Cum calculezi necesarul/pierderea de caldura al casei sau apartamentului

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 43

  • @BIGPGA
    @BIGPGA 2 ปีที่แล้ว +1

    ești om de nota 2022 ,bravo pentru tot ,te urmăresc cu drag ,mare mi.e mirarea ca stai sa dai explicații așa amănunțite la hahalere,asta e meseria lor sa dea cu hate

  • @turbuleasavlad
    @turbuleasavlad 2 ปีที่แล้ว

    Interesant si multumim de informatiile culese. Calculul meu suna cam asa: Iarna trecuta, prima iarna dupa mutarea in casa noua si cu incalzire in pardosea, sapa subtire (sistem Schluter) , am avut 280 mc , aprox. 2940 kWh , deci dupa calcule, mici ajustari de etanseitate, reglaje hidraulice, scoatem un aprox. 3,7 kWh pe anul trecut => adugam faptul ca pastram cazanul pe gaz ca si backup , dar dorim ca pompa sa faca ACM si gandindu-ne ca urmatoare investitie vor fi panouri fotovoltaice, adugam 1kw pentru ACM si punem cei 50% / 2-3kw => aprox 6kW , ne gandim sa cumparam o pompa de 8kW si un boiler de 150-200L. Deocamdata companim, exact cum ziceau si altii, sa suplimentam izolarea podului si sa adugam inca un 10cm polistiren/vata peste cei 10 existenti.
    Multumim Dl. Begu!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Multumim de comentariu si calcule. Cred ca 8 kW putere ar fi okay! Insa inainte de investitii in sistemul de incalzire, pasul anterior trebuie sa fie scaderea consumului, deci termoizolarea mai buna (si alte solutii) trebuie facuti primii. Daca puteti si e loc, adaugati mai multa termoizolatie la pod, sa zicem macar 15-20 inca. Succese!

  • @constantinmereacre2523
    @constantinmereacre2523 ปีที่แล้ว

    am inteles. anul trecut am avut consum consum decembrie 370 m3. Anul acesta cu economisire voi ajunge la max. 300. Dupa calculele tale si dupa alte calcule facute de mine si din alte surse imi ese ca as putea instala o pompa de caldura de 6kwt si mi-ar fi deajuns. merci!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Sunt multe de luat in calcul pentru o pompa de caldura, nu doar acest calcul care e unul orientativ si ofera mai mult o idee.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว +1

    @ 12:30 depinde de tipul constructiv al Pompei și de tehnologia compresorului aleasa : unele pompe de caldura au randamentul maxim in putere nominală altele in putere parțiala și depinde cât de stabilă e sursa de “caldura” din care pompa de caldura extrage energia termică pentru a o livra in casa

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Corect, sunt multe variabile de luat in calcul. In acest video am vorbit orientativ si la general, cum am repetat de nenumarate ori.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว +1

    @ 14:45 in cazul dumneavoastră ( și al tuturor) aveti nevoie de o pompa cu putere de ieșire variabila/adaptabila necesarului termic al casei :)

  •  2 ปีที่แล้ว +1

    Interesant subiectul dar sunt câteva chestiuni în plus de precizat după mine:
    Pompa de căldură se justifică în special dacă ai o casă foarte bine izolată și prețul la curentul electric nu este prea mare. În caz contrar poate este mai bine să investești în izolarea locuinței decât în achiziția unei pompe de căldură pentru că vei cheltui fie la fel de mulți bani fie mult mai mulți bani pe curentul electric.
    În general marea problemă cu care ne confruntăm majoritatea este calitatea izolației locuinței, problema care nu poate fi rezolvată ușor pe o construcție deja finalizată.
    Apoi mai depinde și de tipul pompei de căldură. Cele mai ieftine sunt cele aer apă dar nu au un randament grozav mai ales exact când ai nevoie adică când este foarte ger afară. Cele apă apă sau sol apă sunt mai eficiente dar investiția necesară este mult mai mare.
    Din păcate vor urma ani foarte grei pentru toată lumea până vom reuși să ne rupem de dependența de gazul rusesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Foarte corect mentionat - primul gand trebuie sa fie scaderea consumului de energie, implicit necesarului de caldura, care se realizeaza eficient prin o termoizolare mult mai buna a casei (pe langa alte solutii). Abia apoi, se poate de gandit si la schimbarea sistemului de incalzire.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว +1

    @ 10:24 diferența in procente de necesar termic pentru fiecare grad in plus e de 6-7% și nu are punct de start ci doar diferența de temperatura între interior și exterior dar ideea e cam tot ce încercați sa ne spune-ți ca pentru fiecare grad in plus fata de temperatura exterioara creste consumul cu câteva procente

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Noi citisem de 5-10%, dar cred ca si 6-7% e corect! Totusi cum orice caz e diferit, pot exista variatii.

  • @CorneliuBiro
    @CorneliuBiro 2 ปีที่แล้ว

    Ma gandeam si eu la varianta cu puffer (pentru stocare) dar din ce m-am documentat am inteles ca nu este neaparat eficient, mai ales cu IP.
    Logica ar fi ca trebuie sa ai temperatura mai mare in puffer (cu 5 grade sa zicem) pentru a putea ceda temperatura catre IP si evident temperatura mai mare care pleaca de la PC pentru a ceda pufferului.
    Astfel se obtine un calcul(brut) de genul:
    In IP temperatura de 30, in puffer de 35 si de la PC pleaca 40
    Practic se creste temperatura agentului si scade randamentul + este un circuit separat care are nevoie de pompa, etc
    Avantajul pe care il vad eu la puffer e ca intr-o zi insorita pot incalzi mai mult pufferul cu energia produsa de la panourile solare + temperatura exterioara e putin mai mare decat noaptea cand am nevoie efectiv de caldura; astfel defazez cererea cu oferta.
    Eu inca nu am ajuns la o concluzie; sunt curios ce parere ai tu sau urmaritorii :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Temperaturile diferite pot fi minimalizate daca:
      a) Se izoleaza conductele bine si se scad pierderile termice
      b) Pompa sta langa puffer, la fel scade circuitul
      c) Casa e bine izolata, are ferestre bune etc etc, si necesarul de caldura e mic.
      Puteti alege puffere mai mici, chiar si de 50-100 l, insa mai toate proiectele acum ce includ Pompa de caldura, includ si un puffer pentru incalzire si altul pentru apa calda (sau incorporate ambele, sau doar unul in pompa, ma rog, variatii sunt multe).

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว

    @ 11:27 aici e cea mai amuzanta parte: când te suna cineva pentru sfaturi de genu necesarului de caldura pentru locuința și spera ca printr-un telefon și o bere sa primească un bilant energetic corect :)))
    La centralele pe gaz e cel mai simplu de ignorat necesarul termic pentru ca o centrala de 25-35kw costa in funcție de marca și model între 600 și 1800E iar la centralele moderne cu modulatia puterii de 10:1 adică de la ex: 2.5 KW pana la 25KW ai o marje foarte mare de eroare cu care te poți adapta la necesarul termic al locuinței pe când la pompele de caldura dacă le iei prea mari și doar cu un compresor intr-o singura treapta de turatie/turatie fixa dacă pompa de caldura e prea mica nu e bine iar dacă e prea mare costa mult mai mult și merge ciclat adică ineficient …
    Morala: la pompele de caldura ai de plătit inginer pentru calcule și ar fi foarte bine sa sti exact cum sunt făcuți pereții casei la locuințele noi unde nu ai o referință energetică anterioară - ex o centrala pe gaz la care sa te poți raporta la facturi preexistente …

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Si credeti-ne, ne suna deja foarte des, de aici a si venit ideea sa facem un video la tema data cu "un raspuns extra-rapid" pentru cine vrea un calcul, marja caruia e foarte mare )))

  • @neacsunicusor3793
    @neacsunicusor3793 2 ปีที่แล้ว

    Salut, se da următoarea problema, 2 proprietari de spațiu, unul major altul minor, se poate emite autorizatie de constructie pentru amenajare interioara, compartimentare și consolidare?

  • @duduloi
    @duduloi 2 ปีที่แล้ว

    Pompa de caldura este utila pentru incalzire pe timp de iarna. Nu as lua in calcul incalzirea apei calde pe timp de vara cu pompa de caldura, un panou cu tuburi vidate asigura caldura minim 9 luni pe an.
    Mai ramane gasirea unei pompe ieftine si eficiente pe timp de iarna (ne uitam DOAR la COP-ul pompei la un -5 grade Celsius de exemplu). Iar o astfel de pompa NU este aer-apa, un randament mult mai bun se obtine cu apa-apa in sistem deschis, de exemplu. Fara puturi scumpe (adanci), COP bun iarna, fara galagie in curte, etc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Avem calcule la noi privind folosirea sau nu a panourilor/tuburilor vidate pentru ACM. Va gresiti foarte mult cand ziceti ca sunteti asigurat, iarna aveti maxim 10-20% din necesar, primavara-toamna e ok, insa vara, aveti surplus de 200-300% ))) Adica esti oarecum asigurat, insa ai si surplus mare, iar cand pui cap la cap multe chestii, realizezi ca nu e tocmai cea mai buna idee sa ai atat de multe sisteme. Adica o pompa de caldura poate tot anul face incalzire, ACM si racire, ori daca mergi pe sisteme aparte, la costul investitiei v-ati gandit? Moduri de combinare a surselor regenerabile sunt multe, mai mult conteaza sa fie si ok la pret. Deja fiecare cu matematica lui.

    • @duduloi
      @duduloi 2 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Respect opinia Dvs, dintr-un pct de vedere cu cat mai putine aparate, cu atat mai putine probleme potentiale.
      Apropos, a facut minuni aparatul dentar la Dvs, felicitari. Am revazut de curand vide-urile de inceput si diferenta este uriasa. Bravo !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Multumim, degraba il scoatem )))

  • @olariuandrei9484
    @olariuandrei9484 2 ปีที่แล้ว +1

    Salut, cum calculez la o casa pe care o construiesc? O izolez foarte bine(25cm in pardoseala, 20cm peretii exteriori si 40 cm acoperis) Casa are 200m2 utili si zicea instalatorul o pompa de caldura de 12kw(3-4 persoane). Oare este suficient? Sau pot merge si mai jos cu ea? Multumesc anticipat!

    • @johnr3599
      @johnr3599 2 ปีที่แล้ว +5

      Iti raspund eu ptr ca am o casa asemanatoare : 200 mp construiti, 20 cm izolatie fatada, 42 cm izolatie pod, 9 cm izolatie pardoseala (5 sub placa, 4 peste). Incalzirea pe radiatoare, temperatura setata pe termostat 24 C, locatia langa Bucuresti. Iarna trecuta am consumat intr-o luna maxim 250 mc gaz ptr incalzire. Adica 250 x 10,5 = 2625 kwh / luna. Rezulta un necesar de putere minim : 2625 / 30 / 24 = 3,65 kw. Necesarul teoretic : 3,65 +2 + 2 = aprox. 8 kw. Eu as alege o pompa de 8-10 kw

    • @olariuandrei9484
      @olariuandrei9484 2 ปีที่แล้ว +2

      @@johnr3599 super, foarte utila informatia, apreciez. Ai izolat destul de bine ,felicitari. Oare ai facut ceva si la etanseitate casei?

    • @johnr3599
      @johnr3599 2 ปีที่แล้ว +1

      @@olariuandrei9484 Nu am facut test de etanseitate. Un alt element pe care trebuie sa il ai in vedere este alegerea si instalarea corecta a ferestrelor.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +4

      La o casa inca neconstruita, nu merge acest calcul. In cazul dat se face un proiect tehnic sau un clcul/bilant energetic - ambele solutii le pot face doar specialistii.

  • @mariusdumitru7520
    @mariusdumitru7520 2 ปีที่แล้ว

    Va salut !!! Eu locuiesc intr-o localitate in apropierea Bucurestiului si detin o casa de aprox.160mp izolata cu 15 cm polistiren expandat alb. Iar mansarda este izolata cu vata minerala sul, 25 cm strat izolatie . Geamurile sunt de o calitate buna si +rulouri ext. La toate cele spuse, cei de la Nibe recomanda o pompa de 12kw.Momentan detin o centrala pe peleti Biodom 27. care consuma la -20grad. 2 saci pelet/zi in casa suntem 2 pers. Intrebare CALCULUL NIBE ESTE CORECT?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Salut. Din informatiile despre casa, nu putem face vreun calcul.
      Totusi ceva orientativ putem incerca pe baza consumului deja existent. Ne puteti spune ce randament are centrala? Cate kg are un sac? De care anume peleti folositi? Merci!

    • @mariusdumitru7520
      @mariusdumitru7520 2 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Centrala are un randament de 92% iar sacul de peleti are o greutate de 15kg .Ce nu am mentionat este ca grosimea zidărie este de 30cm

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +2

      Doar pur teoretic, 1 kg peleti face cam in jur de 3.5 - 4.5 kWh energie. Sa zicem cu tot cu randamentul centralei am avea undeva 4 kWh energie dintr-un kg de peleti. Dvs consumati 30 kg in 24 ore la -20 oC, deci aveti undeva 120 kWh energie, care ii impartim la 24 h, si ar rezulta 5 kWh energie - valori medii si teoretice. Adaugand inca 50% sau +2-3kW putere, rezulta cam 7-8 kW, si daca mai adaugam 1 kW pentru ACM, ar rezulta in final 8-9 kW putere a pompei de caldura.
      Totusi, calculul e foarte sumar, foarte orientativ, are o marja de eroare si e pentru dvs doar ca idee. Insa din experienta, daca la -20 oC aveti asa consum, la 0 oC sau la +5 oC (cat e media iernilor noastre), la sigur nu ve-ti avea nici o problema cu o pompa de 8-9 kW putere.

  • @moromete76
    @moromete76 2 ปีที่แล้ว

    Cum calculezi necesarul de capacitate pentru un boiler/acumulator de caldura?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว

      Se calculeaza de proiectant / specialist in dependenta de tot sistemul si toate conditiile unei locuinte. Doar el nu se calculeaza aparte.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว

    @7:45 dacă ar fi amestecat gazul in proporție de 20% cu aer ar fi o șansa ca o parte din centrale sa nu îl poată aprinde din cauza proporție aer gaz incorecta - asta e valabil maiales la centralele in condensare…

  • @avengerplay7729
    @avengerplay7729 3 หลายเดือนก่อน

    Nici nu cred ca exista pompa de 2 kw

  • @deshte
    @deshte 2 ปีที่แล้ว

    Nu este niciun șantaj , doar ca pe cine ați pus la conducere a primit ordin sa nu se ducă sa negocieze prețul cu Gazprom . Așa cum și România acum si Moldova sunt pioni sa sacrificiu ai americanilor . Ei doresc sa fie recunoscuți ca și “tătici” ai lumii și cine nu se supune dorințele lor intra la sancțiuni .

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว +2

      Nu dorești sa te muți cu comentariile despre politica și opiniile politice pe canalele de TH-cam de la antena 3 sau celelalte televiziuni de știri speculative? Acest canal nu este unul cu tema politica ;)
      Ar fi frumos sa îl lăsam curățat de discuții politice cu cine face jocurile cui ;)

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 2 ปีที่แล้ว

      @@Sebastian-xv1qd e o abatere minora de la subiectul discutat :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 ปีที่แล้ว +1

      Dnul Mihai a raspuns in locul nostru deja!

    • @deshte
      @deshte 2 ปีที่แล้ว

      @@mihaiachim5299 cum a spus și altcineva este o abatere minora de la subiect.