Starea lumii la începutul secolului XXI - Thierry Wolton în dialog cu Horia-Roman Patapievici

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 มี.ค. 2018
  • Conferința scriitorului francez, Thierry Wolton, pe tema „Starea lumii la începutul secolului XXI“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.
    Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Fundația ARCCA a organizat prima ediție a seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, un festival de conferințe și dialoguri culturale și științifice pe teme de actualitate, susținute de specialiști importanți și oameni de cultură de prestigiu, găzduit de Ateneul Român în perioada 24 februarie -28 februarie 2018.
    Publicul i-a întâlnit pe scena Ateneului Român pe E.S. Hans Klemm, ambasador al Statelor Unite în România, pe Thiérry Wolton, scriitor și istoric francez, celebrul autor al impozantei „Histoire mondiale du communisme“ , pe Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena, pe Martin S. Martin, cu o lungă carieră de cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, pe Victor Ieronim Stoichiță, reputat critic și istoric al artelor, numit recent titular al Catedrei europene la Collège de France, pe Cristian Presură, cercetător Philips Research Eindhoven în Olanda. Fiecare a susținut o conferință de o oră, urmată de un dialog cu câte o personalitate din România: Corina Șuteu, Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Vlad Zografi, Marian Voicu, Gabriel Liiceanu.
    Fiecare întalnire dintre cele șapte a fost prezentată de Mirela Nagâț.

ความคิดเห็น • 12

  • @iondragu2631
    @iondragu2631 5 ปีที่แล้ว +5

    Splendid, Horia Roman P. ca totdeauna. Toți, la înălțime, de fapt, inclus publicul.

  • @cav1264
    @cav1264 3 ปีที่แล้ว +3

    Genial HRPatapievici!!!

  • @GoldmundAR
    @GoldmundAR 4 ปีที่แล้ว +6

    Nu o sa uit niciodata ceea ce mi-a povestit tatal meu spre sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70 si anume marea lui dezamagire fata de cineva din Occident care avea sa vina la Bucuresti la inceputul anilor '60(61-63) si sa laude " comunismul romanesc" de atunci, marele actor francez Yves Montand. Intamplarea face ca eu fiind in Germania la inceputul anolor '80 sa urmaresc in direct un interviu cu Montand, un reporter german care ii ia un interviu pe marginea piscinei casei actorului. Iar reporterul german il intreaba pe actor, chansonist, etc.: "cum se impaca faptul ca el, celebrul actor este milionar, traieste o viata in huzur, dar a ramas un...comunist" la care actorul raspunde printr-o nonsalanta primitiva: "da, se impaca f. bine bogatia cu comunismul"(la comunism orice am adauga nu e o cacofonie, comunismul in sine e si o mare cacofonie!)

  • @kellogsnotavailable
    @kellogsnotavailable 6 ปีที่แล้ว +5

    Gabriel Liiceanu salveaza situatia!

  • @iondragu2631
    @iondragu2631 5 ปีที่แล้ว +4

    Ce spune acest Om despre China, azi , în martie 2019, a devenit tragic mai periculos decât atunci. Câtă dreptate avea și nimeni nu privește la aceste adevăruri, cel puțin prin bunul simț !!!

  • @gheorghearmencea8632
    @gheorghearmencea8632 3 ปีที่แล้ว +3

    La inceput expunerea mi s-a parut "banala", dar istoricul Wolton ne-a transmis un adevar , caruia generatiile actuale nu-i dau imporanta : timpul, durata ceruta pentru o "schimbare"; o schimbar politica nu inseamna decat un "eveniment " si nu esenta unei "schimbari ", efectele sau perceptia ei sau amploarea ei !

  • @torozanromica9815
    @torozanromica9815 3 ปีที่แล้ว +4

    sunetistul face minuni