De Boekenplank - Nietzsche, een religieuze filosoof

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ต.ค. 2020
  • Weer een nieuwe aflevering van De Boekenplank! Na Kierkegaard vorige week, nu die andere grote existentiële denker: Nietzsche. Er zijn even zovele Nietzsches als dat er lezers zijn. Je kunt alle kanten met hem op. De meest populaire: de vrolijke atheïst die pleit voor de übermensch die leeft volgens zijn wil tot macht.
    De vraag is: klopt deze Nietzsche wel. Het is misschien wel de meest oppervlakkige lezing van zijn werk. Vrolijk was hij allerminst, die übermensch, wat dat is, is ook niet duidelijk. En atheïstisch, daar valt iets voor te zeggen: "God is dood, en jullie hebben hem vermoord!" roept de dwaas op de marktplaats. Maar daarmee stopt het niet: dat God dood is, dat de "horizonten zijn uitgewist en de lantaarns gedoofd" stelt de mens voor een opdracht: kun je zelf de horizon maken, kun je de lantaarns doen ontbranden?
    Atheïstisch, misschien, maar dan in ieder geval een tragische atheïst. Toch klopt dat ook niet helemaal volgens Peter van Duyvenvoorde. In Nietzsche zit, net als in Heidegger, een religiositeit verborgen die weinig lezers eruit halen. Niet een christendom, maar een religiositeit die teruggaat tot aan Plato. De religiositeit die de essentie is van alle uitingen van religie.

ความคิดเห็น • 17

  • @hansvriend4327
    @hansvriend4327 3 ปีที่แล้ว +6

    Dank voor deze video. Erg van genoten, wederom.

  • @PHDH-if5hk
    @PHDH-if5hk 2 ปีที่แล้ว +1

    Probleem van filosofen is dat zij de werkelijkheid in concepten proberen te vangen en haar derhalve bevriezen. Dit is de bron van alle ellende omdat de werkelijkheid souverein is. Wij dienen de werkelijkheid te volgen en niet andersom. Wij zijn dus niks geen goden, in de verste verte niet. Wij zijn goden (nadrukkelijk met een kleine letter) wanneer wij de werkelijkheid volgen.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 3 ปีที่แล้ว +3

    Absoluut interessant en een aardige uitnodiging tot dialoog. Ik begrijp dat de mens zich moet openstellen voor inzichten en die inzichten komen van boven. Ik denk dat de inzichten niet van boven komen. die komen van binnen, van uit jezelf. Wat betreft het christendom: het zijn natuurlijk flauwe woordspelingen: christen dom, is lam, joden dom. Toch zie ik in al deze drie godsdiensten een opgelegd dogma dat ervoor zorgt dat de mens is vastgeketend, dat de mens slaaf is. Dat is in ieder geval mijn inzicht dat ik van binnenuit kreeg.... Lees ook Walter Schubert, over Nietzsche en Dostojevski.

  • @brompot5174
    @brompot5174 3 ปีที่แล้ว +5

    Zeer goede aflevering!

  • @hansvriend4327
    @hansvriend4327 3 ปีที่แล้ว +2

    Het valt me nu pas op, hoe verwant Kierkegaard en Nietzsche eigenlijk zijn.

  • @neogoats8738

    Zouden jullie Albert Camus de volgende keer willen doen?

  • @vic.1234
    @vic.1234 3 ปีที่แล้ว +1

    leuk man hier gaan echt miljarden zetels mee gewonnen worden

  • @JB-ym2kv
    @JB-ym2kv ปีที่แล้ว

    Voor mij was dit een heel boeiende inleiding in het denken van Nietzsche, ook al besef ik dat de podcast slechts één van de kanten van hem heeft belicht. De uitroep “God is dood, de kerk heeft hem vermoord” komt wat betreft dat laatste dicht bij Kierkegaard. Ook hij beschrijft de slapheid die de verstarde christelijke moraal en het instituut kerk van God gemaakt heeft. Nietzsche accepteert dat God dood is als een feit en lijkt daarop voort te borduren. En zegt dan dat, nu God dood is, wij het nu zelf aan de bak moeten. Dit klinkt als wat Kierkegaard in "De ziekte tot de dood" 'vertwijfeld jezelf willen zijn' noemt. Vanuit een bekrompen blik op God Christen zijn wil Nietzsche zich niet verhouden tot wat Kierkegaard noemt 'de macht die het zelf gesteld heeft'. Die macht is namelijk niet dood maar oneindig leven, oneindig 'nu', Liefde, God. Wie zich daaraan kan toevertrouwen, wat je niet uit jezelf kan maar ook van boven moet komen, kan iemand werkelijk zichzelf worden/zijn en tot bloei komen. In die relatie is juist vrijheid en kan alle veelkleurigheid blijven bestaan.