Keer de bewijslast om, laat de pesticide fabrikanten maar aantonen dat het de gezondheid niet schaad en laat dit toetsen door een onafhankelijke organisatie (niet gefinancierd door pesticide producerende industrie).
Volgens mij was het betoog juist om die bewijslast bij de producent weg te halen ("wij van WC-eend.....") en onafhankelijke organisaties dit te laten doen.
@@Mashj85 tuurlijk wel tjappie. Je kan organismen blootstellen aan landbouwmiddelen en kijken hoe ze erop reageren. Het is juist nu bewezen dat ze slecht zijn voor de gezondheid
Onafhankelijk of omgekocht of gechanteerd door degenene die echt kwaad willen. Net als advocaten, agenten, politieke leiders etc. Het rattennetwerk is groot.
En zelfs al sta je het huidige systeem toe. Ik ben wel benieuwd hoe andersoortige partijen de pesticiden officieel zouden keuren. Gewoon om te kijken of er verschil in de keuringen zit. Wantrouwen is niet nodig. We kunnen het ook gewoon doen.
Overheden ook niet. Overheden hebben in de 20e eeuw méér eigen burgers vermoord dan dat er door alle oorlogen in dezelfde tijd bij elkaar zijn omgekomen. En die oorlogsdoden zijn in de regel óók het werk van overheden geweest.
@@PieterBreda bizar he dat dat niet al gebeurt. Ditsoort idiotiteit zou je toch alleen verwachten van minder ontwikkelde of corrupte landen. Of zijn we dat misschien maar liggen we alml te slapen
Ik heb samen met mijn vader een moestuin met fruitbomen, groentevelden en een kas. 500m2 alles bij elkaar. Nu is dat veel maar zelfs van een kleine moestuin kan je zo veel vers eten halen. Teveel wordt ingevroren, jam van gemaakt of sausen/soepen van gemaakt. Klein of groot, een moestuin geeft zoveel en aanrader voor iedereen❤
@@anouaressanoussi ik bedoel meer op het oog van voedselverspilling en het besef van de hoeveelheid tijd/moeite die het eten op je bord gekost heeft :) dat geeft toch een bepaalde connectie met de natuur, een mooie ervaring om te hebben!
Wel erg arbeidsintensief. Ik heb best een aardige tuin maar een moestuin kwam niet echt van de grond. Veel onderhoud en dat is toch best lastig als je werkt en kids hebt. Wij zijn volledig op meerjarige bomen en struiken gegaan. Dus nog steeds een hoop eetbaars uit de tuin maar geen eenjarigen meer.
Hier ook 320 m2. Je gaat je realiseren hoeveel werk er gaat zitten in het eten op je bord en dus ontstaat er meer waardering. En als we het dan over duurzaam hebben waar de overheid zijn mond zo van vol heeft. Mijn groenten komen 5 minuten fietsen van huis en niet uit Marokko of Zuid-Amerika met het vliegtuig. Dat is ook waarom ik geloof dat die hele energie transitie een nieuw verdien model is. Het ene rijmt niet met het andere. Ik gebruik geen gif, accepteer dat het ene jaar dingen beter groeien dan het andere, eet wat in seizoen is, maak mijn eigen compost. Het geeft enorm veel voldoening. Ipv al die Hello Fresh juppen die het liefst zelf niet meer na willen denken.
9:19 Dit lijkt me een scheve vergelijking, omdat pesticiden per hectare niks zegt over hoeveel er geproduceerd wordt. Het zou logischer zijn om te kijken naar het pesticidegebruik per kilo eindproduct.
Nog beter, pesticideresidue per kilo eindproduct. Een appel schrob je ook weer makkelijker dan een aardbei. En appels hebben ook heel veel positieve effecten, het is een van de meest effectieve natuurlijke ontstekingremmers die bijvoorbeeld histamine-effecten tegengaan.
Nee max, nu komen er eerst wappieprotesten die het volledig af willen schaffen, daarna kijkt ons kabinet of we de teelt niet uit kunnen besteden naar een ander land om het zo goedkoper te maken, etc etc etc
Het probleem is dat ecologisch telen geld kost, boeren kunnen niet concurreren met Marokko e.d. Na de tweede wereldoorlog was er aangestuurd door de overheid op zo efficiënt en kostenefficiënt mogelijk te produceren. Met landbouwgif als gevolg en een exportproduct.
Lobbyen is niet echt "nonchalant" te noemen ... en dan vooral lobbyen met opgeschoonde dossiers ... de overheid laat zich naaien door een leger aan lobbysten. Ik denk dat dit een gevolg is van steeds wisselende "politieke" managementen (cabinets). Wat niet kon bij een vorig politiek cabinet kan na verkiezingen misschien wel met een ander politiek gevormd cabinet. Kortom die wisseling, elke 6 jaar, van de wacht/macht is niet echt in het voordeel van jan met de pet ... maar niet wisselen houd ook risico’s in. Het draait allemaal om macht en geld ... soms schuift dat geld naar gene rijke stinkaard en na de verkiezingen schuift dat geld naar een andere rijke stinkaard ... en jan met de pet staat nooit in één van de rijke stinkaards hun agenda, nooit. Jan moet het allemaal maar over zich laten gaan en niet morren, niet te lastig worden. Anders dreigen die rijke stinkaards ermee Jan op straat te zetten, hun gehele fabriek te verhuizen naar "het buitenland", toveren ze lijstjes tevoorschijn dat de opbrengst per m2 zo klein wordt dat iedereen overmorgen een hongerdood sterft, ... leugens om geld en macht ... Jan wordt genaaid ...
Een groot deel vd mensen wil genaaid worden. Stemt nog steeds VVD of hoopt dat PVV met 0 concrete plannen iets gaat oplossen. Vele laten zich ook graag gekmaken door BBB, alsof er iemand was die alle boeren weg wou hebben, maar dat is lekker makkelijk boos worden.
@@woutervanr Sorry maar in mijn ogen zijn alle partijen hier verantwoordelijk voor ook de PVDA, GroenLinks, D66, CDA en de CU al deze partijen zijn de laatste jaren in het kabinet geweest.
Valt opzich mee hoe verbazingwekkend het is als je bedenkt dat bedrijven als Bayer machtiger zijn dan landen tegenwoordig... toch? Beetje zoals die agenten in Narcos die Escobar moeten bestrijden met een jaar budget van een paar ton terwijl Pablo een paar miljoen per dag verdient in top tijd... en de NCF nog zou bestaan.
Er is te weinig biologische landbouw om de prijs substantieel omlaag te brengen (schaalvergroting). De overheid heeft biologische landbouw systematisch achtergesteld; de vleesindustrie krijgt meer subsidie, ook van de EU. Supermarkten houden de prijzen voor biologisch voedsel kunstmatig hoog. Banken duwen boeren naar alsmaar meer intensivering waardoor hun land verschraalt en ze het milieu nog meer beschadigen en onze voedselzekerheid riskeren. Afspraken worden door afnemers niet nageleefd, zodat hele oogsten weggegooid worden. Consumenten wordt door supermarkten aangepraat dat ze geen plekjes op hun appels willen, zodat ze ook daarvoor weer hogere prijzen kunnen vragen. Marktwerking in de voedselindustrie? Wat dacht je van prijsafspraken. En de informatie over wat je eet verdwijnt, bij gebrek aan regelgeving, achter misleidende marketing. En ga zo maar door. Als ik iets heb geleerd over dit onderwerp is het wel dit: ons voedselsysteem is corrupt. De enige lichtpuntjes komen van private initiatieven, zoals Land van Ons, Aardpeer en No Waste Army. Het kan dus gewoon wel en daar is bewijs voor.
Dat is niet aangepraat, ik wil echt geen vieze wormstekige appels. Dat hoeft ook niet. Biologische appels zijn net zo gaaf als gifappels en het prijsverschil valt ook reuze mee. Volgens mij is de consument het probleem, die koopt geen biologische champignons omdat je dan €2,10 betaalt voor een bakje in plaats van €1,95. Eigenlijk zou er een Europese importheffing moeten komen op niet-biologische landbouwproducten zodat die nooit goedkoper zijn dan biologische producten, of producten van binnen de EU. Of het lage BTW-tarief afschaffen voor niet-biologische levensmiddelen.
@@JJadx als je verrekent wat het zou schelen aan medische kosten, milieu impact, en besparing op uitstoot omdat eer geen chemische producten aan te pas hoeven te komen vraag ik me af of dat het dan nog zoveel kost. Als we dan allemaal wat minder vlees eten, en dus meer landbouwruimte hebben waar geen veevoer meer hoeft te groeien denk ik dat we precies een heel eind kunnen komen naar een gezonder systeem voor mens, dier en milieu (maar mischien niet zo voordelig voor de markt/het grootkapitaal)
Ik zie ook mogelijkheden zat, en als je bedenkt wat de daadwerkelijke kosten zijn door de toename van ziektes als Parkinson dan zou het me niks verbazen als overstappen winstgevend is. Stel je alleen eens voor dat Bayer geen belasting meer ontwijkt maar een meer evenredige bijdrage levert aan de infrastructuur, dat zijn al honderden miljoenen.
@@Joeniekorndit is het probleem als mensen denken overal verstand van te hebben. De plekken waar nu gras groeit(voor veevoer) kunnen voor niks anders gebruikt worden. Je verdient veel meer van die grond als je er akkerbouw gewassen op teelt. Maar deze hebben betere grond nodig. Vandaar zijn daar de veehouderijen gevestigd
Er word nu toch zoveel voedsel weggegooid? Kunnen we daar niet iets aan doen? Ik heb zelf liever minder keuze (seizoensproducten, kans dat dingen al op zijn) waardoor er minder verspilling is en er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn
ja en 80% van het voedsel dat hier wordt geproduceerd gaat naar het buitenland... kan echt een flink stuk minder, maar ja, dan verdienen de CEOs, bankiers, beleggers en aandeelhouders minder geld en gaan ze zeuren over boerenpesterijen, zogenaamde banenkrimp en economische malaise die slecht is voor de gewone Nederlanders (onzin). Zo spannen de rijke stinkerds wappies voor hun karretje en zal het heel lang duren voordat de voedselproductie hier grondig op de schop gaat...
ja inderdaad sowiezo die 20% minder oogst zonder middelen klinkt als heel wat maar is dat niet zo-ongeveer wat we hoedanook weggooien? misschien ervoor zorgen dat bedrijven geen tonnen voeding wegpleuren en dan hebben we dat probleem helemaal niet. maar ja dat gaat ten koste van de centjes (in de zak van die bedrijven vooral) en dat vinden politici niet zo leuk.
Het zou fijn zijn als jullie de volgende keer ook een kwantificering van deze risico’s zouden geven. Want een ‘verhoogd risico’ geeft weinig aan. Wat is de gezondheid last? En hoe weegt dit af tegen het minder consumeren van groente en fruit. Ik kan me ook voorstellen dat door directe blootstelling, door dichtbij te werken of wonen bij tuin en akkerbouw, dat de blootstelling veel hoger ligt dan door consumptie van bepaalde producten.
Daar hebben ze geen antwoord op gegeven omdat we dat nog niet weten. Het kan zijn dat bepaalde mensen er gevoelig voor zijn of dat het alleen uitmaakt als je boven een bepaalde leeftijd komt. Of juist andersom, misschien is het voor volwassenen ok, maar gaat het er echt alleen om dat kinderen in de groei de hersenen anders ontwikkelen wat dan weer later in hun leven voor problemen zorgd. Misschien slechte voorbeelden, maar je snapt wat ik bedoel. Men weet gewoon nog niet hoe en wat. Biologisch eten zal vast veel uitmaken aangezien ze daarmee die bestrijdingsmiddelen niet gebruiken. Tenzij "biologisch" eten wel met natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan worden bespoten? En dan is de vraag of die dan schadelijk voor ons zijn. In de comment section zei wel iemand dit: "In Frankrijk zijn ze al verder. Daar worden Parkinson verwante ziektes als een beroepsziekte gezien door het gebruik van landbouwgif."
Inderdaad ik was mn fruit en groentenin zout laat et weken of bakingsoda maar ik denk dat het al in de kern zit van ons eten eet matig van Alles HOOG TIJD dat hier een eind aan komt en dat gaat gebeuren ! Snel heel snel! we gaan terug naar de basis.
Als het bespoten wordt dan dringt het door de schil, nemen de bladeren dit op, drupt het op de bodem en dringt het in de grond en wordt dit via de wortels in de plant gestransporteerd...
Ik ben het inderdaad met je eens dat de sierteelt niet essentieel is, maar de keerzijde bij het verbieden is wel dat we dan wel onze bloemen buiten de EU gaan halen en daar zullen ze al helemaal geen regels hebben. Je zou dan ook een importverbod op de sierteelt moeten instellen. Ik ben voorstander van een algemene verduurzaming van de sierteelt, waarbij boeren kunnen blijven bestaan en de consumenten een minder gifrijke bloem in huis halen
Helaas maakt het wel uit, want die pesticiden komen wel in de grond en daarmee in ons grondwater en vervolgens in ons drinkwater en op andere gewassen (die we wel eten)
@@isabeldangremont7826bijna alle sierteelt kwekerijen vangen het water op dat zij geven aan de gewassen, dus ook de bestrijdingsmiddelen die zij gebruiken worden opgevangen en komt dus niet in het grond water terecht.
In heb gewerkt bij een bedrijf die gespecialiseerd is in gewasbeschermingsmiddelen. Ieder jaar krijgen alle medewerkers een medische controle. Bloedprikken enz. Ook worden de machines en ieder jaar verbetert en wordt met onderzoeken tijdens de groei de juiste spuitmomenten gekozen om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen toe te hoeven voor hetzelfde resultaat. Ook zijn er steeds meer biologische middelen. Denk aan het spuiten van minerale olie (soort slaolie). Hierdoor kunnen blad insecten vele male minder schade maken waardoor het spuiten van chemische gewasbeschermingsmiddelen ook veel minder hoeft. Ik ben ook in veel in het buitenland geweest. Bijv Oostblok en continent Amerika. Daar is het ronduit dramatisch en wordt er met niets en niemand rekening gehouden. Daar mag van mij flink tegenaan geschopt worden.
@@SousaphoneMusic. Alleen enkel voor landen die zich eraan houden dus. Kijk bv naar ‘t Oostblok wat bovenstaande comment ook zei. Dit is waarom de EU niet werkt. Enkele betalen en vele ontvangen alleen maar.
@@SousaphoneMusic Dankjewel voor je comment. Het heeft zeker impact op de Nederlandse akkerbouwer en tuinder. Het zijn inderdaad de import producten waar dit veel mis gaat. Appels komen bijvoorbeeld massaal uit Polen. Zelfs binnen Europa zit veel verdeeldheid in regels. In Polen mag bijvoorbeeld nog meer verschillende gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden en mogen ze veel meer spuiten zonder al te veel controle. Bij ieder middel zit soort wachttijd op voordat het product gegeten mag worden. Dan is het product in theorie veilig om te eten. Middels steekproeven wordt de theorie ook in praktijk getest. Het is belangrijk om kritisch te zijn en laat dan ook de verschillen zien. Dan nog een kanttekening. Niet eetbare producten zoals bloemen worden behandeld met hele andere middelen. Ook streng in Nederland. De impact van die middelen zijn inderdaad anders. In theorie kun je tulpen en rozen eten. Op deze middelen zit namelijk geen wachttijd en ik raad het ten zeerste af. In mijn ogen is daar wel een slag te winnen maar dan zal de consument/ afnemer ook een minder kieskeurig moeten zijn op de perfecte bloem.
@@zakkeju3164 dat men zich niet direct aan de regels houdt, betekent niet dat de regelgeving op zich of de hele EU niet deugt. Het is iets waaraan gewerkt moet worden, dat wel. Liever zo dan de oostbloklanden overleveren aan de invloed van China.
@@WDiCT9mW deze is carnivoor en ik was vorige week jarig en dacht oké voor een keer een grote ijs na de maaltijd met slagroom en amarene kersen. Ben nu een week verder nog steeds een te snelle en onregelmatige hartslag . Nooit meer hetzij ik het zelf maak van goede slagroom.
Wat een mooie en genuanceerde video. Ik wil er nog wel iets op toevoegen. Als jij zo gezond(en duurzaam mogelijk, maar dat is een andere discussie) dan moet je eigenlijk alleen maar voedsel eten dat geproduceerd is in Nederland. De combinatie van efficiente productie, strenge wet- en regelgeving en weinig transportbewegingen maakt Nederlands geproduceerd voedsel relatief gezien het beste voor mens en natuur.
We leven in een maatschappij waarin iedereen het druk heeft en die hier geen rekening mee houdt. Je aanpassen hierop kost dus enorm veel werk. Als het je lukt, tof, maar beter doe je kleine haalbare dingen. Dat is namelijk nog altijd beter dan helemaal niks.
Wat betreft duurzaamheid is de vraag "wat?" veel belangrijker dan "waarvandaan?". Nederlands koeienvlees is veel minder duurzaam dan Italiaanse sojabonen
In Afrika heet dat corruptie, in Europa heet hetzelfde "lobby werk". Grote bedrijven kopen gewoon om. De consument is ook te kritisch op zijn aankoop. Wat ook een probleem blijft, is de overdreven monocultuur.
Wat belangrijk is om te vertellen is dat wij in Nederland per kilo product relatief weinig chemie gebruiken tov andere landen. Het saneren van landbouw in Nederland zorgt er dus voor dat je producten krijgt met een hogere chemische voetafdruk.
Werk zelf in de agro sector. Er zijn 3 soorten chemie; insecticides (insecten), fungicides (ziekte), en herbicides (onkruid). Veelal wordt er in de verschillende landen hetzelfde gespoten, aangezien de zelfde risico’s bestaan. Verschil is dat de Europese Unie enorm streng is; cut off criteria zijn mutageniteit, hormoonverstorende risico’s, voortplantingsrisico’s, carcinogeniteit. Als het 1 van deze punten bevat wordt het uit de lijst gehaald. Wij produceren in onze vruchtbare delta, per hectare de meeste kilo’s per hectare. Waardoor er per kilo product, juist minder chemie wordt gebruikt.
@mvops7168 als je hier meer over wilt weten, moet je het Farm to Fork beleid checken. Dit is het europese beleid omtrent voedsel. Deze explainer bevat ook informatie van het farm to fork beleid ;)
Er zijn nochthans rapporten genoeg die het tegendeel bewijzen. Dat Nederland een geweldige chemische voetafdruk heeft ... vooral door de landbouw ... 😊😊
Better safe than sorry! Mooie reportage over een belangrijke onderwerp, namelijk onze voeding, waarover te weinig gesproken word over wat er in werkelijkheid gebeurt en wat de effecten daarvan zijn op onze gezondheid.
Wat is gezonder schone voedzame gewassen die welliswaar wat duurder zijn in vergelijking tot pesticiden etc geteelde gewassen die een uiteindelijk veel hogere maatschappelijke prijs hebben (Ziektekosten) en nog veel meer zoals arbeidsuitval, het is trouwens ook volledig overbodig om planten zoals Lelies en andere bloembollen etc met voedsel te vergelijken, als alle grond
Wordt niet in Nederland gemaakt, dus kunnen we niet verbieden. De Nederlandse overheid heeft geen juristictie over wat een Amerikaans bedrijf in Amerika maakt. Je kan het wel verbieden dat boeren het kopen en gebruiken in Nederland.
@@puckgroeneweg115ja ... is het daarom dat Nederland de vooraanstaande leider/producent is in landbouwprodukten, op Europees en zelfs wereldvlak. Om de "meeste" groenten dus te importeren ... of produceert Nederland alleen bloembollen en kaas ... ? Ik denk dat er heel wat NIET geïmporteerde groenten in Nederland, in Nederland zelf worden gegeten. 😊😊
@@maphilib in mijn gebied is bijna al het agrarische gebied verdwenen, veranderd in bollenvelden en kijk eens goed waar onze producten nu vandaan komen, heel weinig uit Nederland…het is net als in Spanje, de boeren die sinaasappels plantages hebben, dien niks meer, plukken ze niet eens meer, omdat het niks meer oplevert, omdat de fabrikanten en supermarkten hun producten liever goedkoop inkopen, en duur aan ons verkopen…en wat weten wij nou wat er over onze grenzen gebeurd…geen controle, niks…en in feit hypocriet, alles goed voor het milieu…net als de garnalen, die hier niet meer gepeld mag worden vanwege de hygiëne , maar van die die tijd gaan er vrachtwagens vol met garnalen richting Marokko gestuurd, en komen weer gepeld terug…rare wereld…
Zoek voor de grap eens op wat de biologische teelt mag gebruiken via skal toelatingen, die hebben meer middelen dan ons in de planetproof producten. Wij produceren in de kas en hebben de strengeste controles. Elke 2 weken een mrl test op alle middelen die ooit zijn toe gelaten. Dit betalen wij allemaal zelf. Maar moet worden gedaan door onafhankelijke bedrijven. De kosten om de certificaten te behouden kost 10% van de omzet. Om daarna maar te blijven horen dat je vervuilend bent. Personlijk vind ik het filmpje erg kort door de bocht. 20% minder opbrengst betekend dat je op de wereld 20% extra moet gaan produceren. Dat is compleet amerika qua oppervlakte. Misschien ook eens vanuit de productie bekijken hoe wij er tegen overstaan en wat we allemaal wel doen.
Helaas zijn bioproducten soms ook vervuild met pesticiden, waarbij dit dan meestal afkomstig is van een vervuilde bodem door de reguliere landbouw. Dit geldt zeker voor dierlijke producten zoals zuivel en eieren, waarbij een Vlaamse studie recent heeft laten zien dat hier veel meer gifstoffen in zitten dan in de niet-bioproducten, met als verklaring dat deze dieren meer ruimte hebben om te grazen op een bodem die al ernstig vervuild is (en voorlopig nog blijft) door opgelopen schade door de conventionele landbouw. Nederland bungelt helaas ook onderaan het lijstje van Europese landen met het aandeel bioproductie. Maar ach, lekker als land op BBB stemmen, want wat zijn wij toch trots op de boeren en de LTO.
@@DoplevNiet geheel waar, want door biologisch te kopen als consument, stimuleer je ook meer biologische landbouw. Als de vraag toeneemt, dan volgt het aanbod en kan door schaalvergroting de prijs wellicht iets omlaag. Als buurman ziet dat zijn biologische buurman meer verdient, dan wil die wellicht ook om.
Ik vind het een mooie overview, maar ik mis het hele aspect rond geïntegreerde plaagbestrijding (IPM), dat wordt nu vooral in de EU toegepast. Dus IPM is vaak in de EU nu conventioneel, ook zijn vele plagen nu vaak resistent tegen vele pesticiden. Dus het verhaal is nog wat complexer en t had fijn geweest als het ook die nuance had aangekaart
Nee, dat zijn we niet. Als we op een gezonde manier met de Aarde zouden samenwerken en vooral (en dat is het belangrijkste!) niet méér nemen dan we nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn, dan zou de Aarde waarschijnlijk 2-3 x zoveel mensen kunnen voeden als nu. We zijn niet met teveel mensen, maar we eten véél meer dan we nodig hebben. Van voedsel dat van nature rijk is aan voedingsstoffen heb je maar heel weinig nodig!
Wordt allemaal lid van de Odin (als er een Odin bij je in de buurt zit). 15-20% korting op de prijs waardoor biologisch eten wel echt een stukje betaalbaarder wordt. Het lidmaatschap is winstgevend vanaf als je 27 euro per week uitgeeft.
Zouden jullie een keer ook de voorstanders van gewasbeschermingsmiddelen kunnen interviewen en meenemen in het verhaal? Ik heb thuis een gangbaar akkerbouwbedrijf en denk dat er ongekend veel mist in het verhaal dat hier verteld wordt! Ook zou ik er zelfs voor open staan, dat er op ons bedrijf gefilmd wordt, om de andere kant van het verhaal te vertellen.
exact, ik vind het een onnodig onrustmakend verhaal, te eenzijdig belicht. Daarmee zeg ik niet dat het niet beter zou zijn om in een ideale wereld helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken.
ik vind het op zich super interessant, maar zouden jullie misschien als aanvulling hierop ook kunnen vertellen over groene middelen en microbiologische? wat daar de voor- en nadelen zijn? en hoe je kan weten dat eten op een groene of microbiologische manier is geteeld?
Ik ben mijn hele leven al vegetariër, zo ben ik opgegroeid. Rond mn 13e mocht ik dan het besluit maken om wel/geen vlees te eten. Ik wist niet beter en heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb ook niks tegen mensen die wel vlees eten. Als ik gezondheidsklachten krijg die op te lossen zijn door af en toe wat vlees te eten, dan zal ik dat ook doen. Maarja, Je hoort vaak in het nieuws wat voor rotzooi er in varkens/koeien gespoten word, dit krijgt de mens dan ook (deels) binnen. Dus dus die pesticiden leken mij dan verreweg "gezonder" dan alles waar varkens/koeien aan blood gesteld worden. Nu blijkt dat dus ook enorme zooi te zijn... Ik als consument lijk niet te kunnen "winnen". Je kan naar een biologische winkel, maar verwacht niet dat half Nederland dat gaat doen. Ik ben er nooit echt diep ingedoken, maar is er een studie die de gezondheidsrisico's van pesticiden en toegevoegde "zooi" in varkens en koeien vergelijkt? Lijkt me wel een interessante.
@@weetikveel-um8ei 1. Je gaat er gelijk vanuit dat ik een covid vaccin gehad heb. Aannames doen is het stomste wat je als mens kan doen. Als je iets niet weet, vraag het dan gewoon. Dat voorkomt miscommunicatie... En dat voorkomt zo veel ellende. Miscommunicatie gaat een eigen leven leiden en dat resulteert mogelijk in desinformatie. Daarover gesproken. 2.Het verspreiden van desinformatie en het hele 5G gebeuren rondom covid heeft er voor gezorgd dat een deel van mijn familie uit elkaar gegaan is. De "antivaxers" willen niet in de buurt komen van mensen die wel een vaccin genomen hebben. Dit ivm de straling die de gevaccineerde mensen zouden hebben. Dit heeft ervoor gezorgd dat een moeder en haar twee kinderen elkaar niet meer kunnen zien... Zo'n vaccin is een keuze, geen sekte. Het lijkt er alleen wel op dat een groot deel van de niet gevaccineerde populatie in een sekte leeft. Dat verhaal werkt twee kanten op natuurlijk. Beide partijen denken het bij het juiste eind te hebben. Niemand zit te wachten op een heel vaccine verhaal, helemaal niet als het over een ander onderwerp gaat. Als je niks aan het gesprek toe kan voegen dan is het beter om niks te zeggen.
Helemaal mee eens Frans, en wat ook belangrijk is: Als er gekeurd gaat worden, doe dit dan zeker ook op cocktails van verschillende pesticiden. De ene versterkt de ander
Pesticiden die het zenuwstelsel van insecten aanvallen, kunnen dus ook ons eigen zenuwstelsel beïnvloeden? Wat goed dat we na jaren van onderzoek hier eindelijk achter komen!
Bedankt voor deze video, ik wist dat het ernstig was, maar hier schrik ik wel een beetje van. Er staan aardig wat producten op de lijst die ik dagelijks of wekelijks eet. Zijn biologische producten een betere optie? Daar zeggen jullie niet echt iets over. Zou fijn zijn om wat alternatieven te weten, want de lijst is wel erg lang. Begrijp ik ook, dat je de bloemen genoemd in de lijst ook beter niet kunt kopen, aanraken etc?
Als je logisch na denkt snap je wel dat biologische geteelde producten dat risico van pesticide weg neemt. Echter is de vraag, wil je voor dit risico meer gaan betalen voor je groente en fruit
Bij de teelt van biologische gewassen mogen er geen pesticiden gebruikt worden, dus als je het kan betalen is dat zeker een goed alternatief. En correct, de dochter van een Franse bloemist is overleden omdat zij in de baarmoeder de pesticiden van de bloemen die haar moeder aanraakte binnenkreeg.
Voor zover ik weet (met mijn ervaring van vrijwilligerswerk op een biologische boerderij van enkele maanden) wordt bij biologisch enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Denk bijv. aan andere wezens aantrekken die de schadelijke insecten weer opeten, bepaalde (natuurlijke) stoffen in de grond verwerken die het de schadelijke soorten moeilijk maken, en meer resistente soorten te planten. Het probleem is dan echter dat er voor sommige problemen simpelweg nog geen biologische oplossingen zijn. Zeker op grotere schaal is dat problematisch, omdat je dan hele akkers in een keer verliest. Zo hadden we laatst vgm een schimmel gevonden, waardoor we simpelweg 7 jaar lang geen kolen meer kunnen planten op dat stuk. Ook hebben we vorig jaar een aardappel akker op moeten geven (1/2 van het land dat we hebben vgm), omdat we óf de hele dag enkel kevers van de planten konden plukken, óf de rest van het land onderhouden. Ze hadden daarom gekozen om de aardappels maar op te geven, zodat we al het andere konden behouden. Pesticiden brengen ook wel dus voordelen met zich mee. Het liefst zou je natuurlijk een gebalanceerd ecosysteem creëeren, bijv. dat je op een natuurlijke wijze vijanden van slakken aantrekt, waardoor die je oogst en plantjes niet opeten. In de praktijk is dat echter heel lastig (lees ook vooral duur waarschijnlijk). Anyway, bij biologisch eet je geen pesticiden, maar ben je dus vrijwel zeker duurder uit. Verder denk ik dat het, ook al blijkt uit dit filmpje dat niet alles goed gaat, toch binnen de Europese & Nederlandse wetgeving veel voldoende afgevangen wordt. Voor mij kost het teveel geld en moeite om helemaal over te gaan, maar daar kan je vast je eigen middenweg in vinden :)
Wat betreft de bloemen, dat ging over een rechtzaak van een bloemiste, die natuurlijk heel veel bloemen in handen krijgt op een dag. Ik heb die lijst niet bekeken, maar ik verwacht dat de gemiddelde persoon bij lange na niet zoveel blootgesteld wordt eraan.
#5:00 het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat bestrijdingsmiddelen in je geïmporteerde eten uit Brazilie kan zitten. In werkelijkheid voeren importeurs, overheden en supermarktketens steekproeven uit die testen hoeveel schadelijke stoffen er in het voedsel zit. Per stof is door de EU, NL en zelfs door supermarkten bepaalt hoeveel erin mag zitten en hier wordt op getest. Interessant detail: de ene supermarkt doet vaker steekproeven dan de ander. Ik weet bijvoorbeeld van insiders dat de Albert Heijn vaker controleert dan andere supermarktketens. Voedsel wordt weleens afgekeurd doordat de wind de bestrijdingsmiddelen van een andere boer naar je gewas voert.
Gif krijg je toch binnen want het is overal, ook in het lucht door o.a. smog en in het zit ook in het water door pfas en plastic en ook in andere voedingsmiddelen door o.a. chemicaliën, ongezonde vetten en suikers. Groente en fruit is nog steeds de beste optie want daar zit ook gezonde voedingsstoffen in. Ik eet daarom zelf bloemkool en broccoli want dat ondersteunt de lever en die helpt weer bij het detoxen.
Na het zien van dit filmpje, dan heb ik zelf nog recente artikelen opgezocht over pesticiden via Google komt het inderdaad daar wel een beetje op neer, een deel experts zeggen hetzelfde, de EU-regels zijn zodanig streng dat dit echt wel goed gecontroleerd word (dit is natuurlijk waar je moet op durven vertrouwen, maar stel dat het zo is.) en dat inderdaad die appel die je nog eens goed wast een veel betere keuze is dan een worstenbroodje bij het tankstation of gewoon een toevoeging om zo aan nutriënten te geraken, ik denk ook dat als je echt de allerbeste optie wilt gewoon zelf een moestuintje moet zetten en goed worden in het telen van je groenten enz... maar uiteindelijk, moest je kiezen in een normale situatie, die appel is de betere keuze.
@@SjuSju99 valt opzich wel mee. die pfas krijg je toch wel binnen, daar ontsnap je niet aan, maar uit eigen tuin heb je dan tenminste niet ook nog allerlij ander gif.
Kijk ook vooral wat je biologisch goedkoop kan kopen. Alle kool, aardappels, wortels, pompoen...allemaal heel betaalbaar. En bio eieren ook bij de Lidl. En als je zacht fruit wil, koop dan ingevroren bio (bij Plus ofzo).
Mooie video weer! Ik was uiteindelijk benieuwd naar wat er gebeurt als je kiest voor "better safe than sorry", dus had verder gezocht naar informatie over pesticiden en wat moet je nou kiezen? En dan kom je uit bij de clean fifteen en de dirty dozen lijsten om te helpen kiezen. Dirty Dozen (hoge pesticiden): Aardbeien, spinazie, boerenkool, nectarines, appels, druiven, paprika’s, kersen, perziken, peren, selderij, tomaten. Clean Fifteen (lage pesticiden): Avocado’s, maïs, ananas, uien, papaja’s, erwten (bevroren), asperges, honingmeloen, kiwi’s, kool, bloemkool, broccoli, champignons, meloenen, watermeloen. Of kies bewust voor iets met een dikke schil wat je eraf haalt. Voorbeelden: Bananen, avocado's, ananas, watermeloen, sinaasappels, pompelmoes en mango’s.
Scherp! In de glastuinbouw worden inderdaad steeds vaker natuurlijke middelen gebruikt, al verschilt het wel per product welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt worden, zie bijvoorbeeld www.clo.nl/indicatoren/nl056704-biologische-bestrijding-van-plagen-in-de-glastuinbouw-2012-2020#:~:text=Biologische%20bestrijding%20van%20plagen%20in%20de%20glastuinbouw%2C%202012%2D2020,-Bronnen&text=In%202020%20zijn%20plaaginsecten%20en,in%202012%20nog%2078%20procent.
Klopt, begin jaren deden we al 95% van onze bestrijding biologisch, maar dat meldt de NOS natuurlijk niet. We hergebruiken ons water en verwarmen kassen met aardwarmte. Maar demNOS laat dat nooit zien en van deze video klopt maar weinig, helaas geloven nog teveel mensen hen, maar ze komen nooit eens bij ons kijken of praten.
@@bdv1609 dit worden opgekweekt. Zoek anders de aflevering over de hommel van keuringsdienst van waren. Al deze 'bio' hommels en bijen laten inheemse soorten verdwijnen. Koppert vloog ze ook uit naar Zuid Amerika. Al met al zijn genoeg natuurlijke middelen, alleen bio chemie neemt de overhand.
Een echtpaar wat een goede band had met mijn familie is op deze manier overleden. Ze werkte hun hele leven met het middel RoundUp. Tot het niet meer mocht. Maar omdat ze dit jaren gedaan hadden was het kwaad al geschied. De man kreeg in2019 een ernstige vorm van Parkinson met een bijzondere naam, maar waarvan was bewezen dat het door pesticiden komt. Na zijn overlijden was de vrouw in het verhaal nog alleen. We werden heel goed bevriend en waren zelfs meerdere keren per week bij haar op bezoek. Tot 2024 toen is ze na een strijd van 1 jaar overleden aan lymfeklierkanker nadat ze niet kwaadaardige leukemie had wat uitzaaide en kwaadaardig lymfeklierkanker veroorzaakte. Oftewel, alle ziektes die net benoemd zijn kwamen bij dit echtpaar naar boven. Ik kende geen echtpaar wat gezonder leefde op dagelijkse basis maar dat mocht niet baten.
Bedankt voor de bewustmaking. Ik wist al dat al het voedsel giftig is. Vooral voor bewerkt voedsel moet je uitkijkenJe moet echt oppassen met wat je eet tegenwoordig. Daarnaast moet er strenger worden gecontroleerd.
Bio producten worden ook bespoten. Met schimmels, bacteriën, zuren en zouten. Dit zijn natuurlijk wel natuurlijke middelen, maar dit zegt niet dat het beter is. Vaak wordt een biologisch perceel net zo veel bespoten als een regulier perceel.
@@n.dkorteweg5708 je lichaam zit vol met schimmels, bacteriën, zuren en zouten... je lichaam heeft die dingen nodig. Pesticiden heeft niemand nodig. Dus ja, er is absoluut wel een duidelijk verschil tussen natuurlijke bestrijding en alles platspuiten met giftige troep
Jammer dat jullie niet in gaan op de vraag of er nog pesticiden overblijven nadat je groente of fruit wast onder de kraan. Ik doe dit zelf altijd maar eigenlijk weet ik niet eens of en hoeveel dit helpt. Had een leuke toevoeging geweest.
1:54 is een complete misrepresentatie. Chemisch betekend niet automatisch gif, ook daar in zijn heel veel verschillende takken met een doel van gebruik. Er zijn er bijvoorbeeld vele die de plant sterker of weerbaarder maakt. Ook zijn er chemische middelen die gemaakt zijn met een groot aandeel groene werkende stoffen met dan als toevoeging iets chemisch om het beter op het blad te laten uitspreiden. Overigens zijn deze hulpstoffen ook 90% van de tijd niet schadelijk voor plant en dier op zich zelf
En natuurlijk betekent ook niet automatisch niet giftig. Fijn dat je dit opmerkt. Verder een prima video. Ik vind het persoonlijk ook goed dat er niet automatisch ja en amen wordt gezegd bij biologische landbouw. Het heeft zeker voordelen, maar ook nadelen.
Vergeet niet dat er in de wijnbouw heel veel koper houdend middel is gebruikt wat nog steeds in de bioteelt gebruikt wordt. Daarvan staat vast dat het kans op Parkinson vergroot. Van glyfosaat nog steeds niet.
@@Jan-Boeriedereen drinkt uit koper in india, vanwrge de gezondheidsvoordelen en omdat veel mensen een kopertekort hebben. Vandaar zo veel jonge mensen grijze haren. Wel moet het in balans zijn met andere mineralen natuurlijk
Maak nu ook eens een item over hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds de jaren 90 is veranderd en wat de boeren allemaal wel niet doen om zo min mogelijk gebruik te maken van de middelen. Investeringen van tienduizenden euro’s.. De ongelofelijk strenge regelgeving, veiligheidstermijnen, maximaal aantal residu, verlaging van de doseringen, driftreducerende maatregelen enz. Maar dat is natuurlijk geen spannende journalistiek voor de NOS. Het gaat natuurlijk puur om zo veel mogelijke commotie te maken…
Nou ben ik benieuwd. Is het dan veiliger/gezonder om bijvoorbeeld een appel dan te schillen of niet? Er wordt natuurlijk altijd gezegd dat het gezonder is om hem niet te schillen, maar is dit met deze pesticiden dan nog wel zo?
Vind de video jammer. Het is een onderwerp dat dicht bij me hard ligt als jong teler. na het te hebben gekeken vindt ik het video met veel informatie die klopt, maar dat zo wordt neergezet dat het misleidend is 9:18 is een goed voorbeeld. 7 van de top 10 zijn bloemen. Wie eet er bloemen? niemand, ze zijn er om naar te kijken. Om deze reden bestaat MRL bijna niet voor deze producten. Dat ze bedoelt zijn om naar te kijken, verklaart overigens ook meteen waarom ze zoveel meer gebruiken. Enig schade en het wordt door de consument meteen niet geaccepteerd. De bovenste Lelie is een vertekend beeld. Lelies hebben een grote waslaag en dit moet worden gepenetreerd worden. hiervoor gebruiken ze minerale oliën (niet schadelijk). Dit moet alleen worden genoteerd als bestrijdingsmiddel wat een vertekend beeld levert. De overige 3 zijn van open teelt waar mijn kennis minder is, maar een gok als teler zelf denk ik dat de vruchtbomen komt omdat ze veel bladmassa hebben. aardappel moet worden doodgespoten voor de oogst. (open telers verbeter me a.u.b. als dit niet zo is). Daarnaast had ik ook graag gezien hoe van 2016 naar 2020 de gewasbescherming is verbeterd. sommige gewassen zijn gehalveerd in middel gebruikt in deze periode. hoe is het nu in 2024? dit grafiek gebruik geeft een vertekend beeld hoe tuinders met gewasbeschermingsmiddelen omgaan. Hoe veel van de gespoten middel zouden ook in de biologische teelt mogen worden toegepast? hoeveel teeltrotaties zijn er in het gewas? wat is de trendline die plaatsvind, hoeveel is 1 bespuiting? door dit niet goed toe te lichten tekenen jullie in mijn ogen een verkeerd beeld
Dat klopt, de aanval is geopend op de agrarische sector en de NOS doet er hard aan mee, zoals we gewend zijn. Heeft de NOS ooit omze successsn getoond? Laten zien dat we de minste bestrijdingsmiddelen ter wereld gebruiken en de mildste? Dat in de glastuinbouw we onze kassen verwarmen met aardwarmte en ons water hergebruiken? Natuurlijk niet, dat doet de media nooit! De NOS is een links activistisch bolwerk, die over de boeren en tuinders praat, maar niet met hen. Of ze halen ergens een biologischd boer vandaan die klaagt over zijn collega's.
Kun je het gif verwijderen door te wassen? Schillen? Of zit het overal in? Krijg je het ook door de huid van de vingers binnen? Handschoenen aan? Ik mis tips!
Het risico voor de consument is minimaal en de voordelen enorm. Het grote probleem is er voor al die mensen die langdurig aan veel hogere concentraties op en in zich krijgen. Onze boeren, maar ook bijvoorbeeld de marktkooplui dus en winkeliers die 8+ uur per dag erin zitten, zij worden hier mogelijk heel ziek door. Daar moet je je op richten.
Reminder; als het echt zo schadelijk was hadden we massaal ziektes, kanker en dode die wijzen hier op gelukkig valt het statistisch zo erg mee dat er een extern onderzoek per abuis moet aantonen dat dit een beetje ongezond is. Als je langs een auto loopt krijg je ook emissiegassen binnen, die zijn ook niet goed voor je. Niet aanstellen.
@@gokhan7482 ik kijk altijd TH-cam filmpjes van Dr Eric Berg en hij liet zien in een filmpje over pesticides dat sommige vruchten en groenten pesticiden absorberen in de schil waaronder aardbeien, en sommige minder of niet, dus voor sommige vruchten en groenten heeft wassen niet veel zin maar ik zou het maar wel blijven doen want het is beter dan niks, maar het zit dan ook waarschijnlijk in de aardbeien jam enzovoort, ik weet niet of de wortels van de plant de pesticiden eruit filteren of niet maar zo niet dan kan het ook in de plant zelf komen te zitten, ik weet het gewoon niet zeker hier word niet genoeg over gepraat, en niet genoeg onderzoek naar gedaan.
@@Grayfoxs Hoeveel middel denk je dat er gespoten wordt ? 220 kilo of zo. Op 600 liter water zit er meestal maar een 100 gram in of zo. Daarvan komt niets in het grondwater. Wij hebben 60 jaar een boomgaard gehad en na het rooien van de bomen is er geen enkel spoor van spuitmiddelen gevonden. Gebleken uit grondmonsters.
Hoe kun je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen pesticiden zonder je koopgedrag volledig te veranderen (lees: niet alles biologisch kopen)? Ik denk bijvoorbeeld aan: 1) Gewassen goed wassen voor gebruik 2) Schillen voor gebruik indien mogelijk > Hoe voer je bovenstaande goed uit? Ik las onlangs bijvoorbeeld over langdurig wassen (60 sec) van tomaten, maar ik stel mij voor dat dit per pesticide verschilt. > Is er een one-size-fits-all oplossing? > Zijn er nog andere oplossingen om over na te denken?
Er moet een aantal verplichte testen komen die door onafhankelijke instituties worden verricht. Alle chemicalen die er inzitten moeten eerst uitgebreid door een reeks testen standaard gaan. Enige twijfel over of de standaard testen wel dekkend zijn, moet verder onderzocht worden. Het moet het duidelijk per product vermeld worden welke chemicalen gebruikt zijn. Ook vindt ik dat het pas na een heel aantal jaar, 25 ofzo, als gezond bestempeld mag worden als niets er aan lijkt te ontbreken.
“Als je zo min mogelijk pesticiden in je lijf wil”… eet dan biologisch zou ik zeggen. Eerste stap is inderdaad opletten bij welke groente en fruit traditioneel veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Toch zal je ook aan een zekere willekeurigheid van wat de boer doet en omstandigheden van de teelt te maken hebben als je niet biologisch eet (bijv veel regen, dus meer antischimmelmiddelen). Soms als ik door de polder wandel in flevoland ruik je het gif gewoon op de aardappelen, geen idee of dat altijd zo is… maar dat kan niet gezond zijn.
@@Flynt2024 De meeste middelen zijn geurloos, maar er zijn zeker middelen die je kan ruiken, wat het Grappige is dat je vooral de biologische middel ruikt
Iemand enig idee wat we nou dan het beste kunnen doen om onszelf te beschermen? We hebben volgens mij letterlijk geen keuze toch? Dan deze producten consumeren? We moeten blijven eten..
Poe… dat valt even tegen… gelukkig bestaat er een manier om wel te weten waar je eten vandaan komt. Denk aan zoiets als Pluktuinen, Voeselbossen of Herenboeren. Ja, je moet dan zelf je eten oogsten en nee, het ziet er niet zo mooi uit als in de supermarkt. Maar je weet wel waar je eten vandaan komt en dat die boer geen bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt. Better save then sorry.
@@karimm2 het is wel kneiterduur ja, maar je koopt wel je gezondheid. De mcdonalds goedkoper dan naar een goed restaurant, maar daarom zit de mcdonalds vol met dikke mensen die altijd migraine hebben. Laten we niet doen alsof heel Nederland onder de armoede grens leeft. Het is vaak een keuze waar je je geld aan uit geeft.
Vaak ontbreekt het niet aan EU wetten die bestrijdingsmiddelen reguleren, maar aan genoeg (nationale en EU) toezicht of de bestaande EU wetten ook overal worden toegepast. Het zou daarom interessant zijn om het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen in de EU in kaart te brengen maar ook de juiste toepassing van toegestane bestrijdingsmiddelen in de EU.
haha wou net dezelfde comment plaatsen! "When the last tree has fallen and the rivers are poisoned you can not eat money!" zou ook een mooie quote zijn geweest.
Je moet die middelen wel gebruiken, maar de industrie laten aantonen dat ze veilig zijn is natuurlijk de kat op het spek binden. Zonder bestrijdingsmiddelen krijg je ook schimmels die gifstoffen maken, dus al het voedsel kan wel als giftig bestempeld worden en elke stof is giftig zolang je de dosis maar hoog genoeg maakt. Een filmpje van 10 minuten is echt te kort om dit goed in beeld te brengen.
Geloof mij dan maar, er is voldoende aanleiding om gif beter niet in te nemen. En Monsanto is er echt niet voor jou maar puur voor henzelf. Kop in het zand zou misschien een oplossing zijn.
@@jellereitsma9182 Jij denkt dat we zo maar voor de lol spuiten? Moeten we dan onze groenten dood laten gaan en de mensen laten verhongeren? De NOS overdrijft, zoals we van de NOS gewend zijn. Als je je zorgen maakt, dan zou ik eerst stoppen met sinaasappels, manderijnen, kiwi's, mangos, bananen, cashnootjes, want dat is veeeeeel slechter dan de Nederlandse groente en fruit. En geen katoem dragen ook.
@@grave-d5v Het probleem is dus dat het ook de gewone Nederlander raakt. Uiteindelijk wordt groente en fruit gewoon duurder. En het is nu al zo dat veel arme mensen ongezond leven omdat gezond eten duur is. Als we gezond eten (want per saldo is groente en fruit nog steeds veel gezonder dan een zak friet) nog duurder maken, wordt die gezondheidskloof alleen nog maar groter. Dus het is niet alleen maar omdat je het niet zeker weet, het is ook een afweging, wat is beter voor de maatschappij. En gaat dus ook om de centen van bijstandsmoeders, niet alleen maar van multimiljardairs.
Even een kleine correctie, Bayer is niet het moederbedrijf van Monsanto, Monsanto bestaat niet meer, dit is volledig opgenomen door Bayer. Bron, ik werk er :). Helaas is het inderdaad zo dat we de bestrijdingsmiddelen nodig zijn om voldoende voedsel te verbouwen en met de klimaatverandering, steeds groter wordende wereldbevolking wel voldoende eten moeten kunnen blijven produceren. Een reductie van 20% wanneer alles puur organisch zal zijn is veel te groot, plus dat het eten dan nog duurder wordt.
Correctie: het eten is niet duur omdat de boeren zoveel geld krijgen hoor. Een boer krijgt zo'n 30 ct per kilo voedsel. Als dat 36 cent wordt per kilo, gaan wij dat als consument niet merken. Voorbeeld: spruiten, 1.98 per kilo, wordt dan 2.04 per kilo. Verder lijkt mij dat 1.98 per kilo wel ERG toevalig net onder de 2 euro zit, dus daar zit nog een dikke winstmarge op. Als je dit even verder door rekent, betekent het dat groente ongeveer 1 ct per persoon per dag duurder wordt. Dat lijkt mij wel mee te vallen, of niet?
@@annekekramer3835, maar ze produceren dan waarschijnlijk niet dezelfde hoeveelheid groenten, eerder minder. Dus zo gemakkelijk is het niet te berekenen
Currently much more than 20% is thrown away, with plenty of room for improvement. I.e. producing 20% less to start with is not necessarily the problem it’s implied to be here. And with appropriate changes in government subsidy policies, a serious shift to non-industrial organic/polycultural/local permaculture style food production in cities won’t increase consumer prices nearly as much as continued large-scale use of pesticides will. No future world population will ever be fed from collapsed ecosystems, and our current global food system is the primary driver of biodiversity loss.
Wat ik mis in de video is het stukje ''voedselzekerheid''. Na de tweede wereldoorlog (met name door de hongerwinter van 1944) werd er door de overheid gestimuleerd om meer voedsel te produceren zodat er geen honger meer zou zijn. Door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met name de fungiciden (schimmels) en insecticiden (insecten) zijn belangrijk om plagen tegen te gaan. Bij volledig biologische landbouw loop je het risico dat er bijvoorbeeld bij een ''goed'' schimmeljaar geen aardappel meer op het land staat omdat het allemaal kapot is gegaan. Voor de geïnteresseerde, zoek het voorbeeld van volledige biologische landbouw van Sri Lanka maar op...
@@weetikveel-um8eigrappig dat jij dat gelooft. Tenzij je mensen met de bof, mazelen of kinkhoest op latere leeftijd in een isolatiecel laat sterven. Eigenschuld dikke bult dat je dit op jongere leeftijd niet hebt gehad, toch?
Ik eet al jaren geen groente of fruit of iets wat plantaardig is. Heb me nog nooit zo gezond en fit gevoeld als nu en alle chronische klachten die ik had verdwenen als sneeuw voor de zon. Die grote voedselbedrijven hebben de bevolking goed onder de duim.
Het ergste is nog wel dat de laatset jaren steeds vaker blijkt dat sommige Nederlandse akkerbouwers nog altijd gif spuiten dat al meer dan 10 jaar verboden is!!!!!!
Er zijn regels dat wanneer iets verboden wordt, de teler zijn voorraad mag opspuiten. Dat is heel scheef, maar op die manier mag het technisch gezien wel
Is weleens onderzoek gedaan naar de gezondheid bij de GEBRUIKERS (akkerbouwers/tuinders) van deze middelen??? Zij komen regelmatig in contact met deze middelen, dus onder deze beroepsbevolking zouden genoemde ziektes extreem veel en vaker voor moeten komen !?
Better safe than sorry ! Zowiezo. We moeten wachten totdat ze bewijzen dat t giftig voor ons is terwijl de meesten van ons dat toch al weten. Die risico doe ik niet aan mee
de overheid zou meer subsidie moeten geven aan biologische landbouw en dat moeten aanmoedigen, dat is wat de mensheid, dieren en onze aarde nodig heeft.
Goed tip, probeer weinig te eten, dan wordt je ouder en blijf je gezonder, krijgen we minder bestrijdingsmiddelen en andere verontreinigingen in het klimaat binnen!!, we hebben niet genoeg, landbouwgrond op de wereld om allemaal met 9 miljard biologisch te gaan eten, minder eten kan wel helpen, laag BMI, 3 keer per dag eten..😊
Interessant overzicht van de hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen. Fijn dat het per product staat vermeld. Ik koop en wil geen bloemen meer in huis, liever een stekje van iemand's plant. En ik kies er voor om de producten waar zoveel op gespoten wordt, voortaan biologisch te kopen of te laten liggen en iets anders te kiezen. Er is echter wel veel verschil tussen hoeveel er wordt gespoten per product. We kennen een fruitboer die voor Lidl teelt en die spuit maar 3 keer per jaar, naar eis van Lidl. Maar een fruitboer die naast ons huis een boomgaard heeft, heeft dit jaar al 11 keer gespoten. Het is daardoor voor de consument moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat je koopt en binnen krijgt. Maar waar mogelijk en betaalbaar voor mij liever biologisch.
Je hebt wel een roze brilletje op zeg. Doe maar eens goed onderzoek naar bio producten. Zul je er gauw achter komen dat Dow Chemical producten maakt die zijn toegestaan in de bio landbouw. Zelfs vissen in open water gaan hier van dood. (tracer) Bio wilt niet zeggen dat producten per definitie ook gezonder zijn. Hoe dikwijls lees je niet dat bio producten uit de winkel moeten vanwege residuen van spuitmiddelen. Ze gebruiken ook extracten van zwarte nachtschade. 3 besjes opeten en je kunt naar het ziekenhuis en meer haal je waarschijnlijk het ziekenhuis niet meer. Zulke middelen zijn nog gevaarlijker dan pesticiden.
ik denk dat iedereen dat wel zou willen maar net zoals met plofkip toen dat een groot probleem was: veel mensen hebben het niet zo breed dat ze de beste keuzes kunnen maken wat betreft hoe hun eten is gemaakt. dus ja koop vooral biologisch maar we hebben ook gewoon strengere regels nodig.
Als alles zo slecht was en is, maar iedereen eet het toch elke dag, dan zouden we toch allemaal in het ziekenhuis moeten liggen? Het gebruik van pesticide is nou eenmaal nodig, hoe vervelend dat ook is voor sommige.
@@jellereitsma9182okee en wat heeft jou iets meer dan minimumloon daarmee te maken. Ik wil gewoon lekker eten en of het dan bespoten is of vet of weet ik veel wat .
@@jellereitsma9182 Jelle jij bent duidelijk nog nooit op t land geweest. Weet je wat je inlevert aan ziektes, rot en all het andere onfijne als je geen gebruik maakt van een bestrijdingsmiddel?
Ik krijg hier een beetje een dubbel gevoel bij. Een hele heisa maken over bestrijdingsmiddelen. Weet jij waar jou eten vandaan komt? Vraagt de NOS terwijl ze mede verantwoordelijk zijn voor alle Nederlandse boeren die moeten stoppen. Voedsel van eigen bodem had toch wel handig geweest hè?
@@familiekruit6068 Dank voor je antwoord. En ik begrijp inderdaad dat media een grote rol heeft in verspreiding van nieuws. Gelukkig dat de nos soms items maakt die wellicht tegenstrijdig kunnen lijken; daarmee laten ze verschillende invalshoeken zien. Tevens ben ik het er niet mee eens dat de NOS medeverantwoordelijk is voor boeren die al dan niet moeten stoppen of veranderen, maar dat is wellicht een andere discussie.
Er moet minder vee komen omdat we niet aan de EU regels doen rondom mest productie, en bescherming van Natura 2000 gebieden (die we zelf hebben uitgekozen!). Heeft weinig met de NOS te maken. De boeren hoeven niet weg, de megastallen wel.
schat, de boeren die ermee moeten kappen zijn voornamelijk de vleesboeren. sure, nog steeds enorm zielig, en klote dat de politiek dat zo krom heeft aangepast dat we daar nu kniediep in de heisa zitten... maar heeft niks met deze video te maken.
Vertel eens hoe giftig die prikjes zijn die we moesten nemen om opa en oma te "beschermen". Vertel iets over de biodistributie, verblijftijd, DNA vervuiling van die prikkies...... Maar dat doen jullie niet toch?
heeft niet zoveel zin meer nu het al weer een paar jaar geleden was. plus, we moesten toch iets tegen covid, en ik denk dat we allemaal ergens wel weten dat het niet echt het beste of het schoonste vaccin zal zijn geweest want dat is letterlijk nou eenmaal hoe kapitalisme werkt. de gene die het het eerste of het goedkoopste kan doen doet het, net als elk ander product. mensen hebben minder last van de prik dan van long covid dus als je durft om meer te vragen, durft te zeggen dat dat niet betekent dat het goed genoeg is, ga je er blijkbaar aan.
Vergeet trouwens te import ook niet, wie weet wat de Brazilianen, Spanjaarden en Italianen gebruiken... niet onze boeren de vinger wijzen. Hoe zat het toen met Tjernobiel en onze gewassen?
Lekkere stemmingmakerij, er is slechts 1mg op 1 kilo residu toegestaan waarvan straks nog maar 3 stoffen toegestaan zijn. Zonder hulpmiddelen hebben we straks geen sla, kersen en vele andere gewassen. Lekker bewerkt voedsel gaan eten van de grote industrie, succes ermee allen.
@@pascalvanorsouw3776 volgensmij heb jij het filmpje niet helemaal afgekeken. Dit benoemen ze zelf namelijk ook. Verder zit niet per se het grootste risico van deze pesticiden in het eten, gezien dat idd al redelijk goed geregeld is met de regels voor toegestaan residu. Het grootste gevaar lijkt nu voor de mensen die in de omgevingen wonen van akkers waar deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En stemmingsmakerij is het al helemaal niet, wat zij opnoemen zijn gewoon feiten en op het einde zeggen ze nog dat je er op twee manieren tegenaan kan kijken omdat nog niet alle gevaren bewezen zijn. Maar stel dat ze wel op een gegeven moment bewezen worden: heb jij liever parkinson/kanker of wat minder keuze aan eten? Daarbij is de kans groot dat als deze bedrijven van gif hun inkomsten zien wegvallen ze naarstig op zoek gaan naar een minder giftig bestrijdingsmiddel. En dat is volgensmij waar we naar moeten streven.
Keer de bewijslast om, laat de pesticide fabrikanten maar aantonen dat het de gezondheid niet schaad en laat dit toetsen door een onafhankelijke organisatie (niet gefinancierd door pesticide producerende industrie).
Idd, als het bewezen schadelijk is voor organismen, dan moet je nog bewijzen dat het voor sommigen niet schadelijk is.
Je kunt niet bewijzen dat iets iets niet doet of iets er niet is
Volgens mij was het betoog juist om die bewijslast bij de producent weg te halen ("wij van WC-eend.....") en onafhankelijke organisaties dit te laten doen.
Dat is precies wat nu gebeurd. Zij leveren nu het bewijs en houden bewust informatie achter. Wordt in deze video verteld.
@@Mashj85 tuurlijk wel tjappie. Je kan organismen blootstellen aan landbouwmiddelen en kijken hoe ze erop reageren. Het is juist nu bewezen dat ze slecht zijn voor de gezondheid
Die hoogleraar heeft gelijk. Er moet een onafhankelijk onderzoeksbureau opgericht worden door de EU. Fabrikanten zijn nooit te vertrouwen.
Onafhankelijk of omgekocht of gechanteerd door degenene die echt kwaad willen. Net als advocaten, agenten, politieke leiders etc. Het rattennetwerk is groot.
En zelfs al sta je het huidige systeem toe. Ik ben wel benieuwd hoe andersoortige partijen de pesticiden officieel zouden keuren.
Gewoon om te kijken of er verschil in de keuringen zit.
Wantrouwen is niet nodig. We kunnen het ook gewoon doen.
Overheden ook niet. Overheden hebben in de 20e eeuw méér eigen burgers vermoord dan dat er door alle oorlogen in dezelfde tijd bij elkaar zijn omgekomen. En die oorlogsdoden zijn in de regel óók het werk van overheden geweest.
@@PieterBreda bizar he dat dat niet al gebeurt. Ditsoort idiotiteit zou je toch alleen verwachten van minder ontwikkelde of corrupte landen. Of zijn we dat misschien maar liggen we alml te slapen
Jup, maar dan niet "zoals het RIVM". Die bleek niet geheel onafhankelijk te zijn tijdens de Coronaperiode lol...
Ik heb samen met mijn vader een moestuin met fruitbomen, groentevelden en een kas. 500m2 alles bij elkaar. Nu is dat veel maar zelfs van een kleine moestuin kan je zo veel vers eten halen. Teveel wordt ingevroren, jam van gemaakt of sausen/soepen van gemaakt. Klein of groot, een moestuin geeft zoveel en aanrader voor iedereen❤
Mee eens! Je kijkt na het hebben van een moestuin echt anders naar je eten. Met meer waardering en respect!
@@ariannedekker6932 Als dat spul rond zwerft, dan gaat het toch ook naar de moestuinen toe die naast boerderijen liggen of niet?
@@anouaressanoussi ik bedoel meer op het oog van voedselverspilling en het besef van de hoeveelheid tijd/moeite die het eten op je bord gekost heeft :) dat geeft toch een bepaalde connectie met de natuur, een mooie ervaring om te hebben!
Wel erg arbeidsintensief. Ik heb best een aardige tuin maar een moestuin kwam niet echt van de grond.
Veel onderhoud en dat is toch best lastig als je werkt en kids hebt. Wij zijn volledig op meerjarige bomen en struiken gegaan. Dus nog steeds een hoop eetbaars uit de tuin maar geen eenjarigen meer.
Hier ook 320 m2. Je gaat je realiseren hoeveel werk er gaat zitten in het eten op je bord en dus ontstaat er meer waardering.
En als we het dan over duurzaam hebben waar de overheid zijn mond zo van vol heeft. Mijn groenten komen 5 minuten fietsen van huis en niet uit Marokko of Zuid-Amerika met het vliegtuig. Dat is ook waarom ik geloof dat die hele energie transitie een nieuw verdien model is. Het ene rijmt niet met het andere. Ik gebruik geen gif, accepteer dat het ene jaar dingen beter groeien dan het andere, eet wat in seizoen is, maak mijn eigen compost. Het geeft enorm veel voldoening.
Ipv al die Hello Fresh juppen die het liefst zelf niet meer na willen denken.
9:19 Dit lijkt me een scheve vergelijking, omdat pesticiden per hectare niks zegt over hoeveel er geproduceerd wordt. Het zou logischer zijn om te kijken naar het pesticidegebruik per kilo eindproduct.
Nog beter, pesticideresidue per kilo eindproduct. Een appel schrob je ook weer makkelijker dan een aardbei. En appels hebben ook heel veel positieve effecten, het is een van de meest effectieve natuurlijke ontstekingremmers die bijvoorbeeld histamine-effecten tegengaan.
Nee max, nu komen er eerst wappieprotesten die het volledig af willen schaffen, daarna kijkt ons kabinet of we de teelt niet uit kunnen besteden naar een ander land om het zo goedkoper te maken, etc etc etc
@@lovemadeinjapanEen appel wassen maakte dus niet zoveel uit
@@lovemadeinjapan het probleem is dat het niet meer op de appel zit maar nu ook door de schil heen gaat, dus afwassen helpt niet meer
@@Abduckted ze zijn nog te druk bezig met olie 🤣 verkeerde snelweg/haven
Dit is wat Nederland wil, toch? Massaal Bayer lobby BBB het kabinet instemmen en doen alsof de boeren zo zielig zijn.
natuurlijke selectie is lekker bezig
Het probleem is dat ecologisch telen geld kost, boeren kunnen niet concurreren met Marokko e.d.
Na de tweede wereldoorlog was er aangestuurd door de overheid op zo efficiënt en kostenefficiënt mogelijk te produceren. Met landbouwgif als gevolg en een exportproduct.
@@KelvinSmeetszie het probleem niet. Verbied wtv ze in marokko gebruiken om meer te kunnen telen en meer gaan betalen.
Zitten deze middelen dan aan de oppervlakte? Is het wassen van groente en fruit dan voldoende? Of zit het echt in groente en fruit zelf?
@@9rh9 helemaal mee eens, energietransitie wordt opgedrongen. Laat ze nou eens een voedsel transitie subsidiëren.
Ik blijf me altijd zo verbazen hoe we genaaid worden. En dat juist de overheid hier in mijn ogen zo nonchalant in is.
Lobbyen is niet echt "nonchalant" te noemen ... en dan vooral lobbyen met opgeschoonde dossiers ... de overheid laat zich naaien door een leger aan lobbysten. Ik denk dat dit een gevolg is van steeds wisselende "politieke" managementen (cabinets). Wat niet kon bij een vorig politiek cabinet kan na verkiezingen misschien wel met een ander politiek gevormd cabinet. Kortom die wisseling, elke 6 jaar, van de wacht/macht is niet echt in het voordeel van jan met de pet ... maar niet wisselen houd ook risico’s in. Het draait allemaal om macht en geld ... soms schuift dat geld naar gene rijke stinkaard en na de verkiezingen schuift dat geld naar een andere rijke stinkaard ... en jan met de pet staat nooit in één van de rijke stinkaards hun agenda, nooit. Jan moet het allemaal maar over zich laten gaan en niet morren, niet te lastig worden. Anders dreigen die rijke stinkaards ermee Jan op straat te zetten, hun gehele fabriek te verhuizen naar "het buitenland", toveren ze lijstjes tevoorschijn dat de opbrengst per m2 zo klein wordt dat iedereen overmorgen een hongerdood sterft, ... leugens om geld en macht ... Jan wordt genaaid ...
Een groot deel vd mensen wil genaaid worden. Stemt nog steeds VVD of hoopt dat PVV met 0 concrete plannen iets gaat oplossen. Vele laten zich ook graag gekmaken door BBB, alsof er iemand was die alle boeren weg wou hebben, maar dat is lekker makkelijk boos worden.
@@woutervanr Sorry maar in mijn ogen zijn alle partijen hier verantwoordelijk voor ook de PVDA, GroenLinks, D66, CDA en de CU al deze partijen zijn de laatste jaren in het kabinet geweest.
Valt opzich mee hoe verbazingwekkend het is als je bedenkt dat bedrijven als Bayer machtiger zijn dan landen tegenwoordig... toch?
Beetje zoals die agenten in Narcos die Escobar moeten bestrijden met een jaar budget van een paar ton terwijl Pablo een paar miljoen per dag verdient in top tijd... en de NCF nog zou bestaan.
@@woutervanralsof er ook maar een partij is die het WEL goed geregeld krijgt 😂 je gelooft in sprookjes
Er is te weinig biologische landbouw om de prijs substantieel omlaag te brengen (schaalvergroting). De overheid heeft biologische landbouw systematisch achtergesteld; de vleesindustrie krijgt meer subsidie, ook van de EU. Supermarkten houden de prijzen voor biologisch voedsel kunstmatig hoog. Banken duwen boeren naar alsmaar meer intensivering waardoor hun land verschraalt en ze het milieu nog meer beschadigen en onze voedselzekerheid riskeren. Afspraken worden door afnemers niet nageleefd, zodat hele oogsten weggegooid worden. Consumenten wordt door supermarkten aangepraat dat ze geen plekjes op hun appels willen, zodat ze ook daarvoor weer hogere prijzen kunnen vragen. Marktwerking in de voedselindustrie? Wat dacht je van prijsafspraken. En de informatie over wat je eet verdwijnt, bij gebrek aan regelgeving, achter misleidende marketing. En ga zo maar door. Als ik iets heb geleerd over dit onderwerp is het wel dit: ons voedselsysteem is corrupt. De enige lichtpuntjes komen van private initiatieven, zoals Land van Ons, Aardpeer en No Waste Army. Het kan dus gewoon wel en daar is bewijs voor.
dan kan dus niet met bio. dat is het hele punt.
Dat is niet aangepraat, ik wil echt geen vieze wormstekige appels. Dat hoeft ook niet. Biologische appels zijn net zo gaaf als gifappels en het prijsverschil valt ook reuze mee. Volgens mij is de consument het probleem, die koopt geen biologische champignons omdat je dan €2,10 betaalt voor een bakje in plaats van €1,95. Eigenlijk zou er een Europese importheffing moeten komen op niet-biologische landbouwproducten zodat die nooit goedkoper zijn dan biologische producten, of producten van binnen de EU. Of het lage BTW-tarief afschaffen voor niet-biologische levensmiddelen.
@@JJadx als je verrekent wat het zou schelen aan medische kosten, milieu impact, en besparing op uitstoot omdat eer geen chemische producten aan te pas hoeven te komen vraag ik me af of dat het dan nog zoveel kost. Als we dan allemaal wat minder vlees eten, en dus meer landbouwruimte hebben waar geen veevoer meer hoeft te groeien denk ik dat we precies een heel eind kunnen komen naar een gezonder systeem voor mens, dier en milieu (maar mischien niet zo voordelig voor de markt/het grootkapitaal)
Ik zie ook mogelijkheden zat, en als je bedenkt wat de daadwerkelijke kosten zijn door de toename van ziektes als Parkinson dan zou het me niks verbazen als overstappen winstgevend is. Stel je alleen eens voor dat Bayer geen belasting meer ontwijkt maar een meer evenredige bijdrage levert aan de infrastructuur, dat zijn al honderden miljoenen.
@@Joeniekorndit is het probleem als mensen denken overal verstand van te hebben. De plekken waar nu gras groeit(voor veevoer) kunnen voor niks anders gebruikt worden. Je verdient veel meer van die grond als je er akkerbouw gewassen op teelt. Maar deze hebben betere grond nodig. Vandaar zijn daar de veehouderijen gevestigd
Eindelijk! Breng het aan het licht. We weten het allemaal, tijd om weer nieuwe kennis te gebruiken.
Er word nu toch zoveel voedsel weggegooid? Kunnen we daar niet iets aan doen? Ik heb zelf liever minder keuze (seizoensproducten, kans dat dingen al op zijn) waardoor er minder verspilling is en er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn
ja en 80% van het voedsel dat hier wordt geproduceerd gaat naar het buitenland... kan echt een flink stuk minder, maar ja, dan verdienen de CEOs, bankiers, beleggers en aandeelhouders minder geld en gaan ze zeuren over boerenpesterijen, zogenaamde banenkrimp en economische malaise die slecht is voor de gewone Nederlanders (onzin). Zo spannen de rijke stinkerds wappies voor hun karretje en zal het heel lang duren voordat de voedselproductie hier grondig op de schop gaat...
Er is een app Too Good to Go
ja inderdaad
sowiezo die 20% minder oogst zonder middelen klinkt als heel wat maar is dat niet zo-ongeveer wat we hoedanook weggooien? misschien ervoor zorgen dat bedrijven geen tonnen voeding wegpleuren en dan hebben we dat probleem helemaal niet.
maar ja dat gaat ten koste van de centjes (in de zak van die bedrijven vooral) en dat vinden politici niet zo leuk.
Bestrijdingsmiddel is er omdat gewassen dan dicht op elkaar kunnen en heeft te maken om ongedierte te verwijderen. Niks met seizoensgroente.
@@claudia-489 Goed punt!
Het zou fijn zijn als jullie de volgende keer ook een kwantificering van deze risico’s zouden geven. Want een ‘verhoogd risico’ geeft weinig aan. Wat is de gezondheid last? En hoe weegt dit af tegen het minder consumeren van groente en fruit. Ik kan me ook voorstellen dat door directe blootstelling, door dichtbij te werken of wonen bij tuin en akkerbouw, dat de blootstelling veel hoger ligt dan door consumptie van bepaalde producten.
Daar hebben ze geen antwoord op gegeven omdat we dat nog niet weten. Het kan zijn dat bepaalde mensen er gevoelig voor zijn of dat het alleen uitmaakt als je boven een bepaalde leeftijd komt. Of juist andersom, misschien is het voor volwassenen ok, maar gaat het er echt alleen om dat kinderen in de groei de hersenen anders ontwikkelen wat dan weer later in hun leven voor problemen zorgd. Misschien slechte voorbeelden, maar je snapt wat ik bedoel.
Men weet gewoon nog niet hoe en wat. Biologisch eten zal vast veel uitmaken aangezien ze daarmee die bestrijdingsmiddelen niet gebruiken. Tenzij "biologisch" eten wel met natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan worden bespoten? En dan is de vraag of die dan schadelijk voor ons zijn.
In de comment section zei wel iemand dit: "In Frankrijk zijn ze al verder. Daar worden Parkinson verwante ziektes als een beroepsziekte gezien door het gebruik van landbouwgif."
Economisch gewin is onze gezamenlijke ondergang.
@@muxbuxcom beetje dramatisch wel, economisch gewin is trouwens ook niet zwart-wit he, duizenden manier om daar te geraken.
Dat dit gebeurt weten we allemaal. Oud nieuws.
Wat ik wil horen is hoe ik mijn fruit/veggies zo was dat ik het meeste aan pesticide stoffen eraf haal.
Inderdaad ik was mn fruit en groentenin zout laat et weken of bakingsoda maar ik denk dat het al in de kern zit van ons eten eet matig van Alles HOOG TIJD dat hier een eind aan komt en dat gaat gebeuren ! Snel heel snel! we gaan terug naar de basis.
@@majagoedegebuur9451 idd in baking soda laten weken heb ik ook gehoord 15 min. of met appelazijn. En alles wat je kan schillen?
Als het bespoten wordt dan dringt het door de schil, nemen de bladeren dit op, drupt het op de bodem en dringt het in de grond en wordt dit via de wortels in de plant gestransporteerd...
@@stephanhaeke589jeetje... Dan helpt bakingsoda dus echt niks 😮
@@AmberV1978 ik ben geen chemicus maar volgens mijn logica voor wat die waard is zit het in het product.
Goed item en zeer verontrustend! Aangezien de sierteelt niet onder voedsel valt, zou je een spuitverbod moeten instellen voor deze sector!
Behalve dat je geen bloemen eet en het dus ook geen reet boeit als er misschien schadelijke stoffen opzitten
Ik ben het inderdaad met je eens dat de sierteelt niet essentieel is, maar de keerzijde bij het verbieden is wel dat we dan wel onze bloemen buiten de EU gaan halen en daar zullen ze al helemaal geen regels hebben. Je zou dan ook een importverbod op de sierteelt moeten instellen. Ik ben voorstander van een algemene verduurzaming van de sierteelt, waarbij boeren kunnen blijven bestaan en de consumenten een minder gifrijke bloem in huis halen
Helaas maakt het wel uit, want die pesticiden komen wel in de grond en daarmee in ons grondwater en vervolgens in ons drinkwater en op andere gewassen (die we wel eten)
@@isabeldangremont7826bijna alle sierteelt kwekerijen vangen het water op dat zij geven aan de gewassen, dus ook de bestrijdingsmiddelen die zij gebruiken worden opgevangen en komt dus niet in het grond water terecht.
In heb gewerkt bij een bedrijf die gespecialiseerd is in gewasbeschermingsmiddelen. Ieder jaar krijgen alle medewerkers een medische controle. Bloedprikken enz.
Ook worden de machines en ieder jaar verbetert en wordt met onderzoeken tijdens de groei de juiste spuitmomenten gekozen om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen toe te hoeven voor hetzelfde resultaat. Ook zijn er steeds meer biologische middelen. Denk aan het spuiten van minerale olie (soort slaolie). Hierdoor kunnen blad insecten vele male minder schade maken waardoor het spuiten van chemische gewasbeschermingsmiddelen ook veel minder hoeft.
Ik ben ook in veel in het buitenland geweest. Bijv Oostblok en continent Amerika. Daar is het ronduit dramatisch en wordt er met niets en niemand rekening gehouden. Daar mag van mij flink tegenaan geschopt worden.
Dat klinkt wel alsof die strenge regelgeving in de EU dan toch effect heeft
@@SousaphoneMusic. Alleen enkel voor landen die zich eraan houden dus. Kijk bv naar ‘t Oostblok wat bovenstaande comment ook zei.
Dit is waarom de EU niet werkt. Enkele betalen en vele ontvangen alleen maar.
@@SousaphoneMusic Dankjewel voor je comment. Het heeft zeker impact op de Nederlandse akkerbouwer en tuinder. Het zijn inderdaad de import producten waar dit veel mis gaat. Appels komen bijvoorbeeld massaal uit Polen. Zelfs binnen Europa zit veel verdeeldheid in regels. In Polen mag bijvoorbeeld nog meer verschillende gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden en mogen ze veel meer spuiten zonder al te veel controle. Bij ieder middel zit soort wachttijd op voordat het product gegeten mag worden. Dan is het product in theorie veilig om te eten. Middels steekproeven wordt de theorie ook in praktijk getest.
Het is belangrijk om kritisch te zijn en laat dan ook de verschillen zien.
Dan nog een kanttekening. Niet eetbare producten zoals bloemen worden behandeld met hele andere middelen. Ook streng in Nederland. De impact van die middelen zijn inderdaad anders. In theorie kun je tulpen en rozen eten. Op deze middelen zit namelijk geen wachttijd en ik raad het ten zeerste af. In mijn ogen is daar wel een slag te winnen maar dan zal de consument/ afnemer ook een minder kieskeurig moeten zijn op de perfecte bloem.
@@zakkeju3164 dat men zich niet direct aan de regels houdt, betekent niet dat de regelgeving op zich of de hele EU niet deugt. Het is iets waaraan gewerkt moet worden, dat wel. Liever zo dan de oostbloklanden overleveren aan de invloed van China.
Er, mineral oil is refined petroleum. Not made from plants, i.e. nothing like salad oils.
Ik at al geen aardappelen of appels en peren, maar nu kan ik doen alsof dat is vanwege de pesticiden! Thanks :p
Bedankt voor deze nutteloze informatie 👍🏼
Geeft trouwens wel aan hoe jij je door het leven beweegt.
@@wesleyjeurissen544 Bedankt voor deze nutteloze comment 👍Geeft trouwens wel aan hoe JIJ je door het leven beweegt.
@@NofirstnameNolastname Low carb of carnivore?
@@WDiCT9mW deze is carnivoor en ik was vorige week jarig en dacht oké voor een keer een grote ijs na de maaltijd met slagroom en amarene kersen. Ben nu een week verder nog steeds een te snelle en onregelmatige hartslag . Nooit meer hetzij ik het zelf maak van goede slagroom.
Ik denk dat jij dat gewoon kan blijven eten. Er valt bij jou niks meer af te breken. Mentaal gezien bedoel ik dan.
Ik eet wel gewoon water vanaf nu
zit pfas in
@@weetikveel-um8ei haha idd. De enige oplossing is weg uit nederland en lekker in de natuur zonder fabrieken in je omgeving je eigen grond
En microplastic
Water is van zichzelf al giftig, dan moet je wel een enorme hoeveelheid op korte tijd consumeren.
En antibiotica
Wat een mooie en genuanceerde video. Ik wil er nog wel iets op toevoegen. Als jij zo gezond(en duurzaam mogelijk, maar dat is een andere discussie) dan moet je eigenlijk alleen maar voedsel eten dat geproduceerd is in Nederland. De combinatie van efficiente productie, strenge wet- en regelgeving en weinig transportbewegingen maakt Nederlands geproduceerd voedsel relatief gezien het beste voor mens en natuur.
We leven in een maatschappij waarin iedereen het druk heeft en die hier geen rekening mee houdt. Je aanpassen hierop kost dus enorm veel werk. Als het je lukt, tof, maar beter doe je kleine haalbare dingen. Dat is namelijk nog altijd beter dan helemaal niks.
Wat betreft duurzaamheid is de vraag "wat?" veel belangrijker dan "waarvandaan?". Nederlands koeienvlees is veel minder duurzaam dan Italiaanse sojabonen
Maar dan kan het alsnog beter. Mocht het wel zo zijn dat pesticiden ziektes veroorzaken wil ik wel meer geld betalen om het risico te verminderen.
Je hebt gelijk. Mensen willen echter nou eenmaal avocado, mango, bananen etc. consumeren...
@@guuskillahdat bewijst het punt juist toch?
In Afrika heet dat corruptie, in Europa heet hetzelfde "lobby werk". Grote bedrijven kopen gewoon om. De consument is ook te kritisch op zijn aankoop. Wat ook een probleem blijft, is de overdreven monocultuur.
Wat belangrijk is om te vertellen is dat wij in Nederland per kilo product relatief weinig chemie gebruiken tov andere landen. Het saneren van landbouw in Nederland zorgt er dus voor dat je producten krijgt met een hogere chemische voetafdruk.
bron?
Ook belangrijk dat wij zo’n beetje laagste percentage biologisch verbouwen binnen EU, dus alsnog enorm veel pesticiden gebruiken
Werk zelf in de agro sector. Er zijn 3 soorten chemie; insecticides (insecten), fungicides (ziekte), en herbicides (onkruid). Veelal wordt er in de verschillende landen hetzelfde gespoten, aangezien de zelfde risico’s bestaan. Verschil is dat de Europese Unie enorm streng is; cut off criteria zijn mutageniteit, hormoonverstorende risico’s, voortplantingsrisico’s, carcinogeniteit. Als het 1 van deze punten bevat wordt het uit de lijst gehaald. Wij produceren in onze vruchtbare delta, per hectare de meeste kilo’s per hectare. Waardoor er per kilo product, juist minder chemie wordt gebruikt.
@mvops7168 als je hier meer over wilt weten, moet je het Farm to Fork beleid checken. Dit is het europese beleid omtrent voedsel. Deze explainer bevat ook informatie van het farm to fork beleid ;)
Er zijn nochthans rapporten genoeg die het tegendeel bewijzen. Dat Nederland een geweldige chemische voetafdruk heeft ... vooral door de landbouw ... 😊😊
Better safe than sorry! Mooie reportage over een belangrijke onderwerp, namelijk onze voeding, waarover te weinig gesproken word over wat er in werkelijkheid gebeurt en wat de effecten daarvan zijn op onze gezondheid.
Wat is gezonder schone voedzame gewassen die welliswaar wat duurder zijn in vergelijking tot pesticiden etc geteelde gewassen die een uiteindelijk veel hogere maatschappelijke prijs hebben (Ziektekosten) en nog veel meer zoals arbeidsuitval, het is trouwens ook volledig overbodig om planten zoals Lelies en andere bloembollen etc met voedsel te vergelijken, als alle grond
toch wel hypocriet dat wij het gebruik hier verbieden maar de productie ervan niet.
Wordt niet in Nederland gemaakt, dus kunnen we niet verbieden. De Nederlandse overheid heeft geen juristictie over wat een Amerikaans bedrijf in Amerika maakt. Je kan het wel verbieden dat boeren het kopen en gebruiken in Nederland.
En de meeste van onze groente en fruit komt van over de grens…dus niet te controleren…
@@puckgroeneweg115ja ... is het daarom dat Nederland de vooraanstaande leider/producent is in landbouwprodukten, op Europees en zelfs wereldvlak. Om de "meeste" groenten dus te importeren ... of produceert Nederland alleen bloembollen en kaas ... ? Ik denk dat er heel wat NIET geïmporteerde groenten in Nederland, in Nederland zelf worden gegeten. 😊😊
@@maphilib in mijn gebied is bijna al het agrarische gebied verdwenen, veranderd in bollenvelden en kijk eens goed waar onze producten nu vandaan komen, heel weinig uit Nederland…het is net als in Spanje, de boeren die sinaasappels plantages hebben, dien niks meer, plukken ze niet eens meer, omdat het niks meer oplevert, omdat de fabrikanten en supermarkten hun producten liever goedkoop inkopen, en duur aan ons verkopen…en wat weten wij nou wat er over onze grenzen gebeurd…geen controle, niks…en in feit hypocriet, alles goed voor het milieu…net als de garnalen, die hier niet meer gepeld mag worden vanwege de hygiëne , maar van die die tijd gaan er vrachtwagens vol met garnalen richting Marokko gestuurd, en komen weer gepeld terug…rare wereld…
De productie in Engeland bedoel je? Dat land dat niet in de EU zit?
Zoek voor de grap eens op wat de biologische teelt mag gebruiken via skal toelatingen, die hebben meer middelen dan ons in de planetproof producten. Wij produceren in de kas en hebben de strengeste controles. Elke 2 weken een mrl test op alle middelen die ooit zijn toe gelaten. Dit betalen wij allemaal zelf. Maar moet worden gedaan door onafhankelijke bedrijven. De kosten om de certificaten te behouden kost 10% van de omzet. Om daarna maar te blijven horen dat je vervuilend bent. Personlijk vind ik het filmpje erg kort door de bocht.
20% minder opbrengst betekend dat je op de wereld 20% extra moet gaan produceren. Dat is compleet amerika qua oppervlakte. Misschien ook eens vanuit de productie bekijken hoe wij er tegen overstaan en wat we allemaal wel doen.
Biologisch spuit met koper en zwavel. Nee, dat zijn geen synthetische middelen, maar wel erg giftig.
Zouden jullie ook een keer onderzoek kunnen doen naar BIO producten?
Helaas zijn bioproducten soms ook vervuild met pesticiden, waarbij dit dan meestal afkomstig is van een vervuilde bodem door de reguliere landbouw. Dit geldt zeker voor dierlijke producten zoals zuivel en eieren, waarbij een Vlaamse studie recent heeft laten zien dat hier veel meer gifstoffen in zitten dan in de niet-bioproducten, met als verklaring dat deze dieren meer ruimte hebben om te grazen op een bodem die al ernstig vervuild is (en voorlopig nog blijft) door opgelopen schade door de conventionele landbouw. Nederland bungelt helaas ook onderaan het lijstje van Europese landen met het aandeel bioproductie.
Maar ach, lekker als land op BBB stemmen, want wat zijn wij toch trots op de boeren en de LTO.
Wat wil je weten?
Goede en graag ook over synthetische biologie
Of daar inderdaad minder schadelijke pesticiden op zitten. Als pesticiden erop waaien van de buurman, heb je er alsnog niks aan natuurlijk
@@DoplevNiet geheel waar, want door biologisch te kopen als consument, stimuleer je ook meer biologische landbouw. Als de vraag toeneemt, dan volgt het aanbod en kan door schaalvergroting de prijs wellicht iets omlaag. Als buurman ziet dat zijn biologische buurman meer verdient, dan wil die wellicht ook om.
Ik vind het een mooie overview, maar ik mis het hele aspect rond geïntegreerde plaagbestrijding (IPM), dat wordt nu vooral in de EU toegepast. Dus IPM is vaak in de EU nu conventioneel, ook zijn vele plagen nu vaak resistent tegen vele pesticiden. Dus het verhaal is nog wat complexer en t had fijn geweest als het ook die nuance had aangekaart
En als ik deze aflevering zo bekijk. Dat op een gewone manier van verbouwen niet kan.
Zijn wij met veel en veel te veel mensen op de wereld
Nee, dat zijn we niet. Als we op een gezonde manier met de Aarde zouden samenwerken en vooral (en dat is het belangrijkste!) niet méér nemen dan we nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn, dan zou de Aarde waarschijnlijk 2-3 x zoveel mensen kunnen voeden als nu. We zijn niet met teveel mensen, maar we eten véél meer dan we nodig hebben. Van voedsel dat van nature rijk is aan voedingsstoffen heb je maar heel weinig nodig!
Ja daarom framen ze die video zo. Zodat je er negatief over gaat denken.
Een goede stap zou zijn, btw van groente en fruit naar 0% en btw van zwaar bewerkt voedsel (lees snoep en chips) naar 21%
Wordt allemaal lid van de Odin (als er een Odin bij je in de buurt zit). 15-20% korting op de prijs waardoor biologisch eten wel echt een stukje betaalbaarder wordt. Het lidmaatschap is winstgevend vanaf als je 27 euro per week uitgeeft.
Zouden jullie een keer ook de voorstanders van gewasbeschermingsmiddelen kunnen interviewen en meenemen in het verhaal?
Ik heb thuis een gangbaar akkerbouwbedrijf en denk dat er ongekend veel mist in het verhaal dat hier verteld wordt!
Ook zou ik er zelfs voor open staan, dat er op ons bedrijf gefilmd wordt, om de andere kant van het verhaal te vertellen.
exact, ik vind het een onnodig onrustmakend verhaal, te eenzijdig belicht. Daarmee zeg ik niet dat het niet beter zou zijn om in een ideale wereld helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken.
ik vind het op zich super interessant, maar zouden jullie misschien als aanvulling hierop ook kunnen vertellen over groene middelen en microbiologische? wat daar de voor- en nadelen zijn? en hoe je kan weten dat eten op een groene of microbiologische manier is geteeld?
Ik ben mijn hele leven al vegetariër, zo ben ik opgegroeid. Rond mn 13e mocht ik dan het besluit maken om wel/geen vlees te eten. Ik wist niet beter en heb er nooit problemen mee gehad.
Ik heb ook niks tegen mensen die wel vlees eten. Als ik gezondheidsklachten krijg die op te lossen zijn door af en toe wat vlees te eten, dan zal ik dat ook doen.
Maarja,
Je hoort vaak in het nieuws wat voor rotzooi er in varkens/koeien gespoten word, dit krijgt de mens dan ook (deels) binnen.
Dus dus die pesticiden leken mij dan verreweg "gezonder" dan alles waar varkens/koeien aan blood gesteld worden. Nu blijkt dat dus ook enorme zooi te zijn... Ik als consument lijk niet te kunnen "winnen". Je kan naar een biologische winkel, maar verwacht niet dat half Nederland dat gaat doen.
Ik ben er nooit echt diep ingedoken, maar is er een studie die de gezondheidsrisico's van pesticiden en toegevoegde "zooi" in varkens en koeien vergelijkt?
Lijkt me wel een interessante.
Mij lijkt interessant wat er in zit wat jij je in hebt laten spuiten voor covid.........
@@weetikveel-um8ei 1. Je gaat er gelijk vanuit dat ik een covid vaccin gehad heb. Aannames doen is het stomste wat je als mens kan doen. Als je iets niet weet, vraag het dan gewoon. Dat voorkomt miscommunicatie... En dat voorkomt zo veel ellende. Miscommunicatie gaat een eigen leven leiden en dat resulteert mogelijk in desinformatie.
Daarover gesproken.
2.Het verspreiden van desinformatie en het hele 5G gebeuren rondom covid heeft er voor gezorgd dat een deel van mijn familie uit elkaar gegaan is. De "antivaxers" willen niet in de buurt komen van mensen die wel een vaccin genomen hebben. Dit ivm de straling die de gevaccineerde mensen zouden hebben. Dit heeft ervoor gezorgd dat een moeder en haar twee kinderen elkaar niet meer kunnen zien... Zo'n vaccin is een keuze, geen sekte. Het lijkt er alleen wel op dat een groot deel van de niet gevaccineerde populatie in een sekte leeft.
Dat verhaal werkt twee kanten op natuurlijk. Beide partijen denken het bij het juiste eind te hebben.
Niemand zit te wachten op een heel vaccine verhaal, helemaal niet als het over een ander onderwerp gaat. Als je niks aan het gesprek toe kan voegen dan is het beter om niks te zeggen.
@@weetikveel-um8ei De duimen zijn verdwenen !
Jij kan nu helemaal niks meer eten. Geen vlees en je groentes zijn ook giftig… janken !
@@weetikveel-um8ei passende gebruikersnaam!
Helemaal mee eens Frans, en wat ook belangrijk is: Als er gekeurd gaat worden, doe dit dan zeker ook op cocktails van verschillende pesticiden. De ene versterkt de ander
Pesticiden die het zenuwstelsel van insecten aanvallen, kunnen dus ook ons eigen zenuwstelsel beïnvloeden? Wat goed dat we na jaren van onderzoek hier eindelijk achter komen!
Die cijfers op 9:22 geven wel een vertekend beeld. Bestrijdingsmiddelen per hectare is niet hetzelfde als bestrijdingsmiddelen per kg groente/fruit.
Bedankt voor deze video, ik wist dat het ernstig was, maar hier schrik ik wel een beetje van. Er staan aardig wat producten op de lijst die ik dagelijks of wekelijks eet. Zijn biologische producten een betere optie? Daar zeggen jullie niet echt iets over. Zou fijn zijn om wat alternatieven te weten, want de lijst is wel erg lang. Begrijp ik ook, dat je de bloemen genoemd in de lijst ook beter niet kunt kopen, aanraken etc?
Als je logisch na denkt snap je wel dat biologische geteelde producten dat risico van pesticide weg neemt. Echter is de vraag, wil je voor dit risico meer gaan betalen voor je groente en fruit
Bij de teelt van biologische gewassen mogen er geen pesticiden gebruikt worden, dus als je het kan betalen is dat zeker een goed alternatief. En correct, de dochter van een Franse bloemist is overleden omdat zij in de baarmoeder de pesticiden van de bloemen die haar moeder aanraakte binnenkreeg.
Voor zover ik weet (met mijn ervaring van vrijwilligerswerk op een biologische boerderij van enkele maanden) wordt bij biologisch enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Denk bijv. aan andere wezens aantrekken die de schadelijke insecten weer opeten, bepaalde (natuurlijke) stoffen in de grond verwerken die het de schadelijke soorten moeilijk maken, en meer resistente soorten te planten.
Het probleem is dan echter dat er voor sommige problemen simpelweg nog geen biologische oplossingen zijn. Zeker op grotere schaal is dat problematisch, omdat je dan hele akkers in een keer verliest. Zo hadden we laatst vgm een schimmel gevonden, waardoor we simpelweg 7 jaar lang geen kolen meer kunnen planten op dat stuk. Ook hebben we vorig jaar een aardappel akker op moeten geven (1/2 van het land dat we hebben vgm), omdat we óf de hele dag enkel kevers van de planten konden plukken, óf de rest van het land onderhouden. Ze hadden daarom gekozen om de aardappels maar op te geven, zodat we al het andere konden behouden. Pesticiden brengen ook wel dus voordelen met zich mee.
Het liefst zou je natuurlijk een gebalanceerd ecosysteem creëeren, bijv. dat je op een natuurlijke wijze vijanden van slakken aantrekt, waardoor die je oogst en plantjes niet opeten. In de praktijk is dat echter heel lastig (lees ook vooral duur waarschijnlijk).
Anyway, bij biologisch eet je geen pesticiden, maar ben je dus vrijwel zeker duurder uit. Verder denk ik dat het, ook al blijkt uit dit filmpje dat niet alles goed gaat, toch binnen de Europese & Nederlandse wetgeving veel voldoende afgevangen wordt. Voor mij kost het teveel geld en moeite om helemaal over te gaan, maar daar kan je vast je eigen middenweg in vinden :)
@@pokemonduckbiologische gewassen mogen alsnog gespoten worden met natuurlijke pesticiden. Is niet perse beter.
Wat betreft de bloemen, dat ging over een rechtzaak van een bloemiste, die natuurlijk heel veel bloemen in handen krijgt op een dag. Ik heb die lijst niet bekeken, maar ik verwacht dat de gemiddelde persoon bij lange na niet zoveel blootgesteld wordt eraan.
Wat een gelikt en geacteerd filmpje.
#5:00 het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat bestrijdingsmiddelen in je geïmporteerde eten uit Brazilie kan zitten. In werkelijkheid voeren importeurs, overheden en supermarktketens steekproeven uit die testen hoeveel schadelijke stoffen er in het voedsel zit. Per stof is door de EU, NL en zelfs door supermarkten bepaalt hoeveel erin mag zitten en hier wordt op getest. Interessant detail: de ene supermarkt doet vaker steekproeven dan de ander. Ik weet bijvoorbeeld van insiders dat de Albert Heijn vaker controleert dan andere supermarktketens.
Voedsel wordt weleens afgekeurd doordat de wind de bestrijdingsmiddelen van een andere boer naar je gewas voert.
Je zou je biologische tuintje er maar naast hebben liggen
Gif krijg je toch binnen want het is overal, ook in het lucht door o.a. smog en in het zit ook in het water door pfas en plastic en ook in andere voedingsmiddelen door o.a. chemicaliën, ongezonde vetten en suikers.
Groente en fruit is nog steeds de beste optie want daar zit ook gezonde voedingsstoffen in. Ik eet daarom zelf bloemkool en broccoli want dat ondersteunt de lever en die helpt weer bij het detoxen.
Na het zien van dit filmpje, dan heb ik zelf nog recente artikelen opgezocht over pesticiden via Google komt het inderdaad daar wel een beetje op neer, een deel experts zeggen hetzelfde, de EU-regels zijn zodanig streng dat dit echt wel goed gecontroleerd word (dit is natuurlijk waar je moet op durven vertrouwen, maar stel dat het zo is.) en dat inderdaad die appel die je nog eens goed wast een veel betere keuze is dan een worstenbroodje bij het tankstation of gewoon een toevoeging om zo aan nutriënten te geraken, ik denk ook dat als je echt de allerbeste optie wilt gewoon zelf een moestuintje moet zetten en goed worden in het telen van je groenten enz... maar uiteindelijk, moest je kiezen in een normale situatie, die appel is de betere keuze.
Mh, ja, ook paardebloem, witlof en mariadistel is goed voor de lever, mariadistel kan zelfs het lichaam stimuleren om nieuwe levercellen aan te maken.
Zolang we het allemaal blijven verspreiden wel. En maar die auto pakken en dat vliegtuig of die botox.
nu door de hoeveelheid pesticide tabel kan ik zelf selecteren welk groente/fruit ik ga verbouwen in mijn volkstuin zonder middelen.
Hoop voor je dat je geen pfas in de grond hebt anders kan je net zo goed die zooi uit de winkel halen
@@SjuSju99 valt opzich wel mee. die pfas krijg je toch wel binnen, daar ontsnap je niet aan, maar uit eigen tuin heb je dan tenminste niet ook nog allerlij ander gif.
Kijk ook vooral wat je biologisch goedkoop kan kopen. Alle kool, aardappels, wortels, pompoen...allemaal heel betaalbaar. En bio eieren ook bij de Lidl.
En als je zacht fruit wil, koop dan ingevroren bio (bij Plus ofzo).
Mooie video weer!
Ik was uiteindelijk benieuwd naar wat er gebeurt als je kiest voor "better safe than sorry", dus had verder gezocht naar informatie over pesticiden en wat moet je nou kiezen?
En dan kom je uit bij de clean fifteen en de dirty dozen lijsten om te helpen kiezen.
Dirty Dozen (hoge pesticiden): Aardbeien, spinazie, boerenkool, nectarines, appels, druiven, paprika’s, kersen, perziken, peren, selderij, tomaten.
Clean Fifteen (lage pesticiden): Avocado’s, maïs, ananas, uien, papaja’s, erwten (bevroren), asperges, honingmeloen, kiwi’s, kool, bloemkool, broccoli, champignons, meloenen, watermeloen.
Of kies bewust voor iets met een dikke schil wat je eraf haalt.
Voorbeelden: Bananen, avocado's, ananas, watermeloen, sinaasappels, pompelmoes en mango’s.
Er worden beelden gebruikt van de glastuinbouw. Hier worden natuurlijke middelen gebruikt. Denk aan lieveheersbeestjes en sluipwespen.
Scherp! In de glastuinbouw worden inderdaad steeds vaker natuurlijke middelen gebruikt, al verschilt het wel per product welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt worden, zie bijvoorbeeld www.clo.nl/indicatoren/nl056704-biologische-bestrijding-van-plagen-in-de-glastuinbouw-2012-2020#:~:text=Biologische%20bestrijding%20van%20plagen%20in%20de%20glastuinbouw%2C%202012%2D2020,-Bronnen&text=In%202020%20zijn%20plaaginsecten%20en,in%202012%20nog%2078%20procent.
Klopt, begin jaren deden we al 95% van onze bestrijding biologisch, maar dat meldt de NOS natuurlijk niet. We hergebruiken ons water en verwarmen kassen met aardwarmte.
Maar demNOS laat dat nooit zien en van deze video klopt maar weinig, helaas geloven nog teveel mensen hen, maar ze komen nooit eens bij ons kijken of praten.
Die komen uit het lab.
@@bdv1609 dit worden opgekweekt. Zoek anders de aflevering over de hommel van keuringsdienst van waren. Al deze 'bio' hommels en bijen laten inheemse soorten verdwijnen. Koppert vloog ze ook uit naar Zuid Amerika.
Al met al zijn genoeg natuurlijke middelen, alleen bio chemie neemt de overhand.
Een echtpaar wat een goede band had met mijn familie is op deze manier overleden. Ze werkte hun hele leven met het middel RoundUp. Tot het niet meer mocht. Maar omdat ze dit jaren gedaan hadden was het kwaad al geschied. De man kreeg in2019 een ernstige vorm van Parkinson met een bijzondere naam, maar waarvan was bewezen dat het door pesticiden komt. Na zijn overlijden was de vrouw in het verhaal nog alleen. We werden heel goed bevriend en waren zelfs meerdere keren per week bij haar op bezoek. Tot 2024 toen is ze na een strijd van 1 jaar overleden aan lymfeklierkanker nadat ze niet kwaadaardige leukemie had wat uitzaaide en kwaadaardig lymfeklierkanker veroorzaakte.
Oftewel, alle ziektes die net benoemd zijn kwamen bij dit echtpaar naar boven. Ik kende geen echtpaar wat gezonder leefde op dagelijkse basis maar dat mocht niet baten.
Bedankt voor de bewustmaking. Ik wist al dat al het voedsel giftig is. Vooral voor bewerkt voedsel moet je uitkijkenJe moet echt oppassen met wat je eet tegenwoordig. Daarnaast moet er strenger worden gecontroleerd.
Lekker groente bij de biologische boer kopen. Is wat duurder maar de kwaliteit is beter en er zit geen zooi op.
Bio producten worden ook bespoten. Met schimmels, bacteriën, zuren en zouten. Dit zijn natuurlijk wel natuurlijke middelen, maar dit zegt niet dat het beter is. Vaak wordt een biologisch perceel net zo veel bespoten als een regulier perceel.
@@n.dkorteweg5708 je lichaam zit vol met schimmels, bacteriën, zuren en zouten... je lichaam heeft die dingen nodig. Pesticiden heeft niemand nodig. Dus ja, er is absoluut wel een duidelijk verschil tussen natuurlijke bestrijding en alles platspuiten met giftige troep
Jammer dat jullie niet in gaan op de vraag of er nog pesticiden overblijven nadat je groente of fruit wast onder de kraan. Ik doe dit zelf altijd maar eigenlijk weet ik niet eens of en hoeveel dit helpt. Had een leuke toevoeging geweest.
1:54 is een complete misrepresentatie. Chemisch betekend niet automatisch gif, ook daar in zijn heel veel verschillende takken met een doel van gebruik. Er zijn er bijvoorbeeld vele die de plant sterker of weerbaarder maakt. Ook zijn er chemische middelen die gemaakt zijn met een groot aandeel groene werkende stoffen met dan als toevoeging iets chemisch om het beter op het blad te laten uitspreiden. Overigens zijn deze hulpstoffen ook 90% van de tijd niet schadelijk voor plant en dier op zich zelf
En natuurlijk betekent ook niet automatisch niet giftig. Fijn dat je dit opmerkt. Verder een prima video. Ik vind het persoonlijk ook goed dat er niet automatisch ja en amen wordt gezegd bij biologische landbouw. Het heeft zeker voordelen, maar ook nadelen.
NOS
kunnen jullie een keer finpje maken over kwantum comluter of in het algemeen kwantum hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden
Danke
In Frankrijk zijn ze al verder. Daar worden Parkinson verwante ziektes als een beroepsziekte gezien door het gebruik van landbouwgif.
Vergeet niet dat er in de wijnbouw heel veel koper houdend middel is gebruikt wat nog steeds in de bioteelt gebruikt wordt. Daarvan staat vast dat het kans op Parkinson vergroot. Van glyfosaat nog steeds niet.
@@Jan-Boeriedereen drinkt uit koper in india, vanwrge de gezondheidsvoordelen en omdat veel mensen een kopertekort hebben. Vandaar zo veel jonge mensen grijze haren. Wel moet het in balans zijn met andere mineralen natuurlijk
hier ook maar er zijn nog altijd belangen van andere die voorgaan
@@Jan-Boer??? 😂😂😂
@@rosameijering5161 in Nederland ook, al onze drinkwaterleidingen zijn van koper/messing.
dit klinkt erg gevaarlijk, hopelijk wordt dit snel opgelost, maar denk dat we hier nog wel lang last van zullen hebben.
Maak nu ook eens een item over hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds de jaren 90 is veranderd en wat de boeren allemaal wel niet doen om zo min mogelijk gebruik te maken van de middelen. Investeringen van tienduizenden euro’s.. De ongelofelijk strenge regelgeving, veiligheidstermijnen, maximaal aantal residu, verlaging van de doseringen, driftreducerende maatregelen enz. Maar dat is natuurlijk geen spannende journalistiek voor de NOS. Het gaat natuurlijk puur om zo veel mogelijke commotie te maken…
Nou ben ik benieuwd. Is het dan veiliger/gezonder om bijvoorbeeld een appel dan te schillen of niet? Er wordt natuurlijk altijd gezegd dat het gezonder is om hem niet te schillen, maar is dit met deze pesticiden dan nog wel zo?
Vind de video jammer. Het is een onderwerp dat dicht bij me hard ligt als jong teler. na het te hebben gekeken vindt ik het video met veel informatie die klopt, maar dat zo wordt neergezet dat het misleidend is 9:18 is een goed voorbeeld. 7 van de top 10 zijn bloemen. Wie eet er bloemen? niemand, ze zijn er om naar te kijken. Om deze reden bestaat MRL bijna niet voor deze producten. Dat ze bedoelt zijn om naar te kijken, verklaart overigens ook meteen waarom ze zoveel meer gebruiken. Enig schade en het wordt door de consument meteen niet geaccepteerd. De bovenste Lelie is een vertekend beeld. Lelies hebben een grote waslaag en dit moet worden gepenetreerd worden. hiervoor gebruiken ze minerale oliën (niet schadelijk). Dit moet alleen worden genoteerd als bestrijdingsmiddel wat een vertekend beeld levert. De overige 3 zijn van open teelt waar mijn kennis minder is, maar een gok als teler zelf denk ik dat de vruchtbomen komt omdat ze veel bladmassa hebben. aardappel moet worden doodgespoten voor de oogst. (open telers verbeter me a.u.b. als dit niet zo is).
Daarnaast had ik ook graag gezien hoe van 2016 naar 2020 de gewasbescherming is verbeterd. sommige gewassen zijn gehalveerd in middel gebruikt in deze periode. hoe is het nu in 2024?
dit grafiek gebruik geeft een vertekend beeld hoe tuinders met gewasbeschermingsmiddelen omgaan. Hoe veel van de gespoten middel zouden ook in de biologische teelt mogen worden toegepast? hoeveel teeltrotaties zijn er in het gewas? wat is de trendline die plaatsvind, hoeveel is 1 bespuiting?
door dit niet goed toe te lichten tekenen jullie in mijn ogen een verkeerd beeld
Dat klopt, de aanval is geopend op de agrarische sector en de NOS doet er hard aan mee, zoals we gewend zijn. Heeft de NOS ooit omze successsn getoond? Laten zien dat we de minste bestrijdingsmiddelen ter wereld gebruiken en de mildste? Dat in de glastuinbouw we onze kassen verwarmen met aardwarmte en ons water hergebruiken?
Natuurlijk niet, dat doet de media nooit! De NOS is een links activistisch bolwerk, die over de boeren en tuinders praat, maar niet met hen. Of ze halen ergens een biologischd boer vandaan die klaagt over zijn collega's.
Helemaal mee eens
Welkom bij de frame nos
interessante orproep om samen hierin te verbeteren...hullie....zullie is geen oplossing hierin
Kun je het gif verwijderen door te wassen? Schillen? Of zit het overal in? Krijg je het ook door de huid van de vingers binnen? Handschoenen aan?
Ik mis tips!
Het muziek fragment om 0:58 is Apple Tree van AURORA. Jammer dat jullie de muziek referenties niet meer in de description box zetten 😊🍎🌳
Doen we de volgende keer weer!
Het risico voor de consument is minimaal en de voordelen enorm. Het grote probleem is er voor al die mensen die langdurig aan veel hogere concentraties op en in zich krijgen. Onze boeren, maar ook bijvoorbeeld de marktkooplui dus en winkeliers die 8+ uur per dag erin zitten, zij worden hier mogelijk heel ziek door. Daar moet je je op richten.
Maar wat is nu de oplossing voor dit? Meer biologisch producten kopen?
Jaa
Daar waar je in investeert groeit.
Jullie zijn vergeten credits te geven aan de muziek. Ik herkende Weval en na wat zoeken blijkt het werk "Intro" te heten.
Hoe diep dringen die pesticiden? Is appeltje schillen goed genoeg.
Als het in de grond komt en met water wordt opgenomen in de wortels van de plant dan zit het in de gehele appel. Schillen helpt dus niet.
Reminder; als het echt zo schadelijk was hadden we massaal ziektes, kanker en dode die wijzen hier op
gelukkig valt het statistisch zo erg mee dat er een extern onderzoek per abuis moet aantonen dat dit een beetje ongezond is.
Als je langs een auto loopt krijg je ook emissiegassen binnen, die zijn ook niet goed voor je.
Niet aanstellen.
Twee derde van alle mensen in Nederland hebben momenteel pesticiden in hun lijf, ik denk niet dat het op de schilletjes blijft liggen.
@@gokhan7482 ik kijk altijd TH-cam filmpjes van Dr Eric Berg en hij liet zien in een filmpje over pesticides dat sommige vruchten en groenten pesticiden absorberen in de schil waaronder aardbeien, en sommige minder of niet, dus voor sommige vruchten en groenten heeft wassen niet veel zin maar ik zou het maar wel blijven doen want het is beter dan niks, maar het zit dan ook waarschijnlijk in de aardbeien jam enzovoort, ik weet niet of de wortels van de plant de pesticiden eruit filteren of niet maar zo niet dan kan het ook in de plant zelf komen te zitten, ik weet het gewoon niet zeker hier word niet genoeg over gepraat, en niet genoeg onderzoek naar gedaan.
@@Grayfoxs Hoeveel middel denk je dat er gespoten wordt ? 220 kilo of zo. Op 600 liter water zit er meestal maar een 100 gram in of zo. Daarvan komt niets in het grondwater. Wij hebben 60 jaar een boomgaard gehad en na het rooien van de bomen is er geen enkel spoor van spuitmiddelen gevonden. Gebleken uit grondmonsters.
4:09 Is de legenda toevallig omgedraaid? Lijkt me dat hoe donkerder de kleur hoe meer er werd gebruikt, toch?
Als bacteriën en schimmels er al niet van willen eten, waarom zou jij het dan nog in je mond stoppen? Geldt trouwens ook voor bewerkt voedsel
Dan kan je tegenwoordig niks meer eten
@@karimm2 jawel gewoon vers, bevroren of uit blik
Hoe kun je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen pesticiden zonder je koopgedrag volledig te veranderen (lees: niet alles biologisch kopen)?
Ik denk bijvoorbeeld aan:
1) Gewassen goed wassen voor gebruik
2) Schillen voor gebruik indien mogelijk
> Hoe voer je bovenstaande goed uit? Ik las onlangs bijvoorbeeld over langdurig wassen (60 sec) van tomaten, maar ik stel mij voor dat dit per pesticide verschilt.
> Is er een one-size-fits-all oplossing?
> Zijn er nog andere oplossingen om over na te denken?
Compleet overslaan is ook geen optie. Minder nuttigen zou ik zeggen.
Er moet een aantal verplichte testen komen die door onafhankelijke instituties worden verricht. Alle chemicalen die er inzitten moeten eerst uitgebreid door een reeks testen standaard gaan. Enige twijfel over of de standaard testen wel dekkend zijn, moet verder onderzocht worden.
Het moet het duidelijk per product vermeld worden welke chemicalen gebruikt zijn.
Ook vindt ik dat het pas na een heel aantal jaar, 25 ofzo, als gezond bestempeld mag worden als niets er aan lijkt te ontbreken.
“Als je zo min mogelijk pesticiden in je lijf wil”… eet dan biologisch zou ik zeggen. Eerste stap is inderdaad opletten bij welke groente en fruit traditioneel veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Toch zal je ook aan een zekere willekeurigheid van wat de boer doet en omstandigheden van de teelt te maken hebben als je niet biologisch eet (bijv veel regen, dus meer antischimmelmiddelen). Soms als ik door de polder wandel in flevoland ruik je het gif gewoon op de aardappelen, geen idee of dat altijd zo is… maar dat kan niet gezond zijn.
Die bestrijdingsmiddelen ruik je niet, dat is echt onzin.
@@Flynt2024 De meeste middelen zijn geurloos, maar er zijn zeker middelen die je kan ruiken, wat het Grappige is dat je vooral de biologische middel ruikt
Iemand enig idee wat we nou dan het beste kunnen doen om onszelf te beschermen? We hebben volgens mij letterlijk geen keuze toch? Dan deze producten consumeren? We moeten blijven eten..
biologisch geteelde producten eten
Poe… dat valt even tegen… gelukkig bestaat er een manier om wel te weten waar je eten vandaan komt. Denk aan zoiets als Pluktuinen, Voeselbossen of Herenboeren. Ja, je moet dan zelf je eten oogsten en nee, het ziet er niet zo mooi uit als in de supermarkt. Maar je weet wel waar je eten vandaan komt en dat die boer geen bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt. Better save then sorry.
Better safe than sorry! Baking soda blijkt te helpen. Groente & fruit 15 minuten laten weken in een1% baking soda/water oplossing.
Ik durf niks meer te eten
Ga je naar de bio winkel en koop onbewerkt voedsel.
Dat schijnt ook slecht te zijn voor de levensverwachting heb ik ergens gehoord.
@@Klont123Niet iedereen is een miljonair
@@karimm2 het is wel kneiterduur ja, maar je koopt wel je gezondheid. De mcdonalds goedkoper dan naar een goed restaurant, maar daarom zit de mcdonalds vol met dikke mensen die altijd migraine hebben. Laten we niet doen alsof heel Nederland onder de armoede grens leeft. Het is vaak een keuze waar je je geld aan uit geeft.
Vaak ontbreekt het niet aan EU wetten die bestrijdingsmiddelen reguleren, maar aan genoeg (nationale en EU) toezicht of de bestaande EU wetten ook overal worden toegepast. Het zou daarom interessant zijn om het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen in de EU in kaart te brengen maar ook de juiste toepassing van toegestane bestrijdingsmiddelen in de EU.
Muziekje in het begin... klinkt als Aurora - Apple Tree. Good choice
Goed gehoord! Klopte in dit geval dubbel ;)
haha wou net dezelfde comment plaatsen! "When the last tree has fallen and the rivers are poisoned you can not eat money!" zou ook een mooie quote zijn geweest.
@@CenturioXander Absoluut!
Veel werk op mijn moestuin. Wel vele tientallen kilo's onbespoten aardappelen, fruit. En zo. En inderdaad, hopelijk zonder PFAS😅
Moestuintje in Dordrecht naast chemours toevlalig?
@@redwhite_040 nope, op de bodem waar eens de zuiderzee was
Je moet die middelen wel gebruiken, maar de industrie laten aantonen dat ze veilig zijn is natuurlijk de kat op het spek binden. Zonder bestrijdingsmiddelen krijg je ook schimmels die gifstoffen maken, dus al het voedsel kan wel als giftig bestempeld worden en elke stof is giftig zolang je de dosis maar hoog genoeg maakt. Een filmpje van 10 minuten is echt te kort om dit goed in beeld te brengen.
"waarom alarm slaan, als je iets niet helemaal zeker weet?" OMDAT JE HET NIET ZEKER WEET🙃
Geloof mij dan maar, er is voldoende aanleiding om gif beter niet in te nemen. En Monsanto is er echt niet voor jou maar puur voor henzelf.
Kop in het zand zou misschien een oplossing zijn.
ja maar ja maar
dan kost dat die arme, lieve multimiljardairs wat centjes, kun je je iets ergers voorstellen?
@@jellereitsma9182 Jij denkt dat we zo maar voor de lol spuiten? Moeten we dan onze groenten dood laten gaan en de mensen laten verhongeren? De NOS overdrijft, zoals we van de NOS gewend zijn.
Als je je zorgen maakt, dan zou ik eerst stoppen met sinaasappels, manderijnen, kiwi's, mangos, bananen, cashnootjes, want dat is veeeeeel slechter dan de Nederlandse groente en fruit.
En geen katoem dragen ook.
@@grave-d5v Het probleem is dus dat het ook de gewone Nederlander raakt. Uiteindelijk wordt groente en fruit gewoon duurder. En het is nu al zo dat veel arme mensen ongezond leven omdat gezond eten duur is. Als we gezond eten (want per saldo is groente en fruit nog steeds veel gezonder dan een zak friet) nog duurder maken, wordt die gezondheidskloof alleen nog maar groter. Dus het is niet alleen maar omdat je het niet zeker weet, het is ook een afweging, wat is beter voor de maatschappij. En gaat dus ook om de centen van bijstandsmoeders, niet alleen maar van multimiljardairs.
@@grave-d5v 😫😫😫😫 omg vergeten 😫😫😫😫😫😫 hoe durf ik 😫 ik ga er nog een baantje bij nemen om het goed te maken met geff bezos en al die andere lizards ⚠️
Mooi staaltje gebalanceerde informatie!
Even een kleine correctie, Bayer is niet het moederbedrijf van Monsanto, Monsanto bestaat niet meer, dit is volledig opgenomen door Bayer. Bron, ik werk er :). Helaas is het inderdaad zo dat we de bestrijdingsmiddelen nodig zijn om voldoende voedsel te verbouwen en met de klimaatverandering, steeds groter wordende wereldbevolking wel voldoende eten moeten kunnen blijven produceren. Een reductie van 20% wanneer alles puur organisch zal zijn is veel te groot, plus dat het eten dan nog duurder wordt.
Correctie: het eten is niet duur omdat de boeren zoveel geld krijgen hoor. Een boer krijgt zo'n 30 ct per kilo voedsel. Als dat 36 cent wordt per kilo, gaan wij dat als consument niet merken. Voorbeeld: spruiten, 1.98 per kilo, wordt dan 2.04 per kilo. Verder lijkt mij dat 1.98 per kilo wel ERG toevalig net onder de 2 euro zit, dus daar zit nog een dikke winstmarge op.
Als je dit even verder door rekent, betekent het dat groente ongeveer 1 ct per persoon per dag duurder wordt. Dat lijkt mij wel mee te vallen, of niet?
@@annekekramer3835, maar ze produceren dan waarschijnlijk niet dezelfde hoeveelheid groenten, eerder minder. Dus zo gemakkelijk is het niet te berekenen
Currently much more than 20% is thrown away, with plenty of room for improvement. I.e. producing 20% less to start with is not necessarily the problem it’s implied to be here.
And with appropriate changes in government subsidy policies, a serious shift to non-industrial organic/polycultural/local permaculture style food production in cities won’t increase consumer prices nearly as much as continued large-scale use of pesticides will. No future world population will ever be fed from collapsed ecosystems, and our current global food system is the primary driver of biodiversity loss.
Wat ik mis in de video is het stukje ''voedselzekerheid''. Na de tweede wereldoorlog (met name door de hongerwinter van 1944) werd er door de overheid gestimuleerd om meer voedsel te produceren zodat er geen honger meer zou zijn. Door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met name de fungiciden (schimmels) en insecticiden (insecten) zijn belangrijk om plagen tegen te gaan. Bij volledig biologische landbouw loop je het risico dat er bijvoorbeeld bij een ''goed'' schimmeljaar geen aardappel meer op het land staat omdat het allemaal kapot is gegaan. Voor de geïnteresseerde, zoek het voorbeeld van volledige biologische landbouw van Sri Lanka maar op...
Ja meer betalen voor voedsel. Minder ziektekosten.
minder vaccineren, minder ziektekosten
@@weetikveel-um8eigrappig dat jij dat gelooft. Tenzij je mensen met de bof, mazelen of kinkhoest op latere leeftijd in een isolatiecel laat sterven. Eigenschuld dikke bult dat je dit op jongere leeftijd niet hebt gehad, toch?
@@weetikveel-um8ei alleen als ongevaccineerden geen behandeling mogen krijgen. Werkt ook lekker afschrikwekkend.
@@weetikveel-um8ei Dit ging toch niet over vaccineren 😬
@@TouYube886 nee, was dat maar waar
Wat is de beste manier om pesticiden van je groente en fruit af te wassen? Want alleen onder de kraan is te weinig. Wat gebruiken anderen?
Ik eet al jaren geen groente of fruit of iets wat plantaardig is. Heb me nog nooit zo gezond en fit gevoeld als nu en alle chronische klachten die ik had verdwenen als sneeuw voor de zon. Die grote voedselbedrijven hebben de bevolking goed onder de duim.
Van vlees krijg je kanker en hartziektes.
Volg je een carnivoor dieet toevallig?
@@Phoenix_1991nah, deze denkt trollen te eten
In vlees zit heel veel antibiotica en andere medicijnen.
in je water ook... wen er maar aan, want schijnbaar vondt men het allemaal wel best dat dit gebeurt...@@venividivici1203
Dan is het advies toch om zo veel mogelijk biologische producten te gebruiken als dat kan (vanwege aanbod of jouw financiële situatie)
Het ergste is nog wel dat de laatset jaren steeds vaker blijkt dat sommige Nederlandse akkerbouwers nog altijd gif spuiten dat al meer dan 10 jaar verboden is!!!!!!
Er zijn regels dat wanneer iets verboden wordt, de teler zijn voorraad mag opspuiten. Dat is heel scheef, maar op die manier mag het technisch gezien wel
Is weleens onderzoek gedaan naar de gezondheid bij de GEBRUIKERS (akkerbouwers/tuinders) van deze middelen??? Zij komen regelmatig in contact met deze middelen, dus onder deze beroepsbevolking zouden genoemde ziektes extreem veel en vaker voor moeten komen !?
Tuinders ziekte noemen ze dat ook wel bij ons in de buurt. Alom bekend dat ze niet oud worden
Biologisch betekent niet altijd geen chemische zooi
Alleen in bepaalde situaties mag men idd kleine hoeveelheden gebruiken van biologische landbouw.
Maar altijd nog beter dan niet biologische producten.
Better safe than sorry ! Zowiezo. We moeten wachten totdat ze bewijzen dat t giftig voor ons is terwijl de meesten van ons dat toch al weten. Die risico doe ik niet aan mee
hoi
hai
de overheid zou meer subsidie moeten geven aan biologische landbouw en dat moeten aanmoedigen, dat is wat de mensheid, dieren en onze aarde nodig heeft.
Eet biologisch zoveel mogelijk; gebruik geen Glyphosate!! ❤
Ben meer van de kipsate.
Goed tip, probeer weinig te eten, dan wordt je ouder en blijf je gezonder, krijgen we minder bestrijdingsmiddelen en andere verontreinigingen in het klimaat binnen!!, we hebben niet genoeg, landbouwgrond op de wereld om allemaal met 9 miljard biologisch te gaan eten, minder eten kan wel helpen, laag BMI, 3 keer per dag eten..😊
ik eet mijn groenten en fruit biologich
geen gif maar gewoon puur natuur
Ik ben ook onbespoten en ongevaccineerd
Puur natuur
@@weetikveel-um8ei Dit hadden de mensen beter niet kunnen nemen !!!Wat hebben ze een ellende teweeg gebracht !
@@weetikveel-um8ei zei meneer terwijl hij op zijn telefoon zat te typen... heel natuurlijk leeft u!
@@pokemonduck
Een telefoon eet ik niet op hoor
Biologisch is inderdaad veel beter! Maar heb je ooit van de wind gehoord?
Interessant overzicht van de hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen. Fijn dat het per product staat vermeld. Ik koop en wil geen bloemen meer in huis, liever een stekje van iemand's plant. En ik kies er voor om de producten waar zoveel op gespoten wordt, voortaan biologisch te kopen of te laten liggen en iets anders te kiezen. Er is echter wel veel verschil tussen hoeveel er wordt gespoten per product. We kennen een fruitboer die voor Lidl teelt en die spuit maar 3 keer per jaar, naar eis van Lidl. Maar een fruitboer die naast ons huis een boomgaard heeft, heeft dit jaar al 11 keer gespoten. Het is daardoor voor de consument moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat je koopt en binnen krijgt. Maar waar mogelijk en betaalbaar voor mij liever biologisch.
Gewoon biologisch eten kopen, dan heb je nergens last van, steun je de natuur én er zitten meer voedingsstoffen in
Je hebt wel een roze brilletje op zeg. Doe maar eens goed onderzoek naar bio producten. Zul je er gauw achter komen dat Dow Chemical producten maakt die zijn toegestaan in de bio landbouw. Zelfs vissen in open water gaan hier van dood. (tracer) Bio wilt niet zeggen dat producten per definitie ook gezonder zijn. Hoe dikwijls lees je niet dat bio producten uit de winkel moeten vanwege residuen van spuitmiddelen. Ze gebruiken ook extracten van zwarte nachtschade. 3 besjes opeten en je kunt naar het ziekenhuis en meer haal je waarschijnlijk het ziekenhuis niet meer. Zulke middelen zijn nog gevaarlijker dan pesticiden.
Het is wel wat duurder, maar ben je bewuster bezig.
Klinkt goed maar biologisch is geen beschermde term of zoiets - hebben ze hier ook wel eens iets mee gedaan - over al die marketing woorden
Biologisch is zeker een beschermde term in de EU. Organisch niet. En andere marketing termen zoals "puur natuur" ook niet.
ik denk dat iedereen dat wel zou willen maar net zoals met plofkip toen dat een groot probleem was: veel mensen hebben het niet zo breed dat ze de beste keuzes kunnen maken wat betreft hoe hun eten is gemaakt.
dus ja koop vooral biologisch maar we hebben ook gewoon strengere regels nodig.
Als alles zo slecht was en is, maar iedereen eet het toch elke dag, dan zouden we toch allemaal in het ziekenhuis moeten liggen?
Het gebruik van pesticide is nou eenmaal nodig, hoe vervelend dat ook is voor sommige.
fr*ck ik eet elke dag piepers en appels met schil. uhhh. ga ik dood? want ik ben echt te lui om te schillen
Overschakelen op biologische producten?
Was al je fruit en groenten.
Dan moet het wel goed komen.
@@jellereitsma9182overschakelen op iets mindere betweterige opmerkingen ?
Dood ga je zeker, daar is geen ontkomen aan.
Koop bv een bakje biologische kiwis en geniet extra hard omdat je weet dat er geen gif in zit.Ongeloofelijke fijne ervaring.
Ik zal het je vertellen we moeten met zn allen seisoens gebonden gaan eten en vooral niet te nauwkeurig zijn met hoe perfect ons eten is
Okee dus met andere woorden , ik moet na stoppen met alcohol , drugs en roken ook nog eens stoppen met eten 😂😂😂😂
Overschakelen op gifvrij voedsel is ook een oplossing. En wij doen dat ook met een iets meer dan minimum loon.
Prioriteiten noemen ze dat.
@@jellereitsma9182 hoe ziet je het verschil? en hoe weet je 100% zeker dat er gebeurt wat ze beweren
@@jellereitsma9182okee en wat heeft jou iets meer dan minimumloon daarmee te maken. Ik wil gewoon lekker eten en of het dan bespoten is of vet of weet ik veel wat .
@@jellereitsma9182zo wat een narcistische en betweterige opmerking zeg.
@@jellereitsma9182 Jelle jij bent duidelijk nog nooit op t land geweest.
Weet je wat je inlevert aan ziektes, rot en all het andere onfijne als je geen gebruik maakt van een bestrijdingsmiddel?
Maar een vraag die ik graag wou horen van jullie NOS is, helpt het om je groente en fruit te wassen/om te spoelen voor eten?
Ik krijg hier een beetje een dubbel gevoel bij. Een hele heisa maken over bestrijdingsmiddelen. Weet jij waar jou eten vandaan komt? Vraagt de NOS terwijl ze mede verantwoordelijk zijn voor alle Nederlandse boeren die moeten stoppen. Voedsel van eigen bodem had toch wel handig geweest hè?
Hoe is de NOS als entiteit medeverantwoordelijk voor de boeren die moeten stoppen?
@@eco5240 bedoel je nou dat je niet begrijpt wat de rol van media is in maatschappelijke en politieke kwesties?
@@familiekruit6068 Dank voor je antwoord. En ik begrijp inderdaad dat media een grote rol heeft in verspreiding van nieuws. Gelukkig dat de nos soms items maakt die wellicht tegenstrijdig kunnen lijken; daarmee laten ze verschillende invalshoeken zien.
Tevens ben ik het er niet mee eens dat de NOS medeverantwoordelijk is voor boeren die al dan niet moeten stoppen of veranderen, maar dat is wellicht een andere discussie.
Er moet minder vee komen omdat we niet aan de EU regels doen rondom mest productie, en bescherming van Natura 2000 gebieden (die we zelf hebben uitgekozen!). Heeft weinig met de NOS te maken. De boeren hoeven niet weg, de megastallen wel.
schat, de boeren die ermee moeten kappen zijn voornamelijk de vleesboeren. sure, nog steeds enorm zielig, en klote dat de politiek dat zo krom heeft aangepast dat we daar nu kniediep in de heisa zitten... maar heeft niks met deze video te maken.
Mensen , wie weet..., waar dat document is, waarover ze het heeft? Graag hoor ik het!
Vertel eens hoe giftig die prikjes zijn die we moesten nemen om opa en oma te "beschermen".
Vertel iets over de biodistributie, verblijftijd, DNA vervuiling van die prikkies......
Maar dat doen jullie niet toch?
Nee dat mag niet, het is al een groot wonder dat ze dit doen.
@@weetikveel-um8ei dat mogen en durven ze niet
heeft niet zoveel zin meer nu het al weer een paar jaar geleden was.
plus, we moesten toch iets tegen covid, en ik denk dat we allemaal ergens wel weten dat het niet echt het beste of het schoonste vaccin zal zijn geweest want dat is letterlijk nou eenmaal hoe kapitalisme werkt. de gene die het het eerste of het goedkoopste kan doen doet het, net als elk ander product. mensen hebben minder last van de prik dan van long covid dus als je durft om meer te vragen, durft te zeggen dat dat niet betekent dat het goed genoeg is, ga je er blijkbaar aan.
Vergeet trouwens te import ook niet, wie weet wat de Brazilianen, Spanjaarden en Italianen gebruiken... niet onze boeren de vinger wijzen. Hoe zat het toen met Tjernobiel en onze gewassen?
Lekkere stemmingmakerij, er is slechts 1mg op 1 kilo residu toegestaan waarvan straks nog maar 3 stoffen toegestaan zijn. Zonder hulpmiddelen hebben we straks geen sla, kersen en vele andere gewassen. Lekker bewerkt voedsel gaan eten van de grote industrie, succes ermee allen.
In bewerkt voedsel zitten ook pesticiden.
@@JorisBlom1993 ja plus allerlei E-nummers en andere middelen die een nog veel negatievere effect op je lichaam hebben
@@pascalvanorsouw3776 volgensmij heb jij het filmpje niet helemaal afgekeken. Dit benoemen ze zelf namelijk ook. Verder zit niet per se het grootste risico van deze pesticiden in het eten, gezien dat idd al redelijk goed geregeld is met de regels voor toegestaan residu. Het grootste gevaar lijkt nu voor de mensen die in de omgevingen wonen van akkers waar deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En stemmingsmakerij is het al helemaal niet, wat zij opnoemen zijn gewoon feiten en op het einde zeggen ze nog dat je er op twee manieren tegenaan kan kijken omdat nog niet alle gevaren bewezen zijn. Maar stel dat ze wel op een gegeven moment bewezen worden: heb jij liever parkinson/kanker of wat minder keuze aan eten? Daarbij is de kans groot dat als deze bedrijven van gif hun inkomsten zien wegvallen ze naarstig op zoek gaan naar een minder giftig bestrijdingsmiddel. En dat is volgensmij waar we naar moeten streven.
@@pascalvanorsouw3776 oh nee E nummers! Als ik jou was zou ik maar van de citroenen afblijven, daar zit E330 in (citroenzuur).
@@rickbude3866 Zelfs in zijn naam zit geen 'E'. 😄