Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 มิ.ย. 2020
  • Înapoi la argument, ediție specială #Humanitas30deani.
    Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu într-un dialog despre condiția intelectualului în lumea de azi, despre „piața ideilor”, despre scris și etica scriitorului, despre „bolul spiritual”, despre uitare, despre prostie, despre cuvinte.
    #HumanitasLIVE #online 𝗶̂𝗺𝗽𝗿𝗲𝘂𝗻𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗰𝗮̆𝗿𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿

ความคิดเห็น • 7

  • @simonaileanaivan62
    @simonaileanaivan62 3 ปีที่แล้ว +13

    Mulțumim, că exprimați atât de clar și articulat, ceea ce ne preocupă și pe noi.

  • @danmoroianu822
    @danmoroianu822 3 ปีที่แล้ว +9

    superb!

  • @74natasa
    @74natasa 3 ปีที่แล้ว +7

    Va apreciez

  • @cameliababacea9250
    @cameliababacea9250 3 ปีที่แล้ว +5

    un superb duel!!!

  • @laurstefoni6296
    @laurstefoni6296 3 ปีที่แล้ว +6

    Un regal

  • @iulia2183
    @iulia2183 3 ปีที่แล้ว +11

    Odată ce admiteti că in spațiul psihic interior, omul, la adăpost de orice indiscreție, poate comite orice imoralitate si poate opta pentru orice tip de comportament, înseamnă că regimul politic nu are nici o legătură cu caracterul scriitorului. Caracterul scriitorului are legătură cu alegerile pe care constiința sa le face in acest spatiu interior.
    Apoi, nu faptul de a nu fi comis o anume greșeală te îndreptățește să-l moralizezi pe cel ce a comis greșeala, ci capacitatea ta de a fi obiectiv. Înainte de a-l judeca pe celălalt, trebuie sa fii tu însuți exersat în practicarea adevărului in orice situație si chiar si in spațiul psihic interior. Această practică consecventä şi voluntară îți obiectivează viziunea si rațiunea. Obiectivitatea (viziunii si a rațiunii) te salvează din päcatul de a condamna pe baza unor argumente subiective, chiar închipuite.
    Propoziția christicä invocată nu interzice orice tip de judecată, ci exclude păcătosul sau individul subiectiv de la actul de a-l judeca pe celălalt. Ceea ce-l deosebeste fundamental pe Iisus de ceilalți nu este doar exercițiul adevărului, ci cunoașterea realității aflatä dincolo de puterea de percepție a organelor de simț, realitate cu care practicarea consecventă a adevărului l-a pus în acord. In ciuda faptului că are această cunoastere exhaustivă asupra realității, el nu îsi revendică si nici nu isi asumă rolul de judecător al lumii sau al päcätoşilor. www.libris.ro/de-la-instinct-la-dumnezeu-iulia-rosca-LET978-606-9668-53-5--p13287711.html

  • @jeanvaljean1475
    @jeanvaljean1475 3 ปีที่แล้ว +4

    Apropo de Dreyfus, tocmai am vazut filmul "J'accuse" despre afacerea asta, total din intamplare, doar pentru ca am vazut ca era facut de Polanski. Bun filmul. Recomand. Cred ca-i ultimul film facut de Roman.