De praktijk van elektrisch rijden - Van laden tot rijden met één pedaal

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Elektrische auto's zijn bezig aan een flinke opmars. Er rijden op dit moment circa zestigduizend volledig elektrische auto's, ev's, rond in Nederland. In het afgelopen jaar werden er drie keer zoveel verkocht als in het jaar daarvoor en in maart was meer dan tien procent van alle nieuwe auto's volledig elektrisch. Vrijwel iedere autofabrikant heeft intussen ev's aangekondigd en in de komende vijf jaar worden er zo'n 130 nieuwe modellen verwacht. Alleen al tijdens de recente autobeurs van Genève werden tientallen nieuwe modellen getoond, hoewel een deel daarvan nog in het conceptuele stadium zit.
    Vooral in het middensegment, tussen de 35.000 en 60.000 euro, neemt het aanbod nu flink toe, met bijvoorbeeld de Tesla Model 3, de Hyundai Kona, de Kia e-Niro en de nieuwe Nissan Leaf. Deze modellen tonen dat je geen ontzettend grote accu nodig hebt om vierhonderd kilometer te kunnen rijden, maar ook de accuprijzen per kWh dalen nog steeds, ondanks de toenemende vraag.
    In onze voorgaande automotivereeks over waterstof- en elektrische auto's, slim en snel laden, accutechnologie, de elektrificatie van ons vervoer en zelfrijdende auto's, hebben we vooral de technische kant benadrukt. De theorie dus, natuurlijk aangevuld met praktijkvoorbeelden. In dit artikel bespreken we vooral de praktijk. Wat is het verschil tussen rijden in een auto met verbrandingsmotor en rijden in een auto met accu en elektromotor? Wat merk je in de praktijk van het verschil tussen tanken en laden, en hoe anders is het rijden op elektriciteit?
    Onder meer puttend uit het materiaal van de voorgaande reeks, bepreken we in dit artikel hoe een ev in de praktijk rijdt, hoe rijden met één pedaal gaat en hoe het zit met het bereik in combinatie met verschillende wegen en rijstijlen, efficiëntie en luchtweerstand. Verder bespreken we de praktijk van laden en laadpalen, en de kosten.
    Lees hier (tweakers.net/r...) het achtergrondverhaal over elektrisch rijden in de praktijk.
    Meer Tweakers:
    • Bekijk al onze video's: goo.gl/xo64f0
    • Check onze playlists: goo.gl/1bCRnr
    • Like ons op Facebook: goo.gl/oEilz2
    • Volg ons op Twitter: goo.gl/U2Xabx
    • Volg ons op Instagram: goo.gl/CWnVaS
    • Lees meer: tweakers.net
    #Tweakersnet

ความคิดเห็น • 762

  • @OliNoRenewableEnergy
    @OliNoRenewableEnergy 5 ปีที่แล้ว +164

    Complimenten voor goede en duidelijke video. De presentator weet duidelijk waarover hij praat, dat heb ik helaas weleens anders gezien bij rapportages over elektrische auto's.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +4

      Inderdaad, anderen slagen er nog regelmatig in doodleuk kW's en kWh's door elkaar te gebruiken.

    • @bartjanflikkema
      @bartjanflikkema 5 ปีที่แล้ว

      Het is niet helemaal zo, cw waarden en luchtweerstand hebben met elkaar te maken, maar zijn totaal verschillend. Het een is een weerstands coëfficiënt, het ander weerstand. Maargoed, je kan niet alles weten natuurlijk

    • @fransezomer
      @fransezomer 5 ปีที่แล้ว

      @@bartjanflikkema want to know about EVs then watch Bjorn Nyland's channel on yt. This video is for noobs...

    • @WouterStudioHD
      @WouterStudioHD 5 ปีที่แล้ว +1

      @@bartjanflikkema Een lagere cw waarde betekent wel een lagere luchtweerstand bij gelijke omstandigheden.

    • @bartjanflikkema
      @bartjanflikkema 5 ปีที่แล้ว

      @@WouterStudioHD de cw waarde is een coëfficiënt. En coëfficiënten zijn dimentieloos. Je kan een vrachtwagen ontwerpen met een lagere cw waarde dan een personenauto als je wil, maar dankzij het kleinere frontaal oppervlak heeft die auto misschien alsnog 3x zo weinig luchtweerstand. Er zit niks ingewikkelds aan.

  • @weetnietgeen
    @weetnietgeen 5 ปีที่แล้ว +81

    Eindelijk eens een video die écht uitlegt wat er bij een elektrische auto rijden komt kijken. 👍🏻

    • @theinsiders4561
      @theinsiders4561 5 ปีที่แล้ว +3

      Helaas veel te rooskleurig. Ik rijd niet harder dan vmax en de Model 3 doet bij mij 190-200wh/km. 150 wat hij zegt is echt ondoenlijk, of je rijdt alleen in de stad...
      Verder blijven laadprijzen in woonwijken zeer ondoorzichtig. Wel of geen starttarief, 25 of 40 cent per kWh?

    • @sneltochheheheh7618
      @sneltochheheheh7618 5 ปีที่แล้ว +3

      @@theinsiders4561 Waar niemand het over heeft zijn de laadverliezen. Deze bedragen 10-14% aan de laadpaal, die je toch echt zult moeten betalen. Waar ook niemand het over heeft is de C02 uitstoot, weliswaar indirect, bij de productie van elektriciteit. Deze bedraagt ca. 750gr/Kwh bij het huidige gemiddelde rendement van 40% van energiecentrales. Hierin is dan nog niet de C02 uitstoot verwerkt a.g.v. de verbranding van biomassa, die als C02 neutraal wordt beschouwd, maar in werkelijkheid de grootste boosdoener is.
      Wat een onzin om te denken dat een EV "schoner"is dan een rechtstreeks met fossiele brandstof aangedreven auto.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +5

      @@sneltochheheheh7618 Het is geen onzin en al vele malen berekend. Onder aan de streep is een elektrische auto gewoon schoner, ook als je puur grijze stroom gebruikt. Die laadverliezen zijn peanuts vergeleken met de bedroevende efficiëntie van een verbrandingsmotor. De liters benzine die verspild worden aan warmte betaal je ook gewoon aan de pomp.

    • @sneltochheheheh7618
      @sneltochheheheh7618 5 ปีที่แล้ว +2

      @@Simon-dm8zv Ik kan je zo voorrekenen, dat de elektrische auto NIET schoner is. 10-14% laadverlies is geen peanuts en de idd bedroevende efficiëntie van de verbrandingsmotor wordt ruimschoots gecompenseerd door de bedroevende efficiëntie van elektriciteitscentrales.
      Het verschil zit hem echter in het feit dat fossiele brandstoffen primaire brandstoffen zijn en elektriciteit uit die primaire brandstoffen moet worden opgewekt met alle gevolgen van dien.
      De efficiëntie van de elektromotor is niet voldoende om alle verliezen bij de productie van elektriciteit te compenseren t.o.v. de verbrandingsmotor.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      sneltoch heheheh jij vergeet dat het raffineren van benzine en diesel al bijna net zo veel energie kost als wat een elektrische auto nodig heeft voor een equivalente afstand. Je berekening klopt niet. Auke Hoekstra (TU Eindhoven) houdt zich bijna dagelijks bezig met dit soort berekeningen. Lees eens rustig door: innovationorigins.com/no-diesel-is-not-better-for-the-environment-than-electric/

  • @peterbrouwer2475
    @peterbrouwer2475 5 ปีที่แล้ว +35

    Mooie en leerzame video. Heb veel aan de uitleg gehad. Presentator heeft een prettige stem.
    Als de groei van de elektrische auto zo doorzet dan is er nog een hoop werk aan de winkel. Wat mij wel opvalt als rolstoel gebruiker is dat de laadstations bijna altijd op verhogingen staan of dat er stenen randen om de laadstations liggen waardoor het voor mij onmogelijk is om als ik een elektrische auto zou hebben deze zelfstandig op te laden. Nu begrijp ik wel dat er niet zoveel mensen in een rolstoel zijn die ook auto rijden maar vindt in het algemeen dat daar weinig aandacht voor is wat betreft het tanken of laden van auto's. Kan nu vaak niet bij de pincode automaat omdat er bij heel veel pompstations ook weer een verhoging is waardoor de afstand zo groot word dat ik er niet bij kan. Of het pin apparaat zit te hoog zodat je niet kunt zien wat er moet worden ingetoetst bv. pomp nummer of pincode. Hulp vragen is hierbij geen optie want dan zou ik de ander moeten laten pinnen. Misschien een puntje van aandacht voor de stations die nog moeten worden aangelegd.

    • @autohmae
      @autohmae 5 ปีที่แล้ว +5

      Wat mij aan dit soort videos iedere keer verbaasd: het gemiddelde in Nederland voor auto rijders is 38 km per dag.
      Het laden van een Tesla aan het gewone stopcontact thuis is afgerond naar beneden 10km per uur.
      Als de auto dus, als hij stil staat bij huis, aan de lading hangt is deze altijd vol, dus je hebt helemaal geen pomp of laadstation, etc. nodig. Mijn vermoeden is dat de mensen die de videos maken misschien zelf geen Tesla gebruiker zijn ? En het alleen maar testen en dus situaties gaan bedenken: "ik ga lange rit maken om te zien of het gaat lukken de rit te maken van X naar Y", etc. Of misschien omdat normaal gebruik gewoon saai is en niet interresant voor een video ?

    • @peterbrouwer2475
      @peterbrouwer2475 5 ปีที่แล้ว

      @@autohmae Daar heb je helemaal gelijk in. In de avond en nacht zou je aan het gewone stopcontact op deze manier minimaal voor 100 km kunnen laden. Alleen zijn er niet veel eigenaren van een elektrische auto in het bezit van een huis met een eigen oprit. Ik woon in een flat op 13 hoog dus zal ik gebruik moeten maken van een laadstation.

    • @autohmae
      @autohmae 5 ปีที่แล้ว +2

      @@peterbrouwer2475 Ik vind het dus heel raar dat dit soort reviews dat niet zeggen: "voor normaal gebruik kan een stopcontact al genoeg zijn. En dit is onze ervaring in praktijk: 5 keer per jaar staan we bij de snellader aan de snelweg."
      OK, dus de flat moet laadpalen bij de parkeerplekken krijgen. Ik kan mij voorstellen dat als je iemand bent die een rolstoel nodig dat je al een eigen parkeer plek hebt bij de flat (dicht bij de deur). Dus 1 laadpaal is dan voldoende, evt. kan deze een meter hebben om gebruik te meten. Of in theorie zelfs een gewoon stopcontact, dat kan vaak heel makkelijk als er een parkeer kelder is. Heb je evt alleen nog een metertje nodig.

  • @louisebakker1375
    @louisebakker1375 5 ปีที่แล้ว +14

    Zo satisfying dat er EINDELIJK iemand heeft bedacht er een filmpje over te maken met alle ins en outs 😍😂 Top!

    • @jappieflapie492
      @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว +1

      Ik mis anders nog wel veel en belangrijke informatie. De restwaarde! De onderhoudskosten! Je moet altijd zeer voorzichtig rijden anders haal ie het niet? Wat haal ie niet en hoe veel dan niet? Wat als je hem wel intrapt, hoe is het stroomverbruik dan wel? Ik kan nog wel 100 vragen bedenken.

    • @jefdevries
      @jefdevries 5 ปีที่แล้ว

      @@jappieflapie492 Duidelijk is dat de minpunten verzwegen moesten worden en er een juich filmpje geproduceerd moest worden. Benieuwd wie die videootje gefinancieerd heeft.

  • @majik11111
    @majik11111 5 ปีที่แล้ว +22

    Een erg goede video! Veel informatie wist ik zelf al, maar ik wilde de video alsnog helemaal afkijken.

  • @Im-pierre
    @Im-pierre 5 ปีที่แล้ว +39

    Goeie video! Zeer net gedaan allemaal en duidelijke uitleg! Mooie model 3 ook🤭

    • @Jeroen_93
      @Jeroen_93 5 ปีที่แล้ว +1

      Van de voorkant is die Model 3 toch echt héél lelijk?

    • @LordBrettSinclair100
      @LordBrettSinclair100 5 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/UkBn8Oq8Z4g/w-d-xo.html Onder deze hoek is die inderdaad niet mooi. Net of het beeld vertekend is..

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      @@LordBrettSinclair100 wat weegt zo'n wagen eigenlijk?

    • @user-ui5jb9je7q
      @user-ui5jb9je7q 5 ปีที่แล้ว

      FUCKING lelijk

  • @chielvansteenbergen7524
    @chielvansteenbergen7524 5 ปีที่แล้ว +14

    5:18 die gast rijdt hem ff rustig naar achter :D

  • @stevendufour
    @stevendufour 5 ปีที่แล้ว +1

    wellicht de meest toegankelijke uitleg over elektrische auto's op het net. Heel helder uitgelegd ook. Top!

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      Maar wat weegt die wagen nou?

  • @astroguimo
    @astroguimo 5 ปีที่แล้ว +2

    Duidelijke video. Ik kijk nog even de kat uit de boom. Mijn benzineauto komt ongeveer 600 km ver op een volle tank. Wanneer betaalbare elektrische auto's dat bereik krijgen is het moment dat ik het ook serieus zal overwegen. Je hoeft dan helemaal niet elke dag je auto aan de laadpaal te hangen, dat kan dan gewoon eens per week zoals ik nu ook doe. En dan hoeft ook niet elke parkeerplaats in Nederland een laadpaal te krijgen, gewoon naar het pompstation/de winkel/buurtlader, 175 kWh erin en je auto kan na 1,5 uur weer een week mee. Klinkt mij als muziek in de oren. Dit moet wel een haalbare toekomstvisie zijn voor 2030 lijkt mij.

    • @bartbatenburg
      @bartbatenburg 5 ปีที่แล้ว +1

      dat moet zeker rond 2025 al mogelijk zijn

    • @Henry0870
      @Henry0870 5 ปีที่แล้ว

      Maar hoe vaak rijd je 600 km aan 1 ruk??
      Ik rijd 45 km per dag, en laad elke nacht een uurtje of 3 weer bij (standaard 22o Volt lader in regulier stopcontact, dus traag) en heb de volgende ochtend een volle "tank".

    • @sebasr4526
      @sebasr4526 5 ปีที่แล้ว

      Je ziet t verkeerd, geef me de mogelijkheid het uit te leggen waarom. Jij staat nu elke week 10 minutjes te tanken.. wachten op degene voor je etc. Vanaf nu hoef je nooit meer 10 minuten te wachten. Je gooit de stekker erin elke avond en tanken?? Je denkt er niet meer bij na😉 ik snap persoonlijk niet waarom mensen zo kicken op de range van de auto.

    • @astroguimo
      @astroguimo 5 ปีที่แล้ว

      @@sebasr4526 Nu kan dat nog ja, maar wat als iedereen straks een elektrische auto heeft? 1,5 uur wachten tot de buurman klaar is. Loop je naar buiten, gaat de andere buurman aan de laadpaal. Oei, die buurman let op zijn centjes. Ik kan nu 8 uur wachten. Het is onrealistisch om te verwachten dat elke parkeerplek in Nederland een laadpaal gaat krijgen, daarnaast zijn er nu al in veel woonwijken niet genoeg parkeerplaatsen voor alle auto's. Kijk eens hoeveel auto's er nu al langs de weg staan geparkeerd binnen de bebouwde kom. Als je een eigen oprit hebt is jouw scenario inderdaad ideaal, daar ben ik het mee eens. Maar dan nog: als je op vakantie wilt is 300 km toch echt te weinig. En de auto is juist het vrijheidssymbool van onze beschaving, dus hoe minder hassle, hoe meer interesse men erin zal hebben. Sorry voor de lap tekst maar zo denk ik erover.

    • @sebasr4526
      @sebasr4526 5 ปีที่แล้ว

      @@astroguimo dat is zeker waar, alleen gelukkig is het nog niet zo ver en groeid de hoeveelheid elektrische auto's bijna evenredig met de hoeveelheid palen. Het is inderdaad waar dat dit in de stad nog een groot probleem kan gaan worden als er niet meegegaan wordt met de tekst. Ik kan het niet ontkennen dat jij gelijk hebt in jouw scenario. En ja, ik spreek vanuit een perspectief met eigen oprit.. zolang de hoeveelheid laadpunten evenredig blijft groeien met de hoeveelheid auto's hoop ik ook voor de mensen in de stad dat dit later net als nu weinig tot geen problemen gaat opleveren. Goed over nagedacht

  • @oebydoeby
    @oebydoeby 5 ปีที่แล้ว +14

    Goede uitleg voor beginners. Heb zelf ook een model 3 alleen niet de performance. Kan mij goed vinden in de conclusie van dit filmpje. Er hebben nu 5 anderen in mijn auto een testrondje gedaan en 3 daarvan hebben hem nu ook besteld als nieuwe leaseauto. Zegt genoeg denk ik over het rijden in die auto. Vooral voor de leaserijders is de standaard+versie van net onder de 50K een top deal. 80euro netto voor deze auto daar kunnen de bwm 3serie en audi a4 niet tegenop. Is nog wel voorbehouden aan de mensen met een redelijk leasebudget van 600+ euro.

    • @HotHatchTV
      @HotHatchTV 5 ปีที่แล้ว

      standaard+ versie zie ik niet zitten als leasewagen, ga daar eens mee op reis naar Zuid-Frankrijk. Enkel de long range vind ik voldoende qua actieradius.

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว +3

      @@HotHatchTV Van Utrecht naar Nice duurt in de SR+ anderhalf uur langer dan in de LR. Als je dat iedere maand doet, lijkt een LR wenselijk. Doe je het een keer per jaar dan kan je ruim €10.000 in je zak houden en gebruiken voor andere leuke dingen.

    • @mdiesfeldt2620
      @mdiesfeldt2620 5 ปีที่แล้ว

      Voor de rest zijn die BMW en Audi superieur aan de Tesla. Qua emotie en bouwkwaliteit. Je hebt wel gelijk dat lease rijders nu een relatief dure auto kunnen rijden voor bijna niks.

    • @Rhine0Cowboy
      @Rhine0Cowboy 5 ปีที่แล้ว

      ​@@mdiesfeldt2620 Bijna niets kost de model 3 voor midden management en hoger, de rest mag bv. nog een aardige eigen bijdrage betalen om de ca. 800 -850 euro maandprijs te dekken die je oploopt bij bv. 30 duizend km per jaar, laadpas & een rits aan verplichte diensten om te garanderen dat je vervoer hebt.

  • @pdebie1982
    @pdebie1982 5 ปีที่แล้ว +4

    Heldere uitleg! Voor iedereen goed te begrijpen.

  • @janadal86
    @janadal86 5 ปีที่แล้ว +4

    De eerste echt duidelijke uitleg, bedankt t.net!

  • @miamivicemastermixer
    @miamivicemastermixer 5 ปีที่แล้ว +12

    topvideo! alleen vond ik de geluidsopname van de voice over van een storend slechte kwaliteit

    • @miamivicemastermixer
      @miamivicemastermixer 5 ปีที่แล้ว +2

      @@BakjeLeip nou ik ben daar niet mee akkoord. Het geluid klinkt wel degelijk slecht gecomprimeerd

  • @lennwel
    @lennwel 5 ปีที่แล้ว +1

    De meeste informatie die ik ooit binnen heb gekregen🤯

  • @bartvandenpoel2469
    @bartvandenpoel2469 5 ปีที่แล้ว +5

    Als je niet al te ver van je werk woont is één fase 16A, aka 3,7kW/uur ruim voldoende. Als je je auto een keer of twee drie in de week kan inpluggen tijdens de nacht. Je auto is dan gewoon weer vol 's ochtends. Zonder dure installatie, load balancers en verzwaring van je installatie. Doe je elke dag 200 km, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Maar met al die files denk ik niet dat er nog veel mensen zich aan 200km/dag wagen.

    • @Ramon-bg6lh
      @Ramon-bg6lh 5 ปีที่แล้ว +1

      wat hebben files te maken met de afstand naar het werk?

    • @Thurrock91
      @Thurrock91 5 ปีที่แล้ว

      In de file verbruikt een EV niks

    • @RustOnWheels
      @RustOnWheels 5 ปีที่แล้ว

      Ramon Lam reistijd.

    • @xenomorph1317
      @xenomorph1317 5 ปีที่แล้ว

      Bart Van den Poel volledig mee eens!
      En het grootste deel van de mensen hun woon werk-verkeer is ruimschoots voldoende.

    • @roadrage9191
      @roadrage9191 5 ปีที่แล้ว

      200km doe ik makkelijk. Ben een externe consultant, vaak op hotel. Kom je makkelijk aan de 200, optie is dan het zoeken naar een kutpaal, dat zou mij wel erg tegenstaan. Een parkeerplek vinden is vaak al een uitdaging.
      Ook auto / campeer vakanties kan je wel wegdenken.
      Leuk boodschappen karretje hoor, maar waardeloos voor woon werkverkeer.
      Zie meer toekomst in waterstof auto's.

  • @dapec
    @dapec 5 ปีที่แล้ว +5

    Complimenten voor de mooie en inhoudelijk vrijwel complete video! Alleen is een haspel geen goed voorbeeld. Een (deels) opgerolde haspel = coil kan gevaarlijk opwarmen en dient volledig uitgerold te zijn. Sowieso indien een verlengkabel noodzakelijk is - wat in principe af te raden is en ook door fabrikanten wordt afgeraden - ga dan altijd na of de kabel meer vermogen kan hebben dan de dat de auto gaat vragen. Detail: supercharger laadkosten = tarief van 25 cent per kWh natuurlijk, niet "tarief van 25kWh" (07:19)

    • @dapec
      @dapec 5 ปีที่แล้ว

      @@MyDrumhero je hebt duidelijk meer verstand van de technische kant van het verhaal, maar coil bedoelde ik in de letterlijke zin ~ coiled up, maar dat is dubbelop. Helder: dat woord had ik in deze context beter niet zo moeten gebruiken. Doelde natuurlijk op de hitte concentratie :)

  • @hermanstokbrood
    @hermanstokbrood 5 ปีที่แล้ว +3

    Bijzonder leuke aflevering.....thanks.

  • @appie21
    @appie21 2 ปีที่แล้ว

    Mooie heldere video met heldere uitleg! Bedankt!

  • @danidoesmc
    @danidoesmc 5 ปีที่แล้ว +9

    Wel interessant om te zien dat er bij die supercharger Taxi's aan het opladen zijn. Tesla heeft het verboden om superchargers te gebruiken voor commerciele doeleinden.

    • @B93RN
      @B93RN 5 ปีที่แล้ว

      Waarschijnlijk hebben ze daar een deal met Tesla, er staan daar namelijk ook bizar veel superchargers.

    • @danidoesmc
      @danidoesmc 5 ปีที่แล้ว +1

      @@B93RN We hebben ook een heel groot aantal aan tesla's in Nederland. Ik weet dat er op schiphol een specifieke supercharger is voor taxi's

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      Het gebruik van Superchargers kost tegenwoordig gewoon geld hoor, dus ik neem aan dat het geen probleem is dat zij er gebruik van maken.

    • @danidoesmc
      @danidoesmc 5 ปีที่แล้ว +2

      @@Simon-dm8zv Als je je auto voor Oktober 2018 hebt ontvangen is supercharging nogsteeds gratis.

    • @sebasr4526
      @sebasr4526 5 ปีที่แล้ว +1

      Deze Superchargers staan weliswaar bij Schiphol. Its all part of the deal hè. Logisch ook. + Waar staat vermeldt dat er niet geladen mag worden voor commerciële doeleinden? Want ik ben nu tóch wel benieuwd. Is elke dag 100km heen en terug naar je werk voor 19 cent de kilometer terwijl het je niks kost een commercieel doeleind? Geen kritiek, ben oprecht benieuwd.

  • @marka.2484
    @marka.2484 4 ปีที่แล้ว

    "In Nederland heeft ongeveer 30% van alle huizen een eigen oprit". Echt waar? Dat kan ik nauwelijks geloven. Dan nog een onnauwkeurigheid (weet het niet zeker, maar zeg het maar): Op 11.35m. Samenvatting van wat de presentator zegt: "Bij 1 fase ca. 10 - 15 km per uur laden. 3 fase is 3 x zo snel, dat betekent 50 -60 km per uur". Dat zou dan toch eerder 30 - 45 km per uur moeten zijn? Of is de stijging in km/u niet lineair t.o.v. de fase (1 of 3)? Verder complimenten voor de duidelijke video en de kwaliteit van de presentator.

  • @DutchBoulders
    @DutchBoulders 5 ปีที่แล้ว +3

    Zeer informatief, bedankt voor deze video!

  • @michieltje93
    @michieltje93 5 ปีที่แล้ว +1

    Top filmpje, precies het zelfde gevoel als dat ik bij mijn elektrische Volkswagen Up heb!

  • @markvanderwel7182
    @markvanderwel7182 5 ปีที่แล้ว +1

    Het is wel leuk en leerzaam maar klopt van geen kant om de illusie te wekken dat alle energie door windmolens wordt opgewekt. De praktijk is dat alle zonnepanelen en windmolens onze vraag naar energie niet aankunnen. Zodoende wordt er automatisch gebruik gemaakt van "grijze" energie (kolencentrales) of andere "groene" energie zoals opgewekt uit kernenergie. Het is een beetje om het even wat nu slechter is maar het beste is gewoon het aantal km's slim beperken en vaker de fiets te pakken als die mogelijkheid er is.

    • @computerjantje
      @computerjantje 5 ปีที่แล้ว

      Ik wilde je bijna een like geven totdat je over de fiets pakken begon. Fiets pakken (of openbaar vervoer) als alternatief voor de auto vind ik de grootste onzin die er is. De meeste mensen die "fiets pakken" prediken, rijden zelf 95 procent met de auto of hebben geen auto. Ik zeg toch ook niet tegen mensen om te gaan bowlen als ze zeggen zin te hebben in tennissen omdat beide toevallig met een bal is?

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว

      Mark van der Wel "Het is een beetje om het even wat nu slechter is";
      als je alleen naar CO2 kijkt stoot een EV bij de Nederlandse stroommix per km al 30%-50% minder uit dan een vergelijkbare auto op diesel of benzine. Een belangrijk verder voordeel is dat een EV ook veel minder NOx en ultrafijnstof produceert in de bebouwde omgeving, waardoor ook de luchtkwaliteit toeneemt.

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij1774 5 ปีที่แล้ว +5

    Ik ga zeker elektrisch rijden, maar ik woon gewoon in een rijtjeshuis zonder oprit. Ik ben gehandicapt en kan dus niet ver lopen. Ik moet dus straatladen. Dan moet ik dus minimaal 2x 100 meter van mijn huis naar een laadpaal lopen. Dat is erg pijnlijk voor mij. Maar toch, ik ga het doen zodra mijn huidige auto is versleten. Dan moeten de elektrische auto's wel nog de helft goedkoper worden dan ze nu zijn. Dat gaat wel gebeuren. Ik wacht dus nog even.

    • @bartbatenburg
      @bartbatenburg 5 ปีที่แล้ว +2

      waarschijnlijk kan je een parkeerplaats in de buurt, op kenteken, met eigen laadpaal gewoon regelen bij de gemeente

    • @xenomorph1317
      @xenomorph1317 5 ปีที่แล้ว

      bart batenburg of een ev kopen die je wel thuis kan opladen........

    • @bartbatenburg
      @bartbatenburg 5 ปีที่แล้ว

      @@xenomorph1317 een scootmobiel ofzoiets?

  • @reiniernn9071
    @reiniernn9071 5 ปีที่แล้ว

    Over het laden: Aziatische wagens hebben vaak een 35A 1 fase lader. Dit is een voordeel als je een 1 fase aansluiting in je huis hebt want met de 1*75 ampere kan je dan met 7,4 kw laden. Meer dan genoeg om in 1 nachtje de 64KWH van helemaal leeg tot helemaal vol te laden. En dan heb je zelden overdag een laadpaal (tegen hogere stroomprijs) nodig. Want hoe vaak rij je meer dan 400 km op een (niet vakantie) dag? Heb je een 3*35A aansluiting dan kan je de aziatische wagen met 25A (6KW bijna) gaan laden (wel daarvoor geschikte laadaansluiting laten aanleggen) door 1 fase exclusief voor laden te gebruiken 's nachts. Ook dan gewoonlijk in 10 uur geladen (11 uur als ie echt leeg is)

  • @marijndejong3548
    @marijndejong3548 5 ปีที่แล้ว +1

    Goede video, duidelijke spreker!

  • @8dmusic-blackpanther924
    @8dmusic-blackpanther924 5 ปีที่แล้ว +2

    Merci Tweakers! zeer leuke en informatieve video!

  • @RedBatteryHead
    @RedBatteryHead 5 ปีที่แล้ว +1

    Super Info Video. Zal hem delen! 😃

  • @nietramw6623
    @nietramw6623 4 ปีที่แล้ว

    Hoi Jeroen, duidelijke uitleg, net zo goed als in je boek “elektrische auto’s”👍🏻

  • @dummyxl
    @dummyxl 5 ปีที่แล้ว +1

    Compliment over de video echt ook wat van geleerd. 💪👍

  • @florisdejong1512
    @florisdejong1512 5 ปีที่แล้ว +1

    Leuke video. Goede presentator!

  • @bertgroeneveld57
    @bertgroeneveld57 5 ปีที่แล้ว

    Mooie uitleg. Ook goed idee dat meer en meer mensen elektrisch gaan rijden, hoewel dit in de praktijk (prijsstelling) niet voor veel mensen is weggelegd. Ook het ontbreken van laadpalen (zo kunnen wij nog geen elektrische auto aanschaffen omdat er in parkeergarage bij de appartementen geen oplaad palen zijn en de eerste jaren w.s. ook nog niet komen) houdt aantal mensen tegen. Ben bang dat, zo lang de prijs van een gezinsauto (dus geen ZOE) rond de 40.000 ligt, het voor het merendeel der Nederlanders niet is weggelegd een dergelijke auto te kopen.

    • @FLHBR
      @FLHBR 5 ปีที่แล้ว

      In het klimaarakkoord heeft de regering €6.000, - subsidie gereserveerd voor burgers die een EV willen aanschaffen. Beschikbaar vanaf 2021. Hopelijk zal dat wat mensen over de streep trekken.😊
      En veel gemeenten leggen gratis een laadpaal in de buurt aan als je een aanvraag indient. Helaas moet je in mijn gemeente eerst een EV aanschaffen voordat ze de laadpaalaanvraag in behandeling nemen. Ik zou willen dat ze de aanleg van een paal al toezeggen vóórdat je zon'n dure wagen koopt.😐

  • @freakgib
    @freakgib 4 ปีที่แล้ว +1

    als je de mogelijkheid hebt om thuis te kunnen laden word je dan al niet snel een groot verbruiker en ga je misschien nog minder betalen voor je stroom ?
    Heeft iemand daar ervaring mee?

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk 5 ปีที่แล้ว +1

    Welke arbeider kan dit betalen dan Juppe product En dan die stroom prijzen haha wordt je weer genaaid aan de pomp Verder goede Video Thanks

  • @hvg2902
    @hvg2902 5 ปีที่แล้ว +8

    Grondige actuele uitleg met behulp van n populaire e auto.
    Als je dagelijks veel rijd of ver rijd, is n dergelijke auto zeker te overwegen, uit kosten oogpunt met name. Comfort en rust is ook n punt bij dagelijks lange afstanden rijden. Brandstof blijft naast afschrijving namelijk de grootste kostenpost. Even tanken met 50 liter benzine kost algauw 80,- Stroom ongeveer n kwart daarvan, zeker als je thuis kan laden of via het werk.
    Bij 15-20k km bespaar je dus algauw 1-2k,- rij je meer dan ben je spekkoper. Onderhoud is bij n e auto minimaal, banden en remmen in hoofdzaak. Er zijn sowieso veel minder slijtage delen, of dingen die bij b/d auto's optreden. De besparing is daarbij ook n paar honderd per jaar. De wegenbelasting vervalt ook dus n 0,5k besparing, de btw vervalt alleen bij zakelijke aanschaf. Dat is wel weer n 10k. Enige zijn de aanschaf en afschrijving. Beiden zijn vooralsnog stevig. De Tesla 3 in de goedkoopste standaard plus uitvoering kost min. 48k. De afschrijving is grotendeels afhankelijk van de gangbaarheid, dwz: de markt en vraag. Momenteel is dat nog n 5 tot 8k per jaar. Leasen is daarom nu meestal de beste optie, vooral bedrijfsmatig via je werkgever of evt. eigen bedrijf.
    Als het fin. mogelijk is, is het n goede investering. Vooral als je veel rijd, en het is ook nog eens goed voor het milieu.

    • @shoa6270
      @shoa6270 5 ปีที่แล้ว

      Al die spelfouten in je betoog verklappen eigenlijk al dat je een lading onzin verkoopt.

    • @hvg2902
      @hvg2902 5 ปีที่แล้ว +3

      Volgens mij gaat het om het begrip van de inhoud en de feiten, die zijn onderzocht. N paar spelfouten zijn in bijna elke tekst te vinden. Dat zegt niets over de inhoud. Maar idd. leren van fouten is altijd positief.👍

    • @Mo0shii
      @Mo0shii 5 ปีที่แล้ว

      Na 13 jaar schoon voor milleu

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      @@shoa6270 Wijs eens één ding aan dat niet klopt.

    • @computerjantje
      @computerjantje 5 ปีที่แล้ว

      Dat prediken van electrisch rijden met mileuargument vind ik nogal discutabel. Verreweg de meeste electriciteit wordt nog steeds niet groen opgewekt. Als in de komende jaren de electrische automarkt enorm groeit, dan wordt de electriciteit waarschijnlijk steeds minder groen. capaciteitsprobleem. Dezelfde mileuactivisten die benzine en diesel van de weg afwillen, protesteren ook tegen grote windmolenparken (op zee) want dan is dat weer horizon- en natuur vervuiling.
      Dat vanwege accuslijtage, de tweedehandsprijs waarschijnlijk veel hoger uitpakt en auo's veel eerder op "de sloop" belanden, betekent dus eigenlijk veel minder hergebruik dan met een brandstofauto. Het autorijden wordt straks voor de mensen met een laag inkomen veel moeilijker want tweedehands electrisch is veel duurder vanwege de slijtage van de accu. Een oude benzineauto blijft gewoon rijden. Huidige benzinemotoren zijn zo goed dat nagenoeg iedere auto rijdend naar de sloperij kan op zeer oude leeftijd.

  • @senneweijmiens4886
    @senneweijmiens4886 5 ปีที่แล้ว +3

    In België zijn er in heel het land 3 000 laadpunten, in Amsterdam alleen al zijn er 4 000. Ook kan België niet eens genoeg elektriciteit op wekken voor zijn eigen inwoners. Mooi toch!

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว

      België loopt ook achter inderdaad. Ondanks het roepen zijn we nog nooit zonder stroom gevallen. Hier heb je ook meer mensen die een eigen oprit hebben dan in Nederland. Hier kun je dus best opladen met zonnepanelen.

    • @FrVitoBe
      @FrVitoBe 5 ปีที่แล้ว

      @@mgammeren gelukkig bouwen we een gas centrale voor dat te kort en kunnen onze noorderburen het gas leveren. ow wacht die stoppen er ook mee. tja de regering word niet betaald om verder dan hun regeer termijn te kijken ....

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว

      @@FrVitoBe Dat is inderdaad het probleem bij onze politiek, geen lange termijn denken. Echter wind/zon is het goedkoopste energie ter wereld. Kijk eens wat sommige olie boeren en de VAE doen.

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 5 ปีที่แล้ว

      Bijna iedereen in België heeft z’n eigen oprit. Geen publieke laadpalen nodig.

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว

      @@Engineer9736 Er zijn inderdaad meer mensen hier die hun eigen oprit hebben. Echter in steden is dat niet het geval dus publieke laadpalen zijn zeker altijd welkom. Al is het maar om het idiote idee van andere mensen weg te nemen dat je overal wel kunt laden al hebben ze dat heel zelden nodig.

  • @kverreet
    @kverreet 5 ปีที่แล้ว +2

    Rij zelf binnenkort ook electrisch, bij ons in het bedrijf zijn er al meer dan 30 laadpunten dus das lost dat probleem eigenlijk op.Ik kijk alvast uit naar de vlotheid en gemak tegenover een gewone auto.

    • @sebasr4526
      @sebasr4526 5 ปีที่แล้ว

      Elektrisch* verder wens ik je veel rijplezier met je elektrische auto!👍

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      Heb je aan je baas gevraagd, wat het je per maand gaat kosten voor het opladen van je auto kverreet. Of is het gratis.

    • @kverreet
      @kverreet 5 ปีที่แล้ว +1

      @@wimnoe9486 Dat zit allemaal bij in mijn maandelijks budget, ik betaal enkel een vaste maandelijkse bijdrage (rond de 110 euro) voor mijn wagen;

  • @patrickvanderknaap2332
    @patrickvanderknaap2332 5 ปีที่แล้ว +2

    Hoe zit het straks met de 2e hands markt? Tesla geeft 8 jaar op de accu's, wat als deze vervangen moeten worden? Wat Gaat dat kosten? wat gebeurd er met de oude defecte cellen?

    • @schuncken
      @schuncken 5 ปีที่แล้ว

      Dat valt in de praktijk reuze mee. Twee Renault ZOE rijders hebben het volgende opgegeven over de accu capaciteit: 91% bij 193.000 km en de andere 93% na 141.000km

  • @bluebikerathar
    @bluebikerathar 5 ปีที่แล้ว +1

    Op het eind verkeerde info : dergelijke thuislader ( met schuko stopcontact) is beperkt tot 10A. Met een spanning van 230V heb je een maximaal vermogen van 2300Watt of 2,3kW. Geen 3,7kW , dit is het maximum theoretisch haalbare. Een normaal stopcontact is 10A, wens je EV te rijden opteer dan voor een speciaal stopcontact die 16A aankan. Dit uit veiligheidsoverweging. Een stopcontact is niet voorzien om uren na elkaar belast te worden met dergelijke "grote" vermogens .
    Beter is nog om te voorzien in een laadpaal/ wallbox. Eenfasig kan je dan tot 7,4kW laden. Kona/ Niro/ ioniq/ leaf/ i3 ( tot 11kw bij recente modellen) / golf ....
    Vraag me nog het volgende af over de video bij fastned : waarom de 175kW lader niet gebruikt ipv de 50kW?

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 5 ปีที่แล้ว

      16 ampere is de standaard voor stopcontacten hoor. 10 ampere is voor verlichting groepen.

  • @ronnhogann6246
    @ronnhogann6246 5 ปีที่แล้ว +1

    2030... 1200 snelladers.... hahahahahahahahahahahahahahaha... en wanneer er een Tesla naast je staat dan ontvangt je plots 50% voeding, wederom hahahahahahahahaha... 35 cent per KW... 1 KW kost € 0.076 dus......... [geen 22 cent!] Wél heldere uitleg ; )

  • @computerjantje
    @computerjantje 2 ปีที่แล้ว

    Misschien heb ik niet goed opgelet op school maar het aanduiden van de capaciteit van de accu heeft volgens mij twee waardes. Het vermogen dat totaal in de accu kan worden opgeslagen(noem het vulling van de tank) en het vermogen dat de accu per uur kan leveren(noem het de maximale kracht dat de accu aan de electromotoren kan geven.) Volgens mij wordt in de video ten onrechte de term Kilowatt-Uur gebruikt om de "tankinhoud" weer te geven. Kilowatt-Uur is om aan te geven welke kracht er maximaal ineens naar de motoren kan lopen. Kilowatt zonder "uur" behoort bij het aangeven wat er maximaal in de accu kan worden opgeslagen. Of zit ik er nu naast?

  • @matroosoft4589
    @matroosoft4589 5 ปีที่แล้ว +3

    Echt een mooie auto..

  • @ZotteReu
    @ZotteReu 5 ปีที่แล้ว +2

    Nu een test met de caravan erachter.

    • @ericnijkamp7926
      @ericnijkamp7926 4 ปีที่แล้ว

      En alle fiscale voordelen dr af halen,stelletje dieven

  • @bjornroesbeke
    @bjornroesbeke 5 ปีที่แล้ว +2

    De batterijen hebben een zeker aantal laad/ontlaadcycli. Ik stel mij de vraag welke invloed het regeneratief remmen op dit aantal heeft, gezien het met regelmaat weer energie door de batterij stuurt en mogelijks het aftakelproces van de cellen versnelt.

    • @erikpoephoofd
      @erikpoephoofd 5 ปีที่แล้ว

      Een cyclus houdt in dat de accu zijn werkzame capaciteit volledig heeft ontladen en weer opgeladen. Als je dus je accu een kwart ontlaadt en weer oplaadt, is dat gelijk aan een 1/4e laadcyclus. Het draagt dus relatief tot normaal laden niet veel meer bij aan slijtage van je accu.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +3

      Interessante vraag, maar eigenlijk maakt het niks uit. Stel dat er om die reden geen auto's met regeneratief remsysteem gebouwd zouden worden, dan is het effect dat je vaker bij een (snel)lader staat en de cycli alsnog toenemen.

  • @Richard1976
    @Richard1976 5 ปีที่แล้ว +2

    Tis leuk als je een eengezinswoning hebt, dat je daar kan laden. Woon je in een flat word het toch al een probleem. En dan nog half uur/drie kwartier laadtijden vind ik echt te lang.

    • @samuvisser
      @samuvisser 5 ปีที่แล้ว +1

      Dat is bij de 'slomere' palen. Heb je er 1 van tesla of de meeste superchargers, dan zit in je 15 minuten op 80 procent. Zoals uitgelegd wordt het daarna slomer, maar 80 is bijna altijd voldoende

    • @Richard1976
      @Richard1976 5 ปีที่แล้ว

      Samuël Visser ik hoor net wat anders. Dan de bij er zit niet 1 turbocharger in mijn buurt. Mja als ik 50 tot 80.000 voor een tesla kan kopen, rijd ik toch liever een bmw, audi, mercedes.. is die nog mooier afgewerkt ook.

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 5 ปีที่แล้ว

      Je kan een gratis laadpaal aanvragen bij de gemeente. En gewoon iedere nacht laden. Hoef je nooit te wachten. En ook nooit meer van de weg af om te tanken.

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว +1

      @@Richard1976 Dan kun je ook prima een Audi E-tron/ Mercedes EQC kopen ;) Voordeel van Tesla is dat ze wel iets voorop lopen in de elektrische auto techniek. De model 3 is behoorlijk goed afgewerkt voor een Amerikaanse auto, die hebben nooit goed bekend gestaan daarin. Maar ondanks de mindere afwerking van de voorgaande Tesla's rij ik liever die op lange afstand dan een vergelijkbare Audi. De autopilot is gewoonweg zalig op de snelweg, daar komen concurrenten echt nog niet bij in de buurt.

    • @e-herm2726
      @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว

      Richard van Tricht .. Maar een tankstation heb je ook niet naast je deur

  • @Elfig2011
    @Elfig2011 5 ปีที่แล้ว +1

    Zeer informatief!! Heb nog wel een vraag, kan je tijdens het laden aan een laadpaal alle functies van de Tesla blijven gebruiken? Dus bv. De airco tijdens warm weer of de verwarming in de winter?
    Dank voor reactie!

    • @misternoefie6663
      @misternoefie6663 5 ปีที่แล้ว

      Ja, natuurlijk! Alleen kan het opladen wel iets langer duren.

  • @ronnyreynders5424
    @ronnyreynders5424 2 หลายเดือนก่อน

    hoorde ik goed in het begin dat hij zei de laadpalen werken op dieselstroom?

  • @ChristofRoeyaert
    @ChristofRoeyaert 5 ปีที่แล้ว +3

    Mooie auto, die Model 3, maar dat dashboard kan onder de noemer 'braakmiddel' geplaatst worden. Ik hoop echt dat dit de toekomst niet is. Ik ben absoluut voor elektrisch rijden, maar als ik m'n eerste EV ga kopen, zal ik toch wel naar Nissan of Hyundai kijken. Dit 'gedrocht' komt er bij mij niet in...

  • @pieterdehaer3822
    @pieterdehaer3822 5 ปีที่แล้ว +2

    Mooi, interessant filmpje!

  • @Spike1891
    @Spike1891 5 ปีที่แล้ว

    heel simpel, even enkel uit practisch oogpunt. het rijd fantastisch lekker, zeker een nieuwe auto. echter blijft het kloten met opladen, het is gewoon nog niet handig.

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 5 ปีที่แล้ว

      Heel* praktisch* Het* rijdt* Echter*

  • @MoosePower740
    @MoosePower740 5 ปีที่แล้ว +12

    Ik kan de presentator soms slecht verstaan, de muziek is dan relatief luid of de presentator te zacht... muziek is toch al een "smaak dingetje" dus hou het op de achtergrond.

    • @WabbitCrouton
      @WabbitCrouton 5 ปีที่แล้ว

      Ik las alleen maar lof over de duidelijke uitleg etc. etc. maar gelukkig ben ik niet de enige die vond dat de muziek te luid was en de presentator slecht verstaanbaar.

    • @Wuppie62
      @Wuppie62 5 ปีที่แล้ว

      Soms spreekt hij ook te snel om goed verstaanbaar te zijn. Muziek mag minder aanwezig zijn, het is geen reclamespot. Verder prima gemaakt, al kan het verhaal volgens mij nog compacter.

  • @erwinmaes3105
    @erwinmaes3105 5 ปีที่แล้ว +1

    misschien ook vermelden dat snel laders er voor zorgen dat de batterij rapper verslijt en/of meer kans heeft om stuk te gaan

  • @nuncautnunquam6077
    @nuncautnunquam6077 5 ปีที่แล้ว +5

    Stop hem in de stekker, laat me laten😂

  • @4jcBel
    @4jcBel 5 ปีที่แล้ว +1

    Wat als de kabel stelen?

    • @thatyougoon1785
      @thatyougoon1785 4 ปีที่แล้ว +1

      Wanneer hij oplaad, zit hij vast. Je maakt hem via het touch screen binnen los. Dus alleen de eigenaar kan hem los maken.

  • @the_dude182
    @the_dude182 5 ปีที่แล้ว +1

    Oke bij dezen weten we dus dat elektriciteitsprijs komende jaren gigantisch omhoog gaat. Want gemiste inkomsten van benzine accijnzen + btw daaroverheen moet worden gecompenseerd. Dat wetende maakt het een stuk minder leuk. De tech an sich is super.

    • @Wuppie62
      @Wuppie62 5 ปีที่แล้ว +4

      Als dat zo is, wordt het alleen maar nóg interessanter zelf elektriciteit op te wekken.

    • @user-ih3jb9bm4v
      @user-ih3jb9bm4v 5 ปีที่แล้ว

      Dan moet je een lightyear one kopen.

    • @e-herm2726
      @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว +2

      thedude182 .. Nederland kan beslist leren van Noorwegen. Daar betalen de mensen bijvoorbeeld geen BTW en dat scheelt al erg veel. Maw we moeten het niet belasten maar stimuleren. Als vervuilers moeten betalen dan ben ik ok

  • @mustangmicha65
    @mustangmicha65 5 ปีที่แล้ว

    Heldere uitleg, goede video!

  • @fritsx4329
    @fritsx4329 ปีที่แล้ว

    Misschien leuk om binnenkort weer eens een nieuwe opname te doen? Om te kijken of het beter is, dan 3/4 jaar geleden?

  • @stino88
    @stino88 5 ปีที่แล้ว +1

    Maar wat is nu de levensduur van zo’n batterijen? Al dat snelladen zal toch ook niet bevordelijk zijn voor de batterijen?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      De capaciteit neemt langzaam af. Een paar ton is geen probleem voor een accu. En inderdaad bevordert snelladen de levensduur niet, maar snelladen is maar af en toe nodig.

    • @thatyougoon1785
      @thatyougoon1785 4 ปีที่แล้ว

      docs.google.com/spreadsheets/d/t024bMoRiDPIDialGnuKPsg/edit#gid=657708069

  • @e-herm2726
    @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว

    Laden bij de superchargers gebeurt nu heel snel op 250 kw via de V3 uitrol dus idd supersnel. Er is dan ook geen nadeel dat er méér mensen opladen. Slim bedacht en mooie auto.

  • @neegewoonnee1556
    @neegewoonnee1556 5 ปีที่แล้ว +1

    Ben wel benieuwd naar jullie bevindingen t.a.v. de remmen/ remschijven. Ik merk dat ik hooguit 1 keer per week echt moet remmen. Zijn de remschijven hierdoor niet eerder aan het roesten dan dat ze slijten? Ik denk dat dit weleens een leuke kostenpost zal zijn.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      Ze roesten inderdaad wat eerder, maar dat los je eenvoudig op door eens in de zoveel tijd gewoon effe flink op het rempedaal te trappen. Een beetje oppervlakkige roest op de schijven is niks ernstigs.

  • @takaelton
    @takaelton 3 ปีที่แล้ว

    Informatief!

  • @boscat666
    @boscat666 5 ปีที่แล้ว +1

    vraagje : iedereen weet dat je verlies hebt met verandering van krachtbron .
    dus elektrisch is stroom van een centrale wat naar jou toe moet .
    overzetten naar jou auto ( normale arbeider kan dit niet betalen ) kost stroom en waar komt dat vandaan ?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      Je hebt inderdaad wat verliezen van de centrale naar je accu, maar dit is veel minder dan je verliest bij het raffineren van olie, transporteren van diesel en benzine en het verbranden ervan in een motor.

    • @scorchedearth1451
      @scorchedearth1451 5 ปีที่แล้ว

      Ik ken een bedrijf waar ze diverse Tesla's hebben, en de kosten interesseren hun helemaal niks hoorde ik hen zeggen.
      Ze krijgen soepsidie van de overheid, dus hun auto's worden mede door jou en mij betaald.

  • @Just_Mike64
    @Just_Mike64 5 ปีที่แล้ว +1

    Ja leuk allemaal, maar 35 tot zelfs 59 cent per KWH is enorme afzetterij, in de US en hier waar ik woon (Thailand) kost een KWH stroom rond de 10 Euro Cent.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      Je betaalt voor vermogen (laadsnelheid), logisch dat dit duurder is dan je huisstopcontactje. Gelukkig heb je maar zelden een snellader nodig.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      Het moet in Nederland nu eenmaal geld kosten. Denk maar aan de aandeelhouders.

  • @roeljanssen1470
    @roeljanssen1470 5 ปีที่แล้ว

    Ontzettend goed gemaakte video!

  • @NoName__..--
    @NoName__..-- 5 ปีที่แล้ว +47

    1:37 met gratis windmolen op je dak?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +6

      Ook als je gewoon grijze stroom gebruikt voor het opladen resulteert dit in een lagere CO2-uitstoot. Een elektriciteitscentrale is heel efficient ten opzichte van duizenden aparte verbrandingsmotortjes.

    • @dutchrednas
      @dutchrednas 5 ปีที่แล้ว +3

      Aaaah @@Simon-dm8zv helemaal gehersenspoeld door linkse knakkers 😂🤣

    • @rvo8915
      @rvo8915 5 ปีที่แล้ว +9

      @@dutchrednas Nee hoor, dat heeft TNO heel fijn onderzocht. Op grijze stroom rijdt een EV 30-40% schoner dan een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor.
      Google is je vriend, bijleren kost niets. ;-)

    • @dutchrednas
      @dutchrednas 5 ปีที่แล้ว +2

      @@rvo8915 dom dat je linkse onzin geloof lache die linkse gevalletjes die domme onzin geloven 🤣😂

    • @rvo8915
      @rvo8915 5 ปีที่แล้ว +6

      @@dutchrednas Duidelijk dat je je zelf liever dom houd.
      Zie niet in wat dat met een politieke kleur te maken heeft, dit is puur wetenschappelijk bewezen.

  • @LongTimeAgoNL
    @LongTimeAgoNL 5 ปีที่แล้ว +2

    Zoveel haken en ogen nog steeds...
    Ik moedig de toekomst van Electrisch (maar voornamelijk waterstof) rijden echt aan. Maar het is soms nog zo knullig en "een stap terug".
    - Belasting op electriciteits net.
    - Kosten voor het laden. (Ik betaal 40-50 euro voor volle tank Diesel en kan 1000 KM rijden)
    - Tijd die je voor rijden, laden e.d. kwijt bent en dat je daar óók nog eens rekening mee moet houden.
    - Accu slijtage bij te veel "snelladen".
    Maar goed, Tesla is wat dat betreft wel goed bezig om de 'nadelen' zo veel mogelijk weg te werken en de auto's aan de "modale werkende bevolking" proberen te verkopen.
    Maar nu moet ik wel zeggen... Er nemen steeds meer gezinnen nu 2 auto's... 1 Electrische voor woon-werk verkeer en dan een Diesel er naast voor de vakantie en/of familie bezoek "verder weg".
    Dus in hoeverre is dat dan 'beter' voor het milieu?

    • @rboxem87
      @rboxem87 5 ปีที่แล้ว +3

      Volgens mij zit je er toch wat naast.. En om je alvast uit een droom te helpen, waterstof gaat waarschijnlijk niets worden als infrastructuur voor electrisch rijden (zie o.a. artikel van Tweakers hierover).
      - belasting van het net is niet aan jou als rijder om op te lossen en lijkt in de praktijk nog geen belemmering te zijn.
      - kosten voor het laden zijn lager dan bij alle beschikbare ICE auto's, jouw rekensom van Diesel is bijzonder optimistisch.
      - Tijd voor het laden wordt in dit filmpje toegelicht, in de praktijk als je bij huis kunt laden dus minimaal.
      - Accu slijten helemaal niet snel, paar % in eerste jaar en daarna minimaal omdat je zelden tot 100% laad. Er zijn electrische auto's met bijzonder veel kilometers die minder dan 10% degradatie hebben.
      Een diesel voor een 2e auto zie ik juist zelden, doordat de terugkerende maandelijkse kosten juist bij een diesel hoog zijn, 2e auto is meestal benzine. In hoeverre electrisch rijden beter is voor het milieu is afhankelijk van de bron van de electriciteit, maar je moet het zo zien: Bij een ICE auto kun je er niet voor kiezen om groen te rijden ;).

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +4

      Dan heb je wel een extreem zuinige diesel, of je hebt voor het laatst in 2016 getankt. Als je het dan toch over kosten hebt dan moet je vooral niet aan waterstof denken. Waterstof is zo bedroevend inefficient dat je per kilometer circa drie maal zo veel energie nodig hebt, waardoor de kosten dus veel hoger zullen liggen. Waterstof voor auto's is gewoon een slecht idee.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv dus toch maar voor de bezine auto gaan? Hoeveel weegt zo'n e-wagen eigenlijk Simon?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      @@wimnoe9486 Ik neem aan dat jij ook geen tankstation op je oprit hebt Wim? Je kan met een normale lader prima opladen als je slaapt. Dan begin je elke dag met een volle 'tank'. Een Tesla Model 3 weegt zo'n 1600 kg, een Hyundai Ioniq 1400 kg.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 5 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv niet slecht. Ik had veel hoger gadacht Simon. Ruim 1800 kg. Ik heb wel een tankstation 2 straten verder.

  • @PaulGortemulder
    @PaulGortemulder 5 ปีที่แล้ว

    Interessante video, alleen vind ik het jammer dat men het idee van Better place niet door heeft laten gaan. Je rijdt door een soort autowasstraat, daar wordt de accu van de auto vervangen, onder die wasstraat zit dan ook nog een ruim waar ik weet niet hoeveel accu's worden opgeladen. Na een paar minuten rijd je weer verder.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      Better Place is failliet gegaan omdat de accu-wissel-technologie is ingehaald door gelijkstroomladen. Zo'n wisselstation kostte 5 ton om te bouwen, een parkeerplaats met een paar gelijkstroomladers een fractie daarvan. Het verschil in 'laadtijd' is marginaal en woog daarom niet meer op tegen de kosten van zo'n wisselstation.

    • @PaulGortemulder
      @PaulGortemulder 5 ปีที่แล้ว +1

      @@Simon-dm8zv Bedankt voor je aanvulling.

  • @Doubledeepfried
    @Doubledeepfried 5 ปีที่แล้ว +2

    Leuk als je indaad een oprijlaan, zonnepanelen hebt. Dan kan je wellicht ook de 70k betalen voor de auto. Leuk maar ver van mijn bed show. Voor werk aantal keer met verschillende ev's naar limburg moeten rijden, en gewoon drama. 50min (fastnet) opladen totdat de tankstation broodjes je oren uitkwamen. Woon-werk ben ik wel om, echt rijplezier haal ik wel uit de motor.

    • @rvo8915
      @rvo8915 5 ปีที่แล้ว +2

      Dan gebruik je voor dergelijk gebruik de verkeerde EV voor.
      Zo simpel is het, kan de auto die je gebruikt niets aan doen.
      Zo een beetje een fossiel aangedreven auto met een 10 liter tank en dan gaan klagen dat je zo vaak moet gaan tanken.....

  • @chevelynjozefzoon
    @chevelynjozefzoon 4 ปีที่แล้ว

    Hele goeie video !

  • @hallobyebye699
    @hallobyebye699 5 ปีที่แล้ว +3

    Iedere keer als een Accu / batterij wordt opgeladen.
    Gaat de levensduur achteruit.
    ( denk aan de accu van je telefoon )
    Bij het laden ontstaan er warmte ontwikkeling daar doe je niks aan krijg je er gratis en voor niks bij, Net als je schoonouders.
    Bij snelladen is dit nog erger !!
    Accu's kunnen niet tegen warmte
    Gaan ze stuk van.
    Hoe sneller je laad ( of te wel hoe warmer de accu wordt) des te sneller je toe bent aan een nieuwe accu.....
    Ik zie de bui al hangen wat dat mag kochten
    En je bent verplicht om dealer prijzen te betalen want hun beschikken als enige over de kennis die nodig is om dit varkentje te wassen.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      Tesla-accu's zijn de beste van de hele wereld en gaan erg lang mee. De accu's zijn voorzien van een koel- en verwarmingssysteem waardoor ze in zeer goede conditie blijven.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +1

      @Peter Van den Berg Laat je eens fatsoenlijk informeren door iemand als Auke Hoekstra (TU Eindhoven) die zich dagelijks bezighoudt met dat soort berekeningen voordat je weer zo'n extreem lang - en compleet uit de duim gezogen - verhaal de wereld in slingert. www.ad.nl/auto/bericht-over-vuile-elektrische-auto-klopt-in-de-verste-verte-niet~a03b9a02/

    • @scorchedearth1451
      @scorchedearth1451 5 ปีที่แล้ว

      @Peter Van den Berg
      Nu maak je hun natte droom kapot. Bruut!
      Het bedrijf waar ik kom schept altijd op hoe snel hun Tesla is, en hoeveel ze maar hoeven te laden van hier tot ginder.
      Na een tijd weet ik alles over electromotoren, batterijen, snel optrekken enz.
      Doodziek word ik van die gasten met hun speelgoed.
      Thunderf00t heeft videos gemaakt over hoe slecht EV's presteren tov gewone auto's, en dit ook onderbouwd.
      Accu's zijn bedroevend inefficient tov benzinemotoren.
      Gewoon roepen "Tesla batterijen zijn de beste die er zijn" is geen argument.

    • @scorchedearth1451
      @scorchedearth1451 5 ปีที่แล้ว

      @Peter Van den Berg
      Volgens mij hebben ze altijd één oog op de accu meter, en durven ze nooit de airco of verwarming aan te zetten, want dat beperkt hun actieradius.
      Ik tank gewoon 1 keer per maand en kijk nergens naar.

  • @NorthEagle
    @NorthEagle 5 ปีที่แล้ว +3

    Eindelijk een goed filmpje van tweakers! Ipv die zure jongetjes die zo zuur hun mening uiten.

  • @bluebird0222
    @bluebird0222 5 ปีที่แล้ว +1

    Hele goede video! Deze man blijft rustig en is duidelijk. Tesla betekent helaas geen kwaliteit. Allerlei kwaaltjes als storingen en het piept en kraakt. Genoeg over te vinden. Bijna overal wordt weer een nieuwe industrie van gemaakt + bijbehorende verdienmodellen. Nu is het GROEN, wat is het over 10 jaar? Elektrische auto's zijn nog lang niet betaalbaar voor iedereen en je mag mensen in Nederland met al torenhoge vaste lasten niet opzadelen met ook nog een elektrische auto. Nog een hoop werk aan de winkel in Nederland om nog maar te zwijgen over die veel te hoge subsidies voor mensen die het geld al hebben voor een elektrische auto ;).

  • @freesoftwaretalk
    @freesoftwaretalk 5 ปีที่แล้ว +1

    Vraagje over die laadstations... hangt die kabel vast tijdens het laden? (of kan iemand die uittrekken en meenemen?)

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว +2

      Die kabel zet zich vast als je het laden start. Daar hebben ze overga gedacht.

    • @babeliow
      @babeliow 5 ปีที่แล้ว +2

      Kabel klikt vast aan beide kanten. Alleen electronisch te ontgrendelen.

  • @jootai
    @jootai 5 ปีที่แล้ว +3

    great vid boys

  • @foppo100
    @foppo100 5 ปีที่แล้ว

    Klinkt allemaal heel mooi.In Engeland noch een rommeltje.Wat interessteert mij zijn stem nou?

  • @marter544
    @marter544 5 ปีที่แล้ว

    Energieverbruik is in (kilo) Watt (net als laden) capaciteit in Watt per uur. Regen remmen werkt gewoon op de motor, niet op een dynamo of alternator.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      Nee. Energie = Wh (Wattuur), vermogen = W (Watt).

  • @dennisroes1804
    @dennisroes1804 5 ปีที่แล้ว

    Niet om het feestje te crashen maar hoe ziet het prijsverschil per kilometer er uit als je ook accijns gaat betalen over de afgenomen KWh’s?

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว

      Kijk even naar de afrekening van je stroomleverancier; per kWh betaal je net iets meer belasting voor stroom dan voor benzine en heel erg veel meer dan voor diesel.

  • @harrynac01renault79
    @harrynac01renault79 5 ปีที่แล้ว +2

    het blijft toch een ding voor de kermis

    • @DrVagax
      @DrVagax 5 ปีที่แล้ว +1

      Ik denk dat je tikkeltje biased bent aangezien je zelfs 'renault' in je naam hebt staan. Blijft jammer dat mensen als jij niet gewoon kunnen accepteren dat electrisch rijden de volgende stap is.

  • @MariusMerchiers
    @MariusMerchiers 5 ปีที่แล้ว +2

    Eigenlijk moet je een elektrische auto behandelen als een smartphone qua opladen. Gewoon elke dag opladen over de nacht en ready to go smorgens
    En ik blijf pessimistisch over de productie van de batterijen. Met name de ontginning ervan. In welke mate gebeurt dit rekening houdend met mensenrechten en de natuur? En al die grondstoffen geraken toch ook op?

    • @bartbatenburg
      @bartbatenburg 5 ปีที่แล้ว +1

      daarom is het ook de bedoeling dat we minder auto's gaan nemen, en dat er accu's ontwikkeld worden die geen/weinig zeldzame metalen gebruiken.
      helaas zijn we daar nog niet helemaal, maar deze tesla gebruikt bevoorbeeld al een stuk minder kobalt (dat wat soms niet netjes uit afrika gehaald wordt) dan de rivalen

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว +2

      Voor de natuur is het winnen van olie ook geen leuk gegeven. Dat blijkt uit de legio natuurrampen met olie boren/vervoer.

    • @aveloo1152
      @aveloo1152 5 ปีที่แล้ว +2

      Hoe komt het dat we ons nu opeens zorgen maken over de "derde wereld" als het om Akkus gaat voor e auto's ? Onze kleding , koffie,thee ,mobiele telefoons en en en.....halen we uit die "derde wereld" en het heeft ons nog nooit geïnteresseerd of er kinderarbeid en vervuiling van het milieu plaats vond......

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว +1

      @@aveloo1152 Er zijn l langer groepen die zich daar wel over zorgen maken maar niet "jan met de pet" Dat is nu ineens over de elektrische auto wel zo want...? Verandering is nu eenmaal eng voor vele. En dat de olie industrie er veel geld aan lobby en artikeltjes investeert om de elektrische auto in een slecht daglicht te stellen werkt voor veel mensen blijkbaar best goed.

    • @aveloo1152
      @aveloo1152 5 ปีที่แล้ว

      @@mgammeren Ja precies zo is het. Dank je wel.

  • @sergecl7159
    @sergecl7159 5 ปีที่แล้ว +1

    Voor de laadpunten thuis, werkt 3 fasig opladen ook voor 3x230V (zonder nulgeleider) of moet je daarvoor steeds beschikken over 3X 400 (met nulgeleider dus)?

    • @jeroenvandesande1713
      @jeroenvandesande1713 5 ปีที่แล้ว

      Hoi Serge, 400v is de spanning tussen de fasen. Je hebt 5 aders nodig voor je laadpaal en 2 pilot signalen (zwakstroom). 3x fase a 230V, Nul en aarde. Je krijgt dan bij 32A, 3 x 230V x 32A = 22080 Watt beschikbaar theoretisch voor je laadpaal. Dan moet je wel je hoofdzekeringen laten vergroten of een load management module plaatsten die de stroom naar auto verminderd indien er teveel aan wordt gebruikt samen met je huisinstallatie. Je kan uiteraard ook met minder laden. Zelf laad ik meestal met 11kW. Meer dan voldoende en altijd de volgende dag weer vol.

    • @sergecl7159
      @sergecl7159 5 ปีที่แล้ว

      @@jeroenvandesande1713 dus, mijn thuisinstallatie is niet geschikt voor snel laden door gebrek aan nulgeleider. Enkel monofase opladen is blijkbaar in mijn geval mogelijk. (3x230V zonder nulgeleider is niet courant maar bestaat, en ik woon nu in z'n gebied).
      Leverde me ook al wat zoekwerk op om mijn inductie kookplaat 3 fasig te kunnen aansluiten

    • @jeroenvandesande1713
      @jeroenvandesande1713 5 ปีที่แล้ว

      @@sergecl7159 Dat is een interessante moet ik je bekennen. Mijn kennis rijkt niet zo ver om je daarover goed te kunnen adviseren moet ik eerlijkheidshalve bekennen.

  • @kallisto_ofzo
    @kallisto_ofzo 5 ปีที่แล้ว +2

    Haha, 11kW is inderdaad flink watt xD

  • @NLDarkCloud
    @NLDarkCloud 5 ปีที่แล้ว

    Super interessant ik ben benieuwd of we nog auto's op waterstof gaan zien?

    • @mgammeren
      @mgammeren 5 ปีที่แล้ว

      Die zijn er al zelfs. Maar kwa techniek is dat veel minder efficient dan de stekker auto.

    • @computerjantje
      @computerjantje 5 ปีที่แล้ว +1

      Nope, de ontwikkeling van waterstof auto's is al jaren geleden omlaag geschroefd toen bleek dat de accu ontwikkeling zo snel begon te gaan. Waterstof als drager van energie is omslachtig en valt onder hetzelfde veiligheidsregime als LPG. Ofwel tanken kan alleen buiten woongebieden en eisen veel van het tankstation.

    • @jeroenvandesande1713
      @jeroenvandesande1713 5 ปีที่แล้ว +1

      Waterstof zal wellicht een grote rol gaan spelen bij de grootverbruikers in de industrie zoals bijvoorbeeld staalindustrie. Dit is nu erg moeilijk te realiseren. Daarnaast kan het wellicht goed gebruikt worden voor verwarming van onze huizen. In de auto-industrie zie ik het niet gebeuren op dit moment, tenzij er iemand voor elkaar kan krijgen dat het scheikundig-proces met een hoog rendement kan verlopen. Dit is nu nog niet het geval en is bij accu's wel het geval.

  • @luykxd
    @luykxd 4 ปีที่แล้ว

    09:30 hoe vaak worden die kabels gejat (a.k.a. gestolen) tegenwoordig .. ?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 ปีที่แล้ว

      Die zitten op slot.

  • @RoelHartmans
    @RoelHartmans 5 ปีที่แล้ว +3

    1 fase versus 3 fase, je stelt daar Aziatisch versus Europees. Ik denk dat oudere modellen elektrische auto's versus nieuwere modellen correcter is. Kia/Hyundai, zijn standaard 3 fase. Nissan niet, maar die proberen een oud model als nieuw te verkopen...

    • @JeroenHorlings
      @JeroenHorlings 5 ปีที่แล้ว

      Niet correct helaas. De interne lader van Hyundai's/Kia's is 1 fase, dus max 3,7kW (25A) tot 7,2kW (32-40A) op wisselstroom (AC).

    • @oebydoeby
      @oebydoeby 5 ปีที่แล้ว

      De Jaguar I-Pace heeft ook 1 fase laden.

    • @pdebie1982
      @pdebie1982 5 ปีที่แล้ว

      Helaas onjuist. De Kia E-Niro en Hyundai Kona zijn 1 fase.

  • @crazydriver1982
    @crazydriver1982 5 ปีที่แล้ว

    Tp link via stroom? Werkt goed he?

  • @jappieflapie492
    @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว +1

    Ik vraag me ook serieus af waar in de toekomst het gigantische inkomstenverlies voor de overheid vandaan gaat komen. De Nederlandse staat kan niet! zonder deze inkomsten uit. 1.Brandstof accijns 12miljard Misgelopen BTW tot 15 miljard. Omdat daar ook de btw voor onderdelen en onderhoud bij zit. De wegenbelasting.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      Maak je geen zorgen. Ongeveer de helft van elke kWh uit je stopcontact is belasting.

    • @jappieflapie492
      @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv Das lang niet zoveel als accijns. En wat als je zelf stroom opwekt? En inderdaad men is al langzaam bezig de belasting op stroom jaarlijks te verhogen. Het is geen wondermiddel die elektro auto.

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว

      @@jappieflapie492 Op elektriciteit zit in Nederland ongeveer € 0,14/kWh belasting, op benzine € 0,12 en op diesel maar € 0,07. Wie wordt hier nu gesubsidieerd?

    • @jappieflapie492
      @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว

      @@suzanenjan Op diesel 7 cent belasting?? Hoe komt u aan die onzin. Op een liter diesel zit op ongeveer op 1 euro aan belasting. En dan komt de wegenbelasting toeslag er nog overheen.

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว

      @@jappieflapie492 Een liter diesel heeft een kostprijs van ongeveer € 0,75/l. De totale belasting (accijns + BTW) is ongeveer € 0,73/l. Een liter diesel heeft 10 kWh (36 MJ) energie. Daarmee wordt de belasting net iets meer dan 7 cent per kWh wat de helft is van de belasting op elektriciteit.

  • @Basdk99
    @Basdk99 5 ปีที่แล้ว

    Goed uitgelegd, alleen denk dat er nog gigantisch veel verbeteringen zijn in het elektrisch rijden. Voor mij voorlopig nog geen elektrische auto dus.

  • @AndreasP07
    @AndreasP07 5 ปีที่แล้ว +2

    1:36 zalig beeld

  • @JV-kg1dm
    @JV-kg1dm 3 ปีที่แล้ว

    Hmmm en bij het laden mislukt het dikwijls en vliegt het ding in brand en is heel moeilijk te blussen en is het karretje (heel duur in aankoop) total loss

  • @SimRacingNederland
    @SimRacingNederland 5 ปีที่แล้ว +1

    5:18 leuke e-tron

  • @meesterJos
    @meesterJos 5 ปีที่แล้ว

    Eindelijk een onafhankelijk, duidelijk en eerlijke test. Goed in elkaar gezet en uitstekend in beeld gebracht!

    • @IThee-hw8oj
      @IThee-hw8oj 5 ปีที่แล้ว

      Onafhankelijk, laat me niet lachen. De stijging van 3 naar 10% komt alleen door de zakelijke rijders (dat vertellen ze je niet). Elektrisch rijden is helemaal niet milieuvriendelijker. Er bestaat een berekening dat E-rijden pas milieuvriendelijker wordt na 400.000km. Goh...

    • @computerjantje
      @computerjantje 5 ปีที่แล้ว

      Onafhankelijk zou ik geloofwaardiger vinden als ook alle nadelen van electrisch rijden zouden worden genoemd. Deze video klinkt meer als een advertentie voor electrisch rijden

  • @gixxerboy555
    @gixxerboy555 5 ปีที่แล้ว +3

    In Belgie is elektriciteit...peperduur...en trouwens...als je veel snellaad...zal je batterij ook véél vlugger verslijten.. maw...je max rijbereik zal zienderogen achteruit gaan...Elektrisch rijden is enkel interessant voor een bepaalde groep welgestelde mensen en voor bedrijven die bijna alles van hun belastingen kunnen aftrekken.. maar...elektrisch rijden is niet de toekomst...dat zal waterstof zijn.. :)

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +2

      Heb je enig idee wat waterstof kost? Rijden op waterstof is zo enorm inefficient dat je per definitie al drie keer zoveel energie nodig hebt om dezelfde afstand af te leggen als een batterij-auto. Om nog maar te zwijgen over de peperdure tankstations waar er nu twee van gebouwd zijn.

    • @gixxerboy555
      @gixxerboy555 5 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv Hyundai heeft miljarden geinvesteerd om het te perfectioneren.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +2

      @@gixxerboy555 Tja, ze proberen wat verschillende dingen. Intussen hebben ze al zeer succesvolle EV's met accu's op de markt gezet. Waterstof is kansloos, als het er al überhaupt van komt, en zal altijd duurder blijven dan elektrisch laden.

    • @gixxerboy555
      @gixxerboy555 5 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv zullen wel zien wat de toekomst uiteindelijk brengt zeker?maar elektrisch...geloof ik niet echt in...vééél te duur en vooral de batterijen...te duur en gaan te snel achteruit..

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว +2

      @@gixxerboy555 Inderdaad, maar EV's hebben niet voor niets al zo'n enorme voorsprong op die enkele waterstof auto dat de race eigenlijk al gelopen is. Nogmaals, waterstof is veel duurder per kilometer en ook de auto's zijn veel duurder omdat ze veel complexer zijn. Bovendien hebben waterstofauto's ook gewoon een accu om piekvermogen te kunnen leveren.

  • @GoldenEye0006
    @GoldenEye0006 5 ปีที่แล้ว

    Er word gesproken of 3F maar is dit 3x230V of 3x400V+N

  • @gerardg1950
    @gerardg1950 2 ปีที่แล้ว

    Zonder muziek is het ook verstaanbaar voorr mensen met een minder goed gehoor.

  • @DirkCleiren
    @DirkCleiren 4 ปีที่แล้ว

    Mooie uiteenzetting

  • @hvg2902
    @hvg2902 5 ปีที่แล้ว

    Als de e verkopen in dit tempo blijven doorgaan kan de markt binnen 5 a 10 jaar omdraaien. Dwz. B en d auto's worden lastig verkoopbaar, e auto's worden juist gangbaar. Dus aankoop- en restwaarde van onze huidige auto verschuift naar de e auto. Vooral tesla moet dan nog eea verbeteren aan de kwaliteit van de afwerking. De aandrijflijn en accu zijn door experts als erg vooruitstrevend en superieur aan de concurrentie omschreven. Het chassis was te zwaar en complex uitgevoerd als enige kritiekpunt. Ze kunnen daarmee de kostprijs nog wat laten zakken was de conclusie. En daarmee misschien ook de verkoopprijs. Dus met de aandrijving en accu zit het samen met de bekende hoge scores voor veiligheid wel snor. Dat is samen uiteindelijk toch het belangrijkste. De aantallen verkochte ev's verdubbelen elk jaar, model 3 schijnt de s en x al ingehaald te hebben qua aantal verkochte exemplaren dit jaar. Ze spreken bij tesla sinds kort over delen, in plaats van alleen bezit. Dit ivm de as. upgrade van de autopiloot naar volledig zelfstandig rijden. Ben benieuwd waar het heen gaat.

  • @jappieflapie492
    @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว +1

    Wat ook best vermeld had mogen worden. Is dat de batterij na 8 jaar 30 procent aan capaciteit heeft ingeleverd. Dat doet wat met de restwaarde. ook de onderhoudskosten die je eigenlijk alleen bij de Tesla dealer kan doen, zou ik wel graag willen weten. En dat vreselijke koude plastic interieur. Hoe snel schrijft een Tesla af?

    • @e-herm2726
      @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว +2

      jappie flappie ... Het interieur is een andere wereld dan hetgeen we gewend zijn en is bedoeld voor FSD .. De accu is gemaakt voor ca 800.000 km👍😄 de e-motoren voor 1.6 miljoen km

    • @jappieflapie492
      @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว

      @@e-herm2726 Bedankt voor je zinvol commentaar. Maar juist met FSD wil het oog toch ook wat? Amerikanen kunnen geen interieur maken! Ooit wel eens een Hummer van binnen gezien? Niet te geloven wat een troep, verklaard ook de ondergang. Ik mis de wat luxe optie die een E klasse wel heeft. Vooral met betrekking tot de bestuurdersstoel. De Tesla oogt goedkoop, veel plastic. Het gaat de toekomst worden, maar of tesla de marktleider gaat worden vraag ik mij echt af?

    • @e-herm2726
      @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว

      jappie flappie . TESLA is al marktleider en is de referentie. Het interieur wijkt af van hetgeen we gewend zijn qua knopjes en t&b maar het is wel lekker opgeruimd. Voor knopjes ga je gewoon naar de kermis toch. Het is geen plastic hoor en zit goed in elkaar👍🍺

    • @jappieflapie492
      @jappieflapie492 5 ปีที่แล้ว

      @@e-herm2726 Voor knopjes ga je gewoon naar de kermis? Waarom denk je dat Mercedes of BMW dat gewoon nog steeds gebruiken, Omdat heel veel mensen dat toch gewoon prettig vinden. En Tesla is marktleider omdat er nog geen goed alternatief is (credit aan Tesla) Hij zit wel goed in elkaar maar het is wel plastic van binnen. Ik kan nog niet voor die smaak vallen en vind een Nissan Leave gewoon mooier, helemaal van binnen. Wanneer ik de auto tijdens mij werk gewoon bij de baas kan bij/opladen wordt het interessant. Maar voorlopig rijd de 6 Cilinder CDI nog heerlijk! (wel dure wegenbelasting) Absurd dat dat voor een tesla gratis is, mijn zijn forse gewicht!

    • @e-herm2726
      @e-herm2726 5 ปีที่แล้ว

      jappie flappie .. Misschien moet je nog eens gaan proefrijden en "navigation on autopilot" proberen. Neem de tijd en laat het op je inwerken. Knopjes horen daar niet thuis. Dat is eigenlijk passé. Ik snap overigens wel dat je voor een diesel méér moet betalen. Kijk het is erg makkelijk om mee te gaan met de mainstream. Zolang de conservatieve Duitsers knopjes en diesels blijven maken zullen er mensen dat blijven kopen. Totdat de wal het schip keert.

  • @kevinlankveld8901
    @kevinlankveld8901 5 ปีที่แล้ว

    Is het nog schadelijk voor de accu als je hem aan de lader laat staan, terwijl hij vol is?

    • @suzanenjan
      @suzanenjan 5 ปีที่แล้ว +3

      nee, het batterij management systeem zorgt er voor dat er niet meer geladen wordt. Tesla raadt wel aan om alleen boven 90% te laden als je direct daarna gaat rijden.

    • @Dingeloo
      @Dingeloo 4 ปีที่แล้ว

      Je kan het beste vergelijken met communicerende vaten als de uitg. spanning gelijk is aan de ing. spanning is er geen stroom Amp die door de draden gaat = geen verbruik.

  • @petrukbali6819
    @petrukbali6819 4 ปีที่แล้ว +2

    De praktijk is dus dat een benzine auto veel schoner is dan een elektrische auto‼️

  • @eggbirdtherooster
    @eggbirdtherooster 5 ปีที่แล้ว

    en wat gaat er aan co2 de lucht in om al die autos dalijk te voorzien van prik??

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      In ieder geval een stuk minder dan het produceren en verbranden van benzine en diesel.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 ปีที่แล้ว

      Oftewel circa 300 gram CO2 per kWh, oftewel nog geen 60 gram CO2 per kilometer.