Het geeft veel meer fietsplezier en trapt lichter. Mijn fietsenmaker weet wat ik zoek.
🔊Top, bedankt👊🏻
Ik wissel ze altijd zelf.... Maar ik ben dan zelf ook een fietsenmaker.
Sta er dikwijls van versteld hoe weinig mensen nog een band kunnen vervangen. Zeker een voorwiel zou toch niet zo'n grote hindernis mogen zijn?
Maar bon, het geeft ons wel werkzekerheid ;)
Goeie tip. Bij mijn eigen fiets haalde ik tijd het hele wiel eruit.
Mijn vrouw heeft een Specialized Como 4.0 met een
"Pathfinder Sport Reflect, 650Bx2.3".
Ik heb geprobeerd om de bandenlichters er tussen te steken, maar dit ging niet lukken. Ik was ook bang voor beschadigingen.
De fietsenmaker plakt geen banden meer maar stopt er een nieuwe binnenband in. Totaal kosten €34. En dat terwijl de fiets 3 maanden oud was. Wat een verspilling!
👍goede tip van die tyrips.
mooie uitleg. Bedankt.
Ik vervang/plak zelf mijn band bij al mijn fietsen. Naaf versnellingen Nexus 7 met ketting en Alfine 8 met riem. Nog nooit problemen mee gehad.
Ik had me voorgenomen om hier niet aan te beginnen maar durf het nu toch zeker wel aan😊
Dit is wel de meest eenvoudige bike om de banden te wisselen , de meest voorkomende E-bike heeft een kettingkast , kettingspanners , velgremmern en pads waar het wiel naar voren uit moet . De remblokken zijn lastig om de band langs te krijgen , gaat meestal wel door de band gemonteerd te laten na hem eerst leeg te laten lopen , na montage van de band , leeg op zijn plaats zetten , dan pas oppompen .
Weer wat geleerd. Bedankt Roel om dit te delen. 👍
Handige tip, super bedankt!
Ik doe het altijd zelf. Behalve de 1e keer bij een belt- achterwiel omdat het lastig kon zijn om het wiel weer recht terug te plaatsen. Nu met deze truuc ga ik het zelf doen.
Bestel je de band maar bij mij ☺️
Mooie manier van banden wisselen.
Nu heb ik niet de beschikking over een fietslift dus fiets op z’n kop al een stuk lastiger.
Wij hadden altijd fietsen met uitvalnaven doe ik zelf.
Onze vorige E Bike’s hadden achterwiel motor moesten na demontage aan de computer, dus fietsenmaker.
Mijn huidige middenmoter met 8 nexus naaf en ketting met dichte kast, nog niet nodig geweest alleen band geplakt in de vakantie op camping.
Met velgremmen hydraulische dus friemelen.
Hallo Roel, ik haal altijd het wiel er volledig uit om een (binnen)band te vervangen. Ik heb toevallig ook een nexusnaaf zoals de fiets waarmee je het demonstreert. Maar m'n 8 jaar oude e-bike had bij aankoop een kettingkast en is voorzien van v-brakes. Ook de beperkte plaats tussen de buitenband en het spatbord nodigt niet uit om het wiel te laten zitten. Met de populariteit van de gates-riemen is het gepruts met kettingkasten bijna de wereld uit. Bij m'n volgende e-bike zal ik het zeker ook eens proberen. Ik vraag me af welk soort fietsliften jullie gebruiken. Misschien daar ook eens filmpje over maken 😉. Verder niets dan lof voor je tijd en energie die je steekt in je video's, top!
Graag gedaan!
Top!👍👌😀
Sorrie voor je business, maar als kind hadden mijn ouders geen geld en moest toen van drie fietsen 1 maken dus nee ik kom nooit bij fietsen maker, daarnaast sleutel ik nog graag aan mijn zundapp!
Verder goed filmpje voor mensen met twee linkerhanden!
Super goed!
Met deze fiets is het wel hééél makkelijk...wat als je een naafversnelling hebt of een trapkrachtsensor..?
Maar leuk om dit te laten zien👍
Thanks for your informative videos. I am also interested in repairing bikes as my father was a bike repairman years ago . I used to help him im my hometown.
Top, goed uitgelegd. Zelf de band in Lisse laten vervangen de band liep langzaam leeg door bramendoorns en moest vervangen worden alleen geen binnenband met auto ventiel (ziet er vreemd uit? waarom niet gewoon en autoventiel) en waar en hoe op te pompen gaarne info. M.v.gr. G.Hoek
LeUke video maar onderweg kun je de fiets niet ophangen. Werkt het ook bij de fiets ondersteboven zetten? Wij zijn vaak met de camper weg met de fietsen. Nu gebruiken we een binnenband die twee einden heeft en die leg je tegen elkaar aan in de binnenband. Dit is natuurlijk voor nood.
Op zich kun je de fiets ook op zijn kop zetten. Dan heb je het bandje niet nodig maar til je het wiel slechts een klein eindje op.
Maandagavond de achterste binnenband van mijn elektrische fiets (Flyer) vervangen aan de hand van deze video. SUPER. Had nooit gedacht dat mij het zou lukken. Hartelijk dank voor dit filmpje. 🥳
de meeste mensen hier rijden wellicht lek in hun garage of schuur.
bij mij is dat onderweg en je fiets dan ophangen is wat lastiger.
maar goed, handig filmpje is het zeker.😊
De meeste mensen hebben een binnenband bij en pechverhelping.
Vermelding bandenspanning bij ventiel: ga ik in vervolg ook altijd doen. Heb verschillende fietsen en zit er altijd naar te zoeken. 👍
Tja, leek en lijkt me wel handig.
Dankjewel Roel voor de fantastische tip !👍🏻
In sept start mijn 2e jaar fietshersteller in avondschool te Gent en ga ik zeker dit filmpje eens tonen.
Vraagje: mag ik eens het merk & type (welke je aansluit op compressor) waarmee je de banden oppompt?
Lijkt me heel handig doordat de aansluitnippel haaks staat.
www.superspark.nl/shop/werkplaatsinrichting/compressoren-slangen-koppelingen-bandenvullers/sbt-al8600-bandenvuller-alligator-6-mm-tule-aansluiting/?gad=1&gclid=Cj0KCQjw6KunBhDxARIsAKFUGs8GxswmW0y642R87l5O3M125ShXy7XoWQ7HTTGX9ZMr98DJ0YTNou4aArP1EALw_wcB
Ik denk dat mijn fietsenmaker dit videootje ook maar eens moet gaan kijken 😉 Afgelopen vrijdag heb ik mijn ebike weggebracht voor het vervangen van de achterband (binnen + buiten) en toen ik hem terug kreeg, deden de versnellingen het niet meer. Helaas gisteren (zondag) pas ontdekt, dus morgen maar weer even terug aangezien de winkel op maandag gesloten is 😅
Handige tip! Ik dacht dit riempje voor de achterband al een x eerder in jouw filmpjes gezien te hebben.
De fiets in dit voorbeeld, heeft I die de riem/ketting spanner in de trap as zitten? Bij mijn fiets park zitten die allemaal op de achteras en moet dan aan de linkerzijde ook nog gedemonteerd. Met sommige modellen (lange schroeven of een ingewikkelder systeem van Koga waarbij het wiel in een los stuk frame schuift, lijkt het haast minder werk om toch het wiel er maar helemaal af te halen)
Gaaf prima uitleg 👍
Ik heb een velg spanners die ik ook eerst los moet draaien om me velg los van de fiets te krijgen en moet iets meer doen zoals ook de kettingkast der af halen en zo . Maar heb ook gehoord dat er een apparaat is dat je maar 1 kant los moet draaien waar niet de ketting zit en dat het apparaat de frame weg drukt zodat er ruimte komt tussen de frame en velg as klopt dat ?
Totdat ik een fiets had met Enviolo versnellingsnaaf en aandrijfriem verwisselde ik de banden zelf. Met deze tips ga ik het de volgende keer weer zelf proberen. Maar.....wat ging die buitenband weer makkelijk erop.
Leuke video. Maar hoe doe je dat onderweg? Riempje en dan op de rechterkant leggen etc?
Bedankt, Roel! Prima uitleg. Echter kun je deze manier alleen toepassen wanneer je in het bezit bent van een ophangsysteem. Ik ben bang dat niet veel dit hebben. Zo'n standaard voor racefietsen zal vermoedelijk voor e-bikes wat minder geschikt zijn. Misschien een onderwerp voor een volgende video.
Iedereen heeft een plafond op dak in zijn schuur. Zo’n ophangsysteem of een reparatie standaard kost helemaal niet zoveel. Met de huidige hydraulische leidingen in fietsen is het niet verstandig om de fiets op zijn kop te zetten.
Dat riempje is goed gezien ( een abonnementje erbij )
Doe alles zelf uiteraard, maar denk dat de meeste mensen geen fietshaak of iets dergelijks in huis hebben om de fiets op te hangen, schijfremmen centraliseren ook een dingetje voor de meeste mensen, en als je een lastige achterband en binnenband hebt die niet soepel op het wiel valt moet je toch wat meer kracht zetten fiets op de kop zetten lukt dan beter. En onderweg pech wordt ook wel lastig zo... Verder top kanaal.
Pas wel op met schijfremmen als je de fiets op zijn kop zet. Afhankelijk van het systeem zit er zomaar lucht in je leidingen.
In het verleden wel vaak zelf gedaan maar tegenwoordig met de kwaliteit van de anti-lek-banden heb ik eigenlijk nooit meer een lekke band. Vervangen van de banden laat ik sowieso 1x per jaar doen in het najaar in combinatie met een beurt voor de winter. Al bijna 25 jaar dezelfde fietsenmaker hier in de buurt, dus die weet precies hoe en wat ik het graag heb.
Vervang de banden zelf bij de zowel nijn ebike als mijn mountainbike, dank voor de uitleg.
Alleen het gros van ons kan de fiets niet ophangen maar voor de rest goede video. Ik heb een ebike met een band en vandaag lekke band en heb de fiets nodig voor werk en kan de fiets pas na het weekend omruilen. (Huur ebike)
Dacht wat een ellende wordt dat met een achterwiel met band maar ga het morgen proberen met jouw tips
De voorband van mijn E-bike (Flyer T8 Deluxe) verwisseld.
Ik had fiets op z'n kop gezet met de accu uit het frame gehaald.
Het wiel is voorzien van rollerbrake. Ik had iets moeite op de rollerbrake los te maken.
Daarna ging het eenvoudig. As werkt met snelsluiter.
De achterband heeft 19800c + afgelegd. Deze is nog goed maar, heeft wel iets minder profiel.
Allebei banden van E-bike zijn Marathon plus. Bandenspanning: 5,5 BAR (80 PSI)
Ik laat het de fietsmaker. het altijd doen altijd goedt😊
Goede uitleg
De fietsen van de kinderen heb ik bij de dechatlon gekocht, hier krijgen ze iedere herfst een wintercheck. Banden worden dan evt vervangen. Een lekke band doe ik zelf….Leuke video trouwens
Tot eergisteren deed ik het altijd zelf, maar wiig tijd en geen zin, dus door de fietsenmaker laten doen. Maar dat was de eerste en tevens de laatste keer, de prijs was behoorlijk mals. Toegegeven ik hd wel de duurste banden. Maar ik ceck vanavond voor de zekerheid of mijn voorlamp, functioneert. Nee dus, de kabeltjes bungelen los naast het wiel....
Morgen dus maar herstellen. Wa een slordigheid......
Super handige tip !
Ik heb van die binnenbanden met 2 eindpunten, is dat ook OK ? Dan moet je het wiel helemaal niet losmaken. Is vooral onderweg een stuk handiger hoop ik ? Ik heb ze gelukkig nog nooit nodig gehad… maar mocht je daar eens een demo kunnen mee doen zou dat wel leuk zijn… dank alvast en top steeds jouw filmpjes !👌
Dank je wel. Ik heb een Batavus Dus dat gaat niet.
Maar fijne uitleg voor als t wel kan. Zeker dat riempje ioplossing👍👍
Leuke praktische video
Werkt dit ook bij een tenways fiets?
Ik vervang de fietsbanden zelf. Voor het achterwiel meestal gebruik makend van een frame spreider,
Framespreider is bij sommige Efietsen wel een risico, sommige frames verbuig je er mee.
Handig, ga het proberen met m'n batavus dinsdag met riem. Moet nieuwe buitenband op.🚴🏻♂️
Goede tip om de toegestane druk bij het ventiel te monteren. Ga ik ook doen! Ik monteer zoveel mogelijk alles zelf aan fietsen. Koga World traveller, Jan Janssen traveller van mijn vrouw en een Koga Solacio race fiets. Ik mis een opmerking in je filmpje over het gespreid houden van de remblokjes, of is dat niet meer aan de orde in de modernste fietsen met schijfemmen?
Bij schijfremmen is dat niet aan de orde.
Leuke manier van bandenwissel😊. Maar een lekke band heb je meestal op het terrein en dan lukt deze techniek niet zo direct of je moet de fiets aan een boom hangen😅. Verder lijkt het mij dat de band zeer vlotjes over de velgrand komt, ik daag je uit dit te proberen met die banden en velgen van mijn fiets. Dat is telkens weer een gevecht om alles netjes gemonteerd te krijgen zelfs met gedemonteerd wiel.
Kom een keer naar onze winkel, ga ik de uitdaging met je aan.
@@RoelPeerenboomTV doe ik zeker, ik kom af en toe naar de fietsvakantiewinkel in Elst, dan maak ik een ommetje tot Wageningen. Ik laat je natuurlijk eerst iets weten:-)
Leuk!
Mooi ik zit altijd te rommelen ,maar dit is Toppie
als je onderweg bent (en daar gebeurt het natuurlijk meestal !!) dan kan ik die fiets nergens gaan ophangen. Hoe doen we dat dan ?
Prima video weer Roel, bedankt. Zelf vervang ik ook de banden, nog nooit hiervoor naar een fietsenmaker geweest.
Een vraag, moet je de riem niet opnieuw op spanning zetten als je een band vervangt?
@@rond.9000 als het goed is is dat niet nodig. Maar controle op de spanning is wel zinvol.
En hoe moet dit als je lek rijdt? Een fiets ophangen is onderweg geen optie... Is er dan een trucje als je alleen bent? (als je met twee bent kan iemand de achterzijde optillen, dat begrijp ik...)
Duidelijk filmpje, vraag me af hoe zoiets gaat met oude ebikes, ala Sparta ion e.d, lijkt me haast niet te doen, zou mooi zijn dat hierover ook eens een filmpje zou komen...
Die kun je niet zelf doen. Wielmoeren moeten op moment getrokken worden en daarna moet de fiets aan de computer voor een calibratie.
@@RoelPeerenboomTV ok. Jammer
Doe de binnen en buitenband zelf monteren. Bedankt voor de tips
Ik ben maar een leek, maar waarom de oude banden niet gewoon doorknippen ipv ertussen uit wrummelen. En de binnenband ietsje oppompen alvorens in de band te leggen ter voorkomening van het een en ander. Maar hey, laatste keer dat ik dit deed was ik 12. Nu 41 en moet het nu doen coor mijn vriendin. (Ik zelf fiets nooit, zou ik wel moeten doen)
ik doe alles zelf, tot het laatste lagertje gaat alles uit elkaar tot een kaal frame. Zelfs van mijn full suspension MTB reviseer ik zelf de dempers. Behalve wielen spaken daar begin ik niet aan. geen geduld voor.. Dus die breng ik naar de fietsenmaker ;-)
Lekker bezig!
Had vorige week ook platte band, maar mijn band plakte enorm hard aan de velg, onmogelijk om het op deze manier te doen. Maar toch bedankt voor de tip
Een binnenband voordat je monteert insmeren met talkpoeder. Ook na bandenplakken insmeren, dan kleeft de plakker niet aan de buitenband.
Ik doe bijna alles zelf aan mijn fiets. Wat me wel opvalt is dat ik hem zelf altijd op zijn kop zet en er dan aan werk in plaats van hem op te hangen of in een fietsframe houder te hangen. Iemand anders mogelijk ook...?
Fiets mèt schijfremmen NIET op zijn kop zetten als uw fiets 'hydraulische' schijfrem systeem heeft.
Hoi Roel, heel duidelijk allemaal! Bij een rollerbrake moet de remplaatverankering toch wel los gemaakt toch?
Ja klopt idd.
Maak je de remschijf niet schoon na dit klusje? (b.v. met remmenreiniger). Je zit er met je handen aan en de binnen- en buitenband maken er uitgebreid contact mee. Ik verwissel mijn banden dus zelf....
Dat kun je idd doen als je denkt dat de schijf vettig is geworden. Kan tenminste geen kwaad.