Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Abia astazi am dat de un videou de pe acest canal si apoi am intrat in acest playlist. In cateva ore am ajuns la acest episod. Foarte bine explicat, pe intelesul oricui, indiferent de studii. Mai pe scurt esti buna rau. Buhnici si baietii lui fumeaza-n colt si ar trebui sa te invite la podcasturi, ai avea multe de spus, explicat, raspunde la intrebari! Cred ca o sa apelez in viitorul nu prea indepartat pentru o casa pasiva, nu ma gandeam ca in Moldova avem asa baieti informati la acest capitol :) Mult succes!
Deci, cu cât te urmăresc mai mult, cu atât mă bagi mai mult în ceață în ceea ce privește încălzirea casei. Aia NU, aia NU !! Și eu cum să-mi fac încălzirea casei în Oradea sau prin împrejurimi (că încă nu am cumpărat terenul) ?? Cu ce naiba să încălzesc și să am apă caldă ??
Nu am zis nicaieri ca un sistem este rau si altul bun, niciodata. Insa, cum nu exista sistem de incalzire ideal (nici material ideal, nici sistem constructiv, nimic nu e ideal), totul are parti bune si parti mai putin bune, iar in acest sens, orice sistem de incalzire despre care s-a creat vreo analiza pe acest canal, este impartita atat in video despre avantaje, cat si video despre dezavantaje. Toate au plusuri si minusuri, iar acest canal este unul de informare ca oameni ca dvs sa le afle (ori in reclame aflati doar de plusuri, nu-i asa?). Mai departe decizia unuia sau altuia, se ia inclusiv impreuna cu specialistii (daca beneficiarul e inca in ceata). Merci.
Dintre toate canalele de construcții în limba română recunosc că am o mare plăcere să vă urmăresc și să mă informez de aici. Am învățat enorm in ultimul an dar aș dori să ne ajutați să înțelegem mai bine de ce nu recomandați acest sistem pentru o casă ce are deja calorifere. Vă mulțumesc frumos și va salut cu mult respect!
Va multumesc ca urmariti acest proiect si ca ati gasit util informatiile prezentate. Se poate combina acest sistem si cu calorifere, insa problema caloriferelor este temperatura lor de lucru de +50.. +70 oC care este mult mai mare decat la incalzirea in pardoseala +28... +40 oC, iar la acest punct pot mentiona si procesul de incalzire al apei la temperaturile de lucru, continuitatea mentinerii temperaturii de lucru, costuri si randament vs investitii etc.
In alte tari subvențiile sunt mari pentru implementarea acestor sistemelor. La noi, casa verde este o gogoriță care nu se pune în mișcare și se când se pune se oprește f repede din lipsa fondurilor
Despre pompele de căldură aer-apa ce ne puteti spune? Si m-ar mai interesa despre izolația cu geocell sau energocell ca înlocuitor al pietrisului si polistirenulului de sub placa de fundație daca ati face o comparatie. Multumesc mult si felicitări pentru informatiile ce ni le furnizați!
Buna ziua. Despre termoizolatia din spuma de sticla expandata (multii spun geocell) am realizat deja 3 video-uri pe acest canal nu demult. Despre pompele de caldura aer-apa, nu va pot spune ceva in comentarii, mi-ar lua minute si chiar ore in sir sa va scriu, primesc aceasta intrebare ca o sugestie al unui video in viitor. Multumesc!
Poti sa-ti faci un calcul simplu realistic, nu povesti de adormit copiii si ai sa vezi ca nu iesi rentabil deloc...la 3.5 kw pe ora de ex x 24 ore x 30 zile x 1.2 lei /kw vezi cat te ajunge si cate ore iti permiti sa o tii in priza...
Nu va pot oferi un raspuns deoarece fiecare sistem se determina pe baza anumitor calcule a fiecarei case in parte, ori eu idee nu am ce fel de casa si conditii aveti dvs, si ce fel de fantana. Mai bine va adresati la companiile specializate.
Săptămâna trecută am pus în funcțiune în Voitinel Suceava pompă aer apă..de la IDM Austria...tot ce contează e izolația casei...pompa nu consumă ea produce...CASA CONSUMĂ....
Buna ziua. Am o curiozitate. Pe timp de iarna cam cate grade va avea temperatura apei care intra in sistemul din pamant (in tevile din pamant), adica care iese din pompa? Va fi in concordanta cu temperatura exterioara? De exemplu iarna o sa intre in pamant 2 grade si ies intre 5 si 8, care ajung in vaporizator? Sau va fi in concordanta mai mult cu temperatura casei, adica vor intra in pamant 20 de grade de exemplu, dar care ulterior se vor raci datorita temperaturii din sol care are de obicei sub 10m media anuala a temperaturii aerului (12-18 grade). Aici nu prea inteleg foarte bine procesul intre vaporizator si ciclul exterior care merge in pamant. Daca folosesc o incalzire in pardosela care sa zicem opereaza cu 30-35 de grade atunci pompa din pamant ma ajuta doar cu un aport de 8 grade, cat scot din pamant? Restul fiind necesar sa fie dat prin electricitate in compresor, nu? Adica eu trebuie sa urc temperatura agentului frigorific care ajunge la condensator cu 22-28 de grade. Atunci, aceste pompe ar functiona optim in sezonul rece la noi dat fiind faptul ca temperaturile coboara sub 0 grade sau ar functiona mai bine pentru a raci casa, in timpul verii, mai degraba? Va multumesc mult!
Buna ziua. La aceasta intrebare mai exact va poate raspunde o persoana care se ocupa nemijlocit de pompe de caldura, totusi va pot raspunde ca agentul termic care va trece prin tevi oricum va fi influentat si de mediul extern, si de intern. Eroarea din a intelege procesul reiese din aceea ca cand sistemul e activ, nu trece prin pamant acelasi agent termic care va trece prin incalzirea in pardoseala - sunt 2 circuite separate. Legat de vaporizator, compresor, agentul frigorific etc - cautati pe net (mai bine video) principiul cum lucreaza un frigider, aparat aer conditionat sau aceeasi pompa de caldura, nu e vorba de acei 8 grade castigati din pamant, e vorba de faptul ca diferenta de temperatura creaza niste reactii care apoi sunt `transferate termic` deja circuitului intern din pardoseala.
@@EnciclopediaConstructiilor O sa caut dar sunt detalii care nu se zice de multe ori in video pe internet. Am inteles ca este o pompa cu circuit inchis la temperaturi joase. Despre acele reactii sunt interesat. Va multumesc mult pentru raspuns!
Instalația geotermala plus cea fotovoltaica însumează niște costuri enorme, fără a mai pune la socoteală încălzirea în pardoseala recomandată. Probabil de ordinul 30,40,50mii € sau mai mult! Și totuși sistemele nu sunt Garantate foarte mulți ani, vreo 15,20 ani după care trebuie reinvestit. Așa că probabil și asta este o cauză pentru care nu prea se îngrămădesc oameni la așa ceva!
10 kW care va ofera o enorma independenta e cam la 10.000 euro. In Romania puteti deconta de la stat 50%, deci cu putin efort, va va costa 5000 euro. O instalatie geotermala, da e mai scumpa, iata de ce consideram ca mai oportun in prezent pentru case eficiente energetic sunt pompele de caldura aer-apa, unde intreg sistemul e 6-10.000 euro. Iarasi sunt granduri ce pot scadea din costuri. Deci daca se informeaza bine, daca se studieaza bine, se poate obtine costuri foarte bune.
M-am gândit și eu la treaba asta! Dar am constatat că ar trebui un număr mult prea mare de panouri și acumulatori pentru a face față numărului de kw pentru centrala.
Apelati la un magazin sau companie specializata in ce va intereseaza ca sa va dea o oferta. Eu nu ma ocup cu vanzarea acestor sisteme, doar le analizez. Merci.
Eu sap la 6-10 m si bag cateva sonde helix de cupru(5m) si restul PE-XA de cel putin 22mm grosime. De ce nu foloseste lumea teava de cupru pentru sonde verticale? Are conductivitate termica mult mai buna decat teava pe-xa!
spuneti numaia vioane , sistemul foloseste pompe de caldura electrice nici legatura cu apa geotermala care iese din pamant la 60-120 de grade - este prost spus incalzire cu apa geotermala , ca sa dai de apa geotermala se foreaza la minim 3000 m adancoime nu la 120 m , cum este la sistemul asta ,
Mai ascultati si vizionati inca o data video, ati inteles complet gresit. Unde naiba vorbim noi aici de apa geotermala? Noi vorbim de incalzirea geotermala, ce tine de sol, nu de apa din pamant!
@@EnciclopediaConstructiilor ba da ma vezi cofetar? poi cum puteti sa spuneti incalzire geotermala ? tu nu stii sa citesti titlul care l-ai scris? in Suedia se numeste incalzirea in munte , nu are nimic comun cu apa geotermala atat timp cat ai pompe de caldura - in sol ai 12 grade apa . la 120m -200m sapati , nu am ce sa viozionez voi trebuie sa inlocuiti termenul de incalzire geotermala , care nu este corect - nu e nici o sfaraiala consuma tot atata curent cat consuma pompele de caldura CTC clasa A apa in calorifere e pe circuit inchis si boilerul are termostat la 50 grade , numai ca nu incalzeste apa la 50 de grade o incalzeste la 42 , diferenta pana la 50 o face pompa de caldura - daca este cald afara nu porneste pompa de caldura decat pe apa calda asta daca ai montate 2 pompe de caldura .
Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă, obținută din căldura aflată în interiorul Pământului ... nu a zis nimeni aici că atingem izvoare geotermale ... ci doar efectuăm un transfer termic cu energia termică înmagazinată în sol/pămînt, la adîncime ... oricât de ”mică” ar fi ea.
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Abia astazi am dat de un videou de pe acest canal si apoi am intrat in acest playlist. In cateva ore am ajuns la acest episod. Foarte bine explicat, pe intelesul oricui, indiferent de studii. Mai pe scurt esti buna rau. Buhnici si baietii lui fumeaza-n colt si ar trebui sa te invite la podcasturi, ai avea multe de spus, explicat, raspunde la intrebari! Cred ca o sa apelez in viitorul nu prea indepartat pentru o casa pasiva, nu ma gandeam ca in Moldova avem asa baieti informati la acest capitol :)
Mult succes!
Salutare și respect! De la tine am învățat cel mai bine de la încălzirea cu pompe geotermale! Ms!
Salutare, multumim!
Thanks!
Multumim frumos pentru gestul dvs!!!
Un video foarte util. Ai toata sustinerea mea.
Va multumesc frumos!
Mulțumim!!!
Cu placere!
Bun video, mulți nu vorbesc despre recuperarea costurilor.
Merci mult!
Fain video... mersi mult :-)
Cu placere!
Deci, cu cât te urmăresc mai mult, cu atât mă bagi mai mult în ceață în ceea ce privește încălzirea casei. Aia NU, aia NU !!
Și eu cum să-mi fac încălzirea casei în Oradea sau prin împrejurimi (că încă nu am cumpărat terenul) ?? Cu ce naiba să încălzesc și să am apă caldă ??
Nu am zis nicaieri ca un sistem este rau si altul bun, niciodata. Insa, cum nu exista sistem de incalzire ideal (nici material ideal, nici sistem constructiv, nimic nu e ideal), totul are parti bune si parti mai putin bune, iar in acest sens, orice sistem de incalzire despre care s-a creat vreo analiza pe acest canal, este impartita atat in video despre avantaje, cat si video despre dezavantaje. Toate au plusuri si minusuri, iar acest canal este unul de informare ca oameni ca dvs sa le afle (ori in reclame aflati doar de plusuri, nu-i asa?). Mai departe decizia unuia sau altuia, se ia inclusiv impreuna cu specialistii (daca beneficiarul e inca in ceata). Merci.
@@EnciclopediaConstructiilor Merci, pt. ce ??
Dintre toate canalele de construcții în limba română recunosc că am o mare plăcere să vă urmăresc și să mă informez de aici. Am învățat enorm in ultimul an dar aș dori să ne ajutați să înțelegem mai bine de ce nu recomandați acest sistem pentru o casă ce are deja calorifere. Vă mulțumesc frumos și va salut cu mult respect!
Va multumesc ca urmariti acest proiect si ca ati gasit util informatiile prezentate.
Se poate combina acest sistem si cu calorifere, insa problema caloriferelor este temperatura lor de lucru de +50.. +70 oC care este mult mai mare decat la incalzirea in pardoseala +28... +40 oC, iar la acest punct pot mentiona si procesul de incalzire al apei la temperaturile de lucru, continuitatea mentinerii temperaturii de lucru, costuri si randament vs investitii etc.
In alte tari subvențiile sunt mari pentru implementarea acestor sistemelor. La noi, casa verde este o gogoriță care nu se pune în mișcare și se când se pune se oprește f repede din lipsa fondurilor
Merci pentru comentariu, in Romania ca Romania, in Moldova e si mai jale... din pacate...
Bravo's.
merci!
Multumesc...
Cu placere.
Despre pompele de căldură aer-apa ce ne puteti spune?
Si m-ar mai interesa despre izolația cu geocell sau energocell ca înlocuitor al pietrisului si polistirenulului de sub placa de fundație daca ati face o comparatie.
Multumesc mult si felicitări pentru informatiile ce ni le furnizați!
Buna ziua. Despre termoizolatia din spuma de sticla expandata (multii spun geocell) am realizat deja 3 video-uri pe acest canal nu demult. Despre pompele de caldura aer-apa, nu va pot spune ceva in comentarii, mi-ar lua minute si chiar ore in sir sa va scriu, primesc aceasta intrebare ca o sugestie al unui video in viitor. Multumesc!
@@EnciclopediaConstructiilorMulțumesc pentru raspuns.Se pare ca videoul cu geocellul mi-a scapat.
Cu placere!
Poti sa-ti faci un calcul simplu realistic, nu povesti de adormit copiii si ai sa vezi ca nu iesi rentabil deloc...la 3.5 kw pe ora de ex x 24 ore x 30 zile x 1.2 lei /kw vezi cat te ajunge si cate ore iti permiti sa o tii in priza...
Cam cat costa încalzirea geotermala pt o casa de 200 de metri pãtrați mulțumesc
Se poate folosi fintina existenta de 30 de metri adincime pentru un sistem sol-apa ?
Nu va pot oferi un raspuns deoarece fiecare sistem se determina pe baza anumitor calcule a fiecarei case in parte, ori eu idee nu am ce fel de casa si conditii aveti dvs, si ce fel de fantana. Mai bine va adresati la companiile specializate.
Ca să obțin apă (din pământ) la 30°C pentru încălzirea casei trebuie să bag apă în pământ la temperatura de 22°C?
Un inginer o sa va raspunda doar pe baza calculelor concrete ale cazului dvs! La general nu poate exista un raspuns!
Ce ne puteti spune despre pompa de caldura aer-apa ,ce randament da tinand cont de temperaturile scazute din partea de nord a Romaniei,va multumesc
Nu va pot raspunde la intrebare doar printr-un comentariu, deci o sa imi notez sugestia dvs, poate in viitor o sa fac un video si despre asa sisteme.
Săptămâna trecută am pus în funcțiune în Voitinel Suceava pompă aer apă..de la IDM Austria...tot ce contează e izolația casei...pompa nu consumă ea produce...CASA CONSUMĂ....
Buna am nevoie de un expert la fata locului in Salaj.. Simleu Silvaniei.. VA rog frumos datimi un raspuns. VA multumesc frumos George
Cine ne poate spune ce necesar de kw avem nevoie la casa noastra?pentru încălzire....un studiu energetic...?
Fiecare casa e diferite, deci si orice studiu pe orice casa va fi diferit.
Buna ziua. Am o curiozitate.
Pe timp de iarna cam cate grade va avea temperatura apei care intra in sistemul din pamant (in tevile din pamant), adica care iese din pompa? Va fi in concordanta cu temperatura exterioara? De exemplu iarna o sa intre in pamant 2 grade si ies intre 5 si 8, care ajung in vaporizator? Sau va fi in concordanta mai mult cu temperatura casei, adica vor intra in pamant 20 de grade de exemplu, dar care ulterior se vor raci datorita temperaturii din sol care are de obicei sub 10m media anuala a temperaturii aerului (12-18 grade). Aici nu prea inteleg foarte bine procesul intre vaporizator si ciclul exterior care merge in pamant.
Daca folosesc o incalzire in pardosela care sa zicem opereaza cu 30-35 de grade atunci pompa din pamant ma ajuta doar cu un aport de 8 grade, cat scot din pamant? Restul fiind necesar sa fie dat prin electricitate in compresor, nu? Adica eu trebuie sa urc temperatura agentului frigorific care ajunge la condensator cu 22-28 de grade. Atunci, aceste pompe ar functiona optim in sezonul rece la noi dat fiind faptul ca temperaturile coboara sub 0 grade sau ar functiona mai bine pentru a raci casa, in timpul verii, mai degraba?
Va multumesc mult!
Buna ziua. La aceasta intrebare mai exact va poate raspunde o persoana care se ocupa nemijlocit de pompe de caldura, totusi va pot raspunde ca agentul termic care va trece prin tevi oricum va fi influentat si de mediul extern, si de intern. Eroarea din a intelege procesul reiese din aceea ca cand sistemul e activ, nu trece prin pamant acelasi agent termic care va trece prin incalzirea in pardoseala - sunt 2 circuite separate. Legat de vaporizator, compresor, agentul frigorific etc - cautati pe net (mai bine video) principiul cum lucreaza un frigider, aparat aer conditionat sau aceeasi pompa de caldura, nu e vorba de acei 8 grade castigati din pamant, e vorba de faptul ca diferenta de temperatura creaza niste reactii care apoi sunt `transferate termic` deja circuitului intern din pardoseala.
@@EnciclopediaConstructiilor O sa caut dar sunt detalii care nu se zice de multe ori in video pe internet. Am inteles ca este o pompa cu circuit inchis la temperaturi joase. Despre acele reactii sunt interesat. Va multumesc mult pentru raspuns!
Cu multa placere. Eu nu m-am adancit prea mult in acele reactii, am considerat util sa prezint informatia generala pentru un consumator obisnuit.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumim de informatii!
@@danieliosif3232 Cu placere!
Se poate folosi si o fantana
Instalația geotermala plus cea fotovoltaica însumează niște costuri enorme, fără a mai pune la socoteală încălzirea în pardoseala recomandată. Probabil de ordinul 30,40,50mii € sau mai mult!
Și totuși sistemele nu sunt Garantate foarte mulți ani, vreo 15,20 ani după care trebuie reinvestit. Așa că probabil și asta este o cauză pentru care nu prea se îngrămădesc oameni la așa ceva!
10 kW care va ofera o enorma independenta e cam la 10.000 euro. In Romania puteti deconta de la stat 50%, deci cu putin efort, va va costa 5000 euro.
O instalatie geotermala, da e mai scumpa, iata de ce consideram ca mai oportun in prezent pentru case eficiente energetic sunt pompele de caldura aer-apa, unde intreg sistemul e 6-10.000 euro. Iarasi sunt granduri ce pot scadea din costuri.
Deci daca se informeaza bine, daca se studieaza bine, se poate obtine costuri foarte bune.
Mai degraba pui o centrala pe curent si panouri solare si in felul asta nu consumi si cred ca e umpic mai ieftin la costurile initiale de instalare ;)
Depinde de fiecare caz in parte. Ideea dvs la fel este una buna!
M-am gândit și eu la treaba asta! Dar am constatat că ar trebui un număr mult prea mare de panouri și acumulatori pentru a face față numărului de kw pentru centrala.
La o casă de 170 metri pătrați, cât m-ar costa achiziționarea, plus montarea propriu-zisă?
Apelati la un magazin sau companie specializata in ce va intereseaza ca sa va dea o oferta. Eu nu ma ocup cu vanzarea acestor sisteme, doar le analizez. Merci.
Ai primit raspuns. La ce costuri ajungi ?
Eu sap la 6-10 m si bag cateva sonde helix de cupru(5m) si restul PE-XA de cel putin 22mm grosime. De ce nu foloseste lumea teava de cupru pentru sonde verticale? Are conductivitate termica mult mai buna decat teava pe-xa!
spuneti numaia vioane , sistemul foloseste pompe de caldura electrice nici legatura cu apa geotermala care iese din pamant la 60-120 de grade - este prost spus incalzire cu apa geotermala , ca sa dai de apa geotermala se foreaza la minim 3000 m adancoime nu la 120 m , cum este la sistemul asta ,
Mai ascultati si vizionati inca o data video, ati inteles complet gresit. Unde naiba vorbim noi aici de apa geotermala? Noi vorbim de incalzirea geotermala, ce tine de sol, nu de apa din pamant!
@@EnciclopediaConstructiilor ba da ma vezi cofetar? poi cum puteti sa spuneti incalzire geotermala ? tu nu stii sa citesti titlul care l-ai scris? in Suedia se numeste incalzirea in munte , nu are nimic comun cu apa geotermala atat timp cat ai pompe de caldura - in sol ai 12 grade apa . la 120m -200m sapati , nu am ce sa viozionez voi trebuie sa inlocuiti termenul de incalzire geotermala , care nu este corect - nu e nici o sfaraiala consuma tot atata curent cat consuma pompele de caldura CTC clasa A apa in calorifere e pe circuit inchis si boilerul are termostat la 50 grade , numai ca nu incalzeste apa la 50 de grade o incalzeste la 42 , diferenta pana la 50 o face pompa de caldura - daca este cald afara nu porneste pompa de caldura decat pe apa calda asta daca ai montate 2 pompe de caldura .
Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă, obținută din căldura aflată în interiorul Pământului ... nu a zis nimeni aici că atingem izvoare geotermale ... ci doar efectuăm un transfer termic cu energia termică înmagazinată în sol/pămînt, la adîncime ... oricât de ”mică” ar fi ea.
m-ai omorat cu reclama..., disliked! Una de 5 sec nu puteai sa activezi?! Banul sa iasa, nu? :)
Reclama e pusa de platforma, nu de noi.