Merhabalar, bazı markaların oranları düşük olabilir. Fakat şişenin ya da bidonun üzerinde mutlaka oranı yazar. Eğer 96 yazıyor ve 92 çıkıyorsa sorun var demektir. Birincisi Alkolmetre hatalı ölçüyor olabilir. Başaka bir Alkolmetre ile kıyaslayıp teyit etmelisiniz. İkincisi, eğer alkol el yapımı ise durum normaldir endişe etmeyin; çünkü el yapımı distilasyonlarda 96 yı yakalamak çok zordur. Üçüncü olarak şişenin ya da bidonun üzerinde 96 yazıyor ama 92 çıkıyorsa ( tabi , birkaç farklı Alkolmetre ile teyit etmiş olmalısınız) üretici sahtekârlık yapıyor demektir. Alkole test uygulayıp metil - etil ayrımını yapmalısınız. Aslında aldığınız her alkole test uygulamalısınız.
Merhabalar, hayır maalesef Alkolmetre ile ölçülmez. Ya, hidrometre kullanarak fermantasyon başında ve sonunda ölçüm alınarak hesaplanır ya da Vinometre ile yaklaşık değer ölçülür.
Merhabalar, likörü maalesef eldeki aletlerle ölçemiyoruz. Eğer kendimiz hazırlıyorsak hesaplama yaparak bilebiliriz. Hazır likör ise, şişede yazanı kabul etmemiz gerekiyor.
abi merhaba yaptığım şarapta fermantasyon bitti fakat hidrometre ile yoğunluk 1030 gösteriyor ben 1100 e ayarlamıştım başlangıçta 18. günde hava çıkışı durdu ama 1030 olmuş sizce sorun nedir?
Merhabalar, sadece şeker ile fermantasyon yapıyorsanız, maya besini kullanmadan 1100 yoğunluğu şarap mayasıyla tam olarak fermente edemezsiniz. 1030 kalmasının sebebi budur. Maya, fruktoz yani meyve şekeri ister. Meyve şekeri üzerine biraz şeker eklerseniz maya besini kullanmadan tam fermente edebilirsiniz ama sadece şeker ile olmaz. Diğer tariflerimi incelediyseniz sadece şeker ile fermantasyonlarda 1070 yoğunluğu özellikle vurguluyorum. Maya besini eklerseniz yararı olacaktır. Fakat ilk kurulum için geçerli, şimdi yapılabilecek birşey yok maalesef.
Merhaba elimde hidrometrem var. Etil alkolun alkol oranini hesaplamak hidrometre ile imkansiz mi. Alkolmetre almak sart mi etil alkol raki alkol orani olcmem icin
Merhabalar Discover. Hidrometre ile etil alkolü ölçemiyoruz. Bunun için alkolmetre gerekli. Aşağıdaki linkten hidrometre ile alkolmetre arasındaki farkları ve kullanım alanlarını anlattığım videoyu izlerseniz daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. m.th-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/w-d-xo.html
Merhaba, melas ile denemedim ama fermantasyon bitiminde alkol ölçümünü vinometre ile yapabilirsiniz. Ya da ilk ve son ölçüm ile hesaplama yaparak alkol oranını bulabilirsiniz. Tabi bunun için de hidrometre kullanmalısınız.
Merhabalar, elinizdeki mezuru tam doldurmadan az bir boşluk bırakmanız yeterlidir. Tabi mezur ve hidrometre boyları orantılı olmalıdır. Mezur, hidrometreyi içine alacak şekilde olmalıdır.
Hem şeker hem alkol koyulan likör deki son alkol oranı nasıl ölçülür? Uzun süren filtrasyon, ve meyvenin suyun a gerçekleşen fermantasyon ile alkol oranı değişebileceğini için başta giren miktara hesap yapmak çok mümkün değil!
Erkan Bey, sirke için hidrometre ile ölçüm yapılması gerekmez. Aslında biraz göz kararı yapılır. O yüzden endişe etmeyin, sirkede çok fazla şeker eklenmez zaten. Yapılacak sirke miktarının litre cinsinden şeker miktarı %10 u geçmez tuz ise kullanılacak şekerin %10 u kadardır.
@@mehmetportakal1789 teşekkür. Alsam 1050 değeri yakalamak istesem yarı yolda bırakmaz değilmi. Aynı zaman bal şarabında da kullanırım. Ve sirkeyr tuz atılmaz, faydalı bakteriler ölür. Ana oluşmaz
Yeterli olacaktır Erkan Bey. Tuz konusunda ise farklı tarifler var tuz atan var atmayan var. Aslında atılır mı bilemiyorum. Siz öyle söyleyince çekince de kaldım.
@@mehmetportakal1789 sonuçta ana yapması lazım. Tuz atınca ana yapıyormu. Ana yapmıyorsa alkol sirke asidine dönmez. Hadi ana yaptı diyelim. Uzun ömürlü oluyor mu. Muhtemelen 2 ay sonra bozulur. Tuz atmadığım için sirkelerimde ana oluyor. Ve şu an geçen sene yaptığım sirkeler hala sağlam. Tavsiye ederim.
Tşk mehmet bey. Sizden bir ricam var hidrometrelerin bir kısmı kötü ölçtüğü söyleniyor Siz hangi marka hidrometre kullanıyorsunuz lütfen bana söyler misiniz onu almak istiyorum
hocam bende bi alkolmetre var üstünde ethanol yazıyor. Rakı veya saf alkolü doğru gösteriyor ama iş şaraba gelince sıfır gösteriyor. Sadece saf alkolü ve suyla seyreltilmiş alkolümü ölçüyor alkolmetre ?
Bu araclar birbiri yeri e kullanılamaz ama google baktım ikiside birbirine çok benziyor ve içeriğinde aynı malzemeler var uretilmisler. temel olarak cihaz farklarını tekseferde baktığımızda hangisinin hidro met ,alkolmet oldugunu nasil kavrarız anlarız şimdiden teşekkür ederim hoşçakalın.👍😃
Akın kardeşim, hidrometrelerde en belirgin olarak ölçüm kadranında yeşil bölge bulunur. Yeşil bölge şeker yoğunluğunun artık uygun başlangıç olduğu yer oluyor. Alkol metrelerde maximum ölçü birimi 100 dür. Hidrometrelerde ise 970 ten1150 ye kadar olan farklı ihtiyaçlar için modelleri bulunur.
@@mehmetportakal1789 Anlıyorum hocam şimdi teoride gördüğüm ve okuduğum için görüntü aynı kalıyor donanimsal olarak ikisindede cıva ve kurşun var ağırlıkları yapı malzemeleri birebir aynı sadece sizin dediginiz gibi ölçüm skalası farklı eee nasil farkli amaclar icin kullaniliyor ki? !! 😧yani demek istediğimi anlamışsınızdır umarim. Ilgi ve alakanız için teşekkürler...😃🤔🤨👨🌾
@@mehmetportakal1789 oluyor alkol olmaz diye bişey yok. Sirke oluşurken ilk olarak alkole dönüşür. İkinci fermantasyon alkolden asite dönüştür. O yüzden alkolün tamamen ortadan kalkması için ana oluşumu dibe çökmesi bekleniyor. Ama bazen ana oluşmaz bu durumda alkol miktarını bilemiyoruz. O yüzden alkol ölçecek bir cihaz arıyorum
Ali kardeşim haklısın, şarap ile sirkenin başlangıcı aynıdır ama şarap yapmak için oksijensiz ortam hazırlanır yani fermentere hava kilidi takılır. Sirke ise en baştan itibaren açıkta oksijene maruz kalarak hazırlanır. Daha önce bundan bir videomda bahsetmiştim zaten. Demek istediğim, alkol için endişe etmeye gerek yok. Evet ilk aşamada oluşabilir ama dediğim gibi uzun süre oksijene maruz kaldığı için alkol kalmaz kalamaz.
hocam merhabalar tekrardan, bira kurulumunda 5. gün 1022, 6. gün 1022, 7. gün 1020 değerini aldım süreç sizce nasıl ilerliyor kovayı 20 derecede sabit tutuyorum
Merhabalar, süreç düzgün görünüyor. Ama sürekli ölçüm yapmanıza gerek yok. 15 günün sonunda ölçğm alıp 1010 un altında görürseniz şişeleme yapabilirsiniz.
Videoda belirtmiştim, şarabın alkolü hidrometre ile hesaplama yöntemi kullanılarak ölçülür. Bir diğer yöntem ise Vinometre dir. Alkolmetre, distile alkolleri ölçer.
Mehmet bey merhaba. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Anladığım kadarı ile şarap fermantasyonuna 1100 ile basladiysak ve fermantasyon bitimindeki değer 990 olmuş ise formüle göre 1100-990=110/7,36=%14,95 lik bir alkol oranına sahip oluruz. Bazı gördüğüm tablolarda 1100 ün karşısında potansiyel alkol oranı %12,9 veya bir diğer tabloda %13,6 olarak gözüküyor.Bu tablolarda ki potansiyel alkol oranı fermantasyon sonunda bitiş rakamının 1000 olacağı varsayımına mı dayanıyor? İkinci sorum ise, 1100 den 995 e düşmüş bir şarapta alkol oranının % 12,3 olacağını söylemişsiniz bir videonuzun yorumlar kısmında ( siyah üzüm şarabı yapımı videosu) Oysa buradaki hesaba göre, 1100-995=105/7,36=%14,3 yapıyor.Yani belki önemli bir farklılık değil ama ben mi konuyu yanlış anlıyorum diye soruyorum. Lütfen yanlış anlamayın. Cevabınız için de şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Sema Hanım, doğru anlamışsınız. Hidrometrelerin kullanım kılavuzlarında kalibrasyon sıcaklığında (20C°) ölçüm yapılması gerektiği söylenir. Farklı sıcaklıklarda yapılan ölçümler için bir tablo verilir. Bu tabloya göre yapılan ölçümlere belli değerler eklenip ya da çıkarılarak sonuç bulunur. Videoda bahsettim 0,2 gibi değişiklikler oluyor. Hobi amaçlı yaptığımız için hassas ölçüm yapılması zorunlu değil gerekli de değil bana göre. Zira aletler de profesyonel değil zaten. Başka yerlerde yazılan değerler belki de farklı ölçüm aletlerine göre hesaplanmış olabilir. Bu arada yorum da yapmış olduğum hesap belki de yanlış hesaplanmıştır, yorumu bulamadım. Yani özetle şöyle diyebiliriz. Elimizdeki ölçü aletlerine göre yapmış olduğumuz ölçümler bizim için doğrudur. Sonuçta hobi amaçlı olduğunu göz önünde bulunduracağız.
Çok teşekkürler Mehmet bey. Haklisiniz tabi sonuçta hobi amaçlı ev yapımı şaraplar yapıyoruz. Sorularımıza yılmadan, sıkılmadan cevap verdiğiniz ve vakit ayırdığınız için de ayrıca teşekkürler. Çok incesiniz🙏👍
Alkolmetre ile evde yaptığım votkanın derecesini ölçtüm, 43 çıktı ve doğrudur. Ancak yine evde yaptığım vişne likörünün derecesini ölçtüğümde 0'ın altında çıkıyor. Nerede hata yapıyorum?
Kemal Bey, likorün alkol oranını o şekilde ölçemiyoruz. Aslında biraz matematik ile yaklaşık sonuç olarak ölçülebiliyor. Yani eklediğiniz alkol oranı ve miktarı ile vişne suyu oranını matematiksel olarak hesaplayabilirsiniz.
Mehmet abi ilk değer 1120 idi son değer 990 çıktı şeker tadı 0 maya besini ile yaptım vinometre ile ölcüm yaparken %18 değer gösteriyor ancak mayanın verdiği oran max 16 yazıyor. sence hangi değer doğru olabilir.
Mehmet bey, hidrometre sadece şarap ve biranın sırasındaki yoğunluğu ölçmeye mi yarıyor. Etil alkol için hazırlanan Mayşenin yoğunluk ölçümünde kullanılmıyor mu? Tesekkür ederim şimdiden
Etil alkol için hazırlanan mayşe de şaraptır o yüzden o da aynı şekilde ölçülür. Mayşenin fermentasyonu bitince distile (buharlaştırma) edilerek etil alkol elde edilir.
Mehmet bey üstadım rakı yapımı için hazırlanan mayşenin hidrometre ile ölçümü nasıl olmalıdır, detaylı açıklarmısınız. Önemle rica ediyorum sizden . Hürmetlerimle...
@@ahmetvarol4211 kardeşim, rakı için hazırlanan mayşe şeker yoğunluklu olduğu için suma adı verilir ve teknik olarak şaraptır. Hidrometre ile ölçüm yapıldığında en az 1100-1130 arasında bir değer okumalıyız. Kullanılan mayanın şeker sindirimi yüksek olmalı ki en yüksek alkolü elde edebilelim. ( Bunun için turbo maya kullanılabilir) Fermentasyon bitiminde hidrometre ile tekrar ölçüm yapılır ve okunan değer ilk değerden çıkarılır. Sonuç 7,36 ya bölünerek alkol oranı yüzde olarak bulunur. Örnek: ilk yoğunluk (OG) 1110 Son yoğunluk (FG) 1000 1110-1000= 110 110/7,36= %14,94 Olarak bulunur. Bu %14,94 oranında şaraptır. Daha sonra distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilir.
Mehmet hocam kusuruma bakm ayın anlayamadığım bir nokta daha var şöyleki; ilk ve son okuma neticesinde etil alkol için olması gereken, kabul gören potansiyel alkol oranı (hidrometre kullanım tablosu) na göre ne olmalıdır. Şayet istenilen alkol oranı elde edilemediyse şıramı ilave edilecek, yoksa elde ne varsa çıkan alkole razımı gelinecek.
Ahmet kardeşim, suma hazırlığı belli oranlarda hazırlanan reçeteler ile yapılır. Bu oranlarla %13-17 arasında bir şarap elde edilir. Bu şarap aslında şeker şarabıdır. Fermentasyon sonunda elde edilen alkol ne olursa olsun distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilir. Distilasyonda istenilen değere kadar çekme işlemi yapılır. Yani her yoğuşturmada elde edilen alkol tekrar distile edilir ve en yüksek oran alınana kadar tekrar edilir. Şaraptan elde ettiginiz alkolün oranı aslında çokta önemli değildir. Elbette şarapta oluşan alkol oranı ne kadar yüksek olursa işlem o kadar rahat yürütülür ve daha fazla alkol elde edilir orası ayrı. Ama teknik olarak %5 oranındaki biradan da distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilebilir. Oran ne kadar düşük olursa o kadar az miktarda saf alkol elde edilir.
Merhabalar. Iyi bayramlar. Mezura koyduğum hidrometre dibe vurmakta ve sıvı icnde yükselemiyor. ölçüm yapmamaktadır. hata nerede olabilir? Hidrometre bozuk olabilir mi? Teşekkürler.
Merhabalar Murat kardeşim, sana da iyi bayramlar. Öncelikle hidrometre ile ne ölçtüğün önemli. Yani hidrometre ile bir sıvının şeker yoğunluğunu ölçebilirsin. Bira ya da şarap hazırlığında maya atmadan önce şıranın şeker yoğunluğu ölçülür, maya atılıp fermentasyon bittikten sonra yine ölçülür ve aradaki fark hesaplanır. Ölçmek istediğiniz sıvıyı belirtirseniz bir fikir yürütelim beraber. Hidrometre ile direkt olarak alkol ölçülemez.
@@mehmetportakal1789 pilsner kit birasinin FG degerinde şıra ölçümü için kullanmak istedim ancak mezurun içerisine koyduğum anda hidrometre havada asılı durmadı ve direk dibe çakılı kaldı. Daha sonra deneme amacli ceşme suyuna ölçüm yapmak istedim ancak onda da aynı şekilde dipte çakılı kaldı. Hiçbir şekilde ölçüm alamıyorum. Ornek aldigim sıvıların sıcaklığının 23 C den fazla olduğunu düşünüyorum. Bunun etkisi olabilir mi?
@@murattekir5899 kardeşim, FG yani son yoğunluk ölçümü yapıyorsunuz. Bira da artık şeker yok ama yine de dibe vurmaması gerekirdi. Bu arada su da dibe vurması normal çünkü su da hiç şeker yok. Daha önce ölçüm yaparken 30C° nin üzerinde ölçüm yaptıysanız kalibrasyonu bozulmuştur. 40C° nin üstünde hidrometre zaten çatlar. Bu durumda tadım yapın ve biranızın alkollü olup olmadığını görün. Alkollüyse ya maya şekeri çok iyi sindirmiş ve hiç şeker kalmamış ya da hidrometre arızalı demektir. Hidrometrenizin testini evde yapabilirsiniz. Evde meyve suyu, kola gazoz gibi şekerli içecekler varsa onlar da deneyebilirsiniz. Ya da şekerli su hazırlayın. Ama gazlı içeceklerin gazının alınması gerek. Yani ya çalkalayın ya da içine biraz şeker atarak köpürüp gazının gitmesini sağlayın. Meyve suyunda en az 1020 kola da 1030 civarı değer görmelisiniz.
Alıp ilk defa kullandığım bomemetre hidrometrede ölçüm farklı olarak 0-20 arasında gösteriliyor. Üzüm şırasını ölçtüğümde 11,5 gösterdi. Bu ölçümün şeker yoğunluğunu 1150 olarak varsayabilir miyiz?
Merhabalar Samet kardeşim, açıkçası hiç ölçmedim. Ama teknik olarak ölçülebilir elbette. Dezenfektanlarda etil ya da metil kullanılabiliyor. Her ikis de ölçülebilir. Kolonya ölçülebilir meseela. Hatta ölçmüştüm gerçekten 80° geldi.
Bilgiler için çok teşekür ederim basit sade bilgilendirici. Bir sorum olacak alkol ölçerin mezuru ile hidrometrenin mezuru ortak kullanabilirmiyiz yoksa ayrı ayrımıdır ? Birde ben buğdaydan etil alkol elde etmek için mayşe kurdum bunun için hidro metre ile ölçmemin bir faydası var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Atilla kardeşim, hidrometre ve alkolmetre için kullanılan mezur aynıdır. Sonuçta numune almak için kullanılan bir kap. Mezur bulamazsanız ince uzun bardak ya da geniş ağızlı bir şişe de kullanılabilir. Kurduğunuz mayşeyi hidrometre ile ölçmeniz, elde edeceğiniz alkol miktarını bilmenize yardımcı olur. Yoksa ezbere olarak da sonuç alınacaktır elbette.
Emekleriniz icin tesekkurler. Hidrometre ile sarap vb seyleri olcuyorken genelde kac ml mezur uygun olur? Bir de mezur yerine baska neler kullanabiliriz? Tesekkurler
Mehmet kardeşim, kullanim yerlerine göre farklı uzunluklarda ve birkaç çeşit hidrometre var. Mezurlarda bu uzunluklara göre seçilir. İnternet üzerinden sipariş verirken biraz da sizin kullanmak isteyeceğiniz şıra tipine göre hidrometre ve mezur seçimi yapmalısınız. Yani bira ve şarap için tek bir tip yeterlidir. Daha yüksek yoğunluk ölçen hidrometreler bizim için gereksiz. Bize 980 ile 1100 arası ölçen hidrometre yeterlidir. Buna göre sipariş verirken zaten mezur ile set olur genelde. Sadece mezur alacaksanız elinizdeki hidrometre uzunluğuna göre seçmelisiniz. Mezur yerine kullanılabilecek bir şey yok aslında. Pet şişenin ağzını kesip yapabilirsiniz ama çok fazla miktar şıra alır.
Yasemin Hanım, elma şarabı var dediniz, şarabı hidrometre ile direk ölçemezsiniz. Elma veya üzüm suyunun şeker yoğunluğunu ölçebilirsiniz. Önceki mesajda nasıl ölçüleceğini anlatmıştım. Videolarımdan da izleyebilirsiniz.
Serkan kardeşim, rakı için hazırlanan mayşe sanırım şarap gibi hesaplanıyor. Yani ilk yoğunluk tan son yoğunluk değeri çıkınca sonuç 7,36 ya bölünüyor. Aslında hiç rakı için mayşe hazırlamadım bilemiyorum ama alkol oranı biradan yüksek diye biliyorum. Bu mantıkla şarap gibi hesaplanıyor olabilir.
Furkan kardeşim, fermente olan tüm içkiler bira ya da şarap türleri etil alkol oluşturur. Çok düşük miktarda metil alkol vardır ama insan sağlığına hiçbir şekilde zararlı düzeyde değildir. Saf Metil alkol 68C° ısıda ortaya çıkar ve yoğusturularak elde edilir, yani damıtım ile distilasyon yöntemi ile elde edilir. O yüzden için rahat olsun kardeşim yaptığın tüm şarapları gönül rahatlığıyla içebilirsin.
Orhan kardeşim, teknik olarak hidrometre de bomedir. Ölçüm alanları ve skala ları ( ölçüm aralıkları) farklıdır. Örneğin akulerde sıvı-asit ölçümü de bome ile yapılır. Yani yoğunluk ölçümü yapılır. Hidrometre sıvıda ki şeker yoğunluğunu ölçüyor.
Abi evde dezenfektan alkol var dansimetre ile alkol safligini derecesini olcmek icin dansimetre cubugunun tamamini icine batiracak yuksekliktemi bir kapin icine alkol miktari dokmem gerekiyor yoksa cay bardaginin yarisina kadar dezenfektani doldirup dansimetreyi yarisi dolu cay bardagina batirsam ve hafiften kopurtmeden karistirsamda genede dogru oranda izopropil yada etil alkol oranini derecesini olcebilirmiyim ? 2. Sorumda abi , evin ici 30 °C sicakliga ulasiyor genelde bu durumda once alkolu buz dolabinda biraz bekletip hafif sogutup 20 dereceye getirdikten sonra alkol oran olcumu yapsam gene dogru sonuca ulasirmiyim ?
Merhabalar, öncelikle dansimetre ile maalesef alkol derecesi ölçemiyoruz. Yoğunluk ölçebiliriz. Bunun için Alkolmetre edinmeniz gerekir. Ölçümü normalde mezur ile yapıyoruz eğer yoksa ölçüm çubuğunu sonuna kadar alabilecek bir kap ile ölçüm yapıyoruz. Rakı bardağı ya bira bardağı gibi. Normalde ölçüm sıcaklığı 20C° olmalıdır fakat net olarak her zaman bu sıcaklıkta ölçüm yapabilmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı belli sıcaklıklar için okunan değerde belli oranlar eklenir ya da çıkartılır. Aldığınız aletin kullanım kılavuzunda bu oranlar yazar. Buna göre ölçüm yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 dansimetre ile alkolun yogunlugunu olcerek saf 99 luk isopropil yada saf 99 luk etil oldugunu anlayabilirmiyim sonucu gosterirmi ? Abi 2. Sorum alkol miktarini olcmek icin derecelerin yazdihi alkole batirilan cubugun tamami kaba girmelidir dedin uzun olcum cubugu yerine kisa olcum cubuguyla o cubuga gore olan bi kisa kapta alkol doldurup olcumu o sekil yapsam hem alkolu israf etmemis hemde dogru sonucu kucuk kapta ona gore olan alkol miktariyla yapip dogru sonuca ulasirmiyim ? Ayrica bazi alkol olcerler yada yogunluk olcerler yanlis felan olcuyormus dogru olcup olcmedigini nasil anlayabilirim ?
Dansimetre ile saf alkol ölçülemiyor. Bira ya da şarabın yoğunluğu, fermantasyon öncesi ve sonrası ölçülüp hesaplama yaparak alkol değeri bulunur. Yani dansimetre ya da diğer adıyla hidrometre, sadece yoğunluk farkı ölçümü ve hesabıyla fermantasyon ile oluşan alkolü ölçer. Alkolmetre ya da hidrometre ile alkolün cinsini belirleyemiyoruz. Yani yoğunluk belirleyici değil. Zaten izopropil alkol ile etil ya da metil alkolün yoğunluğu yoktur. Bunları ayırt edebilmek için test cihazları ya da test kitleri kullanılır. Elinizde kısa ölçüm aleti varsa bu daha iyi elbette. Birçok kap ile ölçüm yapabilirsiniz. Bu arada çubuk tam girmeli derken, genel olarak alkol düşükse çubuk yüzeyde gezer, alkol derecesi yüksekse çubuk dibe batar. O yüzden çubuğun boyunu alacak bir kap kullanmalısınız.
@@mehmetportakal1789 dansimetre ile alkol olcemiyorsam hangi aletle kolay basit sekilde zorlanmadan ugrasmadan alkol degerinin safmi yada safa yakin bi oranda derecede oldugunu anlayabilirim peki mesela 90 85 95 derece yada ustu vb gibi hangi aletle yapabilirim
Saf alkol ölçmek için Alkolmetre edinmeniz gerekir. 100° ye kadar ölçüm yapabilirsiniz. Genel olarak en yüksek 96° alkol vardır. Fakat dediğim gibi sadece alkolün derecesini ölçebilirsiniz, cinsini anlayamazsınız.
Kaan kardeşim, evet kolonyanın alkol derecesini alkolmetre ile ölçebilirsin. Distile alkolleri (etil, metil) alkolmetre ile ölçüyoruz. Bildiğim kadarıyla başka adı yok alkolmetre olarak adlandırılıyor.
@@mehmetportakal1789 Hızlı cevap için teşekkürler. Peki bu mezür illa lazım mı? Mezürsuz ölçüm yapamaz mıyım? Amacım aldığım etil alkol ve kolonyaların derecelerini ölçmek. Üzerlerinde yazan dereceler doğru mu, değil mi diye.
Kaan kardeşim, mezur olmadan da olur. Şişenin içinde de ölçebilirsin tabi; ama alkolmetreyi şişeden çıkarmak biraz zor olabilir. Alkolmetreyi alacak uzunlukta pet şişe kullanılabilir (ağız kısmı kesilerek) ya da ince uzun bardak olabilir.
@@mehmetportakal1789 Cevaplar için çok teşekkür ederim. Kanalınıza abone oldum ve diğer şarap, bira yapımı videolarınızı da izliyorum. Evde kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz bu tür içecekler hakkında daha fazla video atın lütfen. Tekrar teşekkürler.
Mehmet abi yüzde 70 derece etil alkol elde etmek için mayşenin bitiminde deki alkol orani kaç olmalı yanin 70 derece alkol elde etmek için yani mayşede fermantasyon sonunda 13 derece alkol elde etmişsem damıtınca elime kaç derece alkol geçer bilgilendirirsen sevinirim abi
Merhabalar İsmail kardeşim, distilasyon ile ilgili sadece teorik bilgim var, hiç yapmadım o yüzden ayrıntıları bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olamayacağım kardeşim üzgünüm.
Mehmet bey evde üzüm ve çeşitli meyvelerden şarap yapıyorum,alkol ölçmek ve şeker eklemek için internetten araştırdım ama hangisini alacağıma karar veremedim. Kaçlık almam lazım 900, 1000 ,1100 yada alkolmetre mi hidrometre mi yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar Hüseyin Bey, bira ve şarapların şeker yoğunluğunu hidrometre ile ölçüp hesap yöntemiyle alkol oranını buluyoruz. m.th-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/w-d-xo.html Bu linkte ayrıntılı olarak anlatıyorum. Ayrıca bu video da anlatılan da yardımcı olacaktır. m.th-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/w-d-xo.html
Merhabalar kardeşim, pratik bilgiler video serisinde temizlik bölümünde hijyenin nasıl sağlanacağını anlatıyorum oradan soruna cevap bulabilirsin diye düşünüyorum. Eğer sorun bira hijyeni ile ilgili ise tabi.
Süleyman kardeşim, kullandığın maya bu şekilde çalışıyor olabilir. Bazen farklı davranabilir. Ben de de yaptığım bir bira 32 gün sürmüştü, ben sonlandırdım. Bıraksam devam edecekti. 1 ay dolduysa sonlandırabilirsin.
Can kardeşim, denemedim ama ölçülebilir kanaatindeyim. Dezenfaktanların saflık derecesini bilmiyorum. Saf değilse yanlış değer okuruz. Ama denenebilir.
Hocam gelecek ay şarap yapmayı düşünüyorum daha önce de bi kaç kez yaptım ama hep kendi imkanlarımla yaptım sizden bi isteğim olacak bana şeker ölçer, alkolmetre ,hava kilidi ve kaliteli maya (şarap ,şampanya,turbo vs) bunların hepsini tek biyerden temin etme şansım varmı yani bildiğiniz bi site varsa bana önerebileceğiniz yazarmısınız teşekkür ederim .
www.vinomarket.com.tr/kategori/makine-ve-ekipmanlar-1 Bu adreste hemen her istediğini bulabilirsin kardeşim. Menüler arasında gezerek maya çeşitleri de bulabilirsin. Ben buradan alıyorum. Butikbira sitesinde de var oraya da göz atabilirsin.
Derin Deha kardeşim, maalesef ölçümü o şekilde yapamıyoruz. Ölçümü şarap olarak yapmalıyız. Yani hidrometre ile ilk ölçüm alınacak, son ölçüm alınacak aradaki fark 7,36 ya bölünecek. Alkolmetre ile distilasyon yöntemiyle elde edilen alkol ölçülebilir.
@@derindeha7012 kardeşim, kolonyada etil ya da metil alkol bulunur. O yüzden alkolmetre ile ölçebiliyoruz. Fermente içkilerde ölçüm hidrometre ile oluyor. Hidrometre ile ölçüm ilk ve son yoğunluğun farkının hesaplamasıyla oluyor. Bir de bitmiş fermentasyonu ölçen cihaz var. Yani içime hazır şarabı direk ölçebilen vinometre var. Onun kullanımı farklı.
Bir de yoğunluk demiştiniz, evet distilasyon ile saf alkol elde edildiği için olctugumuz sadece alkoldür yani saftır. Şarap ise şıra içindeki su ile beraber alkol içerir.
değerli hocam benim burada sormak istediğim... şarap oluştuktan sonrada farklı bir formülasyon veya (tavsiye edeceğiniz) farklı bir alet ile de alkol oranını ölçmek mümkünmüdür? teşekkür ederim
Merhabalar, şarap olduktan sonra, yaklaşık değer ölçen vinometre adlı bir alet var. Onunla ölçüm yapabilirsiniz. Alet yoksa, maalesef tadım yoluyla tahmin etmek gerekiyor.
Kenan kardeşim, bu aslında kullandığınız mayaya göre değişir. Şaraplarda ilk yoğunluk (OG) 1090-1120 aralığında olmalı. Örneğin bu yoğunluktaki bir şırada bira mayası kullanırsanız elinizde şekerli ama en fazla %6 oranında bir şarap olur. Ekmek mayası kullanırsanız daha az şekerli ama %%11-13 arasında şarap elde edersiniz. Şarap veya şampanya mayası kullanırsanız şekersiz ve %15-17 arası şarap elde edersiniz.
hocam merhaba öğretmensiniz sanırım anlatımınız süper bizzat deneyerek anlatmanız güzel ve açıklayıcı olmuş benim sorum şu evde alkolsüz bira yapmak mümkünmü hatta bunun içinde video yaparmısınız
Uğur Şen kardeşim, öncelikle teşekkür ederim. Alkolsüz bira konusunda diyeceğim o ki evde bunu yapmak bildiğim kadarıyla mümkün değil. Ama az alkollü yapmak istersen bunun yöntemleri var. Ama sıfır alkol çok çok zor. Bu yüzden de alkolsüz bira piyasada her zaman çok pahalıdır. Bira fermante ile olgunlaştığından alkol ister istemez oluşur. Ki birayı bira yapan yani tadından bahsediyorum fermantasyondur. Bu konuda yardımcı olamadığım için üzgünüm. Ama düşük alkol istersen bir kaç bilgi verebilirim.
@@ugursen4059 kardeşim, öncelikle biranın alkolünü belirleyen etkenlerden biri şekerdir. Tek başına değil ama büyük bir etkendir. Diğeri maltın cinsi ve mayadır. Bira yapiminda şekeri ve mayayı azaltirsan alkolü düşük çıkacaktır. Maya seçimini alkol dayanımına göre yapabilirsin. En dusuk dayanımı seçip şekeri de azaltirsan alkolü düşük çıkacaktır. Bu arada istediğin değerlerde bir maya bulamazsan en son çare kuru ekmek mayası kullanabilirsin. Ancak biranın tadı değişecektir yine de sonuçta bira olacaktır. Ya da dusuk alkollü bira kitleri deneyebilirsin. Şekeri azaltirsan alkolü daha da dusuk olur ve biranın tadı fazla değişmez.
@@ugursen4059 kardeşim, maltın içinde de şeker var aslında. Belki de dediğin gibi hiç şeker atmadan denenebilir. Bilemiyorum hiç denemedim. Ama sıfır alkol olmaz emin ol. Eğer hidrometren varsa bu şekilde bir dene fermantasyondan sonra tekrar ölçüm yaparsın. Alkolü dusuk çıkacak bu kesin. Umarım basarirsin. Dediğim gibi hiç denemedim ve etrafımda da deneyen olmadı. Hep alkolü yükseltmek için çaba sarf ediliyor.
değerli bilgiler için teşekkürler. Bende şu anda bir alkolmetre var. Şarap için de bu videodan sonra hidrometre almayı düşünüyorum. Kısa bir sorum olacak. Daha önce yapmayı denediğim bir şarap var. Üzerinden 6-7 ay geçti. Bunun alkolünü ölçmek istiyorum. İlk yapım aşamasında yoğunluk ölçmediğim için, ilk yoğunluk diye bir şey yok. Bu durumdaki bir şarabın alkolünü nasıl ölçebilirim? teşekkürler
Ömer kardeşim, bu gibi durumlar için yaklaşık ölçüm yapan vinometre var. İnternetten araştırabilirsin. Bira şarap gibi içeceklerin bu şekilde ölçümleri yaklaşık sonuç olarak ölçülebiliyor
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim abi ilk ölçümü alamadım şu an bira mayalanıyor alkol oranını ölçemem değilmi mesala şişelemeden önnce bide şişe açılımında ölçsem olmaz demi
@@okanyucel404 kardeşim, maalesef olmaz. Şişeye koyduğun bira açılımda sadece gazlanmış olacak. Yani alkol oranı değişmeyecek. Eğer hazır kit kullandiysan ve tarifi aynen uyguladiysan üzerinde yazan alkol oranını alırsın. Ben defalarca ölçüm yaptım hep aynı ya da çok yakın çıktı.
Merhabalar Gökhan kardeşim, şarap alkolü normalde hidrometre ile , fermantasyon öncesi ve sonrası birer ölçüm alınarak aradaki fark ile hesaplanır. Bitmiş şarap için yaklaşık sonuç veren vinometre kullanılabilir.
Gökhan kardeşim, 3 ölçüm yapıp ortalaması alınır. Ama ne kadar sapma olduğunu görmek için hidrometre ile ölçüm yapıp karşılaştırmak gerekir. Ben hidrometre kullandığım için karşılaştırma imkanım olmadı.
Şarap ölçümü bira gibi yapılır. Şıra hazırlandıktan sonra maya atılmadan önce bir ölçüm alınır, fermantasyon bitiminde (yaklaşık 15 gün sonra) bir ölçüm daha alınır. İlk değerden son değer çıkarılır ve sonuç biradan farklı olarak 7,36 ya bölünür. Örnek: ilk yoğunluk 1096. Son yoğunluk 1002. Sonuç: 1096-1002= 94 94/7,36= %12,77 bulunur.
yıl 2024 ve öyle bir cihaz yok mu ki içinden kan gibi örnek alıp gerekli alkol oranını belirlemesin bizi 2 defa ölçümle uğraştırsın çok saçma.bende alet var ve kanımın visccitysini ölçüyorum 2 haftada bir inr değeri bu kapakçık için gerekli.gene şeker hastaları için aynı cihaz var şeker değerini ölçen.bu ortaçağdan kalma aletler bence 2024 için ilkel değil mi?
@@mehmetportakal1789 hocam internette 980 ila 1.1160 aralığında yoğunluk ölçümü yapabilen bu hidrometre sayesinde yaptığın biranınızın alkol oranını ölçmek gayet basit.yazmış bu şarap için aralık az mı şarap ölçmezmi?birde mezür yok ucuz çin işi bu.herhangi kap olur demişsiniz ama üzerinde ölçüm değerleri yok mu mezürün?
Doğru söylüyorsun Ümit kardeşim. 20 derece kalibrasyon sıcaklığı olduğu için net sonucu bu sıcaklıkta alırız. Ama yapılabilecek ölçüm mevsim değişiklikleri nedeniyle genel olarak bu aralıkta olduğu için bunu söyledim. Yoksa ölçüm esnasında 20 dereceyi tutturmak mümkün değil. (+) (-) 0,1 0,2 ihmal edilebilir değer. Sonuçta kimyager hassaslığı gerekmiyor. Ölçümünü yaptığımız bira veya şarap 4.3 ya da 4.4 çıkmış çok önemli değil bence. Ki kitapçıkta hangi sıcaklıkta ne kadar ekleme ya da çıkarma yapılacağını yazdığını belirttim zaten. O yüzden yapılan ölçüm emin ol çok değişiklik gostermiyor
Hocam alkol 92 çıkıyor neyapmak lazım sahtemi 96 çıkmadı
Merhabalar, bazı markaların oranları düşük olabilir. Fakat şişenin ya da bidonun üzerinde mutlaka oranı yazar. Eğer 96 yazıyor ve 92 çıkıyorsa sorun var demektir. Birincisi Alkolmetre hatalı ölçüyor olabilir. Başaka bir Alkolmetre ile kıyaslayıp teyit etmelisiniz. İkincisi, eğer alkol el yapımı ise durum normaldir endişe etmeyin; çünkü el yapımı distilasyonlarda 96 yı yakalamak çok zordur.
Üçüncü olarak şişenin ya da bidonun üzerinde 96 yazıyor ama 92 çıkıyorsa ( tabi , birkaç farklı Alkolmetre ile teyit etmiş olmalısınız) üretici sahtekârlık yapıyor demektir. Alkole test uygulayıp metil - etil ayrımını yapmalısınız. Aslında aldığınız her alkole test uygulamalısınız.
Nasıl oluyor da bu dansimetre sıvıların yoğunluğunu doğru hesaplıyor
değerli hocam güzel bir şarap için şıradaki ilk ölçümde çıkması gereken ideal şeker miktarı aşağı yukarı hangi ortalamalarda olmalı
1090 ve üstü olmalı
Kolay gelsin evde yaptığımız şarapları alkol metre ile ölemiyorum sanırım
Merhabalar, hayır maalesef Alkolmetre ile ölçülmez. Ya, hidrometre kullanarak fermantasyon başında ve sonunda ölçüm alınarak hesaplanır ya da Vinometre ile yaklaşık değer ölçülür.
Salam qardaş likörün alcolunu necə ölçmek olar?
Merhabalar, likörü maalesef eldeki aletlerle ölçemiyoruz. Eğer kendimiz hazırlıyorsak hesaplama yaparak bilebiliriz. Hazır likör ise, şişede yazanı kabul etmemiz gerekiyor.
abi merhaba yaptığım şarapta fermantasyon bitti fakat hidrometre ile yoğunluk 1030 gösteriyor ben 1100 e ayarlamıştım başlangıçta 18. günde hava çıkışı durdu ama 1030 olmuş sizce sorun nedir?
acaba maya besini koymadığım için mi böyle oldu alkol oranını 15 olsun istemiştim fakat 12 oldu istediğim gibi olmadı şarap mayasıyla
Merhabalar, sadece şeker ile fermantasyon yapıyorsanız, maya besini kullanmadan 1100 yoğunluğu şarap mayasıyla tam olarak fermente edemezsiniz. 1030 kalmasının sebebi budur. Maya, fruktoz yani meyve şekeri ister. Meyve şekeri üzerine biraz şeker eklerseniz maya besini kullanmadan tam fermente edebilirsiniz ama sadece şeker ile olmaz.
Diğer tariflerimi incelediyseniz sadece şeker ile fermantasyonlarda 1070 yoğunluğu özellikle vurguluyorum. Maya besini eklerseniz yararı olacaktır. Fakat ilk kurulum için geçerli, şimdi yapılabilecek birşey yok maalesef.
Merhaba elimde hidrometrem var. Etil alkolun alkol oranini hesaplamak hidrometre ile imkansiz mi. Alkolmetre almak sart mi etil alkol raki alkol orani olcmem icin
Merhabalar Discover. Hidrometre ile etil alkolü ölçemiyoruz. Bunun için alkolmetre gerekli. Aşağıdaki linkten hidrometre ile alkolmetre arasındaki farkları ve kullanım alanlarını anlattığım videoyu izlerseniz daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
m.th-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/w-d-xo.html
Abi çok iyi anlaşılır biçimde
Hocam melasdan yapılmış mayşe fermantasyon bittikden sonra vinometre ile ölçülürmü
Merhaba, melas ile denemedim ama fermantasyon bitiminde alkol ölçümünü vinometre ile yapabilirsiniz. Ya da ilk ve son ölçüm ile hesaplama yaparak alkol oranını bulabilirsiniz. Tabi bunun için de hidrometre kullanmalısınız.
@@mehmetportakal1789 hocam teşekkür ederim
Bu cihazı nasıl yapıyorlar?
Hocam hidrometre ölçümü için minimum mezure ne kadar ml. şıra koymalıyız acaba?
Merhabalar, elinizdeki mezuru tam doldurmadan az bir boşluk bırakmanız yeterlidir. Tabi mezur ve hidrometre boyları orantılı olmalıdır. Mezur, hidrometreyi içine alacak şekilde olmalıdır.
Hem şeker hem alkol koyulan likör deki son alkol oranı nasıl ölçülür? Uzun süren filtrasyon, ve meyvenin suyun a gerçekleşen fermantasyon ile alkol oranı değişebileceğini için başta giren miktara hesap yapmak çok mümkün değil!
bilgiler çok güzel teşekkürler ..benimde bir sorum var vino metre nedir ???
Merhabalar Zeynep Hanım, vinometre fermente olmuş içime hazır şarabın alkol oranını ölçmek için kullanılır. Alınan sonuç yaklaşık sonuçtur.
Asetonun derecesi ne ile ölçülür
Aseton nasıl ölçülür bilmiyorum. Üzgünüm, bu konuda yardımcı olamayacağım.
Sirke için tatlandırıcı katmak için hidro metre kullanabilirmiyim
Erkan Bey, sirke için hidrometre ile ölçüm yapılması gerekmez. Aslında biraz göz kararı yapılır. O yüzden endişe etmeyin, sirkede çok fazla şeker eklenmez zaten. Yapılacak sirke miktarının litre cinsinden şeker miktarı %10 u geçmez tuz ise kullanılacak şekerin %10 u kadardır.
@@mehmetportakal1789 teşekkür. Alsam 1050 değeri yakalamak istesem yarı yolda bırakmaz değilmi. Aynı zaman bal şarabında da kullanırım. Ve sirkeyr tuz atılmaz, faydalı bakteriler ölür. Ana oluşmaz
Yeterli olacaktır Erkan Bey. Tuz konusunda ise farklı tarifler var tuz atan var atmayan var. Aslında atılır mı bilemiyorum. Siz öyle söyleyince çekince de kaldım.
@@mehmetportakal1789 sonuçta ana yapması lazım. Tuz atınca ana yapıyormu. Ana yapmıyorsa alkol sirke asidine dönmez. Hadi ana yaptı diyelim. Uzun ömürlü oluyor mu. Muhtemelen 2 ay sonra bozulur. Tuz atmadığım için sirkelerimde ana oluyor. Ve şu an geçen sene yaptığım sirkeler hala sağlam. Tavsiye ederim.
Mehmet Bey, kendi yaptığım şarap mayasını elde ettiğim şıraya dökersem olurmu?
Olur elbette Hasan bey.
Tşk mehmet bey. Sizden bir ricam var hidrometrelerin bir kısmı kötü ölçtüğü söyleniyor Siz hangi marka hidrometre kullanıyorsunuz lütfen bana söyler misiniz onu almak istiyorum
Kaplantis almıştım ben.
hocam bende bi alkolmetre var üstünde ethanol yazıyor. Rakı veya saf alkolü doğru gösteriyor ama iş şaraba gelince sıfır gösteriyor. Sadece saf alkolü ve suyla seyreltilmiş alkolümü ölçüyor alkolmetre ?
Nuri kardeşim, aynen öyle. Bira ve şarabın alkol ölçüm yöntemi farklı. Onlar hidrometre ile ölçülür.
mehmet portakal teşekkür ederim
Bu araclar birbiri yeri e kullanılamaz ama google baktım ikiside birbirine çok benziyor ve içeriğinde aynı malzemeler var uretilmisler. temel olarak cihaz farklarını tekseferde baktığımızda hangisinin hidro met ,alkolmet oldugunu nasil kavrarız anlarız şimdiden teşekkür ederim hoşçakalın.👍😃
Akın kardeşim, hidrometrelerde en belirgin olarak ölçüm kadranında yeşil bölge bulunur. Yeşil bölge şeker yoğunluğunun artık uygun başlangıç olduğu yer oluyor.
Alkol metrelerde maximum ölçü birimi 100 dür.
Hidrometrelerde ise 970 ten1150 ye kadar olan farklı ihtiyaçlar için modelleri bulunur.
@@mehmetportakal1789 Anlıyorum hocam şimdi teoride gördüğüm ve okuduğum için görüntü aynı kalıyor donanimsal olarak ikisindede cıva ve kurşun var ağırlıkları yapı malzemeleri birebir aynı sadece sizin dediginiz gibi ölçüm skalası farklı eee nasil farkli amaclar icin kullaniliyor ki? !! 😧yani demek istediğimi anlamışsınızdır umarim. Ilgi ve alakanız için teşekkürler...😃🤔🤨👨🌾
@@akinagtas1140 sadece scala farkı değil. Hidrometre şeker yoğunluğu ölçümü yapıyor. Alkolmetre sıvıda ki alkol oranını ölçüyor. İkisi tamamen farklı
çok güzel açıklamışsınız teşekkürler
Mrblar. Alkolmetre ile sirke veya şalgam suyu içerisindeki alkol oranını olcebilir miyiz? Ölcebilirsek illaki mezurla mi olcmeliyiz?
Merhabalar, maalesef alkolmetre ile ölçemeyiz. Ama sirke ve şalgamda alkol olmaz. Çünkü oksijene maruz kalırlar ve oksijenli ortamda alkol oluşmaz.
@@mehmetportakal1789 oluyor alkol olmaz diye bişey yok. Sirke oluşurken ilk olarak alkole dönüşür. İkinci fermantasyon alkolden asite dönüştür. O yüzden alkolün tamamen ortadan kalkması için ana oluşumu dibe çökmesi bekleniyor. Ama bazen ana oluşmaz bu durumda alkol miktarını bilemiyoruz. O yüzden alkol ölçecek bir cihaz arıyorum
Ali kardeşim haklısın, şarap ile sirkenin başlangıcı aynıdır ama şarap yapmak için oksijensiz ortam hazırlanır yani fermentere hava kilidi takılır. Sirke ise en baştan itibaren açıkta oksijene maruz kalarak hazırlanır. Daha önce bundan bir videomda bahsetmiştim zaten. Demek istediğim, alkol için endişe etmeye gerek yok. Evet ilk aşamada oluşabilir ama dediğim gibi uzun süre oksijene maruz kaldığı için alkol kalmaz kalamaz.
hocam merhabalar tekrardan, bira kurulumunda 5. gün 1022, 6. gün 1022, 7. gün 1020 değerini aldım süreç sizce nasıl ilerliyor kovayı 20 derecede sabit tutuyorum
Merhabalar, süreç düzgün görünüyor. Ama sürekli ölçüm yapmanıza gerek yok. 15 günün sonunda ölçğm alıp 1010 un altında görürseniz şişeleme yapabilirsiniz.
alkol metre ile şaraptaki alkol ölçülür mü
Videoda belirtmiştim, şarabın alkolü hidrometre ile hesaplama yöntemi kullanılarak ölçülür. Bir diğer yöntem ise Vinometre dir. Alkolmetre, distile alkolleri ölçer.
Mehmet bey merhaba. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Anladığım kadarı ile şarap fermantasyonuna 1100 ile basladiysak ve fermantasyon bitimindeki değer 990 olmuş ise formüle göre 1100-990=110/7,36=%14,95 lik bir alkol oranına sahip oluruz. Bazı gördüğüm tablolarda 1100 ün karşısında potansiyel alkol oranı %12,9 veya bir diğer tabloda %13,6 olarak gözüküyor.Bu tablolarda ki potansiyel alkol oranı fermantasyon sonunda bitiş rakamının 1000 olacağı varsayımına mı dayanıyor? İkinci sorum ise, 1100 den 995 e düşmüş bir şarapta alkol oranının % 12,3 olacağını söylemişsiniz bir videonuzun yorumlar kısmında ( siyah üzüm şarabı yapımı videosu) Oysa buradaki hesaba göre, 1100-995=105/7,36=%14,3 yapıyor.Yani belki önemli bir farklılık değil ama ben mi konuyu yanlış anlıyorum diye soruyorum. Lütfen yanlış anlamayın. Cevabınız için de şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Sema Hanım, doğru anlamışsınız. Hidrometrelerin kullanım kılavuzlarında kalibrasyon sıcaklığında (20C°) ölçüm yapılması gerektiği söylenir. Farklı sıcaklıklarda yapılan ölçümler için bir tablo verilir. Bu tabloya göre yapılan ölçümlere belli değerler eklenip ya da çıkarılarak sonuç bulunur. Videoda bahsettim 0,2 gibi değişiklikler oluyor. Hobi amaçlı yaptığımız için hassas ölçüm yapılması zorunlu değil gerekli de değil bana göre. Zira aletler de profesyonel değil zaten.
Başka yerlerde yazılan değerler belki de farklı ölçüm aletlerine göre hesaplanmış olabilir. Bu arada yorum da yapmış olduğum hesap belki de yanlış hesaplanmıştır, yorumu bulamadım.
Yani özetle şöyle diyebiliriz. Elimizdeki ölçü aletlerine göre yapmış olduğumuz ölçümler bizim için doğrudur. Sonuçta hobi amaçlı olduğunu göz önünde bulunduracağız.
Çok teşekkürler Mehmet bey. Haklisiniz tabi sonuçta hobi amaçlı ev yapımı şaraplar yapıyoruz. Sorularımıza yılmadan, sıkılmadan cevap verdiğiniz ve vakit ayırdığınız için de ayrıca teşekkürler. Çok incesiniz🙏👍
Alkolmetre ile evde yaptığım votkanın derecesini ölçtüm, 43 çıktı ve doğrudur. Ancak yine evde yaptığım vişne likörünün derecesini ölçtüğümde 0'ın altında çıkıyor. Nerede hata yapıyorum?
Kemal Bey, likorün alkol oranını o şekilde ölçemiyoruz. Aslında biraz matematik ile yaklaşık sonuç olarak ölçülebiliyor. Yani eklediğiniz alkol oranı ve miktarı ile vişne suyu oranını matematiksel olarak hesaplayabilirsiniz.
Mehmet abi ilk değer 1120 idi son değer 990 çıktı şeker tadı 0 maya besini ile yaptım vinometre ile ölcüm yaparken %18 değer gösteriyor ancak mayanın verdiği oran max 16 yazıyor. sence hangi değer doğru olabilir.
Verdiğiniz değerlere göre %17.6 çıkıyor. Yani ölçtüğünüz 18 değeri doğru. Bilemiyorum , bir şekilde maya yüksek çalışmış.
@@mehmetportakal1789 mayanin dışında en fazla %16 10-16 alkol oranı yazıyordu o yüzden karar veremedim değere. Neyseki maya yüksek şekerde çalıştı.
Hazırladığınız oranları kaybetmeyin. Aynı şekilde kurulum yapın. Güzel sonuç almışsınız.
@@mehmetportakal1789 göz kararı yapmıştım nasıl yaptığımı hatırlıyorum tekrar yapıp aynı sonuç alırsam sizinle paylaşıcam Mehmet abim.
Abi hidrometre ile fg alırken 30-40 saniye sonra değer değişiyor.hiç değişmemesi mi gerekir , hangi değeri kabul etmeliyiz.teşekkürler
Doğrudur, bekledikçe değer değişebilir. İlk gördüğünüz değeri baz alın.
Mehmet bey, hidrometre sadece şarap ve biranın sırasındaki yoğunluğu ölçmeye mi yarıyor.
Etil alkol için hazırlanan Mayşenin yoğunluk ölçümünde kullanılmıyor mu? Tesekkür ederim şimdiden
Etil alkol için hazırlanan mayşe de şaraptır o yüzden o da aynı şekilde ölçülür. Mayşenin fermentasyonu bitince distile (buharlaştırma) edilerek etil alkol elde edilir.
Mehmet bey üstadım rakı yapımı için hazırlanan mayşenin hidrometre ile ölçümü nasıl olmalıdır, detaylı açıklarmısınız. Önemle rica ediyorum sizden .
Hürmetlerimle...
@@ahmetvarol4211 kardeşim, rakı için hazırlanan mayşe şeker yoğunluklu olduğu için suma adı verilir ve teknik olarak şaraptır.
Hidrometre ile ölçüm yapıldığında en az 1100-1130 arasında bir değer okumalıyız. Kullanılan mayanın şeker sindirimi yüksek olmalı ki en yüksek alkolü elde edebilelim. ( Bunun için turbo maya kullanılabilir)
Fermentasyon bitiminde hidrometre ile tekrar ölçüm yapılır ve okunan değer ilk değerden çıkarılır. Sonuç 7,36 ya bölünerek alkol oranı yüzde olarak bulunur.
Örnek: ilk yoğunluk (OG) 1110
Son yoğunluk (FG) 1000
1110-1000= 110
110/7,36= %14,94
Olarak bulunur. Bu %14,94 oranında şaraptır. Daha sonra distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilir.
Mehmet hocam kusuruma bakm ayın anlayamadığım bir nokta daha var şöyleki; ilk ve son okuma neticesinde etil alkol için olması gereken, kabul gören potansiyel alkol oranı (hidrometre kullanım tablosu) na göre ne olmalıdır. Şayet istenilen alkol oranı elde edilemediyse şıramı ilave edilecek, yoksa elde ne varsa çıkan alkole razımı gelinecek.
Ahmet kardeşim, suma hazırlığı belli oranlarda hazırlanan reçeteler ile yapılır. Bu oranlarla %13-17 arasında bir şarap elde edilir. Bu şarap aslında şeker şarabıdır.
Fermentasyon sonunda elde edilen alkol ne olursa olsun distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilir. Distilasyonda istenilen değere kadar çekme işlemi yapılır. Yani her yoğuşturmada elde edilen alkol tekrar distile edilir ve en yüksek oran alınana kadar tekrar edilir. Şaraptan elde ettiginiz alkolün oranı aslında çokta önemli değildir. Elbette şarapta oluşan alkol oranı ne kadar yüksek olursa işlem o kadar rahat yürütülür ve daha fazla alkol elde edilir orası ayrı. Ama teknik olarak %5 oranındaki biradan da distilasyon yöntemi ile saf etil alkol elde edilebilir. Oran ne kadar düşük olursa o kadar az miktarda saf alkol elde edilir.
Merhabalar. Iyi bayramlar. Mezura koyduğum hidrometre dibe vurmakta ve sıvı icnde yükselemiyor. ölçüm yapmamaktadır. hata nerede olabilir? Hidrometre bozuk olabilir mi? Teşekkürler.
Merhabalar Murat kardeşim, sana da iyi bayramlar.
Öncelikle hidrometre ile ne ölçtüğün önemli. Yani hidrometre ile bir sıvının şeker yoğunluğunu ölçebilirsin. Bira ya da şarap hazırlığında maya atmadan önce şıranın şeker yoğunluğu ölçülür, maya atılıp fermentasyon bittikten sonra yine ölçülür ve aradaki fark hesaplanır.
Ölçmek istediğiniz sıvıyı belirtirseniz bir fikir yürütelim beraber. Hidrometre ile direkt olarak alkol ölçülemez.
@@mehmetportakal1789 pilsner kit birasinin FG degerinde şıra ölçümü için kullanmak istedim ancak mezurun içerisine koyduğum anda hidrometre havada asılı durmadı ve direk dibe çakılı kaldı. Daha sonra deneme amacli ceşme suyuna ölçüm yapmak istedim ancak onda da aynı şekilde dipte çakılı kaldı. Hiçbir şekilde ölçüm alamıyorum. Ornek aldigim sıvıların sıcaklığının 23 C den fazla olduğunu düşünüyorum. Bunun etkisi olabilir mi?
@@murattekir5899 kardeşim, FG yani son yoğunluk ölçümü yapıyorsunuz. Bira da artık şeker yok ama yine de dibe vurmaması gerekirdi. Bu arada su da dibe vurması normal çünkü su da hiç şeker yok.
Daha önce ölçüm yaparken 30C° nin üzerinde ölçüm yaptıysanız kalibrasyonu bozulmuştur. 40C° nin üstünde hidrometre zaten çatlar.
Bu durumda tadım yapın ve biranızın alkollü olup olmadığını görün. Alkollüyse ya maya şekeri çok iyi sindirmiş ve hiç şeker kalmamış ya da hidrometre arızalı demektir.
Hidrometrenizin testini evde yapabilirsiniz. Evde meyve suyu, kola gazoz gibi şekerli içecekler varsa onlar da deneyebilirsiniz. Ya da şekerli su hazırlayın. Ama gazlı içeceklerin gazının alınması gerek. Yani ya çalkalayın ya da içine biraz şeker atarak köpürüp gazının gitmesini sağlayın. Meyve suyunda en az 1020 kola da 1030 civarı değer görmelisiniz.
Murat kardeşim, denedin mi merak ettim sonucu. Hidrometre bozuk mu?
@@mehmetportakal1789 4 çay kaşığı kadar toz şeker attım mezur içerisine ancak hiçbir fark yok mehmet bey. Hidrometre dibe çakılıyor.
hocam alkolmetre ile evde yaptigimiz sarabin alkol orani olculmezmi?
Merhabalar, Alkolmetre ile sadece distile alkol yani saf ya da seyreltilmiş alkol ölçülebilir. Şarap için vinometre ya da hidrometre gerekir.
Alıp ilk defa kullandığım bomemetre hidrometrede ölçüm farklı olarak 0-20 arasında gösteriliyor. Üzüm şırasını ölçtüğümde 11,5 gösterdi. Bu ölçümün şeker yoğunluğunu 1150 olarak varsayabilir miyiz?
Aydın Bey, bomemetre ile ölçüm yapmadım hiç. Hidrometre ölçümüne karşılık gelen oranları bilmiyorum. Maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım.
Kolay gelsin Mehmet bey alkol metre ile dezenfektan alkol oranı ölçümü yapılabilir mi acaba?
Merhabalar Samet kardeşim, açıkçası hiç ölçmedim. Ama teknik olarak ölçülebilir elbette. Dezenfektanlarda etil ya da metil kullanılabiliyor. Her ikis de ölçülebilir. Kolonya ölçülebilir meseela. Hatta ölçmüştüm gerçekten 80° geldi.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim sağolun :) insan merak ediyor elbette dezenfektan alırken gerçekten alkol oranı belirtildiği gibi mi diye
Bilgiler için çok teşekür ederim basit sade bilgilendirici. Bir sorum olacak alkol ölçerin mezuru ile hidrometrenin mezuru ortak kullanabilirmiyiz yoksa ayrı ayrımıdır ? Birde ben buğdaydan etil alkol elde etmek için mayşe kurdum bunun için hidro metre ile ölçmemin bir faydası var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Atilla kardeşim, hidrometre ve alkolmetre için kullanılan mezur aynıdır. Sonuçta numune almak için kullanılan bir kap. Mezur bulamazsanız ince uzun bardak ya da geniş ağızlı bir şişe de kullanılabilir.
Kurduğunuz mayşeyi hidrometre ile ölçmeniz, elde edeceğiniz alkol miktarını bilmenize yardımcı olur. Yoksa ezbere olarak da sonuç alınacaktır elbette.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim
Mehmet Bey hidrometre için mezur 250 li lik olmak zorunda mı elde 100 lük var onunla ölçüm yapabilir miyiz ? Teşekkürler.
Merhabalar, yok zorunda değilsiniz. Mezurun kapasatisi elinizdeki hidrometreye göre olmalı zaten.
Emekleriniz icin tesekkurler. Hidrometre ile sarap vb seyleri olcuyorken genelde kac ml mezur uygun olur? Bir de mezur yerine baska neler kullanabiliriz? Tesekkurler
Mehmet kardeşim, kullanim yerlerine göre farklı uzunluklarda ve birkaç çeşit hidrometre var. Mezurlarda bu uzunluklara göre seçilir. İnternet üzerinden sipariş verirken biraz da sizin kullanmak isteyeceğiniz şıra tipine göre hidrometre ve mezur seçimi yapmalısınız. Yani bira ve şarap için tek bir tip yeterlidir. Daha yüksek yoğunluk ölçen hidrometreler bizim için gereksiz.
Bize 980 ile 1100 arası ölçen hidrometre yeterlidir. Buna göre sipariş verirken zaten mezur ile set olur genelde.
Sadece mezur alacaksanız elinizdeki hidrometre uzunluğuna göre seçmelisiniz.
Mezur yerine kullanılabilecek bir şey yok aslında. Pet şişenin ağzını kesip yapabilirsiniz ama çok fazla miktar şıra alır.
Damıtmadan sonra hidrometre ile ölçemez miyiz ? Ila alkolmetre olması şart mı
Şahan kardeşim, damıtmadan sonra artık elinizde saf alkol olacaktır bu yüzden sadece alkolmetre ile ölçülebilir.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim üstad.
Mehmet bey fermantasyon işlemine alcağım üzümlerim ve elma şarabın var hidrometre ile ölçüm yapabilirmiyim
Yasemin Hanım, elma şarabı var dediniz, şarabı hidrometre ile direk ölçemezsiniz. Elma veya üzüm suyunun şeker yoğunluğunu ölçebilirsiniz. Önceki mesajda nasıl ölçüleceğini anlatmıştım. Videolarımdan da izleyebilirsiniz.
Hocam rakı yapımı için 131,25 kullanılabilir mi ? Meyve şırası + şeker kullanılıyor genelde.
Serkan kardeşim, rakı için hazırlanan mayşe sanırım şarap gibi hesaplanıyor. Yani ilk yoğunluk tan son yoğunluk değeri çıkınca sonuç 7,36 ya bölünüyor. Aslında hiç rakı için mayşe hazırlamadım bilemiyorum ama alkol oranı biradan yüksek diye biliyorum. Bu mantıkla şarap gibi hesaplanıyor olabilir.
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim hocam. En iyisi acemiliği atana kadar alkolmetre almak :)
Tesekkur
HOCAM YAPTIĞIMIZ ŞARAPTA METİL ALKOL OLUŞMA İHTİMALİ VAR MIDIR? VARSA NASIL AYIRT EDERİZ?
Furkan kardeşim, fermente olan tüm içkiler bira ya da şarap türleri etil alkol oluşturur. Çok düşük miktarda metil alkol vardır ama insan sağlığına hiçbir şekilde zararlı düzeyde değildir.
Saf Metil alkol 68C° ısıda ortaya çıkar ve yoğusturularak elde edilir, yani damıtım ile distilasyon yöntemi ile elde edilir.
O yüzden için rahat olsun kardeşim yaptığın tüm şarapları gönül rahatlığıyla içebilirsin.
Bome farklı bir şeymi? Hidrometreyle aynı şeymi?
Orhan kardeşim, teknik olarak hidrometre de bomedir. Ölçüm alanları ve skala ları ( ölçüm aralıkları) farklıdır.
Örneğin akulerde sıvı-asit ölçümü de bome ile yapılır.
Yani yoğunluk ölçümü yapılır. Hidrometre sıvıda ki şeker yoğunluğunu ölçüyor.
Abi evde dezenfektan alkol var dansimetre ile alkol safligini derecesini olcmek icin dansimetre cubugunun tamamini icine batiracak yuksekliktemi bir kapin icine alkol miktari dokmem gerekiyor yoksa cay bardaginin yarisina kadar dezenfektani doldirup dansimetreyi yarisi dolu cay bardagina batirsam ve hafiften kopurtmeden karistirsamda genede dogru oranda izopropil yada etil alkol oranini derecesini olcebilirmiyim ?
2. Sorumda abi , evin ici 30 °C sicakliga ulasiyor genelde bu durumda once alkolu buz dolabinda biraz bekletip hafif sogutup 20 dereceye getirdikten sonra alkol oran olcumu yapsam gene dogru sonuca ulasirmiyim ?
Merhabalar, öncelikle dansimetre ile maalesef alkol derecesi ölçemiyoruz. Yoğunluk ölçebiliriz. Bunun için Alkolmetre edinmeniz gerekir.
Ölçümü normalde mezur ile yapıyoruz eğer yoksa ölçüm çubuğunu sonuna kadar alabilecek bir kap ile ölçüm yapıyoruz. Rakı bardağı ya bira bardağı gibi.
Normalde ölçüm sıcaklığı 20C° olmalıdır fakat net olarak her zaman bu sıcaklıkta ölçüm yapabilmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı belli sıcaklıklar için okunan değerde belli oranlar eklenir ya da çıkartılır. Aldığınız aletin kullanım kılavuzunda bu oranlar yazar. Buna göre ölçüm yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 dansimetre ile alkolun yogunlugunu olcerek saf 99 luk isopropil yada saf 99 luk etil oldugunu anlayabilirmiyim sonucu gosterirmi ?
Abi 2. Sorum alkol miktarini olcmek icin derecelerin yazdihi alkole batirilan cubugun tamami kaba girmelidir dedin uzun olcum cubugu yerine kisa olcum cubuguyla o cubuga gore olan bi kisa kapta alkol doldurup olcumu o sekil yapsam hem alkolu israf etmemis hemde dogru sonucu kucuk kapta ona gore olan alkol miktariyla yapip dogru sonuca ulasirmiyim ?
Ayrica bazi alkol olcerler yada yogunluk olcerler yanlis felan olcuyormus dogru olcup olcmedigini nasil anlayabilirim ?
Dansimetre ile saf alkol ölçülemiyor. Bira ya da şarabın yoğunluğu, fermantasyon öncesi ve sonrası ölçülüp hesaplama yaparak alkol değeri bulunur. Yani dansimetre ya da diğer adıyla hidrometre, sadece yoğunluk farkı ölçümü ve hesabıyla fermantasyon ile oluşan alkolü ölçer.
Alkolmetre ya da hidrometre ile alkolün cinsini belirleyemiyoruz. Yani yoğunluk belirleyici değil. Zaten izopropil alkol ile etil ya da metil alkolün yoğunluğu yoktur. Bunları ayırt edebilmek için test cihazları ya da test kitleri kullanılır.
Elinizde kısa ölçüm aleti varsa bu daha iyi elbette. Birçok kap ile ölçüm yapabilirsiniz. Bu arada çubuk tam girmeli derken, genel olarak alkol düşükse çubuk yüzeyde gezer, alkol derecesi yüksekse çubuk dibe batar. O yüzden çubuğun boyunu alacak bir kap kullanmalısınız.
@@mehmetportakal1789 dansimetre ile alkol olcemiyorsam hangi aletle kolay basit sekilde zorlanmadan ugrasmadan alkol degerinin safmi yada safa yakin bi oranda derecede oldugunu anlayabilirim peki mesela 90 85 95 derece yada ustu vb gibi hangi aletle yapabilirim
Saf alkol ölçmek için Alkolmetre edinmeniz gerekir. 100° ye kadar ölçüm yapabilirsiniz. Genel olarak en yüksek 96° alkol vardır. Fakat dediğim gibi sadece alkolün derecesini ölçebilirsiniz, cinsini anlayamazsınız.
Kolonya içinde yer alan alkol oranını alkolmetre ile ölçebilir miyim? Bu cihazın tam adı alkolmetre midir? Yoksa başka bir adı da var mı?
Kaan kardeşim, evet kolonyanın alkol derecesini alkolmetre ile ölçebilirsin.
Distile alkolleri (etil, metil) alkolmetre ile ölçüyoruz. Bildiğim kadarıyla başka adı yok alkolmetre olarak adlandırılıyor.
@@mehmetportakal1789 Hızlı cevap için teşekkürler. Peki bu mezür illa lazım mı? Mezürsuz ölçüm yapamaz mıyım? Amacım aldığım etil alkol ve kolonyaların derecelerini ölçmek. Üzerlerinde yazan dereceler doğru mu, değil mi diye.
Kaan kardeşim, mezur olmadan da olur. Şişenin içinde de ölçebilirsin tabi; ama alkolmetreyi şişeden çıkarmak biraz zor olabilir. Alkolmetreyi alacak uzunlukta pet şişe kullanılabilir (ağız kısmı kesilerek) ya da ince uzun bardak olabilir.
@@mehmetportakal1789 Cevaplar için çok teşekkür ederim. Kanalınıza abone oldum ve diğer şarap, bira yapımı videolarınızı da izliyorum. Evde kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz bu tür içecekler hakkında daha fazla video atın lütfen. Tekrar teşekkürler.
Mehmet abi yüzde 70 derece etil alkol elde etmek için mayşenin bitiminde deki alkol orani kaç olmalı yanin 70 derece alkol elde etmek için yani mayşede fermantasyon sonunda 13 derece alkol elde etmişsem damıtınca elime kaç derece alkol geçer bilgilendirirsen sevinirim abi
Merhabalar İsmail kardeşim, distilasyon ile ilgili sadece teorik bilgim var, hiç yapmadım o yüzden ayrıntıları bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olamayacağım kardeşim üzgünüm.
Mehmet bey evde üzüm ve çeşitli meyvelerden şarap yapıyorum,alkol ölçmek ve şeker eklemek için internetten araştırdım ama hangisini alacağıma karar veremedim. Kaçlık almam lazım 900, 1000 ,1100 yada alkolmetre mi hidrometre mi yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar Hüseyin Bey, bira ve şarapların şeker yoğunluğunu hidrometre ile ölçüp hesap yöntemiyle alkol oranını buluyoruz.
m.th-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/w-d-xo.html
Bu linkte ayrıntılı olarak anlatıyorum.
Ayrıca bu video da anlatılan da yardımcı olacaktır.
m.th-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/w-d-xo.html
Hocam merhaba, acaba sanitasyon için ev tipi çözüm bulabilir miyiz?
Merhabalar kardeşim, pratik bilgiler video serisinde temizlik bölümünde hijyenin nasıl sağlanacağını anlatıyorum oradan soruna cevap bulabilirsin diye düşünüyorum. Eğer sorun bira hijyeni ile ilgili ise tabi.
Bu cihazı nasıl yapıyorlar?
Hocam yaptıgım fermente 15 gün değil bir ay çalışıyor bu iyimi kötü mü oda sıcaklığı 25
Süleyman kardeşim, kullandığın maya bu şekilde çalışıyor olabilir. Bazen farklı davranabilir. Ben de de yaptığım bir bira 32 gün sürmüştü, ben sonlandırdım. Bıraksam devam edecekti. 1 ay dolduysa sonlandırabilirsin.
Merhabalar. Alkolmetre ile dezenfektan alkol oranı ölçülebilir mi?
Can kardeşim, denemedim ama ölçülebilir kanaatindeyim. Dezenfaktanların saflık derecesini bilmiyorum. Saf değilse yanlış değer okuruz. Ama denenebilir.
Hocam gelecek ay şarap yapmayı düşünüyorum daha önce de bi kaç kez yaptım ama hep kendi imkanlarımla yaptım sizden bi isteğim olacak bana şeker ölçer, alkolmetre ,hava kilidi ve kaliteli maya (şarap ,şampanya,turbo vs) bunların hepsini tek biyerden temin etme şansım varmı yani bildiğiniz bi site varsa bana önerebileceğiniz yazarmısınız teşekkür ederim .
www.vinomarket.com.tr/kategori/makine-ve-ekipmanlar-1
Bu adreste hemen her istediğini bulabilirsin kardeşim. Menüler arasında gezerek maya çeşitleri de bulabilirsin. Ben buradan alıyorum. Butikbira sitesinde de var oraya da göz atabilirsin.
mehmet portakal çok teşekkür ederim hocam 👍🏻
Mehmet bey peki maisemiz şarap yaparken 20 gün sonra % 12 alkol oluştursa alkolmetre ile sarabimizdaki %12 alkolü ölçebilirmiyiz ?
Derin Deha kardeşim, maalesef ölçümü o şekilde yapamıyoruz.
Ölçümü şarap olarak yapmalıyız. Yani hidrometre ile ilk ölçüm alınacak, son ölçüm alınacak aradaki fark 7,36 ya bölünecek.
Alkolmetre ile distilasyon yöntemiyle elde edilen alkol ölçülebilir.
@@mehmetportakal1789 peki saraptaki alkolün ölcülemeyipte kolonyadaki alkolün ölcülebilsenin sebebi nedir mehmet bey öbür maddelerin yogunluk farklarimi acaba
@@derindeha7012 kardeşim, kolonyada etil ya da metil alkol bulunur. O yüzden alkolmetre ile ölçebiliyoruz. Fermente içkilerde ölçüm hidrometre ile oluyor. Hidrometre ile ölçüm ilk ve son yoğunluğun farkının hesaplamasıyla oluyor.
Bir de bitmiş fermentasyonu ölçen cihaz var. Yani içime hazır şarabı direk ölçebilen vinometre var. Onun kullanımı farklı.
Bir de yoğunluk demiştiniz, evet distilasyon ile saf alkol elde edildiği için olctugumuz sadece alkoldür yani saftır. Şarap ise şıra içindeki su ile beraber alkol içerir.
@@mehmetportakal1789 anladım bilgiler icin cok sağolun mehmet bey iyi akşamlar
değerli hocam benim burada sormak istediğim... şarap oluştuktan sonrada farklı bir formülasyon veya (tavsiye edeceğiniz) farklı bir alet ile de alkol oranını ölçmek mümkünmüdür? teşekkür ederim
Merhabalar, şarap olduktan sonra, yaklaşık değer ölçen vinometre adlı bir alet var. Onunla ölçüm yapabilirsiniz. Alet yoksa, maalesef tadım yoluyla tahmin etmek gerekiyor.
@@mehmetportakal1789 saygılar, çok teşekkür ederim
Tşk
Slm şarap yapımında %14 alkol yakalamamak için ilk ölçüm kaç olmalı
Kenan kardeşim, bu aslında kullandığınız mayaya göre değişir. Şaraplarda ilk yoğunluk (OG) 1090-1120 aralığında olmalı.
Örneğin bu yoğunluktaki bir şırada bira mayası kullanırsanız elinizde şekerli ama en fazla %6 oranında bir şarap olur. Ekmek mayası kullanırsanız daha az şekerli ama %%11-13 arasında şarap elde edersiniz. Şarap veya şampanya mayası kullanırsanız şekersiz ve %15-17 arası şarap elde edersiniz.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler yeni 1080 den şarap mayasıyla kurdum
Rica ederim Kenan kardeşim. 1080 de yeterli bir oran.
hocam merhaba öğretmensiniz sanırım anlatımınız süper bizzat deneyerek anlatmanız güzel ve açıklayıcı olmuş benim sorum şu evde alkolsüz bira yapmak mümkünmü hatta bunun içinde video yaparmısınız
Uğur Şen kardeşim, öncelikle teşekkür ederim. Alkolsüz bira konusunda diyeceğim o ki evde bunu yapmak bildiğim kadarıyla mümkün değil. Ama az alkollü yapmak istersen bunun yöntemleri var. Ama sıfır alkol çok çok zor. Bu yüzden de alkolsüz bira piyasada her zaman çok pahalıdır. Bira fermante ile olgunlaştığından alkol ister istemez oluşur. Ki birayı bira yapan yani tadından bahsediyorum fermantasyondur. Bu konuda yardımcı olamadığım için üzgünüm. Ama düşük alkol istersen bir kaç bilgi verebilirim.
peki nedir bu bilgiler hocam
@@ugursen4059 kardeşim, öncelikle biranın alkolünü belirleyen etkenlerden biri şekerdir. Tek başına değil ama büyük bir etkendir. Diğeri maltın cinsi ve mayadır. Bira yapiminda şekeri ve mayayı azaltirsan alkolü düşük çıkacaktır. Maya seçimini alkol dayanımına göre yapabilirsin. En dusuk dayanımı seçip şekeri de azaltirsan alkolü düşük çıkacaktır. Bu arada istediğin değerlerde bir maya bulamazsan en son çare kuru ekmek mayası kullanabilirsin. Ancak biranın tadı değişecektir yine de sonuçta bira olacaktır. Ya da dusuk alkollü bira kitleri deneyebilirsin. Şekeri azaltirsan alkolü daha da dusuk olur ve biranın tadı fazla değişmez.
eyvallah hocam hiç şeker atmasak daha iyi alkolsüz olur
@@ugursen4059 kardeşim, maltın içinde de şeker var aslında. Belki de dediğin gibi hiç şeker atmadan denenebilir. Bilemiyorum hiç denemedim. Ama sıfır alkol olmaz emin ol. Eğer hidrometren varsa bu şekilde bir dene fermantasyondan sonra tekrar ölçüm yaparsın. Alkolü dusuk çıkacak bu kesin. Umarım basarirsin. Dediğim gibi hiç denemedim ve etrafımda da deneyen olmadı. Hep alkolü yükseltmek için çaba sarf ediliyor.
değerli bilgiler için teşekkürler. Bende şu anda bir alkolmetre var. Şarap için de bu videodan sonra hidrometre almayı düşünüyorum. Kısa bir sorum olacak. Daha önce yapmayı denediğim bir şarap var. Üzerinden 6-7 ay geçti. Bunun alkolünü ölçmek istiyorum. İlk yapım aşamasında yoğunluk ölçmediğim için, ilk yoğunluk diye bir şey yok. Bu durumdaki bir şarabın alkolünü nasıl ölçebilirim? teşekkürler
Ömer kardeşim, bu gibi durumlar için yaklaşık ölçüm yapan vinometre var. İnternetten araştırabilirsin. Bira şarap gibi içeceklerin bu şekilde ölçümleri yaklaşık sonuç olarak ölçülebiliyor
direk birayı alkolmetre ile ölçemiyormuyuz öylemi onu anlamış olduh
Doğrudur Okan kardeşim, birayı hesaplama yöntemi ile ölçebiliyoruz.
(İlk yoğunluk) - (son yoğunluk) x 131,25= %Alkol oranı
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim abi ilk ölçümü alamadım şu an bira mayalanıyor alkol oranını ölçemem değilmi mesala şişelemeden önnce bide şişe açılımında ölçsem olmaz demi
@@okanyucel404 kardeşim, maalesef olmaz. Şişeye koyduğun bira açılımda sadece gazlanmış olacak. Yani alkol oranı değişmeyecek.
Eğer hazır kit kullandiysan ve tarifi aynen uyguladiysan üzerinde yazan alkol oranını alırsın. Ben defalarca ölçüm yaptım hep aynı ya da çok yakın çıktı.
@@mehmetportakal1789 ilgilendiğin için teşekkür ederim abi. Sağolasın
Sana bir tripod alalım hocam, arkadaşın elleride bedenide ayrı ayrı titriyor.
Evet haklısın Gökhan kardeşim, daha sonra çözdüm o sorunu.
Hocam selamlar ev yapımı şarabım var fermentasyon tamamlandı sarabimin alkol derecesini ölçmek istiyorum hanig alet ile daha sağlıklı ölçüm olur
Merhabalar Gökhan kardeşim, şarap alkolü normalde hidrometre ile , fermantasyon öncesi ve sonrası birer ölçüm alınarak aradaki fark ile hesaplanır.
Bitmiş şarap için yaklaşık sonuç veren vinometre kullanılabilir.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam vinometre alıyorum
Hocam amatör ilk yapımım vinometre ile ölçümde ne kadar sapma olur
Gökhan kardeşim, 3 ölçüm yapıp ortalaması alınır. Ama ne kadar sapma olduğunu görmek için hidrometre ile ölçüm yapıp karşılaştırmak gerekir. Ben hidrometre kullandığım için karşılaştırma imkanım olmadı.
@@mehmetportakal1789 en ideaili vinometre hocam ozaman çok sağolun teşekkür ederim tekrar
Değerli bilgiler için teşekkürler.
Alkolmetre ve Hidrometre aynı şey değil mi?
Yok, biri sıvıdaki şeker yoğunluğunu ölçer, diğeri, distile edilmiş yani saf alkolü ölçer.
şarap kısmı tam anlaşılamadı.
Şarap ölçümü bira gibi yapılır. Şıra hazırlandıktan sonra maya atılmadan önce bir ölçüm alınır, fermantasyon bitiminde (yaklaşık 15 gün sonra) bir ölçüm daha alınır. İlk değerden son değer çıkarılır ve sonuç biradan farklı olarak 7,36 ya bölünür. Örnek: ilk yoğunluk 1096. Son yoğunluk 1002.
Sonuç: 1096-1002= 94
94/7,36= %12,77 bulunur.
yıl 2024 ve öyle bir cihaz yok mu ki içinden kan gibi örnek alıp gerekli alkol oranını belirlemesin bizi 2 defa ölçümle uğraştırsın çok saçma.bende alet var ve kanımın visccitysini ölçüyorum 2 haftada bir inr değeri bu kapakçık için gerekli.gene şeker hastaları için aynı cihaz var şeker değerini ölçen.bu ortaçağdan kalma aletler bence 2024 için ilkel değil mi?
Diğer mesajınıza cevaben "Refraktometre var" demiştim. Ondan alabilirsiniz. Tam ölçüm yapar
@@mehmetportakal1789 hocam hidrometre alıcam.videonuzu izliyeceğim.bu iş böyle oluyor.şeker yoğunluğu ölçülüyor.brix yani..adamın adı.öğrenmem lazım..
@@mehmetportakal1789 hocam internette 980 ila 1.1160 aralığında yoğunluk ölçümü yapabilen bu hidrometre sayesinde yaptığın biranınızın alkol oranını ölçmek gayet basit.yazmış bu şarap için aralık az mı şarap ölçmezmi?birde mezür yok ucuz çin işi bu.herhangi kap olur demişsiniz ama üzerinde ölçüm değerleri yok mu mezürün?
15 derece değil !!! net 20 derecede en doğru sonucu verir !
Doğru söylüyorsun Ümit kardeşim. 20 derece kalibrasyon sıcaklığı olduğu için net sonucu bu sıcaklıkta alırız. Ama yapılabilecek ölçüm mevsim değişiklikleri nedeniyle genel olarak bu aralıkta olduğu için bunu söyledim. Yoksa ölçüm esnasında 20 dereceyi tutturmak mümkün değil. (+) (-) 0,1 0,2 ihmal edilebilir değer. Sonuçta kimyager hassaslığı gerekmiyor. Ölçümünü yaptığımız bira veya şarap 4.3 ya da 4.4 çıkmış çok önemli değil bence. Ki kitapçıkta hangi sıcaklıkta ne kadar ekleme ya da çıkarma yapılacağını yazdığını belirttim zaten. O yüzden yapılan ölçüm emin ol çok değişiklik gostermiyor
@@mehmetportakal1789 o zaman bu açıklamayı videodada yapsaydınzı doğru cevap 20 derece