MARX'IN HAYALETİ ARAMIZDA: Andy Warhol Vakası

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 179

  • @rumeysakahraman6932
    @rumeysakahraman6932 2 ปีที่แล้ว +18

    Dilaracım sen video yüklediğinde o kadar mutlu oluyorum ve heyecanlanıyorum ki senin videolarını öyle uzanarak ya da arka planda dinlemiyorum aksine üstümü başımı düzeltip en sevdiğim kahvemi tatlımı alıp tabiki not defterim ve kalemlerimle beraber izliyorum. senin kanala ve bize olan saygın o kadar güzelki bizide etkiliyor

    • @serkangokce8294
      @serkangokce8294 2 ปีที่แล้ว +1

      Kültür endüstrisi de kapitalizmin bir ürünü değil mi? Kapitalizm yeni fikirleri sever, kapitalizm hiç doymayan bir canavar gibidir ve karşısına çıkan yeni, aykırı veya farklı fikirleri yutup alanını genişleterek yoluna devam eder. (Bu aslında kapitalizm için güzel bir şey ama bizim kapitalizm ile sorunumuz, her şeyi yutarak ruhsuz, hissizleştirmesi ile) Sanat eserlerini meta olmaktan çıkaramayız, çıkarabilmemiz için, sanatçıların, sanat eserlerini ekonomik bir ürün olarak görmememleri gerekir, sanatçılar, sanatçı yönlerini sadece sanat eseri yaratabilmek için kullanmaları gerekir. Bunun için de ekonomik yönden rahat hissetmeliler. Sanatçı olmayı meslek olmaktan çıkartmak gerekir, sanatçılığı meslekleştiren de kapitalizm diye düşünüyorum. Naçizane düşüncelerim bunlar.

  • @Hasanovaxrh
    @Hasanovaxrh 2 ปีที่แล้ว +39

    Bu videoyu daha izlemedim, akşam çay eşliğinde izleyeceğim. TEDx programında konuşacağınız için heyecanlıyım, orada sizi ilk defa dinleyeceklere düşündürürmenin heyecanını tattırırken, oradaki insanların yüz ifadelerini görmek isterdim.

  • @lgz8135
    @lgz8135 2 ปีที่แล้ว +3

    Bir psikolog olarak hollandadan takip ediyorum. Uzun süredir bu kadar güzel içeriği olan bir kanal bulamamıştım. Videoların büyük bir kısmını izledim. Sırayla hepsini izlemek istiyorum. Emeğinize sağlık.

  • @mrkebabstpauli
    @mrkebabstpauli ปีที่แล้ว +2

    “Şairane bir ruhunuz veya hiç değilse şairane bir tarafınız yoksa, Marksist bir harekete liderlik etmeniz ya da sosyalist bir devletin lideri olmanız çok tehlikelidir.”
    -Bob Avakian

  • @eylul66666
    @eylul66666 2 ปีที่แล้ว +2

    Heyecanla dinledim. Bu şekilde birkaç konunun bağlanarak anlatılmasını daha çok seviyorum.

  • @murataltun3479
    @murataltun3479 2 ปีที่แล้ว +6

    Emeğine sağlık; oldukça aydınlatıcı bir video olmuş. Karl Marks anlaşılması kolay olmamakla birlikte anlamaya değer bir düşünsel fenomendir.

  • @kemalcemiltasdemir2131
    @kemalcemiltasdemir2131 4 หลายเดือนก่อน

    Sevgili kardeşim bir pazar sabahı beynimizi yakıp sonrada aydınlığa çıkardığın için teşekkür ederim :)

  • @SarvarOzodov-ju8ii
    @SarvarOzodov-ju8ii ปีที่แล้ว

    Merhabalar , Bam Özbekistandan Sarvarım. Kendi mesleği üzerinde bu kadar derinleşen ve genişleşen birisini hayatım boyunca hiç görmedim. Dilara, Konuşma uşlüpunuza bayılıyorum.
    Mesleki hayatıniza başarılar!

  • @mertkanyilmaz1891
    @mertkanyilmaz1891 ปีที่แล้ว +1

    Dünyayı anlamak yetmez ayrı zaman da değiştirmek gerekir KARL MARX🏴🏴✊

  • @savunmaninsiniri
    @savunmaninsiniri 2 ปีที่แล้ว +1

    Sanat eserleri, sanatçının bilinçli eyleminin ve emek-zamanının somutlaşmasından ibarettir. Sanatçı, kendisi için estetik değer üretmek amacıyla eylediğinde bu eser içinde estetiksel bir kullanım değerini taşır. Öte yandan ücretli emek gerçekliği karşısında sanatçı, kendi dışındaki bir amaçla sanat eserini yaratırsa bunun karşılığında alacağı ücret nedeniyle sanat eseri artık değişim değeriyle karakterize olacaktır. İşte bu nedenle birtakım sanatçıların bilinçli eyleminin ürünü olan bazı sanat eserleri el değiştirdikçe değerlenmekte ancak estetik değeri azalmamaktadır. Estetiğin de bir yandan toplumsal şartların ve üretim ilişkilerinin ifadesi olduğunu da unutmamak gerekmektedir.

  • @yt2972
    @yt2972 2 ปีที่แล้ว +17

    Marx'in guncelligini ve gercekligini hic kaybetmiyor olmasini hatirlatan bir sohbet olmus, cok tesekkurler. Marxistler guncel hayat ile Marx'in soylediklerini ne kadar cok bagdastirirsa Marx'in soylemleri insanlara faydali olmaya o olcude devam edecektir.

    • @rocknroll3363
      @rocknroll3363 2 ปีที่แล้ว

      Marx'ın söyledikleri hitlerden fazla insanın ölümüne sebep oldu

  • @ahmetmesutbirgul7466
    @ahmetmesutbirgul7466 2 ปีที่แล้ว +1

    Ufkum açıldı resmen. Teşekkürler Dilozof :)

  • @sweet2048
    @sweet2048 2 ปีที่แล้ว +17

    Sanat tarihine devam etmeni isteriz Dilaracım☺

  • @sevgisonmez2510
    @sevgisonmez2510 2 ปีที่แล้ว

    Ağzınıza sağlık, bu zamana kadar izlediğim en iyi videolarınızdan birisiydi, çok net özetlediniz, çok teşekkür ederim kendi adıma.

  • @ismailselimyldrm
    @ismailselimyldrm 2 ปีที่แล้ว +1

    Tebrik ederim Dilara videoların sayesinde gerçekten bir şeyler öğreniyorum ve çok başarılı buluyorum. İyi çalışmalar dilerim

  • @oguzerel5543
    @oguzerel5543 2 ปีที่แล้ว

    Çok bilgilendirici mükemmel bir video kayıt olmuş. Teşekkür ediyoruz.👍👏👏👏

  • @arzuyldrm9843
    @arzuyldrm9843 2 ปีที่แล้ว +1

    Sahilde yürüyüş yaparken, bisiklet sürerken videolarını dinliyorum... Oturuyorum kayalıkların üzerine dalgaların eşliğinde felsefeyi düşünüyorum... Pandemi zamanı seyrettiğim videoların formasyon eğitimimi bitirmeme yardımcı oldu. Ne diyebilirim ki, iyi ki varsın Dilozof ❤️

  • @karagun3872
    @karagun3872 2 ปีที่แล้ว

    Pazar sabahlarının güzelligi eline saglık dilara!

  • @nailogretmen3334
    @nailogretmen3334 2 ปีที่แล้ว +5

    Emeğinize sağlık, senin vidyoların içinde, bugüne kadar izlediklerimin en iyilerinden . İçerik, akış ve sunuş olarak çıtayı yükseltmişsin. Banksy hakkındaki görüşlerini (ayrıntılı) merak ediyorum. Marxizm hakkında yanlış anlaşılmaya fazla özen (tekrar) göstermişsin. Teşekkürler.

  • @omerfarukcan7022
    @omerfarukcan7022 2 ปีที่แล้ว

    Dilara Hanım ne kadar da harika bir video 👏👏

  • @Sophis258
    @Sophis258 2 ปีที่แล้ว +1

    Burjuva meta anlamda herşeye sahip olup doygunluğa ulaştıktan sonra bir eksiği kalmıştı o da onurdu .Bunu da sanatı parasıyla satın almaya çalışarak sağlamayı amaçladı.Sanatı bir emtiaya dönüştürdü. Oysa ki bir sanatçı özgürce hayal dünyasını sanatına bir meta değer kaygısı olmadan yansıtabilmeli.
    Dilara'cığım felsefe ,sanat , siyaset,ekonomi ve sosyolojiyi iç içe şahane yorumladın emeğine sağlık.Daha çok sanat videosu hazırlarsan çok seviniriz sanatın biricikliği,yapay zekada sanat gibi.

  • @duygutatar4968
    @duygutatar4968 7 หลายเดือนก่อน +1

    Merhaba, videonun kendisi çok keyifli olmakla ve ilgiyle dinlemekle birlikte, giriste Kant ve Hegel gibi genel resim koyabilmek adina bilgi birikimden öte merakın olmamasi itirafi beni epey şaşırttı, çünkü ürettigniz içerikler bahsettiginiz üzere düşünürlerin yalnizca estetik kavrayislariyla ilgili bi sınırılikta değil, toplumu yorumlamakla ilgili yaklasimlarda epeyce faydalandigim içeriklerinizi dinledim. Son kertede Marksizm tarihsel sürecte dünyanın 3'te 1 inin doktrin olarak kabul ettigi ve yönetimsel bicimleri etkiyeleyen bir düşünce iken siz de merak uyandirmamasi ilginç geldi. Marksiz düşünce üzerine yorumlarınızi merak edip search eden kullanicilarin icerik bulamamasi belki merakinizi perçinler :) sevgiler

  • @zubeyde64
    @zubeyde64 2 ปีที่แล้ว +4

    Teşekkürler Dilara her zaman heyecan ile videolarını izliyorum..Ve Marx 'a katılıyorum alt yapı üst yapıyı belirler bu kişisel ve toplumsal hareketlerle ile de gözlenebilir ve Türker Kılıç Hocamızın kitabına gönderme yaparak eğer aydınlanma yaşamak istiyorsak bütünsel bakarak bunu çevreni aydınlatarak başlata bilirsin ve bütüne ulaşırsın bu zaman alsada ...sevgiler

  • @sweet2048
    @sweet2048 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok faydalı, bilgilendirici video olmuş emeğine sağlık🌸

  •  10 หลายเดือนก่อน

    Böyle bir konuda Walter BENJAMİN'den bahsedilmesi gerekirdi, ama video her zamanki gibi çok faydalı.

  • @emrahy.849
    @emrahy.849 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler..🎯

  • @memetaliaris3023
    @memetaliaris3023 2 ปีที่แล้ว

    Teşekkür etmek yetersiz kalıyor. İYİ ki sizi tanıyor ve sizden öğreniyorum

  • @erdemyavuz3147
    @erdemyavuz3147 2 ปีที่แล้ว +1

    İYİKİ VARSIN

  • @SofiSilopi
    @SofiSilopi 2 ปีที่แล้ว +2

    Karl Marx’ın siyaset felsefesi hakkında bir video yapabilir misin? Şimdiden teşekkürler 🙏🏼

  • @mustafakaya1209
    @mustafakaya1209 2 ปีที่แล้ว

    Güzel anlatmışsın bacım beğendim

  • @zaritiseawi
    @zaritiseawi 2 ปีที่แล้ว

    Kaynakları verdiğin için çok teşekkürler çok ince bir hareket olmuş🥰

  • @muratfuatgencer6631
    @muratfuatgencer6631 2 ปีที่แล้ว

    Çok kaliteli bir içerik olmuş. Elinize sağlık

  • @aysetunc6956
    @aysetunc6956 ปีที่แล้ว

    Bir yıl oldu sizinle tanışalı, bu videonun devamı olarak bir Adorno da olabilir bence kültür endüstrisi bağlamında. Ki olursa ben cok mutlu olurum . Teşekkür ederim şimdiden ❤

  • @nayil1973
    @nayil1973 2 ปีที่แล้ว +4

    Bir solukta izleyip bitirdim...Emeğine ve nefesine sağlık.Hayata baktığınız gibi sanata da aynı diyalektik materyalist açıdan baktığınızda...Doğruları gerçekleri daha yalın ve açık görmek kaçınılmazdır.Çünkü diyalejiktik neden sonuç ilişkisi içinde insana sürekli yeni sorular sordurur. Araştırmaya çözümlemeye teşvik eder. Bugüne kadar size dayatılan öğretilen bütün kabullenmişlikleri dogmaları tersyğz eder. Tek tek diye kafanıza vura vura beyninize sorulmaya çalışan bütün bilgileri altüst eder. Doğruyu görmek önyargıları yıkmaktan geçer...Videoda eleştirdiğim tek noktada ısrarla ben Marksist Komünist vb değilim demeniz...Neden yani Marksist yada Komünist olarak etiketlenmekten mi çekiniyorsunuz...Bana göre bazı eleştirilecek yanları olmasa Komünizm insanlık ve dünyanın geleceği için en ileri sistem..Çünkü para kar ve çıkar ilişkisine dayanan kapitalizm güzel olan değerli olan herşeyi kirletiyor çürütüyor yokediyor....

  •  2 ปีที่แล้ว

    İş bankası kültür yayınlarından çıkan üçleme,
    Freud/Nietzsche/Marx
    bu işe ne derdi.
    Kitapları da bir hârikaydi.
    Çok eğlenceli ve eğitici olmuş.

  • @cemilbaykal2536
    @cemilbaykal2536 2 ปีที่แล้ว

    Teşekkür ederim. Çok yararlandım.

  • @doganyaranli4509
    @doganyaranli4509 2 ปีที่แล้ว +1

    Bu videonun üzerine özgürlük kavramını irdeleyeceğiniz bir video çok iyi gider bence

  • @ozgekesen
    @ozgekesen ปีที่แล้ว

    emeğiniz için teşekkür ederim

  • @suhayldrm6765
    @suhayldrm6765 2 ปีที่แล้ว

    Dilara hanım sizden fenomonoloji ile ilgili kapsamlı bir video bekliyorum.... uzmanlık alanınızın olmasıda ayrı bir heyecan yaratıyor. şimdiye kadarki çabanızın niteliğini analiz edince şunu anlayabiliyoruz; fenomenoloji gibi aslında bizim sosyo kültürel ve dilsel yapımıza pek hitap etmeyen bir konu hakkında duyarlılık sağlamak sizin dışınızda başka bir içerik üreticisinin yapabileceği bir şey değil..... hevesle bekleyecem

  • @denizgoksel8791
    @denizgoksel8791 2 ปีที่แล้ว

    Emeğine sağlık,teşekkürler.Severek takip ediyoruz ve sayende aydınlanıyoruz.Öz güvenli anlatımın da oldukça güzel.Sevgiler..

  • @kull7696
    @kull7696 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam saçınız şekil... 💎

  • @ahajahaashjahah2144
    @ahajahaashjahah2144 2 ปีที่แล้ว

    harika yorumlamışsın👏🏻

  • @merveaykac2463
    @merveaykac2463 2 ปีที่แล้ว +1

    Dilara mükemmel bir video olmuş doyamadığım bir video,sonra tekrar izleyeceğim. Videolarını izlerken marx hakkında bir video aradım sanatla ilgili olanı buldum eğer mümkünse bilfiğin kadarıyla işçi sınıfı hakkında da kısa bir video hazırlayabilir misin?

  • @virolaynensuomu7714
    @virolaynensuomu7714 2 ปีที่แล้ว +1

    Zamaniniza ve emeginize saygi duyuyorum. Agziniza saglik. Ancak sol gelenekten gelen ya da hayatinda az da olsa sol okuma yapanlar icin yeni bir sey soylenmedigini de belirtmek isterim. Yine de sol'a uzak birileri icin sanat ve uretim iliskileri arasindaki baglantiyi aciklayan pekistirici bir video oldugu kanisindayim.

  • @Migrant42
    @Migrant42 2 ปีที่แล้ว +6

    Para,insanın kendisine dahi yabancılaşmasının önünü açıyor bence;zira herkes parayı elde etme uğruna kişiliğinden ödün vermek zorunda bırakılıyor.Kendine yabancılaşan,kişiliksizleşen insan ne üretebilir?

    • @Migrant42
      @Migrant42 2 ปีที่แล้ว

      @Panenteist kapitalizm in özü bireyselleşme ve bu bireyselleşme üzerinden yapılan yarıştır.Yaşamlarını kağıt veya metal parçaları üzerinden devam ettirmeye çalışan insanların oluşturdukları toplumlar çökmeye mahkumdur bana göre;zira bu aynı zamanda insanların yozlaşmalarının önünü açmakta,yozlaşan insanların oluşturdukları toplumlar da doğal olarak yozlaşmaktadır..

    • @neverminddude
      @neverminddude 2 ปีที่แล้ว +1

      Para hem düzen kurar hem düzen bozar.Ama sonuçta insanoğlunun herşeye onunla değer biçme gibi bir hastalığı var.Bu da sonuçta kişilik bozulmasına neden yol açmasın ki?:)
      Hatta bazılarının hayatını ele gecirecek kadar erezyona yol açar. Para, insanlıktan uzaklaştıran bir hırsa kadar götürebilir.Zamanla hayatının kontrolünü kaybedersin..Çünkü yaşadığın toplum sana biir takım değerler yükler ve bu da beklentiler oluşturur.Bu kez de kendine yabancılaşmaya başlarsın. Aslında para köleleştirir.İnsan kendi doğasına yabancılaşma sürecine girer.Bunu günümüz dünyasında kapitalizm becermiştir..

    • @Migrant42
      @Migrant42 2 ปีที่แล้ว +2

      @@neverminddude Para'nın icad edilme nedeni mal takasının zorluklarıdır;yani araç olarak düşünülmüş olan para,kapitalizmle birlikte amaç'a dönüşmüştür diyebilir miyiz? :)

    • @neverminddude
      @neverminddude 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Migrant42 Tam olarak böyle diyebiliriz.Doğru ifade efenim:)

  •  2 ปีที่แล้ว +2

    Nerede olduğunu bulamadım, bir yerde "sanat tüketim kültürünü yağmalamak zorundadır" gibi bir şey söyledin. Katılıyorum, bu her zaman böyleydi. Andy Warhol ise çalışmalarında gözümüze sokmak suretiyle bu farkındalığa sahip olmamızı sağladı.

  • @mert07.58
    @mert07.58 ปีที่แล้ว +1

    Elbette bu kadar çok şey bilip toplumdan çok üst bir bilinç seviyesine ulaşmak farkında olmadan kişinin kendini fil dişi kulesine kapatmasının yolunu açıyor ama dilara bu kuleyi kaldırmaya çalışıyor ve bunu çok rahat anlıyorum, başarılar

  • @hikmetdemir9607
    @hikmetdemir9607 2 ปีที่แล้ว

    Dört dörtlük bir video olmuş tebrikler

  • @ayselkunz4611
    @ayselkunz4611 2 ปีที่แล้ว

    Tesekürler 👍😘

  • @say2759
    @say2759 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @ramazanyesilay684
    @ramazanyesilay684 9 หลายเดือนก่อน +1

    Anlamak yetmiyor alt yapıyı degiltirmengerek marksın dedigi gibi dünyayı anlamak yetmez onu degiştiren gerek.

  • @serhatoz
    @serhatoz 2 ปีที่แล้ว +1

    müthiş.

  • @huseyinarca5597
    @huseyinarca5597 2 ปีที่แล้ว

    Dilarasal, çok yerinde bir tespit

  • @gultenakgun2686
    @gultenakgun2686 2 ปีที่แล้ว

    Harika ve eşsiz videolar hazırlıyorsunuz. Çok teşekkürler
    Sanatın tanımı net olmasada hissettiğim kadarıyla yaratım yapma dürtüsü gibi geliyor. Sanıyorum bu yaratimin sonucunda onu başkaları için değerli kılan şey insanın doğasından gelen ortak duyguların algıların analizinde yatiyor gibi. Nihayetinde doğada olmayan hibirseyi sanat yaratımı haline getiremiyoruz. Sistemlerin bu varolma biçimine ne derece etkisi var acaba. Sonuçta nasıl bir sistem olduğunu bilmediğimiz mağara dönemlerinde de sanat var

  • @sabriaydogdu819
    @sabriaydogdu819 2 ปีที่แล้ว +6

    Özellikle kadınlar mutlaka Karl marx okumalıdır.

    • @zuaall
      @zuaall 2 ปีที่แล้ว

      Niye özellikle kadınlar

    • @orkuna4960
      @orkuna4960 2 ปีที่แล้ว +3

      @@zuaall görünmez emek teorisi var. Ev emegini de emek sömürüsü olarak görüyor

  • @a.ekberdogan4849
    @a.ekberdogan4849 2 ปีที่แล้ว

    çok güzel bir sunum olmuş. marx bile beğenirdi ;)

  • @Nebuch
    @Nebuch 2 ปีที่แล้ว +3

    çok faydalandım ^^

  • @alikemali5210
    @alikemali5210 2 ปีที่แล้ว

    3-MASACCİO:Umberto Eco,Rönesans, Duyguların Tarihi
    Ünlü sanat tarihçisi, Jacob Buckhardt (1818-1897),İtalyan Rönesans'ını hem modernizmin hem de bireyselliğin doğuşu olarak tanımlar. Tek bir cümleyle "Rönesans İnsanın kesfedilmesidir "diye bu dönemi özetler.K.Marx'ın Tarihsel Materyalizm kuramına göre Orta Çağ tanımı ise kısaca şöyledir:
    Feodalizm,Kralın da dahil olduğu aristokrasinin yönetici sınıf haline geldiği, dinin hayatta önemli bir rol oynadığı,dönem olarak ifade edilir. Ezen ve Ezilenler arasindaki mücadele ve sömürü devam etmektedir.Bir yanda Derebey,diğer yanda Serfler.Bizim Rönesans diye tanımladığınız, dönemin Marksist açıdan bir önemi ve degeri yoktur! Rönesans dönemi hakkında bir özet bilgi vermeden önce, Orta Çag'a bir göz atalım. Ortaçag Avrupa'sında İnsanın bir değeri yoktu.Engizisyon mahkemelerinde yüzbinlerce insan haksız yere ve çok defa sırf servetlerini ele geçirebilmek için öldürüldü.Katolik kilisesi,Hz.İsa'nın "Sevgiye dayalı "öğretisini çoktan terk etmişti. Papazlar çeşitli menfaatler karşılığında günahları affedip,cennetten yer satıyorlardı.Umberto Eco'nun çok bilinen romanı 'Gül'ün Adını'hatırlayalım .Aristoteles'in yazdığı, tek kopyası olan,ne yazık ki günümüze ulaşamamış eseri Poetika'nın ikinci cildinin,yalnızca güldürü ve gülmeyi işlemesi sebebiyle, ortadan kaldırılmasını anlatan bu Roman bize Orta Çağdaki kilisenin yaşam üzerindeki etkisini,bilginin tek elde toplanmasını konu eder.
    Cinsiyetlendirmeyle ilgili olarak,Rosenwein,özellikle Orta Çağda kadınlara yönelik pek çok ayrımcı bakış açısının hüküm sürdüğünden bahseder.Çocuk sahibi olan kadınların acıyla karşılaşınca Çığlık atma haklarının olduğunu söyleyen Rosenwein, ideal kadının ise acı çeken İsa'yla özdeşleşmenin bir işareti olarak,acıyı şikayet etmeden, minnetle karşılayan kişi olduğunun altını çizer. Duyguların cinsiyetlendirilmesi bu dönemde daha keskin bir şekilde görülmektedir. (Rosenwein B.H.2002-
    Worrying About Emotions in History-The American Historical Review 107-3 ,821-845)
    'Marx'ın Hayaleti Aramızda ' anlatısı ,sadece bu dönemin Ressamları üzerinde yoğunlaşıp, bu sanatçıların düzenin ve egemen güçlerin (Kilise,Saray, Zenginler)bir hizmetkarı olduklarını vurguluyor.Ama biz biliyoruz ki "Rönesans "yaşamın her alanında bir "Diriliş "in ve "Uyanış"ın öyküsüdür.
    Bakınız, bu Diriliş'in müzikte yansıması, müzik eleştirmeni ve yazarı Evin Ilyasoğlu tarafından nasıl dile getiriliyor."Rönesans'ın yaşam sevinci dansları,danslarda çalgıları arttırır. Böylece çalgılar için ve çalgı toplulukları için bestelenen müzik dogar.Çalgılar artık yalnız insan sesine eşlik etmek için yada,eksik insan sesini tamamlamak için kullanılmaz. Bu dönemde çalgısal müzik, vokal müzikten bağımsız bir konuma kavuşmuştur. Orta Çağın yalnız cennete hazırlanan ortamı yerine bu dünyanın yaşamaya, keşfedilmeye değer olduğu düşüncesi yayginlaşmıştır."
    Tanrı (Kilise)merkezli düşünceden, İnsanın yaşamın merkezine oturduğu, skolastik düşünce ve dogmalardan kurtulup, İnsan aklının eşsiz ve olağanüstü yeteneğe sahip olduğunu söyleyen Hümanizm düşüncesinin ön plana çıktığı bir dönemdir. Bu dönemin adeta bir Rönesans manifestosu olarak kabul edilen"İnsanın Onuru Üzerine Söylev"Giovanni P.della Mirandola tarafından kaleme alınmıştır (1486).Batı ve klasik antikite Yunan-Roma eserleri tercüme edilmiş, maatbanın icadıyla bu bilgilerin basılıp tüm Avrupa'ya dağıtımı sağlanarak ,sanat, bilim,felsefe yeniden canlanır.Coğrafi keşifler ve ticaretin artmasıyla, zenginleşen tüccarların sanata yatırım yapması kolaylaşır.Bu yeniden doğuşun, düşüncenin ön plana çıkmasının en somut sanatsal ifadesi,Raffaello Sanzio tarafından 1509-1511 yılları arasında yapılan ünlü 'Atına Okulu' freskidir. Şimdi Vatikan müzesine dönüştürülen bu mekanda (stanza della segnatura)dört duvara yapılan fresklerden biri olan bu Muhteşem eser(boyutlar,5 m.x7.m)birçok Yunan filozoflarını ve bilim adamlarını yansıtır. Bu figürlerin birkaçını sayabilirim.Tabii ki merkezde iki ana figür, Platon ve Aristoteles, (rastgele yazıyorum)Zenon, Epikür, Heraklitos,Pisagor, Sokrates,Arşimet,
    Demokritos,Diyojen,
    Averroes(İbn Rüşd)vb..toplam 21 figür bulunmaktadır. Bu figürlerin felsefi açıdan yorumlanması ise Antik Yunan'daki'liberal sanatlar'ın resmedilmesi olarak tanımlanır. Sırasıyla;Gramer, Retorik,Diyalektik, Müzik, Aritmetik, Geometri,Astronomi'den ibarettir.Tum bu bilgilerden sonra,Nihayet Masaccio 'nün sanat tarihi
    açısından çok önemli olan eserine gecebiliriz ,Vergi Parası (tapınak vergisi-haraç vergisi).
    Masaccio (1401-1428)kısa süren hayatında resim sanatına çok değerli katkılar ve yenilikler getirmiş olan bir Ressamdır.Onun bir sanatçı olarak beslendiği iki ana kaynak (sanatçı)olmuştur. Birincisi, mimar F.Brunelleschi 'den öğrendiği bilimsel perspektif bilgisi ve Heykeltraş Donatello'dan öğrendiği klasik Yunan ve Roma sanatlarindaki doğal ve gerçekçi üslup. Masaccio, Brancacci şapelindeki bu çok bilinen eserinde,hem tek çizgili doğrusal perspektifi, hemde arka planda (daha solgun ve sönük renkler taşıyan)dağlar ve bulutların oluşturduğu, atmosferik perspektifi aynı freskte uygulayarak arkasından gelen diğer sanatçılar için önayak olmuş ve yeni ilhamların kaynağı haline gelmiştir. Freskin tam ortasında bulunan Hz.Isa, gözümüzün ilk odaklandığı nokta olmaktadır.Etrafındaki havariler,burada insanüstü varlıklar değil, kırılgan ve kusurlu bir biçimde, o dönem için sıradışı, abartısız doğal bir formda verilmiştir. Bu resimde ilk kez ,üç ayrı zaman ve üç ayrı olay anlatılmaktadır. Sinematografik bir anlatım yapılmıştır. Ortadaki vergi tahsildarı - kısa etekli olan- ,Isa'dan ,Vergi parasını talep etmektedir,(bakana göre solda)arkada st.Peter, balığın ağzındaki sikkeyi almakta ve en sağ tarafta yine st.Peter tahsildara 'Vergi parasını 'ödemektedir.Aslında burada, Hz.İsa'nın bir mucizesi anlatılmaktadır. Masaccio aynı zamanda bir ''ışık ve gölge 'ustasıdır.Masaccio hem perspektifi hemde ışığı çok başarılı bir teknikle kullanarak bu freskde olağanüstü bir mekan ve hacim yanılsaması yaratmıştır...

  • @naxsis_1Ki1game
    @naxsis_1Ki1game 2 ปีที่แล้ว +1

    Video gecikti bak dilara hanım ne bu ya 242'inci seferde izliyoruz ayıp denen bir şey var. İlk bana bildirim gelmeliydi :D

  • @mecale7479
    @mecale7479 2 ปีที่แล้ว

    "Unutmayalım: Felsefe acıları ve sıkıntıları gizleme sanatıdır.",Çürümenin Kitabı, Emil Michel Cioran

  • @abdullahpatat6448
    @abdullahpatat6448 2 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler. Ekonomik koşullar sanatı belirler. Bu doğru ve bana Hegel'in zeitgeist'ını hatırlattı. Bantlanmış muzdan sanat eseri olur çünkü zamanın ruhu bunu gerektirir.

  • @ozzylmao4
    @ozzylmao4 2 ปีที่แล้ว

    Süper video

  • @sumeyyye
    @sumeyyye 2 ปีที่แล้ว

    19:30 black mirror 1.sezon 2.bölüm geldi aklıma. orada da işkenceye dönüşmüş gösteri sisteminden kurtulmak isteyen bir kişi gösteri yapmak yerine sahnede isyan edip kendine zarar vermekle jürileri ve seyircileri (bir bakıma) tehdit edince, bu yaptığı kendisi bile anlamadan, birden çok beğenilen bir gösteriye dönüşüyordu. bu durumun verdiği çaresizlik hissi insanı çıkmaza sokuyor sanki.

  • @newriserh5358
    @newriserh5358 2 ปีที่แล้ว

    çok rahat, çok profesyonel...

  • @ozlemyucesan4798
    @ozlemyucesan4798 2 ปีที่แล้ว +2

    Emeğinize teşekkürler. Tarihsel materyalizm dışında tüm sol argümanları kullandığınız anlatımınızı keyifle dinledim. "Özel mülkiyet karşıtı değilim" diyerek özellikle bakış açınızı belirlemeniz de hoştu! Tarihsel materyalizmde ilkel komünalizm, feodalizm, kapitalizm, sosyalizm birbirini doğuran yönetim biçimleri diye aktarılır. Benim bakış açım da böyle! "Sistem dışı kalarak sanat üretemezsiniz" cümlesini kurarken toplumcu sanat eserleriyle bilinen bir çok sanatçıyı dışlamış olmadınız mı?

    • @ufukkaya3200
      @ufukkaya3200 ปีที่แล้ว

      İlkel komünizmden komünizme uzanan aşamalı tarihsel materyalizm yaklaşımı Marx'a değil Stalin'e aitttir. Stalin bu aşamalı SSCB'nin sosyalist bir devlet olduğunu görünürde sağlamak için uydurmuştur. Şöyle ki; bu yaklaşıma göre SSCB kapitalist değildir o zaman ondan sonra sosyalizm geliyor o zaman sosyalisttir. Devlet kapitalizmini sosyalizm olarak yutturmanın teorisi.

  • @buradanheryere1221
    @buradanheryere1221 ปีที่แล้ว

    2. Dakikada güle güle !

  • @osmanhakansensoy6502
    @osmanhakansensoy6502 2 ปีที่แล้ว

    🙂Teşekkür.....

  • @engindeniz2685
    @engindeniz2685 2 ปีที่แล้ว

    Pazartesi sendromuna çare oldun valla 🙏🙏🙏

  • @zelal193
    @zelal193 2 ปีที่แล้ว +2

    💜

  • @seymademircioglu1109
    @seymademircioglu1109 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba, geçen hafta aposto yazınız yayınlanmadı sanırım.

  • @Mehmet-TR
    @Mehmet-TR 2 ปีที่แล้ว

    Çok iyiydi👏👏👏

  • @omerkaan5344
    @omerkaan5344 2 ปีที่แล้ว +1

    Bir kaliteli Dilozof içeriği daha

  • @zerdaalparslan6518
    @zerdaalparslan6518 2 ปีที่แล้ว +2

    Marxı sadece estetik bağlamda sunmak olmadı ya dilara😔😔

  • @ozkanates9200
    @ozkanates9200 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba. Videolarin, guclu bir hafizanin topladigi bilgiler dizisi, dinleyici bulmaya uygun ve yeter. Ama artik vizyon uretmek de gerekmez mi? Her dinletiden sonra kendime sorarim, "hayatimda ne degisti?". Selamlar.

  • @aydemiroruc758
    @aydemiroruc758 2 ปีที่แล้ว

    Dilara hnm merhabalar. Bir toplumda bir kesim insanlar bir kesim insanları nankörlukle suçluyorsa ve suçlanan kesimde bunun nankörlük değilde neden daha refah yaşanabilir bir toplum olmayalım düşüncesinde. Bu konuyu enine boyuna incelemek lazım geldiģini düşünüyorum. Bununla ilgili bir video yapmadıysanız ( yapmışda olabilirsiniz. Çünkü tüm videolarınızi henüz izlemiş değilim. )konuyla ilgili fesefi calısma varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim.Konuyu tam olarak anlatabildim mi bilemiyorum. Selamlar.

  • @hasanunver2600
    @hasanunver2600 2 ปีที่แล้ว

    Artemis biblosunun solundaki kitap nedir acaba? Kaç videodur görüyorum kafama takılıyor :D

  • @filmavcs8270
    @filmavcs8270 2 ปีที่แล้ว +1

    Marksizmi aşma iddiasıyla yola çıkacak fikirlerin evvela kapitalizmi aşmaları gerekmektedir ., aksi takdirde Marksizmin gerisine düşerler... Bir Marksizm karşıtı argüman , yalnızca Marksizm öncesi bir fikrin yeniden canlanmasıdır... Sartre

  • @hazaleceozturk
    @hazaleceozturk 2 ปีที่แล้ว +2

    Merhabalar, ben Marx’tan Warhol’a yolculuğu çok sevdim doğrusu. Emeğinize sağlık. “Sanatı sanat yapan nedir?” diye bir makale yazdığınızı söylemiştiniz sonlara doğru, nasıl okuyabiliriz bu makaleyi? Sevgiler ❤️

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  2 ปีที่แล้ว +2

      Bu sayıda:
      kitap.ykykultur.com.tr/dergiler/imaji-dusunmek

    • @hazaleceozturk
      @hazaleceozturk 2 ปีที่แล้ว

      @@pelindilaracolak çok teşekkürler 🙏

  • @olcayeroglu885
    @olcayeroglu885 2 ปีที่แล้ว +1

    Karl Marx yıllar öncesinden görmüş her şeyi..Alt yapı üst yapıyı belirler diye..Alt yapımız kaldı mı ki üst yapımızı belirlesin🙂

  • @tunaerdem4623
    @tunaerdem4623 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba siZin asıl mesleğiniz nedır acaba?

  • @huseyinarca5597
    @huseyinarca5597 2 ปีที่แล้ว

    👏👏👏

  • @didarkar
    @didarkar 2 ปีที่แล้ว

    😊

  • @YusufYalcin83
    @YusufYalcin83 ปีที่แล้ว +1

    Videonun özeti: “Ben Marksist Leninist değilim, sadece bazı fikirlerinden yola çıkıyorum, asla komünist değilim, zaten özel mülkiyete karşı değilim aman ha yanlış anlaşılmasın, allahtan durumum çoğunuzdan iyi daha kötüsüne gelemem” temalı şirin bir video :))) tamam anladık değilsin ve o fikirleri evirip çevirip burda satıyorsun işte…

  • @pervinkorucu6710
    @pervinkorucu6710 2 ปีที่แล้ว

    🍀💐🌺🌼

  • @cyildirim24
    @cyildirim24 ปีที่แล้ว +1

    Marx her zaman haklı çıkıyor..

  • @filmavcs8270
    @filmavcs8270 2 ปีที่แล้ว +1

    Bizim düşmanımız soyut sanat değil , emperyalizmdir... Fidel Castro

  • @filmavcs8270
    @filmavcs8270 2 ปีที่แล้ว

    Gösteri öylesine birikmiş bir sermayedir ki , sonunda bir imgeye dönüşür... Guy Debord

  • @devrimayyldz3692
    @devrimayyldz3692 2 ปีที่แล้ว

    Modigliani nin filmini izlemiştim, sanırım Picassoydu en yakın arkadaşı.Onunla mevcut düzene daha yakın durduğu için sorun yaşamıştı.Kendisi de sefalet içinde bir yaşam sürüp ölüp gitmişti

  • @toz_dumann
    @toz_dumann 2 ปีที่แล้ว

    bu video playlist dışında bırakılmış, belli bir sebebi var mı?

  • @atakanucok7106
    @atakanucok7106 2 ปีที่แล้ว

    soyut sanata fenemenolojik bir yaklaşım makalesi var ama
    sanatı sanat yapan nedir başlıklı makaleyi bulamadım ikisi aynı makale mi

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  2 ปีที่แล้ว +2

      Değil. Sanatı sanat yapan nedir makalesi Cogito Derginin İmajı Düşünmek başlıklı sayısında yayınlandı.

  • @hasanunver2600
    @hasanunver2600 2 ปีที่แล้ว

    22:43 açıklamada bulamadım linki alabilir miyiz?

  • @bogachanbatuhan8846
    @bogachanbatuhan8846 2 ปีที่แล้ว

    DİLARA HANIM SİZDEN UZUN ZAMANDIR BİLDİRİM ZİLİ AÇIK OLDUĞU HALDE BİLDİRİM GELMİYOR MAALESEF. TESADÜFEN TH-cam ' DA DOLAŞIRKEN GEÇMİŞ YAYINLARINIZI GÖRÜYORUM. HER HALDE ÇOK ERKEN SAATTE PAYLAŞIM YAPIYORSUNUZ.

  • @demirleblebi5331
    @demirleblebi5331 2 ปีที่แล้ว

    ♥️♥️♥️

  • @celik3737
    @celik3737 12 วันที่ผ่านมา

    Tüketici bunu istiyor değil de ben bunu üretmek istiyorum diye yapılan tüm sanat ürünleri gerçek sanata hizmet eder bence 👽

  • @1234demirezen
    @1234demirezen 2 ปีที่แล้ว +10

    Bireysel yeteneklerini, para kazanma amacı ile para verenin konusuna uygun eser üretmeye kullanımına sanat denir mi tam bilemedim ama. Çokta dramatik bir şekilde eleştirmek te içimden gelmedi. Diyelim ki sanat eserleri değil. Kendi bireysel duygularını, üslubunu kullanarak sanat eserleri yaratmasına da kimse engel değil. Belki sipariş olarak yapılan sanat eserlerine başka bir isim bulmalıyız.

  • @nilonguleken664
    @nilonguleken664 2 ปีที่แล้ว +1

    Bir ara Alfa yayınlarından kitaplar yayınladınız ama ben inceleyene kadar kalktı sosyal medyam da olmadığı için ulaşamadım…lütfen bir daha bu kanaldan ya da e mail üzerinden yardımcı olurmusunuz …takipçilerinizde biliyorlarsa yardımcı olurlarsa sevinirim…dikkate alacağınızı umut ediyorum..teşekkürler🍃

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  2 ปีที่แล้ว +1

      www.alfakitap.com/felsefe-dusunce/dilozofun-sectikleri?

  • @ersegunduran4212
    @ersegunduran4212 2 ปีที่แล้ว

    Ortaçağda Rönesans ressamlarına, heykeltraşlara "usta" deniliyordu. Leonardo Usta, mikelanjelo usta... sanatçı denilmiyordu. Onlara sanatçı denilmesi 19.yy'daki sanat tarihçiler tarafından olmuştur.

  • @dursunerkoc8719
    @dursunerkoc8719 2 ปีที่แล้ว

    Dediğiniz gibi genel olarak ALT YAPI, ÜST YAPIYI BELİRLER. Ama bazen farklılaşır . Şu ALT YAPI- ÜST YAPI konusunu daha da ayrıntılı bir şekilde anlatabilirseniz; Çoğu izleyicinize bir DÜNYA GÖRÜŞÜ kazandırmış olacak ve sizi minnetle anacaklardır. BENİMKİSİ BİRAZ ZOR BİR ÖNERİ. Ama BAŞARACAĞINIZA İNANIYORUM...

  • @emrullaharslan5493
    @emrullaharslan5493 2 ปีที่แล้ว

    Monstekü ( artık nasıl yazılıyorsa ), Kant ve Marx hakkında ortalama 140 sayfalık kitaplar okudum. Marx yeni yeni bitti. Tarihsel sıralamaya önem verdiğim için öncesi ve sonrası var. Freud, Niçe yolda sayılır. En başta Sokrates ile başladım. Şunu anladım. yakın tarihte onun kadar (Marx) sevilen ve nefret edilip eleştirilen biri yok. Yada ben bilmiyorum. Marx gerçekten üzerinde ağır analizler yapılacak bir düşünür. Seri kitaplarım bittiğinde Marx ve Platon'u daha derin incelemek istiyorum.

    • @bilgealp8451
      @bilgealp8451 2 ปีที่แล้ว

      Marx da, her insan, her düşünür gibi doğal olarak elestirilebilr ancak nefret edilemez. Zira proletaryanin öncülüğünde tüm insanlığın kurtuluşunu amaçlıyor. Toplumsal adalet saglanmadikca devrimci mücadele de bitmeyecektir. Keşke liberal demokratların dediği gibi 'görünmez bir el' kamusal refahı saglasaydi da devrimci yollara gerek kalmasaydı ama Adam Smith 'in 1776' da söylediği sözdeki savi hala gerçekleşmedi. Selamlar, sevgiler, saygılar... 🌹🌹🌹👍👍👍❤️❤️❤️👋👋👋Che

    • @emrullaharslan5493
      @emrullaharslan5493 2 ปีที่แล้ว

      @@bilgealp8451 Esenlikler

  • @mehmetaydemir9576
    @mehmetaydemir9576 2 ปีที่แล้ว

    “Sanatı sanat yapan nedir?” İnsanın düşlerinin bilinçinin dışa vurumu yani yaratımı sanattır. Günümüzde her şey dijitalleşiyor. Haliyle sanatın karşılık bulduğu değersel dayanaklar değişti. değerler değişti. karşılık bulduğu zemin değişti. Günümüzde sanat ortaya çıkarılacak çalışmanın zeminsel değerine indirgendi. Sanat ise mekanik ihtimaller, pikselleşen birleşenler ve yapay zekanın üretebileceğine doğru evrimleşiyor. eskiden sanatçı var idi. şimdi yapay zekanın üretebileceklerinin gücüne doğru gidiyor.

    • @islgaiabugdaycoglu8059
      @islgaiabugdaycoglu8059 2 ปีที่แล้ว

      Aslında bu 'digital art' dediğimiz kavramda salt yapay zekanın ürettiklerinden ziyade sanatçının kullandığı metaların değişimi ile kompozit yaratım ortaya çıkartılıyor diyebiliriz. Çok güzel nft eserler var incelemenizi tavsiye ederim