Am zis să fac un video despre posibilitatea încălzirii cu pompa de căldură deoarece mai multă lume m-a întrebat despre acest subiect. De asemenea acest video vreau să fie un preambul la un video despre un sistem offgrid pe care o sa îl fac în curând. Vă rog frumos să vă abonați și să dați like deoarece ajută foarte mult canalul! Articol dedicat pe fotovoltaice.info: fotovoltaice.info/incalzire-cu-pompa-de-caldura-ce-conditii-sunt-necesare-pentru-a-fi-rentabila/ Pagina Sibotherm: www.sibotherm.com/pompe-de-caldura-aer-apa-pareri/
+1 pentru site-ul celor de la sibotherm! In ceea ce priveste PDC si anotimpul in care ne aflam si caldurile care s-au abatut peste tara noastra, cred ca ar fi foarte util si un clip despre posibilitatea racirii casei cu PDC. Casele bine izolate au si vor avea o alta problema: supra-incalzirea si nicidecum cea a consumului de e energie pentru a le incalzi.
Da, îmi pare rău ca nu am amintit asta. Oricum o să se vadă în video-ul următor despre casa offgrid. La 40 de grade erau 25,5 în casă. Și vara ai energie fără număr din fotovoltaice …
Bine punctat, poate aduci in discutie si legarea pompei la ventiloconvectoare, asta ca tot veni vorba de racire . In plus, trecerea la pompa de caldura fara sa schimbi pardoseala, e mai usoara cu ventiloconvecgoare si ai si racire vara, ceea ce e mai greu prin pardoseala. In plus eficienta creste pentru ca poti merge pe temperaturi joase de genul 28 grade.
Pompa de căldură aer-aer este cea mai ieftină la instalare si exploatare, plus ai aer rece vara. Se poate muta usor, se poate înmulți (pui oricând alt aparat), îți scoate umezeala din casă. Sunt și dezavantaje, dar mici în comparație cu avantajele. Cel mai mare (avantaj): costurile
Dvs pareti ca stiti mai mule. Intrebare: aceasta pompa aer-aer foloseste si pt incalzitul apei ( la robinet de ex) sau doar pt incalzitul camerelor? Mai e nevoie de calorifere?
@@georgeradulescu7174 Depinde de foarte mulți factori, dar tind sa cred ca pentru aceiași casă și aceleași temperaturi, o pompa va consuma mai puțin din cauza că poți jongla cu temperatura de tur la încălzirea în pardoseală și ai inerție mai mare a încălzirii.
am casa foarte bine izolata! si incalzirea se face cu calorifere. pompa CHOFU trifazata de 16kw 220mp am trecut iarna cu 3500kw adica 2800lei avand o temperatura de 22 grade NON-STOP
2800 nu este mult in bani raportat si la cei 220 mp. Este mult pentru izolatia ca la buhnici. Eu vad aici 16kw supradimensionat ca putere. Nu sunt specialist, nici pe departe, citit de 5-10 ori site-ul siboterm. Consumul mare la PDC este dat intotdeauna de supradimensionare a PDC. Una peste alta consum decent pt 220 mp dar tot mare in opinia mea😊.
@@saracristinamusat da! Doar ca pompele CHOFU sunt trifazate doar la 16kw! Avand sistem fotovoltaic trifazat, si pompa mono, imi dezechilibram fazele. Din aceasta cauza am ales trifazata de 16kw Oricum, e bine!
Util video, mulțumesc! Cei de la Daikin au un controller (legătură cu orice centrală pe gaz) care mută pe gaz pentru ACM atunci când există si o centrală pe gaz si pompa este folosită exclusiv pentru căldură atunci cand există încălzire prin pardoseală. Ai mai multe informații despre asta? Vorbesc aici despre pompa lor de căldură care nu include bazin (puffer) pentru apa caldă. Mersi
Bună ziua! Puffer Austria Email PSM 1000 funcționează împreună cu pompa de căldură?Caloriferele sunt din fontă supradimensionate + 1 calorifer din tablă(oțel) supradimensionat+ 1 calorifer inox. Boilerul este termoelectric Ariston 150 l și presupun că ar fi bine să fie separat. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Noroc Felicitări pentru ce faci. Spune-mi te rog dacă nu este o soluție un cufăr cu rezistențe alimentate din fotovoltaice. Simplu fara zgomot fără mari investiții.
Buna ziua ! Locuiesc la casa in Bucuresti. Suprafata totala este de 200 mp parter plus etaj cu amprenta de 100 mp cu izolatie polistiren de 5 cm si vata minerala cu rigips la interior. La parter am incalzire in pardoseala iar la etaj, calorifere. Doresc sa schimb centrala pe gaz pe care o am de multi ani care consuma si f mult. Va rog sa imi faceti o recomandare de centrala sau pompa de caldura pt situatia mea. Multumesc anticipat !
Bună ziua, vă rog să-mi spuneți, o pompă de căldură aer-aer cu încălzire în pardoseală, izolație cu polistiren de 15 cm ar putea să-mi asigure în casă o temperatură de 26-27 grade ??
Se poate pune pompă de căldură și într-o casă veche fără să ai încălzire in pardoseală. E obligatoriu însă să fie bine izolată și să schimbați caloriferele cu unele triple sau de fontă. Am scos COP de 3,5 într-o casă de 200 m2, parter și etaj. Pompa asigura și apa caldă.
....em am scos un SCOP de 4,4 in iarna trecuta, dar doar incalzire (fara Acm). Calorif triple mai toate, 23,5 in casa 24/7, P+M, 150m2. Instalarea si dimensionarea pompei e mult mai imp decat pompa in sine
1-nu stiu cat de multi au pdc apa-apa dar este cea mai buna varianta totusi.2-cat crezi ca va scadea preul la baterii in procente? Multumesc pentru material.
1. Pentru o zonă cu temperaturi foarte mici, mult timp pe an, poate că e mai bună, nu variază COP-ul foarte mult. Dar la cat de mare e investiția inițială, mai bine iti asumi câteva zile pe an când nu face fata și suplimentezi cu rezistenta. 2. Eu mă aștept să ajungem undeva la sub 500 lei/kWh (sau chiar mai jos) la baterii pe 48v cumpărate cu garanție și gata asamblate, si la sub 300 lei/kwh la bateriile făcute din celule în regim DYI pana anul viitor pe vremea asta. Dar asta e ce cred eu bazat pe ce se vede in piață, pe creșterea capacităților de producție, scăderea temporara a cererii pentru mașini electrice etc. Om trăi și om vedea.
Am o casa bine izolata si incalzire cu gaz si calorifere. Pe timpul iernii, temperatura agentului termic este de 40 - 45 C pentru a mentine 24 C in casa. Daca instalez o PDC aer-apa, pentru a functiona cu temperatura agentului termic de 35-40 C, voi obtine o factura mai mica la incalzire ?
@@fullelectricro . Nu este prea adevarat. tin sa va contrazic. aveam pe gaz, aceeasi casa, izolata foarte bine, incalzire in calorifere, 220mp, 22 grade NON STOP. pe gaz imi venea de plata 800/1000 (in medie) lei din Octombrie pana in MAI. 8luni. pe PDC imi vine in MEDIE 400LEI/LUNA ...la fel, aceeasi casa! din octombrie pana in MAI.
@@OvidiDiumarin depinde și de centrală, ce capacitate de modulare avea? multă lume știe doar ce e centrala în condensație, dar mai mult contează raportul de modulare.
Cred ca ai uitat ca eficienta o are similara ca și încălzirea în pardoseala, încălzirea cu ventiloconvertoare, finca poți seta același temperatura pe tur de 35°
Atunci putem sa spunem ca centrala electrica cam aceasi lucru ca pompa de caldura ca consum ma refer si mai ieftin și ușor de instalat și da ca ai panouri eu zic ok ce părere aveți?
@@fullelectricro ok consum mare dar preț de achiziție mai mici componente mai puțin ca nu are ce sa strica durata de viata mai lunga și pompa de caldura iarna ajunge aproape 1:1 te ajuta doar toamna și primăvara cabd este soare pe cer P.s. nu sant fan centrala electrica dar vreau sa aflu mai multe detalii
@@cankaya4585 foarte multe chestii interesante găsești și pe site-ul sibotherm. O pompă monobloc e destul de fiabilă. Ca si costuri o Hyundai de 8kw, care e de ajuns la o casa eficientă, e cam 14.000 ron. Dacă ai gaz, tot centrala pe gaz e cea mai ieftină soluție. Dacă nu ai, eu aș merge pe pompa de căldură.
Dar de ce nu sunt m-ai performante ,si inoune anumite condiții, dacă izolezi bine casa sa nu intre nici aerul nu am nevoie de încălzire,va fi o temperatura constantă cu geamul deschis de cel puțin 17grade, altă ramură unde nu se vrea ,si se știe de ce.
Scuze....respect munca, dar ..uf....pompa nu muta caldura de afara in casa. Daca ar fi asa pompa ar muta temp de afara in casa (iarna). Trebuie sa aiba un efect de incalzire. Daca oare punem pompa de incalzire intr-un pod nelocuit ar fi mai eficienta decat daca am monta-o afara?
Răspunsul este da . Dacă ai pod poți monta pompa pt ca este o diferență față de montarea pompei afară .Dar nu te aștepta ca este o diferență mare de temperatura . Dar trebuie să măsori mai bine înainte de montare temperatura afară și în pod . Citeva grade contează la consum
Chiar asta face, mută căldura de afară în casă. Nu am intrat in detalii să explic la nivel termodinamic. Gândește-te ca și aerul la -20 de grade tot e cald comparativ cu -30 de grade. Practic poți să vezi și singur asta, aerul care este suflat afară din unitatea exterioară este mai rece decât aerul ambiental, cedează diferența aceea de energie termică freonului, care la rândul lui îl cedează apei. Caută pompa de căldură pe Wikipedia și te lămurești.
5 หลายเดือนก่อน +1
@@emirates9847 Initial da, pentru ca aerul din pod este un pic mai cald. Dar in scurt timp, pompa de caldura il va raci si mai tare, pentru ca extrage caldura din el.
În condițiile de prețuri actuale nu își mai au sensul pompele de căldură, cel puțin la casă. Cred că e mult mai simplu să mărești puterea instalată a panourilor de 4 ori și să încălzești direct apa folosită pentru încălzire. Se poate și stoca foarte ușor și ieftin pentru noapte iar costurile totale nu cred că se ridică la cele ale instalției cu pdc, plus că dispare astfel componenta de întreținere regulată de către terțe părți, deloc ieftine.
@marianilie7321 am fost pe gaz 13 ani. Din nov23 sunt pe PDC, doar pe incalzire. Iarna asta am platit curent ~1900ron (nov-apr). Iarna anterioara, pe gaz, am platit ~ 3500ron. Am panouri. Ajutorul lor in Dec si Jan e spre deloc
@@adrianbotos2819 stii calcule basic de contabilitate? stii sa imparti costul "investitiei" ca rate lunare aka amortizare? iarna asta ai platit 1900+cost amortizare instalatie. speram ca instalatia nu ti-am amortizat-o noi toti din buzunarele noastre prin vreun program...
@@adrianbotos2819 ce nu sti tu este ca a fost redus gazul in 4 etape de atunci si pana acum si daca pornesti centrala acum nu te costa mai mult de 1400 lei. am pdc si o tin degeaba, prefer sa vand curentul in retea si sa ard gaz , cand o sa sara calul iar la gaz, atunci o s o mai repornesc
@@marianilie7321 Pretul la gaz este plafonat din cate stiu, daca se scoate plafonul mai este rentabil gazul fata de PDC? Eu as merge pe PDC primavara, toamna si peste zi cand ai soare si gaz-ul l-as tine pentru noptile reci, in care PDC nu are eficienta.
Parerea mea . De ce sa nu folosesc o centrala electrica .nu tu unitate externa nu tu freon nu tu pufer nu conditia de pe tur x grade pe retur x grade .invart butonul si trebuie sa am cald atat.
Mă ticule lasă tu vorba multă ,mie zim de tine ,de tine mă interesează câte pompe de căldură ai folosit tu? ,toți neavizați vă dați cu părerea de un lucru care nu l-ați deținut(folosit),și mai vezi și prin comentari frustrați care nu își permit așa ceva, da domnule știu iei că pompele nu sunt bune . Pompa este cea mai bună investiție pentru comfortul familie și finaciar ,vă spune unu care are și folosește nu ca toți neavizați care nu au alte subiecte decât să dezinformeze lumea ,sunt pompe de căldură care se mulează pe toate cerințele ,totul ține de tine să cumperi ce este mai bun pe piață ,recomand Daikin fără discuți.
Am zis să fac un video despre posibilitatea încălzirii cu pompa de căldură deoarece mai multă lume m-a întrebat despre acest subiect. De asemenea acest video vreau să fie un preambul la un video despre un sistem offgrid pe care o sa îl fac în curând.
Vă rog frumos să vă abonați și să dați like deoarece ajută foarte mult canalul!
Articol dedicat pe fotovoltaice.info: fotovoltaice.info/incalzire-cu-pompa-de-caldura-ce-conditii-sunt-necesare-pentru-a-fi-rentabila/
Pagina Sibotherm: www.sibotherm.com/pompe-de-caldura-aer-apa-pareri/
Salut !
M.ai bine de atat nu se putea explica.
Iti multumesc mult, chiar aveam mare nevoie de aceste explicatii.
Acum imi e clar cum sta treaba.
+1 pentru site-ul celor de la sibotherm!
In ceea ce priveste PDC si anotimpul in care ne aflam si caldurile care s-au abatut peste tara noastra, cred ca ar fi foarte util si un clip despre posibilitatea racirii casei cu PDC.
Casele bine izolate au si vor avea o alta problema: supra-incalzirea si nicidecum cea a consumului de e energie pentru a le incalzi.
Da, îmi pare rău ca nu am amintit asta. Oricum o să se vadă în video-ul următor despre casa offgrid. La 40 de grade erau 25,5 în casă. Și vara ai energie fără număr din fotovoltaice …
Bine punctat, poate aduci in discutie si legarea pompei la ventiloconvectoare, asta ca tot veni vorba de racire . In plus, trecerea la pompa de caldura fara sa schimbi pardoseala, e mai usoara cu ventiloconvecgoare si ai si racire vara, ceea ce e mai greu prin pardoseala. In plus eficienta creste pentru ca poti merge pe temperaturi joase de genul 28 grade.
Foarte buna prezentarea. Oricum, la ce ierni am avut in ultimul timp, se recomanda o pompa de caldura cu incalzire in paroseala. Spor
Pompa de căldură aer-aer este cea mai ieftină la instalare si exploatare, plus ai aer rece vara. Se poate muta usor, se poate înmulți (pui oricând alt aparat), îți scoate umezeala din casă. Sunt și dezavantaje, dar mici în comparație cu avantajele. Cel mai mare (avantaj): costurile
Dvs pareti ca stiti mai mule. Intrebare: aceasta pompa aer-aer foloseste si pt incalzitul apei ( la robinet de ex) sau doar pt incalzitul camerelor? Mai e nevoie de calorifere?
@anamariaradu292 aer-aer înseamnă că ia de afară "căldură" și bagă în casă, aer cald. Nu se poate lega la calorifere/ robineți. Acolo trebuie boiler
@@GlossaME multumesc
@@anamariaradu292 cu placere. Acolo va trebuie pompa de caldura aer-apa sau un artificiu: AC pentru incalzire, boiler pentru apa calda.
Cea mai întâlnită pompă de căldură este aparatul de aer condiționat😊
Se poate spune și asta, practic aerul condiționat este o pompă de căldură aer-aer.
@@invertor4245 cred că mai multă lume are frigider...
Desigur dar am vrut să rămân în domeniul încălzire/răcire😀
Ca si consum de curent un aer conditionat multi split pt 3 camere poate consuma mai mult decat pompa?
@@georgeradulescu7174 Depinde de foarte mulți factori, dar tind sa cred ca pentru aceiași casă și aceleași temperaturi, o pompa va consuma mai puțin din cauza că poți jongla cu temperatura de tur la încălzirea în pardoseală și ai inerție mai mare a încălzirii.
Mulțumim!
am casa foarte bine izolata!
si incalzirea se face cu calorifere.
pompa CHOFU trifazata de 16kw
220mp
am trecut iarna cu 3500kw adica 2800lei avand o temperatura de 22 grade NON-STOP
Casa foarte bine izolata la ce te referi ? Explica mai detaliat te rog
@@uc1ha792 urmareste casa buhnici, am facut identic.
Multumesc
Si eu tot astaz vroiam sa intre ...@@uc1ha792
2800 nu este mult in bani raportat si la cei 220 mp. Este mult pentru izolatia ca la buhnici. Eu vad aici 16kw supradimensionat ca putere. Nu sunt specialist, nici pe departe, citit de 5-10 ori site-ul siboterm. Consumul mare la PDC este dat intotdeauna de supradimensionare a PDC. Una peste alta consum decent pt 220 mp dar tot mare in opinia mea😊.
@@saracristinamusat da!
Doar ca pompele CHOFU sunt trifazate doar la 16kw!
Avand sistem fotovoltaic trifazat, si pompa mono, imi dezechilibram fazele.
Din aceasta cauza am ales trifazata de 16kw
Oricum, e bine!
Util video, mulțumesc! Cei de la Daikin au un controller (legătură cu orice centrală pe gaz) care mută pe gaz pentru ACM atunci când există si o centrală pe gaz si pompa este folosită exclusiv pentru căldură atunci cand există încălzire prin pardoseală. Ai mai multe informații despre asta? Vorbesc aici despre pompa lor de căldură care nu include bazin (puffer) pentru apa caldă. Mersi
Bună ziua!
Puffer Austria Email PSM 1000 funcționează împreună cu pompa de căldură?Caloriferele sunt din fontă supradimensionate + 1 calorifer din tablă(oțel) supradimensionat+ 1 calorifer inox. Boilerul este termoelectric Ariston 150 l și presupun că ar fi bine să fie separat.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
ceva informati desper invertoare trifazate o insalati multumesc
Noroc
Felicitări pentru ce faci.
Spune-mi te rog dacă nu este o soluție un cufăr cu rezistențe alimentate din fotovoltaice.
Simplu fara zgomot fără mari investiții.
Pufar
Consumă foarte mult, practic e 1 la 1. 1 kWh electric se transformă în 1 kWh termic.
@@fullelectricro
Când folosești surplusul produs?
Decât baterie sau rețea.
@@ivangabriel7621 iarna, din păcate, mai greu cu surplusul.
Probabil la ce ierni am avut în ultimii ani..
Mulțumesc
Buna ziua !
Locuiesc la casa in Bucuresti. Suprafata totala este de 200 mp parter plus etaj cu amprenta de 100 mp cu izolatie polistiren de 5 cm si vata minerala cu rigips la interior. La parter am incalzire in pardoseala iar la etaj, calorifere. Doresc sa schimb centrala pe gaz pe care o am de multi ani care consuma si f mult. Va rog sa imi faceti o recomandare de centrala sau pompa de caldura pt situatia mea. Multumesc anticipat !
Salut, am si eu o intrebare, cu ce iesi mai ieftin, cu pompa de caldura pe aer sau cu o centrala pe gaz?
Centrala pe gaz
Bună ziua, vă rog să-mi spuneți, o pompă de căldură aer-aer cu încălzire în pardoseală, izolație cu polistiren de 15 cm ar putea să-mi asigure în casă o temperatură de 26-27 grade ??
Trebuie facut un proiect pentru a va da un raspuns clar, recomand sa apelati la Sibotherm.
Se poate pune pompă de căldură și într-o casă veche fără să ai încălzire in pardoseală. E obligatoriu însă să fie bine izolată și să schimbați caloriferele cu unele triple sau de fontă. Am scos COP de 3,5 într-o casă de 200 m2, parter și etaj. Pompa asigura și apa caldă.
@@lostvillag3 Daikin
Salut ce consum ai avut pe lună și ce temperatura ai avut în camera. Mulțumesc frumos
....em am scos un SCOP de 4,4 in iarna trecuta, dar doar incalzire (fara Acm). Calorif triple mai toate, 23,5 in casa 24/7, P+M, 150m2. Instalarea si dimensionarea pompei e mult mai imp decat pompa in sine
1-nu stiu cat de multi au pdc apa-apa dar este cea mai buna varianta totusi.2-cat crezi ca va scadea preul la baterii in procente? Multumesc pentru material.
1. Pentru o zonă cu temperaturi foarte mici, mult timp pe an, poate că e mai bună, nu variază COP-ul foarte mult. Dar la cat de mare e investiția inițială, mai bine iti asumi câteva zile pe an când nu face fata și suplimentezi cu rezistenta. 2. Eu mă aștept să ajungem undeva la sub 500 lei/kWh (sau chiar mai jos) la baterii pe 48v cumpărate cu garanție și gata asamblate, si la sub 300 lei/kwh la bateriile făcute din celule în regim DYI pana anul viitor pe vremea asta. Dar asta e ce cred eu bazat pe ce se vede in piață, pe creșterea capacităților de producție, scăderea temporara a cererii pentru mașini electrice etc. Om trăi și om vedea.
Când este mai rentabilă?, Vara!
Am o casa bine izolata si incalzire cu gaz si calorifere. Pe timpul iernii, temperatura agentului termic este de 40 - 45 C pentru a mentine 24 C in casa. Daca instalez o PDC aer-apa, pentru a functiona cu temperatura agentului termic de 35-40 C, voi obtine o factura mai mica la incalzire ?
Nu. La momentul actual tot gazul e mai ieftin.
@@fullelectricro . Nu este prea adevarat. tin sa va contrazic.
aveam pe gaz, aceeasi casa, izolata foarte bine, incalzire in calorifere, 220mp, 22 grade NON STOP.
pe gaz imi venea de plata 800/1000 (in medie) lei din Octombrie pana in MAI. 8luni.
pe PDC imi vine in MEDIE 400LEI/LUNA ...la fel, aceeasi casa! din octombrie pana in MAI.
@@OvidiDiumarin depinde și de centrală, ce capacitate de modulare avea? multă lume știe doar ce e centrala în condensație, dar mai mult contează raportul de modulare.
Cred ca ai uitat ca eficienta o are similara ca și încălzirea în pardoseala, încălzirea cu ventiloconvertoare, finca poți seta același temperatura pe tur de 35°
Atunci putem sa spunem ca centrala electrica cam aceasi lucru ca pompa de caldura ca consum ma refer si mai ieftin și ușor de instalat și da ca ai panouri eu zic ok ce părere aveți?
Centrală electrică produce căldură 1 la 1, rezistiv. Deci va avea consum de 3-4 ori mai mare decât o pompă….
@@fullelectricro ok consum mare dar preț de achiziție mai mici componente mai puțin ca nu are ce sa strica durata de viata mai lunga și pompa de caldura iarna ajunge aproape 1:1 te ajuta doar toamna și primăvara cabd este soare pe cer
P.s. nu sant fan centrala electrica dar vreau sa aflu mai multe detalii
@@cankaya4585 foarte multe chestii interesante găsești și pe site-ul sibotherm. O pompă monobloc e destul de fiabilă. Ca si costuri o Hyundai de 8kw, care e de ajuns la o casa eficientă, e cam 14.000 ron. Dacă ai gaz, tot centrala pe gaz e cea mai ieftină soluție. Dacă nu ai, eu aș merge pe pompa de căldură.
👍👍👍
de dragul marketingului reinventati fizica.
Dacă tot faceți o afirmație, vă rog să o susțineți cu un argument valabil. E ușor să fii un trol și să arunci cu vorbe goale.
Dar de ce nu sunt m-ai performante ,si inoune anumite condiții, dacă izolezi bine casa sa nu intre nici aerul nu am nevoie de încălzire,va fi o temperatura constantă cu geamul deschis de cel puțin 17grade, altă ramură unde nu se vrea ,si se știe de ce.
Scuze....respect munca, dar ..uf....pompa nu muta caldura de afara in casa. Daca ar fi asa pompa ar muta temp de afara in casa (iarna). Trebuie sa aiba un efect de incalzire. Daca oare punem pompa de incalzire intr-un pod nelocuit ar fi mai eficienta decat daca am monta-o afara?
Răspunsul este da . Dacă ai pod poți monta pompa pt ca este o diferență față de montarea pompei afară .Dar nu te aștepta ca este o diferență mare de temperatura . Dar trebuie să măsori mai bine înainte de montare temperatura afară și în pod . Citeva grade contează la consum
Chiar asta face, mută căldura de afară în casă. Nu am intrat in detalii să explic la nivel termodinamic. Gândește-te ca și aerul la -20 de grade tot e cald comparativ cu -30 de grade. Practic poți să vezi și singur asta, aerul care este suflat afară din unitatea exterioară este mai rece decât aerul ambiental, cedează diferența aceea de energie termică freonului, care la rândul lui îl cedează apei. Caută pompa de căldură pe Wikipedia și te lămurești.
@@emirates9847 Initial da, pentru ca aerul din pod este un pic mai cald. Dar in scurt timp, pompa de caldura il va raci si mai tare, pentru ca extrage caldura din el.
Dacă podul e un congelator, e bine sa faci așa, altfel nu, că va fi mai frig decât afara la un moment dat și se va ceda energie din casa în pod.
afara! PDC se monteaza afara! Nu intru in detalii, dar repet, se monteaza AFARA!
În condițiile de prețuri actuale nu își mai au sensul pompele de căldură, cel puțin la casă. Cred că e mult mai simplu să mărești puterea instalată a panourilor de 4 ori și să încălzești direct apa folosită pentru încălzire. Se poate și stoca foarte ușor și ieftin pentru noapte iar costurile totale nu cred că se ridică la cele ale instalției cu pdc, plus că dispare astfel componenta de întreținere regulată de către terțe părți, deloc ieftine.
asta este un mod de incalzire gandit de d-stra? ... NU MERG TREBURILE CHIAR ASA SIMPLU! :)))
Daca ai gaz de la retea ( nu GPL ) , nu se renteaza pompa de caldura .
La momentul actual da. Cel mai ieftin e cu centrala pe gaze dacă ai ai gaze deja.
Salut , o hyndai de 6 kw poate face fata la 110 m² de incalzire in pardoseala?
In functie de cat de izolata e casa, da. Recomand Sibotherm pentru efectuarea unui proiect tehnic, este in jur de 800 lei, dar mergeti la sigur.
ai uitat s mentionezi ca daca ai gaz tras, singura varianta sa iesi mai ieftin cu pdc e sa ai fotovoltaic obligatoriu cu stocare lifepo4
Așa este. Vine video si cu asta, special pentru sceptici, casa offgrid dupa 1 an jumate, cu grafice consum si 24 de grade in casa.
@marianilie7321 am fost pe gaz 13 ani. Din nov23 sunt pe PDC, doar pe incalzire. Iarna asta am platit curent ~1900ron (nov-apr). Iarna anterioara, pe gaz, am platit ~ 3500ron. Am panouri. Ajutorul lor in Dec si Jan e spre deloc
@@adrianbotos2819 stii calcule basic de contabilitate? stii sa imparti costul "investitiei" ca rate lunare aka amortizare? iarna asta ai platit 1900+cost amortizare instalatie. speram ca instalatia nu ti-am amortizat-o noi toti din buzunarele noastre prin vreun program...
@@adrianbotos2819 ce nu sti tu este ca a fost redus gazul in 4 etape de atunci si pana acum si daca pornesti centrala acum nu te costa mai mult de 1400 lei. am pdc si o tin degeaba, prefer sa vand curentul in retea si sa ard gaz , cand o sa sara calul iar la gaz, atunci o s o mai repornesc
@@marianilie7321 Pretul la gaz este plafonat din cate stiu, daca se scoate plafonul mai este rentabil gazul fata de PDC? Eu as merge pe PDC primavara, toamna si peste zi cand ai soare si gaz-ul l-as tine pentru noptile reci, in care PDC nu are eficienta.
Pompele de caldură sunt bune in sudul Europei.
Parerea mea .
De ce sa nu folosesc o centrala electrica .nu tu unitate externa nu tu freon nu tu pufer nu conditia de pe tur x grade pe retur x grade .invart butonul si trebuie sa am cald atat.
Salutare
Dețin centrală electrică pro Ray trifazată de 18 kw.... Nu merită. Și am și pardoseală
Pompa de caldura este ceva de fraierit clientii. Nu a pentrat piata in mod cinstit. Poate cea bagata in pamint.
Rentabila este atunci cand ai o casa bine izolata si pompa ramane la magazin.😂🎉
Mă ticule lasă tu vorba multă ,mie zim de tine ,de tine mă interesează câte pompe de căldură ai folosit tu? ,toți neavizați vă dați cu părerea de un lucru care nu l-ați deținut(folosit),și mai vezi și prin comentari frustrați care nu își permit așa ceva, da domnule știu iei că pompele nu sunt bune .
Pompa este cea mai bună investiție pentru comfortul familie și finaciar ,vă spune unu care are și folosește nu ca toți neavizați care nu au alte subiecte decât să dezinformeze lumea ,sunt pompe de căldură care se mulează pe toate cerințele ,totul ține de tine să cumperi ce este mai bun pe piață ,recomand Daikin fără discuți.
Salut, mai pune un “i”!