Care e cea mai ieftina metoda de incalzire? Calcule, preturi concrete, putere calorica si energie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 มิ.ย. 2024
  • V-ati intrebat vreodata care este cea mai putin costisitoare metoda / material / combustibil sau sistem de incalzire la ora actuala? Stiti cata putere calorica si cata caldura ne ofera gazul natural, lemnul, peletii, carbunele sau curentul electric? In acest video analizam conform preturilor din prezent cazul unei locuinte cu consum mediu sezonier de 13,000 kWh de energie (caldura), determinand cat o sa ne coste incalzirea acesteia cu gaz natural, lemne, peleti, carbune, curent electric si pompa de caldura!
    0:00 - 0:24 Introducere
    0:25 - 1:43 Punte cheie de retinut
    1:44 - 2:47 Locuinta exemplu pentru calcul
    2:48 - 3:08 Intrebare pentru abonati
    3:09 - 5:03 Gaze naturale
    5:04 - 10:27 Lemne de foc
    10:28 - 12:17 Peleti
    12:18 - 14:04 Carbune
    14:05 - 15:09 Curent electric
    15:10 - 19:03 Pompa de caldura
    19:04 Rezumat si concluzii
    - Fii parte în Comunitatea noastra: th-cam.com/users/Enciclopedi... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Surse video/imagini/audio:
    - Pixabay.com
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2022 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

ความคิดเห็น • 266

  • @duduloi
    @duduloi ปีที่แล้ว +40

    Cea mai ieftina incalzire e izolatia executata corect

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +9

      Dupa cum am zis mentionat in multe video-uri: prima etapa consta in scaderea consumului, care dealtfel se realizeaza inclusiv si prin termoizolatia cat mai groasa si executata corect! Insa ce faci dupa ce ai casa bine izolata? Cu ce o incalzesti caci oricum sunt diferente intre mai multe tipuri de sisteme? Iata la intrebarea a doua am si realizat un raspuns in acest video.

    • @Meno-Sebastiano-Argenti
      @Meno-Sebastiano-Argenti ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor buna, ce inseamna cât mai groasa? Care ar fi grosimea maxima? De la 40 cm in sus are rost sa pui mai griasa daca iti permiti, adica 60 cm sau si mai groasa, sa nu ne gandim la costuri, doar strict din punct de vedere termic.

    • @duduloi
      @duduloi ปีที่แล้ว

      @@Meno-Sebastiano-Argenti Se poate face simplu o simulare in Ubakus, nu e mare branza. Personal NU as pune mai mult de 30cm la pereti, 50 la pod si 25cm la podea. Dincolo de parerologi ca mine exista ingineri care pot face un calcul mult mai precis. Important e sa avem parte de un montaj cat mai corect.

  • @deema881
    @deema881 ปีที่แล้ว +4

    video de pus in rama , foarte actual bravo!

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua ปีที่แล้ว +1

    Foarte explicativ videoul, mersi tare mult.

  • @dragospieptu6551
    @dragospieptu6551 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumim!

  • @samyca1985
    @samyca1985 ปีที่แล้ว

    Foarte buna postarea ta!
    Te felicit!

  • @eugenana6783
    @eugenana6783 ปีที่แล้ว

    Foarte utile informatiile! M-ar interesa un video cu o comparatie intre sistemele de pompe de caldura! Spor in toate!

  • @timoteicampean
    @timoteicampean ปีที่แล้ว

    Extraordinar de util acest video! Niciunul mai clar de atât pe acest subiect. Vânzătorii de soluții de încălzire niciodată nu sunt obiectivi in explicații. Mulțumesc!

  • @viorelvior5686
    @viorelvior5686 ปีที่แล้ว

    Salut, foarte bun video! Se primește că: 1 pompă de căldură = 1 cazan electric de x2/x3/x4 ori mai eficient

  • @adinegru3049
    @adinegru3049 ปีที่แล้ว

    FOARTE pertinente calculele ,ca de obicei ...personal apreciez gazul ,cel mai usor si simplu de automatizat si utilizat ! Un booster cu o soba pe lemne ultramoderna ...soluția optima

  • @MrCloscutz
    @MrCloscutz ปีที่แล้ว +3

    Felicitari! Asta da filmulet informativ! Interesant ar fi sa calculezi si costul de instalare pentru fiecare dintre sisteme cat si plusuri si minusuri(fiabilitate, confort, etc). Momentan am incalzire cu centrala termica pe lemn(gazeuficare) de care sunt foarte multumit. La o casa de 200 de metri patrati am costul si consumul la lemn pe care l-ai facut pentru casa de 100 de metri(cred ca influenteaza si zona unde stau adica judetul Constanta, faptul ca nu fac focul decat seara si atat in cea mai mare parte a iernii).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Multumim de apreciere! Investitia initiala e alt subiect, insa ne-am notat deja sugestia respectiva, in viitor posibil sa revenim la subiect.

  • @ionutvladoiu
    @ionutvladoiu ปีที่แล้ว +3

    Cam toți (inclusiv dumneavoastră )uita ca sunt "pompe de caldura" mult mai accesibile și fac și rece vara. Ma refer la aparatele tip AC care au și un SCOP de peste 4 la temperaturi de pana la -7gr. Au avantajul prețului redus cu tot cu montaj (în jur de 700Euro/buc) , consum mic , fac și rece când trebuie vara, poți sa setezi fiecare camera unde sunt montate la ce temperatura vrei, poți sa le controlezi din aplicație de unde vrei, dar și dezavantaje pentru ca mai ales iarna fac mult zgomot, pe zi insesizabil dar noaptea când este liniște le auzi când fac defrigerare. Curentul de aer care este o problema pentru mulți din câte am văzut este insesizabil dacă este setat sa meargă la temperaturi normale în permanentă, 21-23gr. Eu ma încălzesc asa din 2013 la casa veche iar facturile nu depășesc 200Euro pe luna pentru a încălzi o casa de 105 mp.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Nu este adevarat ca uitam de pompele aer-apa, le-am mentionat in acest video si in altele. Pentru exemplul acestui video am folosit exemplul unei pompe aer-apa medie, dvs puteti folosi orice alta pompa ca exemplu de calcul. Este adevarat ca au si avantaje, dar si dezavantaje, o sa studiem subiectul mai in detaliu si posibil vom reveni cu un video doar despre acest subiect. Multumim de impartasirea de informatii cu noi!
      Apropo ce suprafata are casa dvs, cum e izolata, cati kWh de curent se consuma si cate AC aveti montate? Chiar sunt curios. Merci.

  • @SoulRelaxationMusic
    @SoulRelaxationMusic ปีที่แล้ว +4

    Foarte interesant acest video si de apreciat. Era totusi frumos de adaugat si un calcul aproximativ pt acea casa de 100mp cat de costa sa si instalezi fiecare metoda in parte de incalzire sau cel putin la curent, gaz si pompa de caldura. Eu o sa vreau sa imi incalzesc/racesc casa de 50mp cu AC cu invertor si desigur sa adaug si panouri solare astfel scazand cat mai mult factura al curent.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Cu drag! Pentru casa pasiva din start am mentionat ca vom merge cu pompa de caldura. Dat fiind faptul ca e o casa pasiva de nivel premium cu consum foarte mic (ce nimeni nu il are in Moldova, iar in Romania poti numara pe degete), am considerat mai oportun ca sa facem acest video luand ca exemplu o casa medie izolata, pentru a fi mai clar cat mai multor persoane eventualele costuri si diferente. Mult succes in ideea dvs, va recomandam sa faceti initial un calcul termic!

    • @think2invest
      @think2invest ปีที่แล้ว +3

      In sfarsit o persoana inteligenta. AC cu invertor este o POMPA DE CALDURA aer -aer. Cine are indoieli ii arat ce scrie pe cutia de la pompele mele de caldura (Mono Split Heat Pump Inverter) luate de Black Friday " eficenta A+++ scop 4.7 cost 300 euro bucata :)) (am prins o reducere de 50%.
      Solutia are de departe cel mai mic cost atat de achizitie cat si de instalare (fara furtune prin podea, sape, distribuitoare, pompe, termostate si multe alte complicatii).
      Poate fii folosit atat vara cat si iarna pana la -20 grade Celsius. Scop-ul e aproape de 5. (adica pentru orice kw consumat primesti 5 kw de caldura).
      Le voi folosi in combinatie cu un semineu pe lemn ( solutia de backup atat pentru cazul in care cade curentul cat si pentru nopti foarte geroase ).
      E imposibil sa gasesti o solutie mai eficenta. Am salvat mii de euro eliminand alte idei crete.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Unicul impediment la AC cu invertor este debitul de aer ce poate fi neplacut, plus poti risca ca anumite zone din casa sa nu beneficieze de aceeasi cantitate de caldura/racoare, deci e o problema si cu uniformizarea caldurii. Insa daca aceste impedimente nu sunt o problema pentru beneficiar, de ce nu?

    • @think2invest
      @think2invest ปีที่แล้ว +4

      @@EnciclopediaConstructiilor Corect dar toti stim cum e aerul conditionat ca il folosim vara (+ ca are senzori de detectie persoana pentru a nu trimite jetul de aer spre tine). Ori daca e comod vara e si iarna . Mai ales cand stai pe o economie de vreo 10.000 euro facuta evitand o pompa de caldura aer/apa . Numai economia imi plateste urmatorii 10 ani de consum.
      In cazul meu spatiul e deschis (bucataria deschisa) . Diferenta de temperatura e 2-3 grade intre camere. Asta e aprox diferenta pe care o ai si la incalzirea in pardoseala. Nu sunt toate camerele 100% uniforme ca unele sunt mai aproape de pompa altele mai departe. Pana ajunge la cele indepartate o parte din energia calorica se disipa.
      In concluzie incalzirea cu pompe de caldura aer aer + semineu+ cos de evacuare izolat m-a dus in total sub 2000 euro.
      Scriu pentru ca se poate si confort la nivel de sec 21, cu temp programabila , telecomanda, aplicatie la un buget rezonabil. Sper ca va ajuta.

    • @SoulRelaxationMusic
      @SoulRelaxationMusic ปีที่แล้ว

      @@think2invest Ce model ai luat? Sa adaug si eu la fav pt la anu cand cumpar.

  • @sergiusalex
    @sergiusalex ปีที่แล้ว

    super filmuletul, informatii de calitate.
    desigur mai e loc de adaugat informatii.
    pretul initial e un soc pentru toata lumea si intradevar o aditie a costului initial si intretinere in relatie cu perioada de exploatare ar arata o imagine mai clara asupra situatiei.
    dar chiar si atunci,
    sunt cateva elemente care sunt poate mai greu de cuantificat.
    de examplu pentru mine sa manevrez/depozitez lemne,carbune,peleti creste calculul de consum cu 1500 euro pe sezon, de aceea nu m-as apropia de aceste surse, ca sa nu mai vorbim de impactul asupra mediului care pentru mine si copiii mei valoreaza inca 2000 de euro pe sezon (calculat in medie la cantitatea de co2 emisa de acea sursa de incalzire).
    Dar cum ziceam, elemente subiective, ca sa zicem asa, care m-au facut sa aleg pompa de caldura.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu.
      In acest video ne-am axat doar pe costuri, COP-uri, randamente, preturi per energie.
      Desigur insa ca pentru o imagine completa, conteaza si investitia, care in cazul multe sisteme e mare.

  • @Geocokoko
    @Geocokoko ปีที่แล้ว +7

    Salut,
    God job 👍
    Dupa parerea mea cea mai buna pompa de căldură este cea care este "atașată" la sistemul de ventilatie al casei. Acolo preia energia din aerul scos afara din casă si o foloseste pentru a mentine un COP cat mai mare pe toata perioada anului.
    Mulțumesc pentru video este de calitate si plin de informatii utile ca si toate celelalte videouri deasemenea este o placere să te ascult.
    Sănătate și spor la treabă 🙂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salut, multumim! Da se poate combina sistemul de ventilatie cu pompa de caldura, sunt cazuri, insa nu e obligatoriu! Cu mare placere!

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua ปีที่แล้ว

      Scuzama Geo dar nu inteleg... deci "furi" gradele din casa, ca sa le bagi iar in casa ? ...de unde vine la sfarsit toata energia daca nu de afara ?
      Si eu ma gandesc sa instalez in casa o VMC (ventilatie mecanica controlata), dar pompa de caldura dupa cate stiu are nevoie de un ambient extern casei ca sa poata "fura" gradele de undeva.

    • @Geocokoko
      @Geocokoko ปีที่แล้ว +2

      Salut Denis,
      DACA ai o casa bine izolata si ii cunosti nevoia de energie poti sa cauti pompe de caldura care se pot instala in canalul de iesire al aerului din casa.
      In loc sa ai partea de afara, afara o ai in instalatia de aerisire.
      In felul acesta vei avea un COP mare tot timpul anului.
      De ce? Cum functioneaza?
      Aerul care il scoti din casa va avea o temperatură mult mai constanta si ridicată decat cel de afară in yimpul ierni iar pompa ta de caldura va lua energia din aerul casei ca sa poata să producă căldură si sau apa caldă.
      Aerul din casa vine si el de afară (iarna sa zicem 0 C) instalatia ta de ventilatie il incalzeste pana la o anumita temperatură (18C) apoi in casă se mai încălzește putin datorită sistemului de incalzire si al altor elemente (21-23C). Aerul mai ia cu el și toate impuritatile si le scoate afara din casă.
      Mai departe in sistemul de ventilatie poti să recuperezi o parte din căldură ( poti sa incalzesti aerul de afara pana de ex la 14C). Sau eventual poti avea o pompă de căldură care foloseste toata energia care este *aruncata* afara in mod normal, ca sa produca ce iti trebuie. In felul asta recuperezi căldură cu pompa de căldură care va avea o perioada de viață mult mai lunga in timp ce îți va da randament maxim.
      Îți recomand să folosești firme care au specialiști certificati, cu experiență si care îți pot oferi o garantie pt câțiva ani pt.lucrarea efectuată. Altfel s-ar putea să te coste mult si să nu primești ceea ce iti doresti.
      Eu sper că te-am lamurit putin si nu te-am bagat in ceață si mai mult. Dacă mai ai întrebării sti unde ma găsești.
      Vezi sa instalezi VMC cu recuperarea de căldură.
      Un link pt pompe de caldura care se pot instala in aerul care iese afara mai jos. Nu am alt link decat in suedeza dar vezi daca poti folosi Google si google translate.
      Succes si numai bine 🙂
      www.nibe.eu/sv-se/produkter/varmepumpar/franluftsvarmepumpar
      @@MrDenisJoshua

  • @augupartyano
    @augupartyano ปีที่แล้ว

    Eu folosesc AC si aeroterma (asta pt un spatiu mic, aprox 16m3). Consum la curent max 60 lei/luna, asta pt ca in anotimpurile calduroase pun mai multi kwh, iar astfel compensez consumul din iarna, iar iluminatul in locuinta il am de la un motoras de 12-14v tras prin ups si baterii de 12v 100ah (o improvizatie de-a mea)

  • @gabrieltalnaci5724
    @gabrieltalnaci5724 ปีที่แล้ว +1

    Pompe de căldură apă - apă ( COP min 4), avand sursă de apa pe teren ( va fi un puț forat pt extracție si inca unul pt evacuare). Am de ales între următorii producatori de pompe de caldura din Romania : la Oradea e ing Adrian Farcaș cu Termocasa, la noi la Cluj e ing Țifui care face si el pompe de căldură, iar la Focsani ( mai aproape de dvs) e ing Mardare cu pompele de caldura ASG. As opta pt pompa de la Focsani dar in caz de mentenanță și eventuale probleme e greuț de ajuns la ei. Asa ca voi merge, cred, in proportie de 90% pe Termocasa. Au si niște garantii f bine plus preturi accesibile. E un produs simplu care nu da batai de cap. Am doi prieteni care și-au luat Termocasa in aceasta toamnă. Vreau sa vad cum trec iarna cu aceste pompe de caldura si la vară vand sper sa ajung la etapa aceasta sa imi pun si eu pompa de caldura si panouri solare.

  • @iron4ig
    @iron4ig ปีที่แล้ว +1

    Daca inca adaugi la pompa de caldura o statie fotovoltaica cu contorezare netto (min 5kwt), atunci mai vesel sa traesti pe viitor. :) Lemne si paduri sunt in dificit la noi. Si o sa scumpeasca in viitor.
    Multumesc mult de calculi interesante.

    • @flufycat2748
      @flufycat2748 ปีที่แล้ว +1

      Dificit mare la noi; nu munte, nu mare, nu carbune, nu gaz, nu uzine, nu orase.
      Doar babe cu batic si dinti de tabla.

  • @Midav86
    @Midav86 ปีที่แล้ว +1

    1 locuinta trebuie izolata la exterior
    2 părinții la casa cu 2 nivele 120m ,sobă la primul nivel cu zmeevic încorporat care are tăvi spre etajul 2 incalzind fiecare camera.
    Deci face focul in soba de la nivelul 1 si se încălzește etajul 1 si 2 cu lemne si la frig mai mare 1 braț de lemne si o găleată de cărbuni,iubesc căldura,deci la nivelul 1 sint 35grade😁.
    La etajul 2 tot este soba între 2 camere.
    Personal daca as face casa as izola casa in exterior, as investi in panouri solare si o uliana si după pe sistem de încălzire as face vechea metodă paravaie si ca sursa de încălzire un incalzitor(tănd,chipitilnic) electric modern.
    La apa calda as monta tot un inferbator (tănd, chipitilnic) modern într-un butoi de 15-200l din inox.
    Plus si o fîntînă arteziană.
    Cu asa ceva poti zice ca esti împlinit.

  • @jujujujajajaja6834
    @jujujujajajaja6834 ปีที่แล้ว

    👏 👏 👏 👏 👏

  • @stelic9515
    @stelic9515 ปีที่แล้ว +5

    Mulțumesc mult pentru comparație
    Sunt interesat de varianta cu AC ( aer condiționat) pentru o casă de 63 mp cu izolație de 20cm deci cred că bine izolatà) Ar fi fain o analiză, un experiment despre încălzire cu AC.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +6

      Cu placere. Am mai primit astfel de sugestii in ultima perioada, asa ca credem ca in decembrie venim cu o analiza la subiectul AC.

    • @dimitrisfoti8962
      @dimitrisfoti8962 ปีที่แล้ว +9

      Eu folosesc AC pentru incalzire.Midea Xtreme ECO 12000 BTU, Wi-Fi, Clasa A++ scop 4.1(1KWh=4,1KWh energie).Am trei ac-uri=6000ron montaj facut de mine.Incalzesc o suprafata de 75 mp.Consum lunar 400kw/lunaX0.77ron=308 ron/luna.Aparatele sunt programate prin aplicatia nethome plus.Si cu trei de 9000 ar fi fost ok.Functioneaza la -10gr cat am avut doua zile perfect .Au functia SUPER 30 grC fara a injecta aer rece.Asta pentru a incalzi o camera care a stat fara caldura mai mult timp.Pe 22-23gr consumul este mic.Sper ca ti-am fost de folos.

  • @anatolchitoroaga3456
    @anatolchitoroaga3456 ปีที่แล้ว

    ar fi bine de adaugat si cit costa utilajul in mediu pentru fiecare aparte si atunci se poate de vazut daca se merita economia la rascumparare🙂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Investitia in fiecare sistem e cu totul alt subiect, poate vom face un video la subiectul dat in viitor. Merci!

  • @tibi3724
    @tibi3724 ปีที่แล้ว +1

    Bună , aș dori o comparație și cu panouri radiante ! Mulțumesc , Tibi din Brașov Romania .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Buna, daca vorbim de consum, panourile radiante se pot include cam la sistemul electric, cu toate ca e diferit de cel electric.

  • @danutc9043
    @danutc9043 ปีที่แล้ว

    👍

  • @sorindumitru6101
    @sorindumitru6101 ปีที่แล้ว

    Da se stabilește un microclimat la construcție : pereți ,ferestre ,tavane cu un R destul de mare după care se stabilește tipul de încălzire . Aceasta depinde și de sursa de combustibil în cazul meu lemnul ptr că gaz nu am electricitate am din sursa proprie : panouri fotovoltaice ,bobine Tesla , bobine pe indicație
    Deci am perfecționat sistemul de încălzire pe lemne .Adică folosit soba romana o invenție de acum 2000 ani care în zilele noastre i se zice soba racheta . Folosesc in medie jumătate din cantitatea de lemn pe care o foloseam de obicei , mai folosesc și peleți cate odată .Pentru mine este cel mai ieftin așa .Am și la oras o locuință încălzită pe centrala cu gaz dar nu intra in comentariu că este foarte scump . Eu așa aș recomanda , indiferent de combustibil trebuie optimizata centrala . Apropoos ați folosit vreodată centrala termica pe indicație magnetica ?
    Cu stima ,

  • @ionutgheorghiu3911
    @ionutgheorghiu3911 ปีที่แล้ว +1

    Vă salut cu respect!
    Ce părere aveți despre cazanele cu ardere tip lumânare?
    Ex: CANDELE, STROPUVA etc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Salutare! Suntem sinceri, nu cunoastem foarte bine astfel de cazane, insa ca orice cazan pe combustibil solid, acesta se va comporta caatare, cu un randament mereu mai slab decat cel declarat, si aceasta deoarece mereu orice tip de incalzire va avea comportamentul sau in fiecare casa in parte.

  • @TudorBurac
    @TudorBurac ปีที่แล้ว +3

    Cu privire la sobe. Avem standard EN 15544, in el avem cifrele de reper randament minim 78% la fel și cifra medie pentru calcul kW dintr-un kg lemn cu coeficientul umiditate/randament. Minimum 3,25kw .
    13000kw necesari ar fi 4000kg la 700kg pe metru cub. Ar fi in jur de 5,7 metri cubi la 2200 lei MD. 12540 lei la cursul actual cam 660 euro cu lemne într-o sobă conform standardului european en 15544 în Moldova la ziua de astăzi.

    • @duduloi
      @duduloi ปีที่แล้ว

      Evident ca dl.Burac isi cunoaste meseria, cine e mai mester in sobe ?
      Realitatea e ca o soba nu asigura constanta temperaturii, aici e marea problema. Plus ca poluarea generata de lemne va fi in curand interzisa. Eu cred ca lemnul va fi folosit exclusiv pt constructia caselor si mobila. Iar sobele vor fi in cel mai rau caz pe peleti.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Dnul Tudor, multumim de comentariu si informatiile oferite. Chiar daca nu ne cunoastem personal, stim ca in domeniul sobelor dvs sunteti un mare specialist. Pe lemne stiti ca pot exista multe variatii, si asa cum am si atras atentia si noi, variatii pot exista foarte mari incepand de densitate, tip, umiditate si terminand cu tipul de soba / semineu / cazan pe lemne etc.
      Cu siguranta ca o soba buna facuta de dvs va avea mereu un randament mai mare decat o soba facuta de amatori )))
      Inafara de calculele calorice, sunt multe scheme de amageala a m3 / m steri, mai variaza si cursul leu-euro, mai exista si pierderi/randamente ce altii nu le i-au in consideratie, fapt pentru care oricum consideram ca se obtin mai multi m3 de lemn decat ce zice strict standardul EN 15544, care oricum e un repet solid, insa sa nu uitam ca fiecare casa si caz trebuie privit individual. Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      @@duduloi Candva intr-un viitor indepartat, cand sursele regenerabile (solare, geotermale, nucleare s.a. vor asigura peste 90% din casele de pe glob cu energie) posibil ca atunci sa interzica si lemnul, insa in prezent, vedem ca se redeschid minele de carbune prin Europa )))

    • @duduloi
      @duduloi ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Teoretic asa este, insa viitorul vine foarte repede peste noi. Masinile electrice sunt doar un exemplu. Multe lucruri vom mai prinde noi in restul acestei vieti....

  • @AleXandruT
    @AleXandruT ปีที่แล้ว

    Bună. Dacă să calculezi pentru cazan electric, calculele se fac cam la fel cum în video? Mulțumesc

  • @cebotarivitalii8914
    @cebotarivitalii8914 ปีที่แล้ว

    Calculele sunt foarte diferite trebuie de menționat și temperatura din casa care se dorește a fi setată precum și de pierderile de caldura a casei. Sa nu înțeleagă cineva ca aceste consumuri sunt perfecte pentru toți. Dar verificând consumul de gaze pe anul trecut e foarte aproape de calculul efectuat ținând cont de faptul ca sezonul rece a durat ceva mai mult chiar pina in vara 2021 :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Nu ati intrat in esenta cu totul, va ajutam noi: acest calcul prezinta situatia cand DEJA AI DETERMINAT pe o casa medie ca ai un consum de 13.000 kWh energie per sezon de incalzire, si pe baza acestui necesar de caldura calculezi cat o sa te coste obtinerea acestor 13.000 kWh de energie cu diferite sisteme!
      Deja locatia casei, temperatura interioara, temperatura exterioara si alte variatii - NU SUNT SI NU POT FI LUATE IN CALCUL IN CAZUL ACESTUI VIDEO-EXEMPLU, deoarece e un calcul empiric, e un calcul matematic DEMONSTRATIV ce incepe din punctul in care stii ca ai nevoie de 13.000 kWh energie! Nici nu ar fi posibil de realizat un calcul exact deoarece fiecare casa sau apartament are consumul sau, deci sute de mii de variante posibile, fiecare cu necesarul sau de caldura! Sper ca ne-ati inteles ideea! E si normal ca cine va avea in casa o T mai mica, va avea un necesar termic mai mic, cine va avea o T in casa mai mare, acest necesar va fi mai mare... si exista multe alte variatii, insa INDIFERENT de ele, nimeni nu anuleaza calculul din punctul in care fiecare si-a determinat necesarul, adica si acel ce isi va calcula ca are nevoie de 5.000 kWh energie, si acel care va avea nevoie de 25.000 kWh energie, ambii mai departe vor folosi fix exact aceleasi calcule matematice in continuare din acel punct cand si-a determinat necesarul. Sper ca v-am ajutat!

  • @marius_carapcea_1974
    @marius_carapcea_1974 ปีที่แล้ว

    Salut, Valentin! Bravo! Foarte interesant si util videoul. Poți să completezi analiza ta si cu GPL? La momentul de față, în România, un litru de GPL costă în jur de 3,85 lei (românești).

  • @alexandrustoica9126
    @alexandrustoica9126 ปีที่แล้ว

    Să trăiți, era bine și o comparație cu panouri fotovoltaice.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Panourile fotovoltaice nu dau caldura, ele dau curent. Nu au ce cauta in acest video.

    • @alexandrustoica9126
      @alexandrustoica9126 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor pentru încălzirea în pardoseală cu sistemul electric

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      In cazul dat, cablul de incalzire in pardoseala ce consuma curent este sursa de caldura, nu panoul fotovoltaic. In alta ordine de idei, panoul fotovoltaic si curentul dat de el poate alimenta orice sistem de incalzire ce consuma curent, iar asta nu inseamna ca el este sursa de caldura, el doar e sursa de curent, nu face caldura.

  • @adib9716
    @adib9716 ปีที่แล้ว +2

    Sa nu uitam ca sunt 3 tipuri de POMPE de CALDURA si toate au avantaje si dezavantaje :
    Locul 3 cea mai slaba este pompa de caldura tip AER - APA.
    Locul 2 ceva mai buna este pompa de caldura tip SOL - APA .
    Locul 1 cea mai buna si numita si pompa GEOTERMALA este pompa de caldura tip APA - APA , dar dezavantajul ei este ca , ai nevoie de o curte mare , e mai scumpa decat celelate dar in timp e cea mai buna. E pe minim 50 ani investitia .
    Eu sunt din Bucuresti , stau la bloc , mi-am pus contor de gaze individual ( nu am inca centra termina pe gaz ) dar noul contract cu ENGIE ROMANIA de la care iau GAZE NATURALE de la 1 Octombrie 2022 , pretul pentru 1 MC gaze naturale = 3,50 Lei Romanesti cu toate taxele incluse si cu TVA inclus.
    Cea mai buna solutie pentru cine stat la casa cu ceva curte este doar PANOURI FOTOVOLTAICE + POMPA de CALDURA ( aici care din cele 3 tipuri se potriveste pentru fiecare ). Sacrifica-ti banii chiar mai multi si investiti in confortul energetic . Adica banii de vacanta sau de pe haince , incaltaminte etc ii redirectiona-ti catre sistemul energetic nou actualizat la zii pentru casa voastra. Merita banii investiti , cu cat e suma mai mare , cu atat economisiti in timp mai multi bani. Nu face-ti carpeli , ieftiniri . Nu dupa ureche , intrebati specialistii din domenii , ca oricum nu sunte-ti voi experti energetici .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Multumim de comentariu si completare, insa putin v-ati incurcat!
      Geotermal stim ca vine de la "geo" ce inseamna sol, deci pompa de caldura geotermala este pompa primordial sol-apa! Energia geotermala mai poate fi si energia de la izvoare cu apă caldă și gheizere, care tot din adancurile pamantului vin.
      Pompa de caldura ce necesita curte mare este pompa de caldura sol-apa cu montaj pe orizontala, nu pompa apa-apa cum ati scris! Am vorbit mai multe aici - th-cam.com/video/PHtgErBoeCQ/w-d-xo.html
      Pompa de caldura apa-apa NU ARE NEVOIE DE CURTE, ea are nevoie fie de o fantana, fie de un lac sau alt rezervor de apa.
      In rest informatiile oferite sunt bune!

    • @uk..bruiser..4046
      @uk..bruiser..4046 ปีที่แล้ว

      "faceți si sunteți". Apropo

  • @eugen-m
    @eugen-m ปีที่แล้ว

    Urmarit cu mare placere materralul prezentat. Intrucat avenit iarna , daca permiteti o dorinta un update la materialul despre panouri solare si fotovoltaice ? Am urmarit materialele dvs cu atentie daca intre timp sunt noutati as fi interesant de aflat. Plus ca am o nedumerire la unul din materiale. A ti spus ca exista 3 tipuri de panouri solare al trei le fiind panourile termodinamice ce pot produce apa calda incepand cu minus 6...5 grade. Putem dezvolta subiectul ? Celelalte variante sunt bine documentate . Multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de sugestie si comentariu, am inclus ideea dvs in o lista viitoare de videouri, insa nu promitem ca va iesi in viitorul apropiat.

  • @tibib4029
    @tibib4029 ปีที่แล้ว +2

    Foarte bun si complet video , de apreciat !
    Dar astea sint calcule ok pina va baga si pe voi in mUE , atunci va trebui sa actualizezi la 2 zile preturile , e de invidiat ca aveti preturi stabile !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Multumim de apreciere! Nu pot zice ca avem preturi stabile ))) Pretul la gaz in ultimile 18 luni a crescut de 6 ori, pretul la energie electrica de circa 3 ori... Stabil e ca pe gaz avem doar Moldova-gaz (ce ia gaz din mai multe surse), iar pe curent avem 2 distribuitori (ce la fel i-au curent din mai multe surse).

    • @tibib4029
      @tibib4029 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor oricum e incomparabil cu circul din tarile mUE , si ma refer chiar la cele mai bine vazute (in mintea celor care nu le cunosc) . Chiar cred ca inca va e bine dar asta o sa se termine cind o sa va bage cu japca in turma vestica. Cred ca cu toate ca e o tarisoara mica in ziua de azi aveti mai multa stabilitate decit restul , iar daca birocratia din mUE continua in felul acesta vom fi nevoiti sa solicitam buletine de R. Moldova sau alte state din est ....ca de Rusia presupun ca e complicat pentru noi . Daca la asta mai aduni si legile stupide vizavi de poluare ....o sa poti cumpara doar carbuni din Germania ca aia sint ,,euro 7" si nu polueaza , iar restul minelor trebue inchise , imagineaza-ti ce calcule vor iesi...
      Salutari de la Madrid !

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว

      Salut, mibi, ia uita-te cum e cu preturile in Anglea. Cat despre RM, nu te duci sa locuiesti acolo? Te pun eu in legatura cu niste colegi care au fugit mancand pamantul?

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว

      @@Sebastian-xv1qd noroc pt cine? Ca pt romani sigur nu

  • @ingerulnopti02
    @ingerulnopti02 ปีที่แล้ว

    Va salut va deranjez cu o intrebare cum pot calcula caldura pe care o da un tun de caldura pe curent daca el consuma de la 2kwh pana la 5 si ca suprafata in mp intre 100 si 500 mp ? eu am un mini tun de caldura consuma 2000W si 150 mp de aer cald dar intr-o camera nu face fata nu incalzeste deloc camera

  • @Meno-Sebastiano-Argenti
    @Meno-Sebastiano-Argenti ปีที่แล้ว

    Ati auzit de tuburile solare de la nakedenergy? Poate faceti un video despre ele.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Despre colectoare solare am vorbit pe larg intr-un video in trecut - th-cam.com/video/JBS6qakWhsU/w-d-xo.html . Legat de insasi denumirea producatorului scris de dvs, nu am auzit de el.

  • @plavanvali
    @plavanvali ปีที่แล้ว

    Eu am văzut cu multi ani înainte un astfel de video cu un sistem foarte eficient format din izolație+ panouri termosolare + cazan cu gazeificare, ajungând la 1 metru cub lemn la suta de metri pătrați locuiți.

  • @danieldany5006
    @danieldany5006 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua. Aveti poate o idee despre pompele de caldura de la termocasa?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, sunt pompe ca alte pompe, doar ca e de fabricatie romaneasca (deja componentele din interior nu stim de unde le comanda).

  • @vladpalas
    @vladpalas ปีที่แล้ว +13

    Pompa de caldura + casa eficienta + un sistem fotovoltaic, ar trebui sa fie criterii obigatorii pentru orice casa noua din zonele dens populate.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Este o combinatie foarte buna, insa sunt si altele! Oricum tendinta spre case NZEB e lege deja in UE (in Moldova cred ca va fi in urmatorii ani) si ar trebui sa fie respectata de toti!

    • @vladmocanu3598
      @vladmocanu3598 ปีที่แล้ว

      puteti da exemple de sisteme la fel de bune?

    • @starlite5097
      @starlite5097 ปีที่แล้ว +3

      Omul de rând de unde scoate atatia bani pentru o casa NZEB?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      @@vladmocanu3598 In primul rand mereu casa trebuie sa aiba un consum mic (termoizolata bine, tamplarii bune, etansa etc), cat si devine o necesitate incet si centrala de ventilatie cu recuperare de caldura. Ulterior ce tine de incalzire, se decide pentru fiecare caz in parte ce exista/ce se doreste, insa ca ideie poate fi: panouri solare termice pentru preparare apa calda/agent termic + cazan pe gaz... pompa de caldura + panouri solare termice... panouri solare termice + panouri fotovoltaice + acumulator cu rezistenta electrica...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +6

      @@starlite5097 Cine are bani de casa, e obligat sa respecte legea! Cine vrea apartament, dezvoltatorul ce ridica blocul e obligat sa respecte legea! E adevarat ca e o investitie mai mare la inceput, insa in timp iti scoti banii si economisesti mai multi bani! Plus protejam natura cu emisii CO2 mult mai putine!

  • @florinsoare8448
    @florinsoare8448 ปีที่แล้ว

    Cea mai ieftină modalitate de încălzire pentru o casă pasivă consider că este la momentul actual o suită de panouri fotovoltaice conectate on grid ca și prosumator și 3 aparate de ac eficiente așa cum mai menționa cineva aici, gen Daikin Perfera Bluevolution, dacă nu greșesc, sau ceva echivalent ca și performanțe. Siatemul cu pompă de căldură mi se pare atât costisitor cât și anevoios în exploatare și am să vă dau un singur exemplu: am schimbat centrala cu una eficientă, Ferolli. La nici doi ani pompa de circulație, Willo, foarte performantă și ea, a început să frece. Am demontat-o și ce să vezi, greșeală de copii mici: turbina ce antrenează apa nu este solidară cu axul și a ieșit câte puțin până a ajuns să frece de corpul pompei. Am dat-o la loc, dar ce vreau să spun este altceva: o pompă nouă costa cât o jumătate de centrală! Acuma, să stai mereu cu teama că-ți cedează ceva la o pompă de căldură de mii și mii de euro nu cred că e foarte confortabil, plus că probabil mai trebuiesc și altele, revizii periodice, etc. Eu personal la casa pe care o construiesc am prevăzut acoperișul cu panta sudică la 68°(cel mai mult mă interesează perpendicularitatea soarelui în lunile de iarnă), a.î. să pot monta tuburi vidate pe toată lățimea de 12,5 ml, stocare în pufere și posibilitatea de a da un boost pe vreme rece de la un cazan pe peleți pentru că nu știm cât va ține povestea asta cu prosumatorii. Pe scurt, dacă ai izolație maximă și aport solar maxim contează mai puțin din ce iei picul ce-ți mai trebuie și atunci te orientezi spre ceva ce necesită mai puțină intervenție de specialitate și o stocare facilă din timpul verii, deci peleți.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Foarte posibil sa aveti dreptate, e la fel o solutie interesanta incalzirea cu pompe de caldura aer-aer (aka AC). Legat de componentele costisitoare a altor sisteme: va inteleg si credeti-ne ne macina si pe noi gandul la solutii eficiente, simple si necostisitoare, si incalzirea cu aer nu pare o solutie rea (oricum are si ea neajunsurile ei).
      Panta de 68 grade e deja prea mult (parerea noastra), noi de exemplu inafara de calculele de casa pasiva si recomandarile lor, am testat si alte metode, de exemplu este o metoda NASA cum cade soarele in punctul setat de tine si ofera un raspuns cate grade sa aiba acoperisul ca sa produci cat mai mult tot anul (nu tinem minte sursa, daca o sa cautati in engleza posibil sa gasiti), si era undeva intre 30-40 grade! Totusi trebuie sa fie si estetic frumos acoperisul, deci nu uitati nici de chestia data, adica eu nu as face un acoperis urat doar pentru cateva sute de kW in plus pe an (sau cateva sute euro facuti din surplus si vanduti in retea).
      Legat de tuburi vidate e o chestie interesanta: pentru o casa din ce am studiat, niciodata nu vom recomanda tuburi/panouri plate de peste 4-6 m2, deoarece chiar daca te asiguri iarna cu apa calda (partial, indiferent de tuburi), incepand din primavara si pana in toamna ai problema cu supraincalzirea si supraproductia de apa fierbinte ce pur si simplu o ve-ti arunca in canalizare. Ca backup, e buna si ideea cu diferiti combustibili fosili, insa daca ai PV, se poate si cu o rezistenta electrica.
      Oricum, e de studiat, sunt multe sisteme/idei, deja fiecare le ajusteaza si combina pentru cazul sau. Merci!

    • @florinsoare8448
      @florinsoare8448 ปีที่แล้ว

      Ținând cont de faptul că pe 21 dec înălțimea maximă a soarelui va fi de 22° pornind pe la ora 9 de la aproape 10° cred că va fi corectă înclinația de 68°. Bineînțeles că nu au producție maximă tot anul dar nu asta este ideea, ci de a avea tot mai puțină producție pe măsură ce vine vara și maximă iarna. Ca avantaj mai văd un risc mult scăzut de spargere la grindină vara iar în ce privește suprafața mare nici măcar nu e nevoie să la acoperi, tuburile vidate putând fi pur și simplu scoase pe măsură ce se încălzește și puse la loc toamna, totul este să ai acces facil la ele. Mi se pare soluția ideală mai ales pentru o casă doar cu încălzire în pardoseală și necesar foarte mic, unde temp agentului poate fi și de 30°dar asta implică un spațiu dedicat și bine izolat pentru stocare, ceea ce de multe ori nu este disponibil. Succes pe mai departe!

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +1

    @ 19:24 in romania la tarife (plafonate) de 3lei la mc gaz-> 0.33 lei kw termic util și la curent 1.38 lei/ kw sau in putine cazuri 0.8lei pe kw
    Deci oricum ar fi prefer incalzirea pe gaz pentru următoarele avantaje:
    Găsești mult mai ușor instalatori de centrale pe gaz sau sa traduc invers: e mult mai puțin probabil ca un instalator sa dea de gard cu o instalare a unei centrale pe gaz deoarece ea este foarte flexibila atât la plaja de puteri cât și la plaja de temperaturi ale agentului termic :)
    Costuri inițiale de instalare mai mici;
    spatiu ocupat mai mic;
    timpii de răspuns la cererea de caldura excelenți;
    se găsesc peste tot persoane care sa îți facă mentenanța centralelor pe gaz - la pompele de caldura nu prea exista… ;
    timpii de reparație mult mai mici la centralele pe gaz in comparație cu pompele de caldura ….
    Părerea mea e ca unde este gaz dacă folosești diferența de buget între a instala încălzire pe gaz sau pompa de caldura și folosești acea diferența pe termosistem ești mai ok pe gaz :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Merci de costuri. In prezent, o centrala/cazan pe gaz inca mai e una din cele mai bune solutii, insa personal cred ca solutia data este in declin usor, iar in 5-10 ani va fi detronata de altele mai noi din 2 motive: gazul ca resursa energetica limitata si deja cam scumpa (ca sa nu mai punem ca MD e santajata cu gazul rusesc, ba ne dau, ba nu ne dau, ba ne ridica pretul etc), si a doua cauza este trendul spre surse regenerabile si verzi de incalzire (pompa de caldura, colectoare termice pentru agent termic, panouri fotovoltaice, biogaz etc).

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Întâi cum văd eu un viitor aproape ideal: toate orașele sau centrele metropolitane mai mari sa aibă ca sursa de energie centrale nucleare; iar împrejurul lor sa se construiască ferme de animale și sere cu plante care sa fie încălzite iarna de excesul de caldura din ciclul de recompensare al aburului ce iese din turbinele electrice…. Așa orașele mari ar putea sa își susțină parțial necesarul de hrana…. - cam asta numesceu energie ecologică sau verde exploatata eficient …
      UE are resurse de gaz pentru cel puțin 200 ani; înțeleg faptul ca se încearcă decarbonizarea traiului de zi cu zi dar prima data parca as pune pe toate clădirile termoizolații de la 25 cm in sus la pereți deși ar fi tentat chiar de 30-40; și de 30-60 cm in acoperisuri ….
      Asta ar reduce extrem de mult necesarul termic atât iarna cât si vara pe locuințe si ar creste confortul considerabil ….
      De exemplu sunt total împotriva panourilor foto-voltaice pe locuințele individuale dar sunt perfect de-acord cu acoperirea cu foto-voltaice a tuturor terenurilor in curs de deșertificate sau poluate - ex terenuri cu deșeuri miniere, etc… care oricum nu pot produce altceva sustenabil pe ele….
      + sistemele foto-voltaice mari au costuri mai mici de instalare si exploatare fata de sistemele de pe locuințele individuale …. Și dacă oamenii ar pune banii de sisteme individuale la comun ca sa construiască parcuri foto-voltaice mai mari cu aceeași suma de bani ar obține mai multă energie :)
      Legat de prețul energiei din ce am văzut din Piata de futures la gaz pe ue se estimează ca in 1.5 ani prețul gazului o sa revină la nivelul prerazboi … Personal nu îmi fac griji …
      Pompele de caldura sunt soluții de viitor dar numai de viitor … pentru prezent pompele de caldura sunt compromisuri relativ impuse populației …

    • @uk..bruiser..4046
      @uk..bruiser..4046 ปีที่แล้ว

      @@mihaiachim5299 Fugi Mihai cu centralele nucleare. Pe hidrogen ar trebui sa fie toate dacă vorbim de viitor. Fără doar și poate. Și pe pompa de căldură, dacă vbim de individual, deși și acolo se dezvolta centralele pe hidrogen (din nou, vbim despre viitor, deoarece acum încă nu este gata tehnologia pentru uz individual). Nucleara sper sa fie doar o etapă pana la hidrogen sau alte soluții care sunt în curs de dezvoltare. Eu unul nu voi susține energia nucleara niciodată. Chiar și în condițiile actuale. Sau mai bine spus, nu voi susține dezvoltarea de noi proiecte și noi locații nucleare. Cele actuale mai merg vreo 15 ani pana una alta. Dar fugi de ele.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

      @@uk..bruiser..4046 spui asta din lipsa de cunoștințe și despre hidrogen și despre nuclear …
      Personal as sta mai relaxat cu o centrala nucleară langa casa mea decât langa oricefel de Instalatie mai mare pe hidrogen … - și in centralele nucleare cum ar fi la fukusima exploziile au fost date exat ce acumulările de hidrogen nu de explozia reactoarelor sau a combustibilului …
      Hidrogenul crezi ca apare singur ? Îl pescuiești ? Este de la extrem de periculos in sud sa aprobi instalații individuale care sa arda hidrogen pur deoarece este inodor și extrem de instabil … știu chimiști care se tem și sa îl manipuleze dar in schimb se joaca foarte relaxați cu compuși radioactivi ;)
      Centralele care merg cu 100% hidrogen sunt extrem de simplu de produs : ai de înlocuit detectorul care simte ionizarea gazelor de ardere cu orice forma de detector infrarosu sau termocupla …. Deoarece hidrogenul când arde nu are efectul de redresare a curentului electric alternativ pe care îl are gazul metan - tehnologie folosită in detecția combustiei in cazanele actuale …. - tehnologia nu exista pentru ca nu exista la scara larga pentru ca nu exista cerere dar este foarte ușor de implementat - Mai mulți producători de cazane au instalatii demonstrative cu cazane care funcționează pe hidrogen in proporție de 100% ;)
      Senzorii care simt scăpări de hidrogen sunt extrem de scumpi; detectoarele de radiații de orice fel sunt ieftine de produs …
      Hidrogenul e doar o poveste care suna foarte frumos inclusiv pentru mine dar nu as vrea sa am nimic pe hidrogen in apropierea locuinței mele :) … cât timp Dorel și meșterul casei zburda liberi pe câmpiile noastre nu vreau sa aud de hidrogen in locuințele oamenilor ;)

    • @uk..bruiser..4046
      @uk..bruiser..4046 ปีที่แล้ว

      @@mihaiachim5299 cum poți sa spui asa ceva omule? Pe bune????? Te auzi sau îți place să vorbești doar ca să contrazici pe alții și sa o ții pe a ta. Cum sa compari un produs exploziv cu un produs radioactiv și sa spui ca cel exploziv sau inflamabil este mai periculos decât izotopii radioactivi (atât cei folosiți, car mai ales cei rezultați, cum ar fi cobalt ai alții?). Cum sa aduci asemena argumente atunci când tu ești cel în necunoaștere.
      Ca tot ai adus vorba, la Fukushima nu mai e țipenie de om pe o raza de zeci de km, cu sute de sate și mii de case abandonate forțat, în care oamenii nu mai au voie sa locuiască pentru sute de ani. Solul a fost îndepărtat complet pentru a preveni ridicarea prafului și contaminarea legumelor, animalelor iar apa care și acum se scurge este ținuta în rezervoare speciale pentru care se cheltuiesc zeci de miliarde de dolari anual și pt care nu exista încă soluție. Efectiv nu exista soluție pentru deșeurile respective, nimeni, nici japonezii nu știu ce sa facă cu ele. La Cernobil povestea este la fel. Cu dovezi. Cum doamne iartă-mă poți măcar sa sugerezi ca o explozie de gaze este mai periculoasa nu ca ma depășește, dar ma și îngrozește. Omule, las-o moale cu prostiile astea. Lasă prietenii chimiști care se tem de hidrogen, de gaz metan, heliu sau amoniu ca nu am auzit unu care sa fie cum zici sa prefere sa lucreze cu elemente radioactive. Nici nu cred o iota pentru ca nu ar avea voie și nici unde.
      Chimistii nu umbla azi cu hidrogen și mercur si mâine cu plutonium, uraniu, cobalt și alți izotopi radioactivi.
      De unde nene? Ai prieteni la Institutul Nuclear? Ca nici aia n au bani de asemenea isotopi, sau dacă ii au nu mai sunt de mult timp periculos. Doar la Cernavodă probabil și acolo n au hidrogen instabil.
      Deci du-te dumneata de aici ca nucleara e cea mai mare prostie. Ne a fost de folos pana acum, dar cred ca suntem suficient de inteligenți încât sa o depășim și sa venim cu ceva mai bun. Aa, si è si foarte scumpa. Auzi. Prefera omul sa stea în reactorul 4 de la Cernavodă numai sa nu aibe un contor de gaz langa el ca poate doamne ferește pocnește. Ce prieteni ai!

  • @tiberiuoprea5684
    @tiberiuoprea5684 ปีที่แล้ว

    Multumim pentru informatii utile!!!
    Ne puteti sugera cateva pompe aer-apa cat de cat accesibile si sa se incadreze in media exemplificata? Eu am casa in constructie, si voi izola cu un 20cm vata sau polistiren, tavanul are o izolatie de 18 cm vata bazaltica, iar pardoseala, din pacate, va fi izolata cu un 5-7 cm de polistiren extrudat datorita inaltimii usilor (asta este una din greselile pe care le regret).

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Cu mare placere! Nu facem reclame la pompe de caldura in acest moment cand vorbim de unele modele. In prezent, consideram marea majoritate a pompelor foarte bune, daca vorbim de producatori seriosi si care ofera toata documentatia necesara, inclusiv garantiile promise. Pentru cazul dvs, trebuie sa se faca un calcul de bilant energetic pentru a intelege ce putere a pompei aveti nevoie.

    • @tiberiuoprea5684
      @tiberiuoprea5684 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns! Dupa cererea a doua oferte de la doua companii din romania, necesarul de putere pt casa de 145mp utili pe un singur nivel este de 6-7 kwh

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      @@tiberiuoprea5684 Desigur nu poate fi cazul dvs, insa din experienta mai bine mergeti cu 1-2 kW putere in plus, spre 8-9 kW putere a pompei de caldura. Nu stim calculele dvs termice, daca era o casa pasiva, acesti 6-7 kW erau extra-suficienti, insa depinde deja ce casa aveti dvs.

    • @tiberiuoprea5684
      @tiberiuoprea5684 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Da la 9kw m-am orientat. Si ajunge undeva la 9000 - 11000Euro cu tot cu montaj. De aceea ma gandeam la o alternativa ma ieftina macar pe un an de zile pana reusesc sa strang banii pt pompa. Nu este o casa pasiva dar, zic eu, ca va fi o casa eficienta. Am investit in geamuri calitative, insa nu am reusit sa ma incadrez in buget si pt montaje pe precadre.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      @@tiberiuoprea5684 9-11 k pompa aer-apa? Daca da, e prea scump!

  • @nitusorinrazvan
    @nitusorinrazvan ปีที่แล้ว

    Pompă de căldură apa-apa marca Heliotherm. Pompă este din 2005 și funcționează că nouă 😉

  • @light.mmichael5367
    @light.mmichael5367 ปีที่แล้ว

    Salutare. Bine argumentat.
    In cazul meu . Am o casa de 140 mp amprenta circa 120 mp utili. Încălzirea este pe gaz și am încălzire în pardoseală.
    Anul trecut am platit cel mai mult 1300 lei pentru luna de iarna. Vara am platit 15 lei. Daca fac un calcul nici nu trebuie să mă gândesc la o alternativa mai buna încă. Cu este sa cheltui 10.000 de euro pentru o pompa de căldură?
    Îmi scot investiția peste câțiva ani când o să trebuiască să fac revizia și să cheltui iar bani ...
    Stau langa București la 10 km. Casa este din cărămidă de 29. Tencuita și izolata cu polistiren de 10 grafitat. Înălțimea camerelor 2.6...
    Aștept un comentariu in contradictoriu... Poate mă înșel

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Salutare! Multumim de comentariu! Aveti dreptate, daca deja aveti un sistem gata implimentat (centrala gaz, racordare, tevi trase, proiect, autorizatii si tot ce implica aducerea gazului pana la dvs) atunci dupa preturile de acum, mai bine stati pe gaz. Daca insa vorbim de o casa noua, pai acolo deja se pot face niste calcule.

  • @cristiandamian6272
    @cristiandamian6272 ปีที่แล้ว

    Pot sa iti sugerez ca la sfarsitul unui vlog sa vi cu o concluzie? Mersi.

  • @ticaasd
    @ticaasd ปีที่แล้ว +1

    Salut, as fi curios de parerea ta pentru folosirea aerului conditionat pentru incalzire (pompa de caldura aer-aer), tinand cont ca nu trebuie incalzit pana la 55 grade si ca pe fisele tehnice sunt afisate randamente de ~3.5, asta inseamna ca sunt mai performante decat pompele aer apa? cred ca imi scapa mie ceva, multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +5

      Salut, in fond o unitate de AC este practic o pompa de caldura aer-aer. Acestea arata randamente foarte bune, insa sunt si alte lucruri de luat in calcul cand se incalzeste o locuinta cu AC, cum ar fi faptul ca vor fi mase de aer mai intense, pot exista probleme cu uniformizarea caldurii peste tot, incalzirea cu aer necesita putin mai multa caldura produsa decat o incalzire in pardoseala de exemplu, daca AC nu e cu senzori ce sa nu sufle in fata omului, pot exista disconfort s.a.m.d. Insa e o solutie, de ce nu? O sa studiem mai bine subiectul si poate vom reveni cu un video dedicat.

    • @ticaasd
      @ticaasd ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor eu locuiesc in bucuresit si am "caldura" de la radet, folosesc ac-ul pentru a compensa, momentan pare o idee buna, luna trecuta am cheltuit cam 100kwh pentru ac-uri, mi se pare decent, cat despre disconfort am varianta de wind free de la samsung si nu ma deranjat pana acum, merci de parere!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Interesant... deci pe octombrie ati consumat 100 kWh fara a avea inca caldura centralizata deschisa?

    • @ticaasd
      @ticaasd ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor daca sunteti interesat pot scoate rapoartele din aplicatie cred, pt date mai exacte

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว

      La consum 100kw... pe luna... La apartament... In octombrie... PE LANGA RADET... mai are rost sa luam in calcul curentul?

  • @SorinMitache
    @SorinMitache ปีที่แล้ว

    Salut.Calculele dumneavoastră sant foarte oneste pentru noi care avem ceva bani ....cel mai la îndemână este soba nu are treaba cu penele de curent întrețineri cu instalatori preț de achiziție montajul ....pe când oamenii simplii măcar ca matura curtea și tot se încălzește....scuze dacă sant impertinent am ceva bani prin buzunare....cam asa as calcula eu nu doar la o singura nișă de clienți....hai sa vedem idei bune și pentru pătură sociala de jos sa-i ajutam și pe ei cu idei inovatoare de a fii rentabili ...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu si sugestie, pentru patura de mai jos am creat inca inainte sa incepem proiectul de casa pasiva un playlist cu mai multe solutii ieftine si DIY pentru case eficiente energetic th-cam.com/play/PLDjA-dlhsdyKzsfb7DKa7iW9h5PURvRtI.html , insa si pe noi ne intereseaza subiectul sistemelor bune si ieftine, deci vom mai studia si reveni cu detalii in viitor.

  • @marianionescu3592
    @marianionescu3592 ปีที่แล้ว

    Încălzirea cu convectoare electrice de perete costă la fel ca cea prin cablu electric in șapă? Mulțumesc anticipat 👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Sunt multe modele, toate diferite, trebuie sa faceti un studiu personal la tema (deschideti cateva site-uri de anunturi, realizati o statistica, si ve-ti gasi si raspunsurile).

    • @marianionescu3592
      @marianionescu3592 ปีที่แล้ว

      Am achiziționat deja cablu electric Raychem cu 20W/m urmând să îl monteze in șapă. Oare o să am același consum ca și cum aș monta convectoare electrice? Dacă da, nu m-aș mai chinui și aș face retur la încălzirea electrică în pardoseală.

  • @Ioanes85
    @Ioanes85 ปีที่แล้ว +2

    Salutare
    o informație chiar la timp
    Doar am apucat sa montez o pompa de căldură

  • @adriantepelus3124
    @adriantepelus3124 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, am ales incalzirea cu cablu in pardoseala+AC, casa din lemn, polistiren, celuloza, zona Ilfov, 60mp utili pe nivel, parter+mansarda. Ne am mutat de curand, venim cu costurile dupa acesta iarna.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Buna ziua, okay asteptam o recenzie in primavara! Sarbatori fericite!

    • @receanumaria9235
      @receanumaria9235 ปีที่แล้ว

      Bună! Cat va costat mp la încălzirea prin cablu electric?
      Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  • @costea87
    @costea87 ปีที่แล้ว

    Salut!....
    Ce părere aveți despre modificarea aparatul de aier condiționat în pompă de căldură?
    Vreau să modific un aparat de aier condiționat în pompă de căldură apa/apă.
    În grădina lîngă locuință am un tub tampon cu circulație de apă permanentă din fantă spre râu.
    Voi face calcul să știu exact ce cantitate de apă curge pe minut.
    Adîncimea apei in jur de 1m cu un diametru aproximativ 1m.
    Gazul din instalație apă/aier diferă de apă/apă din informațiile studiate?
    Cine deține cunoștințe în domeniu rog să mă ajutați?

  • @mailme4729
    @mailme4729 ปีที่แล้ว +1

    Cea mai ieftina solutie sa pleci din Moldova in Tara calda . Spania Italia .. Oriunde este mai bine ca in Moldova unde e saracie cu lustru.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Si in Spania sau Italia vine sezonul rece unde ai nevoie de incalzirea locuintei, iar costurile la energie in UE sunt la moment mai mari decat in Moldova. Deja tema saraciei e alt subiect.

    • @raduzamfirescu2911
      @raduzamfirescu2911 ปีที่แล้ว

      In România canadienii care lucrau la centrala nucleara de la Cernavoda iarna la 5 grade erau in tricouri si noi ....... Eu prin africa la 21 de grade eram in tricou, iar localnicii cu pulovere si geci, in interior 24 din 24 aer condiționat.

  • @TeodorCovrig
    @TeodorCovrig ปีที่แล้ว +1

    Ai scăpat din ecuații temperatura din casă sau apartament, dotare cu termostat sau fără, căci e un consum la 24°C (cum preferă unii să umble în chiloți prin casă) și e cu totul alt consum la 20 sau chiar 19°C (cum recomandă oficialii europeni să avem în case) 🙂

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      S-a zis in video ca vorbim de cazul in care o casa are un necesar de caldura pentru intreg sezonul de incalzire de 13.000 kWh CUMULATI, e vorba de o medie, si e vorba de o cifra de calcul pentru exemplul din video! Nu am luat in calcul T interioara deoarece e un caz empiric, ca model de calcul!
      Putea fi orice alta cifra, si e normal ca cine va tine T in casa la 20 oC va consuma mai putin decat cel ce o va tine la 24 oC. Altul a fost scopul acestui video, de a compara costurile de energie, nu consumul! Legat de consum mai mare sau mai mic, investitie si altele, poate vom discuta in alt video! Multumim!

    • @TeodorCovrig
      @TeodorCovrig ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Merci!

  • @sandufulgan7087
    @sandufulgan7087 ปีที่แล้ว +1

    Va salut cu respect va urmaresc cu interes vam cerut o parere mai demult si vam urmat parerea si bine mia prins bva 30 cm si vata 20 cm pod 28 cm încalzire pardoseala tâmplarie tripan temperatura 23 grade dupa 2 zile fara sa mai pornesc caldura 20 grade va multumesc pentru parere si pentru videouri pe care le postati cu stima si respect

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Salutare, ne bucuram ca sfaturile oferite mai demult, acum isi prezinta roadele! Mult succes si facturi cat mai mici in continuare!

  • @costiruse
    @costiruse ปีที่แล้ว

    Folosesc incalzire electrica in pardoseala, cu speranta ca in viitor voi instala panouri fotovoltice. Ce cost de investitie are fiecare sistem de incalzire ?

    • @AdrianCiubancan_
      @AdrianCiubancan_ 8 หลายเดือนก่อน

      De unde ati achizitionat incalzirea in pardoseala electrica ?

  • @denispinzari5166
    @denispinzari5166 2 หลายเดือนก่อน

    Pai si ce faci la -20 sau -30 cu pompa?

  • @ionutv537
    @ionutv537 ปีที่แล้ว +1

    Pentru o casa nou in anul 2022 pachetul cel mai bun ar fi o izolatie buna a casei minim 20 cm pereti, 35 tavan si 20 cm podea, incalzire in pardosea sau tavan cu pompa de caldura si panouri fotovoltaice. Avantajul la pompa e ca poti face si racirea cu acelasi sistem. Insa sunt costuri maricele. Eu am de exemplu o casa de 100 mp cu centrala termica pe gaz si calorifere, izolatie de 15 cm polistiren grafitat. Pe toata perioada sezonului rece am un consum in jumatate fata de cati expui tu in film, adica 7000 kw pentru incalzire. Temperatura ambientala de 22-23 grade.

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว +1

      7000kw = 700mc gaz = 7,000 lei gaz = lemne pe vreo 3 ani

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Multumim mult de comentariu. Cifra de 13.000 kWh este una empirica pentru calculul matematic din acest video (oricum trebuia sa avem o cifra, ca mai apoi sa calculam costurile si puterile calorice, nu?). Ca dvs aveti 7000 kWh (apropo bravo), ca altii au 35.000 kWh (sarmanii de ei, ar trebui sa investeasca mai mult in termoizolare), deja nu are nici o importanta, oricum orice persoana va folosi fix acelasi calcul matermatic expus in acest video.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      @@alexgunner1882 Fiecare isi face calculele sale, si alege sistemul cel mai optim pentru el raportandu-se la costuri / sisteme disponibile / dorinta.

    • @ionutv537
      @ionutv537 ปีที่แล้ว

      Pretul in Romania la gaz este de 0,31 lei kw, deci 7000 x 0,31= 2170 lei pe tot sezonul rece.

    • @alexgunner1882
      @alexgunner1882 ปีที่แล้ว

      @@ionutv537 pretul real din piata nu cat e subventionat

  • @dimitrisfoti8962
    @dimitrisfoti8962 ปีที่แล้ว

    Daca montez 10 AC pentru incalzire.Midea Xtreme ECO 12000 BTU, Wi-Fi, Clasa A++ scop 4.1 pentru 10 camere=6000ron tot ies mai ieftin fata de pompa de caldura NIBE S2125-8 (230V) 8kw=42000ron +calorifere+materiale=6000ron=aproximativ48000ron sau alta marca.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu, e interesanta comparatia, nu-i asa? Aceasta luna vom veni cu o analiza a AC-urilor ca sistem de incalzire, am depistat mai multe avantaje, dar si dezavantaje.

  • @mlg779
    @mlg779 ปีที่แล้ว

    Si cel mai iestin sistem de incalzire e sa conectezi panouri solare direct la un incalzitor de apa calda. nu trebuie invertor, charge controllers etc.
    In video-ul de mai joe e un calculator care-ti arata cate panouri au nevoie in serie sau paralel in functie de elementul electric din water heater.
    th-cam.com/video/kVaxAfXQPDU/w-d-xo.html

  • @eugenbatir1678
    @eugenbatir1678 ปีที่แล้ว +1

    Casa 140 m încălzire cu patru Conditioner Mitsubishi. Luna Noiembrie achit aproximativ 3000 - 4000 lei

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, lei moldovenesti sau romanesti?
      Ne puteti zice aproximativ in kWh de curent electric cat s-a consumat, si daca e posibil ce putere au conditionerele?
      Si cum e termoizolata casa dvs, ar ajuta sa intelegem un pic mai bine situatia?

    • @eugenbatir1678
      @eugenbatir1678 ปีที่แล้ว

      Moldovenești

    • @eugenbatir1678
      @eugenbatir1678 ปีที่แล้ว

      Duplex , izolata termic exterior , voi încerca sa fac calcule mai precise și va anunț.

    • @eugenbatir1678
      @eugenbatir1678 ปีที่แล้ว

      Mitsubishi 3 bucăți 2,5 și 1 de 3,5

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Chiar asteptam mai multe informatii. Noi realizam acum o analiza despre incalzirea cu conditionere, video-urile vor iesi prin decembrie, insa orice parere si experienta e bine-venita!
      Ce material si cati cm e izolata la exterior fatada? Dar fatada / acoperisul?
      Si apropo jetul de aer nu e o problema? Dar zgomotul noaptea? Merci!

  • @cucurudza
    @cucurudza ปีที่แล้ว

    Buna ziua, va urmaresc de mult timp.
    Am o recomandare pentru video dat sau pentru un viitor video.
    Ar fi ok sa ajustam necesarul de caldura in funcție de izolarea casei, sa presupunem 1. Casa ne izolata ( care sunt destul de multe). 2. Casa izolata prost. 3. Casa izolata bine. 4. Casa pasiva.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua si multumim de propunere.
      Ar fi totusi mai greu sa impartim astfel casele, deoarece oricum sunt mari diferente, ca de exemplu: o casa izolata bine de 200 m2 care sa presupunem pur teoretic ca ar consuma 10.000 kWh energie, ar echivala cu alta casa izolata prost care la fel consuma 10.000 kWh energie insa e de 80 m2. Acest exemplu e pur matematic, insa ca sa intelegeti ca toate casele sunt diferite, consumul tuturor caselor este diferit!
      Sau sunt case izolate cu 15 cm de vata insa avand pereti din beton, per total rezistenta termica a peretilor exteriori e sub 5 cm de vata cu pereti din BCA!!! Deci nu tine doar de termoizolare, ci si de multe alte aspecte!
      Sau poate fi o casa izolata cu 10-20 cm, insa din cauza montajului incorect, sa ajunga sa consume ca o casa izolata prost (insa montat corect)!
      Sau poate sa fie o casa izolata la fel bine, insa cu o sumedenie de punti termice, care cumulate ar duce-o in segmentul de case izolate prost.
      Si exemplele sunt o sumedenie! Iata de ce noi vorbim cu valori si cifre aproximative cand vorbim de calcul de preturi cum e acest video, sau cu valori si cifre luate din normative care sunt exacte, ca deja fiecare sa poata simplu calcula pentru el unde se afla! Merci!

  • @olariuandrei9484
    @olariuandrei9484 ปีที่แล้ว

    Eu sunt curios cum pot calcula necesarul pentru casa mea, imi poti recomanda un site sau aplicatie? Te rog frumos.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Nu exista un site sau aplicatie gratis. Practic noi ca companie de proiectare si constructii, pentru noi si clientii nostri folosim programe licentiate ce costa.

  • @alincioaba464
    @alincioaba464 ปีที่แล้ว +1

    Pdc, daikin 8kw, casa 170 mp utili.
    15 kwh pentru 24 de h.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Interesant, multumesc.
      Cat de bine si cum e izolata casa?

    • @alincioaba464
      @alincioaba464 ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor
      De jos in sus: fundstia s-a turnat in 10 cm de exteudat, elevatia este cu 15 cm de extrudat( doar exteriorul, nu si elevatia interioara), 15 cm de xps sub placa de la cota zero, 15 cm de xps sub incalzirea in pardoseala, pereti de ytong de 40 cm, stalpii si centurile de 30, izolati cu 10 cm sa fie aduse la nivelul ytongului, fatada izolata cu 20 cm de eps80(zidul are 65 cm in total), planseul de beton izolat cu 45-50 cm de celuloza suflata la liber.
      In prima saptamana sa aduca casa de la 13 gr la 21 de gr am consumat 100 kwh. Cu cop de 4.9.
      E ghini? :D

    • @alincioaba464
      @alincioaba464 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor am uitat sa zic de ferstre. Mintate la buza zidariei cu folii , coeficient de 0.75 w/m2k

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Hmm, foarte si foarte bune alegeri ce tine de grosimea termoizolatiei si calitatea ferestrelor. Legat de COP - foarte bun 4.9 pentru perioada data. Deja vedem peste iarna... Sanatate!

    • @alincioaba464
      @alincioaba464 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor da, o sa vad la final de primavara consumul final.momentan e la acelasi pret cu apartamentul unde stau. Si suprafata e dubla.
      Am uitat sa mentionez, casa e doar parter.

  • @ionutm6553
    @ionutm6553 ปีที่แล้ว

    La calculul necesarului de energie pe m2, care este temperatura ambientala considerată?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Calculul este unul empiric ce nu ia in calcul temperatura interioara, ci considera deja rezultatul final: 13.000 kWh energie necesari pentru intreg sezonul de incalzire, ca pe baza lor sa comparam costuri si puteri calorice.
      E adevarat ca cu cat T interioara va fi mai mica (de ex + 20 oC nu +25 oC), cu atat necesarul va fi si el mai mic. La fel si cu T exterioare, cu cat vor fi mai mari, cu atat necesarul va fi mai mic.

    • @ionutm6553
      @ionutm6553 ปีที่แล้ว +1

      Am înțeles care este scopul videoului și că nu este relevant în această situație, dar eram curios care e temperatura interioara considerată în calculul necesarului

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว

    @ 3:08 Gaz; Si sper zilele astea sa inlocuiesc centrala clasica cu una in condensare cu modulatie de 10:1 doar sa am timp sa o si instalez ....

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu!

    • @andreim838
      @andreim838 ปีที่แล้ว

      Ce centrala in condensatie vei monta cu acest raport de modulatie? Multumesc

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 ปีที่แล้ว +1

      @@andreim838 motan condens plus 100 - din asta îmi pun și la mine ( dacă apuc ) și la fratele meu și la prieteni; acuma seara înlocuiesc un Bosch 5000 cu boiler cu un motan din asta ….
      Din ce este pe Piata are raportul cel mai bun preț/performanta/fiabilitate+ cost piese de schimb - și statistic au plăcile cu cele mai putine defecte in timp de pe piata ….
      Da sunt centrale peste ele dar la 6-9000 lei nu la @4000 lei

  • @olariuandrei9484
    @olariuandrei9484 ปีที่แล้ว

    30 W/m2 este necesarul casei dvs? Sau este o casa izolata simplu cu 10cm peretii , pardoseala 5cm si tavan 20cm?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Sarcina termica a casei pasive ce o documentam este de circa 14 W/m2. In acest video am folosit totusi cazul unei case medii termoizolate ce are o sarcina de circa 30 W/m2.

    • @olariuandrei9484
      @olariuandrei9484 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor , mediu inseamna cat am scris eu acolo sau o idee peste? 20cm la pereti.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      @@olariuandrei9484 E greu de zis, fiecare caz e individual. Poti avea o casa izolata bine, si sa ai niste punti termice si neetansietati ca iesi mai rau decat cineva care s-a izolat mai slab. Oarecum ar putea fi ca in exemplul dvs, insa mai probabil cu ceva izolatie in plus.

  • @EUGEN12RDK
    @EUGEN12RDK ปีที่แล้ว +1

    Eu rămân cu lemnele .Dezavantajele le știm cu toți.
    Cine are bani să își monteze pompă de caldură ,se merită.= Comfort

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim de comentariu! Cat preconizati ca ve-ti plati pe lemne?

    • @EUGEN12RDK
      @EUGEN12RDK ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor Salut . 180 m2 în jur de 15m3 lemn fag =》 1050€

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      @@EUGEN12RDK Merci de info!

    • @EUGEN12RDK
      @EUGEN12RDK ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor No problem . Succes în continuare !
      Noi îți mulțumim că ne dai info de mare ajutor ! Eu am reușit să aduc un plus casei mele cu ajutorul din videoclipurilor tale ! Eu îți mulțumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Multumim frumos!

  • @georgenistor6641
    @georgenistor6641 ปีที่แล้ว +1

    Mda, nu stiu cat se aplica calculul la costurile din Romania, acum avantajul este ca, curentul il poti produce singur cu panouri fotovoltaice.
    Raman in continuare la premiza ca ce-a mai ietina energie e aia pe care nu o consumi.
    Cu radiatoare electrice, poti iesi mult mia ieftin daca pierderile sunt minime, comparat cu o pompa de caldura instalata intr-o locuinta cu pierderi mari.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      Ooo da, daca iti produci singur curentul, ai sistem Hybrid cu baterii, excesul il vinzi, folosesti curent cat ai nevoie, atunci esti in mare avantaj! Legat de curent, pompa etc... pana la urma vorbim de consum si pierderi, noi am analizat cazul cand necesarul termic e fix 13.000 kWh. Poti iesi mai ieftin pe curent cu caza izolata bine, decat o casa cu pompa de caldura insa neizolata/izolata rau, insa cine incurca casa neizolata/izolata rau sa se izoleze bine si sa devina eficienta energetic, in cazul dat fiind mai ieftin decat curentul? 😀

    • @georgenistor6641
      @georgenistor6641 ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor intreba cineva pe facebook despre centrala, ca are un consum de 30kw pe zi si ii se pare muult si ce setari sa faca la centrala ca sa consume mai putin.
      I-am recomandat inainte de toate sa faca un audit energetic care sa includa si testul de presiune. Omu a intrat in defensiva, a inceput sa imi spuna ca el are pereti de 30cm si izolatie de 20 si ca el e in Astria, a sarit la mine ca vorbesc pe langa subiect.
      L-am lasat in pace, putina lume pricepe cu adevarat lucrurile astea. Studiez de multi ani casele pasive si cand ma uit la Soflete de exemplu, bag capul intre urechi, imi dau seama ca nu stiu nimic.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      Dvs i-ati recomandat primul pas corect cand exista o problema: un audit/o inspectie a casei care urmeaza cu niste calcule si tot asa mai departe. Daca omul respectiv nu a inteles, e problema lui, cred ca si azi cauta sa scada consumul de 30 kWh/zi )))))
      Legat de case pasive si altele din constructii, cea mai buna abordare este sa intelegeti mereu ca esti intr-un proces continuu de invatare, chiar daca ti se pare ca stii multe )))

  • @think2invest
    @think2invest ปีที่แล้ว +2

    Nu cred ca e ok discutia doar despre consum. Pot sa am un sistem care consuma zero dar daca instalatia a costat 10 milioane de euro nu-mi voi recupera niciodata banii in perioada de viata a cladirii.
    Consumul trebuie pus in balanta cu investitia initiala.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Este de luat in calcul si investitia initiala. Despre acest lucru vom face in viitor un video, insa oricum, totul se incepe cu consumul si cheltuielile in timp! Am vorbit in video ca in acest material ne axam doar pe cheltuieli, nu si investitie! Mai intai doar se fac calculele de consum & necesar termic, si apoi deja alegi un sistem de incalzire si in dependenta de buget de investitie, insa oricum, initial e a sti necesarul termic si cat acesta va consuma!

  • @MRM61MRM
    @MRM61MRM ปีที่แล้ว

    In concluzie întotdeauna , dacă sunt limitat de unele lucruri si poate unele ma depășesc
    Aleg întotdeauna lucrurile simple chiar dacă necesita un efort suplimentar
    Am casa de 130 mp
    Pe un nivel
    Încălzire prin calorifere
    Fără planșeu
    Izolație 10 cm
    Izolat pod tot cu polistiren 10
    Centrală atmos 35 kw cu gazeificare (primită cadou )
    Cu reglajele ce le are centrală fără puffer si alte automatizări si alte avioane
    Pun pe foc la 22:00 si dim la 7:00 pun pe foc si o ia iar
    Si caldura oscilează între 21/24 grade
    Focul îl fac odată si îl opresc la primăvara
    Am consumat anul trecut maxim 13 mc (4000 lei tot lemnul )
    Anul asta trec undeva de 5000/6000 lei
    Dar sunt tot mulțumit
    Bafta tututor

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Multumim de opinie!!!

    • @raduzamfirescu2911
      @raduzamfirescu2911 ปีที่แล้ว

      1. Pana astăzi nu am făcut comparații intre consumuri, dar văzând postarea dvs. si faptul ca multi blamează consumul pe gaze, cel puțin eu consider ca ceva nu se potrivește.
      Centrala pe gaz 60kw din 2008, casa cu 30% mai mare, izolație vai de mama ei si totuși:
      - consum gaze 2019-2021, lunile octombrie pana in martie inclusiv, 1901mc x 2,2 lei/mc (cu toate taxele incluse) = 4182 lei pentru 6 luni de iarna temperatura intre 23 si 24 grade celsius.
      - consum gaze 2021-2022 tot 6 luni de iarna, 1566mc x 2,2 lei/mc = 3445 lei temperatura intre 22 si 23 grade celsius.
      - in aceasta iarna temperatura intre 21-22 grade, preț pe mc de gaze 3.44 lei ......... in aprilie mai stăm de vorba.
      - pentru corectitudine la aceste consumuri de gaz trebuie adăugat consumul unei pompe pentru recircularea apei adică 220w/h
      2. In 2008 o pompa de căldura era cel puțin 20000 de euroi, o centrala pe gaz la 60kw 3000 de euro. Cu toata garanția lor după 10 ani cine iți mai garantează centrala, pompa de căldura , invertorul de la panouri etc. La centrala pana acum am schimbat turbosuflanta, ca sa nu mai vorbim de obligativitatea reviziei tehnice si reavizării ISCIR care se face obligatoriu din 2 in 2 ani si costa sau costa aproape 400 lei.
      3. In același an am instalat panouri pentru apa calda, 3700 euroi. In primii ani a funcționat acceptabil intre 15 martie si 15 septembrie după care ușor ușor am ajuns in ultimii 2 ani sa o folosesc numai iulie si august. In primii ani in iulie si august in boiler aveam 68 de grade in ultimii 2 ani numai 45. Mai adăugați, pentru recirculare apei de la panouri se folosește o pompa care consuma si ea 75 w/h timp de cel puțin 10 ore pe zi.
      Pentru a afla mai multe detalii, fără a jigni, fără a posta doar ca sa ne aflam in treaba, ci a ne "lumina", ar trebui deschis un topic in alta parte.
      Bafta!

  • @pavel1844
    @pavel1844 ปีที่แล้ว

    trebuie luate in calcul si costurile de mentenanta si inlocuire in timp. Cum nimic nu este vesnic, orice mecanism complex are cheltuieli mai mari in timp.

  • @octavianboghici
    @octavianboghici ปีที่แล้ว

    In cat timp arde un metru cub de gaz? Adica dupa 60 de minute a ars deja un metru cub si a generat 10kwh? adica 1 metru cub de metan se transforma in H2O (vapori) + CO2 + energie kinetica (radiație termica) in 60 de minute si obținem 10kw ? Dar daca ardem un metru cub in jumatate de ora? Obtinem tot 10kw de energie cinetică dupa 30 min? Este foarte important sa stabilim de la bun inceput corectitudinea datelor...arde acel metru cub in totalitate sau in realitate exista si arderi incomplete? in urma arderii se transfera 100% din acea energie agentului termic din sistemul de distributie sau parte din energie se pierde prin evacuarea gazelor arse si a vaporilor de apa necondensati? Eu nu cred ca exista o tehnologie eficienta 100% de captare a energiei in procesul de combustie si nici in cel al pompelor de căldură. Încă odată e important sa analizam chestiunea cu metrul cub care arde si energia eliberată dupa o ora de ardere. De exemplu un calorifer electric poate avea 2 trepte: treapta 1 la 1500 w si treapta 2 la 3000w.. cele 2 trepte reprezintă puterea la care poate funcționa acel calorifer electric..daca il pornim si il tinem aprins timp de o ora pe treapta 1 va consuma 1500wh sau 1.5kwh , daca il tinem pornit doar jumatate de ora va consuma 0.75kwh . Acelasi calorifer insa pe treapta a doua va consuma dublu in aceeasi unitate de timp adica 3000w intr-o oră sau 3kwh sau 1.5kwh in 30 de minute. Daca avem de incalzit 100mp si ne trebuie 30w/ mp atunci ne trebuie o sursa de 3000w precum caloriferul electric pe treapta 2 care consuma 3kw intr o ora si ne asigură o temperatură de confort al aerului in spatiul celor 100mp de aproximativ 23-24°C. Dar daca tinem caloriferul pe treapta 1 si consuma 1.5 kw intr- o ora vom putea sa ajungem in cele 24 ore la aceeasi temperatură de confort?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      In acest video dupa cum am mai zis prin comentarii, calculul este empiric luand cifra finala a necesarului de 13.000 kWh energie, calculand in baza puterii calorice / pret / conditii ce sisteme ne pot produce aceasta cantitate de energie/caldura si la ce costuri.
      Legat de gaz, nu va putem raspunde la moment cu exactitate, o sa ne documentam.
      Ce tine de randamente, aveti dreptate, iata de ce si noi in toate calculele unde a fost cazul am inclus randamente mai reale a diferitor sisteme.
      Legat de ultima intrebare, daca pierderile termice (care sunt altceva un pic decat sarcina termica de 30 W/mp) sunt compensate de productia de caldura de caloriferul 1.5 kWh, atunci da se poate folosi si incalzirea electrica cu calorifer.

    • @quarkferengi3429
      @quarkferengi3429 6 หลายเดือนก่อน

      ​@@EnciclopediaConstructiilor Nu imi dau seama cum ati stabilit necesarul de incalzire dar eu, intr-un apartament de bloc de cca 80mp, in Brasov, in acesta luna (decembrie 2023) am un consum total de gaze de 34.6mc (din care 20.3mc au fost folositi pentru incalizre).Centrala termica este Vitodens 050-W cu o putere nominala de 19KW. Temperatura in camere este in media de 21 grade celsius. Daca aplic regula de 3 simpla, intr-o luna ajung la 33.83mc de gaz/luna pentru incalzire. In 6 luni inseamna 203 mc. Dumneavoastra ati vorbit de o casa de 100mp. Respectand proportia, consumul total (in aceeasi parametri) ar trebui sa fie undeva la 255mc. Apartamentul e relativ bine izolat termic dar stiti foarte bine ca, in general, blocurile de locuinte construite in ultima vreme (e si cazul acestuia in care locuiesc) nu stau perfect la acest capitorl. Hai sa zicem ca mai am parte de ceva incalizre prin transfer de la vecini. Daca luam in considerare si acest aspect haideti sa zicem ca ajungem la un consum de 300 mc de gza dar in niciun caz 1444mc. Ceva e in neregula cu calculele dumneavoastra si cred ca stiu si ce: dumneavoastra ati calculat ca si in fiecare unitate de timp caldura deja furnizata prin arderea gazului se pierde in mare parte, ceea ce nu poate fi adevarat. Poate ca gresesc eu cu ceva in aceasta presupunere dar cu siguranta consumul calculat de dumneavoastra e imens.

  • @AdrianLiviuLungeanu
    @AdrianLiviuLungeanu ปีที่แล้ว

    Interesanta comparație dar nu reflecta intru totul realitatea din cauza ca nu este luata in calcul si investiția sistemului de încălzire. Tota lumea moare acum de dragul pompelor de căldura dar nu se prea pomenește ca acestea sunt eficiente când ai o casa bine făcuta, ceea ce la majoritatea muritorilor de rand nu este cazul si costul propriu zis al sistemului si a instalațiilor aferente, plus upgrade-ul la instalația electrica. Părerea mea ca gazul îmbunătățit cu hidrogen, sau termo sobele pe lemne sau peleți sunt cele mai ieftine ca investiție inițiala si cost împărțit pe an. Nu așa dam bani multi la început si vedem noi după aceea cum dam creditul înapoi si acoperim si plata consumului... Este doar părerea mea personala aici... In rest va felicit pentru materialele dvs video.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +2

      Ce are investitia cu costurile de consum??? In acest video (dupa cum deja am raspuns de cateva ori in comentarii) am vorbit strict ce tine de puteri calorice - costuri per sistem de incalzire, si GATA! Legat de investitie, e cu totul alt subiect, tangent cu acesta, insa oricum e ALT SUBIECT, pe care poate il vom discuta in alt video! Deci, ce tine de costuri, acest video reflecta IN TOTALITATE REALITATEA, deja ce tine de investitie, repetam inca o data: e alta parte a monedei, care e la fel de importanta, insa e alt subiect! Multumim!

    • @AdrianLiviuLungeanu
      @AdrianLiviuLungeanu ปีที่แล้ว

      @@EnciclopediaConstructiilor De acord ca este alt subiect. Dar asa toată lumea ar avea Tesla sau ultimul răgnet de mașină, asta ca sa fac o paralela. Poate faceți si o analiză completă in alt material.

  • @GeorgePantel84
    @GeorgePantel84 ปีที่แล้ว +1

    Salut. Cred ca e putin inselatoare analiza ta. Daca ai fi introdus si costurile pentru fiecare instalatie, costul pentru sistemul cu pompa de caldura este cel mai scump. De asta cred ca ar fi fost mai interesant de vazut in cat timp se amortizeaza investitia.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +4

      Salut, investitiile in sistemele de incalzire sunt cu totul alt subiect, asa ca nu mai generalizati ca calculul e inselator putin, nu are nimic una cu altul, sa fim obiectivi! Ce tine de consum si costuri e acest video, indiferent de costurile de investitie, care sunt alt subiect!

    • @GeorgePantel84
      @GeorgePantel84 ปีที่แล้ว +2

      @@EnciclopediaConstructiilor Pe cineva care vrea sa isi aleaga un anumit sistem si pentru a face o alegere cat mai bine informata, il intereseaza si costul instalatiei nu doar cel al "combustibilului", ca nu are deja sistemul instalat.

    • @adriannicolae1972
      @adriannicolae1972 ปีที่แล้ว +3

      Nu as numii înșelătorie, ci mai mult o influenta în a aprecia mai mult sistemul pompelor pe căldură. Bineînțeles că videoclipul e o analiză parțială a costului realal de încălzire fiindcă trebuie pus și investițiile instalațiilor, care sunt cu diferențe mari. Nu în ultimul rand vreau sa atrag atenția sistemului de îmbunătățire a confortului din case care e de mult timp în exploatare, cu rezultate extrem de bune, VERANDA, sau străvechea prispa. Oricum e un videoclip de apreciat, cu un calcul complex și aproape de costurile reale, dar din păcate secvențial. PS: te rog nu mai șterge comentariile care critică lipsurile din ideile prezentate

    • @GeorgePantel84
      @GeorgePantel84 ปีที่แล้ว +3

      @@adriannicolae1972 Poate ca nu am formulat eu chiar bine. Poate mai bine era incomplet. Nu cred ca e pertinent sa faci o astfel de analiza si sa nu iei in calcul si costurile instalatiei. E ca si cum asi evalua o masina doar dupa consum, nu si dupa pretul masinii.

    • @rodicacruceanu5352
      @rodicacruceanu5352 ปีที่แล้ว

      Ar fi de menționat și plusul de confort oferit de sisteme. Este de subliniat confortul unui sistem cu pompa de căldură. Eu am cazan pe lemne și cărbune, am și pompa de căldură apa-apa și pot face diferența. Nu poți face focul în cazan fara supraveghere, fără mizerie, fără curățare....cu pompa de căldură, însă, poți pleca de acasă și să găsești căldură când revii. Dacă sistemul este și automatizat, cu acces de pe telefon, cu atât mai bine. Adevărat că investiția inițială la pompa de căldură este mai mare, dar consider că merită. Apreciez analizele pe care le faceți și le urmăresc cu interes. Succes!

  • @bluee1983
    @bluee1983 8 หลายเดือนก่อน

    Nu știu cum face față 3kw la 100m² , respectiv 30w/m² pentru ca orice calcul tehnic pentru măsurare necesarului termic se calculează 50w/m³ asta pentru spatii izolate.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  8 หลายเดือนก่อน

      Necesarul casei pasive ce o construim indeobste e sub 15 W/m2, asa cere standardul passive house! Nu e corect sa calculezi la 50, sau 100, sau orice alta valoare, deoarece nu poti presupune tu cat pierde o casa fara sa-i faci un bilant energetic!

  • @flufycat2748
    @flufycat2748 ปีที่แล้ว

    CENTRALA cu inducție Magnetică bate tot ce ai spus aici.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว

      Aveti si ceva argumentari? Asteptam asa un comentariu de vreo 5000 caractere din care sa invatam cu totii!

  • @makasinshow9546
    @makasinshow9546 ปีที่แล้ว +2

    Salut
    pretu la gaz al cunoastem exact.
    dar pretu la Lemne,de unde ați luat 2200 lei?eu nu crec k în moldova a cumparat cineva lemne cu 2200 lei,glumești??asta cum ai spune k gazu e 49 de lei dar nu 29
    official lemnele specii tari circa 700-800 lei+cheltuieli de transport de încarcat de taiat se face 1500 lei
    adus acasa pus la dos.
    deci calculu pe lemne nu este corect.!!!eu am centrala pe lemne(cazan controlat eletronic)
    deci calculu se face în baza si la pret....!!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +5

      Buna ziua. Cerem scuze din start, insa credem ca sunteti putin deconectat/deconectata de la realitatile din prezent! Va explicam:
      1) Unde am zis noi ca gazul e 49 lei? La minutul 4:18 ce zicem si scriem pe ecran? Scriem 29.27 lei per m3.
      2) Am sunat la peste 10 anunturi diferite din mai multe raioane de centru a Moldovei, am sunat mai multi cunoscuti/rude ce se vor incalzi cu lemne sau stiu situatia, am consultat si alte surse, si atunci cand am zis 2200 lei este o medie a tututor acestor informatii pentru lemn tare de stejar, USCAT (nu taiat anul acesta), cu transport, incarcat si descarcat!!! Incepand din august preturile au crescut practic la fiecare 2 saptamani! 700-800 lei specia tare brut cum ziceti era poate prin august maxim septembrie, acum la mijloc de noiembrie sunt cu totul alte preturi!
      Am dat de pret si de 1500 lei per total, am dat de pret si de 2600 lei per total, am si zis in video ca cazuri pot fi multe, noi am folosit o MEDIE! Asa ca calculul e foarte corect! Dvs in parte daca ati gasit cu 1500 lei, pur si simplu schimbati calculul matematic de la 2200 lei la 1500 lei - AM SI ZIS IN VIDEO CA FIECARE DEJA ISI AJUSTEAZA CALCULUL MATEMATIC CONFORM SITUATIEI SALE (Zona, mdl sau roni, conditii, ce cost gaseste/are etc). Data viitoare intrati in esenta video-ului! Sanatate!

    • @makasinshow9546
      @makasinshow9546 ปีที่แล้ว +2

      fii atent deconectat mi se pare că totuși mai aproape esti tu.
      eu nu am zis k gazu e 49 lei
      citește atent mesajele,dupa vezi cum raspunzi la abomatii tăi,ok?
      povesti cu lemne tari uscate de 2 ani
      le povestim la altii.dar totusi ne întoarcem la realitate,preturile trebu să le afli din surse officiale,nu de pe piața neagră,.eu am scris clar să zici de l3mbde 2200 lei media înca posibil să fie si mai scump..asta cum ai zice k gazu e 49 lei cînd gazu e 29 lei.
      ponimaesh?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +6

      @@makasinshow9546 Da cu gazul am citit rapid, okay. In rest, nu consideram ca am gresit. Am sunat si la surse oficiale, si stiti ce ne-au zis? Pai daca vrei lemne de 800 lei, trebuia sa suni inainte, acum s-au terminat... sau altii cica trebuie sa astept nu stiu cat timp... sau trebuie niste documente ceva in plus... Pai ingheata omul pana obtii acele lemne, si inca nu iti dau cat ai nevoie! Noi am depistat cateva scheme despre care in video nu am vorbit, la oficiali desiguri, unde dai 1500 lei si crezi ca ai 1 m ster, insa defapt ai 0.7-0.8 m s, si cand calculezi corect, tot la peste 2000 lei ajungi!!! Despre asa chestii stiu toti ce vand lemne, iar beneficiari creduli sunt o duzina! Noi am folosit date de kWh - putere calorica - pret REALE! Si repetam: daca dvs chiar ati obtinut asa pret mic, va felicitam!!! Speram cu totii sa avem parte de preturi cat mai mici!
      PS: Scrieti va rog in limba romana, e mult mai placut si mai corect asa. Lasati rusismele pentru conversatiile cu cei pe care ii cunoasteti si cu care asa vorbiti, in spatiul public e forma de respect sa vorbesti corect!

    • @makasinshow9546
      @makasinshow9546 ปีที่แล้ว +2

      Domnu begun
      eu privesc mai toate seriile dvs
      per general esti calculat,dor nu team învinuiit în ceva.!doar că nu este corect de a face propagandă cu prețurile la lemne,momentul acesta am vrut sa văl transmit că nu este corect sa te informez pe piata neagră,lumea trebu de o îndemnat să meargă pe cale officială,ci nu la lemne de contrabandă,ok?
      eu nu vam ofensat cu nimic absolut,atunci de ce spui că sunt deconectat??
      dar cei legat de rusisme fii mai real.!în spațiu public în R.Moldova este interzisă prin lege limba rusă su engleză?
      + sînt momente și in videeourile dumitale cînd nu cunoști exact cum se numește corect un lucru sau altu și al numești asa cum se zice în popor,ca să te înțaleaga lumea.
      atunci ce trebu săți scrim că virbești ca țăranu??
      sau cu echipele de constructori pe șantier vorbești doar pur româna așa dupa carte.!!fii mai simplu și nu exagera.
      dar cei legat de educație,educă copii tăi așa cum preferi tu.!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +3

      @@makasinshow9546 Multumim ca priviti video-urile noastre, sper sa va fie de folos! Totusi:
      1) In scoala se invata ca Numele si Prenumele sa fie scris cu majuscule. Daca e o greseala fara intentie, va intelegem, daca ati scris numele meu special cu litera mica si inca gresit, da dovada de ce respect si educatie aveti fata de mine.
      2) Cu siguranta ca nu va invat eu ce educatie trebuie sa aveti, prieteneste va aduc aminte deoarece mie imi scrieti in maniera asta, eu reactionez, deja daca va aduceti si dvs aminte si luati in calcul, sau nu, asta arata doar oglinda educatiei dvs, atata tot. Pana la urma e alegerea dvs! Eu va respect ca abonat, va vorbesc doar la "dvs" asa cum am fost invatat/educat - aceasta e alegerea mea.
      3) Nu fac propaganda, costul din video e o medie a sumelor obtinute si calculate real pentru ziua de azi, asa cum fiecare cetatean poate lua telefonul si sa sune la diferite anunturi, inclusiv si la cele oficiale. Nu incurajez piata neagra cum ziceti, insa lemn se vinde nu doar de la primarii si stat, ci si de la privati.
      4) Cerem scuze daca in vreun mod anume v-am ofensat, nu aceasta a fost intentia.
      5) Este adevarat ca pe santiere si in video-uri folosesc uneori rusisme insa doar atunci cand nu imi aduc aminte cuvantul in limba romana sau pentru a exemplifica/descrie pe intelesul tuturor un material/proces. Insa "ponimaesh" - nu e deloc cazul dat, sa fim sinceri )))
      Sanatate! 😉

  • @liviugiurgiu9010
    @liviugiurgiu9010 6 หลายเดือนก่อน

    Cea mai eftina încălzire e pe lemne .
    Aproape gratis . Te costa putina benzină la drujba și motorină la tractor . Crengi uscate se găsesc din belșug în pădure doar voința sa fie .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  6 หลายเดือนก่อน

      Ganditi-va daca natura ar putea sa va transmita ceva, ce ar fi acel cuvant/propozitie?
      La sigur nu de bine, ori crengi uscate poate si se gasesc, insa la sigur nu sunt suficiente ca noi toti acum sa ne apucam sa le folosim, tot sunt limitate.

  • @cbitzy8966
    @cbitzy8966 5 หลายเดือนก่อน

    bratan tre sa fie inginer ca a inmultit, impartit, transformat ca sa calculeze cati kw de energie is in 1m3 de lemn de m-a ametit cand am vazut 😅. uite ce simplu era:
    1kg lemn = 4,1kwh;
    1m3 lemn = 700 kg =>
    1m3 lemn =700x4,1 = 2870 kwh.
    simplu.
    (apropo, is 2870 kw nu 2,870 ca in limba romana 2870 kwh e diferit de 2,870 kwh)
    restul nu am mai urmarit 😁
    si la casa de 100 m2 cu consum de 3 kwh? ce e casa pasiva? ai vrut sa spui 100m2x2.5Hx30w/m2 = 7.5 kwh x 24h=180kwh x 180 zile = 32400 kwh/sezon consum pentru casa ta ipotetica? poate refaci calculele ca s-ar putea sa ai alte sume. sau poate gresesc eu.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  5 หลายเดือนก่อน +1

      Mai socoate o data... si asculta inca o data video atent, fara sa te uiti inceputul - mijlocul - sfarsitul, ci atent, si o sa intelegi ca fiecare lemn are kWh sai, depinde de umiditatea sa si de multi alti factori.
      Despre casa pasiva am vorbit in multe video-uri pana acum, daca esti curios, nu te leveni sa le vizionezi pe acest canal.

    • @cbitzy8966
      @cbitzy8966 4 หลายเดือนก่อน

      exact asta am spus si eu. ca ai considerat gresit kwh pentru o casa de 100m2 (nu casa pasiva) si ca mi-a fost lene sa urmaresc tot filmul. dar doar in partea pe care am urmarit-o am gasit un pic de bulibaseala. eu nu am casa pasiva, dar am 100m2 de casa cu 20 cm izolatie la pereti si 40 cm la tavane (am R perete de casa pasiva). si tot am necesar de 6,4 kwh. pan la aia 3 ai tai ...
      cat despre kwh ai lemnelor, uita-te la simplitatea calculului meu si uita-te la al tau. asta am spus.

  •  ปีที่แล้ว

    Cea mai ieftină soluție de încălzire este să ne mutăm în Qatar. 🤣🤣
    Urmăriți clipul până la sfârșit.
    th-cam.com/video/sXojjCCR_Wc/w-d-xo.html

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  ปีที่แล้ว +1

      Cine castiga mondialul?

    •  ปีที่แล้ว +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Romania, binenteles 🤣🤣🤣

  • @tudorrusu4587
    @tudorrusu4587 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumim!