Cu adevărat un Regal de inteligență. Aici vine mândria unuei nații, când are in mijlocul ei aceste repere de ciltură. Mulțumesc domnule Ptapievici și a domnilor care ne-au cadorisit cu acest film.
@Alex Poenaru Pai argumentul ar fi sa citesti articolul din care ai halit o fraza scoasa din context pt a i se da sensul opus celui dorit de autor. Articolul deplangea soarta lui Eminescu in goana unora dupa actual. Uite un fragment si daca ai citi articolul poate ai iesi din bezna: " Azi, nimeni nu mai poate vorbi despre sursele originare ale sensibilității sale fara a trebui să pună totul între ghilimele, adica fără a face cu ochiul, fara a-și cere scuze ori fără a-l scuza, luându-l de fapt peste picior. Într-o epocă în care viziunile mai sunt licite doar la cinema (ceea ce i-ar fi plăcut lui Max Weber), Eminescu nu ne mai poate apărea decât ca exasperant de învechit. Or, se știe, supremul argument împotriva cuiva, azi, este sentința ‘ești învechit’. Iar cultura română din ultimii ani, în lupta pentru integrare euro-atlantică, nu dorește decât să scape de tot ce este ‘învechit’ - adică sa fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-și faca un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca și ieri, se dovedește a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu își permite să nu fie în pas cu modele."
@Alex Poenaru Ti-am aratat ca ai fost pacalit cu acea scoatere din context, nu imi pierd timpul sa iti dovedesc si ca tu esti un pacalit pur si simplu.
Amfitrionul evenimentului cultural ar trebui să-şi pună la punct articolul posesiv; " a cărui cărți, a cărui emisiuni, articole" cum spune în prezentarea invitatului, denotă o cunoaştere precară a limbii române.
Rău am ajuns.Ăsta de ne făcea "kăkați" acum ne vorbeste de Dumnezeu. Of! Mare minune! Pesre tot da-i de ăsta! Cu siguranță au inceput "ofensiva" la comandă cu toți ai lui.
Prosperitatea Olandei ma duce cu gândul la acele multe colonii pe care le a avut pe continentul african, este un fapt de ținut cont in ecuația bunăstării
Și Turcia a muls alte națiuni și teritorii, dar nu a ajuns la o civilizație prosperă și demnă de imitat. De fapt, Turcia a ajuns în modernitate nu datorită a ceea ce ai numi tu coloniile ei, ci prin imitarea unui alt mod de a gândi decât gândirea ei proprie. Kemal Ataturk a înțeles asta, spre deosebire de tine. De aceea Anglia sau Olanda nu au devenit mai sărace după ce și-au pierdut coloniile, ci dimpotrivă! Deci altul este factorul care duce la prosperitate, nu simpla deținere de colonii. Prin urmare, esența nu stă în a mulge vaca, ci în a ști cum se vinde laptele.
@darie 99. Foarte bine bine pusă problema iar explicarea diferențelor este de toată lauda. Ceva îmi spune însă că cel căruia i-ați adresat explicarea fenomenului, nu are capacitatea să înțeleagă.
@@darie99 Nu zau..sa fim seriosi,toate marile puteri de astazi,candva imperii, au asuprit candva la greu iar ceea ce au cumulat in urma jafului a reprezentat si reprezinta si astazi un capital important dezvoltarii ,progresului si prosperitatii lor!Numai din turism cat castiga la cat si-au permis sa construiasca ,o duc bine daca te gandesti nitel ! Ca unele au gestionat mai cu cap "mostenirea" decat altele,e alta poveste! Una este sa faci afaceri in stil mare si sa ai cu ce, si altceva sa nu ai un capital necesar,sa te imprumuti ,sa risti!Putini reusesc si mai putini fara sa se manjeasca!Multi falimenteaza usor,raman cu datorii imense pt care pot plati o viata intreaga! Capitalismul e si el o dihonie,dar intre el si socalismul comunist de trebuie sa alegi ,e de preferat ! Laptele se vinde bine pt unii multumita socotelii de tip capitalist,rezultatul este insa strigator la cer, taranii au ajuns sa prefere sa-l dea la porci la cat castiga ei din toata afacerea asta!! Prin urmare vivat supermarket-ul cu produse de import!
@@whocares1481 Poate ti-as fi dat dreptate daca nu existau Elvetia, Japonia, Singapore, Taiwan care n-au avut colonii si care au ajuns la prosperitate exact pe calea pe care tu o negi. Nu stiu despre care rezultat zici ca este strigator la cer, dar nu cred ca poti specifica o perioada istorica mai buna pentru cei pe care ii cainezi.
Atata apologie capitalismului fara o grimasa de indoiala si revolta? Sunt atatea animozitati si in cazul lui,dar domnul vorbeste ca si cand ar fi oranduirea ideala,perfecta! Lipsesc exemplele concrete in dizertatia sa,nu are simt practic,vorbim multe si batem campii cu gratie de amorul sinelui audiat! Boala clasificarilor si teoretizarilor...hai cu inima inainte,chiar nu va doare jaful capitalist?Nu ca ar fi socialismul mai bun ,dar nici sa urci in halul asta pe piedetal capitalismul nu pot fi de acord!Ati omis atatea aspecte negative!
Pai capitalismul este atat de atacat ca mai este nevoie, macar din cand in cand, ca cineva sa-i faca apologia. Tema nu este despre capitalism, ci despre modernitate.
Capitalismul salbatec si de cumetrie de dupa 89 ...a creat doar o mina de bogati si restul rupti in fund...stiam de la bunicu ca a mai fost si pe timpul regilor , boierilor , burghezilor ...o adevarata forma de sclavie chiar si moderna ...sigur neagu giuvara spunea de pata neagra comunista fiindca le a confiscat averile ...comunistii nu permiteau ca unii sa aiba prea mult si cei multi prea putin ...am parcurs acea perioada si nu exista asa ceva .
"Viciile" private conduc la prosperitate colectiva....se prea poate, mai ales daca ziceti dumneavoastra. "Mana invizibila" nu e a pietei libere, ci a statului care intervine (cu masura, subtil) pentru a tempera exccesele viciilor private sau colective
N-ar fi de mirare dacă cinci minute mai târziu auzim "am primit o bursă care aveam cu ea la pachet" zice dl. HaṣerR Patapievici . . . Nu întâmplător i-am scris astfel pronumele, întrucât domnia sa însăṣi îṣi permite să zică . . . "geCălinescu" în loc de George Călinescu, așa cum se cuvine.
?Ce a facut sistemul bancar al ultimilor decenii (nu ma duc mai in spate) din capitalul de incredere pe care s-a nascut si dezvoltat?? Ce incredere am eu care imi duc econiomiile la banca, banca speculeaza cu banii mei, pierde, iar eu primesc o dobanda modica, ii platesc pierderile produse in urma riscurilor desantate si mai platesc si bonusuri decidentilor bancii ajunse falimentare????
Esti liber sa alegi alte modalitati de economisire pentru care sa primesti o dobanda de economisire decat cele bancare. (Si nu dobanda de investire la un plasament de economisire - caci nu exista asa ceva). Iar daca vrei rentabilitati de investitie (dobanda mai mare decat plasamentul bancar!) riscul pierderii este aproape pentru tot plasamentul investitionat. Deci dobanda bancara pentru economisire este una pentru “comozi” iar rentabilitatea investitionala (adica mai mare!) este nevoie de implicare asidua si de lunga durata alturi de suma investita in scopul investitional. Libertatea de a alege calea capitalului propriu este cheia de rang doi, imediat dupa garantarea proprietatatii care confera baza pentru orice cota procentuala de folosire a capitalului sau a proprietatii.
@@ronaldyoung8040 stimate domn contextualizeaza intrebarea in asa fel incat sa ti se poata raspunde si sa existe un raspuns aplicat si punctual totusi.
@@catalantdi mergeti cu gindul prea departe ..e precum acel galatean care spune ca ne am batut aici ci rusii ...nu..am luptat alaturi de ei contra nazistilor , austro ungarilor austro bulgarilor si in cimitir avem eroi rusi si eroi Romani ...d aia zic sa nu amestecam lucrurile fara sens sau rost ....
Felicitari, domnule profesor. Sunteti o minte sclipitoare. Un renascentist al vremurilor moderne
Impresionanta descrierea Parsdisului si Infernului!!! Multumesc D-le Patapievici!
Cu adevărat un Regal de inteligență. Aici vine mândria unuei nații, când are in mijlocul ei aceste repere de ciltură.
Mulțumesc domnule Ptapievici și a domnilor care ne-au cadorisit cu acest film.
@Alex Poenaru
debitezi prostii
@Alex Poenaru
Pai argumentul ar fi sa citesti articolul din care ai halit o fraza scoasa din context pt a i se da sensul opus celui dorit de autor. Articolul deplangea soarta lui Eminescu in goana unora dupa actual. Uite un fragment si daca ai citi articolul poate ai iesi din bezna:
" Azi, nimeni nu mai poate vorbi despre sursele originare ale sensibilității sale fara a trebui să pună totul între ghilimele, adica fără a face cu ochiul, fara a-și cere scuze ori fără a-l scuza, luându-l de fapt peste picior. Într-o epocă în care viziunile mai sunt licite doar la cinema (ceea ce i-ar fi plăcut lui Max Weber), Eminescu nu ne mai poate apărea decât ca exasperant de învechit. Or, se știe, supremul argument împotriva cuiva, azi, este sentința ‘ești învechit’. Iar cultura română din ultimii ani, în lupta pentru integrare euro-atlantică, nu dorește decât să scape de tot ce este ‘învechit’ - adică sa fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-și faca un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca și ieri, se dovedește a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu își permite să nu fie în pas cu modele."
@Alex Poenaru
Ti-am aratat ca ai fost pacalit cu acea scoatere din context, nu imi pierd timpul sa iti dovedesc si ca tu esti un pacalit pur si simplu.
@Alex Poenaru
ai priceput ca in chestia cu sifonierul ai fost pacalit? sau esti tot in bezna?
Noi sfinţii iubim aproapele ca pe Dumnezeu pe pământ!
Excepțională expunere! Excepțională minte, d-l Horia Roman Patapievici!
Multumim pentru postare!
Da, ce pacat ar fi s-o stearga!
Amfitrionul evenimentului cultural ar trebui să-şi pună la punct articolul posesiv; " a cărui cărți, a cărui emisiuni, articole" cum spune în prezentarea invitatului, denotă o cunoaştere precară a limbii române.
Multe mulțumiri, d-le Patapievici, pentru această prezentare: un adevărat ospăț intelectual!
Sa nu ți cada greu la ficat acest ,,ospăț intelectual,,!!! Marina!!!
@@ananechita9100❤❤❤❤❤❤❤
Respect domnule Prof Patapievici
Super! Am ascultat din nou!
EXCELENT !
O placere sa asculti aceste minti luminate ,domnul Horia Roman Patapievici si un om drag mie Mihai Maci .Ma inclin si va respect.
Mi-a placut cum ati descris acolo ce vedeati pe MTV. Si asta s-a adeverit.
Rău am ajuns.Ăsta de ne făcea "kăkați" acum ne vorbeste de Dumnezeu. Of! Mare minune! Pesre tot da-i de ăsta! Cu siguranță au inceput "ofensiva" la comandă cu toți ai lui.
❤❤❤❤
Buna seara D le Horia Mircea Patapievici ptr prelegere.Cu multa recunostiinta si iubire🌹🌹🌹🌹🌹🤗🙋🙏🕊️😥💯❤️
.😢❤
Chapeau!
Numele Fiintei , SHEM HaVaYah, fie laudat!
Prosperitatea Olandei ma duce cu gândul la acele multe colonii pe care le a avut pe continentul african, este un fapt de ținut cont in ecuația bunăstării
Și Turcia a muls alte națiuni și teritorii, dar nu a ajuns la o civilizație prosperă și demnă de imitat. De fapt, Turcia a ajuns în modernitate nu datorită a ceea ce ai numi tu coloniile ei, ci prin imitarea unui alt mod de a gândi decât gândirea ei proprie. Kemal Ataturk a înțeles asta, spre deosebire de tine. De aceea Anglia sau Olanda nu au devenit mai sărace după ce și-au pierdut coloniile, ci dimpotrivă! Deci altul este factorul care duce la prosperitate, nu simpla deținere de colonii. Prin urmare, esența nu stă în a mulge vaca, ci în a ști cum se vinde laptele.
@darie 99. Foarte bine bine pusă problema iar explicarea diferențelor este de toată lauda. Ceva îmi spune însă că cel căruia i-ați adresat explicarea fenomenului, nu are capacitatea să înțeleagă.
@@darie99 Nu zau..sa fim seriosi,toate marile puteri de astazi,candva imperii, au asuprit candva la greu iar ceea ce au cumulat in urma jafului a reprezentat si reprezinta si astazi un capital important dezvoltarii ,progresului si prosperitatii lor!Numai din turism cat castiga la cat si-au permis sa construiasca ,o duc bine daca te gandesti nitel !
Ca unele au gestionat mai cu cap "mostenirea" decat altele,e alta poveste!
Una este sa faci afaceri in stil mare si sa ai cu ce, si altceva sa nu ai un capital necesar,sa te imprumuti ,sa risti!Putini reusesc si mai putini fara sa se manjeasca!Multi falimenteaza usor,raman cu datorii imense pt care pot plati o viata intreaga!
Capitalismul e si el o dihonie,dar intre el si socalismul comunist de trebuie sa alegi ,e de preferat !
Laptele se vinde bine pt unii multumita socotelii de tip capitalist,rezultatul este insa strigator la cer, taranii au ajuns sa prefere sa-l dea la porci la cat castiga ei din toata afacerea asta!!
Prin urmare vivat supermarket-ul cu produse de import!
@@whocares1481 Poate ti-as fi dat dreptate daca nu existau Elvetia, Japonia, Singapore, Taiwan care n-au avut colonii si care au ajuns la prosperitate exact pe calea pe care tu o negi. Nu stiu despre care rezultat zici ca este strigator la cer, dar nu cred ca poti specifica o perioada istorica mai buna pentru cei pe care ii cainezi.
Luptaţi cu destinul ca şi când Dumnezeu ar fi pe pământ!
❤🧡💜💛💚💙💜🤎❤️
Atata apologie capitalismului fara o grimasa de indoiala si revolta? Sunt atatea animozitati si in cazul lui,dar domnul vorbeste ca si cand ar fi oranduirea ideala,perfecta!
Lipsesc exemplele concrete in dizertatia sa,nu are simt practic,vorbim multe si batem campii cu gratie de amorul sinelui audiat!
Boala clasificarilor si teoretizarilor...hai cu inima inainte,chiar nu va doare jaful capitalist?Nu ca ar fi socialismul mai bun ,dar nici sa urci in halul asta pe piedetal capitalismul nu pot fi de acord!Ati omis atatea aspecte negative!
Pai capitalismul este atat de atacat ca mai este nevoie, macar din cand in cand, ca cineva sa-i faca apologia. Tema nu este despre capitalism, ci despre modernitate.
Capitalismul salbatec si de cumetrie de dupa 89 ...a creat doar o mina de bogati si restul rupti in fund...stiam de la bunicu ca a mai fost si pe timpul regilor , boierilor , burghezilor ...o adevarata forma de sclavie chiar si moderna ...sigur neagu giuvara spunea de pata neagra comunista fiindca le a confiscat averile ...comunistii nu permiteau ca unii sa aiba prea mult si cei multi prea putin ...am parcurs acea perioada si nu exista asa ceva .
"Viciile" private conduc la prosperitate colectiva....se prea poate, mai ales daca ziceti dumneavoastra. "Mana invizibila" nu e a pietei libere, ci a statului care intervine (cu masura, subtil) pentru a tempera exccesele viciilor private sau colective
Măi... Lemne.
lmao best comment
@@daddy2100❤
Minunat!
s
Mereu introducerea e interminabilă...
Ne interesează invitatul,nu amfitrionul !
N-ar fi de mirare dacă cinci minute mai târziu auzim "am primit o bursă care aveam cu ea la pachet" zice dl. HaṣerR Patapievici . . .
Nu întâmplător i-am scris astfel pronumele, întrucât domnia sa însăṣi îṣi permite să zică . . . "geCălinescu" în loc de George Călinescu, așa cum se cuvine.
Oare dl. HaṣeR Patapievici l-a învățat pe antevorbitor să zică "a cărui cărṭi" ? 😢
TE INVIDIEZ DOMNULE PATAPIEVICI PENTRU PUTEREA DE A ARGUMENTA O PROBLEMA FILOZOFICĂ.
Carte apărută la Editura (th-cam.com/video/cxZWklJqg9I/w-d-xo.html) care l-a cenzurat pe martirul Mircea Vulcănescu, pe Cioran și pe acad. M. Eliade.
?Ce a facut sistemul bancar al ultimilor decenii (nu ma duc mai in spate) din capitalul de incredere pe care s-a nascut si dezvoltat?? Ce incredere am eu care imi duc econiomiile la banca, banca speculeaza cu banii mei, pierde, iar eu primesc o dobanda modica, ii platesc pierderile produse in urma riscurilor desantate si mai platesc si bonusuri decidentilor bancii ajunse falimentare????
Esti liber sa alegi alte modalitati de economisire pentru care sa primesti o dobanda de economisire decat cele bancare.
(Si nu dobanda de investire la un plasament de economisire - caci nu exista asa ceva).
Iar daca vrei rentabilitati de investitie (dobanda mai mare decat plasamentul bancar!) riscul pierderii este aproape pentru tot plasamentul investitionat. Deci dobanda bancara pentru economisire este una pentru “comozi” iar rentabilitatea investitionala (adica mai mare!) este nevoie de implicare asidua si de lunga durata alturi de suma investita in scopul investitional.
Libertatea de a alege calea capitalului propriu este cheia de rang doi, imediat dupa garantarea proprietatatii care confera baza pentru orice cota procentuala de folosire a capitalului sau a proprietatii.
@@spinteticuscare anume?
@@ronaldyoung8040 stimate domn contextualizeaza intrebarea in asa fel incat sa ti se poata raspunde si sa existe un raspuns aplicat si punctual totusi.
@@spinteticus ce draq de contextualizare vrei cand contextu'e clar ca toti orbii sa-l vada??? beat it!! you're wasting my time!
@@ronaldyoung8040asa e confirm: o pierdere de timp intrebarea dvs.
zici Patapievici și tragi apa la WC!
zii drept, nu-ti place fatza lui ai ?
@@ioncv5295 o spurcăciune ..care urăște neamul românesc..ne a jignit in ultimul hal ..mizeria asta
Nu poti sa spui asa ceva despre un intelectual ...nu ai cum ....
@@georgealex5723 ai idee de caracterizarea făcută neamului romănesc?! De către acest intelectual…care se trage din khazari bolșevici!
@@catalantdi mergeti cu gindul prea departe ..e precum acel galatean care spune ca ne am batut aici ci rusii ...nu..am luptat alaturi de ei contra nazistilor , austro ungarilor austro bulgarilor si in cimitir avem eroi rusi si eroi Romani ...d aia zic sa nu amestecam lucrurile fara sens sau rost ....