Je citeerde een van mijn video's, maar in een andere video gaf ik meer relevante informatie: "the Netherlands spent more than twice as much on road infrastructure as they did on rail infrastructure during this same period [1990-2020]” NS is naar verwachting winstgevend. Waarom? Moeten de snelwegen winstgevend zijn? Er zijn geen tolwegen in Nederland. We moeten beslissen wat we willen dat onze toekomst is. Willen we een goed functionerend spoorwegnet? Of willen we Los Angeles worden? We moeten de spoorwegen goed financieren.
Helaas zijn er nog wel een aantal tolwegen in Nederland. Bijvoorbeeld op de N217 richting Dordrecht, erg onhandig en niet meer van deze tijd. Love your vids btw
Partly true. You should compare the highways with ProRail, whilst you should compare the NS with bus-companies. Those bus-companies are profit driven, however, they get subsidies on concessions that are not profitable in order to maintain quality. The same could apply here, you could pay the NS or Arriva to operate a certain connection.
Waarom moet openbaar vervoer kostendekkend zijn? Aan de achterkant wordt immers woon-werkverkeer met OV volledig vergoed. Bovendien zijn er maatschappelijke voordelen aan goed openbaar vervoer, zoals minder files, minder stikstofuitstoot, minder wegenonderhoud. Dus waarom niet gewoon serieus investeren?
@@swiebelunknown6353 Plus, hoe meer geld er in het OV wordt geinvesteerd, hoe meer we besparen als maatschappij op brandstof, wegonderhoud, verzekering van ongelukken, etc, etc, etc
@@NotJustBikes hahaha fantastisch. Als nederlander geven je videos toch een gevoel van trots aangezien het heel makkelijk is om overal over te klagen tot je beseft hoe goed we het eigenlijk hebben. ga zo door!
Als machinist bij de NS zie ik al jaren dat er veel geld verkeerd besteed wordt aan projecten die niet goed doordacht zijn. Beslissingen worden vaak genomen door mensen op kantoor die niet volledig begrijpen wat er speelt, terwijl het rijdend personeel vaak precies weet wat er verbeterd moet worden. Dit leidt tot verspilling van middelen en frustratie onder werknemers. Wij krijgen als rijdend personeel de volle laag van boze reizigers, terwijl ons salaris vaak niet in lijn is met de inspanningen die we leveren. De disconnectie tussen management en het personeel op de werkvloer zorgt ervoor dat veel problemen blijven bestaan, terwijl ze makkelijk te voorkomen zouden zijn als er naar ons geluisterd werd. Dat is NS. Een groot bedrijf met enorme potentie, maar die dat niet kan leveren door dit probleem.
@@meganversteeg61 Het is zo vervelend dat in zulke belangrijke organisaties het zo slecht moet verlopen. En dan zitten mensen op het kantoor aan hun hoofd te krabben niet wetende hoe ze problemen moeten oplossen. Terwijl de mensen op de vloer al lang weten hoe en wat.
Dit is het probleem in elke grote organisatie en groot bedrijf: blaaskaken aan de top die veel te veel verdienen voor wat ze aan waarde toevoegen, en de werknemers op de vloer die voor een cent het vuile werk moeten opknappen en waar niet naar geluisterd wordt.
Privatisering is een grote fout geweest. De snelwegen zijn toch ook geen zelfstandig bedrijf dat winst moet maken? Dat is infrastructuur van en voor ons allemaal, net zoals de treinen.
Je bedoelt verzelfstandiging want de NS is nog steeds 100% eigendom van de Nederlandse Staat dus van ons allemaal. KLM is een voorbeeld van een privaat bedrijf waarbij de Nederlandse Staat overigens wel 7% van de aandelen in het beursgenoteerde moederbedrijf Air France -KLM group (holding ) heeft.
Exact! Ik wil dezelfde mindset voor infrastructuur voor privevervoer (autos) en openbaar vervoer. Ofwel snelwegen, parkeerplaatsen, stoplichten etc. moeten winstgevend en geprivatiseerd worden, ofwel OV wordt een staatsuitgave.
Waarom iedereen zegt 'precies jij snapt het' is mii een raadsel. Iets met plannen, veiligheid, maar één spoor... maar goed, sommige mensen zullen het nooit begrijpen. Ga anders maar eens met de trein in engeland of amerika. Dan snap je dat we het zo slecht niet hebben
Dat klinkt als grap, maar is eigenlijk bloedserieus! Als een trein dikke vertraging heeft, dan heeft ze de mogelijkheid om de trein niet meer te laten rijden (annuleren). Ze zetten dan een nieuwe in. Feitelijk is dit exact de zelfde trein, maar voor het systeem een nieuwe met een nieuwe tijd (wat eigenlijk de oude+vertraging) is. De geannuleerde trein telt niet mee voor de gemeten vertragingen..! De nieuwe trein 'rijdt op tijd'. Slim trucje hè...!?
@@studio48nl Naar mijn weten wordt treinuitval wel meegenomen in de puntualiteitsdata van NS, aangezien een uitgevallen trein meer dan 5 minuten vertraagt is over het gehele traject. Dat is althans gebaseerd op de beschrijving gegeven door prorail voor voor "puntualiteit HRN". EDIT: Om toe te voegen, de passage die dat het duidelijkste aangeeft is de volgende: "We noemen een reis punctueel als: - alle treinen uit het reisadvies werkelijk hebben gereden,"
@@zephyros256 in het systeem wat mede ik voor ProRail geschreven heb begin jaren 2000, zorgde een annulering voor geen vertraging. De trein (de rit) reed immers niet meer (oneindige vertraging). De nieuwe rit had geen vertraging. Die werd welliswaar later gestart dan de orginele rit, maar had feitelijk nog geen vertraging opgelopen. Misschien is dat 20 jaar later wel aangepast, dat zou kunnen.
Tja t leuke is dat ns 90% van de tijd dat n trein uitvalt, ze er helemaal niks mee doen verder. Veel succes met de drukte Tot mijn verbazing deden ze t eerder wel, Virm naar Venlo viel uit dus ze stuurden n Icm die met +2 vertrok uiteindelijk
Als we infrastuctuur voor de auto aanleggen noemen we dat "overheid investeringen". Willen we het openbaar vervoer verbeteren dat zijn het ineens "uitgaven".
Nee hoor; beide zijn investeringen. Het ene "werkt" en ontstaat er meer economische activiteit en het andere werkt... hmmm.... vrij beroerd zeg maar. Autorijden is gewoon goedkoper/efficienter dan treinrijden.
@@randomviewer3494 Waarom is treinrijden dan bijna net zo duur als autorijden, terwijl er bij treinrijden miljoenen euro 'bijmoeten' terwijl er bij autorijden (wegenbelasting, accijns, opcenten) meer geld oplevert dan wegenbouw en onderhoud kost ?
Zelfs als iemand die graag met de trein gaat is het soms lastig om de auto te laten staan... De trein is tegenwoordig zo duur terwijl het met de auto ook bijna altijd sneller is :(
Laat het "bijna" maar weg. Vanaf mijn huis is elke bestemming, zelfs inclusief file, ongeveer anderhalf tot twee keer langer met de trein (en het eerste stukje naar het station ga ik dan zelfs nog met de auto). ALS de trein rijdt...
Voor mijn werk is het 1 uur en 40 minuten omdat de verbinding slecht is. Het is 20 minuten met de auto en nagenoeg nooit file in dat gebied (zelfs zonder te sluipen). Helaas medische keuring niet gehaald wegens wat fysieke problemen, misschien na een aantal operaties weer proberen.
@@gijsgijs2365 Ligt ook wel beetje aan de route die je reist. Ik woon vlakbij station Delft. Als ik bijvoorbeeld in centrum Utrecht moet zijn of bij Jaarbeurs is de trein meestal wel sneller en makkelijker dan de auto als je parkeren etc. meerekent.
Daarnaast is het OV ook wel verslechterd afgelopen tijd. Continue storingen, vertragingen, te volle treinen etc. Het is het bijna niet meer waard om te betalen voor deze dienst.
Ik heb me een paar jaar terug aangemeld als conducteur omdat ik een maatschappelijke roeping voelde vanwege het enorme personeelstekort. Ik werd afgewezen omdat ze mijn motivatiebrief (waar dit in vermeld was) niet gemotiveerd genoeg vonden. Vorige week werd een maat van me afgewezen omdat hij te formeel was in het sollicitatiegesprek. Als dit de norm is bij de NS ben ik niet verrast dat ze een personeelstekort hebben
Haha, ja, een vriend van mij werd ook niet aangenomen omdat ze hem te serieus vonden tijdens het gesprek. Jongen is de grootste lachebek die ik ken. Ik snapte er geen hol van. Gelukkig is hij kort daarna met plezier in de kinderopvang gaan werken.
Tegenwoordig ben je als conducteur op de trein ook een beveiligings medewerker, politieagent en sociaal werker in één. Daar komen competenties bij kijken die niet voor iedereen zijn weggelegd. Ik kan me dan ook voorstellen dat een te formele houding bij een sollicitatie voor de NS reden kan zijn om te denken "uhm... deze moeten we nog veel opleiden". Maar misschien heb je bij een zeer groot personeelstekort de luxe niet meer.
Ik ben afgewezen op basis van "levenservaring.." blijkbaar mag je alleen bij de NS als je ouder bent dan 25, ik was bijna 21 toen ik solliciteerde. belachelijk,
Zoals zoveel bedrijven willen ze deze functies helemaal niet vullen. Allemaal voor de buhne. 'We zijn hard op zoek maar voor nu maat even de schouders eronder allemaal' en dan ben je minder geld kwijt. Simpel.
Diepe waardering voor het personeel dat werkt in het OV jullie houden Nederland bereikbaar. Jullie verdienen veel meer steun en salaris dan wat de politiek jullie geeft. Terwijl de politiek jullie in de steek laat, blijven jullie het beste van jezelf geven. Dank voor jullie inzet! Voornamelijk bij F1 Zandvoort dat een testament is tot jullie inzet, toewijding en doorzettingsvermogen. Jullie zijn de grondslag van nederland!
Corona, de reizigers zijn niet terug gekomen. Veel mensen werken nu 2 of 3 dagen thuis. Mensen zijn jarenlang niet gecorrigeerd en inmiddels zitten we met allerlei gekken, herrieschoppers en grote bekken in de trein. Mensen vinden het doodnormaal om op die speakers te blèren over hun SOA’s en weet ik het wat. Agressie neemt steeds meer toe etc.. dus mensen blijven weg
Het feit dat ik als 20jarige regelmatig moeders lief aan moet kijken omdat de trein er weereens uit ligt... (Ik heb door school en studie geen tijd gehad voor het halen van mijn rijbewijs.) Ik zie dat de NS niet zo erg is als bijvoorbeeld de DB, want de internationale trein naar Berlijn, die ook op mijn overstapstation stopt, heeft meestal drie kwartier vertraging, maar dat wil niet zeggen dat het er geweldig goed gaat. Nederland heeft bijna het duurste openbaarvervoer van de EU en dan zou het fijn zijn als je niet minimaal een paar keer per maand niet met het OV kunt en herhaaldelijk met plotselinge storingen temaken hebt en zo een half uur stilstaat, op een station of in een trein, of wederom überhaupt niet met het OV kunt.
Ik heb zelf 8 jaar bij NS gewerkt. Naar mijn mening is het grootste probleem van NS dat de toplaag geen enkele verbinding meer heeft met de medewerkers. Ze worden niet vertrouwd en er wordt niet geluisterd naar ze. Daardoor worden er beslissingen genomen die rampzalig zijn voor NS. Ik ben uiteindelijk vertrokken bij NS omdat ik zag dat het steeds slechter gaat met NS. NS is een prachtig bedrijf maar ik vrees het ergste.
@@Alien1375 Ohh ja, want privatisering met CEO's die miljoenen verdienen zonder verantwoording is geen favorietje van de VVD en neo-liberalen wereldwijd...
SJ: "Wij rijden wel op tijd, maar gaan wel onomgeroepen vanaf een ander perron aan de andere kant van het station vertrekken. Rennen heeft geen zin, haal je toch niet."
@@Abel_DG Ja, ze zeggen dat ze hier veel personeelstekorten hebben, waardoor treinen uitvallen. Op mijn traject heeft het vervoer ook last van vertraagde Inter City's van NS gezien die voor het streekvervoer gaan.
Ns moet niet kostendekkend zijn, infrastructuur heeft zo veel economische voordelen buiten directe kaartverkoop juist omdat je barrieres voor reizen (en andere zaken) verlaagd en dus meer opwaarde mobiliteit bied voor zowel burgers als beginnende bedrijven. Plus goede treinen zijn gewoon fijn.
Ik reis zeer vaak met de trein over heel Europa en het is altijd een verademing als ik op bezoek ben in Nederland. Relatief weinig vertraging, goede stations, geen trein gebonden tickets, vaker dan elke 2 uur een trein, comfortabele treinen, geen wirwar van ticket mogelijkheden die dan weer bepalen van welke treinen je gebruik kunt maken. Maar het grootste verschil is de regelmaat van verbindingen. Als er slechts elke 2 uur een trein gaat, moet je je reis veel beter van tevoren plannen en overstappen of door vertraging een trein missen kan soms uren duren. Jullie hebben het in Nederland erg goed met de NS, ik zou zelfs zeggen het beste van iedereen in Europa.
In Limburg is de infrastructuur sowieso vooral op de auto gericht. Overdag is het theoretisch mogelijk vanuit Maastricht je werk in de omliggende industriegebieden als Chemelot of Avantis met het OV te bereiken, maar dat kost meestal onredelijk veel tijd. Bij late dienst is alleen de auto mogelijk, omdat je anders de hele nacht tot de eerste bus of trein 's morgens moet wachten om terug te komen. Ik vermoed, dat Nederland buiten delen van de Randstad net als hier in Limburg en autocentrische samenleving is.
Tja, ik heb in de IJmond uitgelegd dat mensen die voor nachtdienst (industrie, zorg) geen openbaar vervoer kunnen vinden dan ook voor vroege en late dienst hun eigen vervoermiddel nemen. Ik betwijfel, of dat kwartje gevallen is.
Ik werk zelf op chemelot, woon in landgraaf en ga het terein op bij de makado in beek. Mijn werkgever bied de optie aan om een abbonement op het ov te nemen maar dit is ondoenlijk als je zien wat de reistijden zijn. Dit terwijl ik het best zou willen doen. Niks ik lekkerder dan even wegdoezelen na de middagdienst😅
Als iemand die in zowel Engeland als Nederland heeft gewoond, en nu dagelijks de trein neemt, zie ik het contrast duidelijk. Treinen hier zijn stukken goedkoper, vaker op tijd, rijden vaker en sneller, en zijn al met al 'makkelijker' qua gebruik. Betekent niet dat we moeten stoppen met klagen (en dat doe ik ook vaak!), juist de vinger op de zere plek blijven leggen en verbeteringen aanmoedigen, maar tjongejonge we doen het hier al best netjes.
@@NexuJin zo goed dat ze het al weer hebben omgedraaid en weer terug gaan naar staatsbedrijven (zoals nu al bij een aantal vervoerders is) zodra de contracten voorbij zijn😅 Edit: oeps, lees nu dat dit over Japan en niet Engeland gaat denk ik?
Het is ook in het belang van automobilisten dat meer mensen de trein nemen. Dan is het immers rustiger op de weg. Ik zelf wil daar best aan meebetalen, ookal neem ik bijna nooit de trein
Maar sommige mensen houden een auto, de enige manier om die uit de auto te krijgen is trein goedkoper maken dan brandstof. Maargoed is daar wel ruimte voor? Niet in de spits.
@@SanderCokartniet allen de prijs is het probleem, als ik met de trein naar het werk zou willen moet ik nog steeds de auto pakken om bij het station te komen, en na de trein ben je er nog niet.
@@ganondorf66 "moet" je de auto pakken of ben je blind voor alle andere opties die bestaan. ik kan me niet indenken dat er geen bus, tram, metro of fietspad tussen jou en het station is. en tussen het station en je werk.
@@ChristiaanHW De dichtsbijzijnde bus is bijna net zo ver als de trein. Fiets kan, maar als het kutweer is liever niet, en ik moet soms meer menemen dan op de fiets nodig is, maar ga zo door, mensen beledigen helpt zo goed.
@@ganondorf66 dus de auto is niet moeten, maar willen. je wilt niet in slechter weer fietsen, je kan het maar je wilt het niet. en over wat je allemaal mee moet nemen, het ligt aan wat dat is. past het in een bakfiets? want dan is een fiets dus nog steeds een goed alternatief. en hoe vaak diet zo'n situatie zich voor. Amerikanen rijden bijvoorbeeld graag in zo'n enorme pick-up omdat ze elke 5 jaar een keer verhuizen of een nieuwe tv kopen en dan hebben ze die laadruimte "nodig". als je die extra ruitme maar een paar keer per jaar nodig hebt is een auto lenen, or huren in die gevallen ook een goede optie. wat ik probeerde over te brengen is dat mensen last van tunnelvisie hebben. ze zien alleen de optie die ze gewend zijn en andere opties zien ze gewoon over het hoofd.
Het enige slechte aan de NS is dan misschien de prijzen, of vooral de afwezigheid van een competitief abbonement. Voorderest is het echt een prachtbedrijf. Ik weet niet of mensen nog wel eens buiten nederland komen maar ik ben altijd zo onder de indruk hoe goed we de transport in nederland voor elkaar hebben voor het hele land. Enorm knap en efficiënt van de NS en ProRail. Dus er mag zeker wat meer respect komen voor het hele gebeuren en als je een keer te laat komt? helaas, je kan niet altijd 6 gooien.
Je hebt gewoon een DalVrij ABBA. In de spits hoef je geen competitieve abbo’s te geven. Die mensen komen toch wel en dan ben je slechts dief van je eigen portemonnee
@@rik4351 niet helemaal waar. Het gevolg van de hoge prijzen zijn omdat de overheid niet hogere subsidies wilt geven. Privatisering van een bedrijf betekent niet dat de overheid geen subsidies meer kunnen geven. Het is meer de manier en denkwijze van het opereren
Het is schandalig hoe de prijzen omhoog blijven gaan maar de service en hygiëne zwaar achteruit gaan. Voor de prijs die we nu betalen voor een kaartje daar mag je eigenlijk een grote leren massage stoel voor verwachten met onbeperkt frisdrank inbegrepen tijdens de reis. Maar nee, als je geluk hebt kan je nog een plekje vinden waar naar alle waarschijnlijkheid wat etensresten op de stoel liggen en de grond plakt van de gelekte redbull uit het overvolle vuilnisbakje. Werkelijk waar het is een plezier om er elke dag mee te reizen 👌
@@MrJimheeren raar dat het zo onderbetaald is want volgens mij heeft de NS bakken met geld om te spenderen. Als je zo'n belachelijk bedrag durft te vragen voor een 2e klas ritje, dan heb je heel wat om uit te geven. Dus misschien is het een goede start om dat baantje te belonen met 20 euro per uur
Ik wil dat de eerste klas op reservering is. Dat als ik €80,- betaal om van s Hertogenbosch naar den Haag te reizen ik wel gegarandeerd een zitplaats heb. Gewoon "wagon 4 stoel 2b is van mij" net als bij de Eurostar
In vergelijking met Duitsland doet Nederland het nog redelijk goed! En ik ben eerder op het Belgische spoor te vinden. Dat is een grotere ramp. Treinen hebben er nóg meer vertraging. En over Duitsland zullen we 't niet hebben. Gisteren een vertraging gehad van 45 minuten van Basel Bad Bf naar Frankfurt. In Zwitserland ging alles natuurlijk gewoon goed. Al valt er hier en daar ook wél een trein uit. Al was 't maar om - net als in Nederland - werkzaamheden! (Gisteren bv. in Baden (CH))
Maar daar zijn de spoorwegen weer opgesplitst in regio's en geprivatiseerd en rijd bv ook Shinano railway ,Tobu railway ofwel in Japan rijden er 116 spoorwegmaatschappijen verdeeld over elke regio
@@marcogeurts9881 Ik denk dat een belangrijker verschil is dat Japanners veel gedisciplineerder zijn. Dat betreft dan zowel het personeel van de treinen als de reizigers. Dan is het veel gemakkelijker om een goede dienst te leveren...
Fijn dat jullie ook vooral highlighten wat er wèl goed gaat. Er zijn natuurlijk zeker wel problemen, maar vergeleken met landen om ons heen hebben wij het ontzettend goed qua punctualiteit, infrastructuur en voorzieningen. Ben nu een paar keer per trein weggeweest(interrail) en heb echt genoeg dingen meegemaakt, voornamelijk in Duitsland, waar de situatie in alle aspecten nog vele malen slechter is door achterstallig onderhoud door falen van de Duitse overheid met als gevolg dat je blij mag zijn als je überhaupt op je bestemming aankomt, als je je aansluiting natuurlijk niet mist met als gevolg dat je een tijdje mag doorbrengen op de donkere, koude, vieze stations, iets waar België ook een handje van heeft. Heb in m’n studietijd ook genoeg meegemaakt met de NS, maar ik ben wel zo goed als altijd veilig thuisgekomen…
Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland en ik vind de treinen hier GEWELDIG! Reizigers hier klagen echt op een hoog niveau en weten eigenlijk niet hoe goed ze het hebben! ❤
Treinen zijn ook goed hier, maar daar betalen we ook na. Geloof op 2 na duurste treinkaartjes van de hele wereld en duurste als je kijkt naar de kosten van een treinkaartje in verhouding tot salarissen. Ging vroeger zelf met de trein naar mijn werk. Ben op een gegeven moment toch eens gaan rekeken. Auto is 180 euro per 4 weken goedkoper dan de trein. Nu een basic fit abbo afgesloten voor 30 euro per 4 weken. Ga 3x per week fitnessen vanuit mijn werk om de file te vermijden, de overige 2 dagen ga ik lekker uit eten in het centrum van Den Bosch. Hou nu nog geld over ten opzichte van de trein.
@@DutchDesiresheb je ook gekeken naar abonnementen? Normaal zou mijn eigen OV iets meer dan 100 euro per maand kosten, met abonnementen komt het uit op iets van 60 per maand.
Het is niet te ontkennen dat we het alsnog best goed hier hebben vergeleken met o.a. Duitsland of Italië, maar het probleem is dat het ontzettend duur is én steeds duurder wordt voor een spoor netwerk dat steeds slechter functioneert.
Weer een puike video van NOSop3 en great shoutout naar Not Just Bikes, 2 persoonlijk zeer gewaardeerde kanalen. Dat ProRail en NS nu onder 1 dak werken is een goede ontwikkeling. Ik vermoed de VVD ervan de ontwikkeling vh treinspoor tegen te houden. Bij uitstek de auto partij.
Ben zelf een autorijder met een van 9 tot 5 baan... Maar af en toe pak ik wel eens een abbo NS Flex weekend vrij. Met de trein reizen vind ik (ondanks de problemen) best chill maar met name de laatste jaren zijn de treinen veel drukker en viezer... Mosterd na de maaltijd en wellicht destijds praktisch onmogelijk maar het najaar was minder pittig geweest als ze diverse stukken spoor al tijdens de pandemie hadden vernieuwd. Meeste werk was toch in de buitenlucht. Maar oke, makkelijker gezegd dan gedaan...
Ik weet, dat bepaald werk (in de Schipholtunnel) in pandemie-tijd versneld gedaan is. En dat ander werk (ik meen aan de Maaslijn) toen juist moest blijven liggen, omdat de spullen niet op tijd beschikbaar waren. - Maar die spoorvernieuwing, dat is een gespecialiseerde bedrijfstak. Plant jaren vooruit, internationaal. Die mensen en dat materieel haal je niet uit je schuurtje. ;-) >>> Over twee weken zijn de Raildagen 2024. Je kunt verschillende bedrijven bezoeken!
Meeste onderhoud werk is in de pandemie niet uitgesteld. De echte reden is dat de Staat dure onderhoudsmaatregelen zo lang mogelijk uitstelt en dan kom je opeens in de problemen wanneer de houdbaarheidsdatum van het spoor begint te verlopen. Dan moet je opeens overal tegelijk onderhoud gaan uitvoeren, had de staat geaccepteerd om op sommige stukken al voor het einde van de houdbaarheidsdatum onderhoud uit te voeren dan was het nu allemaal minder erg geweest.
Niet alleen krijgen we steeds meer vertraging en minder treinen op het spoor. Ook worden de ticketprijzen elk jaar duurder en duurder. Echt bizar die prijzen van nu tegenwoordig. Je zou denken dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Maar dat is helaas niet het geval. En daar krijg je dus slechtere kwaliteit bij ook...
OV zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. In mijn geval is de auto elke 4 weken 180 euro goedkoper dan de trein voor woon/werk verkeer. Deze berekening is destijds (6 maanden terug) gemaakt met een liter prijs van €2,00 en 30 euro voor onderhoud per 4 weken. Wegenbelasting en verzekering zijn hierbij NIET inbegrepen, dit omdat ik de auto echt nodig heb voor ritjes die niet met het OV kunnen. Zelfs MET wegenbelasting en verzekering is de auto zon 110 euro goedkoper. Ook kan ik nu mezelf vrij bewegen. Hiermee bedoel ik dat als ik sweekends een keer naar vrienden in Den Bosch ga ik niet gelijk 20 euro kwijt ben voor een retourtje, maar enkel de benzine voor mijn auto, 90km retour, grofweg 1 op 20, 4*2=8 euro plus wat wisselgeld, dus ca €10 bespaard op die rit. Met al deze bespaartips kan je aan het einde van het jaar lekker op vakantie.
@@DutchDesires Precies dit dus. Blijkbaar is de auto dus al een goedkoper alternatief voor heel veel mensen. En dat terwijl de overheid juist wou dat meer mensen het OV gingen pakken. Tja gaat niet best zo als dit de trend is sinds de coronapandemie...
@@Kev2000 Mensen rekenen die kost dan ook enkel op brandstof-prijs (+ soms parkeertickets) vs ticket-prijs. Bij die auto betaal je ook nog verzekering, onderhoud, en de prijs van de wagen zelf.
Nouja als je de trein steeds duurder maakt (en er wel goed op handhaaft dat mensen die niet betalen ook niet in de trein komen) dan zou je wel kunnen verwachten dat op een gegeven moment "het peil van het publiek" omhoog gaat en het niet zo smerig meer is. En ook dat je een zitplaats hebt.
Ik zag jullie afgelopen vrijdag nog pauzeren op spoor 5 op Utrecht😁 Ik vroeg me al af waarom er een cameraploegje was, maar dat was dus voor dit!! Mooie en overzichtelijke video zo!!
Op sommige trajecten haalt de NS hun schema maar 56% van de tijd. Ondertussen is het met de auto soms langer rijden, maar je komt er altijd. Elke 5 jaar probeer ik het weer een keer met een maandtrajectkaart. Maar elke keer vallen de storingen tegen, en met name de langere reistijd als je een keer van je traject af gaat (en een op een heel ander traject moet komen). Als je al de luxe hebt van IC station tot IC station te reizen, want van stoptrein station starten en stoppen gaat de reistijd flink omhoog. En de kosten van de trein zijn ook niet mis, versus de hoeveelheid flexibiliteit die je inlevert. Een auto is duurder met afschrijving en alles, maar het is niet alsof het 50% scheelt. Vergeet niet dat maar 20% van de MRB naar wegonderhoud / infrastructuur gaat, dus er zijn ook geen verborgen kosten voor de maatschappij. Een veelgehoord argument is dat je in de trein kan werken. Nou, ik kan dat niet, misschien ligt het aan mijn vorm van werk, de drukte, of mijzelf. Positieve noot: alle treinreizigers hartelijk dank, dankzij jullie is er minder file 🙏
Zelf heb ik geen rijbewijs, dus ook geen auto, waardoor ik altijd wel met OV of fiets reis. Persoonlijk heb ik de angst dat ik door mijn vorm van autisme snel te moe wordt door autorijden, hierdoor focus verlies en zo ongelukken zou veroorzaken. Naast dat het door mijn autisme überhaupt extra geld zal kosten om een rijbewijs te halen, dus mij niet gezien dan. Op de fiets of in het ov kan ik daarentegen wel rustig luisteren naar interessante video's of luisterboeken, of zelfs werken (mocht ik met een rustige trein reizen). Al gebruik ik bijna nooit een trein, aangezien ik als docent werk binnen mijn eigen regio.
Zo klaar met NS. Ik reis zo, zo, zo graag met de trein, maar NS doet zo hard haar best om het onaantrekkelijk te maken. Elke dag vertraging, ontiegelijk dure tickets en ronduit smerige treinen.
Er zijn ook verschillende treinen. Ik zat laatst in een eersteklas die piepklein was. Dan zit je echt weer op de lip en kunnen mensen lastig zijn. Was naar een ruimere 2de klas gestapt. Ik zit dan ook het liefst vaak alleen in een coupé 😅
Aanrijdingen, seinstoringen, mensen die deuren open houden en trekken zodat deze in storing gaan, zwartrijders die trammelant schoppen, sein en wisselstoringen, mensen die hun fiets gewoon ergens neerpleuren, iedereen die altijd bij dezelfde deur in stapt terwijl er nog 10 zijn, werkzaamheden. Allemaal zaken waar de NS bar weinig aan kan doen hoor. Ook andere vervoerders zouden hier vertraging mee hebben.
Goede uitleg, enkel de toevoeging, Eerder was de NS zelfs na de privatisering nog steeds ook het spoor, maar in 2005 ging het echt slecht waardoor dat los kwam te staan. Waardoor ProRail kwam. Het einde is wel heeeeel erg grappig!
Voor m'n werk proberen mijn collega's en ikzelf mee te helpen door problemen in het spoor vroegtijdig te detecteren. Zo kan er preventief gerepareerd worden, in plaats van dat er dure en nog tijdrovender vervangende werkzaamheden nodig zijn. Woonwerk doe ik overigens per fiets. Als het je enigzins lukt om op fietsafstand van je huis werk te vinden, kan ik dit niet hard genoeg aanbevelen.
Ik sprak tijdens de afscheidsrit met icm 4011 (intercity materieel beter bekend als koploper) iemand die ook in de buitenland heeft gereisd met de trein. Die zei het volgende: de NS doet het heel goed. De mensen die daar over klagen hebben nog niet met de Deutche Bahn (Duitse spoorwegen) gereist. Daar ben ik het mee eens. Ik zelf vind dat er meer in het spoor geïnvesteerd moet worden (en de officiële nationalisatie van de NS) omdat het weg verkeer verminderd wat ook weer slijtage aan het wegennet verminderd
@NOS, in de comments zeggen jullie "blijf beschaafd en respectvol". Vloeken in een video, ookal is het deels gepiept, kan ik niet echt beschaafd noemen. Als publieke omroep moet je je helemaal niet inlaten met zulk taalgebruik. Frustratie uiten kan ook zonder gevloek.
weer een goede video, en inderdaad voor corona was ik zeer tevreden over het ov. nu is het echt een ramp, de kans dat mijn trein volgens planning zal rijden is in mijn ervaring tot nu toe 6 op de 10 dus 4 van de 10 ritten gebeurd wel wat.
Het Nederlandse spoor is ontzettend druk. Dan is vertraging niet uit te sluiten. Het zou helpen als er meer geld naar het OV ging om de problemen en reiskosten aan te pakken
Altijd maar dat “drukst bereden spoornetwerk”, vals argument. Als je de ontbrekende lijnen (Breda-Utrecht, Groningen -Emmen) aanlegt wordt het op de andere lijnen vanzelf rustiger.
Kun jij je de Oude Lijn (Amsterdam - Haarlem - Rotterdam) nog herinneren van vóór de aanleg van de HSL, of zelfs van de Schiphollijn? (De tijd van de blauwe Hondekop-tweetjes die tussen Amsterdam en Roosendaal deel uitmaakten van de trein naar Vlissingen?) - Nee, het verkeer is sindsdien geweldig toegenomen! - Ik ben trouwens benieuwd, wanneer de Nedersaksenlijn (Groningen - Almelo) geheel dubbelsporig zal (moeten) zijn.
Niemand gaat met de trein van Emmen naar Groningen, dan ben je 2 uur onderweg i.p.v. een uur met de snelbus. Dat zou dus alleen maar meer treinreizigers opleveren. Tussen Breda en Utrecht is de trein nog wel het snelst, maar over het algemeen levert een beter netwerk juist meer reizigers op omdat er meer handige reismogelijkheden ontstaan. In Amsterdam is wel ingezet op Zuid als alternatief om Centraal te ontlasten, maar dat levert bij Zuid steeds meer treinverkeer op terwijl de drukte op Centraal niet echt afneemt. Met asfalt is dat overigens net zo: hoe meer wegen je aanlegt, hoe meer verkeer er ontstaat. De capaciteit vult zich vanzelf weer op. Treinen zijn alleen veel efficiënter ruimtegebruik per passagier dan asfalt :).
En bedenk ook maar eens dat ik veel landen de trein maar 1× per uur gaat vanaf een bepaald traject zoals België en Duitsland hier gaan ze elke 30 minuten of 15 minuten wat vrij luxe is. Soms wel om de 10 minuten.
Als de vele vertragingen/grote drukte nog niet genoeg irritaties opleveren, zijn er altijd nog de hoge kosten. Zodra je met meer dan één persoon reist, wordt het onbetaalbaar. Een retourtje naar mijn schoonouders in de buurt van Amsterdam kost mij en mijn vriendin bijna 80 euro. Als daar een hele tank benzine tegenover staat is de keuze snel gemaakt…
Inkomsten uit belastingen op auto's en brandstof dekken het wegennet ruimschoots (bron: rijksbegroting en een berekening van het KiM). De kosten op rijks- provinciaal- en gemeentelijk niveau opgeteld zijn lager dan de inkomsten. Daarnaast maakt elke belastingbetaler toch gebruik van wegen? Voet-en fietspaden vallen er onder. Hulp-, gemeentelijke- en bezorgdiensten hebben wegen nodig. Het valt dus wel mee hoor.
De NS valt mee vergeleken met de Duitse spoorwegen. Die zijn namelijk nog veel erger. Ik ben toch wel blij dat ik altijd met de auto kan en er nooit meer gebruik van hoef te maken. Wat een ellende zeg.
Het Noorden is er wel op vooruitgegaan sinds Arriva de dienstregeling heeft overgenomen, met meer frequentere gebruik van de spoorlijnen en de sneldienst tussen Leeuwarden en Groningen
Over de NS mag natuurlijk best eens geklaagd worden. Zeker op bepaalde trajecten is het ook wel echt bar en boos. Maar...... ga eens een maandje met de trein touren door Duitsland en je bent genezen.
de prijzen in iedergeval wel. Ik snap niet hoe ze die prijzen kunnen vragen... ze willen dat we met openbaar vervoer gaan, maar we hebben de vertragingen en dan ook de prijzen in verhouding met bijvoorbeeld rijden.
Heel simpel: winst maken vinden ze belangrijker dan ... de groene doelen halen, files verminderen, mobiliteit verbeteren, etc. Ik wil nog steeds weten hoeveel van de inkomsten van NS is treinkaartjes ten opzichte van subsidies + studenten OV. Dan zouden we weten hoeveel belastinggeld de staat nu al aan ze geeft en wat het zou kosten om het gratis/spotgoedkoop te maken.
Het is wel erg jammer dat het net een beetje lekker ging met de NS, gebeurd corona... Heel veel mensen hebben toen een auto gekocht en blijven daar nog wel een tijdje in rijden. Over een paar jaar zijn het allemaal barrels met hoge reparatiekosten en gaan er weer veel meer mensen met de trein. In de tussentijd moeten we ze maar een beetje op de been houden. Autorijden duurder maken lijkt mij een goed plan om dat te bekostigen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Ik ben 38 en herinner me nog hoe het in m'n studententijd was. 2004-2007 studeerde ik op de Fontys in Eindhoven. Ben in die tijd dagelijks vanaf Venlo op en neer gereisd. Vertraging, zelfs van 5 minuten, was zeer zeldzaam, en vanuit Venlo, het vertrekpunt van de IC, destijds nog naar Den Haag ipv. Schiphol, nooit meegemaakt. Tijdje terug vaak hetzelfde traject gereisd, vertraging was heel normaal en dan reis ik vrijwel exclusief tijdens daluren. Ben uit pure ergernis m'n rijbewijs maar gaan halen dus ergens heeft het me wel iets gebracht.
Inderdaad, in Japan had ik superervaring met het OV en daar heb je ook meerdere bedrijven die het spoor beheren. Het probleem in NL is juist dat we niet echt marktwerking hebben, het zijn min of meer monopolies.
Ik zie voor mijzelf echt totaal geen reden meer om ooit nog de trein te pakken, tenzij ik naar een stad zou reizen waar parkeren belachelijk duur of lastig is. Ik rijd tegenwoordig een elektrische auto, welke ik zeker op een zonnige dag nagenoeg gratis thuis kan opladen. Waarom zou ik nog voor 60 euro een retourticket met de trein pakken, als ik voor bijna niks met de auto echt overal kan komen?
Vergeet niet hoe veel je voor die elektrische auto hebt betaald en hoe snel die minder waard wordt. Reken daarbij de subsidies die gegeven worden aan automobilisten en ik denk dat treinreizen flink goedkoper is.
@@07_sev52 nou inderdaad, ik heb minder betaald voor mijn elektrische auto dan voor een soortgelijke benzine auto. En als ik hem nu weer zou verkopen is mijn auto net zoveel minder waard als met een benzine auto, benzine auto’s verliezen ook hard hun waarde. Zullen we de belastingvoordelen die op benzine en diesel zitten er ook eindelijk een keer afhalen? Dan kan wat mij betreft de subsidie van elektrische auto’s er ook af
@@kokpol9173 je auto wordt niet alleen gesubsidieerd met benzine. Geloof het of niet maar de weg, parkeerplaatsen en andere infrastructuur die bij autos komt kijken kosten ook geld. Meer geld dan je betaald middels je wegenbelasting
We hebben ruim 7000 km spoor, maar dat is amper meer dan vlak na de tweede wereldoorlog. Vergelijk dat eens met de groei van het wegennet sindsdien. Het is een grote denkfout, die maar niet weggaat. Het spoor moet zelfstandig en winstgevend zijn, maar het auto vervoer kost de samenleving bergen met geld. Investeren in het spoor en OV goed en betaalbaar (beter gratis, ja betalen uit belasting) zal op den duur veel besparen. Gratis OV kost slechts enkele tientjes per maand per inwoner, daar kan geen auto tegenop.
@@threestones8807 Dat OV een goede, blijvende investering (subsidie) moet krijgen is een feit. Maar hoezo zou de auto de samenleving zoveel geld kosten? De rijksbegroting is vrij duidelijk: in directe kosten en baten levert de auto de staat miljarden op. Uiteraard zijn er dan indirecte kosten zoals vervuiling, overlast, ongelukken, ruimtegebruik, etc. Maar niemand die berekent wat de auto in indirecte baten oplevert. Dan krijg je een scheve en oneerlijke berekening. De zelfde situatie die nu bij het OV speelt. We zeggen nu ook dat het OV alleen maar geld most omdat we alleen naar de kosten kijken. Immers worden de baten van het OV niet becijferd. Waarom is dat bij het OV een probleem, maar niet bij de auto?
@@Twiggy163 als je alleen naar de rijksbegroting kijkt dan zie je alleen de kosten van het onderhoud en aanleg van de rijkswegen. Provinciale wegen worden niet uit de rijksbegroting bekostigd maar door de provincie, dat zijn er meer dan rijkswegen. Lokale wegen, je raadt het al, worden vanuit gemeenten betaald en dus voornamelijk uit het gemeentefonds. Nog zo’n fabeltje is dat gemeentes dik verdienen aan parkeergelden. De waarheid is dat parkeerterreinen en garages geld kosten, de parkeeropbrengsten dekken de kosten meestal niet. Lees eens wat jaarrekeningen van provincies en gemeenten.
Het is zo makkelijk om alles af te kraken wat je gewent bent. Maar gaan eens gluren bij de buren, dan denk je meteen: wat een derde wereld land is dat vergeleken met ons.
Klopt Duitsland is echt bizar slecht. Heb een week in Duitsland gezeten met vriendinnen vorig jaar en mijn hemel het was drama. Elke keer vertraging en binnen in ziet het er niet half zo goed uit als bij ons
Met alle negatieve dingen die je altijd hoort over het spoor is het makkelijk om te vergeten dat we nog steeds het beste openbaar vervoer ter wereld hebben. De kunst is alleen om het zo te houden. We worden op veel vlakken waarop we de top waren ingehaald door andere landen, dat kan met OV ook zomaar gebeuren.
Lol, ik herken dat gevoel van die vertragingen! Soms voelt het alsof ik meer tijd doorbreng in de trein dan op mijn bestemming. Maar hey, als het goed gaat, dan is het ook een hele ervaring! 🚆✨
Die zijn ook zon uitleg filmpje waard :) Het zijn bots die "aanzien" opbouwen door upvotes te verzamelen, door met algemene, positieve reacties komen. Dat aanzien wordt gebruikt bij het bepalen van de bovenste reacties in de reactie lijst. in de toekomst gebruiken ze dat voordeel bij andere filmpjes. 2 voorbeelden waarin dat van pas kan komen: 1) Product plaatsing, een alternatief product roepen dat in een filmpje besproken wordt. 2) bij poilitiek beladen onderwerpen. om de publieke mening te beinvloeden.
Ik vond de explainers altijd erg sterk. Wat ik de laatste merk is dat de stijl begint door te schieten, met na iedere zin de drang om iets bijdehands te doen. Gaat ten koste van de boodschap. Zonder dat kun je de video’s een stuk korter maken en meer op onderwerp houden.
Beetje zuur. Er wordt gewoon heel grondig over nagedacht en de makers doen zichtbaar moeite om mensen bij de les te houden. Als leraar zie ik vaak prima wat ze doen en waarom ze dat doen. Ze maken hun video's natuurlijk wel voor een bepaalde doelgroep...
We proberen niet bijdehand te doen, we proberen in het enorme YT-aanbod video's te maken over (over het algemeen) serieuze en pittige onderwerpen. Dat doen we door de informatie aantrekkelijk te verpakken met mooie graphics, zodat onze doelgroep (jongeren tussen de 18 en 35 jaar) ook daadwerkelijk een video over bijvoorbeeld complexe geopolitiek of een oorlog wil kijken.
@@gijsgijs2365 we weten dat de auto-industrie zich niet schaamt op zelfs 10 miljoen auto’s met infrastructuur in een klein land als NL vol te proppen, maar wie beschermt ons tegen schaamteloze mensen met hun gewauwel over economie!?
Oke dus bijvoorbeeld Zeeuws Vlaanderen kan dan maar gewoon stoppen met functioneren? Tijdens corona stond alles stil en kwamen we niet aan de milleu eisen. Je leeft in een idyllische wereld als je denkt dat je dat zo kan oplossen. In plaats daarvan moeten we denk ik de knoop doorhakken of de NS nou een winstgevend bedrijf wil zijn, of dat het een overheidsorgaan is. Wel prijzen opkrikken en minimale dienst geven voor hogere winst, maar dan weer wel aankloppen bij de overheid als het niet lekker gaat kan echt niet. Óf we maken het echt een bedrijf, met ruimte voor concurrenten zodat ze beter moeten, of het word helemaal terug van de overheid en we investeren en verbeteren tot de trein een alternatief word voor de auto. Niet mensen beboeten met extra belasting als ze de auto moeten nemen, maar de trein zo aantrekkelijk maken dat je de auto zelf wil laten staan. Of dat de trein kiezen voor milleu etc op zn minst geen dure tijdstraf met problemen op je werk meer is, maar gewoon een andere manier van reizen.
@@gijsgijs2365dat wat je claimt zonder bewijs mag je verwerpen zonder bewijs. Kijk eens naar Japan. Daar zijn alle snelwegen tolwegen en de tol is 3x een treinkaartje. Gevolg: honderden spoorbedrijfjes die staan te springen om nieuwe rails aan te leggen. De trein is daar winstgevend!
@@HarpsichordVinylGallery tijd voor treinstation op het industrieterrein. Want waar ik de trein in Nederland prima vind is een bus helemaal verschrikkelijk.
Je citeerde een van mijn video's, maar in een andere video gaf ik meer relevante informatie:
"the Netherlands spent more than twice as much on road infrastructure as they did on rail infrastructure during this same period [1990-2020]”
NS is naar verwachting winstgevend. Waarom? Moeten de snelwegen winstgevend zijn? Er zijn geen tolwegen in Nederland.
We moeten beslissen wat we willen dat onze toekomst is. Willen we een goed functionerend spoorwegnet? Of willen we Los Angeles worden?
We moeten de spoorwegen goed financieren.
Helaas zijn er nog wel een aantal tolwegen in Nederland. Bijvoorbeeld op de N217 richting Dordrecht, erg onhandig en niet meer van deze tijd.
Love your vids btw
Helemaal mee eens.
100% mee eens!
Helemaal mee eens! Hoe beter de trein, hoe meer mensen daarmee reizen, hoe meer ik door kan rijden op de snelweg 👌
Partly true. You should compare the highways with ProRail, whilst you should compare the NS with bus-companies. Those bus-companies are profit driven, however, they get subsidies on concessions that are not profitable in order to maintain quality. The same could apply here, you could pay the NS or Arriva to operate a certain connection.
Waarom moet openbaar vervoer kostendekkend zijn? Aan de achterkant wordt immers woon-werkverkeer met OV volledig vergoed. Bovendien zijn er maatschappelijke voordelen aan goed openbaar vervoer, zoals minder files, minder stikstofuitstoot, minder wegenonderhoud. Dus waarom niet gewoon serieus investeren?
goed punt, ik wil als belasting betaler best een paar cent extra betalen voor een goed werkend ov en het behouden van deze mooie maatstaaf.
@@swiebelunknown6353 Plus, hoe meer geld er in het OV wordt geinvesteerd, hoe meer we besparen als maatschappij op brandstof, wegonderhoud, verzekering van ongelukken, etc, etc, etc
Amen. Maar voor andere partijen stemmen misschien?
Lang leven kabinet Schoof...
Omdat te veel mensen PVV gestemd hebben
Not just bikes krijgt de bekendheid die hij verdiend.
Echt wel, fantastisch kanaal!
Echt een pleasure kanaal
Eindelijk! 😉
@@NotJustBikes hahaha fantastisch. Als nederlander geven je videos toch een gevoel van trots aangezien het heel makkelijk is om overal over te klagen tot je beseft hoe goed we het eigenlijk hebben. ga zo door!
@Grofvolkoren Nos op 3 iets over 500k subscribers... NotJustBikes 1.3M subscribers... Je maakte een grapje... toch?
Als machinist bij de NS zie ik al jaren dat er veel geld verkeerd besteed wordt aan projecten die niet goed doordacht zijn. Beslissingen worden vaak genomen door mensen op kantoor die niet volledig begrijpen wat er speelt, terwijl het rijdend personeel vaak precies weet wat er verbeterd moet worden. Dit leidt tot verspilling van middelen en frustratie onder werknemers. Wij krijgen als rijdend personeel de volle laag van boze reizigers, terwijl ons salaris vaak niet in lijn is met de inspanningen die we leveren. De disconnectie tussen management en het personeel op de werkvloer zorgt ervoor dat veel problemen blijven bestaan, terwijl ze makkelijk te voorkomen zouden zijn als er naar ons geluisterd werd.
Dat is NS. Een groot bedrijf met enorme potentie, maar die dat niet kan leveren door dit probleem.
Grappig, dezelfde problemen zie ik ook in de zorg.
@@meganversteeg61 Het is zo vervelend dat in zulke belangrijke organisaties het zo slecht moet verlopen. En dan zitten mensen op het kantoor aan hun hoofd te krabben niet wetende hoe ze problemen moeten oplossen. Terwijl de mensen op de vloer al lang weten hoe en wat.
Dit is het probleem in elke grote organisatie en groot bedrijf: blaaskaken aan de top die veel te veel verdienen voor wat ze aan waarde toevoegen, en de werknemers op de vloer die voor een cent het vuile werk moeten opknappen en waar niet naar geluisterd wordt.
Wat ontzettend jammer! Nederland moet beter doen!
In de prostitutie hebben we het zelfde probleem
Privatisering is een grote fout geweest. De snelwegen zijn toch ook geen zelfstandig bedrijf dat winst moet maken? Dat is infrastructuur van en voor ons allemaal, net zoals de treinen.
Precies, jij snapt het
Je bedoelt verzelfstandiging want de NS is nog steeds 100% eigendom van de Nederlandse Staat dus van ons allemaal. KLM is een voorbeeld van een privaat bedrijf waarbij de Nederlandse Staat overigens wel 7% van de aandelen in het beursgenoteerde moederbedrijf Air France -KLM group (holding ) heeft.
Exact! Ik wil dezelfde mindset voor infrastructuur voor privevervoer (autos) en openbaar vervoer. Ofwel snelwegen, parkeerplaatsen, stoplichten etc. moeten winstgevend en geprivatiseerd worden, ofwel OV wordt een staatsuitgave.
Precies dit
Waarom iedereen zegt 'precies jij snapt het' is mii een raadsel. Iets met plannen, veiligheid, maar één spoor... maar goed, sommige mensen zullen het nooit begrijpen. Ga anders maar eens met de trein in engeland of amerika. Dan snap je dat we het zo slecht niet hebben
Dat einde. “Geen vertraging, hij rijdt helemaal niet.” 😂😂😂😂
Dat klinkt als grap, maar is eigenlijk bloedserieus!
Als een trein dikke vertraging heeft, dan heeft ze de mogelijkheid om de trein niet meer te laten rijden (annuleren). Ze zetten dan een nieuwe in. Feitelijk is dit exact de zelfde trein, maar voor het systeem een nieuwe met een nieuwe tijd (wat eigenlijk de oude+vertraging) is. De geannuleerde trein telt niet mee voor de gemeten vertragingen..! De nieuwe trein 'rijdt op tijd'. Slim trucje hè...!?
@@studio48nl alleen is het nadeel dan dat die trein PROPPPY PROPPY vol zit. Lekker gezellig bij mensen op schoot zitten
@@studio48nl Naar mijn weten wordt treinuitval wel meegenomen in de puntualiteitsdata van NS, aangezien een uitgevallen trein meer dan 5 minuten vertraagt is over het gehele traject. Dat is althans gebaseerd op de beschrijving gegeven door prorail voor voor "puntualiteit HRN".
EDIT: Om toe te voegen, de passage die dat het duidelijkste aangeeft is de volgende:
"We noemen een reis punctueel als:
- alle treinen uit het reisadvies werkelijk hebben gereden,"
@@zephyros256 in het systeem wat mede ik voor ProRail geschreven heb begin jaren 2000, zorgde een annulering voor geen vertraging. De trein (de rit) reed immers niet meer (oneindige vertraging). De nieuwe rit had geen vertraging. Die werd welliswaar later gestart dan de orginele rit, maar had feitelijk nog geen vertraging opgelopen. Misschien is dat 20 jaar later wel aangepast, dat zou kunnen.
Tja t leuke is dat ns 90% van de tijd dat n trein uitvalt, ze er helemaal niks mee doen verder. Veel succes met de drukte
Tot mijn verbazing deden ze t eerder wel, Virm naar Venlo viel uit dus ze stuurden n Icm die met +2 vertrok uiteindelijk
Als we infrastuctuur voor de auto aanleggen noemen we dat "overheid investeringen". Willen we het openbaar vervoer verbeteren dat zijn het ineens "uitgaven".
Nee hoor; beide zijn investeringen. Het ene "werkt" en ontstaat er meer economische activiteit en het andere werkt... hmmm.... vrij beroerd zeg maar.
Autorijden is gewoon goedkoper/efficienter dan treinrijden.
@@gijsgijs2365 autorijden efficienter dan treinrijden? In wat voor wereld woon jij?
@@gijsgijs2365 Autorijden is niet goedkoper of efficienter maat
@@randomviewer3494 Waarom is treinrijden dan bijna net zo duur als autorijden, terwijl er bij treinrijden miljoenen euro 'bijmoeten' terwijl er bij autorijden (wegenbelasting, accijns, opcenten) meer geld oplevert dan wegenbouw en onderhoud kost ?
@@gijsgijs2365 oh? Bron? Want volgens mij niet
Zelfs als iemand die graag met de trein gaat is het soms lastig om de auto te laten staan... De trein is tegenwoordig zo duur terwijl het met de auto ook bijna altijd sneller is :(
Laat het "bijna" maar weg. Vanaf mijn huis is elke bestemming, zelfs inclusief file, ongeveer anderhalf tot twee keer langer met de trein (en het eerste stukje naar het station ga ik dan zelfs nog met de auto).
ALS de trein rijdt...
Het is sneller, goedkoper en comfortabeler.
Voor mijn werk is het 1 uur en 40 minuten omdat de verbinding slecht is. Het is 20 minuten met de auto en nagenoeg nooit file in dat gebied (zelfs zonder te sluipen). Helaas medische keuring niet gehaald wegens wat fysieke problemen, misschien na een aantal operaties weer proberen.
@@gijsgijs2365 Ligt ook wel beetje aan de route die je reist. Ik woon vlakbij station Delft. Als ik bijvoorbeeld in centrum Utrecht moet zijn of bij Jaarbeurs is de trein meestal wel sneller en makkelijker dan de auto als je parkeren etc. meerekent.
Daarnaast is het OV ook wel verslechterd afgelopen tijd. Continue storingen, vertragingen, te volle treinen etc. Het is het bijna niet meer waard om te betalen voor deze dienst.
Ik heb me een paar jaar terug aangemeld als conducteur omdat ik een maatschappelijke roeping voelde vanwege het enorme personeelstekort. Ik werd afgewezen omdat ze mijn motivatiebrief (waar dit in vermeld was) niet gemotiveerd genoeg vonden.
Vorige week werd een maat van me afgewezen omdat hij te formeel was in het sollicitatiegesprek.
Als dit de norm is bij de NS ben ik niet verrast dat ze een personeelstekort hebben
wat een debiele grap van een sollicitatieproces😂
Haha, ja, een vriend van mij werd ook niet aangenomen omdat ze hem te serieus vonden tijdens het gesprek. Jongen is de grootste lachebek die ik ken. Ik snapte er geen hol van. Gelukkig is hij kort daarna met plezier in de kinderopvang gaan werken.
Tegenwoordig ben je als conducteur op de trein ook een beveiligings medewerker, politieagent en sociaal werker in één. Daar komen competenties bij kijken die niet voor iedereen zijn weggelegd. Ik kan me dan ook voorstellen dat een te formele houding bij een sollicitatie voor de NS reden kan zijn om te denken "uhm... deze moeten we nog veel opleiden". Maar misschien heb je bij een zeer groot personeelstekort de luxe niet meer.
Ik ben afgewezen op basis van "levenservaring.." blijkbaar mag je alleen bij de NS als je ouder bent dan 25, ik was bijna 21 toen ik solliciteerde. belachelijk,
Zoals zoveel bedrijven willen ze deze functies helemaal niet vullen. Allemaal voor de buhne. 'We zijn hard op zoek maar voor nu maat even de schouders eronder allemaal' en dan ben je minder geld kwijt. Simpel.
Diepe waardering voor het personeel dat werkt in het OV jullie houden Nederland bereikbaar. Jullie verdienen veel meer steun en salaris dan wat de politiek jullie geeft. Terwijl de politiek jullie in de steek laat, blijven jullie het beste van jezelf geven. Dank voor jullie inzet! Voornamelijk bij F1 Zandvoort dat een testament is tot jullie inzet, toewijding en doorzettingsvermogen. Jullie zijn de grondslag van nederland!
Zoals altijd prachtig in elkaar ge-edit en zeer informerend!
Toch bizar dat zo'n sterke daling van kwaliteit gepaard kan gaan met zo'n grote prijsstijging.
Tja, kapitalisme
@@mo_hennepschaap
Corona, de reizigers zijn niet terug gekomen. Veel mensen werken nu 2 of 3 dagen thuis. Mensen zijn jarenlang niet gecorrigeerd en inmiddels zitten we met allerlei gekken, herrieschoppers en grote bekken in de trein.
Mensen vinden het doodnormaal om op die speakers te blèren over hun SOA’s en weet ik het wat. Agressie neemt steeds meer toe etc.. dus mensen blijven weg
Ik kijk dit letterlijk vanuit een vertraagde trein lol
🤣
Het feit dat ik als 20jarige regelmatig moeders lief aan moet kijken omdat de trein er weereens uit ligt... (Ik heb door school en studie geen tijd gehad voor het halen van mijn rijbewijs.)
Ik zie dat de NS niet zo erg is als bijvoorbeeld de DB, want de internationale trein naar Berlijn, die ook op mijn overstapstation stopt, heeft meestal drie kwartier vertraging, maar dat wil niet zeggen dat het er geweldig goed gaat. Nederland heeft bijna het duurste openbaarvervoer van de EU en dan zou het fijn zijn als je niet minimaal een paar keer per maand niet met het OV kunt en herhaaldelijk met plotselinge storingen temaken hebt en zo een half uur stilstaat, op een station of in een trein, of wederom überhaupt niet met het OV kunt.
Hulde aan de productie maar ook aan Emil. Een van jullie beste videos. wat een kwaliteit.
Ik heb zelf 8 jaar bij NS gewerkt. Naar mijn mening is het grootste probleem van NS dat de toplaag geen enkele verbinding meer heeft met de medewerkers. Ze worden niet vertrouwd en er wordt niet geluisterd naar ze. Daardoor worden er beslissingen genomen die rampzalig zijn voor NS. Ik ben uiteindelijk vertrokken bij NS omdat ik zag dat het steeds slechter gaat met NS. NS is een prachtig bedrijf maar ik vrees het ergste.
@@Dawizard1985 ik werk zelf nu bij NS voor 1 jaar nu en ik had geen idee over deze geschiedenis van NS wat een drama zeg hopelijk wordt het veel beter
Vergeet niet te benoemen dat die toplaag volledig D66 aanhangers zijn.
Dit is een probleem bij veel grote bedrijven
D66 beleid dus.
@@Alien1375 Ohh ja, want privatisering met CEO's die miljoenen verdienen zonder verantwoording is geen favorietje van de VVD en neo-liberalen wereldwijd...
Arriva: "Onze treinen komen 1 op de 15 te laat" Keolis: "1 op de 15? Bij ons 1 op de 12!" NS: "Bij ons 1 op 10!" DB: "Wacht jullie komen op tijd?"
JR: wacht jullie komen te laat?
Arriva 1 op de 15? Ik heb toch hele andere ervaringen.
SJ: "Wij rijden wel op tijd, maar gaan wel onomgeroepen vanaf een ander perron aan de andere kant van het station vertrekken. Rennen heeft geen zin, haal je toch niet."
@@GansHanders Limburg zeker? In Gelderland en Overijssel doet Arriva het namelijk uitstekend.
@@Abel_DG Ja, ze zeggen dat ze hier veel personeelstekorten hebben, waardoor treinen uitvallen. Op mijn traject heeft het vervoer ook last van vertraagde Inter City's van NS gezien die voor het streekvervoer gaan.
Ns moet niet kostendekkend zijn, infrastructuur heeft zo veel economische voordelen buiten directe kaartverkoop juist omdat je barrieres voor reizen (en andere zaken) verlaagd en dus meer opwaarde mobiliteit bied voor zowel burgers als beginnende bedrijven. Plus goede treinen zijn gewoon fijn.
Precies. Het openbaar vervoer moet weer als publieke dienst worden gezien.
Ik reis zeer vaak met de trein over heel Europa en het is altijd een verademing als ik op bezoek ben in Nederland. Relatief weinig vertraging, goede stations, geen trein gebonden tickets, vaker dan elke 2 uur een trein, comfortabele treinen, geen wirwar van ticket mogelijkheden die dan weer bepalen van welke treinen je gebruik kunt maken. Maar het grootste verschil is de regelmaat van verbindingen. Als er slechts elke 2 uur een trein gaat, moet je je reis veel beter van tevoren plannen en overstappen of door vertraging een trein missen kan soms uren duren. Jullie hebben het in Nederland erg goed met de NS, ik zou zelfs zeggen het beste van iedereen in Europa.
Genoeg van die bots. Nu een echt compliment, wat dit was een goede video Baardmans! Veel uitgelegd wat mij niet bekend was.
In Limburg is de infrastructuur sowieso vooral op de auto gericht. Overdag is het theoretisch mogelijk vanuit Maastricht je werk in de omliggende industriegebieden als Chemelot of Avantis met het OV te bereiken, maar dat kost meestal onredelijk veel tijd. Bij late dienst is alleen de auto mogelijk, omdat je anders de hele nacht tot de eerste bus of trein 's morgens moet wachten om terug te komen. Ik vermoed, dat Nederland buiten delen van de Randstad net als hier in Limburg en autocentrische samenleving is.
Tja, ik heb in de IJmond uitgelegd dat mensen die voor nachtdienst (industrie, zorg) geen openbaar vervoer kunnen vinden dan ook voor vroege en late dienst hun eigen vervoermiddel nemen. Ik betwijfel, of dat kwartje gevallen is.
Ik werk zelf op chemelot, woon in landgraaf en ga het terein op bij de makado in beek. Mijn werkgever bied de optie aan om een abbonement op het ov te nemen maar dit is ondoenlijk als je zien wat de reistijden zijn. Dit terwijl ik het best zou willen doen. Niks ik lekkerder dan even wegdoezelen na de middagdienst😅
Als iemand die in zowel Engeland als Nederland heeft gewoond, en nu dagelijks de trein neemt, zie ik het contrast duidelijk. Treinen hier zijn stukken goedkoper, vaker op tijd, rijden vaker en sneller, en zijn al met al 'makkelijker' qua gebruik.
Betekent niet dat we moeten stoppen met klagen (en dat doe ik ook vaak!), juist de vinger op de zere plek blijven leggen en verbeteringen aanmoedigen, maar tjongejonge we doen het hier al best netjes.
Dat komt omdat die opsplitsing en vercommercialisering in Engeland nog veel verder is doorgevoerd dan hier.
Ik heb een jaar in Japan gewoond. Vergeleken met dat is Nederland een hopeloze puinzooi.
Tja, beter dan Engeland is nou niet meteen een compliment...
@@NiekNooijens Daar was de privatisering wel goed gegaan overigens.
@@NexuJin zo goed dat ze het al weer hebben omgedraaid en weer terug gaan naar staatsbedrijven (zoals nu al bij een aantal vervoerders is) zodra de contracten voorbij zijn😅
Edit: oeps, lees nu dat dit over Japan en niet Engeland gaat denk ik?
Er wordt toch wel goed over de video's nagedacht, de band 'Train' als achtergrond muziek hahahaha
Het is ook in het belang van automobilisten dat meer mensen de trein nemen. Dan is het immers rustiger op de weg. Ik zelf wil daar best aan meebetalen, ookal neem ik bijna nooit de trein
Maar sommige mensen houden een auto, de enige manier om die uit de auto te krijgen is trein goedkoper maken dan brandstof. Maargoed is daar wel ruimte voor? Niet in de spits.
@@SanderCokartniet allen de prijs is het probleem, als ik met de trein naar het werk zou willen moet ik nog steeds de auto pakken om bij het station te komen, en na de trein ben je er nog niet.
@@ganondorf66 "moet" je de auto pakken of ben je blind voor alle andere opties die bestaan.
ik kan me niet indenken dat er geen bus, tram, metro of fietspad tussen jou en het station is. en tussen het station en je werk.
@@ChristiaanHW De dichtsbijzijnde bus is bijna net zo ver als de trein.
Fiets kan, maar als het kutweer is liever niet, en ik moet soms meer menemen dan op de fiets nodig is, maar ga zo door, mensen beledigen helpt zo goed.
@@ganondorf66 dus de auto is niet moeten, maar willen.
je wilt niet in slechter weer fietsen, je kan het maar je wilt het niet.
en over wat je allemaal mee moet nemen, het ligt aan wat dat is. past het in een bakfiets? want dan is een fiets dus nog steeds een goed alternatief.
en hoe vaak diet zo'n situatie zich voor.
Amerikanen rijden bijvoorbeeld graag in zo'n enorme pick-up omdat ze elke 5 jaar een keer verhuizen of een nieuwe tv kopen en dan hebben ze die laadruimte "nodig".
als je die extra ruitme maar een paar keer per jaar nodig hebt is een auto lenen, or huren in die gevallen ook een goede optie.
wat ik probeerde over te brengen is dat mensen last van tunnelvisie hebben. ze zien alleen de optie die ze gewend zijn en andere opties zien ze gewoon over het hoofd.
Het enige slechte aan de NS is dan misschien de prijzen, of vooral de afwezigheid van een competitief abbonement. Voorderest is het echt een prachtbedrijf. Ik weet niet of mensen nog wel eens buiten nederland komen maar ik ben altijd zo onder de indruk hoe goed we de transport in nederland voor elkaar hebben voor het hele land. Enorm knap en efficiënt van de NS en ProRail. Dus er mag zeker wat meer respect komen voor het hele gebeuren en als je een keer te laat komt? helaas, je kan niet altijd 6 gooien.
Je hebt gewoon een DalVrij ABBA. In de spits hoef je geen competitieve abbo’s te geven. Die mensen komen toch wel en dan ben je slechts dief van je eigen portemonnee
Hoge prijzen zijn het gevolg van de privatisering. Winst maken is het uiteindelijke doel, niet betaalbaar vervoer aanbieden.
@@rik4351 niet helemaal waar. Het gevolg van de hoge prijzen zijn omdat de overheid niet hogere subsidies wilt geven. Privatisering van een bedrijf betekent niet dat de overheid geen subsidies meer kunnen geven. Het is meer de manier en denkwijze van het opereren
Het is schandalig hoe de prijzen omhoog blijven gaan maar de service en hygiëne zwaar achteruit gaan. Voor de prijs die we nu betalen voor een kaartje daar mag je eigenlijk een grote leren massage stoel voor verwachten met onbeperkt frisdrank inbegrepen tijdens de reis. Maar nee, als je geluk hebt kan je nog een plekje vinden waar naar alle waarschijnlijkheid wat etensresten op de stoel liggen en de grond plakt van de gelekte redbull uit het overvolle vuilnisbakje. Werkelijk waar het is een plezier om er elke dag mee te reizen 👌
Wil jij een lekker onderbetaald baantje als trein schoonmaker. 15€ per uur mag jij de hele nacht treinen schoonmaken op een verlaten opstel terrein.
@@MrJimheeren raar dat het zo onderbetaald is want volgens mij heeft de NS bakken met geld om te spenderen. Als je zo'n belachelijk bedrag durft te vragen voor een 2e klas ritje, dan heb je heel wat om uit te geven. Dus misschien is het een goede start om dat baantje te belonen met 20 euro per uur
Ik wil dat de eerste klas op reservering is. Dat als ik €80,- betaal om van s Hertogenbosch naar den Haag te reizen ik wel gegarandeerd een zitplaats heb. Gewoon "wagon 4 stoel 2b is van mij" net als bij de Eurostar
@@NiekNooijens eerste klas er gewoon er uit. Slaat helemaal nergens op. Als je status wilt tijdens het reizen dan hoor je niet thuis in ov
Als je denkt dat het om status gaat snap je er weinig van
Weer een hele interessante en informatieve video. Zeker nu het weer een hot topic wordt. De graphics zijn trouwens geweldig!🤩🤩
Oprecht naast "het zooitje" van de ns, apprecieer ik de informatieve video zeer❤
Een video met baardman is altijd genieten!
In vergelijking met Duitsland doet Nederland het nog redelijk goed! En ik ben eerder op het Belgische spoor te vinden. Dat is een grotere ramp. Treinen hebben er nóg meer vertraging. En over Duitsland zullen we 't niet hebben. Gisteren een vertraging gehad van 45 minuten van Basel Bad Bf naar Frankfurt. In Zwitserland ging alles natuurlijk gewoon goed. Al valt er hier en daar ook wél een trein uit. Al was 't maar om - net als in Nederland - werkzaamheden! (Gisteren bv. in Baden (CH))
Ik was vorig jaar in Japan . Wat een verademing daar. Perfect geregeld daar . Mogen ze hier wat van leren .
Maar daar zijn de spoorwegen weer opgesplitst in regio's en geprivatiseerd en rijd bv ook Shinano railway ,Tobu railway ofwel in Japan rijden er 116 spoorwegmaatschappijen verdeeld over elke regio
@@marcogeurts9881 Ik denk dat een belangrijker verschil is dat Japanners veel gedisciplineerder zijn. Dat betreft dan zowel het personeel van de treinen als de reizigers.
Dan is het veel gemakkelijker om een goede dienst te leveren...
@@Rob2 maar daar kunnen ze echt geen vertraging krijgen
Treinen/metro's ja, de rest is kut. Geen trams, bussen zijn kut (klein en staan vast in het verkeer) en fietspaden zijn kut/ bestaan niet.
Kan in NL ook als de reiziger zich net zo gedraagt als in Japan.
Fijn dat jullie ook vooral highlighten wat er wèl goed gaat. Er zijn natuurlijk zeker wel problemen, maar vergeleken met landen om ons heen hebben wij het ontzettend goed qua punctualiteit, infrastructuur en voorzieningen.
Ben nu een paar keer per trein weggeweest(interrail) en heb echt genoeg dingen meegemaakt, voornamelijk in Duitsland, waar de situatie in alle aspecten nog vele malen slechter is door achterstallig onderhoud door falen van de Duitse overheid met als gevolg dat je blij mag zijn als je überhaupt op je bestemming aankomt, als je je aansluiting natuurlijk niet mist met als gevolg dat je een tijdje mag doorbrengen op de donkere, koude, vieze stations, iets waar België ook een handje van heeft.
Heb in m’n studietijd ook genoeg meegemaakt met de NS, maar ik ben wel zo goed als altijd veilig thuisgekomen…
Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland en ik vind de treinen hier GEWELDIG! Reizigers hier klagen echt op een hoog niveau en weten eigenlijk niet hoe goed ze het hebben! ❤
Nou de meningen zijn daarover verdeelt. En vergeet niet: de meningen mogen hierover verschillen.
Treinen zijn ook goed hier, maar daar betalen we ook na. Geloof op 2 na duurste treinkaartjes van de hele wereld en duurste als je kijkt naar de kosten van een treinkaartje in verhouding tot salarissen.
Ging vroeger zelf met de trein naar mijn werk. Ben op een gegeven moment toch eens gaan rekeken. Auto is 180 euro per 4 weken goedkoper dan de trein. Nu een basic fit abbo afgesloten voor 30 euro per 4 weken. Ga 3x per week fitnessen vanuit mijn werk om de file te vermijden, de overige 2 dagen ga ik lekker uit eten in het centrum van Den Bosch. Hou nu nog geld over ten opzichte van de trein.
@@DutchDesiresheb je ook gekeken naar abonnementen? Normaal zou mijn eigen OV iets meer dan 100 euro per maand kosten, met abonnementen komt het uit op iets van 60 per maand.
Nou, in Duitsland is het ook niet beter met die scheisse bahn, alleen de treinen zijn schoner van binnen
Het is niet te ontkennen dat we het alsnog best goed hier hebben vergeleken met o.a. Duitsland of Italië, maar het probleem is dat het ontzettend duur is én steeds duurder wordt voor een spoor netwerk dat steeds slechter functioneert.
Weer een puike video van NOSop3 en great shoutout naar Not Just Bikes, 2 persoonlijk zeer gewaardeerde kanalen. Dat ProRail en NS nu onder 1 dak werken is een goede ontwikkeling. Ik vermoed de VVD ervan de ontwikkeling vh treinspoor tegen te houden. Bij uitstek de auto partij.
Niet eens de ontwikkeling, want het onderhoud klopte dus al gewoon niet. Vandaar dat alles nu gelijktijdig aan vervanging toe is.
Ben zelf een autorijder met een van 9 tot 5 baan... Maar af en toe pak ik wel eens een abbo NS Flex weekend vrij. Met de trein reizen vind ik (ondanks de problemen) best chill maar met name de laatste jaren zijn de treinen veel drukker en viezer...
Mosterd na de maaltijd en wellicht destijds praktisch onmogelijk maar het najaar was minder pittig geweest als ze diverse stukken spoor al tijdens de pandemie hadden vernieuwd. Meeste werk was toch in de buitenlucht. Maar oke, makkelijker gezegd dan gedaan...
Ik weet, dat bepaald werk (in de Schipholtunnel) in pandemie-tijd versneld gedaan is. En dat ander werk (ik meen aan de Maaslijn) toen juist moest blijven liggen, omdat de spullen niet op tijd beschikbaar waren. - Maar die spoorvernieuwing, dat is een gespecialiseerde bedrijfstak. Plant jaren vooruit, internationaal. Die mensen en dat materieel haal je niet uit je schuurtje. ;-)
>>> Over twee weken zijn de Raildagen 2024. Je kunt verschillende bedrijven bezoeken!
Meeste onderhoud werk is in de pandemie niet uitgesteld. De echte reden is dat de Staat dure onderhoudsmaatregelen zo lang mogelijk uitstelt en dan kom je opeens in de problemen wanneer de houdbaarheidsdatum van het spoor begint te verlopen. Dan moet je opeens overal tegelijk onderhoud gaan uitvoeren, had de staat geaccepteerd om op sommige stukken al voor het einde van de houdbaarheidsdatum onderhoud uit te voeren dan was het nu allemaal minder erg geweest.
Leuk hoor, jullie maken echt wat leuks van deze video’s!
Niet alleen krijgen we steeds meer vertraging en minder treinen op het spoor. Ook worden de ticketprijzen elk jaar duurder en duurder. Echt bizar die prijzen van nu tegenwoordig. Je zou denken dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Maar dat is helaas niet het geval. En daar krijg je dus slechtere kwaliteit bij ook...
OV zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. In mijn geval is de auto elke 4 weken 180 euro goedkoper dan de trein voor woon/werk verkeer. Deze berekening is destijds (6 maanden terug) gemaakt met een liter prijs van €2,00 en 30 euro voor onderhoud per 4 weken. Wegenbelasting en verzekering zijn hierbij NIET inbegrepen, dit omdat ik de auto echt nodig heb voor ritjes die niet met het OV kunnen. Zelfs MET wegenbelasting en verzekering is de auto zon 110 euro goedkoper. Ook kan ik nu mezelf vrij bewegen. Hiermee bedoel ik dat als ik sweekends een keer naar vrienden in Den Bosch ga ik niet gelijk 20 euro kwijt ben voor een retourtje, maar enkel de benzine voor mijn auto, 90km retour, grofweg 1 op 20, 4*2=8 euro plus wat wisselgeld, dus ca €10 bespaard op die rit. Met al deze bespaartips kan je aan het einde van het jaar lekker op vakantie.
en hoe duurder de prijzen hoe minder mensen met de trein gaan en dus draait NS nog meer verlies
@@DutchDesires Precies dit dus. Blijkbaar is de auto dus al een goedkoper alternatief voor heel veel mensen. En dat terwijl de overheid juist wou dat meer mensen het OV gingen pakken. Tja gaat niet best zo als dit de trend is sinds de coronapandemie...
@@Kev2000 Mensen rekenen die kost dan ook enkel op brandstof-prijs (+ soms parkeertickets) vs ticket-prijs.
Bij die auto betaal je ook nog verzekering, onderhoud, en de prijs van de wagen zelf.
Nouja als je de trein steeds duurder maakt (en er wel goed op handhaaft dat mensen die niet betalen ook niet in de trein komen) dan zou je wel kunnen verwachten dat op een gegeven moment "het peil van het publiek" omhoog gaat en het niet zo smerig meer is.
En ook dat je een zitplaats hebt.
Dank voor een stukje historie en relativering.
Die intro xD vind de 'Everybody's Hurt' wel heftig eronder xD
Ik zag jullie afgelopen vrijdag nog pauzeren op spoor 5 op Utrecht😁 Ik vroeg me al af waarom er een cameraploegje was, maar dat was dus voor dit!! Mooie en overzichtelijke video zo!!
Op sommige trajecten haalt de NS hun schema maar 56% van de tijd.
Ondertussen is het met de auto soms langer rijden, maar je komt er altijd. Elke 5 jaar probeer ik het weer een keer met een maandtrajectkaart. Maar elke keer vallen de storingen tegen, en met name de langere reistijd als je een keer van je traject af gaat (en een op een heel ander traject moet komen). Als je al de luxe hebt van IC station tot IC station te reizen, want van stoptrein station starten en stoppen gaat de reistijd flink omhoog.
En de kosten van de trein zijn ook niet mis, versus de hoeveelheid flexibiliteit die je inlevert. Een auto is duurder met afschrijving en alles, maar het is niet alsof het 50% scheelt. Vergeet niet dat maar 20% van de MRB naar wegonderhoud / infrastructuur gaat, dus er zijn ook geen verborgen kosten voor de maatschappij.
Een veelgehoord argument is dat je in de trein kan werken. Nou, ik kan dat niet, misschien ligt het aan mijn vorm van werk, de drukte, of mijzelf.
Positieve noot: alle treinreizigers hartelijk dank, dankzij jullie is er minder file 🙏
Thuiswerken is eigenlijk nog de grootste oplossing gebleken voor forenzen (en de beroepen waar dit kan).
2min vertragimg is gewoon optijd.
Ja, NS telt het pas als te laat als het meer dan 5 minuten met het schema verschilt geloof ik. Dan ga je aansluitingen missen.
Zelf heb ik geen rijbewijs, dus ook geen auto, waardoor ik altijd wel met OV of fiets reis.
Persoonlijk heb ik de angst dat ik door mijn vorm van autisme snel te moe wordt door autorijden, hierdoor focus verlies en zo ongelukken zou veroorzaken. Naast dat het door mijn autisme überhaupt extra geld zal kosten om een rijbewijs te halen, dus mij niet gezien dan.
Op de fiets of in het ov kan ik daarentegen wel rustig luisteren naar interessante video's of luisterboeken, of zelfs werken (mocht ik met een rustige trein reizen).
Al gebruik ik bijna nooit een trein, aangezien ik als docent werk binnen mijn eigen regio.
@@PyroKalfjebehalve als je een overstap hebt van 2min🫠
Die logo animatie is wel echt smullen ✨
Aanbesteding en concessie vast zetten is grootste probleem hierdoor ook in Friesland maar lijnen schrappen om binnen de biedingen te blijven 😂
VFX is weer on point Dirk!
Zo klaar met NS. Ik reis zo, zo, zo graag met de trein, maar NS doet zo hard haar best om het onaantrekkelijk te maken. Elke dag vertraging, ontiegelijk dure tickets en ronduit smerige treinen.
Heb je ook een NS Flex abonnement? Dat scheelt meestal nog best wel wat in de kosten.
@@egel7736 smerige treinen? Dat veroorzaken wij als reizigers toch zelf?
@@egel7736 Eerste klas bevalt mij anders prima.
Er zijn ook verschillende treinen. Ik zat laatst in een eersteklas die piepklein was. Dan zit je echt weer op de lip en kunnen mensen lastig zijn. Was naar een ruimere 2de klas gestapt. Ik zit dan ook het liefst vaak alleen in een coupé 😅
Aanrijdingen, seinstoringen, mensen die deuren open houden en trekken zodat deze in storing gaan, zwartrijders die trammelant schoppen, sein en wisselstoringen, mensen die hun fiets gewoon ergens neerpleuren, iedereen die altijd bij dezelfde deur in stapt terwijl er nog 10 zijn, werkzaamheden. Allemaal zaken waar de NS bar weinig aan kan doen hoor.
Ook andere vervoerders zouden hier vertraging mee hebben.
kuddos aan NOS voor deze informatieve filmpjes!
Goede uitleg, enkel de toevoeging, Eerder was de NS zelfs na de privatisering nog steeds ook het spoor, maar in 2005 ging het echt slecht waardoor dat los kwam te staan. Waardoor ProRail kwam. Het einde is wel heeeeel erg grappig!
@@Awnhd Dat gebeurde door Europese regelgeving (scheiding van beheer en vervoer).
Voor m'n werk proberen mijn collega's en ikzelf mee te helpen door problemen in het spoor vroegtijdig te detecteren. Zo kan er preventief gerepareerd worden, in plaats van dat er dure en nog tijdrovender vervangende werkzaamheden nodig zijn.
Woonwerk doe ik overigens per fiets. Als het je enigzins lukt om op fietsafstand van je huis werk te vinden, kan ik dit niet hard genoeg aanbevelen.
Ik sprak tijdens de afscheidsrit met icm 4011 (intercity materieel beter bekend als koploper) iemand die ook in de buitenland heeft gereisd met de trein. Die zei het volgende: de NS doet het heel goed. De mensen die daar over klagen hebben nog niet met de Deutche Bahn (Duitse spoorwegen) gereist. Daar ben ik het mee eens.
Ik zelf vind dat er meer in het spoor geïnvesteerd moet worden (en de officiële nationalisatie van de NS) omdat het weg verkeer verminderd wat ook weer slijtage aan het wegennet verminderd
Vlug, veilig en voordelig. Het ligt ver achter ons.
@NOS, in de comments zeggen jullie "blijf beschaafd en respectvol". Vloeken in een video, ookal is het deels gepiept, kan ik niet echt beschaafd noemen. Als publieke omroep moet je je helemaal niet inlaten met zulk taalgebruik. Frustratie uiten kan ook zonder gevloek.
Helemaal eens.
Godv….. wat een heerlijke aflevering weer!
weer een goede video, en inderdaad voor corona was ik zeer tevreden over het ov. nu is het echt een ramp, de kans dat mijn trein volgens planning zal rijden is in mijn ervaring tot nu toe 6 op de 10 dus 4 van de 10 ritten gebeurd wel wat.
Erg leuke overgang/animatie tussendoor. Is het misschien mogelijk om die te downloaden ergens als achtergrond?
Dankjewel, geven we door aan de vormgever! Helaas niet te downloaden.
@@nosop3 jammer, dan ga ik het anders proberen ;)
Het Nederlandse spoor is ontzettend druk. Dan is vertraging niet uit te sluiten. Het zou helpen als er meer geld naar het OV ging om de problemen en reiskosten aan te pakken
Duidelijke uitleg, dankjewel! Zou er in het vervolg niet meer (verkapt) gevloekt kunnen worden? 0:11
Dat is onnodig kwetsend lijkt mij
Altijd maar dat “drukst bereden spoornetwerk”, vals argument. Als je de ontbrekende lijnen (Breda-Utrecht, Groningen -Emmen) aanlegt wordt het op de andere lijnen vanzelf rustiger.
Kun jij je de Oude Lijn (Amsterdam - Haarlem - Rotterdam) nog herinneren van vóór de aanleg van de HSL, of zelfs van de Schiphollijn? (De tijd van de blauwe Hondekop-tweetjes die tussen Amsterdam en Roosendaal deel uitmaakten van de trein naar Vlissingen?) - Nee, het verkeer is sindsdien geweldig toegenomen! - Ik ben trouwens benieuwd, wanneer de Nedersaksenlijn (Groningen - Almelo) geheel dubbelsporig zal (moeten) zijn.
Niemand gaat met de trein van Emmen naar Groningen, dan ben je 2 uur onderweg i.p.v. een uur met de snelbus. Dat zou dus alleen maar meer treinreizigers opleveren. Tussen Breda en Utrecht is de trein nog wel het snelst, maar over het algemeen levert een beter netwerk juist meer reizigers op omdat er meer handige reismogelijkheden ontstaan. In Amsterdam is wel ingezet op Zuid als alternatief om Centraal te ontlasten, maar dat levert bij Zuid steeds meer treinverkeer op terwijl de drukte op Centraal niet echt afneemt. Met asfalt is dat overigens net zo: hoe meer wegen je aanlegt, hoe meer verkeer er ontstaat. De capaciteit vult zich vanzelf weer op. Treinen zijn alleen veel efficiënter ruimtegebruik per passagier dan asfalt :).
En Nijmegen - Venlo..ein-de-lijk eens volwaardig gemaakt wordt!
En bedenk ook maar eens dat ik veel landen de trein maar 1× per uur gaat vanaf een bepaald traject zoals België en Duitsland hier gaan ze elke 30 minuten of 15 minuten wat vrij luxe is. Soms wel om de 10 minuten.
Mooi dat ze een akkoorden loopje van de band Train spelen af en toe. Leuk detail. (Hey soul sister)
Als de vele vertragingen/grote drukte nog niet genoeg irritaties opleveren, zijn er altijd nog de hoge kosten. Zodra je met meer dan één persoon reist, wordt het onbetaalbaar. Een retourtje naar mijn schoonouders in de buurt van Amsterdam kost mij en mijn vriendin bijna 80 euro. Als daar een hele tank benzine tegenover staat is de keuze snel gemaakt…
Als jij niet in de spits rijd en bijv in het weekend kan het echt stukken goedkoper
De belastingbetaler betaalt toch ook de wegen?
Moeten we alle wegen ook privatiseren en tolwegen van maken?
Precies, tolwegen = rekeningrijden.
Inkomsten uit belastingen op auto's en brandstof dekken het wegennet ruimschoots (bron: rijksbegroting en een berekening van het KiM). De kosten op rijks- provinciaal- en gemeentelijk niveau opgeteld zijn lager dan de inkomsten.
Daarnaast maakt elke belastingbetaler toch gebruik van wegen? Voet-en fietspaden vallen er onder. Hulp-, gemeentelijke- en bezorgdiensten hebben wegen nodig.
Het valt dus wel mee hoor.
De NS valt mee vergeleken met de Duitse spoorwegen. Die zijn namelijk nog veel erger. Ik ben toch wel blij dat ik altijd met de auto kan en er nooit meer gebruik van hoef te maken. Wat een ellende zeg.
De medereizigers zijn het ergste in het OV, net als de mede-automobilist in het wegverkeer. btw Wat een ellende zeg al die files en ongelukken ...
Nog steeds de super coole logo van Gert Dumbar
Btw, klein beetje respect voor de Train muziek op de achtergrond!! 😅
Leuke video weer! Ben benieuwd; hoeveel tijd kost het jullie om een zo'n video te maken?
6:19 Ik wist niet dat ze in 1960 allemaal achteruit reden 😂
Het Noorden is er wel op vooruitgegaan sinds Arriva de dienstregeling heeft overgenomen, met meer frequentere gebruik van de spoorlijnen en de sneldienst tussen Leeuwarden en Groningen
Over de NS mag natuurlijk best eens geklaagd worden. Zeker op bepaalde trajecten is het ook wel echt bar en boos.
Maar...... ga eens een maandje met de trein touren door Duitsland en je bent genezen.
Dan ga je werkelijk nooit meer met de trein? 😉
Bedankt voor de filmpjes mensen
de prijzen in iedergeval wel. Ik snap niet hoe ze die prijzen kunnen vragen... ze willen dat we met openbaar vervoer gaan, maar we hebben de vertragingen en dan ook de prijzen in verhouding met bijvoorbeeld rijden.
en kijk luxemburg...
Heel simpel: winst maken vinden ze belangrijker dan ... de groene doelen halen, files verminderen, mobiliteit verbeteren, etc.
Ik wil nog steeds weten hoeveel van de inkomsten van NS is treinkaartjes ten opzichte van subsidies + studenten OV. Dan zouden we weten hoeveel belastinggeld de staat nu al aan ze geeft en wat het zou kosten om het gratis/spotgoedkoop te maken.
btw respect voor de presentators op dit kanaal! Die zijn erg goed!
Het is wel erg jammer dat het net een beetje lekker ging met de NS, gebeurd corona... Heel veel mensen hebben toen een auto gekocht en blijven daar nog wel een tijdje in rijden. Over een paar jaar zijn het allemaal barrels met hoge reparatiekosten en gaan er weer veel meer mensen met de trein. In de tussentijd moeten we ze maar een beetje op de been houden.
Autorijden duurder maken lijkt mij een goed plan om dat te bekostigen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Waarom moet de politiek bijleggen, kunnen de topmannetjes bij de ns nie gwn minder geld in eigen zak duwen
Nee; als ze een persoonlijkheid zouden hebben waardoor ze zich daartoe verplicht voelden, dan hadden het geen topmannetjes geweest.
Ik ben 38 en herinner me nog hoe het in m'n studententijd was.
2004-2007 studeerde ik op de Fontys in Eindhoven. Ben in die tijd dagelijks vanaf Venlo op en neer gereisd. Vertraging, zelfs van 5 minuten, was zeer zeldzaam, en vanuit Venlo, het vertrekpunt van de IC, destijds nog naar Den Haag ipv. Schiphol, nooit meegemaakt.
Tijdje terug vaak hetzelfde traject gereisd, vertraging was heel normaal en dan reis ik vrijwel exclusief tijdens daluren.
Ben uit pure ergernis m'n rijbewijs maar gaan halen dus ergens heeft het me wel iets gebracht.
Marktwerking blijft waardeloos, als consument blijf je grotendeels verbonden aan een bepaald traject.
In Japan werkt het anders prima
Inderdaad, in Japan had ik superervaring met het OV en daar heb je ook meerdere bedrijven die het spoor beheren. Het probleem in NL is juist dat we niet echt marktwerking hebben, het zijn min of meer monopolies.
Heel leuk die muziek van Train onder deze video🎉
Ik zie voor mijzelf echt totaal geen reden meer om ooit nog de trein te pakken, tenzij ik naar een stad zou reizen waar parkeren belachelijk duur of lastig is. Ik rijd tegenwoordig een elektrische auto, welke ik zeker op een zonnige dag nagenoeg gratis thuis kan opladen. Waarom zou ik nog voor 60 euro een retourticket met de trein pakken, als ik voor bijna niks met de auto echt overal kan komen?
Vergeet niet hoe veel je voor die elektrische auto hebt betaald en hoe snel die minder waard wordt. Reken daarbij de subsidies die gegeven worden aan automobilisten en ik denk dat treinreizen flink goedkoper is.
Het is natuurlijk wel een verkeerde vergelijking als je alleen de kosten voor elektriciteit vergelijkt met alle kosten van de trein.
Bijna niks qua brandstof, je auto slijt toch echt als je er mee rijd en elektrische auto's zijn ook duurder in onderhoud
@@07_sev52 nou inderdaad, ik heb minder betaald voor mijn elektrische auto dan voor een soortgelijke benzine auto. En als ik hem nu weer zou verkopen is mijn auto net zoveel minder waard als met een benzine auto, benzine auto’s verliezen ook hard hun waarde. Zullen we de belastingvoordelen die op benzine en diesel zitten er ook eindelijk een keer afhalen? Dan kan wat mij betreft de subsidie van elektrische auto’s er ook af
@@kokpol9173 je auto wordt niet alleen gesubsidieerd met benzine. Geloof het of niet maar de weg, parkeerplaatsen en andere infrastructuur die bij autos komt kijken kosten ook geld. Meer geld dan je betaald middels je wegenbelasting
We hebben ruim 7000 km spoor, maar dat is amper meer dan vlak na de tweede wereldoorlog. Vergelijk dat eens met de groei van het wegennet sindsdien. Het is een grote denkfout, die maar niet weggaat. Het spoor moet zelfstandig en winstgevend zijn, maar het auto vervoer kost de samenleving bergen met geld. Investeren in het spoor en OV goed en betaalbaar (beter gratis, ja betalen uit belasting) zal op den duur veel besparen. Gratis OV kost slechts enkele tientjes per maand per inwoner, daar kan geen auto tegenop.
@@threestones8807 Dat OV een goede, blijvende investering (subsidie) moet krijgen is een feit. Maar hoezo zou de auto de samenleving zoveel geld kosten? De rijksbegroting is vrij duidelijk: in directe kosten en baten levert de auto de staat miljarden op.
Uiteraard zijn er dan indirecte kosten zoals vervuiling, overlast, ongelukken, ruimtegebruik, etc. Maar niemand die berekent wat de auto in indirecte baten oplevert. Dan krijg je een scheve en oneerlijke berekening. De zelfde situatie die nu bij het OV speelt.
We zeggen nu ook dat het OV alleen maar geld most omdat we alleen naar de kosten kijken. Immers worden de baten van het OV niet becijferd. Waarom is dat bij het OV een probleem, maar niet bij de auto?
@@Twiggy163 als je alleen naar de rijksbegroting kijkt dan zie je alleen de kosten van het onderhoud en aanleg van de rijkswegen. Provinciale wegen worden niet uit de rijksbegroting bekostigd maar door de provincie, dat zijn er meer dan rijkswegen. Lokale wegen, je raadt het al, worden vanuit gemeenten betaald en dus voornamelijk uit het gemeentefonds. Nog zo’n fabeltje is dat gemeentes dik verdienen aan parkeergelden. De waarheid is dat parkeerterreinen en garages geld kosten, de parkeeropbrengsten dekken de kosten meestal niet. Lees eens wat jaarrekeningen van provincies en gemeenten.
Het is zo makkelijk om alles af te kraken wat je gewent bent. Maar gaan eens gluren bij de buren, dan denk je meteen: wat een derde wereld land is dat vergeleken met ons.
Klopt Duitsland is echt bizar slecht. Heb een week in Duitsland gezeten met vriendinnen vorig jaar en mijn hemel het was drama. Elke keer vertraging en binnen in ziet het er niet half zo goed uit als bij ons
@@danielleoost2000 Ga eens naar Wanne Eichel,dan weet je precies hoe het in rusland eruit ziet🥵
Deze videos zijn betere producties dan menig tv-programma.
✨Nee hoor, geen vertraging!✨ Hij rijdt helemaal niet…✨🎀
1:27 Wat leuk! Die video heb ik in het Nederlands ondertiteld!
8:14 nu zit iedereen op de telefoon , toen was iedereen aan het lezen. Niks veranderd
Nee hoor, tegenwoordig heeft iedereen een koptelefoon op of doppen in
Lezen is stil, telefoon = praten = niet stil.
Er zit een wezenlijk verschil tussen lezen en hersenloos scrollen door TikTok
@@j.a.weishaupt1748Ah, wat stak je veel op uit "Tussen de Rails"! ;-)
Leuke video, daar houd ik het erbij... 😉
We betalen nu al meer dan genoeg belasting om het OV weer betaalbaar te maken. Winst is diefstal
Alt reuze mee. Je betaald veel meer voor Schiphol en de snelweg
@@tuttuttut7758 klopt, daar moet veel minder geld naar toe, OV goedkoop maken en incentiveren.
@@tuttuttut7758 hoe kom je tot die conclusie?
@@Twiggy163 Die gegevens zijn gewoon openbaar. Even rondje Google
Met alle negatieve dingen die je altijd hoort over het spoor is het makkelijk om te vergeten dat we nog steeds het beste openbaar vervoer ter wereld hebben. De kunst is alleen om het zo te houden. We worden op veel vlakken waarop we de top waren ingehaald door andere landen, dat kan met OV ook zomaar gebeuren.
Op 1.5 snelheid is de informatiedichtheid nog steeds te laag...
Moeizaam te bekijken video inderdaad.
6:22 bijzonder hoe die auto’s achteruit rijden. In welk jaar is de beslissing genomen dat het beter is om vooruit te rijden?
Ns en OV terug naar de staat. Geen marktwerking meer maar gemeenschappelijk goed
Wanneer wordt het inhoudelijk?
10 % vertraging is helemaal "niets" - in Duitsland hebben wij nu 50 % vertraging. 😢
In Duitsland zijn de afstanden ook wat groter...
@@walterjoshuapannbacker1571 en die 10% is vaak de schuld van prorail en niet eens NS, maar die laatste word er altijd op aangekeken
Lol, ik herken dat gevoel van die vertragingen! Soms voelt het alsof ik meer tijd doorbreng in de trein dan op mijn bestemming. Maar hey, als het goed gaat, dan is het ook een hele ervaring! 🚆✨
Wat zijn dit voor vage eerste (automatische) reacties
Die zijn ook zon uitleg filmpje waard :)
Het zijn bots die "aanzien" opbouwen door upvotes te verzamelen, door met algemene, positieve reacties komen.
Dat aanzien wordt gebruikt bij het bepalen van de bovenste reacties in de reactie lijst.
in de toekomst gebruiken ze dat voordeel bij andere filmpjes. 2 voorbeelden waarin dat van pas kan komen:
1) Product plaatsing, een alternatief product roepen dat in een filmpje besproken wordt.
2) bij poilitiek beladen onderwerpen. om de publieke mening te beinvloeden.
Duidelijke video. De aanzet tot vloeken hoeft van mij niet.
Ik vond de explainers altijd erg sterk. Wat ik de laatste merk is dat de stijl begint door te schieten, met na iedere zin de drang om iets bijdehands te doen. Gaat ten koste van de boodschap. Zonder dat kun je de video’s een stuk korter maken en meer op onderwerp houden.
Beetje zuur. Er wordt gewoon heel grondig over nagedacht en de makers doen zichtbaar moeite om mensen bij de les te houden. Als leraar zie ik vaak prima wat ze doen en waarom ze dat doen. Ze maken hun video's natuurlijk wel voor een bepaalde doelgroep...
We proberen niet bijdehand te doen, we proberen in het enorme YT-aanbod video's te maken over (over het algemeen) serieuze en pittige onderwerpen. Dat doen we door de informatie aantrekkelijk te verpakken met mooie graphics, zodat onze doelgroep (jongeren tussen de 18 en 35 jaar) ook daadwerkelijk een video over bijvoorbeeld complexe geopolitiek of een oorlog wil kijken.
Wat een top video weer! Klasse.
Het is simpel. Politiek gezien auto’s eruit en treinen erin. Auto’s zwaarder belasten, trein gratis.
Het perfecte remedie om de economie compleet naar de afgrond te helpen.
@@gijsgijs2365 we weten dat de auto-industrie zich niet schaamt op zelfs 10 miljoen auto’s met infrastructuur in een klein land als NL vol te proppen, maar wie beschermt ons tegen schaamteloze mensen met hun gewauwel over economie!?
Oke dus bijvoorbeeld Zeeuws Vlaanderen kan dan maar gewoon stoppen met functioneren? Tijdens corona stond alles stil en kwamen we niet aan de milleu eisen. Je leeft in een idyllische wereld als je denkt dat je dat zo kan oplossen.
In plaats daarvan moeten we denk ik de knoop doorhakken of de NS nou een winstgevend bedrijf wil zijn, of dat het een overheidsorgaan is. Wel prijzen opkrikken en minimale dienst geven voor hogere winst, maar dan weer wel aankloppen bij de overheid als het niet lekker gaat kan echt niet. Óf we maken het echt een bedrijf, met ruimte voor concurrenten zodat ze beter moeten, of het word helemaal terug van de overheid en we investeren en verbeteren tot de trein een alternatief word voor de auto. Niet mensen beboeten met extra belasting als ze de auto moeten nemen, maar de trein zo aantrekkelijk maken dat je de auto zelf wil laten staan. Of dat de trein kiezen voor milleu etc op zn minst geen dure tijdstraf met problemen op je werk meer is, maar gewoon een andere manier van reizen.
@@gijsgijs2365dat wat je claimt zonder bewijs mag je verwerpen zonder bewijs.
Kijk eens naar Japan. Daar zijn alle snelwegen tolwegen en de tol is 3x een treinkaartje. Gevolg: honderden spoorbedrijfjes die staan te springen om nieuwe rails aan te leggen. De trein is daar winstgevend!
@@HarpsichordVinylGallery tijd voor treinstation op het industrieterrein. Want waar ik de trein in Nederland prima vind is een bus helemaal verschrikkelijk.
Heel sterk gemaakt!
Goeie video nos
6:22 Waarom rijden de auto's achteruit?
Deze video is laat, heel laat. De trein rijdt nog stipter...
Kijk eens naar Denemarken 🇩🇰 daar is alles van de staat en alles werkt en rijdt perfect 👌